Kotimaisen omistuksen tukeminen vai tytäryhtiötalous?

Olen kir­joit­ta­mas­sa kir­jaa vähän kaikesta. Juuri sik­si sen valmis­tu­mi­nen on lykkäy­tynyt. Ajat­telin vähän spoila­ta kir­jaani ja julka­ista siitä ottei­ta, jot­ka sovel­tu­vat ajanko­htaiseen keskustelu­un Suomen luisumis­es­ta tytäryhtiötaloudeksi.

Maa tarvitsee omistajia?

Rikkain promille suo­ma­lai­sista, 5 500 henkeä, saa vähän yli kak­si pros­ent­tia kaik­ista net­to­tu­loista, siis tuloista, joista on vähen­net­ty verot. Hei­dän net­to­tu­lon­sa ylit­tävät siis 20-ker­tais­es­ti keskiar­von. Yhdys­val­lois­sa suu­rit­u­loisim­man promillen osu­us net­to­tu­loista on viisi pros­ent­tia ja osu­us kas­vaa nopeasti. Näin suuret tulot ovat pääasi­as­sa pääomatuloja.

Omaisu­userot ovat paljon tulo­ero­ja suurem­mat. Rikkain pros­ent­ti omis­taa Yhdys­val­lois­sa 37 % kaikesta koti­talouk­sien omis­ta­mas­ta net­to­var­al­lisu­ud­es­ta, rikkain promille 22 %, ja rikkain 0,1 promil­lea 11 %. Tähän kymme­ne­sos­apromilleen kuu­luvil­la 16 000 per­heel­lä on var­al­lisu­ut­ta keskimäärin noin 370 miljoon­aa dol­lar­ia. Omaisu­u­den kasautu­mi­nen har­voihin käsi­in on kiihtymässä – juuri kuten Piket­ty on ennus­tanut. Todet­takoon, ettei Yhdys­val­lat joh­da kisaa omaisu­usero­jen suu­ru­udessa. Venäjäl­lä rikkain pros­ent­ti omis­taa yli 70 pros­ent­tia koti­talouk­sien varallisuudesta.

Suo­ma­laisia yri­tyk­siä on myy­ty viime vuosi­na kovaan tahti­in ulko­maille. Merkit­tävänä syynä tähän on, ettei suo­ma­laisia omis­ta­jia ole tar­jol­la. Tämä on pien­ten var­al­lisu­usero­jen kään­töpuoli. Kansan­talouden iskukykyä ajatellen tarvit­sisimme enem­män sijoi­tus­var­al­lisu­ut­ta, siis var­al­lisu­ut­ta, joka pystyy kan­ta­maan omis­ta­jan riskin ja jon­ka halti­jat voisi­vat tuo­da yri­tyk­si­in osaavia omis­ta­jia. Taita­va ulko­mainen omis­ta­ja voi olla yri­tyk­selle ja sen työ­paikoille siu­naus niin kauan kuin yri­tyk­sel­lä menee hyvin, mut­ta kun supis­tuk­sia pitää tehdä, omis­ta­ja säi­lyt­tää yleen­sä oman koti­maansa työ­paikko­ja pidem­pään kuin työ­paikko­ja ulko­mail­la, tässä tapauk­ses­sa siis Suomes­sa. Minä en uskaltaisi ostaa omakoti­taloa Uud­estakaupungista, kos­ka sen arvo riip­puu niin paljon autote­htaan kohtalosta.

Demokra­ti­aa arvosta­va voisi ajatel­la, että olisi parem­pi, että sijoi­tus­var­al­lisu­us kumu­loi­tu­isi val­tion omaisu­udek­si ja sen käytöstä päätet­täisi­in kansan­val­tais­es­ti. Joku toinen voi pitää val­tio­ta eri­tyisen huonona ja taita­mat­tomana omis­ta­jana. Puoli­julk­isi­na omis­ta­ji­na voidaan pitää eläkey­htiöitä, joiden pääo­mat­u­lo koituu kaikkien suo­ma­lais­ten palka­nsaa­jien hyödyksi.

Kansankap­i­tal­is­ti­sis­sa ideaal­i­malleis­sa sijoi­tus­var­al­lisu­ut­ta ker­tyy suurelle määräl­lä koti­talouk­sia, jot­ka sijoit­ta­vat sitä joko suo­raan osakkeisi­in tai tur­vau­tu­vat sijoi­tus­ra­has­to­jen salkun­hoita­jien osaamiseen. Tämän mukaan olisi ihanteel­lista, jos kaikil­la koti­talouk­sil­la olisi sopi­vasti sijoi­tus­var­al­lisu­ut­ta. Tosin ei omis­t­a­mi­nen tässäkään tapauk­ses­sa olisi eri­tyisen osaavis­sa käsissä.

Jos sijoi­tus­var­al­lisu­ut­ta olisi tasais­es­ti kaikil­la, sen vaikut­taisi tulon­jakoon samal­la tavoin kuin perus­tu­lo. Jos perus­tu­lon pelätään laiskista­van kansalaisia, mik­si tämä kuitenkaan ei laiskistaisi? Eihän niinkään voi olla, että tasainen tulovir­ta laiskistaa, jos se tulee sosi­aal­i­tur­vana, mut­ta ei laiskista, jos se tulee osinkoina, ellei ajatel­la, että toisia laiskistaa ja toisia ei.

Suurien omaisu­us­tu­lo­jen tilas­toin­nis­sa on jonkin ver­ran hor­ju­vu­ut­ta, sil­lä osinko­tu­lo­ja ei yleen­sä tuloute­ta koti­talouk­sille vaan näi­den omis­tamille hold­ingy­htiöille. Niitä ei kuitenkaan voi käyt­tää kulu­tuk­seen, jos hold­ingy­htiö ei tulou­ta niitä edelleen koti­taloudelle, mut­ta sijoi­tus­var­al­lisu­ut­ta ja siihen liit­tyvää taloudel­lista val­taa ne kyl­lä kartuttavat.

Suurten tulo­jen luon­teeseen vaikut­taa suuresti se, mitä niil­lä tehdään; käytetäänkö ne ylel­liseen kulu­tuk­seen vai investoidaanko ne edelleen uusien työ­paikko­jen syn­nyt­tämiseen. On ilmeistä haaskaus­ta ja resurssien teho­ton­ta käyt­töä, jos suuria tulo­ja käytetään yksi­ty­islen­tokoneisi­in, miljoonien euro­jen muske­liv­eneisi­in, sato­jen neliöi­den vapaa-ajan asun­toi­hin ja muuhun haaskaavaan kulu­tuk­seen. Tätä voi oikeutetusti ver­ra­ta siihen pen­nin venyt­tämiseen, jota moni pien­i­t­u­loinen joutuu jatku­vasti tekemään.

Ruot­sis­sa varakkai­ta suku­ja on paljon enem­män kuin Suomes­sa – itse asi­as­sa var­al­lisu­us on jakau­tunut Ruot­sis­sa yhtä epä­ta­sais­es­ti kuin Yhdys­val­lois­sa. Tätä on pidet­ty maan voimavarana. Ruot­sis­sa on monia men­estyviä yri­tyk­siä, kun taas Suo­mi on vajoa­mas­sa tytäryhtiötaloudeksi.

Ruot­sis­sa on kehitet­ty veikeän prag­maat­ti­nen ratkaisu kysymyk­seen, onko omaisu­usero­jen kasvu hyväk­si vai pahak­si: suuril­ta omaisuuk­sil­ta on pois­tet­tu per­in­tövero, kun taas taval­lisen kansan perin­nöistä kerätään enem­män veroa kuin Suomes­sa. Ei halu­ta tuho­ta suuria omaisuuk­sia, kos­ka ne ovat Ruotsin vahvu­us, mut­ta ei toisaal­ta halu­ta kumu­loitu­vien omaisu­usero­jen tunkeu­tu­mista köy­hien ja keski­t­u­lois­t­en väli­in. Käytän­nössä tämä on tehty pois­ta­mal­la per­in­tövero kaik­il­ta ja kor­vaa­mal­la se myyn­tivoit­toverol­la, joka taas on suo­ma­laista per­in­töveroa suurem­pi. Taval­lisen koti­talouden suurin per­in­tö on van­hempi­en asun­to. Sen voi Ruot­sis­sa per­iä verot­tomasti, mut­ta jos se sat­tuu ole­maan vääräl­lä paikkakun­nal­la tai on muuten epä­sopi­va ja myy sen, koko myyn­ti­hin­taan sisäl­tyvä nimelli­nen voit­to on kokon­aan verotet­tavaa tuloa. Han­k­in­tahin­tana pide­tään sitä inflaa­tion syömää hin­taa, jol­la alku­peräi­nen omis­ta­ja on sen aikanaan, ehkä vuosikym­meniä sit­ten ostanut. Suomes­sa han­k­in­tahin­tana pide­tään asun­non arvoa per­in­töveroa mak­set­taes­sa. Se voi olla inflaa­tion joh­dos­ta alle kymmenes osa asun­non myyn­ti­hin­nas­ta. Val­ti­ol­la on aikaa odot­taa. Jos­sain vai­heessa asun­to kyl­lä menee myyn­ti­in[1]. Jos ruot­salainen taas omis­taa sijoi­tusy­htiön kaut­ta neljän­nek­sen Sto­ra Ensos­ta, myy Sto­ra Enson osak­keet mut­ta ei sijoi­tusy­htiötä, ei tarvitse mak­saa per­in­töveroa lainkaan, kun­han myyn­ti­hin­ta jää sijoi­tusy­htiöön. Tämän jär­jeste­lyn tarkoi­tus on suosia sitä, että omis­ta­ja­suku­jen omaisu­us kart­tuu ja vahvis­taa Ruotsin talout­ta. Sitä, että koti­talouk­sien var­al­lisu­us on jakau­tunut Ruot­sis­sa yhtä epä­ta­sais­es­ti kuin Yhdys­val­lois­sa, ei Ruot­sis­sa pide­tä ongelmana.

Ruot­salaiset omis­ta­ja­su­vut ovat koroste­tun isän­maal­lisia. Niiden on hyvä ollakin, kos­ka ne ovat poli­it­tisen hyvän­tah­toisu­u­den vanke­ja. Niitä suo­si­va jär­jeste­ly on yhden nui­jakopau­tuk­sen varas­sa valtiopäivillä.

Lähde: Glob­al Wealth Data­book 2018. Cred­it Suisse.

= = = =

Olen­naista tietysti on, käyt­tävätkö super­rikkaat rahansa suihkukoneisi­in ja ökyveneisi­in vai investoi­vatko tuotan­toon ja työ­paikkoi­hin – kuten Piket­ty pelkää ja Ruotsin val­tio toivoo. Kulu­tuk­sen epä­ta­sainen jakau­tu­mi­nen ei ole sama asia kuin tulo­jen epä­ta­sainen jakau­tu­mi­nen, mut­ta tietysti tulo­jen jakau­tu­mi­nen ennakoi kulu­tuk­sen jakautumista.

Suomalaiset yritykset siirtyvät ulkomaiseen omistukseen

Suomes­ta on myy­ty ulko­maille huo­mat­ta­va määrä lupaavia kasvuyri­tyk­siä mut­ta myös vaki­in­tunei­ta yri­tyk­siä, kuten vaikka­pa työ­paikkaruokailu­un erikois­tunut Ami­ca ja makeis­te­hdas Panda.

Kasvuyri­tys­ten tie johtaa melkein aina ulko­maiseen omis­tuk­seen. Alku­peräisen inno­vaa­tion tehneet pystyvät kas­vat­ta­maan yri­tys­tä jonkin aikaa, mut­ta kun yri­tys­tä pitää laa­jen­taa, siihen tarvi­taan olen­nais­es­ti lisää pääo­maa. Myyn­ti suun­tau­tuu ulko­maille, kos­ka Suomes­sa on vähän sijoitusvarallisuutta.

Jos alku­peräis­ten omis­ta­jien var­al­lisu­us on nous­sut muu­ta­mas­ta läp­päristä kym­meni­in miljooni­in euroi­hin, ja äkkirikas­tuneet halu­a­vat tämän näkyvän myös per­hei­den­sä kulu­tus­ta­sos­sa, vero­tus kan­nus­taa voimakkaasti myymään yri­tyk­sen. Tyhjästä luo­dun yri­tyk­sen myyn­ti­t­u­losta menee veroa noin 20 % mut­ta jos omis­ta­jat mak­sa­vat yri­tyk­ses­tään itselleen palkkaa tai suuria osinko­ja, tästä tulosta joutuu mak­samaan veroa läh­es 60 pros­ent­tia.[3]

Olemme taas tilanteessa, jos­sa samal­la para­metril­la – suurten tulo­jen vero­tuk­sel­la – on kak­si keskenään ris­tiri­itaista päämäärää. Sosi­aalisen koherenssin ylläpitämi­nen edel­lyt­täisi suurten tulo­jen korkeaa vero­tus­ta mut­ta koti­maisen sijoi­tus­var­al­lisu­u­den kar­tut­ta­mi­nen niiden lievää verotusta?

Voitaisi­inko nämä kak­si tavoitet­ta yhdis­tää? Verote­taan suurten tulo­jen mah­dol­lis­ta­maan haaskaavaa kulu­tus­ta, mut­ta ei estetä sijoi­tus­var­al­lisu­u­den kar­tut­tamista. Ratkaisu on pro­gres­si­ivi­nen menovero.

Progressiivinen menovero

Men­overo vas­taa tuloveroa kuitenkin niin, että tuloa, joka säästetään, ei verote­ta ja vas­taavasti säästö­jen syömistä verotetaan.

Näin on suurten omaisu­us­tu­lo­jen osalta tehtykin. Sijoi­tu­so­maisu­u­den voi siirtää hold­ing-yhtiöön. Omaisu­ud­es­ta koitu­vat tulot, esimerkik­si osin­got tai myyn­tivoitot, eivät näy todel­lisen omis­ta­jan verotet­ta­vana tulona ennen kuin hän nos­taa ne itselleen. Vuon­na 2020 sama mah­dol­lisu­us annet­ti­in taval­lisille pien­si­joit­ta­jille sal­li­mal­la osake­si­joi­tustilit, jot­ka toimi­vat saman peri­aat­teen mukaan. Salkku­un hyväksytään sil­loin kuitenkin vain pörssiosakkei­ta, joten kasvuyri­tys­ten rahoit­tamiseen ei tästä ole apua. Mah­dol­lisu­us on tosi­asi­as­sa olla käytössä jo pitkään osakein­dek­si­tilien muo­dos­sa, jot­ka myös sijoit­ta­vat osin­got takaisin osakkeisi­in. Verotet­tavaa tuloa koituu siinä vai­heessa, kun myy sijoituk­sen­sa tai osan siitä.

Nämä jär­jeste­lyt koske­vat vain pääo­mat­u­lo­ja. Oikeutetumpaa men­overo voisi olla työ­tu­lo­jen kohdal­la eri­tyis­es­ti urbaanis­sa elämässä, jos­sa asun­to­var­al­lisu­us jakaa ihmisiä hyvä- ja huono-osaisi­in. Myös palka­nsaa­jat voisi­vat vauras­tua palka­s­taan säästämällä.

Pro­gres­si­ivisen men­overon olois­sa henkilö, joka säästää huo­mat­ta­van osan tulois­taan asun­to­lainan hoita­miseen, ei jou­tu­isi mak­samaan veroa siitä osas­ta tuloaan, joka kuluu lainan lyhen­tämiseen. Vähen­nyskelpoinen olisi siis vain lainan lyhen­nys, ei korko, kos­ka korko on juok­se­va meno eikä säästämistä. Tämä menisi siis juuri päin­vas­toin kuin aikana, jol­loin asun­to­lainan korot sai vähen­tää tuloista mut­ta ei lyhen­nyk­siä. Jos asun­non aikanaan myy, myyn­ti­t­u­lo olisi kokon­aan verotet­tavaa tuloa, ellei sitä sijoi­ta uud­estaan. Har­va panee asun­non hin­nan ker­ral­la sileäk­si, joten myyn­ti­t­u­lo koituu verotet­tavak­si hil­jak­seen sitä mukaa kun pääo­maa syödään.

Tämä jär­jeste­ly helpot­taisi asun­to­var­al­lisu­u­den han­kkimista niille, jot­ka eivät peri asun­toa tai muu­ta var­al­lisu­ut­ta ja lisäisi tasa-arvoa kaupunkien raadol­lisil­la asuntomarkkinoilla.

Pro­gres­si­ivi­nen men­overo pois­taisi suuren osan korkeisi­in mar­gin­aaliv­eroi­hin sisäl­tyvistä haitoista. Suomes­sa siir­ryt­ti­in pääo­mat­u­lo­jen kevyem­pään vero­tuk­seen vuon­na 1993, mil­lä oli huo­mat­tavia posi­ti­ivisia vaiku­tuk­sia Suomen talouteen samall,a kun se lisäsi tulo­ero­ja ja myös ero­ja kulu­tus­mah­dol­lisuuk­sis­sa. Tämä aut­toi var­al­lisu­u­den kehit­tymisessä kuitenkin vain niitä, joil­la oli van­has­taan pääo­mat­u­lo­ja, mut­ta ei helpot­tanut palka­nsaa­jien säästämistä.

Jos suurista pääo­mat­u­loista perit­täisi­in tuloveroa kuten työ­tu­loista, pääo­mat pyrk­i­sivät pak­en­e­maan maas­ta ja vaik­ka ne pysy­i­sivät koti­maas­sa, uuden pääo­man muo­dos­tu­mi­nen hidas­tu­isi. Korkeakaan pro­gres­si­ivi­nen men­overo ei estäisi pääo­man muo­dos­tu­mista, kos­ka säästet­tyä tuloa ei verotet­taisi, mut­ta se tasaisi ero­ja kulu­tus­mah­dol­lisuuk­sis­sa. Se ei karkot­taisi pääo­man omis­ta­jia maas­ta sen enem­pää kuin nykyi­nen vero­tus karkot­taa hyvä­palkkaisia alem­man vero­tuk­sen maihin.

Pro­gres­si­ivisen men­overon mallis­sa olisi vaikea perustel­la, mik­si työ­tu­lo­ja ja pääo­mat­u­lo­ja verote­taan eri taval­la. Ylelli­nen kulu­tus on ylel­listä kulu­tus­ta siitä riip­pumat­ta, mis­tä tulot ovat peräisin. Kos­ka pääo­mat­u­lo­ja ei ole vaku­utet­tu sairau­den ja työt­tömyy­den var­al­ta, niistä ei kuitenkaan ole perustel­tua per­iä sosiaalivakuutusmaksuja.

Pro­gres­si­ivista men­overoa on vaikea toteut­taa yhden maan puit­teis­sa, kos­ka sitä on help­po kiertää. Kun on tul­lut aika alkaa syödä säästöjään, kan­nat­taa muut­taa maa­han, joka verot­taa tulo­ja eikä kulu­tus­ta ja jos­sa siis säästö­jen syömistä ei verote­ta. Jär­jestelmään liit­tyy muitakin siir­tymä­vai­heen ongelmia, jos verot­ta­jal­la ei ole tiedos­sa, mitä omaisu­ut­ta kenel­läkin on. Sil­loin voi väit­tää säästävän­sä osan tulois­taan vain muut­ta­mal­la van­haa omaisu­ut­ta muo­dos­ta toiseen, mak­samal­la esimerkik­si asun­to­lainaa pankki­til­iä tyh­jen­tämäl­lä. Men­overo edel­lyt­tää kat­tavaa tietoa koti­talouk­sien varallisuudesta.

Kun vero­tuk­ses­sa lykätään jonkin tulo­erän verot­tamista verotet­tavak­si myöhem­min, yksi mah­dol­lisu­us olisi kir­ja­ta lykkäys lainaksi. Sil­loin sitä ei pysty­isi yhtä hel­posti pak­en­e­maan muut­ta­mal­la pois maas­ta. Yhdys­val­lois­sa ja esimerkik­si Nor­jas­sa on erään­lainen maastapois­tu­misvero juuri tästä syystä.

 

= = = =

Joku voi pitää pro­gres­si­ivista men­overoa epäoikeu­den­mukaise­na, kos­ka se kar­tut­taa suuria omaisuuk­sia. Se itse asi­as­sa on jopa sen tarkoi­tus. Tämä mah­dol­lisu­us kuitenkin on jo hold­ingy­htiöi­den kaut­ta rikkail­la, mut­ta taval­lisen palka­nsaa­jan on nykyjär­jestelmässä toiv­o­ton­ta lisätä tavar­al­lisu­ut­taan palka­s­ta säästämällä.

Kolikol­la on kuitenkin myös toinen puoli. Kun­ta, jon­ka asukkaista suh­teel­lis­es­ti eniten on täysin tulot­to­mia, on Kau­ni­ainen. Varsi­naista ryysyköy­hälistöä siel­lä ei kuitenkaan näy. Van­hempi­en­sa tai iso­van­hempi­en­sa per­in­töä sileäk­si pane­va ei mak­sa tuloveroa lainkaan. Pro­gres­si­ivista men­overoa hän maksaisi.

= = =

Ja takaisin alku­un. Ruot­sis­sa vero­tus suosii omaisuuk­sien kasautu­mista. Siitä huoli­mat­ta Ruot­si on mallikelpoinen hyv­in­voin­tiy­hteiskun­ta. Me olemme toim­i­neet päin­vas­toin. Niin­pä Dagens Indus­tri jo levit­telee otsikos­saan: Fin­lands indus­tri är vårt!

Poli­ti­ik­ka on valintoja.

[1] Tulk­in­ta uud­is­tuk­sen moti­iveista on omani.

[2] Glob­al Wealth Data­book 2018. Cred­it Suisse.

[3] Osinkoa verote­taan ansio­tu­lona, jos osinko on yli kahdek­san pros­ent­tia yri­tyk­sen net­to­var­al­lisu­ud­es­ta. Net­to­var­al­lisu­us ei ole sama kuin yri­tyk­sen arvo, joka määräy­tyy sen tuot­to-odotusten mukaan.

56 vastausta artikkeliin “Kotimaisen omistuksen tukeminen vai tytäryhtiötalous?”

  1. Omis­ta­jan kansal­lisu­u­den sijaan on tärkeäm­pää keskit­tyä suuryri­tys­ten hyö­dyn­tämien vero­tuk­sen aukko­jen tukkimiseen ja sitä kaut­ta val­tioiden veronkan­tokyvyn varmis­tamiseen. Eri­lais­ten hyv­in­voin­ti­val­tion palvelu­iden luomi­nen ja rahoit­ta­mi­nen on tähän men­nessä toteutet­tu onnis­tuneesti vain kansal­lis­val­tion puit­teis­sa, ja näi­den jatku­mi­nen on mah­dol­lista vain, jos myös rikkaat ja suuryri­tyk­set mak­sa­vat osuuten­sa. Tosi­a­sia on se, että myös Suomeen rek­isteröidyt ja suo­ma­lais­ten omis­ta­mat yri­tyk­set hyö­dyn­tävät aggres­si­ivista vero­su­un­nit­telua [1] ja tuotan­non siirtämistä hal­pa­mai­hin [2].

    Pien­si­joit­ta­jana toimi­van suo­ma­laisen koti­talouden ase­ma on kieltämät­tä heikko mut­ta ei mah­do­ton. Esimerkik­si osin­go­ista kerät­tyä pääo­mat­u­lo­jen veroa mak­sa­vat läh­es pelkästään pörssilis­tat­tu­jen yri­tys­ten suo­ma­laiset pien­o­mis­ta­jat. Yri­tys­ten suurim­mat omis­ta­jat eivät kyseistä veroa yleen­sä mak­sa. Tähän joukkoon kuu­lu­vat mm. ulko­maille rek­isteröi­tyjä hold­ingy­htiöitä käyt­tävät suo­ma­laiset suuromis­ta­jat, mon­et insti­tuu­tiot sekä alhaisen vero­tuk­sen mais­sa sijait­se­vat ulkomaalaiset.

    Yksi mah­dolli­nen ratkaisu on pörssilis­tat­tu­jen yri­tys­ten osin­go­ista mak­set­ta­van tuloveron kor­vaami­nen osinko­jen lähde­verol­la. Saman vero­tu­lo­jen määrän keräämiseen riit­täisi tasoltaan huo­mat­tavasti alhaisem­pi verokan­ta, ja eri­laisia vero­jen vält­tämiseen kehitet­tyjä jär­jeste­lyjä käyt­tävät suuromis­ta­jat eivät enää saisi kohtu­u­ton­ta etua suo­ma­laisi­in koti­talouk­si­in näh­den. Muu­tos paran­taisi vero­tuk­sen oikeu­den­mukaisu­ut­ta, suo­ma­laisen koti­talouden ase­maa sijoit­ta­jana sekä nou­dat­taisi peri­aatet­ta, jon­ka mukaan vero­tuk­ses­sa tulee pyrk­iä kohti tiivistä veropo­h­jaa ja alhaisia verokantoja.

    [1] https://www.iltalehti.fi/talous/a/201803212200826113
    [2] https://suomenkuvalehti.fi/jutut/kotimaa/talous/valmistettu-ehka-suomessa-sinivalkopesu-saa-tuotteet-nayttamaan-kotimaisilta/

    1. Kone­mies Espoos­ta:
      Omis­ta­jan kansal­lisu­u­den sijaan on tärkeäm­pää keskit­tyä suuryri­tys­ten hyö­dyn­tämien vero­tuk­sen aukko­jen tukkimiseen ja sitä kaut­ta val­tioiden veronkan­tokyvyn varmis­tamiseen. Eri­lais­ten hyv­in­voin­ti­val­tion palvelu­iden luomi­nen ja rahoit­ta­mi­nen on tähän men­nessä toteutet­tu onnis­tuneesti vain kansal­lis­val­tion puit­teis­sa, ja näi­den jatku­mi­nen on mah­dol­lista vain, jos myös rikkaat ja suuryri­tyk­set mak­sa­vat osuuten­sa. Tosi­a­sia on se, että myös Suomeen rek­isteröidyt ja suo­ma­lais­ten omis­ta­mat yri­tyk­set hyö­dyn­tävät aggres­si­ivista vero­su­un­nit­telua [1] ja tuotan­non siirtämistä hal­pa­mai­hin [2].

      [1] https://www.iltalehti.fi/talous/a/201803212200826113
      [2] https://suomenkuvalehti.fi/jutut/kotimaa/talous/valmistettu-ehka-suomessa-sinivalkopesu-saa-tuotteet-nayttamaan-kotimaisilta/

      Kyl­lä omis­ta­jan kansal­lisu­udel­la on merk­i­tys­tä kos­ka vero­tu­lot mak­se­taan pääasi­as­sa siihen maa­han mihin yri­tys on rek­isteröi­ty. Osmo Soin­in­vaaran kehit­tämä malli kansankap­i­tal­is­mista ei ole mikään uusi. Mallin kehit­ti Bri­tann­ian päämin­is­teri Mar­garet Thatch­er 1980-luvul­la kun kon­ser­vat­tivi­nen­puolue alkoi saneer­a­ta tap­pi­ol­lisia val­tiony­htiöitä ja suurin osa lis­tat­ti­in pörssi­in joista moni keskilu­okkainen brit­ti sai oikeu­den täl­läisel­lä sijoi­tustilil­lä ostaa ne pois. Tytäry­htiö taloudessa ei kyl­lä tuotan­toa ole siiret­ty hal­pa­mai­hin esim ruot­salais­ten osta­mat yhtiöt valmis­ta­vat tuot­tei­ta edelleen esim Ruot­sis­sa joka ei ole hal­van­työvoiman maa mut­ta minus­ta pitäisi suo­ma­laisille koti­talouk­sille antaa mah­dol­lisu­us sijoit­taa enem­män esim niihin yhtiöille joil­la on tuotan­toa Suomes­sa mut­ta omis­ta­ja ulko­mail­la kuten suomenku­vale­hden jutus­sa oli mainit­tu otsikol­la Valmis­tus Suomes­sa, omis­tus ulko­mail­la. Nämä ovat sel­l­aisia tuot­tei­ta ja palvelui­ta mitä ei voi siirtää ulko­maille kos­ka kulu­tus­markki­nat ovat näil­lä tuot­teil­la pääasi­as­sa Suo­mi markki­na-alueena (myös Venäjä ja Bal­tia). Myös suo­ma­lais­ten tuot­tei­den markki­noin­tia kehit­tyvis­sä mais­sa pitäisi lisätä. Ruot­salaiset yhtiöt ovat tässä suo­ma­laisia edelläkävijöitä.

    2. “Pien­si­joit­ta­jana toimi­van suo­ma­laisen koti­talouden ase­ma on kieltämät­tä heikko mut­ta ei mah­do­ton. Esimerkik­si osin­go­ista kerät­tyä pääo­mat­u­lo­jen veroa mak­sa­vat läh­es pelkästään pörssilis­tat­tu­jen yri­tys­ten suo­ma­laiset pien­o­mis­ta­jat. Yri­tys­ten suurim­mat omis­ta­jat eivät kyseistä veroa yleen­sä mak­sa. Tähän joukkoon kuu­lu­vat mm. ulko­maille rek­isteröi­tyjä hold­ingy­htiöitä käyt­tävät suo­ma­laiset suuromis­ta­jat, mon­et insti­tuu­tiot sekä alhaisen vero­tuk­sen mais­sa sijait­se­vat ulkomaalaiset.”

      Noin­han asia on. Eläkey­htiöt, rahas­tot, säätiöt, yhdis­tyk­set jne. eivät myöskään mak­sa pääo­mat­ulovero­ja. Eikä vähin­tään 10 % pörssiy­htiöstä omis­ta­va, joka on lail­la vapautet­tu osinkoveroista. 

      Lähde­vero on yksi mah­dolli­nen ratkaisu tuo­hon. Mut­ta siitä tois­taisek­si esite­tyt laskel­mat ovat sivu­ut­ta­neet sen, että julki­nen sek­tori itse on iso osinko­jen saa­ja ja että lähde­vero­tuo­toista pitäisi vähen­tää julkisen sek­torin itse itselleen mak­samat lähde­verot, jos halut­taisi­in kat­soa lähde­vero­jen vero­tuot­to­jen muu­tos­ta, eikä vain sen kokon­aisker­tymää. Nyky­is­in­hän eläkey­htiöi­den lisäk­si myöskään esimerkik­si val­tio ei mak­sa osinkoveroa, eivätkä kun­natkaan, vaik­ka molem­mat nos­ta­vat merkit­täviä määriä osinko­ja. Jos lähde­vero koskisi myös julk­ista sek­to­ria, se toisaal­ta toden­näköis­es­ti hillit­sisi kun­nal­lisia palvelu­jen yksi­ty­istämis­pro­jek­te­ja, kos­ka osakey­htiö­mallis­sa kun­nalle tulisi sil­loin lisää vero­ja mak­set­tavak­si valtiolle.

      Mitä pienyri­tyk­si­in tulee, niin yksi tapa vält­tää osinkovero­tus on se, että yri­tys jo alun­perin pääomite­taan omis­ta­jan toimes­ta korot­tomil­la lain­oil­la. Jos yri­tys men­estyy, osinko­jen sijaan lyhen­nel­lä lain­o­ja takaisin ilman veroseu­raa­muk­sia niin pitkään kuin niitä riit­tää. Sil­lä tavoin­han pääo­masi­joi­tusy­htiöt usein toimi­vat, eli lain­oit­ta­vat fir­mansa täy­teen, ja nos­ta­vat tuo­tot sit­ten lainan­ly­hen­nyksinä eivätkä verol­lisi­na osinkoina. Tosin ne nos­ta­vat osan tuo­to­s­ta usein myös korkoina johonkin sel­l­aiseen maa­han, jos­sa korko­tu­lo­jen vero­tus on pien­tä tai olema­ton­ta ver­rat­tuna Suomen yhteisöveroon.

    3. Suurten suo­ma­lais­ten pörssiyri­tys­ten mak­sama yhteisövero on keskimäärin noin 23 %. Eli se siitä veronkierrosta.

      1. Ei pidä sekoit­taa yri­tys­ten mak­samia vero­ja omis­ta­jien mak­sami­in veroi­hin ainakaan osakey­htiön tapauk­ses­sa, sil­lä koko osakey­htiön idea on että yri­tys EI ole sama asia kuin sen omis­ta­jat. Oy on oma oikeushenkilö, ja omis­ta­jil­la on yri­tyk­ses­tä vain rajoitet­tu vastuu.

        Sitä voi että on ”kaksinker­tainen vero­tus” (jota siis ei ole mut­ta jota myyt­tiä use­at omis­ta­jat tois­ta­vat että voivat uhri­u­tua, eli tämä on juuri sitä iden­ti­teet­tipoli­ti­ikkaa) omis­ta­jat voi sit­ten vaik­ka pitää hin­tana sille että omis­ta­ja vält­tää vas­tu­u­ta itse yri­tyk­ses­tä, esimerkik­si omis­ta­jat eivät vas­taa yri­tyk­sen veloista konkurssitilanteessa. 

        Toki muitakin yri­tys­muo­to­ja on, mut­ta sit­ten näis­sä omis­ta­jil­la onkin laa­jem­pi vas­tuu, niin kum­masti oy on yleen­sä se houkut­televin vaik­ka yri­tys joutuukin mak­samaan tulok­ses­ta yhteisöveroa ja omis­ta­ja osin­gos­ta veroa 🙂

        https://fi.m.wikipedia.org/wiki/Osakeyhtiö

      2. Oho. Mak­sa­vatko ken­ties verokarhulle tippiä?

      3. Kil­go­re: “Oy on oma oikeushenkilö”

        Täl­laisel­la teknisel­lä juridisel­la seikalla ei kuitenkaan ole juuri tekemistä sen kanssa, kuin­ka tehokas­ta ja/tai reilua yri­tyk­sen voiton ja/tai osinko­jen verot­ta­mi­nen on talousti­eteel­lisessä mielessä. On täysin järkevää käsitel­lä molem­pia omis­ta­jien pääo­ma­lleen saa­man tuo­ton verona.

        Muuten­han voisi väit­tää myös, että esim talony­htiö on ihan erilli­nen oikeushenkilö sen asun­to­jen omis­ta­jista ja niin ollen kiin­teistövero ei ole ollenkaan asun­to­jen omis­ta­jia koske­va vero vaan ain­oas­taan talony­htiötä. Ilmi­selvistä syistä ihmiset eivät yleen­sä kuitenkaan ajat­tele niin ja samoin on syytä ajatel­la myös yhteisöverosta.

      4. Kuten sanoin, Osakey­htiön omis­ta­jis­taan eril­lisessä omas­sa oikeushenkilössä on sekä hyviä että huono­ja puo­lia omis­ta­jien kannal­ta. Asi­aa ei siis voi kat­soa omis­ta­jien kannal­ta vain toiselta näkökul­mas­ta, vaa­tia vain omis­ta­jille huono­jen näkökul­mien pois­toa ja hyvien säi­lyt­tämistä. Joko oy on oma erilli­nen oikeushenkilö jos­sa omis­ta­jil­la on rajoitet­tu vas­tuu yri­tyk­sen toimin­nas­ta kuten vaikka­pa veloista, tai sit­ten oy on tosi­aankin oma enti­teet­ti joka esim. mak­se­lee omat veron­sa ja kan­taa omat vas­tu­un­sa esim lait­to­muuk­sien­sa seu­raa­muk­sista eril­lään omistajista.

        Eli kysymys on tosi­aankin yksinker­tainen: Onko oy sama asia kuin sen omis­ta­jat, vai eikö ole? Jos se on, toki omis­ta­jil­la pitää olla täysi vas­tuu yri­tyk­sen toimin­nas­ta, jos ker­ta omis­ta­jat ja oy ovat tismall­een sama asia.

      5. Kil­go­re: “Onko oy sama asia kuin sen omis­ta­jat, vai eikö ole?”

        Ne eivät ehkä ole aivan sama asia, mut­ta oy on kuitenkin omis­ta­jien omaisu­ut­ta ja siten myös oy:n omaisu­us on epä­suo­rasti omis­ta­jien omaisu­ut­ta tai ainakin sen ver­ran lähel­lä, ettei vero­tuk­sen kon­tek­stis­sa ole järkevää käsitel­lä niitä täysin eril­lis­inä. Sik­si on täysin järkevää puhua siitä, kuin­ka suuren veror­a­sit­teen yhteisövero ja osinkovero yhdessä tuo­vat omis­ta­jan sijoite­tulle pääo­ma­lle eikä jät­tää toista huomiotta jonkin talousti­eteel­lis­es­ti epäolen­naisen juridis­en seikan vuoksi.

        “Asi­aa ei siis voi kat­soa omis­ta­jien kannal­ta vain toiselta näkökul­mas­ta, vaa­tia vain omis­ta­jille huono­jen näkökul­mien pois­toa ja hyvien säilyttämistä.”

        Ihan hyvin voi vaa­tia vain toisen pois­toa. Olen­naista on, onko kukin “huono” tai “hyvä” puoli yhteiskun­nan kannal­ta tehokas­ta. Ei ole mitenkään tarpeen tas­apain­ot­taa hyviä ja huono­ja puo­lia omis­ta­jille (mut­ta toki niiden vaiku­tus omis­ta­jien käyt­täy­tymiseen tulee ottaa huomioon).

  2. Voi olla, että ruot­salaiset pääo­matkin ovat pidem­mäl­lä aikavälil­lä globaalis­sa mit­takaavas­sa liian pieniä. Samal­la taval­la kuin henkilöko­htainen omaisu­us kasaan­tuu har­voille, markki­nat jakau­tu­vat muu­tamille har­voille globaaleille suuryri­tyk­sille (voisi melkein sanoa monopoleille) jos kehi­tys jatkuu niin kuin näyt­tää. Suo­mi ja Ruot­sikin ovat niin pieniä, että niiden toden­näköi­nen tule­vaisu­us on olla tytäry­htiö­talous. Jos ja kun suuri osa pienistä ja keskisu­urista yri­tyk­sistä tämän kehi­tyk­sen seu­rauk­se­na katoaa, talouden ja työl­lisyy­den perus­ta Suomes­sakin muut­tuu. Jotkut tarpeek­si kapeat ja erikois­tuneet tuotan­toalat voivat olla pelas­tus, mut­ta niidenkin kohdal­la vaarana on, että joku globaali moni­alayri­tys ostaa ne, tai markki­nat syys­tä tai tois­es­ta kyykähtävät…

  3. OS kir­joit­taa hyvin sinän­sä tärkeästä aiheesta. Min­ua hait­taa kuitenkin se, ettei edes riv­ien välistä tihku kri­isi­ti­etoisu­ut­ta, ymmär­rystä taloutemme akuutista ja syvästä kriisistä! 

    On jo myöhäistä kysyä: ”Koti­maisen omis­tuk­sen tukem­i­nen vai tytäry­htiö­talous?” Se on jo housu­is­sa. Pitää kysyä: ”Miten Suomen hyv­in­voin­ti voidaan pelas­taa nykyis­es­tä, päälle kaatuneesta talous / poli­it­tis­es­ta kriisistä?”

    Tähän on vain yksi vas­taus: Suomen pitää olla kan­sain­välis­es­ti kil­pailukykyi­nen maa. Tääl­lä pitää voi­da kan­nat­tavasti investoi­da, työl­listää, syn­nyt­tä lap­sia ja ennen kaikkea ris­ki-yrit­tää globaalin kipailu­paineen alla.

    Mikä on tämä ”Päälle kaatunut talous / poli­it­tis­es­ta kri­isi” sit­ten oikein on?”

    Tässä ovat sen pääkomponentit:
    1) Suo­mi ei ole kan­sain­välis­es­ti kil­pailukykyi­nen maa. Tämän todis­taa se tosi­a­sia, ettei Suomeen ole pari­inkymme­neen vuo­teen juurikaan investoitu, edes kor­vaus­in­vestoin­te­ja ei olla tehty.
    2) Helsin­gin pörssistä on pois­tunut täl­lä vuosi­tuhan­nel­la yli sata yhtiötä, enim­mäk­seen ”raskaas­ta päästä”, lis­taa­mat­tomista yhtiöistä puhu­mat­takaan, joista parhaat lähtevät maas­ta, tai myy­dään sinne.
    3) Korkeasti koulutet­tu­jen suo­ma­lais­ten muut­toli­ike ulko­maille on jatkunut jo yli vuosikymme­nen ajan. Muut­to­tap­pio oli vuosi­na 2005–2017 jopa 13 000 henkeä, joista noin tuhat oli tutk­i­jak­oulu­tuk­sen saaneita.
    4) Coro­na-viruk­sen aiheut­ta­ma talouskri­isi on viemässä mei­dät pitkäkestoiseen lamaan, Suomen vien­ti on jo romahtanut!
    5) Kri­isin jälkeisessä maail­mas­sa maail­man­talout­ta johta­vat veroparati­i­seista käsin 100 suur­in­ta globaal­i­fir­maa. Esim. Ama­zon on ker­tonut nyt tule­vansa voimallis­es­ti Skan­di­navi­aan ja ilmeis­es­ti Suomeenkin.
    6) Suomen ay-liik­keelle on annet­tu kon­trol­loima­ton man­daat­ti vapaasti pyörit­tää maan edun vas­taista työvoimakartel­lia Hakaniemen veroparati­i­sista käsin. 

    Miten Suomes­ta sit­ten saadaan taas kilpailukykyinen? 

    Pidem­män päälle tytäry­htiö-maak­si muut­tumien, ei voi olla ratkaisu. Ruot­salaisille voi nimit­täin käy­dä niinkin huono tuuri, ettei Suomes­sa ole enää mitään ostettavaa…

    Juuri pois­men­nyt viisas isän­maan ystävä Raimo Sailas tokaisi 2013: ”Puolueet eivät ole vieläkään havah­tuneet siihen, mis­sä mennään…Kaikki puolueet makaa­vat päällekkäin tämän hyv­in­voin­ti­val­tio-käsit­teen pääl­lä niin, että se tuke­htuu siel­lä alla.”

    Ratkaisu voi olla vain tämä: Ensin­näkin ay-liik­keen pitää ottaa pol­ven­sa pois Suo­mi-nei­don kurkun päältä, ja toisaal­ta se, että Suomen eli­it­ti, media ja poli­itikot tule­vat ulos eufo­ria-kuplas­taan tänne reaal­i­maail­maan, havah­tu­maan siihen miten tähän kuseen on jouduttu.

    1. Sep­po Korp­poo:
      Miten Suomes­ta sit­ten saadaan taas kilpailukykyinen? 

      Pidem­män päälle tytäry­htiö-maak­si muut­tumien, ei voi olla ratkaisu. Ruot­salaisille voi nimit­täin käy­dä niinkin huono tuuri, ettei Suomes­sa ole enää mitään ostettavaa…

      Juuri pois­men­nyt viisas isän­maan ystävä Raimo Sailas tokaisi 2013: ”Puolueet eivät ole vieläkään havah­tuneet siihen, mis­sä mennään…Kaikki puolueet makaa­vat päällekkäin tämän hyv­in­voin­ti­val­tio-käsit­teen pääl­lä niin, että se tuke­htuu siel­lä alla.”

      Ratkaisu voi olla vain tämä:Ensinnäkin ay-liik­keen pitää ottaa pol­ven­sa pois Suo­mi-nei­don kurkun päältä, ja toisaal­ta se, että Suomen eli­it­ti, media ja poli­itikot tule­vat ulos eufo­ria-kuplas­taan tänne reaal­i­maail­maan, havah­tu­maan siihen miten tähän kuseen on jouduttu. 

      Yllä kir­joit­ta­ja löytää keinok­si palka­nsaa­jien tulo­jen pudot­tamisen palkko­jen laskemisen muo­dos­sa. Avoimek­si jää vain kysymys, kuin­ka tämä nos­taa suo­ma­lais­ten sijoi­tuskykyä ja edes aut­taa kansankapitalismia?

      Pitkässä juok­sus­sa näk­isin kyl­lä automati­ikan syr­jäyt­tävän ihmiset tuotan­tovä­lineinä, jol­loin ihmistyövoima ohjau­tuu yhä enem­män kaiken­laisi­in ker­skaku­lu­tuk­sek­si luokiteltavi­in palvelui­hin. Automaat­tisen tuotan­non osalta keskeisek­si muo­dos­tuu sijain­ti ja ener­gian hin­ta. Sijain­nis­sa Suo­mi ei tule pär­jäämään Euroopan sisäl­lä tai globaalil­la tasol­la ikipäivänä — Me olemme aivan liian syr­jässä ja han­kalan matkan päässä.

      https://en.wikipedia.org/wiki/Baltic_Sea#/media/File:Population_density_in_the_Baltic_Sea_catchment_area.svg

      Tänne tarvi­taan erit­täin korkean jalostusas­teen teknolo­giayri­tyk­siä joiden men­estys nojaa pikem­minkin korkeaan osaamiseen ja laatu­un eikä suinkaan 1900-luku­laiseen tunkkaiseen ja palkko­ja polke­vaan suur­te­ol­lisu­us­poli­ti­ikkaan, mitä kir­joit­ta­ja Korp­poo vaikut­taa edustavan.

      Nokia ei kaatunut siihen että tääl­lä insinöörit oli­vat liian kalli­ita. Huawei ei ymmärtääk­seni jyrää kil­pail­i­joitaan ain­oas­taan sen vuok­si että heil­lä on paljon pienem­mät palkat (tosin heil­lä var­maan on paljon pienem­mät palkat, Kiinas­sa kun elämi­nen on hie­man halvem­paa), vaan kyl­lä Huawein tuot­teet taita­vat oikeasti olla myös laadukkaampia kuin kil­pail­i­joiden. Boeingilla on teknisiä ongelmia lentokonei­den­sa kanssa, tämäkään ei ole palkkasi­don­nainen, vaan muis­tut­taa hiukan Nokian ongelmia. Yksinker­tais­es­ti men­estymi­nen globaalis­sa taloudessa on paljon muu­takin kuin kil­pailua siitä kuka mak­saa vähiten palkkaa.
      Sil­loin kun osaa tehdä jotain parem­min kuin muut niin ei tarvitse enää kil­pail­la pelkästään pal­ka­lla. Suurin kysymys­merk­ki on kuitenkin kuin­ka täl­laista osaamista ja yri­tyk­siä saataisi­in syn­tymään ja pysymään Suomes­sa. Mielestäni tämäkin kysymys on hie­man moni­u­lot­teisem­pi kuin pelkkä tar­jol­la ole­va pääo­ma, paljonko Google tarvit­si ulko­maista ja ulkop­uolista pääo­maa kasvus­saan ja menestyksessään? 

      Kun Googlen his­to­ri­aan tutus­tuu, niin käy ilmi että aika pie­nil­lä pääomil­la sitä on kasvet­tu ja selvit­ty, wikipediasta:
      “Google was ini­tial­ly fund­ed by an August 1998 con­tri­bu­tion of $100,000 from Andy Bech­tol­sheim, co-founder of Sun Microsys­tems; the mon­ey was giv­en before Google was incorporated.[39] Google received mon­ey from three oth­er angel investors in 1998: Amazon.com founder Jeff Bezos, Stan­ford Uni­ver­si­ty com­put­er sci­ence pro­fes­sor David Cheri­ton, and entre­pre­neur Ram Shriram.[40] Between these ini­tial investors, friends, and fam­i­ly Google raised around 1 mil­lion dol­lars, which is what allowed them to open up their orig­i­nal shop in Men­lo Park, California.[41]”

      Tiedän tut­tava­pi­iristä yri­tyk­sen, joka sai val­tion instru­ment­tien kaut­ta ~ 100k € kehi­tys­ra­haa, ja täl­lä korostan vain sitä että kyl­lä sitä rahaa löy­tyy, ja hyville ideoille var­masti enem­mänkin. Mainit­takkoon että tuo kehi­tys­ra­ha on omas­ta mielestäni rahan tuh­laus­ta kyseisessä tapauk­ses­sa, mut­ta kos­ka en ole miljonääri niin voidaan olet­taa etten ole kovin pätevä arvioimaan onko hei­dän liikei­dea hyvä vai huono.

      Kyl­lähän maa­han olisi mah­dol­lista houkutel­la riskisi­joi­tus­ra­haa tar­joam­mal­la pienem­pää veroa riskisi­joi­tus­tuo­toille sil­lä ehdol­la että yri­tys­tä ei myy­dä ulos? Kaiken­laisia eri­ty­is­ra­has­to­ja ja ‑tile­jä voidaan lain­säädän­nöl­lis­es­ti luo­da, tarvit­taisi­in vain oma tyyp­pin­sä eri­ty­isveroko­hteluineen suosi­maan riskisi­joituk­sia teknolo­giayri­tyk­si­in sil­lä ehdol­la ettei yri­tys­tä ja osaamista viedä tai myy­dä pois maas­ta tiet­tynä aikana.
      Samaan aikaan pitäisi tosin lait­taa viimeinkin stop­pi suuryri­tys­ten lail­lisille veronkier­rolle ja voit­to­jen tulout­tamiselle pienem­män vero­tuk­sen mai­hin. Siihen asti Suomen pitäisi itse ruve­ta EU:n sisäl­lä verotrol­lik­si ja houkutel­la suuryri­tyk­siä tulout­ta­maan voit­ton­sa tääl­lä. Meil­lä on niin pieni väestö että näil­lä tuloil­la voitaisi­in toden­näköis­es­ti rahoit­taa hyv­in­voin­ti­val­tio­ta ja panos­tuk­sia koulu­tuk­seen ja korkean jalostusas­teen teol­lisu­u­den kehit­tämiseen EU:n kil­pailu­lakien puitteissa.

  4. Onhan se nyt val­lan merkil­listä että Eu:n sisäl­lä on mai­ta joi­ta kut­su­taan veroparati­i­seik­si. Kuten tuon jutun Irlan­ti. Ei siis ole kysymys brit­tiläi­sistä neit­syt­saarista, niinkuin useim­miten mieleen tulee kun puhutaan veroparati­i­seistä. Nyt kun EU ssa halu­taan tukea Etelä- Euroopan mai­ta, niin olisi syytä tässä yhtey­dessä nos­taa pöy­dälle nämä union­in sisäiset veroparati­isit. Niiden pois­t­a­mi­nen toisi mon­en maan rahoi­tu­songelmi­in helpo­tus­ta, eikä vähiten eteläisen Euroopan maid­en. Mut­ta tämä kysymyshän ei näytä ole­van ollenkaan esil­lä jostain syystä.

    1. Juu­pa juu:
      Onhan se nyt val­lan merkil­listä että Eu:n sisäl­lä on mai­ta joi­ta kut­su­taan veroparati­i­seik­si. Kuten tuon jutun Irlan­ti. Ei siis ole kysymys brit­tiläi­sistä neit­syt­saarista, niinkuin useim­miten mieleen tulee kun puhutaan veroparati­i­seistä. Nyt kun EU ssa halu­taan­tukea Etelä- Euroopan mai­ta, niin olisi syytä tässä yhtey­dessä nos­taa pöy­dälle nämä union­in sisäiset veroparati­isit. Niiden pois­t­a­mi­nen toisi mon­en maan rahoi­tu­songelmi­in helpo­tus­ta, eikä vähiten eteläisen Euroopan maiden. 

      Irlan­ti ei ole veroparati­isi kuten mainit­se­masi Brit­tiläi­nen Neit­syt­saaret ovat. Irlan­nis­sa ei ole Etelä-Euroopan maid­en kansalais­ten tal­letuk­sia kuten on Mal­tal­la tai Kyproksel­la kos­ka näis­sä mais­sa on tiuk­ka pankkisalaisu­us mitä Irlan­nis­sa ei ole. Irlan­nin pankeis­sa ei ole ulko­maalaisia tal­letuk­sia kuten on esimerkik­si Kyproksel­la tai Maltalla. 

      Esimerkik­si venäläis­ten oli­garkkien tal­letuk­set ovat olleet pääa­sis­sa Lon­toon Cityn pankeis­sa. Irlan­nin pank­ki sek­tori on hyvin vaa­ti­ma­ton. Itse asi­as­sa Irlan­nin pankkisek­tori on pääa­sis­sa brit­tiläisessä omis­tuk­ses­sa ja siinä on his­to­ri­alli­nen syy taustalla.

      Irlan­nis­sa on alhainen yhteisövero pros­ent­ti 10% . Virossa on saman­lainen yhteisövero pros­ent­ti joka on ihan järkevä ja toimi­va malli. 

      Itse asi­as­sa Osmo Soin­in­vaaran malli koti­mais­es­ta omis­tuk­ses­ta voi olla tuol­lainen Irlan­nin alhainen yhteisövero malli joka on ihan lail­lis­es­ti hyväksyt­ty malli EU:ssa. Pankkisalaisu­us on sit­ten ihan eri asia ja sen ylläpitämi­nen on tietenkin veronkiertoa. 

      Tuo brit­tiläis­ten veroparati­isien yhteys onnek­si katkeaa vuo­den lop­ul­la kun Bri­tan­nia eroaa viral­lis­es­ti EU:stä toden­näköis­es­ti ilman mitään vapaakaup­pa­sopimus­ta. Bri­tan­ni­as­sa toimi­vat pankit joutu­vat sijoit­ta­maan Euroopan toimin­nat johonkin EU maa­han jatkossa. 

      Irlan­ti on esimerk­ki siitä että vähän koti­maisia pääo­mia omaa­va val­tio on onnis­tunut houkut­tele­maan saarelle ulko­maalaisia yhtiöi­den sijoituk­sia. Pääasi­as­sa amerikkalaisia yhtiöitä. ihan senkin takia että Irlan­ti on englan­ninkieli­nen val­tio ja lento aika Yhdys­val­loista Irlan­ti­in on lyhyt. 

      Myös Yhdys­val­lois­sa asu­va asuu iso irlan­ti­lainen dias­po­ra on sijoit­tanut Irlan­ti­in paljon kos­ka se on port­ti nyt Euroopan markki­noille kun Bri­tan­nia läh­tee ilman mitään vapaakaup­pa­sopimus­ta. Irlan­ti sal­lii automaat­tis­es­ti kaikille joil­la on suku­laisu­us­suhde Irlan­nin saarel­la kansalaisuuden.

      Applen ja Irlan­nin väli­nen verosopimus ei ole laiton ainakin EU:n yleisen tuomiois­tu­imen mukaan 

      https://yle.fi/uutiset/3–11448701

  5. ‘taval­lisen palka­nsaa­jan on nykyjär­jestelmässä toiv­o­ton­ta lisätä tavar­al­lisu­ut­taan palka­s­ta säästämällä’

    Outo näke­mys. Esim oma naa­pu­rus­toni on tain­nut mak­saa asun­ton­sa pääosin palkkat­u­lois­taan. Ja mene vähän kat­so­maan sijoi­tus­blo­ge­ja, asun­tosäästämisen ohes­sa pystyy myös ker­ryt­tämään sijoi­tus­var­al­lisu­ut­ta nor­maaleista palkkatuloista.

    Pien­si­joit­ta­jan vaikut­ta­mus­mah­dol­lisu­us voisi onnis­tua akti­ivisen sijoi­tusy­htiön kaut­ta, Ruot­sista löy­tyy esim Investor, joka toimii akti­ivise­na omis­ta­jana omis­tamis­san pörssiyhtiöissä.

    Ja jos val­tio on huolis­saan että face­book­it ja ama­zonit eivät mak­sa vero­ja, niin Solid­i­um osta­maan niiden osakkei­ta ja paljon, niin­hän jokainen pien­si­joit­ta­jakin tekee.

    1. taval­lisen palka­nsaa­jan on nykyjär­jestelmässä toiv­o­ton­ta lisätä tavar­al­lisu­ut­taan palka­s­ta säästämällä’
      Outo näke­mys. Esim oma naa­pu­rus­toni on tain­nut mak­saa asun­ton­sa pääosin palkkat­u­lois­taan. Ja mene vähän kat­so­maan sijoi­tus­blo­ge­ja, asun­tosäästämisen ohes­sa pystyy myös ker­ryt­tämään sijoi­tus­var­al­lisu­ut­ta nor­maaleista palkkatuloista.

      Halusin korostaa sitä ris­tiri­itaa, että pääo­mat­u­loista säästämi­nen on tehty verot­tomak­si, kun taas palkkat­u­loista pitää mak­saa ensin 50 % mar­gin­aaliv­eroa ja lop­un voi sit­ten säästä. Min­uys­ta tämä ei ole tasapuolista.

      1. Osmo Soin­in­vaara: Halusin korostaa sitä ris­tiri­itaa, että pääo­mat­u­loista säästämi­nen on tehty verot­tomak­si, kun taas palkkat­u­loista pitää mak­saa ensin 50 % mar­gin­aaliv­eroa ja lop­un voi sit­ten säästä. Min­uys­ta tämä ei ole tasapuolista. 

        Tuo ei ole tode­lakaan tas­a­puolista. Jos voisin säästää palkkat­u­loista veroit­ta eli mak­saa verot vas­ta tulout­taes­sa niitä niin se kas­vat­taisi min­un tai kenen tahansa kykyä säästää aivan järkyt­tävästi. Korkoa korolle hie­man kär­sii kun alkusum­mas­ta leikataan jotain 20–50% pois jo ennen kuin pohdi­taan mil­laista korkoa sijoituk­selle saisi.

        No, se on tul­lut jo mon­ta ker­taa selväk­si ettei tästä maail­mas­ta reilua tule ikinä, köy­hät ja työläiset pysyköön köy­hinä ja työläis­inä, tämä varmis­te­taan insti­tu­tion­aalis­es­ti. Miten tämä sit­ten eroaa jostain aris­tokra­ti­as­ta? Pikku­muu­ra­haiset jatka­vat pyörim­istään ja osta­vat neukkukuu­tioi­ta 200k-300k € hin­noil­la tun­tien itsen­sä varakkaik­si. Leipää ja sirkushu­ve­ja niin kansa pysyy tyytyväisenä.

    2. antti: Esim oma naa­pu­rus­toni on tain­nut mak­saa asun­ton­sa pääosin palkkat­u­lois­taan. Ja mene vähän kat­so­maan sijoi­tus­blo­ge­ja, asun­tosäästämisen ohes­sa pystyy myös ker­ryt­tämään sijoi­tus­var­al­lisu­ut­ta nor­maaleista palkkatuloista.

      Välil­lä tehdään yleistyk­siä aika kevyesti.
      Jos naa­pu­rus­to on kes­ki-ikäisiä ja van­hempia, asun­to­lain­o­jen takaisin­mak­sua helpot­ti korkea inflaa­tio ja asun­to­jen hin­nat ovat sen jäl­keen nousseet — ver­taami­nen nyt ensi­a­sun­toa ostavaan on epäreilu. Jos naa­pu­rus­to on nuorem­paa, kyseessä täy­tyy olla varakas alue, jos palkkat­u­loil­la on asun­not jo mak­set­tu… Yleen­sä blo­geis­sa ym jää vähän epä­selväk­si, mis­tä kir­joit­ta­jan var­al­lisu­us on peräisin — onko kuitenkin per­in­töjä, pääo­mat­u­lo­ja, yrit­täjä­tu­lo­ja tms. taustal­la vai oikeasti sijoituk­set pelkästä palkkat­u­losta. Ja esim DINK-pareil­la tai hyvä­tu­loisil­la sinkuil­lakin toden­näköis­es­ti helpom­min jää sijoitet­tavaa kuin jos on lap­siper­he kyseessä.

    3. antti:

      Ja jos val­tio on huolis­saan että face­book­it ja ama­zonit eivät mak­sa vero­ja, niin Solid­i­um osta­maan niiden osakkei­ta ja paljon, niin­hän jokainen pien­si­joit­ta­jakin tekee. 

      Vaik­ka Solid­i­um ostaisi enem­mistön Ama­zon­ista niin se ei kuitenkaan tarkoi­ta sitä että Ama­zon alka­isi mak­saa vero­ja Suomeen. Pääkont­torin sijain­ti ratkaisee. Solid­i­um hoitaa Suomen val­tion omis­tamia pörssi yhtiöi­den omaisu­ut­ta eikä amerikkalais­ten suuryri­tys­ten osakkei­ta. Lisäk­si solid­i­u­min osakkeista ei val­tio jaa kansalaisille sijoi­tustilin kaut­ta siitä osinko­ja. Osmo Soin­in­vaaran mallis­sa Idea on siinä että val­tion sijas­ta kansalaisia kan­nuste­taan osta­maan koti­mais­ten yhtiöi­den osakkei­ta val­tion omis­tuk­sen sijaan. Ja niiden myymisen estämisek­si ulko­maille. Ei val­tion tehtävä ole sijoit­taa monikansal­lisi­in yri­tyk­si­in. Val­tion on huole­hdit­ta­va omista yhtiöistä mut­ta kansalaisia on myös kan­nustet­ta­va sijoit­ta­maan koti­maisi­in yhtiöi­hin enem­mä. Val­tion omis­ta­ja ohjauk­ses­ta voisi keskustel­la pitkäänkin. Iso veden jaka­ja tapah­tui 1990-luvul­la kun val­tion­o­mis­ta­ja ohjaus oletet­ti­in pois kaup­pa ja teol­lisu­us­min­is­ter­iöstä sen jäl­keen kun eräs min­is­teri oli koplan­nut oman yhtiön velat val­tion mak­set­tavak­si yri­tys­tukien kaut­ta eräälle isolle moni ala yhtiölle. Tämän jäl­keen val­tion­o­mis­ta­ja ohjaus on ollut jako­jäänös yleen­sä min­is­ter­ille jon­ka oma min­is­ter­iö ei ole rahan jaka­ja min­is­ter­iö tai ei ole mitenkään tekemisessä rahan kanssa.

      Tämäkin on jo nyt kyseenalainen tapa toimia. Solid­i­um on myös osa tätä ja se on ollut poli­it­tisen paineen alla aina

      Osmo Soin­in­vaaran mallis­sa ratkaistaan solid­i­u­min ikuinen poli­it­ti­nen ongel­ma ja myös koti­talouk­sia kan­nuste­taan osta­maan koti­maisia pörssi­in lis­tat­tu­ja yhtiöitä. Parem­pi täl­läi­nen käytän­tö kuin ikuinen kiista siitä mikä on solid­i­u­min rooli ja jos­sa voi myös men­nä poli­it­ti­nen roolit sekaisin liike­toimin­nan kanssa.

    4. antti:

      Pien­si­joit­ta­jan vaikut­ta­mus­mah­dol­lisu­us voisi onnis­tua akti­ivisen sijoi­tusy­htiön kaut­ta, Ruot­sista löy­tyy esim Investor, joka toimii akti­ivise­na omis­ta­jana omis­tamis­san pörssiyhtiöissä.
      Ja jos val­tio on huolis­saan että face­book­it ja ama­zonit eivät mak­sa vero­ja, niin Solid­i­um osta­maan niiden osakkei­ta ja paljon, niin­hän jokainen pien­si­joit­ta­jakin tekee. 

      Tuo Investor AB on ruot­salaisen Wal­len­berg teol­lisu­us­su­vun omis­ta­ma yksi­tyi­nen hold­ing yhtiö joka sijoit­taa Wal­len­ber­gin raho­ja ruot­salaiseen suur­te­ol­lisu­u­teen. Se ei ole julki­nen Ruotsin val­tion sijoi­tusy­htiö. Investorin hal­li­tuk­sen puheen­jo­hta­jana toimii Ruotsin teol­lisu­u­den suur­si­joit­ta­ja Jacob Wal­len­berg ja vara­puheen­jo­hta­jana hänen serkku­nasa Mar­cus Wal­len­berg . Investorin lisäk­si Ruot­sis­sa on myös paljon yksi­ty­isiä sijoi­tusy­htiöitä kuten Ratos (omis­ta­jana Söder­berg suku), Kin­nevik (jon­ka omis­taa myös osit­tain Sten­beck, Klingspor ja Von Horn suvut) ja L E Lund­bergföre­ta­gen (jon­ka omis­taa Lund­berg suku).

      Nämä yhtiöt investoi pääasi­as­sa ruot­salaiseen suur­te­ol­lisu­u­teen ja ovat van­ho­jen ruot­salais­ten teol­lisu­us­suku­jen omis­tamia hold­ing yhtiöitä. Tämä ker­too siitä että Ruot­sis­sa omis­ta­ju­us on keskitet­ty (kuten Osmo Soin­in­vaara tote­si tämän kir­joituk­sen alus­sa) edelleen hyvin pie­nille mut­ta rikkaille teol­lisu­us suvuille ja ne ovat hoi­ta­neet omis­tuk­sen­sa oikein hyvin. 

      Yksikään Ruotsin hal­li­tus ei ole koskaan kehdan­nut verot­taa näitä omis­tuk­sia yli suuril­la veroil­la. Suomes­sa pääasi­as­sa val­tio toimii sijoit­ta­jana Solid­i­u­min kaut­ta joka ei edis­tä ns kansankap­i­tal­is­mia vaan val­tiokap­i­tal­is­mia. Tämä oli ehkä sotien jäl­keen vält­tämätön­tä mut­ta ei 2020-luvul­la enään ja itse asi­as­sa 1990-luvul­la olisi pitänyt tämäkin ymmärtää niin että kansalaisia pitäisi kan­nus­taa sijoit­ta­maan koti­maisi­in yhtiöihin.

  6. Kiitos Osmo tästäkin nostosta.

    Kak­si näköko­htaa: kasvol­lises­sa omis­ta­jas­sa, joka asuu yri­tyk­sen lähistöl­lä, on puolen­sa. Hän joutuu vas­taa­maan päätösten­sä ja teko­jen­sa seu­rauk­sista, niin posi­ti­ivi­sista kuin negati­ivi­sista, jokapäiväisessä sosi­aalises­sa elämässä. Valitet­tavasti tämä on suuryri­tyk­sis­sä aika lail­la men­nyt­tä aikaa, mut­ta PK-sek­to­ril­la on paljon yri­tyk­siä, joiden omis­ta­jat asu­vat samas­sa kun­nas­sa yri­tyk­sen kanssa ja joiden lapset käyvät samo­ja koulu­ja yri­tyk­sen työn­tek­i­jöi­den las­ten kanssa.

    Kun yri­tyk­sen suurim­mat omis­ta­jat ovat eläke- ja sijoi­tus­ra­has­to­ja, sosi­aa­li­nen vas­tuu päätök­sistä häviää. Varsinkin, kun rahas­to­jen johta­jat asu­vat yleen­sä pankkikeskuk­sis­sa, ja vain osin Suomes­sa (Helsin­gin seudulla).

    PK-yri­tyk­set, pörssin ulkop­uolel­la olev­ina, ovat kuitenkin hyvin epä­likvide­jä omis­tusko­htei­ta, varsinkin vähem­mistöomis­ta­jalle. Min­ul­la on tästä henkilöko­htaista koke­mus­ta hyvinkin paljon. Omis­tus on kiin­ni ja pysyy. Osta­jaa omis­tu­so­su­udelle ei vält­tämät­tä ole saatavis­sa, ellei pääomis­ta­ja suos­tu yhteis­toim­intaan osta­jan kanssa. Tämä on pörssin ulkop­uolis­ten PK-yri­tys­ten veroratkaisu­is­sa syytä ottaa riskiä huo­mat­tavasti kas­vat­ta­vana tek­i­jänä jol­lakin tapaa huomioon.

  7. Todel­la mie­lenki­in­toisia ja ilah­dut­ta­van radikaale­ja ajatuksia.

    Pro­gres­si­ivisen men­overon vaiku­tus asun­tomarkki­noi­hin olisi mah­dol­lis­es­ti järisyt­tävä. Nyt mität­tömäk­si kutis­tunut asun­to­lain­o­jen korkovähen­nys oikeas­t­aan moninker­tais­tu­isi. Asun­non omis­t­a­mi­nen olisi pääsään­töis­es­ti järkevä siir­to kaikille palka­nsaa­jille ja veron­mak­sajille. Kohoaisi­vatko asun­to­jen hin­nat kasvukeskuk­sis­sa taivaisi­in — ja mitä tapah­tu­isi vuokramarkkinoille?

    Ruot­salainen per­in­töverokäytän­tö oli itsel­leni uusi. Suo­ma­lainen malli läh­tee ajatuk­ses­ta, jos­sa per­heen sisäl­lä per­im­i­nen on halvem­paa kuin omaisu­u­den myyn­ti voitol­la. Aja­tus per­in­töveron nol­laamis­es­ta miel­lyt­täisi var­maan Kepua: maatilo­jen sukupol­ven­vai­h­dok­set helpot­tuisi­vat olen­nais­es­ti. Äänestäjätkin hur­raisi­vat per­in­töveron pois­tolle, vaik­ka mum­min Töölön-kak­sion real­isoi­vat lapsen­lapset jou­tu­isi­vatkin aikanaan pulit­ta­maan hillit­tömät verot. Samal­la mieti­tyt­tää, tarvit­taisi­inko jonkin­lainen han­k­in­ta­meno-olet­ta­ma omaisu­u­den arvioin­ti­in. Tutk­i­jan suvus­sa per­in­tävuoroon tule­vat saa­vat omak­seen met­sä­maa­ta, joka on han­kit­tu suku­un 1800-luvun lopus­sa ja kulkenut per­in­tönä sukupolvelta toiselle. Mis­tä löytää alku­peräi­nen hankintahinta?

    Suo­mi on globaal­isti häviävän pieni alue ja kansa. Varovaisia askelei­ta “kansankap­i­tal­is­min” suun­taan on otet­tu AOT-tilien muo­dos­sa — joi­ta niitäkin vas­tustet­ti­in etenkin vasem­mal­ta laidal­ta. Samal­la yksi­ty­ishenkilöi­den osinko­jen ja osakevoit­to­jen vero­tus on ymmärtääk­seni kiristynyt merkit­tävästi 80-luvun lopus­ta. Ehkäpä ollaan tilanteessa, jos­sa “vain tyh­mät mak­sa­vat vero­ja”. Ja mon­en mielestä osake­si­joit­ta­mi­nen on edelleenkin epäi­lyt­tävää kasinotalous-keinottelua.

    Lopuk­si: päästäisi­inkö “tytäry­htiö­talouteen” liit­tyvistä irti­sanomisongelmista sil­lä, että kas­vatet­taisi­in työn­tek­i­jöi­den irti­sanomis­suo­ja vaikka­pa Sak­san tai Ran­skan tasolle?

    1. Tutk­i­ja Punavuores­ta: Lopuk­si: päästäisi­inkö ”tytäry­htiö­talouteen” liit­tyvistä irti­sanomisongelmista sil­lä, että kas­vatet­taisi­in työn­tek­i­jöi­den irti­sanomis­suo­ja vaikka­pa Sak­san tai Ran­skan tasolle?

      Siinä olisi se ris­ki, että työn­tek­i­jän palkkaamis­es­ta tulisi suurem­pi ris­ki, kun niistä ei tarpeen tullen pääse yhtä hel­posti eroon, jol­loin rak­en­teelli­nen työt­tömyys voi kasvaa.

  8. Mun on jotenkin hirveän vaikea kan­nat­taa aja­tus­ta, että paras tapa saa­da koti­maisia pääo­mia yri­tys­toim­intaan olisi eri­tyis­es­ti tukea rikkaiden per­hei­den var­al­lisu­u­den kerääntymistä.

    Tavoit­teena pitäisi olla se, että rikas­tu­mi­nen on help­poa, mut­ta rikkaana pysymi­nen on vaikeaa. Tulovero­tuk­sen pitäisi olla kevyt­tä, ja samal­la riskit­tömis­sä ja nol­latuot­toi­sis­sa kohteis­sa rahan maku­ut­ta­mi­nen pitäisi olla kan­nat­tam­a­ton­ta. Pääo­mat­u­lo­jen vero­tus voisi olla vaik­ka nol­la, jos samal­la olisi käytössä var­al­lisu­usvero: jos pystyy tekemään mil­jar­diomaisu­u­den yri­tyskau­pal­la siitä ei tarvitse ran­gaista, mut­ta jos mil­jardit piilot­taa pat­jan alle verot­ta­ja naker­taisi omaisu­u­den hil­jalleen nol­laan. Kansan­talouden kannal­ta var­al­lisu­u­den sitou­tu­mi­nen seini­in on type­r­ää jos rahan voisi käyt­tää yri­tys­toim­intaan, eli kiin­teistöveroa ylös ja yhteisöveroa alas.

    Eläke­jär­jestelmääkin voisi virit­tää riskip­i­toisem­paan suun­taan: lak­isääteistä peruseläket­tä voisi pienen­tää läh­es kansaneläke­ta­solle, ja samal­la antaa verovähen­nysoikeu­den vapaae­htoiselle lisäeläkesäästämiselle. Nyt huip­puko­rkeat eläk­keet ja val­ta­van suuri­in eläkev­as­tusi­in liit­tyvä riskien min­i­moin­ti pakot­taa sijoit­ta­maan rahat ulko­maille ja seini­in, ja samal­la työstä käteen jäävä raha jää pieneksi.

    Kah­denkymme­nen per­heen sijas­ta näk­isin mielu­um­min kak­sikym­men­tä hedge-fund investoin­tipankkia, jot­ka etsi­sivät agres­si­ivis­es­ti sijoi­tusko­htei­ta riskip­i­toista korkeaa tuot­toa hakeville eläke­si­joit­ta­jille. Ainakin itse halu­an uskoa että avoimen ja raa’an kil­pailun kaut­ta löy­tyy parem­pia kait­si­joi­ta pääomille kuin sisäsi­it­toisen geneettisesti.

    Ongel­ma ei ole niinkään se, että rahaa ei ole, vaan se, että rahal­la ei ote­ta riskiä. Aito­jen uut­ta luovien investoin­tien sijaan raha kasautuu val­taviksi kup­lik­si todel­lisen taloudel­lisen toimeli­aisu­u­den ulkopuolelle.

    1. arkkite­hti:
      Ongel­ma ei ole niinkään se, että rahaa ei ole, vaan se, että rahal­la ei ote­ta riskiä. Aito­jen uut­ta luovien investoin­tien sijaan raha kasautuu val­taviksi kup­lik­si todel­lisen taloudel­lisen toimeli­aisu­u­den ulkopuolelle. 

      Täl­lä tarkoit­tanet ainakin osit­tain kasvukeskuk­sien paisu­vaa asun­to-omaisu­us­mas­saa, mei­dän suo­ma­lais­ten nykypäivän Sampoa?
      Rahan kasautu­mi­nen val­taviksi kup­lik­si varmis­te­taan EKP:n kvan­ti­tati­ivisen elvy­tyk­sen poli­ti­ikalla, käytän­nössä siis nos­te­taan kaiken­laisia sijoi­tus- ja omaisu­usar­vo­ja, vaik­ka päämääränä on lisätä inflaa­tio­ta. No, kyl­lähän sen rahan suh­teelli­nen arvo putoaa jos pörssit ja asun­not kallis­tu­vat, eli tämäkin on erään­laista inflaa­tio­ta. Suurem­pi ongel­ma lie­nee se, että poli­ti­ikalla koite­taan lisätä rahan määrää reaal­i­taloudessa, mut­ta tämä ei toi­mi kun QE-poli­ti­ikkaa lap­paa lisää rahaa sel­l­aisille ihmisille joil­la on jo paljon ja näin määritelmäl­lis­es­ti kova säästöaste, eli lisära­ha vain menee pitkälti säästöön eikä reaal­i­talouden kier­toon. Näil­lä rahoil­la ei siis varsi­nais­es­ti tehdä mitään uut­ta, vain oste­taan van­haa arvokkaammaksi. 

      EKP:n QE on van­hempi­en ikälu­okkien viimeinen puhal­lus nuorem­mil­ta ennen kuin koko län­si­mainen kuplat­alous puhkeaa.

      1. QE:ssa on ollut vain se vika, että se on ollut liian pieni.

  9. arkkite­hti edel­lä sanoo:
    ”Mun on jotenkin hirveän vaikea kan­nat­taa aja­tus­ta, että paras tapa saa­da koti­maisia pääo­mia yri­tys­toim­intaan olisi eri­tyis­es­ti tukea rikkaiden per­hei­den var­al­lisu­u­den kerään­tymistä. Tavoit­teena pitäisi olla se, että rikas­tu­mi­nen on help­poa, mut­ta rikkaana pysymi­nen on vaikeaa.” 

    Valitet­ta­van moni suo­ma­lainen näyt­tää ole­van arkkite­hdin kanssa samaa mieltä.

    Tuol­laiset ajatuk­set ovat tietenkin peräisin sosial­is­min par­a­dig­mas­ta, Hegelin ja Max­in ideoista. Noit­ten ideoit­ten pahin ongel­ma on se, ettei niis­sä ole ihmisen käsitet­tä ollenkaan, val­tio on kaiken lähtöko­h­ta ja keskiö.

    Kan­nat­taa muis­taa, että sosial­is­min idea on todet­tu vääräk­si, sen kaik­ki kokeilut ovat johta­neet dik­tatu­urei­hin, hirveisi­in inhimil­lisi­in kär­simyk­si­in ja konkursseihin. 

    Itse kan­natan Immanuel Kan­tista lähtevää par­a­dig­maa, jos­sa ihmi­nen ja ihmisoikeudet ovat lähtökohtana. 

    Kan­tin par­a­dig­maan perus­tuu markki­na­t­alousjär­jestelmä, joka on tuonut mil­jardeille ihmisille, myös suo­ma­laisille, vau­raut­ta ja hyv­in­voin­tia, sekä pelas­tanut miljoonat nälänhädältä.

    Esimerkik­si Suomen Perus­tus­lain 2 luku PERUSOIKEUDET hei­jas­taa Kan­tin par­a­dig­maa. Siinä esimerkik­si 15 § Omaisu­u­den suo­ja sanoo, että ”Jokaisen omaisu­us on turvattu”.

    Suo­mi tarvit­seekin nyt yhtiöi­hin­sä omis­ta­jik­si koti­maisia, pitkäjän­teisiä ja vakavaraisia ”ankku­ri­omis­ta­jia”, jot­ka voivat olla var­mo­ja siitä, että hei­dän omaisuuten­sa on turvattu!

    Tämä OSn ketju vahvis­taa sitä näke­mys­tä, että Suo­mi keikkuu nyt ide­ol­o­gis-taloudel­lisen kuilun reunal­la. Sik­si tarvit­semme nyt maan etua ajavia voimakkai­ta ja rohkei­ta kriisijohtajia. 

    Sel­l­aisia oli­vat esimerkik­si Ris­to Ryti, joka oli 1944 valmis men­emään Stal­in­in vanki­laan, jot­ta saataisi­in rauha, ja Man­ner­heim, joka jatku­vasti kier­si ter­ve­htimässä etur­in­ta­man soti­lai­ta. Siel­lä itsekin lievästi haavoit­tui kranaatin sir­paleesta jalka­an, mut­ta kuitenkin jatkoi kiertämistä…

    Vuon­na 1975 Pres­i­dent­ti Kekko­nen run­nasi kasaan Miet­tusen ”kansal­lisen hätäti­lan hal­li­tuk­sen”, kun maas­sa oli ennä­tyk­sel­liset 60 000 työtöntä. 

    Nyt Suomes­sa on 300 000 työtön­tä, korona-kri­isi ja hir­muinen lama vyöryy päälle!

    Kuitenkin hal­li­tus ja Suo­mi-nei­don kurkul­la polvea pitävä ay-liike sanovat: ”Eihän tässä mitään hätää ole, puhutaan näit­ten ongelmien ratkais­us­ta joskus myöhem­min, ei ainakaan vielä syysku­us­sa, vuo­den 2021 budjettiriihessä.”

    Viimek­si kun Suo­mi oli vakavas­sa talous-kri­i­sis­sä 90-luvun alus­sa, maamme pelas­tui ulko­mais­es­ta hol­houk­ses­ta vain muu­ta­man tun­nin mar­gin­aalil­la! Sil­loin esi­in astu­i­v­at rohkeat ja pystyvät isän­maan ystävät Raimo Sailas ja Iiro Viina­nen. He pani­vat ikimuis­toisel­la taval­la kuri­in jopa marx­i­laiset, härskin itsekkäät ay-pamput…

    Kun nyt kat­se­lee ympärilleen, ei näe mis­sään tuon kali­iberin kri­isi­jo­hta­jia, päinvastoin!

    Enti­nen päämin­is­ter­imme Juha Petri Sip­ilä jotain edes yrit­ti, mut­ta marx­i­laisen ”imperi­u­min vas­taiskus­sa” hänet julis­tet­ti­in ”kusi­tol­pak­si”, jol­la kun­non marx­i­lais­ten tulee käy­dä asioilla.

    1. Sep­po Korp­poo:

      Vuon­na 1975 Pres­i­dent­ti Kekko­nen run­nasi kasaan Miet­tusen ”kansal­lisen hätäti­lan hal­li­tuk­sen”, kun maas­sa oli ennä­tyk­sel­liset 60 000 työtöntä. 

      Nyt Suomes­sa on 300 000 työtön­tä, korona-kri­isi ja hir­muinen lama vyöryy päälle!

      Viimek­si kun Suo­mi oli vakavas­sa talous-kri­i­sis­sä 90-luvun alus­sa, maamme pelas­tui ulko­mais­es­ta hol­houk­ses­ta vain muu­ta­man tun­nin mar­gin­aalil­la! Sil­loin esi­in astu­i­v­at rohkeat ja pystyvät isän­maan ystävät Raimo Sailas ja Iiro Viina­nen. He pani­vat ikimuis­toisel­la taval­la kuri­in jopa marx­i­laiset, härskin itsekkäät ay-pamput… 

      Raimo Sailak­sen haas­tat­telus­sa tam­miku­us­sa hän ker­toi että tuo Kekkosen nimit­tämä Miet­tusen II hal­li­tus jota kut­su­taan hätäti­la hal­li­tuk­si ei onnis­tunut tavoit­teessa ja olen lukenut yhdestä hyvästä Suomen poli­it­tisen his­to­ri­an teok­ses­ta että Kekkosel­la oli nämän hal­li­tuk­sen nimit­tämisessä ihan toinen moti­ivi lop­pu­jen lopuk­si ja hal­li­tuk­sen toimikausi kesti vain 305 päivää ja kaa­tui Keskus­tan ja SDP:n kiis­taan bud­jetista siis oikeasti MTK:n ja ay-liikeen väliseen erim­ielisyy­teen maat­alouden ja palka­nsaa­jien tulo­ratkais­us­ta (tuol­loin vielä MTK oli mukana bud­jetin neu­vot­teluis­sa ay-liikeen ja työ­nan­ta­jien kanssa) 

      Siinä mis­sä Iiro Viina­nen ja Raimo Sailas sekä Erk­ki Vir­ta­nen onnis­tu­i­v­at 1990-luvul­la oli se että etenkin Iiro Viina­nen kävi yksinker­tais­es­ti oman eduskun­taryh­män yli ja sai bud­jetin leikkauksi­neen läpi. Hänel­lä oli asi­as­sa päämin­is­teri Esko Ahon tuki. Ay-liikeen ei Viina­nen saanut kuri­in ja myön­tää sen itsekin muis­telmis­saan mut­ta kun talous alkoi kas­vaa kuitenkin 1994 jäl­keen hyvinkin nopeasti niin työl­lisyys tilanne muut­tui. Ne työ­markki­na uud­is­tuk­set olisi kuitenkin pitänyt tehdä viimeistään 2010. 

      Olet aivan oike­as­sa että Juha Sip­ilä yrit­ti mut­ta hänkin hyy­tyi lopus­sa ja Jari Lind­ström jolle annan myös tässä kohtaa paljon arvoa omas­sa min­is­terin työssä ymmär­si lop­pu­jen lopuk­si mik­si työ­markki­noiden uud­is­tuk­set ovat vält­tämät­tömiä ja Jari Lind­ström on itse ay-liikeen kas­vat­ti mut­ta hänenkin antaa muis­telmis­saan kovaa kri­ti­ikkiä ay-liikeen keskusjärjestöille

  10. Rahaa maail­mas­sa riit­tää, mut­ta osaamis­es­ta on pula. Rahaa maal­mas­sa kyl­lä riit­tää. Yri­tysos­ton tarkoi­tus on ostaa osaamista. On help­poa siirtää voitot ulko­maille sekä myös osaami­nen ja hylätä ostet­tu yri­tys. Suo­mi ei ole logis­ti­ikan kannal­ta mikään huippupaikka.

  11. Pörssi, pank­ki ja monop­o­li. Ei sijoit­ta­mi­nen ole yksinker­taista, help­poa ja eri­tyis­es­ti se ei ole halpaa.

    Valitet­tavasti tätä markki­naa ei voi sekoit­taa alus­tat­alouden keinoin, kos­ka kansal­liset lain­säädän­nöt ovat betonoi­neet pörssien ja pankkien aseman.

    Ensin­näkään yri­tys­muo­to­ja ei tarvi­ta. Globaal­isti riit­täisi yksi muo­to: osakey­htiö (ei siis juuri suo­ma­lainen oy).

    Toisek­seen globaal­isti määritel­ty rajap­in­ta mah­dol­lis­taisi mille tahansa yri­tyk­selle mah­dol­lisu­u­den kerätä var­al­lisu­ut­ta osuuk­sia myymäl­lä, mis­sä tahansa. Nk lis­tau­tu­mi­nen olisi siis määritel­ty tuos­sa rajapinnassa.

    Kol­man­nek­si, kuka tahansa voisi toteut­taa kaup­pa­paikan tuolle rajap­in­nalle. Tämä loisi kil­pailun ja lisä­palvelu­iden myyn­nin (sijoi­tus­palve­lut).

    Jos äly­puhe­limel­la voisi ostaa mis­tä tahansa yri­tyk­ses­tä osu­u­den ihan vain koti­so­hval­la makaa­mal­la, niin kyl­lä se suo­ma­lais­tenkin 90 mil­jardin euron kätei­so­maisu­us lähtisi liik­keelle ihan eri tavalla.

    1. Jos äly­puhe­limel­la voisi ostaa mis­tä tahansa yri­tyk­ses­tä osu­u­den ihan vain koti­so­hval­la makaa­mal­la, niin kyl­lä se suo­ma­lais­tenkin 90 mil­jardin euron kätei­so­maisu­us lähtisi liik­keelle ihan eri tavalla.

      Eikä muka voi?

      1. Osmo Soin­in­vaara: Eikä muka voi?

        Ilmeis­es­ti kir­joit­ta­jam­tarkoit­ti laa­jen­taa pörssilis­taus­ta melkein kaikki­in fir­moi­hin? Pörssiyri­tyk­siähän voi ostaa melkein mis­tä vain.

        Mut­ta mik­si muuten rahas­to­ja ei voi? Esim. Yhdys­val­lois­sa kau­pan ole­vien ETFfien osto on kiel­let­ty, jos niil­lä ei ole suomenkielistä esitet­tä. Pankkisek­toriko on loban­nut täl­laisen pien­si­joit­ta­jia ”suo­jaa­van” klasuulin?

        ” Euroopas­sa säädet­ty direk­ti­ivi (MiFID II) kuitenkin pitkälti esti euroop­palais­ten sijoit­ta­jien pääsyn kyseisi­in sijoi­tus­tuot­teisi­in. Direk­ti­ivi vaatii ETF:ien tapauk­ses­sa kuvauk­sen niiden luon­teesta sekä riskeistä avain­ti­etoe­sit­teen muo­dos­sa. Avain­ti­etoe­sit­teen tulee olla saatavil­la sijoit­ta­jan kielel­lä, mikä osoit­tau­tui erit­täin työlääk­si liik­keeseen­lask­i­joille. Liik­keeseen­lask­i­jat päät­tivät vetää sijoi­tus­tuot­teen­sa euroop­palais­ten ulot­tuvil­ta vaa­timusten osoit­tautues­sa liian raskaiksi.”

        https://www.lynxbroker.fi/sijoitusblogi/artikkelit/us-etf-ostaminen-euroopasta/

      2. Sylt­ty: Ilmeis­es­ti kir­joit­ta­jam­tarkoit­ti laa­jen­taa pörssilis­taus­ta melkein kaikki­in fir­moi­hin? Pörssiyri­tyk­siähän voi ostaa melkein mis­tä vain.

        Mut­ta mik­si muuten rahas­to­ja ei voi? Esim. Yhdys­val­lois­sa kau­pan ole­vien ETFfien osto on kiel­let­ty, jos niil­lä ei ole suomenkielistä esitet­tä. Pankkisek­toriko on loban­nut täl­laisen pien­si­joit­ta­jia ”suo­jaa­van” klasuulin?

        ” Euroopas­sa säädet­ty direk­ti­ivi (MiFID II) kuitenkin pitkälti esti euroop­palais­ten sijoit­ta­jien pääsyn kyseisi­in sijoi­tus­tuot­teisi­in. Direk­ti­ivi vaatii ETF:ien tapauk­ses­sa kuvauk­sen niiden luon­teesta sekä riskeistä avain­ti­etoe­sit­teen muo­dos­sa. Avain­ti­etoe­sit­teen tulee olla saatavil­la sijoit­ta­jan kielel­lä, mikä osoit­tau­tui erit­täin työlääk­si liik­keeseen­lask­i­joille. Liik­keeseen­lask­i­jat päät­tivät vetää sijoi­tus­tuot­teen­sa euroop­palais­ten ulot­tuvil­ta vaa­timusten osoit­tautues­sa liian raskaiksi.”

        https://www.lynxbroker.fi/sijoitusblogi/artikkelit/us-etf-ostaminen-euroopasta/

        Olet Sylt­ty oike­as­sa, tarkoitin juuri tuo­ta, että yri­tyk­sien ei tarvit­sisi erik­seen lis­tau­tua, ja menisin vielä pidem­mälle, että ei olisi mui­ta yhtiö­muo­to­ja kuin osakey­htiöt. Tässä pitäisi vielä men­nä askel pidem­mälle, että pitäisi pystyä luo­maan kan­sain­vä­li­nen lain­säädän­tö osakey­htiölle, joka olisi yht­eneväi­nen kaikkialla.

        Sen lisäk­si tarvit­taisi­in vielä rajap­in­nat, joiden kaut­ta näistä “uni­ver­saaleista yhtiöistä” saisi tarvit­ta­vat vero yms. tiedot, jon­ka tulisi olla vaa­timuk­se­na “lis­tau­tu­miselle”.

        Jos olete­taan, että edel­lä ole­vat olisi toteutet­tu, niin täl­löin voitaisi­in sopia rajap­in­nas­ta, jon­ka kaup­pa­paik­ka-app­likaa­tio sit­ten toteuttaisi.

        Täl­löin Applen tai Googlen sovel­luskau­pas­ta voisi lada­ta eri kehit­täjien app­likaa­tioi­ta, joiden kaut­ta voisi sit­ten joko ostaa tai myy­dä osuuk­sia näistä uni­ver­saaleista yhtiöistä, jot­ka voisi­vat siis sijai­ta mis­sä päin maail­maa (tai Aurinkokun­taa) tahansa.

        Min­ua ei henkilöko­htais­es­ti juurikaan OMX Helsin­gin tar­jon­ta kiin­nos­ta. Suomes­sa ja maail­mal­la on paljon mie­lenki­in­toisem­pia, pieniä yri­tyk­siä, jot­ka ovat omak­suneet mod­erne­ja tekni­ikoi­ta esimerkik­si ruuantuotannossa.

        Jos nyt het­kek­si kat­so­taan kansal­lis­mielisil­lä laseil­la, niin paljon huolestut­tavam­pana minä pidän sitä, että Suomeen ei oikein tun­nu syn­tyvän uusia men­estyviä yri­tyk­siä, kuin sitä, että joku kehäraak­ki myy­dään ruotsalaisille.

        Täl­läi­nen kansankap­i­tal­is­mi olisi todel­lakin helpom­paa, jos vaikka­pa oman kun­nan konepa­jaan voisi sijoit­taa ihan vain osta­mal­la sen osakkei­ta sovel­luk­sel­la, ilman, että kyseisen yri­tyk­sen tarvit­sisi käy­dä pörssin lis­tau­tu­mis­pros­es­sia läpi.

        Täy­tyy nyt muis­taa, että pankkien ja rahoi­tus­laitosten kaut­ta käytävässä kau­pas­sa ei voi vain sijoit­taa sataa euroa yri­tyk­seen X vaan sijoi­tus on sata euroa plus erinäiset mak­sut (palvelumak­su­ista ei toki koskaan voi välttyä).

        Jos sadan euron sijoituk­ses­ta menee 10 euroa mak­sui­hin, niin ei se ole kauhean kan­nat­tavaa edes eläkeaiko­ja ajatellen. Pitäisi ensin säästää 10000 euroa ja tehdä sit­ten se sijoitus.

        Algo­rit­mien avul­la käytävä kaup­pa on täysin suuromis­ta­jien käsis­sä, kos­ka pelkkä rajap­in­nan käyt­täoikeus mak­saa luokkaa 500 euroa / kk ja edel­lä maini­tut mak­sut tekevät päiväkau­pas­ta pikku­ra­hoil­la täysin kannattamatonta.

      3. Ehkä voisi het­ken haaveil­la maail­mas­ta, jos­sa talous pyörisi ilman val­tioiden vaiku­tus­ta kryp­to­val­u­ut­to­jen, älysopimusten ja hajautet­tu­jen anonyymien yri­tys­ten varas­sa. Tuskin tule­vaisu­us kuitenkaan tuot­taa täl­laista maail­maa, kos­ka val­tiot ja nykyi­nen finanssi­maail­ma pitävät kynsin­ham­pain kiin­ni yksi­noikeud­es­ta ryöstää kansalaisia raha­jär­jestelmän kautta.

        Maail­ma on muut­tunut vuosien saatossa aivan hul­luk­si — pankki­jär­jestelmän ensisi­jaisek­si tarkoituk­sek­si on tul­lut pestä keskus­pankkien paina­maa rahaa edullisik­si lain­oik­si val­tioille ja samal­la pitää osake­markki­nat hengis­sä käytän­nössä ilmaisel­la rahoituk­sel­la. Kun markki­noi­ta on estet­ty hin­noit­tele­mas­ta riskiä, kaik­ki kuvit­tel­e­vat, että riskit voi hal­li­ta näp­pärästi miljoonien kood­iriv­ien riski­malleil­la (jois­sa toki säätelystä tule­vana vakiona on se, että OECD-maid­en val­tiovelka­kir­jat ovat aina ja ikuis­es­ti riskittömiä).

        Rahan myymi­nen ja ost­a­mi­nen on muut­tunut ilmaisen rahan ja väk­isin pystyssäpi­det­tävien zom­bi­pankkien vuok­si läh­es kan­nat­ta­mat­tomak­si toimin­naksi. Ehkä tästä erään­laise­na palkkiona val­tio­val­ta on kaikkial­la lisän­nyt finanssisek­torin sääte­lyä niin, ettei pankkien tarvitse juuri pelätä kil­pailua “sääte­lykyn­nys­ra­han” pitäessä pienet toim­i­jat pois­sa markki­noil­ta. Lisäk­si näp­pärästi on erinäisin toimin vähen­net­ty suorien osake­si­joi­tusten kil­pailukykyä ver­ratu­na pankkien pyörit­tämi­in rahas­toi­hin — täy­tyy­hän pankit — palkkiona lojaal­isu­ud­es­ta — päästää tavalaan verot­ta­maan ihmis­ten sijoitusvarallisuutta?

        Keskus­pankkien puhal­ta­mas­ta rahoi­tusku­plas­ta on paisunut jo niin gigant­ti­nen, ettei sen puh­jetes­sa kenel­läkään tule ole­maan kivaa. Näin ollen sitä jotenkin toivoisi, että “täl­lä ker­taa kaik­ki olisi toisin” — mut­ta pahoin pelkään, että pää tulee vetävän käteen ennen pitkää.

      4. Lau­ri Kumpu­lainen: kehär

        Jos nyt het­kek­si kat­so­taan kansal­lis­mielisil­lä laseil­la, niin paljon huolestut­tavam­pana minä pidän sitä, että Suomeen ei oikein tun­nu syn­tyvän uusia men­estyviä yri­tyk­siä, kuin sitä, että joku kehäraak­ki myy­dään ruotsalaisille.

        Niin jos kat­so­taan vah­vasti kansal­lis­mielisil­lä laseil­la niin ero ruot­salaisi­in ja suo­ma­laisi­in men­estyvien yri­tyk­sien ero on siinä että ruot­salaiset markki­noi­vat parem­min ja pyrkivät ihan aidosti maail­man­markki­noille. Suo­ma­laisille yri­tyk­sille näköjään riit­tää vain aluk­si markki­nat Balt­ian ja Pietarin sekä Mosko­van talousalueelta kun taas ruot­salaiset vält­tävät tuo­ta aluet­ta ensisi­jais­es­ti ja pyrkivät koko maail­man markki­noille. Tämä ruot­salais­ten maail­man markki­noiden pyrk­mi­nen on suo­ma­laisille kansal­lis­mielisille suuri piilo kateelli­nen har­mi mut­ta sit­ten kun suo­ma­lainen yri­tys pyrkii kans­sain­välistymään niin suo­ma­laiset kansal­lis­mielisille tämä ei käy ollenkaan vaik­ka pitävät ruot­salais­ten onnis­tunei­ta maail­man markki­noiden val­tauk­sia esimerkkinä siitä että ruot­salaiset val­it­se­vat ja tekevät aina parem­mat valin­nat kuin suo­ma­laiset. Ain­oa ratkaisu on suo­ma­laisillekin yri­tyk­sille on laa­jen­taa liike­toim­intaa ja val­la­ta markki­noi­ta maail­mal­ta. Näin väl­tyt­täisi­in ruot­salais­ten osto­tar­jouk­sista. Sam­l­la pitäisi suo­ma­laisia kan­nus­ta­maan Osmo Soin­in­vaaran kir­joituk­sen mukaises­ti osta­maan ja sijoit­ta­maan osakkei­ta suo­ma­laisi­in yhtiöi­hin enemmän.

      5. Lau­ri Kumpu­lainen: kun­nan

        Täl­läi­nen kansankap­i­tal­is­mi olisi todel­lakin helpom­paa, jos vaikka­pa oman kun­nan konepa­jaan voisi sijoit­taa ihan vain osta­mal­la sen osakkei­ta sovel­luk­sel­la, ilman, että kyseisen yri­tyk­sen tarvit­sisi käy­dä pörssin lis­tau­tu­mis­pros­es­sia läpi. 

        Täl­läi­nen sijoit­ta­mi­nen ja ost­a­mi­nen ei var­maan ole kil­pailu­lain säädän­nön mukaista että tehdään ns sisäpi­irin kaup­po­ja? Kyl­lä pörssi lis­tau­tu­mi­nen on aina avoimpi toimen­pide kuin sisäpi­irikau­pat. Se että mikä on yhtiön osakean­ti herät­tää aina keskustelua onko se liian pieni vai liian suuri. Tuskin oman kun­nan konepa­ja hark­it­see edes pörssi­in menoa kos­ka pörssis­sä on samat pelisään­nöt kaikille yri­tyk­sille lis­tau­tu­misen aikana mut­ta oman kun­nan konepa­ja pitää myös men­estyä oman kun­nan ulkop­uolel­la, Suomen ulkop­uolel­la , Pohjo­is­maid­en ulkop­uolel­la eli lähteä kan­sain­välistymään maail­ma­narkki­noille kuten ruot­salaiset ovat tehneet jo vuosikau­sia. Jos joku halu­aa tietää miten Enso-Gutzeit aikoinaan ostet­ti­in 1918 val­ti­olle niin voin sanoa aiheesta hiukan luke­neena tode­ta että sisäpi­irikaup­pa oli päivän sana ja koplauk­set joista olisi nyt joutunut min­is­ter­it ja omis­ta­jat vankilaan.

      6. Lau­ri Kumpu­lainen: Täl­läi­nen kansankap­i­tal­is­mi olisi todel­lakin helpom­paa, jos vaikka­pa oman kun­nan konepa­jaan voisi sijoit­taa ihan vain osta­mal­la sen osakkei­ta sovel­luk­sel­la, ilman, että kyseisen yri­tyk­sen tarvit­sisi käy­dä pörssin lis­tau­tu­mis­pros­es­sia läpi.

        Kyl­lä näin voi tehdä jo nytkin, jos a.o. yhtiön yhtiökok­ous asi­aan suos­tuu. Ei muu­ta kuin soit­tele­maan yhtiön hal­li­tuk­sen puheenjohtajalle.

      7. Tapio: Kyl­lä näin voi tehdä jo nytkin, jos a.o. yhtiön yhtiökok­ous asi­aan suos­tuu. Ei muu­ta kuin soit­tele­maan yhtiön hal­li­tuk­sen puheenjohtajalle.

        Toki niinkin voi tehdä mikäli jät­tää osto tar­jouk­sen mut­ta pörssi kaup­pa on sinän­sä parem­pi vai­h­toe­hto avoimuu­den kannal­ta. Kaup­pa on pörssis­sä aina julki­nen ja avoin. Kil­pail­i­ja tar­jouk­set on julka­isia jne. Täl­laiset mobi­il­isovel­lus­ket ovat toden­näköis­es­ti kil­pailu­lain vas­taisia. Ellei sit­ten kau­pankäyn­ti siir­ry osit­tain sinne. Kuka tätä jär­jestelmää sit­ten valvoo? Pörssis­sä on Finanssi­valvon­nan aset­ta­mat pelisään­nöt johon kaikkien on sitoudut­ta­va. Kau­pankäyn­ti keskeytetään jos jär­jestelmää yritetään kiertää .

      8. Lau­ri Kumpu­lainen: Olet Sylt­ty oike­as­sa, tarkoitin juuri tuo­ta, että yri­tyk­sien ei tarvit­sisi erik­seen lis­tau­tua, ja menisin vielä pidem­mälle, että ei olisi mui­ta yhtiö­muo­to­ja kuin osakey­htiöt. Tässä pitäisi vielä men­nä askel pidem­mälle, että pitäisi pystyä luo­maan kan­sain­vä­li­nen lain­säädän­tö osakey­htiölle, joka olisi yht­eneväi­nen kaikkialla.

        Sen lisäk­si tarvit­taisi­in vielä rajap­in­nat, joiden kaut­ta näistä ”uni­ver­saaleista yhtiöistä” saisi tarvit­ta­vat vero yms. tiedot, jon­ka tulisi olla vaa­timuk­se­na ”lis­tau­tu­miselle”.

        Täl­läi­nen kansankap­i­tal­is­mi olisi todel­lakin helpom­paa, jos vaikka­pa oman kun­nan konepa­jaan voisi sijoit­taa ihan vain osta­mal­la sen osakkei­ta sovel­luk­sel­la, ilman, että kyseisen yri­tyk­sen tarvit­sisi käy­dä pörssin lis­tau­tu­mis­pros­es­sia läpi. 

        Tässä hypätään ohi aika isoista ongelmista yhtiön toimin­nan kannal­ta. On varsin huonoa sijoit­taa yhtiöön, jos­ta ei saa sen enem­pää talousti­eto­ja kuin mitä ker­ran vuodessa kaup­parek­isteri­in tal­len­net­tu tilin­päätös ker­too (yli puoli vuot­ta van­haa tietoa). Pörssis­sä oloon liit­tyy juuri tämä tiedo­nan­tovelvol­lisu­us vuosineljännestiedot­tei­neen yms. Pörssin ulkop­uo­li­nen yri­tys voi tehdä hyvin paljon ker­tomat­ta hal­li­tuk­sen ulkop­uolel­la oleville omis­ta­jille yhtikäs mitään. Kau­pankäyn­ti ilman tietoa on uhkapeliä.

        Toinen jut­tu on toki, ettei “oman kun­nan konepa­jaan” pääse sijoit­ta­maan, jos sen­hetkiset omis­ta­jat eivöt tar­joa osakkeitaan myytäväk­si. Pörssi­in liit­ty markki­nan lik­vidi­teet­ti: että on aina ole­mas­sa myyjiä ja osta­jia ja että hin­ta löytää tas­apain­on niiden välil­lä. Pienel­lä pörssin ulkop­uolisel­la yri­tyk­sel­lä olisi toden­näköis­es­ti pitk­iä, vuosienkin, jak­so­ja jol­loin markki­nal­la olisi vain osta­jia tai myyjiä, mut­tei kaup­paa eikä vas­taavasti hintaakaan.

      9. http://www.robinhood.com on pelil­listänyt USA:ssa osake­si­joit­tamisen ja tehnyt siitä niin help­poa että se alkaa olla jo vaar­al­lisen lähel­lä hedelmäpelin pelaamista.

    2. Lau­ri Kumpu­lainen: Ei sijoit­ta­mi­nen ole yksinker­taista, help­poa ja eri­tyis­es­ti se ei ole halpaa.

      Sijoit­ta­mi­nen on yksinker­taista, help­poa ja hal­paa. Se kun vain ostaa halpo­ja indeksirahastoja/ETF:iä. Monel­la välit­täjäl­lä pros­essin voi automa­ti­soi­da kuukau­sisäästök­si, jol­loin sen voi alku­vaivan jäl­keen unohtaa.

  12. “Mah­dol­lisu­us on tosi­asi­as­sa olla käytössä jo pitkään osakein­dek­si­tilien muo­dos­sa, jot­ka myös sijoit­ta­vat osin­got takaisin osakkeisiin.”
    Tai sijoitusrahastojen…

    Asun­to­var­al­lisu­u­den ker­ryt­tämisen tukem­i­nen tuk­isi taas samaa porukkaa, jota on tuet­tu jo pitkään: niitä joil­la on mah­dol­lisu­us saa­da lainaa. Tämä luo var­al­lisu­uski­ilaa hei­dän ja niiden välille, joil­la ei ole var­al­lisu­ut­ta lainkaan ja joiden vuokrat nou­se­vat jatku­vasti, kos­ka ensim­mäi­nen ryh­mä vauras­tuu ja nos­taa asun­to­jen hin­to­ja ja sen seu­rauk­se­na vuokria.

    Eikö riitä, että asun­non kohdal­la asum­is­tu­lo ja yleen­sä myyn­tivoit­tokin on jo vero­ton­ta? Itse puhkai­sisin mielu­um­min asun­toku­plan, valitet­tavasti myös siinä ajaisin todel­la vivutet­tu­jen sijoi­tusasun­to­jen omis­ta­jia konkursseihin.

    En usko, että enem­pää taloudel­lisia kan­nus­timia tarvi­taan. Läh­teenä viit­taan eilen teras­sil­lani kuul­tu­un keskustelu­un, jos­sa kak­si eri nuor­ta miestä ker­toi­vat, kuin­ka hei­dän isän­sä oli­vat tuh­lanneet per­imän­sä sadat­tuhan­net “elämiseen” lyhyen ajan kuluessa.

  13. Kai tässä näkyy se ero, että onko val­i­tol­la monark­istiset per­in­teet vai tasaval­lan perinteet. 

    Suomes­sa kun tarvitsin riski­ra­hoi­tus­ta, niin menin Fin­ver­alle ja nos­tin mas­sit. Pitää kyl­lä tode­ta, että jos vas­taavas­sa tilanteessa pitäisi lähteä met­sästämään por­varei­den puhe­lin­nu­mero­ja ja alkaa soit­ta­maan läpi poli­tikko­ja sekä mas­sikeis­are­i­ta ja aloit­taa rak­en­ta­maan verkos­to­ja, niin kyl­lä Suo­mi olisi vah­vasti paskem­pi maa mitä nykyisin.

  14. Ruot­salais­ten mei­hin näh­den moninker­tainen var­al­lisu­us panee ajat­tele­maan toisel­la taval­la. Aivan samoin kuin humalaisen kanssamatkus­ta­jan toilailut etelän tur­is­tiko­hteessa eivät herätä ruot­salai­sis­sa huvit­tunut­ta hörähte­lyä, poli­itikko­jen ehdo­tuk­set raho­jen ottamis­es­ta rikkail­ta ja antamis­es­ta köy­hille eivät herätä keskiver­toäänestäjässä hyvä-huutoja.

    Kateus poli­ti­ikan käyt­tövoimana johtaa kaikkien kannal­ta huonom­paan lopputulokseen.

  15. Omis­tuk­sen suh­teen Ruot­si on kovin eri­lainen kuin Suo­mi val­tio­val­lan suh­teen. Ruot­si on säi­lyt­tänyt val­tion omis­tuk­sen jopa kaivosy­htössä LKAB ja sähkövoimay­htiössä Vat­ten­fall. Suomes­sa täl­laiset vakaasti tuot­ta­vat yhtiöt pitäisi ohja­ta vähin­täänkin keskenäis­ten vaku­u­tusy­htiöi­den ja kun­ta / val­tio ‑eläk­er­a­has­to­jen omis­tuk­seen. Erit­täin vakaa tuot­to kaikki­na aikoina olisi porkkana vaikkakin jonkun mielestä kovin kapea.

    1. Iveku:
      Omis­tuk­sen suh­teen Ruot­si on kovin eri­lainen kuin Suo­mi val­tio­val­lan suh­teen. Ruot­si on säi­lyt­tänyt val­tion omis­tuk­sen jopa kaivosy­htössä LKAB ja sähkövoimay­htiössä Vattenfall. 

      Eikös Suomen val­tio omista For­tu­mista merkit­tävän siivun, yli 50%? Mut­ta ymmär­rän point­tisi, varsinkin Sip­ilän aikana hoke­ma oli, että laite­taan tase töi­hin, eli myy­dään Juhan tutu­ille ja mielel­lään halvalla.

      1. Eikös Suomen val­tio omista For­tu­mista merkit­tävän siivun, yli 50%?

        Omis­tuk­sel­la ei ole san­ot­tavaa merk­i­tys­tä, kun For­tum on pörssis­sä. Vähem­mistöosakkaiden suo­ja edel­lyt­tää, että enem­mistöomis­ta­ja käytä san­ot­tavaa val­taa yhtiössä, ei voi pakot­taa sitä esimerkik­si väy­hem­män kan­nat­tavi­in, mmut­ta yhteiskun­nal­lised­sti hyödyl­lisi­in toimiin.

      2. Osmo Soin­in­vaara: Vähem­mistöosakkaiden suo­ja edel­lyt­tää, että enem­mistöomis­ta­ja käytä san­ot­tavaa val­taa yhtiössä, ei voi pakot­taa sitä esimerkik­si väy­hem­män kan­nat­tavi­in, mmut­ta yhteiskun­nal­lised­sti hyödyl­lisi­in toimiin. 

        Hyvä että muis­tit suo­ma­laisia siitä että sijoit­ta­mi­nen osakkeisi­in ei ole hyvän­tekeväisyyt­tä. Kukaan ei sijoi­ta pelkästään huvin vuok­si. Ideana on saa­da sijoituk­ses­ta voittoa

      3. Osmo Soin­in­vaara: supel

        Osmo Soin­in­vaara: Omis­tuk­sel­la ei ole san­ot­tavaa merk­i­tys­tä, kun For­tum on pörssis­sä. Vähem­mistöosakkaiden suo­ja edel­lyt­tää, että enem­mistöomis­ta­ja käytä san­ot­tavaa val­taa yhtiössä, ei voi pakot­taa sitä esimerkik­si väy­hem­män kan­nat­tavi­in, mmut­ta yhteiskun­nal­lised­sti hyödyl­lisi­in toimiin. 

        Vähem­mistön suo­ja ei liity pörssis­sä olemiseen, vaan kos­kee kaikkia osakey­htiö­muo­toisia yri­tyk­siä. Yhtiön kannal­ta type­r­i­in han­kkeisi­in sijoit­ta­mi­nen ei tai ole vähem­mistön suo­jaa, vaan yhtiön johdol­la (ml. hal­li­tus) on velvoite tehdä yri­tyk­sen edun mukaisia päätöksiä.

        Sanois­in, että For­tu­min omis­tamisel­la on erit­täin suuri merk­i­tys, eri­tyis­es­ti sen takia kun se on pörssis­sä. For­tu­min omis­ta­ju­us on myös sijoitet­tu val­tiokont­tori­in, ei Solid­i­u­mi­in. Var­mak­si en tiedä, mut­ta olet­taisin, että juurikin ener­gian strate­gisen merk­i­tyk­sen takia.

      4. supel­tura: Eikös Suomen val­tio omista For­tu­mista merkit­tävän siivun, yli 50%? Mut­ta ymmär­rän point­tisi, varsinkin Sip­ilän aikana hoke­ma oli, että laite­taan tase töi­hin, eli myy­dään Juhan tutu­ille ja mielel­lään halvalla. 

        Pörssis­sä kuka tahansa voi ostaa avoimesti osakkei­ta. Tätä kut­su­taan kansankap­i­tal­is­mik­si. Se on juuri sitä mitä Mar­garet Thatch­er toteut­ti 1980-luvul­la myymäl­lä val­tion yhtiöitä pörssis­sä. Pörssi kaup­pa myös sal­lii ulko­maalais­ten tekemät ostot. Jopa Antti Rin­teen hal­li­tuk­sen ohjel­mas­sa on val­tiony­htiöi­den myyminen.

      5. Rahul Somani: Jopa Antti Rin­teen hal­li­tuk­sen ohjel­mas­sa on val­tiony­htiöi­den myyminen.

        Holk­erin hal­li­tuk­ses­ta saak­ka asi­aa seu­ran­neena uskaltaisin kuitenkin väit­tää, että oikeis­to tykkää myy­dä val­tion omaisu­ut­ta vasem­mis­toa enem­män. Nykyisen hal­li­tuk­sen ohjel­maan se kuu­lunee vain sen takia, että velka­an­numme nopeam­min kuin kansa edes käsittää.

      6. supel­tura: Holk­erin hal­li­tuk­ses­ta saak­ka asi­aa seu­ran­neena uskaltaisin kuitenkin väit­tää, että oikeis­to tykkää myy­dä val­tion omaisu­ut­ta vasem­mis­toa enemmän. 

        Kyl­lä Paa­vo Lip­posen johta­ma sateenkaar­i­hal­li­tus (SDP, Koko, Vihr, Vas ja RKP) real­isoi enem­män val­tiony­htiön omaisu­ut­ta kuin esimerkik­si Esko Ahon por­var­i­hal­li­tus. Nim­imerk­ki Supel­tur­alle vain sel­l­ainen huomio että Har­ri Holk­erin hal­li­tus oli sinipuna hal­li­tus eikä por­var­i­hal­li­tus (SDP ja Kok pääpuoluina Holk­erin hallituksessa)

    1. Vaahter­amäen Eemeli:
      Sivuhuomiona: Kuinka­han luotet­ta­va tuo Wealth Gini ‑arvo on? https://en.wikipedia.org/wiki/List_of_countries_by_wealth_equality
      lis­tat­tuna Alanko­maat on saanut arvot:
      2018: 0.736 (keskikas­tia)
      2019: 0.902 (suurin maailmassa)

      En ole mitenkään häm­mästynyt siitä että gini ker­toimen kär­jessä on Alanko­maat. Alanko­maalaiset yhtiöt ja suo­ri­na pääo­ma sijoit­ta­ji­na esimerkik­si Yhdys­val­lois­sa yksi eniten investoin­te­ja tekevät kan­sain­väliset sijoit­ta­jat . Tämä on ollut tren­di joka on ollut Alanko­maid­en kohdal­la erit­täin pitkäikäi­nen tek­i­jä sit­ten toisen maail­man­so­dan jälkeen.

  16. “Suurten tulo­jen luon­teeseen vaikut­taa suuresti se, mitä niil­lä tehdään; käytetäänkö ne ylel­liseen kulu­tuk­seen vai investoidaanko ne edelleen uusien työ­paikko­jen synnyttämiseen”

    Tässä on kol­maskin vai­h­toe­hto: Tulot voidaan käyt­tää tytäry­htiö­taloudelle kään­teiseen ilmiöön eli omis­tuk­sen ostamiseen takaisin suo­ma­laisi­in käsiin.

    Meil­lä on kak­si “tais­telua”, jot­ka molem­mat on hyvä voittaa:
    — Kil­pailu yri­tys­ten sijain­nista: Se on voitet­tavis­sa hyväl­lä yri­tys­ten toimintaympäristöllä
    — Kil­pailu yri­tys­ten omis­tuk­ses­ta: Se on voitet­tavis­sa samal­la tai mui­ta mai­ta mata­lam­mal­la yri­tys­ten osinko­jen ja osakkei­den myyn­tivoit­to­jen pääo­maverol­la. Ruot­sis­sa osakesäästötilin vero vas­taa 4.7 % pääomaveroa.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Notify me of followup comments via e-mail. You can also subscribe without commenting.