eduskuntavaalit, Hyviä ehdokkaita

Heitä olisi tarvittu eduskunnassa

Eduskuntavaalien jälkeen katse kohdistuu valituksi tulleisiin. Kerron tässä, keitä olisin jäänyt kaipaamaan. En luettele tässä kaikkia niitä, joiden rannalle jäämistä surin – en esimerkiksi kaikkia pudonneita vihreitä – vaan niitä, joilla olisi ollut erityinen painoarvo eduskunnassa ja joita on vaikea korvata.

Silvia Modig. Silvian putoaminen oli suuri tappio Vasemmistoliitolle. Fiksu huumorintajuinen ja ennen kaikkea tavoitteissaan rehellinen. Jotenkin on tullut joskus tunne, että juuri tämän rehellisyyden vuoksi ei ole aina viihtynyt puolueessaan.

Jyrki Kasvi tavallaan joutikin jo vaihtoon, koska on ollut niin pitkään, mutta hänen mukanaan vihreä ryhmä menetti paljon asiantuntemusta tietoyhteiskunnan alalla. Sillä alalla tehdään jatkuvasti tärkeitä ratkaisuja, eikä eduskunnassa oikein ole alan osaamista.

Oras Tynkkynen. Olisi tarvittu se kolmas paikka Pirkanmaalta. Merkittävä ilmastopolitiikan osaaja. Onneksi Atte Harjanne sentään valittiin.

Touko Aalto. Äänestäjät ovat julmia. Toukon asiaosaamista ja paneutumista olisi tarvittu todella. Toukon putoaminen harmittaa ylivoimaisesti eniten.

Juha Rehula Miten keskustalla on varaa menettää hänet?

Sampsa Kataja. Olin hänen kanssaan aikanaan eduskunnan verojaostossa, jota hän johti suvereenisti. Fiksu mies, joka olisi järkevöittänyt kokoomuksen ryhmää suuresti. Satakunnan vaalipiri pitäisi yhdistää Varsinais-Suomen vaalipiirin kanssa.

Jari Lindström Olen Lindströmin kanssa pääasiassa eri mieltä, mutta olen ihaillut sitä, kuinka suoraselkäisesti hän puolusti hallituksen linjaa, Paljon suoraselkäisemmin kuin kokoomuksen ja keskustan poliitikot.

Sampo Terho Vaalikeskustelujen ehdoton älykkö. Oli varaa siihen, kun mitään ei ollut menetettävänä. (Sitä en ymmärrä, miten muut ajattelivat, että heitä suosittaisiin enemmän, jos näyttelisivät tyhmempää kuin ovat.) Hyvin tervejärkisesti ajatteleva. Voisi toisessa seurassa kasvaa suureksi poliitikoksi.

Fatim Diarra Minulla oli vaali-iltana ristiriitainen olo, kun Atte Harjanne syrjäytti loppumetreillä Fatun. Atte oli minun ehdokkaani, mutta kumpa hän olisi pudottanut jonkun toisen tai kumpa vihreät olisivat saaneet sen seitsemännen kansanedustajan Helsingistä.

Mikko Kiesiläinen Liberan toiminnanjohtaja ei vastaa vihreiden prototyyppiä, mutta juuri siksi monipuolisuuden nimissä Mikkoa olisi tarvittu vihreiden ryhmässä.

 

= = =

Tämä lista ei ole täydellinen. Se johtuu siitä, ettei Ylen vaalisivujen lista pudonneista kansanedustajista ole kunnossa.

47 thoughts on “Heitä olisi tarvittu eduskunnassa

 1. Mielestäni on kyllä hyvä taito kyetä näkemään jotain hyvää myös muiden joukkueiden pelaajissa. Ei olisi haitaksi, että tämä taito löytyisi mahdollisimman monelta.

  Lindströmin hengessä minunkin on kyllä paljon helpompi kunnioittaa sellaisia ihmisiä, jotka ovat kanssani eri mieltä mutta tuovat sen selkästi esille ja ovat sen suhteen johdonmukaisia, kuin joskus samaakin mieltä olevia tuuliviirejä joiden sisäinen logiikka ontuu tai joiden kaikki tekemiset ovat muka pakon sanelemia tai muuten ainoita kuviteltavissa olevia.

    (lainaa tätä viestiä vastaukseesi)

 2. Vihreiden oikealta laidalta jäi porukkaa rannalle aika paljon. Tavallaan tietty minunkaltaisten vika, kun ei uskalla vihreitä äänestää siinä pelossa, että äänet menevät jollekin hyvin vasemmistolaiselle ydinvoiman vastustajalle, mutta toisaalta tässä on myös esimerkkitapaus siitä, että niin sille minunkin äänelle olisi tässä tapauksessa käynyt.

  Edelleen peräänkuulutan Osmonkin toivetta saada sieltä jostain pystyyn se urbaanien kansalaisten sosiaalisissa kysymyksissä liberaali markkinatalouspuolue. Vihreät eivät näytä sitä koloa täyttävän muuta kuin yksittäisillä kansanedustajilla ja siinä tapauksessa Kokoomus vastaa ihan yhtä lailla huutoon Elina Lepomäen kaltaisilla kansanedustajilla joita pääsee yhtälailla muutamia läpi.

    (lainaa tätä viestiä vastaukseesi)

 3. Ode: Minulla oli vaali-iltana ristiriitainen olo, kun Atte Harjanne syrjäytti loppumetreillä Fatun. Atte oli minun ehdokkaani, mutta kumpa hän olisi pudottanut jonkun toisen tai kumpa vihreät olisivat saaneet sen seitsemännen kansanedustajan Helsingistä.

  Kenet olisit mieluiten tiputtanut, jos oletetaan, että vain kuusi paikkaa olisi tulossa?

    (lainaa tätä viestiä vastaukseesi)

 4. Sitä en ymmärrä, miten muut ajattelivat, että heitä suosittaisiin enemmän, jos näyttelisivät tyhmempää kuin ovat.

  Ihmiset äänestävät ehdokkaita jotka kommunikoivat tavalla jonka he ymmärtävät ja joka on heille tuttua. Ehdokkaat valitsevat kommunikointitavan jolla voi menestyä.
  Älykkäillä keskustelijoilla on ekologinen lokero jokaisessa puolueessa–toisissa se on suurempi kuin toisissa–mutta yksikään puolue ei voi kasvaa suureksi intellektuelleilla.

  Vihreissä on yliedustus älykköjä ja pehmeä-arvoisia naisia. Jos puolue haluaa tästä vielä kasvaa, vihreät tarvitsee kipeästi anti-intellektuellin, mielellään miespuolisen metsästäjä-töräyttäjän jokaiseen vaalipiiriin.

  Teuvo Hakkarainen on ihastuttava esimerkki kaikille tutulle töräyttäjästä joka Vihreistä puuttuu. Jokaisessa yleisessä saunassa, keskustelufoorumissa ja huoltoaseman kahvipöydässä on tyyppi joka osallistuu keskusteluun töräyttämällä omia totuuksiaan. Hän ei varsinaisesti keskustele tai analysoi mitään, hän vain sanoo miten asiat ovat ja katsoo muita ylpeänä.

    (lainaa tätä viestiä vastaukseesi)

  1. N/A: Ihmiset äänestävät ehdokkaita jotka kommunikoivat tavallajonka he ymmärtävät ja joka on heille tuttua. Ehdokkaat valitsevat kommunikointitavan jolla voi menestyä.
   Älykkäillä keskustelijoilla on ekologinen lokerojokaisessa puolueessa–toisissa se on suurempi kuin toisissa–mutta yksikään puolueei voi kasvaa suureksiintellektuelleilla.

   Vihreissä on yliedustus älykköjä ja pehmeä-arvoisia naisia.Jos puolue haluaa tästä vielä kasvaa, vihreät tarvitsee kipeästi anti-intellektuellin, mielellään miespuolisen metsästäjä-töräyttäjän jokaiseen vaalipiiriin.

   Teuvo Hakkarainen on ihastuttava esimerkki kaikille tutulle töräyttäjästä joka Vihreistä puuttuu.Jokaisessa yleisessä saunassa, keskustelufoorumissa ja huoltoaseman kahvipöydässä on tyyppi joka osallistuu keskusteluun töräyttämällä omia totuuksiaan.Hän ei varsinaisesti keskustele tai analysoi mitään, hän vain sanoo miten asiat ovat ja katsoo muita ylpeänä.

   Kyllähän tuo Fatim Diarra olisi maalaisia koskevine kommentteineen ollut Vihreiden Teuvo Hakkarainen, mutta äänestäjien kunniaksi on sanottava, että kysyntää älyvapaille töräytyksille ei tämän enempää ollut.

     (lainaa tätä viestiä vastaukseesi)

   1. Osmo Soininvaara: Eikä se ero ollut 7 ääntä.

    Tarkistuslakenta levensi ”kaulaa” seistemästä äänestä muutaman äänen Markus Lohen hyväksi. Yhdeksän ääntä olisi pitänyt olla lisää että olisi päädytty tasatulokseen vertailuluvussa ja olisi seurannut arvonta. Kymmenellä Riikka olis päässyt sisään. Riikka oli ottanut selvää, että tämä oli historian suurin äänimäärä, jolla ehdokas ei tullut valituksi.

      (lainaa tätä viestiä vastaukseesi)

   2. Antti Kero: Tarkistuslakenta levensi “kaulaa” seistemästä äänestä muutaman äänen Markus Lohen hyväksi. Yhdeksän ääntä olisi pitänyt olla lisää että olisi päädytty tasatulokseen vertailuluvussa ja olisi seurannut arvonta. Kymmenellä Riikka olis päässyt sisään. Riikka oli ottanut selvää, että tämä oli historian suurin äänimäärä, jolla ehdokas ei tullut valituksi.

    Ja jatkettakoon vielä: nyt valituista kansanedustajista 145/200 meni läpi pienemmällä äänimäärällä kuin mitä Karppinen sai. Lapista löytyi paikoin Suomen vihreimpiä äänestysalueita mm. Äkäslopolo oli Suomen vihrein äänestyspaikka. Tietenkin pienissä populaatioissa on suuret satunnaisvaihtelut, mutta silti, kuntavaaleissa alkanut trendi jatkuu: maaseutu vihertyy.

    Näin tapahtuu osittain Vihreistä itsestään huolimatta: en ihan käsitä mitä niin korvaamatonta Vihreät sinusta Osmo menettivät Fatim Diarran jäädessä rannalle. Et avaa hänen ansioitaan tuossa tekstissä, toisin kuin muiden ehdokkaiden kohdalla. Jäätkö kenties kaipaamaan eduskunnan puhujanpöntöstä hänen rehevää satiiriaan maaseudulla asuvista ihmisistä?

      (lainaa tätä viestiä vastaukseesi)

  1. Lapin vaalipiirin 12,5% piilevä äänikynnys on hirvittävän epädemokraattinen.

   Vaaliuudistuksessa oli yritystä korjata nämä epäkohdat, mutta eihän nillä ollut läpimenon mahdollisuuksia, koska isot puolueet hyötyvät niistä.

   Demokratian uudistaminen on lähes mahdotonta, koska epäkohtien korjaamisesta hyötyvien pitäisi jäädä vähemmistöön. Siirtoäänivaalitapa on vain kaukainen unelma.

     (lainaa tätä viestiä vastaukseesi)

 5. Muistan, että persujen hajoamisen jälkeen kirjoitit jotenkin niin, että persut tulevat jumiutumaan Halla-ahon johdolla johonkin vajaan kymmenen prosentin kannatukseen. Mikä on analyysisi sille, että Halla-ahon perussuomalaiset onnistui saamaan vaalivoiton (+22 paikkaa) ja olemaan lähes koko maan suurin puolue?

    (lainaa tätä viestiä vastaukseesi)

  1. Prometheus:
   Muistan, että persujen hajoamisen jälkeen kirjoitit jotenkin niin, että persut tulevat jumiutumaan Halla-ahon johdolla johonkin vajaan kymmenen prosentin kannatukseen. Mikä on analyysisi sille, että Halla-ahon perussuomalaiset onnistui saamaan vaalivoiton (+22 paikkaa) ja olemaan lähes koko maan suurin puolue?

   Tähän olis kyllä hauska saada Osmon kommentit, mutta en odota muuta kuin radiohiljaisuutta 🙂

     (lainaa tätä viestiä vastaukseesi)

   1. Osmo 29.1.2017:

    Halla-ahoon ei juuri kukaan suhtaudu välinpitämättömästi. Hänellä on innokkaita kannattajia ja täysin torjuvia vastustajia. Perussuomalaisten kannattajista halla-aholaisia on noin puolet, eli noin 5 prosenttia suomalaisista. Jonkin verran varmaan on kannatusta perussuomalaisten äänestäjien ulkopuolella, mutta tuskin kovin paljon. Hyvä arvaus on, että Halla-ahon johtamien perussuomalaisten kannatus jää jonnekin kuuden prosentin tuntumaan.

      (lainaa tätä viestiä vastaukseesi)

   2. KJ:
    Osmo 29.1.2017:

    Hyvä arvaus on, että Halla-ahon johtamien perussuomalaisten kannatus jää jonnekin kuuden prosentin tuntumaan.

    Ai se olikin noin alhainen se Soininvaaran veikkaus.

    Seuraavaksi saamme odottaa toteutuuko Oden veikkaus Brexitin suhteen.

      (lainaa tätä viestiä vastaukseesi)

   3. Minäkin muistin tuon. Muistelen Osmon perustaneen Halla-ahon epäsos/karisman puutteeseen vs Soini. Olin vähän epäileväinen koska ihmiset, Jussikin, voivat kasvaa ja muuttua. Nyttemmin myös selvinnyt että ei puolue johtajan karisman varassa ole vaan myös ideologia/ohjelma on tärkeä. Ja ehkä Jussi sai ammattilaiselta sala-treenausta esiintymiseensä?

    Kaikki muut puolueet ilmastovihertyivät viimeistään viimeisellä viikolla, jolloin autoistaan ja lihoistaan säikähtäneet ilmastohysteeriset miehet hyppäsi viime päivinä yllättyneen Jussin syliin joka itki tänäisen Hesarin kuvissa ilosta vaikka hetero onkin.

      (lainaa tätä viestiä vastaukseesi)

 6. Vihreät voisi pyytää eduskunnassa istumärjestyksen muutosta, Vihreät kansanedustajat ovat ainakin vaalikoneiden vastausten perusteella vasemmistolaisempia kuin SDP:n kansanedustajat, huolimatta siitä että demaritkin siirtyivät näissä vaaleissa vasemalle päin. Harmi että Vihreiden talousliberaali siipi hävisi nämä vaalit sosialistisiivelle, jatkossa ääniä voi olla vaikempaa saada jos ja kun puolue näyttää olevan vain toinen vasemmistoliitto.

    (lainaa tätä viestiä vastaukseesi)

  1. peksu:
   Vihreät voisi pyytää eduskunnassa istumärjestyksen muutosta, Vihreät kansanedustajat ovat ainakin vaalikoneiden vastausten perusteella vasemmistolaisempia kuin SDP:n kansanedustajat, huolimatta siitä että demaritkin siirtyivät näissä vaaleissa vasemalle päin. Harmi että Vihreiden talousliberaali siipi hävisi nämä vaalit sosialistisiivelle, jatkossa ääniä voi olla vaikempaa saada jos ja kun puolue näyttää olevan vain toinen vasemmistoliitto.

   Jostain syystä Vihreät jatkaa edelleen evoluutiotaan. Olisin jotenkin kuvitellut, että 2000-luvulle tultaessa puolueen linja ja imago olisi valmis. Että tätä on vihreys Suomessa. Tervetuloa toimintaan ja äänestämään!

     (lainaa tätä viestiä vastaukseesi)

 7. Edelleen on yhteinen ongelma: kansalaisen vaaleissa ääni on erilainen riippuen vaalipiiristä.
  SoTe-jatko olisi luonteva ajankohta uudistaa vaalipiirit – joko yksi tai useampia sote-aluetta yhdessä vaalipiirissä, rajat kuitenkin yhteneväiset. Samalla tulisi tolkkua hallinnollisiin jakoihin, joita kukin sektori on opitimoinut kulloisenkin ministerinsä etujen mukaan.

  Jos syntyy kansalaisaloite vaalilain uudistamisesta, alekirjoitan sen. Mielellään asia kuuluisi taas hallitusohjelmaan. Tällä kertaa asia on kaikille tasa-arvoinen, aiemmin se suurin puolue tai Kepu olisi kärsinyt vallan menettämisestä.

  Nykyisin Lappi, Satakunta ja Häme ovat liian pieniä verrattuna Uudenmaan megakokokoon.
  Itä-Suomen laajoissa vaalipiireissä kansanedustajia on valiittu eri puolilta, vaikka siinä on omat ongelmansa.

    (lainaa tätä viestiä vastaukseesi)

 8. No, Aallon antimarkkinointiperformanssit ennen sairaslomaa tehosi hyvin asialinjaa arvostaviin äänestäjiin. Ja saattoi jokin nainen suuttua vaikka ei feministiksi itseään kutsuen twiittailekaan. Kaikki ei olekaan sallittua, ei ainakaan kehäykkösen ulkopuolella. Tai sitten löytyi äänestäjien mielestä parempi vaihtoehto.

    (lainaa tätä viestiä vastaukseesi)

 9. Vihreillä olisi voinut olla mennä läpi enemmänkin ehdokkaita, jos puolueen viestintälinjassa olisi ollut suurempi paino sovittelevalla, uskottavalla ja rationaalisella argumentoinnilla ja pienempi paino symboli- ja identiteettipolitiikalla. Ainakin omassa piirissäni ärtymystä herätti puolueen kampanjointi, joka tuntui olevan suunnattu ydinkannattajakunnalle, eikä niille äänestäjille, jotka epäröivät kannastaan. Tuohon vasemmistopopulistiseen identiteettipolitiikan suohon uppoaminen varsinkin näyttää uhkaavasti työntävän erityisesti sellaisia liberaaleja heteromiehiä muiden puolueiden kannattajiksi, jotka eivät halua osallistua ihmisryhmien väliseen vastakkainasetteluun, vaan haluaisivat nimenomaan kannattaa sovittelevaa, moniperspektiivistä ja yhteiskunnallisia ongelmia ratkovaa suuntausta, eikä sellaista ajattelua, jossa tietyillä ihmisryhmillä on valta sanella miten tiettyjä asioita käsitellään.

    (lainaa tätä viestiä vastaukseesi)

  1. Vihreiden evoluutio on kulkenut koko ajan kohti nuorten koulutettujen naisten edunvalvontapuoluetta, mikä taitaa olla jo aika lailla päätepisteessään – Karikin juhlisti ”feminismin voittoa” tultuaan valituksi. Lehdistöltä tuntuu vielä riittävän ymmärrystä tälle, koska useimmissa näkemissäni jutuissa suhtauduttiin vihjailevan negatiivisesti persujen äijäpainotteisuuteen, kun taas asennoituminen vihreiden vielä vinompaan jakaumaan vaihteli neutraalista hyväksyvään. Kaipa tässäkin asenteet joskus päivitetään vastaamaan nykytilaa eikä 1950-lukua…

   Juuri tämä identiteettipolitiikan vahvistuminen ja sen mukanaan tuomat antiliberaalit tabut ja dogmat olivat niitä asioita, jotka ajoivat minut pois vihreistä. Toisin kuin JTS alhaalla arvelee, ainakin omalla kohdallani päädyin tähän tulokseen aika pitkän ajan kuluessa ja nimenomaan kuuntelemalla vihreiden toimijoita ja kannattajia itseään enkä näiden poliittisia vastustajia. Vaikka arvostin (ja arvostan yhä) vihreiden profiiliin ainakin teoriassa kuuluvaa asiantuntijuuden kunnioitusta, siihen palettiin istuvat huonosti kaikkinainen tunnepohjainen pöyristyminen ja Aallon Twitter-kuvotukset.

   Näissä vaaleissa Vasemmistoliiton viesti tuntui keskittyvän enemmän vasemmiston perinteisiin arvoihin eikä alleviivannut niin paljoa hyvä vähemmistö – paha enemmistö -vastakkainasetteluja. En tiedä näkyikö tämä omassa vaalipiirissäni Varsinais-Suomessa, missä Andersson päätyi vetämään mukanaan lähinnä klassisena työväenvasemmistolaisena profiloituneen Johannes Yrttiahon. Ainakin tämä valittu linja oli mielestäni selkeämpi kuin vihreiden, joka ainakin täällä vaikutti hajanaiselta (eikä vihreät sitten saanutkaan kuin yhden paikan, mihin varmaan vaikutti myös tähtiehdokkaan puuttuminen).

     (lainaa tätä viestiä vastaukseesi)

 10. Onko kukaan muu ihmetellyt sitä kuinka alhainen Vihreiden kannatus on huolimatta olosuhdetekijöiden tarjoamasta massiivisesta vetoavusta ja ehdokkaiden pintapuolisesta laadukkuudesta.

  Jotkut Vihreät juhlivat 11.5 % kannatusta. Mielestäni tuollainen kannatuksen taso on erittäin heikko tilanteessa, jossa erinäiset ympäristövitsaukset ilmastonmuutoksesta merten saastumiseen ovat globaalin huomion keskipisteenä. Samaan aikaan kaikki kehittyneet maat ovat kaupungistuneet hurjaa vauhtia, minkä pitäisi myös sataa suoraan Vihreiden laariin. Tähän päälle se, että Vihreillä on kaikista puolueista ylivoimaisesti salonkikelpoisimmat ehdokkaat.

  Kontrastina: Persut saavat 17.5% surkealla ehdokaskatraalla tilanteessa, jossa ovat juuri menettäneet puolet kansanedustajistaan ja 4 ministeriä.

  Loogisesti tämä näyttäisi siltä että Persujen agendan kannatus on todellisuudessa paljon korkeampi kuin 17.5% ja paremmilla ehdokkailla olisivat ylivoimaisesti suurin puolue todennäköisesti yli 25% kannatuksella.

  Vastaavasti Vihreiden kannatus voi olla aika heikolla pohjalla ja siitä herkästi sulaa iso palanen mikäli olosuhdetekijät kääntyvätkin epäsuotuisammiksi tai ehdokaspopulaatio heikkenee.

  Mielestäni olosuhteiden ja ehdokaslistan puolesta Vihreiden olisi jo muutaman vaalikauden ajan pitänyt tosissaan tavoitella suurimman puolueen asemaa. Tällaista tavoitetta ei olla lähelläkään ja 11.5% kannatuksen pitäisi isossa kuvassa johtaa vakavaan itsetutkiskeluun.

    (lainaa tätä viestiä vastaukseesi)

   1. Osmo Soininvaara:
    Kuka on sanonut, että vihreät olivat tyytyväisiä 11,5 prosentin kannatukseen? Minä ainakaan en ollut.

    No meinasin lähinnä että näillä main Vihreiden kannatus käsittääkseni on jo aika pitkään pyörinyt eikä ainakaan ulospäin ole mitään suurempaa itsetutkiskelua näkynyt. Päinvastoin, Niinistön johdolla Vihreät on kaivautunut koko ajan syvemmälle siihen identiteettipolitiikan poteroon joka takaa sen, että kamppaillaan lähinnä suhteellisesta ääniosuudesta Vasemmistoliiton kanssa. Sivustakatsojan silmin on vaikuttanut että Vihreät ikään kuin tyytyy tähän tilanteeseen. Jos näin ei ole vaan tavoitellaan esim. suurimman puolueen asemaa, on strategia ollut hyvin kummallinen.

      (lainaa tätä viestiä vastaukseesi)

  1. Rogue:
   Onko kukaan muu ihmetellyt sitä kuinka alhainen Vihreiden kannatus on huolimatta olosuhdetekijöiden tarjoamasta massiivisesta vetoavusta ja ehdokkaiden pintapuolisesta laadukkuudesta.

   Jotkut Vihreät juhlivat 11.5 % kannatusta. Mielestäni tuollainen kannatuksen taso on erittäin heikko tilanteessa, jossa erinäiset ympäristövitsaukset ilmastonmuutoksesta merten saastumiseen ovat globaalin huomion keskipisteenä. Samaan aikaan kaikki kehittyneet maat ovat kaupungistuneet hurjaa vauhtia, minkä pitäisi myös sataa suoraan Vihreiden laariin. Tähän päälle se, että Vihreillä on kaikista puolueista ylivoimaisesti salonkikelpoisimmat ehdokkaat.

   Kontrastina: Persut saavat 17.5% surkealla ehdokaskatraalla tilanteessa, jossa ovat juuri menettäneet puolet kansanedustajistaan ja 4 ministeriä.

   Loogisesti tämä näyttäisi siltä että Persujen agendan kannatus on todellisuudessa paljon korkeampi kuin 17.5% ja paremmilla ehdokkailla olisivat ylivoimaisesti suurin puolue todennäköisesti yli 25% kannatuksella.

   Vastaavasti Vihreiden kannatus voi olla aika heikolla pohjalla ja siitä herkästi sulaa iso palanen mikäli olosuhdetekijät kääntyvätkin epäsuotuisammiksi tai ehdokaspopulaatio heikkenee.

   Mielestäni olosuhteiden ja ehdokaslistan puolesta Vihreiden olisi jo muutaman vaalikauden ajan pitänyt tosissaan tavoitella suurimman puolueen asemaa. Tällaista tavoitetta ei olla lähelläkään ja 11.5% kannatuksen pitäisi isossa kuvassa johtaa vakavaan itsetutkiskeluun.

   Ihmettelen tätä käsittämätöntä viestiä. Suomen naapurimaissa vihreät on täysin marginaalipuolue. Ruotsissa niukasti yli 4% äänikynnyksen, Norjassa ei pääse suurkäräjille, Virossa ei riigikoguun, Venäjästä nyt puhumattakaan. Suomihan se tässä on se outo poikkeus, jossa vihreät on keskisuuri puolue. Suomessa pikemminkin vihreät on onnistuneet huippuhyvin, saaneet ilmeisesti aikaansaavia ihmisiä mukaan toimintaan ja on käynyt vielä tuuriakin, että muut puolueet ovat jättäneet sopivasti tilaa.

     (lainaa tätä viestiä vastaukseesi)

 11. Onko käsitystä miksi ei saavutettu 23 tai jopa 24 edustajaa, jota Ylen ennustus povasi vaali-iltana? Yleensä Helsingin äänten tullessa laskettua viimeiseksi vihreiden tilanne on parantunut ääntenlaskennan myötä. Missä syy, että nyt ennuste meni pieleen?

    (lainaa tätä viestiä vastaukseesi)

  1. Siinä kävi niin, että Ylen ilmoittama vihreiden kannatus ennakkoäänissä oli liian korkea, erityisesti Helsingissä. Todellisuudessa osuutemme ennakkoäänistä oli alempi kuin Yeln ilmoittama. Kun ennakkoääniä laskettiin, ennustre heikkeni koko ajan. Sitten oli huonoa tuuria. Lapissa esimerkiksi paikka jäi 10 äänen päähän.
   Kyllä myös gallup-uutinen siitä, että Perussuomalaisista voi tulla suurin puolue, sai monet äänestämään vihreiden sijasta demareita – ja demareiden sijasta perussuomalaisia.

     (lainaa tätä viestiä vastaukseesi)

 12. Minulle ei auennut, mikä teki Sampo Terhosta vaalikeskustelujen älykön. Selkeä puheissaan kyllä. Ja miten niin muut näyttelivät tyhmempää kuin ovat. Se on tietysti selvää, että poliitikot kiertävät, kaartavat ja vastaavat ympäripyöreästi useisiin kysymyksiin.

    (lainaa tätä viestiä vastaukseesi)

 13. On olemassa sanonta ”pastori saarnaa kirkkokuorolle”. Eli omilleen eli hukkaan käytettyä aikaa ja vaivaa. Tätä vihreät tekee. Olen ps. Miksette puhu Eero Paloheimon tapaan siitä ettei planeetan etu ole tuoda afrikkaa eurooppaan?

    (lainaa tätä viestiä vastaukseesi)

  1. Maahanmuutto ei aiheuta ilmastonmuutosta mutta
   ilmastonmuutos aiheuttaa maahanmuuttoa.
   Siksi myös ps:lle ilmastonmuutoksen torjunta etusijalle.

   (Tuo on semmonen ps-tyylinen vaalislogani, nyt ei pidä tarketua pilkunpaikkaan ; ).

     (lainaa tätä viestiä vastaukseesi)

 14. Se persujen ”surkea ehdokaskatras” tuotti kuitenkin 39 edustajan paikkaa, mikä sivuaa puolueen aikaisempaa ennätystä. Vihreillä taas ehdokasasettelu epäonnistui, koska se jätti 3 paikkaa vajaaksi täydellisestä tasa-arvosta. Ehkä ensi kerralla kannattaa valita ehdokkaaksi vain naisoletettuja, niin päästään tästä ongelmasta.

  Noin yleensä ottaen eduskunnassa ei ole muita kuin ”hyviä tyyppejä”, koska näitä ihmiset äänestävät. Eihän Pekkarista, Tuomiojaa tai Kanervaa muuten olisi valittu kymmeniksi vuosiksi neljän vuoden välein.

  Kannattaa noin gallup-mielessä seurata vaalikampanjan aikaista tori-galluppia, koska persujen hyvä tulos oli nähtävissä jo väkimäärästä. Persuista saa toki olla mitä mieltä tahansa ja se on suotavaakin, mutta kukaan järkevä ihminen ei voi kiistää kampanjan ja vaalielokuvan onnistumista. Myös Halla-ahon Ylen esiintyminen tuotti yli 160 tuhatta katselukertaa kun Sipilä, joka sai seuraavaksi eniten jäi alle 100:aan tuhanteen. Kärpässarja oli sitten n. 60000 katselukertaa.

  Esiintymiskoulutusta kannattaa ehdokkaiden ostaa, koska tiedonvälitys on nykyisin, niin nopeaa, että puupökkelöt, vaikka olisivat kuinka asiantuntijoita, eivät vain menesty ellei sitten kärkiehdokas saa riittävää kannatusta.

  Positiivista näissä vaaleissa oli Sinisten, Susanna Kosken ja Ozan Yanarin putoaminen. Ensimmäiset saivat kansan halveksunnan päälleen ja jälkimmäiset halveksivat kansaa niin, että paikkaa ei suupalteille ilmaantunut.

    (lainaa tätä viestiä vastaukseesi)

 15. Vihreä puolue oppii vaaleissa toimimista tasaiseen tahtiin – tänä vuonna kampanja ja tekeminen oli parempaa kuin aiemmin. Ihan kaikkia mokia ei uusittu. Kampanjoinnin kallistuminen on osa demokratian kaventumista. Silti Eduskunnasta putoaminen ja sinne takaisin nouseminen on perinne. Luultavasti muunkin maailman näkemisen ansiosta saamme parempia kansanedustajia jatkossa.

  Voimia EU-vaaleihin, siellä on tarjolla vaikutusvaltaa – jos on energiaa, kokemusta ja taitoja. Voihan sinen valita ihmisiä jäähdyttelemään, se ei silti ole kansakunnan etu.

  Käsittääkseni aika monet käsitykset vihreistä olivat lähinnä Persujen keksintöä ja rummutusta – toki kun ihan mitä tahansa toisaa niin siihen alkaa aina joku uskomaan, kukapa kaikkea aina tarkistaisi. Lähinnä vihreissä oli asiaosaamista, joka ilmeisesti sitten on nykyisin samaa kuin ”epäisänmaallisuus” tai jotain. Jotenkin on sääli, että kummallinen koheltaminen ja tietämättömyys on se mitä varsin vaikeista asioista päättäviltä ihmisiltä jotkut erityisesti haluavat.

  Eduskuntaryhmä jossa on paljon ensimmäisen kauden kansanedustajia on haastava. Vihreillä tässä on menestymisen mahdollisukksia. Vilpittömästi toivon, että Halla-aho jaksaa paimentaa omia joukkojaan toimintatapoihin kunnialla.

    (lainaa tätä viestiä vastaukseesi)

  1. JTS:
   Käsittääkseni aika monet käsitykset vihreistä olivat lähinnä Persujen keksintöä ja rummutusta –

   Vihreistä saa oikean kuvan ihan ilman ulkopuolisten apua mm. tarkastelemalla vaalikonevastauksia ja seuraamalla vihreiden toimia Eduskunnassa ja muissa päättävissä elimissä.

   Esim. http://paivanbyrokraatti.com/2019/04/13/index_of_economic_freedom_2019/

   Halu holhota on syvällä suomalaisten puolueiden DNA:ssa. Ylen vaalikoneessa hyvä tätä mitannut kysymys kuului: ”Suomen lakien pitäisi nykyistä vapaammin antaa ihmisten tehdä omat ratkaisunsa ja kantaa niiden seuraukset.” …

   Myöskään vihreät, vaikka kuinka muuta vaalipuheissaan väittäisivät, ei ole mikään liberaali vapauspuolue. Vihreiden vastaus kysymykseen asettui janalla mukavasti SKP:n ja Kommunistisen Työväenpuolueen väliin.

     (lainaa tätä viestiä vastaukseesi)

 16. Olisi mielenkiintoista tietää kaikkien Vihreiden ehdokkaiden saamien äänien jakauma. Nythän eduskuntaan valitut keräsivät noin kolmasosan kaikista Vihreiden saamista äänistä.

  Tein pikaisen analyysin Vihreiden eduskuntaryhmästä myös sen perusteella mitä näiden vaalikonevastaukset olivat olleet. 20 edustajan joukosta 11 oli sellaisia, joiden vaalikonevastaukset muistuttivat enemmän vihreiden ehdokkaiden keskimääräisiä vastauksia kuin jonkin muun puolueen keskimääsisiä vastauksia. Yhdeksällä kansanedustajalla vaalikonevastaukset olivat lähempänä Feministisen puolueen keskiarvoa kuin Vihreitä. Kenenkään vastaukset eivät muistuttaneet enemmän vasemmistoliiton kuin Vihreiden keskiarvoa, mutta se oli kolmanneksi lähimpänä.

  Kaikenkaikkiaan eduskuntaryhmä muistutti 82.35%:sti vihreiden ehdokkaiden keskiarvoa ja 81.65% feminististä puoluetta.

  Vihreiden eduskuntaryhmä on sukupuolijakaumaltaan epätasaisin kaikista yli yhden hengen eduskuntaryhmistä. (Harkimon yhden hengen ryhmässä on toki 100% miehiä. Hirveää Sovinismia!)

  Rehellisyyden nimissä todettakoon, että pudonneen Ozan Yanarin vastauksetkin muistuttivat enemmän Feministipuolueen vastauksia kuin vihreiden vastauksia.

  Pudokkaiden tai lähelle valintaa tulleiden joukossa ei ollut kovin suurta eroa tässä, mutta muutamia löytyi joiden vastauksissa seuraavaksi lähinnä oli esimerkiksi liberaalit.

  Haavisto sanoi jossain kohtaa ettei Vihreät ole vasemmistopuolue. Kyllä se on, ja kaikesta päätellen se on joiltain osin hieman enemmän vasemmalla kuin vasemmistoliitto.

    (lainaa tätä viestiä vastaukseesi)

  1. tiedemies:
   Olisi mielenkiintoista tietää kaikkien Vihreiden ehdokkaiden saamien äänien jakauma. Nythän eduskuntaan valitut keräsivät noin kolmasosan kaikista Vihreiden saamista äänistä.

   Tein pikaisen analyysin Vihreiden eduskuntaryhmästä myös sen perusteella mitä näiden vaalikonevastaukset olivat olleet. 20 edustajan joukosta 11 oli sellaisia, joiden vaalikonevastaukset muistuttivat enemmän vihreiden ehdokkaiden keskimääräisiä vastauksia kuin jonkin muun puolueen keskimääsisiä vastauksia. Yhdeksällä kansanedustajalla vaalikonevastaukset olivat lähempänä Feministisen puolueen keskiarvoa kuin Vihreitä. Kenenkään vastaukset eivät muistuttaneet enemmän vasemmistoliiton kuin Vihreiden keskiarvoa, mutta se oli kolmanneksi lähimpänä.

   Kaikenkaikkiaan eduskuntaryhmä muistutti 82.35%:sti vihreiden ehdokkaiden keskiarvoa ja 81.65% feminististä puoluetta.

   Vihreiden eduskuntaryhmä on sukupuolijakaumaltaan epätasaisin kaikista yli yhden hengen eduskuntaryhmistä. (Harkimon yhden hengen ryhmässä on toki 100% miehiä. Hirveää Sovinismia!)

   Rehellisyyden nimissä todettakoon, että pudonneen Ozan Yanarin vastauksetkin muistuttivat enemmän Feministipuolueen vastauksia kuin vihreiden vastauksia.

   Pudokkaiden tai lähelle valintaa tulleiden joukossa ei ollut kovin suurta eroa tässä, mutta muutamia löytyi joiden vastauksissa seuraavaksi lähinnä oli esimerkiksi liberaalit.

   Haavisto sanoi jossain kohtaa ettei Vihreät ole vasemmistopuolue. Kyllä se on, ja kaikesta päätellen se on joiltain osin hieman enemmän vasemmalla kuin vasemmistoliitto.

   Kiitokset vaivannäöstäsi, tämä oli todella mielenkiintoinen analyysi ja herättää suoraan sanoen uteliaisuuden muiden puolueiden osalta. Onko esimerkiksi Kokoomuksessa äänestäjäkunta äänestänyt liberaaleja laajalla rintamalla, mutta valitut kaverikapitalisteja äänien keskittymisen takia? Mikä tilanne on demarien ja keskustan kohdalla? Soininvaarahan implikoi seuraavassa blogikirjoituksessaan, että perussuomalaisten kohdalla valituiksi päätyi maahanmuuttokriittisiä höyrypäitä, vaikka iso osa heidän äänestäjistään (todennäköisesti ne entiset demariäänestäjät) äänestivät perinteisempiä työväen edustajia.

     (lainaa tätä viestiä vastaukseesi)

 17. Vai eläkkeet vai asumistuetko pienetää.
  😬 Kukaan ei toivo joutuvansa työeläkkeelle. Näin on kuitenkin minullakin 2005 asti. Ny asun jo yksin eli seuraamuksia tulee kun liitto ei pysy kasassa kun tulot on epäsuhdassa. Nyt yritys osakas olen mutta eihän sieltä jakoa pienestä firmasta koskaan tule. Muusikkona tuttupaikka helsingin kaikki mestat. Ministereitäkin opettajana ym…
  Nyt on 1,78 euroa tilillä ja vappu tulossa. Riisikakkuja syön. Kahvit loppui tänään.
  Lehtiä ei tule. Kelan sivuilla lukee. Normaalin elämään kuuluu harrastukset. Mitkä, mitä vit…ua ne on. ?
  34 neliön paska kämppä. En mene paskaan asuntoon kun olen tietysti isoilla tuloilla tottunut aikA upeaan asuntoon. Kokoomus nosti nyt taas 7-8 eur asumistukea. Perussuomalaiset tahtovat vain tapella. Uusi nais ystävä jättää narsistin kiusaaman tyypin varmaan kun ei mihinkään ole rahaa.
  Mihin hel …iin empatia on kadonnut ja ahneus järkyttävääää. Minulle 30e olisi loppukuun ruokakassi koska en juo en polta, enkä ole ikinä näitä harrastanut.
  Nukun kaikki kauniit päivät nytkin, eli olen täysin itsemurha-ajatuksissa, ja niin on moni muukin. Tehkää nyt hel. .ti jotain. Sinuun ei satu 30 eur. Näiden ahdinkojen takia ihmiset ovat pikavippikierteessä. Se on lirissä olevien hyväksikäyttöä. Edustajat tajuavat tämän mutta niinhän se on että mitä rikkaampi, sitä ahneempi.
  Teidän kaikkien pitäisi käydä kunnon ammatissa, hautausurakoisijana. Olin 7 vuotta. Kyllä siinä oppii näkee surevia katuvia. Oppii köyhäkin valtavasti empatiaa. Se oli minun kaikkein paras ammatti arkuttaa vainajia. Kiitos.

    (lainaa tätä viestiä vastaukseesi)

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Notify me of followup comments via e-mail. You can also subscribe without commenting.