Kevyet palvelut kevyesti?

Vaik­ka valin­nan­va­paut­ta koske­vat lait onkin annet­tu eduskun­nalle, jatkan Lääkärile­hdessä pohdiskelua, miten minä tämän tek­isin. Voi olla, että tulee vielä ajankohtaiseksi.

= = = =

Ter­vey­den­huol­lon valin­nan­va­paut­ta on markki­noitu hyvil­lä mielikuvil­la, joi­ta ihmisil­lä on työter­veyshuol­losta ja yksi­ty­isitä lääkäriasemista. 

Työter­veyslääkärille pääsee nopeasti, ja tyy­tyväi­nen poti­las pois­tuu lääkärin luo­ta resep­ti kourassaan. 

Helsingis­sä saa yksi­tyiseltä ter­veysase­mal­ta ajan puolen tun­nin kulut­tua ja voi vielä vali­ta use­asta vai­h­toe­hdos­ta sen, johon on mutkat­tomin mat­ka. Ystävälli­nen lääkäri varaa vielä ajan tark­istuskäyn­nille. Ylikapasiteettia?

Suurin osa ihmi­sistä on peruster­veitä ja sik­si heille riit­tävät kevyet, hal­vat ja jous­ta­vat palvelut.

Suurin osa sote-huol­los­sa koskev­as­ta työstä taas tehdään paljon palvelui­ta käyt­tävien paris­sa, joi­ta ei työter­vey­den­huol­los­sa tapaa.

Jot­ta yksi­tyiset sotekeskuk­set eivät voisi kuo­ria help­po­hoitoisia asi­akkai­ta, niiden on otet­ta­va myös vaa­ti­vampia poti­lai­ta, jot­ka saat­ta­vat tarvi­ta apua myös sosi­aal­i­sis­sa kysymyk­sis­sä. Se suosii todel­la suuria yri­tyk­siä, kos­ka vain ne voivat tar­jo­ta kaikkea. 

Entä jos peruster­veelle enem­mistölle osoitet­taisi­in työter­veyshuol­lon tasoiset kevyet palve­lut ja paljon hoitoa vaa­ti­vat jäi­sivät yhteiskun­nan vastuulle?

Sote-palveluis­sa on taloudel­lisia kan­nus­teon­gelmia. Pain­ot­ta­mal­la mak­su­is­sa kap­i­taa­tio­ta – sotekeskus saa tulon­sa pääasi­as­sa poti­laiden lukumäärän, ei annetun hoidon perus­teel­la – väl­tetään se, että lääkäri kut­suu poti­laan tark­istuskäyn­nille aina vain uud­estaan, mut­ta syn­nytetään ali­hoidon ris­ki. Peruster­ve hyväo­sainen vai­h­taa sote-keskus­ta, jos ei saa hoitoa, mut­ta paljon palvelu­ja tarvit­se­va huono-osainen on heikos­sa ase­mas­sa tässäkin. Kun vakavak­si kas­va­vat ongel­mat vielä siir­tyvät erik­seen mak­set­taviksi, ei varhainen puut­tumi­nen motivoi. Raskashoitois­t­en poti­laiden osalta ei saa toimivia sään­töjä oikein mitenkään.  Olisi tur­val­lisem­paa, jos he oli­si­vat edelleen julkisen ter­vey­den­huol­lon vastuulla.

Jos yksi­tyiseltä lääkäri­ase­mal­ta edel­lytet­täisi­in vain työter­veyshuol­lon tasoisia palvelu­ja, niille ei myöskään mak­set­taisi kovin paljon. Kalli­it sairaudet rajat­taisi­in ulos niin kuin ne on rajat­tu työterveyshuollostakin. 

Jos näin tehtäisi­in, voitaisi­in luop­ua eril­lis­es­tä työter­veyshuol­losta – siis vapaae­htois­es­ta sairau­den hoi­dos­ta. Pakolli­nen työolo­suhteisi­in liit­tyvä jäisi.

Pää­ty­isimme per­helääkäri­jär­jestelmään, joka on koet­tu hyväk­si niin mon­es­sa maas­sa. Seon mah­do­ton­ta, jos isä ja äiti saa­vat hoidon omien työ­nan­ta­jien­sa kaut­ta ja lapset julkises­ta ter­vey­den­huol­losta. Per­helääkäri näkee helpom­min yhtey­den isän päi­htei­denkäytön, äidin mie­len­ter­veysongel­man ja lapsen oire­htimisen välillä. 

Vaik­ka raskaat poti­laat jäi­sivät kun­nan ter­veyskeskuk­sen vas­tu­ulle, toki ter­veyskeskus voisi kil­pail­la myös näistä helpoista poti­laista. Sil­loin ter­veyskeskusten pitäisi ymmärtää, että niiden tulisi voi­da antaa helpoille poti­laille lääkäri­aiko­ja viivy­tyk­set­tä. Ellei tätä tun­nus­ta sitä, että aika on kalli­im­paa kuin toisille., menet­tää työssä käyvät poti­laat yksityisille. 

Olisi toiv­ot­tavaa, että maakun­nat voivi­at kehit­tää eri­laisia ratkaisu­ja, eikä niitä kaikkia pakotet­taisi samaan kaavaan. Sel­l­ainenkin pitäisi olla mah­dol­lista, että poti­las kir­jau­tuu ter­veyskeskuk­sen asi­akkaak­si, mut­ta ter­veyskeskus ostaa kevyet palve­lut perhelääkäreiltä.

= = = =

Tyy­tyväis­es­tä poti­laas­ta resep­ti kouras­sa voi myös tul­la ongel­ma. Sote-keskusten kil­pailu­valtik­si voi kehit­tyä maine hövelinä reseptin kir­joit­ta­jana. Näin saati­in Yhdys­val­lois­sa aikaan val­ta­va opi­aat­tiri­ip­pu­vais­ten ongelma.

Kun kaik­ki resep­tit kir­jataan nyky­isin kan­ta-palvelu­un, ei pitäisi olla vaikea­ta valvoa lääkärien resep­tikäytän­töjä tekoä­lyn avul­la ja puut­tua asi­aan, kun aihet­ta ilmenee. 

 

 

 

9 vastausta artikkeliin “Kevyet palvelut kevyesti?”

  1. No minä olen tääl­läkin use­asti havain­nut sen käsi­tyk­sen, että lääkärit ovat sitä varten, että lujan ja luotet­tavu­ut­ta uhku­van käden­puris­tuk­sen jäl­keen istu­udu­taan keskustele­maan mah­dol­lisen veren­painelääk­i­tyk­sen tarpeel­lisu­ud­es­ta. Min­ua vitut­taa aina suun­nat­tomasti kun joku kuvit­telee ole­vansa “asi­akas” ja halu­aa nyt vaan keskustel­la ter­vey­teen­sä mah­dol­lis­es­ti vaikut­tavista seikoista.

    Minä halu­an vielä kieli­taitolisän. Osaan näet suomea.

  2. “Tyy­tyväis­es­tä poti­laas­ta resep­ti kouras­sa voi myös tul­la ongel­ma. Sote-keskusten kil­pailu­valtik­si voi kehit­tyä maine hövelinä reseptin kir­joit­ta­jana. Näin saati­in Yhdys­val­lois­sa aikaan val­ta­va opi­aat­tiri­ip­pu­vais­ten ongelma.”

    Yhdys­val­lois­sa saati­in tuos­ta syys­tä myös aikaan ter­vey­den­huolto­jär­jestelmä, joka mak­saa kak­si, kolme ker­taa enem­män kuin Euroopas­sa. Täältä löy­tyy BKT-osuuk­sia: https://data.worldbank.org/indicator/SH.XPD.TOTL.ZS

    Tulok­set ovat toki hyvässä työ­paikas­sa työsken­televille parem­mat kuin Euroopas­sa. Esimerkik­si on suuri toden­näköisyys, että minä (miehenä) kuolen johonkin sel­l­aiseen syöpään, joka USA:ssa seu­lotaan automaat­tis­es­ti — siis kun­han vaku­u­tus on hyvä.

    Ja sit­ten asi­as­ta toiseen: Voisiko ajatel­la, että työssä käyvät mak­saisi­vat peruster­vey­den­huol­lon itse, mut­ta saisi­vat sit­ten vero­helpo­tuk­sen, joka kat­taisi peruster­veen ihmisen keskimääräiset kulut? Muut saisi­vat “ilmaisen” (eli asi­akas­mak­sun ver­ran mak­sa­van) terveydenhuollon.

    Luulisi, että tuol­lainen sys­tee­mi olisi merkit­tävästi tehokkaampi kuin nyt suun­nitel­tu systeemi.

  3. Ihan taval­liset vaku­u­tusy­htiöt myyvät palo, liikenne, työkyvyt­tömyys yms vaku­u­tuk­sia. Ja var­maan enem­pi mielel­lään kuin kän­nykkä­vaku­u­tuk­sia. Jonk­in­ver­ran ne nuri­se­vat kun miljoon­alu­okan kor­vaus osuu kohdalle. Jos sote kali­broidaan hyvin niin työläät poti­laat ovat halu­tumpia kuin ter­veet ihan niinkuin vaku­u­tusy­htiö halu­aa mielum­min tehtaan palo­vaku­u­tuk­sen kuin kodin palo­vaku­u­tuk­sen. Hyvä tästä sotes­ta tulee kun­han poli­itikko­jen ylpeys antaa myöten kuun­nel­la vaku­u­tusy­htiöiltä miten nämä kan­nat­taa tehdä.

  4. “Kun kaik­ki resep­tit kir­jataan nyky­isin kan­ta-palvelu­un, ei pitäisi olla vaikea­ta valvoa lääkärien resep­tikäytän­töjä tekoä­lyn avul­la ja puut­tua asi­aan, kun aihet­ta ilmenee.”

    No nyt tekoä­lyratkaisu on taas mah­dol­lista, vrt edelli­nen threa­di mis­sä vaa­dit­ti­in lääkäri­työtä tois­t­en lääkärei­den kir­joit­tamien lähet­tei­den tarkistamiseen.

  5. Osmo on asian ytimessä. Nyt raken­netaan jär­jestelmää kus­tan­nuk­sista piit­taa­mat­ta. Kuitenkin pääosa ihmi­sistä ei tarvitse paikalle kuin lääkärin ja ste­toskoopin. Kivi­seinien, raskaiden organ­isaa­tioiden ja pörssiy­htiöi­den perus­t­a­mi­nen ei ole kus­tan­nuste­hokas tapa toimia perusterveydenhuollossa.

  6. Henkilö meni pikkukaupun­gin ter­veysase­malle haiman paikkeil­la ole­vien kipu­jen takia. Siel­lä ker­beros sanoi, että lääkärille on 4 vko jono. Ker­beros suosit­teli yksi­ty­istä toim­jaa. Parin päivän päästä yksi­tyisen laitok­sen sisä­tau­tilääkäri lähet­tilähet­ti poti­laan heti ultra­ääni­tutkimuk­seen syöpäepäi­lyn takia ja asia selvisi jo samana päivänä. Tämä on ihan tosi juttu.

    1. erk­ki nii­ni:
      Henkilö meni pikkukaupun­gin ter­veysase­malle haiman paikkeil­la ole­vien kipu­jen takia. Siel­lä ker­beros sanoi, että lääkärille on 4 vko jono. Ker­beros suosit­teli yksi­ty­istä toim­jaa. Parin päivän päästä yksi­tyisen laitok­sen sisä­tau­tilääkäri lähet­tilähet­ti poti­laan heti ultra­ääni­tutkimuk­seen syöpäepäi­lyn takia ja asia selvisi jo samana päivänä.Tämä on ihan tosi juttu.

      Mik­si tuo pikkukaupun­ki tuh­laa yleen­säkään rahaa ter­veysase­maan? Tämä kysymys on koko asian ydin?

  7. ” Sote-keskusten kil­pailu­valtik­si voi kehit­tyä maine hövelinä reseptin kir­joit­ta­jana. Näin saati­in Yhdys­val­lois­sa aikaan val­ta­va opi­aat­tiri­ip­pu­vais­ten ongelma.”
    Yhtä notkeasti kuin Trum­pli­ta käy tuo syyl­lis­ten löytäminen
    Mut­ta tuo höveli mak­sat­ta­mi­nen on ihan yhtä tut­tua Euroopas­sa. Vihrei­den edus­ta­jatk­lin ovat hehkut­ta­neet, kuin­ka Suomen pitäisi oppia maista, jois­sa yhteiskun­ta kor­vaa usko­mushoito­ja, kuten home­opa­ti­aa. Ylen Tiedeykkösessä Juhani Knuu­ti ker­too, kuin­ka samaan aikaan moni hal­li­tus rahoit­taa tutkimus­toim­intaa, jos­sa mm. tode­taan huuhaan ole­van huuhaa­ta ja poli­it­ti­sista syistä anta­van rahaa huuhaaseen.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Notify me of followup comments via e-mail. You can also subscribe without commenting.