Rokotepassi pelastaisi tapahtuma-alan kesän

Pääministeri Sanna Marin mukaan ei kannata rokotepassia, koska se olisi epäoikeudenmukainen niitä kohtaan, joita ei ole vielä rokotettu. Tämä on aika raju kannanotto surkeaan tilaan ajettua tapahtuma-alaa kohtaan. Solidaarisuudesta nuoria rokottamattomia kohtaan tapahtuma-alan tulee olla työttöminä – moni ilman edes työttömyyskorvausta – turhaan.

Tapahtuma-ala työllistää oman ilmoituksensa mukaan 200 000 henkeä. Vaikka luku olisi vähän yläkanttiin, paljon enemmän se työllistää kuin maatalous ja puunjalostusteollisuus yhteensä. Sellutehtaat ovat lähellä hallituksen sydäntä, mutta tapahtuma-alan työpaikkoja tuhotaan kateuteen vedoten.

Sanna Marini vaikuttaa päivä päivältä enemmän demarilta. Tanskassa ei ole rokotepassia vaan koronapassi. Sen saa jos on rokotettu tai jos on alle 72 tuntia vanha negtatiivinen koronatestitulos.

Kirjoitin asiasta pääkirjoituksen Verde-lehteen viikko sitten. Sen voi lukea tästä.

Ne, joilla upotettu linkki ei toimi, voivat käyttää tätä:

https://verdelehti.fi/2021/04/01/rokotepassi-pelastaisi-tapahtuma-alan-kesan/

67 vastausta artikkeliin “Rokotepassi pelastaisi tapahtuma-alan kesän”

 1. Soininvaaran linjalla meillä annettaisiin rokotteet niille alueille, joissa koronaa esiintyy eniten ja lisäksi rokotetuille annettaisiin erivapauksia. Tämähän on suorastaan mahtava kutsu alkaa toimia niin, että korona leviää mahdollisimman tehokkaasti, kun siitä palkitaan sekä rokotteilla että erivapauksilla.

  Kokeiltaisiinko kuitenkin mennä toisinpäin ja suositaan niitä, jotka hoitavat asiansa hyvin: jaetaan rokotteita sinne, missä koronan esiintyvyys on vähäistä, jotta kyseisten alueiden asukkaat voivat alkaa elää keskenään normaalimpaa elämää. Näin kannustetaan haluttuun toimintaan eikä lähdetä niin sanotusti kiipeämään ylösalaisin puuhun.

  1. R. V.:
   Soininvaaran linjalla meillä annettaisiin rokotteet niille alueille, joissa koronaa esiintyy eniten ja lisäksi rokotetuille annettaisiin erivapauksia. Tämähän on suorastaan mahtava kutsu alkaa toimia niin, että korona leviää mahdollisimman tehokkaasti, kun siitä palkitaan sekä rokotteilla että erivapauksilla.

   Kokeiltaisiinko kuitenkin mennä toisinpäin ja suositaan niitä, jotka hoitavat asiansa hyvin: jaetaan rokotteita sinne, missä koronan esiintyvyys on vähäistä, jotta kyseisten alueiden asukkaat voivat alkaa elää keskenään normaalimpaa elämää. Näin kannustetaan haluttuun toimintaan eikä lähdetä niin sanotusti kiipeämään ylösalaisin puuhun.

   Tehtäisiinkö tällä samalla menetelmällä myös kuntien valtionosuuksien ja verotulojen tasauksien määrittely? Kannustaisi kovasti jos pk-seutu saisi pitää puolisen miljardia maksamistaan valtiontasauksista muille kunnille, kun nyt pk-seutua rangaistaan että ovat hoitaneet asiansa hyvin.

   1. Helsinki ei ole hoitanut asioitaan hyvin, vaan elää tuetulla rakentamisella, yritystuilla ja tukia saavilla ihmisillä. Tuottavat yritykset ovat siirtäneet pääkonttorin Helsinkiin, Helsinki ei tuota mitään itse, vaan korjaa tehdaspaikkakuntien tulokset verotuloilla. Lisäksi virastot ja hallinnot on pakkosiirretty maakunnista Helsinkiin. Kehitys pitäisi kääntää toisinpäin ja antaa maakunnille se mikä niille kuuluu. On suurta typeryyttä keskittää munat yhteen koriin ja tehdä pääkaupungista liian kallis paikka asua jos ei ole perinyt tai saa koko perheelle ilmaista asuntoa, ilmaisia kalusteita ja elektroniikkaa ja ilmaista ruokaa.

   2. Helsinki ei ole hoitanut asioitaan hyvin, vaan elää tuetulla rakentamisella, yritystuilla ja tukia saavilla ihmisillä.

    Sovitaanko, että Helsinki maksaa kaikki sosiaalituet itse ja vielä valtion virkamiesten palkatkin, mutta ei sitten rahoita näitä asioita Helsingin ulkopuolella? Helsinkiläisille se sopisi.

  2. Entäpä kakkostyypin diabeteksen ja verenpainetaudin hoito? Molemmat on useimmiten itsehankittuja sairauksia, joten pitäisikö tarvittavilta lääkkeiltä poistaa kelakorvaukset? Ettei vaan kannusteta hankkimaan näitä sairauksia. Eiköhän se vaan ole niin, että tiheästi asutuilla alueilla korona tarttuu väkisinkin helpommin kuin harvaan asutulla maaseudulla.

 2. Yhden rokoteannoksen tuomasta steriliteetistä koronan levittämisessä ei taida olla tutkimuksia, koska useimmat maat rokottavat molemmat annokset lyhyen ajan sisällä. Koska tutkimusta ei ole, ei yhden annoksen saaneita uskaltaisi vielä kuitenkaan ”vapauttaa” rokotepassilla. Kesään mennessä kaksi annosta saaneita on vielä hyvin pieni määrä, lähinnä yli 85-vuotiaita ja alkuvuodesta rokotettua terveydenhuollon henkilöstöä. Heidän voimin ei vielä pelasteta tapahtuma-alaa.

  Jos yksi rokoteannos antaa steriliteetin, niin siinä tapauksessa kesän aikana Suomessa pitäisi syntyä laumasuoja ja tartuntamäärien laskea niin alas, että tapahtumat voidaan avata kaikille. Tämä tietysti sillä oletuksella, että rokotesuojaa kiertävät mutaatiot eivät rantaudu Suomeen. En oli niin optimistinen, että uskoisin tuohon ilman pakkokaranteeneja ulkomailta tuleville.

  1. ilman pakkokaranteeneja ulkomailta tuleville

   Tämä pakkokaranteenivouhotus ja impivaaralainen ”kaikki paha tulee ulkoa”-ajattelu saa vielä aikaan sen, että jokaiselle eristäytyneelle alueelle kehittyy omia rokoteresistenttejä viruskantoja. Eli sen sijaan, että meillä mahdollisesti tulevaisuudessa olisi jokunen rokotesuojan ainakin osittain kiertävä globaali virusmuunnos, tulisikin niitä pahimmillaan olemaan paljon enemmän ja kaikki paikallisia. Arvatkaapas mitä tämä tarkoittaisi mm. rokotteiden jatkokehitykselle ja -valmistukselle 😀

   1. PS. Niin ja vielä sen verran, ettei tämä kauhuskenaario ole mikään oman ylivertaisen yleiserikoisasiantuntijuuteni generoima aivovarpusparvi, vaan ammattivirologin mielipide siitä, mitä liian tiukoista raja- ja aluesuluista voi pitkän päälle seurata.

   2. Maurizio: jokaiselle eristäytyneelle alueelle kehittyy omia rokoteresistenttejä viruskantoja.

    Virusten kehittyminen on huomattavasti sitä nopeampaa, mitä suuremmassa populaatiossa ne pääsevät kasvamaan. Liikkuvuus kasvattaa tätä tehollista populaation kokoa.

    Virusten monimuotoistuminen eristymisen ja ajatumisen takia on aika varmaan mitätön tekijä verrattuna itse rokotusten tuomaan valintapaineeseen verrattuna.

    Olitkos sinä muuten yksi niistä tyypeistä, joka vuosi sitten väitti alkoholin kulutuksen kasvavan 2020?

   3. Olitkos sinä muuten yksi niistä tyypeistä

    Ei, en ollut yksi ”niistä tyypeistä”. Mutta toivon silti, että saat tuolla närkästyksen asteella ne tyypit joskus edes kiinni, joko virkamerkillä tai ilman.

   4. Olin muistaakseni ainoa tai vähintään yksi harvoista, joka tiesi kulutuksen laskevan, päinvastaisia kauhistelijoita oli pilvin pimein.

    Voisiko joku nyt tulla tunnustamaan olleensa väärässä, vai pitääkö minun alkaa kaivelemaan vanhoja postauksia?

   5. Olli S: Olitkos sinä muuten yksi niistä tyypeistä, joka vuosi sitten väitti alkoholin kulutuksen kasvavan 2020?

    Alkoholin tilastoitu kulutus kasvoi hiukan vuonna 2020 vuodesta 2019 ainakin THL:n tilastojen mukaan. Virallisen tilaston ulkopuolinen tuonti ulkomailta kuitenkin kutistui niin paljon, että kokonaiskulutuksen arvioitiin laskeneen. THL:n selvityksen mukaan suurkuluttajat lisäsivät kulutustaan ja kohtuukäyttäjät vähensivät. Jälkimmäisiä on ollut selvästi enemmän, joten kokonaiskulutus laski. Kulutuksen laskuun vaikutti erityisesti se, että matkustajatuonti Suomen veroja vältellen laivoilla oli hankalampaa, kun oli matkustusrajoituksia.

  2. huolestunut ja samalla optimisti:
   Yhden rokoteannoksen tuomasta steriliteetistä koronan levittämisessä ei taida olla tutkimuksia, koska useimmat maat rokottavat molemmat annokset lyhyen ajan sisällä. Koska tutkimusta ei ole, ei yhden annoksen saaneita uskaltaisi vielä kuitenkaan ”vapauttaa” rokotepassilla. Kesään mennessä kaksi annosta saaneita on vielä hyvin pieni määrä, lähinnä yli 85-vuotiaita ja alkuvuodesta rokotettua terveydenhuollon henkilöstöä. Heidän voimin ei vielä pelasteta tapahtuma-alaa.

   Jos yksi rokoteannos antaa steriliteetin, niin siinä tapauksessa kesän aikana Suomessa pitäisi syntyä laumasuoja ja tartuntamäärien laskea niin alas, että tapahtumat voidaan avata kaikille. Tämä tietysti sillä oletuksella, että rokotesuojaa kiertävät mutaatiot eivät rantaudu Suomeen. En oli niin optimistinen, että uskoisin tuohon ilman pakkokaranteeneja ulkomailta tuleville.

   Englantihan rokottaa kahden pistoksen systeemillä samaan malliin eli pitkällä annosvälillä kuin Suomikin ja siellä näyttäisi suoja olevan jo hyvä nyt yhden piikin jälkeen ja rajoituksia ollaan purkamassa. Israelissa on rokotuspassi käytössä ja sillä pääsee myös vapaammin matkustamaan yms. Barcelonassa järjestivät väljän stadionkonsertin mm. tiukalla ennakkopikatestaamisella. Edullinen pikatestaus(mm. Saksassa käyttöön hyväksytty) rokottamattomille/sairastamattomille saataville niin yhdenvertaisuusvaatimus täyttyisi ja meilläkin voitaisiin järjestää ja avata kaikenlaista jo ainakin heinä-elokuussa kun ainakin yhden piikin antama suoja alkaa samalla olla enemmistöllä ja kahden piikin täyssuoja iäkkäillä ja riskiryhmillä.
   Eli mahdollisuuksia kyllä olisi jos vähän tingittäisiin ehdottomasta tasapäisyyden vaatimuksesta.

   1. Jokke49: Englantihan rokottaa kahden pistoksen systeemillä samaan malliin eli pitkällä annosvälillä kuin Suomikin ja siellä näyttäisi suoja olevan jo hyvä nyt yhden piikin jälkeen ja rajoituksia ollaan purkamassa. Israelissa on rokotuspassi käytössä ja sillä pääsee myös vapaammin matkustamaan yms. Barcelonassa järjestivät väljän stadionkonsertin mm. tiukalla ennakkopikatestaamisella. Edullinen pikatestaus(mm. Saksassa käyttöön hyväksytty) rokottamattomille/sairastamattomille saataville niin yhdenvertaisuusvaatimus täyttyisi ja meilläkin voitaisiin järjestää ja avata kaikenlaista jo ainakin heinä-elokuussa kun ainakin yhden piikin antama suoja alkaa samalla olla enemmistöllä ja kahden piikin täyssuoja iäkkäillä ja riskiryhmillä.
    Eli mahdollisuuksia kyllä olisi jos vähän tingittäisiin ehdottomasta tasapäisyyden vaatimuksesta.

    Eihän ongelma ole varmaankaan passin olemassaol tai olemattomuus. Tällä hetkellä rokotettu vain miljoona suomalaista kerran ja rokotettujeen ikäjakaumassa työukäiset vähemmistön, jolloin voi kysyä kuka saa esiintyä ja kenelle kesään mennessä, kun artisteja ei rokotettu ja yleisöstäkin terveydenhoitajat. Englannissa, Israelissa ja Tanskassa ihan toisenlainen rokotuskattavuus.

  3. huolestunut ja samalla optimisti:
   Yhden rokoteannoksen tuomasta steriliteetistä koronan levittämisessä ei taida olla tutkimuksia, koska useimmat maat rokottavat molemmat annokset lyhyen ajan sisällä.

   Vielä ei tosiaan tiedetä missä määrin rokottaminen kerran tai kaksi estää viruksen levittämistä – ja kuinka kauan tämä vaikutus kestää.

   Keskeistä onkin nyt se, että rokotuksen saaneiden – tai taudin kertaalleen sairastaneiden – riski vakavaan tautimuotoon on vähäinen, tai suurimmalla osalla olematon, eli he eivät tule vähään aikaan kuormittamaan sairaaloita, vaikka jonkinlaisen tartunnan vielä saisivat.

   Tämähän on se olennainen asia, joka on käytännössä erottanut tämän koronan vaikutukset influenssasta. Jälkimmäiseen kuolee vuosittain 500-2000 ihmistä Suomessa, mutta kuormittamatta teho-osastoja koronalle tyypillisillä 2-4 viikon tehohoitojaksoilla.

   Koronarokotteiden suhteen on myös meikäläisiä, jotka eivät voi terveydellisistä syistä kuten merkittävän anafylaksiariskin takia, rokotetta ottaa, joskin osa meistä onnekseen sairastanut taudin kotioloissa ilman isompia ongelmia.

   Summa summarum, rokotepassin vaatiminen ei nykytiedon valossa ole mielekästä, ja siihen todella liittyy myös yhdenvertaisuusongelma.

   Meille riittää että tietty osa kansasta on saanut ainakin yhden rokotuksen TAI sairastanut taudin, niin päätavoite, eli välttää tehohoidon ylikuormitus, saavutetaan.

   En hukkaisi rokotetta taudin sairastaneisiin, kuten myös THL:n Nohynek aikanaan totesi omalta kohdaltaan koronataudin sairastettuaan, vaan rokotuskattavuus tulisi saada pikavauhtia maksimiin, ja sen jälkeen luonto saa hoitaa loput. Altistumme sille aina aika ajoin, eli saamme aina tarpeellisen ”viruspäivityksen” ehkäisemään jatkossakin vakavaa tautimuotoa.

   Korona jää kuitenkin seuraksemme tavanomaisten kiertävien influenssojen tapaan. se on realiteetti, joka pitää vain hyväksyä.

 3. Saisiko nuo 200000 nuorta ja todennäköisesti rokottomattomat vielä kesällä jatkaa töissä tapahtunut-alalla? Jos passi on asiakkailla niin entä työntekijällä? Saako teinit mennä festareille? Alaikäisille ei ole rokotetta. Entä perhe tapahtunut??

 4. Korona on aiheuttanut kummallisia regressioita, yksi niistä on usko kaikenlaisiin proopuskoihin. Isot Pyöreät Leimat joita tärkeännäköiset Virkailijat tarkastelivat katosivat aikoinaan itäblokin hajoamisen myötä ja hyvä niin.

  Avattakoon tapahtumat niille joiden rokotuksesta on kulunut kaksi viikkoa tai jotka ovat koronan sairastaneet. Tiedot massatilaisuuksien osallistujista menevät joka tapauksessa (terveys)viranomaisille vielä pitkään jos asiat hoidetaan kuten pitää, ja jos käy myöhemmin ilmi että henkilö on rikkonut sääntöjä tavalla joka on omiaan aiheuttamaan terveysriskin kanssakansalaisille, sanktio on sen mukainen eli tuntuva.

  Tämä olisi samalla tapa edistää kansalaisuutta, joka valitettavasti näyttää monen kohdalla muuttuneen alamaisuudeksi viimeisen vuoden aikana. Demariuden pimeät puolet pyrkivät päivänvaloon, ne pitäisi saada nyt työnnettyä takaisin ennen kuin on liian myöhäistä.

  Oma arvaukseni on että todennäköisestä koronan kesätauosta huolimatta kotimaan tapahtumateollisuus jää valitettavaan limboon ja jossain vaiheessa huomataan yleisesti että helpompi tapa nauttia kesästä on yksinkertaisesti lentää Etelä-Eurooppaan. Saksalaiset muuten tajusivat tuon jo, ja palasivat Baleaareille pääsiäisenä 300 ylimääräisen lentovuoron voimin.

  1. spottu: Oma arvaukseni on että todennäköisestä koronan kesätauosta huolimatta kotimaan tapahtumateollisuus jää valitettavaan limboon ja jossain vaiheessa huomataan yleisesti että helpompi tapa nauttia kesästä on yksinkertaisesti lentää Etelä-Eurooppaan. Saksalaiset muuten tajusivat tuon jo, ja palasivat Baleaareille pääsiäisenä 300 ylimääräisen lentovuoron voimin.

   Kesän isoista tapahtumista Suomessa monet on jo peruttu. Lentäminen tuskin kesällä kovin isoksi kuitenkaan kasvaa. Vuorotarjontaa ei ole eikä kauheasti välttämättä lisääkään tule, koska kohonneetkin käyttöasteet ovat niin alhaisia, että lentäminen on tappiollisempaa kuin koneen seisottaminen maassa. Ryanair aloittaa lennot Lappeenrannasta taas 1.5.2021. Sen jälkeen nähdään, miten halpalentojen kysynnälle on käynyt. Italiaan näytti olevan lentolippuja myynnissä Lappeenrannasta halvimmillaan 13 eurolla toukokuulle 2021, kun viimeksi katsoin. Hinnoittelu on dynaamista ja riippuu vapaina olevista paikoista, ja tuo hinta koski vain yksittäisiä lentoja (yleisempi hintataso oli vajaa 30 euroa) monta viikkoa ennen lentoja, mutta hintatasona se viittaisi siihen, että ihan hirveätä lippujen ostoryntäystä ei ole ollut. Keskikesällä lennoille on ehkä paremmin kysyntää, mutta tuskin niin paljoa, että lentovuoroja ihan hirveästi lisättäisiin. Jos tapahtumat ovat kiinni monissa Euroopan maissa, se vähentää myös lentoihin liittyvää kysyntää niihin.

  2. spottu:
   Korona on aiheuttanut kummallisia regressioita, yksi niistä on usko kaikenlaisiin proopuskoihin. Isot Pyöreät Leimat joita tärkeännäköiset Virkailijat tarkastelivat katosivat aikoinaan itäblokin hajoamisen myötä ja hyvä niin.

   Avattakoon tapahtumat niille joiden rokotuksesta on kulunut kaksi viikkoa tai jotka ovat koronan sairastaneet. Tiedot massatilaisuuksien osallistujista menevät joka tapauksessa (terveys)viranomaisille vielä pitkään jos asiat hoidetaan kuten pitää, ja jos käy myöhemmin ilmi että henkilö on rikkonut sääntöjä tavalla joka on omiaan aiheuttamaan terveysriskin kanssakansalaisille, sanktio on sen mukainen eli tuntuva.

   Tämä olisi samalla tapa edistää kansalaisuutta, joka valitettavasti näyttää monen kohdalla muuttuneen alamaisuudeksi viimeisen vuoden aikana. Demariuden pimeät puolet pyrkivät päivänvaloon, ne pitäisi saada nyt työnnettyä takaisin ennen kuin on liian myöhäistä.

   Oma arvaukseni on että todennäköisestä koronan kesätauosta huolimatta kotimaan tapahtumateollisuus jää valitettavaan limboon ja jossain vaiheessa huomataan yleisesti että helpompi tapa nauttia kesästä on yksinkertaisesti lentää Etelä-Eurooppaan.Saksalaiset muuten tajusivat tuon jo, ja palasivat Baleaareille pääsiäisenä 300 ylimääräisen lentovuoron voimin.

   Millä tavoin tämä liittyy demareihin. Markkinatalous ei pysty tuottamaan tarpeeksi rokotteita ja rokotelisenssit eivät ole kaikkien saatavilla. Ennemmin tämä viittaa kokoomukseen. Seuraava vsaihe on markkinatalodellistaa rokotteet eli yksityisiltä lääkäriasemilta saa ostaa rokotteita vaikka 1000 euroa piikki. Markkinatalous tasapainottaa kysynnän.

   1. Rokotteiden jakelussa kaikki markkinatalouteen viittaava on kyllä kielletty ja estetty.

    Keskuskomitea kertoo, että kuka saa rokotteita valmistaa, mitkä rokotteet ovat turvallisia ja ostaa ne itse kaikki itse päättämällään hinnalla.

    Olisin maksanut mielelläni 1000€/annos helmikuussa rokotteesta meidän perheelle, mutta mistään ei saanut ostaa ja kenelläkään ei ole lupaa myydä.

    Vieläkin maksaisin 250€/annos, mutta edelleenkin myynti eniten maksaville on kielletty. Lääkeyhtiöt saavat kiinteän hinnan riippumatta siitä koska rokottavat, joten miksi ne kasvattaisivat kapasiteettia?

    Kysyntä ja tarjonta eivät vaikuta hintoihin hintasäätelyn ja myyntikieltojen takia (eu:ssa on kategorinen myyntikielto koronarokotteille, vain eu:n rokoteohjelmalle saa myydä), joten tarjonnan lisäämiselle ei ole taloudellisia kannusteita.

   2. Kyttyra: Millä tavoin tämä liittyy demareihin.

    Toksisen demariuden kovaa ydintä on tulonsiirroilla elävien määrän kasvattaminen yrittäjien kustannuksella, ja pyrkiminen lopputulemien tasa-arvoon hinnalla millä hyvänsä. Vanhaan huonoon aikaan itselleen rehellisen demarin tunnisti siitä että tämä oli jo muuttanut pois Merihaasta, nykyään ehkä siitä että tämä vaihtaa vapaalle jossain kohtuullisemman verokiilan maassa jossa palvelualan yrittäminen on helpompaa.

  3. spottu: Millä tavoin tämä liittyy demareihin. Markkinatalous ei pysty tuottamaan tarpeeksi rokotteita ja rokotelisenssit eivät ole kaikkien saatavilla. Ennemmin tämä viittaa kokoomukseen. Seuraava vsaihe on markkinatalodellistaa rokotteet eli yksityisiltä lääkäriasemilta saa ostaa rokotteita vaikka 1000 euroa piikki. Markkinatalous tasapainottaa

   Millä tavoin tämä liittyy demareihin. Markkinatalous ei pysty tuottamaan tarpeeksi rokotteita ja rokotelisenssit eivät ole kaikkien saatavilla. Ennemmin tämä viittaa kokoomukseen. Seuraava vsaihe on markkinatalodellistaa rokotteet eli yksityisiltä lääkäriasemilta saa ostaa rokotteita vaikka 1000 euroa piikki. Markkinatalous tasapainottaa

 5. Israelissa väestö on rokotettu 4 900 000/5 300 000 (1/2 rokotusta. Rokotteet suojelevat myös rokottamattomia, maskipakko on poistumassa, supernopea koronatesti eu hyväksytty lentokenttälevitys alkaa. Rokotteen arvioidaan suojaavan 2v. Hallitus sallii suuret itsenäisyysjuhlat rokotetuilla (passi, kaksi annosta).

   1. Minulla ei ole rokotetta ja haluisin välittömästi palvelut auki niille joilla on.

    En käsitä mitä minä rokottamattomana hyödyn siitä, että kenenkään ei anneta hyöty rokotteiden hyödystä. Ei ole ns. multa pois, että humppaveikoille annetaan oikeus keikkalla jos heidän asiakkaillaan nyt rokotteita sattuu hyvin olemaan.

    Kaikki avaamiset tietty sillä edellytyksellä, että R-luku ja sairastuneiden määrät + vapaat sairaalapaikat pysyvät järkevinä.

   2. Israel on ostanut Phizeriltä 10 000 000 rokoteannosta ja maksanut niistä 700 000 000 USD ja nyt on annokset käytetty ja korona häipymässä. Pitävät hyvänä diilinä.

  1. Israel ystävällisesti testasi valitsemansa rokotteen turvallisuuden. Rahan lisäksi maan toimivan terveydenhuollon tietojärjestelmän potilastiedot annettiin käyttöön.
   Samoin Englanti on ollut rokotteen testimarkkina. Kummatkin maat ovat tehneet palveluksen meille muille.

   EU:n ansiosta meillä on useita rokotteita. Pieni maa olisi kesällä 2020 ostanut yhden arvan – onnistuuko vai ei, sitä ei tiedetä. Sanofi-GSK on viivästynyt vuodella, Merck epäonnistui kahdessa hankkeessaan.

  2. Tällä rokotusvauhdilla potentiaaliset festarilaiset ovat pääosin rokottamatta kesällä,ehkä elokuussa

   Testitulos ei kerro paljon mitään ja taudinkantaja muuttuu superlevittäjäksi väärän turvallisuuskuvan vuoksi
   Kuten on oikeasti tapahtunut

   Mitä tulee rokotusjärjestyksen muuttamiseen niin Krpu vastustaa sitä neliraaaja jarrutuksella

 6. Se, että Marin ei kannata rokotepassia, johtuu nähtävästi oikeusministeriöstä saaduista kannanotoista. Ja mistä taas ne? Onkohan taas kuunneltu jotain perustuslakiasiantuntijaa. Viime syksyllä ainakin yksi heistä antoi karmean tulkinnan tartuntalaista, sen ”yksilökeskeisyydestä”. Tämän jälkeen STM ohjeisti Avia ja rajavalvonnan soppa oli valmis. Toki tuo on vain oma tulkintani, miksi avit eivät uskaltaneet soveltaa selkeää lakia.

  1. TJAboa:
   Se, että Marin ei kannata rokotepassia, johtuu nähtävästi oikeusministeriöstä saaduista kannanotoista. Ja mistä taas ne? Onkohan taas kuunneltu jotain perustuslakiasiantuntijaa. Viime syksyllä ainakin yksi heistä antoi karmean tulkinnan tartuntalaista, sen ”yksilökeskeisyydestä”. Tämän jälkeen STM ohjeisti Avia ja rajavalvonnan soppa oli valmis. Toki tuo on vain oma tulkintani, miksi avit eivät uskaltaneet soveltaa selkeää lakia.

   Rokotepassi jonain pelkästään suomalaisena järjestelmänä toimiiko se kaikissa lentokoneissa ja kaikissa maissa. Taitaa olla melkoista toiveajattelua. Kuulin että jossain lentoyhtiöissä hyväksytty todistus käydystä koronnatestistä maksaa yiksityisellä lääkäriasemalla 200 euroa. Eikö kaikkialla toimiva rokotepassi vaatisi kv neuvotteluja. Kaikkialla toimivan rokotepassin luominen vaikeata. Varmaan tukee jotain yksityisiä toimijoita tällekkin alalle, josta maksua vastaa kirjoitetaan myös rokotetodistuksia, jotka kelpaavat tiettyihin maihin.

 7. Rokotepassi voi olla hyvä juttu. Puhe on ollut kännykkään tulevasta ”passista”, jonka etuna olisi halpa ja nopea levitys. Varjopuolena on, että sellaisen saa väärennettyä erittäin helposti. Ei tarvitse kuin ottaa kuva aidosta passista ja vaihtaa henkilötiedot, niin voisi esitellä tapahtuman portilla tarvitun dokumentin.Ulkomailla ilmeisesti on luotu valmiit sovelluksetkin tekemään koronapasseja niillekin, jotka eivät sitä virallisesta järjestelmästä saa.

  Asia ei ole kuitenkaan ihan yksinkertainen. Suomesta puuttuu koronapasseihin liittyvä lainsäädäntö vielä kokonaan. Tällä hetkellä ei ole siis voimassa lakeja, jotka antaisivat edes oikeuden yksityisille portinvartijoille vaatia vieraiden ihmisten terveystietoja/rokotustietoja edes hetkellisesti haltuunsa ehtona sille, että päästävät ihmisen eteenpäin. Lakien puuttuessa olisi epäselvää myös mitä tapahtuisi mm. vahingonkorvauskysymysten osalta, jos joku olisi ostanut pääsylipun tapahtumaan, matkannut pitkän matkan sitä varten, eikä passin puuttuessa pääsisikään tapahtumaan – ja jos tämä sitten vaatisi vahingonkorvausta tapahtuman järjestäjältä voimassa olevan vahingonkorvauslainsäädännön nojalla. Oikeusvarmuuden takia passiasiasta pitäisi olla säädettynä lakeja tai vähintään asetuksia tapahtumanjärjestäjien turvaksi, jotka estäisivät mm. vahingonkorvausvaateet niiltä, jotka eivät rokotepassin puuttuessa tapahtumaan pääsisi. Tietoa ei ole siitä, onko sellaisia edes valmisteilla.

  Tanskassa covid-passi antaa oikeuden mennä esim. kampaajalle ja autokouluun. Jatkossa (6.5.2021) alkaen se antaa oikeuden mennä ravintoloihin, museoihin ja teattereihin, pari viikkoa ennen kuin on tarkoitus että samat paikat aukeavat kaikille muillekin (21.5.2021) kun kaikki rokotusta haluavat yli 50 vuotiaat on arvioitu saadun rokotetuksi siihen mennessä. Kohta nähtäneen, eteneekö Tanska tuon suunnitelmansa mukaisesti, vai tuleeko matkaan vielä muutoksia.

  1. Digitaalinen rokotepassi toimii niin, että siinä on QR-koodi, johon on kryptografisesti koodattu hetu ja THL:n privaattialaimella salattu hetusta laskettu hash-tietue. Tuo tarkoittaa, että ainostaan THL voi moisen hash-tietueen generoida ja se on henkilökohtaisesti hetun omistajalle osoitettu. Ja toisaalta, että hash-tietue on uniikki ja että kenenkän toisen hetuun liitettynä se ei sovi.

   THL:n julkinen avain on julkisesti jaossa THL:n verkkoetusivulla (tiedot näkee selaimessa sitä pientä lukon kuvaa klikkaamalla). On triviaalia rakentaa kännykkä-sovellus, jonka kamera lukee toisen puhelimesta rokotepassin ja varmistaa, että se on 100% varmuudella THL:n myöntämä ja että se kohdistuu hetuum 010101+1234A, mikä passin käyttäjä toivottavasti voi henkilöllisyystodistuksella todistaa omakseen.

   Tekninen toteutus on about sama kuin lentolipuissa, joita vain Finnair voi luoda ja joiden kopiointi ei luo kuin lisää lentolippuja samalle paikalle samalla nimellä jne.

  2. Ei ole kyse pelkästään vahingonkorvauskysymyksistä esimerkiksi silloin kun lippu johonkin tilaisuuteen jää käyttämättä kun ei ole rokotuspassia näytettää, vaan myös siitä, että satunnainen yksityinen taho ei voimassaolevan lainsäädännön mukaan voi käsitellä terveystietoja ja jos joku kumminkin niitä käsittelee on ainakin GDPR:n perusteella uhkana nasakat sakot (max. 20 M€ tai 4 % liikevaihdosta sen mukaan kumpi on suurempi). Tästä voidaan poiketa säätämällä tuollainen tarkastusoikeus lailla ja sellainen määräaikainen ja muutenkin rajattu poikkeus varmaan olisi perusteltavissa.

   Toinen tähän liittyvä kysymys on, että rokotuksen ottaminen ei ole varsinaisesti vapaaehtoista, jos siitä, että sen jättää ottamatta on haitallisia seurauksia (edes se, että vaikka ostettu lippu voi jäädä käyttämättä); kysymys on pohjimmiltaan siitä, pitääkö rokotuksen olla vapaaehtoinen vai ei, tätä voi sitten ihan järkevästi perustella molemmin päin.

   1. Jäähän se lippu käyttämättä myös, jos tilaisuutta ei saa lainkaan järjestää. Tämä rokotuspassihan on vaihtoehto täyskiellolle.

   2. Osmo Soininvaara:
    Jäähän se lippu käyttämättä myös, jos tilaisuutta ei saa lainkaan järjestää. Tämä rokotuspassihan on vaihtoehto täyskiellolle.

    Mihin me tarvitsemme täyskieltoja sen jälkeen kun riskiryhmät on rokotettu ja yhä useampi myös muutoin altistunut taudille – eli vakavaa tautia on entistä vähemmän?

    Koronatouhuissa alkaa olla entistä eltaantuneempi itsetarkoituksellisuuden maku.

    Korona on pian yksi nuhakuume muiden joukossa. – What’s the fuss?

   3. Quo vadis: Mihin me tarvitsemme täyskieltoja sen jälkeen kun riskiryhmät on rokotettu ja yhä useampi myös muutoin altistunut taudille – eli vakavaa tautia on entistä vähemmän?

    Koronatouhuissa alkaa olla entistä eltaantuneempi itsetarkoituksellisuuden maku.

    Korona on pian yksi nuhakuume muiden joukossa. – What’s the fuss?

    Unohditko kokonaan variantit? Niiden vaikutukset ovat kyllä kovemmat kuin tavallinen versio koronasta. Eikä rokotteeet tehoa variantteihin niinkään helposti kuin tavalliseen koronaan. Korona ei kyllä muutu tavalliseksi nuhakuumeksi vaan jatkuu rajumman
    kausi influenssan muodossa koska variantit todennäköisesti ottavat suurimman roolin kuin tavallinen korona. Varianttejen kohdalla kyllä itsetarkoituksellisuus loistaa poissaolollaan koska se on paljon vakavampi virus kuin se korona virus muoto mikä alkoi pandemiana viime vuoden alussa. Riskiryhmien jälkeen on rokotusjärjestyksessä muu väestö.

   4. Rahul Somani: Unohditko kokonaan variantit? Niiden vaikutukset ovat kyllä kovemmat kuin tavallinen versio koronasta. Eikä rokotteeet tehoa variantteihin niinkään helposti kuin tavalliseen koronaan.

    En unohtanut. Vaikka variantit tarttuvat herkemmin, rokotteet sekä aiempi minkä tahansa covid-19 version sairastaminen ehkäisevät tehokkaasti vakavaa tautimuotoa. Myös pieni altistus silloin tällöin auttaa pitämään yllä vakavalta muodolta suojaavaa osittaistakin immuniteettia. Tämä on olennaista yhteiskunnan toiminnan ja yksilön vapaan elämän kannalta, muu ei.

    Vakava tauti ja sen aiheuttama pitkä tehohoito on se ainoa ongelma. Muutoin taudin leviäminen ei ole – ellei siitä päätetä tehdä ongelmaa. Mutta sitten olisi johdonmukaista tehdä vastaavanlainen ongelma kaikista muistakin hengitystieviruksista, joita yhteiskunnissa aika ajoin leviää.

    Vuonna 2016 meillä oli kaikessa hiljaisuudessa paha sikainfluenssavuosi. 2018 oli yksin TAYS:ssa Aamulehden tiedon mukaan liki 200 ihmistä sairaalahoidossa influenssan takia. Tuolloin riehui poikkeuksellisesti A- ja kova B-influenssa samaan aikaan.

    Olisiko niiden takia pitänyt alkaa sulkea yhteiskuntaa ja aiheuttaa konkursseja, työttömyyttä ja henkistä pahoinvointia?

    Minusta ISO kysymys on nyt se, millaisia ennakkotapauksia luomme poliittiselle vallankäytölle ja poikkeustilojen määrittelylle niiden pohjana. Ylireagoinnista saattaa jonain päivänä seurata sellainenkin vallankäytön ajama poikkeustila, jollaista emme olisi ajatelleet. Enkä puhu vain biologisista viruksista.

 8. Koronapassi varmaan ihan hyvä asia kuten Tanskassa. Esim teattereihin voitaisiin päästää jo rokotettuja, pelastaisi paljon monen taloutta.

  Mutta 200000 työllistä tapahtuma-alalla lienee todella yläkanttiin. Ehkä 10% tästä on lähempänä totuutta. Kulttuuriala ja tapahtuma-ala menevät sekaisin. Kulttuurialakin liiottelee lukujaan. Laskee siihen mukaan mm. kirjastot, mainostoimistot, arkkitehtitoimistot, erilaiset oheistoiminnot jne joita monet eivät miellä kulttuurialaan.

 9. OS: ”Pääministeri Sanna Marin mukaan ei kannata rokotepassia, koska se olisi epäoikeudenmukainen niitä kohtaan, joita ei ole vielä rokotettu.”

  Niin, valintatilanteissa pitäisi aina osata puntaroida kokonaisuus, eikä tuijottaa jotain yksityiskohtaa. Pääministeri on kohdentanut katseensa (tai ainakin perustelunsa) yhteen ainoaan yksityiskohtaan.

  Epäoikeudenmukaisuutta yhteisen edun nimissä on jo hallitus tehnyt: Sulkutoimet kohdistuvat tietyille aloille (esim. ravintolat mutta ei elintarvikekaupat), mikä aiheuttaa niille aloille tulon menetystä lomautusten ja työttömyyden muodossa. Rokotepassi lieventäisi alan työntekijöiden ahdinkoa ja välillisesti se auttaisi muitakin, kun talouselämä lähtisi elpymään, eli hyöty olisi aivan konkreettinen.

  Entä miten konkreettinen on rokotepassin aiheuttama epäoikeudenmukaisuus. Siinähän on kyse vain joidenkin kieroutuneiden ihmisten harmista, kun joku itseään vanhempi tai sairaampi saa sen passin jo ennen kuin harmistuja itse. Outoa, että merkittäviä yhteiskunnallisia päätöksiä tehdään tällaista näkökulmaa optimoiden.

  1. Tuubaa. Meillä ei ole MITÄÄN lakikehikkoa tällaiselle ihmisten eriarvottamiselle, ja silti jotkut poliitikonspedet sössöttävät näitä. Ei pidä uskoa kaikkea, mitä sylki politrukkiäänitorven suuhun tuo.

   1. Maurizio:
    Tuubaa. Meillä ei ole MITÄÄN lakikehikkoa tällaiselle ihmisten eriarvottamiselle, ja silti jotkut poliitikonspedet sössöttävät näitä. Ei pidä uskoa kaikkea, mitä sylki politrukkiäänitorven suuhun tuo.

    Niin että kansalainen on hyvä ja matkustaa muualle nauttimaan taiteesta. Espanjassa on muuten oopperat auki ja Liceussa menisi Otello Bayerische Staatsoperin produktiona. Samaan aikaan Suomessa kiukutellaan jostain koronapassista kun rokotettua yleisöä olisi tarjolla salien täydeltä.

   2. spottu:

    Niin että kansalainen on hyvä ja matkustaa muualle nauttimaan taiteesta. Espanjassa on muuten oopperat auki ja Liceussa menisi Otello Bayerische Staatsoperin produktiona. Samaan aikaan Suomessa kiukutellaan jostain koronapassista kun rokotettua yleisöä olisi tarjolla salien täydeltä.

    Espanjassa mennään kulttuuri edellä. Suomessa terveys. Ruotsissa talous. Jälkipolvet ehkä osaavat joidenkin vuosien päästä sanoa, mikä oli fiksuinta. Ehkä jokin välimuoto?

  2. viherlandia:
   OS: ”Pääministeri Sanna Marin mukaan ei kannata rokotepassia, koska se olisi epäoikeudenmukainen niitä kohtaan, joita ei ole vielä rokotettu.”

   Niin, valintatilanteissa pitäisi aina osata puntaroida kokonaisuus, eikä tuijottaa jotain yksityiskohtaa. Pääministeri on kohdentanut katseensa (tai ainakin perustelunsa) yhteen ainoaan yksityiskohtaan.

   Epäoikeudenmukaisuutta yhteisen edun nimissä on jo hallitus tehnyt: Sulkutoimet kohdistuvat tietyille aloille (esim. ravintolat mutta ei elintarvikekaupat), mikä aiheuttaa niille aloille tulon menetystä lomautusten ja työttömyyden muodossa. Rokotepassi lieventäisi alan työntekijöiden ahdinkoa ja välillisesti se auttaisi muitakin, kun talouselämä lähtisi elpymään, eli hyöty olisi aivan konkreettinen.

   Entä miten konkreettinen on rokotepassin aiheuttama epäoikeudenmukaisuus. Siinähän on kyse vain joidenkin kieroutuneiden ihmisten harmista, kun joku itseään vanhempi tai sairaampi saa sen passin jo ennen kuin harmistuja itse. Outoa, että merkittäviä yhteiskunnallisia päätöksiä tehdään tällaista näkökulmaa optimoiden.

   Onhan se aika hankalaa kun tartuntaluvut eri puolilla maata erilaiset ja myös rokotukset etenevät eri tahtia eri puolilla maassa. Epäilen että tällä hetkellä rokotteen saaneiden ikäjakauma aika vino painottuen yli 70 vuotiaisiin, joiden kyky pelastaa tapahtuma- ja kulttuuriala aika rajoittunut. Kuka saadaan esiintymäänm kun työikäisten osuus rokotetuuista niin vähäinen. Kuinka sitten kulttuuritapahtumien suhteen toimittaisiin muualla Suomessa, jos rokotusprosentti alhainen, mutta koronnan R luku alle 1. Pitäisikö sallia kulttuuritapahtumat. Oikeasti me tarvitsisimme luotettavan pikatestit. Koronnapassi on tulee myöhemmin.

  3. Marim on oppinut ,että perustuslailla tehdään kiusaa eli persupolitiikkaa .
   Rinnekin pääsi kostamaan ajamalla kiville liikkumisrajoitukset.

   Niinpä ei kannata lisätä riskiä menettää kasvot uudestaan
   perustuslakitalebanien pilkunviilauksessa

 10. Miksi ihmeessä tarvitaan jotain rokotepassia? Ei ole näyttöä että rokote estäisi saamasta virusta tai tartuttamasta sitä eteenpäin.

  Sitä paitsi, kun riskiryhmät on rokotettu voidaan rajoitukset purkaa kokonaan ja unohtaa koko hysteria. Sillä ei ole väliä kuinka monta tartuntaa meillä on kun kerran rokotteet suojaavat riskiryhmiä ja loput eivät ylikuormita sairaanhoitoa vaikka saisivatkin tartunnan (koko väestöstä puolet tartunnan saajista on oireettomia, nuorista reilusti yli puolet).

  Ihmettelen myös miksi jotkut maat haluavat vaatia rokotuksia turisteilta. Kun kohdemaan väestö on tarpeeksi hyvin rokotettu niin on yhdentekevää tuovatko turistit maahan virusta vai ei.

  1. abc:
   Miksi ihmeessä tarvitaan jotain rokotepassia? Ei ole näyttöä että rokote estäisi saamasta virusta tai tartuttamasta sitä eteenpäin.

   Sitä paitsi, kun riskiryhmät on rokotettu voidaan rajoitukset purkaa kokonaan ja unohtaa koko hysteria. Sillä ei ole väliä kuinka monta tartuntaa meillä on kun kerran rokotteet suojaavat riskiryhmiä ja loput eivät ylikuormita sairaanhoitoa vaikka saisivatkin tartunnan (koko väestöstä puolet tartunnan saajista on oireettomia, nuorista reilusti yli puolet).

   Ihmettelen myös miksi jotkut maat haluavat vaatia rokotuksia turisteilta. Kun kohdemaan väestö on tarpeeksi hyvin rokotettu niin on yhdentekevää tuovatko turistit maahan virusta vai ei.

   Olen aivan samaa mieltä. Mutta keskustelu julkisuudessa ei tule käsittelemään tätä kysymystä. Itse asiassa keskustelu rokotuspassista tarjoaa hyvän tavan siirtää keskustelu oleellisesta epäoleelliseen.

  2. abc:
   Ihmettelen myös miksi jotkut maat haluavat vaatia rokotuksia turisteilta. Kun kohdemaan väestö on tarpeeksi hyvin rokotettu niin on yhdentekevää tuovatko turistit maahan virusta vai ei.

   Olettaisin tavoitteena olevan jo tutuksi käynyt ”terveydenhuollon kapasiteetin suojaaminen”; rokotetun todennäköisyys sairastua sairaalahoitoa vaativalla tavalla on merkittävästi alempi kuin rokottamattoman. Sairastuneita turisteja ei voi myöskään jättää täysin heitteille. Isossa turistikohteessa tauti voisi myös levitä rokottamattomien turistien kesken; tätä voidaan tietysti yrittää ehkäistä hygieniatoimilla ja turistien säännöllisellä testaamisella.

   —————————————————————————————————————————————

   Asiasta toiseen, uutisten mukaan Oulun kaupunki avaa ensi viikolla omistamiaan uimahalleja ja kuntosaleja 65 vuotta täyttäneiden yksilöliikuntaan (ei ohjattuja ryhmiä). Ikä täytyy todistaa ovella, mutta ilmeisesti rokotuksista ei kysellä.

 11. Toimivalla rokotteella rokotettu ei tarvitse välittää ympärillä olevien ihmisten rokotusstatus ja rokottamaton päättää itse jos ottaako riskin menemäällä yleisötapahtumaan. En näe että rokotepassi toisi aitoa turvaa kenellekään. En näe että tällaiseen isovelin valvontatyökaluun kannattaa panostaa.

 12. Tuo työllistämisvaikutus 200000 henkeä kuulostaa aika korkealta. siihen varmaan päästään jos lasketaan mukaan kaikki pätkätyöläiset. Itse arvelen, että jos luku muutetaan henkilötyövuosiksi luku olisikin lähempänä 50000 kuin 200000. En tiedä, olisi mukava nähdä joku todellinen tilasto. Toki kaikki työpaikat ovat tervetulleita, mutta luulisi Osmon olevan senverran viisas, ettei lähtisi rinnastamaan noin erilaisia aloja koronan varjolla.

  1. Seppo Ikäläinen:

   Tuo työllistämisvaikutus 200000 henkeä kuulostaa aika korkealta. siihen varmaan päästään jos lasketaan mukaan kaikki pätkätyöläiset. Itse arvelen, että jos luku muutetaan henkilötyövuosiksi luku olisikin lähempänä 50000 kuin 200000. En tiedä, olisi mukava nähdä joku todellinen tilasto.

   Riippuu, mitä lasketaan tapahtumiksi. Tapahtumateollisuus laskee tapahtumiksi urheilun, kulttuurin , taiteen, kaupankäynnin, liiketoiminnan, opetuksen, koulutuksen, viihteen, hengelliset tapahtumat, poliittiset tapahtumat ja juhlat. Eli tapahtumia ovat esimerkiksi esitykset, ottelut, turnaukset, näytökset, näyttelyt, messut, konsertit, seminaarit, festivaalit, kokoukset ja gaalat.

   Tapahtumateollisuuden nettisivuilla on raportti, jossa on laskettu työllisyysvaikutuksia: https://www.tapahtumateollisuus.fi/wp-content/uploads/2020/09/Tapahtumateollisuuden-toimialaraportti-2020_osa-2_high.pdf

   Sen mukaan virallisten tilastojen mukaan tapahtumateollisuus työllistää noin 17 000 ihmistä. Ei sen enempää. Arvion tehneiden mukaan tilastoissa on puutteita, ja oikea luku olisi noin 20 000 vakituista työntekijää. Tilapäistä väkeä arvioitiin lisäksi olevan töissä 125 000-175 000. Tuosta ilmeisesti on sitten saatu luku 200 000 laskemalla yhteen vakituisten työntekijöiden määrä ja tilapäisten työntekijöiden määräarvion haitarin ylälaita. Tilapäistyöntekijöistä osalla vuosityöaika tapahtuma-alalla lienee varsin lyhyt.

  2. Seppo Ikäläinen:
   Tuo työllistämisvaikutus 200000 henkeä kuulostaa aika korkealta. siihen varmaan päästään jos lasketaan mukaan kaikki pätkätyöläiset. Itse arvelen, että jos luku muutetaan henkilötyövuosiksi luku olisikin lähempänä 50000 kuin 200000. En tiedä, olisi mukava nähdä joku todellinen tilasto. Toki kaikki työpaikat ovat tervetulleita, mutta luulisi Osmon olevan senverran viisas, ettei lähtisi rinnastamaan noin erilaisia aloja koronan varjolla.

   Tuossa isossa luvussa on mahdollisesti mukana myös tapahtumiin liittyvät ravintola ja hotellipalvelut ? On mahdollista että eri alat liiottelevat työllisyysvaikutuksia huomion ja tuen saaiseksi. Ainakin tulisi arvioinneissa estää kaksinkertainen laskenta erilaisten overlappingien vuoksi. TYöllistävä vaikutus pitäisi myös laskea henkilötyövuosina, silloin tilapäistyövoima saisi oikean arvioinnin.

   1. Jos kaikkien toimialojen etujärjestöjen työllisyysvaikutuslaskelmat ynnättäisiin yhteen, niin Suomessa olisi työssäkäyviä kuutisen miljoonaa.

    Passit tai ei, niin festareita ja tapahtumia alettaisiin tässä vaiheessa järjestää vain siksi, että ne voitaisiin sitten aikanaan perua ja nostaa korvauksia valtiolta. Ei siellä yhtään alan keikkatyöläistä työllistyisi.

 13. Jos nyt ensin sovittaisiin, tarvitaanko rokotepassia vai rokotuspassia. Itse haluaisin jälkimmäisen. Voi ne toki yhdistääkin, jos rokotteen nimellä on tässä merkitystä. Rokotejärjestyskin on eri asia kuin rokotusjärjestys. Vaccine or vaccination?

 14. Kansainvälisten esiintyjien osalta ensi kesä on jo menetetty, ja sille Suomen hallitus ei oikein voi mitään, kun kyse on myös muiden maiden rajoituksista. Monet kesäfestarit on jo peruttu, koska esiintyjät eivät lähde Euroopan-kiertueille. Kiertueet olisi jo pitänyt buukata, ja tällä hetkellä ei varmuutta tapahtumista ole, joten kiertueita ei ole ruvettu järjestämään. Katseet on siirretty suosiolla ensi vuoteen.

  Itse oletan, että rokotustahti kiihtyy nopeammin kuin on arvioitu, Astra Zenecasta huolimatta. Rokotuspassi jäisi joka tapauksessa aika lyhyen siirtymävaiheen jutuksi. Tapahtuma-alan olisi ehkä mahdollista panostaa paikallisella tasolla elokuuhun. Silloin kansa alkaa olla kertaalleen rokotettua ja kesää vielä hetki jäljellä. Ulkomaisia esiintyjiä ei varmaan saa, mutta jos nopealla aikataululla järjestyisi kotimaisia.

  1. Mikko H: Itse oletan, että rokotustahti kiihtyy nopeammin kuin on arvioitu, Astra Zenecasta huolimatta. Rokotuspassi jäisi joka tapauksessa aika lyhyen siirtymävaiheen jutuksi. Tapahtuma-alan olisi ehkä mahdollista panostaa paikallisella tasolla elokuuhun. Silloin kansa alkaa olla kertaalleen rokotettua ja kesää vielä hetki jäljellä. Ulkomaisia esiintyjiä ei varmaan saa, mutta jos nopealla aikataululla järjestyisi kotimaisia.

   Itse veikkaan, että tapahtumien järjestämisen estää kesällä etenkin se, että tapahtumien järjestäjät itse eivät ole saaneet rokotteita, ja ovat rokotejärjestyksessä hännillä. Lisäksi viranomaistoiminnan täytynee muuttua kesää kohti mentäessä. Esim. tänään uutisoitiin, että pienehkön joukon koronamielenosoitusta valvomassa oli iso määrä poliiseja Helsingissä. Maakuntien isoissa kesätapahtumissa, joissa on kymmeniä tuhansia ihmisiä, on tyypillisesti ollut mukana pari poliisia silloin tällöin käymässä. Poliisilla ei liene resursseja valvoa kesätapahtumia jatkossakaan sen kummemmin. Passivalvonnan täytyy perustua käytännössä yksinomaan yksityiseen valvontaan. Poliisilla ei liene resursseja tulla poistelemaan passittomia yksilöitä ympäri Suomen järjestettävistä kesätapahtumista.

 15. Rokotepassihan on jo nyt olemassa. Puhelimestani voin näyttää kenelle tahansa Omakanta tietoni, jossa lukee selväst: 1 rokotus Covid-19 rokotetta.
  Epäiltäessä voin näyttää tiedon siinä paikalla seisten vahvasti sähköisesti tunnistautuneena.
  Suomella ja suomalaisilla on jo rokotepassi. Mistä täällä höristään? Eikö Omakanta olekaan kaikille tuttu?

 16. Parasta koronapandemiassa ovat olleet juuri kielletyt megatapahtumat ja baarien sulkeminen. Kaupungilla on ollut kivempaa ilman kännijuntteja.

  Kaupungin pitäisi olla ihmisten elämää varten, ei meluhelvetti ja kusilaari.

 17. Itse pidän rokotepasseja Orwelilaisena. Laitetaan samalla hihamerkit ja sirut. Koronan todetusti sairastaneille pitäisi antaa myös eri oikeudet vaikka rokotetta ei olisikaan saanut, sillä se antaa vielä paremman suojan, jopa muuntunutta viruskantaa vastaan. Pitäisi olla myös sairastaneiden passi ja eri oikeudet heille. Lisäksi eri oikeudet kuuluisi miljoonille ihmille, jotka ovat oireettomasti tämän kantaneet tai jotka ovat luonnostaan immuuneja. Muutenkin on kohtuu älytöntä rokottaa kesää vasten kausittaista pöpöä vastaan. Ei kukaan niitä influenssapiikkejäkään kesällä ota.

 18. Sanna Marinen rokotepassi-asenne kuvastaa laajemminkin koko maan tilannetta.

  Suomalaiset ovat maailman onnellisinta kansaa siksi, että kaikilla menee yhtä huonosti. Jos jollakin näyttää menevän jonkin verran paremmin, tuollainen porukan pettäjä pitää nuijia mustelmille hetimiten.

  Sama näkyy myös siinä, että ay-liike ja koko vasemmisto ovat juuttuneet työmarkkinoilla yleissitovuuteen, josta on seurauksena pääosa 500 000 työttömästämme ja kurjalistoon hylätty nuorten sukupolvi.

  Tässä-arvon Suomessa tämä on näköjään ihan OK, koskapa näistä ongelmista ei puhuta juurikaan missään. Sama koskee maamme 20-vuotista talouden pysähtymistä.

  Ei siitäkään puhuta, että kun suurteollisuutemme työllistää melkein pelkästään ulkomailla, Suomen talouden voivat pelastaa vain 300 000 pk-yritystämme, jotka luovat pääosan uusista työpaikoista.

  Kaikkein vähiten puhutaan siitä, että maailman jäykimmät työmarkkinamme pitäisi täydellisesti reformoida.

  Nehän perustuvat menneinä vuosikymmeninä värkättyihin 300 kpl TESiin, jotka ovat 100+ sivuisia yksityiskohtaisia tekeleitä, tehty ”stabiileissa” olosuhteissa suurteollisuuden pysyviä työpaikkoja varten. Tuollaista maailmaa ei enää ole olemassakaan.

  Dynaamisessa nykytodellisuudessa työpaikat ovat suurelta osin projekti-, sesonki- ja pätkätöitä, etätöitä, työn opiskelun/lastenhoidon/sapattivuoden junailua, sekä itsensä työllistämistä.

  Jokainen täysjärkinen tajuaa, että TES-systeemi joutaa roskikseen ja Suomesta pitää tehdä taas kilpailukykyinen maa, markkinatalouden ehtojen mukaan.

  Olisikohan jo aika tunnustaa, että Suomen sosialistinen talouskokeilu on epäonnistunut, samoin kuin kaikkialla muuallakin?

  Marxille pitää jo antaa hautarauha ja tuomita hänen teoriansa harhaopeiksi, tovereitten innokkaasti noustessa seisomaan, taputtamaan taukoamatta käsiään…

  1. Yleissitovuuskin aiheuttaa työmarkkinoille jäykkyyttä, mutta olen vasta viime kuukausina havainnut, miten paljon maan virallinen kaksikielisyys aiheuttaa sitä. Nyt olen vasta tajunnut, että minkä takia Suomessa ei kuntien ja valtion viranhaltijoiden joukossa ole juuri lainkaan maahanmuuttajia. Suomessa kun ei voi saada virkaa, jos eivät osaa sekä suomea että ruotsia. Kun katsoo vaikka ulkomaiden poliisivoimia, monissa niistä on paljon maahanmuuttajia. Suomessa ei pääse suomenkielisen alueen poliisiksikaan läpäisemättä ruotsin koetta. Ahvenanmaalle pääsee julkiselle sektorille töihin osaamatta suomea. Se on osasyy sille, miksi Ahvenanmaalla julkisella sektorilla työskentelee enemmän maahanmuuttajia (tosin lähinnä ruotsinkielisistä maista) kuin muualla Suomessa. Suomessa maahanmuuttajille on tarjolla töitä lähinnä vain yksityisellä sektorilla, koska julkisen sektorin osalta työmarkkinoilla on kaksikielisyysvaatimus – vaikka oikeasti harva toisen kotimaisen kielen kielikokeen joskus läpäissyt oikeasti osaa kahta kieltä niin hyvin, että voisi työnsä hoitaa molemmilla kielillä.

   1. ni: aiheuttaa työmarkkinoille jäykkyyttä

    Suomessa on äärimmäisen vahva tahto saada työmarkkinoille kaikki mahdollinen jäykkyys tilanteessa, jossa edes on viitteitä mistään ulkomaalaisesta.

    Esim. Suomessa AMK koulutettu terveydenhuollon ammattilainen. Lähtee tekemään jatko-opintoja suomalaiseen yliopistoon ja työskentelisi samalla perustehtävässään paikallisessa sairaalassa. Ei saa lupaa olla maassa, koska varallisuuden muodostumista ei pidetä uskottavana. Palkkatuloa ei noteerata ja valmistuminen AMK:sta ei oikeuta hakemaan ole-lupaa kaikissa tapauksissa.

    Ja sitten se hauskuus. Kuntapaikan perusteella tulee työvelvoite. Olet pakkotyön alaisena reservissä maassa, jossa toinen viranomainen samalla karkottaa.

    Kumma juttu, että seuraava EU maa ottaa töihin heti ammattilaisen, jonka suomi on ensin kouluttanut AMK:ssa ja nyt etänä kouluttaa yliopistossa. Ja suomi ei päästä maahan.

 19. Eli tapahtuma-alan rokottamaton prekariaatti järjestää rokotetuille suuren ikäluokan edustajille tapahtumia tänä kesänä. Ne, jotka eivät halua ottaa riskejä, potkitaan pihalle ja otetaan koronaa pelkäämättömiä tilalle.

  Tämä ehdotus alkaa oikeasti olemaan sitä sukupolvien sotaa.

 20. se että ei pääse oksentamaan festareille ilman koronarokotetta. on pikkujuttu. vs yksilönvapautta koko lopunelämään vaikuttava asia. sille ei ole rahallista hintaa olemassakaan. ennemmin pellot kynnetään vaikka härillä tulevaisuudessa. natsisaksa olisi kateellinen. niillä ei ollut digiaikaa joilla kytätä ja lokeroida ihmisiä.

 21. Nähdäkseni Sanna Marinin alkuperäinen kommentti tuli n.k. ”selkärangasta”: oppositiopuolueelta tuleva ehdotus on tyrmättävä sen meriiteistä riippumatta. Seuraavana päivänä hän suhtautui asiaan jo rakentavammin.

  Primitiivireaktion vaiheessa häneltä kuitenkin menivät sekaisin yksityiset ja julkiset palvelut: julkisin varoin ylläpidettyihin museoihin, kirjastoihin tai vastaaviin on ainakin osittain sovellettava eri kriteereitä kuin yksityisiin palveluihin.

  Mielestäni esim. kampaamoyrittäjällä pitää olla täysi oikeus kieltäytyä tarjoamasta palveluitaan asiakkaalle, joka muodostaa riskin yrittäjän toimeentulolle (=yrittäjä voi saada tartunnan joutuen keskeyttämään työnteon pariksi viikoksi) tai jopa hengenmenolle. Rokotepassi laajasti ymmärrettynä (= todistaa tartuntariskin vähäisyyden joko rokotuksen tai sairastetun taudin kautta hankitun immuniteetin tai tuoreen testitodistuksen kautta) on yksi työkalu sinä siirtymäaikana, jonka kuluessa toivottavasti siirrymme jonkinasteiseen koronanjälkeiseen ”uuden normaalin” aikaan.

  Kampaamoyrittäjän esimerkki pätee yksityisen sektorin järjestämiin tapahtumiin (festarit, joukkuelajien pelit, urheilukilpailut ja vastaavat). Rokotepassi mahdollistaa tällaisten tapahtumien kohtuullisen turvallisen järjestämisen siirtymäaikana. Yhteiskunta kiittää: sen lisäksi, että tapahtumat tuovat kauan kaivattua virkistystä yksityisille ihmisille, taloudellinen toimeliaisuus ja sen myötä verotulot lisääntyvät.

  Suurin osa julkisin varoin järjestettävistä tapahtumista (esim. ooppera, teatteri, konsertit) ja toiminnoista (esim. kirjastot, museot, uimahallit) on järjestettävissä koronaturvallisesti myös ilman rokotepassia. Se, miksi ne kaikki on estetty tai suljettu, näyttäisi perustuvan lähes yksinomaan siihen, että se on ollut nykyisen lainsäädännön puitteissa helppoa. Objektiivista riskinarviointia vs. saavutettavat hyödyt (=tartuntojen ehkäisy) ei ole vaadittu.

 22. Helsinkiläiset miettii jotain kesäfestareita samalla, kun suurelta osalta kansaa on pistetty koko elämä ja arki rullalle käsittämättömän heppoisilla perusteilla.

  Suomen ja Venäjän välinen raja olisi hyvä saada auki tässä vaiheessa. Siellä on jo pakkotestaukset, joten mahdottoman suurta riskiä ei siinä otettaisi, vaikka meidät päästettäisiin elämään omaa elämäämme. Lääkäri varoitteli jo, että kyllä tämä korona vie minulta hengen ilman sitä tautiakin, jos en löydä elämääni muuta sisältöä kuin juominen ja syöminen.

  1. JTS: Miten ihmeessä kesken oleva rokotussarja kelpaisi mihinkään?

   Ensimmäinen rokote antaa sen verran merkittävästi suojaa, että virus ei pääse leviämään. Yksittäisiä sairastuneita vielä tulee, mutta epidemia loppuu tähän.

   Toinen rokote suojaa käyttäjänsä varsin tehokkaasti. Tämän jälkeen esim. terveydenhuollon ammattilaisen saama altistus ei tarkoita karanteenia tai muuta lisäsuojautumista. Se on business as usual.

   Eli yksi rokote suojaa jo yhteiskunnan mutta tarvitaan kaksi, jotta yksilöt ovat suojassa. Toki ne poikkeukset on uutisissa ja politiikka tehdään kaikissa katastrofeissa marginaaleissa. Esim. kaksi toisistaan tykkäävää kansaa, Ukraina ja Venäjä on kohta sodassa, kun muutama tyyppi ajaa tälläistä politiikkaa.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Notify me of followup comments via e-mail. You can also subscribe without commenting.