EU:lle hakukone Googlen korvaajaksi

Aika moinen haloo nousisi, jos valtion virasto omistaisi Googlen kaltaisen hyvin suositun hakukoneen ja paljastuisi, että joku on maksua vastaan peukaloinut  hakukonetta maksajan edun mukaisesti. Se ei olisi vain lahjusten vastaanottamista. Peukaloimista pitäisimme moraalittomana ja hyvin haitallisena.

Kun Google tekee tätä rutiininomaisesti, pidämme sitä vain innovatiivisena liiketoimintana.

Tosin, kun Google peukaloi hakukonetta omien palvelujensa hyväksi, se ei taas käykään. Siitä tuli yli kahden miljardin sakko määräävän markkina-aseman väärinkäytöstä.

Minun on vaikea ymmärtää, mitä eroa sillä on, peukaloiko omaksi hyväkseen vai maksua vastaan asiakkaan hyväksi. On erittäin ikävää, että niin keskeinen juttu kuin Google voi kaupallisilla perusteilla suosia hauissa maksavia asiakkaita.

Niinpä on hyvin vaikea löytää vaikkapa hotellia Napolista muuten kuin näiden välistävetäjien sivuilta. Tai ihmiset ostavat konserttilippuja moninkertaisella hinnalla vilpillisesti toimivalta sveitsiläiseltä yritykseltä.

Kun tässä muutenkin valmistaudutaan Trumpin suureen kauppasotaan, Euroopan unioni voisi julkistaa vapaaseen käyttöön hakukoneen. Se voisi olla vapaa niin, että sen algoritmit ovat julkisia ja jokainen voisi itse omilla päätöksillään painottaa hakua. Tämä olisi samanlaisen verovaroin rahoitettu palvelu tiedon hyväksi kuin kirjastot.

En missään tapauksessa halua, että myöskään poliitikot pääsevät sormeilemaan algoritmia. Juuri siksi algoritmin pitää olla julkinen. Tämä EU:n hakukone olisi epäkaupallinen, mutta toivottavaa olisi, että kaupalliset toimijat voisivat rakentaa omia sovellutuksiaan sen varaan.

 

29 vastausta artikkeliin “EU:lle hakukone Googlen korvaajaksi”

 1. Aika monikin on uutta Googlea yrittänyt luoda, mutta se ei taida olla ihan helppoa.

  Googlesta ei toki voi ostaa sijoituksia algoritmin ohi luonnollisessa haussa. Mutta mainospaikkoja voi, ja osa niistä on sijoitettu hieman harhaanjohtavasti varsinaisten hakutulosten yläpuolelle.

  Ainahan voi tietysti soittaa kaikkiin napolilaisiin hotelleihin tai pyöriä paikallisella torilla kyselemässä pilettejä haluamaansa konserttiin (jos ”välistävetäjien” palvelut ei kelpaa 😉

 2. Kannatetaan.

  Kun kauppasotalistoja nyt tehtaillaan, niin sinne voisi laittaa boikotoitavaksi paitsi Googlen niin myös Facen, Applen, Twitterin ja mitä näitä muita on jotka eivät edes veroja maksa Eurooppaan. Eli myös digitaaliset tuotteet mukaan. Jos ei muuten osata, niin Kiinalta voisi kysyä miten noiden toiminta Euroopassa saadaan blokattua.

 3. Heh, nyt Osmolla ei ihan riitä tietotekniikkatietämys. Google on defacto hakukone kaikille, koska markkinat on niin päättäneet. Ihmiset löytää sen avulla asioita ja muut, AltaVista, Lycos, HotBot, on kuolleet ja kuopattu. Yahoo on muuttunut hakuagentista porttaaliksi, eikä Microsoft ole miljardeillaan ja Bing:ä Windowsin mukana pakkosyöttämällä onnistunut markkinoilta kummostakaan siivua nappaamaan. Google on teknologinen innovaatio, jonka kehittämisen ja tuotteustamisen pontimena on… raha… ja ne markkinat, joiden edellisessä postauksessa juuri kerroit tehokkaamman tuloksen tuottavan. Miten joku viranomainen, EU, pystyisi tekeen mitenkään kilpailukykystä hakujärjestelmää, jos sen pontimena ei olisi markkinat? Ja miten se voisi pärjätä markkinoilla, jos sinne ei meinaa edes Bing päästä tunkeutuun koko M$:n rahojen ja koneiston avulla?

  1. TjM:
   Heh, nyt Osmolla ei ihan riitä tietotekniikkatietämys. Google on defacto hakukone kaikille, koska markkinat on niin päättäneet. Ihmiset löytää sen avulla asioita ja muut, AltaVista, Lycos, HotBot, on kuolleet ja kuopattu. Yahoo on muuttunut hakuagentista porttaaliksi, eikä Microsoft ole miljardeillaan ja Bing:ä Windowsin mukana pakkosyöttämällä onnistunut markkinoilta kummostakaan siivua nappaamaan. Google on teknologinen innovaatio, jonka kehittämisen ja tuotteustamisen pontimena on… raha… ja ne markkinat, joiden edellisessä postauksessa juuri kerroit tehokkaamman tuloksen tuottavan. Miten joku viranomainen, EU, pystyisi tekeen mitenkään kilpailukykystä hakujärjestelmää, jos sen pontimena ei olisi markkinat? Ja miten se voisi pärjätä markkinoilla, jos sinne ei meinaa edes Bing päästä tunkeutuun koko M$:n rahojen ja koneiston avulla?

   Pitkäaikaisena googlettajana täytyy sanoa että google on kyllä mennyt vahvasti alaspäin viimeisen viiden vuoden aikana. Vaikea sillä on enää muuta tietoa löytää kuin mainoksia: lisäksi toiminnallisuus on heikentynyt paljon kun hyviä hakuoptioita (esimerkiksi keskusteluhaku) on poistettu. Myös käyttöliittymä on muuttunut hankalammaksi kun siitä on pitänyt tehdä visuaalisesti ”siistimpi”, valitettavan yleinen ongelma toki kaikkialla.

  2. TjM:
   Heh, nyt Osmolla ei ihan riitä tietotekniikkatietämys. Google on defacto hakukone kaikille, koska markkinat on niin päättäneet. Ihmiset löytää sen avulla asioita ja muut, AltaVista, Lycos, HotBot, on kuolleet ja kuopattu. Yahoo on muuttunut hakuagentista porttaaliksi, eikä Microsoft ole miljardeillaan ja Bing:ä Windowsin mukana pakkosyöttämällä onnistunut markkinoilta kummostakaan siivua nappaamaan. Google on teknologinen innovaatio, jonka kehittämisen ja tuotteustamisen pontimena on… raha… ja ne markkinat, joiden edellisessä postauksessa juuri kerroit tehokkaamman tuloksen tuottavan. Miten joku viranomainen, EU, pystyisi tekeen mitenkään kilpailukykystä hakujärjestelmää, jos sen pontimena ei olisi markkinat? Ja miten se voisi pärjätä markkinoilla, jos sinne ei meinaa edes Bing päästä tunkeutuun koko M$:n rahojen ja koneiston avulla?

   kuulostaa google piilomainokselta. yritän välttää googlen palveluita mahdollisimman paljon ja olen jopa onnistunutkin jokseenkin. mutta android tuottaa minulla pahoja harmaita hiuksia. minulla olisi käsitys että bing olisi jo voitollista niin se tarkoittaisi että se on jäädäkseen mutta ei haluaisi suositella sinänsä bing hakukonetta. viestissä ei mainittu duckduckgo hakukonetta (https://duckduckgo.com/) jolla olen jo pystynyt massa haut tekemään, tosin minun tietojeni mukaan googlen indeksi on suurempi. minä en kutsuisi googlea enää innovatiiviseksi, ehkä se oli sitä alkuaikoina nyt se on pörssiyhtiö ja se näkyy räikeästi joissakin tapauksissa ja joskus myös ylimielinenkin. varmaan monet tietää mutta google on organisoinut itsensä ja emoyhtiö on ”alphabet inc”.

   eu hakukone kuulostaa hiukkasin suunnitelmataloudelta mutta toisaalta kilpailua on lisättävä.

 4. Vaihtoehtoisia hakukoneita on kymmenittäin. Suurimpana Microsoftin Bing, tai vaikkapa venäläisten Yandex. Noiden ongelma on se ettei niillä löydä kuin murto-osan siitä mitä Googlella.

  Ja Googlen hakuja voi säätää halutessaan hyvinkin tarkkaan:
  https://www.google.com/advanced_search

  Ja mitä tulee Googlen pagerank algoritmiin, sen toimintaperiaate on tavallaan julkinen. Julkista muutumatonta algoritmia on kuitenkin helppo käyttää hyväksi, sillä jos on tiedossa millä periaatteella pääsee hakutulosten kärkeen, maksuvoimaiset tahot laittavat itsensä sinne. Internet on täynnä sivustoja joiden sisältö generoidaan automaattisesti jatkuvasti niin että ne päätyisivät googlessa korkealle, ja saisivat mainosklikkejä. Ja vastaavasti google pyrkii jatkuvasti automaattisesti poistamaan tuollaisia feikkisivustoja hakutuloksista.

  Jonkin valtiollisen tahon komiteavetoinen hakukone olisi vain välittömästi tukittu ja hajalla, ja se hautautuisi äkkiä tuhansien muiden turhien EU-hankkeiden suohon.

 5. Googlella on vuosien tuotekehitys softissaan. EU tuskin pääsee lähellekään samaan tasoon moneen vuoteen.

 6. Jos täytyy valita, jätänkö hakuhistoriani yrityksen vai viranomaisten käsiin, valitsen mielummin yrityksen. Google saa valtavan määrän oikeuden tiedonantopyyntöjä vuosittain, mutta hylkää niistä ne mitkä voi. Ottaen huomioon Euroopan viimeaikaisen kehityksen suunnan, en kovasti innostu julkisomisteisesta hakukoneesta.

  Googlen tasoiseen hakukoneeseen ei myöskään riitä pelkkä algoritmi ja nettisivujen kahlaaminen, vaan se tarvitsee myös käyttäjädataa. Tämän avaaminen olisi melkoinen riski, vaikka sitä yrittäisi kuinka anonymisoida.

 7. Väittäisin, että itse hakukoneen ”algoritmi” ei ole se isoin ongelma. Ongelma on, että projektin toteutus on nykytekniikalla liian kallista.

  Suurin ongelma ovat valtavat tietokoneklusterit, joita tarvitaan tämäntyyppisen tietokannan pystyttämiseen – ja niiden hallintaan tarvittava tekniikka. Eli Googlen tapauksessa algoritmi, koneet, verkkoyhteydet, reaaliaikaiset tietokannat, klusterien hallinta, replikointi, varmuuskopiointi jne. muodostavat äärimmäisen hiotun ”koneen”, jonka pystyttäminen, hallinta, rakentaminen, valvonta ja huolto on paitsi teknisesti äärimmäistä tarkkuutta vaativaa, myös kallista ja aikaavievää. Kun sivusto ja algoritmi on saatu valmiiksi, tämä projekti vasta alkaa – ja mistä siihen rahoitus?

  Tästäkin huolimatta, en epäile hetkeäkään etteikö vaikkapa vain Suomesta löytyisi tarvittavaa osaamista, mikäli vain rahaa löytyisi. Ongelma voipi lähinnä olla, että löytyykö kyvykkäitä projektien johtajia – vetäjien pitäisi olla jotain tekniikan tohtoreita, asiantuntijoita tai vastaavia, joilla sattuu kemiat vielä pelaamaan, jotta päästään johonkin toimivaan ratkaisuun ennenkuin rahat loppuvat ja muilla tuotoilla eläminen alkaisi – epätodennäköinen tilanne.

  Ja siltikin, projekti saattaisi kaatua vain siihen, että tulokset ovat aavistuksen huonompia kuin Googlella tai ihmiset eivät ymmärrä koko konetta käyttää, kun eivät ole siitä kuulleet.

  Google on siis ehkä hieman iso pala kakkua, mutta projekti ehkä voisi toimia jos käytettäisiin jotain muuta lähtökohtaa ensimmäisenä askeleena – voitaisiin aloittaa esimerkiksi siitä että lähdettäisiin indeksoimaan jotain tarpeeksi laadukasta tietoa – sairaaloiden potilasohjeita, yliopistojen ja lukioiden oppimateriaalia, mahdollisesti mukaan liittyviä sanomalehtiä ja muuta ihmisen kannalta hyödyllistä tietoa, esim karttatietoja etc. johon julkishallinnolla on kopiointioikeus ja tieto on periaatteessa täysin julkista, mutta sitä ei hyödynnetä riittävästi.

  Tällöin julkishallinnon ”Google” sisältäisi jo valmiiksi laadukkaampaa ja oikeampaa, asiantuntijoiden punnitsemaa ja julkishallinnon omien asiakkaiden tarvitsemaa tietoa kuin nykyinen Google

 8. ”Virallinen hakukone” johtaisi helposti hakujen sensurointiin, koska eihän EU toki voi jakaa linkkejä kiellettyyn aineistoon. Kun samalla hakurobotit kartottaisivat kaikki nettisivustot, mitkä voivat, löytyneisiin laittomuuksiin olisi lähes välttämätöntä puuttua, koska sehän on laillisuusvalvojan velvollisuus. Helposti hanke muuttuu suuntaan ”isoveli valvoo”.
  EU saisi kyllä toteuttaa sellaisen hakukoneen, jolla olisi helppo hakea tietoa lainsäädännöstä ja erilaisista määräyksistä EU:ssa ja siihen kuuluvissa maissa, yhteismarkkina-alueella kun ollaan.

 9. En nyt ihan hahmota. Googlen määräävä markkina-asema ei perustu mihinkään sellaiseen lock-in vaikutukseen, jolla se voisi pitää asiakkaat vallassaan. Kiplailevia hakukoneita on vaikka kuinka paljon, ja kuka tahansa voi niitä käyttää koska tahansa, mutta ei vaan käytä.

  Aikanaan kun Standard Oilin monopolia alettiin lainsäätäjien toimesta murtamaan, se johtui siitä että useimmiten asiakkalla ei ollut mitään mahdollisuutta hankkia öljytuotteita muualta, tai se oli aivan liian kallista. Googlea on ”pakko käyttää”, koska ollaan niin laiskoja ettei haluta kirjoittaa eri osoitetta siihen selaimen osoitekenttään.

  1. tiedemies:
   En nyt ihan hahmota. Googlen määräävä markkina-asema ei perustu mihinkään sellaiseen lock-in vaikutukseen, jolla se voisi pitää asiakkaat vallassaan. Kiplailevia hakukoneita on vaikka kuinka paljon, ja kuka tahansa voi niitä käyttää koska tahansa, mutta ei vaan käytä.

   Aikanaan kun Standard Oilin monopolia alettiin lainsäätäjien toimesta murtamaan, se johtui siitä että useimmiten asiakkalla ei ollut mitään mahdollisuutta hankkia öljytuotteita muualta, tai se oli aivan liian kallista. Googlea on “pakko käyttää”, koska ollaan niin laiskoja ettei haluta kirjoittaa eri osoitetta siihen selaimen osoitekenttään.

   Rockefeller oli suuri idealisti, joka aidosti halusi parhaan mahdollisen maailman ja hyvää kaikille ihmisille. Siihen päästäisiin siten, että Standard Oil omistaisi kaiken.

  2. tiedemies:
   En nyt ihan hahmota. Googlen määräävä markkina-asema ei perustu mihinkään sellaiseen lock-in vaikutukseen, jolla se voisi pitää asiakkaat vallassaan. Kiplailevia hakukoneita on vaikka kuinka paljon, ja kuka tahansa voi niitä käyttää koska tahansa, mutta ei vaan käytä.

   Aikanaan kun Standard Oilin monopolia alettiin lainsäätäjien toimesta murtamaan, se johtui siitä että useimmiten asiakkalla ei ollut mitään mahdollisuutta hankkia öljytuotteita muualta, tai se oli aivan liian kallista. Googlea on “pakko käyttää”, koska ollaan niin laiskoja ettei haluta kirjoittaa eri osoitetta siihen selaimen osoitekenttään.

   Siis Googlen asiakkaat on kyllä hyvinkin lukittu. Hakusanamainontaa ei juuri voi muilta ostaa, juuri siksi, koska muilla hakukoneilla ei juuri ole käyttäjiä. (käyttäjä != asiakas. Asiakas on se joka maksaa laskut.) Sosiaalisen median mainontaa voi toki ostaa vaikka facebookilta, aivan kuten luulisin, että kivihiiltä pystyi ostamaan standard oilin öljymonopolista huolimatta muilta toimijoilta.

  3. ”Googlea on “pakko käyttää”, koska ollaan niin laiskoja ettei haluta kirjoittaa eri osoitetta siihen selaimen osoitekenttään.”

   Tämä on selainvalmistajien vika !

   Joissakin käyttöjärjestelmissä (erityisesti älypuhelimien androidissa) sotketaan jopa se, mikä on osoitekenttä ja mikä on Google -hakukenttä !

   Ja jopa Windows PC:n selaimista moni tekee oletuksena Google -haun, jos osoitekenttään kirjoittaa jotaki muuta kuin kelvollisen URLin.

   Pahimmillaan jopa silloin, kun osoitekenttään kirjoittaa kelvollisen URLin, niin selain silti ei hyäksy ko. URLia, vaan tekee Google -haun, hakukriteerinä se, minkä oli tarkoitus olla URL.

   siis selaimelle ei kelpaa:

   192.168.0.15

   vaan jotta tuo hyväksyttäisiin URLina, pitää kirjoittaa:

   http://192.168.0.15/

   Tietotekniikkaa heikommin tunteville mainittakoon, että tämänkaltaista URLia tarvitaan silloin, kun omassa lähiverkossa on http -palvelin, johon halutaa ottaa yhteys. Eli tämän linki ei ole tarkoituskaan toimia julkisesta internetistä käsin.

   Erityisesti Firefox -selaimessa kun valitsee ”uusi ikkuna” niin tulee väkisin näkyviin Google -hakukenttä, ja fokus siirtyy siihen. Eli sitten pitää erikseen klikata URL -kenttään, jotta pääsee kirjoittamaan URLin, EIKÄ hakuparametreja Googlea varten !

   Eikä tätä toimintoa saa pois oikein mitenkään.

   En tiedä, jos ”puukottaisi” firefox.exe -tiedostoa siten, että kaikki sieltä löytyvät google.com -tekstit korvaisi jollain muulla, mutta millä ?

   Firefox on toki avointa lähdekoodia, mutta C ja C++ -kielten käyttö, sekä niihin liittyvän autoconf/automake -systeemin käyttö tekee muokkauksesta erittäin hankalaa !

 10. Käyttäkää Duckduckgo-hakukonetta. Se on vaihtoehto muille kaupallisille toimijoille. Käyttäjämäärä kasvaa koko ajan ja hakutulokset paranevat. Duckduckgo ei myöskään jäljitä käyttäjiä eikä myy dataa muille. Näin kertovat, uskokoon ken haluaa.

  Eurooppalaisista tietotekniikavirityksistä tulee aina mieleen Galileo, jota on rakennettu kuin Iisakin kirkkoa. Toisessa päässä on VLC-niminen multimediaviritys, joka on ranskalaisesta alkuperästään huolimatta melkoisen hyvä tuote.

  1. Anonymous:
   Käyttäkää Duckduckgo-hakukonetta. Se on vaihtoehto muille kaupallisille toimijoille. Käyttäjämäärä kasvaa koko ajan ja hakutulokset paranevat. Duckduckgo ei myöskään jäljitä käyttäjiä eikä myy dataa muille. Näin kertovat, uskokoon ken haluaa.

   Duckduckgo on toki hyvä siltä kannalta, ettei se ainakaan lupauksiensa mukaan tallenna käyttäjän tekemiä hakuja mihinkään. Toisaalta Duckduckgolla löytää olennaisesti vähemmän sivuja kuin Googlella ja hakutulokset eivät useinkaan ole yhtä osuvassa järjestyksessä, mikä heikentää sen käyttökelpoisuutta monessa tapauksessa liikaa.

   1. Toisaalta Google sitten arpoo järjestyksen aina milloin mistäkin riippuen eikä parhaiten hakutermejä vastaavasti. Eli jos osaa itse tehdä hakuja, Google on melko paska hakukone.

 11. Hakukone ei ole pelkästään hakukone vaan se on myös järjestelmä joka kerää tietoja käyttäjistä. Se ei kerää tietoja monestakin syystä eikä mainonta ole ainoa. Hakutuloksia voidaan optimoida käyttäjän profiilin perusteella paremmin vastaamaan mitä käyttäjä haluaa. Esimerkiksi Googlen Youtuben käyttäjälle ehdottamat videot on erinomainen esimerkki tästä.

  Stabiilissa ja ihmisoikeuksia kunnioittavassa poliittisessa ympäristössä on pieni riski datan joutumisesta vääriin käsiin mutta voi vain kuvitella mikä olisi tilanne jos poliittinen ympäristö ei ole ihmisoikeuksia kunnioittava demokratia. Hitler tai vaikka Isis olisi hyppinyt ilosta jos heillä olisi ollut täydellinen lista kansalaisten profiileista, potentiaalisista poliittisista vastustajista ja vainon kohteeksi valituista ihmisryhmistä. Mitä jos Trumpilla olisi avoin pääsy kaikkeen Googlen dataan ?

  Jos meillä olisi vaikkapa EU:n hallitsema suunaton hakukoneklusteri joka olisi poliittistaloudellisesti riippuvainen sitä ruokkivasta tahosta niin miten olisi tietojen kanssa. Googlella on voimakas taloudellinen kannustin luovuttaa mahdollisimman rajallisesti tietoa hallituksille koska kumartaminen yhteen suuntaan on pyllistämistä toiseen.

 12. No minä käytän Yandexia tietyissä hauissa, joskus Googlea, usein molempia. Olen siirtymässä kyllä pois Googleista, Fakebookeista sunmuista niiden härskin sensuurin ja mistäänpiittaamattoman tavoittamattomuuden takia,. Poliittisille partisaaneille ja SJW:lle on näköjään jaettu admin-oikeuksia ihan vaan tuttavankauppana hyvien veljien kesken.

 13. Voisi ajatella, että voidaan rakentaa selaimen lisäosa, joka hieman älykkäämpänä jallittaa (ohjaa) hakualgoritmia.

 14. Jos lainsäätäjä haluaisi parantaa noita tuloksia, niin yksi tapa olisi kriminalisoida tuo hakutulosten kaappaaminen.

  Nythän sitä ei kiellä kuin Googlen käyttöehdot, joten se on ihan laillista bisnestä harhauttaa googlea niin että se löytää hotellibookkarit ennen hotelleja. Ja parhaat harhauttajat tekee sen niin etteivät edes riko käyttöehtojen kirjainta.

  Ongelmahan on että se pieni hotelli jossain päivittää nettisivuaan kerran vuodessa, ja tietoa löytyy sivulta varsin vähän, ja linkkejä sille sivulle on vielä vähemmän. Ne hotellibookkaushöpöfirmat päivittää sivustoaan automaattisesti kaiken aikaa, ja pitää huolen että sivulle on paljon linkkejä ja muutenkin seuraavat tilannetta kaiken aikaa. Ja koska ne hakutulokset on personoituja, niin sen hotellin omistaja löytää hotellinsa ihan hyvin, eikä välttämättä edes tajua ongelmaa.

  Sinänsä jos törmää ongelmaan että googlella löytää vain kusettavia hakemistopalveluja, niin jonkun muun hakukoneen käyttö voi auttaa – ei ne kusettajat edes yritä niitä muita hakukoneita harhauttaa.

 15. Jos antaa hauksi ”Hotel napoli facebook”. Tulee sivutolkulla Napolilaisten hotellien facebook sivuja kärkeen. Ensimmäinen sivu näin:
  Hotel San Francesco al Monte, Napoli – Home | Facebook
  Grand Hotel Europa Napoli – Home | Facebook
  Hotel Royal Continental di Napoli – Home | Facebook
  The Ritz-Carlton Resorts of Naples – Home | Facebook
  La Controra Hostels – Home | Facebook
  GRAND HOTEL PARKERS – Home | Facebook
  Hotel Villa Capodimonte – Napoli – Home | Facebook
  ROMEO hotel – Home | Facebook

  Tietysti, jos ei halua facebook -tunnusta edes tähän tarkoitukseen, niin sitten on hankalampaa.

 16. EUn oma käyttöjärjestelmäkin (Windows ja Android kovaavaksi) voisi olla kiva. Varmaan hankkeen johtoon nimettäisiin joku advokaatti. Olettekos huomanneet, että 100MRD teknologiayhtiöiden johtaja ja perustaja on käynyt huippuyliopistoa ja kahden vuoden kuluttua lähtenyt toteuttamaan intohimoaan tehdä jotain suurta.
  Nokia oli mahtava, mutta sortui advokaattilinjalle. Pyydä anteeksi advokaateilta.

 17. Tutkimusmielessä olen käyttänyt Bingiä parin viime viikon ajan: toimisiko se jo, kymmenen vuoden jälkeen, siedettävän hyvin. Ei toimi. Ei edes englanniksi, saati suomeksi. Ei vaikka Microsoft on ainakin aiemmin niin sanotusti varastanut Googlen hakutuloksia.

  Muitakaan varteenotettavia kilpailijoita ei ole, mikä on sääli, vaihtaisin heti, jos löytyisi kunnon vaihtoehto. Google nimittäin toimii tavalla, joka ei kestä päivänvaloa. Ainakaan se ei kerro, millä periaatteilla sen työntekijät säätävät ja sensuroivat hakutuloksia. Jotakin toki on huomattu ja jotakin Google on itse kertonut. Google näyttäisi sensuroivan esimerkiksi Islamiin ja antifeminismiin liittyviä hakuja.

  Silti Google on niin hyvä, että se peittoaa kilpailijansa mennen tullen jopa silloin, kun hakee anonyymisti. Jos yksityisyys tuntuu tärkeältä, kantsii siis käyttää toista selainta, esimerkiksi Operaa, hakuihin niin, että ei kirjaudu Googleen. Tai voihan sitä varsinaistakin selainta käyttää kirjautumatta. Siinä tosin menettää joitakin ominaisuuksia, tulokset eivät ole ihan yhtä osuvia eikä saa kohdennettuja mainoksia ja tarjouksia. Ne ovat parhaimmillaan satojenkin eurojen arvoisia.

  En lainkaan usko, että EU saisi yhtä hyvän hakukoneen aikaiseksi millään järkevällä panostuksella, ei ainakaan vuosiin.

  Toisaalta voi kysyä mikä on järkevä panostus. Jos Googlesta kehittyy aito tai ainakin merkittävästi vielä nykyistä parempi tekoäly eikä kilpailijoita löydy yksinkertaisesti siksi, että tekoälyn kehittymisen vaatimat datamassat puuttuvat, ollaan kummallisessa tilanteessa. Vain yhdellä firmalla ja siten yhdellä maalla voi olla käsissään koko planeetan tulevaisuus. Olettaen siis, että supertekoäly on sellainen singulariteetti, joksi sitä väitetään. https://en.wikipedia.org/wiki/Technological_singularity

 18. EU:n hallinnoima hakukone. 10 kulutetun vuoden ja kilpailutuksessa halvimmalle firmalle maksetun 10 miljardin jälkeen kasassa olisi todennäköisesti päätös siitä että pitääkö käyttöliittymän ensimmäisen tarjolla olevan kielivaihtoehdon olla ranska vai saksa täytyy vielä ratkoa erillisessä komissiossa..

  1. Jyri:
   EU:n hallinnoima hakukone.10 kulutetun vuoden ja kilpailutuksessa halvimmalle firmalle maksetun 10 miljardin jälkeen kasassa olisi todennäköisesti päätös siitä että pitääkö käyttöliittymän ensimmäisen tarjolla olevan kielivaihtoehdon olla ranska vai saksa täytyy vielä ratkoa erillisessä komissiossa..

   Oma kokemukseni julkishallinnon tietojärjestelmähankkeista ja EU-projekteista tukee tätä näkemystä, EU:n hakukonehanke tuottaisi valtavien investointien vastineeksi vain materiaalia vitseihin. Valitettavasti Osmon hyvää tarkoittava ajatus lepää idealistisen toiveajattelun pohjalla. EU:ta ja julkisen palvelun järjestäjiä tarvitaan moniin yleishyödyllisiin tarkoituksiin, mutta softakehitykseen niiden hankinta-, päätöksenteko- ja budjetointikäytännöt sopivat mahdollisimman huonosti.

 19. Googlea on kehitetty yli 20 vuotta. Siinä on vähän etumatkaa kurottavaksi. Toki monet salaisuudet ovat jo paljastuneet, mutta sitäkin enemmän Googlella on nykyään raakaa voimaa ja dataa.

  Täydellistä hakukonealgoritmia saisi ajaa yötä päivää todella kauan, että se pääsisi samaan asemaan Googlen kanssa.

  Hakukone on hyödytön, ellei sen hakemisto ole laaja. Lisäksi, sitä hakemistoa pitää pystyä päivittämään.

 20. Hakukoneen sijaan EU:n kannattaisi rahoittaa vapaaseen käyttöön web crawler ja web scraping -työkaluilla täytetty tietovarasto. Tämä laskisi merkittävästi domain-spesifien hakukoneiden ja kokonaan uusien toistaiseksi innovoimattomien palvelujen markkinoilletulon kynnystä.

  Rahoitus jonkun yliopiston tai muun akateemisen laitoksen kautta täydellä taloudellisella autonomialla. EU:n IT-projektina mistään ei kuitenkaan tulisi mitään.

 21. EU-vetoisesta hakukoneesta haaveili (muistaakseni) Jacques Santer jo joskus vuosituhannen vaihteen aikoihin…

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Notify me of followup comments via e-mail. You can also subscribe without commenting.