_

Olen yhä vain pessimistinen

Olen julkistanut tällä blogilla pessimismiä COVID-19-pandemian suhteen kerta toisensa jälkeen. Kuukauden verran luulin jo olleeni väärässä, mutta nyt huomaan erehtyneeni.

Kun epidemia riehui kaikkialla muualla Euroopassa liki hallitsemattomasti, Suomessa tartuntaluvut pysyivät pieninä. Aloin jo mielessäni etsiä selitystä suomalaisten oudosta geeniperimästä, sillä rajoitustoimet tässä maassa ovat olleet muihin verrattuna lepsuja.

Olen koko ajan ollut siinä käsityksessä, että epidemian rauhoittuminen keväällä johtui vain osittain rajoitustoimista – niilläkin oli suuri vaikutus – mutta pääasiassa epidemian sammuminen johtui keväästä.

Niin käy nimittäin muillekin koronaviruksille ja ja muille hengitystieinfektioille. En tiedä miksi, mutta tässä yhteydessä on mainittu D-vitamiini, viruksen huono ultraviolettisäteilyn sietokyky, oleskelu ulkotiloissa ja sisäilman kuivuus lämmityskaudella.

Siksi ennustin epidemian palaavan syksyllä, niin kuin se palasikin muuhun Eurooppaan, mutta Suomeen aika vähäisenä. Kasvu lähti liikkeelle juuri niin rivakasti kuin olin olettanut, mutta taittui mystisesti lokakuun puolivälissä. Syyskuun kasvu taisi olla peräisin opiskelijabileistä.

(Kuva pävitetty. Viimeiset mukana olevat havainnot 22.11. otetut näytteet Pari viimeistä havaintoa päivittyy sitä mukaan, kun testitulokset valmistuvat. 23.11, joten rauhoittuvalta näyttävä kasvu voi olla tyotuuden vastainen. 23.11. otettuja havaintoja en ottanut mukaan, koska testeiostä vain pieni osuus on valmistunut ja antaisivat siksi virheellisen käsityksen laskevasta kehityksestä.)

 

Kuvassa on rekisteröityjen koronatartuntojen määrä sataatuhatta asukasta kohden Uudellamaalla ja muualla maassa.

Nyt se on Helsingin seudulla lähtenyt liikkeelle oikein kunnolla. Lähti itse asiassa jo marraskuun alussa, mutta koko maan luvuissa tämä ei  näkynyt. Ilmeisesti jo jonkin ajan levinnyt tartuntarypäs on paljastunut. Noin nopea ei muutos ole voinut olla. Koko maan lukua hämäsivät jotkin paikalliset epidemiat esimerkiksi Vaasan opiskelijoiden parissa, joiden alla varsinainen epidemia eteni hitaasti mutta varmasti, vaikka valtakunnalliset kokonaisluvut olivat jopa laskussa.

Tartunnoissa ovat pääkaupunkiseudulla yliedustettuina vuokratalovaltaiset lähiöt ja niissä maahanmuuttajat. Sitä selitetään ahtaalla asumisella ja kielivaikeuksilla, jolloin valistus ei ole mennyt perille. Tekisi mieli huomauttaa myös D-vitamiinista, mutta kun en ole lääkäri, niin antaa olla.

Helsingissä pantiin kovat rajoitustoimet voimaan kolmeksi viikoksi, joiden ansiosta epidemian leviämisen toivotaan pysähtyvän niin, että voidaan taas palata normaaliin elämään.

Aika löysiltä nuo toimet minusta tuntuvat. En ole lainkaan vakuuttunut, että Kansallisteatterin ja Musiikkitalon sulkeminen riittää pysäyttämään epidemian leviämisen vuokratalovaltaisilla alueilla eikä edes se, että toimistotyötä tekevät siirtyvät etätöihin. Toki se suojelee näiden toimenpiteiden kohteita epidemian leviämiseltä, mutta ei pysäytä sitä siellä, missä se nyt leviää.

Sitä en tiedä, millaisiin valistus- ja muihin toimiin on ryhdytty varsinaisen kohdejoukon suhteen. Ne voisivat tehotakin.

Muusikon ja taiteilijat ovat syystäkin ihmetelleet, mikä idea on siinä, että kokoontua saa, kunhan kokoontumisen aiheena ei ole elävä musiikki tai taide.

Jos COVID-19-epidemia noudattaa samanlaista vuodenaikavaihtelua kuin muut hengitystieinfektiot, pahin on vielä edessä.

Minä varaudun siihen, että kulttuuritapahtumiin ei pääse ennen kesää. Sitten kesä taas tappaa epidemian ja syksyllä merkittävä osa väestöstä on rokotettu. Tosin on epäselvää, estääkö rokote levittämästä tautia vai suojaako se vain itse rokotettua taudin vakavalta muodolta. Jo näin on, rokote voi jopa nopeuttaa epidemian leviämistä.

Tagged

66 thoughts on “Olen yhä vain pessimistinen

 1. Lähibaarin pinta-ala alle 100m^2. Sisällä reilusti yli 20 maskitonta. se on OK, koska baarissa ei ole livemusaa. Karaoke kyllä saa olla.

  Oopperan jättimäisessä salissa ei saa olla kyl 20 maskien kanssa.

  Koronateatteria! Ei järjen hiventä. Baarit kiinni nyt heti.

    (lainaa tätä viestiä vastaukseesi)

 2. Pisarat leviävät sitä pidemmälle mitä kovempaa puhuu tai laulaa. Kaikki tapahtumat missä ihmiset laulaa, huutaa tai puhuu kovaa. Meluisissa paikoissa ihmisten pitää puhua kovempaa. Kaikki meluisat kokoontumispaikat joissa jutellaan pitäisi sulkea. Diskot, uriheilukatsomot, musiikkitapahtumat live tai ei.

  Ilmankosteuden vaikutus aerosoli- ja pisaratartuntoihin on ollut tapetilla jo pitkään. Sitä on tutkittu myös ennen koronavirusepidemiaa ja yhteys näyttäisi olevan, mutta ykistyiskohdat on vielä hukassa.

  Se että näitä juttuja ei tutkita tarpeeksi on yksi ongelma lääketieteessä. Lääkefirmat ei pistä rahaa tutkimukseen jota ei voi patentoida ja missä ratkaisu on halpa. Julkisella sektorilla on vähemmän rahaa. Ehkä joku iso ilmakostutinfirma voisi sponsoroida lääketiedettä.

    (lainaa tätä viestiä vastaukseesi)

 3. Vuodenaikavaihteluteorian suhteen minua vaivaa, miksi tartunnat lähtivät muualla Euroopassa nousuun jo pitkä aika sitten. Kyllä syyskuu on suomalaisittain kesäinen kuukausi suuressa osassa Eurooppaa. Tuskin kyse on siitä, että juuri ja jetsulleen suomalaisiin auringon valo vaikuttaa eri tavalla kuin ruotsalaisiin, tanskalaisiin, saksalaisiin jne.

  Siitä on helppo olla samaa mieltä, että näillä rajoituksilla ei suunta käänny. Vähän kummeksuen seuraan valtiovallan rummutusta, että tehkääs nyt jotain. Työkalupakki kun tulee ministeriöltä. Esimerkiksi pöytäseurueiden koon rajaaminen ja omalla paikalla istumisen vaatiminen voisi olla kevyt toimenpide ravintoloille. Jos siis halutaan kokeilla täyskiellon sijaan asteittaisia toimenpiteitä.

    (lainaa tätä viestiä vastaukseesi)

  1. Missä maissa lähtivät nousuun selkeästi aiemmin? Muutaman Euroopan maan tartunnat graafina:
   https://ourworldindata.org/coronavirus-data-explorer?zoomToSelection=true&time=2020-03-01..latest&country=GBR~DEU~FRA~ESP~FIN~ITA~SWE&region=World&casesMetric=true&interval=smoothed&perCapita=true&smoothing=7&pickerMetric=total_cases&pickerSort=desc

   Espanja ja Ruotsi erottuvat tuolla selkeimmin, samoin jos katsoo positiivisten testien osuutta. Kesäkuussa ja enimmäkseen heinäkuussa sen sijaan missään ko. maista ei ole juuri ollut tartuntoja.

   Mutta joo, jos vielä ei ole keksitty mikä tarkalleen aiheuttaa influenssan kausiluonteisuuden, ei sitä taideta koronan osaltakaan keksiä, muuta kuin tietenkin hyvien hypoteesien osalta.

     (lainaa tätä viestiä vastaukseesi)

 4. Epidemian ylläpitämiseen riittää että pieni osa kansasta tötöilee. Tämän vuoksi tarvitaan sääntöjä ja rajoituksia. Liikenteessäkään ei toimisi nopeussuositus eikä varsinkaan toive että ihmiset valitsevat turvalliset ajonopeudet ilman suositusta.

  Siihen osaan kansasta joka toimii varovasti rajoituksista ei ole haittaa. Esimerkiksi Helsingin toimista yksikään ei vaikuta millään tavalla minun elämään, koska en ole ennenkään tehnyt niitä mitä nyt suositellaan vältettäväksi tai kielletään.

  Nyt tehdään rajoituksia eri lähtökohdista eri tahojen kautta ja lopputulos on absurdi:
  -kotiin/yksittäisiin tapahtumiin 10hlö suositus
  -julkisiin tapahtumiin 20 hlö rajoitus
  -1000 hlö baari saa ottaa 500 asiakasta, eli sen 50%
  -yökahvilaksi muututtuaan baarin väkimäärää valmiiksi päihtyneillä saa nostaa 750 tasolle (75%)
  -jos baarin nurkassa laulaa Ismo Alanko ilman bändiä niin taas 20 hlö. Jos taas porukalla karaoketa niin 50/75%
  -uimahalli lienee yhtä vaarallinen kuin kulmakuppilan karaoke, molemmissa 50% raja. Uimahalli kuitenkin vaarallisempi kuin ”yökahvilan” karaoke nähtävästi, koska tuolla 75%.
  jne

  Rajoitusten teossa viivästelleen ja vitkutellaan. Kesän jälkeen olisi napakoilla toimilla voinut pitää tapausmäärät pienenä. Ehkä silloin luottokorttitilastot eivät olisi kuopassaa esim. Vaasan ja pk-seudun osalta. Kun rajoituksissa viivästellään, tarvitaan entistä kovemmat rajoitukset, kun osa keinoista (kuten jäljitys) lakkaa toimimasta kunnolla.

  Ajankohta on myös valtakunnallisesti tosi kiusallinen. Kunnon nousu nyt ja kohta lähdetään joululomalla tapailemaan sukulaisia ympäri muuta Suomea. Toivottaavasti tällä vitkuttelulla ei sössitty koko Suomea.

  Isossa kuvassa olisi tullut varmaan halvemmaksi napakammat ja välittömät paikalliset toimet kesän jälkeen, joilla olisi voinut pitää tapaukset nollan tuntumassa. (ns. tukahdutus). Sitä viimeistä virusta maapallolta ei olisi toki saatu pois, mutta tilanne jossa esim. jäljitys riittäisi estämään laajemman leviämisen.

    (lainaa tätä viestiä vastaukseesi)

 5. Viisaita ajatuksia.

  Jo keväällä julkaistiin joitakin kolumneja ja uutisia, joissa arvioitiin koronan leviävän pääkaupunkiseudulla erityisesti maahanmuuttajayhteisössä. Tästä seuraa, että suuren fyysisen ja sosiaalisen etäisyyden päässä maahanmuuttajayhteisöstä elävien riski sairastua on väestötason tilastollisia lukuja alhaisempi. Mahdollisesti jopa aika pieni.

  Tilanne on toisaalta hyvä. Nythän tiedetään ja tunnustetaan, että epidemia riehuu erityisesti väestön tietyssä osajoukossa. Ainakin teoriassa olisi helppo tehdä kustannustehokkaita interventioita, joilla olisi suurta vaikutusta. Kärjistäen: koronavirustiedotusta ja tiukempaa valvontaa Itäkeskuksessa ja Puotinharjun ostoskeskuksessa kuin Kämp Galleriassa tai Tehtaankadun Anton & Antonilla.

  Tällähän epidemian selkäkin saataisiin nujerrettua. Vaan riittäkö tahto?

    (lainaa tätä viestiä vastaukseesi)

 6. Uskoisin , että ei tuo ole pessimismiä, vaan realismia. Jos haluaa pitää epidemialuvut kohtuudessa, on se vaan niin, että on pidettävä kontaktimäärät matalana ainakin ajoittain, pumpattava ne alas. Toisaalta- Euroopan tautikartta kyllä näyttää, että se toimii, suuret osat Eurooppaa ovat jo jäähtymään päin. WHO European Region COVID19 Subnational Explorer https://experience.arcgis.com/experience/3a056fc8839d47969ef59949e9984a71 on tässä hyvin informatiivinen ja paljastaa , että HUS-alue on Eurooppalaisittain edelleen rauhallinen, mutta se ilman toimia ole kuitenkaan ilmeisimmin pysyvä tila. HUS 7-päivän insidenssi on tänään: 83.36, Tallinan seutu: 181.09, Itä- Viro : 309.75, Tukholma :369.90, Kööpenhamina :195.20, Oslo:81.99, ja sen ympäristö VIKEN on hehkunut pidempään: 484.20 , ja tämä on tkorkein lukuinen alue Skandinaviasta , jolla pääsee mainituksi 100 alueen listalla (n. 50) , toinen on Västmanland Ruotsista :469.46, muita ei täältä pohjolasta ole . Kärkeä pitää Varaždinska, Kroatia: 925 .

  Meillä on julkisen keskustelun ilmapiiriä hallinnut tämä maskikeskustelu- ministeri Kiurukin eilisaamuna mainitsi tämän ensimmäisenä listallaan. Siis menetelmän , jonka tehosta universaalisessa käytössä ei ole minkäänlaista luotettavaa tieteellistä näyttöä. Kyse on kuitenkin välineestä , joka haittaa oleellista peruselintoimintoa . On huomattavaa, että maskisuosituksen antamisella, sen käyttöön painostamisella ja käytön yleistymisellä on selkeä ajallinen yhteys epidemian kiihtymiseen ja sairaalahoidon tarpeen lisääntymiseen täällä meillä. Eli ei näytä toimivan, voisiko jopa haitata? Siis sillä dynamiikalla , että lievästi sairastunut kierrättää virusta takaisin hengitysteihinsä , kasvattaa sitä entistä suurempia määriä ja mennessään kotiin tai kapakkaan , jakaa sitä sitten suurempia annoksia?

  En ole aivan varma teoriastani, mutta on se ihan yhtä järkeenkäypä , kuin muutkin esitetyt. Olen sitä mieltä (kunnes tisin osoitetaan), että maskia kannattaisi käyttää vain hyvin rajatuissa tilanteissa, jos ei todella voi välttää lähikontaktia. Autossa on hyvä olla tehokkaat jarrut, mutta ei niiden painaminen holtittomasti lisää turvallisutta, saati matkan edistymistä.

  Rajaustoimissa tulisi keskittyä erityisesti toimintaan, jotka tuottavat jäljittämättömiä tartuntaketjuja ja joiden harjoittamisella ei tuoteta muuta terveydellistä tai henkistä arvoa. Esimerkiksi joukkuelajien harrastaminen saisi mielestäni jatkua enemminkin, kuin tuopin varressa notkuminen kapakassa. Kertoo yhteiskuntamme arvoista, että nuorilta viedään sisäpeliharrastustoiminta ennen kuin aikuiselta suljetaan kapakat.

  Muistakamme kuitenkin se perustotuus , jonka Ruotsin pääepidemiologi ilmaisi: tämänlainen virus jatkaa leviämistään , kunnes laumasuoja on saavutettu, joko rokotuksella tai riittävän kattavalla sairastamisella.

  Lähes varmasti se jää senkin jälkeen pyörimään endeemisenä.

    (lainaa tätä viestiä vastaukseesi)

  1. Vielä kerran tämä postaus, kun ei nyt millään aio onnistua

   Koska kun Antti Lähteenmäki tuossa loihe toteamaan muutoin erittäin hyvässä ja järkevässä kommentissaan:

   tämänlainen virus jatkaa leviämistään , kunnes laumasuoja on saavutettu, joko rokotuksella tai riittävän kattavalla sairastamisella

   Niin minä siihen, jotta:

   Onko meillä olemassa jotain (edes yhtä) tieteellistä näyttöä siitä, että mikään kulkutauti koskaan olisi pysähtynyt laumasuojan muodostumiseen sairastamalla tauti? Ainakin joka vuotiset influenssat näyttävät pysähtyvän samalla tavalla kesän tulemiseen kuten koronakin teki keväällä (jossa toki rajoitustoimet auttoivat hidastamalla etenemistä niin, että uhrimäärät jäivät onneksi pieniksi, ja tässä lasken uhreiksi varsinkin myös ne taudista selviytyneet, jotka kärsivät edelleen jälkioireista). Sikäli kuin tutkimuksiin on luottamista, niin influessan kaltaisen melko tarttuvankin taudin osalta vain suhteellisen pieni osa väestöstä sairastaa sen vuosittain.

   Tarkkaan ottaen tietenkin laumasuojakin on suhteellinen käsite. Laumasuoja tarkoittaa nimittäin sitä, että taudin tartuntaluku on reilusti alle 1, ja tämä on sitä helpompi saavuttaa, mitä alempi tartuntaluku jo on muista syistä.

   Suhteellinen käsite on myös endeemisyys. Sellaisetkaan taudit, joita on sairastettu hyvin laajalti ja jotka jättävät jälkeensä elinikäisen suojan, eivät ole maailmasta kadonneet tai edes merkittävästi vähenneet ennen rokotuksia ja muita vähemmän vaikuttaneita nykyaikaisen lääketieteen keinoja. Kun puhumme koronasta, jossa parhaimmassakin tapauksessa immunisuoja kestää tuollaiset 6 kk, monilla vähemmän, endeemisyys tarkoittaa luultavasti muutaman kuukauden välein toistuvia aaltoja, joihin kesäajat tekevät väliin pidempiä taukoja. Se, että ruttoaallot tulivat muutamien vuosien välein, johtui siitä, että tauti antoi pidemmän immuunisuojan (jonka joku toinen tauti saattoi kylläkin poistaa), jota alensi korkea syntyvyys. evoluution vässykkä kun ei vieläkään ole saanut aikaiseksi rustata immuunisuojasta perinnöllistä. Montakohan seuraavaa miljoonaa vuotta siihenkin taas menee?

   Me kaikki tietysti tiedämme, että inhorealismin syvimpään olemukseen kuuluu tietää, että kaurapuuro, kalanmaksaöljy ja pullosta otettu rauta maistuvat pahalle, ja rokotus sattuu, ja muutamia muita vastaavanlaisia korrelaatioita siitä, että elämästä ei selviä (hengissäkään) ilman epämiellyttäviä tuntemuksia, mutta itse kyllä toppuuttelisin kaikkein inhottavimpienkin inhorealistien pyrkimystä lisätä vielä laumasuojakin tuohon Kirkegaardilaisen surulliseen luetteloon.

   Oikeina oikeistolaisinahan me tiedämme, että sosiaaliturvan ja julkisten palvelujen leikkaukset siihen listaan kuuluvat, mutta verotus (missään tapauksessa ja jyrkän) ehdottomasti ei. Muutenhan meillä ei edes olisi puoluetta nimeltä Kokoomus, jota äänestää realismin inhottavimpia puolia välttelevien rankaisemikseksi vähintäänkin kateuden antamalla oikeutuksenmukaisuudella. Ja mitä muuta kuin vähintään jonkin sortin oikeistolainen kukaan haluaa/uskaltaa olla, kun Berliinin muurin murtuminen on vielä niin suurella osalle meistä sukupolvikokemus. Kuten jo huomasitkin, edellinen lause ei päättynyt kysymysmerkkiin, jota tuskin odotitkaan.

   Jos joku ihmettelee nimimerkkiäni, niin en tietenkään halua leimautua julkisesti epärealistiseksi idealistiksi, ihmiseen uskojaksi tai muuksi huuhariksi, vaan ihmiseksi, jolla molemmat jalat ovat tukevasti yhteisvaluutassa, täysin vapaassa ja täysin väistämättömässä muutto- ja pääomaliikeessä ja vieläpä haaroja myöten kaikessa siinä, mitä niistä seuraa.

     (lainaa tätä viestiä vastaukseesi)

 7. Rankat rajoitustoimet ovat kuin homeopatia, ei auta kun virus on levinnyt ympäri maailmaa ja juurtunut niin syvälle ettei siitä pääse edes rokotteella. Rajoitustoimenpiteitä pitää harjoitella vaan niin paljon ettei sairaalat ylikuormitu, ylimenevä osuus pelkästään pahentaa kärsimystä.

  Kauheita tapahtumassa kun elinvuosia riistetään lapsista ja nuorista (etenkin köyhissä maissa). Hyvää omatuntoa ostetaan sitten lahjoittamalla euron punaiselle ristille. Jos Pekka Linkola vielä eläisi olisi hän varmasti harvoja ihmisiä joka olisi tyytyväinen nykyiseen länsimaiden strategiaan lockdowneineen

  Tieteelliset tutkimuksetkaan eivät löydä hyötyä lockdowneista. Äskettäin julkaisema OECD:n raportti totesi saman. Jäljellä oleva vaihtoehtoa on koronan hyväksyminen ”ärhääkkäänä influenssana” ja jatkaa eteenpäin.

    (lainaa tätä viestiä vastaukseesi)

  1. MF: Rankat rajoitustoimet ovat kuin homeopatia, ei auta kun virus on levinnyt ympäri maailmaa ja juurtunut niin syvälle ettei siitä pääse edes rokotteella.

   — Tieteelliset tutkimuksetkaan eivät löydä hyötyä lockdowneista. Äskettäin julkaisema OECD:n raportti totesi saman. Jäljellä oleva vaihtoehtoa on koronan hyväksyminen ”ärhääkkäänä influenssana” ja jatkaa eteenpäin.

   Emeritusprofessori Heikki Peltola totesi viimeksi lokakuussa MTV:lle, että ”valitettavasti ihminen ei pysty tällaisen hengitystieviruksen kiertoa yhteiskunnassa katkaisemaan.”

   Osmo, esitit keväällä laskelman, jonka mukaan rankat koronarajoitukset johtavat jatkuessaan kymmenien miljardien, jopa 90 mrd:n kustannuksiin syksyyn 2021 mennessä. Tämän lisäksi rajoitukset kurittavat laajemmin koko kansanterveyttä ja nuorempia ikäluokkia, ja aiheuttavat loppupäässä myös ennenaikaisia kuolemia.

   Ymmärrän tähän blogiin hallituksen ja sen lähipiirien taholta kohdistuvan valtavan poliittisen paineen. Silti meillä on oikeastaan vain yksi eettinen johtopäätös, mikäli mielimme pitää Suomen pystyssä: Yhteiskunta on pidettävä auki. Taudin torjuntakeinot pitää keskittää kaikkein haavoittuvimpiin (vanhuksiin ja maahanmuuttajiin) niillä keinoilla, jotka ovat mahdollisia. Ja otetaan se D-vitamiini myös käyttöön – sille on sentään olemassa vankkaa tieteellistä näyttöä vakavan taudin torjunnassa, toisin kuin maskeille (vrt. emeritaprofessori Markukka Mäkelä ).

   Kevään termein epidemiaa pitkittävä ”käyrän madaltaminen” tulee lopettaa, sillä hoito on nyt vaarallisempi kuin tauti. Tauti vie sen minkä vie. Hyväksytään se. Ei elämästä selviä hengissä.

     (lainaa tätä viestiä vastaukseesi)

   1. Niin, maissa joissa tauti muutenkin etenee niin hitaasti, että rajoitustoimilla olisi tehoa, niitä ei juuri käytetä, koska ei katsota niitä tarvittavan. Maissa, joissa tartuntaluku (osassa väestöä) on niin korkea, että mitä rajuimpiin rajoitustoimiin ollaan valmiita menemään, nekin vain loiventavat käyrää jonkin verran.

    Siinä sitten OECD vertailee maita, väestöjä, kulttuureja ja hoitokäytäntöjä aina rokotuksista alkaen aivan huolettomasti toisiinsa sangen tarkoitushakuisesti osoittaakseen rajoitukset ”tehottomiksi”.

    Todellisuudessa oikein kohdistetut ja tehokkaat rajoitukset ovat toistaiseksi ainoa keino pysäyttää sairaus. Noinkin vakavan taudin hyväksyminen kiertäväksi on sulaa hulluutta, joka johtaisi väistämättä siihen, että koko hoitojärjestelmä olisi laitettava uusiksi. Jos sallimme COVID-19:n osalta sellaiset kuolemien ja vammautumisten määrät kuin se ilman mitään jarruttavia toimia väistämättä aiheuttaa, alkaa tuhkarokkoa vastaan rokottaminen näyttää naurettavalta rahan ja ajan tuhlaamiselta.

    Perustotuus nyt kuitenkin on, että niin kauan kuin ihminen on elossa ja terve, hän voi aina hankkia rahaa mielin määrin. Jos hän taas ei ole, ei hän kovin paljon niistä säästyneistä rahoista nauti. Eivätkä välttämättä hänen
    läheisensekään.

    Vaikka sinänsä herra Hitler seuraajineen olikin joissakin asioissa jossain määrin oikeassa, niin laskelmissaan ihmiselämän rahallisesta arvosta, jolla hänkin kumppaneineen perusteli eutanasia-ohjelmiaan, hän ei sitä minun mielestäni ollut.

    Osmolle se on jo valjennut ja Peltolakin lienee sen jo sisäistänyt, että ilman maahanmuuton ja varsinkin siirtotyöläisyyden ”geenistöämme ja kulttuuriamme parantavaa vaikutusta” meillä ei edes olisi mitään epidemiaa enää tässä maassa. Paitsi ehkä rokotevastaisella Vaasan seudulla. jossa se silti saatiin tukahtumaan.

    Se on totta, että D-vitamiini auttaisi juuri maahanmuuttajaväestöä vähentämällä tautitapauksia heidän joukossaan jonkin verran. Mutta tarvittaisiin myös muita heihin tarkasti kohdennettuja toimenpiteitä, sillä heidän alttiutensa sairastua on suurempi myös monista muista syistä, alkaen aina rokotus- ja tautihistoriasta.

      (lainaa tätä viestiä vastaukseesi)

 8. Kesätapahtumiin viitaten, niin tilanne täytyy olla todella hyvä taudin suhteen jo aikaisin keväällä, jotta kukaan järjestäjä uskaltaa isompia tapahtumia alkaa järjestämään.
  En ole rajoitusten suurin kannattaja, mutta olisiko totaalinen yhteiskunnan sulkeminen kolmeksi viikoksi joulun aikoihin järkevää? Ihmiset ehtivät tehdä jouluostokset ja sitten olla läheisten kanssa eristyksissä pyhäpäivät. Tartuntalähteet olisi helposti selvitettävissä. Ajankohta on vuodessa hiljaisin ja monet pitävät tällöin lomaa.

    (lainaa tätä viestiä vastaukseesi)

 9. Jos laitat noin paljon painoa vuodenaikojen vaihtumiselle, miten selität epidemian onnistuneen hillitsemisen melko hiljattain Vaasan sairaanhoitopiirissä? Minusta on täysin ilmeistä, että koronan leviämiseen vaikuttavat merkittävällä tavalla ainakin asukastiheys, koronarajoitusten taso ja niiden noudattaminen, sekä matkustusvilkkaus ulkomaille / -lta. Selvästikin (erityisesti pk-seudun ulkopuolinen) Suomi pärjää Keski-Eurooppaa paremmin harvan asutuksen sekä syrjäisen sijainnin takia ja Ruotsia paremmin taas rajoitusten tason ja niiden noudattamisen ansiosta. Aivan samat syyt antavat toivoa myös tämän toisen aallon selättämiseen, joskin Helsingin seutu on toki muuta maata hankalammassa asemassa Helsinki-Vantaan lentokentän, Viron lauttaliikenteen ja väestön kansainvälisyyden johdosta.

  Ennustaminen on aina hankalaa puuhaa, mutta minusta tämänhetkinen default-skennaario on se, että tautitilanne palaa Uudenmaan uusien rajoitusten ansiosta jouluun mennessä n. kuukauden takaiseen tilanteeseen. Sen jälkeen tammi-maaliskuu mennään varmaan vähän eestaas rajoitusten ja epidemian leviämisen kanssa, kunnes rokotukset sekä pienemmässä määrin kevään eteneminen tuovat helpotuksen huhti-toukokuun aikana. Ja ensi syksyksi ei enää ole odotettavissa mitään kolmatta aaltoa, koska niin suuri osa kansasta on syyskuuhun mennessä jo rokotettu.

    (lainaa tätä viestiä vastaukseesi)

   1. Seuraavaksi voisi pohtia, mitkä asiat pienellä ja suurella paikkakunnalla eroavat.

    Prosentuaalisesti suunnilleen samaan verran on kontakteja kouluissa, työpaikoilla, kaupoissa ja lounasravintoloissa sekä keskustan kaduilla. Pienessä kunnassa kun on vähän väkeä mutta myös vähän em. paikkoja.

    Erojakin on. Pienessä kunnassa ei istuskella ruuhkabusseissa, eikä joukkoliikennettä usein edes ole, kun keskustassa kävellään ja syrjäkyliltä ajetaan autolla. Yöelämä rauhallisempaa, keskustan perusbaari ei houkuttele nuorisoa samoin, kuin ison kaupungin erikoistuneet menomestat. Ulkomaan turisteja kesäkauden ulkopuolella vähän, ja maahanmuuttajatkin pakenevat isoihin kaupunkeihin. Kahden paikkakunnan väliä sukkuloivat opiskelijat ja muut ovat isossa paikassa arkea, pienellä paikkakunnalla mökkikauden ulkopuolella harvinaisempia.

    Epäilyttävä altistuspaikka isoissa kaupungeissa: Joukkoliikenne, varsinkin ruuhka-aikaan. Ja ne ennestään korostetut biletyspaikat.

      (lainaa tätä viestiä vastaukseesi)

   2. Osmo Soininvaara:
    Pienellä paikkakunnalla viruksen torjunta on helppoa, koska mahdollisia kontakteja on niin vähän. Vaasassa kyse oli opiskelijabileistä.

    Melko köykäinen selitys yksinään tämä – kyllähän Vaasassa tartunnat ehtivät levitä huomattavasti opiskelijayhteisöä pidemmälle, ja niin ne vain saatiin kovilla rajoituksilla nopeasti kuriin. Nimimerkki viherlandia tuossa jo analysoikin isomman ja pienemmän kaupungin eroja, ja pitkälti yhdyn hänen mietteisiinsä. Kansainvälisempi väestö ja Helsinki-Vantaan lentokenttä tuovat omat haasteensa etelässä, mutta jos Helsingin alueella mentäisiin edes lähelle viime kevään poikkeustilasääntöjä, niin en näe mitään syytä, miksei tartuntalukuja saataisi ihan yhtä alas kuin silloin.

    Käyttökelpoisimman tuntuinen ehdotus pitkittyneeseen koronatilanteeseen, jonka itse olen lukenut (en muista enää keneltä) on, että esim. HUS-alueella mentäisiin tietyllä ennakkoon sovitulla syklillä lockdown-säännösten ja normielämän välillä: ensin vaikkapa 3 viikkoa tarkkoja rajoituksia noudattaen (kaikki baarit kiinni, ravintoloista vain noutoruokaa, ei mitään yleisötilaisuuksia, koulut ala-astetta myöten etäopetuksessa), perään 6 viikkoa melkein normaalielämää, ja sitten taas lockdowniin. Näin korona ei koskaan pääsisi leviämisvaihetta pidemmälle ja heti päivätartuntojen noustessa jonnekin sadan kieppeille (HUS-alueella) ne painettaisiin alas kymmenen luokkaan. Nyt rokotusten jo käynnistyessä muualla maailmassa en usko, että tällaiseen löytyy kovin hevin poliittista tahtoa, mutta selkeät etunsa tuollaisessa ennakkoon sovitussa rytmissä olisi.

      (lainaa tätä viestiä vastaukseesi)

   3. Aleksi: Melko köykäinen selitys yksinään tämä – kyllähän Vaasassa tartunnat ehtivät levitä huomattavasti opiskelijayhteisöä pidemmälle, ja niin ne vain saatiin kovilla rajoituksilla nopeasti kuriin.

    Pohojaalaaset onkin koulittu Vaasan valtesmannin piiskalla ja Alkion kirjoituksilla lainkuuliaisiksi ja jopa Jumalan sanaankin uskoviksi luteril… eikun tuota suomalaisiksi.

    Puukkojunkkarien jälkeläiset ovat paenneet PK-seudulle pyörittämään erilaista laitonta kauppaa (erivärisillä ja koronaankin helpommin sairastuvilla) ihmisillä ja kielletyillä aineilla, siinä missä seuroissa edelleen käyvät serkkunsa kilpailevat rehellisesti Ikean kanssa.

      (lainaa tätä viestiä vastaukseesi)

  1. Aleksi: Ennustaminen on aina hankalaa puuhaa, mutta minusta tämänhetkinen default-skennaario on se, että tautitilanne palaa Uudenmaan uusien rajoitusten ansiosta jouluun mennessä n. kuukauden takaiseen tilanteeseen. Sen jälkeen tammi-maaliskuu mennään varmaan vähän eestaas rajoitusten ja epidemian leviämisen kanssa, kunnes rokotukset sekä pienemmässä määrin kevään eteneminen tuovat helpotuksen huhti-toukokuun aikana. Ja ensi syksyksi ei enää ole odotettavissa mitään kolmatta aaltoa, koska niin suuri osa kansasta on syyskuuhun mennessä jo rokotettu.

   Veikkaan, että koronasta tulee pysyvä ihmiskunnan tuttava. Syyskuuhun mennessä kansasta on rokotettu ehkä joitain prosentteja. Sitä ei tiedetä, kuinka pitkäaikaisen suojan tuo rokote antaa: samanlaisen kuin influessassa, jossa rokote toimii heikosti jo seuraavana vuonna, vai esim. 10 vuoden suojan.

   Kesällä ja vielä syksyllä suojaa on tuonut pieneltä osin mm. mökkeily (jota hallitus keväällä jostain syystä vastusti), jossa ihmiset ovat aika erillään muista. Eläkeläiset ovat vieläkin harrastaneet mökkeilyä nyt marraskuussa, kun marraskuu on ollut niin lämmin, että etelä-Suomessa ei ole juuri ympärivuorokautisia pakkasia vielä näkynyt.

   Sitten kun tulee kylmemmät kelit, ihmiset viettävät aikaa vähemmän ulkona ja enemmän sisällä. Sisäkohtaamisia tulee enemmän. Esim. sisäpysäköintimahdollisuuden omaavissa kauppakeskuksissa ulkoparkit ovat viime keväästä asti olleet huomiota herättävän täynnä, ja sisäparkit huomiota herättävän vajaina, kun moni on ajatellut olevan parempi pysäköidä koronatilanteessa ulkoilmaan. Mutta sitten kun tulee lumi ja jää, autot ajetaan taas sisään kauppakeskuksissa, ja vietetään aikaa enemmän taas mm. hisseissä ja liukuportaissa lähellä toisia ihmisiä.

     (lainaa tätä viestiä vastaukseesi)

   1. Suomeen on tulossa ensi vuonna 3,6 miljoonaa Pfizerin rokotetta, joita tarvitaan asiakasta kohden 2 kipaletta eli niitä piisaa 1,8 miljoonalle. Lisäksi Modernan EU soppari taitaa tuoda n.300000 lisää. r0 luku lähtee kipakkaan laskuun ennen 2021 syksyn hengitystieinfektiokauden alkua jo näillä, vaikka rokotteita tulisikin tuosta 2,1 miljoonan potista vain kolmen kvartaalin edestä eli 1,5 miljoonalle. AstraZenecan tuotantolinjat ovat huutaneet punaisena jo kesästä, niin jos se toimittaa vielä toisen pfizerin edestä, niin yli 30-vuotiaat alkaa olla piikitetty. Tauti on henkihieverissä silloin.

      (lainaa tätä viestiä vastaukseesi)

   1. Osmo Soininvaara: Suomessa ei mitään ylikuolleisuutta, onhan kausi-influenssaa kohdeltu tänä vuonna todella epäreilusti.

    Silmämääräisesti Euromomon käppyröiden mukaan talvella 2019-2020 on Suomessa ollut suoranaista alikuolleisuutta joka ei ole suuremmalti purkautunut, kun vähän kaikkia infektioita on kuluvana vuonna kohdeltu epäreilusti. Tämä implikoisi Suomeen aika rajua ylikuolleisuutta tulevalle talvelle, nyt kun koronahuippu ja influenssahuippu ovat ajoittumassa päällekkäin. Tarkoittaa sisäpoliittista iskun paikkaa. Jäämme mielenkiinnolla odottamaan opposition kauhistuneita ja pöyristyneitä hyperbolia kun ei oikeaan teatteriinkaan pääse.

      (lainaa tätä viestiä vastaukseesi)

   2. spottu: Silmämääräisesti Euromomon käppyröiden mukaan talvella 2019-2020 on Suomessa ollut suoranaista alikuolleisuutta joka ei ole suuremmalti purkautunut, kun vähän kaikkia infektioita on kuluvana vuonna kohdeltu epäreilusti. Tämä implikoisi Suomeen aika rajua ylikuolleisuutta tulevalle talvelle, nyt kun koronahuippu ja influenssahuippu ovat ajoittumassa päällekkäin. Tarkoittaa sisäpoliittista iskun paikkaa. Jäämme mielenkiinnolla odottamaan opposition kauhistuneita ja pöyristyneitä hyperbolia kun ei oikeaan teatteriinkaan pääse.

    Ensi talvena meillä rytisee… ja jos ei niin seuraavana vielä rajummin. Niin sanottua yhteiskunnan heikkoa puskuria kerääntyy. Hengitystieinfektio (tai joku muu virus) käynnistää huonossa kunnossa olevan ihmisen kuolonprosessin monesti. Virukset kun säätelevät monia eläinpopulaatioita.

    Eli pidetään immuunijärjestelmämme iskussa etenkin talvisin! Mutta hyvin harva median valokeilassa patsasteleva terveydenhuollon ammattilainen tätä tuo esille. Ei yksikään itse asiassa… Jo pelkkä d-vitamiinitasojen kansallinen mittaus ja riittävän tason saavuttaminen (imeytyminen on yksilöllistä) pelastaisi monia ihmishenkiä. Jo Ylppö aikoinaan suositteli lapsille 100 mikrogrammaa lapsille. No silloin lääkebusiness ei ollut vielä niin hallitsevaa.

      (lainaa tätä viestiä vastaukseesi)

   3. spottu: Silmämääräisesti Euromomon käppyröiden mukaan talvella 2019-2020 on Suomessa ollut suoranaista alikuolleisuutta joka ei ole suuremmalti purkautunut, kun vähän kaikkia infektioita on kuluvana vuonna kohdeltu epäreilusti. Tämä implikoisi Suomeen aika rajua ylikuolleisuutta tulevalle talvelle, nyt kun koronahuippu ja influenssahuippu ovat ajoittumassa päällekkäin. Tarkoittaa sisäpoliittista iskun paikkaa. Jäämme mielenkiinnolla odottamaan opposition kauhistuneita ja pöyristyneitä hyperbolia kun ei oikeaan teatteriinkaan pääse.

    Yleisöllä on kyllä enemmänkin sellainen käsitys, että varsinkin vanhukset kaikki voisivat elää vaikka 120-vuotiaiksi, jos heistä vain pidetään koronavirus loitolla. ”Vastuuttomia koronatartuttajia” – varsinkin nuoria ja terveitä, jotka eivät edes tiedä sairastavansa, ennen kuin etsitään pitkällä tikulla joka nenänielun kolo – pidetään todellisina vanhustenmurhaajina. Jotenkin tässä narratiivissa on vaikea mieltää tällaisen erityisseurannassa olevan tartunnan todellista tappavuutta, jos ja kun muut sairaudet, onnettomuudet ja kuolinsyyt aina nollataan kalenterivuosittain, eikä niillä ole mitään merkitystä.

    Oletan, että koronavirusta seurataan nyt vuosikaudet, ja saadaan erittäin suuria lukemia. Kymmenen vuoden päästä juokseva lukumäärä voi ollakin vaikka 10-12 miljoonaa kuollutta, ja koronavirus pääsee ihmiskunnan suurten tappajien listaan.

    Jonkun nimittäin pitää peittää jälkensä, kun muuten selviäisi, että useampi vuosi taisteltiin lähinnä geriatrista todellisuutta, haamuja ja elintasomaiden ylensyöntisairauksien komplikaatioita vastaan.

    Ja mitä sitten on seurauksena. Kokonaiset lapsi-ikäluokat eivät tulevaisuudessa osaa lukea tai laskea senkään vertaa kuin ennen, kansa on lihonut ja veltostunut passiivisena piilotellessaan, valtiolla ei ole verotettavaa, päivärahoilla eläville tulee jossakin vaiheessa pää vetävän käteen, kokonaiset työllistävät palvelualat ovat kuolleet.

    Ja ne, joita suojeltiin, on kaikesta tästä huolimatta kaikessa hiljaisuudessa viety hoivakotien lastauslaitureilta mustaan autoon, tyhjille hautausmaille. Sekin aika siis koittaa, jolloin omien vanhempien kuolemasta saa vain tiedon, että on viety sinne ja sinne ja haudattu avaruuspuvuissa. Soitto toiseen asuntoon erikseen eläville vaimolle ja lapsille omiin karanteeneihinsa, että näin on käynyt, ja ei siitä sitten sen enempää.

    Muutenkin ystävyys- ja sukulaisuussuhteet, vanhemmuus, jälkeläisyys, ne ovat tässä Uudessa Normaalissa pahasta. Vain sosiaalivaltion emoäitihallitus välittää – ja saa välittää – meistä.

      (lainaa tätä viestiä vastaukseesi)

   4. Osmo Soininvaara:
    Tilastokeskus julkistaa kuolleety kerran kuukaudedssa väetönmuutoksen ennakkotiedoissa ja euromomo.eu viikoittain. Suomessa ei mitään ylikuolleisuutta, onhan kausi-influenssaa kohdeltu tänä vuonna todella epäreilusti.

    Influenssa näyttää hävinneen Suomesta. Viime viikolla ei yhtään tilastoitua A- ja B-virustapausta. Vuosi sitten vastaavana ajanjaksona 128 (A) ja 4 (B).

    Mielenkiintoista.

    https://www.thl.fi/ttr/gen/rpt/infl.pdf

      (lainaa tätä viestiä vastaukseesi)

   5. Osmo Soininvaara:
    Tilastokeskus julkistaa kuolleety kerran kuukaudedssa väetönmuutoksen ennakkotiedoissa ja euromomo.eu viikoittain. Suomessa ei mitään ylikuolleisuutta, onhan kausi-influenssaa kohdeltu tänä vuonna todella epäreilusti.

    Siitäkö johtunee myös sydänkuolemien merkittävä väheneminen?

    En voi olla tässä hieman piikittämättä, en niinkään sinua Osmo, vaan eräitä muita: rajoitustoimenpiteet eivät siis olekaan olleet niin tappavia kuin ennustivat ne, jotka nyt vetoavat siihen, että rajoitusten vuoksi laskenut kuolleisuus osoittaisi koronan olevan vaaraton ja rajoitusten tarpeettomia.

      (lainaa tätä viestiä vastaukseesi)

   1. Timo A.:

    Milloin se Belgian sulku alkoi ja miksi totaalisulku toimii Belgiassa muttei monessa muussa maassa?

    Totaalisulkujen yksi vaikutus on tavannut olla se, että testeihin meneminenkin menee käytännössä sulkuun osalla koronalle altistuneesta kansasta. Kuolintilastot ovat tällöin luotettavampia kuin tartuntatilastot. Belgiassa kuolintilastot ovat heiluneet välillä noin 140-200 jo noin kuukauden ajan. Joitain piikkipäiviä on yli sen, mutta ne johtunevat Belgiassakin muiden päivien kuolleiden jälkikirjauksista könttänä niinä päivinä. Olisi olettanut Belgian lockdownin romauttaneen kuolintilastoja, mutta niin ei näy käyneen. Toki kuolemat tapahtuvat viiveellä, mutta nyt sen olettaisi jo selvemmin näkyvän.

      (lainaa tätä viestiä vastaukseesi)

   2. Osmo Soininvaara: Belgian on meny tottalisulkuun, ruokakauppoja ja apteekkeja lukuunottamatta kaupatkin kiinni.

    Tarkastinkin jo itse Belgian totaalisulun alkamisen. Määräykset astuivat voimaan 2.11.

    https://www.info-coronavirus.be/en/news/occ-3010/

    Positiiviset testitulokset alkoivat pudota vähän katsojasta riippuen joko 1. tai 2.11. Ihmiset ovat tietysti voineet muuttaa käyttäytymistään jo aikaisemmin, mutta kuinka löysiä ne rajoitukset sitten ovatkaan tätä ennen olleet? Ettei vaan olisi taas kyse rajoitusten osumisesta jo alkaneeseen laskuun?

      (lainaa tätä viestiä vastaukseesi)

   3. Timo A.:

    Positiiviset testitulokset alkoivat pudota vähän katsojasta riippuen joko 1. tai 2.11. Ihmiset ovat tietysti voineet muuttaa käyttäytymistään jo aikaisemmin, mutta kuinka löysiä ne rajoitukset sitten ovatkaan tätä ennen olleet? Ettei vaan olisi taas kyse rajoitusten osumisesta jo alkaneeseen laskuun?

    Korona levisi Belgiassa lokakuussa sen verran rajusti, että osa ihmisistä alkoi vähentää kontakteja jo ennen totaalisulun asettamista, mikä selittää kasvun taittumista. Lienee kuitenkin selvää, että ilman sulkua kasvun taittuminen olisi jäänyt heikommaksi ja lyhytaikaisemmaksi kuin nyt.

      (lainaa tätä viestiä vastaukseesi)

   4. Krtek:

    Jep: Kaikki maat, missä kunnon lockdown, on tartuntojen määrä tippunut merkittävästi. Pohjoismaissa on pidetty paikat auki ja tauti leviää.

    Taiwanissa ei ole koko yhteiskunnan lockdownia. Siellä on 20 miljoonaa asukasta ja vasta yhteensä 7 koronakuolemaa tähän mennessä. Viimeisin oli toukokuussa. Siellä on kyllä käytetty aktiivisesti karanteenimääräyksiä kohdennetusti, jos on altistumisepäilyjä. Ja sakotettu karanteenia rikkoneita. Yhteensä yli 300 000 asukasta on ollut tähän mennessä Taiwanilla 2 viikon karanteenissa. Taiwan on vieläpä erittäin tiheästi asutettua aluetta, jossa tauti leviämään päästessään voisi levitä huimaa vauhtia.

      (lainaa tätä viestiä vastaukseesi)

   5. Osmo Soininvaara: Belgian on meny tottalisulkuun, ruokakauppoja ja apteekkeja lukuunottamatta kaupatkin kiinni.

    Tietääkseni Belgian totaalisulku alkoi 2.11 kun 7 päivän liukuva keskiarvo oli jo laskussa. Lockdown oli tuossa tilanteessa hyvin ymmärrettävä, ja käytettävissä olevan tiedon perusteella perusteltavissa, mutta jälkikäteen arvioituna se ei selitä uusien tartuntojen määrän yhtäkkistä vähenemistä.

    Silmiinpistävää Belgiassa on toisen aallon suuri kuolleisuus. Näkyy myös Euromomossa eli ei selity pelkällä tilastointierolla.

      (lainaa tätä viestiä vastaukseesi)

   6. spottu: Tietääkseni Belgian totaalisulku alkoi 2.11 kun 7 päivän liukuva keskiarvo oli jo laskussa. Lockdown oli tuossa tilanteessa hyvin ymmärrettävä, ja käytettävissä olevan tiedon perusteella perusteltavissa, mutta jälkikäteen arvioituna se ei selitä uusien tartuntojen määrän yhtäkkistä vähenemistä.

    Silmiinpistävää Belgiassa on toisen aallon suuri kuolleisuus. Näkyy myös Euromomossa eli ei selity pelkällä tilastointierolla.

    Tartuntojen väheneminen ennen lockdownia voi selittyä sillä, että poliittiset rajoituspäätökset seuraavat kansalaisten asenteen ja käyttäytymisen muuttumista.

    Lockdownia kannattavat ihmiset varovat koronaa ilman virallisia määräyksiä.

      (lainaa tätä viestiä vastaukseesi)

   7. Jussi: Tartuntojen väheneminen ennen lockdownia voi selittyä sillä, että poliittiset rajoituspäätökset seuraavat kansalaisten asenteen ja käyttäytymisen muuttumista.

    Eli yleistettynä: rajoituspäätökset tulevat voimaan vasta sitten kun niillä on poliittinen hyväksyntä, olivat ne siinä vaiheessa tarpeellisia tai ei.

    Voi olla, oma arvaukseni on että Ruotsissa on käymässä juuri näin. Silmämääräisesti kasvu kääntyi lineaariseksi jo marraskuun alussa, ja viime viikolla oli havaittavissa ensimmäiset merkit tilanteen stabiloitumisesta. Samanaikaisesti otetaan käyttöön uusia ruotsalaisittain tiukkoja rajoituksia.

      (lainaa tätä viestiä vastaukseesi)

   8. spottu: Eli yleistettynä: rajoituspäätökset tulevat voimaan vasta sitten kun niillä on poliittinen hyväksyntä, olivat ne siinä vaiheessa tarpeellisia tai ei.

    Voi olla, oma arvaukseni on että Ruotsissa on käymässä juuri näin. Silmämääräisesti kasvu kääntyi lineaariseksi jo marraskuun alussa, ja viime viikolla oli havaittavissa ensimmäiset merkit tilanteen stabiloitumisesta. Samanaikaisesti otetaan käyttöön uusia ruotsalaisittain tiukkoja rajoituksia.

    Samaan aikaan, kun Ruotsissa on lisätty testausta huomattavasti, myös positiivisten testien osuus testatuista on kasvanut melkoisesti. Osuudet viikoilla 42-46: 4%, 6%, 10%, 11%, 13%. Tilanteen ”stabiloituminen” tässä tapauksessa johtunee enemmän testauksen riittämättömyydestä kuin taudin taittumisesta. Uskon itsekin, että Ruotsi ei tule syksyllä näkemään aivan samanlaista katastrofia kuin keväällä, mutta tähän mennessä nähtyihin numeroihin ei nykytoimilla ole kyetty paljoa vaikuttamaan.

      (lainaa tätä viestiä vastaukseesi)

  1. Timo A.: Katsokaapa Belgian tartuntatilannetta Worldometersistä, ja kertokaa, mitä siellä on tapahtunut.

   Jos reaalimaailma olisi yksinkertainen, Belgiassa olisi voinut odottaa sigmoidin (S-käyrän) muotoista kumulatiivista tartuntakäyrää, jonka derivaatta ajan suhteen (päivittäinen uusien tartuntojen määrä) näyttää jonkinlaiselta pompulta: kuva.

   Kevään perusteella osataan jo odottaa kahta asiaa:
   1. Tartuntojen määrä näyttää törmäävän kattoon, ja kasvu katkeaa ”liian aikaisin”
   2. derivaatalla on pitkä häntä, ei ole symmetrinen

   Ykköskohdan perusteella näyttää että väestöllä on vastustuskykyä, ja kakkoskohta on luultavasti joku epidemiologien mielestä tavanomainen ja triviaali epidemioiden ominaisuus (tietääkö joku?)

   Tähän mennessä Belgiassa on siis tapahtunut suunnilleen se mikä oli kevään perusteella odotettavissakin. Toisaalta, samankaltainen tilanne oli Espanjassa syyskuun lopulla, ja uusi voimakas kasvu (sittemmin loppunut) alkoi lokakuun alussa.

     (lainaa tätä viestiä vastaukseesi)

   1. spottu: Jos reaalimaailma olisi yksinkertainen, Belgiassa olisi voinut odottaa sigmoidin (S-käyrän) muotoista kumulatiivista tartuntakäyrää, jonka derivaatta ajan suhteen (päivittäinen uusien tartuntojen määrä) näyttää jonkinlaiselta pompulta: kuva.

    Kevään perusteella osataan jo odottaa kahta asiaa:
    1. Tartuntojen määrä näyttää törmäävän kattoon, ja kasvu katkeaa ”liian aikaisin”
    2. derivaatalla on pitkä häntä, ei ole symmetrinen

    Ykköskohdan perusteella näyttää että väestöllä on vastustuskykyä, ja kakkoskohta on luultavasti joku epidemiologien mielestä tavanomainen ja triviaali epidemioiden ominaisuus (tietääkö joku?)

    Tähän mennessä Belgiassa on siis tapahtunut suunnilleen se mikä oli kevään perusteella odotettavissakin. Toisaalta, samankaltainen tilanne oli Espanjassa syyskuun lopulla, ja uusi voimakas kasvu (sittemmin loppunut) alkoi lokakuun alussa.

    Todennäköisesti se ”tavanomainen ja triviaali epidemioiden ominaisuus” on ihmisten itsesuojeluvaisto joka herää kun tilanne alkaa olla riittävän vakava.

    Konsensus kaiketi on että koronavirusepidemian leviämisessä ihmisten välinen fyysinen etäisyys ja siten tartuntamahdollisuuksien vähäisyys on ratkaisevaa joko rajoituksiin tai ihmisten itsesuojeluvaistoon perustuen, kumpikin auttaa. Eikä ennen rokotusta ole eikä tule mitään biologista deus ex machinaa joka korvaisi tämän yksinkertaisen keinon. On toiveajattelua että virus olisikin jo joillakin alueilla kiertänyt salaa ja antanut niille alueille immuniteetin ja mahdollisuuden olla tekemättä mitään.

    Ja sitä en ymmärrä miksi tuota itsesuojeluvaistoa pidetään jostakin syystä taloudelle ilmaisena. Sitähän se ei ollenkaan ole kun taloudellinen toimeliaisuus vähenee.

    Komplikaatio tuossa ihmisten omaan itsesuojeluvaistoon turvautumisessa on että kuolleisuus on 70-vuotialla 100-200 kertaa suurempi kuin parikymppisellä jolloin suhtautuminen näissä ikäryhmissä on erilaista ja oikeastaan vasta alle 40v voi olla jokseenkin huoleton ainakin kuoleman suhteen. Ja 50 täyttäneellä on jo todellista syytä varoa tartuntaa. Ja vielä että pitkä korona on kaikile mahdollista. Niinpä yhdessäkään maassa maapallolla ei ole voitu turvautua pelkästään ihmisten omaan harkintaan ja itsesuojeluvaistoon vaikka totisia yrityksiä on kuitenkin on ollut Ruotsi, Trumpin Yhdysvallat (pl. moni demokraattien hallitsema osavaltio), Brasilia, Valko-Venäjä ainakin.

      (lainaa tätä viestiä vastaukseesi)

   2. K.k.: Todennäköisesti se ”tavanomainen ja triviaali epidemioiden ominaisuus” on ihmisten itsesuojeluvaisto joka herää kun tilanne alkaa olla riittävän vakava.

    Konsensus kaiketi on että koronavirusepidemian leviämisessä ihmisten välinen fyysinen etäisyys ja siten tartuntamahdollisuuksien vähäisyys on ratkaisevaa joko rajoituksiin tai ihmisten itsesuojeluvaistoon perustuen, kumpikin auttaa. Eikä ennen rokotusta ole eikä tulemitään biologista deus ex machinaa joka korvaisi tämän yksinkertaisen keinon. On toiveajattelua että virus olisikin jo joillakin alueilla kiertänyt salaa ja antanut niille alueille immuniteetin ja mahdollisuuden olla tekemättä mitään.

    Ja sitä en ymmärrä miksi tuota itsesuojeluvaistoa pidetään jostakin syystä taloudelle ilmaisena. Sitähän se ei ollenkaan ole kun taloudellinen toimeliaisuus vähenee.

    Komplikaatio tuossa ihmisten omaan itsesuojeluvaistoon turvautumisessa on että kuolleisuus on 70-vuotialla 100-200 kertaa suurempi kuin parikymppisellä jolloin suhtautuminen näissä ikäryhmissä on erilaista ja oikeastaan vasta alle 40v voi olla jokseenkin huoleton ainakin kuoleman suhteen. Ja 50 täyttäneellä on jo todellista syytä varoa tartuntaa. Ja vielä että pitkä korona on kaikile mahdollista. Niinpä yhdessäkään maassa maapallolla ei ole voitu turvautua pelkästään ihmisten omaan harkintaan ja itsesuojeluvaistoon vaikka totisia yrityksiä on kuitenkin on ollut Ruotsi, Trumpin Yhdysvallat (pl. moni demokraattien hallitsema osavaltio), Brasilia, Valko-Venäjä ainakin.

    Mahtaakohan se ikä olla muuta kuin välillisessä korrelaatiossa riskiin. Mitä vanhempi ikäryhmä, sitä enemmän monisairaita tai muuten huonokuntoisia. Mutta hyväkuntoinen 50-vuotias on paremmassa asemassa kuin huonokuntoinen 40-vuotias.

      (lainaa tätä viestiä vastaukseesi)

   3. spottu: Jos reaalimaailma olisi yksinkertainen, Belgiassa olisi voinut odottaa sigmoidin (S-käyrän) muotoista kumulatiivista tartuntakäyrää, jonka derivaatta ajan suhteen (päivittäinen uusien tartuntojen määrä) näyttää jonkinlaiselta pompulta: kuva.

    Kevään perusteella osataan jo odottaa kahta asiaa:
    1. Tartuntojen määrä näyttää törmäävän kattoon, ja kasvu katkeaa ”liian aikaisin”
    2. derivaatalla on pitkä häntä, ei ole symmetrinen

    Ykköskohdan perusteella näyttää että väestöllä on vastustuskykyä, ja kakkoskohta on luultavasti joku epidemiologien mielestä tavanomainen ja triviaali epidemioiden ominaisuus (tietääkö joku?)

    Tähän mennessä Belgiassa on siis tapahtunut suunnilleen se mikä oli kevään perusteella odotettavissakin. Toisaalta, samankaltainen tilanne oli Espanjassa syyskuun lopulla, ja uusi voimakas kasvu (sittemmin loppunut) alkoi lokakuun alussa.

    Todennäköisesti se ”tavanomainen ja triviaali epidemioiden ominaisuus” on ihmisten itsesuojeluvaisto joka herää kun tilanne alkaa olla riittävän vakava.

    Konsensus kaiketi on että koronavirusepidemian leviämisessä ihmisten välinen fyysinen etäisyys ja siten tartuntamahdollisuuksien vähäisyys on ratkaisevaa joko rajoituksiin tai ihmisten itsesuojeluvaistoon perustuen, kumpikin auttaa. Eikä ennen rokotusta ole eikä tule mitään biologista deus ex machinaa joka korvaisi tämän yksinkertaisen keinon. On toiveajattelua että virus olisikin jo joillakin alueilla kiertänyt salaa ja antanut niille alueille immuniteetin ja mahdollisuuden olla tekemättä mitään.

    Ja sitä en ymmärrä miksi tuota itsesuojeluvaistoa pidetään jostakin syystä taloudelle ilmaisena. Sitähän se ei ollenkaan ole kun taloudellinen toimeliaisuus vähenee.

    Komplikaatio tuossa ihmisten omaan itsesuojeluvaistoon turvautumisessa on että kuolleisuus on 70-vuotialla 100-200 kertaa suurempi kuin parikymppisellä jolloin suhtautuminen näissä ikäryhmissä on erilaista ja oikeastaan vasta alle 40v voi olla jokseenkin huoleton ainakin kuoleman suhteen. Ja 50 täyttäneellä on jo todellista syytä varoa tartuntaa. Ja vielä että pitkä korona on kaikile mahdollista. Niinpä yhdessäkään maassa maapallolla ei ole voitu turvautua pelkästään ihmisten omaan harkintaan ja itsesuojeluvaistoon vaikka totisia yrityksiä on kuitenkin on ollut Ruotsi, Trumpin Yhdysvallat (pl. moni demokraattien hallitsema osavaltio), Brasilia, Valko-Venäjä ainakin.

    Timo A.: Mahtaakohan se ikä olla muuta kuin välillisessä korrelaatiossa riskiin. Mitä vanhempi ikäryhmä, sitä enemmän monisairaita tai muuten huonokuntoisia. Mutta hyväkuntoinen 50-vuotias on paremmassa asemassa kuin huonokuntoinen 40-vuotias.

    ”…hyväkuntoinen 50-vuotias on paremmassa asemassa kuin huonokuntoinen 40-vuotias.”

    Ei kyllä taida olla.

    Esimerkiksi ao. tutkimuksessa todetaan että Japanissa, Italiassa ja Espanjassa ei ole juuri eroa kuolleisuuden jakautumisessa eri ikäisiin. Se puhuu sen puolesta että pelkkä ikä sellaisenaan on merkittävä riskitekijä.

    https://www.nature.com/articles/s41598-020-73777-8

    ”…the age distribution of mortality by COVID-19 (the distribution of the proportion of deaths per age group among all deaths), is similar between Italy, Japan, and Spain, even though the number of deaths are quite different among them”

    Pelkkä ikä näyttäisi olevan riskitekijä sinänsä.

      (lainaa tätä viestiä vastaukseesi)

   4. K.k.:
    Komplikaatio tuossa ihmisten omaan itsesuojeluvaistoon turvautumisessa on että kuolleisuus on 70-vuotialla 100-200 kertaa suurempi kuin parikymppisellä jolloin suhtautuminen näissä ikäryhmissä on erilaista ja oikeastaan vasta alle 40v voi olla jokseenkin huoleton ainakin kuoleman suhteen. Ja 50 täyttäneellä on jo todellista syytä varoa tartuntaa. Ja vielä että pitkä korona on kaikile mahdollista. Niinpä yhdessäkään maassa maapallolla ei ole voitu turvautua pelkästään ihmisten omaan harkintaan ja itsesuojeluvaistoon vaikka totisia yrityksiä on kuitenkin on ollut Ruotsi, Trumpin Yhdysvallat (pl. moni demokraattien hallitsema osavaltio), Brasilia, Valko-Venäjä ainakin.

    Monissa länsimaissa kulutusvoima on valunut paljon iäkkäämmille kuin yleensä on ollut historiallisesti, Suomessa sekä monissa muissa maissa 50-60-vuotiaiden kulutusvoima on tainnut kiriä jo ohi 20-30-vuotiaista. Näin ollen länsimaissa kulutusyhteiskuntaa ajavat itse asiassa ryhmät jotka ovat riskialttiimmassa asemassa, samoin näitä kulutettavia palveluita tuottavat pääasiassa nuoremmat, ja samalla tämä seikka varmistaa ettei talouden negatiivisilta vaikutuksilta nuorille säästytä, tuli rajoituksia tai ei. Yhteiskuntamme on nimittäin erittäin epäreilu jo nyt, lähinnä sen vuoksi että lainsäädäntö, verotus, poliittinen järjestelmä sekä myös keskuspankkijärjestelmä tukee omistamista ja omaisuusarvoja työn tekemisen sijasta.

    https://www.youtube.com/watch?v=ZuXzvjBYW8A

    Puhuja on konservatiivinen oikeiston poliitikko, joten häntä ei voi helpolla syyttää poliittisesta ideologiasta, tällaiset väitteet kun ovat yleensä vasemmistoradikaalien esittämiä. Mutta kyseessä ei ole edes oikeisto-vasemmisto vastakkainasettelu, tämä voidaan selittää pelkästään demokratialla ja väestörakenteella: Demokratia toimii, lopputulos ei vain ole kaunista pienenevillä sukupolvilla. Mutta onneksi olkoon, neo-aristokratia on saatu luotua jo liberaaleissa demokratioissa, ja tällä kertaa tämä on hyvin ja oikein koska liberalismi ja demokratia ovat hyvin ja oikein eivätkä voi epäonnistua.

      (lainaa tätä viestiä vastaukseesi)

  2. Siellä on tapahtunut talous- ja vähän muukin liberalismi, joka nyt jokaisen vähänkään historiaa tuntevan pitäisi ihan kysymättäkin tietää. Siirtomaavallan ohella tietysti, kuten yleensäkin. Sillä, kuten kaikella muullakin, on hintansa: ilmaisia lounaita kun ei ole.

   Jos jotain geneettistä selitystä haluaa etsiä, niin tilastojen valossa se, että maa on historiallinen frankkien leviämisen alkupiste, voisi olla käypäinen sekin. Kunhan ei unohda myös muita yhtä hyviä selityksiä. Maailma kun on vuorovaikutteinen kokonaisuus paitsi kokonaisuutena, myös pienen Belgian sisällä. Tosiasioihin sinänsä ei vaikuta se, onko niitä tarkasteleva henkilö itse uskomusrakenteeltaan holisti, ei-holisti, realisti vai jollain muulla tavalla liian tosikko ymmärtääkseen Jumalan, Luonnon tai mikä entiteetti hänelle nyt sattuukin olemaan se primäätinen, huumorintajua.

     (lainaa tätä viestiä vastaukseesi)

 10. Itis ja Puhos kiinni nyt alkuun. Pahimpien postinumeroiden ympäröimässä Itiksessä oli tänä viikonloppuna Tivolirieha, porukka tappituntumassa ja maskeista tietoakaan. Joku vastuu pitäisi olla kauppakeskuksellakin. Järkyttävää touhua!

    (lainaa tätä viestiä vastaukseesi)

 11. Olin pari viikkoa sitten viikonlopun eräässä lomakeskuksessa Saimaan rannalla Lappeerannassa. Ihmiset viihtyivät ruokaravintoloissa ja karaoketta tarjottiin yömyöhällä.

  Silmiin pisti, ettei ravintoloissa noudatettu minkäänlaista koronan torjuntaa, edes varmuuden vuoksi. Yhtäkään pöytää ei olllut pois käytöstä, pizzeriaan jonotettiin tappituntumalla.

  No, toisaalta tuon ymmärsi koska Etelä-Karjalassa on ollut vain muutamia tartuntoja. Mutta entä jos sinne sattuukin joku ”supertartuttaja”? Sitten pöytien harventaminen on myöhäistä.

  Kun lopukesästä seurasi jalkapalloilijoiden saamia tartuntoja eri puolilla Espanjaa, saattoi aavistaa (koska futaajathan ovat sielläkin eläneet ”turvakuplissa”) että virusta oli paljon runsaammin ja laajemmalle levinneenä kuin tartuntaluvut näyttivät. Niin sitten kävikin, että melkein koko Espanjassa leimahti yhtä aikaa.

  Mielenkiintoista Osmon kirjoituksen kannalta on, että nyt Espanjassa tartunnat vähenevät kovaa vauhtia. Yksi ”pahimmista” paikoista eli Madrid tulee alaspäin ja kohtaa ilmaantuvuusluvuissa ylöspäin menevän Helsingin. Mutta keinot ovat Espanjassa kovat (ovatko espanjalaiset suomalaisia kovapäisempiä?) sillä esim. liikkuminen jopa kaupunginosasta toiseen on ollut kiellettyä.

  Monet asiantuntijat sanoivat keväällä, että maskin käyttö antaa vaarallisen turvallisuudentunteen. Selittääkö maskipakko (monessa maassa tiukasti noudatettu ja vahdittu) osaltaan ihmisten varomattomuutta? Vai väsyykö ihminen primitiivisen vaistonsa takia varomasta, kun välitön uhka on jossakin kauempana, poissa silmistä?

    (lainaa tätä viestiä vastaukseesi)

 12. Millaiset edellytykset lienee tehdä seulontatestausta asuinalueilla, joilla tartuntoja todetaan erityisen paljon? Raksoilla ja maatiloilla on näin ilmennyt jonkin verran testaushetkellä kokonaan tai lähes oireettomia tartuntoja. Mutta eihän esim. tietyssä korttelissa asuvia voine pakottaa testiin saati pitää kotona tuloksia odotellessa, vaan pitäisi ilmeisesti käyttää pikatestejä. Kuulen mielelläni testauskäytäntöjä paremmin tuntevien ajatuksia.

    (lainaa tätä viestiä vastaukseesi)

 13. Raaka tosiseikka on se että nytkin koko Suomen totaalisulku kolmeksi viikoksi, vain välttämätön infra ylläpitäen, tulisi kaikin puolin halvemmaksi kuin talven yli hybridikitkuttelu. Tämän jälkeen ulkomaanliikenne vain rahdille. – On selvää että nyt tilanne pahenee helmi/maaliskuulle asti. Rokottamisia laajassa mitassa saadaan odotella kesän yli. Talous sakkaa enemmän kuin ennustetaan. Oli erittäin hätiköityä lyödä kevään pientä epidemianpoikasta kaikella käytettävissä olevalla arsenaalilla 20 miljardia velkaantuen, kun vasta ensi talvena on tosi kyseessä ja käytännössä suuret paukut on loppu. Riski piilee yhä sairaanhoidon ylikuormittumisessa. Ilmeisesti se täytyy itse kokea, eikä voi ottaa opiksi muiden virheistä. – Rokotteet. Rokoteteollisuus on bisnestä. Kun ensimmäinen yhtiö ilmoittaa rokoteonnistumisesestaan täytyy tietenkin muidenkin mahdollisimman nopeasti kertoa omista rokotteistaan samoilla prosenteilla jotta säilyvät kilpajuoksussa rahan perässä mukana. – Koronaväsymys? Heti jos suomalainen vähääkään joutuu välttelemään baarissakäyntejä, lätkämatseja tai edes pitämään sosiaalista etäisyyttä metrin pari niin ollaan uupuneita ja pitäisi päästä lepuuttamaan ja hölläämään kun on ollut tässä niin kestämistä. Kestämistä? Ruokaa kaikilla jääkaapit täynnänsä ja vettä tulee kun vessannupista vetää, teeveessä 20 kanavaa. Olen välillä päivitellyt että mitä siitä sitten tulee jos kansakuntaamme kohtaa oikea perustavaa laatua oleva kriisi.

    (lainaa tätä viestiä vastaukseesi)

  1. Korpi-Heikki:
   Raaka tosiseikka on se että nytkin koko Suomen totaalisulku kolmeksi viikoksi, vain välttämätön infra ylläpitäen, tulisi kaikin puolin halvemmaksi kuin talven yli hybridikitkuttelu. Tämän jälkeen ulkomaanliikenne vain rahdille.

   En usko. Kolmen viikon totaalisulku saisi maan sekaisin, mutta ei kadottaisi tautia mihinkään. Vaikka tauti katoaisi maasta, ulkomaanliikenne jatkuu. Vaikka henkilöliikenne loppuisi (jota ei pysty lopettamaan, koska perustuslain mukaan se on suomalaisten perusoikeus eli eräänlainen keskeinen ihmisoikeus poistua maasta tai tulla takaisin), tuhannet ammattikuljettajat ajavat, seilaavat tai lentävät rajojen yli päivittäin. Ei ammattilaisuus tarkoita sitä, etteikö tauteja voisi tulla mukana. Vaihtoehto 3 viikon totaalisulku + hybridikitkuttelu on kalliimpi kuin hybridikitkuttelu pelkästään.

     (lainaa tätä viestiä vastaukseesi)

   1. Tomas Pueyo kirjoitti reilut kaksi viikkoa sitten tuosta eri toimien vaikuttavuudesta ja kustannuksista. https://tomaspueyo.medium.com/coronavirus-the-swiss-cheese-strategy-d6332b5939de

    Tiivistettynä: mikään toimenpide ei ole yksinään riittävä (esim. rajojen sulkeminen tai pakkokaranteenit, koska niitä ei vaan voi tehdä täysin pitävästi), mutta keinovalikoimaa on olemassa niin laajalti, että eri keinoja yhdistelemällä saadaan setti, jolla R pysyy alle yhden ja epidemia sammuu. Keinovalikoimassa on eri hintaisia työkaluja: sosiaalisten kontaktien rajoittaminen on (kansantaloudellisesti) kallista, tekniset keinot (maskit, tuulettaminen, ilmanpuhdistimet, …) taas halpoja. Tartunnanjäljitys estää jatkotartuntoja niistä harvoista tapauksista, joita tulee muista keinoista huolimatta.

    Omaa tulkintaani: Viisaiden päättäjien pitäisi siis osata valita sellainen työkalupaletti, jolla R saadaan pidettyä alle yhden mahdollisimman pienellä kustannuksella kansantaloudelle. Jonkun verran se vaatii sosiaalisten kontaktien rajoittamista (superleviämistapahtumien estäminen), mutta pääosin se pystytään hoitamaan halvoilla keinoilla, jos rajat pidetään kiinni (joksi riittää myös pakkokaranteenit, jotka olisi mahdollisia Suomessa jo nykylainsäädännöllä – vrt. Skopjen lennot Turkuun).

      (lainaa tätä viestiä vastaukseesi)

 14. Kaikki Suomessa asuvat eivät koe olevansa samassa veneessä. Ei ole talvisodan henkeä tai talkooperinnettä. Koetaan että jos ei voi vaikuttaa hyvässä niin ei huonoilla teoillakaan ole merkitystä.

  Jotain kertoo sekin että ihmiset ovat ihan vilpittömästi valmiita poseeraamaan median haastatteluissa omalla naamallaan ja nimellään kommentoiden että enpä välitä, tulee jos on tullakseen. Ajatellen vain omaa itseään.

  Aina helppoa sanoa että ulkopuolisuus johtuu esimerkiksi rasimista ja taloudellisesta huono-osaisuudesta. Uhriutuminen on kuitenkin jokaisen pään sisällä vaikka media toki ruokkii sitä ainakin siinä osassa joka seuraa suomenkielistä mediaa.

  Fatalismi on kuitenkin Suomessa uusi ilmiö. Nyt saadaan esimakua siitä miten hyvinvointivaltiolle käy jos jotkut vain ottaa mutta ei koskaan anna. Enkä tarkoita veronmaksua.

    (lainaa tätä viestiä vastaukseesi)

  1. Kansankodin kuokkavieras:
   Kaikki Suomessa asuvat eivät koe olevansa samassa veneessä. Ei ole talvisodan henkeä tai talkooperinnettä. Koetaan että jos ei voi vaikuttaa hyvässä niin ei huonoilla teoillakaan ole merkitystä.

   Kun kaikki eivät ole samassa veneessä, niin sellaista kokemustakaan ei tule. Talvisota koski kaikkia. Kaikilla oli esim. pommitusten aikaan riski loukkaantua tai kuolla sirpaleista, jos liikkui ulkona pommitusten aikaan. Korona ei koske kaikkia yhtäläisesti. Sen vakavimmat vaikutukset koskevat ylivoimaisesti eniten yli 80-vuotiaita, kun taas esim. opiskeluikäisten nuorten aikuisten kohdalla vaikutukset maailmanlaajuisesti ovat olleet huomattavan paljon vähäisempiä. Koronan taloudelliset vaikutukset osuvat joihinkin pahasti, ja jotkut toiset ovat vaurastuneet huomattavastikin koronatoimenpiteisiin kulutettujen rahojen ansiosta. Korona on siihen liittyvine pakkolakeineen eräänlainen omaisuuden uusjakomekanismi, jossa osa vauraistakin yrittäjistä kaatuu konkurssiin ja toisia nousee lähes tyhjästä miljonääreiksi. Sodassa taas harva oli taloudellisia voittajia, vaan lähes kaikki hävisivät jotain. Koronataistossa valtio velkaantuu, ja yksityistalouksista osa porskuttaa paremmin kuin koskaan ennen. Asunto- ja mökkikauppakin on käynyt viime kuukausina jokseenkin ennätyskuumana.

     (lainaa tätä viestiä vastaukseesi)

   1. kehitystä: opiskeluikäisten nuorten aikuisten kohdalla vaikutukset maailmanlaajuisesti ovat olleet huomattavan paljon vähäisempiä

    Heidän menostaa näkee, ettei korona paljoa paina heitä, vaikka taloudelliset vaikutukset iskevät pahasti juuri heihin. Jos talous on pohjamudissa, työmarkkinat jäissä ja Kiina vallannut markkinat heidän valmistuessaan, niin siinä meillä on menetetty sukupolvi.

      (lainaa tätä viestiä vastaukseesi)

 15. Olisi pidettävä sosiaalinen etäisyys niihin, jotka eivät noudata suosituksia (pidä sosiaalista etäisyyttä, pese käsiä jne.). Tällöin tauti leviää vain ja lähinnä niiden keskuudessa, jotka eivät noudata suosituksia. Ihmisille olisikin nyt kerrottava, miten parhaiten tunnistaa ne, joihin erityisesti tulisi pitää sosiaalista etäisyyttä.

    (lainaa tätä viestiä vastaukseesi)

  1. Aika ajatella:
   Olisi pidettävä sosiaalinen etäisyys niihin, jotka eivät noudata suosituksia (pidä sosiaalista etäisyyttä, pese käsiä jne.). Tällöin tauti leviää vain ja lähinnä niiden keskuudessa, jotka eivät noudata suosituksia. Ihmisille olisikin nyt kerrottava, miten parhaiten tunnistaa ne, joihin erityisesti tulisi pitää sosiaalista etäisyyttä.

   Ainakin pikkulapset kuuluvat tuohon ryhmään. Syövät päiväkodeissa yhteisiä lelujakin. Ei ole minkäänlaista sosiaalista etäisyyttä, vaan bakteerit menevät vaihtoon tehokkaasti. Eivätkä pese itse käsiäänkään. Joku muu välillä pesee, sitten laittavat sormet suuhunsa, ja käsien pesun mikrobeja puhdistava vaikutus katoaa siihen.

   Julkisissa vessoissa asioilla käyvistä erään lukemani tutkimusten mukaan noin joka kymmenes ei toimituksen päätteeksi pese käsiään. Ruokailua ennen kätensä peseviä on kai noin 70 % väestöstä. Muut eivät pese. Aika monia pitäisi vältellä, jos pitäisi osata vältellä käsien pesua suorittamattomia. Naiset pesevät kätensä useammin kuin miehet keskimäärin. Myös mm. ihmisen ammattialalla on yhteys käsien pesun todennäköisyyteen.

     (lainaa tätä viestiä vastaukseesi)

   1. Osmo Soininvaara:

    Pikkulaten kautta epidemian ei kyllä ole havaittu leviävän.

    Noin ajateltiin alussa. Esim. Harvardin yliopiston lääketieteen puolen nettisivujen lääketieteen koronan lapsivaikutuksia käsittelevässä tuoreimmassa kansantajuisessa esityksessä katsotaan uudempien tutkimusten tulosten pohjalta huolten kasvaneen siitä, että lapset saattavat toimia taudin levittäjinä, vaikkeivat itse saisi koronan oireitakaan:
    ”the presence of high viral loads in infected children does increase the concern that children, even those without symptoms, could readily spread the infection to others.”
    https://www.health.harvard.edu/diseases-and-conditions/coronavirus-outbreak-and-kids

      (lainaa tätä viestiä vastaukseesi)

 16. Pääkaupunkiseudun uudet rajoitukset päätettiin torstaina, joka taas oli ensimmäinen päivä jolloin tätä jyrkkää tartuntamäärien kasvua oli nähtävissä. Ilmiselvästi rajoitukset suunniteltiin lievemmän kasvun katkaisemiseen. Lokakuun ajan tartuntojen määrä pysyi kurissa tehokkaan tartuntojen jäljityksen ansiosta, mutta nyt tartuntoja tulee sitä tahtia ettei tartunnanjäljitys pysy perässä ja homma levähtää käsiin. Pääkaupunkiseudun kaupunginjohtajat vielä selittävät kuorossa, ettei lisärajoituksia tarvita ennen kuin nähdään näiden nykyisten teho.

  Tänään hallitus ja presidentti on yrittäneet palauttaa pelkoa/kunnioitusta koronaa kohtaan. Saapi nähdä, kuinka se onnistuu. En usko, että onnistuisi niin hyvin että se muuttaisi riittävästi ihmisten käytöstä. Nyt ihmiset miettii, miten rajoituksia voi kiertää, kun keväällä pysyteltiin kotona riippumatta siitä, millaiset rajoitukset oli. Meilläkin oltiin työpaikalla kevät tiiviisti etänä, mutta nyt pidetään palavereja kasvotusten ja tietysti kahvin kanssa, ettei tarvitse käyttää maskeja.

    (lainaa tätä viestiä vastaukseesi)

  1. huolestunut ja samalla optimisti:
   Pääkaupunkiseudun uudet rajoitukset päätettiin torstaina, joka taas oli ensimmäinen päivä jolloin tätä jyrkkää tartuntamäärien kasvua oli nähtävissä. Ilmiselvästi rajoitukset suunniteltiin lievemmän kasvun katkaisemiseen. Lokakuun ajan tartuntojen määrä pysyi kurissa tehokkaan tartuntojen jäljityksen ansiosta, mutta nyt tartuntoja tulee sitä tahtia ettei tartunnanjäljitys pysy perässä ja homma levähtää käsiin. Pääkaupunkiseudun kaupunginjohtajat vielä selittävät kuorossa, ettei lisärajoituksia tarvita ennen kuin nähdään näiden nykyisten teho.

   Tänään hallitus ja presidentti on yrittäneet palauttaa pelkoa/kunnioitusta koronaa kohtaan. Saapi nähdä, kuinka se onnistuu. En usko, että onnistuisi niin hyvin että se muuttaisi riittävästi ihmisten käytöstä. Nyt ihmiset miettii, miten rajoituksia voi kiertää, kun keväällä pysyteltiin kotona riippumatta siitä, millaiset rajoitukset oli. Meilläkin oltiin työpaikalla kevät tiiviisti etänä, mutta nyt pidetään palavereja kasvotusten ja tietysti kahvin kanssa, ettei tarvitse käyttää maskeja.

   Tämä on se liberalismin tragedia (vrt. tragedy of the commons).

   Mitään ei saa tehdä ennen kuin on todistettu tarve tai edellisten toimien vaikutus. Aikaisempien toimien epäonnistuminen ja yleisemmin koko homman levähtäminen käsiin luo oikeutuksen toimeen, eli tässä on se liberalismin tragedia. Mitään ei saa siis tehdä ennen kuin on myöhäistä, muuten voidaan loukata ihmisten vapautta.

     (lainaa tätä viestiä vastaukseesi)

 17. Eipä tämä mitään mieltäylentävää luettavaa ollut marraskuisena maanantaina, mutta mihin tuo toisaalta olisi menossakaan.

  Jos rajoitusten perustelu oli riskiryhmäläisten suojelu, niin niistä voidaan varmaan luopua kun riskiryhmäläiset on rokotettu?

    (lainaa tätä viestiä vastaukseesi)

  1. HJK:
   Nyt motivoidaan käyttäytymään tunnollisesti ”heidän keskuudessa jotka eivät suosituksista piittaa” esimerkiksi sillä ettei menetettäisi yhteistä joulua. Joulu, tuo kaikkien kansakuntien tärkeä juhla?

   Joulu vietetään usein perhepiirissä. Uuden vuoden juhlintaa taas vietetään yleisemmin isommissa porukoissa.

   Mutta itse suhtaudun yhä epäilevämmin sulkutoimien järkevyyteen. Koronan leviämistä sillä ehkä viivytetään, mutta sulkeutumisen haittavaikutukset ovat valtavia. Toimenpiteet pitäisi kohdentaa järkevästi, eikä tehdä niin kuin nyt, että suljetaan mitä helpoiten on suljettavissa, eli esim. julkiset palvelut, jolloin ihmiset pakkautuvat yksityisiin palveluihin. Esim. kirjastoissa on yleensä hyvin väljälti ihmisiä. Nyt kun ihmiset eivät voi mennä sinne, ne menevät jonnekin muualle, minne pääsevät, jos eivät halua olla kotonaan.

     (lainaa tätä viestiä vastaukseesi)

 18. Hyviä pointteja täällä meidän viranomaistahojen paniikki/sulku/poikkeustilavyörytyksen vastineeksi. Näyttää julkisen puolen toimijoilla sormet kovasti syyhyävän että pääsisivät taas käyttämään valtaa hallintoalamaisiinsa oikein kunnolla.
  Yksi havainto lisää Die Zeit-lehdestä eilen: Siellä verrattiin Vietnamia ja Saksaa tämän ilmiön hoidosta. Kutakuinkin samankokoisia maita, Vietnam vähän tiheämmin asuttu. Keskusjohtoinen yhden puolueen hallinto on hoitanut epidemiaa Vietnamissa niin, että elämä siellä on ollut koko ajan kutakuinkin normaalia, sairastuneiden ja kuolemien määrä monta kertaluokkaa pienempi jne. Toimittaja pohtikin siinä mm. kumpi yhteiskunta nyt sitten onkaan ”vapaampi” kun Saksassa kärvistellään edelleen häntä koipien välissä maskit naamalla luimistellen ja toisiansa vältellen…
  https://www.zeit.de/politik/deutschland/2020-11/umgang-corona-arroganz-asien-vietnam-infektionsgeschehen-erfolg

    (lainaa tätä viestiä vastaukseesi)

 19. Mietin rokottamista. Olisiko järkevää priorisoida isot kaupungit? Viruksen eristäminen on yksinkertaisempaa pienillä paikkakunnilla.

  Toinen ajatus koskee riskiryhmiä. Kun ne suojataan niin eikö synny valtava paine avata koko yhteiskunta kun kuolleisuus painuu alle influenssan ja sairaalat pysyvät tyhjinä?

    (lainaa tätä viestiä vastaukseesi)

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Notify me of followup comments via e-mail. You can also subscribe without commenting.