Omikronia ei saada pysäytetyksi, kannattaako edes hidastaa?

Jos haluaisi varmistaa, ettei tule leimatuksi väärässä olleeksi, ei kannattaisi kirjoittaa koronasta juuri nyt mitään, vaan odottaa mitä tapahtuu ja ryhtyä sitten jälkiviisaaksi. Minusta taas päätöksenteko ja vaihtoehtojen pohtiminen on kiehtovinta silloin, kun epävarmuus on suurinta. Siksi haluan kirjoittaa ajatuksistani juuri nyt, vaikka tulevaisuus tulee varmaankin osoittamaan monet oletuksistani vääriksi.

Haluan aluksi korostaa, että vaikka tässä kirjoitan, että olisin toiminut toisin, nyt kannattaa jatkaa kolme viikkoa valitulla linjalla eikä vaihtaa sitä enää uudestaan.

Käsitykseni perustuu siihen, että omikron-variantti selvästi enemmän kuin kaksinkertaistuu viikossa nyt Uudellamaalla, eikä kauan mene, kun se ottaa otteeseensa muunkin Suomen. Näin se on tehnyt muuallakin.

Uudellamaalla rekisteröityjen tartuntojen seitsemän päivän ilmaantuvuus on tasan kaksinkertaistunut viikossa. Omikronin leviäminen on kuitenkin selvästi nopeampaa, koska

  1. Pohjaluvuissa on muitakin variantteja. Jos tietäisimme omikrontartuntojen määrät, huomaisimme, että niiden määrä on kasvanut nopeammin kuin kaikkien tartuntojen määrät.
  2. Tartuntatautirekisteri ei pysy tartuntamäärien perässä. Siksi se ilmoittaa meille yhä liian pieniä lukuja.
  3. Kaikki eivät pääse testeihin ja HUS on jopa kehottanut ihmisiä tyytymään kotitestien tuloksiin, jotka eivät kuitenkaan tule mukaan näihin tartuntalukuihin. Jos testiin päässeistä joka kolmannella on korona, tämän perusteella uskoisi todellisten tartuntalukujen olevan aika paljon nyt ilmoitettuja suurempia.

Käytän päättelyssäni karkeaa arviota, että omikrontartuntojen määrä kolminkertaistuu viikossa.

Tällä perusteella uskon, että seuraavat viikot tullaan näkemään todellista epidemian riehuntaa. Onneksi kaikki halukkaat ovat saaneet rokotuksen. Rokote ei suojaa omikronin osalta kovinkaan hyvin tartunnalta eikä siten myöskään estä levittämästä tautia, mutta se suojaa ilmeisesti todella hyvin taudin vakavalta muodolta. Maailmalta tulleiden tietojen mukaan omikron tuottaa rokotetuille vain lievän flunssa. Tämä tieto on kuitenkin epävarma eikä tauti ole vaaraton rokotetuillekaan, jos heillä on jokin immuunipuolustusta heikentävä perussairaus.

Todennäköisesti lievä myös rokottamattomille

Miten käy rokottamattomien? Nyt huomattava osa heistä tulee saamaan tartunnan. Olen optimisti sen suhteen, että heillekin omikron on helpompi tauti kuin muut variantit. Jos siis on päättänyt sairastaa koronan ilman rokotteen antamaa helpotusta, omikron on todennäköisesti tarjolla olevista vaihtoehdoista vähiten huono. Luulen kuitenkin, että monia rokotteesta kieltäytyminen tulee kaduttamaan.

Jokseenkin kaikki myöntävät, että omikron tulee leviämään läpi koko väestön. Sen pysäyttäminen ei ole enää mahdollista millään järjellisillä kustannuksilla. Se ei tarkoita, että kaikki sairastuvat vaan että kaikki tulevat sen kohtaamaan. Moni torjuu taudin vastustuskykynsä ansiosta huomaamattaan.

Nyt on valittu strategiaksi hidastaa omikronin leviämistä, jotta estettäisiin kaikkia rokottamattomia saamasta tartuntaa yhtä aikaa. Sitä sairaaloiden kapasiteetti ei kestäisi.

Epidemiaa yritetään hidastaa sulkemalla vähän epäjohdonmukaisen tuntuinen valikoima erilaisia toimintoja. Toimet kohdistettiin samanlaisina kaikkiin kansalaisiin, minkä seurauksena rokottamattomien rajoitukset jopa vähän lievenivät. Nyt he saavat vetää päiväkännejä baareissa siinä missä rokotetutkin.  Jumalanpalveluksissa virus ei ilmeisesti tartu, koska mitään rajoituksia niihin ei ole kohdistettu.

Rajoitusten ansiosta voitetaan korkeintaan viikko

Olen erittäin pessimistinen sen suhteen, onko näistä rajoituksista mitään hyötyä. Toisin kun aiemmat variantit, omikron näyttää leviävän kaikkialla, missä ihmiset hengittävät samaa ilmaa. Siis kaikkialla sisätiloissa ja ulkonakin siellä, missä väkeä on paljon samalla alueella. Suomalainen on talvella sisätiloissa melkein vuorokauden ympäri. Virus ei katso sitä, onko tilaisuudessa kyse jonkin elinekinoista, joka voitaisiin kieltää.

Kuinka paljon kodin ulkopuolella sisätiloissa vietettävää aikaa rajoitukset vähentävät? Jos tartuntojen määrä kolminkertaistuu viikossa, näiden rajoitusten jälkeen se ehkä vain kaksinkertaistuu.  Taskulaskimen mukaan kymmenkertaistumiseen menee 23 päivää, kun siihen ilman rajoituksia menisi 15 päivää.

En väitä, että päivittäisten tartuntojen määrä tästä vielä kymmenkertaistuu, sillä siinä alkaisi jo kansa loppua kesken. Halusin vain osoittaa, miten vähäinen hyöty lievistä rajoituksista on. Voitatetaan aikaa, mutta sitäkin vain päiviä, korkeintaan viikko.

Noin ärhäkän viruksen leviäminen edellyttäisi paljon järeämpiä keinoja; käytännössä sitä, että ulkoilla saa jaloitella, mutta sisään ei saa mennä muualle kuin takaisin kotiin. Ruokaostoksetkin pitäisi siirtää nettikauppaan. Minusta päätetyt toimet ovat jokseenkin hyödyttömiä. Ehkä hallituksen vain piti vaikuttaa ärhäkältä.

Niin rajuja rajoitustoimia ei tietenkään voida tehdä, että se epidemian leviämisen pysäyttäisi erityisesti, koska niitä pitäisi soveltaa toistaiseksi. En ymmärrä näitä kuvitelmia, että kun olemme olleet eristyksissä kolme viikkoa, virus on maailmasta kadonnut eikä tule takaisin. Se kolminkertaistuminen viikossa alkaa heti uudestaan.

Rokottamattominen pitäisi eristäytyä, ei kaikkien

Niinpä, jos minulla olisi kaikki valta, kohdistaisin näin tiukat rajoitukset vain niihin, joita tässä on tarkoitus suojella, siis rokottamattomiin sen sijaan, että solidaarisuudesta rokotteista kieltäytyviä kohtaan rokotettujenkin pitäisi pysytellä kotona. Kansakunnan on mahdollista elää niin, että joka kahdeksas on eristyksissä, mutta ei niin, että kaikki ovat eristyksissä. Tavoitteenahan oli viivyttää rokottamattomien saamia tartunoja. Siihen tepsivät parhaiten heihin itseensä kohdistuvat rajoitustoimet.

Toisin rokotuspassin jokseenkin kaikkeen. Nimenomaan rokotuspassin, johon ei negatiivinen testitulos kelpaa. Jos on tarkoitus estää rokottamattomia hakemasta itselleen tartuntaa, negatiivinen testitulos on hyödytön. Sairastettu korona tietysti kelpaa sinä missä rokotuskin.

Tällainen ei tietenkään ole mahdollista. Juridiseen viisasteluun menisi monta kuukautta, jona aikana asia olisi jo mennyt ohi. Sitä paitsi onhan eduskuntakin juuri nyt lomalla.

Niinpä uskon, että seuraavat viikot ilma on virusta sakeana. Tartunnan saamisen todennäköisyys on huomattava kaikkialla. Rokottamattomien kannattaisi pysytellä kotona ihan omalla päätöksellään. Viimeisen kahden viikon aikana vähintään joka 35. helsinkiläinen on saanut tartunnan ja tahti kiihtyy.

Pandemian loppusoitto?

Hyvää tässä on se, että mitä nopeammin virus leviää, sitä nopeammin kaikki on ohi. Optimistisen käsityksen mukaan tähän koko Covid-19 pandemia päättyy. Uusia variantteja tulee, mutta ne leviävät huonosti ja aiheuttavat vain vähäisen flunssan, koska väestön vastustuskyky on hyvä. Virus päätyy viidenneksi kiertäväksi koronavirukseksi. Ne muut ovat suhteellisen harmittomia.

Etelä-Afrikasta kerrotaan, että omikronepidemia on siellä jo ohittanut huippunsa. Mikä parasta, epidemia ei ole aiheuttanut sanottavaa kuolleisuutta.

Ehkäpä tämä Covid-19 pandemian loppuhuipennus ei edes täytä sairaaloiden teho-osastoja. Se on ehkä ylioptimistien skenaario, mutta ei täysin mahdoton. Jos näin on, epidemiaa ei oikeastaan kannata yrittää edes hiedastaa rokotetun väestön parissa, mutta tästä emme tiedä vielä tarpeeksi.

Perusteita on myös hyvin pessimistiseen skenaarioon, mutta en nyt jaksa kirjoittaa siitä.

 

 

130 vastausta artikkeliin “Omikronia ei saada pysäytetyksi, kannattaako edes hidastaa?”

 1. Soininvaara kirjoitti:

  ”Nyt he saavat vetää päiväkännejä baareissa siinä missä rokotetutkin. Jumalanpalveluksissa virus ei ilmeisesti tartu, koska mitään rajoituksia niihin ei ole kohdistettu.”

  Valtion lakiteitse asettamia rajoituksia ei ole kohdistettu jumalanpalveluksiin, koska Suomessa on uskonnonvapaus, jota koskevassa lainsäädännössä on koitettu estää valtiolta neuvostoliittolainen meno protestanttien jumalanpalvelusten kieltoineen, mutta kaikki isot kirkkokunnat ovat kyllä pitäneet yllä ison määrän rajoituksia jumalanpalvelusten järjestämistä koskien jo kohta kahden vuoden ajan. Hiippakunnilla on satojen vuosien historia erilaisten ohjeiden antajina ja niiden toteutumisen valvojina.

  Jumalanpalveluksissa viros voi tarttua siinä, missä kaupan kassallakin, mutta varsin monin tavoin jumalanpalvelusten tartuntoja on koitettu ehkäistä. Jumalanpalveluksissa on esimerkiksi joka toinen penkkirivi lähes kaikissa kirkoissa poistettu käytöstä, ja ihmiset istutetaan hajalleen. Maskit on ohjeistettu naamaan, virsiä lauletaan korona-aikaa edeltävään nähden lyhyemmin, kolehdin keruun toteutustapa on monin paikoin muutettu, ehtoolliskäytännöt on muutettu terveysturvallisemmiksi, kättely, jota aiemmin harjoitettiin osassa kirkoista ovilla on lopetettu, messut striimataan yleisesti, ja osa osallistuu niihin vain etänä, ja niin edelleen.

  Varsinkin isoimmissa kirkoissa on varsin pitkiä turvavälejä vaikkapa ravintoloihin verrattuna. 2000 neliön alalle kun kokoontuu esim. 100 henkeä, niin siinä on 20 neliötä henkeä kohti. Ja jos joukosta puolet on pariskuntia tai perheitä, niin neliöitä on esimerkiksi 40 porukkaa kohti.

  1. Varmasti Ode tarkoitti ”jumalanpalvelusta” hiukan laajemmin. Eihän se suuren kirkkosalin tyhjähkössä sunnuntaijumiksessa leviä, vaan pienissä, ahtaissa tiloissa, joissa ei noita mainitsemiasi käytäntöjä noudateta ja joissa käy paljon rokottamattomia. Postinumeroistahan sen näkee, mutta asiasta suoraan puhuminen olisi epäkorrektia.

  2. Siis hetkinen, yritätkö siis sanoa että ihmiset voivat olla vastuuntuntoisia ihan omillaan, ilman valtion pakkotoimia? 🤯

   Luulen että historia tulee osoittamaan miten huonosti kaikki nämä pakkokeinot ovat toimineet ja kuinka avoimuus ja rehellisyys ovat (tai olisivat olleet) parasta, kuten esim. Osmon kirjoitukset tässä blogissa. Hänen suositellut toimet ovat viime aikoina (omasta mielestäni) olleet liikaa autoritaarisuuntaan (kuten maailmalla yleisesti), mutta analyysit ovat olleet hyviä, rehellisiä ja uteliaita koko tämän pandemian alusta loppuun.

   1. Puoltaisin Osmon nostamia keinoja paristakin syystä: monikansallisena ongelmana pandemia koettelee nimenomaan yhteiskuntien kestokykyä. Yhteiskunnan kohdalla kysymys ei sitten olekaan enää yksilön selviämisestä tai yksilönvapaudesta varsinkaan, jos tuo yksilö esimerkiksi ilmiselvästi tyhmyydestään johtuen ikään kuin tahallaan väärinkäyttää hänelle annettuja yksilönvapauksia (jotka on säädetty hyviä aikoja varten) ja aiheuttaa siten tyhmyyttään tai tieten vaaraa yhteiskunnalle.
    Toinen näkökulma on, että pandemian selättäminen on pitkälti matematiikkaa ja matematiikkaa voi ”noudattaa” vain, jos heivataan yhtälöstä ulos kaikenlaiset mielensäpahoittajat. Jälkimmäisellä viittaan kylmästi siihen, että tappavan pandemian riehuessa, ei pitäisi olla aikaa tai resursseja liikaa pohtia Jonnea ja Lilliä, joista luulopohjalta tuntuu kivalta olla ilman rokotuksia, koska vastustaa pitää. Yhteiskunta pelastetaan kurinalaisella toiminnalla, ei poliittisten pisteiden keruulla, kun kuunnellaan kaikkia 5G sirupelkoisia.

 2. Hyvä kirjoitus!
  Sellainen huomio, että nyt päätetyt rajoitukset luultavasti painavat Deltan hyvin alas, mikä vapauttaa sairaala- ja teho-osastokapasiteettia omikron-potilaille.

  Jos omikron-aalto hukuttaa sairaalat aivan totaalisesti, tällä ei niinkään ole väliä. Muussa tapauksessa Deltalta vapautuvat ~300 sairaalasänkyä ja ~50 teho-osastopaikkaa voivat olla hyvinkin ratkaisevassa roolissa.

 3. ”Niinpä, jos minulla olisi kaikki valta, kohdistaisin näin tiukat rajoitukset vain niihin, joita tässä on tarkoitus suojella, siis rokottamattomiin sen sijaan, että solidaarisuudesta rokotteista kieltäytyviä kohtaan rokotettujenkin pitäisi pysytellä kotona.”

  Keitä koitetaan suojella? Etenkin ei-perusterveitä. Eli vanhuksia ja erilaisia sairauksia omaavia. Suurin osa rokottamatta olevista on ilmeisesti tällä hetkellä perusterveitä nuoria ja lapsia, joihin korona ei keskimäärin vaikuta flunssaa kummemmin.

  Siitä olen samaa mieltä, että negatiiviset testitulokset ovat hyödyttömiä passin perusteena. Jos passia käytetään, sen pitäisi perustua vasta-aineisiin.

  Mitä vastustuskykyyn tulee, niin ongelma on kai se, että rokotteiden ja myös koronan sairastumisen tuottama vastustuskyky näyttää puolittuvan alle puolessa vuodessa. Elimistö ei ”opi” koronaa vastaan puolustautumista ilmeisesti yhtä pitkäikäisesti kuin monen muun sairauden kohdalla, mikä on syynä myös siihen, että nyt Suomessakin on alkanut jo neljäs rokotuskierros ei-perusterveille. Koronalla on tällä hetkellä melkoiset mutatoitumisapajat, kun tartunnan saaneita on maailmassa yli miljoona per päivä.

  WHO on todennut, että kolmansia rokotteita ei perusterveille tulisi jakaa ennen kuin kehittyviin maihin on saatu edes ensimmäiset rokotukset annettua, mutta EU ei ole niistä kehotuksista välittänyt. Nyt koronan monet versiot leviävät rokottamattomissa kehitysmaissa, joissa ne myös muuntuvat – ja saattavat palata vaarallisempina länsimaihin. Länsimaissa puolestaan leviää nyt etenkin koronan niitä versioita, jotka sietävät paremmin rokotustakin, kun taas muualla maailmassa liikkuu paljon muutakin kuin omikronia.

  1. Jos sinun mielestäsi rokottamattomat ovat niin hyväkuntgoisia, ettei tauti ole heille vaarallinen, miksi pääosa tehohoitopotilaista kuitenkin on rokottamattomia?

   1. Tällä hetkellä ilmeisesti vähän alle puolet ovat rokottamattomia. Jos kaikki vanhukset olisivat rokotettuja (eikä nykyinen 90-95%) hoitopaikkoja kuitenkin suurin osa.

    Koronapassien perustelu matemaattisesti on hyvin hankalaa, koska deltan aikanakin tuplarokotettujen välilläkin leviäminen hidastui vain 40% eli rajoitusten poisto rokotetuilta aiheutti ehkä jopa leviämisnopeuden kaksin tai jopa kolminkertaistumisen. Samalla koronapassi ei eristä näitä rokottamattomia kovinkaan täydellisesti – ulkorajoilla tilanne on toinen ja siinä tuo passin vaatiminen voikin olla matemaattisestikin perusteltua. Omicronin aikana tämä rokottamattomien suojaaminen perusteluna koronapassille on vieläkin heikompi – koska rokotukset näyttävät hidastavan leviämistä vielä vähemmän.

    Pitäisikö passissa olla muita riskitekijöitä huomioituna? Esimerkiksi ikä – rokotettu osmosoininvaara on paljon suurempi riski terveydenhuollolle kuin rokottamaton ostarin lattialle räkivä jonne (rokotuksilla näyttää saavan n. 90% suojan vakavammalta taudilta ikäryhmästä riippumatta). Tähän viralliseen riskitasoon (passin vaatimukseen) voisi lisäksi liittää perustellusti esimerkiksi rasvaprosentin.

    Koronapassi onkin enemmän arvovalinta. Rokotukset kannattaa, mutta kannattaako ihmisten tietoinen eriarvoistaminen?

   2. Eriarvoistaako rokotuspassin vaatiminen ravintoloissa jotenkin eri tavalla kun ajokortin vaatiminen autoa ajettaessa?

   3. Toisaalta, jos rokottamattomia on puoli miljoonaa ja teholla 52 potilasta (joista osa rokotettuja), niin joku voisi ajatella niinkin, että tässä kahden vuoden aikana olisi voinut vahvistaa sairaanhoidon kapasiteettia siten, että 0,01% rokottamattomista mahtuu teholle ilman, että otsikot kertovat sairaaloiden olevan romahtamispisteessä.

   4. Daniel, minusta on aika itsekästä vaatia, että siivi hoitajaa varataan hoitamaan sinau tehohoidossa vain sitä varten, että joidenkin mielestä heillä on oikeus päästä tahohoitoon, vaikka se olisi helposti vältettävissä k’äyttämällä 15 minuuttioa rokotteen ottamiseen. Rokotettuja on tehohoidossa todella vähän, sairaalahoidossa kylläkin.

   5. En väittänyt, että kaikki rokottamattomat olisivat hyväkuntoisia. Olin sitä mieltä, että yhteiskunnan suojelun tarpeessa rokottamattomista ovat lähinnä ne, jotka eivät ole perusterveitä tai joilla on ikää enemmän. Suurin osa jäljellä olevista rokottamattomista sen sijaan ei vaikuta olevan yhteiskunnan erityissuojelun tarpeessa koronaa vastaan samaan tapaan kuin perusterveet normaalin suomalaisen terveydenhuollon käyttöoikeuden piiriin kuuluvat eivät ole erityissuojelun tarpeessa influenssaakaan vastaan. Varsinkaan nyt, jos ja kun omikron on käynyt läpi todennäköisesti monia rokottamattomia perusterveitä, mikäli se on tarttunut helpommin rokottamattomiin, jolloin monella rokottamattomalla alkaa olla jo immuniteettia läpi käydyn koronan myötä – vaikka moni koronan saaneista ei edes tiedä asiasta, jos ei ole ollut erityisempiä oireita.

    Tehohoitopotilaista selkeä pääosa on ilmeisesti ollut riskiryhmiin etukäteen tiedetystikin kuuluneita. Eli perussairauksia omaavia tai ikääntyneitä, osa molempia.

   6. > Tällä hetkellä ilmeisesti vähän alle puolet ovat rokottamattomia.

    HUS:n viimeisimmässä tilastossa sairaalahoidossa 21/37 eli n. 60 % rokottamattomia. Tehohoidossa rokottamattomien osuus on suurempi. Suorassa vertailussa kannattaisi muistaa demografioiden erot; ikä huomioon ottaen rokottamattoman tehohoitoon joutumisen todennäköisyys on noin 30-kertainen.

    https://www.hus.fi/ajankohtaista/koronavirus-covid-19/koronavirus-lukuina

  2. Tuohon alempaan Soininvaaran kommenttiin olisi kyllä Nimimerkin: Tuota hyvä antaa
   vastaus joka perustuu faktuaalisesti tutkittuun tietoon. Kun pelkkä oma näkökulma on ainoa näkökulma jolla nimimerkki Tuota perustelee omat näkemyksensä COVID viruksesta. Tämä olisi ainakin kohtuutonta että perustellaan mielipiteet eikä anneta musta tuntuu mielipiteitä

  3. Ode, minusta – näin kahdesti rokotettuna – olisi huomattavasti mukavampaa, jos tehohoitopaikkoja lisättäisiin ja minä saisin nauttia elämästä ilman, että sitä vaikeutetaan näillä jatkuvilla, koko lailla hyödyttömillä ja koko kansaan kohdistuvilla rajoituksilla. Taatusti tulisi myös yhteiskunnalle halvemmaksi.

   Itsekästä ehkä, mutta vähän eri näkökulmasta.

   1. Tehohoitopaikkojen määrällä ei ole juuri mitään vaikutusta siihen, miten vapaasti ihmiset voivat elää, koska sillä, onko paikkoja 300 vai 500, ei ole merkitystä silloin jos niiden tarve kasvaa rajattomasti tartuntojen ja sairastumisten eksponentiaalisen kasvun oloissa.

 4. Meillä on sama näkökulmaero kuin oli edellisessäkin blogissasi.
  Nimittäin; sinä lähestyt asiaa enemmän tartunnan saamisen ja sen välttämisen näkökulmasta.
  Minä taas lähestyisin asiaa tartunnan levittämisen ja sen estämisen näkökulmasta. Tällöin vain testaaminen ja negatiivinen testitulos on validi oikeutus tiettyihin aktiviteetteihin. Rokotustodistus on omicron-aikana suurin piirtein hyödytön.
  (Jako ei ole puhtaan dikotominen sillä rokotuksista on toki hyötyä.)

 5. Näkiessäni tämän päivän tartunnat 11000, hämmästyksekseni oloni olikin helpottunut. Tämä pandemia päättyy parissa kuukaudessa. Kevätjuhlatunnelmissa eteenpäin. Yritetään nyt vain pysyä hengissä.

 6. Kyllä tämä on ihan looginen kommentti. Sen heikoin kohta on se, että emme vielä täsmällisesti tiedä, kuinka paljon lievempi omikronin aiheuttama tauti on kuin deltan. Siis rokottamattomilla. Koska suoja rokotetuilla on kuitenkin kohtuullisen hyvä, tuo vertailu voi olla pettävä. Yksi teoria on, että omikron olisi ottanut yhdeltä neljästä ”flunssakoronaviruksesta” osan piikkiproteiinin sekvenssiä ja siten se voisi olla vähän kuin deltan ja flunssakoronan välimuoto, sekä infektiivisyydeltä että vasta-aineherkkyydeltä. Jos näin olisi, saattaisit olla melko oikeassa.

 7. Juuri niin, että eksponentiaalisessa kasvussa tartuttavuuden pienellä laskemisella ei kovin montaa päivää voiteta. Lisäpäivillä on kyllä arvonsa. Kolmosrokotuksia ehditään antaa enemmän (monissa kunnissa ne ovat edenneet jo nyt todella hyvin, mutta esim. Helsingissä häpeällisen hitaasti. Koska Helsinki ei anna kolmospiikkiä koronan sairastaneille, voidaan täällä kohta lopettaa koko kolmosrokotukset, kun siihen oikeutetut loppuvat ennen kuin rokotuksia on ehditty antaa isoissa määrin). Lisäpäivillä saadaan myös levennettyä ja madallettua poissaolopiikkiä työpaikoilta. Jo nyt palvelut ovat alkaneet yskiä henkilöstön poissaolojen vuoksi ja tammikuussa ilmiöstä tulee paljon vakavampi. Toivottavasti lämmön- ja sähköntuotanto pelaa kaikesta huolimatta. Toinen vaihtoehto palveluissa olisi valita linja, jossa käytännössä todettaisiin että sairastuneetkin voivat käydä töissä jos vaan oireiltaan pystyvät, koska kaikki saavat tartunnan kuitenkin, mutta se tietysti veisi pohjan pois kaikilta epidemian hidastamistoimilta.

  Tätä vauhtia ei tosiaan kauaa kestä, että Uudellamaalla ja varsinkin Helsingissä omikron on käynyt kaikki läpi, keihin se ylipäätään on tarttuakseen. Tartuntavauhti vielä kiihtyy joululomien päätyttyä.

  Itse en jaksa uskoa, etteikö teho-osastot täyttyisi omikronista. Rokottamattomia riskiryhmäläisiäkin löytyy Suomesta vielä niin paljon, että kun he kaikki sairastuvat yhtä aikaa, tulee tehoilla täyttä. Edelleenkin minusta näyttöä on vain siitä, että omikron on lievä vain rokotetuille tai taudin sairastaneille. Näitä tietysti on jo sekä Suomen että maailman väestöstä aivan valtaosa, mutta vakavalle taudille alttiiden lukumäärä on kuitenkin edelleen absoluuttisesti suuri, vaikka se onkin prosentuaalisesti pieni.

  Hyvää alkanutta vuotta!

  1. Etelä-Afrikan kokemusten valossa omikron ei ole vaarallinen juuri kenellekään. Maassa oli tosi rankka epidemia, joka on jo nmyt kääntynyt laskuun, mutta kuolleisuudcedssa ei näy mitään piikkiä.

   1. Etelä-Afrikassa käytännössä kaikki olivat sairastaneet jonkun aikaisemmista varianteista, joten heidän kokemuksiaan ei voi suoraan verrata länsimaihin.

   2. Juuri näin! Tanskasta kuuluu hyvin samansuuntaista viestiä, minkä luulisi tyydyttävän niitä epäileviä, joille E-Afrikka ei kelpaa.

    En oikein ymmärrä, miksi ainakin HUS-väen mielestä Suomessa asiat olisivat jotenkin toisin.

   3. Tämä antaa toivoa, mutta Etelä-Afrikassa on myös edelliset aallot pyyhkineet heikoimmat hautaan ja vahvistaneet (siten kuin ristisuojaa saa edellisilten aaltojen muunnoksilta) muita. Etelä-Afrikassa on myös hyvin nuori väestö. Ei siis pidä tuudittautua pelkkään Etelä-Afrikan kokemukseen.

   4. Osmo:
    ” Etelä-Afrikan kokemusten valossa omikron ei ole vaarallinen juuri kenellekään.”

    Mutta millä hinnalla tuo suoja on siellä hankittu?

    Siellä kaikki, jotka olivat kuollakseen, kuolivat jo edellisissä aalloissa ja lopuilla on nyt sitten koronavirus sairastettuna ja/tai rokotus ja väestökin on nuorempaa. Haavoittuvaisia on varmasti olennaisesti vähemmän kuin täällä, kun virus on jo mennyt koko väestön läpi pariinkin otteeseen.

    Ruotsi uhrasi 15 000 ihmistä samasta syystä. Minusta ei ole järkeä tapattaa ihmisiä tautiin, jotta ihmisiä ei kuolisi tautiin.

   5. Syltty, kuinka inhottavana ihmisenä pidät minua, jos kysyn, kuinka moni noista 15 000 ruotsalaisesta olisi nyt, tammikuussa 2022, hengissä, jos eivät olisi kuolleet koronaan vuonna 2020?

    Ymmärrän kyllä, että kysymys on aika inhottavalla tavalla asetettu. Ruotsissa tehtiin myös erikoisia virheitä, joita muualla ei ole tehty, joten siellä tosiaan kuoli sellaista väkeä, jonka ei olisi ”pitänyt” kuolla (hoitoapulaisille ei makseta palkkaa sairauslomalta, joten tulivat töihin kipeinä; koronavanhuksia lääkittiin morfiinilla, joka lamaa jo muutenkin huonosti kulkevaa hengitystä jne.).

   6. ”Daniel Federley

    ”Syltty, kuinka inhottavana ihmisenä pidät minua, jos kysyn, kuinka moni noista 15 000 ruotsalaisesta olisi nyt, tammikuussa 2022, hengissä, jos eivät olisi kuolleet koronaan vuonna 2020?”

    Mitä sitten? Paljonko Ruotsi hyötyi noiden ihmisten uhraamisesta ”talouden ja vapauden alttarille”?

    Epidemia ja sen mukana tuleva terveydenhuollon romahtaminen on se mikä maksaa, eivät itse rajoitukset. Kun tervyedenhoito romahtaa, hallituksen on demokratiassa yleensä ihan pakko reagoida, vaikka ei haluaisikaan. Ihmiset eivät yleensä pidä siitä, että terveydenhoidon saatavuus palaa ajassa 100v taaksepäin.

    Niin kauan kun me yritämme hoitaa kaikki koronaan sairastuneet, niin tämä ei ole mikään ”rahat tai henki”-valinta, vaan ”rahat ja henki”-tilanne.

    Nopein tapa hoitaa terveydenhuollon kuormitus takaisin normaaliksi, on jättää osa potilaista hoitamatta. Ehdotankin, että aloitetaan priorisointi rokottamattomista, ilman heidän aiheuttamaa kuormitusta terveydenhuolto olisi päässyt paljon helpommalla.

  2. ”Kolmosrokotuksia ehditään antaa enemmän (monissa kunnissa ne ovat edenneet jo nyt todella hyvin, mutta esim. Helsingissä häpeällisen hitaasti”

   Ei siinä ole kyse häpeästä, vaan hyödystä. Helsinki on viimeisenä listalla ihan omasta tahdosta. Helsinki ja uusimaa, reilu 16% rokotettuja. Yhtään järkevämmin toimivat paikat pyörivät siellä 30% molemmin puolin.

   Valtaa käyttävät saavat sitä enemmän hyötyä, mitä pahemmalta tämä saadaan näyttämään.

  3. ”Koska Helsinki ei anna kolmospiikkiä koronan sairastaneille, voidaan täällä kohta lopettaa koko kolmosrokotukset, kun siihen oikeutetut loppuvat ennen kuin rokotuksia on ehditty antaa isoissa määrin).”

   Kuulostaa taas omituiselta THL:ltä. Tällaiselle toiminnalle ei ole mitään puoltavaa näyttöä (kts toinen viestini).

   1. Kolmopiikin antaminen sairastetun koronan jälkeen on kyllä rokotteen haaskaamista. Riippuu tietysti siitä, kauanko sairaudesta on, mutta sairastaminen antaa kyllä tehokkaamman suojan kuin rokote, eli se voidaan vähintäänkin laskea yhdeksi rokotuskerraksi.

   2. Minä ymmärrän sen, ettei rokotetta anneta heti sairastamisen jälkeen, koska siinä rokote menisi hukkaan. En taas ole yhtään samaa mieltä siitä, että kolmosrokotetta ei anneta sellaisille, jotka ovat sairastaneet koronan joskus toissa vuonna ja kakkospiikistä on jo yli puoli vuotta aikaa. En luottaisi, että heillä vasta-ainetasot on enää korkealla. Tietysti heitä on väestöstä aika pieni osa, mutta viesti on kaikille selvä: jos saat oireita, älä vaan mene testiin, koska sitten et saa enää rokotteita etkä saa pidettyä koronapassiasi voimassa. EU:n koronapassi vanhenee 9 kk kuluttua kakkosrokotteesta, jos ei ole ottanut kolmosrokotetta. Joissakin EU-maissa tai niiden osissa raja on laskettu 6 kuukauteen tai jopa alemmaksi: esim. Baden-Württembergissä vain kaksi rokotusta saaneet joutuvat rokotustodistuksen lisäksi esittämään 24 h sisällä otetun negatiivisen testituloksen, jos kakkosrokotteesta on yli 3 kk. Sama koskee siellä taudin sairastaneita. Kolme rokotusta saaneilla vastaavaa vaatimusta ei ole.

   3. Kritiikkini perustuu edellä kirjoittamaani Brittianalyysiin missä on paljon covidin aikaisemmin sairastaneita, mikä aika yksiselitteisesti puoltaa kolmosrokotusta. Myös kolmosrokotuksen teho laskee jo muutamissa viikoissa. Tietysti jos vasta hiljattain päässyt sairasvuoteelta asia on eri, mutta siitähän THL ohjeistuksessa ei ole ollenkaan kyse.

   4. ”esim. Baden-Württembergissä vain kaksi rokotusta saaneet joutuvat rokotustodistuksen lisäksi esittämään 24 h sisällä otetun negatiivisen testituloksen, jos kakkosrokotteesta on yli 3 kk. Sama koskee siellä taudin sairastaneita. Kolme rokotusta saaneilla vastaavaa vaatimusta ei ole.”

    Tässäkin on lähinnä vain se hyöty että se kannustaa ihmisiä ottamaan kolmannen rokotteen. Kaksi rokotetta suojaa omikron tartuntaa vastaan huonosti alle 3kk viimeisen rokotteen jälkeenkin (noin 30% 10-14 viikkoa toisen Pfizer rokotteen jälkeen, UK Health Security Agency).

    En tiedä mistä nämä uskomukset sairastamisen kautta saadun covid immuniteetin kaikkivoimaisuudesta oikein syntyvät. Jonkinlaista toiveajattelua “luontaisen” immuniteetin voimasta, ehkä vähän samaa kuin tarve nojata vaihtoehtolääketieteeseen ja niiden erilaisiin luontaisvaihtoehtoihin? Jo tutkimukset edellisistä varianteista yleensä osoittivat rokotusimmuniteetin ylivoimaisuuden verrattuna sairastamisen kautta hankittuun, esim CDC
    https://www.cdc.gov/mmwr/volumes/70/wr/mm7044e1.htm?s_cid=mm7044e1_w

    Paitsi että sairastamisen kautta saatu immuniteetti myös vaihtelee liian paljon tapauskohtaisesti ollakseen luotettava ennuste, omikron ei kauheasti aikaisempia toisille varianteille hankittuja immuniteetteja kunnioita. UKHSA tilasto kahden rokotteen suojasta sairaalaan joutumista vastaan 25+ viikkoa toisen rokotteen jälkeen on tosiaan ainoastaan 52% (95% CI 21-71%) verrattuna täysin rokottamattomiin. Tässä luvussa ovat mukana myös covidin jo sairastaneet, ja niitä tapauksia Briteissä kyllä löytyy. Eli itse ottaisin ainakin nyt kolmannen rokotteen vaikka olisin saanut delta infektion vain 2-3kk sitten.

 8. Niin, katsoin juuri Suomen viimeisimpiä, THL:n antamia koronalukemia. Näyttää siltä että tapausmäärät ovat varsinaisessa rakettinousussa mutta kuolemantapauksia ei vielä tiedä. Muutaman viikon päästä olemme viisaampia.

  Minun ajatukseni tästä on se, että turha hätäillä, ei se maailma tähän lopu. Kaikki nämä rajoitukset ovat jokseenkin turhia. Rokotukset ovat luultavasti hyviä, vaikka ne testattiinkin arvelluttavalla tavalla. Mutta tämän laajempaa kenttäkoetta millekään rokotteelle ei ole koskaan tehty! Koska haittoja ei ole paljoakaan ilmennyt, kaipa ne ovat käyttökelpoisia.

  Minut on rokotettu jo 4 kertaa (kyllä, neljä kertaa väärinkäsityksen vuoksi), ja en kanna huolta yhdestäkään rokottamattomasta. Itse he ovat tiensä valinneet.

 9. Minäkin olen ihmetellyt, miksi hallitus (tai Kiuru) niin kiivaasti tahtoo taas sulkea kaiken, kun tuota omikronia ei käytännössä voi hidastaa, eikä pidäkään. Se ei tunnu nostavan sairaalakuormituksia ulkomailla lainkaan, ja mitä nopeammin se käy Suomenkin läpi, sitä nopeammin syrjäytyy delta ja pääsemme vihdoin palaamaan normaaliin. Kaksi vuotta, aivan kuten espanjantaudin aikaankin.

  Pelkään vaan sitä, että omikronin jälkeenkin testausrumba vain jatkuu ja jatkuu. Espanjantauti ”katosi”, kun eivät senaikaisilla laitteillaan virusta edes nähneet, huomasivat vain, että sairaalapäivät ja kuolemat loppuivat. Nyt virusta kyllä löydetään tehokkaalla etsimisellä, vaikka sairaalapäivät ja kuolemat loppuvatkin maaliskuuhun (oma ennustukseni, katsotaan nyt…).

  Jos hallituksemme on vielä maaliskuussa pystyssä, onko sillä rohkeutta palata normaaliin?

  1. ”Jos hallituksemme on vielä maaliskuussa pystyssä, onko sillä rohkeutta palata normaaliin?”

   Hallituksella ei ole halua palata normaaliin. Tämän poikkeustilan jatkumiselle on vahva tahto. Tämän voimalla on saatu merkittäviä asioita aikaiseksi. Isoja asioita on mm. sote-uudistuksen läpivienti ja tätä seuraavat näennäisvaalit, joilla valtaa jaetaan. Tämän pandemian odottamisen varjolla saatiin tuhottua demokratia. Ei mitään vaalityötä, koska panemia. Kukaan ei tiedä, että vaalit on tulossa. Jos 35% äänestää, niin siinä ei oikein muita ole äänessä kuin ne, joilla on oma lehmä ojassa. Siinä vaiheessa voi todeta, että demokratia suomessa päättyi koronarajoituksiin.

   Toinen suuri asia on Suomen ja Venäjän välisen maarajan laittaminen kiinni loputtomaksi ajaksi. Tämä koskee toki vain tavallista kansaa, kun rajat ylittävä arki on tuhottu itäsuomesta. Lännessä ja Hesoissa rajat avattiin pikaisesti, vaikka Helsingissä oli niitä tartuntoja ja Eesti oli maailman pahinta korona-aluetta.

   Ja vaikka 2022 alussa todetaan, että tästä tulee nyt kolmas post. korona vuosi, niin ei nämä vuodet kuitenkaan ole toistensa kaltaisia. Vielä pari vuotta sitten paheksuttu toiminta on tullut ymmärretyksi ja hyväksytyksi.

 10. Hitonmoisella riskillä mennään. Maailma on nyt viruksen kannalta uudessa tilanteessa. Valtaosa maapallon väestöstä on ihmisten vilkkaan matkustelun ansiosta viruksen tavoitettavissa viikoissa.

  En tosin ymmärrä miksi mahdollisuus vaihtaa maata ja maanosaa vuorokaudessa on tullut niin tärkeäksi. Väittäisin että kyseessä on vastaavanlainen kuin mitä riippuvuus halvasta fossiilisesta energiasta on ollut – nopea matkuatelu äärimmäisen koukuttavaa mutta ei lopulta niin välttämätöntä kuin väitetään.

 11. ”Jumalanpalveluksissa virus ei ilmeisesti tartu, koska mitään rajoituksia niihin ei ole kohdistettu.”
  Muuten hyvä tilannekuva ja analyysi mutta tuossa taisi mennä pieleen: Max 30 h on rajana nyt seuraavat kolme viikkoa kirkkotilan koosta riippumatta ainakin pk seudun luterilaisissa kirkoissa.

  1. Max 30 h on rajana nyt seuraavat kolme viikkoa kirkkotilan koosta riippumatta ainakin pk seudun luterilaisissa kirkoissa.

   Kirkko on toiminut tässä vastuullisemmin kuin hallitus tai ainakin sen kulttuuriministeri Kurvinen, joka kehotti menemään huolimatta joukolla joulukirkkoon.

   1. Jouluna korona levisi ympäri Suomen ennätyslaajasti. Ainakin tähänastisten tietojen mukaan leviämisiä tapahtui erityisesti kodeissa. Niissä oltiin pienessä tilassa yhtä aikaa pitkän aikaa, ja sukua tuli eri puolilta yhteen. Korona lienee levinnyt myös kulkuvälineissä, työpaikoilla, kouluissa, kaupoissa jne. Koronan miltei vääjäämättömiin leviämisiin jouluna kulttuuriministerin joulun edellä antamilla lausunnoilla ei taida olla ollut minkäänlaista havaittavaa vaikutusta. Korona olisi levinnyt käytännössä jouluna ihan samoin lausunnosta huolimattakin.

 12. Miten näet tiedeyhteisön suoriutumisen koronan suhteen? Olen pettynyt, että kahdessa vuodessa olemme edelleen tilanteessa, jossa on tilaa kaikenmaailman foliohatuille paljolti siitäkin syystä, ettei yksiselitteistä tutkimustietoa tunnu julkisuuteen tulevan. Blogisi on valonpilkahdus tässä hähmäisyydessä, mutta soisi vastaavaa tuotettavan ”virallisten tutkimustahojen” toimesta.

  Vaikka olemme kovasti kehittynyt yhteiskunta, on pandemia näyttänyt haavoittuvuuden tässä suhteessa. Maailma on mahdollista lamautua vakavan viruksen vuoksi vuosikausiksi, emmekä pysty tuottamaan siihen kukistumiseen johtavaa rokotetta tai lääkettä.

 13. Huomio on aivan väärässä asiassa, kun mietitään, mitä pitäisi tehdä.
  Huomion pitäisi olla siinä, mitä tällä hetkellä tehdään.

  Ainut todella merkittävä rajoitustoimi, mitä suomi ylläpitää on Suomen ja Venäjän välisen itärajan pitäminen kiinni. Helsingissä ei joko ymmärretä asiaa ja sen vaikutuksia tai sitten tässä halutaan tietoisesti kärjistää Suomen ja Venäjän välisiä asioita. Rajan molemmin puolin asuvat ihmiset ovat jääneet jalkoihin, kun pääkaupungin pikkubyrokraatit käyttävät valtaa.

  Tällä hetkellä on päätös, että raja on kiinni 16.1. saakka. Tällä hetkellä tiedotetaan, että tämän jälkeen vapautuu. Tämä sulku alkoi 28.12. Ja tämä rajan avautumisesta tiedottaminen sisältää pelkkää valehtelua.

  Tätä valehtelua on jatkunut todella pitkään. Koko pandemian ajan on tiedotettu, että rajaliikenteen rajoitukset päättyvät ensi viikolla tai sitä seuraavalla viikolla. Virallinen tiedottaminen on tälläkin hetkellä se, että ihan kohta avautuu. Viime tipassa ilmoitetaan, että rajoituksia on päätetty jatkaa. Jos muistetaan ilmoittaa. Pahimmillaan ei edes ilmoiteta, että rajoituksia on päätetty jatkaa ja rajoitukset ovat päässeet huomaamatta päättymään ennenkuin on huomattu, että hupsista. Jäi kertomatta, että päätettiin perjantaina kännissä ja läpällä vähän alistaa itäsuomea. Ei se mitään, kun meitä ei valvo kukaan ja me voidaan tehdä mitä halutaan. Mitä sitten, jos jää kertomatta, että päätettiin muuttaa rajoituksia eikä kerrottu siitä kuin ainoastaan Venäjän viranomaisille ja tieto oli saatavissa ainoastaan Venäjän mediasta. Edes Suomen rajaviranomaisia ei ole aina tiedotettu siitä, että päätöksiä on jatkettu.

  Eli jos kysyt virallista tietoa nyt, niin rajoitukset on voimassa 16.1. saakka. Ne on aina päättymässä ihan kohta ja sitten niitä vaan jatketaan. Rajaliikennettä rajoittavaan päätökseen on tehty muutoksia ja päätöksen voimassaoloa on jatkettu 24.3.2020, 7.4.2020, 7.5.2020, 20.5.2020, 12.6.2020, 10.7.2020, 23.7.2020, 6.8.2020, 20.8.2020, 27.8.2020, 11.9.2020, 24.9.2020, 1.10.2020, 8.10.2020, 5.11.2020, 19.11.2020, 10.12.2020, 7.1.2021, 22.1.2021, 11.2.2021, 18.2.2021, 11.3.2021, 31.3.2021, 22.4.2021, 20.5.2021, 3.6.2021, 17.6.2021, 29.6.2021, 8.7.2021, 15.7.2021, 5.8.2021, 12.8.2021, 19.8.2021, 2.9.2021, 16.9.2021, 7.10.2021, 14.10.2021, 4.11.2021, 25.11.2021, 28.11.2021 jne. Ei tälle touhulle loppua tule. Kahden viikon päästä tulee taas ullatus ullatus helsingistä ja ulostetaan uusi päätös. Sitä ennen on hyvä kertoa, että rajoitukset poistuvat 16.1.2022.

 14. ”Jos haluaisi varmistaa, ettei tule leimatuksi väärässä olleeksi, ei kannattaisi kirjoittaa koronasta juuri nyt mitään, vaan odottaa mitä tapahtuu ja ryhtyä sitten jälkiviisaaksi.”

  Kannattaa kuitenkin lukea mitä jo nyt tiedetään. Brittien omikron tartunnoista tulee lisää tietoa ja UK Health Security Agency ja Imperial MRC julkaisut päivittyvät nopeasti. Data on aika monimutkaista ja tulee vielä tarkentumaan, mutta pelkistäen: Omikron johtaa sairaalaan noin kolme kertaa harvemmin kuin delta. Briteissä huomattiin jo aikaisemmin että kolmannet rokotukset ovat omikronin kohdalla avain, ja vaikuttavat enemmän kuin ensimmäiset tai toiset rokotteet. Uusin tieto puoltaa tätä, kun kaksi rokotetta puoli vuotta aikaisemmin ei vähennä sairaalaan päätymistodennäköisyyttä enempää kuin kaksi kertaa täysin rokottamattomaan verrattuna. Kolmannesta rokotteesta saa noin nelinkertaisen lisähyödyn.

  Tämä tieto on siis sairaalaan johtavista tapauksista, ei tehohoidosta tai kuolemista. Sairaalaan päätyminen on kuitenkin jo vakava tapaus ja näistä ne pitkäaikaiset terveydelliset ja taloudelliset ongelmat lähtevät.

  Tartunnat myös vähenevöt lähinnä kolmannen rokotteen myötä. Minulta ei löydy kauheasti sympatiaa rokotuslaiskuutta ja muuta vastahankaisuutta kohtaan, mutta jonkun kaksikymppisen rokottamattomuus ei tässä vaiheessa ole se akuutein ongelma.

  Suomessa rajoituksissa viivyteltiin aivan liikaa. Huonona puolena on myös vähäinen kolmosrokotekattavuus (mitä olisi pitänyt korjata heti omikronin ilmaantuessa) ja paljon matalampi aikaisempi sairastamisen kautta saatu immuniteetti. Oikea-aikaiset rajoitukset olisivat muutenkin antaneet ainakin mahdollisuuden kolmansille rokotteille. Räjähtävä kasvu johtaa myös korkeaan ja terävään piikkiin sekä potilaiden määrän että henkilökunnan poissaolojen suhteen. Varmasti Mr Soininvaara ei myöskään haluaisi kuumeiluaan hoidettavan jossain parkkipaikan teltassa.

  1. Koronakeskustelussa on vähän liikaa keskitytty vain rokottamattomien moukarointiin. Ongelma tulee nyt selvästi vastaan, kun kahden rokotteen teho on niin heikko omikronia vastaan, kolmannet rokotukset olisi pitänyt saada nopeasti annettua ja uuden paremman omikronille räätälöidyn rokotteen saamiseen menee vielä kuukausia (vaikka on mahdollista että Suomessa päästään onnella kuin koira veräjästä tässäkin, mutta ainoastaan omikronin virulenssin alentumisen ansiosta). Rokottamattomat ovat tietysti täyttäneet sairaaloita deltan aikana, mutta viruksen on annettu kunnolla levitä (seurauksena kuolemat marraskuussa huipussaan) kun kahden rokotteen saaneet ovat eläneet siinä uskossa ettei mihinkään varovaisuuteen ole tarvetta. 50-60% tartuttavuuden väheneminen (oireettomat tapaukset mukaan lukien) kahden rokotteen tapauksessa deltan kohdalle on epidemiologisesti merkittävä, mutta ei olisi oikeuttanut täyteen varomattomuuteen, näistä Marinin kuuluisista ”nyt saa elää” lausunnoista huolimatta. Rokottamattomat ovat aina helppo syyttelyn kohde, kun oikeasti on tehty huonoa koronapolitiikkaa, mutta voisi myös kysyä miksi rokotteet eivät tavoita suurempaa osaa väestöstä. Jos esimerkiksi rokotusohjelma ei löydä vieraskielisiä tai nämä eivät luota viranomaisiin edes tällaisessa asiassa, ongelmia on yhteiskunnassa laajemmin. Jollekin sosiaalipsykologille olisi myös mielenkiintoinen vertailukohta siinä miten yleisesti hyväksyttävää covidille altistuneena tietoisesti yleisillä paikoilla ja yökerhoissa liikkuminen on (vrt ministerit) verrattuna siihen miten enemmän stigmatisoivaan HIViin suhtauduttiin vuosia sitten. Lääkityksenkin tultua HIV altistuneena varomaton käytös saattoi maailmalla johtaa syytteisiin tapon yrityksestä jne.

 15. Mikael Jungner ehti jo moittia toveri Kiurua omikronin suhteen. Kiuru oli oikeassa varoituksissaan kesän lopulla: deltavirus on niittänyt satoaan jouluun asti kohoavin käyrin eikä omkronista ole näihin päiviin asti tiedetty juuri muuta kuin voimakas tartuttavuus mikä oikeutetusti on edellyttänyt suurta varovaisuutta. Saikohan Mikael sittenkin lievää pahemman tärskyn skuuttionnettomuudessaan? No, politiikan teko on viestintäkonsulttina eri asia kuin poliitikkona, jälkimmäinen voi joutua kantamaan poliittisen vastuun muun kuorman lisäksi. Mutta kantaako kaupunki vastuun skuutinsuosinnastaan?

 16. Hyviä ja aiheellisia kysymyksiä, joihin oikeat vastaukset tiedetään jälkikäteen.

  Nyt olisi hyvä paikka hidastaa kun sekä koulut että lastenkin harrastukset ovat tauolla sekä moni lomalla, toivottavasti vastuullisesti. Voidaan siis omikronin korkeasta tarttuvuudesta huolimatta saada hetkellinen tasanne tai laksu, Norjan tapaan. Eli viikon sijaan on 2-3 viikon lisäaika mahdollinen.

  Tämä lisäaika voidaan käyttää 3. rokotteen kattavuuden kasvattamiseen mikä laskee epidemiapiikin korkeutta, mutta samalla leventää sitä. 3. rokotehan antaa tartuntasuojaa hyvin nopeasti, mutta suoja ei kestä hyvänä kauaa.

  Piikin leventäminen on tärkeää myös yhteiskunnan toimivuuden takia, koska puolet työvoimasta ei voi olla saikulla (erityksessä/karanteenissa) samaan aikaan ilman ongelmia. Karanteeni- ja eristysaikoja tulisi myös sopeuttaa valitun strategian mukaiseksi ja keskustelu tästä on alkanut.

  Jokainen päivä antaa lisää dataa omikronin vaarallisuudesta maailmalta ja dataa alkaa kertyä myös kotimaasta. Tilanteen (hoitokapasiteetin riittävyys) mukaan on pakko muokata nöyrästi strategiaa. Myös siihen suuntaan että rajoituksia puretaan vaikka tartunnat kasvaisivat.

  1. Tiedoksi, että minut on kahdesti rokotettu ja viimeisin rokotus on elokuulta 2021. Silti sain koronan ja sairastin sen normaalina parin päivän flunssana vuodenvaihteessa. Noudatin maskisuosituksia ja kävin vain tilaisuuksissa, joissa vaadittiin koronapassi. Silti sairastuin. Saatan olla väärässä, mutta rokote ei itsessään torju koronaa pääsemästä elimistöömme tai tuhoa tätä ilmakehästä, vaan on opettaa elimistömme puolustamaan itseään koronaa vastaan.

   HS kirjoitti, että jokainen meistä tulee kohtaamaan koronan joko rokotettuna tai ilman. Ehkäpä olisi parasta, että lapset sairastavat koronan mahdollisimman pikaisesti, kun on rokotteen saanut? Siten luovat, kuten HS kirjoittaa rokotuksien & sairastamisen jälkeen itselleen ja perheenjäsenilleen superimmuniteetin. Olemme kaksi vuotta tukahduttaneet rajoituksilla tätä maailmanlaajuisesti ja edelleenkin olemme lähtöpisteessä. Ehkäpä olemme vain siirtäneet välttämätöntä, sillä tartuntamäärät ovat suurempia lock-down Euroopassa tällä hetkellä, kuin ikinä?

   En halua neljättä, viidettä tai kuinka monennetta rokotetta ja siksi olen kokemusasiantuntijuuden roolissani tyytyväinen, kun sairastin koronan nyt. Ja oliko kauheaa? Vertaisin flunssaan.

   1. Minä olen saanut influenssaa vastaa jo 38 piikkiä. Myös koronarokotuksesta tulee jatkuva, varmaankin kerran vuodessa.

   2. Toveri, emme me ole lähtöpisteessä. Virus on mutatoitunut tässä kahden vuoden aikana, kuten sen kuuluukin. On aivan luonnollista, että se riehuu nyt pahemmin kuin koskaan – jos ”pahemmin” merkitsee tartuntojen määrää. Mutta katso mieluummin sairaalapäivien ja kuolleiden lukumääriä. Niitä on suhteessa paljon vähemmän kuin aiemmin, mutaatio lieventää tautia. Koska en ole ammattilainen eikä minun tarvitse kantaa sanoistani vastuuta, väitän, että pandemia loppuu tänä keväänä. Katsotaan sitten, olinko oikeassa. Ja toivotaan, että olin!

    Rokotteen kummallisuudet selittyvät, kun ajattelet sitä pikemminkin oireita poistavana estolääkityksenä. Silloin ymmärrät, miksi piikeistä huolimatta sait tartunnan, miksi laumasuojaa ei muodostu ja miksi rokotettujen lukumäärällä ei käytännössä ole oikein mitään korrelaatiota tartuntojen lukumäärään. Et silti turhaan käynyt piikillä, sillä nuo piikit lievittävät oireita erittäin hyvin, usein jopa poistavat ne kokonaan. Ilman niitä tuo normaali flunssa olisi voinut olla jotain paljon pahempaa – tosin nyt omikronin aikaan todennäköisyys sille on aiempaa pienempi.

    Olisin taipuvainen uskomaan, että covid19-rokote sisällytetään jatkossa influenssapiikkiin ja ne, jotka kokevat sen tarpeelliseksi, hakevat sen loppusyksystä.

   3. Samanlaisia kokemuksia olen kuullut useammalta tutulta, jotka koronan (todennäköisesti omikronin) ovat sairastaneet tai juuri sitä sairastavat rokotettuna. Läheinen (62-vuotias, perusterve) taasen menehtyi tartuntaan (todennäköisesti delta), jonka sai ennen kuin ensimmäinen rokote antoi suojausta.

    Omikron luo väestötason immuniteettia nopeasti ja saattaa hyvin vähentää rokotustarvetta jatkossa muiden kuin riskiryhmien keskuudessa. Tämä vapauttaisi rokotetuotannon kapasiteettia maihin, joissa ei edes ensimmäistä rokotetta ole laajemmin annettu.

    Itsellä ei ole mitään lisätehosteita vastaan ja kolmannen otan varmasti, kun aikakin on jo varattu. Sitä seuraavan tehosteen tarpeellisuudesta itselle tulee dataa aikanaan ja päätöksen teen sen mukaan.

   4. Faraday kirjoitti:

    ”Toveri, emme me ole lähtöpisteessä. Virus on mutatoitunut tässä kahden vuoden aikana, kuten sen kuuluukin. On aivan luonnollista, että se riehuu nyt pahemmin kuin koskaan – jos “pahemmin” merkitsee tartuntojen määrää. Mutta katso mieluummin sairaalapäivien ja kuolleiden lukumääriä. Niitä on suhteessa paljon vähemmän kuin aiemmin, mutaatio lieventää tautia. ”

    Viimeisen 1,5 kuukauden aikana tilastoidut koronakuolemat ovat olleet korkeammat kuin kertaakaan epidemian aikana aiemmin, samoin yksittäisten päivien kuolemat (lukuunottamatta huhtikuun 2020 tilastovirhettä, jolloin iso joukko eri päiviltä oikeasti kertyneitä koronakuolemia mentiin tilastoimaan ryppäänä.) Nyt koronakuolleisuus on siis isompaa kuin kertaakaan aiemmin. Mutta suhteessa tartuntojen määriin on tapahtunut kuolemissa romahdus. Kuolemia on suhteessa paljon vähemmän tartuntoihin. Tammikuussa tullee nyt jonkinlainen tilastoihin koronakuolemapiikki – jo senkin takia, että koronakuolemaksi tilastoidaan kuolema, jos kuolleella on ollut korona, ja nyt koronaa on niin monella, että sitä on väistämättä aiempaa useammalla kuolleellakin.

    Sairaalapäivien määrä on vähentynyt, osin johtuen koronan lievenemisestä, osin kai siitäkin, että alunperin kun koronatapauksia oli vähemmän, hoidossa varmuuden vuoksi pidettiin pidempään ennen kuin potilaita uskallettiin päästää pois hoidosta. Nyt hoitojaksot ovat lyhentyneet.

 17. Viime viikon torstaina heräsin aamulla flunssaiseen oloon. Päätin tehdä kotitestin ja tuloksen mukaan minulla on Korona. Oireet olivat niin lieviä kuin perusflunssassa, että ohjeistuksen mukaan en mennyt julkiselle puolelle toteamaan ja kuormittamaan terveyskeskusta tekemästä perustyötään.

  Kaksi päivää nukuin flunssaoirein ja yskien tämän vuoden puolelle. Jos minulta kysytään, että mistä sen sain en osaa vastata?! Kaikissa tilaisuuksissa, missä olen lähiaikoina käynyt, on vaadittu koronapassi ja kauppakeskuksessa käytin maskia. Näillä oireilla, keski-ikäisenä ja rokotettuna käyttäisin Koronan jäljitystyöhön käytetyt resurssit paremmin. Tauti on jo kaikkialla, onko edes pysäytettävissä ilman liikkumiskieltoa, siis sitä et voi ulos mennessäsi enää välttää.

  Olen saanut kaksi rokotusta, siis niiden voimin kohtasin koronan.
  Hyvää uuttavuotta!

  1. 27.12 sain kolmannen rokotteen.
   2.1 kotitestistä positiivinen koronatulos, oireet myöskin tähän asti olleet perusflunssaan verrattavia.

   1. Eikös tuo todista että rokotukset toimivat kun ei oireetkin on perusflunssan kanssa rinnastettavissa? Ongelma on juuri tällä hetkellä se että Omrikoniin ja ylipäätään Colvidiin sairastuu pääasiassa rokottamattomaton väestön joka sitten kuormittaa terveydenhuoltoa

   2. Jotu:

    Toivuin Koronasta, enkä ollut hetkeäkään hengenvaarassa. Takana on kaksi päivää kuumetta, paljon lämmintä mehua sitruunalla ja Netflixiä. Se oli siinä, vaikka odotin kahden vuoden mediamyllytyksen jälkeen jotain enemmän.

 18. Terveydenhuollon kapasiteettiongelmat täytyy ratkaista perustamalla koronasairaala, jonka kapasiteetista varataan rokottamattomille heidän väestöosuutensa. Ne jotka eivät mahdu sisälle, jätetään hoitamatta.

  Samaan aikaan rokottamattomia on suojattava tilastojen lukutaidottomuudelta vaatimalla rokotuspassi pakolliseksi kaikkialle. Tai vielä parempi olisi yksinkertaisesti määrätä rokotus pakolliseksi. Onhan meillä muitakin pakkoja. En näe kyllä yhden piikin ottamista minkäänlaisena rikkomuksena, kun sitä verrataan vaikkapa asevelvollisuuteen tai oppivelvollisuuteen. Intistä ei ole edes mitään hyötyä yksilölle, toisin kuin rokotteesta ja oppivelvollisuudesta.

  Näin ainakin ne, jotka eivät kehtaa hakea rokotusta, kun tulisivat nolanneeksi itsensä, voisivat myöntyä ”kun on pakko”. Tarvitaisiin kyllä ehdottomasti myös piikkikammoisia varten ei-pistettävä rokote (ja muita toimenpiteitä, kun tarjolla pelkkiä piikkejä), mitähän sille nenäsumutteelle oikein kuuluu?

 19. Tällä tulkinnalla pääsee muuten myös hyvään luokittelu- ja laillisuusongelmaan. Tartuntatautilain määritelmä yleisvaaralliselle tartuntataudille edellyttää [1], että ”– ja 3) taudin leviäminen voidaan estää tautiin sairastuneeseen, taudinaiheuttajalle altistuneeseen tai tällaisiksi perustellusti epäiltyyn henkilöön kohdistettavilla toimenpiteillä”. Valtaosa siinä määritellyistä rajoitustoimista (mm. karanteenit) taas edellyttävät nimenomaan taudin yleisvaarallisuutta.

  [1] https://www.finlex.fi/fi/laki/ajantasa/2016/20161227#L1P4

 20. Olen muuten täysin samaa mieltä mutta edelleen on syytä muistaa, että Etelä-Afrikassa väestön ikäjakauma, ylipainoisuusaste ja moni muu tekijä on toisenlainen kuin meillä. Toki siellä on enemmän HIV-potilaitakin. Mahtaako meillä olla vielä laadukasta tutkimustietoa vakavien tautitapauksien osuudesta Omikron-tartunnan saaneiden joukossa?

  1. Mahtaako meillä olla vielä laadukasta tutkimustietoa vakavien tautitapauksien osuudesta Omikron-tartunnan saaneiden joukossa?

   Britanniasta on aika hyvää dataa ja se on hyvin rohkaisevaa, joskin pitkänajan seurantaa ei tietenkään ole.

   1. Mikä on laadukasta tutkimustietoa vakavista tautitapauksista? Käykö Tanskan tehohoitokuormitus? Hoitokäytännöt taitavat olla aika lähellä Suomea.

    Tanskassa omikronin osuus ylitti 50 % 17.12.

    17 päivää omikronin tulosta valtavirukseksi eli 3.1 ei ole Tanskassa löydetty vielä edes viittä omikron-potilasta teholta, vaan niitä on sitkeästi alle viisi, joka on Tanskan raportointiraja. Delta-potilaita teholla loput 80 tehohoitopotilaasta, näistä siis omikroneita korkeintaan 4, eli 5 %.. Tanskaanhan omikron tuli keskelle hurjaa delta-aaltoa.

    https://files.ssi.dk/covid19/omikron/statusrapport/rapport-omikronvarianten-03012022-9gj3

  2. > että Etelä-Afrikassa väestön ikäjakauma, ylipainoisuusaste ja moni muu tekijä on toisenlainen kuin meillä.

   Jep, CIA:n tietojen mukaan on laadittu Wikipediaan lista maista lihavuusjärjestyksessä (obesity rate). Etelä-Afrikka on sijalla 31 (28,3% väestöstä obese) ja Suomi Sijalla 80 (vain 22.2%).

   Tarkoitatko, että Suomessa on todennäköistä, että omikron vie vähemmän väkeä teholle, koska Suomessa on vähemmän lihavia?

   https://en.wikipedia.org/wiki/List_of_countries_by_obesity_rate

 21. 60000 sairastunutta viikossa virallisesti

  Jokaisella 10 kontaktia. 600.000 altistunutta. Kaikki on jo kohdannut koronan

  Ja ne joilla oli pieni nuha joka sairastettiin pois ilman testiä

 22. Se Norjan kauhuskenaario meni niin, että ilman toimenpiteitä kolmen viikon päästä maassa olisi 300000 tartuntaa päivässä. Se kolme viikkoa meni umpeen eilen ja maassa havaittiin 5233 tartuntaa. Selityksiä kai voivat olla skenaarion yliampuvuus, rajoitusten tehoaminen tai tartuntojen jääminen piiloon.

  1. Tuossa Norjan kauhuskenaariossa oli vähän norjalaista isottelua. Unohtivat olevansa pieni maa. Norjalaiset olisivat loppuneet alle kahdessa viikossa.

   1. Skenaario oli kuitenkin paikallisen THL:n luomus ja sitä käytettiin perusteena voimakkaille rajoituksille. Nyt siellä keskustellaan siitä, menikö ihan nappiin.

  2. Norjassa oltiin ajamassa täysillä päin seinää ja lyötiin jarrut pohjaan. Nyt ihmetellään, kuinka alkuperäinen ennuste moottorin siirtymisestä kuljettajan syliin ei toteutunut, ei sinne päinkään.

   Mistähän se saattaisi johtua?

 23. Montako sairastumista vältetään sillä, että itäsuomessa ei päästä kulkemaan rajan yli?

  Luulisi, että tässä rajoituksessa roikkumisessa ei olisi mitään järkeä tilanteessa, jossa lähes kaikki tartunnat on kehä kolmosen sisäpuolella. Ennenmmin kannattaisi kohdentaa kaikki paska Hesalaisten niskaan.

  1. Itse asiassa tällä hetkellä pahin covid tilanne ei ole enää pelkästään Uudellamaalla vaan myös Varsinais-Suomessa. Kyllä teidän itäsuomalaistenkin terveydenhuollon kapasiteetti alkaa natista kun tuotte Venäjän puolelta covidin Itä-Suomeen. Venäjällä jossa tilanne on paljon pahempi kuin Suomessa vaikka heillä on käytössä reservissä suurempi rokotekattavuus (Sputknik V). Tätäkin rokotekattavuutta ei ole mitenkään Venäjällä hyödynnetty kotimaan tarpeisiin. Eikös COVID tartuntojen lukumäärä noussut viime kesänä juuri sen takia koska Pietarissa oli jalkapallon EM-kisat johon sitten oli suomalaisten han pakko änkeä väliin vaikka tiesivät millainen COVID tilanne Venäjällä on.

   1. Pietarista tuli 120 tartuntaa. Hesoissa on ollut viimeseen pariin viikkoon yli 10 000 tartuntaa. Ja itäraja pysyi kiinni silloinkin kun sekä lappeenrannassa että viipurissa oli sairaalassa nolla ihmistä.

    Jos pääkaupunkiseutua ja itäsuomea kohdeltaisiin tasavertaisesti, niin kehä kolmelle tehtäsiiin totaalisulku. Sitten kehuttaisiin, että raja on auki ja Helsingistä saa mennä autolautalla Tampereelle ja junalla saa matkustaa Tallinnaan. Ja tästä vielä kehuttaisiin, että liikkuminen on vapaata, koska nämä asiat on sallittuja.

    Näihän se täällä idässä on mennyt.

   2. ”Onko se nyt niin vaikeaa, jos siellä Itä-Suomessakin joudutaan ostamaan viinat Alkosta?”

    Toivottavasti saat jotain vahvaa ylemmyydentunnetta siitä, että alennat jonkun elämän viinanhakemiseksi. Etenkin, kun sitä alkoholia ei normaalistikaan saa tuotuta Itärajan yli kuin pieniä määriä ja kaikki viinanhaku suomessa on käytännössä hesalaisten lauttamatkustamista, jossa rajoituksia ei ole.

  2. Nimimerkki: kommentille luitko tarkkaan mitä sanoin Venäjän tilanteesta? En vierailut Viipurin tai Pietarin COVID tilannetta Lappeenrannan kanssa vaan koko Venäjän covid tilannetta suhteessa koko Suomeen . Tuokin lukumäärä kuinka paljon on Pietarissa ihmisiä hoidossa tällä hetkellä on todennäköisesti vain virallinen lukumäärä ja todellinen lukumäärä on aivan toinen kuinka paljon covid tartuntoja Venäjällä on tällä hetkellä joka. Venäjällä on todellisuudessa terveydenhuolto romahtanut jo aika päiviä sitten ja Venäjän virallisesti luvut sitten jotain muuta.

   Koko Suomi on COVID:in leviämisaluetta tällä hetkellä ei vain Uusimaa ,joka oli kyllä keväällä 2020 juuri pahin leviämisalue joka eristettiin omalla sululla jonka raja ei ollut Helsinki tai edes pääkaupunkiseutu vaan koko Uusimaa. Suomessa on vapaaliikkuvuus joten tuokin Uudenmaan sulku oli poikkeusoloissa (valmiuslaki) tehty toimenpide . Tällä hetkellä ei ole valmiuslakia voimassa vaan aluehallintovirastot ja valtioneuvosto noudattaa normaalia tartuntatautilakia. Näin on toimittu jo kesästä 2020, tosin lyhyen aikavälillä oli valmiuslaki voimassa 2021 kevättalvella.

   Myös rokotekattavuus on aivan eri Venäjällä kuin Suomessa joten matkustaminen Venäjälle ja vastaavanlaisen rokotekattavuuden omaavaan maahan (esimerkiksi Brasiliaan) on kyllä paljon korkeampi kuin esimerkiksi muihin Pohjoismaihin tällä hetkellä joissa on samanlainen tilanne kuin Suomessa.

  3. Viroon matkustaminen on sallittua vain jos on mukana EU:n myöntämä rokotetodistus. Venäjä on EU:n ulkopuolinen valtio joten matkustaminen ei ole ollut koskaan täysin vapaata. Viro on EU ja Schengen valtio ja Venäjä on EU:n ulkopuolinen valtio joten tässä on ero. Ollut jo Suomen kohdalla vuodesta 1994.

   1. Rahul, Viroon pääsee erittäin helposti. Vaatimuksena on joko rokotustodistus tai, jos sitä ei ole, todistus sairastetusta taudista taikka tuore testi. Testin voi ottaa ja todistuksen saada laivamatkan aikana. Voi myös ottaa pikkuriskin – jos perillä satamassa ei joudukaan pistokokeeseen, pääsi maahan ilman mitään proopuskaa. Ja jos joutuu, muttei ole proopuskaa, saa sinne testiin mennä vielä Tallinnan laivaterminaalissakin.

    Suomessa on kovasti yritetty luoda mielikuvaa hankalasta matkustamisesta. Tarkoitus on ehkä vilpittömän hyvä. Mutta totuuta se mielikuva vastaa vain harvoin.

    Ja toki ne halvat viinat saa laivaltakin – jos ei mene Tallinnassa maihin ollenkaan, voi reissun tehdä ilman minkään valtakunnan proopuskaa. Henkilökortti tietysti tarvitaan.

    Vuonna 1994 Viroon muuten tarvitsi viisumin. Minulla on sellainen passissa – sivun kokoinen viisumileima, joka ostettiin Tallinnan lentoasemalla.

 24. Ode: ”Onneksi kaikki halukkaat ovat saaneet rokotuksen.”

  Haluaisitko varmistaa tämän 11-vuotiaalta tyttäreltäni?

  Hki on ollut nyt hitain isoista kunnista alle 12-vuotiaiden rokotuksissa.
  Käsittääkseni altistumisista tulevat karanteenit olivat voittopuolisesti lasten koulusta tuomia tartuntoja tai altistumisia vanhemmilleen jo ennen joulua.

  Nyt sitten mennään kouluun hakemaan omicronia, kun ei ole rokotettu ennen kouluun menoa ja vastustukyky nousee vasta viikon sisällä rokotteesta. Weikkaisin, että lähes kaikki kouluissa ehtivät saada omicron-tartunnan ekan kahden viikon aikana. Joka tarkoittaa sitä, että yhä suurempi osa työvoimasta on pois töistä, kotona karanteenissa. Jos ensi viikolla saadaan karanteenia lyhennettyä päivällä tai parilla, niin ongelma helpottaa sitten puolen kuun jälkeen.
  Tuntuu jotenkin todella tyhmältä, ettei alle 12-vuotiaiden laajempaa rokotusta aloitettu joululoman aikana.

  1. Tokr:

   Kumpi teistä ”pelkää” enemmän, sinä vai tyttäresi? Itse keski-ikäisenä sairastin Koronan lievänä kahdessa päivässä. Parikymppinen tuttavani , yhden rokotuksen saaneena sairasti nuhana, eikä olisi edes tiennyt olleensa sairastunut, ellei olisi altistuksen vuoksi käynyt testissä. Ehkäpä Koronan olisi syytä antaa mennä yhteiskunnan läpi ja perusterveet saavat immuniteetin, suojaten muut? Ehkäpä tyttäresi on sairastanut tietämään sen?

   1. Tuossa ehdotuksessa että koronan olisi syytä antaa mennä yhteiskunnan läpi ja perusterveet saavat immuniteetin on vain yksi heikko lenkki ja se on pitkäaikainen covid eli long covid. Sen aiheuttamat jälkioireet näkyvät vielä pitkään ja myös vuoden aika on ratkaiseva. Itse sairastin covidin maaliskuun alusa ja jälkioireet näkyivät vielä toukokuussa varsinkin kun siitepölyä oli toukokuussa enemmän ilmassa kuin normaalisesti. Itselläni ei ole siitepöly allergiaa.

   2. ”Ehkäpä Koronan olisi syytä antaa mennä yhteiskunnan läpi”

    Ja sen aikana jätetään sairaat hoitamaatta?

   3. Rahul, miten Long covid -argumentti sopii ajatukseen, että kaikki saavat taudin jossain vaiheessa joka tapauksessa? Odottaisitko, että tulee sellainen muunnos joka ei sitä aiheuta?

    Sinänsä kiinnostaa missä menee se raja kuinka monta voi olla osastohoidossa yhtäaikaa. Nyt YLEn sivut näyttää 422kpl potilaita. Ruumiitahan siinä tulee, jos osastolle otetaan vaikka sitten kun ei pysty hengittämään omin avuin ja osastopaikat loppuu kesken. Loput ei tule rokotuksia ottamaan, joten vähän on vähissä vaihtoehdot.

   4. Syltty:

    ”Ja sen aikana jätetään sairaat hoitamaatta?”

    Kuten tilastoista voit havaita, terveydenhuollon tehohoidon paikkojen määrät eivät ole tartuntamäärien noustessa noussut. Ensisijaisesti olisin huolissani siitä, että jo 1/3 korkeakouluopiskelijoista kärsii mielenterveyden ongelmista ja siitä, että liikkumattomuus aiheuttaa lisää terveysongelmia pidemmän aikajakson aikana. Otamme velkaa 20 000 000 000 euroa vuodessa, joten olettaisin halvemmaksi lisätä tehohoidon kapasiteettia, kuin sulkea Suomi ja toivoa parasta. Voit lukea tehohoidon tarvitsijoiden profilijointia tarkemmin THL:n sivustoilta saatavasta linkistä.

    Rahul:
    ”perusterveet saavat immuniteetin on vain yksi heikko lenkki ja se on pitkäaikainen covid eli long covid.”

    Harmi tapauksesi johdosta ja kehoitan kääntymään terveydenhuollon puoleen todellisen syyn selvittämiseksi. Mitä meidän muiden 5 399 999 pitäisi tehdä? Ja miten pitkään jatkamme kaikenlaisia ennalta arvaamattomia sulkuja, jos rokotuksetkaan eivät auta tartuntamäärissä? Loppumattomiin emme voi syyllistää niitä harvoja rokottamattomia kaikesta tartunnoista ja siitä,että 50 tehohoitopaikkaa Hangosta Inariin ovat täynnä. Ennen koronaa tiedettiin, että sairastetut flunssan jälkeen saatoit sairastaa pitkä-aikaisia jälkitauteja. Elimistön kyky puolustaa itseään on heikentynyt ja tästä kirjoittaa mm. THL:n sivusto influenssan jälkitaudit sivullaan. Olemmeko jo unohtaneet flunssan aiheuttamat jälkitaudit?

    Muuta: Juttelin eilen tuttavani kanssa, joka toimii liikunnan yrittäjänä. Työtä ei ole ja rahantulosta ei ole. Hän kertoi kahden kolleegansa sairastaneen Koronan, mutta eivät tienneet tästä ilman testausta. Tunnen jo viisi oireettomasti koronan sairastanutta ja pienillä oireilla sairastaneita tunnen kuusi ihmistä. Mitä heille sanoisit? Kerrotko, että sinun etusi nimissä (rahatta), on oltava kotioloissasi vielä vuosi, koska on se korona.

 25. Näissä keskusteluissa aina unohdetaan, että Suomessa on jo 295 601 virallisesti koronatartunnan saanutta, mutta heitä on vielä paljon enemmän, koska kymmeniätuhansia ihmisiä on jäänyt tilastoimatta THL:nkin arvioiden mukaan koko epidemian ajalta.
  https://www.koronatilastot.fi/fi/
  Testeihin ei ole kaikkialla päässyt, kun testaaminen ja jäljitys ruuhkautuivat. Omikroniakin on enemmän, kuin mitä luvut osoittavat:
  – On paljon ihmisiä, joita ei nyt edes ohjeisteta testiin, vaan pysymään kotona oireiden ollessa lieviä ja mahdollisesti tekemään kotitestin. Tämä siis tarkoittaa, että tautia on enemmän kuin mitä lukumme osoittavat.
  https://www.iltalehti.fi/koronavirus/a/e142fdb0-a450-4c21-b4e5-5a07bdf261cc

  Rokottamattomissa on paljon juuri niitä, jotka sairastivat taudin tai saivat tartunnan aiemmin, eivätkä tästä syystä ole ottaneet rokotteita. Jos heillä on ollut joku aiempi vakavampi virusvariantti, mutta sairastivat senkin lievänä, ei ole mitään syytä olettaa, että tällainen henkilö sairastuisi omikronin takia vakavasti. Ne Etelä-Afrikan omikron tartunnan saaneet olivat rokottamattomia, mutta sairasivat lievänä. Suurin osa rokottamattomista on jo tavalla tai toisella altistunut covidille näiden puolentoista vuoden aikana. On myös niitä ihmisiä, joiden immuunijärjestelmä torjuu tartunnan ilman sairastumista.
  Suomalaiset eivät ole tässä vaiheessa enää neitseellistä maaperää covidille, eivät myöskään rokottamattomat. Suurin osa heistä on tällä hetkellä sitä paitsi nuorimpia ikäluokkia, joiden kohdalla vakavan sairauden riski on lähtökohtaisesti pieni.
  Koronapassi on tässä vaiheessa niin ikään turha, kun nämä rokotteet eivät edes estä tartuntoja.
  Mutta jos tartunnoilla saadaa laumasuoja, niin sittenhän tilanne on OK. Vaikka covid tartunnan saisi uudestaankin, harva taudin sairastanut tai rokotettu enää sairastuu vakavasti, kun kehon solumuisti tunnistaa viruksen.
  Sellainenkin laumasuoja olisi aivan hyvä, että vaikka ihmisillä olisi tartuntoja vähän väliä, he eivät sairastuisi. Onhan flunssaakin ihmisillä jatkuvasti, mutta ei sen takia tehdä ylettömiä rajoitustoimia.

  1. Koronapassi ei ole turha, sillä tehohoidossa ei ole juuri muita kluin rokottamattomia. Yhteiskuntaa voitaisiin avata paljon enemmän, jos sitä ei tarvitsisi avata myös rokotuksista kieltäytyneille. Niitä, joilla on terveydellinen este ottaa rokotetta on niin vähän, ettei mitään epidemioogista ongelmaa olisi vapåauttaa heidänkin liikkumisensa. Ongelma on niissä noin 600 000 rokotteista kieltäytyneissä.

   1. Eikö niillä henkilöillä joilla on terveydellinen este ottaa rokotetta on jo nyt mahdollisuuta saada erillinen todistus lääkäriltä siihen että on vapautettu rokotuksista kokonaan?

   2. Tuossa mainitsemassasi luvussa on niitä taudin sairastaneita, sekä nuorimpia ikäluokkia, joita ei ole vielä ehditty rokottaa. Mutta heillä vakavan taudin riski ei ole suuri.

   3. Kuulin juuri eräältä lääkäriltä, että Meilahden sairaalassa kaikki koronan vuoksi tehohoidossa olevat ovat rokottamattomia. Kyllä nuo rokotuskriittiset ovat suuri ongelma terveydenhuollolle.

   4. https://www.koronatilastot.fi/fi/
    Virallisia tartuntoja on 305 522, osaako joku matematiikasta pitävä laskea, kuinka moni olisi altistunut tai saanut piilevän tartunnan, jos yhdellä tartunnan saaneella olisi vaikkapa 5 lähikontaktia (mikä on alakanttiin laskettu)?
    Minua kiinnostaisi tietää, kuinka moni tartunnan saanut oli rokottamaton? Kun rokottamattomiin väitetään myös tarttuvan helpommin, voisi olettaa, että heidän osuutensa on nyt suuri tartunnan saaneissa.

  2. Näkemyksesi että suomalaiset eivät ole tässä vaiheessa enää neitseellisiä covidille on jokseekin virheellistä. Erona eteläafrikkalaisiin on siinä että Etelä-Afrikassa on kyllä sen verran matalampi yleinen hygeniataso mitä on Suomessa joten immuuniteetti on eteläafrikkalaisten kohdalla paljon vahvempi kuin suomalaisten. Suomessa pitäisi olla aivan toisenlainen yleinen hygeniataso jotta voimme saavuttaa eteläafrikkalaisten yleisen hygieniatason ja sitä kautta eteläafrikkalaisten immuuniteetti tason. Vertailu ei sinänä ole eteläafrikkalaisten ja suomalaisten vertailussa yksi yhteen. Intialaisten ja eteläafrikkalaisten immuuniteetti tasot ovat paljon lähempänä. Näin kahden maiden välistä vertailua voi monessa yhdessä harrastaa mutta korkean hygeniatason Suomea ei voi missään vaiheessa verrata Etelä-Afrikkaan.

   1. Suomessa on tänään 305 522 varmistettua tapausta, uusia tapauksia 9 921. Kun laskee kuinka monta kontaktia heillä on ollut, niin aika suuri osa suomalaisista on kyllä jo covidille altistunut. Näihin lukuihin pitäisi laskea vielä diagnosoimattomat tautitapaukset, joita on kymmeniätuhansia THL:n arvioiden mukaan. Testeihin ei aluksi edes ppäässyt.
    https://www.koronatilastot.fi/fi/
    Nämä altistuneet ja tartunan saaneet ovat keskittyneet suurempien kaupunkien alueille, joissa väestön enemmistö elää. Joten kyllä kohta ollaan aika lähellä laumasuojaa.

 26. Koronapassissa pitäisi kyllä säilyä negatiivisen testituloksen vaihtoehto. On ihmisiä, jotka eivät voi terveyssyistä ottaa lainkaan koronarokotteita, sekä niitä, jotka saivat ensimmäisestä rokotteesta vakavan rokotushaitan, eivätkä voi ottaa enempää. Näitäkin ihmisiä on, se tulisi muistaa, vaikka vakavat haitat ovat harvinaisia.
  Lisäksi negatiivisen testin antanut on ainut, joka voi todistaa, ettei ole sillä hetkellä tartuttava.

  Jos sairaaloissa suurin osa on ollut rokottamattomia, eikö tämä myös todista siitä, että yksi rokote näyttää myös suojaavan hyvin vakavalta taudilta, ainakin perusterveitä ihmisiä?

  1. Sairaaloissa on koronan takia myös rokotettuja, mutta tehohoidossa ei juuri lainkaan. Tehohoito on se, jonka kapåasiteetti hirttää pahiten.

   1. Mutta ymmärtääkseni tehohoidossa on ollut kokonaan rokottamattomia, eipä juurikaan yhden rokotteen saaneita. Eikä niitä joilla on jo taudin antamia vasta-aineita aiemmasta lievästä sairastamisesta.
    Suurin osa potilaista on ollut 40-70 vuotiaita miehiä.
    Kuopion tehohoitoraportti: https://www.psshp.fi/documents/7796350/7841067/Tehohoidon+tilannekuva+-+Koordinoivan+toimiston+raportti+2021_12_01.pdf/6ad9e2bf-7cb8-4f13-8f44-1e2fe934ffb4
    ”Sukupuoli- ja ikäjakauma:
    COVID-19-positiivisista tehohoitopotilaista 67 % on ollut miehiä. Sukupuolijakauma ei ole
    olennaisesti muuttunut epidemian aikana”
    Koko epidemiaa tarkasteltaessa tehohoidossa olleiden COVID-19-potilaiden keski-ikä on ollut
    57 v. Iän mediaani on 59 v ja kvartiiliväli 48-68 v. Puolet potilaista on siis ollut nuorempia kuin
    59 v, puolet tätä vanhempia. Neljännes on ollut nuorempia kuin 48 v ja neljännes vanhempia
    kuin 68 v. Kuva 3 esittää potilaiden ikäjakauman koko epidemian ajalta.”

    ”Ylipaino altistaa koronainfektion vaikealle muodolle. Teho-osastoilla hoidetuista COVID-19- poti-laista 85 %:lla on ollut painoindeksi (BMI) vähintään 25 kg/m2 ja 50 %:lla BMI yli 30 kg/m2”

   2. ” Tehohoito on se, jonka kapasiteetti hirttää pahiten.”

    Nythän kai on kyykkäämässä hoito yleensä, ei juuri tehohoito.

   3. Kuopion tehohoitoraportti kuitenkin osoitti, että teholle joutuvat ovat riskiryhmäläisiä.
    Ikä yli 40, miessukupuoli ja lihavuus ovat covidin merkittäviä riskitekijöitä.

    Miehet ovat olleet tehopotilaissa ja kuolleissa yliedustettuna kaikkialla maailmassa. Suomessa heitä on ollut tehopotilaissa liki 70 prosenttia, mutta joissain maissa on ollut vieläkin huikeammat erot naisten ja miesten sairastuvuudessa ja kuolleisuudessa. Miehillä on geneettisesti suurempi riski sairastua vakavasti. Näin ollut epidemian alusta asti, myös ennen kuin rokotteita oli saatavilla.
    Näissä linkeissä syitä:
    https://yle.fi/uutiset/3-11315457
    https://www.duodecimlehti.fi/duo15772
    Suomessa kaikki alle 55 vuotiaana kuolleet olivat miehiä:
    https://www.mediuutiset.fi/uutiset/joka-sadas-kuolema-johtui-viime-vuonna-koronavirustaudista-kaikki-alle-55-vuotiaana-covid-19-virusinfektioon-kuolleet-olivat-miehia/721e1bab-822f-492b-a0e6-0863ea1d5bdb

    Lihavuuden ja ylipainon niin ikään tiedetään olevan merkittävä sekä yksilö- että väestötason riski vakavalle covidille. Pertti Mustajoki kirjotti covidin olevan uusi lihavuussairaus:
    https://tervepaino.fi/covid-19-on-uusi-lihavuussairaus/
    ”Lihavuus näkyy selvästi COVID-19 tilastoissa. Ylipainoiset tartunnan saaneet joutuvat sairaalahoitoon useammin kuin terveessä painossa olevat. Potilaan paino vaikuttaa ratkaisevasti siihen, milloin tarvitaan tehohoitoa. Covid-potilailla 15 kilon liikapaino vie teholle kaksi kertaa ja 30 kilon liikapaino kolme kertaa useammin kuin normaalipainoisilla. Suomessa koronan vuoksi tehohoidetuista vain 14 % on ollut normaalipainoisia ja puolet selvästi lihavia eli painoindeksi yli 30.”
    Teholle joutuneita on ollut joitakin kymmeniä kaikista tuhansista tartunnan saaneista tänä syksynä. Omassa maakunnassani vain muutama tapaus, vaikka tartuntoja oli tuhansia. Eikä lähellekkään kaikkia oltu edes ehditty rokottaa alkusyksystä, joten tartunnan saaneissa myös paljon rokottamattomia.

    Sinänsä minäkin ihmettelen, miksi nuo riskiryhmäläiset eivät ole ottaneet rokotteita.

   4. Tavallinenkin hoito näyttää kyykkäävän enemmän sen vuoksi, että henkilökuntakin on sairastamassa omikronia kuin sairaalahoitoa vaativien tapausten vuoksi.

    Yhdysvalloissa omikron on monessa kaupungissa Helsinkiä edellä ja siellä on nähty erilaisia luovia ratkaisuja henkilöstöpulan edessä. Joissakin sairaaloissa henkilökuntaa on pyydetty olemaan menemättä testeihin, että he voivat jatkaa töissäkäymistä. Joissakin positiivisen testituloksenkin saaneet saavat käydä töissä, kunhan käyttävät N95-hengityssuojainta silloin kun ovat tekemisissä muiden kanssa (syömistä varten omikronia parhaillaan sairastaville on omat taukotilat).

    Koska USA:ssa noin yleisesti omikronia ei yritetä suitsia uusilla rajoituksilla, näyttäisi nyt että sieltä nähdään ensimmäisenä kauanko omikron-aalto kestää ja millaisia vahinkoja se aiheuttaa. Terveydelliset vahingot voi jäädä pieniksi, mutta koko yhteiskuntaa tietysti haittaa että palvelut eivät toimi kunnolla henkilöstövajeen vuoksi.

 27. Manage subcriptions linkki ei toimi. Menin klikkaamaan notify me of followup täpiä ja olen nyt saanut 80 sähköpostia tästä viestiketjusta. Voitteko poistaa minut tuosta notifysta?

 28. Ulkomaisista lehdistä löytyy joskus analyyttisiäkin juttuja. Tämän päivän Aftenposten kertoo, että sairaaloihin tuli 2021 joulukuussa 20 prosenttia vähemmän hengitystieinfektiopotilaita kuin vastaavaan aikaan 2017, 2018 tai 2019. Juttu maksumuurin takana, mutta alun näkee: https://www.aftenposten.no/norge/i/L5eJXR/hvordan-gaar-det-egentlig-med-sykehusene-naa-ligger-faerre-pasienter-inn

  Tanskasta taas laskelma, että joulukuussa joka neljäs koronapotilaaksi luokiteltu oli otettu hoitoon muun syyn kuin koronan takia. Tämä osuus kasvanee omikronin levitessä ja miksei se tuntuisi teho-osastojenkin puolella. Ei näitä Suomessa ole tainnut missään näkyä.

 29. Jäi se Tanskan linkki pois. Berlingsken juttu, jossa tarinaa sairaanhoitoon otettujen käyrän loivuudesta todettuihin tartuntoihin nähden, ja siinä linkki Statens Serum Institutin raporttiin. Molemmat siis tässä: https://www.berlingske.dk/samfund/se-grafen-indlaeggelsestallet-foelger-ikke-med-smitten-som-tidligere ; https://www.ssi.dk/aktuelt/nyheder/2022/farre-indlagges-pa-grund-af-covid19-og-flere-pa-grund-af-en-anden-diagnose

  Toimittaja toteaa kuitenkin, että tämä on ensi kerta, kun hoitoon otetuista julkaistaan tällainen luokittelu.

 30. Nythän tästä on sitten jo näyttöä, että tauti on rokottamattomillekin aika lievä. Tästä on näyttöä niistä Afrikan maista, joissa rokotuskattavuus on matala (eli oikeastaan kaikista).

  Nyt sanotte, mutta mutta, siellä on moni sairastanut taudin aiemmissa aalloissa ja siksi heillä on suoja. Totta, ovat sairastaneet. Ongelmaksi kuitenkin muodostuu se, että on tullut esiin tutkimustietoa, jonka perusteella näyttää siltä, että delta ei suojaa omikronilta, ei tarttumiselta tai taudilta. Eli toisin sanoen, rokottamattomat afrikan maat ovat pärjänneet ihan hyvin ilman rokotteita ja deltan antamaa ”immuniteettia”.
  Onneksi on tullut ilmi myös se, että omikronin sairastaminen suojaa kuitenkin deltalta.

  Tietenkin ymmärrän sen, että nyt yritetään rokotteita puolustaa vielä jollain tavalla, ihan millä tahansa tavalla, sillä muuten kaikki olisi ollut turhaa. Sitä ei kukaan halua myöntää, ei vaikka näyttöä olisi. Se olisi liian kova isku pandemian aikana rakentuneelle identiteettille. Näin ollen asia kielletään, suljetaan silmät ja työnnetään sormet korviin. Lisäksi moni virallisen tason rokotteiden puolustaja haluaa kiristää ruuvia, asettaa lisää rajoituksia uskoen, että tällä jääräpäisyydellä he todistavat olleensa oikeassa. Maailma ei kuitenkaa toimin näin.

  Rokotteista näyttäisi olevan pieni, mutta aika merkityksetön hyöty (kuitenkin riskiryhmille erityisen tärkeä). Lisäksi teho laskee jo alle parin kuukauden jälkeen lähelle nollaa. Minä en ainakaan enää boostaile yhtään mitään.

  Luonto on vetänyt rokotefirmoja, hallituksia ja poliitikkoja höplästä joka ikisessä käänteessä. Nyt luonto näyttää antavat meille ulospääsyn (toivottavasti), sillä me itse emme todellakaan ole niin kyvykkäitä, että pääsisimme ulos. Nokkeluus on vienyt meidät nurkkaan, jossa kyhjötämme itse keksimässämme solmussa.
  Tämän, luonnon meille mahdollisesti antaman, lahjan äärikapitalistiset rokotefirmat ja niiden takana olevat massiiviset sijoitusfirmat haluavat nyt uudelleenbrändätä heidän luomaksi pelastukseksi. Siihen pyritään sensuurilla, manipuloinnilla ja hiljentämisellä.

  Ja hei, Osmo, tiedät varmasti, että rokotetut ovat levittäneet Omikronin tehokkaasti ympäri maailmaa, sillä he matkustivat, he olivat baareissa ja ravintoloissa. Meitä rokotettuja on syyttäminen levittämisestä.
  Tosin näyttää siltä, että siihen levittämiseen sisältyy mahdollisesti myös toivo paremmasta laumaimmuniteetin muodossa.

  1. Kun rokotteista on vain marginaalinen hyöty, millä selität sen, että jokseenkin kaikki tehohoidossa olevat koronapotilaat kuuluvat siihen yhdeksäsosaan kansasta, joka ei ole ensimmäistäkään piikkiä ottanut.

   1. Koronarokotteista on hyötyä riskiryhmäläisille. Tehohoitoraportin mukaan valtaosa oli heitä:
    85 prosenttia oli vähintään ylipainoisia, puolet potilaista vaikeasti lihavia. Enemmistö keski-ikäisiä miehiä. Toki jos tuo porukka olisi ottanut rokotteet, olisi teholla vain murto-osa hoidettavia.

   2. Heti alkuun pahoittelut pitkästä vastauksesta. Jos olisi ollut enemmän aikaa, olisin kirjoittanut lyhyemmin.

    Tässä täytyy huomioda myös se, että yleensä kun puhtaan tehohoidosta, puhutaan siitä, paljonko koko pandemian aikana on joutunut rokottamattomia tehohoitoon. Täysin rokotettuja ei ole ylipäätään ollut kuin vasta kuin vasta muutamia kuukausia. Käytännössä vielä loppusyksystäkin meillä oli kahden annoksen saaneita jossain 45 – 55% tietämillä. Pandemia on puolestaan kestänyt jo 2 vuotta.

    Rokotettujen kuolemat ovat valitettavasti nousseet sitä mukaa kun kattavuus on noussut. Tämä on tietenkin normaalia, sillä mitä enemmän rokotettuja on, sitä enemmän tulee siinä ryhmässä kuolemia. Ei siis rokotuksen vuoksi, vaan puhtaasti rokotettujen lukumäärän kasvun vuoksi.

    Marraskuussa, eli ennen Omikronia, tehohoidossa oli hieman yli puolet enemmän rokottamattomia kuin jollain tavalla rokotettuja. Tilanne oli kuitenkin kokonaisuutena maltillinen. Kyseessä ei ollut tilanne, jossa ihmisten perusoikeuksia pitäisi rajoittaa. Tämä onkin se peruskysymys.

    Tehohoidon määrä on onneksi edelleen maltillinen. Uhka ei tälläkään hetkellä ole niin suuri, että se oikeuttaisi perusoikeuksien rajoittamisen. Varsinkin kun otetaan huomioon, että erittäin suurin osa kuolemista tapahtuu 70+ ikäryhmässä eli riskiryhmissä.
    Tästä päädytäänkin edelleen siihen, että rokote on tärkeä riskiryhmille, jolloin rokottamattoman ”baariväestöikäryhmän” rajoittamiselle ei ole perustetta, sillä sekä rokotetut että rokottamattomat levittävät virusta.
    Omikronaallon takana on pääosin rokotetut, sillä he pääsivät matkustelemaan, baareihin, ravintoloihin yms. Tällä nyt ei tosin ole suurta merkitystä, sillä Omikron olisi todennäköisesti levinnyt ihan missä tilanteessa tahansa.

    On myös havaittu, että ylipaino valitettavasti nostaa huomattavasti tehohoitoon joutumisen riskiä. Yhdysvalloissa miltei 80% kuolleista on ylipainoisia. No, tiedät mitä vihjaan. Esim. ylipainoisten menemisiä ja tulemisia ei rajoiteta. Eikä missään nimessä pidäkään.
    Toki tämänkin asian tiimoilta voisi varmaan tehdä humoristisen laskelman esim. siitä, kumpi suojaa enemmän rokote vai liikunta ja ruokavalio.

    Ihan alussa koronapassia perusteltiin sillä, että rokotetut eivät tartuta. Mikäli näin olisi, olisi järkevää, että rokotteella saisi etuoikeuksia kulkea vapaammin. Nyt näin ei ole. Mikäli tätä alkupeäräistä logiikkaa seurataan, niin nyt – jos ihmisten liikkumista ylipäätään halutaan jostain syystä rajoittaa – ainoastaan terveille pitäisi antaa mahdollisuus kulkea baareissa, kuntosaleissa jne. Tämä on kuitenkin hankala toteuttaa, joten sitä ei ole edes yritetty, vaan on otettu helppo ”oikotie” eli heikosti toimiva rokote, jonka ottamisella saa lunastaa perusoikeuksia.

    Tämä kaikki yllä mainittu koskee aikaa ennen Omikronia. Tanskasta tuli uutta tietoa 03.01.2022 liittyen siihen, miten paljon rokottamattomia ja rokotettuja joutuu heillä sairaalahoitoon Omikronin vuoksi.
    Sairaalahoitoon joutuneista oli rokottamattomia 24% ja loput 76% oli rokotettuja. Menee koko ajan valitettavasti marginaalisemmaksi tuo rokotettujen ja rokottamattomien ero.
    https://files.ssi.dk/covid19/omikron/statusrapport/rapport-omikronvarianten-03012022-9gj3

    Näistä syistä ottaisin itse boosteriksi jonkin muun kuin Pfizerin tai Modernan. Tai turvautuisin uusiin, EMA:n hyväksymiin antiviraalilääkkeisiin tarvittaessa.

    Ps. en tiedä, onko sinulla pääsyä tilastoihin, joista näkisi suomen ylikuolleisuuden rokotestatuksen perusteella, muta sellainen tilasto olisi erittäin mielenkiintoista nähdä.

   3. Jooilu
    Viimeaikoina jokseenkin kaikki tehohoitoon joutuneet ovat olleet täysin rokottamattomia, vaikka heistä on vain joka yhdedksäs väestöstä. Sinänsä olisi perusteltua panna jokseenkin kaikki rokotuspassin taakse kuitenkin niin, että se ei koske alle 40-vuotiaita.
    En ymmärrä, miten rokotuspassi loukkaa perusoikeuksia sen enempää kuin ajokortin vaatiminen autoa ajettaessa.

 31. Suurin ongelma tässä kriisissä nyt on informoinnin harhauttavuus (tahatonta vai tahallista, sitä en tiedä), niin kuin sairaaloissa ei olisi yhtään muuta toimintaa kuin koronapotilaita. Sairaaloissa on todellisuudessa tuhansia potilaspäiviä koko ajan, lisäksi on normaaleja sairaalapäivystyskäyntejä miljoona vuodessa. Ajanvarauskäyntejä seitsemisen miljoonaa vuodessa, päiväkirurgisia toimenpiteitä neljännesmiljoona. Ja niin edespäin.

  Eli koko pandemian ajattelussa olisi korjattavaa, sairaalat eivät enää voisi sulkea osastoja muovipussiin, jos siellä on yksikin koronapositiivinen, koronajäljittäjät ja testaajat on laitettava oikeisiin töihin, koronapositiiviset hoitamaan koronapostitiivisia ja niin edelleen. Kauhusta ja pelosta on tullut lamauttava asia.

  1. Minkälaisen johtopäätöksen haluaisit, että vedämme tästä?

   Suomessa koronaan kuolleiden keski-ikä on 83-84, mikä on korkeampi kuin kaikkien Suomessa kuolleiden keski-ikä.

  2. Suomessakin yli puolet väestöstä on ylipainoisia, mutta noista teholle covidin takia päätyneistä jopa puolet olivat niitä, joiden painoindeksi oli yli 30. Kyse on silloin vaikeasta lihavuudesta, eikä vaan siitä, että on vähän ylipainoinen BMI:n mukaan. Joskin lieväkin ylipaino on riski, jos viskeraalista rasvaa eli sisäelinrasvaa on runsaasti.
   https://inbody.fi/kategoria-ammattilaisille/viskeraalinen-rasva/

 32. Koronapassia ei voi mitenkään verrata ajokorttiin. Ajokortissa on kyse ajotaidosta, johon ihmisellä on mahdollisuus itse vaikuttaa. Ajokortti on vapaaehtoinen. Yksityisautoilu on vapaaehtoista ja sille on vaihtoehtoja.

  Yksityisautoilu ei ole perusoikeus. Sen sijaan jotkut haluaisivat koronapassin laajennettavan koskemaan lähes kaikkia elämänalueita ja tämä on perustuslain vastaista.
  Liikkumisvapaus omassa maassa on perusoikeus, jota ei voi noin vain ottaa pois ja antaa sitten taas takaisin, jos ottaa rokotteita. Mikä määrä rokotteita edes riittää näillä nykyisillä rokotteilla, joiden suoja-aika on lyhyt, eivätkä ne estä tartuntoja?
  Ihmisillä on myös erilaiset kehot. Jotkut eivät immunisoidu rokotteista, joten sitä ei voi edes tietää, kuinka kauan rokote suojaa jonkun yksilön kohdalla.
  Terveydentilaa koskevat päätökset tulisi tehdä aina yksilöllisesti ja yhteistyössä sen asianosaisen kanssa. Siihen ei pidä sekoittaa mitään poliittisia agendoja.

  1. Rokotepassi ei kyllä rajoita Liikkumisvapautta Suomessa vaan tiettyihin sisätiloihin pääsyä jotka ovat julkisia tiloja. Voit verrata rokotepassiin anniskeluoikeuteen. Siinäkin on ikäraja ja kukaan ei kyseenalaista vapaata alkoholin käytön myyntiä kaikille ikäryhmille.

 33. Liian vähän on myös puhuttu siitä, että teholle näyttävät päätyvän nimenomaan miehet, kun taas naisilla on parempi luontainen suoja covidia vastaan.
  https://www.mtvuutiset.fi/artikkeli/yli-3-miljoonaa-potilastapausta-todistavat-miehet-joutuvat-useammin-tehohoitoon-koronan-vuoksi-sukupuoli-vaikuttaa-myos-kuolleisuuteen/8009064

  ”Tammi–kesäkuussa kerätty aineisto osoitti, että vaikka naiset ja miehet näyttivät sairastuvan koronavirustautiin yhtä todennäköisesti, miehet tarvitsivat lähes kolme kertaa todennäköisemmin tehohoitoa koronan vuoksi. Miehet myös kuolivat viruksen aiheuttamaan covid-19-tautiin lähes 1,4 kertaa todennäköisemmin.”
  – – –
  ”Naisilla on esimerkiksi enemmän solujen sisällä olevia taudinaiheuttajia tappavia T-soluja kuin miehillä. Lisäksi naisten elimistö tuottaa enemmän B-soluja, jotka huolehtivat osaltaan vasta-ainevälitteisestä immuniteetista.
  Yksi syy havaitulle erolle voi olla sekin, että naisilla on kaksi X-kromosomia ja miehillä vain yksi. Ylimääräinen X-kromosomi vaikuttaa immuunivasteeseen. Sama vaikutus on mahdollisesti myös sukupuolihormoni estrogeenilla. ”

  Naiset ovat saaneet hormonaalisia haittavaikutuksia mm. kuukautishäiriöitä koronarokotteista. Minusta ainakaan heitä joille näin on käynyt, ei voi pakottaa loputtomaan rokotuskierteeseen. Covid liittyy kytkeytyy sairautena sukupuoleen, joten voi odottaa, että rokotteetkin toimivat silloin eri tavoin eri sukupuolilla.
  Osmo Soininvaaran ehdotuksessa, että koronapassi koskisi kaikkia yli 40 vuotiaita, unohdetaan vielä ne taudin sairastaneet, joita tulee koko ajan vauhdilla lisää. Tänään heitä on 328 847 tuhatta, lisää on tullut 23 325 !
  https://www.koronatilastot.fi/fi/
  Onneksi suurin osa keski-ikäisistäkään ei päädy teholle, paitsi ne riskiryhmäläiset. Mutta ovatko nämä tapaukset nyt omikronia vai deltaa?

   1. Täsmennys: Koronapassiin kelpaa sairastettu tauti, jos se on myös PCR-testillä vahvistettu.

    Toisaalta nyt kun testausta on vähennetty samalla kun tartunnat kasvaa, niin suurin osa tulee sairastamaan taudin juuri niiden kuukausien aikana kun julkisen puolen testeihin ei pääse. Jos haluaa testituloksen, joutuu maksamaan sen itse. Jos kaikki haluaisivat omakustanteisen testituloksen, ehkä yksityisenkään puolen testauskapasiteetti ei riittäisi.

   2. Viitaten Sampo Smolanderin kommenttiin:

    Jos pandemia todellakin lyö seuraavien 3-4 kk aikana läpi yhteiskunnan niin rankasti kuin ennustetaan, niin kuinka paljon positiivisella PCR-testin tuloksella (voimassa koronapassina 6 kk) tekee tämän jälkeisinä kuukausina Suomessa? Jos suurin osa kansasta saa vappuun mennessä tartunnan (oireellisen tai oireettoman), samalla kun yleinen rokotusaste jatkaa nousuaan, niin kesän tautitilanne voi hyvässä tapauksessa olla aika hiljainen. Tällöin olisi myös vaikea perustella koronapassi-vaatimusta. Ja jos syksyllä mahdollisen uuden aallon iskiessä aletaan kaivella koronapasseja naftaliinista, niin taitaa aika monella pian tulla 6 kk täyteen viimeisestä tartunnasta.

    Kesällä ulkomaille matkustettaessa voi tietysti kohdemaassa olla erilainen tilanne ja vaatimukset kuin Suomessa.

   3. Mutta kaikki eivät ole saaneet todistusta aiemmasta sairastamisesta, koska testejä ei ollut. Lisäksi piileviä tartuntoja on valtavasti.
    Jos osoittautuu, että korona on lievä muilla kuin riskiryhmäläisillä, minusta siihen tulisi silloin suhtautua kuten influenssaan. Riskiryhmäläiset ottakoot rokotteet, mutta yhteiskunnan sulkemiselle ei ole enää perusteita. Eikä syrjinnälle koronapassilla, kun se ei edes tartuntoja estä, että on rokotettu. Rokotestatus ei myöskään kerro sitä, kuinka hyvin se suojaa kyseistä yksilöä. Sehän riippuu myös taustatekijöistä, kuten iästä, sukupuolesta, painosta ja muusta terveydestä. Rokotteiden teho alkaa hiipua muutamassa kuukaudessa, mutta immuunivasteen kesto on yksilöllinen.

    Mika Salminenkin sanoi jo, ettei koronaan voida suhtautua ikuisesti eri tavoin kuin muihin tauteihin:
    ”Suurin osa ihmisistä on rokotettuja ja kestävät taudin hyvin, vaikka saisivatkin tartunnan. Jos väestöön jää osuus ihmisiä, jotka sairastuvat koronaan vakavasti, meillä täytyy olla riittävästi yksiköitä, jotka näitä potilaita hoitavat. Näin tehdään myös RS-viruksen kohdalla, jonka iskiessä lapsiin ja ikäihmisiin lähes joka vuosi ei yhteiskuntaa kuitenkaan suljeta, Salminen sanoo Lännen medialle.

    – Voi kysyä, onko yhteiskunta terveydenhuoltoa varten vai toisin päin.
    alminen muistuttaa, että koronarajoitusten hintalappu on ollut valtava.

    – En tiedä, olisiko se niin paljon kalliimpaa lisätä rahaa sairaanhoitoon.”

    Se olisi ollut halvempaa kuin nämä pitkittyneet rajoituskset, vaikka koronasairaalan perustaminen. Maakunnassani toimi vielä 2000-luvulla keuhkosairaala, johon olisi voinut sijoittaa alueen koronapotilaat, ainakin osan heistä. Näin he eivät olisi tukkineet muuta terveydenhuoltoa.

    Saa nähdä nyt, miten korona tulee näkymään vaalilupauksissa.

 34. HUSin ruuhkakurimus jatkuu, varasairaala käyttöön: ”Enää ei olla kuilun partaalla, vaan kyllä nyt ollaan siellä kuilussa: https://www.mtvuutiset.fi/artikkeli/husin-ruuhkakurimus-jatkuu-varasairaala-kayttoon-enaa-ei-olla-kuilun-partaalla-vaan-kylla-nyt-ollaan-siella-kuilussa/8329750#gs.lypzn0

  ”Kyse on iäkkäistä potilaista. On arvioitu, että he eivät hyödy tehohoidosta perussairauksiensa, ikänsä ja kuntonsa perusteella. He saavat hyvää vuodeosastohoitoa, mutta ei hengityskonehoitoa.”
  Castrén toivoo Herttoniemen sairaalasta pientä apua tilanteeseen. Espoossa ja Porvoossa on myös vähennetty kiireetöntä vastaanottoa.
  —-
  ”Tilanne on myös muuttunut siinä mielessä, että nyt läheskään kaikki koronapotilaat eivät hakeudu alun perin sairaalahoitoon koronan takia. Koronaa on todettu potilailla esimerkiksi keuhkolääkärien tekemissä tutkimuksissa. Myös henkilökunnan sairastumiset heikentävät jonojen purkamista.”

  Mutta jos suurimmalla osalla on näitä lieviä ja jopa oireettomia tartuntoja, tarvitaanko enää mittavia eristystoimia?

 35. Nyt ollaan tilanteessa, joka on ollut ennakoitavissa, mutta onko ennakoitu? Omalla työpaikallani paukahtelee positiivisia koronadiagnooseja, jotka johtavat aina kymmenen päivän poissaoloon. Kellon ympäri käyvä tuotantolaitos halvaantuu pahasti, ja vain poissaolon pituuden vuoksi. Flunssakauden kolmen päivän saikut on aina kestetty pienellä rypistyksellä. Jäljittäjien soittoja ei sentään ole kuulunut.

 36. Loistavia kirjoituksia Osmo koronasta. Olemme käyttäneet yrityksessä sinun kirjoituksia yhtenä lähi viikkojen arviointilähteenä koronan suhteen yli vuoden.

  Rokottamattomat – joutuessanne tehohoitoon siirrätte muita kriittisiä leikkauksia eteenpäin. Teidän itsekkyytenne vuoksi meillä menehtyy ihmisiä ketkä saavat hoitoa liian myöhään. Rokottamattomana osallistut välillisesti joukkomurhaan.

  1. Kaikki rokottamattomat eivät joudu tehohoitoon. Itse asiassa suurin osa heistä ei joudu. Rokottamaton ei ole synonyymi riskiryhmäläiselle. Nyt rokottamattomien joukossa on lukuisasti taudin jo sairastaneita. Sitä paitsi teholle on joutunut myös rokotettuja enenemässä määrin, lähinnä riskiryhmäläisiä.

   Terveydenhuollon resurssien riittämättömyys ei johdu todellakaan yksinomaan koronasta, vaan niukoilla resursseilla on menty jo vuosia.

 37. Oikein hyviä uutisia:
  Hollannista oikein hyviä tietoja sairaalitarve väheni vaikka tartunnat lisääntyivät
  sairaala aika lyheni
  tehohoitotarve väheni
  kuolleisuus väheni
  tartunnasta hyvä immuniteetti
  kananttaa lukea:
  https://www.youtube.com/watch?v=TrVGymR-jFU

  Voi toki tulla uusi mutantti

 38. Ja taas ollaan tilanteessa, jossa venäjän mediassa on suomen rajoitukset 31.1 saakka ja suomen viranomaiset tiedottavat rajoituspäätösten olevan voimassa 16.1 saakka.

  Kuinka monta kertaa pitää vielä hävetä sitä, että suomen asiat ovat ennemmin Moskovassa kuin Suomessa? Eikö ne koskaan opi?

  Ja tälle kommenttipalstalle voisi laittaa kyrillisten kirjainten tuen. Se kun tuntuu olevan meidän valtioneuvoston virallinen tiedoituskieli

 39. Olen saamaa mieltä, että tämä Osmon palsta on ollut tämän poikkeuksellisen ajan valopilkkuja. Keskustelu täällä on myös enimmäkseen tolkullista, poiketen monesta muusta foorumista.

  Muutama haja-ajatus:

  Tuumailevalle proffalle: Olet ehkä liian rokoteuskovainen- viittaamasi artikkeli https://www.cdc.gov/mmwr/volumes/70/wr/mm7044e1.htm?s_cid=mm7044e1_w kyllä näyttää voimakkaasti tukevan ajatusta siitä , että rokoteimmuniteetti on luontaista parempi. Pidän kuitenkin äärimmäisen todennäköisenä, että rokotetut ja rokottamattomat eivät ole populaationa samanlaisia eli kaltaisiaan. On todennäköistä, että rokottamattomat keskimäärin ovat terveytensä, koulutuksensa ja sosioekonomiansa takia takamatkalla ja siten riskissä saada vakava tauti. Lisäksi ainakin osa rokotetuista on myös kohdannut Covidin ihan natiivina , testaamattomana ( todennäköisesti melko suuri osa) , niinpä heidän immuniteettinsa ei ole pelkästään rokoteen aiheuttamaa- kyse heidän kohdallaan on siis yhdistelmäimmuniteetista .
  Covid näyttää muuntautumiskykyisenä viruksena tuottavan nopeasti resistenssin piikkiproteiinirokotteille. Tällainen muuntautumistaipumus ei ole mikrobiologisesti poikkeavaa. Onhan esimerkiksi HIV osoittautunut toistaiseksi mahdottomalta kohteelta rokotteille ja sitä hoidetaan monen lääkkeen kombinaatiolle tuon muuntautumiskyvyn takia . Sama pätee tuberkuloosiin – sitä vastaan on kyllä rokote, joka on heikkotehoinen ja toisaalta melko paljon komplikaatioita aiheuttava, niinpä sen rutiinikäytöstä on luovuttu- sitä annetaan nykyisin vain riskiryhmille. Itse olen kyllä aikonaan Calmetoitu- kuulun siihen ikäryhmään ja vastikään saavuttanut riskiryhmäiän.

  En suinkaan usko mihinkään rokote-5g siruihin tai sen sellaiseen. Olen silti hiukan huolissani tästä putkinäköisestä rokotekiimasta, jota ovat ajaneet nähdäkseni nämä ”Eroon koronasta” – henkiset tulisielut, jotka omasta mielestäni ovat niitä vaarallisimpia harhauskoisia pandemiadenialismissaan – vai mitä ajattelette sen ilmentymänä esiin tulleesta splitistä STM :n ja THL:n välillä ja vodoo – henkisestä Long- Covid – pelottelusta. Olisi ehkä oikein, että kansalaiset tietäisivät, ketkä kaikki ovat peruspalveluministerin Rasputineja, jotka hänen mieltään pitävät pauloissaan ja samalla ministeriötä. Tämä yksi eniten äänessä ollut ainakin kauppaa palveluksiaan mm. Long -Covidin hoitoon yksityisillä lääkäriasemilla hinta-arvioilla 171 euroa / 30min, jossa tuskin päästään pitkällekään tämän hahmottoman ja väljästi määritellyn medikalisaation tuoreimman kukkasen hoidossa.

  On tässä se hyvä puoli, että niin paksuksi tämä Sadismin Toteuttaminen Ministeriön toimesta on mennyt ,että täyspäiset asiantuntijat ja alueet ovat ottaneet tuohon etäisyyttä, jota on lain rikkomiseksikin sitten yritetty nimetä.

  THL on ollut lääketieteen turvallisuusperiaatteita kunnioittava ollessaan edes hiukan harkitseva tässä. Tämä rokotemeininki on mennyt aikalailla improvisoinniksi ja vaikka nuo lienevät melko/ riittävän hyvin dokumentoituja turvallisuudessaan alun perin suunnitellun rokotesarjan suhteen, niin kyllä tuo sitten aika kokeelliseksi menee , kun tihentyvällä välillä ”tykitetään” rokotteella kohti virusta joka enää melko huonosti vastaa sitä, mitä vastaan tuo on luotu tuon nimenomaisen piikkiproteiinin osalta.

  Kyllä tuo lisäpiikttely ilmeisesti jotain suojaa antaa tartunnoilta, mutta lyhyeksi tuntuu jäävän, jos esimerkiksi katsoo Israelin tartuntakäyrää. Onneksi suojaavat kuitenkin vakavalta taudilta.

  Haluan painottaa, että en ole rokotevastainen vaan ja näiden nopeasti kehitettyjen rokotteiden myötä olemme selvinneet tilanteesta näin hyvin. Näen, että meillä ei ole varaa menettää rokotteiden hyvää mainetta, joka tapahtuisi, jos tässä ilmaantuu joku sellainen subpopulaatio, joka ei rokotteesta kovin hyödy, mutta saa itselleen jonkin yllättävän haitan. Itse aion vielä ottaa huomenna sen kolmannen piikin, n .5 kk toisesta, ajalla , jonka varasin 18.12. Olen kuitenkin ajatellut, että mahdollisen 4. piikin ottaisin sitten, kun se on jotenkin tarkemmin tehty sen hetkiseen virustilanteeseen nähden tai perinteisempi rokote ( sellainen , joka ei vain kohdistu tiettyyn viruksen proteiiniin).

  Lääketieteessä ja erityisesti mikrobiologiassa interventioiden ja hoidon kohde on monimutkainen systeemiverkosto ja sen virheiden ja voittojen historiasta meillä olisi paljon opittavaa. Antibioottien keksimisen myötä ajateltiin, että ne ovat pelkästään hyviä – nyt osittain tiedämme, että mitä ongelmia niiden harkitsemattomasta tykityksestä seuraa, vaikka ne ovat henkeä pelastavia toisaalta. Haittojen havaitseminenkin kestää usein pitkään ja saattavat olla ennustamattomia: fluorokinoloni- antibiootteja käytettiin n .30 vuoden ajan, kunnes niiden haittavaikutusten kirjoon todella havahduttiin. Tuona aikana monelta potilaalta katkesi akillesjänteet ja aorttakin saattoi levähtää, ilman ,että yhteyttä ymmärrettiin.

  Terveydenhuollon kantokyvystä on syytä olla huolissaan. Yhtä perusteltua on kysyä, miksi sitä ei ole vahvistettu kriittisiltä osin näiden parin koronanvuoden aikana. Hus:n päivystyksessä on aina ollut tunti kausien jono , niin kauan kuin minä olen alalla toiminut. Nyt jonoa on tietysti sitäkin enemmän, osin siitä syystä, että väestöllä on vaikea hahmottaa sitä, että Covid on suurelle osalle sairastuneista lieväoireinen flunssa, jolle kaiken testauksen ja hysterian myötä on annettu erityinen nimi ja toteamismahdollisuus ja stigma. Että ei sinne päivystykseen ole syytä lähteä covidinkaan takia , jos oireet eivät ole kummoiset. Asiaa pahentaa se, että perusterveydenhuollon jo aiemmin niukkaa kantokykyä on uhrattu osin tehottomiin epidemiatoimiin, vaikka niiden toteuttaminen on pitkään vaikuttanut hulluudelta, vaikka tämä STM näkee asian sinnikkäästi toisin.

 40. Aika hyvin sanoitti Antti L tuossa omiakin tuntemuksiani varsinkin viimeaikojen rajoitushärdellistä, josta on nyt johdonmukaisuus lopullisesti kadonnut ja siksi myös uskottavuus ja sen myötä niiden noudattaminen rakoilee vähän joka puolella. Kolme piikkiä saanena ja luultavasti omikroninkin lievänä sairasteena myöskin ajattelen, että nyt riitti tätä lajia, kerran vuodessa otettava kausirokotus on ok. Näin säästyneet rahat ja henkilöstö mieluummin terveydenhuollon vahvistamiseen kuin rokotefirmojen hyväksi.
  Rajoitusten purkaminen on myös alkanut muutamissa pidemmälle ehtineissä maissa mukavasti eli eiköhän tämä tästä , myös meilläkin tilanne alkanee piakkoin tasoittua(tehohoito on jo) ja vielä kun johtava peloitteluministerikin on jäämässä vapaalle niin kansan mielialatkin kohenevat (ja sitä kautta myös vastustuskyky!), varmana bonuksena vielä päivänvalon lisääntyminen kun mennään kevättä kohti…

 41. Osmo, toivoisin että kirjoittaisit seuraavaksi siitä, mitä pitäisi ja mitä arvelet seuraavaksi tehtävän terveydenhuollon kapasiteetin suhteen. Suomessa on vuosikymmenet ajettu erikoissairaanhoidon toimenpidekapasiteetin maksimoimista ja hoitokapasiteetin minimoimista, eli lääketieteen edistysaskeleet on otettu käyttöön jotta sinänsä melko hyödytön, kallis ja osittain potilaalle vaarallinenkin sairaalassa makaaminen saadaan minimoitua.

  Nyt kuitenkin omikronin kanssa alkaa tulla eri puolilta esiin ääniä siitä, että terveydenhuollon, käytännössä erikoissairaanhoidon, kapasiteettia pitäisi reippaasti nostaa kaiken varalta koska ”tämä ei ole viimeinen pandemia” eikä omikron toki välttämättä ole viimeinen variantti.

  Olisi kiinnostavaa kuulla sinun näkemyksesi siitä, mitä skenaarioita tästä avautuu. Omat arvaukseni vaihtoehtoisista skenaaroista ovat:
  1. Puhutaan vähän aikaa tyyliin ”joo, pitäisihän sitä”, hankitaan parin telttasairaalan tarpeet johonkin varastoon ja unohdetaan koko juttu. Rahaa ei edelleenkään ole, ja hoitajia vielä vähemmän.
  2. Rakennetaan oikeasti lisää erikoissairaanhoidon infrakapasiteettia, mutta joudutaan 3-5 vuoden päästä toteamaan että henkilökuntaa ei riitä normaalioloihinkaan. Myydään uudet kiinteistöt yksityisille terveydenhuoltoyrityksille irtaimistoineen, paitsi Helsingissä niistä tehdään hotelleja koska täällä jokainen vapautuva kiinteistö muutetaan hotelliksi odottamaan koronanjälkeisen ajan massiivisia matkailijavirtoja.
  3. Rakennetaan infra ja lisätään henkilökuntaa vaikka kiven silmästä maksamalla hoitajille diplomi-insinöörin palkkoja (jolloin lääkäreille pitää maksaa investointipankkiirin palkkaa). Koska rakennettu ja hoitajilla ympäröity sairaalasänky ei pysy pitkään tyhjänä, esh:n hoitovuorokausien määrä nousee, päiväkirurgiaa korvataan osastolle ottamisella, ja kapasiteettia otetaan myös vanhustenhoidon käyttöön eli muutama huonokuntoisempi vanhus pääsee pois kotihoidosta puhtaiden lakanoiden väliin. Terveydenhoidon osuus BKT:stä nousee 12-13% vaiheille (25-30% lisäys nykytilanteeseen) ja verot nousevat.

  1. Ennaltaehkäisy ja oikeat karanteenit oikeassa skaalassa (esim. kukaan ei pääse mantereelta toiselle ilman kahden viikon istumista) tulevat halvemmiksi kuin vuosikausien jojottelu-lockdownit ja sairaalahoito.

   Kaikki lisäpaukut hygieniaan, tutkimukseen ja ennaltaehkäisyyn, ml. PGD. Vanhuksia kituutetaan jo aivan riittävästi. Yksi kehityskohde voisi olla rokote EB-virukseen, joka on nyt todistettu MS-taudin aiheuttajaksi.

  2. Eiköhän se ykkönen toteudu, niin kuin aina ennenkin. Ihan sama onko kyse koronasta tai vaikka ratikoiden ongelmista lumen keskellä. Kaikenlaista luvataan ja puhutaan, mutta pandemia väistyy, lumet sulaa eikä mitään tapahdu. Sitten taas yllätytään.

   Minusta on häpeällistä, ettei Kiuru kaiken valehtelunsa ja painostamisensa lomassa ole oikeasti tehnyt yhtään mitään nostaakseen sairaalakapasiteettia. Kolme syytä erota.

 42. Nyt ollaan hoidossa olevien potilaiden määrän kanssa siinä epätietoisuudessa, joka on muissa pohjoismaissa selkeämmin ääneen sanottu. Tauti on niin yleinen, että muista syistä hoidossa olevilta sitä löytyy. Norjasta olen nähnyt uutisen, että neljä kymmenestä on tällaisia. Sama ilmiö ei voi olla näkymättä tehollakaan.

  Se, että sairaaloiden kasvavasta kuormituksesta syytetään koronaa, johtuu niiden omista karanteenimääräyksistä, jotka edellyttävät koronapotilaiden eristämistä. Missäköhän määrin samoin toimitaan influenssakaudella?

 43. Onko jotain tyhjää kapasiteettia terveydenhuollossa?
  Jotta markkinatalous toimisi, noin viidennes kapasiteetista pitäisi olla ylimääräistä tuhlausta. Muuten ei ole kilpailua eikä valinnan mahdollisuutta. Kun puhutaan ”yksityisistä” palveluista, niin tämä unohdetaan. Esimerkiksi yksityiset keikkalääkärit olivat reipas ryöstö hädässä olleilta kunnilta.

  1990-luvulla sairaaloita mitattiin vuodepaikkojen määrän ja niiden käyttöasteen mukaan, koska se oli silloin yksinkertaista. Sitten tulivat tähystysleikkaukset, joissa sairaalapäivien määrä romahti. Sitä saa mitä mittaa, siksi ohjauksessa pitää olla aina varuillaan.

  Sitten tulivat rajuts säästötarpeet. Se metkitsi, että järkevät säästöt toki tehtiin ja niiden ohessa säästöjä ei käytetty avohoitoon tai vanhustenhoitoon vaan säästettiin, tiukka budjettikuri siis.

  Toivon julmana ihmisenä, että ne terveysgurut, jotka mainstivat ”vanhukset haluavat olla kotona”-iskulauseella vanhustenhoidon alasajoa pääsevät kokemaan itse riemun kun hoitaja ajaa viisi kertaa vuorokaudessa katsomaan ja käyttää uolet työajastaan autokuskin hommiin.
  Joo, 1990-luvulla vanhankoiti oli myös ratkaisu puulämmitteisten ja sisävessattomien asumusten ongelmiin, mutta… miten on kun muisti onmennyt ja jalat eivät toimi?

  Suurten ikäluokkien tulo hoivaikään (yli 80 v noin karkeasti) on karmea tsunami. Siitä selviäminen on iso murhe omaisille ja yhteiskunnalle.

  Muta se kilpailu ja liikakapasiteetti? Kysyntä on lähes rajaton. Yhteiskunnan pitäisi kouluttaa. Lisäpalkka vaihtuu lisävapaisiin ja pahentaa tilannetta. Kolme oligopolista jättiyritystä kilpailee 23 pienen julkisentoimijan kanssa. Rikkautta jaetaan uusiksi ja fiksuimmat rahoittavat alevaalikampanjoita etujensa truvaamiseksi riittävästi. Edes apteekkimonopolia ei saada purettua, joten huonosti tässä käy.

  Koulutusmäärät on pidetty pieninä, se on poliittinen valinta ja etujärjestöjen lobbaama tavoite.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Notify me of followup comments via e-mail. You can also subscribe without commenting.