Olin elämäni viimeisessa kaupunkiympäristölautakunnan kokouksessa pari viikkoa sitten. Tähän päättyi 12-vuotinen, oikeastaan 16-vuotinen urani kaupunkisuunnittelusta vastaavassa lautakunnassa. Alkavana vaalikautenani tehtäväni selvästi kevenevät.
Helsingin kehittäminen on edelleen intohimoni. Siksi tulen tällä blogilla seuraamaan kaupunkiympäristölautakunnan asioita — myös kaupunginhallituksen asioita ‑mutta en raportoi kaikesta vaan vain merkittävimmistä ja minua eniten kiinnostavista kysymyksistä tukeutuen kaikille avoimiin esityslistoihin.
https://www.hs.fi/kaupunki/art-2000008095178.html
Kaupunkilaiset haluaa että teette meille tämän kaupungin
Ajattelin juuri samaa, mikä oli syy hypätä vilkaisemaan tätä blogia.
Eivät halua. Siinä nimbyt ovat vaan siirtäneet rakennusmassat oman ikkunansa edestä muiden ikkunoiden eteen.
Rakennetaan: torin etelälaita, huoltoaseman tontti, Merimakasiinin tontti. Ei linjata katua uusiksi. Siinä se.
Nimenomaan, lisäksi Hietalahden torille on siirretty valtava rakennusmassa. Toisekseen tuo muutaman asukkaan näköalan suojeleminen maksaa veronmaksajille satoja miljoonia. Ideakilpailuun osallistuneen Schauman & Nordgren arkkitehtien VE2 on yksi pahaimmista koskaan tehdyistä ehdotuksista Helsingissä, tuntuisi oudolta miksi sitä ei toteutettaisi.
Tämä kaupunkilainen haluaisi tuohon kohtaan ennen kaikkea parempaa suojaa toria kohti suoraan avomereltä puhaltavalle tuulelle, vaikka siitä varmasti onkin vaikeampi piirtää havainnekuvia. Telakkanäköala taas ei muutu aisteja hiveleväksi tehtiinpä tuohon mitä tahansa.
Laajasalolaisena olen kovin pettynyt Helsingin kaupunkisuunnitteluun. Kaupunkisuunnittelulautakunta on epäonnistunut työssään. Kiitoksia se ei paljon ansaitse. Osmon hehkuttama Kruunuvuorenranta on vielä pääosin aloittamatta, sen kommentoinnin jätän myöhäisemmäksi.
Laajasalontietä ollaan nyt muuttamassa kaupunkibulevardiksi. Bulevardia reunustaa jo vastikään valmistunut pitkä kerrostalo. “Bulevardille” avautuu nyt harvinaisen kolkon näköinen talo. Asuinhuoneet on tietenkin sijoitettu pois kokoojakadun melulta, jättäen rappukäytävien monotoniset ikkunarivistöt kadun julkisivulle. Ei kauppoja, ei kahviloita eikä yhtään mitään muutakaan, joka edes jotenkin elävöittäisi katunäkymää. Eikö näitä kaupunkibulevardeja suunniteltu juuri niin, että saadaan miellyttävää, viihtyisää kaupunkiympäristöä? Olivatko havainnekuvat Helsingin kaupunkibulevardeista aikanaan pelkkää valhetta? Siltä näyttää. Onko ihmisiä ihan tietoisesti harhautettu?
Ja kun perehtyy tarkemmin suunnitelmiin, niin huomaa, että loppu rakennettava asuntokanta ei paljon poikkea tästä rakennetusta. Käykääpä katsomassa ja perehtykää suunnitelmiin. Ikävännäköistä betonikuutiota pukkaa.
Lopputulos tulee olemaan kerrostalojen välinen tuulitunneli, jolla suhahtelevat autot ja pyörät kaistoillaan. Jalkakäytävä tuskin houkuttelee muuhun kuin pois pääsemiseen ja mahdollisimman pian.
Kauppoja ja ravintoloita sekä kahviloita pyörittävät lähiöissä pääasiassa yksityiset elinkeinonharjoittajat joten Helsingin kaupungin on hyvin vaikeaa avata ravintoloita ja kahviloita ja kauppoja uusiin asuinalueisiin. Helsingistä löytyy myös länsipuolelta toinen samanlainen asuinalue jossa ei ole kauppoja, ravintoloita tai kahviloita eli Kuusisaari joka on Otaniemen ja Munkkiniemi-Meilahden välissä jonka asukkaiden ostovoima on kyllä sen verran korkea että kysyntää olisi. Mikäli asuinalueella on tarpeeksi iso asukas keskittymä niin palveluita kuten kauppa, ravintoloita ja kahviloita tulee ihan kysynnän ja tarjonnan lakien mukaan. Vai onko Jussi sitä mieltä että Helsingin kaupunki pitäisi avata kaupungin pyörittämiä kahviloita, ravintoloita ja kauppoja uusiin vielä kesken oleviin asuinalueisiin tai asuinalueisiin joissa on suhteellisen pieni väkiluku ?
Laajasalo vastaa pikemmin Lauttasaarta kooltaan ja asukasmäärältään. Kyllä siellä on kauppakeskuksen ohella pääväylän varrella kahviloita, kukkakauppoja, valokuvaamo, sisustusliike ja paljon muuta. Jos Kuusisaarta vertaa Laajasaloon, niin kannattaa tutustua perustietoihin ja käydä Laajasalossa paikan päällä.
Toiseksi tietääkseni Helsingissä rakennuskaavasta vastaa vielä Helsingin kaupunki eikä rakennusfirmat. Kaupunki voi, jos haluaa, määrätä haluamansa määrän kaupallisia tiloja kaavaan.
Tätä kaupunkisuunnitelulautakunta ei ole halunnut?
Kiitoksia tässä kohti arvokkaasta työrupeamastasi lautakunnassa! Ja toivottavasti tosiaan saamme lukea älyllisesti kunnianhimoisia kommenttejasi kaupunkisuunnitteluun jatkossakin.
Kiitos! Olet ehdottomasti vihreistä poliitikoista paras ja älyllisyydessä, selkärankaisuudessa ja asiallisuudessa omaa luokkaasi. Kaikkea on saatu aikaan ja kaikkea jää muille tehtäväksi. Kunpa vain Vihreissä olisi enemmän ei-vasemmistolaisia. Hirvittää äänestää seuraavissa vaaleissa, mutta kokoomuksessakin on suuremmat sisäiset ongelmansa…
Oikeuttiko vaalitulos ko. lautakuntapaikan selvemmin jollekin toiselle vai mistä moinen?
Helsinkiä pilataan rakentamalla kanikoppeja.
Niiden ongelmana on,ettei kukaan kaan halua niitä, paitsi kaupungin johto
https://www2.helsinki.fi/fi/kaupunkitutkimusinstituutti/uusien-mikroasuntojen-tuotanto-on-suomessa-kestamattoman-suurta
Et tainnut huiomasta, että nopiden mikoroasuntojen osuus uustuotannosta oli tutkituista kaupungeista pienin Helsingissä. Helsinki käuyttää kaavoitusvaltaansa asuntojen koon suurentamiseen, mikä raivottuttaa rakennusliikkeitä. En ole tähän aivan syytän, koska aikanaan vaatimus 75 neliön keskikoosta tuli asunto-ohjelmaan minun esityksestäni.
Kannattaa tutustua tuohon kansainväliseen vertailuun
Miksi kirjoitit että Helsinki, kun Helsinki on kuitenkin hoitanut tämän asian paremmin kuin muut kaupungit?
Hyvä huomio. Kuka tahansa voi ilman vaivatta huomata että Suomen 6.suurimman kaupunkien vertailussa Helsingissä on vähiten prosentuaallisesti alle 37 m² mikroasuntoja. Helsingin luku on siis 29%, jopa Espoo johtaa Helsinkiä vaikka Helsingin maapinta-ala on paljon pienempi kuin Espoon maapinta-ala . Vantaan ja Helsingin erot maapinta-alassa on hiuksen hieno ero. Eikös tämä ole ihan selvä että Helsingissä on vähiten mikroasuntoja suhteessa pinta-alaan Suomen 6 suurimman kaupungin joukossa.
Tuossa Helsingin yliopiston vertailussa jonka mainitsit niin Suomen kaikissa kuudessa suurimmiassa kaupungeissa eniten mikroasunto alle 37 neliömetrin asuntoja on järjestyksessä Turussa (50%), 44% Vantaalla ja Oulussa, Tampereella 42% , Espoossa 35% ja vähiten on Helsingissä jossa luku on 29%. Helsingissä on siis kaikista vähiten alle 37 m² asuntoja Suomen 6. suurimpien kaupunkien vertailussa. Eikös tämä ole itse asiassa päinvastainen kehitys jota Helsingissä kuin muualla Suomen suurimmissa kaupungeissa. Jopa Espoo on sijalla 5 siis ennen Helsinkiä (jonka maapintala on 215,19 km²) vaikka maapintala on Espoossa 330,23 km². Jopa Vantalla, jonka maapintala (240,35 km²) on hiukan suurempi kuin Helsingin on eniten asuntoja joiden neliömetrit on alle 37 m² . Tämänkin vertailu on selvä. Helsingissä on vähiten alle 37 m² mikroasuntoja Suomen 6 suurimman kaupungin vertailussa.
Mutta huonost moneen muuhun verrattuna
Mihin kaupunkiin vertaat? Voitko antaa esimerkkejä Euroopasta missä tilanne olisi muka paremmin? Suomen 6 suurimman kaupungin joukossa Helsingin asunto olosuhteet ovat tuon vertailun mukaisesti parhaat. Jopa Espoossa mikroasuntojen neliömetriit ovat pienemmät kuin Helsingissä. Olen törmännyt tähän väittämään aiemmin että muka pääkaupunkiseudulla olisi muka kansainvälisesti pienemmät asunnot . Juuri ennen kuntavaaleja olin Kivenlahdessa Espoon yhden valtapuolueen vaaliteltassa juuri samalla viikolla kuin oli vaalit. Eräs pariskunta väitti että pääkaupunkiseudulla olisi muka kansainvälisen vertailun mukaan pienemmät asunnot kuin muissa pääkaupunkiseuduilla. Kysyin häneiltä missä olisi esimerkiksi ulkomaan pääkaupunkiseudusta jossa olisi suuremmat asunnot kuin esimerkiksi Suomen pääkaupunkiseudulla. Heidän vastaus oli Wien. Totesin että Wien ei vastaa kyllä ole kansainvälisessä vertailussa mikään valtavirtaa vaan poikkeus itse asiassa myös Euroopan maiden vertailussa. Pitäisi verrata itse asiassa Euroopan, Aasian, Afrikan, Pohjois-ja Etelä-Amerikan ja Australia+Oseanian maiden suurempia kaupunkiseutuja keskenään suhteessa väkilukuun ei niinkään pinta-alaan jotta kokonaisuus hahmotuisi .
Lue tuo artikkeli
Esim Tanskassa minimikoko on 40 m² eivätkä tanskalaiset asu kadulla
Kyllä luin tuon artikkelin ja siinäkin korostetaan vain kerrostaloasunnon kokoa ei niinkään omakotitalojen, rivitalojen ja paritalojen kokoja kaupunkiseuduilla.
Tuossa Tanska vertailuussa tuotiin koko Tanska ei vain Kööpenhaminan asuntokantaa. Tässä Osmo Soininvaaran blogissa otetaan kantaa vain Helsingin asuntokantaan ei koko Suomen asuntokantaan.
Juuri sen takia näitä kansainvälisiä vertailuja ei pitäisi tehdä yhden yksittäisten maiden tilanteen takia vaan usean monen muun valtion kohdalla joissa on samanlaiset asuntoolosuhteet.
Juuri sen takia vertailu pelkästään Wieniin tai Tanskaan ei anna kokonaiskuvaa mikä on kansainvälinen trendi muualla Euroopassa vaan se antaa sen mikä on tilanne Wienissä tai Tanskassa. Muiden maiden kaupunki vertailut loistaa poissaololla kokonaan. Jos vertailaan Kööpenhaminan ja Helsingin asuntoolosuhteita asuntojen koon kautta uskoisin että Helsingissä on paljon tilavammat asunnot kuin Kööpenhaminassa. Kööpenhaminassa on paljon pientaloasuntoja aivan kaupungin ydinkeskustassa.
Suomalaiset eivät asu myöskään kadulla. Juuri sen takia ei pitäisi verrata kaupunkien ja kokomaan asuntoolosuhteita kokonaisuudessa. Suur-Kööpenhaminan asukastiheys on kyllä suurempi kuin koko pääkaupunkiseudun ja sen naapurikuntien koska Sjællandin saari jossa Kööpenhamina sijaitsee on maapinta-altaan pienempi kuin Pääkaupunkiseudun. Suur-Kööpenhaminan maapinta-ala on 7 031 km² kun taas pääkaupunkiseudun pinta-ala (Helsinki, Vantaa, Espoo, Kauniainen yhteensä) on pinta-altaan 770,35 km². Lisäksi pääkaupunkiseutu voi vielä laajentua siitä eteenpäin itään, länteen ja pohjoiseen. Suur-Kööpenhaminasta ihmisiä on muuttanut paljon Juutinrauman toiselle puolelle Malmöön josta he matkustavat päivittäin töihin Kööpenhaminaan Juutinrauman siltaa pitkin. Näin ei ole tilanne Helsingissä. Tallinnasta tulee pääasiassa virolaisia työntekijöitä pääkaupunkiseudulle mutta heilläkin kakkosasunto Virossa. Joten Kööpenhaminalla on maantieteellisen sijainnin takia parempi mahdollisuus hyödyntää Etelä-Ruotsin kaupunkeja kuin Helsingillä Pohjois-Viron kaupunkeja
Tanskassa myös lasketaan osa yleisten tilojen neliöistä asunnon kokoon mukaan, joten luvut eivät ole vertailukelpoisia. 40 Tanskan neliötä lienee noin 30 suomalaista. Voi olla vähemmänkin, en ole asiantuntija, lähinnä vaan eri kolkissa asunut.
Ja jos tieto on Vaattovaaralta peräisin, niin en yhtään ihmettele, jos unohti tämän asian kertoa, vaikka aivan varmasti kyllä tietää. Hänellä tuntuu olevan ns. agenda.
Jee, kovan rahan nimbyt tekevät jo Hesarin jutut kuvineen. Komeaa demokratiaa, että pieni joukko rikkaita pääsee puhumaan kansan äänellä ja kansan puolesta. Vaattovaaran porukka sitten todistaa että Helsingin yliopistoon on helpompaa päästä opettamaan kuin opiskelemaan, mikä näkyy vertailuissa. Jo vuosia käyttänyt omia hatusta vedettyjä lukuja ja oikeistakin etsinyt vain sopivimmat. Poskettoman törkeää vaatiaa isompaa ja vähemmän, ja samalla itkeä asumisen hinnasta. Jossain itkivät jo pientalojen perään keskustaan, joten ilmeisesti eivät katso muuallekin kuin Jätkäsaareen ja Kalasatamaan, koska pyörälenkeillä tulee uusia pientaloalueita vastaan aika usein. Lisäksi kumpaankin on tulossa lisää pienenpää rakentamista, mutta näiden ei näköjään tarvitse ottaa mistään selvää, kun titteleidensä takaa pistävät potaskaa tulemaan. Pitäisikö jonkun muistuttaa näille että pientalo keskustassa maksaisi useita miljoonia ja silti olisi tappiollinen veronmaksajalle, joka on jo maksanut liikenteen ja muun infran. Sitten vielä sen sijaan, että kerrostalon 50 perhettä kävisi lähikaupassa ja ravintolassa, niin siinä olisi vain se yksi perhe jossa 5 mahaa ruokittavana, ehkä 150–200 sijaan. Hirveä tappio palvelualan työpaikoille. Hesari on ottanut kumman asenteen kaikkeen Helsingin rakentamisessa kun kaikki tuntuu olevan paskaa jos ei ole kusta, ja vahingossakaan ei kysellä muilta kuin eläkeläisarkkitehdeilta ja huuhaata esittäviltä yliopistoihmisiltä. Hauskinta tyhmyydessä on se, että kirjoitetaan aivan kuin kaikki arkkitehdit olisivat kaikkea vastaan, mutta ne sadat arkkitehdit jotka piirtävät Helsinkiä eivät pääse ääneen. Vihaavatko hekin itseään ja töitään?
Hyvä pointti. Tuolla logiikalla Töölönlahti, Kaivopuisto ja Linnunlaulu olisi jo kaavoitettu täyteen asuntoja.
Suuret kiitokset Helsingin kaupunkisuunnittelutilanteen raportoinnista näiden vuosien aikana. Tämä blogi on onnistunut avaamaan kotikaupungin kaavoitusta ja muuta suunnittelua paremmin kuin mikään muu lähde. Lautakuntien esityslistoilta ja pöytäkirjoista ei taustalla oleva politiikka tyypillisesti avaudu ja media tyypillisesti on toimittajien intressien ja erilaisten lobbausryhmien hallussa, mitä kaupunkisuunnitteluun tulee. Joku Hesari esimerkiksi tykkää kovasti otsikoida ilmastonmuutosteemoja, mutta kun käytännön politiikan aika tulee, esimerkiksi maankäytön tai liikenteen suhteen, niin mennään etujaan puolustavien hyväosaisten ehdoilla.