Vihreän langan pitäisi jatkaa talkoopohjalla

Olen murheissani Vihreän langan lopettamisesta. Myönnetään, että henkilökohtaiset syyt sumentavat ajatteluani. Uhrasin aikanaan kaksi vuotta melkein kokonaan lehden pystyyn panemiseen.

Lehti, jota me 35 vuotta sitten teimme, oli tietysti paljon huonompi, mutta me teimme sen kokonaan ilman ulkopuolista rahoitusta.

Nyt kun rahaa on ollut, lehti on tietysti paljon parempi, mutta, anteeksi nyt vain, ei ehkä kuitenkaan niin paljon parempi kuin isommista resursseista voisi kuvitella.

Sama kuitenkin koskee puoluetta. Tarkoitus on kai siirtää Vihreän langan rahat piirityöntekijöiden palkkaamiseen. Myös tämä tulee osoittautumaan tehottomaksi. Kannettu vesi ei kaivossa pysy.

Jos halutaan siirtää rahaa lehdeltä piiritoimistoihin, voisiko siirtää vain (suurimman) osan?

Vihreillä on niin valtavasti henkistä pääomaa, että pitäisi olla mahdollista toimittaa hyvää lehteä suurelta osin talkoovoimin. Tällainen lehti toimisi vain netissä, jotta kaikki mitä julkaistaan, olisi tuoretta eikä painokuluja olisi eikä metsää kaatuisi.

Lehti tarvitsee päätoimittajan, toimitussihteerin ja osa-aikaisen taittajan. Kun taittopohjat ovat olemassa, osaava taittaja voi tehdä taiton vaikka etänä, eikä siihen mene kahdeksaa tuntia päivässä. Editointia tarvitaan, koska moni sellaisen, jolla on painavaa sanottavaa, ei osaa kirjoittaa sitä selkeästi.

Jälkeenpäin ajatellen minun suuri virheeni langan päätoimittajana oli, että kirjoitin aluksi lehden melkein kokonaan itse sen sijaan, että olisin käyttänyt aikaa hyvien kirjoittajien etsimiseen.

Toimitussihteerin tehtävä olisi juuri se, mikä minulta jäi tekemättä. Hänen tehtävänsä on pitää yhteyttä vihreään kenttää ja käyttää hyväkseen tietoja ja osaamista ja halua ilmaista ajatuksiaan. Muodostuisi laaja, ainakin sadan kirjoittajan verkko, joka kirjoittaisi harvakseltaan kun on jotain sanomista. Palkkioita ei juuri maksettaisi, koska ei ole rahaa.

En tunne vihreiden koko kenttää, mutta olen seurannut syrjästä tieteen ja teknologian vihreiden yhdistyksen Viitteen piirissä käytävää keskustelua. Pelkästään tästä yhdestä yhdistyksestä löytyy valtavasti ihmisiä, joilla on painavaa sanottavaa ja halua sanoa.

Tästä istumalta keksin paljon aiheita: sähköauto vastaan vetyauto, akkuteknologian mahdolliset mullistukset, kaupunkien kehitykseen liittyvät uudet tiedot, köyhyys, syntyvyyden alentuminen, luomutuotannon todellinen tai kuviteltu hyvyys, yritysten yhteiskuntavastuu, talouskasvun ja ilmastopolitikan ristiriita, SMR-voimalat. Geeniteknologiasta voisi pyytää useita vastakkaista kantaa edustavia kirjoittajia kirjoittamaan ja kommentoimaan toistensa juttuja.

Tuo lista syntyi minuutissa. Mielenkiintoisia aiheita ja hyviä kirjoittajia kumpuaa vihreästä kentästä helposti.

Toimitussihteeri tilaisi kirjoituksia, ei mielipidekirjoituksia vaan esimerkiksi raportteja tieteen viimeisimmistä virtauksista.

Tämän kaiken tarkoitus olisi päinvastainen sisäänpäin kääntyvään some-pörräykseen nähden. Se puhkoisi kuplia, kyseenalaistaisi vihreitä itsestäänselvyyksiä ja ylittäisi rajoja. Koettelisi uskoa pikemminkin kuin pyrkisi vahvistamaan sitä.

Lehden ympärille syntyvä avustajarengas voisi tehdä Vihreästä langasta todellisen vihreän aivoriihen, henkisen ajattelun keskuksen. Puolue ei pysty käyttämään lainkaan hyväkseen sitä valtavaa henkistä pääomaa, joka sen jäsenistöön sisältyy

Tällainen journalismi nostaisi lehtien otsikoihin. Somekirjoittelu pysyy omassa kuplassa eivätkä puoluetoimiston jäsentiedotteet leviä jäsenistön ulkopuolelle mitenkään.

Se mitä ei tarvita, ovat yllätyksettömät kirjoitukset siitä, kuinka vihreät ovat hyviä, koska ajavat niin hyviä asioita. Näiden paikka on somessa ja puolueen ja sen piirijärjestöjen sivuilla. Lukee, ken viitsii.

Mutta kyllä puoluetoiminnastakin on uutisarvoista kerrottavaa. Minä ainakin tietäisin Helsingin kaavoituksesta vaikka mitä mielenkiintoista sanottavaa, jonka luulisi kiinnostavan muuallakin. Varmaan joka kunnasta löytyy jotain. Kriteerinä on, kiinnostaako se kunnan ulkopuolella.

Päätoimittajan asema olisi hankala. Hänen tehtävänsä olisi valvoa lehden tasoa. Siitä ei saa tulla laajennettua yleisönosastoa, vihreää vastinetta Suomi 24-keskustelupalstalle. Kaikki meistä pitävät omia ajatuksiaan kuolemattomina. Päätoimittajan olisi katsottava tätä puolueettomammin silmin.

Lehden pitäisi olla puolueesta riippumaton. Osin siksi, ettei puoluetoimistolla olisi kiusausta ryhtyä ohjaamaan sen kirjoittelua, mutta ennen kaikkea siksi, ettei kukaan voisi syyttää puoluesihteeriä lehdessä julkaistuista jutuista.

Jotenkin tämä pitäisi vielä rahoittaa. Ensi vuodeksi tarvittaisiin ehkä 150 000 euroa, mutta en pitäisi mahdottomana, että sen jälkeen pärjättäisiin omillaan. Jos idea saa ilmaa siipiensa alle, olisi varaa palkata toimintaa pyörittämään lisää väkeä.

Maksut voisivat perustua vapaaehtoisiin avustuksiin, jos niiden maksaminen tehtäisiin helpoksi. Tai sitten nettilehden lukeminen olisi maksullista. En osaa sanoa. Jos puolue haluaa julkaista siinä omaa aineistoaan, on hyvä ja maksaa ilmoitustilasta.

Minun aikanani Vihreän langan levikki nousi 1 800 maksavaan tilaajaan. Nyt pitäisi pystyä kymmeneen tuhanteen.

Onnistuisiko tämä? Se riippuu siitä, miten ihmiset saadaan asiasta innostumaan. Jos ei saada, sitten olin väärässä eikä lehteä ehkä tarvitakaan. Ei voi tietää, ellei kokeile.

Vihreän langan yhtiökokous pitäisi kutsua koolle.

 

= = = =

Kirjoitus on julkaistu alunperin Vihren langan verkkojulkaisussa. Olen lisännyt tähän muutaman lauseen yli yön nukuttuani.

8 vastausta artikkeliin “Vihreän langan pitäisi jatkaa talkoopohjalla”

 1. Vihreä Lanka on menneen talven lumia. Ajat muuttuvat ja puolue muuttuu. Nykypuolue ei ole enää se mitä olit itse perustamassa. — Yritätkö elvyttää kuollutta ruumista?

  Miksi julkaisun jatkajan pitäisi olla juuri saman niminen: vanhan ja entisen aisankannattaja!, kun sen pitäisi olla uuden ja tulevan airue!

  Mikä estää perustamasta kokonaan uutta julkaisua, ihan itse ja kysymättä keneltäkään.
  — Miksi itkeä tämän nykypuolueen perään, joka on etääntynyt jo sinunkin ajatuksistasi.
  — Uuden julkaisun pohjana on tämä sinun kirjoituksistasi koostuva laaja arkisto. Ne kaikki on jo valmiiksi kirjoitettu. Nyt voit hetkeksi unohtaa kirjoittamisen ja paneutua uusien kirjoittajien hankkimiseen ja muihin päätoimittajan tehtäviin.

 2. Äkkiseltään erittäin kannatettava idea. Ja ’Vihreä lanka’ on ihan hyvä ja tunnettu nimi, siitä ei kannata luopua.

 3. Kuulostaa hienolta, että lehti yrittäisi kertoa, mitä tiede oikeasti sanoo aiheesta, mutta pelkään pahoin, että poliittiset intohimot voittaisivat tieteen toimituksessa. Se geenitieteen vastustaja osaisi myös sumuttaa lukijoita niin, että nämä uskoisivat häntä, jos ovat vähänkään sinne kallellaan.

 4. en tiedä ollako samaa mieltä soininvaaran kanssa vai eri mieltä. mutta jotain pitäisi kuitenkin tehdä tälle nykypäivän mediamaailmalle.

  itse olen huolissaan julkaisu-mediasta niin suomessa kuin maailmallakin. usa:ssa media on jo muuttunut ns. ongelmajätteeksi. olen kuullut että 40% amerikkalaisista ottaa uutiset facebook-sivulta (minun kirosanat tähän). onkohan suomi24 palsta muuten laadukas verrattuna facebook-palveluun.

  asiaan sopivasti tähän. en suosittele facebook-palvelua kellekään missään tarkoituksessa ja tähän kuuluu myös whatsapp-pikaviestinsovellus. yksityisyys on painava argumentti jo sinänsä mutta facebook:sta on tullut käytännössä republikaanien ja trump:n kumileimasin.

  ehkäpä taidan kannattaa ehdotusta kuitenkin edes jossain muodossa, jotain vaihtoehtoja jotka perustuu todellisuuteen, realismiin ja logiikkaan pitäisi tulla. mutta myös muiltakin.

  itse taidan kuitenkin lahjoittaa puolueelle rahaa jatkossa, en tosin suuria summia koska lompakko ei yksinkertaisesti kestä. suomessa alkaa hyvät vaihtoehdot käydä vähiin. meneeköhän rahat kankkulan kaivoon. tosin usa:n tilanne on opettanut että polittikalla on merkitystä ja tässä tapauksessa voi seuraukset voi olla erittäin negatiivisia ja kestää vuosikymmeniä, jos ei vaikuta tai tee mitään.

  seuraavassa vähän ns. vahvistusharhasta joka sopivasti liittyy asiaan. suosittelen kaikille lukemaan edes pikaversion.
  https://en.wikipedia.org/wiki/Confirmation_bias

 5. Harvakseltaan luen puolueiden(3-4) lehtiä, mutta ne on tärkeä tietolähde, pysyy edes jotenkin kärryllä missä ollaan ja mitä ajatellaan, missä fokukset. Jos Vihreä Lanka katoaa, koen että se on iso menetys!

 6. Vieläköhän lakkautuspäätöstä tehneillä on sama hyvä fiilis asiasta nyt kun IS meni Haavisto-asiassa noin selvästi valheellisen propagandan puolelle. Missäköhän heidän mielestä on vastapaino uuskonsevatiiviselle ja Fox Newsiä ihannoivalle medialle, kun IL jo aikaisemmin sai tuomion Ohisalon vääristelystä? JSN:n tuomiot ovat näille muuten sitten kunniamerkkejä. Ei sitä Haaviston tiedotustilaisuutta varmaan monikaan katsonut, eikä senkään jälkeen toimittajat korjanneet Haapalan väitteitä. Lakkauttajat eivät ymmärrä ollenkaan miten rumaksi peli menee kun persut ja kokkarit tuovat Amerikan opit tänne. Hauska nähdä aikooko Appelsin korjata asiaa, vai onko IS lopullisesti ylittänyt rajan propagandan puolelle. Tässä ei ollut enää kyseessä heidän taipumus esittää ja vääntää väkisin asiat vihreistä negatiivisesti, vaan ihan selvä valeuutinen ja aseen antaminen persuille ja kokkareille, jotka kummatkin valuavat yhä enemmän samaan uuskonservatismiin kuin sekopäät Amerikassa. Ihmettelen jos vanhemman polven poliitikot antavat median mennä samaan tilaan täällä ilman kritiikkiä.

 7. Vihreällä Langalla on ollut hetkensä ja se on kouluniut myös hyviä toimittajia. MUTTA, jotenkin aika ajoi ohitse. Jos on MustRead, Long Play ja vaikka Politiikasta niin pdernteiselle tekemiselle on hyviä uusia tekijöitä ja uusilla tavoilla.

  Vihreä Lanka oli vähän kaikkea eikä ihan hyvä siinä kaikessa. Lehden idea hukkui – kuten monella muullakin – siihen, että on tapana tehdä lehteä ja kutn ennenkin. Sama vika vaivaa niin HS:ää kuin suurinta osaa perinteisestä lehdistöstä.

  Ilmaiseksi saa joo, no, Suomi24- ja Vauva-palstan ja Uusi Suomi blogit.
  Sitten on yksi idea: maailmalla on hyviä aineistoja – niihin linkkejä? Googe tekee sitä ja myy mainokset. Toki Google ja FaceBook on parempi myymään mainoksia kuuin kukaan muu.

  Miten olisi 4 teemalukemistoa vuodessa: Ulko- ja kehityspolitiikka, globaalit ja kansalliset ympäristöteemat, tiede, talous ja teknologia, kansalaisvaikuttaminen. Lisäksi vaalilehtiä? Olisi koputus jäsenille että tällaista. Ei uutisia vaan ajatuksia. Yksi päätoimittaja, muut keikkayrittäjiä ja eri tiimejä eri teemoissa. Kierrätetään mitä tuotetaan tausta-ainestoksi tai muuten.

 8. Resursoinnista sellainen huomio, että jos lehden ei tarvitse olla näköislehti, ei se tarvitse edes taittajaa ja todennäköisesti pärjäisi aivan hyvin osa-aikaisella päätoimittajalla ja yhdellä osa-aikaisella verkkotuottajalla (jälkimmäinen hoitaisi toimitussihteerinkin hommat). Mahdollisesti se tarvitsisi vapaaehtoisen verkkokehittäjän. Näin kulut saisi tippumaan merkittävästi tuosta 150k:sta. Jutut voi muokata niin, että lyhyt maksuton pätkä ja pidempi maksumuurin taakse. Ja jos kulut jäisivät esim kolmasosaan, voisiko niille löytyä rahoittajat vihreiden järjestökentästä?

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Notify me of followup comments via e-mail. You can also subscribe without commenting.