Talouspolitiikka, Verde, _

Edessä on kaikkien talouskriisien äiti

Kirjoitin Verdeen pääkirjoituksen talouskriisistä, johon koko Eurooppa ja Suomi siinä mukana ajautuu. Päädytään täysin kartoittamattomalle alueelle, jossa talousmalleista on vain vähän apua.

Kirjoituksen voi lukea tästä. Koska kommentointi ei Verdessä vielä toimi, kirjoitusta voi kommentoida tällä blogilla.

 

17 thoughts on “Edessä on kaikkien talouskriisien äiti

 1. Hyvä kirjoitus. Talous huolettaa kovasti, mutta itseäni huolettaa myös tämä suomalaisten luontainen pidättyvyys sosiaalisissa suhteissa. Näin vaikka siitä Korona aikaan onkin ehkä ollut hyötyä. Juuri kun oli vähän saatu Suomeen iskostettua kohteliasta kättelykulttuuria, siitä pitää heti luopua ja palata perinteiseen suomalaiseen ”nyrkinkantaman päässä” mököttämiseen.

  Voitaisinko tilalle ottaa japanilaistyylinen kumartelu-kulttuuri? Se olisi turvallinen Koronan ja muiden pöpöjen suhteen. Tarjoaisi lisäksi myös esim. juhlatilaisuuksiin mahdollisuuden hyvinkin näyttävien ”linkkuveitsien” tekemiseen.

    (lainaa tätä viestiä vastaukseesi)

 2. ”Kun päreiksi mennyt talous joudutaan rakentamaan uudestaan, sitä ei kannata rakentaa entisenlaiseksi. Muuten se joudutaan purkamaan toiseen kertaan ilmastosyistä.”

  Tuo on erinomainen huomio ja toivoisi, että sen mukaan toimitaan, mutta ei… Koronaepidemiaan vedoten tuetaan julkisin varoin merkittävästi liiketoimintaa, joka ei enää tulevaisuudessa palaa entiselleen. Koronaepidemian ja ilmastonmuutoksen lisäksi kulutuskäyttäytyminen ja kulttuuri ovat muutoksessa muutenkin. Esimerkiksi lentäminen ja massaturismi – mikä mm. ilmastomuutoksen kannalta on suotavaakin – voivat hyvin vähentyä pysyvästi. Lisäksi esim. kiertotalous muuttaa taloutta perustavalla tavalla.

    (lainaa tätä viestiä vastaukseesi)

 3. OS kirjoittaa tärkeästä asiasta ihan oikein.

  Suomi on tällä hetkellä kilpailukyvytön himoverottajien maa, jossa ei kannata investoida, riski-yrittää, työllistää tai tehdä lapsia.

  Meillä on 500 000 työtöntä ja maailman jäykimmät työmarkkinat, jotka ovat seurausta ay-liikkeen Hakaniemen veroparatiisista pyörittämästä työvoimakartellista.

  OSn mainitsema ”Kaikkien talouskriisien äiti” pamahtaa nyt voimalla päälle ja vielä lisänä sisämarkkinoillemme iskevät veroja kiertävien globaalien suuryhtiöiden kilpailupaine.

  Nykyinen pääministerimme Sanna Matin on marxilainen fundamentti, joka on ymmärtämättömyyttään käynyt maan taloutta ylläpitävän yrityssektorin kimppuun ja vaatinut sitä sponsoroimaan marxilaista projektiaan. Tässä hän tulee pettymään, kun ei tajua edes talouden alkeita!

  Kaiken tämän päälle parhaat yrityksemme ja osaajat lähtevät joukolla maasta, suuryritystemme perään.

  Nyt kaikkien, varsinkin velka-addiktien besserwisseriemme, pitää tunnustaa, että Suomen Marxin ideoihin perustuva talouskokeilumme on epäonnistunut, niin kuin kaikkialla muuallakin.

  Suomen mediakin on osoittautunut denialistiksi edellä mainittujen asioiden suhteen, on laiminlyönyt täysin päätehtävänsä, eli Suomen kansan informoinnin tärkeistä asioista!

  Suomen talous tarvitsee nyt kipeästi täysreformin. Tätä kriisiä edeltänyt maailma ei enää koskaan palaa. Lähtökohtana on se mitä Suomen taloudesta on jäljellä tämän kaiken jälkeen.

  Reformin tavoitteena on oltava se, että Suomesta ja varsinkin maata rahoittavista yrityksistä tehdään kansainvälisesti kilpailukyisiä markkinatalouden ehtojen mukaan. Muuta vaihtoehtoa ei olekaan!

  Onnistuakseen tällainen talousreformi vaatii aivokirurgin tasoista osaamista, ja ennen kaikkea vahvaa ja uskottavaa, koko Suomen etua ajavaa kriisi-johtajaa.

  Kun katselee ympärilleen, tällaista johtajaa ei valitettavasti ole näkyvissä?

  Tuleekin ikävä sellaisia kriisijohtajia kuten Lipponen, Sailas+Viinanen, Sorsa, Tanner, Paasikivi, Mannerheim ja Kekkonenkin, joka jätti meille velattoman maan.

  Suomen pitää nyt heittää kehään ylivoimatekijänsä, joita ovat:
  1) Luontainen kyky vastuuta ottavaan ja tuloksekkaaseen tiimityöhön
  2) Erinomainen koulutustasomme
  3) Valmius ketterästi ottaa käyttöön uusia ideoita
  4) Kansainvälisesti harvinainen rehellisyytemme ja suorapuheisuutemme
  5) Taitavat johtajamme, josta todisteena sodanjälkeinen hyvinvointi-buumimme
  6) Tehokas ja ei-korruptoitunut hallintomme

  Seppo Korppoo, yli 40-vuotta 24/7 palvelua teknologia-vientimme eturintamalla

    (lainaa tätä viestiä vastaukseesi)

 4. Ei tämä nyt niin ainutlaatuinen kriisi ole, etteikö malleja ja esimerkkejä olisi olemassa. Malleja on ja niitä on syytä kaivaa esille, jotta voimme ymmärtää mitä on tapahtumassa. Nyt tuntuu kieltämättä siltä, että päätöksiä tehdään ilman minkäänlaista ennakointia tulevasta.

    (lainaa tätä viestiä vastaukseesi)

 5. Olisiko Taiwanin malli tullut Suomelle halvemmaksi? Rajoille tiukka 14 päivän karanteeni, ja maa pidetään sisäisesti vapaana koronasta ja maan sisäinen talous suurimmaksi osin auki, joitain rajoituksia suurille massatapahtumille.

    (lainaa tätä viestiä vastaukseesi)

 6. > Toinen aalto pitäisi estää,
  > jotta talous ei romahtaisi

  Ei voi enää mitään. Talous on jo romahtanut. Korona-kriisillä enää pidetään kulisseja pystyssä.

  Mitä mieltä muuten ole Kanadan mallista:
  – Kaikki velat annetaan anteeksi, jos luovutatte (kollektiivisesti) kaiken omaisuutenne valtiolle.

  Sen jälkeen jokaisella on valtion osoittama työpaikka ja turvattu palkanmaksu. Kenelläkään ei ole huolta huomisesta!
  – Auto, asunto ja jopa alushousut ovat kansalaisten hallussa vain käyttöoikeussopimusta vastaan.
  – Jos vuokra jää maksamatta, omaisuus tehdään digitaalisella 5G-signaalilla toimimattomaksi internet-of-things -liittymän kautta.

  Huoleton on hevoseton mies!

    (lainaa tätä viestiä vastaukseesi)

 7. Niin juu, paskaahan se perinteinen suomalainen pidättyvyys tuollaisten kosmopoliittien mielestä on. Siis mököttämistä karvat korvilla pöydän päässä. Ei kun opettelemaan poskipusuja ja pikkupuhehölötystä, että paremmin kelvattaisiin Euroopan parketeille! Ihan totta, mistä helvetistä kumpuaa tuo alemmuudentunne ja omien tapojen vähättely jotenkin huonompina tai moukkamaisempina?

    (lainaa tätä viestiä vastaukseesi)

 8. Marin vaan sanomaan sakemanneille että nyt painetaan rahaa, mutta tällä kertaa ette painele tankeilla Puolaan. Huoli tästäkin lienee turha, koska niillä on kolme toimivaa tankkia kun on pitänyt tehdä ylijäämää eikä pitää asioita kunnossa, kun taas Puola varustautuu EU:n rahoilla vyöryttämään koko Euroopan.
  Kannattaa myös huomioida että Biden kerää itselleen idioottien laumaa ja kohta siellä aletaan romahduttamaan taloutta ’deficit hawkien’ avulla. Biden on vuosikymmenet uhonnot leikkaavansa sosiaaliturvaa ja muuta tarpeellista näyttääkseen kovikselta republikaaneille, mutta ollut aina lisäämässä posketonta puolustusbudjettia, joten USA on kohta sellaisessa yhteiskunnallisessa kriisissä, että koko maailman talous paukkuu taas ihan eri lailla. Katsokaa vaan, niin Biden valitsee hallintoonsa enemmän republikaaneja kuin sellaisia demokraatteja jotka ajavat aidosti panostuksia ilmastoasioihin ja ihmisten palveluihin. Harris jo veti kaiken tuen pois New Green Dealilta, johon ehdokkaana vielä laittoi nimen alle. John Kasich on ammattiyhdisyksiä vainonnut rasistinen kusipää republikaani ja ympäristöntuhoaja, mutta silti sitä veikataan korkealle Bidenin hallintoon, mutta Sanders jää ulos jolla sentään 30-40 prosentin kannatus demokraattien keskuudessa ja maan suosituin poliitikko koko kansan silmissä, kiitos poliittisen ohjelmansa ei minkään ulkoisen karisman. Eli maailma ei muutu ennen kuin USA muuttuu ja USA muuttuu vasta kun demokraatit muuttuvat ja nyt sitä ei tapahdu, vaan se jatkaa vain toisena osana yksipuoluejärjestelmässä. Mutta onneksi liberaalille maailmalle riittää se että Biden laittaa Obaman tavoin nimensä johonkin paperiin ja menee sitten luvittamaan taas enemmän fossiilisia kuin edeltäjänsä. On teillä helppoa, kun politiikka on vain puhetta ja teatteria, ettekä oikeasti vaadi mitään fanittamisen sijaan. Vihreillekin voitto merkitsee sitä, että kirjoitatte 197-sivuisen ohjelman ja jos siitä ei kukaan löydä yhtään kirjoitusvirhettä, niin korkkaatte skumpan.

    (lainaa tätä viestiä vastaukseesi)

  1. JS:
   Marin vaan sanomaan sakemanneille että nyt painetaan rahaa, mutta tällä kertaa ette painele tankeilla Puolaan…

   Saksan tankit ovat jo Puolassa. 😂 Saksa ei kykene hoitamaan omaa puolustustaan. Se on turvallisuusriski koko Euroopalle. Sen ainoa kontribuutio turvallisuudelle on materiaalin lahjoittaminen muille, mm. Puolalle.

     (lainaa tätä viestiä vastaukseesi)

 9. Suomi käyttää elvytysmiljardinsa järjettömällä tavalla. Tulevaisuusinvestoinnit ovat poroaitojen ja pitkospuiden rakentamista ja työllisyyssatsaukset julkisen sektorin paisuttamista.

  Seuraavalla hallituksella on edessä jättiurakka kun maa pitää saada tämän hallituksen jäljiltä taas kuntoon.

    (lainaa tätä viestiä vastaukseesi)

  1. Erkki N:

   Suomi käyttää elvytysmiljardinsa järjettömällä tavalla. Tulevaisuusinvestoinnit ovat poroaitojen ja pitkospuiden rakentamista ja työllisyyssatsaukset julkisen sektorin paisuttamista.

   Seuraavalla hallituksella on edessä jättiurakka kun maa pitää saada tämän hallituksen jäljiltä taas kuntoon.

   Noinhan se ainakin nyt on mennyt, että julkista sektoria on kasvatettu pysyviä menoja lisäten ja yksityiset työpaikat vähentyneet, kenties myöskin pysyvästi. Valtion velkaa tulee lisää tänä vuonna noin 20 miljardia euroa. Systeemi toimii kuin pyramidipeli niin kauan kuin velkaa saa rajattomasti. Eli ehkä vuosia vielä. Sen jälkeen osa valtioista tehnee Argentiinan tavoin, eli eräänlaisen konkurssin, jossa osa veloista jätetään vain maksamatta pysyvästi. Jos niin käy, se tilanne on ikävä niille, joilla on silloin valtionvelkakirjoja paljon hallussaan, eli esim. eläkeyhtiöille. Historia ei tunne kovin montaa valtiota, jotka ovat yli 200 vuotta vanhoja, mutta eivät olisi koskaan tehneet konkurssia. Uudet 1800-ja 1900 -luvuilla perustetut kansallisvaltiot ovat vielä aika uusia. Moni talousteoria olettaa, ettei valtiot voisi jättää velkojaan maksamatta, mutta kyllä historiassa on niin tapahtunut monta kertaa. Suvereeni valtio voi toimia kuten tahtoo.

     (lainaa tätä viestiä vastaukseesi)

 10. ”Suomi on kummallinen poikkeus. Meilläkin ilmaantuvuus on kesästä monikymmenkertaistunut, mutta se on häviävän pientä verrattuna muiden Euroopan maiden kaaokseen. Torjuntatoimet ovat Suomessa verrattain lieviä.

  Ei oikein tiedetä, mikä tekee maastamme niin erilaisen. On puhuttu kansan tottelevaisuudesta, luontaisesta pidättyvyydestä sosiaalisissa suhteissa, harvasta asutuksesta ja slummien puuttumisesta.”

  – Uutisissa vilahti Euroopan pyrkimys harmonisoida koronastestausta. Mietin mahtaako tämä pitää sisällään PCR-testauskäytäntöjen yhtenäistämistä? Tällä hetkellä eri laboratorioiden suorittamassa näytteenkäsittelyssä voi ymmärtääkseni olla eroja (mm. RNA-kappaleiden monistusmäärät), mikä tuottaa eri herkkyystasoa testauksessa, eli keskenään vertailukelvottomia tuloksia. Mikäli siirrymme jatkossa pikatesteihin, on kiinnostavaa nähdä miten tämä vaikuttaa tilastoihin. Ehkä pikatestien tuomista matalammista tartuntaluvuista saadaan apua nykyisen narratiivin kääntämiseen (jahka Biden voittaa USA:n vaalit)?

  – PCR-tuloksen lisäksi diagnosointikäytännöissä taisi olla muutakin vaihtelua, esim. edellyttääkö diagnoosi oireita.

  – Ja kuinka laajasti ihmisiä ylipäätään testataan eri maissa?

  Harmonisointia kaipaisi myös kuolleisuuden tilastointi; millaisilla ehdoilla kuolema kirjataan korona-kuolemaksi missäkin maissa.

    (lainaa tätä viestiä vastaukseesi)

 11. Vakava aihe ja ratkaisuja ei ole. Mikä tahansa päätös vie tilanteen vielä huonommaksi.

  FIAT-rahan päälle rakennettu mielikuvitustalous on romahtanut ja ainoastaan teeskentely, valehtelu ja propaganda antaa mielikuvan toimivasta järjestelmästä.

  Näin ei voi jatkaa, vaan asioiden on pakko muuttua.

  Tarjolla olevat poliittiset vaihtoehdot ovat vain niin huonoja että ne kaikki johtavat umpikujaan ja esimerkiksi ympäristön osalta vielä pahempiin ongelmiin.

    (lainaa tätä viestiä vastaukseesi)

 12. Talouskriisistä huolestuminen lienee turhaa, koska korona. Pankkiautomaatista saa rahaa, ja Kela ja sosialidemokraattihallitus muutenkin pitää huolen omistaan, koska korona. Ja tosiaan, jos työttömyys tai jokin muu vähemmän kiinnostava vitsaus pelottaa, ei tarvitse pelätä enää, koska korona.

  Valtio myös säästää melko hyvin, kun väestöstä ovat hävinneet tavanomaiset sairaudet lähes kokonaan, koska korona. Syöpäseulonnat ja muut kalliit kansantautikampanjat voitiin työntää maton alle, koska korona. Ja selviämme aivan hyvin, väestön kokonaiskuolleisuus ei nouse samaa tahtia kuin koronakuolemat lisääntyvät, liikenneonnettomuudet ja erilaiset sairaudet lähes nollaantuivat.

  Koska korona.

    (lainaa tätä viestiä vastaukseesi)

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Notify me of followup comments via e-mail. You can also subscribe without commenting.