Varasin hotellin Heinolasta. Yritin varata sen suoraan, mutta jouduin aina Booking.comin asiakkaaksi. Se on miinoittanut Googlen tehokkaasti. Vaikka tiesin hotellin nimen, en onnistunut pääsemään hotellin omille sivuille. Sivu, joka näytti hotellin omalta, oli sekin Booking.comin. Tätä kirjoittaessani vasta oivalsin, että onhan hakukoneita muitakin. Olen aina ihmetellyt, mihin Bing-hakukonetta voi käyttää, mutta tässä se olisi auttanut. Olisin saanut huoneen 15 euroa halvemmalla.
Pohdin pitäisikö polkea seitsemän kilometriä takaisin päin saadakseni maksamani aamiaisen Hirvihaaran kartanossa tai niin siis luulin. Ei se olisi ollut kohtuuton matka, mutta erittäin epämotivoiva. Päätin syödä aamupalan paikallisessa kuppilassa.
Noin puoli kymmeneltä oivalsin, että päätös oli tyhmä, koska avoimia kuppiloita ei aamulla ollut – tai jos oli, ne oli salattu Googlelta. Olisin ollut aiemmin valmis lähtöön, jos olisin aamulla herättyäni polkenut kartanon. Nyt se alkoi kuitenkin olla myöhäistä.
Ensimmäisenä avautui Hesburger klo 10:30. Sekin siis on nyt koettu: aamiaiseksi hampurilainen.
Tänään blogilleni tulleen viestin mukaan aamiaisen olisi saanut paljon lähempääkin, 750 metrin päästä. Luin saamani viestin huolimattomasti ja kuvittelin jostain näkemäni toivotuksen tulla aamiaiselle kartanoon olleen ainoa vaihtoehto. Olinpas tyhmä.
Reitti Heinolaan kulki Vanhaa Lahdentietä tai siis tietä numero 140. Oli aika tylsä polkea, mutta matka sujui nopeasti ja olihan siinä paikoin katsottavaakin. Näissä pääteissä on se hyvä puoli, että mäet ovat loivia.
Lahdessa ajattelin käydä kahvilla, mutta kun sopivaa kahvilaa ei tullut vastaan, päätin jatkaa eteenpäin ja poiketa ensimmäiseen vastaantulevaan. Sitä ei tullut – tai siis tuli Heinolassa. Tällaista on pyörämatkailu Suomessa rannikon ulkopuolella. Keski-Euroopassa kahviloiden väli on korkeintaan viisi kilometriä.
Mitään tarvetta muuten pysähtyä Lahdessa ei ollut, sillä kaupunki on minulle hyvin tuuttu. Olinhan tässä kuntajakoselvittäjänä kymmenisen vuotta sitten.

Tie oli Lahtea lähestyttäessä ja ennen kaikkea Lahden jälkeen aika mäkinen. Navigaattorini jopa käynnisti yhden mäen kohdalla nousu-ohjelman kertoakseen, kuinka paljon nousua on vielä jäljellä. Siinä oli nousua yhteensä 68 metriä, joten ei se ihan Sveitsin vuorisolia vastannut.


Tulin hyväkuntoisena ja hyvämielisenä vähän viiden jälkeen perille. Pesin paitani ja söin oikein maittavan aterian. Kulinarismi on osa fillarointia. Voi syödä miten paljon vain ja silti laihtuu.
Kun olen morkannut pikkukaupunkien katukuvaa, on sanottava, että Heinola on ihan mukavan näköinen kaupunki. Viisaat päättäjät vai onko tämä vain nukahtanut? Kun mitään ei tahdu, ei rakenneta myöskään uutta ja rumaa.
Kuntajakoselvittäjänä ihmettelin aikanaan kahta asiaa. Miten ihmeessä Lahti halusi ikääntyvät Heinolan taloudelliseksi taakakseen ja miksi Heinola halusi siitä kieltäytyä? Väestön keski-ikä on Heinolassa 51,2 vuotta ja 65-vuotta täyttäneiden osuus 35 %.
Matkaa kertyi 85 km.


Vanhana lahtelaisena olisin poikennut Aleksanterinkadulle ja mennyt vaikkapa siihen kahvilaan joka on Aleksin ja Mariankadun (se torin katkaisema katu jonka toisessa päässä on kaupungintalo ja toisessa Ristinkirkko) kulmassa.
Reitti Lahdesta Heinolaan meni ilmeisesti Savontietä/Pyhäntaantietä? Lisää järvimaisemaa olisi ollut jos olisi kääntynyt siitä golfkentän ja Takkulan ratsastustallien kohdilta oikealle
https://kartta.lahti.fi/ims/?layers=Opaskartta&cp=6768128,26485259&z=1
ja ajanut Sipurantietä Ahtialantielle/Seestantielle/Mäkeläntielle (ns. vanha Heinolantie) ja jatkanut sitä pitkin kohti Heinolaa. En tosin tiedä missä kunnossa tämä tie on nykyään, viime pyöräilystäni siellä on lähes 30 vuotta.
Vihreä vaihtoehto Googlen ja Bingin sijaan voisi olla Ecosia. Lupaavat istuttaa puita kun käyttää hakukonetta.
Mäntsälässä aamupalaa olisi siis saanut esim Leipomo Lähimmäisestä, tai sitten vaikka puuroaamiainen Shelliltä.