Kaupunkisuunnittelu

Kaupunkisuunnittelulautakunta 25.4.2017

Maailmanhistorian kolmanneksi viimeinen Helsingin kaupunkisuunnittelulautakunnan maratonkokous – viisi tuntia  – sujui näin.

Koivusaaren asemakaavaluonnos

Yritin palauttaa asian valmisteltavaksi niin, että moottoritieliittymällä varataan vain katumaisen risteyksen vaatima tila. Ajatuksenani oli, että kadun luokitus lasketaan moottorikaduksi ja siihen laitetaan liittymäkaistalle 50 km/h kaistakohtainen nopeusrajoitus ja risteys toteutetaan T-risteyksenä. Hävisin äänin 6-3. Esitystäni puolsi Elina Moisia (vihr) ja Nuutti Hyttinen (PS). Elina sai yksimielisesti läpi lisäyksen, että pyritään estämään läpiajoliikenteen valuminen Lauttasaaren katuverkkoon.

Kävelykeskustan periaatesuunnitelma

Pöydälle Elina Moision ehdotuksesta. Risto Rautava oli tehnyt palautusesityksen, jonka mukaan kävelykeskustaa ei tosiasiassa laajennettaisi – tai siis sitä ei saa laajentaa niin, että otetaan tilaa autoilta. Tuskin tilaa on tarkoitus ottaa rakennuksia purkamallakaan.

Ensi kerralla äänestämme sitten siis tästäkin.

Uuden yleiskaava toteuttamisohjelman lyhyen aikavälin painopisteet

Risto Rautava pyysi pöydälle. Tässä vaiheessa ei ole tarkoitus ryhtyä karsimaan ehdotuksesta ikäviä rakennettavia alueita vaan se tehdään strategianeuvotteluissa.

Huopalahdentien alueen tiivistämissuunnitelmasta valmistelija oikaisi tietoani siitä, että rakentaminen olisi sidottu tunneliin, joka ohjaisi Turunväylän liikennettä Hakamäentielle.  Siihen varautumisesta on vain tehtävä päätös.

Punavuoren Telakkarannan kaava

Elina Moisio pyysi pöydälle.

Pirjontien ja Pirkkolantien ympäristön kaava

Raide-Jokeriin liittyvä tiivistyskaava. Hyväksyttiin yksimielisesti.

Laajasalon kauppakeskuksen alueen asemakaavaehdotus

Tämä ensimmäinen kaupunkibulevardikaava hyväksyttiin yksimielisesti.

Kulosaaren kerrostaloalueen täydennysrakentamisen suunnitteluperiaatteet

Hyväksyttiin yksimielisesti.

Kulosaaren ostari hyväksyttiin yksimielisesti purettavaksi ja korvattavaksi asuintaloilla, joiden pohjakerroksessa kaupat.

Asukaspysäköinnin hinnan korottaminen

Matti Niiranen (kok) esitti, ettei hintaa nostettaisi, mutta esitys kaatyui äänin 5-4. Voittaneella puolella vas, sdp ja vihr.

Caloniuksenkadun liikennesuunnitelma

Ehdotin, että ratikka saisi omat kaistat molempiin suuntiin, mutta esitys kaatui 5-3. Puolesta vihreät ja ps. Lautakunta hyväksyi yksimielisesti omaksi kannakseen, että meluisa nupukivi korvataan asfaltilla liikenteen melun vähentämiseksi. Me emme sitä asiaa kuitenkaan lopullisesti päätä.

Läntisen Brahenkadun ja Helsinginkadun liikennesuunnitelma

Hyväksyttiin yksimielisesti. Huomiotani oli kiinnittänyt se, ettei tämä hanke ollut taloudellisesti kannattava. Omien kaistojen rakentaminen ratikalle maksoi enemmän kuin tuotti liikenteellistä hyötyä seuraavien 30 vuoden aikana. Kävi kuitenkin ilmi, että kustannuksiin sisältyivät kiskojen uusiminen, joka olisi edessä joka tapauksessa. Näin ei kustannusarvioita pitäisi esittää.

Herttoniemen keskustan liikennesuunnitteluperiaatteet

Kun ei ole rahaa siihen sadan miljoonan euron maanalaiseen ratkaisuun, tästä tulee sumppu. Onneksi tulee Kruunusillat.

Kävelymatka Herttoniemen rannasta metroon pidentyy, mutta ei niin paljon kuin on pelätty, koska metrolle tehdään uusi sisääntuloaukko.

Poikkeamishakemus Sörnäisten Parrulaiturilla

Kaupunki haluaa purkaa suojellun rakennuksen, koska se on päässyt niin huonoon kuntoon, ettei ole kohtuukustannuksilla korjattavissa. Jape Lovén pyysi pöydälle.

= = =

Saimme vähän esimakua siitä, millaista tulee olemaan tulevassa jättimäisessä kaupunkiympäristölautakunnassa. Kokous kesti viisi tuntia.

10 thoughts on “Kaupunkisuunnittelulautakunta 25.4.2017

 1. ”Kävelymatka Herttoniemen rannasta metroon pidentyy, mutta ei niin paljon kuin on pelätty, koska metrolle tehdään uusi sisääntuloaukko.”

  En ymmärrä miksi tehdään huonoa kaupunkia ihan tahallaan. Autot kiertäkööt, menkööt hitaammin tai mitä vaan, kaupunki on hyväksytnyt liikkumistapojen prioriteettijärkän ja kävely on siinä ykkönen, joukkoliikenne kakkonen. Sillä pitää mennä.

    (lainaa tätä viestiä vastaukseesi)

 2. Luinpa huvikseni läpi Caloniuksenkadun suunnitelmasta tulleen ”vuorovaikutus”palautteen ja viraston sen jälkeen tehdyt ”tarkistetut” ehdotukset. Tässä on taas kerran loistoesimerkki siitä, kuinka asukkaiden antamalla palautteella pyyhitään pöytää. On tosi vaikea löytää esityksestä yhtään kohtaa, jossa olisi oikeasti otettu huomioon asukkaiden asiallisia ja paikallistuntemukseen perustuvia näkemyksiä.

  Tästä ”kuulemisesta” on tehty pelkkä farssi.

    (lainaa tätä viestiä vastaukseesi)

 3. Parrulaiturin läpihomeinen talo pitää purkaa pikaisesti, koska sen vieressä on leikkipuisto ja Kalasataman kaupunginosan ainoa puistoalue. Hylätty rakennus on riski, koska se houkuttelee sekä lapsia seikkailemaan että epätoivottua porukkaa majailemaan. En oikeasti pysty näkemään talossa mitään suojeltavaa arvoa.

    (lainaa tätä viestiä vastaukseesi)

 4. Herttoniemen liikenneympyrä on jalankulkijoille kammottava sumppu, jonka ylittäminen vaatii useimmiten kaksi pitkää odotusta liikennevaloissa. Paikka on keskeinen, koska palvelut ovat kahta puolta risteystä.

  Liikennevalojen pahan ajoituksen lisäksi kulkua haittaa jalkakäytävien huono geometria, jota voisi ratkaisevasti parantaa (ketään haittaamatta) mutkien parin neliömetrin oikaisulla.

    (lainaa tätä viestiä vastaukseesi)

 5. Herttoniemessä on jotain kovin espoolaista. Näyttää ja tuntuu autoilijoiden taivaalta. Keskellä parhaalla paikalla sojottaa pyhä jättimäinen liikenneympyrä ja kaikki on tehty autoilijoiden ehdolla. Sijaintiin nähden järjetöntä. Urbaanin kaupungin pitäisi jatkua tuonne asti.

    (lainaa tätä viestiä vastaukseesi)

 6. keskustelija:
  Herttoniemessä on jotain kovin espoolaista. Näyttää ja tuntuu autoilijoiden taivaalta. Keskellä parhaalla paikalla sojottaa pyhä jättimäinen liikenneympyrä ja kaikki on tehty autoilijoiden ehdolla. Sijaintiin nähden järjetöntä. Urbaanin kaupungin pitäisi jatkua tuonne asti.
  /blockquote>

  Herttoniemessä kannattaisi kaikki nykysuunnitelmat heittää romukoppaan ja miettiä keskusta aivan uudelleen. Tällä hetkellä Itäväylä ja linnanrakentajantie jakavat Herttoniemen keskustan palveluineen kolmeen erilliseen osaan, jolle moottoritiemäiset liikenneväylät kääntävät selkänsä. Kaiken suunnittelun pitäisi perustua siihen että Herttoniemen keskusta eheytyy kokonaisuudeksi. Linnanrakentajantiestä pitäisi muodostaa aluetta yhdistävä elävä pääkatu kivijalkaliiketiloineen. Moottoritiemäistä vaikutelmaa vähentäisi kadun kaventaminen; nykyisellään kadun leveys on yli 50 metriä. Katua voitaisiin kaventaa 15 metriä ilman että edes autokaistojen määrää tarvitsisi vähentää. Samalla pitäisi siirtää kaikki huoltoasemat ja McDonaldsit kauemmaksi kaupunkikuvaa pilaamasta. Kadun reunoille 6-8 kerroksista umpikorttelia kantakaupungin tapaan.

  Metroaseman puolelta pois kaikki maisemaa hallitsevat asfalttiaukiot. Itäväylän kattaminen voi ehkä olla liian kallista mutta jollain tavalla sen este- ja meluvaikutusta pitäisi vähentää esimerkiksi sijoittamalla rakennuksia sen yli Linnanrakentajantien sillan varteen siten, että vaikutelma yhtenäisestä kaupunkirakenteesta välittyy kävelijälle

  Herttoniemen keskustassa olisi valtavasti potentiaalia tulla eläväksi kantakaupunkimaiseksi kaupunkikeskustaksi mutta nuo liikennejärjestelyt pilaavat kaiken. Marimekon myymälä houkuttelee Herttoniemeen jopa turisteja, mutta ankea ympäristö todennäköisesti ajaa nämä takaisin keskustaan saman tien.

    (lainaa tätä viestiä vastaukseesi)

 7. Hyvä että edes Rautava puolustaa elävää kaupunkia! Henkilö ja tavara-autoliikenteen tahallinen haittaaminen tappaa keskustan.

  Laajenpi kävelykeskusta olisi kiva, mutta se vaatisi tyysti toisenlaisen kaupunki- ja seuturakenteen. Kaupunki pitäisi tiivistää, tarvitaan muitakin terveitä lähiöitä kuin Grani ja asiakasmassojen pitää olla huimasti suurempia.

  Helsinki teki liikkumiseen liittyvät ratkaisut lopullisesti 1940-luvulla, kun kaupunkirakenne päästettiin hajautumaan. Eurooppalaiset ratkaisut eivät toimi, on katsottava mallia lähinnä sellaisista kaupungeista kuin LA. Toki olisi mahdollista lähteä kehittämään kaupunkia eurooppalaisemmaksi, mutta siihen ei ole halua, jos katsoo viimeisen 25 vuoden aikana kaavoitettuja alueita. Tehdään liian tehotonta, eikä edes kaikilta osin umpikorttelia.

    (lainaa tätä viestiä vastaukseesi)

 8. keskustelija:
  Herttoniemessä on jotain kovin espoolaista… Urbaanin kaupungin pitäisi jatkua tuonne asti.

  Näinhän sitä luulisi, mutta Herttoniemi on hyvä esimerkki siitä, mikä meni pieleen. Katsokaa vaikka Googlemaps’in satelliittikuvista. Uusi alue asemalta rantaan on tehotonta. Vanha asuinalue radan luoteispuolella ei ole koskaan edes nähnyt kaupunkia. Teollisuusalue on kaupunkimaisia, mutta sekin vaatii täydennysrakentamista.

    (lainaa tätä viestiä vastaukseesi)

 9. Harri:
  … kaupunki on hyväksytnyt liikkumistapojen prioriteettijärkän ja kävely on siinä ykkönen, joukkoliikenne kakkonen. Sillä pitää mennä.

  Tuo on ihan huuhaa päätös. Julkinenliikenne on kaupunkilaisen ympäristön liikennemuoto. Helsingissä kaupunkimaisesti on rakennettu muutamia kortteleita niemellä.

    (lainaa tätä viestiä vastaukseesi)

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Notify me of followup comments via e-mail. You can also subscribe without commenting.