Pöydältä:
Lapinlahden sairaalan asemakaava ja kilpailun järjestäminen sairaalan myymiseksi
Petrus Pennasen valtuustoaloite Kruunuvuoren sillan avaamisesta takseille yöaikaan kolmeksi tunniksi.
Teollisuuskadun akselin kaavarungon periaatteet
Patterimäen asemakaava
Vallisaaren ja Kuninkaansaaren asemakaava
Uudet asiat
Malmin lentokentän kaavarungon tarkistus Lentoasemakortteleiden ja Nallenrinteen osalta
Suunnittelu etenee nyt vauhdilla, kun yleiskaava tuli tältä osin hyväksytyksi. Näissä kortteleissa on umpikortteleita muutettu lähiömäisemmiksi niin, että joukossa näyttäisi olevan paljon pistetaloja. Asiaa ei perusteltu listatekstissä mitenkään.
Lentokentän alueella puhutaan suurista asukasmääristä. Tälle alueelle tulisi noin 4 500 onnellista malmilaista
Jakeluliikenteen pysäköintitunnuksen käyttöönotto
Jakeluliikenteen autoille tulisi mobiilisovellus, joka oikeuttaisi pysäköimään jakeluautoille tarkoitetuilla paikoilla, jonne muilla ei ole asiaa ja maksutta maksullisilla pysäköintipaikoilla. Tarkoitus on, että sovelluksesta voi nähdä, mitkä ruudut ovat vapaita. Tunnus on maksullinen. Listateksti antaa ymmärtää, että maksulla peitetään vain järjestelmän kustannukset, mutta itse paikoista ei maksettaisi. Jakeluruudun käytöstä peritään minuuttimaksu. Voi olla, että jakeluyritysten etujen mukaista olisi, että minuuttitaksa olisi niin korkea, ettei autoa kannata jättää ruutuun ja mennä kahville tai lounaalle.
Rantasen ja Oskalan ponnet suojeltavien rakennusten ylimääräisistä kustannuksista
Rantasen ponnessa esitetään yleisesti ja Oskalan ponnesta erityisesti Hakaniemen kauppahallin kohdalla, ettei suojelun kustannuksia perittäisi käyttäjiltä. Tämän sisäisen laskutuksenhan pitäisi perustua markkinavuokriin, eikä markkinavuokra ole suojellussa rakennuksessa mitenkään korkeampi. Sikäli suojelun kustannusten pitäisi koitua omistajan, tässä tapauksessa kaupungin, tappioksi.
Hakaniemen hallin osalta suojelusta aiheutuvat lisäkulut ovat noin 1,5 M€. Asiaan on tarkoitus palata kiinteistöstrategian kohdalla.
Tulevien Malmilaisten onnellisuudesta puhuttaessa tunnen kylmän kouran lompakossani sekä samaan aikaan valitettavan lämimän tuulen jota rakentamisen massiiviset päästöt vahvistaa.
Kannattaa lukea Suomen Kuvalehden artikkkeli aiheesta Malmin lentokentän rakentaminen. Tai ainakin otsikko jos ei muuten jaksa perehtyä:
“Tuhansia kilometrejä betonipilareita, massiivisia maansiirtoja – Malmin asuntojen rakentamisesta tulee kallista ja työlästä”
ja
“Yli 14 000 kilometriä betonipilareita, joiden valmistamiseen kuluu yli puoli miljoonaa tonnia sementtiä, kolmasosa Suomen vuotuisesta tuotannosta. Sen teossa syntyy yli 350 000 tonnia hiilidioksidia.”
Veronmaksajathan tämä riemun sitten lopulta kaikin puolin hoitaa.
Malmin rakentaminen ei ole sen kummallisempaa kuin rakentaminen ylipäänsä. Helpompaa tämä on kuin Kalasataman rakentaminen. Se on totta, että r5akentamisessa kuluu sementtiä ja sementti on merkittävä hiilidioksidipäästöjen aiheuttaja. Sinänsä olisi kiva nähdä, miten tuo 14 000 kilometriä betonipilareita on laskettu, 600 metriä asukasta kohden?
Tässä tietysti näkyy vieraantuminen rakentamisen perussäännöistä.
Rakentaa kannattaa sinne missä olosuhteet on otolliset, ei sinne missä lähtökohtaisesti on isoja haasteita.
Tämä todellisuudesta vieraantuminen taas on osa Helsingin omaan napaan tuijottamisen keskusongelmaa kun tänne pitää saada lisää väkeä hinnalla millä hyvänsä.
Kalasatamassa rakentamisen peruskustannus on edes jotenkin ymmärrettävissä kun paikka on joidenkin mielestä hyvä.
Malmi ei houkuttele 6000 euron neliöhinnalla ketään.
Jäljelle jää valitettavasti yhteiskunnan maksama asuminen joka tehdään totaalisen väärällä kustannustasolla.
Rakennuskustannukset ovat jotain 3000 — 3500 euroa. Malmilla eivät asunnot mene kaupaksi 6000 eurolla, joten kaupunki joutuu tyytymään alle 2000 euron tonttihintaan. 🙁
Hinnoittelun pohjalle tulee aluksi 500 — 1000 euroa / m2 pohjakulua pilaantuneen maan, massanvaihtojen ja paalutuksen takia. Tuohon kun sitten laitetaan 3500 euroa rakennuskulu (nykyhetken validi keskiarvo pk-seudulla kaiketi) ja kaupungin tonttikate jne ollaan kyllä aika lähellä kuutta tonnia, ainakin viidessä joka ainakin oman näkemykseni mukaan on liikaa.
Vai meneekö laskelmani jossakin metsään?
Vaikka lentäjät ovat ylvästelleet vastuuttomuudellaan ja sillä, että ovat saaneet maaperän pilatuksi asumiskelvottomaksi,kovin suuria pilantuneen maan vaihtoja ei jouduta tekemään. Tämä puhe vaikeista rakentamisolosuhteista on aivan silkkaa soopaa. Erehtyä voi, mutta kun tulee oikaistuksi, ei pitäisi toitottaa samaa virheellistä sanomaa. Se on silloin jo valehtelua.
Ei noita olosuhteita voi helppoinakaan pitää eikä edes keskivaikeina.
Destian raportissa on kuitenkin otettu kantaa melko moneen asiaan jotka eivät ole aivan tavanomaisia ratkaistavia.
Mutta onko laskelmassa siis jotain väärin?
Destian alustavassa arviossa maanrakennus / perustuskulua / rakennusneliö on luokkaa 400 — 600 euroa.
Destian raportista lisäksi: ”
On suositeltavaa tehdä tutkimuksia myösulfidisavien esiintymisen selvittamiseksi maaperassä ennen rakennussuunnitelmavaihetta, koska saven korkea sulfaattipitoisuus voi aiheuttaa kustannuslisaystäesitettyihin pohjanvahvistus- ja perustuskustannuksiin.”
Onko siis hintalaskelmassa joku pielessä
3500 rakennuskulu ilman perustuksia
1000 maanrakennus ym kulut ja perustus
1000 kaupungin tonttikate
= 5500 / m2
Parhaassa tapauksessa tuosta saa tonnin pois jolloin ollaan kuitenkin myyntihinnassa siellä 5000 luokassa.
3500 Rakentaminen
400 — 600 Maanrakennuskulut
500 Tontin hinta
= 4400 — 4600 €/m2
Suurinpiirtein uskottava taso kustannuksista.
Mutta kovin isoja eikä edes pieniä negatiivisia yllätyksiä ei siis ole varaa tulla. Destian arviossa oli maamassojen siirrolle varattu 60 tuhatta euroa joka on kertaluokkana hämmästyttävä. Tavanomaisen ok-tontin massanvaihdot voivat olla jo puolet tuosta.
Epäilen että kustannusarviossa käy Länsimetrot ja hintataso karkaa yli viiden tonnin.
Arabianrannassa tuo vielä toimiikin sattuneesta syystä mutta Malmilla ei ole samoja houkuttelevuusominaisuuksia.
Tunnettuna amatöörikaupunginsuunnittelijana saat varmasti vastauksen, jos kysyt asiaa suoraan artikkelin kirjoittajalta.
Tehkää nyt ekskursio Vermon / Leppävaaran suunnalle. Paaluja uppoaa syvään ja tiheään, silti kämppiä myydään alta 5000 e / m2. No, tää on tietty Espoon puolella, eli ilma on siellä vissiin halvempaa kuin Helsingissä.
Esimerkkinä vaikka:
https://www.yit.fi/asunnot/espoo/leppavaara/vermonniitty
Myös esimerkiksi Arabianrannan ja Pikku-Huopalahden savimaat on aikanaan saatu rakennetuksi, nekin betonipaalujen päälle.
Pienkonehuvilentäjät ovat monella tapaa äänekästä porukkaa. Eikä heitä haittaa ollenkaan, että heidän huvipäristelyään joutuvat alapuolella kuuntelmemaan jatkuvasti sadat ihmiset. Samaa piittaamattomuutta kuin ajaa hiljaiseen aikaan läpi Mannerheimintien moottoripyörällä, jonka äänet on viritetty tappiin. Samaan aikaan kun Suomessa on tällaisillekin harrasteille maakunnissa loputtomasti tilaa.
Suurin osa Vallisaaresta on tarkoitus merkitä suojeltavaksi joko luontoarvojen tai kulttuurihistoriallisten arvojen vuoksi. Luontoarvoiltaan saaret ovat suunnittelijoidenkin mukaan Helsingin arvokkaimpia ketoineen, kallioineen, lepakoineen, perhosineen ja vanhoine linnoituksineen.
Miksi saarelle halutaan nyt haalia sellaisia kävijöitä, joiden saarelle tulon tarkoituksella ei ole mitään tekemistä saaren luontoarvojen kanssa, vaan mielessä on lähinnä uusi paikka hauskanpitoon, rellestämiseen ja roskaamiseen? Miksi tällaiset aktiviteetit pitäisi tuoda arvokkaalle luontosaarelle?
Malmin kaava on mennyt kyllä huomattavasti huonompaan suuntaan. Jo alunperin kaava on ollut väljä ja tehoton. Aluetta pitäisi enemmänkin tehdä kaupunkimaiseksi eikä lähiöksi. Pistetalot tuovat lähiömäisen vaikutelman omine viheralueineen, joita ei kuitenkaan päästä hyödyntämään. Eikö Malmille voitaisi kaavoittaa kunnon kaupunkia 4–8 kerroksisine umpikortteleineen. Tämän kaavan voisi kyllä laittaa uudelleen valmisteluun.
Tätä ihmettelen itsekin: miksi kaavoittaa ei-toivottua (mutu) lähiötä toivotun (mutu) keskustamaisen umpikorttelialueen sijaan? Myytiinkö tässä poliitikoille keskustamainen kaava, ja sitten yritetään (kuka?) mitään sanomatta livauttaa lähiö poliitikoilta läpi. Törkeää toimintaa!
Juuri näin. Suunnittelemaan pääsee neitseellistä tyhjää plänttiä niin kuin jossain nuoruuden tietokonepeleissä ja paras mihin suunnittelija pystyy on tehdä sitä samaa lähiötä. Yksilöllisyyden ja luovuuden osoitukseksi riittää kun kopioi sen juuri sillä hetkellä muodissa olevan yksityiskohdan useimpiin taloihin. Pastellivärin, vinon kattolinjan, ylimääräisen värillisen kontin katolle tai ranskalaisen parvekkeen esimerkiksi.
Kun voisi olla vähän rohkeampi ja tehdä sellaisen kaupunginosan, jossa ihmiset tykkäävät asua ja joka on tehokas ja toimiva. Tekisi vaikka sellaisen paremman version Kartanonkoskesta, joka olisi vielä tiiviimpi ja kaupunkimaisempi ja vähemmän pientaloja sisältävä.
Arvelen, että kaavoittaja perustelee tuota lentokenttäkaavan lähiömäistämistä rakennuttajien toiveilla, että Malmin suunnalta kotia etsivät ihmiset haluavat niitä lähiötaloja, halpaa autopaikkaa, että pääsee helposti Prismaan, ikkunaa kolmeen suuntaan, lasitettua parveketta, eivätkä tiivistä umpikorttelia lähipalveluineen.
Näin saattaa olla.
Mutta sitä kaupunkia ei Helsinkiin lisää synny, jos sitä ei mihinkään rakenneta.
Kaavoittajan pitäisi tässä nyt näyttää edelläkävijyyttä ja ottaa riskiä.