Anekdootteja (5) Käynti Koiviston luona — miten Pekka Haavistosta tuli UAV:n jäsen

Syksyl­lä 1989 Suomes­sa käsitelti­in ETA-sopimus­ta, siis sopimus­ta Euroopan talousalueesta, jos­sa euroopan vapaakaup­pa­sopimuk­sen EFTAn jäsen­maat liit­tyivät tiivi­im­min osak­si EU:n yhteis­markki­noi­ta. Olin tuol­loin tuore kansane­dus­ta­ja vihrei­den nelim­iehisessä eduskun­taryh­mässä. Sanoin jos­sain, että koko ETA-puhe on sumu­tus­ta, kos­ka tuol­lainen oloti­la ei voi olla pysyvä. Mitä järkeä on EU-jäsenyy­dessä ilman äänioikeut­ta? Sil­lä tähdätään siis EU-jäsenyy­teen. Pres­i­dent­ti ja ulko­min­is­teri eivät ker­ro eduskun­nalle totu­ut­ta asiasta.

Kan­nan­ot­toni sai keskusta­laises­sa lehdis­tössä suur­ta huomio­ta, jos­sa se julka­isti­in muo­dos­sa pres­i­dent­ti salaa aiko­muk­si­aan eduskunnal­ta. Ulko­min­is­terin  (Pert­ti Paa­sio) osu­us jotenkin uno­h­tui. [Ulko­min­is­terin nimi kor­jat­tu 17.9. 2019]

Sain kut­sun pres­i­dentin puheil­la. Ota samal­la se eduskun­taryh­mäsi mukaasi.

Menimme kolmis­taan, Pekka Haav­is­to, Erk­ki Pul­li­ainen ja minä  (Eero Palo­heimo oli Lon­toos­sa) pres­i­dentin puheille 18.10 1989. Pres­i­dent­ti piti meille 45 min­uutin esi­tyk­sen tapaami­sis­taan eri val­tion­jo­hta­jien kanssa. Se oli varsi­nainen name-drop­ping ‑puhe, jos­sa suuret kan­sain­väliset vaikut­ta­jat vilahte­liv­at yht­enään. Kävimme aika pitkän keskustelun Euroopas­ta, Suomes­ta, neu­vos­tokau­pas­ta ja taloudesta.

Pres­i­dentin käsi­tys Europan tule­vaisu­ud­es­ta oli kovin talou­s­pain­ot­teinen. Hän sanoi muun muas­sa, että Neu­vos­toli­it­to päästää Unkarin ja Puolan län­teen, kos­ka ne maat ovat niin velka­an­tunei­ta, ettei se halua mak­saa niiden velko­ja. Sanoin siihen, ettei DDR:n hal­li­tuskaan kovin vankasti pallil­laan istu, johon pres­i­dent­ti vas­tasi vähän tuo­htuneena, että DDR:n talous on niin vah­val­la poh­jal­la, ettei sitä uhkaa mikään. Minä ajat­telin aivan toisin. Jos 150 000 mie­lenosoit­ta­jaa on Leipzi­gin kaduil­la sitä mieltä, ettei keis­ar­il­la ole vaat­tei­ta, tarvi­taan mon­ta panssari­vaunua vaku­ut­ta­maan, että keis­ari on pukeu­tunut mitä tyylikkäimmin.

Honeck­er sai kenkää vielä samana päivänä ja Berli­inin mur­tui 22 päivää myöhemmin.

Rai­ja Orasen kir­jas­ta Manu saa aivan toisen­laisen käsi­tyk­sen Koivis­ton tun­nelmista DDR:n suh­teen noina viikkoina. Ken­ties pres­i­dentin tuo­h­tu­mus joh­tui siitä, että olin sanonut jotain, jota suo­ma­laisen kansane­dus­ta­jan ei ollut syytä sanoa julk­isu­udessa. Tai sit­ten hänen muistin­sa on valikoiva.

Tätä käsi­tys­tä Puolan ja Unkarin luovut­tamis­es­ta län­teen olen myös ihme­tel­lyt. Mikä on asein voitet­tu, sitä ei yleen­sä aivan pien­ten taloudel­lis­ten murhei­den vuok­si anneta takaisin. Mut­ta toisaal­ta Man­ul­la oli hyvät suh­teet Gorbatšoviin.

Ker­rot­tuaan keitä kaikkia on tavan­nut, Manu sanoi, että Itä-Euroopan uudet johta­jat ovat hänelle kyl­lä tun­tem­at­to­mia. Sanoin, että me taas tun­nemme ne kaik­ki. Kun oppo­si­tio on ollut kiel­let­ty, mut­ta ympäristöjär­jestöt sal­lit­tu­ja, oppo­si­tio on jär­jestäy­tynyt ympäristöli­ikkeik­si. Sik­si nuo uudet johta­jat ovat jär­jestäen olleet Euroopan vihrei­den tapaamisissa.

Koivis­to kysyi, olem­meko tuoneet tämän esille ulkoasian­valiokun­nas­sa. Sanoin, ettei meil­lä pienenä ryh­mänä ole siel­lä paikkaa.

Kohta­laisen pikaises­ti val­tiopäiväjärjestyk­seen tehti­in tilapäi­nen muu­tos ja ulkoasian­valiokun­taan otet­ti­in 18. jäsen. Val­it­simme siihen Pekka Haaviston.

Haav­is­ton on nyt ulkoministeri.

 

 

32 vastausta artikkeliin “Anekdootteja (5) Käynti Koiviston luona — miten Pekka Haavistosta tuli UAV:n jäsen”

  1. Mauno Koivis­to teki virhe ana­lyysin DDR:sitä var­maan senkin takia että hän oli lukenut kan­sain­välisiä talous julka­isu­ja jois­sa DDR:n talout­ta arvioiti­in toisel­la taval­la kuin Puolan ja Unkarin. Unkarista piti tul­la entisen Itä-Euroopan malli talous kos­ka Unkaris­sa oli ulko­maalaisia investoin­te­ja etenkin Itä­val­las­ta ja Län­si-Sak­sas­ta. Unkaris­sa oli kah­den­lainen vero­tus . Ulko­maalaisil­la yhtiöil­lä se oli hyvin pieni ja koti­maisil­la yhtiöil­lä jot­ka sai­vat val­tion apua oli korkea. Mauno Koivis­to oli vierail­lut Puo­las­sa 1984 hätäti­lan aikana ja toden­nut miten val­tio jol­la on vain meno­ja mut­ta ei tulo­ja voi edelleen jatkaa nor­maalis­es­ti toim­intaa. Puo­las­sa oli ollut lakko­ja ja voimakas ay-liike lisäk­si kato­lilainen kirkko Paavi Johannes Paavali II:n toimes­ta tuki rahal­lis­es­ti Puolan Ay-liiket­tä. Unkaris­sa oli Janos Kadarin aikainen gulas­sikom­mu­nis­mi jota voidaan ver­ra­ta Kiinan nykyiseen malli­in. Unkari selvisi rom­ah­duk­ses­ta parem­min kuin Puo­la, Roma­nia, Bul­gar­ia, DDR, Tšekko­slo­va­kia ja Neu­vos­toli­iton entiset tasaval­lat Bal­tian­mai­ta luku­unot­ta­mat­ta. Unkari oli myös län­nen talousle­hdis­sä mon­en ekon­o­mistin malli maa. Myöhem­min 2000-luvul­la eri hal­li­tuk­set ovat sössi­neet Unkarin talouden pidon. Vik­tor Orban ei ole ain­oa vaan ongel­ma tuli 2008–2009 kun Unkarin flor­int­ti devalvoiti­in . Mon­et unkar­i­laiset oli­vat otta­neet asun­to lain­o­ja eurois­sa tai Sveitsin frangeina. Unkaris­sa oli har­joitet­tu myös vah­van flor­int­ti rahapoli­ti­ikkaa kuten Suomes­sa 1980-luvul­la vah­van markan rahapoli­ti­ikkaa. Unkarin ero Suomeen on se että elinkei­noelämä Unkaris­sa on ulko­maalais­ten lähin­nä itä­val­ta­lais­ten ja sak­salais­ten käsis­sä. Ulk­ounkar­i­lais­ten omis­tuk­sia on myös jonkun ver­ran kuten George Sorosin mut­ta hän ei ole Orban­in kanssa väleis­sä. Pääo­ma pak­eni Unkarista Itä­val­taan. Suomeen on investoin­te­ja tul­lut ulko­mail­ta. Mauno Koivis­to var­maan näki Unkarin tilanteen ja DDR:n tilanteen toises­sa val­os­sa kos­ka hän oli lukenut ja tutk­in­ut Suomen Pankin pääjo­hta­jana kan­sain­välisiä talous julka­isu­ja. Unkari arvioiti­in ongel­ma maak­si ja DDR ter­veek­si kansan­taloudek­si. Puo­la oli oma tapaus. Mut­ta toisin kävi

  2. Koivis­to arvioi väärin maanti­eteen merk­i­tyk­sen. Kauanko­han itäsak­salaiset oli­si­vat kat­soneet vier­estä jos naa­puri­maa Puo­la, joka on idem­pänä ja jota pitkin ain­oa reit­ti maa­ta pitkin Neu­vos­toli­it­toon kul­ki, olisi irtau­tunut itäblok­ista? Olisiko­han ken­ties juna- ja bus­si­matkoista Mosko­vaan tulleet hit­ti­tuote itäsak­salaisille, jos kyy­dis­tä olisi voin­ut jäädä pois Puolan alueella?

    1. R.Silfverberg:
      Koivis­to arvioi väärin maanti­eteen merk­i­tyk­sen. Kauanko­han itäsak­salaiset oli­si­vat kat­soneet vier­estä jos naa­puri­maa Puo­la, joka on idem­pänä ja jota pitkin ain­oa reit­ti maa­ta pitkin Neu­vos­toli­it­toon kul­ki, olisi irtau­tunut itäblok­ista? Olisiko­han ken­ties juna- ja bus­si­matkoista Mosko­vaan tulleet hit­ti­tuote itäsak­salaisille, jos kyy­dis­tä olisi voin­ut jäädä pois Puolan alueella?

      Koivis­to arvoi kult­tuuril­lisen pain­oar­von väärin. Itäsak­salaiset puhu­vat samaa sak­sankieltä kuin län­sisak­salaiset. Itäsak­salaiset eivät paen­neet län­teen Puolan kaut­ta vaan Unkari ja Tšekko­slo­va­kian kaut­ta Itä­val­taan. Jonkin ver­ran myös Jugosla­vian kaut­ta. DDR:sitä pääsi laival­la Rügenin kaut­ta Gdan­ski­in. Koivis­ton ana­lyysi perus­tui toden­näköis­es­ti kan­sain­välisi­in talous ana­lyy­sei­hin joi­ta hän oli pitkään lukenut. Koivis­to ei ollut ain­oa val­tion­päämies joka teki virhe ana­lyysin Berli­inin muurin hajoamis­es­ta niin teki Yhdys­val­tain pres­i­dent­ti George H.W.Bush, Bri­tann­ian päämin­is­teri Mar­garet Thatch­er ja Ran­skan pres­i­dent­ti François Mit­terand . Mar­garet Thatch­er ja François Mit­terand vas­tus­ti­vat Sak­so­jen jälleeny­hdis­tymistä. Mauno Koivis­to oli hyvässä seuras­sa kun hän ei onnis­tunut arvioimaan mitä DDR:ssä tapah­tuu. Itse asi­as­sa Län­si-Sak­san johdolle DDR:n inte­graa­tio län­teen ei ollut ajanko­htaista 1989 vaan ideana oli val­ti­oli­ito johon kuu­lui yhteinen raha Sak­san mark­ka ja tul­li. Zollfer­e­in kuten oli Bis­mar­ckin alku­peräi­nen idea Saksasta

      1. Rahul Somani: Koivis­to arvoi kult­tuuril­lisen pain­oar­von väärin. Itäsak­salaiset puhu­vat samaa sak­sankieltä kuin län­sisak­salaiset. Itäsak­salaiset eivät paen­neet län­teen Puolan kaut­ta vaan Unkari ja Tšekko­slo­va­kian kaut­ta Itä­val­taan. Jonkin ver­ran myös Jugosla­vian kaut­ta. DDR:sitä pääsi laival­la Rügenin kaut­ta Gdanskiin. 

        Tuon mä tiedän, mut­ta tarkoitin että jos muuri ei olisi mur­tunut syksyl­lä 1989 ja jos Puo­la olisi men­nyt meno­jaan län­teen, niin DDR:n hal­li­tuk­sen olisi ollut maastapaon estämisek­si pakko sulkea raja Puo­laan päin, mut­ta samal­la olisi maay­htey­det Neu­vos­toli­it­toon katkenneet.

      2. R.Silfverberg: Tuon mä tiedän, mut­ta tarkoitin että jos muuri ei olisi mur­tunut syksyl­lä 1989 ja jos Puo­la olisi men­nyt meno­jaan län­teen, niin DDR:n hal­li­tuk­sen olisi ollut maastapaon estämisek­si pakko sulkea raja Puo­laan päin, mut­ta samal­la olisi maay­htey­det Neu­vos­toli­it­toon katkenneet.

        Puo­la ei men­nyt meno­jaan län­teen 1989. Puo­las­sa jär­jestet­ti­in ensim­mäiset vaalit 1989 jos­sa kom­mu­nis­teil­lä oli kiin­tiöt maan par­la­men­tis­sä ja vapaista paikoista tuli vaaleis­sa suo­rat vaalit 1989 . Vuon­na 1990 Puo­las­sa jär­jestet­ti­in todel­liset vapaat vaalit Maa yhteys Neu­vos­toli­it­toon ei katken­nut Puolan kohdal­la koskaan kos­ka Kalin­ingradin alue on edelleen osa Venäjää ja Valko-Venäjä on käytän­nössä pas­si unionis­sa Venäjän kanssa. Maay­htey­det Puolan kaut­ta Neu­vos­toli­itoon ja Venäjälle ei kadon­nut mihinkään. Se on harha että Puo­lal­la ei ole rajaa Venäjän kanssa. Mik­si itäsak­salaiset oli­si­vat paen­neet Puo­laan? Ei heil­lä ole siel­lä mitään tule­vaisu­ut­ta. Län­si-Sak­sa antoi automaat­tis­es­ti kansalaisu­u­den DDR pako­laisille syy on van­ha laki joka määrit­telee kaik­ki sak­sankieliset entisel­lä ost­landil­la Sak­san väestöön. Puo­la ei men­nyt län­teen vaan kyseessä oli siir­tymä kausi. Yksikään enti­nen itäblokin maa ei men­nyt suo­raan län­teen. Puo­las­sa kom­mu­nis­tit jatkoi­vat val­las­sa Lech Wale­san hal­li­tuk­ses­sa .Itä­val­ta, Suo­mi, Ruot­si ja Nor­ja haki­vat tuos­sa vai­heessa EU:n jäsenyyt­tä ja sil­loin ei ollut puhet­takaan siitä että Puo­la tai esimerkik­si Tšek­ki, Unkari tai Slo­va­kia liit­ty­isi EU:hun edes 20 vuo­den aikana. Maat kuten Mal­ta ja Kypros oli­vat neu­vot­teluis­sa jo 1995 mukana. EU:n itä laa­jen­tu­mi­nen päätet­ti­in Lah­den huip­pukok­ouk­ses­sa 1999. . Puo­la haki ensin NATO:n jäsenyyt­tä ja liit­tyi NATO:oon ennen EU jäsenyyt­tä. Puo­la oli konkurssi val­tio joten taloudelli­nen ase­ma oli sille heikko . Itäsak­salaiset pako­laiset läh­tivät Unkarin ja Tšekko­slo­va­kian kaut­ta Itä­val­taan kos­ka Unkari oli aina ollut itäsak­salais­ten kohde maa loma kaudel­la. Unkari oli sat­tumal­ta pois­tanut sähköt sen Itä­val­lan raja aidas­ta 1989. Sitä ei DDR:n johto tien­nyt. Jos olisi tien­nyt niin oli­si­vat var­masti sulke­neet rajan Tšekko­slo­va­kian kohdal­ta. Puo­la oli oma tapaus koko itäblokin hajoamisen aikana. Puolan siir­tymi­nen demokra­ti­ak­si tapah­tui toisel­la taval­la kuin muis­sa itäblokin maissa.

      3. R.Silfverberg: Tuon mä tiedän, mut­ta tarkoitin että jos muuri ei olisi mur­tunut syksyl­lä 1989 ja jos Puo­la olisi men­nyt meno­jaan län­teen, niin DDR:n hal­li­tuk­sen olisi ollut maastapaon estämisek­si pakko sulkea raja Puo­laan päin, mut­ta samal­la olisi maay­htey­det Neu­vos­toli­it­toon katkenneet.

        Täs­men­nys edel­liseen kom­ment­ti­in. Erich Honeck­er ei koskaan hyväksynyt Mihail Gor­bat­shovin per­e­stroikaa ja glas­nos­tia. Honeck­er ei kuu­lunut itäblokin reformistisi­in johta­ji­in. Janos Kadar Unkaris­sa ja Gus­tav Husak Tšekko­slo­va­ki­as­sa eivät olleet keskenään Honeck­erin kanssa hyvis­sä väleis­sä. Honeck­erin kanssa hyvis­sä väleis­sä oli käytän­nössä Roman­ian Nico­lae Ceuses­cu on Bul­gar­i­an Todor Zhivkov. Honeck­er ei koskaan hyväksynyt mitään uud­is­tuk­sia sosial­is­ti­mais­sa. Lech Wale­sa oli hänelle pet­turi. Ken­raali Jaruzel­s­ki oli luo­pio Honeck­er­ille. Honeck­erin tilalle tuli Egon Krenz joka ei tajun­nut mis­sä maa makaa . Todel­li­nen muurin mur­ta­ja siis rajan avaa­ja oli Man­fred Ger­lach ja Lothar de Maiz­ière. Mihail Gor­bat­shov ei puut­tunut mitenkään muurin mur­tu­miseen joka oli Erich Honeck­er­ille järky­tys ja hän piti Gor­bat­shovia pet­tu­ri­na. Honeck­erin puoliso Mar­gotin näke­mys oli aina se että Mihail Gor­bat­shov pet­ti itäsak­salaiset ja miehen­sä perin­nön. Mie­lenki­in­toinen yksi­tyisko­h­ta on se että edel­lisen pääsi­h­teerin puoliso Lotte Ulbricht tote­si ennen kuole­maansa Honeck­eristä seu­raavaa “Honeck­er hat das Erbe meines Mannes ver­spielt”. ( Erich Honeck­erin pilasi mieheni elämäntyön).Puolasta se alkoi ja päät­tyi DDR:ään. Neu­vos­toli­ito hajoami­nen tapah­tui eloku­us­sa 1991. DDR:n hajoami­nen tapah­tui kos­ka Erich Honeck­er oli jo dementoitunut.

      4. R.Silfverberg: Tuon mä tiedän, mut­ta tarkoitin että jos muuri ei olisi mur­tunut syksyl­lä 1989 ja jos Puo­la olisi men­nyt meno­jaan län­teen, niin DDR:n hal­li­tuk­sen olisi ollut maastapaon estämisek­si pakko sulkea raja Puo­laan päin, mut­ta samal­la olisi maay­htey­det Neu­vos­toli­it­toon katkenneet. 

        Tai sit­ten olisi ollut pelkkää tran­si­toli­iken­net­tä, niin kuin Suomes­sa aikoinaan Porkkalan vuokra-alueen läpi.

        (Oli­han Län­si-Sak­san ja Län­si-Berli­inin välil­lä moot­tori­tiekin, ja jotenkin Itä-Sak­sa selvisi siitä vaaran­ta­mat­ta olemassaoloaan.)

      5. Tom­mi Uschanov: Tai sit­ten olisi ollut pelkkää tran­si­toli­iken­net­tä, niin kuin Suomes­sa aikoinaan Porkkalan vuokra-alueen läpi.

        (Oli­han Län­si-Sak­san ja Län­si-Berli­inin välil­lä moot­tori­tiekin, ja jotenkin Itä-Sak­sa selvisi siitä vaaran­ta­mat­ta olemassaoloaan.)

        Porkkalan vuokra-alueen läpi kulke­va liikenne oli hyvin kon­trol­loitua. Muis­tan kun Mauno Koivis­to ker­toi Ylen haas­tat­telus­sa että junal­la Helsingistä Turku­un Porkkalan vuokra-alueen läpi joudut­ti­in pysähtymään Kauk­lah­den ase­mal­la kos­ka vaunui­hin vedet­ti­in luukut kiin­ni ja ves­saan men­e­m­i­nen kiel­let­ti­in ja neu­vos­tosoti­laat tuli vaunui­hin var­tioimaan. Moot­tori­tie joka kul­ki Län­si-Berli­in­istä Län­si-Sak­saan oli käytän­nössä tarkoitet­tu vain liit­toutunei­den maid­en kansalaisille ja Län­si-Berli­inis­sä asuville tai siel­lä väli­aikaises­ti oleville . Län­si-Berli­i­ni ei ollut osa Län­si-Sak­saa. Län­si-Berli­i­ni oli liit­toutunei­den miehi­tys alue vuo­teen 1990. Län­si-Sak­san lait eivät olleet siel­lä automaat­tis­es­ti voimas­sa. Län­si-Berli­inin asukkail­la oli oma eri­tyi­nen kansalaisu­us joka takasi heille oikeu­den matkus­taa Itä-Sak­san läpi Sak­san liit­to­tasaval­taan. Yleen­sä matkat tehti­in lentäen ja sekin tapah­tui niin että yhtey­det hoiti joko liit­toutunei­den maid­en lentoy­htiöt. Lufthansa ei lentänyt Län­si-Berli­ini­in mut­ta ei Inter­flug myöskään Län­si-Sak­saan. Ylilen­not oli­vat sal­lit­tu. Län­si-Berli­i­ni oli eri­ty­isalue joka ei ollut varsi­nais­es­ti osaval­tio mut­ta ei myöskään itsenäi­nen kaupunki­val­tio. Län­si-Berli­inin korkei­den hallinto elin oli oma lain­säädän­tö elin joka kuitenkin nou­dat­ti Sak­san liit­to­tasaval­lan lake­ja mut­ta sil­lä oli kuitenkin itsenäi­nen ase­ma esimerkik­si siinä että sitä johti oma pormes­tari jos­ta tun­ne­tu­in oli Willy Brandt. Län­si-Berli­inin kaltaisia enklaave­ja oli myös muual­la kuten Tri­esten vapaa-alue Ital­ian ja Jugosla­vian välil­lä. Myös sotien välisenä aikana täl­läi­nen ase­ma oli Danzigilla.

      6. Tom­mi Uschanov: Tai sit­ten olisi ollut pelkkää tran­si­toli­iken­net­tä, niin kuin Suomes­sa aikoinaan Porkkalan vuokra-alueen läpi.

        (Oli­han Län­si-Sak­san ja Län­si-Berli­inin välil­lä moot­tori­tiekin, ja jotenkin Itä-Sak­sa selvisi siitä vaaran­ta­mat­ta olemassaoloaan.)

        Porkkalan tun­neli ja Län­si-Berli­inin ja muun Län­si-Sak­san väliset tran­si­to­jär­jeste­lyt koski­vat matko­ja lännestä län­teen. Ei ollut vaaraa että matkus­ta­jat loikkaa kyydistä. 

        Mat­ka Itä-Sak­san ja Puolan rajal­ta Frank­furt an des oderista Neu­vos­toli­it­ton Bresti­in oli 600 km. Aika vaikea jär­jestää loikkarien­pitävää transitoliikennettä.

      7. R.Silfverberg: Porkkalan tun­neli ja Län­si-Berli­inin ja muun Län­si-Sak­san väliset tran­si­to­jär­jeste­lyt koski­vat matko­ja lännestä länteen.Ei ollut vaaraa että matkus­ta­jat loikkaa kyydistä. 

        Ei niin, mut­ta oli kään­teinen vaara, että niitä loikkaa kyyti­in.

        Mat­ka Itä-Sak­san ja Puolan rajal­ta Frank­furt an des oderista Neu­vos­toli­it­ton Bresti­in oli 600 km. Aika vaikea jär­jestää loikkarien­pitävää transitoliikennettä. 

        Tämä on jo rel­e­vantimpi huomio.

      8. Tuo­ta… eikös brit­tien ja sam­makon­syöjien vas­tus­tus Sak­so­jen yhdis­tymistä kohtaan perus­tunut ensisi­jais­es­ti koke­muk­si­in viime­vu­o­sisadan suur­sodista ja suures­ta vas­ten­mielisyy­destä nähdä enää koskaan yht­enäistä Sak­san val­tio­ta — joka ehkä lähtisi taas tavoit­tele­maan johtavaa ase­maa Euroopassa?

        No, täl­laiset pelot ovat ainakin vielä osoit­tau­tuneet jok­seenkin turhik­si, mut­ta ei kai mikään ratio­naa­li­nen ana­lyysi voi ennus­taa, että Euroopan vahvim­man val­tion johtoon nousisi NL:ssä opiskel­lut kansandemokra­t­ian kom­mu­nis­tisen nuoriso­jär­jestön johtoon kuu­lunut henkilö (jon­ka per­he vielä loikkasi lännestä itään…), joka ei pelkästään ole nol­lan­nut oman maansa vaiku­tus­val­taa vaan on myös tehnyt koko EUsta kv-lil­liputin, joka kat­soo sivus­ta kun mm. Venäjä ja Kiina tekevät ihan mitä huvittaa.

      9. ksee:
        Tuo­ta… eikös brit­tien ja sam­makon­syöjien vas­tus­tus Sak­so­jen yhdis­tymistä kohtaan perus­tunut ensisi­jais­es­ti koke­muk­si­in viime­vu­o­sisadan suur­sodista ja suures­ta vas­ten­mielisyy­destä nähdä enää koskaan yht­enäistä Sak­san val­tio­ta – joka ehkä lähtisi taas tavoit­tele­maan johtavaa ase­maa Euroopassa?

        No, täl­laiset pelot ovat ainakin vielä osoit­tau­tuneet jok­seenkin turhik­si, mut­ta ei kai mikään ratio­naa­li­nen ana­lyysi voi ennus­taa, että Euroopan vahvim­man val­tion johtoon nousisi NL:ssä opiskel­lut kansandemokra­t­ian kom­mu­nis­tisen nuoriso­jär­jestön johtoon kuu­lunut henkilö (jon­ka per­he vielä loikkasi lännestä itään…), joka ei pelkästään ole nol­lan­nut oman maansa vaiku­tus­val­taa vaan on myös tehnyt koko EUsta kv-lil­liputin, joka kat­soo sivus­ta kun mm. Venäjä ja Kiina tekevät ihan mitä huvittaa.

        Hel­mut Kohl kan­nat­ti itse asi­as­sa Sak­so­jen yhdis­tymistä mut­ta Sak­san demarien puheen­jo­hta­ja Oskar Lafontaine vas­tusti alus­sa Sak­so­jen yhdis­tymistä ja kyseinen her­ra on vasem­mis­to­laisem­pi kuin entiset itäsak­salaiset kom­mu­nis­tit. Sak­san demar­it lop­ul­ta hyväksyivät Sak­so­jen yhdis­tymisen kos­ka puoleen kun­nia­puheen­jo­hta­ja Willy Brandt aset­tui Kohlin tuek­si. Hel­mut Kohlin suosik­ki puolueen puheen­jo­hta­jak­si ei ollut Angela Merkel vaan Wolf­gang Schäu­ble. Se mik­si EU on nykyään heikom­pi kuin 1990 on nimeno­maan Kiinan kehi­tys. Mut­ta se johtuu siitä että Ran­skas­sa on ollut viimeiset 25 vuot­ta Fran­cois Mit­terandin ja Jacques Chiracin jäl­keen heikko­ja pres­i­dent­te­jä. Sak­san vaiku­tus­val­ta on riip­pu­vainen Ran­skas­ta. Ran­skan tuki Sak­salle on vält­tämätön­tä. Pres­i­dent­ti Sarkozyn aikana Ran­s­ka nojau­tui Välimeren maid­en tukeen lähin­nä Ital­ian ja Espan­jan mut­ta Hol­lande joka yrit­ti olla Sak­salle yhteistyö haluinen tör­mäsi kuitenkin sisäpoli­ti­ikas­sa ongelmi­in. Nyt Emmanuel Mar­con yrit­tää kor­ja­ta ne virheet mitä tehti­in Chiracin, Sarkozyn ja Hol­lan­den aikana. Ran­skalainen kansan luonne on val­lanku­mouk­selli­nen ja anark­isti­nen joten vaikea­ta on. Venäjän vaiku­tus val­ta on pieni kan­sain­välisessä taloudessa mut­ta soti­laalli­nen vaiku­tus­val­ta on suuri. Sak­sa ei halua ottaa vas­tu­u­ta esimerkik­si NATO:ssa soti­laal­lis­es­ta vaiku­tus­val­las­ta sen tekee NATO:ssa Ran­s­ka ja Britannia

      10. R.Silfverberg: Porkkalan tun­neli ja Län­si-Berli­inin ja muun Län­si-Sak­san väliset tran­si­to­jär­jeste­lyt koski­vat matko­ja lännestä länteen.Ei ollut vaaraa että matkus­ta­jat loikkaa kyydistä. 

        Mat­ka Itä-Sak­san ja Puolan rajal­ta Frank­furt an des oderista Neu­vos­toli­it­ton Bresti­in oli 600 km. Aika vaikea jär­jestää loikkarien­pitävää transitoliikennettä.

        Itäblokin maat palaut­ti loikkarit

        ksee:
        Tuo­ta… eikös brit­tien ja sam­makon­syöjien vas­tus­tus Sak­so­jen yhdis­tymistä kohtaan perus­tunut ensisi­jais­es­ti koke­muk­si­in viime­vu­o­sisadan suur­sodista ja suures­ta vas­ten­mielisyy­destä nähdä enää koskaan yht­enäistä Sak­san val­tio­ta – joka ehkä lähtisi taas tavoit­tele­maan johtavaa ase­maa Euroopassa?

        No, täl­laiset pelot ovat ainakin vielä osoit­tau­tuneet jok­seenkin turhik­si, mut­ta ei kai mikään ratio­naa­li­nen ana­lyysi voi ennus­taa, että Euroopan vahvim­man val­tion johtoon nousisi NL:ssä opiskel­lut kansandemokra­t­ian kom­mu­nis­tisen nuoriso­jär­jestön johtoon kuu­lunut henkilö (jon­ka per­he vielä loikkasi lännestä itään…), joka ei pelkästään ole nol­lan­nut oman maansa vaiku­tus­val­taa vaan on myös tehnyt koko EUsta kv-lil­liputin, joka kat­soo sivus­ta kun mm. Venäjä ja Kiina tekevät ihan mitä huvittaa.

        Sak­san perus­tus­la­ki kieltää monia soti­laal­lisia toim­into­ja esimerkik­si YK:n man­daatin puut­teessa. Ran­skan soti­laalli­nen vaiku­tus­val­ta on suuri mut­ta ei taloudelli­nen ja Sak­san taloudelli­nen vaiku­tus on suuri mut­ta ei soti­laalli­nen. Ran­skalla on Afrikas­sa tuhan­sia lasku­var­jo joukko­ja mikäli siel­lä alkaa rähinä Ran­skan enti­sis­sä siirtomaissa

      11. Rahul Somani: Itäblokin maat palaut­ti loikkarit 

        Nyt oli kyse sel­l­ais­es­ta ske­naar­ios­ta että Puo­la ei olisi oll­tut enää itäblokin maa, kuten Koivis­to olisi kuvitel­lut tapah­tu­van jos NL olisi antanut Puolan men­nä meno­jaan mut­ta DDR:n ei. Olisiko Puo­la ollut kiin­nos­tunut palaut­taa junalasteit­tain loikkare­i­ta Itä-Saksasta?

        Eihän Unkarikaan palaut­tanut sil­loin kun niitä kesäl­lä 1989 alkoi tulla.

      12. R.Silfverberg: Nyt oli kyse sel­l­ais­es­ta ske­naar­ios­ta että Puo­la ei olisi oll­tut enää itäblokin maa, kuten Koivis­to olisi kuvitel­lut tapah­tu­van jos NL olisi antanut Puolan men­nä meno­jaan mut­ta DDR:n ei. Olisiko Puo­la ollut kiin­nos­tunut palaut­taa junalasteit­tain loikkare­i­ta Itä-Saksasta?

        Eihän Unkarikaan palaut­tanut sil­loin kun niitä kesäl­lä 1989 alkoi tulla.

        Mik­si itäsak­salaiset oli­si­vat men­neet Puo­laan? Läns-Sak­sa oli hei­dän suun­taansa jo vuodes­ta 1961. Puo­la oli 1989 itäblokin maa mut­ta se oli siir­tynyt käytän­nössä yhden puolueen maas­ta monipuolue maak­si. Puo­la oli edelleen muodol­lis­es­ti Varso­van liiton ja SEV:on jäsen maa. Nämä organ­isaa­tiot puret­ti­in heinäku­us­sa 1991 ja jouluku­us­sa 1991. Nyt tämä Osmo Soin­in­vaaran blo­ki käsit­telee vuot­ta 1989. Unkari sal­li kaut­ta kulun Itä­val­taan jos­ta pako­laiset läh­tivät liik­keelle Län­si-Sak­saan. Län­si-Sak­san Tšekko­slo­va­kian suurlähetys­tö Pra­has­sa oli myös pako­lais­ten määrän­pää. Itä­val­ta ei palau­ta pako­laisia mut­ta Suo­mi itse asi­as­sa palautti

      13. Rahul Somani: Mik­si itäsak­salaiset oli­si­vat men­neet Puo­laan? Läns-Sak­sa oli hei­dän suun­taansa jo vuodes­ta 1961. Puo­la oli 1989 itäblokin maa mut­ta se oli siir­tynyt käytän­nössä yhden puolueen maas­ta monipuolue maak­si. Puo­la oli edelleen muodol­lis­es­ti Varso­van liiton ja SEV:on jäsen maa. Nämä organ­isaa­tiot puret­ti­in heinäku­us­sa 1991 ja jouluku­us­sa 1991. Nyt tämä Osmo Soin­in­vaaran blo­ki käsit­telee vuot­ta 1989. Unkari sal­li kaut­ta kulun Itä­val­taan jos­ta pako­laiset läh­tivät liik­keelle Län­si-Sak­saan. Län­si-Sak­san Tšekko­slo­va­kian suurlähetys­tö Pra­has­sa oli myös pako­lais­ten määrän­pää. Itä­val­ta ei palau­ta pako­laisia mut­ta Suo­mi itse asi­as­sa palautti 

        Ilmeis­es­ti en osaa selit­täää riit­tävän tarkasti.

        Lähdin speku­loimaan olet­ta­muk­ses­ta että Koivis­ton ennus­tus olisi toteu­tunut, että Puo­la olisi itäblokin maista ensim­mäisenä irtau­tunut yksipuolisel­la ilmoituk­sel­la enneen Unkaria. Puo­la on DDR:n ja Neu­vus­toli­iton välis­sä. Kaik­ki liikenne DDR:stä sen tärkeim­pään kump­pani­in NL:ään kul­ki Puolan kaut­ta. Helpoin tapa itäsak­sala­iaiselle joka halu­aa pae­ta län­teen olisi ollut ostaa esim junalip­pu Mosko­vaan mut­ta jäädä pois junas­ta esim Varso­vas­sa. Kuka olisi voinit estää sen? Sieltä hän olisi ken­ties men­nyt lento­ken­tälle ja nous­sut Frank­furtin tai Ham­purin koneeseen, tai men­nyt Szecini­in ja hypän­nyt Ruot­si­in menevään auto­laut­taan, kos­ka län­si­mais­tunut Puo­la ei olisi estänyt. Mut­ta todel­lisu­udessa Unkari ja sit­ten DDR ehtivät län­si­mais­tua ennen Puo­laa, mut­ta sitä tarkoitin että Koivis­to ei tun­tenut maanti­eteel­lisiä seikko­ja sil­lä jos Puo­la olisi län­si­maitunut ennen unkaria, olisi se tar­jon­nut vielä tehokkaam­man pako­r­e­itin ja Honeck­er olisi joutunut tosi­paikan eteen.

        Sit­ten se toinen jut­tu: Suo­mi ei palaut­tanut loikkare­i­ta muista itäblokin maista kuin Neu­vos­toli­itos­ta. Ja sin­nekin vain jos Neu­vos­toli­it­to huo­masi ja vaati palaut­tamista. Esim neu­vos­tovi­ro­laiset Rai­vo Roos­na ja Aleks Lep­a­joe jot­ka pakei­vat kumive­neel­lä sai­vat jäädä Suomeen.
        Matkus­ta­ja-auto­laut­ta Finnjet oli taas ker­ran poimin­ut veneel­lä pak­enevia itäsak­salaisia eikä heitä palautettu.

      14. R.Silfverberg: Ilmeis­es­ti en osaa selit­täää riit­tävän tarkasti.

        Lähdin speku­loimaan olet­ta­muk­ses­ta että Koivis­ton ennus­tus olisi toteu­tunut, että Puo­la olisi itäblokin maista ensim­mäisenä irtau­tunut yksipuolisel­la ilmoituk­sel­la enneen Unkaria. Puo­la on DDR:n ja Neu­vus­toli­iton välis­sä. Kaik­ki liikenne DDR:stä sen tärkeim­pään kump­pani­in NL:ään kul­ki Puolan kaut­ta. Helpoin tapa itäsak­sala­iaiselle joka halu­aa pae­ta län­teen olisi ollut ostaa esim junalip­pu Mosko­vaan mut­ta jäädä pois junas­ta esim Varso­vas­sa. Kuka olisi voinit estää sen? Sieltä hän olisi ken­ties men­nyt lento­ken­tälle ja nous­sut Frank­furtin tai Ham­purin koneeseen, tai men­nyt Szecini­in ja hypän­nyt Ruot­si­in menevään auto­laut­taan, kos­ka län­si­mais­tunut Puo­la ei olisi estänyt. Mut­ta todel­lisu­udessa Unkari ja sit­ten DDR ehtivät län­si­mais­tua ennen Puo­laa, mut­ta sitä tarkoitin että Koivis­to ei tun­tenut maanti­eteel­lisiä seikko­ja sil­lä jos Puo­la olisi län­si­maitunut ennen unkaria, olisi se tar­jon­nut vielä tehokkaam­man pako­r­e­itin ja Honeck­er olisi joutunut tosi­paikan eteen.

        Sit­ten se toinen jut­tu: Suo­mi ei palaut­tanut loikkare­i­ta muista itäblokin maista kuin Neu­vos­toli­itos­ta. Ja sin­nekin vain jos Neu­vos­toli­it­to huo­masi ja vaati palaut­tamista. Esim neu­vos­tovi­ro­laiset Rai­vo Roos­na ja Aleks Lep­a­joe jot­ka pakei­vat kumive­neel­lä sai­vat jäädä Suomeen.
        Matkus­ta­ja-auto­laut­ta Finnjet oli taas ker­ran poimin­ut veneel­lä pak­enevia itäsak­salaisia eikä heitä palautettu.

        Speku­laa­tiosi ovat ihan hyviä mut­ta kun koro­stat län­si­mais­tunut­ta Pul­laa niin ei Puo­la ollut vielä 1989 län­si­mais­tunut . Siel­lä oli edelleen kom­mu­nis­tit hal­li­tuk­ses­sa toisin kiin­tiöi­den kaut­ta. Tuo reit­tisi että itäsak­salaiset pako­laiset oli­si­vat men­neet lau­tal­la Ruot­si­in Puo­las­ta tai lentokoneel­la Varso­vas­ta Län­si-Sak­saan on sinän­sä hiukan kum­malli­nen kos­ka itäsak­salaiset tarvit­si­vat län­si­vaku­ut­taa lentolipun ostamiseen. Tuol­loin ei ollut vielä mitään inter­netiä jos­ta olisi voin­ut ostaa noin vain lentolipun. Mik­si itäsak­salaiset pako­laiset menivät Unkarin ja Tšekko­slo­va­kian kaut­ta johtuu siitä että näil­lä mail­la on raja Itä­val­lan kanssa. Unkari oli tehnyt päätök­sen ava­ta raja. Samoin Tšekko­slo­va­kia mut­ta Honeck­er ei ymmärtänyt asioiden kulkua. Tuo reit­ti Varso­va-Szecinin-Ruot­si ei ole mas­soille mikään vai­h­toe­hto mut­ta yksilöille kyllä.

      15. R.Silfverberg:
        Matkus­ta­ja-auto­laut­ta Finnjet oli taas ker­ran poimin­ut veneel­lä pak­enevia itäsak­salaisia eikä heitä palautettu.

        Sai­vatko nämä matkus­ta­ja lai­va Finnjetin poim­i­mat itäsak­salaiset venepako­laiset tur­va­paikan Suomes­ta vai luovutet­ti­inko hei­dät Län­si-Sak­san vira­nomaisille? Kan­sain­välisen mer­ili­iken­teen lain mukaan on laivo­jen jot­ka liiken­nöivät kan­sain­välisil­lä vesil­lä on pelastet­ta­va pako­laisia mereltä mikäli he ovat hädässä. Kysymys siitä mihin hei­dän viedään on toinen jut­tu. Vieti­inkö itäsak­salaiset Suomeen vai Länsi-Saksaan ?

      16. R.Silfverberg: . Esim neu­vos­tovi­ro­laiset Rai­vo Roos­na ja Aleks Lep­a­joe jot­ka pakei­vat kumive­neel­lä sai­vat jäädä Suomeen.

        Kyseiset loikkar­it eivät saa­neet jäädä Suomeen vaan hei­dät sal­lit­ti­in lähtemään Suomes­ta Ruot­si­in joka myön­si heille tur­va­paikan. Suomen vira­nomaiset tekivät tässä kohtaa poikkeuksen

      17. R.Silfverberg: . Esim neu­vos­tovi­ro­laiset Rai­vo Roos­na ja Aleks Lep­a­joe jot­ka pakei­vat kumive­neel­lä sai­vat jäädä Suomeen

        Roos­na ja Lep­a­joe oli­vat loikan­neet jo 1984 Suomen kaut­ta Ruot­si­in mut­ta he pala­si­vat takaisin Suomeen jos­sa he ryös­tivät kak­si kul­tasepän liiket­tä Helsingis­sä. Mik­si Suo­mi palaut­ti hei­dät Ruot­si­in johtuu siitä että pohjo­is­mais­ten sopimusten mukaan kyseisen maid­en kansalaiset tai siel­lä oleskel­e­vat ihmiset palaute­taan takaisin. Roos­na ja Lep­a­joe eivät siis koskaan jääneet Suomeen vaan sai­vat lähteä takaisin Ruot­si­in. Roos­na muut­ti takaisin Viroon 2000-luvulla

      18. R.Silfverberg: Rahul Somani

        Pa

        R.Silfverberg: Nyt oli kyse sel­l­ais­es­ta ske­naar­ios­ta että Puo­la ei olisi oll­tut enää itäblokin maa, kuten Koivis­to olisi kuvitel­lut tapah­tu­van jos NL olisi antanut Puolan men­nä meno­jaan mut­ta DDR:n ei. Olisiko Puo­la ollut kiin­nos­tunut palaut­taa junalasteit­tain loikkare­i­ta Itä-Saksasta?

        Eihän Unkarikaan palaut­tanut sil­loin kun niitä kesäl­lä 1989 alkoi tulla.

        Unkari oli tehnyt päätök­sen että Itä­val­lan väli­nen raja avataan kos­ka maid­en väli­nen sähköi­nen raja-aita oli tul­lut liian kalli­ik­si. Itä­val­ta on puoluee­ton maa se ei kuu­lu mihinkään blokki­in. Se ei ollut 1989 EU maa tai NATO maa (joka se ei edelleenkään ole) . Puo­las­ta ei pääse suo­raan Län­si-Sak­saan vaan joko pitää men­nä DDR:n kaut­ta, Tšekko­slo­va­kian tai Unkarin kaut­ta. Unkarin, Puolan ja Tšekko­slo­va­kian kom­mu­nisti­nen johto oli jo 1989 kään­tänyt pros­essin toiseen suun­taan mut­ta se tarkoit­ta että Unkari, Tšekko­slo­va­kia tai Puo­la olisi men­neet län­teen. Se vielä pitkä pros­es­si eikä se tapah­tunut 1989. Sak­sat yhdis­tyivät vas­ta lokaku­un 3. päivä 1990. Näis­sä itäblokin hajoamises­sa uno­hde­taan että pros­es­si ei ollut yhtäläi­nen. Unkari, Tšekko­slo­va­kia, Puo­la, DDR, Roma­nia, Bul­gar­ia ja Neu­vos­toli­it­to menivät omia suun­tia kun Kreml ei enään puu­tunut voimal­la näi­den maid­en sisäisi­in asioi­hin. Mut­ta siltikin nämä maat oli­vat muodol­lis­es­ti Varso­van liiton ja SEV:n jäsen­mai­ta. Niis­sä oli edelleen neu­vos­tosoti­lai­ta. Viimeiset neu­vos­tosoti­laat pois­tu­i­v­at 1994 men­nessä. Yksikään itäblokin maa ei liit­tynyt mihinkään län­tisi­in insti­tuu­tioi­hin vas­ta 1999.

      19. R.Silfverberg: Nyt oli kyse sel­l­ais­es­ta ske­naar­ios­ta että Puo­la ei olisi oll­tut enää itäblokin maa, kuten Koivis­to olisi kuvitel­lut tapah­tu­van jos NL olisi antanut Puolan men­nä meno­jaan mut­ta DDR:n ei. Olisiko Puo­la ollut kiin­nos­tunut palaut­taa junalasteit­tain loikkare­i­ta Itä-Saksasta?

        Eihän Unkarikaan palaut­tanut sil­loin kun niitä kesäl­lä 1989 alkoi tulla.

        Vielä tiedok­si että Puo­las­sa, Unkaris­sa ja Tšekko­slo­va­ki­as­sa oli reformisti­nen kom­musti­nen johto. Mut­ta DDR:ssä näin ei ollut. Unkari oli aina ollut itäblokin maista se “vapaamielisin” sinne pääsi myös lännestä hel­posti ja sieltä pääsi esimerkik­si Suomeen ilman viisum­ia. Myös Jugoslavi­aan joka ei ollut itäblokin maa (siis se ei kuu­lunut Varso­van liit­toon tai SEV:iin) . Kesäl­lä 1989 Unkari oli avan­nut rajansa Itä­val­taan päin ja se on ollut itä­pako­lais­ten määrän­pää kom­mu­nis­ti­maista aina län­teen (joko Läns-Sak­saan tai Sveit­si­in) se mik­si Unkari teki sen että se avasi rajana siisti län­teen oli se että rajan ylläpi­to oli tul­lut sille kalli­ik­si. Itäsak­salaiset pako­laiset sai­vat automaat­tis­es­ti tur­va­paikan Län­si-Sak­sas­ta. Puo­la ei olisi sallinut heille tätä oikeut­ta. Unkari oli tehnyt itsenäisen päätök­sen ava­ta raja. Kro­nol­o­gis­es­ti pitäisi ymmärtää näitä asioi­ta ennen kuin hah­mot­taa kokon­aisu­u­den sil­lä his­to­ria kul­kee kro­nol­o­gis­es­ti ja tämä vuo­den 1989 tapah­tu­ma on jo historiaa

    2. Eikö Koivis­ton (ja muun suo­ma­laisen poli­it­tisen eli­itin) vir­hearviot olleet ennem­min jonkin­lainen suomet­tumisen huipen­tu­ma (vaan ei valitet­ta­vati päätepiste…) — eli kun oma tule­vaisu­us oli sidot­tu mieliku­vi­in “ikuis­es­ta Suures­ta ja Mah­tavas­ta” ja Suomen ase­mas­ta NL:n syli­hau­vana samal­la kun mm. Ulko­min­is­ter­iön henkilökun­ta oli mädätet­ty idän suun­taan syvään kumar­tavil­la “asioiden oikean tilan ymmärtävil­lä” virkamiehillä — niin kyky (ja halukku­us) selvit­tää fak­to­ja ja tehdä ana­lyyt­tisiä päätelmiä kor­vau­tui omia mieliku­via tuke­val­la toiveajattelulla.

      Sinän­sähän NL:n taloudelli­nen haak­sirikko alkoi ole­maan aika selvää jo viimeistään 1980-luvulle siir­ryt­täessä. Ehkä joku 2. öljykri­isi antoi henkeään haukkoneelle sav­i­jalkaiselle jät­tiläiselle vielä muu­ta­man lisävuo­den, mut­ta suun­ta oli selvä — siitä voidaan kai kiis­tel­lä, että kiihdyt­tikö Gor­ban glas­nost pros­es­sia — vai hidastiko se sitä hip­pusen anta­mal­la neu­vos­tokansalaisille vielä pienen toivon siitä, että josko tämän saisi kuitenkin toimimaan.

      Ihan samal­la taval­la muus­sa itäblokissa pin­nanal­la kytevä tyy­tymät­tömyys oli aivan päivän selvää — kuten myös noiden maid­en hallinnon riip­pu­vu­us lop­pukädessä NL:n miehi­tysarmei­jan voimista.

      Tässä mielessä koko pros­essin kehi­tyskulku ei tietenkään ollut täysin vääjäämätön, mut­ta kuitenkin aav­is­tet­tavis­sa ole­va mah­dol­lisu­us. Jos täl­laisen fak­toi­hin perus­tu­van ana­lyysin kuitenkin tor­juu täysin mielestään ja kuun­telee mielum­min “kotiryssän” roolis­sa ole­vaa KGB-ken­raalia, niin reaal­i­maail­man tapah­tu­mat voivat aina sil­loin täl­löin päästä yllättämään.

  3. Pitää nyt hie­man kor­ja­ta, kun tästä osas­ta his­to­ri­aa alkaa olla omako­htaisi­akin muis­to­ja. Syksyl­lä 1989 Suomes­sa oli Holk­erin hal­li­tus, jos­sa Väyry­nen ei ollut. ETA-neu­vot­telu­jen ja niitä koske­van suo­ma­laisen julkisen keskustelun alka­misa­janko­hdas­ta en tiedä, mut­ta Wikipedi­an mukaan Jacques Delors ehdot­ti Euroopan talousalueen perus­tamista tam­miku­us­sa 1989. Onko tässä nyt yhdis­telmä muis­to­ja syksy­iltä 1989 ja 1991?

    1. Pitää nyt hie­man kor­ja­ta, kun tästä osas­ta his­to­ri­aa alkaa olla omako­htaisi­akin muis­to­ja. Syksyl­lä 1989 Suomes­sa oli Holk­erin hal­li­tus, jos­sa Väyry­nen ei ollut.

      Per­hana, noin sitä muisti pet­tää. Tuo tapah­tui ehdot­tomasti vuon­na 1989 ja syytin pres­i­dent­tiä ja jotain toista eduskun­nan sumut­tamis­es­ta, mut­ta ei se tietenkään voin­ut olla Väyry­nen. Kat­soin päiväkir­jas­tani. Olin pitänyt eduskun­nas­sa 10.10.1989 puheen­vuoron inte­graa­tios­ta ja arvostel­lut siinä myös Koivis­toa. Täy­tyy kor­ja­ta itse tekstiin.

      1. Osmo Soin­in­vaara: Per­hana, noin sitä muisti pet­tää. Tuo tapah­tui ehdot­tomasti vuon­na 1989 ja syytin pres­i­dent­tiä ja jotain toista eduskun­nan sumut­tamis­es­ta, mut­ta ei se tietenkään voin­ut olla Väyrynen. 

        Kyseessä saat­toi olla Pert­ti Salo­lainen ja paikkana vihrei­den liit­tokok­ous Merikarvial­la 25.11.1989:

        “Soin­in­vaara arvosteli Suomen nyky­istä keskustelua Euroopan yhden­tymis­es­tä. ‘Jos ulkona sataa ja ulos on men­tävä, on pohdit­ta­va sitä, pitääkö mukaan ottaa sateen­suo­ja ja sade­tak­ki. Sen sijaan ei kan­na­ta pohtia, olisiko hyvä, jos ei sataisi’, Soin­in­vaara kuvaili. Hänen mielestään hal­li­tus on epädemokraat­tis­es­ti salail­lut toimi­aan yhden­tymisessä. ‘Ulko­maankaup­pamin­is­teri Pert­ti Salo­lainen (kok) on ilmoit­tanut, että ei ole mitään tiedotet­tavaa ennen kuin päätök­set on tehty’, Soin­in­vaara totesi.”

        (Katri Pel­to­la, “Vihreät perus­taisi­vat Itämeri-neu­vos­ton”, HS 26.11.1989)

      2. Hyvä muis­ti­ni ei siis pet­tänyt, mut­ta mis­sä roolis­sa Väyry­nen oli toimin­ut. Puheeni mukaan hän oli estänyt keskustelua inte­graa­tion tulevaisuudesta.

        Päiväkir­jani mukaan pidin tuon puheen ilman valmis­telua, kos­ka en ollut huo­man­nut asi­aa esi­tys­listal­la. Aika pitkän puheen sitä pystyy ilman papere­i­ta pitämään.

  4. Ennen vaale­ja jut­telin erään van­hem­man rou­van kanssa. Hän sanoi ettei voi äänestää Pekka Haav­is­toa kos­ka Pekka aikoinaan vaan päät­ti jät­tää yliopis­to-opiske­lut kesken eikä edes hom­man­nut ammat­tia. Aika tarkasti vielä sanoi opin­tovi­ikko­jen määrän. Sanoi myös että Pekka on hänen mielestään syr­jäy­tynyt, ei sem­moista voi äänestää. Rooli­malli taitaa Pekka kum­minkin olla nykypäivän Suomessa.

    1. Jouni Kaup­pi:
      Ennen vaale­ja jut­telin erään van­hem­man rou­van kanssa. Hän sanoi ettei voi äänestää Pekka Haav­is­toa kos­ka Pekka aikoinaan vaan päät­ti jät­tää yliopis­to-opiske­lut kesken eikä edes hom­man­nut ammattia.Aika tarkasti vielä sanoi opin­tovi­ikko­jen määrän. Sanoi myös että Pekka on hänen mielestään syr­jäy­tynyt, ei sem­moista voi äänestää. Rooli­malli taitaa Pekka kum­minkin olla nykypäivän Suomessa.

      Kyl­lä Pekka Haav­is­to on kyl­lä pere­htynyt parem­min ulkopoli­ti­ikkaan kuin edeltäjän­sä Timo Soi­ni joka oli yksi pas­si­ivim­mistä ulko­min­is­tereistä koskaan. Luul­tavasti Eljas Erkko oli yhtä ulkona ulko­min­is­terin hom­mista kuin Timo Soi­ni. Pekka Haav­is­to on ulko­min­is­ter­inä ehkä yksi parhaim­mista joka osaa asiansa ja on pere­htynyt aikoi­hin kun­nol­la. Koulu­tus ei enään merk­itse mitään vaan ymmär­rys, koke­mus ja tietämys ja asioi­hin pere­htymi­nen kuin aka­teem­i­nen loppututkinto

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Notify me of followup comments via e-mail. You can also subscribe without commenting.