Jäikö Venäjä tahallaan kiinni hermomyrkystä?

Tarinassa Navalnyin myrkyttämisessä novitšokilla on sellaisia epäjohdonmukaisuuksia, jotka ruokkivat minussa epäilyjä Putinin lopullisesta tarkoituksesta. Silläkin uhalla, että joku pitää ajatuksiani vainoharhaisena russofobiana, kerron seuraavassa, miksi minusta tämä asia on erilainen kuin miltä se näyttää.

En voi ymmärtää, miksi valittiin novitšok, vaikka varmempiakin tapoja myrkyttää olisi ollut ja ennen kaikkea miksi valittiin myrkky, josta varmasti tiedetään, että teon taustalla oli valtio. Arkisemmin toteutettu murha olisi aina voinut olla jonkun Navalnyin korruptioselvityksten uhkaaman oligarkin tilaama.

Edelleen en voi ymmärtää, miksi Navalnyi päästettiin hoitoon Saksaan, jolloin kiinni jäämisen riski novitšokista oli noin sataprosenttinen. Jos Navalnyi oli kerran tarkoitus tappaa, olisihan hänet voitu tappaa sairaalassakin ja jopa aika uskottavasti, koska hän oli valmiiksi henkihieverissä. Yleensähän Venäjä kieltää syyllisyytensä, vaikka olisi jäänyt kiinni savuava ase kädessään. Sillä ei koskaan ole esimerkiksi ollut sotilaitaan Itä-Ukrainasta, vaikka kaikki tietävät, että on.

Entä jos olikin tarkoituskin kertoa, että Venäjän valtio myrkytti Navalnyin kielletyllä joukkotuhoaseella? Venäjän opposition pelotteluun olisi vähempikin riittänyt – arkisempikin tapa murhata olisi riittänyt viestimään, että hallinnon vastustaminen on Venäjällä epäterveellistä.

Venäjä on kansainvälisessä politiikassa joutunut puolustuskannalle. Sen silmissä paha länsi yrittää nujertaa tämän itseoikeutetun imperiumin. Se on raivannut itselleen tilaa sotilasoperaatioilla, viimeksi Syyriassa ja ilmeisesti Malissa. Isossa kuvassa maa kuitenkin on heikoilla, koska sen taloudellinen kehitys on niin onnettoman surkeaa. Joku kutsuikin Venäjää ydinasein varustetuksi Burkina Fasoksi.

Tuntiessaan itsensä nurkkaan ahdistetuksi Venäjä on aktiivisesti muistuttanut juuri ydinaseistaan: meitä ei voi kohdella kuinka huonosti tahansa.

Entä jos se halusi nyt muistuttaa, että maalla on kyky tuhota joukoittain vihollisiaan myös ilman ydinaseita. Onko novitšok Putinille vähän sama asia kuin ydinase Pohjois-Korean Kimille? Se antaa lisää voimaa vain, jos kertoo, että meillä on tällainen ase.

49 vastausta artikkeliin “Jäikö Venäjä tahallaan kiinni hermomyrkystä?”

 1. Kun Putin valittiin presidentiksi, hän kukisti silloisen gangsterikapitalismin liittoutumalla valikoitujen oligarkien ja gangstereiden kanssa ja tuhoamalla muut. Nyt Putinin hallinnon toimintotapa on osittain omaksuttu gangstereilta: julkinen tietoinen valehtelu siten, että kaikki kuulijat sen tietävät, ja julkiset teloitukset (esim. Anne Politkovskaja) https://t.co/DC7pIu4ohe?amp=1 . Venäläisen sanonnan mukaan Putin kakkii naapurin portaille, koska katsoo voivansa niin tehdä.

  1. Nimenomaan. Jos näitä myrkyttämisiä yrittää ymmärtää, pitäisi päästä sisään semmoisen ihmisen ajatusmaailmaan, jonka KGB on kouluttanut nuoresta pitäen vainoharhaiseksi. Putin on itse tätä joukkoa, ja näitä toimii hänen ympärillään, osa käskystä ja osa epämääräisestä vinkistä. Ajatusmalliin kuuluu se, että mikään aktivisti missään ei toimi omasta aloitteestaan, vaan aina jonkun suuremman organisaation tai ulkovallan tilauksesta.

   Novitsokiakin räikeämpänä voisi pitää Aleksandr Litvinenkon myrkyttämiseen käytettyä radioaktiivista poloniumia. Se on vieläkin vaikeammin saatavaa kuin hermomyrkyt, edellyttää käytännössä vähintään jonkunasteista ydinteollisuutta, ja on välittömästi tunnistettavissa kyseiseksi radioaktiiviseksi isotoopiksi.

 2. Mielenkiintoista. Muistan, kuulleeni vähän samanlaista pohdintaa, kun 1980-luvulla Eestin Neuvostotasavallasta Suomen kautta Ruotsiin loikannut Raivo Roosna ja Alex Lepajõe, ja joutuivat myöhemmin kiinni kun yrittivät ryöstää helsinkiläisen jalokiviliikkeen.
  Kaverit jäivät joidenkin mielestä sen verran pahoja virheitä – esim. puhuivat keskenään viroa ryöstön aikana – että joidenkin mielestä koko tapahtuman tarkoituksena olisi voinut olla virolaisemigranttien maineen mustaaminen.

 3. Johtajan poistaminen on kaikissa sotilasoperaatioissa kärkihankkeita. Jos vaikka oppositiojohtaja kuolisi virallisesti Saksassa, niin kuolinpaikka olisi Saksa eikä Venäjä. Tälläinen helpottaa myöhemmin uushistorian kirjoitusta (vrt Orwellin uushistoriointi). Karkoitus ja hoito ulkomailla tekevät samalla tavalla johtajan toiminnan hyvin vaikeaksi.

 4. Olet oikeassa. Razman kadyrovhan sanoi suoraankin etta vaikka venäjä vallattaisiin, niin he voisi at tuhota valtaojat ydinaseilla.

 5. Voisi tulkita että Venäjä on joissakin salamurhissaan käyttänyt välinettä viestinä pettureille: myrkky ei voi olla lähtöisin muualta kuin Kremlistä, ja kuolema on tuskallinen. Esimerkkinä Litvinenkon myrkyttämiseen käytetty Po-210.

  Toisaalta Litvinenkoon käytetty Po-210 ei ole mikään helppo löydettävä: se on lähes puhdas alfasäteilijä jonka säteily jää kehon sisään kudoksiin, ja vain yksi 100 000 hajoamisesta tuottaa myös gammasäteen joka on havaittavissa detektorilla kehon ulkopuolelta. Luultavasti Kreml oletti että kuolinsyy jäisi mysteeriksi, ja Litvinenko olisi päätynyt jatkoksi omituistella tavalla kuolleiden ketjuun: Alexander Perepilichnystä Vitali Churkiniin. Kuinkahan moni noista tapauksista on ollut itse asiassa Novichok-myrkytys jota ei vain ole osattu diagnosoida?

  Mutta tilanne on toinen nyt kun Novichok on paljastunut Skripalien myrkytyksen yhteydessä, ja jos ainetta on yhä käytetty Navalnyin tapauksessa, kyseessä täytyy olla viesti.

  Sitten on hyvä kysymys mitä pitäisi ajatella ketjusta omituisia itsemurhia, Boris Berezovsky yhtenä esimerkkinä? Onko Kremlillä käytettävissään myös joku psykoaktiivinen aine joka hetkessä laukaisee kohteessa syvän masennuksen ja epätoivon? Kyllähän myös psykoaktiiveja kehiteltiin kylmän sodan aikana lännessäkin.

  Joka tapauksessa melkoinen voima ja kyvykkyys on hallituksella jolla on tuommoisia keinoja työkalupakissaan, kylmän tai kuuman sodan varalta. Onko lännellä epäsymmetrisiä vastauksia omassa työkalupakissaan, vai pitääkö tässä vain symmetrisesti irtautua kemiallisten aseiden- ynnä muista kieltosopimuksista?

  Disinformaatiolla sotiminen on vielä oma lukunsa. Tekniikat ovat varmaan menneet hurjasti eteenpäin sitten Cambridge Analytican.

  1. Mikko Kiviranta:

   Mutta tilanne on toinen nyt kun Novichok on paljastunut Skripalien myrkytyksen yhteydessä, ja jos ainetta on yhä käytetty Navalnyin tapauksessa, kyseessä täytyy olla viesti.

   Ainakin lehtitietojen mukaan kyse olisi ollut eri yhdisteetsä. Skripalien kohdalla A-234, nyt on epäilty A-242:ta, joka on murusina olevaa kiinteää ainetta huoneenlämmössä. Osa Novichok-ryhmän myrkyistä on huoneenlämmössä kaasuja. Eli kyse ei vaikuta olevan samasta aineesta, vaan yhteinen piirre on se, että kyse on molemmissa tapauksissa Novichok-kehitysohjelman aikana 1970- ja 1980 -luvulla kehitetyistä hermomyrkyistä.

 6. On niin paljon vaihtoehtoja…

  Yksi on se että julman putinistanin rinnalla mikä tahansa vaihtoehto alkaa tuntua paremmalta.

  +

  Valtio on paradoksi – liian heikkona se ei voi tehdä mitään eli siihen ei voi luottaa ja liian vahvana se tekee joko kaikessa tai liian monessa asiassa liikaa.

  Ja tämä liika sekaantuminen syö sekin luottamusta – lopulta sitä on jäljellä hyvin vähän.

  Valtion vahvuus ei saisi olla itsetarkoitus, koska valta luo vastuuta, mutta ongelma on surkea kyky kantaa vastuuta.

  Yksi esimerkki tästä ovat eri maiden toimet nykyisen super-kriisin hoidossa sekä erilaiset merkilliset asiat siihen liittyen.

  Vahva valtio saattaa ajautua sellaisten henkilöiden käsiin jotka vahvistavat valtiota, mutta tekevät siellä asumisesta mahdotonta.

  Jokainen valtio tulee epäonnistumaan omalla tavallaan.

 7. Tässä esitetty hypoteesi on minusta kyllä se todennäköisimpänä pidetty eikä mitään russofobista paranoiaa. Toisinajattelijoiden pelottelu vaikuttaa todennäköisimmältä tavoitteelta.

  Mielenkiintoinen kysymys kuitenkin on yrittääkö joku nyt pelata neliulotteista shakkia false flag -operaatiolla. On vaikea kuvitella Kremlin esimerkiksi myöntävän että novitšokia on kadoksissa ja valtiovallan kontrollin ulottumattomissa. Jospa joku kovempia otteita kannattava lunatic fringe on pakottanut Putinin tapahtuneen tosisasian eteen, ja vaikutelman luominen linjan koventamisesta onkin pakon edessä tehty sumutus, jonka tarkoitus on peittää kulisseissa käytävä valtataistelu ja/tai yli-innokkaiden hännystelijöiden koheltaminen.

  1. spottu: On vaikea kuvitella Kremlin esimerkiksi myöntävän että novitšokia on kadoksissa ja valtiovallan kontrollin ulottumattomissa.

   Novitshokin kehittäjänä mukana ollut prof. Rink on tuomittu Venäjällä tuon myrkyn varastamisesta. Voi tietenkin olla tekaistu ”takaportti”, jotta voidaan tarvittaessa osoittaa, että ainetta on muidenkin kuin valtiollisten toimijoiden käsissä.

 8. Oliko covid19 Kiinan viruslaboratorio-pullistelu? ”Katsokaa mitä me voimme lähettää maailmalle halutessamme…”

  Myrkytys sitten machoilu takaisin.

  Foliohatut ovat aivan liian kalliita.

 9. Näillä saa päänsä solmuun, jos sille tielle lähtee.

  Navalnyin myrkytys voisi olla länsimaiden destabilisaatioprojekti, todennäköisesti näin olleessan Yhdysvaltojen toteuttama. Looginen ketju on selvä: Valko-venäjällä ja Venäjällä on tyytymättömyyttä, myrkytetään tunnetuin opposition edustaja ei-kuolettavasti jotta saataisiin kansa turuille ja toreille.

  Tosin tässä voisi olla myös venäläistyyppinen syvä operaatio tai hämäysoperaatio, jossa tuo myrkytys tehdään itse juuri tällä tavoin julkisesti ja tunaroiden (ja päästetään Navalnyi vielä Saksaan hoitoon). Sitten päästään syyttämään, että teko oli vihamielisten ulkovaltojen toteuttama Venäjän epävakauttamiseksi.

  Kolmas vaihtoehto voisi olla eräänlainen hybridi, missä hallinnon sisäinen putinin vastainen liittoutuma tekee tällaisen tunarioperaation kylvääkseen epävakautta.

  Neljäs, ja sekopäisin vaihtoehto, on se että Navalnyi myrkytti itsensä ei kuolettavasti tehdäkseen itsestään marttyyrin ja näin kylvääkseen epävakautta.

  Se on selvää, että joku tässä maailmassa tietää absoluuttisen totuuden, mutta epäilen tuleeko tämä koskaan julkiseen ja yleiseen tietoon. Itse en oikeastaan jaksa välittää, koska totuus on niin kovasti hämärässä eikä länsimaisellakaan medialla ole läheskään aina puhtaat jauhot pussissa ja monia asioita katsotaan hyvin ideologisesta ja länsi-hyvä-muu-maailma-paha näkökulmasta. Eihän täällä Euroopassakaan edes valtamedia ole julkisesti tiedostanut että yksi suurimpia riskejä Euroopan vakaudelle on Yhdysvaltojen sotilasoperaatiot lähi-idässä. On niin paljon kivempaa vain syyttää aina Venäjää ja Kiinaa, ”pahoja valtioita”, kaikesta. Ei tässä ole mistään muusta kyse kuin siitä että Yhdysvallat on meidän liittolainen kun Kiina ja Venäjä eivät ole. Samaan tapaan myöskin länsimaat antavat myös Saudi-Arabian tuhota huthi-separatisteja Jemenissä, Saudi-Arabia kun on enempi liittolainen kuin meitä vastaan.

  1. Stadist:

   Näillä saa päänsä solmuun, jos sille tielle lähtee.

   Eikös se joku viisaus kuulunut niin, ettei mitään, minkä pystyy selittämään typeryydellä, kyvyttömyydellä ja hutiloinnilla, pidä koittaa selittää salaliitolla.

   Eiköhän tässä ole kyse ihan vain tunaroinnista, jonka taustalla voi arvella olevan vaikkapa ylimielisyyttä ja uudistuskyvyttömyyttä. Joku Skripalien tapaus osoitti, että operointi tuntui olevan käsittämätöntä tunarointia – aivan kuin tekijät olisivat halunneet jäädä kiinni. En kuitenkaan jaksa uskoa, että tämä johtui jostain tavattoman ovelasta salajuonesta – vaan ennemmin ehkä siitä, että samanlaisia operaatioita mitä ilmeisemmin tehty useasti aiemmin ilman mitään seuraamuksia.

   Hiearkkiset pelolla hallittavat rakenteet muuttuvat hitaasti – agenetit eivät enää selviäkään tekosistaan täysin huomiotta ja myrkkyjen jäljet paljastuvat, mutta kun näin on aina ennenkin toimittu – eikä aloitteellisuudesta tavata palkita – niin näitä varmaan nähdään jatkossakin.

   Sinänsä tämäkin tapaus olisi voinut hyvinkin jäädä tyystin ilman todisteita myrkytyksestä – jos koneen kapteeni ei olisi välittömästi päättänyt keskeyttää lentoa ja laskeutua Omskiin kentälle soitetusta pommiuhasta huolimatta ja elleivät omskilaiset lääkärit olisi välittömästi antaneet Navalnyille hermokaasujen vasta-ainetta, niin nyt oltaisiin viettämässä tuhkatun ruumiin hautajaisia jossain päin Venäjää.

 10. Entä jos asialla onkin jokin kilpaileva valtaklikki Venäjän hallinnossa eikä Putin? Eikö se olisi jo todella vaarallinen vaihtoehto? Jos pääsevät käsiksi valtion tuottamaan myrkkyyn, miksi ei myös muihin aseisiin?

 11. Hyvä puoli tapauksessa on se, että kenellekkään ei pitäisi olla enää epäselvää, millainen maa ja valtio Venäjä on. Ryssä on ryssä, vaikka voissa paistaisi. Niin tapasi sodan itsenäistymisen ja sota-ajan kokeneet sukupolvet sanoa.

  Venäjä on roistovaltio, joka harjoittaa valtiollista terrorismia. Panokset Suomessa sen mukaan maanpuolustukseen ja venäläisten maahanmuuton torjuntaan. Naton jäsenyyttä pitää hakea.

 12. Navalnyi kai oli vuotaneiden tietojen mukaan niin tiukasti varjostettu, että aika hölmö olisi sellainen myrkyttäjä, joka tämän tietäen ryhtyisi puuhiinsa, ellei tietäisi olevansa varjostajien kanssa samalla puolella. Ja aika huonoja sellaiset varjostajat, jotka eivät mitään huomaisi.

 13. Siinä Soininvaara on oikeassa, että Navalnyin myrkytystarina on aivan epäjohdonmukainen. Jos Navalny olisi vain haluttu poistaa kuviosta, asia olisi hoidettu toisin ja siististi. Soininvaaran tulkinta siitä, että kyseessä on viesti, on loogisesti järkevä.

  Loogisesti pitäisi kuitenkin ensin kysyä, ketä tämä prosessi hyödyttää? Navalny oli kuollut ankka lammikossa; ei hänellä ollut merkittävää asemaa Venäjän oppositiossa. Jos logiikkaa seurataan, tulee kysyä, kuka prosessista kostuu? Ei ainakaan Venäjän valtio. Ei se hyödytä esimerkiksi Nord Stream 2:n jämähtänyttä tilannetta ja sen seurauksena Venäjän taloutta; päinvastoin.

  Taloudessa yleisohje on se, että seuraa rahan kulkua, jos haluat löytää rotanpesän. Saman ohjeen seuraaminen tuottaa tuloksen, että joko Soininvaaran tulkinta on oikean suuntainen, tai sitten sylttytehdas on jossain aivan muualla. Tämä ohjeen avulla jäljittäminen ei päädy Putiniin. Navalnyn tapaus palvelee aivan joitain muita tahoja. Kannattaisiko tätäkin suuntaa harkita?

  1. Markku Porkka:
   Siinä Soininvaara on oikeassa, että Navalnyin myrkytystarina on aivan epäjohdonmukainen. Jos Navalny olisi vain haluttu poistaa kuviosta, asia olisi hoidettu toisin ja siististi.

   Voi sattua myös suunnitteluvirheitä. Lennon piti olla kaiketi Tomsk – Moskova, mutta tehtiinkin hätälasku Omskiin Navalnyin oireiden takia. Ehkä myrkyn antajat eivät olleet ottaneet huomioon tätä mahdollisuutta.

  2. Markku Porkka: Navalny oli kuollut ankka lammikossa; ei hänellä ollut merkittävää asemaa Venäjän oppositiossa.

   En noinkaan sanoisi. Navalnyi oli näkyvimpiä, ellei näkyvin opposition hahmo. Sillä asemalla ilman muuta on käyttöarvoa Putinin vastaisessa liikkeessä, vaikka Navalnyi onkin populisti johon äänestäjät eivät välttämättä juuri luota.

 14. Kysymys saattaa olla myös patologisesta johtamistavasta: Hallitsijan suosikit saavat ylettömiä etuja, mutta suosioon pääsee vain, jos ymmärtää tehdä hallitsijalle mieluisia tekoja ilman että hallitsija niitä pyytää.

  Se, että myrkkyannos oli tarkasti laskettu (ei tappanut heti) viittaa kyllä enemmänkin oman väen pelotteluun. En oikein usko, että tässä olisi kyse ulkomaailman uhkailusta, sillä laajamittainen novitsok-hyökkäys avaisi helvetin portit myös Venäjälle.

 15. Yksi selitysvaihtoehto on se, että myrkyn valmistaneen tai annostelleen tiedemiehen(?) tai sen myrkytetylle vieneen etiikka ei kestänyt saamansa komennon toteuttamista ihan niin kuin oli käsketty, ja että myrkkyä tuli annetuksi pienempi annos kuin oli tarkoitettu. Historiakuvaukset sotatilanteista ovat kertoneet mm. siitä, että ammattisotilaistakin osa ampuu tahallaan ohi, eikä toteuta annettuja käskyjä niin kuin ne oli annettu kaikilta osin, jos on esim. komennettu tappamaan siviilejä tai jotain muuta.

  Siirto Saksaan tapahtui vasta parin päivän jälkeen sitten, kun Suomen tasavallan presidenttiä myöten oli siirtoasiasta keskusteltu Putinin kanssa. Siirron osalta medioissa puhuttiin ennen sen toteutusta siitä, että jos kyse on myrkytyksestä jollain harvinaisella myrkyllä, pitoisuudet voisivat laskea varsin nopeasti niin pieniksi, ettei myrkkyä välttämättä voi enää tunnistaa. Jos siirto on tehty Putinin valtuutuksella, niin sen valtuutuksen antamisen jälkeen tuskin Venäjällä kukaan on voinut enää estää siirron toteuttamista kuin hiukan ehkä ajankohtaa lykäten. Harvinaisten, vuosikymmeniä sitten jo kehitettyjen kemiallisten joukkotuhoaseiden osalta ei liene kauheasti tutkittua tietoa siitä, kuinka pitkään ne näkyvät länsimaissa tehtävissä, uusimpaan tekniikkaan pohjaavissa testeissä. 1970-luvun laboratorioissa tuskin olisi osattu löytää jälkiä sellaisista myrkyistä hyvin pienillä jäljellä olevilla pitoisuuksilla. Nyt testaamiseen todennäköisesti valjastettiin useiden laboratorioiden kärkiosaaminen, ja teetettiin oletettavasti laaja joukko sellaisia sotilaslääketieteeseen liittyviä tutkimuksia, joita normaaleissa siviililaboratorioissa ei tehdä, ja sitten hakuammunnassa joku tutkimushaara johti löytöön.

 16. Kaikessa tässä kannattaa muistaa myös konteksti. Valko-Venäjällä (= venäläisten mielissä osa Venäjää, ja liitto lienee melko aito?) oli alkanut kansannousu. Halusivat Lukan pois vallasta. Väki valtasi kadut (’tavalliset ihmiset’, kyse ei ollut mistään ääriliikkeistä tai fragmenteista), väkivaltakoneistot olivat voimattomia. Venäjällä ennestään omat alueelliset pesäkkeensä, taantuva talous, Putinin kannatus alamäessä. Valko-Venäjällä keulakuvaksi riitti ’kolmannen oppositiopoliitikon puoliso’, tuntemattomuudesta. (Tässä vaiheessa lopputulos oli täysin auki.)
  Mitä ajattelee Venäjä? Mitä jos tämä leviää? Mitä jos Luka kaatuu ja seuraavaksi Moskovan aukiot ovat täynnä? Nyt on toimittava. Ensiksi kaikki mahdolliset opposition keulakuvat, kuten Navalny, pois! (Lukan virhe oli sallia T:n ehdokkuus.) Luulen, että tällaisia operaatioita varten on koneisto olemassa.
  Koneistossa jokin meni myös pieleen (tai moni, myös sattumanvarainen asia)? Myrkkyä juotiin liian vähän, joku oli liian humaani? Mutta osasivat arvioida riskit. Liian brutaali murha olisi saattanut vihastuttaa massat. Veikkaan, että paljon Putinin koneisto myös säveltää, tilanteen mukaan. Mutta operatiivinen koneisto ja äly on terävä. Nythän Venäläisille Saksa myrkytti (koska minun on viestintä, says Putin).
  En usko, että kellään on ollut epäilystä Venäjän tuhovoimasta, jos päätyyn asti mennään. Ongelma näissä on se: Kenellä on vähemmän menetettävää, omaa myös rohkeuden mennä pitemmälle.

  1. Lisäys: Tuo vähemmän menetettävää, liittyy maineiseen ja statukseen kv-yhteisössä. Ei asemaan maan sisällä. Koska siellä on menetettävissä vain melkein kaikki.

 17. Markku Porkka:
  Siinä Soininvaara on oikeassa, että Navalnyin myrkytystarina on aivan epäjohdonmukainen. Jos Navalny olisi vain haluttu poistaa kuviosta, asia olisi hoidettu toisin ja siististi.

  Voi sattua myös suunnitteluvirheitä. Lennon piti olla kaiketi Tomsk – Moskova, mutta tehtiinkin hätälasku Omskiin Navalnyin oireiden takia. Ehkä myrkyn antajat eivät olleet ottaneet huomioon tätä mahdollisuutta. Voimme vain arvailla.

  1. TJii: Voi sattua myös suunnitteluvirheitä. Lennon piti olla kaiketi Tomsk – Moskova, mutta tehtiinkin hätälasku Omskiin Navalnyin oireiden takia. Ehkä myrkyn antajat eivät olleet ottaneet huomioon tätä mahdollisuutta. Voimme vain arvailla.

   Lopullisesti kai meni suunnitelma pieleen kun Navalnyi sai siirtoluvan Saksaan. Meidän presidentillämmekin taisi olla jotain asian kanssa tekemistä.

  2. Noin yleisesti ottaen sairaskohtaus lentoaluksessa otetaan aina vakavasti ja aluksen päälliköllä on yksinomainen valta tehdä päätös hätälaskeutumisesta. Omskiin lasketuminen ei siis johtunut myrkystä vaan määrittelemättömästä sairauskohtauksesta.

 18. ”Arkisemmin toteutettu murha olisi aina voinut olla jonkun Navalnyin korruptioselvityksten uhkaaman oligarkin tilaama.” Kaikki korruptiohan ei aina tapahdu ylimmän johdon suojeluksessa. Bill Browderkin oli aluksi Putinin suosiossa kunnes suosio katkesi. Joku taho olisi saattanut menettää ansaintamahdollisuutensa ja jo siihen mennessä kähmimänsä rahat Navalnin paljastusten seurauksena. Pulmaksi jäisi tosiaan vain, mistä tuo joku olisi saanut nuo harvojen saatavissa myrkyt.

  1. Mikko Vuorinen:

   ”Arkisemmin toteutettu murha olisi aina voinut olla jonkun Navalnyin korruptioselvityksten uhkaaman oligarkin tilaama.” Kaikki korruptiohan ei aina tapahdu ylimmän johdon suojeluksessa. Bill Browderkin oli aluksi Putinin suosiossa kunnes suosio katkesi. Joku taho olisi saattanut menettää ansaintamahdollisuutensa ja jo siihen mennessä kähmimänsä rahat Navalnin paljastusten seurauksena. Pulmaksi jäisi tosiaan vain, mistä tuo joku olisi saanut nuo harvojen saatavissa myrkyt.

   Ei kai se periaatteessa vaadi kuin suhteen myrkkyvaraston kanssa tekemisissä oleviin vastuutahoihin. Venäjän armeijassa on aika pienet palkat. Jos oligarkilla on laittaa miljoonia pöytään, ja on tieto, että kyse on Venäjän johdon suosiossa olevan tahon välittämästä rahasta, saattaa joku erä voida herkemmin ”kadota”. Myrkyn määrä tuollaisessa myrkyksessä oli ilmeisesti milligrammoissa laskettava, jollaiset määrät ovat niin pieniä, että varastoa tarkistettaessa sellaisten määrien muutoksia ei todennäköisesti edes huomata. En sano, että se olisi todennäköinen vaihtoehto, mutta täysin poissulkematon vaihtoehto se ei liene.

 19. Ainutlaatuinen murhatapa kertoo yksiselitteisesti mikä Venäjän turvallisuusorganisaatio on murhan takana. Kun kaikki on huippusalaista, kukaan ei tiedä kuka murhan teki jos ei jätetä käyntikorttia. Käyntikortti on viestittelyä organisaatioiden välillä ja sisällä.

  Jos GRU Unit 29155 (Asevoimien organisaatio) haluaa murhata jonkun ja kertoa että he tekivät sen, käytetään Novitšok-hermomyrkkyä. GRU ja Armeija ovat vastuussa kemiallisista asesita. Unit 29155 salamurhat ovat usein erittäin huonosti suunniteltuja ja sivullisia kuolonuhreja syntyy. Esim. Skripalin (entinen GRU:n agentti ) myrkytys. GRU:n asiantuntemus on sodanaikaiset salamurhat joissa sivullisista ei tarvitse niin välittää.

  Jos FSB (entinen KGB) haluaa tehdä murhan ja jättää käyntikortin, käytetään polonium-210:ta jota valmistetaan FSB:n myrkkylaboratoriossa.

  1. InhoRealisti:
   Jos FSB (entinen KGB) haluaa tehdä murhan ja jättää käyntikortin, käytetään polonium-210:ta jota valmistetaan FSB:n myrkkylaboratoriossa.

   Poloniumia valmistetaan ydinreaktoreissa ja niitä sentään ei fsb:llä ole. Ja se on todella huono salamurha keino. Litvinenkon tappamiseen käytettiin poloniumia arvioilta 1M€ edestä. Selkeästi tapa valittiin jotta ei jää pienintäkään epäilystä siitä kuka murhan tilasi.

   1. FSB valmistaa Polonium-210 myrkyn muotoon joka imeytyy tehokkaasti suolistooon. Ilmeisesti jonkinlainen vesiliukoinen suola.

    Backgrounder on Polonium-210

    Polonium-210 as a poison

    The chance of someone getting hold of a lethal dose of polonium-210 is very small. Both the form and amount of radiation in exempt sources mean they would pose no health problem if ingested. It would take tens of thousands of these sources to make a fatal dose. It would be extremely difficult—requiring sophisticated lab work—to extract the polonium-210 and render it in a form that could be used to harm someone. It would also be hazardous and expensive, and would violate NRC regulations.

 20. Mihin verrattuna Venäjän talouden kehitys on surkeaa? Venäjähän on onnistunut hyvin varovaisen talouspolitiikan ansiosta selviämään viimeaikaisista kriiseistä ilman suuria iskuja ja Venäjän talouden koko ohitti juuri Saksan ostovoimakorjatulla BKT:llä mitattuna.

  1. Venäjällä ei ole oikein mitään kunnollista teollisduutta. Tiedätkö jonkin venäläisen vientituotteen? Maa myy luonnonvarojaan niin kuin kehitysmailla on tapana.

   1. On sillä valtava aseteollisuus sekä ydinvoimateollisuus. Kummankin tuotteet kelpaavat vientiin.

    Mutta muutapa ei sotten tule mieleen.

   2. Osmo Soininvaara: venäläisen vientituotteen

    Aseet.

    Osmo Soininvaara: myy luonnonvarojaan niin kuin kehitysmailla on tapana

    Kehitysmaan ja Venäjän eron luonnonvarojen myynnissä on se, että Venäjän luonnonvarat ovat valtion hallinnassa kun taas kehitysmaan luonnonvarat ovat jonkin ulkomaisen suuryhtiön hallinnassa.\
    — Voidaanko ylipäätään puhua luonnonvarojen ”myynnistä” silloin, kun ainoa vientitulo kaupasta on lahjukset ja sekään ei kilahda valtion kassaan. Itse puhuisin ryöstämisestä.

   3. Osmo Soininvaara:
    Venäjällä ei ole oikein mitään kunnollista teollisduutta. Tiedätkö jonkin venäläisen vientituotteen? Maa myy luonnonvarojaan niin kuin kehitysmailla on tapana.

    Ainakin ydinvoimalan tilaisin mieluummin Venäjältä kuin Ranskasta..

   4. Osmo Soininvaara:
    Venäjällä ei ole oikein mitään kunnollista teollisduutta. Tiedätkö jonkin venäläisen vientituotteen? Maa myy luonnonvarojaan niin kuin kehitysmailla on tapana.

    Venäjän talous on puuttellisen oikeusvaltion takia sukupolven tai kahden aikajänteellä vaarallisen yksipuolinen perustuen lähinnä luonnonvarojen hyödyntämiseen. Kuitenkin siellä on noudatettu ihan täysjärkistä talouspolitiikkaa, jossa on varauduttu hyvin raaka-aineiden hinnan heilahteluihin. Tuo ajatus, jonka mukaan Venäjän talous olisi öljyn hinnan laskiessa ja lännen pakotteiden (ja viimeisenä koronan) seurauksena sakkaamassa, ja sen seurauksena kansalaisten tyytymättömyys kasvussa, ja Putinin hallinto pakotettu epätoivoisiin toimiin säilyttääkseen asemansa – sille ei lukujen valossa ole oikein mitään pohjaa. Kansalaisten käytössä oleva varallisuus on taas nousussa ja kauppatase edelleen lähes 200 miljardia dollaria ylijäämäinen.

   5. Osmo Soininvaara:
    Venäjällä ei ole oikein mitään kunnollista teollisduutta. Tiedätkö jonkin venäläisen vientituotteen? Maa myy luonnonvarojaan niin kuin kehitysmailla on tapana.

    Nokian renkaat? Olivat ainakin taanoin ylivoimaisesti suurin vientituote kuluttajatuotteiden ryhmässä (tosin ko. ryhmässä ei tainnut juuri kilpailua olla…)

   6. On varmaan Venäjällä jnkin verrran kuluttasjia palvelevaa teolista tuotantoakin. Vänäjä on kaksi kertaa Saksan suuruinen maa, joten pitäisi olla kaksinkertaisesti verrattuna Saksaan.

   7. ”koska sen taloudellinen kehitys on niin onnettoman surkeaa.”

    Jos en nyt ihan väärin ulkomuistista tiristä, niin Venäjän bruttokansantuote (pc) on siinä puolet Suomen vastaavasta. Mutta kun Soininvaara puhuu nimenomaan taloudellisesta kehityksestä, kannattaa ehkä muistaa, että tuo luku on kolminkertaistunut viimeisten parinkymmen vuoden aikana. Kannattaisikohan tuota kehitystä kutsua vallan ”onnettoman surkeaksi”.

    No, eräässä asiassa kyllä häviämme Venäjälle. Vuosi sitten Niinistön kannatus kipusi 91 prosenttiin (…pärjäsi vähintään melko hyvin). Saa siinä Putin kiriä!

 21. Illan piristykseksi ja omaksi riemukseni löysin tällaisen uutisen: Bild am Sonntag: If [the Russian government] has nothing to do with the attack, then it is in his own interest to prove it with facts”, Maas added.

  Nyt ollaan oikeilla jäljillä! Eiköhän meidän tulisi rukata omakin oikeuslaitoksemme tähän kuosiin.

 22. Vaihtoehtojakin löytyy.

  Trump on käynyt sotaa kaasuputkea vastaan ja kun talouspakotteet eivät estä niin tehdään poliittinen temppu,joka pakottaa Saksan luopumaan Venäjän kaasusta ja siirtää Saksan saudien,Englannin ja USAn asiakkaaksi.

  Trumpin politiikka on täysin vailla moraalisia rajoitteita ja tällainenkin temppu on mahdollinen

  1. Ei tarvitse olla edes tilastotieteilijä, jotta yllä esitetty ajatus kaasuputkesta tuntuu uskottavalta. Merkel on pitänyt yllä ajatusta siitä, että Nord Stream 2 on taloutta, eikä putkea tule sotkea politiikkaan, ei varsinkaan US:n painostamana.

   Nyt sen sijaan oppositio vaatii stoppia. Kurkistetaanpa Deutsche Welle:n uutisia: ”Clouds gather over Nord Stream 2”, sekä: “Cut Russia off”.

 23. ”Silläkin uhalla, että joku pitää ajatuksiani vainoharhaisena russofobiana…”

  Mitä meidän itänaapurin vielä pitäisi tehdä, että russofobia olisi Suomessa perusteltua?

 24. Nyt tiedetään että Lukashenka matkustaa Putinin luokse Moskovaan pyytämään ”apua”, kun ei pysty oman maansa oppositiota saamaan kuriin. Navalnyin myrkytys samaan aikaan Valko-Venäjän vaalien ja sen jälkipyykin kanssa ei ole sattuma.

 25. Venäjän sisällä sen hallinnossa on valtataistelu käynnissä, joka ei juuri näy ulospäin. Joku taho pyrkii osoittamaan Putinin ja Venäjän rikolliseksi muulle maailmalle juuri tälläisella epämääräisellä myrkyllä jota on vain valtion hallussa. Myrkkyä on jaettu sellaisen ryhmän tai tahon käyttöön, joka pyrkii vimmatusti maan johtoon. Me tosin emme tiedä varmuudella kuka tämä taho on.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Notify me of followup comments via e-mail. You can also subscribe without commenting.