Yritysten yhteiskuntavastuu ja maailman pelastaminen

Adam Smith on kir­joit­tanut, ettei (talous)järjestelmästä tule koskaan niin hyvää, etteikö ihmisenkin tarvitse olla hyvä. Tätä halu­aisin jatkaa niin, ettei toisaal­ta ihmi­sistä tule koskaan niin hyviä, etteikö talousjär­jestelmänkin olisi olta­va hyvä. 

Eräässä Board­man Oy:n keskustelus­sa tulin sanoneek­si, että en oikein usko maail­man paran­tamiseen yri­tys­ten yhteiskun­tavas­tu­un kaut­ta. Jos väärin toim­imi­nen on kan­nat­tavaa, hyvis­ten johta­mat yhtiöt häviävät markki­noil­la pahis­ten johtamille. Sik­si on yhteiskun­nan tehtävä muut­taa sään­töjä niin, että väärin toim­imi­nen on kan­nat­tam­a­ton­ta. Vain se lop­ul­ta tehoaa. Sen myön­ny­tys­ten voin tehdä, että joka han­kkii yri­tyk­selleen men­estys­tä taval­la, joka vahin­goit­taa yleistä etua (toisia ihmisiä, ilmas­toa ym.), ottaa riskin, että sään­töjä muute­taan ja hänen investointin­sa filunki­toim­intaan osoit­tau­tuu kan­nat­ta­mat­tomak­si. Sik­si kan­nat­taa vähän kat­soa, onko oma toim­inta päivän­val­oa kestävää.

Puheen­vuoroni sai osit­tain tyr­mistyneen vas­taan­oton. Sitä pidet­ti­in perin kyynisenä. En saa refer­oi­da muiden puheen­vuoro­ja, mut­ta yritän tässä perustel­la kantani.

Kukaan tuskin ajat­telee, että vero­jen mak­samisen tulisi olla vapaae­htoista. Vapaa­matkus­ta­jaon­gel­ma muo­dos­tu­isi aivan liian suurek­si. Edes kirkko ei usko vapaae­htoisi­in avus­tuk­si­in vaan kerää pakol­lista kirkollisveroa.

Min­un ajatuk­seni paino oli ilmastopoli­ti­ikas­sa. Toive, että ihmiset ja yri­tyk­set oman­tun­non syistä vähen­täi­sivät fos­si­ilis­ten polt­toainei­den käyt­töä, on yhtä nai­ivi kuin aja­tus, että hyv­in­voin­ti­val­tio voitaisi­in rahoit­taa vapaae­htoisin mak­suin. Pidän fos­si­ilis­ten verot­tamista paljon uskot­tavam­pana keinona.

Kyynisyyteni yri­tys­ten vapaae­htoisia ilmas­toteko­ja kohtaan johtuu myös siitä, että olen näh­nyt niin paljon niin vilpil­listä viherpesua.

En myöskään jak­sa hur­ra­ta, kun se tai tämä taho ilmoit­taa lopet­ta­vansa fos­si­ili­te­ol­lisu­u­den rahoit­tamisen. Maail­mas­sa on finanssi­var­al­lisu­ut­ta niin paljon, ettei fos­si­ili­te­ol­lisu­u­den rahoi­tus han­kaloidu, vaik­ka 90 % rahoit­ta­jista vetäy­ty­isi. Olen paljon toiveikkaampi, jos joku pahik­sista ilmoit­taa vetäy­tyvän­sä, kos­ka pelkää menet­tävän­sä rahansa. Se taas ei tapah­du ennen kuin fos­si­il­isia verote­taan kunnolla.

Lap­sior­jien käyt­töä ali­hank­in­taketjuis­sa voi kyl­lä säädel­lä yhteiskun­tavas­tu­ul­la – tai oikeam­min maine­hai­tan uhal­la. T‑paidan tuotan­tokus­tan­nuk­set ovat niin mität­tömiä, ettei paidan hin­ta tästä juuri nousisi. On siis myös hal­paa eettisyyttä.

Senkin myön­nän, että omaa henkilökun­taa kan­nat­taa kohdel­la vas­tu­ullis­es­ti. Se on yri­tyk­sen oman toimin­nan kannal­ta järkevä investoin­ti. Halut­tu työ­nan­ta­ja saa parem­paa henkilökuntaa.

En halua täl­lä kyynisyy­del­lä vetää mat­toa kaikkien eet­tisiä arvo­ja arvostavien alta vaan korostaa, että viime­si­jainen vas­tuu on val­tioil­la ja kaupungeil­la: mil­laisik­si ne määräävät pelisään­nöt ken­täl­lä, joil­la yri­tyk­set pelaavat.

Maail­ma oli joskus toisen­lainen. Olen kir­jois­sani käyt­tänyt esimerkkinä Juu­so Walde­nia, jon­ka aikana Yhtyneet paperite­htaat otti hoitaak­seen tehda­s­paikkakun­tien urheiluken­tät ja joka mak­soi äideik­si tulleille työn­tek­i­jöilleen äidin palkkaa. (Juusi Walden ei hyväksynyt äitien työssäkäyn­tiä.)  Tämä laa­jasy­dämisyys oli mah­dol­lista ennen markki­na­t­alout­ta ja kil­pailua ja oli kan­nat­tavaa aikana, jol­loin kom­mu­nis­min pelko oli viisauden alku. Enää se ei onnis­tu, kos­ka sak­salainen lehti­ta­lo ei mak­sa paperi­sta enem­pää sik­si, että osa paperin hin­nas­ta menee Kaipolan jalka­pal­lo­ken­tän kun­nos­tuk­seen. Ei toimin­ut pitkään Juu­so Waldenin aikanakaan. KOP erot­ti hänet.

 

 

 

 

31 vastausta artikkeliin “Yritysten yhteiskuntavastuu ja maailman pelastaminen”

  1. Onko­han Juu­so Waldenin jalka­pal­lo­joukkue HAKA paras esimerk­ki eet­tis­es­tä toiminnasta?

    Käsit­tääk­seni — voin tietysti olla väärässä — HAKA:n pelaa­jat oli­vat töis­sä kuukausi­pal­ka­lla paperite­htaal­la ja pela­si­vat ikään kuin var­joam­mat­ti­laisjoukkue. Samaan aikaan muual­la, esim. kotikaupungis­sani Kotkas­sa KTP pelasi täysin amatööri­joukkueena ver­rat­tuna HAKA:aan. Waldenin vir­i­tys muis­tut­ti sosial­is­ti­maid­en tapaa pitää hyvät urheil­i­jat armei­jan palkkalis­toil­la, jol­loin he amatööri­urheilun sisäl­lä oli­vat täysiä ammat­ti­laisia eikä siihen kukaan voin­ut puuttua.

    Jos näin oli, myös HAKA sai aika paljon ansioton­ta kil­pailue­t­ua amatööris­ar­jas­sa. Tietysti, jos pin­taa oikein halu­aa raa­put­taa, KTP:n joukkueessa oli aika mon­ta nos­turim­i­estä Kotkan sata­mas­ta, joten voisi (jos uskaltaisi) miet­tiä palkkasiko kaupun­ki pelaa­jia taatak­seen heille hyvän ammatin pelaamisen ohella.

    Nykyään ei onnek­si tarvitse näytel­lä amatööriä pelates­saan rahas­ta ja maineesta.

    1. Kyösti Salo­vaara:
      Jos näin oli, myös HAKA sai aika paljon ansioton­ta kil­pailue­t­ua amatööris­ar­jas­sa. Tietysti, jos pin­taa oikein halu­aa raa­put­taa, KTP:n joukkueessa oli aika mon­ta nos­turim­i­estä Kotkan sata­mas­ta, joten voisi (jos uskaltaisi) miet­tiä palkkasiko kaupun­ki pelaa­jia taatak­seen heille hyvän ammatin pelaamisen ohella.

      Nykyään ei onnek­si tarvitse näytel­lä amatööriä pelates­saan rahas­ta ja maineesta. 

      Kyse ei ollut pelkästään amatööri-ide­al­is­mista vaan myös siitä, että urheilun spon­soroin­ti jär­jestämäl­lä urheil­i­joille var­talon­myötäi­nen työ ymmär­ret­ti­in taval­laan velvol­lisu­udek­si. Vielä 1980-luvul­la kun­nat jär­jes­tivät pesä­pal­loil­i­joille paikko­ja palomiehinä, ken­tän­hoita­ji­na tai uimavalvo­ji­na, vaik­ka mitään amatöörisään­töjä ei ollut. Tämä tehti­in silka­s­ta rakkaud­es­ta lajiin.

  2. Ei yri­tyk­sil­lä ole mitään yhteiskuntavastuuta.

    Ain­oa tehtävä joka niil­lä on, on san­ot­tu osakeyhtiölaissa:

    “Yhtiön toimin­nan tarkoituk­se­na on tuot­taa voit­toa osakkeenomistajille”

    1. Jonne:
      Ei yri­tyk­sil­lä ole mitään yhteiskuntavastuuta.

      Ain­oa tehtävä joka niil­lä on, on san­ot­tu osakeyhtiölaissa:

      ”Yhtiön toimin­nan tarkoituk­se­na on tuot­taa voit­toa osakkeenomistajille”

      …jollei yhtiöjärjestyk­sessä määrätä toisin.

      Melkoista harhaan­jo­htamista poimia lakivirk­keestä esille vain puolikas.

      1. Tapio: …jollei yhtiöjärjestyk­sessä määrätä toisin.

        Melkoista harhaan­jo­htamista poimia lakivirk­keestä esille vain puolikas. 

        Kyl­lä, mut­ta nor­maalia. Yleen­sä ei nos­te­ta esille mah­dol­lisu­ut­ta, että osakey­htiön tarkoituk­ses­ta ja sään­nöistä voi määrätä varsin vapaasti. Esimerkik­si kun­nan yhtiöit­tämälle toimin­nalle voi antaa aivan vapaasti yhtiöjärjestyk­seen voiton­tavoit­telun ohit­ta­van tarkoituk­sen, joka tuol­loin sitoo yhtiön hal­li­tus­ta. Jostain syys­tä näin ei kuitenkaan läh­eskään aina tehdä.

      2. Niin, lyhensin lain­aus­ta, kos­ka lauseen lop­pu on käytän­nössä kuol­lut kirjain.

        Tiedätkö yhtään yksi­ty­istä yri­tys­tä, joka olisi perustet­tu muun syyn kuin voiton tavoit­telun vuoksi?

      3. Jonne:
        Niin, lyhensin lain­aus­ta, kos­ka lauseen lop­pu on käytän­nössä kuol­lut kirjain.

        Tiedätkö yhtään yksi­ty­istä yri­tys­tä, joka olisi perustet­tu muun syyn kuin voiton tavoit­telun vuoksi?

        Vaikka­pa CSC Oy.

      4. Tapio: Vaikka­pa CSC Oy.

        Yksi­tyi­nen yri­tys, jon­ka osakekan­nas­ta 70 % omis­taa val­tio ja 30 % korkeakoulut…

      5. Jonne: Yksi­tyi­nen yri­tys, jon­ka osakekan­nas­ta 70 % omis­taa val­tio ja 30 % korkeakoulut…

        Joo, yritin kor­ja­ta kom­ment­tiani, mut­ta se ei men­nyt läpi.

        Osakey­htiölain kannal­ta ei ole oleel­lista, mikä on osakkaan yhteiskun­nalli­nen ase­ma. Ei se ole kohdis­tet­tu pelkästään yksi­ty­isille yrityksille.

  3. Kukaan tuskin ajat­telee, että vero­jen mak­samisen tulisi olla vapaaehtoista.

    Vero­jen mak­sami­nen on jos­sain määrin vapaae­htoista, esimerkik­si arvon­lisä- ja valmis­tevero­jen osalta: jos ei osta, ei tarvitse mak­saa veroakaan. 😉 Myös vero­su­un­nit­telua voi tehdä tai olla tekemät­tä, riip­puen siitä, miten paljon halu­aa mak­saa veroja…

    En halua täl­lä kyynisyy­del­lä vetää mat­toa kaikkien eet­tisiä arvo­ja arvostavien alta vaan korostaa, että viime­si­jainen vas­tuu on val­tioil­la ja kaupungeil­la, mil­laisik­si ne määräävät pelisään­nöt ken­täl­lä, joil­la yri­tyk­set pelaavat.

    Tässä ajat­telus­sa on se ongel­ma, että lähtöko­htana on, että kulut­ta­jat (äänestäjät) ovat väärässä, kun taas päät­täjät (äänestäjien edus­ta­jat) ovat oike­as­sa ja hei­dän pitää ohja­ta tietämätön­tä lau­maansa. Voisi myös olla, että kulut­ta­jat ovat vain huonos­ti infor­moitu­ja… Täl­löin parem­man infor­maa­tion jakami­nen johtaisi kulut­ta­jien pref­er­enssien muut­tumiseen, jol­loin kil­pailu ohjaisi yri­tyk­set toim­i­maan “oikein”. Täl­löin markki­namekanis­mi myös nos­taisi “väärien” tuot­tei­den hin­taa ilman, että sitä pitäisi ohja­ta vero­tuk­sel­la tms.

    1. Ville:
      Tässä ajat­telus­sa on se ongel­ma, että lähtöko­htana on, että kulut­ta­jat (äänestäjät) ovat väärässä, kun taas päät­täjät (äänestäjien edus­ta­jat) ovat oike­as­sa ja hei­dän pitää ohja­ta tietämätön­tä lau­maansa. Voisi myös olla, että kulut­ta­jat ovat vain huonos­ti infor­moitu­ja… Täl­löin parem­man infor­maa­tion jakami­nen johtaisi kulut­ta­jien pref­er­enssien muut­tumiseen, jol­loin kil­pailu ohjaisi yri­tyk­set toim­i­maan ”oikein”. Täl­löin markki­namekanis­mi myös nos­taisi ”väärien” tuot­tei­den hin­taa ilman, että sitä pitäisi ohja­ta vero­tuk­sel­la tms. 

      Pitää huo­ma­ta, että yksilö toimii kahdessa eri roolis­sa ollessaan kulut­ta­ja tai äänestäjä. Kulut­ta­jana yksilö kat­soo paljon tiukem­min omaa kukkaroaan kuin äänestäjänä. Äänestäjänä ihmiset käyt­täy­tyvät ide­al­is­tisem­min. (Tämän näkee mm. siitä, miten moni pien­i­t­u­loinen äänestää lyhyt­näköisen taloudel­lisen etun­sa vas­tais­es­ti oikeistopuolueita.)

      Lisäk­si demokra­t­ian kaut­ta sään­te­ly on tehokkaam­paa kuin kulut­ta­japref­er­enssien kaut­ta, sil­lä vapaa­matkus­ta­jaon­gel­ma on pienem­pi. Esimerkik­si käy hehku­lamp­pu­jen vai­h­to ledei­hin. Se ei olisi ikinä onnis­tunut vapaae­htoisu­u­den kaut­ta, sil­lä led­it oli­vat ihan liian kalli­ita. Vas­ta pakko sai yri­tyk­set suun­taa­maan merkit­täviä kehi­tyskus­tan­nuk­sia hin­to­jen alen­tamiseen. Hehku­lamp­pu­jen kiel­to johti vai­h­toe­htois­t­en valais­in­ten älyt­tömään kysyn­tään, mikä mah­doll­sti nopean tuotekehityksen.

  4. En ymmär­rä puheen vas­taan­ot­ta­jien tyr­mistys­tä. Markki­na­t­aloudessa toimi­vat yri­tyk­set paran­ta­vat maail­maa vain jos se on niille taloudel­lis­es­ti kan­nat­tavaa. Tietenkin. Pelkkä maine­hai­tan huomioon otta­mi­nen ei lähi­mainkaan riitä vas­tu­ulliseen toim­intaan ihmis­ten tämän het­kisel­lä ymmär­ryk­sen tasolla.

    Markki­na­t­alout­ta kan­nat­taa hyö­dyn­tää parem­man maail­man luomises­sa sen yliv­er­taisen tehokku­u­den takia, mut­ta kyl­lä se vaatii taustalle myös melko voimakas­ta sääte­lyä ja ohjaus­ta sen voiman kohdis­tamisek­si oikeaan suuntaan.

    1. Pekka T.:
      En ymmär­rä puheen vas­taan­ot­ta­jien tyr­mistys­tä. Markki­na­t­aloudessa toimi­vat yri­tyk­set paran­ta­vat maail­maa vain jos se on niille taloudel­lis­es­ti kan­nat­tavaa. Tietenkin. Pelkkä maine­hai­tan huomioon otta­mi­nen ei lähi­mainkaan riitä vas­tu­ulliseen toim­intaan ihmis­ten tämän het­kisel­lä ymmär­ryk­sen tasolla.

      Markki­na­t­alout­ta kan­nat­taa hyö­dyn­tää parem­man maail­man luomises­sa sen yliv­er­taisen tehokku­u­den takia, mut­ta kyl­lä se vaatii taustalle myös melko voimakas­ta sääte­lyä ja ohjaus­ta sen voiman kohdis­tamisek­si oikeaan suuntaan.

      Vähän syl­jet­tää koko maine­hai­tan esi­in tuomi­nen tässä. Tietääk­seni on paljonkin todis­tei­ta että eri­lai­sista kohuista syn­tyy kolauk­sia maineelle, mut­ta ellei kyseessä ole karmean pieni nyrkkipa­ja niin kulut­ta­jat myös uno­hta­vat nämä maineasi­at nopeasti. Merkit­tävä osa kulut­ta­jista ei oikeasti väl­itä tarpeek­si, lisäk­si nykyi­nen globaali talous ja ali­hank­in­taketjut mah­dol­lis­ta­vat jälkien peit­te­lyn. Kulut­ta­jal­la ei ole oikeas­t­aan mitään kykyä arvioi­da onko jokin tuote riit­tävän ekol­o­gis­es­ti ja eet­tis­es­ti tuotettu.
      Sit­ten vielä jois­sain mais­sa vira­nomaiset jah­taa­vat näitä ‘pillinpuhal­ta­ja’ toimit­ta­jia jot­ka koit­ta­vat juuri selvit­tää tuotan­non kestävyyt­tä. Globaalit suuryri­tyk­set jot­ka käyt­tävät näitä ketju­ja luon­nol­lis­es­ti sulke­vat silmän­sä ja lähin­nä pakon edestä selvit­tävät ketjun kestävyy­den. Ser­ti­fikaatit muut­tuvat nekin herkästi pro­pa­gan­dak­si, esimerkik­si FSC-ser­ti­fikaatista ker­to­van wikipedia artikke­lin crit­i­cism koh­ta antaa ymmärtää ettei kaik­ki vält­tämät­tä mene niin ruusu­is­es­ti kuin ser­ti­fikaat­ti antaisi ymmärtää. Eli tiedosta­va kulut­ta­ja ei todis­tei­den val­os­sa pysty edes luot­ta­maan ser­ti­fikaat­tei­hin. Se, että ser­ti­fikaatista ei ole vielä pal­jas­tunut mitään ei mitenkään takaa etteikö siitä voisi vielä tule­vaisu­udessa pal­jas­tua. Ja kyl­lä peri­aat­teessa erit­täin tiedosta­va kulut­ta­ja ostaa vain sitä mis­tä voi kaikkein varmim­min varmis­tua että tuotan­to on kestävää, val­taosa kulut­ta­jista ei kuitenkaan toi­mi näin. Koko maine­hai­tan käsite on kek­sit­ty vas­tus­ta­maan kaiken­laista val­tioiden aset­ta­maa sääte­lyä, aja­tushan perus­tuu siihen että kulut­ta­jat tekevät sääte­lyn valinnoillaan.

      Mut­ta ei hätää, meno jatkuu vielä räikeäm­pänä hamaan tule­vaisu­u­teen kun sään­telemät­tömän vapaakau­pan kan­nat­ta­jat pää­sevät kri­ti­ik­istä kuin koira veräjästä siteer­aa­mal­la valit­tu­ja kohtia Adam Smithin melko teo­reet­tis­es­ta teok­ses­ta vaik­ka mon­et vapaakaup­paakin puo­lus­tavista väit­teistä on mon­ta ker­taa kumot­tu his­to­ri­al­lis­ten todis­tei­den valossa.

      1. Sil­loin kun Nokia teki vielä kän­nyköitä, se koki kalli­in maine­hai­tan lakkaut­taes­saan tehtaan Sak­sas­sa. Myyn­ti Sak­sas­sa las­ki melkoisesti.

    2. Pekka T.:
      En ymmär­rä puheen vas­taan­ot­ta­jien tyr­mistys­tä. Markki­na­t­aloudessa toimi­vat yri­tyk­set paran­ta­vat maail­maa vain jos se on niille taloudel­lis­es­ti kan­nat­tavaa. Tietenkin. Pelkkä maine­hai­tan huomioon otta­mi­nen ei lähi­mainkaan riitä vas­tu­ulliseen toim­intaan ihmis­ten tämän het­kisel­lä ymmär­ryk­sen tasolla.

      Markki­na­t­alout­ta kan­nat­taa hyö­dyn­tää parem­man maail­man luomises­sa sen yliv­er­taisen tehokku­u­den takia, mut­ta kyl­lä se vaatii taustalle myös melko voimakas­ta sääte­lyä ja ohjaus­ta sen voiman kohdis­tamisek­si oikeaan suuntaan.

      Täysin samaa mieltä, enkä edes näe, että blo­gistin näkökul­ma olisi jotenkin kyyni­nen. Ihmiset ja yri­tyk­set ylipäätän­sä toimi­vat enem­män tai vähem­män näkyvien porkkanoiden ja risu­jen ohjaam­i­na, ja yri­tyk­sille nimeno­maan raha on paras konsultti.

      Onnek­si mon­et ympäristöä säästävät toimet, vaikka­pa ener­gian käytön min­i­moimi­nen, säästävät myös rahaa. Eri­lais­ten vai­h­toe­hto­jen hin­toi­hin on lisäk­si help­po vaikut­taa erinäisil­lä hallinnol­lisil­la toimil­la. Lyi­jylli­nen ben­sa häipyi nopeasti huoltoasemil­ta, kun sille asetet­ti­in pieni lisävero.

      Maine­hait­takin voi johtaa ongelmi­in. Klassi­nen esimerk­ki on Nestlen maitojauhekohu.

      1. Tapio:
        Maine­hait­takin voi johtaa ongelmi­in. Klassi­nen esimerk­ki on Nestlen maitojauhekohu.

        Nes­tle sai tänä vuon­na jonkun kestävä kehi­tys ‑palkin­non Suomes­sa ja on saanut aiemp­inakin vuosi­na kan­sain­välis­es­ti, mut­ta se ei tun­nu vaikut­ta­van jos maine men­nyt kuralle yksit­täis­es­tä tuot­teesta puoli vuosikym­men sitten.

      2. R.Silfverberg: Nes­tle sai tänä vuon­na jonkun kestävä kehi­tys ‑palkin­non Suomes­sa ja on saanut aiemp­inakin vuosi­na kan­sain­välis­es­ti, mut­ta se ei tun­nu vaikut­ta­van jos maine men­nyt kuralle yksit­täis­es­tä tuot­teesta puoli vuosikym­men sitten.

        No, ehkä Nes­tle on joutunut paran­ta­maan juok­suaan ja onnis­tunut siinä objek­ti­ivisil­la kri­teereil­lä mitat­tuna. Se ei vain muu­ta kym­me­nien miljoonien ihmis­ten mieliku­vaa Nestlestä. Rel­e­vant­ti kysymys sit­ten on, mon­enko ihmisen käyt­täy­tymiseen se enää kas­sal­la vaikuttaa.

        Maine­haitois­sa on pahana ongel­mana se, että maineon­gelmi­in johta­vat kam­pan­jat käyn­nistyvät yleen­sä jonkin kansalaisjär­jestön toimes­ta, jol­loin kri­teer­it ja tas­a­puolisu­us eivät vält­tämät­tä ole kovin objek­ti­ivisia. Esim. Finnwatch analysoi ymmärtääk­seni vain suo­ma­lais­ten yri­tys­ten han­k­in­taketju­ja eikä muis­taak­seni edes julkaise, mitkä muu­un­maalaiset yri­tyk­set käyt­tävät jotain havait­tua ongel­ma­toimit­ta­jaa. Suo­ma­lainen kulut­ta­ja siis hylkää suo­ma­laisen yhtiön ja ostaa hyvässä uskos­sa netistä ulko­maisen yhtiön tuot­teen, joka on tehty täs­mälleen samas­sa hikipajassa.

        Eivät poli­it­tises­sa pros­es­sis­sa syn­tyneet porkkanat ja risut ole vält­tämät­tä tas­a­puolisia ja objek­ti­ivisia, mut­ta asiano­saiset voivat pros­essin aikana edes yrit­tää vaikut­taa lop­ulliseen päätökseen.

        - Ehkä kaikkien aiko­jen parhait­en onnis­tunut, aparthei­din mur­tanut maine­hait­takam­pan­ja kohdis­tui 30…40 v sit­ten Etelä-Afrikkaan. Sekin meni maali­in vas­ta, kun YK: n jäsen­val­tiot ryhtyivät tekemään konkreet­tisia boikottipäätöksiä.

  5. Kyl­läpä OS äityy otta­maan kovan tee­man esille, jol­lainen ”Yri­tys­ten yhteiskun­tavas­tuu ja maail­man pelas­t­a­mi­nen” on.

    Tässä joitakin yli 40-vuo­tisen yri­tyk­sis­sä toim­imisen aikana saatu­ja kokemuksia:

    1) Oil­si paras­ta tun­nus­taa se, että evoluu­tio, sekä siitä seu­raa­va markki­na­t­alous ja kiihtyväl­lä vauhdil­la kehit­tyvät teknolo­giat lop­pu­jen lopuk­si ohjaa­vat maail­man­talout­ta. Muuhun uskomi­nen on huuhaa­ta ja johtaa ennem­min tai myöhem­min konkurssiin.
    2) Tutkimusten mukaan käytän­nössä maail­man talout­ta johta­vat noin 100 globaal­isti oper­oivaa suuryri­tys­tä. Näitä ovat Apple, Microsoft, Alpha­bet, Berk­shire Hath­away, Face­book, Aliba­ba, Ten­cent Hold­ings, JP Mor­gan Chase, John­son & John­son, Visa, Exxon­Mo­bil, ICBC, jne.
    Näi­den yhtiöi­den päätök­set, uusi tekni­ik­ka ja investoin­nit ovat ratkai­sevas­sa ase­mas­sa ”maail­man pelastamisessa”.
    3) Minkä maan yhteiskun­tavas­tu­us­ta noit­ten fir­mo­jen sit­ten oikein pitäisi huole­htia? Suury­htiöi­den kovas­sa ytimessä ole­via johta­jia ohjaa juuri tuo OSn mainit­se­ma näke­mys, että ”hyvis­ten johta­mat yhtiöt häviävät markki­noil­la pahis­ten johtamille”. Noiden johta­jien listal­la pikkuinen Suo­mi ja sen yhtiöt ovat häntäpäässä.
    4) Kyl­lä suo­ma­lais­ten kan­nat­taa ensisi­jais­es­ti huole­htia Suomen kil­pailukyvys­tä ja panos­taa vähät varansa uuden tekni­ikan kehit­tämiseen, kouluk­seen ja heikom­pio­sai­sista huolehtimiseen.
    5) Riskinä kuitenkin on, että kaiken­laiset pop­ulis­tit ja “tip­ping-point” — hys­teerikot kaap­paa­vat nuo rahat ja tuh­laa­vat ne taivaan tuuliin.
    Sil­loin mum­mot ja ukot kuol­e­vat maku­uhaavoihin­sa, kun ei ole ketään heitä kään­tämässä aina 2 tun­nin välein…

  6. Mis­sä, mil­loin ja kenelle on Juu­son aikana mak­set­tu äidin palkkaa? Olen tätä kysynyt koski­laisil­ta, eikä tähän men­nessä vielä yksikään valkeakoske­lainen ole tun­nistanut täl­läistä. Rou­vien irti­sanomisia kyl­lä muistetaan.

  7. OS: “Lap­sior­jien käyt­töä ali­hank­in­taketjuis­sa voi kyl­lä säädel­lä yhteiskun­tavas­tu­ul­la – tai oikeam­min maine­hai­tan uhal­la. T‑paidan tuotan­tokus­tan­nuk­set ovat niin mität­tömiä, ettei paidan hin­ta tästä juuri nousisi. On siis myös hal­paa eettisyyttä.”

    Sanoit että fos­si­ilis­ten polt­toainei­den käytön vähen­tämi­nen tai hyv­in­voin­ti­val­tion rahoit­ta­mi­nen vapaae­htois­t­en omaan­tun­toon perus­tu­vin mak­suin on nai­ivia. Olet tietysti oike­as­sa, mut­ta sit­ten sor­ruit itse hyvin nai­ivi­in ajat­telu­un tuos­sa lainaa­mas­sani kap­paleessa kun väität että maine­haital­la voitaisi­in merkit­tävis­sä määrin muut­taa ihmis­ten kulu­tus­ta. Jos olet seu­ran­nut esim. miten Suomes­sa on viime aikoina rikot­tu lap­sior­jien valmis­ta­man hal­van pika­muodin myyn­ti­en­nä­tyk­siä, tämähän ei pidä lainkaan paikkansa. Ja tästä on paljon muitakin esimerkke­jä. Onkin siis erit­täin nai­ivia ajatel­la että tämäkään ongel­ma mihinkään pois­tu­isi ilman yhteiskun­nan luo­mia tiukko­ja pelisääntöjä.

    Ja muuten, eet­tis­es­ti ja ekol­o­gis­es­ti valmis­te­tun T‑paidan hin­naksi on arvioitu noin 40€, joten tämän osalta sin­ul­la on väärää tietoa. Se hin­ta todel­lakin nousisi huimasti.

    OS: “Maail­ma oli joskus toisen­lainen. Olen kir­jois­sani käyt­tänyt esimerkkinä Juu­so Walde­nia, jon­ka aikana Yhdis­tyneet paperite­htaat otti hoitaak­seen tehda­s­paikkakun­tien urheiluken­tät ja joka mak­soi äideik­si tulleille työn­tek­i­jöilleen äidin palkkaa. (Juusi Walden ei hyväksynyt äitien työssäkäyn­tiä.) Tämä laa­jasy­dämisyys oli mah­dol­lista ennen markki­na­t­alout­ta ja kil­pailua ja oli kan­nat­tavaa aikana, jol­loin kom­mu­nis­min pelko oli viisauden alku. Enää se ei onnis­tu, kos­ka sak­salainen lehti­ta­lo ei mak­sa paperi­sta enem­pää sik­si, että osa paperin hin­nas­ta menee Kaipolan jalka­pal­lo­ken­tän kun­nos­tuk­seen. Ei toimin­ut pitkään Juu­so Waldenin aikanakaan. KOP erot­ti hänet.”

    Nos­tat esille eri­no­maisen pointin jos­ta harvem­min näkee keskustelua. Me kaik­ki tiede­tään että monop­o­lit on markki­na­t­aloudelle myrkkyä. Iro­nia on, että viimeiset 30 vuot­ta markki­na­t­aloudel­la itsel­lään on ollut monop­o­li, ilman mitään kil­pailua tai kirit­täjää. Niin kuin sanoit, kom­mu­nis­min pelko oli viisauden alku, oli kan­nat­tavaa pitää kansa tyy­tyväisenä. Kom­mu­nis­min kaadut­tua tämä asetel­ma on hävin­nyt, ja globaal­ista markki­na­t­aloud­es­ta on tul­lut monop­o­liase­mas­saan totaalisen häikäilemätön. Poli­itikot on ostet­tu, ihmi­nen on uno­hdet­tu, hyv­in­voin­ti­val­tio rapau­tuu. Jokainen voi kysyä itseltään onko sat­tumaa että viimeisen 30 vuo­den aikana esim. lap­siper­heköy­hyys on Suomes­sa yli kolminker­tais­tunut. Var­al­lisu­us keskit­tyy entistä pienem­män eli­itin käsi­in huimaa vauh­tia, eri­ar­voisu­us kas­vaa ja kansa oireilee (näkyy mm. pop­ulis­min nousussa).

  8. Hyvä kir­joi­tus OS:lta, joka osui itseeni monin tavoin. Iso­van­hempani sekä isäni että täti­ni oli­vat van­ho­ja valkeakoski­laisia tehtaan työläisiä, iso­van­hem­mat jopa Waldenin ajal­la ja täti asui elämän­sä tehtaan asun­nos­sa. ”Rahan haju” tuli tutuk­si vierailuil­la iso­van­hempi­en rin­ta­mami­estalos­sa Kirjaskadulla.

    Oman työu­ran viimeiset kak­sikym­men­tä vuot­ta on men­nyt yri­tys­ten vas­tu­ullisu­u­den paris­sa. Täy­tyy sanoa, että paljon on tot­ta alus­ta­jan kir­joituk­ses­sa, mut­ta ihan noin kyynisek­si en heittäytyisi.

    Väitän kuitenkin, että yhteiskun­ta ei pysty otta­maan hal­tu­un vas­tu­ullisu­u­den johtamista. Tämä johtuu siitä, että muu­tok­sen nopeus ylit­tää demokra­t­ian keinot: lain­säädän­tö on väk­isinkin reak­ti­ivista ja altista kompromisseille. 

    Yri­tys­ten, joiden tarkoi­tus on saavut­taa kil­pailue­t­ua vas­tu­ullisel­la liike­toimin­nal­la, kyky reagoi­da on merkit­tävästi nopeam­paa. Kil­pailue­dun han­kkimisen moti­vaa­tio on tietysti yhtiön tulok­sen­teko, mut­ta mitä vikaa siinä on? Men­estyvät yri­tyk­set syn­nyt­tävät työtä ja hyv­in­voin­tia, joka on toimi­van markki­na­t­alouden seu­raus: toista yhteiskun­ta­mallia ei ole vielä kek­sit­ty, joka esimerkik­si nos­taisi ihmisiä äärim­mäis­es­tä köy­hyy­destä parem­min. Sik­si toisek­seen, kyl­lä siel­lä kasvot­tomis­sa kon­glom­er­aateis­sakin istuu ihan ihmisiä päät­tämässä: joskus tämä tun­tuu hie­man hämär­tyvän yri­tys­ten toim­intat­a­paa arvosteltaessa.

    Väärin toim­imi­nen ei itse asi­as­sa ole tänä päivänä eri­tyisen hyvin kan­nat­tavaa: pois lukien vaate­tus­te­ol­lisu­us, jota ei eet­tis­es­ti kestäväk­si saa­da niin kauan kuin län­si­maiset naiset kulut­ta­vat niin kuin kulut­ta­vat. Vaate­tus­te­ol­lisu­u­den poikkeus on Patag­o­nia, mut­ta sen pääasialli­nen tar­get mar­ket onkin ulkoil­e­vat miehet (<= pienem­mät volyymit, parem­mat katteet).

    Fos­si­ilisen liike­toimin­nan alasajo on jo alka­nut. Sau­di­en öljy-yhtiö ARAM­COn IPO on var­ma merk­ki lop­un ajan läh­estymis­es­tä: mik­si kukaan myisi lyp­sävää lehmään­sä, jollei takaraivos­sa tykyt­täisi pelko sen umpeen menemisestä?

    Yri­tys­vas­tu­us­sa on omat kipupis­teen­sä, mut­ta olen var­ma, että vas­tu­ulli­nen liike­toim­inta on se todel­li­nen, nopea ja proak­ti­ivi­nen keino saa­da aikaan muu­tos­ta. Muis­tut­taisin myös YK:n Brundt­landin komitean Kestävän kehi­tyk­sen määreestä vuodelta 1987: kestävä kehi­tys on raa­ka-ainei­den käyt­töä siten, että tule­vat sukupol­vet voivat käyt­tää samo­ja raa­ka-ainei­ta ilman kohtu­u­ton­ta vaivaa. Vas­tu­ullisu­us ei siis ole tulessa makaamista, jos­sa odotel­laan val­tion päätök­siä, vaan akti­ivista tekemistä parem­man tule­vaisu­u­den puolesta.

  9. Huu­tonau­rua ajatuk­sille, jos­sa esimerkik­si ilmas­ton läm­pen­e­m­i­nen ratkaistaan yri­tys­ten ja yksilöi­den moraalisen yhteiskun­tavas­tu­un avul­la. Kan­nat­taa kat­soa minkä tahansa päivän uuti­sot­sikot, jois­sa ker­ro­taan miten hyvin tässä on edis­tyt­ty. Teko­jen ja huoles­tu­misen ero 🙂

  10. OS edel­lä kom­men­toi “Sil­loin kun Nokia teki vielä kän­nyköitä, se koki kalli­in maine­hai­tan lakkaut­taes­saan tehtaan Sak­sas­sa. Myyn­ti Sak­sas­sa las­ki melkoisesti.”

    Tuo antaa ymmärtää, että tuos­sa Nokia teki jonkin merkit­tävän virheen, kun poisti tarpeet­toman kus­tan­nuserän tur­vatak­seen kilpailukykynsä.

    Todel­lisu­udessa Nokian kän­nykkä­tuotan­to rom­ahti siihen, että se luuli tekevän­sä puhe­lim­ia, eikä palvelua.

    Pekka T. tuos­sa edel­lä kom­men­toi myön­teis­es­ti markki­na­t­aloud­es­ta, kuitenkin sanoo: ”… mut­ta kyl­lä se vaatii taustalle myös melko voimakas­ta sääte­lyä ja ohjaus­ta sen voiman kohdis­tamisek­si oikeaan suuntaan.”

    Tästä saa sen käsi­tyk­sen, että Pekka tietää sen oikean suunnan. 

    Onko kyseessä jokin sel­l­ainen ”oikea suun­ta”, joka perus­tuu tiede­maail­man ”poli­it­tiseen kon­sen­suk­seen”? Onko kyseessä Adam Smithin talous­puolen par­a­dig­ma, joka on jo todis­tet­tu väärik­si? Vai onko ehkä kyseessä IPC­Cn poli­it­ti­nen ilmas­tokon­sen­sus, jon­ka perus­tana on 108 kovin eri­laista ilmas­tom­a­llia, joiden kaikkien väitetään perus­tu­van fysi­ikan perus­lakei­hin, joi­ta on vain 5? 

    Kan­nat­taa muis­taa sekin, että poli­it­tisel­la “kon­sen­sus-tieteel­lä” on karmea his­to­ria, johon kuu­lu­vat kom­mu­nis­min ja Hit­lerin hir­mu­teot, rovi­o­l­la polt­to, jos väit­tää maan kiertävän aurinkoa, jne.

    En kan­na­ta ”täysin vapaa­ta” markki­na­t­alout­ta, mut­ta kuitenkin on varot­ta­va ”sen ain­oan ja lop­ullis­es­ti oikean suun­nan” löytäneitä maailmanparantaja-hysteerikkoja. 

    Mot­to: Kyl­lä insinöörit ratkai­se­vat ongel­mat, niin kuin aina ennenkin…

    1. Pekka T. tuos­sa edel­lä kom­men­toi myön­teis­es­ti markki­na­t­aloud­es­ta, kuitenkin sanoo: ”… mut­ta kyl­lä se vaatii taustalle myös melko voimakas­ta sääte­lyä ja ohjaus­ta sen voiman kohdis­tamisek­si oikeaan suuntaan.”

      Tästä saa sen käsi­tyk­sen, että Pekka tietää sen oikean suunnan. 

      En tiedä oikeaa suun­taa, kuten ei kukaan muukaan. Itse asi­as­sa mitään täs­mälleen ”oikeaa” suun­taa lie­nee mah­do­ton edes tietää.

      Tähän ongel­maan paras ratkaisu lie­nee puut­teis­taan huoli­mat­ta demokra­tia. Määritelköön demokraat­ti­nen päätök­sen­teko­jär­jestelmä oikean suun­nan ja muut­takoon ja täs­men­täköön sitä aina kun tarvet­ta ilmenee.

  11. Tähän liit­tyen tulee esi­in kysymys, että mitä varten on ole­mas­sa val­tiony­htiöitä? Kun ker­ran osakey­htiöl­lä ei ole ole­mas­sa sisäistä yhteiskun­tavas­tu­u­ta eikä val­tio myöskään halua yhtiöilleen sel­l­aista aset­taa tai muu­toin ohja­ta yhtiöi­den­sä johdon toim­intaa varsinkaan detaljitasolla.

    Onko val­tiony­htiöi­den tarkoi­tus vain tuot­taa val­ti­olle osinko­tu­lo­ja? Toisaal­ta eräi­den val­tiony­htiöi­den kuten vaikka­pa Arct­ian, Lei­jona Cateringin tai Traf­fic Man­age­ment Fin­landin toimi­ala antaa olet­taa, ettei niitä ole suun­nitel­tu ainakaan ensisi­jais­es­ti tuot­ta­maan voit­toa tai, että kyseessä on luon­nolli­nen monop­o­li jota val­tion tulee voi­da kon­trol­loi­da jot­ta väl­tetään monop­o­liase­man väärinkäyt­tö. Mut­ta mik­si ne siinä tapauk­ses­sa toimi­vat osakey­htiö­muo­dos­sa eikä val­tion laitoksina?

    1. lp:
      Onko val­tiony­htiöi­den tarkoi­tus vain tuot­taa val­ti­olle osinko­tu­lo­ja? Toisaal­ta eräi­den val­tiony­htiöi­den kuten vaikka­pa Arct­ian, Lei­jona Cateringin tai Traf­fic Man­age­ment Fin­landin toimi­ala antaa olet­taa, ettei niitä ole suun­nitel­tu ainakaan ensisi­jais­es­ti tuot­ta­maan voit­toa tai, että kyseessä on luon­nolli­nen monop­o­li jota val­tion tulee voi­da kon­trol­loi­da jot­ta väl­tetään monop­o­liase­man väärinkäyt­tö. Mut­ta mik­si ne siinä tapauk­ses­sa toimi­vat osakey­htiö­muo­dos­sa eikä val­tion laitoksina? 

      Toi on mie­lenki­in­toisa kysymys. Luul­tavasti EU edel­lyt­tää osakey­htiö-sta­tus­ta tai vas­taavaa että kir­jan­pidon ym avul­la voidaan todis­taa ettei val­tio mak­sa piilo­tukea niille.

      Mun käsit­tääk­sen Arc­tia on jo aiko­ja sit­ten lakan­nut ole­mas­ta ja sen hotel­lit ja rav­in­to­lat yksityistetty?

      Traf­fic man­age­ment Fin­land perustet­ti­in sik­si että VR:stä halut­ti­in irroit­taa liiken­teeno­h­jaus jon­ka tarkoi­tus oli mah­dol­lis­taa VR:n kanssa kil­paile­vien oper­aat­tor­ei­den tas­a­puo­li­nen kohtelu, (ensin nimi oli Fin­rail Oy) ja siihen liitet­ti­in joitain tieli­iken­teen ja merenku­lun vas­taavia toim­into­ja. Se että mik­si Finavia Oy ei ole liitet­ty tähän samaan en tiedä, kos­ka toim­inta on hyvin samankaltaista. Sil­loin­han lennon­jo­hta­jia voisi siirtää junali­iken­neo­h­jaa­jien työ­sopimuk­sen piiriin 😀

      1. Julk­isia toim­into­ja siir­retään osakey­htiöi­hin, kos­ka niiden toim­inta on jous­tavam­paa. Ne voivat tarkastel­la investoin­ti­meno­ja ja käyt­tö­meno­ja loogis­es­ti, ottaa lainaa kan­nat­tavaan investoin­ti­in. Mik­si val­tion viras­to ei voi näin tehtä. No kun ei vain voi.

      2. Osmo Soin­in­vaara:
        Julk­isia toim­into­ja siir­retään osakey­htiöi­hin, kos­ka niiden toim­inta on jous­tavam­paa. Ne voivat tarkastel­la investoin­ti­meno­ja ja käyt­tö­meno­ja loogis­es­ti, ottaa lainaa kan­nat­tavaan investoin­ti­in. Mik­si val­tion viras­to ei voi näin tehtä. No kun ei vain voi.

        Täs­mälleen näin, minkä lisäk­si osakey­htiön toim­inta (esim. sen tuloslaskel­ma ja tase) on läpinäkyväm­pää kuin viras­ton toiminta.

      3. Tapio: Täs­mälleen näin, minkä lisäk­si osakey­htiön toim­inta (esim. sen tuloslaskel­ma ja tase) on läpinäkyväm­pää kuin viras­ton toiminta.

        Asia riip­puu siitä, mitä läpinäkyvyy­del­lä tarkoite­taan. Val­tiony­htiöitä ei koske julk­isu­us­la­ki, minkä vuok­si niiden toim­inta on olen­nais­es­ti peit­el­lym­pää kuin virastojen.

      4. Kyl­lä, val­tion ja kun­nan vir­tas­toista saa vaik­ka mitä tietoa, mut­ta ei ymmär­ret­täviä laskelmia siitä, mitä mikin maksaa.

      5. lp: Asia riip­puu siitä, mitä läpinäkyvyy­del­lä tarkoite­taan. Val­tiony­htiöitä ei koske julk­isu­us­la­ki, minkä vuok­si niiden toim­inta on olen­nais­es­ti peit­el­lym­pää kuin virastojen.

        Osmo Soin­in­vaara:
        Kyl­lä, val­tion ja kun­nan vir­tas­toista saa vaik­ka mitä tietoa, mut­ta ei ymmär­ret­täviä laskelmia siitä, mitä mikin maksaa.

        Tähän ongel­maan aut­taisi oma ja eri­tyi­nen julk­isoikeudel­lis­ten osakey­htiöi­den hallintoa, kir­jan­pitoa, julk­isu­ut­ta yms. koske­va laki, jol­lainen on ole­mas­sa muu­ta­mas­sa maas­sa, muis­taak­seni esim. Ruotsissa.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Notify me of followup comments via e-mail. You can also subscribe without commenting.