Kaupunkisuunnittelu, _

Kaupunkiympäristölautakunnan lista 24.9.2019

Helppo lista, kun Keskustunneli on pöydällä.

Jussi Niinistön valtuustoaloite Maailman rauha -patsaan siirtämiseksi Leninpuistoon

Esittelijä suhtautuu kielteisesti. Toisaalta, kun taistolaiset alkavat olla rollaattori-iässä, olisihan se kätevää, kun kaikki pyhät paikat olisivat lähellä toisiaan.

Muuten olen sitä mieltä, että kun aletaan esittää muistomerkkien kaatamista tai siirtämistä, ollaan vaarallisella tiellä, oltakoon muistomerkeistä mitä mieltä hyvänsä.

1500 työpaikkaa ratikka kasin entiselle päättärille.

Tämä oli meillä 11.6. Nyt se on tullut lausunnoilta ja menee eteenpäin lähes muutoksitta. Alue on tällä hetkellä aika sekava, joten se ei voi kuin parantua. Hyvä paikka työpaikoille! Korkeimmillaan 15 kerrosta.

SKS:n kirjavarasto hallituskadun alle

Kun kaikki on joskus valmista, ei tästä ole suurempaa haittaa, mutta rakentamisen ajan koko katu on taas levällään. Tarkempi sijainti Hallituskatu 1.

 

8 thoughts on “Kaupunkiympäristölautakunnan lista 24.9.2019

 1. Maailmanrauha-patsaan pitäminen nykyisellä paikallaan on osoitus hyvästä itsetunnosta. Se muistuttaa meitä nykyisellä paikallaan siitä, miten on taivuttu vaan ei taituttu. Ei se ole mikään kaupungin kaunistus, mutta onneksi se on aika huonolla paikalla. Hakaniemenranta on syrjässä, ja jos ei aja jatkhvasti Viikkiin bussilla, ei patsasta juuri tarvitse katsella. Juuri tämä paikan suhteellinen huonous on homman juju. Pitää ymmärtää, että kyse on kompromissista: patsas on suhteellisen huonolla paikalla. Sitä ei voitu kieltäytyä ottamasta vastaan, joten se laitettiin virastokolossin kulmalle piiloon. Tämän historian kätkeminen osoittaisi huonoa itsetuntoa.

  Toiseksi patsaan siirto Lenin-museoon olisi puolinainen ratkaisu. Jos halutaan loukata patsaan antajaa ja osoittaa tuomio neuvostojärjestelmälle, pitäisi patsas yksinkertaisesti sulattaa mahdollisimman näyttävästi. Sen jälkeen patsaan paikalle laitettaisiin metallista pronssilaatta, jossa lukisi: ”Tällä paikalla sijaitsi vuoteen 2019 saakka fasistisen diktatuurin, Neuvostoliiton, Helsingin kaupungille pakottama ”Maailmanrauha”-irvikuva. Sen ottivat vastaan kaupunkia johtaneet selkärangattomat hännystelijät. Patsas sulatettiin viimein vuonna 2019. Ohikulkija, paljasta pääsi Neuvostoliiton lukemattomien uhrien muistolle.” Tuollainen osoittaisi sitten kunnollista ja itsetietoista tuomiota menneelle ajalle. Sen sijaan ehdotus patsaan siirrosta on puolinainen toimi, joka ei saavuta kunnollista moraalista vaikutusta. Eri asia sitten on, haluammeko lähteä tälle kunnollisen moraalisen vaikutuksen tielle. Olemme hyvin pärjänneet sata vuotta, kun olemme sitä välttäneet.

  Eli jos ei olla valmiita hävittämään patsasta ja tuomitsemaan koko aikakautta, on parempi tunnustaa sen hyvät ja huonot puolet reippaasti. Ja eihän maailmanrauha itsessään ole huono aihe patsaalle.

    (lainaa tätä viestiä vastaukseesi)

 2. Patsastahan on pakko siirtää hotellin tieltä, joten jollain tapaa asia pitää ratkaista. Toisella puolen Hakaniemen siltaa, Merihaan edustalla on minusta ehdottomasti paras paikka sille. Siirron yhteydessä sille voisi laittaa valaistuksen.

  Patsas on historiallinen, merkityksellinen, kaupunkilaiset tietävät sen ja sen missä se sijaitsee. Sitä käydään erikseen katsomassa ja valokuvaamassa ja se puhuttaa vuodesta toiseen. Samaa ei voi sanoa useimmista Helsingin patsaista.

    (lainaa tätä viestiä vastaukseesi)

 3. ’Muuten olen sitä mieltä, että kun aletaan esittää muistomerkkien kaatamista tai siirtämistä, ollaan vaarallisella tiellä, oltakoon muistomerkeistä mitä mieltä hyvänsä.’
  Symboliset voitot ovat vähän turhanaikaisia, energiansa voisi käyttää paremminkin.
  Toki jos jossain on Hitlerin tai vastaavan patsas, ei vainon uhreja voi oikein vaatia katselemaan sitä, mutta Suomessa ei taida olla mitään tällaista.

    (lainaa tätä viestiä vastaukseesi)

 4. Korjatkaa jos olen väärässä, mutta muistaakseni Raimo Ilaskivi rakenteli omia idänsuhteitaan ja hommasi tuon vaihtokauppana ystävyyskaupunki Moskovalta. Mikäs patsas meiltä lähti sinne Moskovaan?

    (lainaa tätä viestiä vastaukseesi)

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Notify me of followup comments via e-mail. You can also subscribe without commenting.