Koronavirus leviää Yhdysvalloissa kuin epidemiologian oppikirjassa

Joskus tilastotieteen opintojen yhteydessä tuli tutustuneeksi myös epidemiologian alkeisiin. Se antaa erilaisen näkökulman tähän korona-katastrofiin. Arvioin viikko sitten, miten tämä jatkuu enkä viitsinyt kertoa niistä kenellekään, mutta tämä on mennyt juuri niin kuin laskin.

Katsotaanpa miten rekisterlöidyt virustartunnat ovat lisääntyneet Yhdysvalloissa.

Tämä näyttäisi olevan nopeasti kasvava käyrä. Katsoakseni, mitä se on syönyt, piirrän sen logaritmiasteikolle.

Jos tämä data olisi vähän toisenlaisesta maasta, väittäisin, että luvut ovat viranomaisten keksimiä. Eihän mikään voi mennä näin tarkkaan oppikirjan mukaan. Kaunis kuva eksponentiaalisesta kasvusta.

Suomea koskevat ennusteeni pidän omana tietonani, koska uskon, että THL:ssä on paljon minua parempia asiantuntijoita. Yhdysvalloissa blogiani luetaan kuitenkin sen verran vähän, että saan tällä tuskin paniikkia aikaan, varsinkn kun akateemiset tutkijat ovat jo julkaiseet samanlaisia ennusteita.

Mitä tapahtuu, jos virus noudattaa oppikirjaa tästä eteenpäinkin. Jatketaan tuota trendiä.

 

 

 

 

Nuorten bisnesmiesten on Yhdysvalloissa tapana juhlia skumpan kanssa, kun ovat tehneet ensimmäisen miljoonansa. Koronavirus näyttäisi juhlivan sitä aprillipäivän tienoilla. Tuosta eteenpäin ei viivotinta kannata käyttää, koska laumaimmuniteetti* saattaa jo alkaa hidastaa leviämistä joissakin väestöryhmissä.

Ihan näin en kuitenkaan ennusta. Yhdysvalloissa on herätty torjumaan infektiota ja siksi se vähän hidastuu. Uskoisin, että koronaviruksen miljoonajuhla siirtyy viikolla tai jopa kahdella, mutta ei tätä enempää, koska maassa on niin paljon ihmisiä, joiden ei ole mahdollisuutta suojautua. Jos 90 % suojautuu ja loput eivät, voitetaan 10 päivää olettaen, että nuo 10 % ovat paljon tekemisissä keskenään, asuvat esimerkiksi samoissa asunnottomien asuntoloissa.

Tämän kaltaiset kuvat saavat minut vakuuttuneeksi siitä, että ei kannata pysäyttää koko yhteiskuntaa, ei esimerkiksi sulkea kouluja, koska sillä voitetaan aikaa niin vähän, vaan suojata voimakkain toimin riskiryhmiä tartunnoilta. Tätähän Suomessa on nyt alettu tehdäkin.

*Mitä on laumaimmuniteetti tai laumasuoja.
Jos virus tarttuu niin, että yksi sairastunut tartuttaa keskimäärin kaksi muuta, sairastuneiden määrä kasvaa eksponentiaalisesti kuin lukusarja 1,2,4,8. Jossain vaiheessa tämä alkaa hidastua, koska osa tartutettavista on jo sairastanut taudin ja tullut sille immuuniksi. Merkelin esittämä arvio siitä, että 60-70 prosenttia saksalaisista infektoituu, perustuu siihen, että sen jälkeen yksi sairastunut tartuttaa enää alle yhden toisen ja epidemia sammuu.

41 vastausta artikkeliin “Koronavirus leviää Yhdysvalloissa kuin epidemiologian oppikirjassa”

 1. Tämä ei ole vielä missään pysähtynyt ilman voimakkaita ihmisten kanssakäymistä rajoittavia keinoja. Sitten, kun tauti saadaan sammumaan, voi asteittain avata yhteiskuntaa siten, ettei terveydenhuollon kapasiteettia ylitetä. Kiinalaiset toimivat viisaasti, mutta heillä onkin SARSin tuomaa osaamista.

  1. Juha Kuusama:
   Tämä ei ole vielä missään pysähtynyt ilman voimakkaita ihmisten kanssakäymistä rajoittavia keinoja. Sitten, kun tauti saadaan sammumaan, voi asteittain avata yhteiskuntaa siten, ettei terveydenhuollon kapasiteettia ylitetä. Kiinalaiset toimivat viisaasti, mutta heillä onkin SARSin tuomaa osaamista.

   Voi toki olla, että se ei missään kuitenkaan varsinaisesti pysähdy tai ainakaan ”sammu” rajoitustoimenpiteillä vaan vasta sitten, kun tarpeeksi iso massa on käynyt sen lieväoireisena läpi.

   Mitä nopeammin tämä tapahtuu, niin sitä nopeammin saadaan yhteiskunta taas pyörimään normaalisti. Eli tilanne on hieman ristiriitainen.

   Lyhyellä aikavälillä rajoitukset lienevät toki hyvinkin tarpeellisia terveydenhuollon kapasiteetin suojelemiseksi kertarysäykseltä. Luultavasti isoin huomio kannattaa kiinnittää riskiryhmiin kuuluvien suojelemiseen.

  2. Juha Kuusama:
   Tämä ei ole vielä missään pysähtynyt ilman voimakkaita ihmisten kanssakäymistä rajoittavia keinoja. Sitten, kun tauti saadaan sammumaan, voi asteittain avata yhteiskuntaa siten, ettei terveydenhuollon kapasiteettia ylitetä. Kiinalaiset toimivat viisaasti, mutta heillä onkin SARSin tuomaa osaamista.

   Italian hitaus on todennäköisesti se mikä aiheutti tämän ongelman Euroopassa. Italiassa sisäinen koordinaatio ei toiminut maakuntien välillä ja keskushallinnon. Syy on vanhojen päällekäisten hallintorakenteiden kasaantuminen jossa ei ole esim ATK puoli ei ole vielä otettu kunnolla käyttöön

 2. Tuon tyyppistä analyysia tosiaan tarjoavat Harvardin lääketieteen asiantuntijat, samoin Britannian älyköt. Eristäminen, siellä täällä yhdyskuntia, sekalaisessa järjestyksessä, jos ei suorastaan pitkitä sotkua, niin ei tuota sen suurempaa hyötyäkään. Se mitä saadaan aikaan on taloudellisia katastrofeja eri kokoisille yksiköille, lopulta kansantalouksille. Erityisen vaikea minun on hahmottaa, mikä voitto saadaan, kun valtio toisensa jälkeen sulkee rajansa, ja jokaisessa on jo sisällä leviävä korona. Lisäksi karantennit ja kiellot ovat epäjohdonmukaisia? Talouden kannalta elintärkeitä toimintoja ei suljeta, vaikka ne toimisivatkin melkoisena vaihtoasemina virukselle. Tämä on tietyssä mielessä järkevää, mutta johdonmukaista se ei kaikilta osin ole. Jos esim. Helsingin rautatieasema jätetään, mutta joku koulu suljetaan… rahtiliikenne sallitaan jne. Jotain tempoilevaa tässä touhussa on? Odotan hieman järkyttyneenä lopullista saldoa tästä kaikesta. Montako kuollutta lopulta tulee, verrattuna kausiflunssaan? Ja mitä tämä tulee maksamaan? Yrityksiä kaatuu, se on varmaa. Yritysten maksamat verot pienevät, se on varmaa. Ylimääräiset kustannukset: korvauksia, poikkeustoimien kululisät. Valtioiden budjetit tulevat kokemaan melkoisen miinustelun. Ne rahat tullaan leikkaamaan jostain. Arvelen, että yhdennjos toisenkin maan luottoluokitus tippuu, jotkut voivat ajautua todelliseen kriisiin. Pystyykö EU tukemaan näitä? Tuliko tästä Unionille loppu? Toisaalta onhan sitä selvitty monenmoisista ennenkin. Ehkä nytkin. Kaikenlaisia skenaarioita vaan käy mielessä.

  1. Virpi Uusiperhe:
   Yrityksiä kaatuu, se on varmaa. Yritysten maksamat verot pienevät, se on varmaa. Ylimääräiset kustannukset: korvauksia, poikkeustoimien kululisät. Valtioiden budjetit tulevat kokemaan melkoisen miinustelun. Ne rahat tullaan leikkaamaan jostain.Arvelen, että yhdennjos toisenkin maan luottoluokitus tippuu, jotkut voivat ajautua todelliseen kriisiin. Pystyykö EU tukemaan näitä?Tuliko tästä Unionille loppu? Toisaalta onhan sitä selvitty monenmoisista ennenkin. Ehkä nytkin. Kaikenlaisia skenaarioita vaan käy mielessä.

   EU:n ongelma on siinä että talouspolitiikasta koordinoi kukin jäsenmaa komission kautta mutta mitään yhtä yhteistä EKP:n kaltaista elintä ei ole kuten esim yhteinen valtiovarainministeriö. EKP on itsenäinen kuten FED. Yhdysvalloissa ei presidenttikään voi erottaa FED:in pääjohtajaa. Mutta EU:lta (euroalueelta) puuttuu yhteinen valtiovarainministeriö ja se olisi nyt luotava tämän kriisin jälkeen. Mutta EU:n vastustajat ja kriitikot tuovat taas kerran puheessa esille L-sanan (liittovaltio) vaikka liittovaltio on erilainen kuin syvä talousliitto kuten konfederatio (Sveitsin vanha malli) ja näin ollen talouskoordinaatio suhteessa Kiinaan, Yhdysvaltoja, Japania ja muita OECD maita olisi paremmassa koordinaatiossa ja päätöksen teko olisi helpompaa. EU hajoaa kun sen jäsenmaat lähtevät ja sitä ei ole nyt näkyvissä. Britannia on tästä hyvä opetus. Britannia joutuu harkitsemaan uudelleen suhdetta EU:hun kun koronavirus epidemia laantuu.Britanniassa on julkinen terveydenhuolto NHS mutta sen henkikökunta on pääasiassa ulkomaalaista ja kotimainen ammattimaisen brittiläisen hoitohenkilökunnan määrä on erittäin pieni. Tällä on historialliset syyt joka ei ole EU:n tai maahanmuuton syy vaan se johtaa ”sylttytehtaaseen.”

   1. Niin, onhan se aika absurdi ajatus, että Italiat ja muut kuvittelisivat saavansa terveydenhuoltonsa toimimaan sekä taloutensa rullaamaan ja selviävänsä koronan aiheuttamasta iskusta jotenkin paremmin tekemällä ”brexitit”.

    Todennäköisesti isompi johtopäätös tulee olemaan, että EU:lla pitäisi olla enemmän keskitettyä päätösvaltaa myös terveysasioissa, jotta seuraavan pandemian iskiessä yksittäiset jäsenmaat eivät voisi sooloilemalla/valmistautumattomuudella vaarantaa kaikkia.

   2. I.L.:
    Niin, onhan se aika absurdi ajatus, että Italiat ja muut kuvittelisivat saavansa terveydenhuoltonsa toimimaan sekä taloutensa rullaamaan ja selviävänsä koronan aiheuttamasta iskusta jotenkin paremmin tekemällä ”brexitit”.

    Todennäköisesti isompi johtopäätös tulee olemaan, että EU:lla pitäisi olla enemmän keskitettyä päätösvaltaa myös terveysasioissa, jotta seuraavan pandemian iskiessä yksittäiset jäsenmaat eivät voisi sooloilemalla/valmistautumattomuudella vaarantaa kaikkia.

    I.L.:

    Todennäköisesti isompi johtopäätös tulee olemaan, että EU:lla pitäisi olla enemmän keskitettyä päätösvaltaa myös terveysasioissa, jotta seuraavan pandemian iskiessä yksittäiset jäsenmaat eivät voisi sooloilemalla/valmistautumattomuudella vaarantaa kaikkia.

    Länsimainen demokratia ja kansallsivaltiot ovat jälleen osoittaneet onnettoman surkeutensa ongelmien edessä. Kiinassa ja Venäjällä tällaista ei olisi ikänä päässyt tapahtumaan tehokkaiden ja päättäväisten johtajien ansiosta.

    Parempi olisikin keskittää kaikki valta EU-komissiolle siihen asti, että suuret ongelmat koronapandemian lisäksi olisi ratkaistu (kestävyysvajeet, ilmastonmuutos jne.) Ellemme nyt luovu haitallisesta demokratiasta ja yksilönvapauksista, niin jälkipolvet tulevat kiroamaan meidän syvimpään helvetin loukkoon!

   3. I.L.: Britanniassa on julkinen terveydenhuolto

    I.L.:
    Niin, onhan se aika absurdi ajatus, että Italiat ja muut kuvittelisivat saavansa terveydenhuoltonsa toimimaan sekä taloutensa rullaamaan ja selviävänsä koronan aiheuttamasta iskusta jotenkin paremmin tekemällä ”brexitit”.

    Britannian julkinen terveydenhuolto tulee olemaan coronan kohdalla isossa koetuksessa. Siihen on useita syitä. NHS:n pääasiallinen henkilökunta sairaanhoitajista lääkäreihin on ulkomaalaisia. Tämä johtuu siitä että Britanniassa ei ole julkista sairaanhoito koulutusta eikä kunnollista lääkäreiden koulutusta. Ykstyisellä puolella tämä on toteutettu mutta koulutus on kallista. Britannia joutuisi kovan brexitin takia pois monesta EU:n yhteisistä tieteellisistä tutkimusprojekteista ja se joutuisi ostamaan lääkkeitä kallisti markkinoilta pääasiassa joko Euroopasta tai Yhdysvalloista.

 3. Mikä ajattelussani on pielessä kun en saa lukuja täsmäämään:

  Tämän artikkelin mukaan Kiinassa ensimmäinen tapaus havaittiin jo 17. marraskuuta. Wuhanin eristäminen alkoi vasta 23. tammikuuta. Jos tiedot pitävät paikkansa, virus oli karanteenin voimaantullessa saanut mellastaa jokseenkin vapaasti yli kaksi kuukautta. Muuten, juuri ennen 23.1 arviolta 300000 ihmistä matkusti pois Wuhanista.

  Yllä esitettyjen logaritmikäppyröiden mukaan tapausten kymmenkertaistumiseen menee 7,5 päivää (10000-kertaistuu 30 päivässä). Ennen kuin eristystoimia on Kiinassa tehty, olisi ensimmäisestä tapauksesta kulunut 63 päivää, jossa ajassa tapausten olisi pitänyt kymmenkertaistua yli kahdeksan kertaa. Kuitenkin tapausten kokonaismäärä koko Kiinassa on raportoitu olevan noin 80000. Wuhanissa on 11 miljoonaa asukasta, eli tässä ajassa taudin olisi pitänyt pysähtyä laumasuojan kehittymiseen, ja luultavasti levitä hyvin laajalle matkustamisen mukana.

  Toisaalta, kiinalaisten oma tutkimus (kiinalaisella aineistolla ?) arvio tapausten kymmenkertaistumisesta 19 päivän välein, joka on jo paremmin linjassa empiirisen evidenssin kanssa.

  Voisiko olla niin että kiinalaisilla on ollut (ilmeisistä syistä) valmiiksi parempi vastustuskyky?

  1. spottu:
   Mikä ajattelussani on pielessä kun en saa lukuja täsmäämään:

   Tämän artikkelin mukaan Kiinassa ensimmäinen tapaus havaittiin jo 17. marraskuuta. Wuhanin eristäminen alkoi vasta 23. tammikuuta. Jos tiedot pitävät paikkansa, virus oli karanteenin voimaantullessa saanut mellastaa jokseenkin vapaasti yli kaksi kuukautta. Muuten, juuri ennen 23.1 arviolta 300000 ihmistä matkusti pois Wuhanista.

   Yllä esitettyjen logaritmikäppyröiden mukaan tapausten kymmenkertaistumiseen menee 7,5 päivää (10000-kertaistuu 30 päivässä). Ennen kuin eristystoimia on Kiinassa tehty, olisi ensimmäisestä tapauksesta kulunut 63 päivää, jossa ajassa tapausten olisi pitänyt kymmenkertaistua yli kahdeksan kertaa. Kuitenkin tapausten kokonaismäärä koko Kiinassa on raportoitu olevan noin 80000. Wuhanissa on 11 miljoonaa asukasta, eli tässä ajassa taudin olisi pitänyt pysähtyä laumasuojan kehittymiseen, ja luultavasti levitä hyvin laajalle matkustamisen mukana.

   Toisaalta, kiinalaisten oma tutkimus (kiinalaisella aineistolla ?) arvio tapausten kymmenkertaistumisesta 19 päivän välein, joka on jo paremmin linjassa empiirisen evidenssin kanssa.

   Voisiko olla niin että kiinalaisilla on ollut (ilmeisistä syistä) valmiiksi parempi vastustuskyky?

   Näin pari päivää sitten lyhyen tutkimuksen, jossa eri maiden tartuntakäyrät oli hilattu ajallisesti päällekkäin. Regressioanalyysi antoi tartuntojen kasvuksi 33%/d. Kymmenkertaistumiseen menisi siis noin 8 päivää. – En valitettavasti tallettanut linkkiä.

 4. Esimerkiksi Koreassa, jonne korona levisi ensimmäisten joukossa, tilanne on kuitenkin jotain muuta. Uusien tapausten määrä on romahtanut ainakin Wikipedian mukaan vajaassa kahdessa viikossa huippulukemasta kymmenesosaan (1.3. vajaa 11 000 uutta tapausta, 12.3. vajaa 1 100 uutta tapausta). Testausten määrä on pysynyt suurin piirtein samana eli jossain noin 14 000-15 000 testissä per päivä, joten luvun voi kai olettaa kuvastavan melko tarkkaa taudin leviämistä (toisin kuin USA:ssa, jossa on datan suhteen paljon enemmän sattumanvaraisuutta).

  https://en.wikipedia.org/wiki/2020_coronavirus_pandemic_in_South_Korea

   1. Atomisti: Atomisti

    Atomisti:
    Hupsista keikkaa, onneksi en ole THL:llä töissä. Eli 1.3. oli tosiaan 1100 ja eilen 110.

    Teit klassisen virheen koskien englanninkielistä wikipediaa. Syy on se että anglosaksisessa tilastoinissa desimaali erotetaan pilkulla ja yksikkö pisteellä. 11,000 (11 000) ja 1.3 % (1,3%). Suosittelen käyttämään suomenkielisen wikipediaa lähteenä jos haluaa välttää tämän desimaali erotuksen. Se on oleellinen sääntö. Vaikka et olisikaan THL:ssä töissä niin esimeriksi NHS (Britannian versio THL:stä) tekisi saman virheen suomessa julkaistuissa THL:n luvuissa kun eivät ymmärrä suomalaista desimaali jakoa.

 5. Korona näyttäisi olevan osin sukupuolittunut vaikutuksiltaan. Miesten kuolleisuus on sairastuneiden joukossa ollut 50 % suurempaa kuin naisten. Korona näyttäisi olevan riski erityisesti vanhoille miehille. Kouluikäisten osalta korona näyttäisi olevan ikävä, mutta näiden ei ole arvioitu olevan pääasiassa riskiryhmää, kun lapsilla vastustuskykykin on parempi. Tosin se ei ole tiedossa, että voivatko koululaiset olla merkittäviä taudin levittäjinä, vaikka itse eivät saisikaan sellaisia oireita, jotka johtavat terveydenhuollon tarpeisiin ja koronavirustesteihin.

  Vastasyntyneistä lapsista koronaa on tavattu jo parin päivän ikäisilläkin vauvoilla. Pienimmillä lapsilla autoimmuniteetti on heikompi, mutta nämä ovat myös pääasiassa aika hyvin suojassa tautien tartuntapaikoilta, kun ovat usein kotona jne. Raskaana olevat tai äskettäin raskaana olleet saattavat kuulua riskiryhmään, mutta asiasta tiedetään vielä kovin vähän.

  Luin yhden mikrobiologin artikkelin äskettäin aiheesta, joka esitti, että tässä kohtaa lapset (ja muutkin) saattaisi kannattaa influenssarokottaa, jos vain mahdollista. Sillä voi ilmeisesti vähentää koronan haitallisia vaikutuksiatä. Sitä kautta voi alentaa yhteiskunnassa olevien muiden sairastamista, mikä voi parantaa muiden selviämismahdollisuutta myös koronasta, ja lisäksi jos influenssaa saadaan vähenemään, se helpottaa myös terveydenhuollon paineita tilanteessa, jossa koronapotilaita on tulossa sitä kuormittamaan. Saattaa olla myös, että influenssarokote saattaa vähentää koronaan sairastumistodennäköisyyttä ainakin hiukan, vaikkei se ole koronaa varten suunnattukaan. Jo valmiiksi sairastunut voi olla herkempi sairastumaan toiseenkin tautiin. Kattavampi influenssarokottaminen ei olisi edes kovin kallis toimenpide verrattuna moniin niistä osin ehkä tehottomista toimenpiteistä, mitä nyt ollaan tekemässä.

 6. Jos piirtäisi käyrän kuinka eri maiden hallitukset reagoivat tähän kumulaatioon (muttujina aika ja tartunnat) historiaan tullee jäämään Marinin hallituksen viivelähtö tässä asiassa verrattuna muihin maihin.

  PK-seudulla pidetään päivittäin edelleen kymmenittäin yli 500 henkilön ”yleisötapahtumia.” Puhun tietenkin kouluista.
  Mikä määrä etuajassa sairastuneita ( kuolleita?) tämä viivelähtö sitten tuottaa, jääköön viranomaisten laskettavaksi. Miettikääpä kouluruokailua satojenkin oppilaiden jonoissa….
  Siinä on mahdollisesti mukana muutakin kuin soppalautasen keitos.

  1. nelosen ratikan varrelta:
   Jos piirtäisi käyrän kuinka eri maiden hallitukset reagoivat tähän kumulaatioon (muttujina aika ja tartunnat) historiaan tullee jäämään Marinin hallituksen viivelähtö tässä asiassa verrattuna muihin maihin.

   PK-seudulla pidetään päivittäin edelleen kymmenittäin yli 500 henkilön ”yleisötapahtumia.” Puhun tietenkin kouluista.
   Mikä määrä etuajassa sairastuneita ( kuolleita?) tämä viivelähtö sitten tuottaa, jääköön viranomaisten laskettavaksi. Miettikääpä kouluruokailua satojenkin oppilaiden jonoissa….
   Siinä on mahdollisesti mukana muutakin kuin soppalautasen keitos.

   Täsmennän vielä itse mitä itse tuossa tarkoitin. Meille kerrotaan että on uskottava viranomaisia. Hyvä on. Tässä THL:N uusin kanta (Hesarista):

   ”Tätä kaikki viranomaiset myös suosittelevat: vältä mitä tahansa ryhmätilaisuuksia. Kyse on niiden suojaamisesta, joille koronavirus on oikeasti vaarallinen.”

   Ryhmätilaisuuksien välttäminen – paitsi (?!) siis jos kysymys on esimerkiksi perukoulusta, jossa on jatkuva ja satojen henkien ryhmätilaisuus menossa 7 h/ 5d.
   Missä tässä on nyt sitten eroa? Osaako joku oikeasti selittää, perustella?

   Jos Helsingin kaupunki noudattaisi itse alleviivaamiaan THL:n viranomaisohjeita koulut ja päiväkodit suljettaisiin maanantaista alkaen.
   Jos tätä suojaamisen periaatetta ei noudateta, eli viranomaisten itse antamaa ohjetta, toimin lasteni kanssa itse siten kuten THL ohjeistaa: eli jäävät kotiin.

 7. Pari viitettä, jossa on pohdittu erilaisten toimintatapojen vaikutuksia.

  https://www.reuters.com/article/us-health-coronavirus-response-specialre/italy-and-south-korea-virus-outbreaks-reveal-disparity-in-deaths-and-tactics-idUSKBN20Z27P

  https://www.npr.org/sections/goatsandsoda/2020/03/12/814522489/singapore-wins-praise-for-its-covid-19-strategy-the-u-s-does-not

  Suomen osalta toimia johtavat 300 kunnanjohtajaa ja kunnan virkainfektiolääkäriä.
  Puolustusvoimat hoitaisivat sotimisen, pelastuslaitokset tulipalot ja poliisi rikolliset, mutta kun tässä tarvittaisiin usean ministeriön saumatonta yhteistyötä ja luovuutta etsiä toimintatapoja. Rahaakin olisi oltava.

 8. Epäilen että aliarvioid työikäisen väestön aiheuttaman kuormituksen terveydenhuollolle.

  Jos työikäisestä väestöstä tulee vain 1-5% niin sairaiksi että he tarvitsevat sairaalahoitoa, tarvitaan 30000 – 150000 sairaalapaikkaa. Tässäkin joukossa kuolleisuus vaihtelee kovasti 3.6% (60-69 vuotiaat) , 1.3% (50-59), 0.4% (40-49) ja 0.2% (alle 39 vuotiaat).

  Lisäksi oletat että vanhusten eristäminen toimii tehokkaasti. Sairaaloissa ja hoitokodeissa on vaikea estää mitään infektioita leviämästä.

  Vaikka taudin leviämistä ei voi estää, sitä pitäsi hidastaa mahdollisimman paljon jotta sairaalat evät täyty. Mielestäni aliarvioit tarvittavien keinojen määrän.

  Lopuksi pitää mainita, että kuolleiden todellisesta määrästä voi olla aliarvioitu johtuen 2-3 viikon viiveestä. Lancetissa julkaistiin eilen seuraava juttu jossa oli laskettu kuolleisuuus WHO:n datasta ottaen huomioon viive. Real estimates of mortality following COVID-19 infection.

 9. Kriisi on kasvun paikka. Karanteeneilla on mahdollisuus ostaa aikaa terveydenhuolle ja mahdollista edistää vihreitä arvoja. Koulujen sulkeutuessa on mahdollisuus harjoitella oppituntien pitämistä Skypen välityksellä etänä. Ilmastonmuutos viivästyy. Pitää nähdä myös iso kuva.

  1. Niko:
   Kriisi on kasvun paikka. Karanteeneilla on mahdollisuus ostaa aikaa terveydenhuolle ja mahdollista edistää vihreitä arvoja. Koulujen sulkeutuessa on mahdollisuus harjoitella oppituntien pitämistä Skypen välityksellä etänä. Ilmastonmuutos viivästyy. Pitää nähdä myös iso kuva.

   Tuossakin on hyvä pointti että turha matkustelua pitäisi välttää mikäli mahdollisuus on toteuttaa työ etänä mutta esimeriksi teollisuudessa tämä on vaikaa koska esim raaka-öljyn rahtaaminen Suomeen ulkomailta on mahdonta tehdä etänä. Siihen tarvitaan tankkereita Ilmastonmuutos ei hidastu ellei siirytä kokonaan uusiutuviin energiaan ja vähemmän saastuttaviin energiaan. Siihen ei kuulu esim turve tai kivihiili.

  2. Miten sinä kasvat, jos elät (vaikka yrittäjänä lapsiperheessä) kolme kuukautta ilman rahaa? Iso kuva, mahdollisuus? Heh.

   1. Taleb – wheres hedge: Rahul Somani

    Taleb – wheres hedge:
    Miten sinä kasvat, jos elät (vaikka yrittäjänä lapsiperheessä) kolme kuukautta ilman rahaa? Iso kuva, mahdollisuus? Heh.

    Perheyrittäjille tämä kriisi on vaikea mutta tarkoitin että eräät isot pääasiassa finannssipalvelu yhtiöt voivat jatkossa luoda etätyö mahdollisuuksia mutta epäilemättä palveluammatit ovat haasteellisia nyt mutta Aki Kangasharju on kuitenkin todennut että palvelusektori selviää paremmin kuin teollisuus koska teollisuus on riippuvainen ulkomaisista alihankkija ketjuista. Palvelusektori voi muun muassa luoda ja onkin luonut kotiinkuljetus palveluita kuten on tehty muun muassa Belgiassa. Verkkokauppa onkin muun muassa Yhdysvalloissa kasvussa juuri coronan takia. Jatkossa tehdään todennäköisesti iso digiloikka yritysten kohdalla.

 10. Koskakohan jostain tulisi lauma aikuisia, eikä näitä panikoivia pellejä jotka tekivät kausiflunssan kaltaisesta taudista nyt sitten dystopiaelokuvien maailmaa kiertävän tappajan ja samalla romahdutti maailmantalouden? Ihan samat numerot tulisivat jos joku pistäisi jokavuotisen influenssan saaneet ja uhrit ylös ja julkaisisi niitä päivittäin massamediassa. Ihan kuin olisi uusi juttu, että flunssa tappaa vanhainkodeissa kiihkeimmin kuolemaa odottavat. Iltapäivälehdissä sitten ”toimittajat” povaavat kymmeniä tuhansia kuolleita Suomeen ja lyövät vain kiukaalle löylyä, vaikka missään ei ole mitään ylenmäärin kuolemaa niittävää tautia menossa, vaan flunssa joka levätään pois ja joka on viimeinen niitti niille joilla ei olisi muutenkaan aikaa jäljellä. Soininvaarakin saisi ihan samanlaiset käppyrät mistä tahansa flunssasta.

  Kuolemasta on näköjään tullut vieras asia, jota pidetään jonain kummallisuutena jota pitäisi juosta karkuun vielä yli kahdeksankymppisenä sänkypotilaana jossain vanhainkodissa. Vai onko sitten yleissivistys laskenut niin paljon, että sana virus tuntuu niin pelottavalta ja harvinaiselta vieraalta, että ei tajuta niiden pyörivän koko ajan kanssamme ja samat varautumiset kannattaisi pitää yllä koko ajan jos ei halua nokkaa tukkoon. Suomessakin kymmenet kuolevat vuosittain siihen, ettei hoitsut viitsi pestä käsiään ja ei siitä tehdä tällaista ihmetystä, vaikka siinä olisi syytä.

  1. JS:
   Koskakohan jostain tulisi lauma aikuisia, eikä näitä panikoivia pellejä jotka tekivät kausiflunssan kaltaisesta taudista nyt sitten dystopiaelokuvien maailmaa kiertävän tappajan ja samalla romahdutti maailmantalouden? Ihan samat numerot tulisivat jos joku pistäisi jokavuotisen influenssan saaneet ja uhrit ylös ja julkaisisi niitä päivittäin massamediassa. Ihan kuin olisi uusi juttu, että flunssa tappaa vanhainkodeissa kiihkeimmin kuolemaa odottavat. Iltapäivälehdissä sitten ”toimittajat” povaavat kymmeniä tuhansia kuolleita Suomeen ja lyövät vain kiukaalle löylyä, vaikka missään ei ole mitään ylenmäärin kuolemaa niittävää tautia menossa, vaan flunssa joka levätään pois ja joka on viimeinen niitti niille joilla ei olisi muutenkaan aikaa jäljellä. Soininvaarakin saisi ihan samanlaiset käppyrät mistä tahansa flunssasta.

   Kuolemasta on näköjään tullut vieras asia, jota pidetään jonain kummallisuutena jota pitäisi juosta karkuun vielä yli kahdeksankymppisenä sänkypotilaana jossain vanhainkodissa. Vai onko sitten yleissivistys laskenut niin paljon, että sana virus tuntuu niin pelottavalta ja harvinaiselta vieraalta, että ei tajuta niiden pyörivän koko ajan kanssamme ja samat varautumiset kannattaisi pitää yllä koko ajan jos ei halua nokkaa tukkoon. Suomessakin kymmenet kuolevat vuosittain siihen, ettei hoitsut viitsi pestä käsiään ja ei siitä tehdä tällaista ihmetystä, vaikka siinä olisi syytä.

   COVID-19 näyttäisi olevan tauti, jonka leviämistä vanhusten hoitolaitoksiin on vaikea tai käytännössä ehkä mahdoton estää. Tää johtuu siitä, että sitä levittävät (myös) ihmiset, joilla ei ole oireita. Vaikka hoitolaitos laitettaisiin karanteeniin, enemmin tai myöhemmin jollakin hoitohenkilöstöön kuuluvalla on ”piilevä” korona. Sen jälkeen virus suurella todennäköisyydellä leviää hoitolaitoksessa.

   Vanhusten keskuudessa taudin tappavuus näyttäisi olevan yli 10 prossaa.

   Sitä voi miettiä sitten kukin kohdallaan, pitääkö tätä skenaariota ”aikuisten oikeasti” huolestuttavana. Sen voi kuitenkin kai sanoa, että jos kausi-influenssan vaarallisuus vanhusten kohdalla huolestuttaa, koronan pitäisi huolestutta kymmeniä kertoja enemmän.

 11. usa:n logaritmi tilasto, lyhyesti, mitä voi odottaa trump:n hallinnolta.

  trump:n hallinto on tehnyt oikeastaan kaiken estääksen järjelliset vastatoimet ja vielä levitellyt tyhmiä salaliittoteorioita, jotka karkeasti menee siten että coronavirus on trump:n vastainen salaliitto. nyt on tullut heikkoja todisteita että trump on peukaloinut vastatoimia jotta tulisi uudelleen valituksi.

  usa:ssa oleva oikeistomedia on vähätellyt ongelmaa, puolustaa trump:n ala-arvoista toimintaa ja levittää räikeitä valheita. tämä oikeistomedia on oikeastaan erittäin epämoraalinen nykyisessä tilanteessa. osa medioista kuten esim fox news kanavan omistaa rupert murdoch. josta alkaa olla muutama kirosana sanottavana.

  famous reagan qoutes
  ”i’m from the trump administration, and i’m here to help.”
  ”trump administration is not the solution to our problem, trump administration is the problem”
  wait the minute, these are not reagan.

 12. Singaporessa ei edelleenkaan ainuttakaan kuolonuhria, ja Taiwanissa eilen uusia tapauksia kokonaista 1 kpl.

  Milloin ennustat että ehdottamasi väistämätön epidemia leviää näiden maiden valtaväestöön?

  1. Juha-Pekka:
   Singaporessa ei edelleenkaan ainuttakaan kuolonuhria, ja Taiwanissa eilen uusia tapauksia kokonaista 1 kpl.

   Milloin ennustat että ehdottamasi väistämätön epidemia leviää näiden maiden valtaväestöön?

   Singaporessa ja Taiwanissa toimitaan ei-oppikirjamaisesti käyttäen maalaisjärkeä: laajat testaukset matalalla kynnyksellä, itämisajan pituiset karanteenit maahantuleville. Löydetyistä tapauksista tehdään kontaktijäljitys ja näin tauti pysyy kurissa, kunnes rokote saadaan kehitettyä.

 13. Suomessa epidemia menee myös oppikirjan mukaan eteenpäin – ja toimintamalli torjunnassa on lainattu Italiasta.

  THL:n ylin johto on ainakin koko alkuvuoden välittänyt harhaanjohtavaa tietoa. Homma lähti käsistä, koska ylipättään Italiaan matkustaneita ei ymmärretty varoittaa selkeästi vaan ”Pohjois-Italian hiihtokeskusket ovat kaukana niistä alueista, joissa virusta tavataan” – ikään kuin lentokoneet pudottaisivat ihmiset sinne hiihtokeskuksiin.

  Lapin tapauksen jälkeen olisi ollut kuukausi aikaa vaikka pystyttää valtion käsidesisekoittamo tai happinaamaritehdas – tai ostaa tarvikkeita maailmalta kovaan markkinahintaan. Saimme Soten mallin varautumisen, 250 ensimmäistä potilasta hoidetaan.

  Valtiovarainministeriössä lienee syytä vaihtaa myös miehitystä. Budjettikehysten avulla estettiin helmikuusa, se että Suomeen olisi hankittu kallista testikapasiteettia ja sitten kalliita testejä olisi tehty muuten kuin iahn pahmmilla alueilla käyneille. Tämä on systeeminen kriisinhallinan ongelma – jokainen kunta päättää miten perusterveydenhuollon rahat käytetään ja testit olivat menoerä. STM:n ja VM:n yhteisymmärystä ei lödy, koska STM:n ilmeisesti ei kyennyt sanomaan, että jos ei rahaa ole nyt niin homma maksaa 10 miljardia euroa valtiolle ja konkurssit kaupan päälle. VM:n ekonomistien virkaasemaan ei kuulu arvioida terveydenhollon kuluja. Kenen ministerin vastuulla on rauhan aikana pitää kansalaiset hengissä? Jonkun muun puoluueen ministerin ehkä?

  Jotain hyvääkin: EU:lla on määräraha korononaviruksen aihetuttamiin kulihin. Sillä juuri ja juuri voi ostaa Suomen valtion takaamilla lainoilla rakennettavana olevat keskeneräiset risteilyalukset – rahaa on juuri se 40 miljardia, joka lemmenlaivoista tulee maksettavaksi.

  Seuraavat askelmerkit ovat toimeentulotuen ja pankkien rahoituskyvyn ylläpitämisessä. Yrityksille ja asuntovelkaisille kansalaille on mahollistettava lyhennysvapaata. Matkailu- ja viihdeteollisuuden konkourssiaallon estäminen onkin monimutkaisempi harjoitus. Ehkä saamme kansalaispalkkamallin?

  Kuntataloudessa koronaviruksen aiheutamat lisähoitokulut kaatavat heiveröisemmät kunnat. Tehy saa palkankorotuksen, koska se on pakko, jotta hoitajia saadaan pidettyä alalla. Sote-menojen tasaamisen jälkeen isot kaupungit ovat myös täysin maksukyvyttömiä. Jos tämä selviää 300 kunnanjohtajalle, toimenpiteet tulevat olemaan todella ponnekkaita. Selvää on, että tämän jälkeen kepulaisinkaan poliitikko ei kehtaa puhua 18 maakunnasta kuluja tasaamassa, ehkä 9 ja Ahvenamaa tai vielä todennäköisemmin viisi yliopistosairaala-aluetta on korona-Sote:n tuloksena.

  Epidemia muuttaa Suomea ja toivottavasti opettaa joitain uutta kaikille. Tätä on odotettu ja tästä on varoitettu ja varoaikaa valmistautua oli tarjolla. Systeemitason ongelmien vuoksi se ei ihan onnistunut.

  1. jts:

   THL:n ylin johto on ainakin koko alkuvuoden välittänyt harhaanjohtavaa tietoa. Homma lähti käsistä, koska ylipättään Italiaan matkustaneita ei ymmärretty varoittaa selkeästi vaan ”Pohjois-Italian hiihtokeskusket ovat kaukana niistä alueista, joissa virusta tavataan” – ikään kuin lentokoneet pudottaisivat ihmiset sinne hiihtokeskuksiin.

   THL:n toimen kuvaan ei kuulu ulkomaan matkojen rajoitusten määrittely. Se on ulkoministeriön vastuulla. THL voi tietenkin suositella erilaisia rajoituksia niin että Italia tai oli kohde mikä hyvänsä ei ole suositeltu matkakohde juuri nyt tämän taudin takia.

 14. Hyvinvointivaikutukset! Kepillä on kaksi päätä. Valittu tie on hirveä. Bkt:n lasku tuottaa työttömyyden kautta moninkertaisesti pahemmat negatiiviset hyvinvointivaikutukset kuin korona. Nyt tuhotaan nuorten sukupolvien tulevaisuus (bkt -2-6%/ seuraavat 2-3v. esim.). Koronanakin aiheuttaa kuolemia vanhuusväestössä (ennenaikaisesti, joillakin ). Tässä joutuu valitsemaan: Niinistä on väärässä: joko nuoret tai vanhat? Ei ole niin, että taloudella ei ole väliä, kunhan ’välitetään’. Talous on välittämistä. Bkt on peruspalvelujen toimivuutta, yhteiskunnan.
  Jos nyt ei siirrytä Osmonkin ehdottamaan linjaan (?), että riskiryhmät turvaan ja kaikki työikäiset töihin (ne joilla diabetes ym. riskit, kotiin ilman todistuksia), kaikki terveet jatkakoon elämää kuten ennen (THL:n ohjeita noudattaen), hyvinvointivaikutukset vahvistuvat (in the long run).
  Bkt:n lasku 2-3 v. seurauksena sote– ja koulutussektoria seuraavat rajut leikkaukset. (Hoitajamitoitukset voi unohtaa, ja jos ei, köyhiltä häviää sosiaaliturva.)
  THL miettii – aivan oikein – mitä heidän näkökannaltaan kannattaa tehdä. Kuka miettii sitä, mitä tehdään sosiaali- ja terveyspuolella kun tulevaisuudessa pitää leikata ja säästää rajusti!? (Toki maailmaa vastaan on vaikea, ellei mahdoton toimia?)
  Somessa toimii hiljaisuuden spiraali – äärilaidat menestyvät.
  Menkään ihmiset töihin edelleen. Pitäkää itsenne kunnossa, fyysisesti ja henkisesti.

 15. Korean esimerkki viittaisi, että tehokkaalla testaamisella leviämistä voinee hidastaa, jolloin sairaat ehditään hoitaa paremmin. Suomessa testejä tehdään valitettavan vähän. Syynä lienee liian pieni kapasiteetti. Nykyisin piileviä tartuntaketjuja ei Suomessa kai edes juuri yritetä etsiä. Luin Hesarin kommenteista mielestäni nerokkaan tavan, jolla testausta voisi ehkä lisätä valtavasti nykyiseen verrattuna.

  Lyhyesti tapa olisi seuraava: jaoteltaisiin testattavat suuren ja pienen todennäköisyyden tapauksiin ja testattaisiin ensin mainitut kyten nykyisinkin, mutta pienemmän todennäköisyyden näytteet sekoitettaisiin ja tehtäisiin ensimmäinen testi tälle sekoitukselle. Mikäli tämä näyte olisi positiivinen tutkittaisiin osanäyttet tarkemmin.

  En tunne nykyistä testiä tarkemmin, että olisiko tämä käytännössä mahdollista. Ensin pitäisi tietysti testata kuinka monta näytettä voisi yhdistää, että tulos olisi edelleen positiivinen. Jos näytteitä voisi laittaa yhteen kymmenen, niin jonkinlainen seulonta voisi olla jo mahdollista, mikäli vielä sadan näytteen sekoittamisella voisi saada positiivisen tuloksen kohtuullisella varmuudella, niin laajat seulonnat olisivatkin yhtä äkkiä realismia. Sadalla analyysilä voitaisiin esiseuloa 10000 flunssapotilasta. Muutamalla lisäanalyysilla sataisiin sairastuneen henkilöt seulottua tarkasti.

  Mitä olette mieltä ajatuksesta? Voisiko joku kysyä tietävämmiltä?

  1. Matemaatikko:
   Mitä olette mieltä ajatuksesta? Voisiko joku kysyä tietävämmiltä?

   Ajatus on oikea, mutta ei tietenkään uusi; ks. esim. artikkelia vuodelta 2012. Voimme olettaa, että tällaiset menetelmät ovat jo siinä määrin käytössä kuin on järkevää.

   1. Näyttäishän nuo viimein huomanneen että näinkin voi tehdä, kaksi päivää sitten: https://www.timesofisrael.com/liveblog_entry/israeli-group-urges-sample-pooling-to-speed-up-testing/
    ja toinen, 4 tuntia sitten kirjoitettu artikkeli uudesta kokoomanäytteestä jolla voidaan testata kymmeniä ihmisiä samanaikaisesti.
    https://www.jpost.com/HEALTH-SCIENCE/Acceleration-in-multiple-coronavirus-tests-at-once-by-Israel-research-team-621533

    Aika ajatella: Ajatus on oikea, mutta ei tietenkään uusi; ks. esim. artikkelia vuodelta 2012. Voimme olettaa, että tällaiset menetelmät ovat jo siinä määrin käytössä kuin on järkevää.

    Emme siis voi olettaa. Mutta jospa joku Suomessa ottais tästä vaarin ja tekisi niinkuin Israelissa on alettu tekemään.

 16. Sivusto jossa voi ajaa COVID-19 skenarioita maakohtaisesti. https://neherlab.org/covid19/ (Tutkimusryhmä Biozentrum, University of Basel, Switzerland)

  Jos ajan mallin parametreilla:(population; 5.5 miljoonaa, Age distribution: Finland, initial suspect: 500, epidemilogy Moderate/North, migitation:moderate ja aika 2021 kesäkuun loppuun) pahimmassa vaiheessa on yhtä-aikaa 3039 kriittisessä tilassa, 2152 vakavasti sairaita. Kuolemantapausten totaalimäärä tänä vuonna tulisi olemaan 21493, vakavasti sairastuneiden kokonaismäärä 60646. Ei riitä tehovalvontatasoiset paikat millään jos tautia ei saada hidastumaan nopeammin.

  Jos käytetään muuten samoja parametreja mutta ’strong migitation’, kuolleita yhteensä 897, ja pahimmillaan 193 kriittistä tapausta yhtä-aikaa.

  1. Osmon argumentti saa tukea tarkastelusta, jossa Italiaa ja Etelä-Koreaa verrataan ikäryhmittäin https://medium.com/@andreasbackhausab/coronavirus-why-its-so-deadly-in-italy-c4200a15a7bf

   Eli Italian kuolleisuus korkea koska tauti jyllää ikäihmisissä, Korean matalia koska pahimman joukkotartunnan, tämän ”megagkirkon” jäsenet ovatkin enimmäkseen 20-29 -vuotiaita.

   N/A:
   Sivusto jossa voi ajaa COVID-19 skenarioita maakohtaisesti.https://neherlab.org/covid19/ (TutkimusryhmäBiozentrum, University of Basel, Switzerland)

   Todella mielenkiintoinen linkki, ja alleviivaa sen minkä kaikkien pitäisi tähän mennessä olla jo sisäistänyt – etenemiseen on erittäin suuri merkitys sillä kuinka hyvin me kaikki onnistumme kontakteja välttelemällä ja hygieniaa parantamalla virusten leviämistä hidastamaan.

   Ottaa jopa huomioon ikäjakauman, mutta ilmeisesti valitettavasti ei tätä Osmon ansiokasta argumenttia siitä, että koko epidemian lopputulokselle lienee hyvinkin keskeistä se, kuinka hyvin vanhukset ja monisairaat onnistutaan pitämään viruksesta erossa. Voisi aika hyvin nähdä tuolla laskurilla vaikutuksen, jos siinä olisi valittavana tartuttavuus ikäryhmittäin, eli jonkinlainen ”onnistutaan eristämään riskiryhmät” -vaihtoehto.

 17. Nuo amerikkalaisten viralliset luvut ovat tällä hetkellä jäävuoren huippu. Juuri kukaan toimija Yhdysvalloissa ei pidä tämän hetken virallista lukua merkitsevänä. Testaaminen on siellä ollut todella vähäistä ja epäsystemaattista suhteessa populaation kokoon. Se, että tartuntoja ilmeni heti alkuunsa monessa paikassa eri puolilla Yhdysvaltoja, ja että saman tien tuli myös monia kuolemantapauksia, kertoi siitä, että tartuntoja oli tuonut maahan usea henkilö jo viikkoja sitten, ja että epidemian alkuvaihe oli jo jyllännyt huomaamatta samaan tapaan kuin tapahtui Italiassa. Eräs amerikkalainen virologi laskeskeli Twitterissä muistivihkon reunaan, että tartuntoja oli hänen parhaan arvionsa mukaan 10 000 – 40 000 siinä vaiheessa, kun virallinen luku oli 1300. Tällä hetkellä koko Yhdysvaltojen alueella yhteensä liikuttaneen yli sadan tuhannen lukemissa, mikä tulee näkymään sairaaloissa pian.

  1. quasiminus:

   lyhyesti, donald trump on yrittänyt suurella rahalla kehittää coronavirus rokottetta yksinoikeudella usa:lle.

   kyllä pistää miettimään mikä on tuon henkilön moraali.

   Saksa on kieltänyt kaikkien lääketieteellisten suojavarusteiden viennin. Missä on Merkeleen moraali? Ranskan valtio on ilmoittanut konfiskoivansa kaikki nykyiset ja tulevat suojavaruste-erät. Mikä on Makaroonin moraali? Italialaiset anelevat polvillaan täydennystä tyhjentyneisiin suojavarustevarastoihinsa, mutta kukaan ei helly. Mihin katosi EU-maiden keskinäinen YYA-henki?

   Ja nyt Ursula meni kieltämään kaikkien suojavarusteiden viennin EU:n ulkopuolelle. Eikö kukaan ajattele niitä afrikkalaisia lapsia, jotka kuolevat kun paikallisilla lääkäreillä ei ole enää edes alkeellisimpia suojavarusteita?

   1. Kansojen välistä solidaarisuutta pitäisi hätätilanteessa olla, mutta sitä olisi järkevää toteuttaa koordinoidusti valtioiden toimesta, eikä yksittäisten firmojen voitontavoittelun ehdoilla.

    Sitä paitsi tässä on nyt ihan eri tason asioita. Hengityssuojaimia ja vastaavia tarvikkeita saavat kaikki kykenevät valmistaa ja kyse on vain siitä, miten tuotantokapasiteetti riittää.

    Se on ihan toinen juttu, jos joku yrittää kriisin keskellä hankkia yksinoikeuden jonkun rokotteen tai lääkkeen valmistamiseen.

 18. Valitan etten jaksanut lukea koko keskusteluketjua läpi, mutta tässä kommenttini kuitenkin vielä. Voi olla toistoa.

  Muistaako kukaan aasialaista influenssaa vuosina 1957-58. Silloin sen annettiin levitä kokolailla vapaasti ja noin 1/3 osa väestöstä sairasti sen. Kuolleita oli 1300 tai 3000 lähteestä riippuen. Ilmeisesti suurempi luku sisältää normaalin muun talvikuolleisuuden lisääntymisen. EuroWinter studyssahan noin 10 vuotta sitten todettiin, että normaali talvi aiheuttaa noin 2000 lisäkuolemaa vuodessa (erityisesti sydän- ja kreuhkosairauksista). Kesähelteet taas aiheuttavat normaalina kesänä noin 200 ylimääräistä kuolemaa. Näin voisi sitten ajatella, että talvien lauhtuminen vähentäisi kuolleisuutta.

  Kaikkea väestöä ei kyllä ole mitään järkeä testa, koska PCR testit ovat kalliita. Jälkikäteen sitten, vaikkapa halvoilla vasta-ainetesteillä voidaan otannan avulla katsoa, kuinka suuri osa väestöstä oli saanut infektion.

  Liika rajoittaminen aiheuttaa sen, että ei muodostu riittävää laumavastustuskykyä ja epidemia voi tulla uudelleen ensi talvena. Tottakai tarkoitan kutenkin sitä, että haavoittuvimpia ryhmiä pitää suojata. Mutta hieman ylimitoitetuilta nämä hallituksen toimenpiteet vaikuttavat.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Notify me of followup comments via e-mail. You can also subscribe without commenting.