Kansalainen Järvi-Suomesta soitti ja kertoi tilanteestaan. Hänellä on pieni alle 20 hehtaarin maatila. Hän haluaisi vuokrata peltonsa naapurille ja keskittyä itse kesäasukkaita palvelevaan yritystoimintaan. Tehdä näille pikkuremonttia, klapeja, metsänhoitoa ja kaikkea muuta, jota harjaantunut monitoimiosaaja maaseudulla osaa.
Kaikki voittaisivat. Naapurin tilasta tulisi elinkelpoisempi, hän voisi tehdä mielekästä työtä, mökkiläiset saisivat parempia palveluja ja hän mielekästä työtä.
Tässä on kuitenkin yksi este, maan tapa. Nämä markkinat ovat täysin pimeän, kuitittoman työ valtaamina. Monet pimeää keikkaa heittävät saavat osan tuloistaan työttömyyskorvauksesta, joten he eivät huijaa vain veroissa vaan myös tulonsiirroissa.
Olen aina tiennyt, että veronmaksumoraali on paikoin Suomessa perin italialainen. En halua loukata italialaisia, mutta on tilastollinen fakta, että suuri osa Italian taloudesta toimii verotuksen ulkopuolella. Olen ajatellut, että tämä menee mittatappioihin. Satoja miljoonia siinä ryövätään verottajilta ja työttömyyskassoilta, mutta onhan se tapa tukea elämää haja-asutusalueilla.
Sitä en tullut ajatelleeksi, että käytäntö estää maaseudun elinkeinojen kehitystä.
Italiassa asiaan on puututtu. Italiassa poliisit saattavat pysäyttää ravintolasta ulos tulevan asiakkaan ja kysyä tältä kuittia. Jos sitä ei ole, saa asiakas sakot.
Pimeästi maksaminen tulisi sanktioida Suomessakin ja niin ankarasti, että pimeästi maksaminen ei kannattaisi, vaikka kiinnijäämisriski ei olisikaan sataprosenttinen.
Sinänsä kannatettava idea. Eri asia on miten se jalkautetaan Suomen harvaanasutulle maaseudulle. Guardia di Finanza on sotilaallisesti järjestetty erikoispoliisiorganisaatio, ei ehkä sovi Suomen oloihin.
Varmasti maaseudulle tarvittaisiin paremmin kattavaa poliisitoimintaa muihinkin asioihin, joko lisää tavallisia poliiseja tai sitten ilma-aluksilla liikkuvia “laskuvarjokarabinieerejä/santarmeja”.
Olennaista on se, että pitäisi sanktioida myös työn teettäminen pimeästi eikä vain työn tekeminen pimeästi. Moni kaupunkilainen pelkää rangaistuksen ohella rikosrekisterimerkintää.
Tosin sakkoa ankarampaa rangaistusta (ehdollista tai jopa ehdotonta vankeutta) tuskin tuomittaisiin muuta kuin kaikkein törkeimmissä tapauksissa. Sakkoa taas ei merkitä rikosrekisteriin. Sitä paitsi käsitykseni mukaan pimeän työn teettäminen on jo nyt kriminalisoitu avunantona veropetokseen; kiinnijäämisriski on toki olematon.
Mutta tyhmät osattomat maalaiset eivät siis pelkää?Blogisi tyylilaji ärsyttää ainakin tällaista Kruununhaassa asuvaa, Järvi-Suomessa vapaa-aikaa viettävää. Oman kokemukseni mukaan maaseudun yrittäjät tarvitsevat ja ottavat ihan samalla lailla eläke- ja sairausturvan itselleen. Lisäksi jos yhtään ajattelee vaikka vapaa-ajan asunnon myymistä, pimeästi tehdyt, ehkä rakennusluvattomat remontit eivät ole mikään myyntivaltti.
Mites jos vaan laskettaisiin veroja ja leikattaisiin tulonsiirtoja sen sijaan, että koitetaan korjata purkkapaikalla niiden aiheuttamia ongelmia?
Osmo, en ymmärtänyt juttusi pointtia, voitko tarkentaa?ongelma on siinä, että pelin vuokrahinta ei käy jutusta ilmi, etäisyyttä vuokraajan tilasta suhteessa vuokrattaviin maihin ei tarkenneta, ja jos yksi ei vuokraa niin miksei vuokraa jollekulle toiselle, miksi tehdään ennemmin yleistys?
Onko asiasta sinulle ilmoittanut nyt ihan varmasti ymmärtänyt asian laidan oikein? Jos ajatellaan maataloustoiminnan laajentamista etenkin nykyisillä tuotantokustannuksilla, (lannoitteet, polttoaine) voi olla kovin haastavaa sitouttaa itseään maanviljelijänä ylimääräiseen 20ha peltoalueeseen, etenkin jos sille ei ole ennakkoon suunniteltua käyttöä. Lehmään sitä kun ei määräänsä voi ahtaa ja jos viljelyyn tarvittavia siemeniä ei nopealla kysynnällä ole sen enempää kuin kassaakaan, niin mitä siellä viljeltäisiin ylipäätään?
Useat viljelevät tukirahaa, ei siinä mitään ihmeellistä ole. Mutta vaikkapa luomuun liittyvä seuranta on maataloudessa varsin työllistävää.
Kiitos tarkennuksesta jo etukäteen. Muistuttaisin sinua siitä, että isot mielipiteet vaativat hyvät perustelut. Tässä sinulla on nyt aihekokonaisuuksia mitä tarkentaa.
ystävällisin terveisin
Aivan joku viher ministerikin teetii pimeää työtä, ja jos juos tarpeeksi paljon pilusua voi jopa..
Kuke vihreä ministeri on teettänyt työtä pimeästi?
Jos tarkoitat Heidi Hautalaa, jaat väärää tietoa. Tällainen väite oli kyllä lehdistössä, mutta asia tutkittiin oikeudessa ja verot oli jättänyt maksamatta yrittäjä, jolta hän oli työn laillisesti ostanut.
Sinun ehdotushan oli että pimeän työn teettäminen pitäisi myös tehdä laittomaksi. Täten eihän Hautalaa voitu rangaista oikeudessa asiasta joka ei vielä ollut laitonta?!
Muutenkin moraalin ulkoistaminen oikeuslaitokselle on todella laiskaa ajattelua.
Ja Heidi Hautala kyllä itsekin myönsi pimeän työn teettämisen ja kertoi tuntevansa suurta häpeää. Väärää tietoa tämäkin?
https://www.is.fi/asuminen/art-2000000594190.html
“Heidi Hautala pahoittelee pimeän työn teettämistä — “Koen suurta häpeää”
Kehitysministeri Heidi Hautala (vihr) myöntää maksaneensa pimeästi yhden oviremontin ja siivouksen, joka tapahtui hänen miesystävänsä kodissa.”
Osmolle täsmennys tuohon Heidi Hautala tapaukseen. Kyseessä oli kaksi erillistä tapausta jossa yhdessä oli kyseessä remonttiyrittäjä joka ehdotti maksua pimeästi jonka sitten kyseinen henkilö jätti ilmoittamatta verottajalle. Toinen tapaus kun Heidi Hautalan palkkaama siivooja jolle Hautala oli maksanut kyllä itse pimeästi. Summat olivat kyllä sen verran pieniä että kyseessä on ollut mistään isoista rahoista kun monessa yhteydessä kyseessä on kymmenistä tuhansista.
Osmolle myös muistutus että Heidi Hautala hyökkäsi 2007 silloista oikeusministeri Leena Luhtasen (SDP) kimppuun kun tämä oli maksanut pimeästi eräälle graafikolle kunnallisvaalimainoksesta. Olen kyllä yleisesti sitä mieltä että oli ministeri kuka hyvänsä on pimeästi teettäminen, vaikka kyseessä olisi loppujen lopuksi suhteessa pienistä summista , eettisistä ja moraalisesti tuomittavaa. Ministerin ero olisi signaali että muille tuleville ministereille että on ainakin itse tehnyt oikeat johtopäätökset. Liikenneministeri Matti Aura erosi vastaanlaisisesti 1999 kun huomasi itse oli antanut potkut ilman syytä Soneran toimitusjohtajalle Pekka Vennamolle. Matti Auran ero oli poikkeus siinä että hän teki sen itsenäisesti
Guardia di Finanza on pääasiassa tarkoitettu taistelemaan laitonta huumekauppaa (salakuljetusta) ja mafiaa vastaan. Vaikka Guardia di Finanza on aseitettu (kuten on mafia) on niin se on kuitenkin Italian valtiovarainministeriön alaisuudessa kuin Italian puolustusministeriön. Suomessa ei ole mafiajärjestöjä kuten ’Ndrangheta.
EK ja MTK antavat kohta yhteisen julistuksen jossa Soininvaara julistetaan katkeraksi kommunistiksi. Kassakonekeskustelun aikaan heidän mielipide oli tällainen: https://www.savonsanomat.fi/paakirjoitus-mielipide/3303180
Itse asiassa Maaseudun tulevaisuus on julkaissut suunnilleen saman artikkelin vuonna 2018 https://www.maaseuduntulevaisuus.fi/talous/artikkeli‑1.343999
Kuinka moni vihreiden äänestäjä tekee tuottavaa työtä, entä moniko tulonsa saa tulonsa verovaroista? Soininvaara on yksi heistä. Valtaosa vihreistä asustaa valtion verorahoilla häärivässä, työttömyyden sekä syrjäytyneisyyden runtelemassa Hesan surkuperukassa. Työllisyykatsaustilasto sekä huono-osaisuus kartta osoittavat selkeästi Hesan surkeuden.
Perustaa vaikka toiminimen jolta on helppo ostaa mökkitalkkarin palvelut. Ne ovat käsittääkseni kotitalousvähennyksen piirissä (työn osuus). Kun tämän kertoo mökkiläiselle, ei pitäisi olla ongelmia. Kaupungista tulevat mökkiläiset useimmiten ymmärtävät, että työn tekijän on maksettava itselleen eläkettä ja muita sivukuluja. Kysyntää on varmasti. Kiinteistöjen hoidon lisäksi vakinaisista asukkaistaan harveneva maaseutu tarvitsee myös tienhoitopalveluja ja tiekuntien hallinnointia.
Itse törmäsin harmaaseen talouteen kaupungissa. Hyvin toimeen tuleva espoolaisperhe siivoutti talonsa viikoittain virolaisella naisella ilman verokorttia tai toiminimeä. En siis usko että tämä on mitenkään erityisesti maaseudulla asuvien vitsaus vaan tätä löytyy kaikkialta.
Juuri tällä hetkellä ajankohtainen asia on ukrainalaisten pakolaisten työllistäminen. Miten heidän kohdallaan toimitaan asiallisesti jos halutaan tarjota työtä?
Viron kansalaiset ovat Euroopan Unionin kansalaisia joten he eivät tarvitse työlupaa. Ukrainan kansalaiset tarvitsevat työluvan joka on helpotettu kun he hakevat tilapäisen suojelunasemaa. Ukrainan kansalaiset eivät ole tarvinneet viisumia Euroopan Unionin maihin juuri tämän takia ukrainalaisia työskentelee myös Suomen maataloudessa. Yksittäiset kotitaloudet voivat teettää siivouspalveluita ilman toiminimeä kotitalousvähennyksen kautta mutta siinä on tuloraja ja sen ylittäminen vaatii verokortin. Maaseudun pimeä työvoima johtuu pääasiassa siitä että kaupungeista ei ole sinne halukkaita hakemaan töitä.
Ennen kuin Eemil ehtii tähän keskusteluun mukaan omilla mielenkiintoisilla näkemyksillä toteasin vain hänelle etukäteen että ulkomaalainen työvoima Suomessa on pääasiassa Entisen Neuvosliiton alueelta ja Kaakkois-Aasiasta joka on monessa yhteydessä saatavuuden kannalta helpompaa rektrytoida kuin kotimainen ja Etelä-Euroopan afrikkalainen työvoima on tässä kohtaa samassa asemassa kuin Entisen Neuvosliiton alueelta ja Kaakkois-Aasiasta tuleva työvoima Suomessa.
Hei
Tuo on täysin väärä käsitys maaseudun ihmisistä jopa tyrmistyttävän loukkaavaa.
Maaseudun ihmiset eivät ole niin tyhmiä että tekisivät pimeitä töitä
Pimeet työt ovat kaupunkilaisten keksimisiä.
Maalla asuvat ihmiset ovat ahkeria ja itsenäisiä ja ajattelevat nenäänsä pidemmälle.
Maalla asuvat osaavat elää niin että väit pysyy naapureihin
Toi väite on kaupunkilaisten kateutta
Osmo Soininvaara on kyllä minusta onnistuneesti pystynyt osoittamaan että maaseudun pimeää työvoimaan on ottanut kantaa myös Maaseudun Tulevaisuus joka on siis MTK:ne pää-äänenkannttaja. Ilmiö on siis todellinen. Onko Maaseudun Tulevaisuus siis Merja Dahlin mukaan välinpitämätön maaseudun ihmisiä kohden kun sekin kirjoittaa vastaavanlaisesta ilmiöstä jo 2018?
Kyllä tätä Suomen talous- ja työllisyyspolitiikkaa saakin ihmetellä.
Maata johtaa välttämättömiin talousreformeihin kykenemätön, velka-addikti pimaballeriina-hallitus, jolla ei ole edes realistista suunnitelmaa siitä, miten Suomi nykyisestä vakavasta kriisistä ehjänä selviäisi.
Ehdotetaan silmittömän kallista ja nykytilanteessa maan edun vastaista vihreää siirtymää ratkaisemaan Suomen ongelmat. Voi taivahan talikynttilät!
Mistä löytyisivät ne reaalimaailmassa elävät miehet ja naiset, jotka tekisivät monivammaiselle ja talouskasvun perusteella EU:n pohjasakkaan kuuluvalle taloudellemme perestroikan?
Nyt on pakko tehdä seuraavat asiat:
1) Ottaa valta pois Euroopan viimeisiltä kommunistiänkyröiltä, jotka pyörittävät Hakaniemen veroparatiisista käsin perustuslain vastaista työvoimakartellia. Ovat härskisti hylänneet 400 000 toveriaan toivottomaan työttömyyskurjuuteen.
2) Suomen talouden voivat pelastaa vain 300 000 pk-yritystämme, jolle pitää tehdä kiinnostavaksi ja mahdolliseksi vaurastua, kasvaa, investoida uuteen teknologiaan ja työllistää.
Jos edes kolmasosa pk-yrityksistä yhtiöistä työllistäisivät pari-kolme työtöntä, Suomen talousongelmat ratkeisivat kuin taikaiskusta!
Kannatan esim. Saksassa hyväksi osoittautunutta 1–2 vuoden työharjoittelua, jossa ajassa voi ihan oikeasti oppia uuden ammatin.
3) Pitää laskea Suomen verotus ja ymmärtämättömien populistien aiheuttama merkittävä maariski kansainvälisesti kilpailukykyiselle tasolle.
Seppo Korppoo, 30+ vuotta 24/7 pk-vientiyrittäjänä ja varsinkin nuorten työllistäjänä
Oivoi. Seppo unohti mainita Koiviston.
Olen Seppo Korppoon kanssa samaa mieltä asioista jotka liittyvät verotukseen,pk-yrittäjyyteen ja työmarkkinoihin ja kohdalla mutta mitä mieltä Seppo Korppoo on siitä että myös perussuomalaiset ovat kääntäneet takkinsa vihreän siirtymän kohdalla? Perussuomalaiset ovat ilmoittaneet että he kannattavat vihreän siirtymää juuri tässä ajankohdassa . Olen myös sitä mieltä että yksityinen sektori on myös kannettava riski tappiot
itse ulkomaisistaa sijoituksista etenkin Venäjällä kun tämä riski on ollut kyllä tiedossa jo viimeiset 22 vuotta
Rahul, kiitos kommenteistasi.
Ensinnäkin tuosta Venäjästä:
Yhtiöni toimivat viidessä maassa ja Venäjän bisneksen olen ajanut allas jo 3 vuotta sitten. Minulla ei ole siellä enää yhtiöissä oksakkuuksia, eikä mitään saatavia. Riskini siellä on O.
Pidän kontakteja edelleen ”hyviin ryssiin”, mutta odottelen tuon Putinin porukan lähtöä, ennen kuin aktivoidun sinnepäin enempää. Olen sitä mieltä, että Venäjä on kuitenkin naapurimme, jonka kanssa pitää tulla juttuun ja hakea ruplat pois kun mahdollista.
Korppoot ovat Suojeluskuntalais- ja asekätkijäsukua. Isäni haavoittui sodassa 3 kertaa ja on hyvin kouluttanut 3 poikaansa rakastamaan isänmaataan. Itse katselen Venäjää saniperin silmillä, sillä alokkaana ammuin pystykorvalla kultamerkin…
Mitä tulee tuohon vihreään siirtymään:
Olen vienyt huippuhyvää suomalaista ympäristötekniikka moneen maahan jo yli 30 vuotta.
Esimerkiksi maaliman johtavia öljyvahinkojen torjuntatekniikkaa (https://www.lamor.com/oil-spill-response?hsLang=en), yhdyskuntajätteiden lajittelu, sekä vakuumi-kuljetusjärjestelmiä (https://www.marimatic.com) ja vakuumitoilettijärjestelmiä juniin ja laivoihin (https://evac.com/fi/company/). Tämän lisäksi olen ollut mukana kehittämässä ympäristöystävällistä biotuotteita tuorerehun säilöntään https://vilomix.fi/muut-tuotteet/rehunsailoentaaineet) ja Suomessa suosittua Huussipuuteria (http://huussipuuteri.fi/Tervetuloa.html)
Miksi sitten kritisoin Suomen nykyistä vihreäsiirtymä-politiikkaa?
1) Suomen turvallisuuden takia meidän pitää olla mahdollisimman omavarainen sähkön ja muun energian tuotannossa. Varsinkin Venäjä-riippuvuus pitää loppua.
Tästä syystä energiaturpeen ja puun käyttö pitää maksimoida ja samalla antaa myös töitä suomalaisille.
2) Suomen CO2-päästöt ovat tunnetusti vain tuhannessa maailman päästöistä. Suomen talous on muutenkin rakenteellisesti kuralla ja nykytilanteessa on vastuutonta ja järjetöntä ajaa sitä vararikkoon hirmukalliilla ”vihreällä siirtymällä”, joka ei auta ilmastoasioissa ollenkaan!
3) Kannattaa muistaa tämä fakta: Maailman energiantuotannosta tuotetaan yli 80% fossiilisilla. Sitä päivää meistä ei kukaan näe, jolloin fossiilisten poltto loppuu. Yhtyeiskunnat eivät voi toimia ilman sähköä ja vaikka uusitutuvia käyttäviä voimaloita rakennetaan kovalla vauhdilla, sellaisia valtavia rahoja ei lähivuosina löydy missään, joilla korvattaisiin olemassa olevat fossiiliset voimalat.
4) Ja loppukaneetti: On selvää, että IPCC:n viimeisen raportin AR6 mukaiset 10 mallia ovat tunnetusti epäluotettavia ja edustavat poliittista tiedettä. Ennekuin investoidaan silmittömiä summia niiden perusteella, pitää ensin odottaa tuloksia uusista ja tarkemmista malleista, joita nyt tekee CliMA. (https://clima.caltech.edu)
5) Ja vielä: Kyllä ketterän-pätevät insinöörit ilmasto-ongelmatkin ratkaisevat ilman viherpolitrukkien söhläämistä ja ilmaston CO2-pitoisuuden nousu 20%lla on vihertänyt maapalloa ja pelastanut näin miljardit ihmiset nälältä.
S.K:“Hakaniemen veroparatiisista käsin perustuslain vastaista työvoimakartellia”
Erinomainen huomio, vasemmisto haluaa nyt laajentaa veropohjaa. Sen kohteena on kevyesti veroteut pääomatulot ja keskituloisten omistamien kiinteistöjen verot. AY-liikkeen veroedut eivät kuitenkaan tarvitse mitään korjausliikettä. Nämä verot ovat jo tapissa.
Hesassa liikkuessani olen aina ihmetellyt rakennusvirmojen kovaa tuloskuntoa. Rakennuksilla käy armoton työn kalke juhlapyhinä ja sunnuntaisin arkipäivien lisäksi. Kovia palkkoja pystyvät maksamaan , koska pyhätöistä pitää maksaa kaksinkertainen korvaus.
Kyllähän tuollainen rakentamismylly jauhaa veroeuroja yhteiskunnan laarit piripintaan.
Eemil, voitko olla rehellinen itsellesi kerrankin ja muistuttaa itseäsi että Keskustapuolue on valtiovarainministeri puolue jolla on paljon vaikutusvaltaa muun muassa veroasioissa. Keskustapuolueella on 9 ministeri hallituksessa he voivat vaikuttaa hallituksen verolinjauksiin jos vain haluavat. Kysyn vain miksi Keskustapuolue tukee vasemmistopuolueiden linjauksia kun oikeasti vasemmistopuolueet ovat vähemmistössä koska Keskustapuolue on kuninkaantekijänä hallituksessa eli Keskustapuolue voi jopa hajottaa hallituksen
Olen sitä mieltä että riskit Venäjällä on otettava niiden yrittäjien omaksi tappioksi jotka sinne olivat rahojaan sijoittajaneet koska he kyllä tiesivät riskit.Kuten Seppo Korppoo varmasti tietää että Vladimir Putin on ollut Venäjän presidentti jo 22 vuotta (ellei oteta huomioon 4 vuoden välistä Medvedevin lyhyttä kautta) ja koko tämän ajan olemme saaneet kokonaisuuden millainen on Putinin hallinto. Seppo Korppoon toive että kun Putinin hallinto kaatuisi ajat tulisivat olemaan Venäjällä paremmat. 1990-luvun alun historiallisesta kokemuksesta siinä kesti 10 vuotta kun luottamus palautui Venäjän talouteen. Tämän nykyisen tilanteen kohdalla tuon luottamuksen palauttaminen voi kestää pitempää. Seppo Korppoo tuskin teki rupla kauppaa Venäjällä vaan kyllä maksut suoritetiin euroissa tai
USD dollareina. Nyt ongelma on siinä että maksut pitää vain suorittaa nyt ruplina ellei saa erikoislupaa Suomen Pankista tai Yhdysvaltain valtiovarainministeriöstä suorittaa euroissa tai USD dollareina. Nyt kun myös Japanin jenin, Sveitsin frangin ja Englannin punnan transaktiot keskeytettiin Venäjälle on tilanne todella poikkeuksellinen
Kiitos Rahul hyvistä kommenteistasi,
Huomaan, että ajattelusi pyörii teoriapuolella, eikä niinkään hands-on todellisuudessa. Esim. luulosi siitä, että Venäjän kaupat tehtiin ruplilla ja valuuttariskillä, on väärä. Ruplissahan ne usein tehtiin, mutta maksuhetken kurssikorjauksella. Vaatimus Suomen Pankin erikoisluvasta on täysi fiktio. Rahaliikenne kulkee edelleen Venäjälle monenkin pankkien kautta, tietenkin sanktioiden mukaisilla rajoituksilla.
Palaisin tässä Oden teemaan ”Maaseudulla pimeä työ vie leivän rehellisen suusta”
”Pimeän työn” käyttö on Suomessa ollut tunnetusti jo pitkään käytössä, eikä pelkästään maaseudulla.
Syynä on tietenkin Suomen tappavan korkea ja kaiken kattava verotus. Sen kiertämisestä ja tukiaisviidakossa juonittelusta on tullut laajalle levinnyt ”kansantauti”.
Itse katson maailmaa kansainvälisen taloushistorian näkökulmasta, jossa todellisuudessa Suomenkin on pakko elää.
Tästä kouriintuntuva esimerkkinä nykyinen UPM:n ja hohtajien lakkotaistelu. Jos kilpailukykyä ei ole ja rahat eivät riitä, seurauksena on ennen hyvinvointiyhteiskuntamme vararikko ”pimeän työn” radikaali lisääntymien.
Nyt on menossa maailmantalouden ja luonnonresurssien brutaali uusjakosota. Tässä taistelussa ovat osallisina USA, Kiina, EU ja jonkin verran UK ja Intiakin.
Kuten kaikissa sodissa, niin tässäkin on voittajia ja häviäjiä. Maataistelu näyttää olevan käynnissä dynaamisen ja avoimen USA:n talouden ja Kiinan diktatuuritalouden välillä.
Käy tässä taistelussa miten päin vaan, potin tulee kuitenkin keräämään 100+ suurinta ja kilpailukykyisintä globaalifirmaa. Niillä on käytössään valtavat kassavarat, paras tekniikka ja pätevän ketterä johto, ja kyky toimia yli kansallisten rajojen
Suomen ”maailman onnellisin kansa” näyttää kuuluvan tässä taistelussa häviäjien joukkoon. Talouskasvun perusteella mitattuna kuulumme jumittuneeseen ja monivammaiseen rupusakkiin. Eikä tilanteen paranemisesta ole edes realistista suunnitelmaa, ”Pimeän työn” osuus tulee siis vain lisääntymään ja “leivän vienti” heikompiosaisten suusta vaan kasvaa.
Kysymys kuuluukin näin: Mistä löytyvät ne pätevät suomalaiset miehet ja naiset, jotka asettavat maan edun omansa edelle ja pelastavat Suomen talouden kansainvälisesti kilpailukykyiselle tasolle?
Kiitos Seppo. Olet asian ( työllisyyden) ytimessä. Pienyrittäjälle työllistä mis korvaus nimenomaan tekemään haluaville. Siitä se lähtee.
Seppo Korppoolle kommenttina tuohon että Venäjän kauppaa muka tehtiin ruplilla ja siinä ei olisi ollut valuuttriskiä. Kyllä nimenomaan nyt on ollut valuuttariski ja ongelmana on ruplat kuin euro, dollari, punta, CHF frangi ja jeni.Kyllä Seppo Korppoo varmaan tietää että venäläisten pankkien transaktiot ovat estetty euroissa, dollareissa, jeneissä, punnissa ja Sveitisn frangeissa. Suomen Pankista voi saada erikoisluvan jos haluaa maksaa joitakin maksuja (esim puukaupasta ja metallista) Venäjälle euroissa mutta se toinen asia huoliiko Venäjä euroja vai haluaako se ruplia, on Venäjän oma päätös.Tähän asti siis ennen helmikuun 24.päivää on maksut tehty pääaisassa euroissa, dollareissa, jeneissä, punnissa ja Sveitisn frangeissa mutta nyt Venäjä haluaa ruplia mutta sekään vaihtoehto ei ole Venäjälle mitenkään kestävää koska Venäjä joutuu tuomaan paljon kulutustavaroita ulkomailta pääasiassa Euroopasta.
No huh, nyt tuli hyvän maun rajoilla oleva rankka yleistys ”maan tavaksi” jossa ” markkinat ovat _täysin_ pimeän, kuitittoman työ valtaamina”. Omat mökillä teetetyt työt ovat kyllä toimineet erittäin hyvin ihan kuitin kanssa joten toivoakseni Osmo soittaa takaisin kansalaiselle Järvi-Suomessa ja antaa rohkaisua uuteen yritystoimintaan. Kannustan myös muistuttamaan Anneli Jalkasenkin mainitsemasta kotitalousvähennyksestä joka tekee pimeän työn teettämisen vähän hölmöksi.
Nyt siis yhtä fiksua olisi väittää kaikkia Vihreitä pimeän työn teettäjiksi koska Heidi Hautala on näin tehnyt. Näinhän ei tietenkään ole vaan voidaan kai todeta (ja toivoa) että järjestelmän väärinkäyttäjiä ja mätämunia löytyy eripuolilta maata ja eri sukupuolista etnisestä alkuperästä riippumatta — ilman että leimataan koko yhteisöä.
Myös ex-oikeusministeri Leena Luhtanen (SDP) oli aikoinaan maksanut pimeästi graafikolle kunnallisvaalimainoksesta joten ei kukaan väitä että kollektiivisesti demarit olisivat veronkiertäjiä
Ongelma, jossa Helsinki on riippuvainen Venäjän fossiilisesta energiasta, kääntyi turvekeskusteluksi.
Huoli kriisiajan huoltovarmuudesta muuttui luuloiksi susista ja maataloustuista.
On ehkä voimaannuttavaa kun vaikeina aikoina yhä edelleen löydetään ihmisiä yhdistäväksi tekijäksi naljailu maalaisille.
En aivan pääse kiinni siitä, miksi tilastotieteilijä väitetyn yksittäistapauksen vuoksi liitti maaseudun tiukasti myös ongelmaan pimeästä työstä. Olisiko ollut näyttää tutkimus tai tilasto, jonka mukaan pimeän työvoiman käyttö on erityisesti harvaan asutun Suomen ongelma.
Pimeässä työssä työhön liittyvien menetettyjen verojen ja maksujen lisäksi hiertää se, että työn tekijä mahdollisesti saa myös erilaisia tukia tai tulonsiirtoja yhteiskunnalta. Toisin kuin suuremmassa kaupungissa, stereotyyppinen maalainen asuu pientilalla tai omakotitalossa. Jos hänet tulkitaan yrittäjäksi, ei ole edes mahdollista nauttia työttömyysetuuksista. Toimeeeentulotuki on pois suljettu, koska omistaa edes jotain.
Mikä estää sinuun yhteyttä ottanutta vuokraamasta peltojaan? Taloudellisesti se olisi lähes poikkeuksetta parempi vaihtoehto.
Itse ymmärsin tämän analyysin sitten että pimeää työvoimaa käytetään koska muuten työvoiman hinta on sen verran korkeaa että sitä ei kannata ottaa vastaan. Järjestelmä olisi toimiva jos oikeat asiakirjat ovat kunnossa. kotitalousvähennyksessä on kattoraja mutta aivan liian korkea.
“Itse ymmärsin tämän analyysin sitten että pimeää työvoimaa käytetään koska muuten työvoiman hinta on sen verran korkeaa että sitä ei kannata ottaa vastaan. Järjestelmä olisi toimiva jos oikeat asiakirjat ovat kunnossa. kotitalousvähennyksessä on kattoraja mutta aivan liian korkea.”
Verojen korkeudestakin lienee kyse, mutta varmaan myös byrokratian laajuudesta. Jos joku tekee tuntitöinä hommia vaikka yhden tunnin verran kuussa, pitäen paikat kunnossa, työnantajalla pitäisi olla monenlaista järjestettynä, jotta kaikki menee pykälien mukaan oikein. Kotitaloustyönantajan vastuut ovat monessa tapauksessa ihan kohtuuttomat. Kotitaloustyönantajana itselleni eräs kynnys tuli vastaan siinä, kun joskus menneisyydessä ulosottoviranomainen lähetti kirjeen, jossa määräsi ulosottamaan kotitaloudelle töitä silloin tällöin tehneen palkoista osuudet vaikeaselkoisen kirjeen laskukaavojen mukaan — sillä uhalla, että jos laskee jotain väärin, ulosottoviranomaisella on oikeus velkoa velat työnantajalta, joka siinä tapauksessa oli siis ihan tavallinen yksityishenkilö. Mitään valmista laskuria ei toki edes tarjottu, mutta vastuut laskennan oikeellisuudesta osoitettiin kotitaloustyönantajalle henkilökohtaisesti — siinä, missä firmojen ammattipalkanlaskijoiden osalta vastuu menee vastaavassa tapauksessa firmalle eikä laskijalle henkilökohtaisesti.
Se vielä menettelee, vaikka aikaa paljon viekin, että tekee sopimuksia työeläkeyhtiön ja lakisääteisen tapaturmavakuutuksen antajatahon kanssa, hoitaa tulotiedot tulorekisteriin ja pidättää tuloista verot, sekä maksaa monimutkaisen järjestelmän kautta joka palkasta kolmen tilisiirron verran maksuja, mutta ulosottoviranomaisen uhkailut tuntuivat jo asialta, joka alkoi olla liikaa. Vertailun vuoksi pimeästi asiansa hoitava välttää kaiken byrokratian, eikä vastaa henkilökohtaisella omaisuudellaan siitä, jos sattuisi tekemään laskuvirheen työntekijän palkasta tehtävän ulosoton osalta.
Noiden kokemusten jälkeen olen ymmärtänyt paremmin pimeästi palkan maksavia. Jos vaikka joku 80-vuotias seniori tilaa palvelua mökilleen, niin kyvyt hoitaa palkanmaksun byrokratiaviidakkoa netissä voivat olla aika olemattomia. Lisäksi vapaa-ajan asunnolla moni haluaisi keskittyä muuhun kuin palkanmaksun kiemuroiden hoitoon. Jos taas tilaisi palvelut firman kautta, pitäisi maksaa palkkion päälle peräti 24 prosentin arvonlisävero, joka on yksi maailman korkeimmista. Silloin voisi hakea kotitalousvähennystä, mutta sekin pitää hakea erikseen, ja samat ihmiset, jotka eivät hallitse palkanmaksun byrokratiaa, eivät osaa usein hakea verovähennyksiäkään. Akateeminen väki taitaa molemmat, mutta kaikki eivät ole samalla tavoin kouluja käyneitä. Harmaan talouden vähentämiseen yksi keino olisi palkanmaksun helpottaminen kotitaloustyönantajille. Pitäisi olla yhden luukun periaate, jossa yhdellä tilisiirrolla saisi hoidettua kaiken.
Miksi tässä asiassa on tällainen maaseutu-kaupunki-asetelma? Takuulla remonttitöitä, parturointia ym. pikkuhommia teetetään ja tehdään ilman kuittia niin kaupungissa kuin maaseudullakin. Ainakaan itse en ole koskaan saanut stadilaiselta parturiltani kuittia. Maalaiset sukulaiset hommaavat lähialueidensa pikkutyöt lähes säännönmukaisesti ilman kuittia.
Aika vaikea nähdä, miten pimeän työn sanktioinnin valvonta olisi toteutettavissa. Ei poliisilla ole resursseja kiertää asuntojen, omakotitalojen ja mökkien remonttimailla katselemassa, jättääkö toimittaja kuitin asiakkaalle.
Mutta oikeiden ongelmien äärellä tässä ollaan, hienoa, jos tätä rosvotoimintaa saadaan kitkettyä! Maan tavasta puhuminen ei ole mitenkään liioiteltua. Sääliksi kävi sitä vihreää poliitikkoa, joka aikanaan narahti tästä samasta, mitä kaikki muutkin tekevät (olikohan Hautala?).
Itse asun pääkaupunkiseudulla ja olen aina saanut parturissa kuitin. En tiedä mitä partureita olet käyttänyt mutta lähes kaikki parturit ovat laillisia yrittäjiä. Pääkaupunkiseudulla on monenlaisia partureita isoja ketjuja tai perhe taustaisia maahanmuuttaja yrittäjiä. Suosin ketjuja koska niissä saa hyvää palvelua ja ajanvaraus voi tehdä sähköisesti.
Pääkaupunkiseudulla en ole ikinä teettänyt mitään palvelua ilman kuittia eikä sitä ole minulle ehdotettu. Maalla en ole teettänyt mitään pikkupalvelua (klapien tekemistä tai parin puun kaatamista) kuitilla, eikä sitä ole minulle ehdotettu. Isommat remontit tietysti tehdään kuitlla. Eikä tuo pimeän työn tilaaminen ole mikään mökkiläisten etuoikeus, paikallisten kesken vielä suurempi osuus tehdään tutunkauppaa pimeästi.
Ei vastaa lainkaan omia kokemuksiani. Haluan kotitalousvähennyksen ja tuomioistuinjuristina en voi osallistua veronkiertoon. Toisaalta kukaan joka vuosi palkkaamistani ammattilaisista ei ole pimeätä työtä edes ehdottanut.
Kannattaa lukea tämäkin juttu, ylläolevan jatkoksi.
https://rodionr.vuodatus.net/lue/2022/03/soininvaaralla-malka-molemmissa-silmissa
Anteeksi, mitä?
Siis yksi henkilö soittaa, ja sanoo että hänen yritysidean pilaa se että maaseutu on täysin pimeän kuitittoman työn valtaamaa, ja tämä asia niellään täysin koukkuineen ja lähdetään julistamaan yhdessä Suomen suosituimmista blogeista miten maalaiset ryhmänä ovat paitsi veronkiertäjiä niin myös sosiaaliturvaa petoksilla väärinkäyttäjiä? En uskoisi ellen näkisi!
Jos Eemil olisi ollut soittaja, olisiko täällä nyt kirjoitus jossa kaupunkilaiset haukuttaisiin veronkiertäjiksi ja sosiaaliturvapetoksien tehtailijoiksi?
Jotenkin syrjässä olevana olen halunnut uskoa että Vihreät ei ole maaseutuvihamielinen puolue, mutta valitettavasti näyttää ettei paljoakaan pintaa tarvitse raaputtaa niin kyllä sellainen näyttää paljastuvan. Alan pikkuhiljaa ymmärtää Riikka Karppisen ulostuloja ja ratkaisuja jos hän tälläistä on nähnyt sisäpiirissä jo aiemmin ja selkeämmin…
Viimeisestä kappaleesta toki olen samaa mieltä, talousrikoksista pitäisi Suomessa rankaista paljon nykyistä ankarammin, nykyisin odotusarvo talousrikoksista on yleisesti ottaen positiivinen kun kiinnijäämisriskit ja rangaistukset ovat niin olemattomia.
En vain käsitä tätä maaseutuvihamielisyyttä, ymmärtäisin kirjoituksen jos olisi lyödä jotain lukuja pöytään eikä vain yhden soittajan mutuilua. No, toivottavasti Eemilillä riittää tarmoa nostaa esiin vaikka nuo hyvinkin urbaanit rakennusliikkeemme, jotka ovat kyllä hyvinkin tunnettuja pimeästä ja harmaasta työstä.
Tarkistin asian Maaseudun tulevaisuudesta. https://www.maaseuduntulevaisuus.fi/talous/artikkeli‑1.343999
Nyt MaasTul kelpasi “asiantuntijaksi”.
Tässäkin tapauksessa otoksen koko oli 1 subjektiivisia kokemuksiaan ja arvelujaan kertonut henkilö.
Voisit kernaasti toisenkin kerran “tarkistaa” faktoja samasta lähteestä.
Jos MT kirjoittaa tutkijoiden näkemyksen turvesoita tai tilastotietoa siitä mikä on Suomen osuus suojelluista metsistä Euroopassa, ne voit sivuuttaa, koska silloin lähde on lähtökohtaisesti harhainen?
Paljon fiksumpi pohjustus, lisäisin sen tuonne alkuperäiseen kirjoitukseenkin, nyt itse blogikirjoitus näyttää hyvin epämääräiseltä ja perusteiltaan ihmeelliseltä (joku soitti ja sanoi näin).
Oli myös tosiaan vasta tullut juttu myös Maaseudun Tulevaisuudesta tästä, joka oli sekin parempi:
https://www.maaseuduntulevaisuus.fi/politiikka/artikkeli‑1.1873988
Mt:n jutun loppuosa, missä kerrotaan miten työn teettäjän pitää menetellä, jos haluaa toimia laillisesti, kertoo jo itsessään, miksi ainakin pikkuhommat tehdään puolin ja toisin mielummin pimeästi. Eihän kukaan viitsi oikeasti lähteä tuollaiseen byrokratiaviidakkoon, jos kyse on muutaman tunnin, korkeintaan yhden päivän kestävästä työstä.
40 vuotta harjoitusta. Kun toiselle tekee vahinkoa, oppii vähitellen myös vihaamaan häntä.
Osmo, tämä kirjoitus ei ole täysi huti, nostan käden pystyyn. Mutta miksi haastaa riitaa kansalaisten kesken juuri nyt (irtonaisia susijahtiheittoja on vähän vaikea muuten ymmärtää)? Onko ohjuksen kantaman päässä oleva sota ja kohtalonyhteyden tuntu viljan hinnan noustessa aiheuttanut tällaisen paradoksaalisen reaktion?
Tuo susijahti oli väärinkäsitys jonka Osmo halusi oikaista. Arvostan sitä jos Osmo haluaa oikaista omia näkemyksiä varsinkin kun toimittajat ovat siteeraneet asioita väärin.
Soininvaaran avaus ei nyt oikein ota tulta alleen. Hän olisi tasapuolisuuden vuoksi voinut käsitellä pimeää työtä myös kaupungeissa. Näin teki hyvin Anneli Jalkanen. Onhan Suomessa jo perustettu stasin aikanaan lanseeraama ilmiantojärjestelmä, joten Osmo Soininvaara voi nukkua yönsä rauhassa.
Anna vihje verovilpistä löytyy verottajan sivuilta. Siihen voi tehdä anonyymisti todellisia tai keksittyjä ilmiantoja. Stasikin olisi kateellinen, siihen aikaan kun ei ollut digimahdollisuutta.
Somani laajentaa keskustelua ulkomaisen työvoiman käyttöön. Onko tämä vihjaus maaseudun veronkiertoon ? Veronkiertomahdollisuuksien suhteuttamiseksi tilastojen mukaan maataloudessa on ulkomaalaisia työntekijöitä n. 16. 000.
https://www.maaseuduntulevaisuus.fi/maaseutu/maatiloilla-on-yli-16–000-ulkomaalaista-ty%C3%B6ntekij%C3%A4%C3%A4‑1.124452
Kaupungeissa rakennusteollisuuden parissa n.46.000.
https://yle.fi/uutiset/3–9393570
Espanjan kasvihuoneilla meille halpoja tomaatteja poimitaan n. 100 000 enemmän tai vähemmän laittoman siirtolaisen voimin.
https://www.foodunfolded.com/article/how-ethical-is-our-european-grown-produce
Eemil, otin ulkomaisen työvoiman osuuden esiin Suomen maataloudessa sen takia koska sinä Eemil yleensä viittaat ulkomaalaiseen Euroopan unionin ulkopuolista ‚Espanjan kohdalla pääasiassa afrikkalaista, työvoimaan ja pidät sitä halpatyövoimana jolla pyritään polkemaan palkkoja mutta yhtä hyvin Suomessa maataloudessa käytetään itäeurooppalaista pääasiassa ukrainalaista ja valkovenäläistä työvoimaa siis Euroopan unionin ulkopuolista työvoimaa mutta et ole hahmottavinaan että miksi tämä työvoima ei poikkea mitenkään afrikkalaisesta työvoimasta Espanjassa. Tässä kohtaa Eemil sinulla on joko sokea piste tai kaksoisstandardi.
Juuri näin Emil. Kuinka te jyväjemmarit voitte katsoa kahvipöydässä istuvaa, naapurissa asuvaa sekatyömiestä silmiin ja sanoa, että nyt me vaihdetaan sinut halvempaan ja ahkerampaan ukrainalaiseen? Mitä isoisä ajattelisi siitä, että maa annetaan taistelutta niiden viime sotien aropupujen jälkeläisille?
R.S:“tämä työvoima ei poikkea mitenkään afrikkalaisesta työvoimasta Espanjassa.”
Väitätkö ihan tosissasi, että laittoman afrikkalaisen työntekijän palkkakuitissa on lainmukaiset verot ja maksut ja ne tilitettynä valtion järjestelmiin ? Epäilen , että suurimmalla osalla ei ole minkään näköistä dokumenttia tehdystä työstä. Paljonkohan afrikkalainen siirtotyöläinen kerryttää omaa eläkettään työsuhteestaan espanjalaisella, portugalilaisella tai italialaisella kasvitarhalla ?
Linkissä luvataan :“Here’s the side of Almerían greenhouse farming you don’t see.” Tulikohan luettua , vai oliko kohdalla sokea piste ?
Kerrohan missä Suomessa on näitä siirtotyöläisten jätepahvista kyhättyjä hökkelikyliä, joiden kautta työnantajat ajavat maastureillaan palkaten joitakin päivän työhön ? Närpiössä, Suonenjoella vai missä ?
R.S:“faktuaalinen todellisuus että rakennusteollisuus käyttää paljon alihankkijoita työmailla johon ei kaupunginvaltuusto ja virkamiehet voi vaikuttaa vaikka urakat kilpailutetaan koska alihankkijat ovat osa rakennusteollisuuden ketjua. “. On varmaan halpaa rakentamista, mutta mitä siitä seuraa ? Eikö kilpailutuksessa halvin hinta merkitse jotakin seuraavanlaista skenaariota jonkin asteisesti ?
Kaupungeissa (Lahti) on paljastunut ulkomaalaisten työntekijöiden riistoa : “Itä-Uudenmaan poliisin mukaan rakennusfirman epäillään käyttäneen hyväksi ulkomaisen työvoiman huonoa tuntemusta Suomen työaikalainsäädännöstä ja työsopimuksista. Yhtiön epäillään teettäneen liian pitkiä työpäiviä ilman palkanlisiä ja viikkolepoa.” YLE:n uutisen mukaan on kyse 300 000 euron palkanmaksun vajauksesta.
Eipä ole ihme eikä kumma , että työntekijät paahtavat työmailla pyhää arkea. Miten on Helsingin kaupungin asuntotuotannon etiikan laita ? Vai kysytäänkö, mitä se etiikka on? Onks’ se jokin ruoka ?
Eemille sellainen faktuaalinen todellisuus että rakennusteollisuus käyttää paljon alihankkijoita työmailla johon ei kaupunginvaltuusto ja virkamiehet voi vaikuttaa vaikka urakat kilpailutetaan koska alihankkijat ovat osa rakennusteollisuuden ketjua. Myös maatalouden töitä ei valtuusto tai virkamiehet kilpailuta koska maatalous ei ole osa julkista sektoria
Eemil, olen kuullut sinulta tarpeeksi monta kertaa selityksiä joiden argumentit eivät läheskään vastaa todellisuutta.
Väität siis että Espanjassa olevat lähes kaikki afrikkalaiset työntekijät ovat siis laittomia työntekijöitä? Ilman että todella tiedät kaikkien todellisen aseman Espanjassa?
En puolustele asuntoolosuhteita Espanjassa mutta asunto olosuhteista ei voi tehdä mitään johtopäätöksiä onko ihmiset maassa laillisesti vai laittomasti.Asuntoolosuhteet voivat olla surkeita jos oleskelee maassa laillisesti.
Afrikkalaiset työntekijät Espanjassa kuten myös ukrainalaiset Suomessa tarvitsevat työluvan koska tulevat Euroopan unionin ulkopuolisista maista joten tässä kohtaa afrikkalaiset ja ukrainalaiset ovat samalla viivalla.
Kysyn Eemil sinulta vastakysymyksen tuohon sinun
kysymykseen afrikkalaisten siirtotyöläisten eläke kertymästä.
Paljonkohan Eemil luulet että ukrainalainen siirtotyöläinen kerryttää omaa eläkettään työsuhteestaan Suomessa, Puolassa tai Ruotsissa? Epäilen ettei yhtään. Tämä johtuu siitä että ukrainalaiset ovat olleet pääasiassa kausityöntekijöitä (siis muutaman kuukauden ajan kerrallaan) Suomessa ja muissa Euroopan unionin maissa joten vapaaliikkuvuus ja vapaa työnteko ei ole koske samalla tavalla ukrainalaisia. Nyt tilanne on eri koska Maahanmuuttovirasto aikoo antaa pysyviä työlupia .
Tuosta Lahden kaupungissa olevista ulkomaalaisten työntekijöiden riistosta rakennustyömailla en tiedä yksityiskohtia koska en asu Lahdessa ehkä seuraa Lahden tapahtumia. Outoa kuitenkin että miksi
kirjoitit että Itä-Uudenmaan poliisi tutkisi tapausta koska Lahti kuuluu Päijät-Hämeeseen. Hyvä että kuitenkin asia tutkitaan. Osmo Soininvaaran koko tämän blogikirjoituksen ideana on se että ilmiö on todellinen.
Jos pimeän työn ostaminen tehdään laittomaksi siinä tulee ongelmaksi se, että ei työn ostajalla ole keinoja, valtuuksia tai resursseja valvoa sitä maksaako työn toimittaja kaikki veronsa ja palkansivukulunsa vai ei. Pelkkä kuitti ei vielä todista mitään, koska virallisen näköisiä kuitteja pystyy sopivilla ohjelmistoilla ja tulostimilla tekemään vaikka kuinka paljon. Esimerkiksi itse kävin joskus kymmenen vuotta säännöllisesti parturissa ja aina sain kuitin käynnistä myöhemmin parturi suljettiin veropetoksien vuoksi. Eli jos tälläinen laki tulisi olisin ilmeisesti sitten itsekin rikollinen ja syrjäytyisin työelämästä rikolliseksi leimattuna. Jos tämä Osmo Soinivaaran ehdottama laki tulee voimaan joudun lopettamaan kaikkien palveluiden käytön, koska minulla ei ole varaa joutua oikeuteen asiasta mille en mitään voi vain sen takia, että minulla on asiakkuus johonkin yritykseen. Minulla ole aikaa eikä keinoja valvoa sitä hoitaako vastapuoli velvoitteensa muuta kuin kuittia pyytämällä ja omien kokemusteni mukaan se ei aina riitä.
Näissä kovien lakien houkutuksissa pitäisi aina muistaa se, että lääke voi aiheuttaa enemmän vahinkoa kuin ratkaisee asioita. Kovat lait aiheuttavat turhaa syrjäytymistä josta tulee kuluja. Lisäävät byrokratiaa. Saattavat johtaa siihen, että ihmiset lopettamat palveluiden käytön pelätessään joutuvansa vastuuseen jos vastapuoli ei hoitanut velvoitteitaan.
Näissä pimeä työ asioissa unohtuu se puoli asioista, että jossain tapauksissa lain noudattaminen voi johtaa täysin kohtuuttomiin tuloksiin.
Otetaan esimerkiksi vaikkapa Matti, jolla on lapsia, joka on töissä pienyrityksessä. Matti ei saa lapsilleen julkisen sektorin lakon takia hoitopaikkaa. Eikä Matille ole taloudellisesti kannattavaa palkata lapsilleen hoitajaa yksityisesti ohitse virallisen järjestelmän. Matti ei myöskään saa jättää heitteille lapsiaan vaan hänen on jäätävä hoitopaikan puutteen takia pois töistä. Matin työnantaja on pienyritys, jolla ei ole juuri puskureita eikä tuloja jos työt jäävät tekemättä, joten pienyritykselle syntyy hyvin nopeasti laillinen peruste lomauttaa tai irtisanoa Matti tuotannollisista ja taloudellisilla syillä mikäli tämä jää töistä pois hoitopaikan puutteen vuoksi.
Tällöin Matille jää vaihtoehdoksi palkata hoitaja lapsilleen verokirjalla tappiollisesti, jolloin kaikki hänen työstä tienaamansa tulot menevät muille tahoille kuin hänelle itselleen lisäksi hän joutuu kattamaan syntyneet tappiot säästöillään. Toinen vaihtoehto on palkata hoitaja lapsille pimeästi, joka on ainoa keino saada oma työ itselle kannattavaksi tilanteessa. Kolmas vaihtoehto on jäädä pois töistä ja hyväksyä se, että työpaikka menee tuotannollisilla ja taloudellisilla syillä ja pahimmillaan pienyritys joutuu lopettamaan kokonaan toimintansa. Neljäs vaihtoehto on jättää lapset heitteille työpäivän ajaksi ja toivoa, että lapset pärjäävät omillaan työpäivän ajan.
Se, että Matti joutuu tähän tilanteeseen on seurausta muiden ihmisten laillisesta toiminnasta ja poliitikkojen säätämistä lakipykälistä, jossa Matin heikkoa asemaa ei suojella tälläistä tilanteissa.
Ainoa vaihtoehto on siis Jarkon ja Eemilin mallissa se että kehitysmaiden ja kehittyvienmaiden talouden tukeminen annetaan kokonaan siis Kiinan hoidettavaksi .
Jos Euroopan unioni vetoaa vain omaan napaan se antaa Kiinalle automaattisesti vapaat kädet Afrikassa emmekä ve Euroopassa voi viisastella Afrikkaan päin tässä kysynyksessä koska ne vetoavat aina siirtomaahistoriaan.
Eikö paljon parempi vaihtoehto ole se että kehittyvienmaiden ja kehitysmaiden taloutta pyritään kehittämään demokraattisten länsimaiden yhteistyöllä joka pyrkii vähentämään Kiinan vaikutusvaltaa kehittyvissä ja kehitysmaissa ? Kiinan malli joka ei tunnista ihmisoikeuksia tai perusoikeuksia on Eemille ja Jarkolle siis parempi vaihtoehto kehittyvienmaiden ja kehitysmaiden kohdalla vaikka erityisesti Eemil on kritisoinut niitä elementtejä mitä Kiina ei edistä omassa kauppapolitiikassa. Miksi Eemil sallit Kiinalle sen tominnan Afrikassa mitä et salli Euroopan unionille Afrikassa? Miten demokraattisten länsimaiden yhteistyö olisi turvallisuuden ja suvereniteetin kohdalla uhka kun vaihtoehtona on autoritäärinen vaihtoehto eli Kiina?
“Jos pimeän työn ostaminen tehdään laittomaksi siinä tulee ongelmaksi se, että ei työn ostajalla ole keinoja, valtuuksia tai resursseja valvoa sitä maksaako työn toimittaja kaikki veronsa ja palkansivukulunsa vai ei.”
Jos ostaa vain työtä, ja on itse työnantaja, niin työn ostajahan nimenomaan on se, jonka pitää ennakonpidättää verot ja palkan sivukulut + syöttää tulotiedot tulorekisteriin.
Yritystoiminnan osalta taas olisi mahdollista perustaa datahub, johon tulisivat vaikkapa kaikki Suomen tai EU:n arvonlisäverolliset liiketoimet niin, että joka transaktiolla olisi oma tarkistettavissa oleva koodinumeronsa. Sellainen helpottaisi huomattavasti verotusta.
Asia tuli mieleen kun olin tekemisissä yhden firman veroilmoituksen jätön kanssa. Osana ilmoitusta pitää ilmoittaa arvonlisäveron vähennykset. Se perustuu täysin omaan ilmoitukseen niissä yhtiöissä, joissa ei pienen kokonsa takia ole ulkopuolista tilintarkastajaa. Verottaja tekee pistotarkastuksia, mutta vain hyvin pieneen osaan firmoista niin, että on paljon todennäköisempää, että firmaan ei tehdä verotarkastusta kuin että sellainen tehdään.
Nykyisenä datahubien luvattuna aikana tuntuu kuitenkin jotenkin erikoiselta, että Suomen firmojen arvonlisäverotus perustuu viime kädessä omiin ilmoituksiin. Verottajalla ei Suomessa ole mitään tietokantaa transaktioista eikä sen myötä suoraa mahdollisuutta saada tietoa siitä, paljonko arvonlisäveroa on asiakkailta pidätetty tai paljonko ostoihin on arvonlisäveroa sisältynyt. Asiakkaana moni kuvittelee, että verottaja saisi suoraan tietoa vaikkapa ostoskuittien pohjalta maksetuista arvonlisäveroista, mutta ei sellaista tietojärjestelmää Suomessa ole, vaan verottaja saa tiedot sen mukaan, mitä eri yritykset verottajan järjestelmään itse luvuikseen näpyttelevät.
Ylivoimaisesti suurin osa työstä Suomessa ostetaan elinkeinonharjoittajilta, joilloin syntyy toimeksianto. Elinkeinonharjoittaja joka toimittaa työn on työnantaja. Tilaaja on asiakas.
Tämä johtuu siitä, että hyvin harva yksityinen ihminen haluaa vastuulleen työnantaja velvollisuuksia ja kaikkea siitä tulevaa byrokratiaa ja velvollisuuksia jos työntarve on muutamia päiviä silloin tällöin. Jos yksityisen ihmisen asioimista hankaloitetaan entisestään byrokratialla ja rangaistuksilla seurauksena on se, että moni jättää sen jälkeen monet työt tilaamatta periaatteella kun ei tee mitään ei ainakaan tee mitään virhettä josta tulee rangaistus.
Näissä asioissa toimii paljon paremmin se, että tehdään oikein toimimisesta niin helppoa, että ei kannata toimia väärin. Kuin se, että lisätään kallista valvontaa ja byrokratiaa.
Tuskin ammattimiehet ovat työttöminä ja tekevät pimeää keikkaa. Varsinkin kesäaikaan.
Ansiosidonnaista ei saa loputtomasti ja peruspäivärahalla ei elä.
Jos rangaistuksia aletaan yleisesti koventamaan, tulee ehdotonta vankeutta helpommin. Silloin vankien määrä kasvaa ja täytyy olla myös vankiloissa vankipaikkoja. Jo nyt osa vangeista odottaa vapaudessa vuositolkulla tuomionsa täytäntöönpanoa. Sama asia pätee nato-jäsenyyteen. Täytyy olla sopivia kasarmeja, ja niitä ei ole. Miten tämä sitten liittyy harmaaseen talouteen. Siten, että rangaistusten koventaminen johtaa joko vankiluvun kasvuun, tai valtion muodostumisen eräänlaiseksi sakotusautomaatiksi. Tarvitaan lisää poliiseja ja suoranainen urkintajärjestelmä. Ei hyvä!
Tuo mainitsemasi vankeustuomio pitäisi muuttaa tässä kohtaa kovemmaksi sakkotuomioksi jotta vankilat eivä täyty niistä jotka eivät kuulu vankilaan vaan työhön.
Teknisesti helpoin ratkaisu olisi luopua tuista ja veroista. Koko maaseudun verotus hoituisi esimerkiksi kiinteistöveroina, joita on aika vaikeaa kiertää. Tällöin olisi vaan työtä. Jos työntekijä haluaisi eläkettä, tulisi hänen se itse säästää. Tässä mallissa pitäisi toki osakesäästötilin ylärajaa nostaa reippaasti, esimerkiksi kymmenkertaistaa 500.000 euroon.
Realismia lienee sen sijaan tukien vähentäminen ja muuttaminen perustulon kaltaiseksi, jolloin laittoman pimeän työn houkuttelevuus pienenee.
Tukia on pakko alentaa, mikäli niitä maksetaan laajemmalle joukolle. Etuna olisi, että tällöin päästäisiin eroon kannustinloukuista, mitkä ovat myrkkyä työllistymiselle etenkin pitemmällä aikavälillä.
Kuinka AnttiR järjestäisi maaseudun lakisääteiset palvelut jos hänen mallissa maaseudun verotus hoituisi vain kiinteistöveroina?
Ehkä näin, mutta raskaat kiinteistöverot ovat potentiaalisesti erittäin vaikeita kerätä. En suosittele kokeilemaan.
Teknisesti paljon helpompaa olisi kieltää käteinen ja siirtyä digivaluuttaan josta kannetaan automaattisesti raskas ALV. Vähennykset eri hakemuksella.
Riittävä imu valuutan käyttöön luodaan pakollisilla maksuilla, pienellä yleisellä omaisuusverolla ja perustulolla. Kaikki omistussuhteet olisivat valuutan kirjanpidossa. Kaikki pimeä omaisuus voidaan takavarikoida valtiolle löydettäessä.
Eihän esimerkissä keneltäkään elinkeinoa viedä. Se ei vain näy tilastoissa tai verottajalla, koska sen tekee pimeät työläiset virallisen yrittäjän sijaan.
Jos pimeästi tekeminen olisi mahdotonta, useimmat tuollaisista pikkuhommista jäisivät tekemättä tai tehtäisiin ilmaiseksi eri tukien muodostamien tuloloukkujen vuoksi tai ihan vaan siksi että ei sellaisten takia viitsi alkaa selvittämään miten homma menisi virallisia reittejä pitkin. Monista hommista vero- ja oheismaksujen kiila tekisi kannattamatonta muutenkin, maaseudulla kun lasketaan tarkkaan maksaako klapimotti neljäkymmentä vai viisikymmentä euroa. Jos maksaa viisikymmentä niin mennään mieluummin metsään itse kuin ostetaan.
Ei pimeä työ maaseutujen elinkeinoja vie, vaan päinvastoin pitää yllä maaseutujen perinteisempiä tapoja elää, mutta tekee sen tavalla joka ei näy verottajan tai tilastokeskuksen kirjoissa. Ei jostain klapihommista koskaan ole kuitteja tehty; sata vuotta sitten se olisi tuntunut absurdilta. Ei tässä tietysti mitään periaatteellista eroa kaupunkiammatteihin ole, paitsi, että voittomarginaalit maaseudun hommissa ovat yleensä laihempia jo ilman verojakin ja tuntuu kummalta alkaa kirjoittelemaan kuitteja kavereilleen.
Järkevin tapa tehdä tuollaiset työt olisi laskea kotitalousvähennyksen rajaa vielä alemmas tais sitten tehd ALV uudistus joka rajaa tuollaiset työt ALV:ista kokonaan pois.
Työn tekeminen pimeästi on minusta yleistä eläkkeellä olevien henkilöiden välillä.
Yksi jo tuolla huomauttikin, että työn teettäjä on aina vastuussa työntekijän ennakkopidätyksistä ja työn sivukuluista. Eivät taida useimmat eläkeläiset ymmärtävän, että ovat vastuussa myös tapaturman sattuessa. Minusta tiedotusta olisi lisättävä, että pimeätä työtä teettävät henkilöt ymmärtäisivät, että ennakonpidätys ja sotumaksut eivät ole se ainoa huomioitava asia.
Tätä ongelmaa ratkaisee osaltaan avokätinen kotitalousvähennys, mutta se ottaa aikansa eli sukupolven tai pari, koska maan tavasta ei ole helppoa päästä eroon.
Toinen tätä ilmiötä rajoittava asia on se, että maaseudulla on vähitellen opittu siihen, että melkein kaikkeen maa- ja metsätalouden toimintaan saa jonkinlaista valtion tukea, oli kyseessä sitten peltoviljely, taimikon perkaus tai metsän lannoitus. Tukea ei tipu, ellei työ ole paperilla.
Pimeän työn tappaminen ei ole mikään “kaikki voittaa” on paljon työtä jota ei millään voi tehdä kaikkia sääntöjä noudattaen koko suomalaisen verokiilan kauheudessa. Jos esimerkiksi joku käy halkomassa puita — maalla missä matkoihin menee aikaa ja rahaa — pienen määrän ja maksaa siitä verot ja menettää osan työttömyyskorvauksesta ja vielä maksaa kaikki verot niin todellinen tuntiansio jää muutamaan euroon. Koska se työ ei ole ostajalla niin arvokasta että siitä maksettaisiin 70€/h tai enemmän mikä tuollaisen firman laskutus varmasti on.
Sama tilanne on lastenvahtien palkkaamisessa. Käytännössä vaihtehdot on ei lastenhoitajaa tai pimeästi.
Kovasti outoa, taloustieteilijät eivät koskaan analysoi mitä maksaisi jos kaikki harmaa talous katoasi. Muistaakseni taloustieteen harvoja varmoja havaintoja on, että kaikki verotus laskee kokonaistuotantoa.
Toisekseen se iso-osa maaseuduntyöstä on viljelijöiden toisilleen tekemät työt ja oman kokemuksen mukaan ne kyllä hoidetaan aivan oikein.
Kun on maaseudun asioista kyse, älykkönä tunnettu city-Osmo sortuu taas kirjoittamaan höpöjä.
Se, että näitä käsityötaitoja vaativiin töihin tai pienyrittämiseen ei kannata maaseudulla hakeutua, ei johdu siitä, että joku joustavalla moraalilla varustettu kaveri tekisi niitä pimeänä ja saisi siitä kilpailuedun, vaan siitä, että niiden päätoiminen tekeminen ei yksinkertaisesti kannata, tekipä niitä sitten verot maksaen tai pimeänä.
Kysyntää em. töille on satunnaisesti, koska kylät ovat autioituneet ja niistä yleensäkin maksetaan huonosti. Täällä ei ole muita toimeentulon tuottavia ammatteja, kuin huonosti kannattava maanviljely ja erilaiset koneurakoinnit sekä niiden palveluksessa säännöllisesti toimiminen. Ne ovat lähes yksinomaan metsäkone- ja maansiirtoalaa käsittäviä töitä. Te Vihreät kun onnistuitte tämänkin turvetuotannon yhtenä harvoista maaseudun elinkeinoista tuhoamaan.
Kaikki muu, kuten taide, matkailu, metalli- tai puukäsityöt, marjojen kasvattaminen tai metsämarjojen kerääminen yms. ovat “terveiden eläkeläisten” lisäansiota tuottavaa puuhastelua, eivät todellista ansiotuloa tai perheen elättämisen mahdollistavaa sellaista. (Pitäisi Osmon älykkönä huomata asioiden tila jo siitäkin, miksi vain nämä köyhien Aasian maiden kesätyöntekijät enää kerää metsämarjoja, eli koska homma kannattaa vain siksi, että valuutan vaihdosta koituva kurssivoitto sen mahdollistaa.)
Kokeilin 90-luvun laman aikana yritystoimintaa, jossa tuotekehittelyni tuloksena valmistin (vanhoina aikoina melko yleisiä) soikeita puuastioita. Ne kylläkin meni erikoisuutensa takia hyvin kaupaksi, mutta kun helpommin ja halvemmalla tuotettavia pyöreitä myytiin ulkomaalla valmistettuina pilkkahintaan, joten tuotteeni markkinahinta ja sen seurauksena päiväansio jäi samalle tasolle, kuin oli entisessä ammatissa tuntiansio.
Arvonmies unohtaa nyt sen että tässä nykyisessä hallituksessa Keskustapuolue on toisista suurin puolue heti SDP:n jälkeen niin ministereiden ja kansanedustajien lukumäärässä. Maaseudun äänestäjillä on peiliin katsomisen paikka kun vanha Maalaisliitto, nykyinen Keskustapuolue, on tässä hallituksessa joka on lopettanut turpeen noston. Pata kattilaa soimaan.
Ongelmahan on siinä, että ihmisillä ei ole varaa maksaa jos kaikki tehdään paperien mukaan. 20e pimeänä on 50€ kuitilla arvonlisäveron kanssa.
Jos pystyy jotenkin elättämään itsensä ilman tukia, kohtuulliseen rajaan asti verojen yms. maksujen maksamattomuus on paljon pienempi paha.
Minulla on vähän samanlaiset kokemukset keskeisestä kesämökki-Suomesta… Ei ole tosin tarvinnut maksaa kesämökin rakennuksesta juuri edes pimeänä. Riittää kun on Viron tavaraa saatavilla ja makselee sillä. On muuten erittäin hyvä vaihtokurssi. Välillä pitää muutama setelikin tosin heittää.
Tutun sanonnan voisi kääntää muotoon. Pullo on seteliä mahtavampi.
Näin maalla elävänä ja vanhalla maatilalla asuvana (itse en viljele, mutta tein aikoinaan paljon töitä tilalla), että tuo esimerkki skenaario on lähtökohtaisesti outo. 20 hehtaarin viljely ja muu toiminta eivät poissulje toisiaan. Viljelyn pahin hetki on keväällä ja syksyllä, mutta siinä välissä on runsaasti aikaa. Klapinteko aika sijoittuu näiden alueiden ulkopuolelle (alkukeväästä kun lunta on vielä ja klapittamista voi tehdä pitkin kesää). 20 hehtaarin vuokraaminen vuokraamisella saa ehkä 5000 — 8000 euron vuokratulot vuodessa, joka kyllä menee aina verotukseen. Peltovuokriin kuuluu tukioikeudet eikä niitä voi tehdä salassa. Normaaliin maanviljelijän arkeen nimenomaan kuuluu yleensä tehdä kaikenlaista, koska peltotyöt työllistää vain osan vuodesta. Eri asia toki, jos kasvattaa eläimiä.
Jokaisella maatilalla on vähintään toiminimi, jonka kautta voi tehdä työtä — kyse ei ole siitä ettei ole tai etteikö toiminimellä työskentely olisi normaalia. Maatilan harjoittajat (=he ovat yrittäjiä) eivät saa työttömyyskorvausta ja yleensä vain heillä on vehkeet tehdä klapeja ja metsätöitä. Pimeitä töitä varmasti on yhtälailla maalla kuin kaupungissa, mutta esitetty skenaario on monella tapaa epäuskottava ja siinä on runsaasti loogisia aukkoja, joita olen esittänyt.
Saammeko synninpäästön, kun taksiuudistus vei taksit, parturia ei ole kuin kaupungissa eikä siivoojaakaan löydy, tosin ei tilattaisikaan. Klapit tehdään itse ja rahat vie Sale ja apteekki. Harmi, että Soininvaara nielaisi tuollaisen syötin, kun on kuitenkin yksi fiksuimmista ajattelijoista.
Kaupungeissa on myös pimeää työvoimaa mutta valvonta on paljon tehokkaampaa koska veroviraston helpompaa tehdä ratsioita useisiin paikkoihin samoihin aikoihin. Etenkin ravintola-ala on ollut pimeän työvoiman kohteena pääkaupunkiseudulla. Rakennustyömaat ovat hankalampi juttu koska siellä käytetään hyvin paljon alihankkijoita joihin ei kaupunki voi vaikuttaa vaikka ratsioita tehdään. Pääurakoitsija on monessa yhteydessä eri kuin varsinainen urakoitsijat. Kokonaisuus ratkaisee ei yksittäiset tapaukset
Osmo S. sanoi edellä vastauksessaan, että Heidi H. ei maksanut palkkaa pimeästi, vaan yrittäjä jätti verot maksamatta. Miksi sitten löysin googlettamalla runsaasti lehtijuttuja, joissa HH pahoitteli ja häpesi menettelyään.
Kotitalousvähennyksessä kontrolloidaan yritykselle maksettaessa se, että yrityksellä on y‑tunnus ja että lasku on asianmukainen. Itse asiassa käsittääkseni suurin osa kotitalouden teettämistä töistä teetetään toiminimiyrittäjillä tai yhtiömuodossa toimintaa harjoittavilla. Itse olen vain kerran palkannut henkilön suoraan työsuhteeseen purkutyöhön mökillä huolehtien mm. tapaturma- ja eläketurvan ja hoitaen ennakonpidätyksen. Mutta silmiään ei voi ummistaa siten, että antaa käteisenä setelitukun ja selittää, että luuli yrittäjän hoitaneen velvollisuutensa.
Tässä Hautalan tapauksessa oli itse asiassa kaksi eri tapausta jossa yksi oli oviremontti jonka urakoitsijat oli jättänyt verot maksamatta ja toinen oli siivoojan palkkaaminen jossa Hautala oli laiminlyönyt verot
Kyllä pimeää työtä varmaan tehdään niin maalla kuin kaupungissakin. Maalla se tulee helpommin ilmi naapurivalvonnan ansiosta. Kaupungissa se hukkuu massaan. Pimeä talous on haitallista taloudelle niin Suomessa kuin Italiassakin.
Ei pidä unohtaa myöskään talkoo konseptia pienehköjen fixausten ja satunnaisten töiden tekemisessä ja teettämisessä. Se perinnehän on myös maan tapa ja sillä on positiivinen kaiku. Sillä on iso sosiaalinen merkitys ja verkostojen synnyttäjä muuten harvaanasutulla maaseudulla eli monet hommat hoituvat sujuvasti vastavuoroisesti talkoillen ja siihen ei tietenkään mitkään kuittisulkeiset sovi. Mahdolliset korvaukset hoituvat ruoka‑, kahvi- (ja pullo)palkalla.
Harmaan talouden toimija saa perusteetonta kilpailuetua, harmaa talous on piilorikollisuutta.
Yritysten haluttiin investoida ja luoda työpaikkoja, ja aikaansaada talouskasvua. Keskuspankki huolehti elvytyksestä valtavalla, halvalla lainarahalla. Osakkeiden arvot nousivat. Koska edullista lainarahaa ei sidottu käytettäväksi investointeihin, yritykset ostivat osakkeita ja ostivat omia osakkeitaan takaisin, ei siis investoitu. Nyt inflaatio (5 %) alkaa hoitelemaan näitä lainoja. Tämä on ”rahanjakajan vastuu”.
Talouskasvun aikaansaamiseksi on huolehdittava tuloverotuksesta. Pienituloiset käyttävät kaikki tulonsa jokapäiväiseen kulutukseen. Pienituloisen ei pidä valita ruuan ja lääkkeiden välillä, vaan pystyä hankkimaan molemmat. Joten siirrytään tuloverotuksesta kuluverotukseen. Kannustimet työntekoon. Järjestelmä on muutettava toimivaksi. Työntekohalukkaasta ei tule tehdä ”rikollista”.
Kaikkien tulojen on oltava veronalaisia. Kaikki verotuet poistetaan ja tuloverotus alkaa (”maksukyvyn” mukaan eli) 2.000 €:sta (24.000 € / v). Erilaisten lisätukien sijaan tuloverojen poisto, jotta saa itse päättää kulutuksestaan.
Jos jollain on jokin pysyvä tukiraha tai eläke, hän saisi tämän päälle tienata verottomana.
Verotus hoidetaan kulutus- ja haittaverojen kautta. Arvonlisäveroa (ALV) korotetaan. Peritään raaka-aineen maastavientivero (jalostusasteen nostamiseksi).
Pääomaveroista siirretään ansiotulon piiriin 149.000 € / v ja loput jää verotettaviksi pääomatuloina.
Koska raha on valtaa, peritään 1 %:n omaisuusvero yli 500.000 €:n omaisuudesta, jotta tietäisimme Suomessa olevan varallisuuden.
Valtionosuuksiin vaikuttaa paikalliset verotulot.
Verotettava tulo vaikuttaa päivähoitomaksun suuruuteen. Päivähoitomaksu kaikille samansuuruiseksi ja tuki annetaan harkinnanvaraisella, erillisellä erikoislapsilisällä.
YLE-vero peritään kaikilta. Nyt ½ miljoonaa ihmistä ei maksa tätä maksua. Tuki siirretään muuhun tukeen.
Ensimmäisen asunnon leimaverovapautus poistetaan.
Perusterveyskeskusmaksut poistetaan (työterveyshuoltokin on maksuton).
Kohtuuton, voimakkaasti eriarvoistava, kohtuuhintainen asuntotuotanto lopetetaan ja mahdollinen julkinen asuntotuotanto tehdään markkinaehtoisesti. Asumistuki poistetaan.
Helsingissä pohditaan, että keskusta asunnoista n. 10 – 30 % ovat ooppera-kävijöiden asuntoja. Näistä ei tule palkkatyöveroja Helsinkiin. Helsingin omat, tuetut asunnot, tehdään omakustannushintaan ja jaetaan sattumanvaraisesti, arpajaisissa, elinaikaisiksi kodeiksi. Markkinahintaisina asuntoina näistä tulisi tuloja ja tuloverotuloja kaupungin palvelujen rahoittamiseksi. Nyt päivittäin 156.000 ihmistä matkustaa päivittäin töihin Helsinkiin ja maksaa veronsa muualle.
Yrittäjiltä aletaan perimään eläkemaksuja verotulojen mukaisesti, eikä itse valittujen tulojen, kuten nykyään. Nyt kustannus on muille veronmaksajille 423 miljoonaa euroa ja parin vuoden päästä jo 600 miljoonaa euroa vuodessa.
Kaikki yritystuet on poistettava, lukuun ottamatta huoltovarmuutta. Suomessa kannattaa olla vain kannattavia yrityksiä (jotta työntekijät riittävät). Yritysten kannattaa huomioida maantieteellinen asema, energiakulut, kuljetukset ja palkanmaksukyky.
Suomessa on satsattava digiin ja vihreään energiaan; valtion, yliopistojen, yritysten ja kansalaisten (digi- ja vihreys-obligaatiot) kanssa. Vihreydellä on myös ulko- ja turvallisuuspoliittinen merkitys.
Sanotaan, että Suomessa on työntekijäpula. Nyt työllisyysaste on 75 %, korkein sitten 60-luvun. Jonkin verran osa-aikatyöt ovat lisääntyneet. Nyt tarvitaan kaikkien osallistuminen jokapäiväiseen elämään. Nostetaan huomattavasti työllisyysastetta. Erilaiset osa-aika‑, tunti‑, keikka- ja sesonkityöt saatava kannattaviksi.
Iäkkäät ihmiset ja kokopäivätyössä olevat tarvitsevat erilaisia, jokapäiväiseen elämään ja kodinhoitoon liittyviä palveluja. Tällaiset palvelut ovat kotitalousvähennyksen piirissä. Parhaiten näitä palveluja, julkisten palvelujen lisäksi, voi tarjota kokopäivätyön ulkopuolella olevat.
Julkinen palvelu voi järjestää alustan, jossa tällaisia palveluja voi ostaa ja myydä, turvallisesti ja josta saa taloustietoa palkkiomaksuista ja muutenkin tietoa henkilökohtaisen talouden hoidosta (maksuhäiriöisiä henkilöitä on melkein 400.000).
Mun täytyy sanoa että tämä on maaseudun ongelmista pienimpiä.
Joskus 20 vuotta sitten olen teettänyt jotain pikkutyötä jossa riski on pieni, ilman kuittia. Kaikki isommat työt olen teettänyt virallisin paperein.
Se mitä maaseutu kaipaisi olisi joustavemmat taksi tai kimppakyytipalvelut esim kapakkareissuja varten. Ei huvittaisi maksaa 200 euroa pelkästään päästääkseen lähimpään kaupunkiin ja takaisin jos aikoo ottaa jotain. Jonkinlainen kimppataksi tai aikataulutettu pikkubussi kyliltä kaupunkiin ja takaisin. Mutta ei senkään tarvitsisi olla ilman kuittia.
Tarkoitin että kahvin voi korvata jollain muualla kuten esim teellä. Teen tuotanto ei ole riistoa kuin kahvin koska kahvin tuotanossa on monen maan pääelinkeino joka on rakennettu vain kahvin viennin varaan ja ainoa ulkomaanvaluuttatulot tulevat kahvista. Kahvimaat ovat yleensä myös epävakaita kansantalouksia koska kahvi on ainoa elinkeino jonka varaan kansantalous on rakennettu. Kun tulee huonot vuodet niin vaihtoehto on epävakaan valuutan devalvaatio joka nostaa taas inflaatiota, valtionvelkaa ja hintoja. Juuri sen takia Latinalaisessa Amerikassa on velkakriisejä aina 10 vuoden välein. Teen tuotanto on monessa maissa etenkin Aasiassa sivuelinkeino jolla on pienemmät riskit kuin kahvimaissa koska volyymit ovat teen tuotannossa pienemmät kuin kahvin.
Harmaata taloutta tämäkin:
https://yle.fi/uutiset/3–12382941?utm_source=social-media-share&utm_medium=social&utm_campaign=ylefiapp
Maaseudun pimeä työ ei ole uhka “rehellisille” yrittäjille vaan markkinoiden tapa hoitaa siirtymävaihe verovapaasta “tee se itse” ‑työstä kohti ostopalveluja. Juuri pimeä työ luo markkinat näille “veroa maksaville” yrittäjille.
Esimerkki. Kuvitellaanpa tilanne, että jollakin alueella, joka mahtuisi yhden veroa maksavan yrittäjän reviiriin tehdään nyt pimeää työtä 1’000 tuntia vuodessa. Yrittäjä laskeskelee, että siinähän olisi töitä riittävästi yhdelle miehelle. 50 euron tuntiveloituksella vuosilaskutus olisi 50’000, veron jälkeen 40’000. Siitä vielä vähennetään moottorikelkat, mönkijät ja ostotyöt niin eikös vain yksi yrittäjä jo elätäkin itsensä.
Väärin laskettu. Vuosilaskutus ei ole 50’000 vaan se minkä hinnan ostajat nykyään maksavat samasta palvelusta. Jos he nykyään maksavat pimeälle talkkarille 15 euroa tunti, niin vuosilaskutus olisi 15’000 euroa, veron jälkeen 12’000. Sillä rahalla tuskin palkkaa edes verokirjamiehiä, joita välttämättä tulee tarvitsemaan; eihän ole mitenkään mahdollista siirtää esimerkiksi lehtien haravointia tehtäväksi talven hiljaisten viikkojen aikana.
Esimerkkisi mökkitalkkarin bisnesmalli vaan on alueen mökkitiheyteen ja ‑väestön rakenteeseen nähden toimimaton.
Pimeän työn lisääntyvä kysyntä osaltaan luo edellytyksiä veroa maksavan työn kysynnälle. Siirtymä tapahtuu vasta sitten, kun sille on taloudelliset edellytykset.
P.S.
Jos havaitsee naapurin mökkitontin olevan siististi haravoitu, on syytä kutsua poliisi paikalle: onhan selvää, että kukaan veroa maksava ihminen ei tule mökilleen vain puurtaakseen työnteossa. — Entä sitten se kasvimaa: liikkuuko siellä kuutamolla epämääräistä porukkaa …
Harmaan talouden ongelmat eivät ole taloustieteellisesti yksiselitteisiä. Harmaa talous alkaa yleensä siitä, missä verollinen talous muuttuu liian kalliiksi. Tämä kallis hinta muodostuu joiltain osin suoraan veroista, mutta pienessä mittakaavassa enenevästi lisääntyneestä vaivasta ja byrokratiasta. Usein vaihtoehtona olisi jopa ilmainen työ, jos vain pidemmän aikavälin kirjanpito töiden keskinäisestä tasaamisesta naapurien ja tuttujen välillä ei olisi turhan hankalaa.
Harmaan talouden tappiot ovat myös suhteellisia. On luonnollisesti eri asia, jos maassa on suurta liiketoimintaa, joka siivilöi pimeällä työllä ja myynnillä harmaata tuloa itselleen, jota sitten kanavoidaan edelleen pois verottajan ulottuvilta. Mutta arkisissa asioissa, kuten maaseudun pikkutöissä, se harmaa raha ei kovin kauas lennä ennen kuin se palaa takaisin verolliseen kiertoon.
Jos Matti tekee Liisalle puuliiterin verran klapeja ja saa siitä satasen. Hyvin todennäköisesti Matti menee sen jälkeen paikalliseen markettiin ja ostaa sillä satasella viikon ruoat, jolloin raha palautuu verolliseen kiertoon välittömästi. Seuraavana vuonna Liisa paikkaa Matin työhaalarit ja vaihtaa niihin vetoketjut ja Matti maksaa Liisalle taas satasen. Liisa käy niillä rahoilla kaupassa ja taas verotetaan. Ilman työsuoritusta Liisa olisi vaan kantanut ne rahat sinne kauppaan.
Tällaisissa skenaarioissa harmaa talous jopa voitelee toimeliaisuutta eikä valtio tai verottaja käytännössä menetä mitään. Jos eläisimme veroutopiassa, jossa ihan kaikki saadaan verotettua, mitään lisätuloa ei olisi kenenkään kannattanut vastaavissa tilanteissa hankkia. Liisan ei olisi kannattanut maksaa Matille klapitöistä ja Matin olisi kannattanut äheltää vetoketjut haalareihinsa ihan itse. Verottaja ei olisi siitä saanut sen enempää tuloja. Harmaan talouden verot maksetaan käytännössä kylän S‑marketissa kassalla.
Tällaisen toiminnan skaalautuessa paine toimivalle verotukselle muuttuu toki yhä oikeudenmukaisemmaksi. Jos Matti käy ruoppaamassa Villen rannan ja Ville maksaa siitä 1 000€, pitäisikö Matin jo alkaa maksaa tuloistaan veroa? Entä jos Ville rakentaa Liisalle pihasaunan ja Liisa maksaa siitä 10 000€? Tai jos Matti käy joka päivä klapikoneellaan tekemässä satasen edestä klapeja jonkun pihalla, mistä kertyy jo 2 000–2 500€ kuussa? Kyllä se raja äkkiä tulee vastaan, missä byrokratian ja verojen määrä jää ihan kohtuulliselle tasolle tuloihin nähden ja kukaan ei oikein voi väittää, etteikö verottaminen olisi silloin paitsi oikeudenmukaista myös jo ihan käytännöllistä.
Pienissä ja satunnaisissa myynneissä näin ei välttämättä ole. On tietysti eettisesti ylevää verottaa kategorisesti ihan kaikkea tasapuolisuuden ja reiluuden vuoksi, mutta käytännössä se vain leikkaa pois paljon työtä, joka ei sitten tule tehdyksi ollenkaan.
Valtion ei ehkä kannattaisi liikaa huolestua, jos pimeänä saadut tulot ovat niin pieniä, että ne voidaan hoitaa käteisenä tai niiden vaihtoehtona olisi jonkinlaisena realistisena vaihtoehtona ilmainen apu (ja ehkä siihen täysin liittymätön vasta-apu toiseen suuntaan myöhemmin määrittelemättömänä ajankohtana). Tai jos summat ovat riittävän pieni murto-osa tekijän laillisesta, verotetusta rahaliikenteestä: jos jonkun vuositulot ovat 25 000€ ja hän huhkii sen lisäksi parin tonnin edestä naapureille pimeää duunia vuodessa, verotulot eivät olennaisesti vähene tai kasva. Raha vain kiertää muuta kautta verotettavaksi. Mutta jos joka vuosi piirongin laatikkoon kertyisi käteistä puolet verotetuista vuosituloista, ja ne rahat vaihtuvat toisinaan uuteen autoon, niin epäsuhta alkaa olla epäreilu muita veronmaksajia kohtaan. Käteistä on kuitenkin nykyisin epäkäytännöllistä säilöä ja käyttää suurissa määrin. Mobilepaylla tai tilisiirtoina maksaminen helpottaisi, mutta sellainen alkaa näkyä jo tekijän pankkitilillä kasvavana rahavirtana, johon verottaja taas pääsee helpommin käsiksi. Harmaata myyntiä ei voi riskittä skaalata liian laajaksi.
Käytännössä se, miten yhteiskunta toimii, tarkoittaa että verottaja pitää silmällä kansalaisten tuloja ja verotusta siihen rajaan asti kuin se on kannattavaa ottaen huomioon verottajan kustannukset tämän valvonnan ylläpitämisestä ja sen rajan alapuolella kansalaiset harrastavat pimeää kauppaa siihen rajaan asti, mikä on vielä käytännöllistä järjestää ja missä he eivät joudu ongelmiin verotuksen kanssa.
Systeemi hakeutuu jonkinlaiseen tasapainotilaan, jossa riittävän suuret harmaat tulot hakeutuvat verotuksen piiriin keskimäärin oma-aloitteisesti verottajariskin minimoimisen takia ja verottajan taas kannattaa keskittyä tunnistamaan ja tutkimaan ainoastaan sen verran törkeitä tapauksia, että valtiolle syntyy tämän tutkinnan ansiosta enemmän verotuloja kuin mitä itse tutkintaan on palanut rahaa.
Jos mökkitalkkarit saadaan verolle, seurauksena ei ole, että kaikki maksavat enemmän veroa (ja ovat onnellisia) vaan se, että palveluja käyttävät mökinomistajat muuttavat muuanne ja sekin vähäinen kysyntä (joka ei riittänyt elättämään edes yhtä aluetalkkaria) loppuu. Alueelle muuttaa jatkossa vain sellaisia mökkiläisiä, jotka eivät käytä mökkitalkkarin palveluja.
Yksi mökin ostajan kriteeri on palvelujen saatavuus.
Sellaiset mökkiläiset, jotka ovat valmiit maksamaan palveluista aivan kuin luonnostaan löytävät ympäristön, jossa “palvelut pelaa”. Viikko-osake kylpylähotellissa on optimoitu tiiviiseen loma-asumiseen; siinä kaupunkiasunto kerrostalossa vaihdetaan hetkeksi loma-asuntoon toisessa kerrostalossa.
Toinen ääripää mökkiläisistä ovat vanhukset, jotka haluavat asua kotona “viimeiseen asti”. Pitääkö heidät pakottaa kunnan varoilla toteutettavaan palveluasumiseen, kun ongelma on helposti ja pienellä rahalla ratkaistavissa ostamalla pienpalveluja naapurin työttömältä aikamiespojalta.
Miten käytännössä panet verolle kymmeniä vuosia toisensa tunteneiden naapureiden keskinäisen kaupankäynnin.
“Naapuriapu” on paremmin sosiologisian käsittein ymmärrettävissä kuin ekonomisilla teorioilla.
En usko kansantaloudellisesti olevan kannattavaa tehdä tuomittavaksi naapuriavun, talkootyön, yhdistystoiminnan, sukulaisten tai ystävien ym moninaista puuhailua, joka jäisi kokonaan tekemättä jos se pitäisi teettää yrityksellä.
Pimeätä keikkaa tekevän on helpompi tehdä sutta ja sekundaa jos henkilöt todennäköisesti eivät kohtaa enää koskaan myöhemmin.
Jos työn tekee henkilö joka asuu lähistöllä vielä 20 vuoden päästäkin, kynnys huijaamiseen puolin tai toisin on korkeampi.
Ehkä Italia veronkierron mallimaaana ei ole paras mahdollinen esimerkki, Ylen mukaan Italiassa veronkierron vuosittiaset menetykset Italian valtiolle ovat tukipaketin verran, 200miljardia euroa.
Jotenkin en usko että Suomen talouteen saadaan tippaakaan nostetta veronkantoa entisestään tehostamalla. Eihän tämä verotuksen ulkopuolellakaan taloudessa pyörivä raha ole mitenkään menetettyä, kiertoon se päätyy kuitenkin ja verottajallekin lopulta. Sama Italiassakin.
Aivan oma ongelmavyyhtinsä on sitten palkaton tai pienellä korvauksella tapahtuva harjoittelu esimerkiksi ammattiopintojen tai työllisyyskurssien yhteydessä. Näitä löytyy sekä kaupungista että maalta. Esimerkiksi pikkuserkkuni maitotilalla on ollut jatkuvasti harjoittelijoita. Tämä on sinällään aivan tarpeellinen järjestelmä ja tuosta työstä ei voida kovin paljon maksaa.
Askettäinen uutisoitiin esimerkki Ivana Helsinki ‑yrityksestä, joka hyödynsi palkattomia harjoittelijoita ja maksoi ylitöistä mekoilla. Yritys väitti että harjoittelijoita ei ole hyödynnetty laittomasti eli ei ole korvattu heillä palkallisia työntekijöitä vaan ovat ylimääräisiä. Nojaa… (https://yle.fi/uutiset/3–12383572)
“Askettäinen uutisoitiin esimerkki Ivana Helsinki ‑yrityksestä, joka hyödynsi palkattomia harjoittelijoita ja maksoi ylitöistä mekoilla. Yritys väitti että harjoittelijoita ei ole hyödynnetty laittomasti eli ei ole korvattu heillä palkallisia työntekijöitä vaan ovat ylimääräisiä.”
Tuo oli kieltämättä erikoinen juttu. Toivottavasti verottaja, poliisi, työeläkeyhtiöt ja aluehallintoviranomainen tekevät tarkastuksen yritykseen ja haastettelevat myös yrityksen entisiä ja nykyisiä työntekijöitä. Yrityksen tuotteilla työstä maksaminen ohittaen virallisen palkanmaksun verotuksineen, lakisääteisine vakuutuksineen ja työeläkemaksujen maksamisineen on asia, joka normaalisti julki tullessaan johtaa viranomaistarkastuksiin — varsinkin jos vielä tapaukseen on liittynyt jutun mukaisesti alaikäistenkin käyttöä työvoimana, joilla ei ole ollut edes sellaista lain mukaista opiskelupaikkaa, johon harjoittelu voisi liittyä. En ota kantaa siihen, mitä yrityksessä on tehty, kun en asiaa tunne.
Se on yhteiskunnassa muutenkin yleistä, että on opiskelijoita palkattomina harjoittelijoina. Palkaton harjoittelu on ihan ok asia, jos opiskelijat saavat ohjausta ja harjoittelu vie eteenpäin opintoja. Tosiasiahan on se, että jos on kyse aidosta harjoittelusta, jossa asiaa vielä osaamatonta koulutetaan työpaikalla, harjoittelu syö myös merkittävästi aikaa ja resursseja työnantajalta, ja varsinkin harjoittelun alussa harjoittelija saattaa aiheuttaa jopa enemmän kuluja kuin tuottaa tulosta. Harjoittelun edetessä tilanne yleensä kääntyy, ja sehän ideana onkin, että harjoittelijat oppivat. Se on harjoittelujen väärinkäyttöä, jos otetaan “harjoittelijoita” tekemään päivästä toiseen samoja rutiinitöitä, eikä järjestetä näille säännöllistä ja kunnollista työnohjausta, jonka myötä nämä kehittyisivät vähitellen kohti alan ammattilaisuutta, oppien harjoittelussa monia sellaisia taitoja, joita koulussa ei ole opetettu.
Poikkeuksellista tuossa tapauksessa oli jutun perusteella se, että “lain mukaan harjoittelu voi olla palkatonta vain, jos sen järjestää virallinen oppilaitos, te-toimisto tai kyse on oppisopimuskoulutuksesta”, ja jutun kirjoittajan saamien tietojen mukaan osassa palkattomista tapauksista ei ollut jutun mukaan ollut kyse mikään niistä perusteista, vaikka nuori oli ollut palkatta töissä. Työoikeudellisesti sellaisessa tilanteessa, jossa henkilö työpaikalla ei ole virallisen oppilaitoksen harjoittelussa tai te-toimiston harjoittelija, ei oppisopimusopiskelija eikä työsopimusta omaava työntekijäkään, esimerkiksi vakuutusasiat voivat olla mielenkiintoisia. Kenellä silloin on esim. vakuuttamisvelvoite?
Se, että vakuuttamisvelvoitteet hoidetaan asianmukaisesti on tärkeää myös kilpailuneutraliteetin takia.
Työharjoittelijoiden kohdalla ei yleensä makseta veroja tai eläkekertymiä vaan jos kyseessä on Työharjoittelu siitä maksetaan joko tietty sovittu palkka (joka on yleensä alhaisempi kuin TES) ja päiväraha ja matkakulut. Jos työnanja voi tarjota lounaan niin se on etu. Yleensä yksityinen puoli ei tarjoa lounasetua mutta julkinen puoli kyllä. Kokemusta on julkisella puolella josa tilanne on hyvin erilainen. Vain työsuhteessa olevat maksavat verot ja saavat eläkekertymää joten verottaja ja työeläkeyhtiöt eivät voi tehdä paljonkaan asialle mitään. Vain aluehallintoviranomainen voi puuttua työntekijöiden kohteluun jos siitä havaitaan väärinkäyttöä. Työharjoittelijat eivät yleensä kuulu edes liittoon. Työharjoittelija ei ole työsuhteessa .
R.S:“olosuhteista ei voi tehdä mitään johtopäätöksiä onko ihmiset maassa laillisesti vai laittomasti”
Kyllä voi, miten laillisesti maassa työskentelevän osoite kirjataan, jos hän asuu pahvilaatikossa kaatopaikan kulmilla? Onko väestörekisterissä osoitetietojen kohdalla: Viides jätepahvilla ja aaltopellillä vuorattu hökkeli vasemmalta , juuri siinä avojäteviemärin varressa?
Eikö Somanin tietokone avaa linkkejä ? FoodUnfolded® is powered by the European Institute of Innovation and Technology (EIT) Food, an extended EU body under Horizon Europe. EIT Food is supported by the European Institute of Innovation and Technology (EIT) ja tämä instanssi raportoi ruuantuotannon etiikasta :” To find work in the greenhouses, many prospective workers wait in the surroundings of urbanized centers for vans of duty managers to drive past and recruit them. If they are selected, they will be hired — either legally or illegally, depending on their citizenship status.”
Ja nyt ennen kuin Somani vääntää jonkun pilkun paikasta, niin lue koko linkin sisältö. Vääntämiselle on olemassa kansan perinnekielessä rumempikin termi, mutta en kehtaa sitä käyttää tässä.
Eemil, tuosta kommentistasi huomaa heti että englanninkieli ei ole kotikielesi toisi kuin minun kohdalla.
Tuo lause jotas siteeraat “either legally or illegally, depending on their citizenship status” kertoo kaiken. Se kääntyy suomeksi seuraavasti “joko laillisesti tai laittomasti, riippuen heidän kansalaisuuden asema”.Tuo sana “tai” määrittelee kaiken. Jos siinä olisi “ja” asia olisi toisenlainen ja ymmärtäisin Eemilin yskän.
Eemil sekä suomeksi ja englanniksi on termi laiton maahanmuuttaja ja laillinen maahanmuuttaja. Tämän aseman määrittelee kunkin maan Maahanmuuttovirasto. Monissa EU maissa ei ole tarvita olla vakituista osoitetta joten asuinpaikkaa ei ole edes merkitty Väestörekisteriin oli kysessä maahanmuuttaja tai jopa paikallinen asukas.
Eemil, Rahul Somani tai Osmo Soininvaara ei voi tehdä johtopäätöstä henkilöstä asuuko hän maassa laillisesti vai ei pelkästään väestörekisteri tietojen perustella koska kaikissa maissa ei ole niin kattavaa väestörekisteriä kuin Suomessa jossa hyvin laaja väestörekisteri .
Väestörekisteri on maa kohtainen ja sekin on luotu siten että mitä tietoja sinne laitetaan ja mitä ei. Monessa maassa kuten Espanjassa, Italiassa ja Portugalissa katolinen kirkko ylläpitää myös Väestörekisteriä . Suomessa kirkonkirjoissa on vain ne kansalaiset jotka kuuluvat kirkkoon mutta monessa maassa kirkolle tai seurakunnalle on ulkoistettu tämäkin tehtävä.
Esim Ruotsissa väestörekisterissä ei ole kiellistä tilastoja maahanmuttajien kotikielistä tehty kuten on Suomessa. Tämä johtuu Ruotsin lainsäädännöstä. Ruotsissa väestörekisterissä on vain kansalaisuus. Ruotsinsuomalaiset ovat eri tapaus koska ovat Ruotsissa tunnustettu kansalliseksi vähemmistöksi.
Väestörekisterin harminoisinti on yksi asia jota EU ei ole onnistunut (pääasiassa jäsenmaiden vastustuksen takia) harmonisoimaan.
Yleensä kausityöntekijöillä ei ole Suomessa pysyvää osoitetta .Heillä on oltava vain työpaikka valmiiksi saatavilla ennen kuin tulevat Suomeen.
Eemil voimme olla samaa mieltä työehdoista, asumisolosuhteissa ja sosiaalisesta kohtelusta ja arvostella niitä kun huomaamme puutteita ja väärinkäyttöjä mutta Väestörekisteri on asia mistä pitää olla oikeaa fakta tietoa koska Väestörekisteri on laadittu maan lainsäädännön mukaisesti joten se ei ole mielipide kysymys. Emme voi tehdä näin ollen pelkästään Väestörekisterin tiedoilla johtopäätöksiä ihmisistä ovatko he laillisesti maassa vai ei.
Tämä väittäminen ei ole vääntämistä puolesta tai vastaan vaan tosia asia jota yritän tuoda esiin koska tiedän että Väestörekisteri on hyvin maa kohtainen asia ja siitä ei voi tehdä johtopäätöstä onko maassa laillisesti vai ei ole koska monessa maissa ei vaadita pysyvää osoitetta vaikka asuisi maassa laillisesti tai jos on syntynyt myös maassa. Esim Yhdysvalloissa ei ole liittovaltion kattavaa yhteistä Väestörekisteriä. Juuri tämän takia etenkin presidentinvaalit ovat aina melkein farssi koska Väestörekisteri tiedot on hajautettu 50 eri osavaltioon jossa on 50 eri lainsäädäntöä.
Osmo Soininvaara kirjoittaa ilmeisesti tosissaan maaseudun harmaan talouden olevan massiivisen. Hänen tilastonsa perustuu yhteen puhelinsoittoon, joka paljastaa koko maaseutua koskevan miljoonaluokan veronkierron.
Finnwatchin raportoima kaupunkirakentamisen veronkierto ei ole mitään maaseutuun verrattuna. Esimerkiksi Etelä-Suomessa rakennusalalla puutteita palkkauksessa havaittiin ulkomailta Suomeen lähetettyjen työntekijöiden kohdalla 85 prosentissa tehdyistä tarkastuksista vuonna 2020. Myös työnteko-oikeudettomia kerrotaan saapuvan maahan ovista ja ikkunoista, sanoo Finnwatchin tutkija Anu Kultalahti.
Helsingin kaupunki tekee muka ankarasti töitä poistaakseen harmaan talouden . Sen vastuullisuuslausuma tuntuu Finnwatchin tutkimusten valossa kornilta.
“Helsingin kaupunki suhtautuu asiaan vakavasti. Kaupungin asuntotuotanto haluaa omalla esimerkillään herätellä myös alan muita toimijoita puuttumaan aktiivisesti väärinkäytöksiin. Kaupunki on jo pitkään edellyttänyt sopimuskumppaneiltaan vastuullisuutta. Asiakirjojen ja toiminnan tulee olla kunnossa ennen sopimuksen tekemistä.”
Täyttä tuubaa niin kauan, kun kilpailutuksen perusteella valitaan halvin tarjous . Se on pläkkiselvä totuus, että halvimman tarjouksen mahdollistaa kieroilu. Sitä tapahtuu työntekijöiden palkkauksessa, työehdoissa,työturvallisuudessa, materiaalien vaihdoissa halvempiin jne. Rakentajien työkalupakki on näissä keinoissa ehtymätön.
Kaiken syypäänä on rakennuttajien ahneus, kaikki pitää saada liian halvalla. Sitten voidaan pullistella voitoilla . Eikä kaupungin ahneus jää yksin tähän, myös energia pitää saada halvalla. Ja sitähän saa Venäjältä.
Eemil. Onko sinulleas sellainen käsitys, että asuntouotanto on Helsingissä kunnallista toimintaa? Erehdyit. Suomi säilytti itsenäisyytensä toisessa maailmansodassa, eikä siitä tullut sosialistista valtiota.
Eemilillä meni taas kerran tyylinsä mukaisesti sekaisin mitä Hitas säännöstely todellisuudessa tarkoittaa. Eemil on oikeassa osittain että Helsingin kaupungilla on myös omaa asuntotuotantoa Helsingin kaupungin asuntotuotantotoimiston (ATT) kautta Hitas säänöstelyn kohdalla mutta ATT ei ole monopoli vaan kilpailee muiden rakennusyhtiöiden kanssa. Odotan innolla milloin Eemil väittää että Ooppera tai Ateneum olisivat Helsingin kaupungin alaisia kulttuurilaitoksia. Pääsemme taas mielenkiintoiseen faktuaaliseen näennäiskeskusteluun.
Et ymmärtänyt. Kaupunki kilpailuttaa ja valitsee halvimman urakoitsijan. Vastuu väärinkäytöksistä on kaupungin. Ei ole ihme, että harmaa talous rehottaa Helsingin kaupungin rakennustyömailla, kun päättäjäkään eivät ymmärrä olevansa vastuussa.
Päättäjät sysäävät vastuun urakoitsijoille, vaikka halvimman tarjouksen hyväksymisellä on urakoitsija ajettu nurkkaan. Saadakseen urakan on pakko rikkoa lakeja.
“Helsinki rakentaa kasvavan kaupungin tarpeisiin uusia katuja, puistoja, päiväkoteja ja kouluja sekä muita julkisia rakennuksia. Kaupunki rakennuttaa myös vuokra‑, omistus- ja asumisoikeusasuntoja. Lisäksi kaupunki korjaa olemassa olevia rakennuksia ja kunnallistekniikkaa. ”
Kyseisten investointien taso lienee runsaat 800 miljoonaa euroa. Esim. Pirkkolan liikuntahallin rakentaminen:Hallin toteutuksen kustannusarvio on 13,3 M€ (alv 0). Hanke on suunniteltu rahoitettavan Helsingin kaupungin liikuntapaikkarakentamislainalla, rahoituslaitoslainalla, omanpääoman
ehtoisilla pääomalainoilla sekä valtion tuella. Eikö tuossa rahoittajan kohdalla lue Helsingin kaupunki ?
Jos ei lue, niin minulla on kyllä maligni luki — ja ymmärryshäiriö. Lukihäiriöni takia hahmotan tekstistä myös osion “valtion tuella”. Eihän Hesaan tule mitään valtion tukia , ainoastaan maaseutu on tukiriippuvainen ja kaupungit ylläpitävät maaseutua.
Pitää mennä lukiseulaan ja vihasesti.
Kiitos Osmo että otit esiin tuon hankintalain. Sen uudistamisen ideana oli nimenomaan torjua harmaata taloutta ja pistää ne vastuulle jotka sitä käyttävät eli urakoitsijat. Verkkokaupassa on jo ollut pitkään palautus oikeus siihen että tilatun tuotteen palauttamiselle on pidempi aikaväli kuin suoraan liikeestä ostetulle tuotteelle.
Eemil, olet oikeassa siinä että kaupunki kilpailuttaa ja valitsee halvimman urakoitsijat mutta vain kaupungin omiin urakoihin. Kaupungin päättjät eivät voi valita urakoitsijan työntekijöitä tai alihankkijoita yksityisiin urakoihin joita on paljon enemmän kuin kaupungin omia urakoita.Yrität vierittää syytä Helsingin rakennustyömaista Helsingin kaupungille ongelmassa jossa ei ole vain osapuolena kaupunki vaan urakan tilaaja voi olla myös yksityinen joka on saanut rakennusluvan kaupungilta. Oletko Eemil tosiaan sitä mieltä että jos esim yksityinen tilaaja saa rakennusluvat kaupungilta ja hänen tilaamansa yksityinen urakoitisija sattuu käyttämään pimeää työvoimaa on tämä tilaaja vastuussa myös urakoitisijan käyttämästä pimeästä työvoimasta?Saman väittämän voisi argumentoida kotiremonteissa. Esim Hautalan tapauksessa jos urakoitsija itse jätti verot maksamtta mutta ei syy ollut Hautalan vaikka niin halutaan väittää.
Somani:“Yrität vierittää syytä Helsingin rakennustyömaista Helsingin kaupungille ongelmassa jossa ei ole vain osapuolena kaupunki vaan urakan tilaaja voi olla myös yksityinen”
Helsingin kaupunji on raskaassa vastuussa , koska ei maksa tilaamastaan palvelusta (rakentaminen) sen vaatimaa hintaa. Siis sellaista, joka ei pakota riistoon ketjutuksen eri vaiheissa.
Näyttää olevan kaupungin tapa , että kädet pestään yhtiöittämällä kaupungin toimialoja. Kaupungin ostama energiahiili- ja kaasu ovatkin vain toimittajan vastuulla , joka ostaa ne Venäjältä.
R.S:” tämä tilaaja vastuussa myös urakoitisijan käyttämästä pimeästä työvoimasta”
Kyllä , Helsinki on vastuussa juuri tästä. Kun kaupunki valitsee halvimman tarjouksen , niin se samalla tietää sen seuraukset. Vartiainen sun muut ovat todella naiivin yksinkertaisia, kun luulevat vapaan kilpailun ja markkinatalouden takaavan parhaimman laadun.
Eemil. Ei hankintalaki salli maksaa kaupunginjohtajan serkun firmalle ylihintaa. Jos ei osta halvinta, pitää pystyä perustelemaan se todella hyvin. Meillä kaupungeissa joudutaan noudattamaan voimassaolevaa lakia.
Eemil, nyt pistätä omia väittämällä ettei Helsinkiin tule mitään valtion tukia.Moni Pääkaupunkiseudun projekti on saanut valtion ja EU tukea muun muassa Länsimetro, Kehärata, Raide-Jokeri ja monet tie hankkeet kuten Kehä tiet. Tutustu Eemil vähän Pääkaupunkiseudun infrastruutiin jotta tiedät mistä puhutaan kun puhutaan ihmisten kanssa jotka asuvat Pääkaupunkiseudulla. Pääkaupunkiseutu on kokonaisuus jossa on 3 isoa kaupunkia mukaan lukien vanha kauppala nimeltään Kauniainen.
“nyt pistätä omia väittämällä ettei Helsinkiin tule mitään valtion tukia”
” Eihän Hesaan tule mitään valtion tukia , ainoastaan maaseutu on tukiriippuvainen ja kaupungit ylläpitävät maaseutua.”
Rahul ei ymmärrä suomenkielen vivahteita . Kirjoittamani kommentti on sarkasmia. “Sarkasmi on purevaa ivaa tai purevan ivallinen ilmaus. Se on sanallista ironiaa, joka on tarkoituksellista, peittelemätöntä ja yleensä loukkaavaksi tarkoitettua. Sarkasmilla ilmaistaan kielteistä ja arvostelevaa asennetta tiettyjä henkilöitä tai tapahtumia kohtaan.”
Ilmaisen lauseellani kielteisen asenteeni Helsingin kaupungin tiettyjä johtohenkilöitä kohtaan, jotka levittävät julkisesti propagandaa maaseudun tukiriippuvuudesta. Näin siksi, että samaan aikaan heidän kaupunkinsa kuittaa suuremmat tuet kuin heidän moittimansa maataloustuet.
Sitä paitsi kaupunkien tuet ovat kaikki kansallisia tukia, juuri niitä, joita Soininvaara erityisesti moittii maataloudessa. Olisi rehellistä kertoa samassa yhteydessä molemmista tukielementeistä. Erityisen raskauttavaa tämä toiminta on sen vuoksi, että kaupungin johtohenkilöt tietävät tipitarkkaan saamansa tuet.
Meille taviksille Hesan tukihimmeli on selvittämätön paikka. Nyt kun on puheena asunto- ym. rakentamisen harmaa talous, niin kaupunki vetäytyy täysin vastuusta . Vastuu onkin yhtiöittämisten ja ketjutusten takia aivan jossain muualla , kuin Helsingin päättäjillä.
Minä en ole arvostelut maataloustuen suuruutta vaan sitä vgaan sen säilyttävää luonnetta. Sitä, että ylläoidetään sellaista tuotantoa, johon Suomella ei ole mitään suhteellista etua. Kuten nyt vaikka sokerinjuurikkaan viljely, joka vaatii paljon enemmän tukea kuin muut viljelymuodot ihan van sen takia, että Suopmi on 2000 km liian pohjoisessa.
Joskus sata vuotta sitten sokerin viljelylä voitiin pitää perusteltuna huoltovarmuuden vuoksi, mutta ei enää sen takia, että sokeria voi varastoida vuosia ilman, että sen laadulle tapahtuu mitään.
Koko kuviossa sokerin viljely on tietysti pikkujuttu, mutta kuvaava.
Eemill, miksi MTK on esim vastustanut nykyisen vähittäiskaupan duopolin purkamista vaikka itse Eemilin kyseenalaistaa vapaan kilpailun ja markkinatalouden ? Jos Suomessa olisi toteutettu 1940-luvun lopulla aivan toisenlainen maauudistus niin Eemil olisit todennäkäisesti kolletivisen valtionomisteisen tai osuustilan yksi monista sadoista viljelijöistä jotka eivät omista maata jota he viljelevät. Onko Eemilille tullut koskaan mieleen?
Eemil voitko vastata kysymykseeni suoraan; “Kun ostat maanviljelijänä uuden traktorin maatalouskoneita myyvältä liikeeltä ja toimitetaan tilallesi ja huomaat tilallasi että jarrut ovat epäkunnossa heti ajattelit ottaa traktorin käyttöön, reaktiosi on luonnolisesti se€ttä haluat uuden tilalle tai rahat takaisin niin oletko sinä Eemil vastuussa siitä että traktorissa oli jarrut epäkunnossa vain takia koska et käynyt traktoritehtaalla tarkistamassa jarrujen kuntoa ennen kuin traktori tuli ulos uutena?”
Voitko Eemil kertoa toimiiko Suomessa kuluttajasuojalaki (siis mukaan lukien hankintalaki) näin kuten asian ilmaisin tuossa ylä olevassa kysmyksessä?
Vaihtoehtoinen ratkaisu kiristyneeseen valvontaan ja rankaisuihin olisi tehdä oikein toimimisesta helpommaksi. Valitettavasti poliitikkojen ehdottamat parannukset lisäävät byrokratia mitä entisestään lisäävät valtion menoja ja jopa vaikeuttavat oikein toimiminen. Kuten tässäkin.
Miksi ei keikkaluonteiset työt voisivat tasaverolla hoitaa niin että pankkisiirron yhteydessä voisi valita “keikan palkkiomaksu” jolloin ohjautuisi automaattisesti osan verottajalle ja osan työntekijälle?
Näin voisi jokainen ihminen aina tarpeen tulleen palkata halukas tekemään pieniä aputöitä (ruohonleikkuu, polttopuiden pilkkominen, lasten vahtimista, vintin raivaamista j.n.e) ilman suurempaa paperirumbaa.
Tuo tasavero on rikkaita suosiva koska rikkaat voivat helposti teettää isojakeikkatöitä koska tasavero suosii rikkaita enemmän kuin keskituloisia. Yksinkertainen ratkaisu olisi kotitalousvähennyksen kattorajan nostaminen siten tai sitten kokonaan pienten keikkatöiden
jättäminen pois ALV verotuksesta.
Enempivaraisia voivat aina teettää isompia keikkatöitä kuin vähempivaraisia. Se on täysin luonnollista eikä työn verottamiskäytäntö vaikuta siihen mitenkään.
Kotitalousvähennys taas voisi toimia porkkanana valita se palkkiomaksu maksulajikkeeksi josta reitittyy osan verottajalle. Ja eläkekertymä taas pyytä sen tyyppistä maksua.
Jos siis oikeasti halutaan helpottaa ihmisten elämää ja tehdä keikkatöistä sujuvia ilman tarvetta selvittää verokortteja, vakuutuksia, kirjanpitoa j.n.e. siis minusta tämä olisi harkinnan arvoinen asia. Puhelimen sovelluksella saisi keikkatyöstä tehtävän maksun parissa sekunnissa kuitattu menemään. Reitittäköön vaikka osan vakuutusyhtiölle jos sellaistakin pitää olla.
Yksityiskohdat hiottavissa, mutta pointtini on että ihmisten elämä ja oikein toimimisesta pitää tehdä niin helppoa ettei ihminen edes viitsi toimia väärin.
Ainoa tapa on periä hyvätuloilta lisää rahaa on laskuttaa hyvätuloisia samasta urakasta enemmän kuin pientuloisia. Tämä on taas kuluttajalainsäädännön vastaista. Kyllä vero prosentti on sama tässäkin kohtaa varsinkin jos se on tasavero.
Kotitalousvähennys tasottaisi kustannuksia vain jos se olisi progressiivinen. Kotitalousvähennyksen tekeminen progressiiviseksi on taas yhtä huono idea kuin polttoaineen ALV:n muuttaminen progressiiviseksi joka kerta kuin ostaa polttoainetta pumpulla.
O.S:“serkun firmalle ylihintaa”
Ei nyt olekaan kysymys ylihinnasta, koska halvin tarjous on alihintainen. Alihintainen tarjous mahdollistuu kieroilemalla. Joskus kyllä tapahtuu sitä, että iso rakennusfirma tekee halvan tarjouksen saadakseen työntekijöilleen töitä. Tämä riippuu suhdanteista , ja urakan tilaaja kyllä tietää milloin on kyse juuri tästä.
Tarjouspyynnön reunaehdoissa voidaan kertoa tarkasti ulkomaisen työvoiman käytön ehdoista. Laitonta ei ole vaatia lähituotantokriteeriä. Tarjouskilpailun voittaja on se, joka tarjoaa parhaan hinta-laatusuhteen ilmoitetun kriteerin puitteissa. Sehän on selvä, että hinta nousee, laatua ei saa halvalla.
Pitkässä juoksussa kotimaisuus tuottaa kansantalouteen suuremman arvonlisän , kuin ulkomaille verottajan ulottumattomiin työnnetyn rahan tapauksessa.
Lähituotantokriteeri ja kotimaisuuden vaatiminen ovat molemmat laittomia kuten myös sen gvaatiminen, että ulkomailla synt5ynyttä tuyövoimaa pitää syrjiä.
Hankintalaki koskede muyös maalaiskuntia, vaikka ne eivät sitä ehkä noudatakaan.
Jos hinta onepärealistinen niin, että on syytä olettaa, ettei ko. yritys selviä urakasta, tarjouksen voi hylätä, mutta siinä on ongelmana se, että joutuu todennäköisesti martkkinatuomioistuimeen, joka pysäyttää työt pariksi vuodeksi.
O.S:“Lähituotantokriteeri ja kotimaisuuden vaatiminen ovat molemmat laittomia kuten myös sen gvaatiminen, että ulkomailla synt5ynyttä tuyövoimaa pitää syrjiä.”
Voisiko saada linkin tuohon pykälään. Veikkaan, että kilpailutustilanteissa ei edes yritetä muuta kuin halvinta tarjousta. Mikä estää liittämästä tarjouspyyntöön hiilitasetta ? Sen pitäisi sisältää myös työmatkat ulkomailta Suomeen. Eiväthän siirtotyöläiset joka päivä matkusta, mutta useita kertoja kuukaudessa kuitenkin. Helsinki on kiinnostunut ainakin muun Suomen hiiltaseesta.
Hiilitaseseen sisältyisivät kaikki rakentamiseen liittyvät osa-alueet materiaaleista lähtien. Kieltääkö EU:n kilpailulaki tämän? Ulkolainen puu ei täytä suomalaisia sertifiointeja , joten se on heti paitsiossa. Jos todella halutaan rakentaa kaikkien kriteerien mukaisesti kestävästi, niin keinot ovat takuulla olemassa.
Ulkolainen työvoima on helppo blokata, kun vaaditaan suomalaista standardia vastaavaa työterveyshuoltoa, työturvallisuuteen liittyvät suomalaiset luvat. Ulkomailla tehtyjä ei saa hyväksyä. Todennäköisesti on olemassa EU-standardit, mutta ainakin maatalouden toimialalla Suomessa vaaditaan näitä normeja tiukemmat käytännöt.
“Jos hinta on epärealistinen niin, että on syytä olettaa, ettei ko. yritys selviä urakasta, tarjouksen voi hylätä, ”
Niinpä, koska hinta on ollut ainoa peruste. Laatukriteerit ovat liian epämääräiset ja koskevat vain teknisiä osa-alueita.
Vastaus tuohon Eemilin kommenttiin jossa Eemil argumentoi tarjouspyyntöön liittämästä hiilitasetta on monessa yhteydessä erittäin vaikeaa toteuttaa koska ei urakan tilaaja valitse.
mistä päin työntekijät tulevat. Laatukriteeriä on myös hyvin vaikea arvioida ennakkoon koska kuten Eemil itsekin tietää laadun mittari on hyvin moninainen sen arvioiminen ennakkoon on lähes mahdotonta. Kun tarjoukset on pakko kilpailuttaa niin yhden saman urakoitsijan suosiminen voi johtaa siihen että muut urakoitsijat valittavat asiasta markkinaoikeuteeen
O.S:“Kuten nyt vaikka sokerinjuurikkaan viljely, joka vaatii paljon enemmän tukea kuin muut viljelymuodot”
Niin vain sokeri loppui ensimmäisenä Venäjän ruokakaupoista. Kulutamme paljon vettä alueilla, joilla vettä on niukasti ja vesivarojen hallinta voi olla heikkoa ja epäoikeudenmukaista. (WWF) Vehnä, riisi, sokeriruoka ja puuvilla ovat kriittisimmät viljelykasvit vesijalanjäljen suhteen.
Tuomme siis suurimman osan sokerista (vedestä) sellaisilta alueilta, joissa se on kriittinen luonnonvara. Ja tämä riisto kohdistuu maailman köyhimpiin alueisiin , joilla lisäksi lapsityövoiman käyttö on laajaa. Tämän tosiasian Soininvaara on kääntänyt niin päin, että suomalainen sokerijuurikkaan tuotanto vie leivän kehitysmaiden lasten suusta.
Tämä on räikeä esimerkki vaihtoehtoisesta totuudesta, johon olemme niin tottuneet Trumpin ja Lavrovin suusta.
“The results show that sugar(Thailand) production has a carbon footprint of 0.55 kg CO2e kg−1 sugar.” Kun verrattiin sokeriruo‘n ja sokerijuurikkaan viljelyn hiilijalanjälkeä, niin ne olivat lähes yhtä suuret .(ruoko hieman suurempi). Kun sokeriruoko sitten rahdattiin Eurooppaan, niin hiilitase kääntyi vieläkin epäedullisemmaksi sokeriruolla. Lisäksi sokeriruo´n viljely on huomattavasti viljelypinta-ala- intensiivisempää.
Suomessa sokerijuurikkaalla on monipuolinen käyttöala :” Sokeria käytetään energianlähteenä joko sellaisenaan tai useiden ruokavalmisteiden lisäaineena. Juurikkaan sivujakeita käytetään jonkin verran kuidun lähteenä eri ruokavalmisteissa.
Juurikasleike ja melassi ovat sokerintuotannon sivuvirtoja. Niitä käytetään eläinten rehussa kuidun lähteenä tai energialisänä. Juurikkaan naattia voidaan käyttää esimerkiksi säilörehuna nautakarjalla, mutta sen käyttö on melko vähäistä.
Melassia käytetään myös alkoholinvalmistuksessa, lääketeollisuudessa ja hiivan valmistuksessa. Sokerijuurikasta käytetään myös bioenergian lähteenä.”
Juurikkaan viljelytuki on vuosittain ollut enimmillään 350 euroa/ha. Jos lasketaan keskimääräisen tilakoon (40 ha) mukaan, niin juurikasta viljellään tilalla maksimissaan n. 20 ha /vuosi. Näin tilat saisivat keskimäärin juurikkaan viljelytukea 7000 euroa vuodessa. Todellisuudessa viljelykierto rajoittaa viljelyalan tuota teoreettista 20 hehtaaria pienemmäksi.
Soininvaaran väite massiivisesta tuesta tuntuu epätodelta.
Unohdit mainita, että tuo sokerijuurikkaan tuki tuli tavanomaisen tuen päälle, että se oli tåällainen olosuhteisiin nähden järjettömän tuotannon tukea. Miksi emme viljelisi myös banaaneja Suomessa.
WTO on antanut langettavan päätöksen vuonna 2005 Euroopan unionille sokerin tuotannon lisätuen laittomuudelle joka syrjii kehitysmaita. Tämän sokerituki tapauksen kantelijana WTO:ssä oli Brasilia, Intia sekä eräät Afrikan ja Karibian valtiot . Tämä sokerin tuotannon lisätuen laittomuus on siis vanha päätös joka on voimassa
Osmo otti juuri sen näkemyksen mikä oli minulla kysymys Eemilille maailmankaupan vapauttamisesta. Oleellinen kysymys on se että kannattaako protektionismia vai vapaakauppaa! Jos kannattaa protektionismia niin silloin suojatullit ovat oleellinen tekijä tuonnin kohdalla mutta jos kannattaa vapaakauppaa silloin ei ole suojatulleja tuonnissa eikä ole kiintiöitä viennissä vaan kauppa on kokonaan tullivapaata molempiin suuntiin . Eemililtä pitäisi kysyä kannattaako hän protektionismia vai vapaakauppaa? Tässä kohtaa vastaus on vain kaksi kyllä tai ei !
Eemilille sellainen yksityiskohtainen tieto että Venäjä ostaa riisiä,teetä, sokeria ja puuvilla pääasiassa kehitysmaista kuten ostaa myös Euroopan unionin jäsenmaat. Yhdysvallat on ainoa maa joka on riisin, sokerin ja puuvillan kohdalla omavarainen. Kahvia Yhdysvallat ostaa pääasiassa kehitysmaista. Eemil tekisi itsellesi palveluksen kuluttajana ja selvittäisi kuinka paljon kahvi plantaasin työntekijälle maksetaan kuukausittain siitä että hän poimii kahvipapuja per kilo . Eemil voisi tehdä kuluttajana valinnan onko kahvin alhainen markkinahinta niin välttämätöntä että sen voisi yksinkertaisesti korvata jollain muulla kuten esimerkiksi teellä tai kaakaolla. Itse en juo kahvia enkä ole jäänyt mistään nautinnollisesta hetkestä pois.
R.S:“kantelijana WTO:ssä Karibian valtiot”
Olisi mielenkiintoinen tieto paljonko Ranska tuottaa sokeria Karibialla ja tuottaako? Jos näin on niin se kuittaa EU:n maataloustukia karibialaiseen sokerin tuotantoon. Samalla se teki kantelun itseään vastaan .
Ranskan merentakaisia departementteja ovat Ranskan Guayana, Guadeloupe, Martinique, Réunion ja Mayotte, paikallishallintoalueita Saint-Barthélemy, Saint-Martin, Saint-Pierre ja Miquelon, Wallis ja Futuna sekä Ranskan Polynesia. Hallinnollisesti erikoisasemassa on Uusi-Kaledonia. Niiden yhteenlaskettu asukasmäärä on noin 2 650 000.
Somani varmaan tietää paljonko tuonne menee EU:n maataloustukea, mutta ei kerro. Soininvaara tempaisi “kapakkaheijarin”:” Miksi emme viljelisi myös banaaneja Suomessa.”
Sokerijuurikas on pohjoisen alueen viljelykasvi siinä missä perunakin. Juurikkaan kasvukausi on pitempi kuin perunalla ja sen vihreä osa on erittäin rehevä. Se siis toimii tehokkaana hiilinieluna ja on erinomainen kasvinvuorottelussa. Sokerijuurikkaasta on moneen, se on erinomainen hevosten ruuansulatuksen terveydelle :“Sokerijuurikkaan runsaasti pektiiniä sisältävät kuidut ovat hyvin sulavia, ja ne tukevat hevosen suolistomikrobien toimintaa. Pektiini muodostaa hevosen ruuansulatuselimistöä suojaavaa geeliä, mikä voi suojata hevosta esimerkiksi mahalaukun haavaumilta. Lisäksi sokerijuurikasleike sitoo hyvin vettä, mikä parantaa hevosen nesteytystä.”
R.S:” Euroopan unionille sokerin tuotannon lisätuen laittomuudelle joka syrjii kehitysmaita”
Olen antanut lausunnon WTO:n tekemästä virheellisestä tilanneanalyysistä, ja luettavissa , jos Soininvaara sen julkaisee.
Eemilille tiedoksi että nuo Ranskan merentakaiset alueet jonka Eemil mainitsi ovat osa Euroopan unionia ja ovat Ranskan maakuntia eli ne eivät ole itsenäisiä valtioita joten niiden ulko-ja kaupapolitiikan hoitaa Ranska. Nuo merentakaiset alueet saavat EU:n maataloustukea siinä missä ranskalaiset maanviljelijät yhteisestä CaP tuesta. Lisätukia ei ole Ranskan kohdalka paitsi Portugalin kohdalla Madeira ja Azorit kuten on Suomen kohdalla Ahvenanmaan kohdalla.
Voiko Eemil perusteella miksi näet että WTO:n teki virheellisen tilanneanalyysin sokeritullissa? WTO ei tee mitään tutkimusta esimerkiksi tuotanto olosuhteista joten ne eivät ole perusteluita . WTO
on kansainvälisen kaupan sovitteluelin jonne kukin WTO jäsenvaltio voi tehdä kantelun jos se katsoo että joku toinen valtio tai valtiot ovat antaneet valtiontukea vastoin WTO sääntöjä. Esimerkiksi Euroopan unionin ja Yhdysvaltojen välillä oli pitkäaikainen kiista Airbusin ja Boeing yhtiöiden valtiontuesta kunnes nyt se saatiin Bidenin hallinnon kanssa sovittua. Yksi tällaiset laittomat tuet ovat myös ylisuuret tulli maksut. Myös Venäjän ja Suomen välillä oli se kuuluisa puutullit kiista jossa WTO antoi tuomion Suomen hyväksi ja katsoi että Venäjän puutullit olivat laittomat.
R.S:“WTO ei tee mitään tutkimusta esimerkiksi tuotanto olosuhteista joten ne eivät ole perusteluita ”
Ranska teki siis kantelun WTO:lle itseään vastaan. Tarkasti ottaen Ranska halusi, että CAP-tuet poistetaan ranskalaisista departementeista samoin kuin emämaa Ranskastakin.
Perustavaa laatuaa oleva WTO:n virhetulkinta tulee siitä, että länsimaat maksavat kehitysmaiden tuotteista liian vähän. Niistä pitäisi maksaa yhtä paljon kuin teollistuneiden maidenkin maatalouden tuotteista. Siinä tilanteessa ei kehitysmaiden tuotannolla olisi kilpailuetua eikä EU:n tarvitsisi tukea ruuan tuotantoa.
Tällöin länsimaat eivät pääsisi riistämään kehitysmaiden luontoa eikä asukkaita. Kehittyvät maat voisivat panostaa lisää omaan maatalouteen ja parantaa kansalaisten ruokaturvaa.
Nykytilannetta eli vallitsevaa kolonialistista rakennetta ei kylläkään niin vain poisteta.
Voiko Eemil kertoa milloin siis minä vuonna Ranska olisi tehnyt kantelun WTO:lle koskien CAP-tuesta merentakaisille alueille? Sellaista kantelua en löytänyt WTO:n sivuilta. Todennäköisesti kyseessä oli banaanien viljely tuki Ranskan merentakaisille alueille ja Espanjan hallinnoimassa Kanariansaarilla. Ja tämän kantelun takana oli todennäköisesti joku Afrikan tai Karibian valtio tai valtiot . Jos Eemil tietää lisää tästä tapauksesta niin mielelläni tutustuisin siiihen yksityiskohtaisesti.
Mitä tulee sitten tulleihin niin nimenomaan Eemilin näkökulma on juuri se mistä WTO kanteluissa on kyse koskien maataloutta eli teollistuneiden maiden (johon lasketaan Euroopan unionin ja ETA valtiot, Britannia, Sveitsi, Japani, Yhdysvallat, Kanada, Australia, Uusi-Seelanti, Etelä-Korea ja Chile ) pitäisi purkaa kaikki suojatullit kehitysmaiden maatalouden tuotteiden kohdalla . Maatalous on ainoa sektori joka on tällä hetkellä kilpailukykyinen kilpailemaan maailman markkinoilla teollisuusmaiden kanssa. Olen kuullut monessa muissa keskusteluissa että se olisi muka kehitysmaiden riistoa jos teollisuusmaat vapauttaisivat suojatullit kehitysmaiden maatalouden tuonnista teollisuusmaihin. Vasta argumenttina voisi tietenkin kysyä millä muulla sektorilla kehitysmaat pystyvät kilpailemaan maailman markkinoilla teollisuusmaiden kanssa jos maatalous jäisi kokonaan maailmankaupan ulkopuolelle? Huipputeknologia ö tulee pääasiassa länsimaista ja nykyään Kiinasta. Kiina määritellään edelleen kehitysmaaksi WTO:ssa joka sinänsä on jo nurinkurinen vanhentunut kriteeri. Ainostaan Kiina voi itse halutessaan muuttaa sen statusta WTO:ssa. Toinen vaihtoehto on uusien polkumyynti tullien asentaminen Kiinalle.
Tässä ei ole mitään
virhetulkinta WTO:n kohdalla siitä että länsimaat maksavat
jo nyt kehitysmaiden tuotteista liian vähän koska nimenomaan suojatullit estävä kehitysmaiden maatalouden tuotteiden viennin teollisuusmaihin eri hinnoilla (tullimaksulla). Euroopan unioni tai Yhdysvallat ei ole ainoat tekijä teollisuusmaiden rintamassa jotka ovat suojatullien kohdalla olleet tiukkoja muun muassa Japani, Etelä-Korea,Australia sekä Yhdysvallat ovat vastustaneet suojatullien alentamista.
Eemilille tiedoksi vain tähän loppuun että Suomi on mukana WTO:ssa nimenomaan teollisuusmaiden rintamassa yhdessä muiden Euroopan unionin jäsenmaiden kanssa ja itse asiassa Suomi on vastustanut monia kansainvälisen kaupan tariffien alentamista kehitysmaiden kaupan helpottamiseksi. Lisätietoja antaa tästä Suomen Ulkoministeriön kansainvälisen kaupan osasto.
R.S:“Voiko Eemil kertoa milloin siis minä vuonna Ranska olisi tehnyt kantelun WTO:lle koskien CAP-tuesta merentakaisille alueille?”
R.S:” Ranskan merentakaiset alueet jonka Eemil mainitsi ovat osa Euroopan unionia ja ovat Ranskan maakuntia eli ne eivät ole itsenäisiä valtioita joten niiden ulko-ja kaupapolitiikan hoitaa Ranska. ”
R.S:“Tämän sokerituki tapauksen kantelijana WTO:ssä oli Brasilia, Intia sekä eräät Afrikan ja Karibian valtiot”
Itse kirjoitit noin, eli samaan aikaan kun Karibian valtiot tekivät kantelun.
R.S:“Tässä ei ole mitään virhetulkinta WTO:n kohdalla siitä että länsimaat maksavat
jo nyt kehitysmaiden tuotteista liian vähän.”
On todellakin, teollisuusmaiden tulisi maksaa kehitysmaiden tuotteista yhtä paljon kuin kotimaisistakin tuotteista. Silloin ei tarvittaisi länsimaisia maataloustukia. Ongelman ydin on juuri tuo kehitysmaille maksettava alihinta, uuskolonialismi.
Ydinkysymys ei ole Suomen 330 miljoonan euron sokerijuurikkaan tuki. Sillä samaan aikaan maksetaan sokeritukea Ranskan departementteihin Karibialle.
Mekin tuemme tupakan tuotantoa . Tobacco is currently grown in 12 EU countries. The main producers are Italy, Spain, Poland, Greece, Croatia, France, Hungary and Bulgaria, accounting for 99% of the EU tobacco production.
Tähänkin verrattuna Soininvaaran ristiretki sokerijuurikkaan tukea vastaan tuntuu sisäpolitiikan tekemiseltä.
Ajatus, että maa, jkolla on suhteellinen etu johonkin, kuten Mosambikilla sokeriin tai Suomella paperiin, ei saisi myydä sitä halvemmalla kuin maa, ujossa kyseisen tuotteen valmistaminen on erityisen hamnkalaa, on suoraan sanoakseni aika kummallinen. Tarkoitatko, etteivät suomalaiset paperitehtaat saisi myydä Itaiaan paperia halvemmalla kun mihin huonot ja vanhanaikaiset italialaiset paperitehtaat pystyvät? Eikö olisi yksinkertaisempaa vain kieltää maailmankauppa?
Eemil nyt kyllä et tiedä Karibian poliittista jakoa .Karibialla on 16 itsenäistä valtiota ja 24 merentakaista aluetta jotka kuuluvat Ranskalle, Alankomaille, Britannialle ja Yhdysvalloille. Näiden merentakaisten alueiden ulkopolitiikan ja
Kauppapolitiikan hoitaa kansainvälisissä järjestöissä emämaa. Ranskan merentakaiset alueet ovat Ranskan maakuntia joten ne ovat osa Euroopan unionia. Poikkeuksena on Alankomaille kuuluva Aruba ja Curacao jotka eivät kuulu Euroopan unioniin.
Kantelun WTO:hon teki siis joku noista 16 itsenäisestä Karibian valtiosta siitä että merentakaisten alueiden maataloustuki tai itse asiassa tässä tarkemmin ottaen suojatullit ovat korkeammat suhteessa maataloustukiin mitä emämaa maksaa omasta budjetista merentakaisille alueille.
Juuri nuo suojatullit yhdistettynä maataloustukeen on se mistä nämä itsenäiset Karibian valtiota mukaan lukien Brasilia ja Intia sekä Afrikan valtiot valittivat WTO:hon .
Siis WTO:lla ei ole virhetulkintaa koska WTO antoi langettavan tuomion jonka pääasiallinen ongelma on Euroopan unionin jäsenmaiden suojatullit jotka siis estävät kehitysmaiden tuotteiden pääsyn teollisuusmaiden markkinoille tällä koska suojatulli on liian korkea ja kilpailu kovaa koska siihen yhdistetään vielä maataloustuki päälle.
Kun Eemil niin paljon vastustaa vapaakauppaa niin tämä suojatullien poistaminen itse asiassa edes auttaa kehitysmaiden vientiä teollisuusmaiden markkinoille. Tätä mallia Eemil kritisoi uuskolonialismiksi mutta unohtaa että korkeat suojatullit ovat kaupan este eli estävät vapaakauppaa. Maataloustuki on vaan ylimääräinen lisä jolla ei ole niinkään paljon vaikutusta viennissä ja tuonnissa. Suojatullit ovat ne jotka todella estävät vapaakauppaa kehitysmaista teollisuusmaihin.
Poistamalla suojatullit kehitysmaiden tuotteiden kohdalla kilpailu olisi vapaampaa myös kehitysmaille. Maataloustuki on pieni osuus tässä kohtaa. Suojatullit ovat paljon suurempi tekijä ulkomaankaupan esteelle kuin maataloustuki. Siis Euroopan unionin ulkopuolisten maiden kohdalla.
Suojatullit ovat sitä uuskolonialismia ja kyllä Suomi on ajanut samaa linjaa suojatullien kohdalla kuin muut Euroopan unionin jäsenmaat. Suomi on WTO:ssa,IMF:sisä, Maailmanpankissa teollisuusmaiden ryhmässä emme ole kehitysmaiden ryhmässä. Ranskan merentakaiset alueet ovat Euroopan unionin sisämarkkinoiden piirissä joten ne ovat eri asemassa kuin muut Karibian valtiot.
Eemillle tähän lopuksi että voitko olla siteeramalla englanninkielisiä lauseista copy paste menetelmällä!? Jotka ovat taas otettu ties mistä! Niistä puuttuu kokonaan faktan tarkistusta joten ne eivät perustu mihinkään faktaan. Kyllä se on totta että Euroopan unionin jäsenmaissa viljellään tupakkaa mutta Euroopan unioni on lopettanut kokonaan tupakan viljelyn CaP tuet jo 2010.
Somani:” voitko olla siteeramalla englanninkielisiä lauseista copy paste menetelmällä!? Jotka ovat taas otettu ties mistä! ”
“Euroopan unioni on lopettanut kokonaan tupakan viljelyn CaP tuet jo 2010.”
Mitä ao. linkki kertoo ? Taidatkos tuon selittää Somani.
https://ihsmarkit.com/research-analysis/eu-keeps-pumping-100-million-into-tobacco-production.html
Ote ed. linkistä:“However, a new IHS Markit analysis found that EU tobacco farmers could keep receiving around €100 million from the next CAP,”
Somani väittää:” Euroopan unioni on lopettanut kokonaan tupakan viljelyn CaP tuet jo 2010.”
Meidän täytyy kai uskoa Somania eikä IHS Markitin tekemää analyysiä. Somani kun on tehnyt omakohtaisen faktantarkistuksen.
Eemil tässä on Euroopan komission selvitys raakatupakan erityistuki lopetettiin jo 2010 . Todennäköisesti edelleen tupakan viljely
Voit tutustua siihen linkistä https://ec.europa.eu/info/food-farming-fisheries/plants-and-plant-products/plant-products/tobacco_fi
Tähän lopuksi vielä että jos luit tuon IHS Markitin tutkimuksen kokonaisuudessa siinä todetaan että tupakantuotannon tuki on laskenut 1990-luvulta asti merkittävästi 2000-luvulle . Todennäköisesti CaP tuesta on edelleen mahdollista maksaa tupakanviljely tukea niiden Euroopan unionin jäsenmaiden viljelijöille joiden tupakanviljely sato ylittyy tietyn tonni määrän vuodessa.
Yksityiskohtia en löytänyt eikä tuo IHS Markitin tutkimuksessa ollut selvitty . Asiaa pitäisi kysyä suoraa joltakin europarlamentaarikolta joka istuu maatalousvaliokunnassa Euroopan parlamentissa.Tuo IHS Markitin tutkimus oli yksi tutkimus. Kuitenkin Euroopan komissio julkaisee suomeksi tietoa paljon joka on monessa yhteydessä avoimesti saataville.
Tähän lopuksi syy miksi Eemil kritisoin sinun tyyliä kopio liitä tyyliä suoraan englanninkielisistä läheistä on se että olen huomannut että monessa lauseen kokonaisuus jää pois. Et ole kaksikielinen englanninkielen puhuja toisin kuin minä jonka toinen kotikieli on englanti joten hahmotan heti missä kohtaa olet tehnyt virheen. Minun ruotsinkieli on taas heikompi joten siinä voimme olla molemmat tasoissa.
O.S:“ei saisi myydä sitä halvemmalla kuin maa,”
Tuossa paljastuu Soininvaaran kritiikittömyys karua markkinataloutta kohtaan. On eri asia johtuuko halvempi hinta paremmasta laadusta ja terveestä kustannusrakenteesta, kuin työläisten riistosta ( palkat ja lapsityövoima) sekä ympäristön turmelemisesta. (hiili- ja vesijalanjälki)
Vasta sitten kun näiden ym. osa-alueiden suhteen ollaan samalla janalla, niin kilpailuasetelma on reilu. Maatalouden raaka-aineiden ja puolijalosteiden kaupassa ei koskaan päästä reiluun asetelmaan teollistuneiden ja kehitysmaiden kesken.
Protektionismi pitää ymmärtää aivan toisin Siten, että sen avulla suojellaan kehitysmaita riistolta. Se tarkoittaa hintojen harmonisointia ylöspäin, kalliimmaksi. Eikä siten, että hinnat lasketaan kehitysmaiden hintatasoon , joka sitten kompensoidaan tukemalla teollistuneiden maiden tuotantoa.
Eemil, maataloudessa halvempi hinta johtuu lähinnä paremmasta ilmastosta. Eikö se ole juuri se kilpailuetu, jota etu hyväksy?
Ruoka on sen tason välttämättömyyshyödyke, että ruuan tuotanto ei tule olemaan säätelystä vapaata yhdessäkään suvereenissa valtiossa.
Kehitysmaiden tai kehittyvienmaiden talouden tukeminen ei voi tapahtua Suomen tai EU turvallisuutta ja suvereniteettia uhkaavalta tavalla. Energia riippuvuuden rinnalle ei kaivata ruoka riippuvuutta EU ulkopuolisista maista.
Näissä asioissa pitää pitää pää kylmänä ja harkita tarkkaan.
Onko Uusi Seelanti suvereeni valtio?
O.S:“maataloudessa halvempi hinta johtuu lähinnä paremmasta ilmastosta. ”
Tuossapa se harha piileekin. Ilmasto on vain yksi tekijä, joka on myös rajoittava . Lämpimillä alueilla se rajaa vedensaantia, mikä on kriittinen luonnonvara väestölle. Kestävän kehityksen viljelymenetelmät puuttuvat täysin kyseisiltä alueilta . Mm. nämä tekijät ovat ruuan tuotannon laatua, joka virheellisesti ymmärretään vain itse tuotteen ominaisuutena. Halvempi hinta muodostuu pääosin näistä muista tekijöistä, ei ilmastosta. Kehittyvien maataloustalouksien sadot eivät ole edes yhtä suuria , kuin EU:n satotasot.
Ruuan tuotannon laatua ovat myöskin viljelijöiden ja työntekijöiden oikeudet. Lapsi- ja nälkätyövoiman käyttö laskee hintaa, jolloin markkinatalouden kannattajat laskevat sen olevan kilpailuetu.
Maatalouden tuotannon suurempi volyymi on myös kiinni tuotannossa johon myös ilmasto ja maaperä on oleellinen tekijä. Banaanin viljely Kanariansaarilla ylisuurilla maataloustuella johon on otettu huomioon EU:nsuojatullit on todellisuudessa protektionismia josta pitäisi päästä eroon koska Kanariansaarten volyymit ovat liian pienet etenkin sellaisen maiden rinnalla jossa viljely on ilmaston ja maaperän kannalta paljon kilpailukyvyisempi. Kanariansaaret ovat ainoa Euroopan unionin territorio joka sijaitsee trooppisella leveydellä Euroopasta katsottuna etelään ja logistiikan kannalta lähempänä Eurooppaan kuin esimerkiksi Ranskan merentakaiset alueet.
Eemil et näköjään hahmota kehitysmaiden elinkeinorakennetta. Maatalouden protektionismi teollisuusmaissa on haitallinen tekijä kehitysmaille koska maatalous on ainoa sektori joka on kilpailukykyinen kilpailemaan maailmankaupassa.
Syy miksi teollisuusmaat ovat harjoittaneet maataloudessa protektionismia johtuu siitä yksinkertaisesta syystä ettei maatalouden hinnat laskisi Teollisuusmaissa koska kehitysmaiden maataloustuotteet ovat estetty suojatullien avulla teollisuusmaiden markkinoille.
Tämä on Eemil riistoa johon WTO on myös puuttunut. En tiedä miten Eemil sen toisella tavalla ilmaiset mutta suojatullit teollisuusmaiden maatalouden kohdalla on protektionismia joka on haitallista kehitysmaille.
Kuitenkin teollisuusmaat myyvät kehitysmaihin teollisuustuotantoa ja palveluita jotka estävät kehitysmaiden oman teollisuus- ja palvelusekrorin kehittämisen koska etenkin Afrikan maat vievät pääasiassa raaka-aineita joiden maailmanmarkkina hinnat ovat erittäin suhdanne herkkiä maailmantalouden heilahdukselle. Ei tarvitse kuin katsoa Venäjän talouden kehityksestä vuodesta 2014 eteenpäin.
Kuitenkin kehitysmaat tarvitsevat pääomaa jotta ne voivat kehittyä teollisuuden avulla ja ainoa tapa saada pääomaa on ulkomailta investointisopimuksilla joissa kehitysmaat takaavat nämä teollisuusmaiden sijoitukset investoitisuojalla koska aikaisempien vuosikymmenten kauppapolitiikasta kehitysmaissa oli huonoja kokemuksia teollisuusmaissa kun kehitysmaiden varsinkin 1970-luvulla kehitysmaidenhallitukset alkoivat kansallistamaan vanhoja siirtomaa aikaisia teollisuus ja palvelusektoria varsinkin 1970-luvulla kun vuoden 1973 öljykriisi iski monen kehitysmaan talouteen erittäin voimakkaasti. Juuri tästä huonosta kokemuksesta kehitysmaissa on nimenomaan investointisopimuksilla taattu se suoja että ulkomaalaisia sijoituksia ei voi enää kansallistaa kehitysmaissa .
Kuitenkin vienti kehitysmaissa on yksipuolisesti etenkin Afrikassa on raaka-aineet koska aikaisemmin pääoman kontrollin takia estettiin investoinnit koska teknistä osaamista ei ollut etenkin Afrikassa. Kuitenkin kauppaa on haluttu lisätä teollisuusmaiden ja kehitysmaiden yhteisestä toiveesta koska on havaittu että erityisesti Kiinan investoinit ovat saaneet monen Afrikan valtion siirtymään Kiinan kumppaniksi koska Kiina investointi tuotantoon ja tuo kiinalaisen teknologian etenkin Afrikan maihin.
Jos teollisuusmaat vapauttaisivat maatalouden suojatullit kehitysmaiden maataloustuotteiden kohdalla niin se mitä todennäköisimmin tapahtuu on se että hinnat laskevat teollisuusmaissa mutta kehitysmaat saivat tästä nosteen kun voivat kilpailla teollisuusmaiden markkinoille vapaasti, reilusti ja ilman rajoituksia.
Aasian maiden tilanne on huomattavasti parantunut 1980-luvulla suhteesa Afrikkaan vaikka siirtomaa aika päättyi samoihin aikoihin molemmissa maanosissa. Aasiassa on onnistuttu luomaan kilpailukykyistä teollisuusta ja palvelusektoria 1980-ja 1990-luvulta joka pystyy kilpailemaan myös Euroopan ja Yhdysvaltojen ja Japanin, Etelä-Korean, Taiwanin kanssa. Afrikan maat pystyvät vain kilpailemaan maataloudesektorin kautta siihen asti kunnes kotimainen pääomaa on sen verran suuri että sitä on onnistuttu saamaan enemmän muihin sektoreihin.
Eemil tämä kokonaisuus on se mistä on kyse eikä yksityisestä lauseesta jota Eemil yleensä siteeraa eikä hahmota kokonaisuutta.
Eemil olen kyllä kuullut Osmo Soinivaaralta erittäin paljon kriittisiä kommentteja markkinataloutta kohtaan ja pääasiassa keinotteluun asunto markkinoilla pääkaupunkiseudulla . Eemil tuo laatu, kustannusrakennne sekä työvoimapolitiikka ( palkat ja lapsityövoima) sekä ympäristöpolitiikkaa ei ole olellinen tekijä kansainvälisen kaupan kilpailussa kun puhutaan suortaan kuluttajahinnoista.
Tuotantohinnat ovat asia erikseen ja niihin voi puuttua kieltämällä ne tuotteet jotka ovat valmistettu lapsityövoimalla millaisella työvoimapolitiikalla johon on otettu huomioon ympäristötekijät sekä kustannusrakenteen muodostuksen.
Maataloustuotteiden kohdalla jos asiaa mitataan millainen kustannusrakennne,työvoimapolitiikka (palkat ja lapsityövoima huomioon) sekä ympäristöpolitiikka on esimeriksi kahvi sellainen tuote jonka myynti pitäisi kokonaan kieltää länsimaissa tai sitten asettaa kahville ylimääräisen tuontitullin joka nostaa kahvin hintaa kuluttajamarkinnoilla niin korkealle että kahvista tulee ylellisyystuote. Kahvin on alkutuotannon tuote jota viljellää vain eteläiselläpallonpuoliskolla joten se on samassa asemassa kuin banaanit ja sokeri.
Miksi Eemil et tee eettistä valintaa ja lopeta kahvin kulutus koska nimenomana kahvin tuotannossa on kaikki nuo ongelmat mitä kritisoit kuten huono kustannusrakennne, huono työvoimapolitiikka ( alhaiset palkat ja lapsityövoima) sekä huono ympäristöpolitiikka.
Niin suomalaisten pitäisi ruveta viljellä sikuria niin emme hyödynnä kahvin riistotuotantoa!
Eemil syys miksi kestävän kehityksen viljelymenetelmät puuttuvat täysin eteläisenpallonpuoliskon alueilta johtuu 3 tekijästä;1) alan koulutuksen puutteessta maataloussektorilla , 2) teknologiasta sekä 3 ) lannoitteiden vähäisestä tuotannosta kehitysmaissa.
Nämä nämä 3 tekijät kyllä parantavat tuotannon laatua enemmän kuin se väärinkäsitys että kaiken takana olisi vain työvoiman riistoa koska jos maatalous koneellistuu kehitysmaissa se työvoima siirtyy muualle tuottavampaan työhön.
Kun alankoulutusta ei ratkaista edes 10 vuoden sisällä vaikka resursseja lisätään huomattavasti vaan alan pitää olla houkuttelevampaa useiden vuosikymmenten kehityksen lopputuloksen . Näin tehtiin Suomessa 1900-luvun alusta aina tähän päivään asti eli oppia ja teknistä osaamista haettiin ulkomailta pääasiassa Saksasta , Ruotsisa ja Englannista.
Oleellinen syy miksi kehittyvien maataloustalouksien sato on pienempi kuin länsimaissa on nimenomaan maatalouskoneiden puute ‚maatalouskoneita valmistetaan pääasiassa länsimaissa ja ne ovat näin olleen kalliita ostaa kehitysmaihin koska kaupat tehtään ulkomaanvaluutassa, ja maanomistuspolitiikasta jossa on edelleen siirtomaaaikaisia rakenteita varsinkin Afrikassa vaikka niitä on yritetty uudistaa moneen kertaa.
Väite että ruuantuotannon laadun oleellinen tekijä olisi vain viljelijöiden ja työntekijöiden oikeudet ei ole koko totuus vaan kyllä nimenmaan kalliit maatalouskoneet, lannoitteet ja puutteellinen alankoulutus laskee hintaa enemmän.
Ei tämä ole kiinni mikä talousmalli on kyseessä onko se markkinatalous vai keskusjohtoinen suunnitelmatalous. Katso Venäjälle ja Ukrainaan niin hahmota niiden maataloussuhteessa Afrikan maatalouteen. Hehtaari koko Venäjälllä ja Ukrainassa on suurempi kuin Afrikassa vaikka Venäjän ja Ukrainan pääasialliset vientimaat ovat kehitysmaat koska Venäjän ja Ukrainan maatalous ei ole kilpailukykyinen Euroopan unionin markkinoilla paitsi lannoitteiden kohdalla joten ainao vaihtoehto on viedä kehitysmaihin koska Ukraina ja Venäjä ovat määritelty kansainvälisissä kauppajärjestöissä kehittyvienmaiden luokkaan.
Kilpailuetu tulee maatalouskoneista, alankouluksesta ja lannoitteiden saatavuudesta ei niinkään henkilötyövoimasta koska henkilötyövoimaa siirtyy maaseudulta aina kaupunkeihin kun maatalous koneellistuu kuten tapahtui Suomessa 1960-luvulla. Monen kehitysmaan ongelma on siinä että maatalous ei ole koneellistunut joten työvoimanriisto on ainoa vaihtoehto. Myös tuo vedensaanti ongelma katoaa kun kehitysmaat saavat käyttöön sen teknologian mikä on käytössä länsimaissa.
Israel on hyvä esimerkki siitä että kuinka köyhästä aavikolla sijaitsevasta kehitysmasta aikoinaan kehittämään vedensäännöstely teknologiaa 1960-luvulla jonka lopputulos oli se että Israel kehittyi rikkaaksi teollisuusmaaksi 20 vuoden kehityksen aikana. Israelin naapurimaat kuten Egypti ja Syyria eivät tähän kehitykseen koskaan päässeet vaikka ovat Israelin naapurimaita koska ne valitsivat toisen tien. Egypti ja Syyria ovat riippuvaisia tuonnista kokonaan.
Monen Afrikan maan esikuva oli 1960-luvulla Israel kunnes sitten tilanne muuttui kun Neuvostoliitto sai yliotteen ulkopoliittisista syistä Afrikassa 1967 sodan jälkeen. Nyt tämä suhde palautumassa kun Afrikan maat ymmärtävät että Israel on vaihtoehtoinen kumppani taloussuhteissa
Somani:” kilpailukykyinen kilpailemaan maailmankaupassa. ”
Somani ei nyt hahmota , mistä kilpailukyky tulee. Se koostuu työvoiman ja ympäristön riistosta.
Somani:“vapaasti, reilusti ja ilman rajoituksia.”
Ei kilpailu ole tuolloinkaan reilua. Kehitysmaiden tuotantoa eivät rajoita työ-eikä ympristölainsäädännön pykälät.
Eemil nimenomaan kilpailukyky koostuu pääasiassa työvoimasta ja teknologiasta. K0ko teollisen vallankumouksen ajoista alkaen teknologia nosti kilpailukykyä länsimaissa ja myöhemmin Japanissa kun Japani otti käyttöön teknologiset ratkaisut toisin kuin esim Kiina ja Ottomaanien valtakunta jotka torjuivat teknologian ja taantuivat kunnes sitten etenkin Kiinassa ymmärettiin vasta 1978 että Japani, Etelä-Korea, Singapore ja Taiwan ovatkin tehneet oikeat päätökset ja Kiinan pitää tehdä samoin. Nimenomaan myös Suomi ymmärsi 1950-luvulla että Suomen on teollistettava koska muuten häviämme elintasossa Ruotsille. Tässäkin kehityksessä koneellistettu maatalous vapautti maatalous maaseudun työvoiman teollisuuteen ja johti elintason nousuun 1960-luvulla. Olen ymmärtänyt että kehitys men päinvastaiseen suuntaan kun koneellistettu maatalous vapautti Suomessa työvoimaa teollisuuden piriin ja loi korkeamman elintason 1960-luvun lopulla.Sama koskee kehitysmaita.
Kun Eemil siteera taas kerran valikoidusti muiden kommentteja niin täytyy sanoa että Eemil ei hahmota modernin kansantalouden rakennetta jonka läpi Suomikin 1950-luvulla kävi läpi .
Se mistä Eemil puhuu on reilusta kaupasta mutta reilukauppa on eri asia kuin vapaakauppa. Reilussakaupassa on kyllä huomioitu että lapsityövoimaa ei käytetä ja ympäristökysymykset huomioitu mutta reilukauppa on ei toimi jos ei ole myös vapaakauppaa ja vapaakauppa on vain riistoa jos ei ole reilukauppaa. Kuitenkin reilukauppa koskee pääasiassa alkutuotantoa koska alkutuotanto etenkin kehtiysmaita koska se ainoa sektori jonka varassa kehtiysmaat voivat kilpailla teollisauusmaiden kanssa. Eemilille siis korkeatullit ja verot ovat parempi vaihtoehto kuin avoin vapaakauppa? Jos Eemil tietää jonkun muun sektorin jonka varassa kehtiysmaat voivat kilpailla teollisauusmaiden kanssa olisin halukas tietämään mikä tuo sektori on?
Jari Stenholmin näkemykset Vihreiden äänestäjien työllisyystilanteesta olisi hyvä saada myös tilastollista tietoja mitä Stenholm ei ole esittänyt. Eri puolueiden äänestäjien työllisyystilanteesta on kyllä tehty valtakunnallisia tutkimuksia
Miksi suurin osa kirjoittajista suoltaa täällä kirjoitusvirheitä?
Hankkikaa oikea tietokone, kunnon näppäimistö sekä riittävän iso näyttö, jos on heikko näkö! Ja opetelkaa kielioppi!
Tällaisen keskustelun irvikuvan seuraaminen on raivostuttavaa!
Johan oli yrittäjän mielipide ‚että työttömyyskorvausta saavat kiertää veroja kuppaa yhteiskuntaa,otahan asioista selvää,taitaa olla ne yrittäjät,jotka kuppaa yhteiskuntaa,sinun väite perustuu tietämättömyyteen.siitä on tilasto tietoa.Siitä on minullakin,tallenne.Vai jää työttömällä ja työväeltä,verot maksamatta,nehän otetaa päältä,ja loput tilille,kun yrittäjä voi verosuunnitella ja junailla,ja onhan siellä nämä verolait,että valtiokin tukee että maksa mahdollisimman vähä,kyllä valtiolla keinot ottaa puuttuva osa kansalta ja työväeltä .Miten on mahdollista ‚että joku yrittäjä saa 4e-6e tuntipalkkaa,ja kartuttanut miljoona omaisuuden,ja silti tarvitsee yhteiskunnan tukea,ja saa myös sitä.Nyt kun helähtää Fortumin tappiot suomenkansan maksettavaksi,niin taas herää kysymys ‚kenet luokitellaan suomenkansalaiseksi,työväki on suomenkansa kun pitää veroja maksaa.Kun osinkoja jaetaan,niin ei kuulu porukkaan,vuosikymmenien saatossa ‚kuullut sanonnan kun nuukasti elää ja pinnistää,niin pärjää.Ja sillä porukalla juuri kalustoa,pihat täynnä.Aatella 4–6e tuntipalkalla,tämä kaikki mahdollista.Duunarilla ei riitä edes 20e-30e tuntipalkka tähän tuskin 100e tuntipalkkakaan riittäisi.Tv Havukka-ahon ajattelija.