Mikael Jungner purki eilen pettymystään facebook-sivuillaan vaalitulokseensa.
”Arvelen että Helsingissä liberaali keskustavasemmistolainen/oikeistolainen vetää oikein hyvin, paitsi jos on demari.”
Tuskin sanon mitään kovin omaperäistä, kun sanon, että minusta Jungner on väärässä puolueessa. Sosialidemokratia olisi voinut Lipposen kauden jälkeen ottaa Jungnerin edustaman suunnan, mutta ei ottanut.
Jungner ei ole ainoa joka on väärässä puolueessa. On paljon ihmisiä, jotka haluaisivat kuulua urbaania liberalismia edustavaan puolueeseen, mutta ovat hajallaan eri puolueissa.
Myös Juhana Vartiainen havaitsi olevansa väärässä puolueessa. Pelkään pahoin, että hän joutuu tekemään saman johtopäätöksen uudestaan, koska kokoomus ei ole se liberaali urbaani puolue, jota Vartiainen ajatteli, eikä siitä sellaista tule, koska konservatiivisesta puolueesta ei voi tulla liberaalia puoluetta ja koska kokoomus on muutenkin menossa rajusti oikealle.
Koska urbaani liberalismi ei ole järjestäytynyt, koko urbanismi on heikoilla. Sillä on vaikutusta koko Suomen menestykseen. Taloudellinen kasvu tapahtuu suurissa kaupungeissa, mutta kasvun moottorina Helsinki on huomattavasti heikompi kuin on Oslo, Tukholma tai vaikka Tallinna. Ruotsissa esimerkiksi valtio tukee Tukholman kehitystä huomattavin panostuksin, meillä valtiovalta yrittää lähinnä ehkäistä kaupungistumista. http://www.hs.fi/kaupunki/art-2000005159721.html
Jos kaikki puolueet lakkautettaisiin ja ihmiset joutuisivat järjestäytymään poliittisesti uudestaan, urbaania vasemmistoliberalismia edustavasta puolueesta tulisi mahtipuolue.
Tähän puolueeseen tulisi paljon helsinkiläisiä kokoomuslaisia, mutta ei niitä moraalikonservatiiveja eikä änkyräoikeistolaisia. Siihen tulisi paljon helsinkiläisiä vihreitä, itseasiassa melkein kaikki, ja siihen tulisivat viimeiset uudistusmieliset demarit. Myös RKP:stä tulisi mukaan huomattava osa ja mahtuisipa joukkoon jokin Olli Rehnin kaltainen keskustalainenkin. Moni urbaani liberaali äänestikin Jan Vapaavuorta – ja sai valtuustoon kaiken maailman homojen vastustajia.
Tämä puolue asemoituisi Ståhlbergin terminologian mukaan porvarilliseen vasemmistoon. Porvarilliseen, koska se ei ajattelisi maailmaa ay-liikkeen silmälasien läpi, vaan ottaisi markkinatalouden annettuna tosiasiana.
Vasemmistoon, koska talouspolitiikassa tämä puolue tähtäisi sosiaaliseen oikeudenmukaisuuteen, kuten valtaosa suomalaisista, mutta pyrkisi tähän tavoitteeseen aivan toisella tavalla kuin nykypäivän demarit. Se eroaisi oikeistolaisista libertaareista siinä, että lähtökohtana olisi markkinavirheiden ja ulkoisvaikutusten korjaaminen – siellä oikeallahan ajatellaan, ettei mitään markkinavirheitä tai huomioon otettavia ulkoisvaikutuksia ole ja että eriarvoisuus nyt vain on luonnollinen asia.
Talousteoreettista (mikrotaloustiedettä) se soveltaisi aivan toisella otteella kuin mitä mikään poliittinen puolue nyt tekee Suomessa.
En kuitenkaan pidä kovin realistisena ajatuksena uuden urbaania liberalismia edustavan puolueen synnyttämistä. Näillä puolueilla suunnilleen mennään, jotka meillä nyt on. Tietysti voisi perustaa jonkinlaisen urbaania liberalismia edistävän poikkipoliittisen kansalaisjärjestön.
Eniten urbaaneja liberaaleja on vihreissä, ja tämä suuntaus vahvistui huomattavasti kunnallisvaaleissa ja levisi voimalla Helsingin ulkopuolelle. Vihreiden pitäisi koota tätä joukkoa voimaperäisemmin, jolloin puolueen on myös muututtava yhä selkeämmin yleispuolueeksi ja hyväksyttävä se, että moni tulee puolueeseen puolustamaan urbaania liberalismia enemmän kuin vastustamaan ydinvoimaa tai suojelemaan metsäluontoa. Tilaa pitäisi olla sekä Jungnerille että Juhana Vartiaiselle.
Ketkä kokoomuksen uudessa valtuustoryhmässä ovat “kaiken maailman homojen vastustajia”?
Hesari on käynyt läpi valittujen vaalikonevastaukset. Tieto on sieltä. Kysymyksenä oli homojen ja lesbojen oikeus adoptoida.
Täydellinen summaus. Oma poliittinen dream teamini käsittäisi nimenomaan Suvi-Anne Siimeksen, Juhana Vartiaisen, Mikael Jungnerin ja blogin kirjoittajan eli Soininvaaran kaltaisia urbaaneja liberaaleja.
Tervehtisin ilolla kehitystä, jossa kaikkien puolueiden vasemmistoliberaalit liittyisivät yhteen. Luonnollisin viiteryhmä tälle yhteenliittymälle olisi varmaankin Vihreä liitto, sillä uuden puolueen rekisteröiminen ja toiminnan aloittaminen lienee aina sotkuista puuhaa ja Liberaalipuolueen nimi on jo päässyt ryvettymään libertaarien käsissä.
Halusin tuoda hetki sitten löytämäni paperin lukijoille julki
Why people prefer unequal societies: https://www.nature.com/articles/s41562-017‑0082
“we argue that humans naturally favour fair distributions, not equal ones”
Minusta näyttää että Suomessa vasemmisto on hakenut lähinnä tuota equal distributionia. Kaitpa tuo kuitenkin on makuasia mikä on fair.
Ihan saa jotenkin kuvan että luonnonsuojelijat olisivat jotenkin estämässä jotain vihreissä. Tälläkin vaalikaudella Sinnemäki veti maton alta samoilta metsäaktiiveilta joiden kanssa vielä puuhasteli metsien puolesta valtuutettuna, ja Oskala kaupunginhallituksessa virtavesiaktiiveilta, joilla oli kova työ saada VKK:n patoasia edes valtuustoon. Oskalaa ei sitten kiinnostanut edes näön vuoksi yrittää asian suhteen. Stranius on Helsingissä enää ainoa joka profiloituu luonnonsuojelijaksi, joten kumma itku urbanistien puolesta, kun muita ei enää mukana oikein ole. On hullua yrittää ajaa sitten viimeisetkin luonnonsuojelijat ulos, jotka kävivät puolueesta huolimatta äänestämässä Straniusta. Eli kyllä se niin on, että luonnonsuojelijat ovat voimattomana vähemmistönä, eikä toisinpäin.
Itse en ymmärrä miksi aikuinen mies haaveilee aina vaan jostain uudesta puolueesta, ja siitä että olisi pitänyt mennä demareihin vuosikymmeniä sitten. Ihan yhtä hyvin voisi vihreistä tehdä aidon puolueen jolla olisi selvä johto. Nyt Helsingissä kukaan ei johda, keneltäkään ei saa puolueen mielipidettä, vaan koko homma on vaan olemista ja reakointia jos on aivan pakko. Ensin pitäisi valita oikeita aloitekykyisiä johtajia, eikä sinnemäkiä, jotka jäävät jo väsähtäneen näköisten vapaavuorien jalkoihin.
Se että urbanismi, eli tässä tapauksessa kaupunkisuunnittelu, ei noussut vaaliaiheeksi sen vertaa että esimerkiksi Särelä olisi päässyt läpi, ei johtunyt metsien suojelemisesta tai ydinvoimasta, joten kannattaisi katsoa peiliin ja ymmärtää ettei olla vielä siinä vaiheessa, että pelkällä blogilla saisi vaikutettua vaaleihin. Ei suuri yleisö seuraa politiikkaa niin tarkasti.
Vartiainen valitsi väärin, mutta Jungnerin kannattaisi jo väistyä politiikasta.
Kun muistaa vaikkapa viimeisen vuoden ajalta tapahtumia Euroopassa ja äsken Tukholmassa niin tämä urbaani liberalismi naiivissa hyväuskoisuudessaan on ollut kohtalokkaan väärässä.
Osmo, olen samaa mieltä siitä että Mikael on väärässä puolueessa. Mutta eduskunnasta käsin katsoen en oikein allekirjoita kaikkia luonnehdintojasi vihreistä ja Kokoomuksesta, ja niissä on minusta hieman sitä sävyä, että kirjoitat sen mitä haluat uskoa. Ehkä Kokoomus-käsityksiäsi hallitsevat kunnallispoliittiset kokemukset, joista myönnän auliisti etten tiedä mitään.
Minulla ei ollut kovin paljon ennakkokäsityksiä Kokoomuksesta, mutta sinun pelottelusi konservatiivioikeistosta ovat mielestäni olleet yliampuvia. Ehkä arvokonservatiivit menevät piiloon kun minä olen huoneessa, mutta eduskuntaryhmän keskustelua hallitsevat arvoliberaalit ja modernit, kuten Mykkänen, Sirén, Lepomäki, Jaskari, Multala, Vikman, … . Lähes kaikki tuntemani nuoret kokoomusnaiset ovat urbaaneja feministejä.
“Konservatiivisesta puolueesta ei voi koskaan tulla … ” … ei vakuuta sekään. Kokoomushan nimenomaan on hyväksynyt hyvinvointivaltion ja peruskoulun vaikka alun perin vastaanhangoiteltiin. Nyt ajetaan samaa päivähoitomallia kuin SAK. Ja tasa-arvoista avioliittolakia vastaan äänesti viimeksi muistaakseni vain 1 edustaja. Ei ehkä piinkovaa konservatismia. Tietysti ei arvokartta voi ihan vastata Vihreitä, jo siksi, että on laajempi ikä- ja aluejakauma.
Ja ihan kummallinen on väitteesi, että markkinaepäonnistumisia ei kokoomuslaisten mielestä olisi. Tässä puolueessa käydään taatusti parasta keskustelua markkinatalouden hienosäädöstä. Ja kun olen kysynyt kokoomuslaisilta, mikä olisi optimaalinen veroaste, kukaan ei ole maininnut alhaisempaa lukua kuin 40% ja useimmat ovat sujut nykyisen kanssa. Ei siis mitään ihan raivokasta libertarismia.
Vihreissä on puolestaan tunnetusti koko politiikan skaala, vihreiden vasemmistopää mahtuisi Vasemmistoliittoon ja markkinaliberaali pää Kokoomukseen. Vaalikoneiden arvokartan ja keskustelujen perusteella Vihreissä on myös aika paljon sellaista periaatevasemmistoa, joka vierastaa kaikkia markkinoita, ja löytyy myös maataloustukien nostamisen puolustajia. Eivätkä kaikki Vihreiden markkinaliberaalit varmaankaan tunne oloaan täysin kotoisaksi siinä Vihreässä liitossa, jota Ville ja Emma ovat viime vuoden aikana määrittäneet, jo siksi, että julkista budjettirajoitusta ei oteta riittävän vakavasti.
Epätäydellisiä ollaan kaikki, ja varmaan minä voisin toimia hyvin paitsi Kokoomuksessa niin myös Vihreissä tai RKP:ssä. Mutta ihan hyvin olen viihtynyt, ja myös saanut osakseni arvostusta.
Eikös urbaania liberalismia edistävä foorumi ole jo: Libera nimittäin. Sen puitteissa ainakin Pursiainen ja hänen kollegansa promoavat kaupungistumista ja kaikenlaisen taloustieteellisen analyysin käyttöä päätöksenteossa.
Liberassa on paljon hyvää, mutta tämä minn hahmotelmani edustaisi vasemmistoliberalismia. Vaikka liberan väki ei ole niin oikeistolaista minä heitä pidetään, aika oikeistolaista silti.
Demarit yrittivät omia Supercellin menestystä itselleen, kun yrityksen omistajat ilmoittivat maksavansa veronsa mielellään… Verothan pitää yleensä maksaa, paitsi jos on tarpeeksi äveriäs 😉 Tämä lienee yksi sosiaalisen oikeudenmukaisuuden alue, jossa olisi tehtävää, mutta kaikenlaisten kansainvälisten ym. sopimusten vuoksi ei voida tehdä.
Itse kun olen miettinyt, että Osmo on nykyään kummallisessa porukassa. Vihreiden pj:n jutut muistuttavat lähinnä Arhinmäen sopertelua. Oikeistovihreät ja insinöörivihreät ovat tiessään puolueesta.
Vasemmisto kannattaa taloudellisten varojen tasajakoa ja liberalisimi yksilönvapautta, eli taloudelliset varat kuuluvat omistajilleen, niin eikö silloin vasemmisto + liberalismi = vasemmistoliberalismi ole oksymoroni?
“Eniten urbaaneja liberaaleja on vihreissä, ja tämä suuntaus vahvistui huomattavasti kunnallisvaaleissa ja levisi voimalla Helsingin ulkopuolelle.”
Tämä pätee varmasti ehdokkaisiin. Yleensä vaan järkivihreät eivät pääse läpi vaan valtuuteuiksi valikoitu Vasemmistoliittoa lähellä olevia punavihreitä. Itse olen kallistumassa yhä enemmän listavaalien kannalle. Nykyisessä järjestelmässä on ihan arpapeliä, kenelle ääni todellisuudessa menee.
PS. Arvasitte oikein. Oma ehdokkaani ei mennyt läpi näissäkään vaaleissa.
Urbaani liberalismi kuulostaa hyvältä, ja totta on että se väki on nyt hajaantuneena eri puolueisiin.
Minä kyllä haluaisin sinne mukaan sen metsäluonnon suojelemisenkin. Tai siis laajemmin sanoen: ympäristöongelmien tiedostamisen ja toimenpiteet niihin puuttumiseksi!
Olen Juhana Vartiaisen kanssa samaa mieltä siitä, että kokoomuksessa on vallan fiksuakin oikeistolaisuutta.
Puolue on kuitenkin suuri ja seinät leveällä, joten mukaan mahtuu myös muutakin. Missäs muualla ne änkyräoikeistolaiset olisivat? Tavallista kansalaista mietityttää se mikä näkemys puolueessa hallitsee?
Vihreät jakaantuvat poliittisella kentällä, kun puhutaan perinteisestä jaosta oikeistoon ja vasemmistoon, toki vielä laveammin. Olen kuitenkin pitänyt puolueessa juuri siitä, että tämä vähän vanhentuneelta tuntuva jako on menettänyt merkitystään.
Olin jo vastaamassa Osmolle, koska a) pidän häntä fiksuimpana vihreänä ja b) minusta hänen tilanneanalyysi ei oikein täsmännyt. Onnekseni juhana kirjoitti jo erittäin valaisevan vastauksen joka vastasi paremmin kuin olisin itse osannut vastata. Lisäisin tähän ehkä vain että ehkä Osmo, sinun itse pitäisi miettiä oikeaa viiteryhmää, koska hyvinpunnitut kirjoituksesi ovat olleet aika kaukana tästä annisinnemäki-villeniinistö-emmakari ‑linjasta. Vihreät ovat lähteneet armottomalle populistipolulle, josta jopa Timo Soini olisi kateellinen. Järki-vihreät: Osmo ja Sauri on työnnetty taakse. Ehkä tärkeämpää kuin Osmon ja Pekan ammattitaidon sivuuttaminen on se fakta että on luovuttu järkipolitiikasta ja siirrytty tunnepolitiikkaan. Harmillista.
Jos tulkitsin Osmo oikein, kaipaat arvoiltaan edistyksellistä puoluetta, joka luottaa talousasioissa nykyistä vahvemmin taloustieteeseen.
Tuo on nimittäin myös se tapa jolla minäkin asioista ajattelen. Ainut mikä oikeastaan jää kysymysmerkiksi on, miksi kutsut tuota porvarilliseksi vasemmistoksi tai urbaaniksi liberaaliudeksi, kun syvästi taloustieteeseen nojaavaa ajatusmaailmaa plus arvoliberaalia katsantokantaa on perinteisesti kutsuttu.. no, lähinnä vain liberaaliudeksi. Poliittisen kompassin oikeaksi alanurkaksi.
Tuskin löydät montaakaan liberaaliksi itseään kutsuvaa, joka ei allekirjoittaisi sanomaasi siitä, että valtiovallan tulisi nimenomaan olla markkinavirheiden ja ulkoisvaikutusten korjaamisen roolissa.
Toinen kommentoija mainiosti totesi, että näitä näkemyksiä ajaa jo Libera. Syy miksi karsastat sitä lienee, että Libera on oikealla — ja sinä haluaisit tekstisi perusteella myös olla oikealla, mutta kovin mielellään kutsua sitä vasemmaksi.
Väittäisin, että Ruotsissakin urbaanin liberalistisen porukan toimet ovat säästäneet satoja ihmishenkiä esim. pienhiukkasilta ja auto-onnettomuuksilta. Eli voiton puolella ollaan vielä ;D
Omassa teknokraattiporukassa kaikki ovat kyllä nuivia, mutta lähinnä taloudellisista syistä. Terrorismihysterian lietsominen on vastustajan pussiin pelaamista.
Mikael Jungner voi olla liberaali, muttei kyllä missään tapauksessa vihreä. Hänellä on missio uudistaa sdp liberaaliksi arvopuolueeksi. Itse en ihan pidä, Mikaelin ajatusta 40% veroastetta kohtuullisena, mutta kateusverot sekä kannustinloukut ovat kyllä progressiivisen verotuksen ongelmia. Hänellä on myös ilmeisesti unelma säilyttää progressio ja poistaa sen ongelmat. Jungner on haaveilija, idealisti, hänellä on monia hyviä ajatuksia, joita kannattaa kuunnella. Jungnerin tuominen vihreisiin, olisi kuitenkin virhe. Me jäsenet, emme halua sosiaalidemokratiaa puolueeseen, me haluamme järjen ja vihreiden arvojen säilyttämistä. Meillä monia aarteita kasvamassa loistaviksi johtajiksi, mm Emma Kari ja Touko Aalto. Annetaan nyt heille ja monille muille vihreille nouseville tähdille kaikki se tuki mitä on mahdollista antaa. Jungnerin tapaisilla vanhan liiton miehillä ei vihreitä viedä eteenpäin, luottakaa nuoriin, vihreisiin miehiin ja naisiin.
Kun muistaa mitä juuri äsken tapahtui Tukholmassa ihan muutama päivä ennen vaaleja, ja katsoo siihen nimenomaan rinnastaen vaalien tuloksia, tietää että Suomen kansa on valmis rakentamaan vaalituloksen näillä pelimerkeillä tätä maata eikä vaipuvaan pelko-ideologioihin. Naiivia on myös kuvitella, että vetämällä kaikki rajat kiinni ja heittämällä kaikki ulkosuomalaiset ja maahanmuuttajat pihalle, jotenkin ratkaisisi kaikki tämän maan ongelmat.
Eli kaikki ok kunhan terroristien rekkojen alle jää vähemmän ihmisiä kuin mitä tilastojen mukaan on säästynyt pienhiukkaskuolemalta?
Tiedän, että tässä blogissa ei sallita keskustelua maahanmuutosta. Kun aihe on kuitenkin urbaani liberalismi, niin olisi tärkeää kuulla mikä on sitä kannattavien ihmisten ratkaisu jolla estetään Pariisin, Brysselin, Nizzan, Lontoon, Berliinin, Pietarin ja Tukholman tapahtumien toistuminen, vaikkapa Helsingissä? Lisää liberalismia?
Jos ei ole ratkaisua niin urbaanilla liberismilla ei ole tulevaisuutta.
Ymmärrän oikean alanurkan niin, että siellä julkisen vallan roolista halutaan mahdollisimman pieni ja lainsäädännöstäkin mahdollisimman kevyt. Hyinvointiyhteiskunta on vasemmalta päin tuleva ajatus, olkoonkin että kokoomuskin sitä virallisesti nykyisin kannattaa.
Mielestäni meidän vihreiden seuraava haaste on nimeomaan esittää ja kommunikoida selkeästi talouspoliittinen ajattelumme ulos. Samalla täytyy myös tehdä tarkempaa määritystä linjasta esimerkiksi elinkeino- ja työllisyyspolitiikan osalta. Voi sanoa, että niin pitkään, kun markkinavihreät eivät saa ansaitsemaansa kannatusta äänestäjiltä, emme pysty haastamaan Kokoomuksen ja SDP:n linjoja edustamallamme kolmannella vaihtoehdolla. Kohdallamme talouspoliittinen keskustelu taittuu liian usein arvokeskusteluksi. Itse olen kyllästynyt Kokoomuksen pilkkakirveen heilutteluun, jonka seurauksena vihreät nähdään aina vain veronkorotuspuolueena, vaikka meillä on kirkkain käsitys tämän päivän työmarkkinoiden vaatimuksista, olemme kärkipuolue suomalaisen osaamisen ja asiantuntijuuden puolestapuhujana sekä pienyrittäjyyden edistämisessä.
Otetaanko haaste vastaan?
Vihreistä on tulossa yhä enemmän (nuorten) naisten oma feministinen puolue. Sellainen on yhtä kaukana liberlisista kuin kommunismi demokratiasta.
Puolue, joka asettaisi ykkösarvokseen totuuteen ja kriittisyyteen perustuvan liberlismin saisi minutkin taas äänestämään. Vihreät pettävät itseään, jos kuvittelevat edustavan noita arvoja.
“Vasemmistoon, koska talouspolitiikassa tämä puolue tähtäisi sosiaaliseen oikeudenmukaisuuteen”
Kertoisitko millä logiikalla sosiaalinen oikeudenmukaisuus on vasemmiston yksinoikeus?
Juhana, hieno vastaus ja aivan upeaa että suomalaista poliittista keskustelua voidaan käydä asiallisesti vaikka blogissa.
Mutta… esim KE Rydman ei edusta mitenkään liberaaleja arvoja, ja taas Koski, Häkkänen, Lehti erittäinkin talousliberaaleja arvoja. Nämä vain eduskuntaryhmästä. Se kenen kanssa sinä käyt keskustelua ei ole “kokoomus” vaan se, joka tekee politiikkaa. Se jonka liberaalit jäsenet ajavat konservatiivien asioita.
Mutta hyvää jatkoa, toivon että myös kokoomus tekee sitä politiikkaa, jonka puolesta sinä puhut ja että vihreät pääsevät irti oravanpapanoistaan.
Stadia odotan kuitenkin stadilaisten ajattelevan, sitä että se on monien ihmisten kotikaupunki ja ylpeyden aihe. Emme asu täällä turistien, talouden, kilpailun vuoksi. Vaan koska olemme helsinkiläisiä ja kotiseuturakkaita. Meille hki onkaupunkilaisuuden ainoa vaihtoehto tässä maassa. Pitäkää se mielessä, kun valtuustotyötä teette.
T:joni
Sinänsä hyvä pointti, mutta menee täysin ohi itse asiasta. Terrorismin tarkoitus ei ole tuottaa kuolonuhreja, koska muutenhan iskuissa iskettäisiin esim juomavesivarastoihin tai taistelukaasuilla metroihin tai vastaaviin suljettuihin paikkoihin. Iskut eivät ole liian tuhoisia, koska silloin ne herättäisivät enemmän raivoa ja kostonhimoa, eikä pelko ottaisi ihmisiä valtaansa.
Näin ei kuitenkaan ole, koska terrorismin tarkoitus on luoda pelko, jolla vaikutetaan ihmisten käyttäytymiseen jo ennen varsinaista toimintaa. Terrori-iskut ovat pelottavia, koska kukaan ei osaa odottaa niitä toisin kuin esim liikenneonnettomuutta (joka tietysti on odottamaton, mutta riski hyväksytään hintana liikkumisen helppoudesta).
Tällä hetkellä terrorismi Euroopassa ja Lähi-Idässä on aikalailla monopolisoitunut. Hieman mukaillen: Vaikka kaikki tupakoitsijat eivät sairastakaan keuhkosyöpää, niin de facto kaikki keuhkosyöpäpotilaat ovat tupakoitsijoita.
Näettekö, ettei Vasemmistoliittolaisuus istu tähän urbaaniin vasemmistoliberalismiin? Vai onko se sama, jos kysyisi, miksei PS:ia mainittu?
Laura, ei oikein kuulu,jos vastaus asuntopulaan on vuokrasäännöstely.
Jos haasteen haluaa ottaa konkreettisesti vastaan, alkaa olla viime hetket toimia konkreettisesti. Esimerkiksi Viitteen kevätkokous on runsaan viikon kuluttua, ja siellä valitaan puoluekokousedustajat, joiden käsissä osaltaan on kenestä tulee seuraava PJ.
Tässä on se tavanomainen kuvio että puolueen jäsenet on paljon suppeampi ja eri poppoo kuin puolueen äänestäjäkunta, ja jäsenistössäkin alayhdistysaktiivit on eri asia kuin alayhdistyksen rivijäsenet. Esimerkiksi puolueen PJ:stä oleellisesti päättävät aktiivit ja hekin vain painoaan vastaavalla arvolla puoluekokouksessa. Vaalimenestyksen taas päättää äänestäjäkunta. Noiden välillä on kolme kerrosta ‘homeopaattista demokratiaa’.
Vuosi kaksi sitten Helsingin kaupunginvaltuustossa äänestettiin niinkin radikaalista ajatuksesta kuin kouluruokailun tilaamisesta, yksityisiltä vai kaupungin omana tuotantona. Vihreät jakaantuivat fifty sixty yksityisen ja julkisen kannalle, Miten esität ja kommunikoit selkeästi Vihreiden talouspoliittisen ajattelun tältä osin?
Lisäksi kuvittelisin (en tiedä varmasti) että nimenomaan Viite on jo valmiiksi talousliberaaleissa käsissä. Jos vaikutusta haluaa, sitä pitäisi tapahtua myös, ellei jopa enimmäkseen, muissa jäsenyhdistyksissä.
Tieysti jos asiasta nousee laaja julkinen keskustelu, arvokeskustelu (ja ehkä vaalitappion pelko) varmaankin vaikuttaa puoluekokousväkeen.
Lainaus: …Taloudellinen kasvu tapahtuu suurissa kaupungeissa, mutta kasvun moottorina Helsinki on huomattavasti heikompi kuin on Oslo, Tukholma, tai vaikka Tallinna.…
Jotta suomi saadaan nousuun, ja jotain on jo tapahtunutkin, hyvinvoinnin takana oleva vienti pitää saada nousuun. Tämä vienti puolestaan tehdään kehä I pohjoispuolella joka on siis suomen talouden moottori. On täysi katastrofi jos hallintokaupunki olisi suomen talouden moottori. Silloin helsingin omat työntekijät, noin 40000 julkisen sektroin virkaa ja keskusvirastojen noin 34000 julkisen sektorin virkaa(rahat noista tulee maakunnista 23000 viran edestä) muodostavat “kasvun ytimen” Tuo sitten rahoittaa noin 43000 helsingin työtöntä(rahoitus tulee työssäkäyviltä eli helsingille tuloa) ja loput myyvät ulkomaalaisomisteississa kauppakeskuksissa ulkomaalaisissa kaupan ketjuissa nolla tuntisopimuksella ulkomailta velaksi ostettuja tuotteita. Ja sitten on se joukko joka rakentaa asuntoja joihin asukkailla ei oikeasti ole varaa ja tämäkin rakentaminen tehdään velaksi. rakentaminen on siis oikeasti vilkasta. Mutta jos kaupungin merkittävä tulonlähde on asumistuki jota rahoittaa muun suomen verorahat, niin ei kyllä hyvin mene.
Lisäksi suuret kaupungit, esim helsinki on maan sisäisessä muuttoliikkeessa muuttotappiokunta lukuunottamatta ikäluokkia 14–30 (lähde tilastokeskus)
Helsingin sisällä on joitain vientiyrityksiä, se hammasröngen firma ja muutama It alan menestyjä mutta esim metsäteollisuuden yritykset joiden tulos kirjautuu helsinkiin eivät kuitenkaan tarkoita sitä että noiden osalta helsinki olisi suomen talouden moottori. Tässä roolissa on nyt Lapin matkailu ja varsinaissuomen teollisuus sekä useat pohjanmaan alueet.
Yksi Suomen suurimmista vientialan yrityksistä sijaitsee Ruoholahdessa 2,1 miljardin liikevaihdollaan, joka on melkein pelkkää vientiä.
Vasemmiston haaskalle syöksyneet nykyvihreät ovat muuttuneet selkeästi punavihreäksi puolueeksi, joka keikkuu puheenjohtajansa edustamana suuressa hädässä olevien demareiden masinoimissa täysin epäloogisissa mielenososoituksissa ja hokee niitä samoja periaatteita, joilla maan talous on ajettu kuralle. Tästä on urbaani liberalismi ja soininvaaralainen raikas ja vapaa ajattelu kaukana. Kyllä on ehtinyt tulla Osmoa ikävä.
Minun on vaikea uskoa, että vihreät kasvaisivat yleispuolueeksi, saatikka pääministeripuolueeksi vielä vuosikymmeniin. Nyt menee hyvin koska ovat oppositiossa ja istuva hallitus on harvinaisen epäpätevä. Kun vihreät sitten seuraavissa eduskuntavaaleissa mitä todennäköisimmin nousevat hallitukseen, alkavat ne vaikeudet.
1) Koska vihreät eivät tule olemaan hallituksessa yksin, pitää myös sopeutua muiden politiikkaan. Hallituskumppanina Keskusta estäisi urbaanin kehityksen ja SDP sosiaaliturvan ja työmarkkinoiden uudistamisen. Kokoomus haluaisi varmaan yhä leikata jostain, eikä juuri puuttuisi yritystukiin. Mahtaako se RKP:n kielipolitiikkakaan aivan kaikille maistua.
2) Lakien tulkinta ja lobbaus olisi myös Vihreiden ongelmana hallituksessa istuttaessa, vaikka ei varmastikaan siinä määrin, mitä nyt Sipilän aikana.
3) Medialta tulee aina enemmän kritiikkiä hallitukselle, kuin oppositiolle.
4) Vihreiden nousu hallitukseen aiheuttaisi varmaan punavihreän pelkoa joissain äänestäjissä, mikä nostaisi persujen ja Kokoomuksen kannatusta (tiedän henk. koht. ja muuallakin on sitä pohdittu, että moni meni Vapaavuoren taakse, jottei Helsinkiin tulisi vihreää pormestaria.
Edellisistä syistä johtuen uskon, että vihreiden kannatus lähtee hallituksessa selvään laskuun. Hallituspohjasta riippuen joko akateemiset karkaavat Kokoomukseen tai punavihreät vasemmistoon/nukkuviin.
Suomessa ei taida olla yhtäkään puoluetta tai poliitikkoa, joka ei ottaisi markkinataloutta annettuna tosiasiana. Toisaalta puolue, joka ei edes lainkaan yritä kyseenalaistaa sitä ja sen pohjalla olevaa ja luomaa arvomaailmaa — etenkään tilanteessa, jossa omaisuus ja tulot keskittyvät yhä enemmän pienelle kansanosalle ja muiden tulot laskevat — ei suinkaan edusta vasemmistoa vaan pikemminkin oikeistoa. Vasemmiston pitäisi olla valmis ja halukas radikaalistikin muuttamaan markkinatalouden (ja ylipäätään talouden) yhteiskunnallisia reunaehtoja.
Ei tarvitse tulla kuin Pirkanmaalle, niin kokoomuslaisenkin suusta lipsahtaa lähes kommunistisia sammakoita. Siitä pohjoiseen pelkästään kansalliset kilpailijat ovat jo saatanasta ylikansalliset ovatkin jo äärimmäistä pahuutta.
Ei kokoomus aja markkinataloutta Suomeen vaan kivaa kaverikapitalismia, jossa asiat sovitaan kepulaisten kanssa hirvijahdissa. Tai naapurin kanssa saunassa.
Ei kokoomusta kiinnosta Suomen talouden uudistaminen vaan Suomessa perinteisesti markkinat vallanneiden tahojen puolustaminen. Sulle, mulle.
Bernerin Liikennekaari ‑hanke teurastettiin ihan yhtä olan takaa oikeistossa kuin vasemmistossakin. Apua! Miten maakuntien autokauppa-aatelisten sitten kävisi?
Vihreissä on se positiivinen puoli, että osalla edustajista näyttäisi olevan ihan aito halu uudistaa tätä kekkoslovakialaista saarta täällä pohjolassa.
Veikkaus, taksit, alko, apteekit, kaikki nämä pitäisi vapauttaa kilpailulle välittömästi.
Maatalouden tuet pitäisi lakkauttaa siirtymäajan kuluessa, jotta maataloudessakin toteutuisi oikea kilpailu ja maatalouden tuotanto pääsisi kehittymään tehokkaammin. Kysyntää Suomessa kyllä riittää suomalaiselle ruualle vaikka maataloustukea ei jaettaisi senttiäkään.
Säälittävää on se, että ei Vihreistäkään löydy poliittista tahtoa tähän. Maatalouden kohdalla Vihreät kannattaa kivikautista luomuhuuhaata, jonka tuotanto korkeammasta myyntihinnasta huolimatta selviää vain ja ainoastaan maataloustukien avulla.
Mitä puoluetta siis liberaali, urbaanin ja modernin elämän kannattaja voisi Suomessa äänestää?
Ei mitään. Ei sellaista puoluetta ole, joka ei haaveilisi menneisyyteen ja toistaisi jotain huuhaamantraa jonkin tahon edunvalvonnan nimissä.
Vasemmistoliberalismi on arvoliberalismia, ei siis oikeaa liberalismia.
Tämä on sanottu jo useammassa kommentissa, mutta toistetaan: Oletko, Osmo, varma, että ne ovat muut kun ovat väärässä puolueessa, eikä esimerkiksi ole niin, että itse olet väärässä puolueessa?
Vihreistä meni Helsingissä jokunen liberaali ohellasi valtuustoon, mutta moni, jonka olisi pitänyt mennä, jäi rannalle, mm. täälläkin mainostamasi Särelä ja Tamminen. Molemmilla on nimeä, muttei äänestäjiä.
Toisaalta kun katsoo vihreiden kärkinimiä sekä Helsingissä että valtakunnan tasolla, niin kyllä heidät useammin määrittelee sosialistiksi kuin liberaaliksi.
Tl;dr Kokoomus hylkää pysäköintinormin ennen kuin vihreät lopettaa pusikoiden suojelun kaupunkialueilla.
Olen täysin samaa mieltä monen ylläolevan kanssa: Mieluummin Kokoomus kuin nykyhetken Vihreät.
Vaikka kuinka haluaisin äänestää Vihreitä Blogistin, Vartian ja monen muun järjen äänen vuoksi, on puolue nykyolemukseltaan todella vasemmistopopulistinen puolue. Katsokaa kuntavaalikoneiden vastauksia. Katsokaa puoluekarttaa.
Hyvä yksittäinen esimerkki: Vihreiden talouspoliittisen työryhmän entinen puheenjohtaja mainosti kuntavaaleissa lupauksella “Lisää työpaikkoja vastavalmistuneille”.
Vihreälle oikeistoliberaalille, joka kuitenkin hyväksyy jopa nykymuotoisen sosiaalipolitiikan mallin, ei ole muuta vaihtoehtoa kuin äänestää nykytilanteessa Kokoomusta ja toivoa Juhanan, Lepomäen ja kumppanien jaksamista.
Osmo, oletko sitä mieltä että Vihreitä äänestämällä voisin kannattaa fiksua talouspolitiikkaa Kokoomuksen äänestämistä paremmin?
Ei se ajatus siitä Libera-puolueesta lopulta nyt niin huono ole.
Mainio avaus, kiitos! Politiikan “vallitsevien säätilojen” armoilla oleva “epätietoisuutemme” edellyttää juuri näitä pohdintoja.
Tuppaan äkkäilemään kaikkea, myös tätä yhteisöjemme sopimusmeininkiä ainoan ensisijaisen velvollisuutemme,
— ympäristömme ja siinä ohessa meidän, koko apinalajimme hyvinvoinnista huolehtimisen kautta, koska
— muuten apinalajimme hyvinvoinnilla eikä ehkä edes elämällä ole tulevaisuutta, joten
— pimeää keskiaikaakin aikaisemman menneisyyden meiningit eivät saisi enää olla ratkaisevassa asemassa!
Sinä mm: Tämä puolue asemoituisi Ståhlbergin terminologian mukaan porvarilliseen vasemmistoon. Porvarilliseen, koska se ei ajattelisi maailmaa ay-liikkeen silmälasien läpi, vaan ottaisi markkinatalouden annettuna tosiasiana.
Äkkäilyttelee, että mikä olisi tilanne, jos ay-liike ja muut ansiotuloilla elelevää enemmistöä edustavat tahot eivät olisi koskaan vaatineet osuuttaan tuottavuudestaan — kun silti jo nyt 0,5% apinalajistamme omistaa puolet kaikesta varallisuudesta.
Minun eikä kenenkään hyvinvoinin edellyttämä vastuullinen kotimaista edellyttävä kulutustaso ei todellakaan pitäisi yllä talouskasvua Suomessa eikä globaalisti. Näinollen on noloa ja naurettavaa vatuloida nykymenneisyyden elämöinnissä, takapajuisine työajan pidennyksineen.
Valitettavasti juuri tuon matkkinatalouden “vapauksien” toteuttama globaali “scifitalous” edellyttää toimiakseen edelleen myös jatkuvaa tarpeetonta materialismin kasvua, jota hyvinvointimme ei keskimäärin tarvitse eikä kestä!
Sinä mm: “En kuitenkaan pidä kovin realistisena ajatuksena uuden urbaania liberalismia edustavan puolueen synnyttämistä. Näillä puolueilla suunnilleen mennään, jotka meillä nyt on. Tietysti voisi perustaa jonkinlaisen urbaania liberalismia edistävän poikki-poliittisen kansalaisjärjestön.”
Olisiko toisaalta parempi sisällyttää samaan avoimeen puolueeseen samaan tavoitteeseen eri suunnista pyrkivät tahot, — kuitenkin riittävällä yhteisesti hyväksyttävällä vihreydellä?
Ketkä heistä (Kok. Hki valitut) vastustavat homoja?
Niin kuin filosofi G. A. Cohen on sanonut, raha on lupalappu tehdä asioita, joita on muutoin luvatonta tehdä: esimerkiksi asua tietyllä alueella tai matkustaa tietyssä junassa. Jos sinulta puuttuu vaadittu lupalappu kourasta, lopputulos on kannaltasi sama riippumatta siitä, nimitetäänkö tuota lupalappua rahaksi, kuten markkinataloudessa, vai proopuskaksi, kuten Neuvostoliitossa.
Niin kauan kuin varojen jaon tasaamisesta aiheutuvat kannustinongelmat eivät nouse niin isoiksi, että se kääntyy itseään vastaan, se siis lisää yksilönvapautta eikä vähennä sitä.
Itse asiassa se on oikeistoliberalismia. Jos tarkoitus on ujuttaa tuota ajattelua yleiseen ajatteluun, kyse on uusliberalismista. Sillä agendalla onkin sitten tuotettu paljon tuhoa.
Vasemmistoliberalismi on eri asia. Oikeiston ja vasemmiston välillä on nähdäkseni kyse erilaisesta taloudellisesta tasa-arvokäsityksestä.
Oikeistopiirit ovat heilutelleet pilkkakirvestä ja tehneet vaivihkaista mustamaalausta mediassa jo vuosikymmeniä. Se lienee osasyynä vasemmistonkin laskuun, vaikka iso osa ihmisistä sen poliittisen ilmansuunnan ajatukset ja arvomaailman allekirjoittaa. Etenkin nuorille on maalattu tietynlaista kuvaa ja se on toiminut. Nytkö on viimein Vihreiden vuoro ja tällainen toiminta nähdään ongelmaksi?
On eroa siinä, minkälaista hyvinvointiyhteiskuntaa kannattaa ja millä keinoin sitä haluaa toteuttaa.
Jos yksittäinen “väärä” positio riittää invalidointiin, eivät muutkaan puolueet tai politiikot taida kuvaukseen sopia.
Vaalikoneen vastausten perusteella Vihreät on selkeästi sosialistinen liberaalipuolue.
Vaalikone ei tietysti ole paras mittari, mutta vastaukset niin selkeästi sosialistisia, että muiden johtopäätösten vetäminen vaatisi kyllä vakuuttavaa tutkimusta.
Mistähän vaalikoneesta nyt puhut? Minä ainakaan en ole vastannut yhteenkään vaalikoneeseen, jossa olisi kysytty suhdetta tuotantovälineiden valtiolliseen omistukseen. Sinulla on varmaan jokin omaperäinen määritelmä sosialismille.
Itse olen aina äänestänyt Kokoomusta, mutta voisin hyvin kannattaa urbaania liberalismia. Vihreiden toimintaa en hyväksy siksi, että heillä on ollut täysin väärä käsitys energiapolitiikasta. Toisaalta Ville Niinistö on yllätääen viimeaikoina lopettanut ainaisen ydinvoiman vastustamisensa.
Mistä nyt tuulee? Onko Ville tajunnut, että vainoharhainen suhtautuminen ydinvoimaan ei olekaan niin hyvä idea?
Miten nyt ylipäänsä voit pitää ydinvoimaa kovin merkittävänä asiana, kun Suomessa ei viitsitä edes rakentaa kaikkia ydinvoimaloita, joihin on saatu lupa?
Eikös se vuokrasäännöstely juuri ole sitä vasemmistolaista politiikkaa? Vähän kyllä tuntuu siltä, minkä joku ylempänä jo sanoikin: haluat tehdä oikeistoliberaalia politiikkaa, mutta syystä tai toisesta kutsua sitä vasemmistoliberaaliksi.
Vihreiden nousu on samalainen tussahdus kuin persujen 2015
Se ei ole kestävällä pohjalla, totuus paljastuu oitis kun Vihreillä on valtaa
Vihreiden talouspolitiikka on ultraliberaalia friedmanilaista talouspolitiikka, joka perustuu tiukkaan luokkajakoon.
Duunarit ‚SAK ja demarit edustavat paarialuokkaa, jolta pitää ottaa kaikki valta pois ja he saavat vain muruja .Heitä eivät koske perusoikeudet kuin rajoitetusti.
Pieneläkeläiset, työttömät, sairaat, köyhät ovat vain painolastia, josta pitää päästä eroon tai elättää minimikuluin
Parempi väki eli korkeakoulutetut, yrittäjät, poliitikot ovat etuoikeuttetuja ja heillä on oikeus kaikkiin etuuksiin ja heillä on kaikki oikeudet ja he jakavat kaiken keskenään, muille jää rippeet
Kaikki sivilisaatiot ovat perustuneet siihen, että on olemassa alaluokka, joka rakentaa hyvinvointia pienelle joukolle ruokapalkalla
Rooman valtakunnassakin tai faaraoiden Egyptissä tai atsteekkien valtakunnassa köyhän oli myytävät itsensä orjaksi paremmalle väellä elääkseen.
Eivät Vihreät ole erilainen puolue eikä todellinen vaihtoehto vähäväkisille
Valitettavasti tämä potentiaalinen urbaaniliberaali ei vaan ikinä voisi äänestää vihreitä siksi että siellä elää kuitenkin sitten vasemmistosiivessä niin voimakas stallarien perintö. Vihreille “liberaalius” tarkoittaa usein myös sitä että ollaan kaikenlaisten intressiryhmien keräilyerä silloinkin, kun ei ole vain kyse puhtaasti liberaalista lähestymistavasta (ts. annetaan ihmisten vapaasti tehdä mitä lystää kunhan ei vahingoiteta muita). Vihreä tapa jengiytyä tämmöisten ilmiöiden ympärille on aika ahdistava.
RKP siitä vielä puuttuisi “liberalisminsa” kanssa.
Miksi ihmeessä joka ydinvoimalalle pitäisi olla poliittinen lupa? Kyllä muitakin tehtaita saa Suomeen perustaa ilman eduskunnan puumerkkiä.
Ydinvoimaloiden osalta voidaan hyvin antaa rakentajien määritellä kuinka monta ydinvoimalaa lisää Suomeen rakennetaan ja missä ajassa. Toki kaikkien voimaloiden on syytä täyttää turvallisuusvaatimukset, mutta rakennuslupien hyväksyminen Eduskunnassa on ajan hukkaa. Vihreiden olisikin syytä jo päästä yli ydinvoimakompleksista.
Liito-oravasyndrooma kaipaisi myös parannusta. Vihreiden pitäisikin alkaa nopeasti ajaa liito-oravien poistamista EU:n ympäristödirektiiveistä.
Johan Tampereen ratikkarataankin piti Hervannassa eli normaalissa esikaupungissa, tehdä hidastava mutka parin lentojyrsijän takia. Liito-oraviahan on Suomessa ainakin kymmeniä tuhansia ja Siperiassa kymmeniä miljoonia.
Miten Ville Niinistö ennen vaaleja ehdotti että Vihreiden voittaessa vaalit kunnalliset energiayhtiöt vetäytyisivät pois Fennovoimasta?
Tämän artikkelin ja Osmo Soininvaaran ajattelussa on perustavan laatuinen virhe.
Tämä ajatusvirhe löytyy ajatusleikistä:
“Jos kaikki puolueet lakkautettaisiin ja ihmiset joutuisivat järjestäytymään poliittisesti uudestaan, urbaania vasemmistoliberalismia edustavasta puolueesta tulisi mahtipuolue.”
Tämä on toki älyllisenä harjoituksena kiinnostava. Samansuuntaisia havaintoja puoluekentästä on varmasti tehnyt moni muukin. Kuitenkin hedelmällisempää on keskittyä harjoituksen lähtökohtaolettamaan: rationaalisessa valinta- ja päätöksentekotilanteessa historiallinen kehitys ja aiemmat päätösten ei pitäisi vaikuttaa siihen mikä on rationaalisin valinta.
Tämä on rationalistisen idealismin tunnusmerkki, joka ei valitettavasti(?) ole koskaan kunnolla sovellettavissa laajempaan päätöksentekoon. Kaikki valinnat ovat polkuohjautuvia, linkitettyjä aiempiin päätöksiin, muiden päätöksiin, olettamiin jne. Realistisesti mahdollisten valintavaihtoehtojen määrä on todellisessa maailmassa kapea ja hyvin usein, jopa yleensä, sitä rationaaliseksi katsottavaa vaihtoehtoa ei ole kuitenkaan rationaalista valita.
Ja juuri tähän perustuu konservatiivisen ajattelun ylivertaisuus.
Rationaalinen, realistinen ja pragmaattinen progressiivinen politiikka on konservatiivista.
Demokratia non kuolemassa, koska vaihtoehtoja ei enää ole ja tuloerot keskittävät päätäntävaltaa
Vaalit ovat imagotaistelua ja niinpä vain rahalla pääsee julkisuuteen
Niinpä köyhien asioista päättävät henkilöt, jotka eivät ole koskaan olleet köyhiä tai siitä on niin kauan, ettivät muista eivätkä ole nykypäivän tilanteessa
Yksi Herlin kuvasi tilannetta:Häntä hävettää, että hän ymmärtää vain miljoonein päälle , 50 euroa ei ole mitään eikä hän ymmärrä niitä, jotka miettivät, onko varaa tuhlata viisikymmpistä.
Ja etäisyys on kasvamassa myös kaupungeissa
“HELSINGIN valta keskittyi kuntavaaleissa jälleen kantakaupungin hyvätuloisille alueille. Ennen tarkastuslaskentaa näyttää siltä, että esimerkiksi Kruununhaka on saamassa Helsingin 85-paikkaiseen valtuustoon kuusi edustajaa, Taka-Töölö viisi ja vain 4 500 asukkaan Katajanokkakin kolme. Eniten valtuutettuja valittiin Kalliosta, josta näyttää pääsevän läpi seitsemän ehdokasta.
Kantakaupungin ulkopuolelle valta astuu tulevinakin neljänä vuotena harkiten. Pohjoisessa ja itäisessä Helsingissä on valtavia alueita, joilta ei päässyt läpi yhtään ehdokasta.”
http://www.hs.fi/kaupunki/art-2000005167276.html?share=7010308cb31b5a1b5f708363068d7dc1
Kun äänestäjiin nähden rikas tuloeliitti päättää asioista niin ei heillä ole mitään tietoa ongelmista.Ja kun äänestysprosentit tippuvat niin vain hyväosaiset valitsevat toisiaan
Se on vain demokratian irvikuva
Nimimerkki “Liian vanha”.
Tutustu Suomen Pankin sukupolvivertailuun.
“Nykyisten kaksi- ja kolmikymppisten tulokehitys on tyssännyt, ja historiallista kyllä, 25–34-vuotiaiden tulot ovat jo muutaman vuoden ajan olleet pienemmät kuin 64–75-vuotiaiden eläkeläisten.”
“Artikkelin loppuun koostamastamme kuvasta näkyy, että kaikkien alle 40-vuotiaiden ikäryhmien palkka- ja yrittäjätulot ovat laskeneet, kun taas kaikkien yli 40-vuotiaiden ikäryhmien tulot ovat taantumista huolimatta jatkaneet nousuaan.”
“Työikäisten 20–64-vuotiaiden suomalaisten työllisyysaste todella kohosi viime vuonna hieman edellisvuodesta, mutta tarkempi katsaus lukuihin osoittaa tutun kahtiajaon: nousua tapahtui etenkin ikäryhmässä 60–64, mutta 20–35-vuotiaiden työllisyysaste jatkoi laskuaan.”
http://www.is.fi/taloussanomat/art-2000005165696.html
http://www.is.fi/taloussanomat/oma-raha/art-2000005160933.html
http://www.eurojatalous.fi/fi/2016/artikkelit/pitkittynyt-taantuma-heikentaa-nuorten-sukupolvien-asemaa-suomessa/
Jokohan tänä vuonna eläkkeissä menee 28 miljardia euroa rikki?
Suomessa surkeimmassa asemassa ovat 25–34 vuotiaat työelämänsä alussa olevat nuoret aikuiset. Töitä pitäisi tehdä helvetisti ja mitään ei saisi jäädä käteen.
Miksi jäädä Suomeen?
Liberaaleja vihreissä. Puolue,joka vastustaatalouskasvua ja haluaa lisätä veroin rahoitetun julkisen sektorinn osuutta yhteiskunnassa,on mukamas liberaalipuolue. Älyllistä epärehellisyyttä on ennenkin kuultu vihreiltä,muttei niinkään Soininvaaralta.Vihreät on nykyään varsin selväpiirteinen vasemmistopuolue, jolle markkinatalous ja valinnanvapaus on kauhistelun aiheita.
Muistan kyllä, että vihreitä perustettaessa puolueesta piti tulla liberaali puolue ympäristöpainotuksin. Ei tullut liberaalia puoluetta.
Jos Niinistö väittäisi että 2+2=5, olisiko tämä ongelmallista? Tai väittäisi että homeopatia on just jees? Ei Niinistöllä siihenkään ole valtaa, kukaan lääketiedettä harjoittava taho ei käytä homeopatiaa.
Ei kyse ole pelkästään siitä, että ydinvoimaa rakennetaan tai ei rakenneta, vaan siitä, että ydinvoiman vastustaminen kuten Vihreissä ja Niinistöllä on tapana on vaan aika kova signaali siitä että kaikki ei ole kotona. Tämän hölmöilyn hyssyttely on aika uskomatonta, ja syy miksi en oikein haluaisi vihreitä äänestää edes kunnallisvaaleissa; ei voi sanoa että on järjen ja faktojen puolella ja sitten päästää Niinistön kaltaista satusetää puhumaan tuollaisia.
Oletko nyt ihan varma, että esimerkiksi Vihreiden varapuheenjohtaja on erityisen markkinamyönteinen? Ainakin julkisia ulostuloja seuratessa siihen on vaikea päätyä.
Toinen pulma on tietenkin, että Vihreät on feministinen puolue. Esimerkiksi Diane Elsonin mukaan feministinen talouspolitiikka tähtää nimenomaan kilpailun poistamiseen ja korvaamiseen huolenpidolla (“competition economy” on siis se asia, josta feministinen talouspolitiikka haluaa eroon, ja “care economy” on se, jolla se halutaan korvata).
Vaikka olet oikeassa siinä, että sosialismi määritellään tavallisesti tuotantovälineiden omistuksen kautta, niin minun on ainakin hankala hahmottaa “markkinataloutta” jossa ei ole kilpailua. Miten sinä olet ratkaissut tämän ristiriidan?
No, huh, huh — kuinkas tällainen on jo näin lyhyessä ajassa onnistunut? Puoleen jäsenet ovatkin lainanperintää ja huumekauppaa käyviä mp-jengiläisiä? Puolueen veroparatiiseissa piiloittelevaa miljardiomaisuutta hallinnoiva säätiö on sotkeutunut avustuspetoksiin, veronkiertoon ja hämärään vaalirahoitukseen? Putin johtaa koko homaa Moskovasta käsin Gaspromin rahoilla?
Koska identiteettipolitiikka. Itsekin mainostit täällä ydinvoimaa kannattavaa vihreää ehdokasta ydinvoimaa kannattavana — ja minä vielä äänestin häntä! 😉
Kuten mitä?
Tai ehkä ensin voisi kysyä, että mitä ihmettä se koko maailman tuhon partaalle saanut uusliberalismi oikein on — monasti kun näet paljastuu, ettei möröllä olekaan mitään tekemistä varsinaisen oikeistoliberalismin kanssa vaan kyse on ennemmin etatististen uuskonservatiivien ja keskustavasemmiston temppupolitiikasta ja etujen kahminnasta…
1) Ville Niinistö aikoi lakkauttaa sen uusiman rakentamisen, jos vain vihreät voittaa kolme suurinta kaupunkia (en tiedä olisiko onnistunut, oppositiossa Niinistö on oppinut lupailemaan kaikenlaista kivaa)
2) Sittenhän ydinvoimaluvissa voidaan siirtyä normaaliin päiväjärjestykseen ja luopua raskaasta eduskuntakäsittelystä. Ei sitä kuitenkaan kukaan rakenna, joten miksi lupien pitää olla eduskunnan takana?
Ville kai vain halusi kuntansa rahat siitä pois. Minäkin haluaisin, koska ei kuulu kunnan tehtäviin käyttää veronmaksajien rahaa moiseen. Jos halutaan rahalla alentaa sähkön hintaa, kuuluu sen maksaminen valtiolle´.
Vaalikonevastauksiin pitää suhtautua tietysllä kritiikillä, ne täytetään kovalla kiireellä. Mutta kokoamalla useamman vaalikoneen datat yhteen niin Kunta- kuin Eduskuntavaaleista löytyy uudenlainen kuva Suomen poliittisesta järjestelmästä. (Nimet tässä jutussa ovat enemmän symbolisessa mielessä ja lisäämässä konkretiaa, jos meni pieleen anteeksi.)
Puoluelaitos syntyi 1900-luvun alussa, jolloin kaupunkien köhien työläisten edustus olis DSP:ssä ja maaseudun köyhien Keskustapuolueessa. Uusia puolueita on syntynyt täyttämään erilaisia vanhojen puolueiden jättämiä aukkoja, viimeksi Fenministipuolue.
Poliittinen puolue on ensisijaisesti valtakoneisto — yksikään puolue ei hajoa, koska silloin valtaa kadotetaan jamenetetään. Mieluummin kujassakin seurassa kuin ilman puolueen tukea. Loppupeleissä jäsenistön lukumäärä (ja samalla puolueuskollisten äänestäjien) painoarvo ratkaisee.
Kokoomus on aina tasapainotellut konservatiivisuuden ja sosiaaliliberaalisen siiven välillä, polueiden puheenjohtajat olleet pahassa rahossa. Sauli niinistö onnistui tasapainottamisessa hyvin, Jyrki Katainen oli sosiaaliliberralisen siiven edustaja ja nyt taas konservatiiviset voimat haluavat olla määräämässä linjaa. Konservattivinen Kokoomus ei houkuta kovinkaan paljoa liikkuvia äänestäjiä.
SDP vääntää AY-siiven ja perinteiden sosialidemokratian ja vasemmistoliberalismin välillä. Tällä kertaa ay-siipi on vetovastuussa. Jostain syystä ay-vetoinen SDP on aika huono houkuttelemaan liikkuvia äänestäjiä. Uriplaisen uudistusyritykset taas olivat aikanaan liikaa ikääntyvälle perinteiselle työväenluokalle. Suurten ikäluokkien edunvalvojana ja valtionhoitajana SDP:llä on suuri menneisyys mutta teemat ovat kohta eläkeläispuolueen teemoja.
Kepu on tunnetusti kipuillut Olli Rehnin liberaalikeskustalaisuuden ja maaseutuedunvalvonnan sekä konservatiivisuuden välillä. Sipilä oli ehkä taspainottava valinta, mutta maaseudun edunvalvonta on se mikä voittanut. Kaupunkeihin ei päästä kuin julkimoiden avulla.
Vasemmistolliitto on lähes eri puolue kuin 10 vuotta sitten. Tämä on iso asia ja aika harva sen merkityksen tuntuu ymmärtävän. Suomessa tulee aina olemaan vasemistolainen puolue ja jatkossa se on hakemassa radikalismia enemmän USA:sta ja Euroopasta. Nuorten puolue ja kastotaan vuosikymmenen kuluttua mihin linjautuu. Vanhat stallarit ovat jo ikääntyneet ja poisuneet pääosin. Pulaa on työelämässä olevista keski-ikäisistä kannattajista.
RKP lyhyesti on kokelma kaikkia puolueita, sellä on kosnervatiibveja, maaseudun edunvalvojia, sosiaalidemokraatteja ja ties kestä. Kannatus on se 5% ja lievää laskua kun liiallinen kotiinvetäminenlakaa ärsyttää heidän kohderyhmänsä liikkuvia suomen- ja kaksikieliä äänestäjiä.
Perussuomalaiset Soinin johdolla olivat populistinen Kepun ja SDP.n välimaatossa oleva ei-sosialistinen työtekijöiden ja pienyrittäjien puolue. Mukana oli myös vahava huoli syrjäytymisestä ja siihen vakavasti suhtautuneita aktivisteja. Sampo Terhon ja Jussi Niinistön Perussuomalainen aate on sitten jotain muuta. Kun perinteinen SMP kannatusjoukko on ikääntynyttä tilalle haettiin lähiöiden ja maaseudun ulkomaalaisvastaisia voimia ja puolue siirrettiin konservatiiviselle linjalle. Vaihtoehto olisi olut kilpailla SDP:n kanssa, se ei ole onnistunut. Seuraavat Eduskuntavaalit näyttävät mikä puolue ja millaisella kannattajakunnalla sieltä löytyy.
Vihreät ovat kärsineet samat ongelmat kuin Perussuomalaiset aikoinaan. Eurooppalaisuus ja kansainvälisyys tasapainottivat ympäristöstä aidosti huolestuneita kannattajia. Puolueen puheenjohtajien pakollinen kierrätys on pidemmän päälle pelastunut puolueen — on ollut kokemusta hankkineita poliitikkoja useampia vaativiin tehtäviin ja opettamaan uusia aktivisteja. Soininvaaralainen liberaalisiipi on toki väääntänyt Outi Alanko-Kahiluodon vasemisstolaisen siiven kanssa. EU-tasolla on olemassa ero Vihreiden ja Vasemmiostoliiton yhtynen vasemmiston ja vihreän vasemiiston välillä. Linja on mennyt enemmän liberaalin sosiallidemokratian suuntaan ja samlla markkinataloutta ja markkinoiden ohjausta korostavaan suuntaan. Hyvä niin. Yrittäjiäkin jo ymmärretään. Yleensä luontyoarvojakin muistetaan ja hyvää on ainakin muita puoleita enemmän faktapohjainen politikka. Sukupolven vaihtaminen onnistui ja nyt on oppimassa iso joukko uusia valuutettuja politiikan arkeen. Vihreät ovat pystyneet houkuttamaan juuri liikkuvia äänestäjiä kannattajikseen.
Suomen poliittinen järjestelmä kansaitsee hyvän ja osaavan Kokoomuksen ja mielellään hyvän ja osaavan SDP:n. Toivottavasti kummatkin uudistuvat. Vihreät ovat löytäneet paikkansa puoluekentästä siellä uudistushenkisenä porukkana markkinatalouden ja sosiaalisen vastuun kera. Maaseudun edunvalvonnassa Kepulla on vielä edessä sukupolvenvaihdos, sen tulosta on vaikea ennustaa.
Merkitystä on myös missä EU puolueessa on vaikutusvaltaa milläkin ryhmittymällä. EU:ssa Vihreät (GREENS/EFA) on onnistunut kokaan paremmin ja on suhteellsien samanheenkinen.
Kepu on vähän oudossa porukassa ALDE:n liberaalidemokraattisessa porukassa. Konservatiivien EPP enemmän linjassa Kokoomuksen konservatiivien kanssa.
Perssuomalaisten konservatiivien ja reformistien ryhmä ECR on kovin brittien ja puolalaisten linjoilla ja antanee viitteen tulevasta oikeistolaisuudesta.
Joku politiikan ja datatieteen harrastaja voisi seuloa Suomelle uuden puoluejärjestelmän… Politiikassa oleelista on myös se, että eri asoiss samanhenkisiä ihmisiä on seissa puolueissa ja että he yhdessä voivat edistää monipuolevetoisia hankkeita.
Miksi puhut vasemmistoliberalismista, kun tuo mitä kuvailet tunnetaan ihan yleisesti nimellä sosiaaliliberalismi? Suurin osa vasemmistosta on kyllä liberaaleja, mutta Jungnerin ja parin muun poikkeuksen lisäksi markkinatalousmyönteisiä sieltä ei juuri löydy.
Valitettavasti markkinatalousmyönteiselle liberaalille Kokoomus on tällä hetkellä ainoa puolue, jota kannattaa äänestää. Onneksi siellä on saamassa jalansijaa Juhanan ja Elina Lepomäen kaltaiset fiksut liberaalit ja korporatistista änkyräoikeistoa edustaa vain vanhempi sukupolvi, joka luonnollisista syistä siirtyy kohta sivuun.
Valitettavasti Vihreissä kehitys on ollut markkinatalouden suhteen päinvastaista Ville Niinistön aikana ja tuleva puheenjohtaja todennäköisesti tulee jatkamaan samaa linjaa.
Miksi samaa ei ehdotettu tuulivoimalatuille ennen eduskuntavaaleja? Jopa perussuomalaiset on sen osalta kriittisempiä tukiaisiin kuin Vihreät.
Maksaako joku kunta tuulivoimatukia?
Onpas erikoista, kun Vihreiden mielestä samaan aikaan kuntien tehtäviin nimenomaan kuuluu käyttää mahdollisimman paljon rahaa aurinko‑, tuuli- ja biovoimaan (Helen, tosin se on lämpövoimaa mutta voima kuin voima, itsekin kirjoitit että kalliisti tässä säästetään ja huono idea http://www.soininvaara.fi/2015/06/17/huomioita-helenin-suunnitelmista/ mutta Vihreäthän tätä on myös ajamassa).
Millä ihmeen perusteella esimerkiksi aurinkoenergian tuotanto kuuluu kuntien ydintehtäviin?
“Kunnat ja kaupungit aikovat sijoittaa ennätyksellisen summan rahaa aurinkopaneeleihin.”
http://www.hs.fi/kotimaa/art-2000002909853.html
Oletettavasti olet nyt sitten sitä mieltä, että kuntien ei missään nimessä pidä käyttää veronmaksajien rahoja aurinkoenergiaankaan. Onko näin?
Ja toisaalta enpä ole kyllä nähnyt Niinistöltä ehdotusta, että siirretäänpä ydinvoimalaitoksen rahoitus valtiolle. Mistähän kummasta se mahtaisi johtua?
Helen ei ole käyttänyt veronmnaksajien rahoja aurinkopaneeleihin, vaan ne ovat yksiktyisten kansalaisten rahoittamia.
Eikös homeopatian edistäminen ole Hautalan asioita? Ainakin hän oli EU-parlamentissa kovin aktiivinen asian suhteen…
Sinänsä vähän hassua, että Vihreitä yritetään markkinoida jonain järkipuolueena, koska esim. kansalaisten tiedekäsityksiä ja uskomuksia luotaavissa tutkimuksissa juuri Vihreiden kannattajat ovat erottuneet selvästi kaikenmaailman korvakynttilöiden, parantavien kristallien ja muun huuhaan kannatajina.
Toki vihreyden ytimestä löytyy monta muutakin huuhaauskomusta — alkaen aina jostain luomu-viljelystä.
Voitaisiin aivan hyvin luopua, koska esimerkiksi OL4 sai luvan, mutta luvasta luovuttiin. Ei niitä kuitenkaan enää kukaan tähän maahan rakenna, eikä Fennovoimaakaan välttämättä koskaan tulla käynnistämään.
Piti kirjoittaa Iltasanomien sukupolvivertailuun, jossa on lehti huomioon ottaen yllättävän hyvää argumentointia.
Mitenhän Vikman on liberaali, jos hän kannattaa etatismin korkeinta muotoa, pakollista asevelvollisuutta miehille. Oikeus repeytyä riekaleiksi sodassa valtion pakottamana.
”
Vasemmistoon, koska talouspolitiikassa tämä puolue tähtäisi sosiaaliseen oikeudenmukaisuuteen, kuten valtaosa suomalaisista, mutta pyrkisi tähän tavoitteeseen aivan toisella tavalla kuin nykypäivän demarit. Se eroaisi oikeistolaisista libertaareista siinä, että lähtökohtana olisi markkinavirheiden ja ulkoisvaikutusten korjaaminen – siellä oikeallahan ajatellaan, ettei mitään markkinavirheitä tai huomioon otettavia ulkoisvaikutuksia ole ja että eriarvoisuus nyt vain on luonnollinen asia.
”
Automaatio ja globalisaatio ovat muuttaneet pelikenttää töissä ja jotain olisi hyvä tehdä. Itse en vain usko tuohon Vartaisen vasemmistolaiseen markkinaliberalismiin.
Vartiaisen taktiikkahan on se, että hän yrittää pakottaa ihmiset töihin ja verottaa näitä korkealla veroprosentilla tuloista ja kiinteistöveroin ja “uudelleenjakaa” varallisuuden. Tuo taktiikka ei vain poista sitä samaa ongelmaa, mikä sosialismissa on. Ne, ketkä tekevät aikaa vievää uraa, maksavat ison vaihtoehtokustannuksen töissä ollessaan ja muiden pitäessä hauskaa.Tässä mallissa ei kannata olla urauhjusten joukossa, vaan antaa muiden valita tiet, joissa on korkeat vaihtoehtokustannukset ja uudelleenjakaa rahat itselleen ja muille. Malli kaatuu siihen, mihin sosialismikin. Uudelleenjakajilla on hauskaa ja aikaavievillä aloilla olevilla on tylsää. Toimii hetken, kunnes ihmsiet osaavat optimoida valintansa.
Minä kyllä väitän, että Suomessa on riittävän kivaa olla hyväosainen ja riittävän kurjaa olla huono-osainen.
Tosiasia kuitenkin on se, että 99% valituista olisi jenkeissä vasemmalla olevia demokraatteja. Varsinaista markkinaliberalismia ei Suomessa ole eikä sitä siksi pystyisi edes nopeasti muuttamaan. Budjetista taitaa yli 90% olla niin betonoitu lakeihin että kestää vuosikymmenet muuttaa Suomi niin oikealle kuin puheissa sanotaan. Varsinaiset urbaanit löytyy myös Kokoomuksesta kun katsotaan kanta-kaupungin äänimääriä per puolue. Urbaani asuu kanta-kaupungissa. Lähiö ei ole urbaania.
Saattaa olla, että on tai ei. Siitä näkisi osaksi osviittaa, miten lahjakkaat nuoret preferoivat ajankäyttöään nykyään. Suuntaavatko he vapaa-aikaan, kavereihin ja harrastuksiin vai ovatko työurat ja aikaa vievien uravalintojen suosio ennallaan.
Jos käy niin, että usea alkaa preferoimaan vapaa-aikaa lahjakkaista(kuten vauraus ja aika-kirjassa ennustat), vaihtoehtokustannukset työuriin kasvavat. Stoalainen tyyneys töissä on helpompi pitää, jos vanhat kaverit eivät laita sosiaaliseen mediaan reissukuvia matkoiltaan ja kahvilahetkistään.
Itse uskon siihen, että lahjakkaat alkavat vähentää työtään selvästi. Työurat antavat yhä vähemmän ja ovat yhä epävarmempia ja työnteko identiteetin muodostajana haihtuu entisestään. Kun useampi lahjakas valitsee vapaa-ajan, tulee samasta tiestä yhä houkuttelevampi myös muille. Työnteosta saatavat verotulot tulevat laskemaan selvästi paitsi automaation takia, mutta myös siksi, että työn houkuttelevuus laskee.
Mielestäni “vaan ottaisi markkinatalouden annettuna tosiasiana” ei ole hyödyllinen lähtökohta, koska markkinat eivät ole absoluuttinen vapauden tila, vaan valtio määrittelee markkinoiden raamit (eli mitkä alueet ovat markkinoiden parissa,ja mitkä ovat valtion, ja mitkä perheen / yhteisön parissa). Vihreät ovat liian innolla yksityistämässä terveyspalveluita ja julkista liikennettä. Tuo eriarvoisuuden kritiikki on hyvää, mutta pitäisi puuttua myös markkinoiden luomaan eriarvoisuuteen ennen veroja ja tulonsiirtoja, eikä vain korjaamaan sitä jälkikäteen (keskitetyt palkkaneuvottelut ovat yksi tapa puuttua markkinoiden luomaan eriarvoisuuteen, toimivat julkiset palvelut keskeinen keino).
Hawkingilta samasta aiheesta kysymyksiä:
‑Does money make us rich anymore?
‑Is knowledge or experience more important than money? ‑Can possessions stand in the way of fulfilment?
Ehkä nuoret eivät tulevaisuudessa edes tavoittele korkeita tuloja ja toisaalta useissa korkean vaihtoehtokustannusten töissä yritetään palkita palkalla.
Aika isolle osalle esim. maisterintutkinto on nykyään kohtuullisen kehno investointi jos katsoo valmistumisen jälkeistä palkkaeroa verrattuna siihen että samoilla lahjoilla olisi ruvennut vaikka sähköasentajaksi, ja tämä on viime kädessä taas juuri sosiaalidemokraattisesta tasaamisesta kiinni, sekä veroilla että tupoilla. Toki opiskeluaikana on sitten kivaa, ei siinä mitään.
Varsinaiseen “hyväosaisten” ryhmään on vaan nykyään aika vaikea päästä; erot elintasoissa selittynevät lähinnä muilla asioilla kuin tuloeroilla.
Nykyistä puolueiden tarkoitusperien tahallista hämärtämistä ja valintojen satunnaisuutta voisi korjata yksilö- ja listavaalien sekoituksella esim. seuraavaan tapaan: Puolue määrittelee kullekin vaalipiirille ensisijaisen nimilistan, jonka koko on puolet sen nykyisestä edustajaluvusta. Ääntelaskennassa sitten katsottaisiin, mihin äänet riittävät. Ensiksi menisivät läpi ehdokkaat puolueen listalta vertailulukujen mukaisessa järjestyksessä, sitten listan ulkopuoliset ehdokkaat niin pitkälle kuin vertailuluku riittää.
Puolueet joutuisivat paljastamaan todelliset arvonsa ja tavoitteensa. Itsekin olen melkoisen ongelman edessä, sillä äänestämässäni puolueessa meni kovan mainonnan ansiosta läpi ehdokas, jota en erityisesti ihaile. Nähtäväksi jää, minkä vaikutusvallan hän saa.
Vihreät voisivat olla liberaali tieteeseen ja tietoon perustuvaan päätöksentekoon erikoistunut puolue, mutta sitä se ei ole.
Vihreillä on muutamia selkeitä pimeitä pisteitä, jotka aiheuttavat suuressa osassa kannattajakuntaa ja etenkin johdossa välittömän aivojen sumenemisen. Esimerkkinä ydinvoiman kategorinen vastustaminen vaikka se taitaa olla se kaikkein puhtain ja toimivin vaihtoehto tällä hetkellä. Jo Soininvaaran vastaus tähän asiaan tai tuulivoimatukiin kertoo siitä, että asia on kipeä. Vihreissä on ihan ok, että Satu Hassi julistaa Energie Wenden menestykseksi, vaikka Saksassa hiiltä palaa kuin viimeistä päivää.
Vihreät ovat myös etenkin Niinistön aikana menneet yhä populistisempaan suuntaan esittäen esim. mitä hölmömpiä väitteitä perustulosta ja etenkin siitä omasta mallistaan. Väitteitä, jotka eivät perustu tietoon tai mihinkään tieteelliseen ennustemalliin. Valtaosa mallia puffaavista vihreistä ml. nykyinen puheenjohtaja ei selvästikkään ole edes lukenut sitä puolueen tilaamaa selvitystä. Tällä samalla apajalla on toki myös nykyään muitakin puolueita.
Puolueen verolinjaukset tuntuvat seuraavan lähinnä SDP:n ja vasemmistoliiton linjauksia; pääomatuloveroa voi aina nostaa, eikä se vaikuta mihinkään. Pienituloiset jaksetaan mainita aina ja heitä käsitellään kuin uhreja, mutta ei vahingossakaan ymmärretä mitä jengiä tässä porukassa on ja miten näitä eri ryhmiä voitaisiin paremmin auttaa.
Vihreissä on myös paljon tätä ultrasuvaitsevaa porukkaa, joka kyllä uskoo jokaisen omaa maailmankuvaa pönkittävän vauvan ‑karkoitusjutun, mutta ei vahingossakaan näe tai tunnusta niitä tosiasiallisia ongelmia mitä pääosin kouluttamattoman, osaltaan traumatisoituneen ja erittäin uskonnollisen väestön lisääntyminen maassamme tarkoittaa. Tässä mielessä moni vihreä onkin aivan samanlainen öyhöttäjä kuin rajat kiinni ‑porukan hörhöt toisella puolella.
Minusta vihreät ovat lähinnä valikoiden arvoliberaali vasemmistolainen populistipuolue, jossa on ihan ok kannattaa maataloustukia jos ne menee trendikkäälle lähitilalle. Pakkoruotsia voi kannattaa, koska se nyt vaan on suvaitsevaista ja vapaa kielivalinta ei. Ja aina voi esittää milloin mitäkin huttua kun tietää varmasti, ettei sanomisistaan joudu tilille, koska suurta hallituspuoluetta ei teistä ei ihan heti tule.
GL
Jos sinun tyylilläsi arvioisi muitakin puolueita niin synkältä näyttää. Voin luetella joukon aivan kahjoja demareita, kokoomuslaisia, kepulaisia tai vasemmistoliittolaisia.
Osmo, taisit juuri kutsua Satu Hassia aivan kahjoksi? Rohkea veto.
Näin itsekin näen. Tuloerojen vaikutus statukseen ja elämänlaatuun on niin pientä, että elintasoerot selittyvät enemmänkin sosiaalisen elämän tekjöillä. Mutta tässä tuleekin ongelma.
Jos haluat kovaksi osaajaksi yksityiselle sektorille tai akateemiselle alalle, niin joudut usein uhraamaan vapaa-aikasi, mikä taas huonotaa sosiaalista elämääsi. Onko osaksi koultustason laskussa rationaalisuutta? Ihmiset eivät halua uhrata sosiaalista elämäänsä muutaman satasen palkankorotuksen takia.
Totta. Vihreille tekisi kuitenkin hyvää todellisen hallitusvastuun happotesti ei-nousukauden aikana.
Joku vihreä Ajatusten Mätäoja taisi joskus aikoinaan todeta täällä käydyssä keskustelussa, että ongelmat alkavat siitä, kun ihmiset saavat vapaasti valita.
Tiivistää aika hyvin sen miltä Vihreiden aatemaailma näyttää ulkoapäin katsottuna — kaikki saavat olla ihan vapaasti samaa mieltä kuin Vihreät ja tehdä elämässään vihreitä valintoja — jos näin ei satu jostain kumman syystä käymään (yksilö on esim. imbesilli espoolainen insinööri-plösö), niin sitten on ihan kaikkien kannalta parasta, että mustat lampaat uudelleenkoulutetaan takaisin kaidalle tielle määräyksillä, rajoituksilla, säänöillä ja raippaveroilla.
Kuka niin sanoi? Kaikki ei ole ikinä “ok”. Asiat ovat kuitenkin verrattain hyvin, mielestäni.
Miten voidaan estää murhat ja terroriteot? Miten voidaan lopettaa sodat ja nälänhätä? Vaikeita kysymyksiä.
Miten niin tässä blogissa ei sallita keskustelua maahanmuutosta? Eihän täällä välillä muuta olekaan.
En ainakaan itse ole kovin huolestunut terrori-iskun uhriksi joutumisesta. On huomattavasti todennäköisempää, että kuolen esimerkiksi sydänkohtaukseen tai aivoinfarktiin.
Sanottakoon myös, että minusta ei ole rationaalista pelätä esimerkiksi tulipalon tai liikenneonnettomuuden uhriksi joutumista, vaikka niissä kuolee joka vuosi kymmeniä kertoja enemmän ihmisiä kuin terrori-iskuissa. Kumma kyllä netissä ei juuri kohtaa kierteleviä lähettiläitä, jotka saarnaavat tulipalojen vaaroista. Humanitaariseen maahanmuuttoon suhtaudun kriittisesti, mutta niin suhtaudun myös ihmisiin, jotka koittavat derailata kaikki keskustelut koskemaan maahanmuuttoa. Tämä oli osaltani tässä.
Synkältä se näyttääkin täältä katsottuna. Tekstin tarkoituksena ei ollut antaa kuvaa siitä, että muissa puolueissa olisi jotenkin enemmän tarjontaa sellaisista ehdokkaista joita kaltaiseni tieteeseen uskova liberaali voisi äänestää. Ei varsinkaan kun otetaan huomioon tämä vaalijärjestelmämme.
Pointti oli se, että toisin kuin annat ymmärtää, vihreät ovat täynnä ihan samanlaisia paskan puhujia ja ideologiansa sumentamia hörhöjä, ihan johtoa myöten, kuin muutkin puolueet.
Juuri tästä syystä esim. enemmän politiikkaa pormestarin valintaan tai presidentin valtaoikeuksien riisuminen ovat menoa väärään suuntaan. Ja juuri tästä syystä moni jättää lähtemättä mukaan politiikkaan.
Minusta tämä ketju vilisee käsite epätarkkuutta kun talousliberalismia sekoitetaan arvoliberalismiin. Näitä ohipuhumisia vähentäisi se, jos jokainen puolue tahollaan tekisi filosofisen analyysin oman puolueensa ihmiskäsityksestä ja maailmankuvasta (olkootkin, että nämä ovat jatkuvassa muutoksessa). Tällöin kokoomuslaisesta todellisuuskuvasta voisi olla helpompaa ymmärtää, mistä puhutaan kun puhutaan liberaalista liikkeestä eikä pelkästä talousliberalismista.
Minusta Osmon visio urbaanista oikeudenmukaisuus puolueesta on mahdollista toteuttaa nykyisen Vihreän liiton toiminnan piirissä. Oikeudenmukaisuus tarkoittaa silloin myös arvorationaalisia perusteluja, jotka eivät ole purettavissa taloustieteellisiin kaavoihin. Silloin se myös näyttäytyy vaihtoehtona markkinoiden ehdoille tehdylle politiikalle. Vastuullinen markkinatalous ei tarkoita markkinamyönteisyyttä eikä markkinakielteisyyttä, vaan kokonaisvaikutusten arviointia ja tarpeenmukaista rajoittamista.
Jos ekonomisti tietää vain kaiken hinnan muttei minkään arvoa, hän voi silloin keskittyä tekemään analyysiä ja kannanottoja sen manttelin alta ja jättää arvopohdinnan itse päätöksentekijöille. Puhtaalla järjellä tehty politiikka rakentaa pelottavan todellisuuden. (toisten märän unen)
Äänestin vihreitä pitkään (10–15 v) lähes kaikissa mahdollisissa vaaleissa paljolti ihan bloginpitäjän fanittamisen takia ja hyväksyin vihreiden energiasekoilutkin, kun sitä yhtä täydellistä puoluetta ei onneksi Suomessa ole.
GL listasi edellä melko tyhjentävästi, miksi en enää näissä kuntavaaleissa kyennyt äänestämään vihreitä. Kyllästyin ‘tiedepuolueen’ liukumiseen liikaa tunteellisen populismin suuntaan, kun vaali vaaleilta pitää naarata ne juuri yliopistoihin (paitsi teknillisiin) tupsahtaneet nuorimmat äänestäjät/ehdokkaat mukaan jollain koukuilla ja itse on jo hiljalleen kyynistyvä keski-ikäinen 🙂
Otaniemi oli Suomen vihrein äänestysalue.
Blogin pitäjä on itse sanonut rajoittavansa mm-keskustelua ja aiheita. Keskustelu ei kuulemma pysy asiallisena ja moderointi olisi työlästä. Harvoin siis keskustellaan, ainakin parin viime vuoden aikana.
Kun aiheena on urbaani liberalismi, niin se tarkoittanee arvoliberalismia. Se taas käsittääkseni sisältää vapaamielisen suhtautumisen maasta toiseen liikkumisessa ja pakolaispolitiikassa. Siihen taas nykypäivänä liittyy väistämättä epämiellyttäviä huonoja puolia. Emme pysty sulkeman ulos kaikkia potentiaalisia terroristeja tai muita rikollisia.
Tulipalot ja liikenneonnettomuudet ovat pääsääntöisesti onnettomuuksia. Rekalla ihmisjoukkoon ajaminen taas on joukkomurha, ei onnettomuus. Eurooppalaisella arvoliberalismilla on syy-yhteys näihin jälkimmäisiin, vaikka sitä ei haluta tunnustaa.
Se, että en mielelläni kirjoita maahanmuutosta ja avaa aihetta keskusteluun johtuu siitä, että alan kiihkoilijoilta puuttuu täysin kyky pukea argumenttinsa sivistyneeseen muotoon. Tämän blogin pitäminen on minulle harrastus enkä halua harrastaa likaviemärissä kylpemistä. Siksi on parempi, että kyseinen keskustelu käydään hommafoorumissa jossa se ei häiritse muita. Käyn kyllä keskustelu maahanmuutosta, mutta suljetuilla sivuilla.
Kun saadaan eduskuntavaaleista sellainen tulos kun nyt saatiin Helsingissä, niin Kok+Vihr hallituksella on hyvät lähtökohdat tehdä parempaa politiikkaa.
En lähtisi yhdistymään miksikään uudeksi puolueeksi; vihreiden hiukan markkinatalous-vastaisempi siipi ja kokoomuksen änkyrä-kapitalisti siipi tasapainottavat hyvin toisensa kun hallituksessa haetaan kompromisseja.
Pelkällä kaupunki-liberaalipuolueella hallitus jouduttaisiin muodostamaan tod. näk demareiden kanssa. Ne kompromissit hallituksessa olisivat huonompia, kuin kok-vihr. hallituksessa.
Voi olla, että tulkitsen väärin, mutta mielestäni tuossa GOLJATIN tekstissä, jota kommentoit, ei puhuttu hyväosaisista ja huono-osaisista vaan arvon tuottajista ja arvon jakajista. Arvon jakajat voivat olla erittäin hyväosaisia ja arvon tuottajat hyvinkin vähäosaisia, ne eivät mene ihan yksi yhteen. Itse korkeastikoulutetulla alalla toimivana ja erittäin pitkiä päiviä tekevänä allekirjoitan sen tietyn turhautumisen, kun kaiken tämän antamani vapaa-ajan vastineeksi katselen palkkapäivänä tilinauhaa ja se ei kuitenkaan ole kovin paljon isompi kuin sen 37,5 tuntia viikossa työskentelevän virkamiehen ja itse asiassa häviää monelle vähänkin kokeneemmalle tuottamani arvon jakajalle.
Kiusaus lyödä hanskat tiskiin ja vaihtaa arvon tuottajasta arvon jakajaksi, jossa tulee ikälisät kellon tarkkuudella ja voi huoletta tehdä reaalista työaikaa sen 30–35 tuntia viikossa on välillä lähes vastustamaton. Kollegoitani tippuukin tasaisin väliajoin jäähdyttelemään ja tuottamaan Suomen kansantalouteen vähemmän lisäarvoa, tilanne mikä on kaikkea muuta kuin optimaalinen tulevia hoivakustannuksia ajatellessa.
Onkos Suomessa montakin puoluettaa, jotka ajavat epäoikeudenmukaisuutta?
Jälleen hyvä kirjoitus ja pohtimisen aihetta, kiitos siitä. Pari ajatusta:
“kokoomus ei ole se liberaali urbaani puolue, jota Vartiainen ajatteli, eikä siitä sellaista tule, koska konservatiivisesta puolueesta ei voi tulla liberaalia puoluetta ja koska kokoomus on muutenkin menossa rajusti oikealle” Menemättä siihen, mistä Soininvaara tietää mitä Vartiainen ajatteli mietin miksi Soininvaaran mielestä kokoomus ei olisi “liberaali urbaani puolue”? Minusta näyttää, ettei se ainakaan ole konservatiivinen ruraalipuolue. Negaation kiistäminen ei toki vielä paljoa todista, mutta ainakin tämä tuleva pormestari on aiemminkin ajanut varsin urbaania politiikkaa, puolue ei lähtökohtaisesti esim. kannata valtionhallinnon hajautusta ja valtaosa sen kansanedustajista äänestää nykyvedenjakajana toimivien moraalikysymysten, kuten homojen oikeuksien, kyseessä ollessa sen liberaalimman vaihtoehdon mukaan. Mikäli taas puolueessa vielä kituvan konservatiivisiiven olemassaolo leimaa Soininvaaran mukaan koko puolueen, voi kysyä onko esim. vihreät sitten niin homogeeninen puolue ettei siitä moisia tahroja löydy. Soininvaara taisi itsekin jo tuolla edellä epäsuorasti tähän vastata.
“Koska urbaani liberalismi ei ole järjestäytynyt, koko urbanismi on heikoilla.” Minusta se näyttää voivan ihan hyvin ja menestyvän mediassakin. Toki katson asiaa täältä susirajalta, enkä tarkoita tätä nyt mitenkään katkerana tuhahduksena vaan ihan vain oman vaikutelmani ilmaisuna. Liberaalipuoluetta on yritetty saada menestymään parikin kertaa maamme historiassa. Tehokkaampaa näyttääkin olevan Jos et voi vottaa heitä, liity heihin ‑ajattelu tällä tavalla soluttamisen muodossa.
“talouspolitiikassa tämä puolue tähtäisi sosiaaliseen oikeudenmukaisuuteen” Ihana ajatus, vaan liekö totta? Onko tiedossa, missä suhteessa puoluekenttään nyt hajautuneet urbaanit (arvo)liberaalit jakautuvat oikeistolaisen ja vasemmistolaisen talous- ja sosiaalipolitiikan kannattajiin?
Kuten Soininvaara itsekin toteaa, ei tämä ajatusharjoitelma joka tapauksessa todennäköisesti tule lihaksi muuttumaan ja sitä voisi toki ajatella vain (katkerana?) haihatteluna. Mutta minun nähdäkseni sillä on kuitenkin selvä merkitys — vihreiden poleemista brändityötähän tämä oikeasti on. Ja fiksusti juuri sellaista, jota ei voi toteen todistaa mutta vetoaa kyllä moneen kohderyhmässä.
Demarit ja vihreät nyt ainakin, vassarit tietty myös ajavat ja ylläpitävät epäoikeudenmukaista Hitas järjestelmää.
Tosiharmi, että fiksu keskustelu jää suljetuille sivuille.
Se mitä haluan vain asiasta sanoa on, että jos Eurooppaan levinnyttä terrorismia ei saada kuriin, niin ei ole urbaania liberalismia, ei kivoja katujuhlia, puistokonsertteja tai ravintolapäiviä. Islamistisen terrorismin yksi pääkohde on (urbaani) liberalismi. Olisi syytä pohtia ongelmaan ratkaisut. Hommaforumilla ne eivät ratkea.
Eivät paperilla, mutta käytännössä kyllä, toteuttavat sosiaalista epäoikeudenmukaisuutta kirjavilla perusteluilla.
Sosiaalinen oikeudenmukaisuus, kun se toimii aidosti jonkin liikkeen arvona, näkyy siten, että sen toteutumiseksi ollaan valmiita rajoittamaan markkinoiden vapautta siltä osin kuin se on perusteltua. Tällä hetkellä valtaa muutamakin poliitikko, jotka eivät ole tähän valmiita, mikä perimmäinen motivaatio sitten lieneekään, tssä ketjussa on veikkailtu esimerkiksi Sulle-mulle mentaliteettia. Esimerkiksi sote-kentässä on mahdollista nähdä sellainen sampo, että kuola alkaa valua.
Kun arvopohdinnan kautta valitaan edistää sosiaalista oikeudenmukaisuutta, johtotähti ei tällöin ole absoluuttinen yksilönvapaus ja se ihana markkinamyönteisyys, vaan nimenomaan itse sosiaalinen oikeudenmukaisuus. Muut arvot ovat tarpeen mukaan alisteisia sen tavoittelulle.
No enpä tiedä, onko SDP-SAK:n näkemykset sosiaaliturvasta kovin oikeudenmukaisia, kohteleeko Keskusta eri asuinpaikan valinneita ihmisiä tasa-arvoisesti, onko se oikeudenmukaista jne.
Osin huumorilla, osin tosissaan tämä.
Pointtina se, että aika sakeaa eturyhmämenoa on nähtävissä joidenkin puolueiden toiminnassa.
Eikös se kepun vaaliohjelmassa ole?
Mä yhdes etiikka seminaarissa kuvailin absoluuttisen hyvän ihmisen joka uhraa itsensä tehdäkseen täydellisen hyvän maailman. Sit mainitsin pari esimerkkiä. SS mies ja NKVD mies. Ne tuki ikävää työtä ihmiskunnan pelastamiseksi.
Tuon esimerkin valossa näyttäisi että ei arvot vaan keinot. Jokainen ajaa hyvää, keinoista on erimielisyyttä. Yleensä vaalien aikaan ehdokkaiden keinovalikoima lähestyy Jeesusta, vaalien välissä hyväksytään muutkin ratkaisut koska “pakko”.
Jos perustetaan liberaali urbaani puolue joka hyväksyy tieteelliset faktat, täytyy vielä päätellä mikä on tiede. Aikoinaan Noitavasara oli teologien kädessä toimivaa tiedettä.
Kansantaloustieteessä on ratkaisut? Mutta sovelletaanko Klassista 1700 luvun kapitalismia, 1800 luvun Marxilaista vai 1900 luvun Keynesiläistä? Raimo Ilaskiven ajamaa valtion velkojen setelirahoitusta vai pitäydytäänkö 1300 luvun kultakantaan jota edustaa nykyinen euro? Merkantilistista kilpailua maiden kesken vai yhteistyötä ilman kilpailua?
Jos rakennat talon ja jaat lupalappuja asua siinä, vastikkeellisesti tai vastikkeetta, siinä ei ole mitään väärää. Siksi keskeinen ihmisoikeus on omaisuudensuoja. Ilman sitä muut ihmisoikeudet lakkaavat olemasta.
Juuri omaisuudensuojaa rikkomalla Venäjälläkin tukahdutetaan sananvapautta, otetaan haltuun yritysten ja kansalaisjärjestöjen omaisuutta vetoamalla valtion sääntelyn rikkomiseen. Ilman omaisuudensuojaa kaikki ovat valtion armoilla. Omaisuudensuoja mahdollistaa hajautetun päätöksenteon, jossa toisinajattelija voi saada elantonsa keltä tahansa 7 miljardista ihmisestä haluamallaan tavalla tai lahjaksi ja jossa ihmiset voivat elää haluamallaan tavalla eikä vain valtion sallimalla.
Tuskin kukaan kadehtii syövän takia työttömäksi joutunutta. Todellisten kurjaosaisten osa on todellakin riittävän kurja.
Kaikki puolueet. Sehän on puhtaasti mielipidekysymys, että mikä on oikeudenmukaista. Kepulaisen maanviljelijän mielestä miljardien kansalliset maataloustuet ovat oikeidenmukaisia ja itseasiassa liian matalia ja minulle se on yksi suurimmista vääryyksistä ja epäoikeudenmukaisuuksisga Suomessa.
Kokoomus ajaa omasta näkövinkkelistään oikeudenmukaisuutta ja vasemmistoliitto omastaan. Ja puolueiden sisällä vielä tuuliviirin lailla kantojaan muuttavat poliitikot erikseen.
Objektiivista oikeudenmukaisuutta tai vääryyttä ei ole olemassa… Subjektiivisia on tällä pallolla kohta 8 miljardia.
Eikä Otaniemessä ole käsittääkseni koskaan ollut teknillistä yliopistoa, korkeakoulu kyllä. Jottei menisi ihan saivarteluksi niin siellä Otaniemessä asuu paljon muitakin kuin tekniikan opiskelijoita ja oletan, että Tampereen ja Lappeenrannan tekn. yliopistojen ylioppilaskunnissa vihreillä on Aalto-yliopistoa selvästi pienempi edustus (yritin tarkistaa netistä mutta luovutin viiden minuutin kohdalla). Vihreiden huuhaaosasto karkottaa ennakkoluuloissani dippainssiäänestäjät varsin tehokkaasti, mutta oletukseni saa kyllä osoittaa vääräksi, kun ei minulla sille mitään todisteita tähän hätään ole.
Liberaalipuolue on vasemmistoliberaali, ja hyvä niin. Se kannattaa julkisrahoitteista sosiaaliturvaa, terveydenhoitoa ja koulutusta. Puhis tai varapuhis selitti, miten tehostamalla voidaan keventää verotusta palveluiden kärsimättä. Oikeistoliberaali olisi puhunut myös isoista julkisten palveluiden leikkauksista ja libertaari kaiken jättämisestä yksityisesti hoidettavaksi.
Osaksi tämä johtuu huuhaan määritelmästä, joka ei yleensä sisällä monia miestyypillisiä huuhaan muotoja, jolloin naisvaltainen puolue on huuhaampi kuin vähemmän naisvaltaiset puolueet.
Kuuluisa amerikkalaisen puoluejyrän vastaus varoitukseen, että hänen ajamansa linja raunioittaa puolueen: “But I shall preside over the ruins.”
Mikään puoluejohto tai ‑eliitti ei suostu sellaisiin muutoksiin, joka veisi heiltä vallan ja aseman, vaikka sillä muuten saataisiin mitä tuloksia tahansa. On kivempi olla oppositiojohtaja kuin pääministeripuolueen rivijäsen.
Kaikki puolueet, joiden kanssa minä olen eri mieltä, ajavat epäoikeudenmukaisuutta Suomeen. Kannattamani puolueet ovat kaikki oikeudenmukaisuuden asialla 😉
Omalla osallani vihreiden äänestäminen oli valinta. Se on eri asia kuin analyysi siitä mitä vikaa puolueessa tai sen toiminnassa on, koska valinnalla on seurauksia joita ei voi kuin aavistella, analyysi taas perustuu menneisyyteen josta toivottavasti kyetään ottamaan opiksi. Vihreät on mielestäni muuttumassa sellaiseksi puolueeksi josta on Suomelle etua ja se on yksi niistä puolueista joiden ehdokkaat vaikuttavat oppimiskykyisiltä ihmisiltä. Vihreiden äänestäminen on siis itselläni ääni muutoksen puolesta.
Ensinnäkin, kuka kysyy sinulta, täysin mielenkiinnoton mielipide. Minun mielestä hyväosaisia on aivan liian vähän ja keskiluokalla on kokoajan kurjempaa.
Suurin osa “keskiluokasta” elää kädestä suuhun ja tarvitsee erilaisia tukia elämiseensä.
Ihan käsittämätöntä tuo verotuksen ja keskusvallan ihailu, toki ymmärrän että vallanhaluinen, itsekeskeinen poliitikko tykkää että hän pääsee tunkemaan näppinsä joka asiaan. Tai jopa uskoo että se on välttämätöntä.
Ja mitään mahdollisuutta saada tätä palvelusväkeä kuriin ei ole. Kansalaisen rooli on olla veronmaksaja.
Omaisuudensuoja on sopimus kuten muutkin ihmisoikeudet ja valtiolla on oikeus määritellä sopimusta uudelleen, jos on tarvetta.
Mitkään ihmisoikeudet eivät ole absoluuttisia: valtiot rajoittavat jatkuvasti niitä — toiset enemmän ja toiset vähemmän. Esim. sananvapaus on käytännössä aina rajallinen ja raja liikkuu ajan myötä… Joissain maissa on käytössä kuolemantuomio, jne.
Mitäs jos tultaisiin ihan rohkeasti tälle vuosituhannelle?
Complexity and Evolution Need to Play a Foundational Role in the Next Economic Paradigm
(Tosin tulos lienee se, että Smith, Hayek ja kumppanit olivat ihan oikeilla jäljillä…)
Valitaanko ek vaaleissa kunnanvaltuutettuja? EK vaaleista oli kysymys tuolloin.
Nyt kuitenkin puhuttiin siitä, että jos tässä maassa on tarvetta subventoida ydinvoiman tuottamista verovaroin, onko yksittäinen kunta oikea yksikkö tukemaan sitä, vai pitäisikö velvoitteen kuulua valtiolle.
Täysin samaa mieltä. Mutta tässä ei olekaan kyse riskeistä vaan loukkauksesta ja miten siihen vastataan.
Jos läpsäisen sinua naamalle tai potkaisen hellästi pohkeelle, alatko liennyttelemään, että eihän tämä mitään, tuleehan itsekin aina kolhittua varpaita ja kyynärpäitä kodin kalusteisiin?
Etpä tietenkään, kyseessä on aivan eri asia. Liberaalille terrorismin voittaminen tarkoittaa sitä, että kanssakansalaisten jäänteet huuhdotaan pois kadulta ja päästään itse jatkamaan normaalia elämää. Näin liberaali kaupunki osoittaa “yhteisöllisyyttään”.
Suomessa maahanmuuttajien asiat ovat kohtalaisen hyvin moneen muuhun Euroopan maahan verrattuna.
Ainakin Espoon lähiöissä maahanmuuttajat kulkevat melko kalliin oloisissa vaatteissa, ajelevat melko uusilla autoilla, ostavat kaupoista samanlaisia tuotteuta kuin keskiluokkaiset suomalaiset, ja asuvat nykyaikaisissa asunnoissa. Siksi ei ole odotettavissa terrori-iskuja tai mellakoita heidän suunnalta. Suurempi vaara on joutua syrjäytettyjen ja päihteitä enemmän kuin kansalaisluottamus edellyttäisi, kuluttavien kantasuomalaisten aiheuttamien järjestyshäiriöiden reitille.
Se onkin merkillistä, että dippainssi sanoo ei viherhuuhaalle, mutta kyllä raamatulle. Tai muille pyhille kirjoille opetuksineen.
Liberalistinen taistelu terrorismia vastaan ei toimi noin. Liberalismissa yksilöt vastaavat teoistaan, ei kollektiivit. Liberalismissa vastakkainasettelujen teräviä kulmia keskustellaan ja neuvotellaan pyöreämmiksi, ei öyhötetä entistä terävämmiksi.
(Liberaali maailmankatsomushan ei tarkoita suomeen kielessä vasemmistolaista maailmankatsomusta vaan melkeinpä sen vastakohtaa: korostetaan yksilöä ja hänen oikeuksiaan, oikeusvaltiota sekä vapaata ajatustenvaihtoa.)
Islamistinen terrorismi sikiää ulkopuolisuuden tunteesta siinä kulttuurissa, jossa elää — ja uuden yhteisöllisyyden ja itsetunnon löytämisestä “omasta” uskonnosta ja kulttuurista. Tästähän on tehty kyselytutkimuksia.
Tosin syitä on varmasti muitakin. Eivät kaikki halua tappaa lapsia tai koe lasten tappamista oikeutetuksi (kuten Tukholmassa) vaikka kuinka tuntisi itsensä syrijityksi maassa jossa asuu. Lisäksi täytyy olla kai psykopaatti tai täysin jihadistisen aivopeun pauloissa.
Puheet maahanmuuttjien korkeasta elintasosta Suomessa taitavat olla sarkasmia. Mutta vaikka eivät olisi, sillä asialla on siis vain vähän tekemistä terrorismin kanssa.
Osaman Bin Ladenilla ei ollut varsinaista elintasovajausta.
Jos tuosta oli Ville Niinistön ehdotuksessa oikeasti kyse, olisi varmasti voinut muotoilla ulosantinsa paljon paljon selvemmin. Kun näin ei tehnyt, ja viittasi vain mahdollisuuteen torpata koko Fennovoima moinen motiivi kovasti epäilyttää.
OS: Moni urbaani liberaali äänestikin Jan Vapaavuorta – ja sai valtuustoon kaiken maailman homojen vastustajia.
OS: Hesari on käynyt läpi valittujen vaalikonevastaukset. Tieto on sieltä. Kysymyksenä oli homojen ja lesbojen oikeus adoptoida.
Homojen vastustaminen on eri asia kuin homojen adoptio-oikeuden vastustaminen.
Esimerkiksi alle 25-vuotiaat eivät saa adoptoida, mutta ei se tarkoita, että tämän asian kannattajat olisivat kaiken maailman alle 25-vuotiaiden vastustajia.
Joukkue on hieno, mutta yksi suunta muutos on välttämätön. Puolueen tulee hyväksyä ydinvoima. Se on välttämätön jos ilmastonmuutos halutaan saada hallintaan.
Täh? Riskeistähän tässä koko ajan puhuttiin. Nimimerkki vk:n mielestä suurin uhka julkisilla paikoilla liikkuessa on terrorismi. Pidän tuota melkoisena ylireagointina, koska todellisuudessa se on listalla about sijalla 27. Mistään “loukkauksesta ja miten siihen vastataan” ei kukaan puhunut mitään.
Jos läpsäisisit minua naamalle, minä läpsäisisin takaisin ja jatkaisin sen jälkeen elämääni ihan kuten ennenkin. En alkaisi esimerkiksi välttämään julkisilla paikoilla liikkumista sen takia.
Sepäs mielenkiintoista. Olen aina pitänyt ns. liberaaleja ihme pelleinä, mutta tuon analyysin perusteella ne ovatkin varsin hyvää porukkaa.
Jos on kaksi osapuolta, joilla on kyky ja halu vastata, kierre ei koskaan katkea.
Oikeusvaltiossa rikoksen tekijää rangaistaan, mutta jos tekijöitä on yksi ja uhreja paljon oikeusvaltiossa ei voida rangaista muita kuin syyllisiä.
Sen sijaan voidaan ottaa kollektiivinen vastuu ennaltaehkäisystä, mikä kattaa koulutuksen, sosiaaliturvan, sekä maahanmuuton rajoittamisen, tiedustelun ja poliisin tehtäväaluueet muun muassa.
Jos palataan vuoteen 2001 silloin syntyi ajatus sodasta terrorismia vastaan. On esitetty ajatus, että pehmeän voiman käyttö olisi torjunut uhkaa paremmin tai ainakin maksanut vähemmän.
Eikö se nyt ole ihan ilmiselvä asia, että jokaisessa puolueessa on varsin näkyvillä paikoilla jotakuinkin kahjoja?
Vaikka olen muutamissa viimeisimmissä vaaleissa äänestänyt pääosin vihreitä, minua ihan oikeasti häiritsee se, että Vihreät keskittyvät usein suurella tarmolla melko vähäpätöisiin asioihin ja vielä niin, että vain yksi kanta on hyväksytty ja pienistäkään myönnytyksistä ei olla halukkaita keskustelemaan.
Ydinvoima on yksi näistä, toinen oli tasa-arvoinen avioliittolaki. Minua ainakin ahdisti se suvaitsemattomuus, jota näin työpaikan kahvipöydässä, jossa vihreiksi itsensä määrittelevät ihmiset osoittivat. Muistelen, että joku ehdotti jotain sellaista, että tehdään rekisteröidystä parisuhteesta sisällön puolesta identtinen avioliittolain kanssa, mutta säilytetään konservatiivien mieliksi avioliittolaki ennallaan Ymmärtääkseni siis hän ehdotti sanan avioliitto varaamista vain miehen ja naisen väliselle suhteelle. En tiedä, mitä hän oikeasti tarkoitti, sillä yllätyksekseni tuosta ei seurannut tavanomainen keskustelu, jossa perustellaan oma mielipide. Seurauksena oli usean henkilön kiivassanainen täystyrmäys, joka antoi ymmärtää, että edes tuollaisen ehdottaminen tarkoitti sitä, että ihminen on patakonservatiivirasisti, joka äänestää persu. Ko. ehdotuksen tehnyt henkilö on kuitenkin tietääkseni varsin liberaali ja sivistynyt ihminen, joka halusi pohtia mahdollista kompromissia, jolla saavutettaisiin tärkeimmät tavoitteet ja toisaalta lepyteltäisiin niitä, joille tasa-arvoinen avioliittolaki oli todella vaikea pala. Kahvipöydän vihreiden mielestä minkäänlaisia myönnytyksiä ei tarvitse tehdä.
Yksi tuttu oli kertonut, että oli vähällä siirtyä vastustamaan tasa-arvoista avioliittolakia, koska sen kannattajat olivat niin suvaitsemattomia ja suoraan loukkasivat toista mieltä olevia. Tuon kahvipöytä“keskustelun” jälkeen kukaan ei enää ottanut asiaa puheeksi ja ymmärsin tuttavani kertoman paremmin. Ei ole hyvä, että asioista ei voida keskustella. Vastapuolen fanaatikkojen kanssa keskustelu on varmasti vaikeaa, mutta tässä tapauksessa solvausten kohteeksi joutui likimain samaa mieltä oleva ihminen. Sitä oli aika raskasta seurata.
Vastaavaa näkee liian usein joko vihreiden poliitikkojen tai ylipäätään vihreiden liepeillä toimivien järjestöjen edustajilta.
Oou. En ole kirjoittanut mitään julkisilla paikoilla liikkumisesta, suurimmasta uhasta tai riskeistä. Helppo tarkistaa kun kelaat ylöspäin. Pyydän, että et laita sanoja toisten suuhun.
Keskustelun aiheena on siis urbaani liberalismi. Olen esittänyt väitteen, että eurooppalaisella liberalismilla on selkeä yhteys terrosrismin yleistymiseen Euroopassa ja että liberalistit ovat naiivissa hyväuskoisuudessaan olleet kohtalokkaan väärässä. Eli että liberalismilla ja terrorismilla on syy-yhteys. Ja että terroristit nimenomaan hyökkäävät liberalismia vastaan, jolloin kai loogista olisi että nimenomaan liberalistit olisivat eniten huolissaan terrorismista. Ja jollei terrorismia saada kitkettyä ei liberalismilla ole tulevaisuutta.
Toivon, että joku perustellusti kumoaa nämä väitteet ja mikä parempaa esittää ratkaisuja, vaikka raakileita terrorismin kitkemiselle Euroopasta. Montako rekkaa vielä tarvitaan ennen kuin tosiasiat tunnustetaan?
Asia liittyy Suomessa mm. ajankohtaiseen, tulossa olevaan valvontalakiin.
Tosi komeeta. Kun terroristit hyökkäävät länsimaisia arvoja vastaan, tulee Euroopassa luopua länsimaisista arvoista.
Viime aikoina Suomessa ainoat terroristiset hyökkäykset ovat tehneet polttopulloissa pakolaiskeskuksiin hyökänneet ja ohikulkijoita kuoliaaksi potkineet.
Tämä on erittäin suuri puute. Ymmärrän sinänsä, ettet halua/jaksa yrittää kyseistä avausta, koska moderointi vaatisi erittäin paljon työtä.
Mielestäni sinun kaltaisella aidosti älykkäällä poliitikolla olisi yhteiskunnallinen velvollisuus käydä maahanmuuttokeskustelua julkisesti, koska muuten asiat joko vaietaan tai niistä öyhötetään (molemmat osapuolet tekevät kumpaakin). Maahanmuutosta keskusteltaessa puhutaan ensisijaiseti pakolaisista ja “pakolaisista”, jotka voivat aiheuttaa merkittäviä potentiaalisia yhteiskunnallisia ongelmia ja merkittäviä kustannuksia. Poliitikkojen haluttomuus käsitellä julkisesti näitä ongelmia voi luoda signaalivaikutuksen, ettei heidän mahdollisina ongelminaan kokemia asioita oteta haluta huomioida, jolloin luottamus vallan kolmijaon toimivuuteen voi kärsiä. Kuitenkin nämäkin yhteiskunnalliset jännitteet pitää pystyä käymään läpi ja ratkaisemaan.
Ja ei… Suomessa ei tunnu olevan juurikaan älykkäitä poliitikkoja. On paljon rikkiviisaita ja paljon paperilla älykkäitä, mutta asiakysymyksistä keskusteltaessa nämä ihmiset menevät monasti tunnemoodille, jolloin järki sammuu täysin.
Jos tavoitteena on tasa-arvo, niin silloin avioliittoa pitää kutsua avioliitoksi. huom. sana “arvo”.
Kääntäen: ehdotan, että säädetään “espoolainen parisuhdelaki” joka koskee espoolaisten rekisteröitäviä parisuhteita. Pitää tehdä kompromissi koska espoolaisten parisuhteiden kutsuminen avioliitoksi voi loukata helsinkiläisiä. Eihän tässä mitään tasa-arvo ‑ongelmaa ole koska lain sisältö on muuten sama. Tehdään saman tien myös “mamujen parisuhdelaki” jotta tietyt tahot eivät loukkaannu.
Palatakseni aiheeseen. Jos tulee tällaisia ehdotuksia, niin monet tajuavat heti tunnetasolla että ehdotus ansaitsee täystyrmäyksen. Pitäisi kuitenkin tajuta myös, että ehdottaja ei luultavasti ilkeyttään ole keksinyt ideaansa. Esim. tässä tapauksessa syynä voi olla vahva halu löytää kompromissi ja sovinto joka johtaa myönnytysten tekemiseen.
Kai ainoa looginen peruste sitä vastaan, että erilaisilla avioliitoilla on erilainen nimi on se, että työhönotossa tiedetään, ketä valitaan. Juuri siksi pitäisi olla sama nimi.
Entäs ne Hiilivapaa kaupunki X ‑kampanjat, joissa halutaan että kaupungit käytännössä investoivat biomassaa polttaviin laitoksiin? Kai niitäkin tuolla logiikalla pitäisi julkisesti vastustaa? Ikävä fiilis tulee yhä kaksoisstandardista.
Tällaista vastausta odottelinkin, eli huomion kääntämistä kotimaisten ääliöiden toimintaan. Tämä on se normaalivastaus. Toinen on asian vähättely vertailemalla liikennekuolemiin tmv.
En ole huomannut, että kukaan olisi esittämässä länsimaisista arvoista luopumista, en ainakaan minä. Olen kaivannut tosiasoiden tunnustamista ja ratkaisuehdotuksia. Esim. vapaan liikkuvuuden ja rajatarkastusten osalta asia ei ole joko tai mustavalkoinen. Vaikkapa Ruotsin tai Tanskan tällä hetkellä harjoittama toiminta rajoillaan ei kai tarkoita länsimaisista arvoista luopumista? Länsimaiset arvot olivat voimissaan ennen Shengeniäkin, vai oliko Eurooppa silloin jokin takapajulan impivaara?
Komppaan mjokea. Ilmeisesti tarvitaan vielä useita rekkoja ennen kuin ongelmaan etsitään ratkaisuja tai että edes keskustelua asiasta voisi järkevästi käydä.
Miksi ei saisi puhua kotimaisistakin ääliöistä, eikä vain ulkomaisista ääliöistä. Terroristit ovat enimmäkseen ääliöitä.
Tämä työhönotossa sallittujen kysymysten normittaminen on hieman hankala asia. On oikein, ettei ihmisiä saa syrjiä sukupuolen, maailmankatsomuksen jne. mukaan. Nyt asia on ratkaistu niin, että työnantajan saamia tietoja työnhakijasta on rajoitettu. Jotkut kielletyistä asioista tosin käyvät helposti ilmi haastattelutilanteessa ja työhistoriasta voi päätellä asioita. Jos kokee tulleensa syrjityksi, voi viedä asian oikeuteen. Oikeus sitten arvioi, onko kokonaisvaltaisesti tehty oikea päätös vai ei. Ja kuitenkin todellisuudessa nimellistä pätevyyttä tärkeämpää ovat usein sosiaaliset ominaisuudet eli miten hyvin tulee työkaverien kanssa toimeen.
Ketkä/mikä on potkinut ohikulkijoita kuoliaaksi? Tällaisesta terrori-iskusta en ole kuullutkaan, vaikka mediaa seuraan paljon.
Ihan kuin joku olisi potkinut asema-aukiolla ohikulkijan niin, että tämä kuoli muutama päivä sen jälkeen.
Kun katsotaan isoa kuvaa, niin nimenomaan liberalismin voittokulun mukana terrorismin takia kuolleiden eurooppalaisten lukumäärä on romahtanut.
Esimerkiksi verrataan viimeistä 10 vuotta ja 1970-lukua: huomataan että 70-luvun vähiten uhreja vaatineena vuonna kuoli enemmän ihmisiä kuin vuosina 2007 2008 2009 2010 2012 203 ja 2014 yhteensä!!
Terrorismin huippuvuonna 1988 kuoli vuodessa yhtä paljon ihmisiä kuin viimeisen 10 vuoden aikana yhteensä !
http://www.datagraver.com/case/people-killed-by-terrorism-per-year-in-western-europe-1970–2015
Onko tällä faktalla, että terrorismi on romahtanut Euroopassa samaan aikaan kun liberalismi on voittanut, vaikutusta tulkintaasi siihen että liberalismi on aiheuttanut terrorismia?
Onko Suomi muuten ainoa maa maailmassa, missä liberalismin nimessä miehet pakotetaan tykinruoaksi ilman korvausta armeijaan, mutta jossa on tasa-arvoinen avioliittolaki?
Niin, kun joku ajaa tila-autolla mopoautollisen nuoria tahallaan kuoliaaksi, millainen ratkaisu tulisi tehdä?
Tämä (islamilaisen) terrorismin pitäminen asiana, johon pitäisi suhtautua jollakin tavalla merkittävänä riskinä turvallisuudelle on kyllä itsessään aika mielenkiintoinen ilmiö. On aika vaikea löytää asioita, jotka olisivat objektiivisesti tarkasteltuna pienempiä (mutta kuitenkin todellisia) riskejä ihmisten turvallisuudelle kuin terrorismi nykypäivän pohjoismaisessa yhteiskunnassa. Vaikkapa salamaniskut ovat merkittävästi suurempi uhka ihmisten terveydelle.
Todellinen terrorismin aiheuttama uhka taitaakin olla autoritääristen piirteiden nousu länsimaiseen yhteiskuntaan. Pitkähkö artikkeli, mutta hyvinkin lukemisen arvoinen:
http://www.vox.com/2016/3/1/11127424/trump-authoritarianism
Ennen kaikkea se on kiusantekoa työmatkalaisille.
Ei ole.
On todella hienoa, että 70- ja 80-lukujen terroristinen väkivalta saatiin nujerrettua. Se oli pitkälti kotoperäistä. IRA, ETA, RAF, Punainen Prikaati ym. nujerrettiin poliisivoimin, erityisesti sen hankkimien ilmiantajien avulla ja myös poliittisin neuvotteluin, mutta liberalismilla ei taida olla ansioita asiassa. Poliisin aktiivinen toiminta laajoin toimintavaltuuksin ei taida olla keskeisiä liberaalien arvoja?
En kuitenkaan menisi tämän enempää kaivelemaan vanhoja vaan keskittyisin nykyongelmiin. Yksi ajankohtainen esimerkki. Aika monet liberalistit Suomessa vastustavat tulossa olevaa valvontalakia yksilönvapauksia rajoittavana. Valvontalain keskeisenä tarkoituksena olisi antaa poliisille ja muille viranomaisille parempia keinoja vaikkapa potentiaalisten terroristien viestiliikenteen seuraamiseen. Eli eivätkö liberalistit halua helpottaa aiemminkin hyviä tuloksia saavuttaneiden poliisivoimien työtä terrorismin vastaisessa taistelussa.
Eli pitävätkö liberalistit mieluummin kiinni yksilönvapauksista viestiliikenteen valvonnassa ja sietävät sitten terroristien iskuja? Kuinka kallis hinta (montako uhria) ollaan valmiita maksamaan?
Yhtään uusnatsi, väkivaltataparikollinen Eppu Torniaisen absoluuttisen törkeää tekoa puolustelematta. Tuo ei tapaus ei täytä ihan täytä ohikulkija kriteeriä.
Tässä tapauksessa uhri Jimi Karttunen haastoi riitaa ja oli myös rappiolla oleva narkomaani sekakäyttäjä ja väkivaltarikollinen, myös poliisin vanha tuttu, jolla aikaisempia tuomiota riitti.
Tapaus on kuuluu minusta lähinnä sarjaan kaksi laitapuolen kulkijaa riitaantuu ja toinen kuolee. Samaa tapahtui 80-luvun nakkikioskijonossa aivan liian usein ja kahden väkivaltarikollisen kohtaaminen on Suomalaisen henkirikollisuuden arkkityyppi.
Itävallassa on yhtä huono tilanne
Jos kuvaamassani kahvipöytäkeskustelussa olisi kysyjälle perusteltu asiallisesti, miksi ehdotus on huono sen sijaan, että ruvettiin suoraan solvaamaan, olisi lain kannattajista jäänyt kaikille parempi kuva. Reaktion kiivauden takia esimerkiksi minä en halunnut osallistua keskusteluun, vaikka minä pidän väittelystä ja saatan pelkästä väittelyn ilosta puolustaa vastustamaani kantaa (toki vain tutussa seurassa), koska se selventää omiakin ajatuksiani.
Mitä tahansa ei tietenkään tarvitse suvaita, mutta asiallisesti toimivaa vastustajaa pitää minusta kohdella asiallisesti. Voin jotenkin ymmärtää, että huonosti koulutettu ei siihen aina kykene, mutta olen kuvitellut, että Vihreiden kannattajat ovat koulutettuja ja ainakin jotenkuten sivistyneitä ihmisiä. Tuossa kahvipöydässä kaikki olivat korkeakoulutettuja ja jotkut tohtoreita. Siksi reaktion kiivaus yllätti ja hämmensi.
Ei maahanmuuttajilla hyvää elintasoa ole, mutta heillä on kovat arvot, ja on tärkeää näyttää rikkaalta, eivätkä he tiedä mikä on hyvää makua, vaan he turvautuvat hintaan hyvän maun osoittajana.
Pakotetaanko miehet tykinruoaksi liberalismin nimessä?
Mielenkiintoista, mitä pidät miesvaltaisena huuhaana?
Kyseessä onkin eri asioiden välillä tasapainottelu. Tällä hetkellä se on ratkaistu niin, että lupalappuja ei riistetä sen enempää toisinajattelijoilta kuin muiltakaan, vaan kaikilta tasapuolisesti. Lupalappu esimerkiksi ostaa uudet kengät hajonneiden tilalle sen lupalapun sijaan, jolla sai ostaa suuremman huvijahdin lisää sen verran onnellisuutta, että huvijahtilappuja kannattaa jossain määrin vaihtaa kenkälapuiksi väkivallan uhkaa käyttäen.
En uskonutkaan sillä olevan.
Arvelisin että ETA:n nujertamisessa saattoi olla jotain tekemistä myös sillä, että Francon fasistinen Espanja muuttui tuossa välissä nykyiseksi liberaaliksi demokratiaksi.
Sama juttu kommunistisen terrorismin kanssa: liberaali markkinatalous ja demokratia voitti, kommunistinen yhteiskuntajärjestelmä tuhoutui. Ketään ei enää kiinnosta kommunismi,joten kommunistisilla terroristiryhmillä ei ole kasvupohjaa.
Hyvällä poliisitoimella sitten saadaan nitistettyä toimivat porukat, mutta jossain Francon Espanjassa poliisi ja oikeuslaitos ei varmasti toimi sillä tavalla (eli oikeudenmukaisesti), että terrorismi loppuiisi.
En kuitenkaan menisi tämän enempää kaivelemaan vanhoja v
Niinpä tietenkin, kun taisivaat olla avääränvärisiä tekijämiehiä?
No tottahan semmoisen sitten saa tappaakin!
Kai tämä nyt koskee myös niitä natseja? Eli natsin saa sinun mielestäsi nähdessä tappaa, tai ainaakin pahoinpidellä, koskaa pelkkä natsitunnus on sama asia kuin riidan haastaminen.
(ohikulkijaa siis kertoi natseille lyhyesti mielipiteensä, mikä on näköjään Petterin mielestä ihan hyvä perustelu pahoinpitelylle)
Äärimmäisen liberaalissa järjestelmässä väkivallan uhka on yksilöiden välistä ja vähemmän liberaalissa järjestelmässä väkivallalla uhkaaminen on monopolisoitu valtiolle. Jälkimmäinen ratkaisu on mielestäni parempi, mutta täydellinen ei sekään ole, koska yksilöt päättävät väkivallan käytöstä. Ihmiset ovat inhimillisiä ja tekevät virheitä.
Liian liberaali järjestelmä johtaa siihen, että ihmiset linnoittautuvat asuntoihinsa, mikä ei ole hyvä asia kaupunkikuvankaan kannalta.
Sopiihan tuo. Terrorismiin on suomessa viime vuosna kuollut keskimäärin selvästi alle 1 ihminen vuodessa, vaikka uusnatsien hyppypotkut laskettaiiin terrorismiksi. Jos puhutaan islamistisesta terrorismista, luku taitaa olla pyöreä nolla. Sen sijaan sekä liiknne, että ampuma-aseet ovat vuosittain mukana sadoissa kuolemissa. Olemmeko siis samaa mieltä, että meidän pitää keskittyä ennemmin ampuma-aseiden ja liikenteen aiheuttamiin kuolemiin kuin terrorismin aiheuttamiin kuolemiin?
Kyllä. Ainakin niin kauan, kuin terrorismiin kuolee Suomessa selvästi alle yksi ihminen vuodessa, asiasta ei pitäisi edes keskustella. Voisitko vuorostasi vastata kuinka kalliin hinnan sinä olet valmis maksamaan, siis kuinka monta addressia suostut vuosittain allekirjoittamaan, joiden oleellinen sisältö on:
“Pahoittelut läheisesi kuolemasta auto-onnettomuudessa, mutta se on kohtuullinen hinta siitä, että minun autoni huippunopeutta ei rajoiteta.”
tai
“Pahoittelut läheisesi kuolemasta ampumaturmassa, mutta se on kohtuullinen hinta siitä että minä saan ammuskella huvikseni”?
Jos saisin vastauksen ihan numeroina, niin arvostaisin.
Valvontalaki on tallin oven lukitsemista kun hevoset ovat jo karanneet. Tukholman ja Nizzan attentaattien suorittamiseen ei tarvita kummoistakaan edestakaista viestiliikennettä, eikä kenenkään aika riitä kaikkien Daeshin sivuilla käyneiden tarkastamiseen.
Minusta tiedustelulaki tarvitaan Venäjän, ei terroristien takia.
En nyt lähde kaikkien viimeisten parin vuoden aikana Euroopassa iskuja tehneiden terroristien ihonväriä kaivelemaan, mutta ainakin Brysselissä, Berliinissä ja Tukholmassa tekijät kai olivat suunnilleen tummahiuksisen kantasuomalaisen näköisiä. Ihonvärillä ei ole minulle väliä.
Isis tai muu radikaali islamismi taitaa olla se yhdistävä tekijä. Puolustatko Isisin terroristien oikeuksia ja oleskelua Euroopassa?
Suurinta tuhoa ovat kuitenkin tehneet ihan paikalliset Oslossa ja Saksassa (ajamalla matkustajakoneen äin vuorta)
tc
Haluatko todella, että Tukholman jälkeen Suomessakin tehdään yksi tai useampi terroristinen joukkomurha ennen kuin viranomaisten tulee ryhtyä ehkäiseviin toimiin? Jos olet helsinkiläinen ja jos isku tapahtuisi vaikka Oulussa niin eikö silläkään olisi väliä? Vai pitääkö terroristien käsissä kuolla ENEMMÄN ihmisiä kuin liikenteessä Suomessa ennen kuin pitäisi ryhtyä taisteluun terrorismia vastaan?
Mihin on kadonnut se eurooppalainen yhteishenki eli miksei Nizzan, Pariisin, Lontoon x 4, Berliinin, Brysselin, Madridin ja Tukholman joukkomurhien uhreilla ole väliä? Entä tulevilla?
Onneksi päättäjämme ovat asiasta kanssasi eri mieltä. Terrorismin kitkeminen Euroopasta on mielestäni tällä hetkellä tärkein yhteiseurooppalainen turvallisuushanke. Ja Suomessakin pitää ryhtyä kaikkiin toimiin sen ensimmäisenkin iskun ehkäisemiseksi.
Meillä on tehty useita joukkomurhia luvallisilla ampuma-aseilla, mutta kun niitä on kuitenkin niin vähän, ei ole nähty mitään syytä rajoittaa niiden jakelua jokseenkin kaikille halukkaille.
No, ei tietenkään naapurin takia, vaan muiden 🙂 Jos sitten naapuri sattuu samaan verkkoon joutumaan, se on eri juttu.
Ymmärtääkseni tiedustelulain tavoite on paljon suurempi, kuin pommintekijän löytäminen. Jos niitäkin löytyy, tuskin haittaa.
Suomessa arvioidaan olevan maailman seitsemänneksi eniten aseita, suurin osa kai luvallisia.
https://en.wikipedia.org/wiki/Estimated_number_of_guns_per_capita_by_country
No, ei tietenkään naapurin takia, vaan muiden 🙂 Jos sitten naapuri sattuu samaan verkkoon joutumaan, se on eri juttu.
Ymmärtääkseni tiedustelulain tavoite on paljon suurempi, kuin pommintekijän löytäminen. Jos niitäkin löytyy, tuskin haittaa.
Ymmärtääkseni tämä on hyvin pieni osa tuosta lakikokonaisuudesta. Eräs meidän tämän hetken ongelmistamme on, että jos Suomeen tulisi tunnuksettomia aseellisia “vihreitä miehiä”, heidät rinnastettaisiin juridisesti esim. moottoripyöräjengeihin. Rajavartija ja poliisi siis kohteliaasti kyselisi, onko heillä Suomessa voimassa olevia aseenkantolupia.
Ryhtyä? Väitätkö vakavissasi että viranomaiset eivät tällä hetkellä tee mitään mikä ehkäisisi terrorismia?
Minun nähdäkseni viranomaisten nykyiset toimet ja valtuudet ehkäistä terrorismia ovat vähintään tyydyttävällä tasolla. Enkä hyväksy terrorismin käyttämistä tekosyynä sellaisiin laajennuksiin viranomaisten valtuuksiin, jotka vievät yhteiskuntaamme kohti totalitääristä urkintayhteskuntaa.
Jos minä itse tai läheiseni olisi sen kerran viidessä vuodessa tapahtuvan terroriteon ainoa uhri, silläkään ei olisi mitään väliä. En silti hyväksyisi suhteettomia totalitäärisiä toimia terrorismin “ehkäisemiseksi”.
Se on kadonnut puolustamaan avointa, demokraattista eurooppalaista oikeusyhteiskuntaa kaiken maailman totalitaristeja (ulkoisia ja sisäisiä) vastaan.
Toivoisin, että tuollaiset näkemykset perustuisivat johonkin objektiivisiin uhka-arvioihin, eivätkä suhteellisuudentajuttomuuteen tai xenofobiaan.
No ei todellakaan pidä, jotain pientä tolkkua nyt tuohon lietsontaan.
Mutta minä vastasin esittämääsi kysymykseen suoraan, joten voisitko vuorostasi vastata kuinka monta liikennekuolemaa hyväksyt vuodessa sen vuoksi että sinun autosi huippunopeutta ei rajoiteta tasolle, joka ne ehkäisisi? Tai vaihtoehtoisesti miksi ne sadat ihmiset jotka suomessa vuosittan kuolevat auto-onnettomuuksissa eivät ole huolesi arvoisia?
Kummassakaan ei tainnut taustalla olla järjestäytynyt, erääseen suurimpaan uskontoon pohjautuva, kymmenien tuhansien taistelijan ja kannattajan, erittäin laajalle (huom. myös Suomeen) levittäytynyt terroristijärjestö.
Mainitsemasi ovat yksittäisiä kaheleita, kuten myös Suomen kouluampujat. Kaikkien niiden osalta on ryhdytty toimiin, jotta tulevaisuudessa ei vastaavaa tapahtuisi. Esim. koulujen osalta toivoisin kuitenkin vielä lisätoimia.
Isisin vaarallisuudesta ei tarvinne enempää lausua ja sen vastainen työ on vasta alussa. Toivon, että blogisti tuomitsee Isisin ja muiden terroristiorganisaatioiden toiminnan, ettei jää väärää käsitystä asiassa.
Kantiksien luvallisilla aseilla tekemiä joukkomurhia ei tietenkään lasketa! Ihan turha on semmoisesta yöunia menettää!
Sensoijaan jo 1000 km päässä räjähtää pommi, meidän tulee aloittaa välittömästi erittäin järeät toimenpiteet, muuttaa tämä maa linnoitukseksi ja poistaa tyhjänpäiväiset kansalaisoikeudet, koska riski on kasvanut!
Ja aivan ehdottomasti terrorismin tämän kaikille tarvitaan omat pyssyt, jotta tavalliset kanssaihmiset voivat esimerkiksi lentoasemalla vetää omat konepistoolit ja ampua itse partaradikaalit tai sellaisiksi epäillyt! Tämän tulee olla jokaisen suomalaisen ihmisoikeus.
Nih!
Periaatteessa noinkin, mutta jos aluevalvontaa tekevä viranomainen näkee tarpeelliseksi, se voi vaikka saman tien tiputtaa vihreän miehen päähän pommin Hornetista ja perustella toimen aluevalvontalain 32 §.
Ongelmahan on, että vaikka aluevalvontalaki antaa laajat valtuudet, niin kun siellä ei kuitenkaan lue suoraan “jos jossain näkyy venäjää puhuva vihreä tunnukseton sotilas, niin se on tämän lain tarkoittama vihollisen sotilas ja sitä saa ampua”. Tällöi joku pilkunnussija voi sen tulkita poliisiasiaksi, jos haluaa välttää toimeen tarttumista.
Mutta käsi sydämmellä: Jos Lappeenrantaan ilmestyisi tunnuksettomia venäjää puhuvia sotilaita ja PV ilmoittaisi (ei välttämättä julkiseti) tulkitsevansa heidät vieraan vallan sotilaaksi ja aloittavan tarvittavat vastatoimenpiteet, niin kuka vastustaisi ja miten? Jos paikalle ilmaantuisi jonkinsorttinen perustuslakiproffa vaatimaan poliisia, uskoisin että PV käskisi hänen yksinkertaisesti suksia v****uun.
Ei kai edes presidentti taikka puolustusministeri *voi* käskeä aluevalvontaa suorittavaa viranomaista jättämään laissa määrättyä tehtävää täyttämättä yhtään sen enempää kuin mitään muutakaan viranomaista, kun on tekemässä lakisääteistä tehtävää (esim. voiko sisäministeri ilmoittaa, että nyt tämä ja tämä murhatutkimus lopetetaan ja unohdetaan koko juttu, ei voi)?
(tai en minä tiedä, itse en ainakaan viranomaisena tottelisi, jos hallitus käskee jättää lakisääteiset tehtävät tekemättä)
Aluevalvontalaki:
http://www.finlex.fi/fi/laki/ajantasa/2000/20000755
34 §
Vihamielisen toiminnan torjuminen
Puolustusvoimien ja rajavartiolaitoksen tehtävänä on ryhtyä viivytyksettä kaikkiin tarvittaviin toimenpiteisiin valtakunnan turvallisuutta välittömästi ja vakavasti vaarantavan vihamielisen toiminnan torjumiseksi. Tällöin on tarvittaessa käytettävä sellaisia sotilaallisia voimakeinoja, joita toiminnan vaarallisuus ja muut tilanteen kokonaisarvosteluun vaikuttavat seikat huomioon ottaen voidaan pitää puolustettavina. Toimenpiteeseen ryhtymisestä on viipymättä ilmoitettava puolustusministeriölle.
Vihamielisellä toiminnalla tarkoitetaan:
1) vieraan valtion oikeudettomasti Suomen alueeseen kohdistamaa tai Suomen alueella toimeenpanemaa aseellista sotilaallista toimintaa;
(33§ “Sotilaallisilla voimakeinoilla tarkoitetaan sotilaan henkilökohtaisen aseen käyttöä voimakkaampaa, sotavarustein tapahtuvaa asevoiman käyttöä.”)
——————
Minusta aseistautuneet sotilaat tunnuksilla tahi ilman ovat aivan ilmiselvästi “vieraan valtion aseellista sotilallista toimintaa”. Ainoastaan elämästään vieraantunut juristi voisi väittää että sotilaalta näyttävät miehet eivät ole sotilaita vaan ihan tavan kriminaaleja.
Minun tulkintani mukaan tuon pykälän perusteella aluevalvontaviranomainen (eli PV ja rajavartiolaitos) ei pelkästään voi ryhtyä, vaan on velvoitettu ryhtymään “kaikkiin tarvittaviin toimenpiteisiin” ja vieläpä “viivytyksettä”. Toimenpiteet voivat myös sisältää sotilaalliset raskaat aseet eli heti kun vihreitä miehiä näkyy, niitä voi saman tien rätkäistä Hornetista tiputettavalla täsmäpommilla (mikäli se muuten on perusteltua).
Mutta sinänsä hyvä jos laki on epäselvä, niin tarkennetaan. Itse kaipaisin kyllä pikemminkin tarkennusta siitä, mikä ihme tässä laissa on epätarkkaa sillä en näin maallikkona sitä kyllä ymmärrä. Vai liittyykö asia jonkin poikkeustilan julistamiseen, ei aluevalvontalakiin?
Voisiko joku kertoa (tämä ei ollut vitsi, kiinnostaisi ihan oikeasti) ?
Niin. Eli todellisuudessa jopa “yksittäiset kahelit” ovat suurempi turvallisuusuhka Euroopassa kuin tämä “erittäin laajalle levittäytynyt terroristijärjestö”. Asioiden mittakaavat on hyvä pitää mielessä.
Jestas.
En ole blogisti, mutta omasta puolestani totean, että totta helvetissä Isisin tapaiset syöpäpesäkkeet pitää tuhota, kuten kaikki muutkin terroristijärjestöt. Tuon tasoinen ylireagointi on silti jopa pelottavaa. Olet varmaan sitä porukkaa, joka äänestäisi Turkissa Erdoganin valtaoikeuksien nostamisen puolesta. Hänhän on juuri sitä tyyppiä, joka lupaa “lakia ja järjestystä” pelokkaille alamaisille.
Tarkoittamani epäselvyys liittyy siihen, että lain 1. luvussa määritellään: “sotilaalla (tarkoitetaan) sotilaspukuista valtion asevoimiin kuuluvaa aseistettua tai aseistamatonta henkilöä;” ja 2. luvussa: “Vieraan valtion sotilas ei saa ilman lupaa tulla Suomen alueelle eikä olla maassa, ellei Suomea velvoittavasta kansainvälisestä sopimuksesta muuta johdu.”
Eli tunnuksettomat vihreät miehet eivät ole sotilaita, ja jos heillä ei ole aseita, ei heidän maahantuloaan voi estää, jos muut paperit ovat kunnossa. Kun he sitten aloittavat rähäkän tänne varastoiduilla aseilla ja räjähteillä, menoon voidaan vastata raskaimman päälle, mutta vasta sitten.
Toivottavasti olen väärässä.
Tämä väitehän on täysin väärä ja äärimmäisen populistinen. Aina kun on jonkinlainen joukkomurha tapahtunut aseella, oli se sitten luvallinen tai luvaton, nousee ihan kansanedustuslaitoksesta alkaen kova älämölö aiheesta ja aselakejakin on onnistuttu kiristämään. Jos joku tänä päivänä väittää, että aseita jaellaan jokseenkin kaikille halukkaille, väittäjä on joko aiheesta tietämätön tai valehtelee tahallaan.
Vihreiden seuraavasta puheenjohtajasta järjestetään ilmeisesti jäsenäänestys. Jos siis pitää tärkeänä ohjata Vihreiden linjaa kohti reaalo-henkisyyttä, sen sijaan että hyppää vaikka liberaalipuolueen kannattajaksi (ihan realistinen vaihtoehto sekin), nyt on hyvä hetki maksaa se parikymppiä ja liittyä jäseneksi pelkän blogikommenteissa narisemisen sijaan. Pääsee äänestämään PJ:stä.
Itse tein saman aikaisemmin, ja nytpä huomaan että silloinen keskustelusäie on täysin relevantti tänäänkin.
Kun “yksittäinen kaheli” tappaa 77 ihmistä, riittää mielestäsi normaali rikostutkinta ja rikosten torjunta, mutta kun yksittäinen kaheli varastaa kuorma-auton, ajaa sillä väkijoukkoon ja väittää tehneensä rikoksensa osana terroristijärjestöä, pitää rajata kansalaisten perusoikeuksia ja loukata yksityisyyttä, koska mielestäsi normaali rikostutkinta ei riitä.
Mitään oleellista eroa noissa ei ole. Se yksittäinen kaheli on lähes varmasti keksinyt itse tai kopioinut muilta jonkin “hienon” ideologian, joka muka oikeuttaa teon. Jos perustetta ei ole, vähintäänkin tekijä kertoo ihailevansa jotain aiempaa kahelia ja halunneensa tehdä samanlaisen teon oli se sitten kouluampuja tai terroristi.
Vaikka DAESHin nimissä tehdyt iskut voivat vaikuttaa järjestäytyneeltä toiminnalta, todennäköisesti ainakin ne, joissa on vain yksi tekijä, ovat suurelta osin yksittäisten kaheleiden tekosia. Se on tavallaan jopa pelottavampaa, koska yksittäisen kahelin löytäminen ajoissa on lähes mahdotonta, eikä nyt kaavailtu tiedustelu auta siinä ollenkaan, kun ei ole mitään viestiliikennettä, jota seurata, eikä tekokaan vaadi juuri mitään asiakirjoina näkyvää valmistelua.
Olen samaa mieltä, että terrorismi ei muodoltaan ole kovin selkeärajaista. Itse kuitenkin ajattelen taustalla olevan jonkinlaisen järjestäytyneen organisaation. Breivikillä ei tainnut sellaista olla. Ja olen samaa mieltä Isiksen vaarallisuudesta juuri siksi, että sen vaarallisten henkilöiden tunnistaminen on pahimmillaan lähellä mahdotonta. Yhteisiä asioita viime vuosina Euroopassa iskuja tehneille taitavat olla uskonto, sukupuoli ja ikähaarukka 18–45 vuotta, joiden perusteella Suomessakin potentiaalisia kandidaatteja on 2015 pakolaisvyöryn jälkeen kymmeniä tuhansia.
Mitä tulee mainitsemiesi kansalaisten perusoikeuksien ja yksityisyyden loukkaamiseen, niin Ruotsin Ympäristöpuolue Vihreät esittää vaarallisiksi arvioitujen, kielteisen turvapaikkapäätöksen saaneille jalkaan valvontapantaa:
https://www.mp.se/just-nu/mp-ingangar-terrorbekampning
Suomessa ehdotus sai nopeasti vastakaikua ja ajatuksen yhteispohjoismaisesta järjestelmästä:
https://www.uusisuomi.fi/kotimaa/218883-kova-ehdotus-keskustasta-jalkapanta-turvapaikanhakijoille
Euroopan turvallisuusympäristö on oikeasti olennaisesti muuttunut, vaikka hitaimmat eivät sitä usko ennen kuin sattuu omalle kohdalle. Mielestäni (ja ilmeisesti myös jopa Ruotsin Ympäristöpuolue Vihreiden mielestä) ehkäisy on niin tärkeää, että nyt on korkea aika saada Suomessakin tiedustelulainsäädäntö ajan tasalle. Liberaalissa Ruotsissahan esim. kaikkea nettiliikennettä on valvottu jo vuosia.
Liberaali Eurooppa on muuttumassa vähemmän liberaaliksi.
Kannattaa seurata vaikkapa mitä Ruotsissa on tapahtumassa terrorismin ja rikollisuuden vastaisessa taistelussa. Sikäläiset demarit:
https://www.svt.se/nyheter/inrikes/hardare-ton-fran-socialdemokraterna
Ympäristöpuolue Vihreät:
https://www.svt.se/nyheter/inrikes/mp-krav-infor-terrorsamtal-fotbojor
Sikäläinen kokoomus on ollut hereillä jo aiemmin:
http://www.moderat.se/nyhetsartikel/moderaterna-presenterar-samlade-atgarder-mot-radikalisering-och-terrorism‑0
Ruotsidemokraattien kanta on tainnut olla selvä jo pitemmän aikaa.
Eli kaikki Ruotsin keskeiset puolueet ovat valmiita merkittävästi lisäämään resursseja ja toimenpidevalikoimaa terrorismin vastaisessa toiminnassa.
Eli ovatko kaikki Ruotsin merkittävät puolueet väärässä?
Toivottavasti Suomen päättäjät ovat hereillä ennen kuin mitään tapahtuu. Mitä Ruotsi edellä sitä Suomi perässä?
Eihän ne väärässä ole, mutta tavoitteena noissa jutuissa lienee lähinnä kannatuspisteiden kerääminen. Pelko myy hyvin. Eikä siinä mitään väärää ole, jos terrorismi koitetaan saada kuriin.
Oma pointtini on lähinnä se, että terrori-iskut ovat kaikkinensa asia, josta tavan kansalaisen ei kannata liiemmin stressata. Pelätkää mieluummin vaikka superbaktereeja.
Turku 18.8.2017.
Jos työkaveri läpsii naamalle jokaisessa perjantaipalaverissa, ei sitä kannata pelätä tai vastustella. Eihän se satu yhtään verrattuna siihen, miten itse aina potkii varpaita pöydänjalkoihin tai saa bakteeriripulin tai…
Mehän nyt ollaan vaan tällaisia hissukoita, ei meistä niin väliä.
Tässä neljän kuukauden takaisessa keskusteluketjussa moni vastusti lisävaltuuksia viranomaisille ja piti terrori-iskun mahdollisuutta Suomessa mitättömänä. Vaarallisempana pidettiin kouluampujia ja liikennettä.
Tarvitaanko Turun (Barcelonan…) lisäksi vielä muita ennen kuin liberalistien mieli muuttuu?
Kertauksena: “Olen esittänyt väitteen, että eurooppalaisella liberalismilla on selkeä yhteys terrosrismin yleistymiseen Euroopassa ja että liberalistit ovat naiivissa hyväuskoisuudessaan olleet kohtalokkaan väärässä. Eli että liberalismilla ja terrorismilla on syy-yhteys. Ja että terroristit nimenomaan hyökkäävät liberalismia vastaan, jolloin kai loogista olisi että nimenomaan liberalistit olisivat eniten huolissaan terrorismista. Ja jollei terrorismia saada kitkettyä ei liberalismilla ole tulevaisuutta.”
Kysymys kuuluu: riittävätkö Turun 10 uhria vai tarvitaanko lisää ennen kuin olette valmiit myöntämään poliisille lisävaltuuksia ja esim. estämään kielteisen turvapaikkapäätöksen maassa oleskelun? Montako uhria tarvitaan eli mikä on se hinta minkä olette valmiit hyväksymään? Osmo? Kukaan muu?
VK
Ota nyt vähän globaalimpi ote. Missä terrosristi-iskuja tapahtuu eniten? Afganistanissa, Syyriassa, Irakissa, Israelissa jne. Liberalismin syytä kaikki?
Osmo. Kyllä esim. siellä Lähi-Idässä liberalismi taitaa olla jonkinlaisessa roolissa. Vaikkapa Afganistanissa talebaneille länsimaisen liberalismin kannattajat ovat pahimpia vihollisia. Ja Pohjois-Afrikasta tai Lähi-Idästä Eurooppaan tulleet terroristit nimen omaan hyökkäävät eurooppalaista vapaamielisyyttä vastaan.
Taitaa olla itse asiassa niin, että liberalismia pitää olla sopivassa määrin. Liian vähän tai liikaa johtavat huonoon lopputulokseen.
Mutta jos keskityttäisiin Länsi-Eurooppaan ja Suomeen niin keskustelu kiinnostaisi useampaa ja olisi ajankohtaisempaa. Ja olisi akuutisti lähempänä suomalaista päätöksentekoa juuri nyt. Mm. vapaa liikkuvuus Euroopassa on jokaisen terrori-iskun myötä entistä enemmän uhattuna ja vapaa liikkuvuus taas lienee liberalisteille vakaumuksensa syvintä olemusta.
Mielenkiintoista oli, että miehet, jotka loukkaantuivat iskussa, olivat seuduilta, josta turvapaikanhakijat tulevat.
Järki hoi. Tavalliselle kansalaiselle liikenne on edelleenkin paljon vaarallisempi kuin jihadisti. Samaten tavalliselle kansalaiselle jopa oma puoliso on vaarallisempi kuin venäläiset erikoisjoukot tai vihreät miehet. Silti venäläisten takia on viimeaikoina tehty useita lakimuutoksia ja minäkin olen aikoinani kykkinyt monta kukautta metsässä.
Tässä ei ole mitään ihmeellistä. Tavallisen kansalaisen tulee huolehtia niistä asioista, jotka vaikuttavat hänen arkeensa. Terroristeista (tai venäläisten invaasiosta) murhetiminen taas kuuluu maan hallitukselle ja virkakoneistolle. Silti joka kerta kun jotain tapahtuu, ihmiset flippaavat ja etenkin some räjähtää, kuten asiaan kuuluukin. Somessa raivo repeää liitoksistaan jo jostain imettämisestä, niin on aivan selvää että todellinen terrori-isku aiheuttaa vähän suurempaa vipinää.
PS Varoittelevatko vanhemmat kouluun lähteviä lapsiaan liikenteestä vai jihadisteista? Mitä tämä kertoo kansalaisten kohtaamista todellisista riskeistä?
Lueskelin Aftonbladetista Turku-juttuja, kun huomasin, että olivat lähettäneet toimittajan paikalle. Ihan hyviä juttuja kirjoitti. Mutta Turun terroristi jäi melkein samantien pikku-uutiseksi, kun etusivulle rävähti juttuja ruotsalaisista ampumisista, autojen polttamisista, joukkotappeluista yms. En ole tajunnut, miten paljon Ruotsi on muuttunut viimeisen noin kymmenen vuoden aikana. Aftonbladetia kun lukee, on kuin maa olisi sotatanner.
Siitä huolimatta Ruotsi on edelleen yksi maailman turvallisimmista maista. Ei yhtä turvallinen kuin Suomi mutta silti kärkipäässä. Ja toki menossa huonompaan suuntaan.
Kuten kaikki tietää, ihmisillä on taipumus nähdä maailma kertomuksena. Ja kertomukseen otetaan aineksia ennen kaikkea mieltä kuohuttavista tapahtumista. Harmaa arki lipuu ohi silmien huomaamattomana.
Turussakin kantsisi olla paljon huolestuneempi auto-onnettomuuksista kuin terrorismista. Mutta koska auto-onnettomuudet eivät kuohuta mieltä, ei niitä osaa samalla tavalla paheksua ja kauhistella kuin terroristia. (Tosin nyt kantsii olla huolestunut myös terroristeista, kunnes poliisi on varmistanut, että jossain ei piilottele lisää marokkolaisia puukkoineen.)
Tarkoitan, että harkitseva ja maltillinen maailmankuva ei tästä Turun terrorista tärähtänyt. Maltilliseen ja harkitsevaan maailmankuvaan kuuluu todennäköiset uhat — ja sitten kun ne käyvät toteen, ei ole tarvetta kuin ehkä hienosäätöön.
Hyvä nimimerkki vk. Vastasin jo aikaisemmin kysymykseesi pyytämälläsi tavalla kvantitatiivisesti, ja seison edelleen sanojeni takana. Toistan tässä oman kysymykseni sinulle johon et jostain syystä ole katsonut tarpeelliseksi vastata:
Voisitko vuorostasi vastata kuinka kalliin hinnan sinä olet valmis maksamaan, siis kuinka monta addressia suostut vuosittain allekirjoittamaan, joiden oleellinen sisältö on:
“Pahoittelut läheisesi kuolemasta auto-onnettomuudessa, mutta se on kohtuullinen hinta siitä, että minun autoni huippunopeutta ei rajoiteta.”
tai
“Pahoittelut läheisesi kuolemasta ampumaturmassa, mutta se on kohtuullinen hinta siitä että minä saan ammuskella huvikseni”?
Jos saisin vastauksen ihan numeroina, niin arvostaisin.
Osmo, olet aivan liian älykäs siihen että valitset retoriseksi keinoksesi tahallaan väärinymmärtämisen.
VK ei selvästikään tarkoittanut kritisoida Adam Smithiä, John Lockea tai yleisestikään liberalismia, vaan Euroopassa vaikuttavia “liberaaleja”, joiden avustuksella islamilainen terrorismi on tullut Eurooppaan uutena voimistuvana ilmiönä.
Seuraava ei enää koske Osmoa, vaan on yleistä vuodatusta: On hieman hassua, kun joka kerta tällaisen barbaarimaisen rikoksen jälkeen niin monet alkavat selittelemään terrorismin vähäisestä merkityksestä ja sievistelemään tekoja. Terrorismin tarkoitus ei ole totaalinen sota ja vastustajan täydellinen hävittäminen, vaan nimensä mukaisesti vaikuttaa pelon avulla ihmisten käyttäytymiseen. Tosin… olihan sitä paljon ihmisiä, jotka piilottelivat natsisotarikollisiakin.
Suosittelen lukaan Alan Salehdazin neutraalin ja selkeä kirjoituksen joka käsittelee aihetta
http://blogit.iltalehti.fi/alan-salehzadeh/2017/08/19/nakokulma-terrori-iskut-jatkuvat-niin-kauan-kun-islamistien-kanssa-lepsuillaan/
Jeps, ja aluksi luultiin, että terroristeja oli paljon, koska kadulla juoksi tummaihoisia miehiä aika paljon. Todellisuudessa he jahtasivat terroristia. Ainakin yksi oli päätöstä odottava turvapaikanhakija, joka oli tulossa töistä.
Ehdotan hänelle kansalaisuutta samantien, ainakaan häntä ei pidä karkoittaa.
Kiitos heille. Ihmetyttää eivätkö paikalla olleet suomalaismiehet toimineet. Eikö sattunut olemaan kättä pitempää saatavilla? Uhreja pääsi kuitenkin syntymään aika monta, tosin erittäin lyhyessä ajassa.
Tämä selvää. Mutta et varmaankaan tarkoita sitä, että terrorismin torjuntaa ei Suomessa tarvita?
Kyllä vaan. Tosin aika monesta viranomaisen suusta on nyt pyydetty kansalaisia ilmoittamaan epäilyttävistä tapauksista ja käytöksestä. Hyvä niin.
Itse toivoisin nimen omaan asiallista keskustelua erityisesti siitä, mitä viranomaisten ja poliitikkojen tulee tässä tilanteessa tehdä jotta yhtään terroristin käsien kautta kuollutta ei Suomessa enää tule. Listata ne toimenpiteet, joilla terrorismia voidaan tehokkaasti torjua, sitten päätöksentekoa ja toteutusta. Ei tämä nyt mahdotonta pitäisi olla.
Asiaa ei saa dissata tai vaieta vääntämällä keskustelua liikenneONNETTOMUUKSIIN tai bakteereihin. Liikenteestä voidaan ja tulee käydä oma keskustelunsa. Vaikkapa Ranskassa tilanteeseen ei ole reagoitu riittävän aikaisin ja nyt tilanteen hallintaan ottaminen on myöhäistä. Suomessa on vielä paljon enemmän tehtävissä, mutta aikaa ei ole hukattavaksi.
Käytännössä tällaisia toimenpiteitä ei ole, tai niiden hinta on liian suuri. Ihan samalla tavalla kuin liikenneonnettomuudet voitaisiin poistaa kokonaan laskemalla nopeusrajoitukset nollaan, terrorismin kitkemiseen tarvittavat lääkkeet ovat pahempia kuin tauti itse.
Millään (järkevällä ja inhimillisellä) keinolla ei pysty estämään hulluja puukottamasta ohikulkijoita tai ajamasta autolla jalankulkijoiden päälle. Hulluja ei myöskään pysty millään (järkevällä ja inhimillisellä) keinolla pitämään rajojen ulkopuolella. Jos hullu on päättänyt tehdä terrori-iskun, hän löytää siihen kyllä keinot.
Paras tapa lopettaa terrorismi on kieltäytyä pelkäämästä terroristeja.
Jos jotain konkreettista halutaan tehdä, niin kävelykatujen ja vilkkaiden kävelyalueiden ripotteleminen täyteen kiiteästi asennettuja katukalusteita olisi hyvä keino estää pahimmat tahalliset autolla yliajamiset. Samalla saataisiin myös kitkettyä jalkakäytäville pysäköintiä ja tarjottaisiin ihmisille istumapaikkoja, mikä jo itsessään olisi terrorismintorjuntaa arvokkaampi asia.
No ei se nyt oikein tuosta keskustelun uudelleenkäynnistyneestä kommentistasi oikein tullut ilmi.
Lisäksi kyseisessä kommentissasi viittasit itse kouluampumisiin ja liikenneonnettomuuksiin. On sen jälkeen aika paksua väittää, että niihin viittaaminen vie keskustelua sivuraiteille.
Minä en ole koskaan esittänyt ettei terrorismia pidä torjua, vaan olen aina painottanut että se pitää tehdä tehokkaasti ja että koska väkivaltamonopoli kuuluu valtion ydintehtäviin, se on asia josta pitää aina huolehtia ja joka pitää aina resurssoida kunnolla (+pitää elämästä vieraantuneet perustuslakiprofeetat kaukana). Nojoo, keskustelusta keskusteleminen saa riittää.
Terrorismin torjunnan keinoista on kirjoiteltu aika paljon alkaen tiedustelusta päätyen syrjäytymisen ehkäisyyn. Yhteistä kaikille keinoilla on se, että ovat tylsiä eivätkä kelpaa persujen rasistisiivelle, kun eivät sisällä vääränväristen huvikseen pamputtelua. Ainoa mikä sille sakille kelpaa on kaikki leireille & linnaan & kielteinen päätös kouraan ja ulos.
(Enkä ole vihreä enkä oikeastaan edes liberaali, mutta olet varmaankin huomannut että Oden blogia lukee ja kommentoi monet, jotka eivät kuulu vihreisiin)
TC. Arvostan sinnikkyyttäsi. Nämä aiheesi (liikennekuolemat, ampumiset) on varmaankin on otettavissa keskustelun aihepiiriin (urbaani liberalismi) kun moderointi niin katsoo. Kiinnostavia aiheita ja olisi hyvä jos blogisti alustaisi molemmista omat keskustelunsa. Alkoholikuolemistakin (useita tuhansia per vuosi ja kaikkiaan miljardien kustannukset) voisi keskustella.
Lyhyesti liikenteestä. Autojen huippunopeutta voidaan rajoittaa. 120 km/h kesällä on ok. Talvella 100 km/h kelpaa minulle. Tällaiset rajoitukset siis ok vaikka jollakin rajoitinlaitteella. Nopeusrajoitukseksi kaupunkien keskustoissa ja asuinkaduilla 30 km/h sopii. Samoin kelpaa pakollinen alkolukko ja huumelukko jos sellainen on olemassa. Samoin paljon ankarammat tuomiot rattijuopoille, esim. aina ehdoton vankeustuomio ja auton määräaikainen (vaikka 5 vuotta) takavarikointi. Promilleraja nollaan ok. Huumekuskeille pakollista hoitoa suljetussa laitoksessa. Toisaalta haluaisin liikenteestä pois myös ajokyvyttömät vanhukset, sillä nykyisessä systeemissä on pahoja aukkoja. Nuorille kuskeille palauttaisin 80 km/h max. nopeuden ensimmäinen vuoden ajaksi. Tässä muutama idea aluksi.
Ampuma-aseista. Enpä ole sitten 80-luvun ja armeijan (1lk) torrakolla ampunut. Eli en harrasta ammuskelua, edes huvikseni. Suomen puolustus (rahan puutteessa) suurelta osin perustuu siihen, että meillä on miljoona aseen käyttökoulutuksen saanutta henkilöä “reservissä” ja kaiketi parisen miljoonaa asetta (vrt. Sveitsi). Yritäpä ottaa sellainen maa haltuun. Aselakien kiristäminen sopii minulle. Ampumiskuolemia on liian paljon (suurin osa eli yli 90% taitaa olla itsemurhia), mutta puukkoon/keittiöveitsiin kuolleita taitaa olla paljon enemmän vuosittain. Näihin molempiin olen mielelläni keksimässä torjuntatoimia.
Vastaus: nolla (0) adressia.
Eli käännä toinen poski. Huono idea, kuulostaa antautumiselta. Pahuus ja pahat ihmiset eivät uhrien välinpitämättömyydellä lopu.
Kysymys. Olisiko Suomessa tai Euroopassa marokkolaisten tekemiä terroritekoja jos Suomessa tai Euroopassa ei olisi marokkolaisia?
Ranska on lirissä tämän suhteen. Vaikkapa Suomessa tämän uhan (vaikkapa vähän aikaa Suomessa olleet, tietyn profiilin omaavat henkilöt) minimoimisen/poistamisen hinta olisi vähäinen.
…jolloin SPECTREn päämajassa todetaan, että hitsivitsi — ei ne alkaneetkaan pelkäämään, joten lopetetaanpa toimintamme?
Hämmentävää miten ahkerasti terroria pyritään rationalisoimaan — puhutaan monimutkaisista tavoitteista mm. vastakkainasettelun lisäämiseksi ja jostain mystisestä terroristien käsikirjasta, jonka mukaan pelkäämään ryhtyvät tai vihastujat pelaavat.
Kuitenkin koko asian voi selittää paljon yksinkertaisemminkin — tekijöiden tekijöiden turhautuneena vihana, joka kanavoituu ainoaan keinoon, joka tuntuu olevan tarjolla — eli väkivaltaan. Kun soppaan heitetään vielä joku ideologia vihanlietsontoineen, niin “oikeutetun asian” puolesta taisteleva uskon / proletariaatin / jne. ‑soturi on valmis vaikka mihin tekoihin.
Jos hyväksyy sen, ettei terrorin taustalla ole mitään masterplania — vaan järjetön vimma “niiden toisten” vahigoittamiseen kaikin keinoin, niin lienee ilmiselvää, ettei joku “riittää kun ei pelätä” ei ole kovinkaan käyttökelpoinen strategia. Oikeasti lähes jokainen terrorikamppanja on loppunut siihen, että tekijät ovat joko vankilassa tai mullan alla.
On se tavalliselle kansalaiselle.
Oikeasti lähes jokainen terrorikamppanja on loppunut siihen, että tekijät ovat joko vankilassa tai mullan alla.
Järkevän vastastrategian luominen vaatii järkevää ja kylmähermoista ajattelua, ei vihan / pelon / rasismin sumentamaa ajattelua. Varsinkaan somemöyhöäminen ei vie asiaa eteenpäin, pikemminkin päinvastoin.
Esimerkiksi niinkin tylsä keino kuin tp-hakemusten käsittelyn nopeuttaminen ja aivan erityisesti valitusten käsittelyn nopeuttaminen (tai vähentäminen tms.) on varmasti erittäin toimivaa. Mutta tuntuu ettei tämä mitenkään riitä ja aika monen julkilausuttu toive on laittaa tp-hakijat keskitysleireille. Mielestäni tällainen ratkaisu on epärealistinen ja tulee harkittavaksi vasta, kun tulijoita alkaa olemaan 100 000+ tjsp. Kielteisestä päätöksestä valittajia näytti olevan jonkun tilaston mukaan yli 10 000, eikä tämmöiselle määrälle saa mitenkään realistisesti järjestettyä tavanomaista vankiloita, joten jos tätä lähdettäisiin toteuttamaan, ne pitäisi varmaankin koota jonnekin telttaleiriin piikkilanka-aidatulle alueelle.
(suljettua ja vartioitua paikkaa, johon kerätään tuhansia siviilejä keskelle korpea on yleensä kutsuttu “keskitysleiriksi”).
Pyydän lukemaan tuon linkin Alan Salehzadehin kirjoitukseen, hän varmastikin muslimimaassa kasvaneena ja sittemmin geopoliittisiin konflikteihin erikoistuneena tutkijana osaa arvioida islamin ja terrorismin välistä suhdetta paljon paremmin kuin sinä.
Luettuasi toivottavasti ymmärrät että sinä ajatuksinesi et ole ratkaisu, vaan keskeinen osa ongelmavyyhtiä.
Terrorismi ei liity ihonväriin tai geeneihin tms. Sen proksimaattinen syy on ideologia joka pyhittää/jolla pyhitetään vääränlaisten ihmisten tappaminen (vrt juutalaiset/kulakit/toisinajattelijat).
Kertoisitko minulle kuka on muslimimaailman Voltaire? Aivan… ei sellaista ole! Emme me ole geeneiltämme muslimeita parempia, meillä on vain muutaman sadan vuoden etumatka valistusfilosofien ajatusten omaksumiseen. Ja siltikin keskustelemme vieläkin on tärkeämpää olla poliittisesti korrekti vai älyllisesti rehellinen.
Eräs keskeisimpiä ajatuksia sananvapaudessa on lupa sanoa epämiellyttäviä faktoja, jotta yhteiskuntaa voitaisiin kehittää. Siihen kuuluu lupa arvostella natsien juutalaisjuttuja, lupa julkaista Vankileirien saaristo ja kertoa mitä kommunismi todellisuudessa tarkoittaa. Siihen kuuluu myös oikeus suhtautua kehitysmaiden ihmisiin täysivaltaisina ja oikeustoimikelpoisina, pitää heitä vastuullisina omien kulttuuriensa/maidensa dysfunktionaalisista piireteistä sekä arvioida heidät samoilla kriteereillä kuin kaikki muutkin. Kaikkia edellä mainittuja asioita on vastustettu ja vastustetaan vieläkin.
Käytännössä toki, mutta viestinä ehkä vähän epäonnistunut. Tämä kun sekoittuu helposti nk. suvakkien vaatimuksiin siitä, ettei terrori-iskujen takia saisi tehdä mitään (pl. suvaita entistä enemmän ja jahdata entistä armottomammin vihapuhujia ja muita rasistinatsipaskiaisia) — koska muuten “pelataan terroristien käsikirjan” mukaan ja terroristit voittavat.
Kyllä tässä vaiheessa olisi syytä lopettaa lepsuilu ääri-islamismin kanssa ja tehdä hyvin selväksi, ettei jonkun uskonnonvapauden suojissa saa vehkeillä ihmisoikeuksia ja demokratiaa vastaan. Samalla voisi muutenkin vetää pään perseestä ja lakkauttaa jumalanpilkka lait (onhan se pöljää, ettei esim. islamista luopuneen uskontokriitikon pidä pelätä pelkästään ääri-islamisteja vaan myös oikeuslaitosta…)
Tosin tämä voi olla hankalaa, koska meillä valtion kirkkokin seisoo imaamien kanssa samassa rivissä sananvapautta vastaan — sen sijaan, että puolustaisi länsimaisia arvoja.
Lisätään vielä, että hankalin ongelma ääri-islamismissa on sen laaja kasvualusta:
Europe: Islamic Fundamentalism is Widespread
Tähän olisi hyvä alkaa keksiä joitain ratkaisuja — aloittamalla vaikka ongelman tunnustamisesta.
Joo, aluksi. Mutta se tunnereaktio menee ohi, joillakin nopeammin, ja sen jälkeen keskustelu on välttämätöntä. Kiitos Osmolle, että sana on ollut vapaa.
Tällaisten iskujen ehkäisemiseksi, torjumiseksi ja vahinkojen minimoimiseksi on olemassa vaikka kuinka paljon toimenpiteitä. Osa on helppoja (ja teholtaan heikkoja), osa vaatisi lainsäädännön tulkinnnan tai pykälien muuttamista. Tiukimmille (= tehokkaimmille) toimille löytyy omat vastustajansa.
Puheiden perusteella poliitikot ja viranomaiset ovat tiukentamassa toimia. Tämänpäiväiset (klo 17.00) uutiset kertovat kovin löysistä toimista. Tarvitaan vähintään jotain seuraavaa:
- tiedustelulaki pikaisesti voimaan
— turvallisista maista (kuten Marokko) tulevien turvapaikkahakemuksia ei edes oteta käsittelyyn ja jos maassaololle ei ole edellytyksiä poistetaan heti maasta
— tp-hakemuksen päätöstä käräjäoikeuteen hakijan tultava kuulemaan henkilökohtaisesti. Jos päätös on kielteinen niin hakija otetaan säilöön HUOM. JA
— valitusaika hallinto-oikeuteen 2 viikkoa. Hallinto-oikeuteen ohituskaista tp-hakemusvalitusten käsittelylle. Maksimikäsittelyaika 1 viikko. Valittaja sen ajan siis säilössä, ei vapaalla jalalla.
— kielteisen ja lainvoimaisen turvapaikkapäätöksen saaneet eivät päätöksen jälkeen ole vapaalla jalalla vaan heti säilössä odottamassa maasta poistamista.
— maasta poistamista tehostettava merkittävästi
— viisumikäytäntöjä kiristetään
— rajatarkastuksia tiukennetaan ja riskimaista (kuten Marokko) ei ilman viisumia ole maahanpääsyä. Eli Suomen rajalla tp-hakijaksi ilmoittautuminen ei välttämättä oikeuta maahan pääsyyn.
— pakolaiskiintiötä nostetaan merkittävästi. Tavoitteena, että turvapaikan saa vain leirien kautta.
Siinä joitakin esimerkkejä. Eivät mullista kenenkään maailmaa eikä kenenkään ihmisoikeuksia poljeta. Kaikki taitaisivat syntyä Suomen omina päätöksinä ilman EU-byrokratiaa. Emme kuitenkaan saa unohtaa kv-yhteistyön merkitystä.
(Ja EU:lle. Ulkorajat tiiviimmäksi jos Shengen halutaan säilyttää (voidaan puolestani lopettaa) ja se taksiliikenne Välimerellä pitää lopettaa. Turvalliset pakolaisleirit EU:n ulkopuolella ovat askel oikeaan.)
Tosi valitettavaa, että tämä on reaktiivista edellyttäen kuolonuhreja, kun olisi voitu toimia enemmän ennakoivasti. Aika lailla järkyttävää on, että poliisi/Supo oli saanut varoituksen tästä tekijästä jo kuukausia sitten. Poliisin resursseja on lisättävä, toimintatapoja parannettava ja toimintavaltuuksia lisättävä.
Kuumentaako tunteita?
Minun käsitykseni on, että poliisi kykenee varsin vähän estämään rikoksia ennalta. Isoin vaikutin taitaa olla pelote kiinnijäämisestä. Tämä ei tehoa niissä tapauksissa, joissa tekijä katsoo olevansa syystä tai toisesta tilanteessa, jossa ei ole enää mitään menetettävää, ts. ei ole väliä elääkö vai kuoleeko. Tällaisia tapauksia voi olla vaikea seuloa sotaa pakenevista ihmisistä, jotka ovat todennäköisesti kaikki enemmän tai vähemmän traumatisoituneita. Heitä tuntuu olevan vaikea löytää kantasuomalaistenkin joukosta, ainakaan Pekka-Eric Auvista ei osattu varoa. Prof. Lauerman mukaan huomattava osa vangeista on päihde- ja mielenterveysongelmaisia ja aliresursointia on mielenterveyshoidon puolella.
Tarkoititko tätä kirjoitusta:
http://blogit.iltalehti.fi/alan-salehzadeh/2017/08/19/nakokulma-terrori-iskut-jatkuvat-niin-kauan-kun-islamistien-kanssa-lepsuillaan/
Joitakin poimintoja siitä:
- Isis käyttää tehokkaasti hyväkseen turvapaikanhakujärjestelmää
— Yksi syy terrori-iskujen lisääntymiseen Euroopassa on se, että Isis on häviämässä sotaa Lähi-idässä.
— islamistit haluavat hallita maailmaa poliittisen islamin kautta asettamalla kalifaatin mahdollisimman moneen maahan. Tämä ideologia ei rajoitu ainoastaan Isisiin, Al-Qaidaan tai muun selkeästi terroristisen järjestön aktiiveihin, vaan se saa tukea sadoilta tuhansilta normaalisti yhteiskunnassa toimivilta ihmisiltä kaikkialla maailmassa. Tämä tekee ideologiasta vaarallisen ja länsimaalaisten arvojen suuren vihollisen.
— sadat tuhannet ihmiset haluavat islamilaisen sharia-lain myös Eurooppan
— Valtaosa muslimeista tietenkin tuomitsee jyrkästi väkivaltateot
— terroristit noudattavat poliittisen islamin ja sen äärijärjestöjen tulkintaa, jossa “islamilainen maailma” on yksiselitteisesti puhdistettava vääräuskoisista ja heidän liittolaisistaan
— Länsimaissa elää ja on elänyt runsaasti islamisteja. Myös Suomessa. Heidän annetaan oleskella melko vapaasti ja paikoin heidän toimintaansa jopa tuetaan. Lepsuilu islamistien kanssa on kuitenkin hengenvaarallista peliä. Poliittinen islam on turmiollinen ideologia, jonka pesäkkeitä ei saa jättää kytemään
— Euroopassa on uskonnonvapaus, mikä on yksi tärkeimmistä arvoistamme. Se on hieno juttu. Mutta varsinkaan vaikuttajat, ehkä hienotunteisuuttaan, eivät uskalla tuomita poliittista islamia. Pelätään, että tuomitseminen lietsoo rasismia. On kuitenkin korkea aika erottaa poliittinen islam, eli islamismi, ja maltillinen uskonnon harjoittaminen toisistaan.
— Terrori-iskut jatkuvat niin kauan, kun lepsuillaan islamistien kanssa. Poliittinen islam on kaikin tavoin vaarallinen. Islamistit ovat jo pilanneet Lähi-idän – ei anneta heidän sotkea Eurooppaa ja Suomea. Poliittisesta islamista hissuttelu ja sen vaarallisuuden vähättely ovat negatiivisia ilmiöitä, jotka heikentävät koko maanosan turvallisuutta ja myös täällä asuvien maltillisten muslimien asemaa.
— Uusien iskujen jälkimainingeissa voi vain toivoa, että ihmisten viha kohdistuu terroristeihin, ei tiettyyn etniseen tai uskonnolliseen ryhmään. Pidetään mielessä, että maltilliset muslimit ovat eturintamassa taistelemassa islamisteja vastaan Lähi-idässä ja Afrikassa.
Kiitos vastauksesta. Tarkoitus ei varsinaisesti ole ottaa niitä keskusteluun mukaan, vaan käyttää niitä havainnollistamaan kuinka mieletön vaatimus totaalisesta nollatoleranssista on muissa konteksteissa ja auttaa havainollistamaan riskien todellisia suuruusluokkia.
Ongelma on, että nämä väitteesi ovat ristiriidassa. Jos haluat päästä nollaan addressiin[1], niin nuo sinun toimesi eivät ole edes oikein alku. Autot pitää kieltää tai rajoittaa nopeus johonkin reippaan kävelyn tai kevyen juoksun tasalle, ja aseita pitää alkaa etsimään systemaattisilla kotietsinnöillä.
Jotakuinkin vapaa yhteiskunta tulee vaatimaan vielä pitkään jonkunlaisia uhrauksia. On jotenkin suunnattoman surullista, että takapajuista ja konservatiivista yhteiskuntamallia haluavat ihmiset saavat terrorisn keinoilla ihmiset nimenomaan haluamaan takapajuista ja konservatiivista yhteiskuntaa.
Minun mielestäni ainoa oikea tapa suhtautua terrorismiin on samanlainen ohimenevä tunnekuohu kuin on tuntemattoman ihmisen kuolema auto-onnettomuudessa, samaan aikaan odottaen ja vaatien että yhteiskunta suhtautuu erilaiiin uhkiin niiden vaatimalla tavalla ja suhteellisuudentajulla varustettuna.
[1] Niin, todettakoon, että minä olen kyllä valmis noitakin addresseja kirjoittelemaan suoralla selällä. Toki vähän vähemmän provosoivilla sanamuodoilla, mutta en minä halua elää yhteiskunnassa mikä onnistuu rajoittamaan yksilönvapautta niin paljon, että kukaan ei kuole liikenteessä.
Ei vaikuta terrorismiin. Viestiliikenteen salaaminen viranomaisten saavuttamattomiin on triviaalia. Toisaalta terroristien kiinniottaminen ennen iskun tekoa (eli ennen kuin rikos on tehty) on osoittautunut äärimmäisen vaikeaksi oikeusvaltioissa. Varsinkaan satunnaista puukottajaa ei pysty mitenkään vangitsemaan/tuomitsemaan tiedustelulla saavutettujen tietojen perusteella ennen kuin rikos on tehty.
Ei vaikuta terrorismiin, lähtömaan vaihtaminen on triviaalia. Toisaalta “poistaminen heti maasta” _ei_ ole triviaalia.
Ei vaikuta terrorismiin, terrori-iskun ehtii hyvin tekemään käsittelyajan puitteissa. Hallinto-oikeuden käsittelyaikojen nopeuttaminen sen sijaan on erittäin hyvä ajatus, eikä pelkästään turvapaikkapäätösten kohdalla. Hallinto-oikeudesta ei kuitenkaan voi tehdä viranomaisten kumileimaisinta, vaan sen tulee olla (vallan kolmijako-opin mukaisesti) itsenäinen vallankäyttäjä.
Ei vaikuta terrorismiin, lähtömaan vaihtaminen on triviaalia. Toisaalta “rajalla käännyttäminen” ei ole triviaalia.
Ei vaikuta terrorismiin, mutta muuten hyvä ehdotus. Vaatisi EU:n laajuisia toimia, jotka on yleensä torpattu erilaisten nationalistipuolueiden toimesta.
Noin lähtökohtaisesti terrori-iskuja ei voi estää. Vähänkään idioottia fiksumpi terroristi tanssii kaikkien hänen eteensä tehtyjen esteiden ympäri helposti, ja esteiden ainoa vaikutus on tuhlata valtavasti rahaa ja aiheuttaa harmia tavallisille, rehellisille, ja mahdollisesti hätää kärsiville ihmisille.
Ainoa keino estää terrorismi on poistaa syyt harjoittaa terrorismia, ja se on paljon vaikeampaa kuin ns. “kovat keinot”. Tämä on kuitenkin ollut se tapa, jolla “kotoperäiset” eurooppalaiset terroriaallot (IRA, ETA) on saatu pysäytettyä.
Hivenen hämmentävää lukea tämän päivän lehtien otsikoita netistä. Tässä esim. valikoima parin aviisin tarjoomasta:
- Professorilta radikaali malli: Kielteisen turvapaikkapäätöksen saaneet suljettava keskuksiin
- Juha Sipilä: ”Hädänalaisia autetaan – muuten oltava nopeat keinot maasta poistamiseen”
- Touko Aalto vaatii poliisille lisää rahaa – viittaa supon Turku-vihjeeseen jolle ei ollut aikaa
- Petteri Orpo: ”Suomessa voi olla vain laillisesti – varmistamme, että tämä myös toteutuu”
- Vihreät on valmis tukemaan tiedustelulakeja
- Vasemmistoliitto arvioi uudelleen kantansa tiedustelulain kiireellisyyteen
- Sipilä linjasi: On varmistettava, että Suomeen tulevat ovat aidosti hädänalaisista olosuhteista
Vielä vuosi sitten tällaisia ulostuloja näki lähinnä anti-soinilaisilta natsisikaniskarasisti-persuita, mutta nyt näyttävät padot murtuneen? Tarvittiinko tällainen tapaus, että suomukset putosivat silmiltä / tuli rohkeutta sanoa mitä oikeasti ajattelee? Mikä nyt olikaan sitä populismia ja mikä ei?
Jos tilannetta koittaa edes vähän analysoida, niin mieleen nousee vain aika epämiellyttäviä kysymyksiä — ovatko poliittiset päättäjämme “kognitiiviselta kapasiteetiltaan haastellisia” reppanoita, jotka osaavat vain reagoida (tai siis avustaja osaa?) naamaa vasten läiskähtäviin asioihin — vai irrationaalisia haihattelijoita, jotka koittavat työntää ikävät faktat syrjään ja toivovat parasta (koska “poliittista tahtoa” löytyy!!) kunnes kakka osuu tuulettimeen ja on aika aloittaa päätön ja hyödytön ryntäily sinne tänne?
Sattuuko joku muuten muistamaan joskus 1980-luvulla(??) suomennetun norjalaisen(??) kirjailijan sci-fi kirjan, joka kuvasi Euroopan ja Afrikan välistä sotaa?
Jos oikein muistan, niin sodan triggerinä oli juurikin pakolaisaalto. Kirjassa tosin Eurooppa reagoi konfliktiin lähettämällä Afrikkaan ydinkäyttöisiä maalentotukialuksia, droneja ja robotteja tuhoamaan koko mantereen. Kirja taisi sinänsä olla aika kökkö, mutta olisi mukava löytää joku pointteri siihen, kun se kerta tuli joskus teininä luettua — ja pohjana olevan tapahtumat triggeröivän skeaarion todennäköisyys alkaa poiketa nollasta epsiloinia enemmän.
Kyllä niitä aivan varmasti voidaan estää.
Tämäkin kaveri oli niin nuori, ettei välttämättä edes tajua että hänen tulisi salata viestiliikenteensä ja vaikka tajuaisi, ei välttämättä osaisi tehdä sitä. Tekijä oli ilmoittanut olevansa palestiinalainen, joten “marokkolaisten käännytys rajalla”, mitä moni ehdottaa, on siis nollan arvoinen ehdotus (kuten totesitkin). Muta hän jäi siitä kiinni.
Sensijaan “marokkolaisten pikakäännytys heti, kun selviää että he ovat markokkolaisia” onkin jo varsin toimiva, olettaen että kyseessä todellakin on pikakäännytys. Ei näitä käännytettäviä myöskään tarvitse minnekään leireille kerätä, voidaanhan tarjota valinta: joko pakko tai vapaaehtoinen maastapoistuminen. Pakko tarkoittaa säilömistä ja vapaaehtoinen seurantapantaa jalassa, joka poistettaisiin lentokoneeseen noustessa. Kaiken järjen mukaan harva valitsee sen säilön, joten semmoista ei tarvitse järjestää.
Myös valitustehtailu pitäisi saada loppumaan. Ei siitä mitään tule, jos 1. kielteisen päätöksen jälkeen tehdään uusi hakemus perusteella, että olenkin homoseksuaali ja kun sitä ei uskota ja tulee 2. kielteinen päätös, ilmoitetaan että kävin eilen kääntymässä kristiyksi, minua vainotaan sen takia. Onhan se omituista jos vainottu ihminen ei osaa heti ensimmäisessä hakemuksessa kertoa, miksi häntä vainotaan.
Mutta “kaikki enemmän tai vähemmän säilöön + kielteisen päätöksen tehneet keskitysleireille” on käytännössä ihan epärealistinen ratkaisu.
Informantit ja soluttautuminen ovat myös aina salaisen poliisin käypä ase, mutta sitä varten tarvitaan sen yhdyskunnan ja väestön tuki, jonka seassa terroristit piileskelevät. Varmin tapa pilata kaikki sisäänvirtaava informaatio on monen rasistin ehdottama tapa kohdella muslimeja huonosti. Jos he alkaavat pelkäämään poliisia niin niitä vinkkejä on kyllä yhteisön sisältä aivan turha odottaa.
Mutta kyllä niihin valituksiin pitäisi saada jokin roti. Se on varmasti kaikkein nopein tapa lyhentää käsittelyaikoja.
Saanen olla eri mieltä ja toivottavasti päättäjät ja viranomaiset ovat myös. Toki 100% estäminen on mahdotonta, mutta todennäköisyyttä voidaan huomattavasti pienentää ja siitä kannattaa maksaa ja vaikka kärsiä hiukan epämukavuutta.
Turun tapauksesta paljastuu koko ajan ikäviä yksityiskohtia, jotka osoittavat esim. poliisin toiminnassa ja kv-yhteistyössä pahoja puutteita. Epäilty tekijä täyttää erittäin monia tunnusmerkkejä ja riskitekijöitä (lähtömaa, ikä, sukupuoli, uskonto, rikollinen tausta ja valehenkilöllisyydet sormenjälkineen ainakin Saksassa). Miten on mahdollista, että tällainen henkilö on päästetty Suomeen tai ylipäätään EU:n alueelle? Eikö Suomen viranomaisilla ollut Saksan poliisin tiedot käytettävissä? Oli tai ei niin toimintaa on helppo parantaa.
Kun vielä otetaan huomioon, että Marokko on turvallinen maa pakolaisuustarpeen kannalta katsottuna, niin tällaisia henkilöitä ei yksinkertaisesti tule päästää EU:n alueelle tai ainakaan Suomeen. Tiukka viisumikäytäntö ja siinä yhteydessä tehtävät tarkistukset karsisivat ainakin suurimman osan riskihenkilöistä.
Eli yksinkertaisesti meidän tulee aloittaa toimenpiteistä, jotka poistavat suurimpia riskitekijöitä. Silloin päädymme mm. henkilötason profilointiin.
Emme suomalaisina tai edes EU-tasolla pysty ratkaisemaan lähtömaiden ihmisoikeus‑, talous‑, rikollisuus‑, osattomuus- tai vaikka uskontosodista johtuvia ongelmia. Siis niitä juurisyitä, joiden korjaaminen vie vuosikymmeniä ellei satoja vuosia. Toki voimme auttaa, mutta emme ratkaista. Meidän tulee ensisijaisesti keskittyä niihin toimenpiteisiin, jotka ovat omissa käsissämme ja jotka mieluusti ovat nopeavaikutteisia.
Olen kuullut täysin päinvastaista asiantuntijoilta. Lukuisia, satoja terroristihyökkäyksiä on estetty Euroopassa etukäteen. Ja avainasemassa on usein ollut juuri netin ja muun “elektronisen käyttäytymisen” seuraaminen.
Turunkin mielipuolen radikalisoitumisesta oli kerrottu poliisille, mutta mitään ei sen jälkeen ilmeisesti tehty. Jos poliisilla olisi ollu mahdollisuus seurata hänen nettiään, olisi kuulemma hyvinkin ollut mahdollista, että hänen aikeensa tai ainakin radikalisoitumisensa aste olisi paljastunut.
Nämä mielipuolet eivät kuulemma radikalisoidu lähes koskaan yksinään vaan porukassa ja nettimatskun innoittamana. Toki on mahdollista, että he varsinaiset terrorisuunnitelmansa osaavat kätkeä pimeän verkon uumeniin (tai sitten ei), mutta ennen iskua on pitkä vaihe, kun ajatus kypsyy. Ja siitä voi poliisi saada tietoa, kunhan lait ovat kunnossa.
Tästähän olemme siis samaa mieltä. Eli kun ensin on mm.:
- puolivuosittainen ilmainen(/pakollinen?) varjoainekuvaus verisuonien tilan tarkistamiseksi kaikille yli kolmekymppisille
— puolivuosittainen ilmainen(/pakollinen?) kokovartalomagneettikuvaus syöpäkasvaimien löytämiseksi kaikille
— autoilla rakenteellinen nopeusrajoitus 20 km/h
— kaikkinainen vesillä liikkuminen ja alle kymmenen metriä rantaviivasta oleskelu kielletty
— polkupyöräily kielletty
— alkoholin kieltolaki
— tupakan kieltolaki
— sokerin kieltolaki
— punaisen lihan kieltolaki
— pakollinen kävelykypärä jota pitää käyttää myös nukkuessa jos sängyn korkeus ylittää 20cm
niin sitten voidaan alkaa keskustelemaan siitä millä tavalla ihmisten vapauksia ja oikeuksia voidaan alkaa rajoittamaan terrorismin vuoksi. (Saattaa toki olla että kun noita toimia aletaan toteuttamaan niin kotikutoinenkin terrorismi/vapaustaistelu alkaa nostamaan päätään aika rajusti, joten tärkeysjärjesty saattaa muuttua.)
Palestiinalainen? Tämä on minulle uutta tietoa. Oliko hänellä väärennetyt henkkarit?
Saksan viranomaisilla oli tieto marokkolaisuudesta ja käsittääkseni sormenjäljet. Ja rikoshistoriaa Saksassa + vääriä henkilöllisyyksiä. Eli riittävät tiedot varmaan tunnistukseen (myös Suomen rajalla) JA erittäin epäilyttävään taustaan.
Tällaisella henkilöllä ei pidä olla mitään pääsyä Suomeen, vaan käännytettävä rajalla. Ei vaikka hakisi turvapaikkaa. Palautukoon sinne mistä tuli ja sinne viranomaisille tieto käännytyksestä. Hoidettavissa rajavalvontaa tiukentamalla ja tässä tapauksessa paremmalla tiedonkululla Saksan ja Suomen viranomaisten kesken.
Barcelonan iskun taustalla olevalla marokkolaisimaamilla on taustalla mm. 4 vuoden huumetuomio. Tällaisellakaan henkilöllä ei pidä olla mitään asiaa EU:n sisälle. Ja se kirottu Shengen.
Ettei nyt kukaan pillastu, niin todettakoon vielä kerran että kannatan pakolaiskiintiön huomattavaa nostamista. Leireiltä tulee ottaa ensisijaisesti henkilöitä, jotka ovat suurimman suojelun tarpeessa (naisia, lapsia, perheitä, vanhuksia). Esim. nuoret marokkolaismiehet eivät yksinkertaisesti ole.
Tämä Salehzadeh kirjoittaa hyvin samansuuntaisesti kuin mitä olen kuullut turvapaikanhakijoilta joiden kanssa olen sattunut olemaan tekemisissä, toki valikoitunutta porukkaa englannintaitoisina. Irakissa englannintaito viittaa joko paremminkoulutettuun eliittin tai yhteyksiin amerikkalaisjoukkojen kanssa, molemmat tekijöitä joilla tuppaa saamaan uskonnollisten militanttien ikävän huomion niskaansa. Kaikki alla kirjoittamani koskee tätä porukkaa, muunkinlaisia varmaan on turvapaikanhakijoiden tosi heterogeenisessä kirjossa.
Mutta siis, Salehzadehilta kannattaa lukea muutakin kuin tämä yksi Turun-iskun inspiroima kirjoitus, esimerkiksi:
Olen kyllästynyt yleistäjiin, maltilliset muslimit ovat viattomia
Lännessä asuvat maltilliset muslimit ovat kiitollisia, radikaalit eivät,
toki myös
Osa ihmisoikeuaktivisteista ja feministeistä ei uskalla kysenalaistaa…
ja muuta vastaavaa. Turha poimia kirsikoita puoleen tai toiseen.
Stereotyyppiset ehdotukset lääkkeeksi vain tuppaavat olemaan juuri niin huonoja kuin tunnekuohuissa syntyy, ja omasta puolestani olen täysin nimimerkkin Syltty ja osin Tcrown’in kanssa samoilla linjoilla. Esimerkiksi ensikuulemalta hyvä ajatus:
Rautatientorin mielenosoituksessa näitä tuntemiani ei ollut osoittamssa mieltään Suomen oikeutta vastaan panna lakejansa (esim käännytyspäätöksiä) toimeen, vaan Migrin olikosenyt viimekeväistä linjanmuutosta vastaan, jossa käännytyspäätökset menivät ihan arvanheitoksi. Pyörittelivät päätään kun heidän wahhabisteiksi tietämänsä saavat positiivisia ja suht’ varmasti Irakissa tapetuiksi tulevat saavat negatiivisia päätöksiä. Ihan kuin Migrille olisi asetettu kiintiöt että tietty tavoite käännytysprosentiksi pitää saavuttaa, sama se millä keinoin.
Hallinto-oikeuksilla ei ole armeijaa arabian- ja muiden kielien kielen taitajia, kulttuurintuntijoita eikä tiedusteluyhteyksiä lähtömaiden kunkinhetkiseen sisäiseen kauhun tasapainoon. Miten ne tekisivät viikossa oikeudenmukaisempia päätöksiä kuin esim. Stalinin ajan troikat? Saman tien voi jättää valitusmahdollisuuden pois, jolloin nousee esiin Syltyn ja Tcrownin kysymys: onko oikeusjärjestelmämme pilaaminen sen väärti mitä tuhoa terrorismi nykylaajuudessaan aiheuttaa? Nyt kun kansainvaelluksia on lähdössä liikkeelle historallisessa mitassa, en väitä että asia on itsestäänselvä kumpaankaan suuntaan.
Mielestäni paljon oleellisempaa kuin terrori-iskut (elleivät ne nyt sitten laajene paljon merkittävämmiksi kuin nykyään, esim. jihadistit saavat ydinaseen tjsp) ovat muut sekoittuviin kulttuureihin liittyvät hiertymät. Salezdadeh näistäkin kirjoittaa, mm.:
Kunniasurmat…
Naisten asema…
Seksuaalisuus…
Ennen viimeaikaisia kontakteja en olisi ikinä uskonut että Suomessa voi olla aikuisia, suomalaiskoulut käyneitä ja koko ikänsä täällä asuneita, työssäkäyviä naisia joita heidän isänsä ja veljensä täysin kontrolloivat.
En myöskään olisi uskonut että on perheitä joissa jo alakouluikäisiä poikia kannustetaan valvomaan ja vartioimaan huomattavasti vanhempia sisariaan, ja tarvittaessa käyttämään väkivaltaa.
Enkä olisi uskonut että Suomessa voi kaupungilla liikkua partioita etsimässä ‘kunniaa loukanneita’ tai meidän kielenkäytössämme toisinajattelijoita, hakattavaksi tai tapettavaksi. Käytännössä pelkkä pelotteen olemassaolo enimmäkseen riittää, ja tappouhan alaisia pakenee muihin maihin. Joku tuntematon prosentti ‘vapaaehtoisesti maasta lähteneitä’ lienee tämmöisiä.
Sitten olen kohdannut maahanmuuttajaperheitä joiden arvot ovat varsin hyvin kohdallaan, ja jotka ovat valmiita kontribuoimaan (ja kontribuoivatkin jo) suomalaiseen yhteiskuntaan.
Yleisarviona: vaikka katsoisi vain arabikuulttuureista lähteneitä, maahanmuutto ilmiönä on hemmetin paljon monisyisempi kuin sterotyyppisen persun paksuun kalloon mahtuu. Samoin se on monisyisempi kuin stereotyyppisen punavihreän lattenlipitttäjän kalloon mahtuu. En tiedä kuinka paljon kumpaakaan stereotyyppiä on oikeasti olemassa ja missä määrin ne ovat argumantaatiosodassa tarpeellisia viholliskuvia.
Tuo on kyllä aivan väärä käsitys terrorista ja terroristeista. Ehkä joskus ennen tarvittiin edes vähän kyvykkyyttä, kun piti löytää sopiva KGB/Stasi-kontakti ja salakuljettaa Semtexiä itäblokin puolelta länteen. Nyt kun katsoo terrori-iskujen tekijöitä, niin porukka koostuu kyllä sellaisista hönöistä, ettei kovin suurta suunnitelmallisuutta voi olettaa.
Syy iskujen onnistumiseen lieneekin siinä, että iskujen valmistelijoita ja yrittäjiä on niin paljon, ettei kaikkia saada kiinni ennen iskua (eivätkä kaikki kerkiä räjäyttämään itseään pommitehtaassaan). Ehkä tällaisessa tilanteessa ne kaikkein hönöimmät jihadistit menestyvät parhaiten — edes poliisit eivät usko heidän saavan mitään aikaan ja niinpä jotkut aina tuurilla onnistuvat.
Kovin suurta järkeä iskujen suunnitteluun ei tarvita, koska ohjeet löytyvät islamistien netissä levittämästä materiaalista helposti — siitä vain valitsemaan mikä tapa kutakin hönöä itseään miellyttää.
Otetaan sharia-laki käyttöön, käännytään kaikki joukolla islamiin ja annetaan islamistien julistaa kalifaatti Euroopaan?
Kyllähän se tiesi, ettei marokkolaiselle täältä turvapaikkaa irtoa. Joten näistä ei-saa-ikinä-turvapaikkaa-maista tulevat heittävät paperit mäkeen ja väittävät, että tulevat muualta.
“Tällaisella henkilöllä ei pidä olla mitään pääsyä Suomeen, vaan käännytettävä rajalla.”
Tuskinpa sormejälkien otto, ajaminen tietokantaan ja vertaaminen kaikkii eurooppalaisiin tietokantoihin on teknisesti mahdollista saada toimiaan siten, että se onistuisi “rajalla” (eli muutamassa tunnissa?). Ja eihän rajaviranomaiset pysty mitenkään erittelemään siinä rajalla, että nämä täältä ja täältä ja nämä toiset nyt vain puhuvat lämpimikseen. eihän se ole mitenkään mahdollista että rajalla on mitään tietoa siitä mitkä maat ovat tässä kuussa turvallisia ja miten päätellään, kuka on marokosta ja kuka ei.
[turvapaikan tarpeesta]
Esim. nuoret marokkolaismiehet eivät yksinkertaisesti ole.
Eivät marokkolaiset saakaan turvapaikkaa, tälläkin kaverilla oli kielteinen päätös eikä se siitä olisi valittamalla muuttunut.
Kyse on siitä että prosessi pitää saada sujumaan nykyistä liukkaammin.
Mutta semmoinen juttu vielä että en ymmärrä miten esimerkiksi mieheys (tai iPhone) suojaa todelliselta vainolta yhtään sen enempää kuin naiseus. Korkeintaan on helpompi lähteä lipettiin eli tänne pitkien matkojen päähän pitäisi saapua enemmän vainottuja (ja myöskin ei-vainottuja) miehiä kuin naisia (kuten saapuukin). Kansanmurhissa tyypillisesti tapetaan aivan ensimmäiseksi nuoret miehet ja joskus tapetaankin nimenomaisesti vain nuoret miehet (esimerkiksi Srebrenicassa). Pakolaisleireillä miehet voivatkin pärjätä paremmin joten siinä mielessä kiintiöpakolaisten suuntaaminen naisiin ja lapsiin on ihan perusteltua. Jossain Syyriassakin ei ainakaan niillä alaweilla edes ole mitään osapuolta, jonka riviin voisi mennä “laittamaan asioita kuntoon”, kun se “oma puoli” on Bashar al Assad ja muuta puolta ei sitten heille taida olla tarjolla.
Minusta on vähän tylyä sanoa, että Marokkolaismiehet eivät suojelua tarvitse. Esim. homoudesta saattaa joutua Marokossa vankilaan (mitä ei varmaankaan voi pitää samana asiana kuin joutumista vankilaan Suomessa). Hallituksen ja kuninkaan kritisointi on sekin riskialtista puuhaa. Muutenkin maan tila on sellainen, ettei minusta ole mikään ihme, että nuoret miehet haluavat sieltä pois. Isot erot varallisuudessa ja tuloissa aiheuttavat ongelmia yhteiskuntarauhassa globaalillakin tasolla.
Käsittääkseni Suomeen tullaan (kuten nämä kyseiset tekijät) pääsääntöisesti turvallisesta maasta (kuten Viro, Saksa, Ruotsi). Eli jo pelkästään tämä poistaa useimmilta tarpeen tulla juuri Suomeen. Tällainen turvapaikkashoppailu on lopetettava.
Unohdat viisumit. Jos Suomen rajalla ei ole esittää päteviä henkilöllisyystodistuksia + mahdollisesti tarvittavaa viisumia niin ei ole maahantulo-oikeuttakaan.
Jos taas hakee turvapaikkaa rajalla niin palautetaan hakemaan siitä maasta mistä yrittää saapua Suomeen ellei ole erityisiä perusteita hakea sitä juuri Suomesta (esim. läheiset perhesiteet). Eli turvapaikanhakijat Suomeen pääsääntöisesti sieltä leireiltä.
On toiminut Jenkeissä jo ainakin 10 vuotta, en tosin tunne tarkemmin miten hyvin toimii koska olen joka kerta maahan päässyt. Eikä prosessiin mene kuin minuutti tai pari per kärsä. Jos systeemit ei EU:ssä riittävän hyvin vielä toimi niin vauhtia asiaan. Maailmassa on vaikka kuinka monta länsimaista maata, jotka pystyvät rajoillaan pitämään tulijavirrat hallinnassa. Onko EU Shengeneineen niin surkea ettei edes tätä asiaa saa järjestykseen?
Itse ajattelen niin, että ottaen huomioon ylitarjonnan pakolaisista tulee rajalliset resurssit kohdistaa kaikkein heikoimmasssa asemassa oleviin. Ja miten jokin sekaisin oleva maa tulee kuntoon jos sieltä poistuvat juuri ne resurssit joita tarvitaan asioiden kuntoon laittamiseen.
Kiitos muuten kaikille keskustelijoille. Hyvä kun pysytään asialinjalla.
Perusongelma on siinä, että erilaiset nationalistipuolueet estävät tehokkaat toimet joilla tämä voitaisiin hoitaa. Koska “missä EU, siellä ongelma”.
Ratkaisu olisi todella suurimittakaavainen taakanjako, jossa turvapaikanhakijoita säännönmukaisesti siirrettäisiin junilla ja lentokoneilla Välimereltä pohjoiseen. Nyt ns. Dublin-menettely poistaa kaikenlaiset kannustimet viranomaisilta ratkaista ongelma.
Noin muuten turvapaikanhakijat ja terrorismi eivät ole rinnasteisia ongelmia. Kyllä, juuri nyt tällä hetkellä terroristit pääsevät Eurooppaan turvapaikanhakijoiden joukossa, mutta jos tämä tie suljetaan, tulevat terroristit joko salakuljetettuina, turistiviisumilla tai jotain muuta tietä. Eli turvapaikanhakijoiden kurmoottaminen ei saa aikaan mitään muuta kuin uutta radikalisoitumista; valmiiksi radikalisoituneet pääsevät kyllä rajasta kuin rajasta läpi jos haluavat. Ovat aina päässeet. Edes keskitysleirien aidat eivät pysäyttäneet läpipyrkijöitä, ja siihen valvontatasoon ei ole mitään mahdollisuuksia päästä edes etäisesti oikeusvaltiota muistuttavissa oloissa.
No minun mielestäni on kyllä itsestäänselvyys, että nykylaajuinen terrorismi ei oikeuta länsimaisen vapaan yhteiskunnan pilaamiseen.
Yhtä itsestäänselvää on, että länsimaisen vapaan yhteiskunnan suojelu ja varautuminen suuria muuttoliikeaaltoja vastaan vaatii jonkinlaisia toimenpiteitä.
Oma ajatteluni lähtee jotakuinkin seuraavista oletuksista:
1. Valtaosa ihmisistä ei ole kiinnostunut lähtemään kotiseudultaan mihinkään jos siellä kotiseudulla on minkäänlaiset olosuhteet asialliseen elämään.
2. Ihmisten salakuljettaminen eurooppaan on tällä hetkellä erittäin kannattavaa liiketoimintaa.
Eli jos haluamme oikeasti poistaa tuon muuttoliikepaineen, niin meidän pitää:
1. pitää huoli, että ihmisillä on asialliset olosuhteet kotimaissaan ja
2. tehdä ihmissalakuljetus kannattamattomaksi.
Aloitetaan jälkimmäisestä. Miten saadaan liiketoiminta kannattamattomaksi? Noin yleisesti on kaksi vaihtoehtoa. Joko tehdään palvelun tuottaminen kalliimmaksi tai vähennetään asiakkaiden kysyntää/maksuhalukkuutta. Itse olen vähän skeptinen sen suhteen, että salakuljetuksen kustannuksia saataisiin kovin helpoilla keinoilla merkittävästi nostettua, joten jäljelle jää kysynnän pienentäminen.
Miten kysynnän pienentäminen sitten voisi onnistua? “Helposti”. Kerrotaan suurella mainoskampanjalla, että ette tarvitse salakuljettajien palveluita, koska pääsette halutessanne vapaasti siihen samaan paikkaan mihin salakuljettajienkin tuomat ihmiset päätyvät. Tuo vie salakuljettajien liiketoiminnalta pohjan täysin pois.
Olosuhteiden parantaminen on sitten tietysti vähän vaikeampi kysymys. Mutta itse näkisin, että pieni kilpailu asukkaista saattaisi patistaa huonompiakin hallitsijoita tsemppaamaan myös näiden asukkaiden hyvinvoinnin eteen. Eli se sama “Tänne voitte tulla vapaasti jos olo kotimaassa ei maita” — mainoskampanja auttaa myös tähän ongelmaan.
Toki tässä on sitten se ongelma, että rajojen avaaminen koko eurooppaan on sattuneesta syystä vähän ongelmallista. Joten sen sijaan että avataan rajat koko eurooppaan, perustetaan tiukasti rajattuja erityistalousalueita sekä eurooppaan että mahdollisesti lähi-itään tai afrikkaan mikäli saadaan sopivia maa-alueita vuokrattua. Näille erityistalousalueille:
- On vapaa pääsy kenellä tahansa pysyvään tai väliaikaiseen oleskeluun
— länsimaihin tulevat turvapaikanhakijat toimitetaan automaattisesti näihin erityistalouasalueisiin.
— länsimaat takaavat perusinfran, koulutuksen, oikeusjärjestelmän, turvallisuuden, verotusjärjestelmän ja terveydenhoidon.
— mutta nuo edelliset pyritään rahoittamaan vapaatalousalueen taloudellista aktiviteettia verottamalla mahdollisimman nopeasti.
— Päämäärä on siis pysyvä uusi kaupunki, ei väliaikainen pakolaisleiri tai keskitysleiri.
Onko halpaa? Tuskin. Mutta ei ole mikään muukaan ratkaisu.
Turvapaikkaa tarvitsevien osalta taakanjako olisi ihan hyväksyttävä asia. Käytännössä on kuitenkin niin, että tulijoiden joukossa on häviävän pieni osuus henkilökohtaisen vainon kohteena olevia yksilöitä — suurin osa on jonnekin unelmien ihmemaahan kultaa vuolemaan lähteneitä onnenonkioita tai rikollisia, joilla kotimaan kamara on alkanut polttaa jalkojen alla.
Näin ollen kuljetusten suunnan pitäisi olla ennemmin etelään esim. Libyaan perustettaville keskitys… öh, siis… hakemustenkäsittelyleireille. Toki hädänalaisimmat voitaisiin tarveharkinnan perusteella noukkia turvaan Euroopan puolelle, mutta tuskinpa tällaiset tapaukset muodostaisivat yksittäistapauksia suurempaa poppoota.
Tällä tavalla saataisiin tuhottua ihmissalakuljettaijien nykyinen business — ja samalla mm. Italian mafian vastaanottokeskushuijaukset. Ei salakuljetus tietenkään kokonaan tähän loppuisi, mutta se muuttuisi liriseväksi puroksi, jolla kukaan ei pystyisi tekemään miljoonia.
Ammattimaiset varkaat pystyvät aina murtautumaan kotiin, joten miksi edes hankkia lukkoja oviin — saati sitten jotain hälyytysjärjestelmää…
Pitämällä nk. turvapaikanhakijat (erotuksena oikeasti suojeluntarpeessa olevista) rajojen ulkopuolella vähennetään radikalisoitumista merkittävästi. Kun käytännössä kaikki näistä tulijoista eivät ole kuranttia työvoimaa, on seurauksena heidän syrjäytyminen, unelmien särkyminen — ja kenties vielä ongelmia kotiin jääneille peheenjäsenille, jotka ovat salakuljettajien panttina kuljetusmaksun viimeisestä erästä. Kun se Ihmeellinen Eurooppa, joka oli tulijoiden mielikuvissa, osoittautuukin aika kylmäkiskoiseksi tulijoiden ambitioita kohtaan, niin vähemmästäkin alkaa käsi hamuta keittiöveistä ja jalat viettää kohti toria.
Samaa mieltä. Valitettavasti vain tuntuu, että monissa länsimaissa hallitusvallassa olevat poliitikot lähtevät helposti laukalle asian kanssa — tuskin on veret pesty kaduilta terrori-iskun jäljiltä, kun ministeritasoa myöden ollaan vaatimassa salauksen kieltämistä (tai ainakin takaportin pakollisuutta), massaurkintaa ja internetin sensuuria.
Kuulostaa kovasti simputukselta, jossa kaikki kärsii kun yksi mokaa. Vaikea ymmärtää asiaa muuten kuin sen kautta, että Yleisesti Hyväksytyn normiston mukaan länsimaisessa yhteiskunnassa kaikilla on pelkästään oikeuksia eikä ensimmäistäkään velvollisuutta. Mitkään ongelmatkaan eivät voi olla yksilön syytä vaan ne johtuvat yhteiskunnan rakenteista, (rakenteellisesta) rasismista, patriarkaatin hirmuvallasta jne.
Näin ollen, kun yksilölle ei voida astettaa mitään vaatimuksia (kuten muiden yksilönvapauksien kunnoittaminen) ja vika on aina kaikissa muissa kuin yksilössä, ei radikalisoituneita kaiken länsimaisen päälle kusevia tulevia terroristejakaan voida hoitaa tehokkaasti ja kohdistetusti pois päiväjärjestyksestä.
No, luulen kyllä, että läntisten maiden kantaväestö tulee loppupelissä voittamaan tilanteen 6–0. En sitten tiedä, että kuinka länsimaisia me enää silloin ollaan — ja kuinka moni haluaa katsoa itseään aamulla peilistä.
Sinänsähän tässä koko nk. radikalisoitumisongelmassa ja islamistisen terrorin lisääntymisessä on kyse konfliktissa uskontojen ja sekulaarin liberaalin yhteiskunnan kanssa. Nykyisin vain tuppaa monilta unohtumaan, ettei sekulaarisuus ollut meilläkään mitenkään ilmaiseksi “taivaasta” pudonnut vaan kristinuskon ikeestäkin piti taistella rystyset verissä ulos.
Ihmisten olisi hyvä tajuta, ettei tässä ole kyse mistään kristityn maailman ja muslimien — tai länsimaiden ja “sorrettujen siirtomaiden” — välisestä kamppailusta. Oikeasti taisto käydään maallistuneen, libreraalin yhteiskunnan ja teokraattisen harvain vallan välillä.
Nykyisin kirkko on onnistunut matelemaan mukamas joksikin “edistykselliseksi” tahoksi, mutta samat ikiaikaiset ketut ovat edelleen vankasti kainalossa. Jos emme halua palata satoja vuosia ajassa taaksepäin, niin ehkä meidän olisi hyvä muistella vaikkapa muutamia Denis Diderot:n ajatuksia valistuksen ajalta (lainaukset valitettavasti lontooksi, kun kuukle ei muuta heti tarjonnut…):
“Man will never be free until the last king is strangled with the entrails of the last priest”
“All things must be examined, debated, investigated without exception and without regard for anyone’s feelings.”
“Those who fear the facts will forever try to discredit the fact-finders.”
“From fanaticism to barbarism is only one step.”
“The philosopher has never killed any priests, whereas the priest has killed a great many philosophers.”
“The man who first pronounced the barbarous word God ought to have been immediately destroyed.”
“Watch out for the fellow who talks about putting things in order! Putting things in order always means getting other people under your control.”
“The most dangerous madmen are those created by religion, and… people whose aim is to disrupt society always know how to make good use of them on occasion.”
Australian tyly linja voisi myös toimia tp-hakemusten torppaamiseen. Kukaan veneellä saapuva ei siis saisi turvapaikkaa, vaan palautettaisiin sinne mistä tuli.
Tp-hakemukset olisi jätettävä jossain Afrikan puoleisessa paikassa, missä ne myös ratkottaisiin.
Tämä ei tietenkään auta mitään siihen, että ihmiset saapuvat veneillä ja alkavat suoraan paperittomiksi siirtolaisiksi kulkematta tp-systeemin kautta. Siihen ei auta muu kuin parempi merivalvonta.
Kannattaa lukea tämän päivän Hesarista Pekka Mykkäsen sivunmittainen juttu: “Euroopan unioni ei ole poliisivaltio-avoimet rajat hyödyttävät terroristeja”.
Jos nyt oikein tulkitsen jutun lukuja, niin vuonna 2016 estettiin noin kymmenen kertaa enemmän iskuja kuin mitä niitä tehtiin. Jihadisteja pidätettiin yli 700 ja määrä yli nelinkertaistui vuoteen 2012 verrattuna. Eli terrori-iskuja on pystytty estämään yli 100 vuonna 2016.
Varsinaisesti jutussa kiinnostaa selvitykset EU-tasoisista tietojärjestelmistä ja niiden kehittämisestä. Hätkähdyttävää on mm. se, että Europolilla ei ole ollut pääsyä Shengen-tietokantaan. Onneksi tähän on tulossa muutos.
Toinen ongelma on, että eri tietokantoihin ei ole viety olennaisen ratkaisevia tietoja. Ja olemassa olevia tietojakaan ei ole aina hyödynnetty. Kaiken kaikkiaan todella paljon on kehittämisen varaa ja paljon on tekeillä. Ikävä kyllä uudistukset ovat erittäin hitaita ja uudistusten käyttöönotto menee 2020-luvulle.
Suomen ei pidä jäädä näitä odottelemaan. Tiukasti ja ripeästi kiinni omissa käsissä oleviin toimenpiteisiin, jotta kovin montaa uutta iskua ei Suomessa enää tapahtuisi.
“Ainoa keino estää terrorismi on poistaa syyt harjoittaa terrorismia.” Tähän sanoisin että on mahdotonta millään ihmiselämän mittaisella aikataululla. Vähän sama kuin yrittäisi saada pysyvän rauhan Lähi-Itään. Taistelut taisivat alkaa jo ekr.
Antaisitko esimerkkejä toimenpiteistä, jotka mielestäsi pilaisivat länsimaisen vapaan yhteiskunnan? Onko esimerkkejä länsimaista, jotka ovat jo pilalla?
Yksinomaan Afrikasta halukkaita tulijoita olisi kymmeniä ellei satoja miljoonia, maailmanlaajuisesti varmasti satoja miljoonia. Aika iso leiri, kaupunki, valtio tarvittaisiin.
Tähän isoon ongelmaan paras ratkaisu on, että kenenkään ei tarvitse lähteä kotimaastaan minnekään. Monenlaisia konsteja on kehitysavusta ja tyrannihallitsijoiden vallasta suistamisesta alkaen kokeiltu, mutta useimmiten huonolla lopputuloksella. Ruanda lienee piristävä poikkeus karmean sisällissodan jälkeen. Arabikevät taitaa on viimeisiä suurimpia länsimaiden munauksia. Huonompikin, oikeaan suuntaan ohjailtava tyranni siis on parempi kuin vaikkapa Libyan kaltainen romahtanut valtio. Ihan joka paikkaan länsimaista demokratiaa ei kannata tyrkyttää.
George Orwell: 1984.
Singaporessa on reilu 5 miljoonaa asukasta, eikä se ole mitenkään äärimmilleen ahdettu. Eli sataa miljoonaa siirtolaista kohden tarvittaisiin n. 20 singaporea. Onko tuo sitten iso vai pieni, riippuu katsantokannasta. Maa-pinta-ala tuskin kynnyskysymykseksi jää jos pooliittista tahtoa löytyy.
Erdoganin Turkki? Toki tähän voi ‘No true Scotsman’ ‑hengessä vastata että Turkki ei ole länsimaa.
Minuakin häiritsee että yllä on esitetty hakemuksenkäsittelyleirejä perustettavaksi esim. Libyaan, kysymättä mitä mieltä Libya olisi asiasta. Libyalle leiri olisi varmaan OK kunhan se sijaitsisi Sudanissa, ja Sudanille OK kunhan se sijaitsisi Eritreassa. Lienee selvää miksi leiri ei voi olla Eritreassa.
Jos siis Libyalle, Turkille ynnä muille ei makseta leireistä mitä ko. maat sitten vaativatkin, leirien täytyy sijaita Konnunsuolla, Lampedusalla, Ceutassa jne.
No näin olisi helppo ajatella, ja tuntemani turvapaikanhakijat haikailevatkin takaisin Saddamin aikoihin, silti tässä tuoksahtaa jälkiviisaus ja asioiden yksinkertaistaminen.
Ensinnäkin, jos Arabikevät syttyi Mohamed Bouazizin polttoitsemurhasta en ymmärrä kuinka se on ‘länsimaiden munaus’? Muuten kuin että tiedotusvälineistä länsimaiden hyvinvointia pääsivät näkemään myös erilaisten itsevaltiaiden komennossa kärvistelleet arabimaiden muuten näköalattomat nuoretmiehet, vähän niinkuin K‑kaupan Väiski näkyi Virossa?
Toiseksi, näillä itsevaltiailla on muitakin ambitioita kuin toimia kiltisti länsimaiden ulkoistamien leirien vartijoina. Tomppeli-Bushin Irakin-sodan ja Colin Powellin ikonisten YK-satujen alle unohtuu että aikaisemmin Saddamilla todellakin oli joukkotuhoase-ohjelma. Ohjelman vakavastiotettavuus näkyi mm. Israelin ennaltaehkäisevässä iskussa Osirakin reaktoriin 1981 ja siinä kuinka kemikaali-Ali tappoi 1991 kansannousua yrittäneitä kurdeja ja shiioja sariinilla ja muilla taistelukaasuilla tuhansittain.
Samoin Libyan Gaddafilla oli ydinaseohjelma josta maa tosin vapaaehtoisesti luopui.
Ehkä sitten jos/kun Kim Jong-Un on kukistunut joskus tulevaisuudessa, nimimerkit eteläkorealaisilla keskustelupalstoilla huokailevat kuinka hienoa aikaa oli kun Kim Jong-Un vielä piti pakolaiset poissa heidän ovenedustoiltaan. Mutta Ok, tässä olisi rako päästä syissä hieman syvemmälle, eli mikä rooli siirtomaavaltojen karttoihin vetämillä sattumanvarailla viivoilla on arabimaiden heimokahnauksissa, jommoisia tuskin esiintyisi Korean niemimaalla.
Kolmanneksi, oma asiansa on millaiseen moraaliseen solmuun tyrannijohtoisen leirijärjestelmän kanssa joutuisi omantuntonsa vääntämään, taitaisivat Kantin ja Voltairen opetukset mennä pesuveden mukana.
Entäpä reaalimaailmasta? Australia, USA? Britannia? Tanska? Löytyykö yhtään jo pilattua länsimaata?
Kävin joulukuussa Singaporessa. Juu, kyllä sielläkin asua voi mutta “maa” ei esim. itse tuota juuri lainkaan elintarvikkeitaan ja niistä yli 90% tuodaankin muualta.
Lasketaanpa kustannuksia. Asuntojen, infrastruktuurin ym. tarvittavan rakentaminen voisi hyvinkin maksaa esim. 100.000$ per nenä. Todennäköisesti vielä enemmän kun rakennustoiminta ylikuumenisi. Joka tapauksessa yhden 5 miljoonan asukkaan kaupunkivaltion rakentaminen maksaisi siis 500 miljardia dollaria. Hiukan vähemmän kuin USA:n vuosittaiset puolustus- (ja hyökkäys-) menot.
100 miljoonalle pakolaiselle siis 10.000 miljardia dollaria. Siis 10.000.000.000.000 dollaria. Aika paljon, mutta vain reilu puolet USA:n BKT:stä ja noin seitsemäsosa maailman BKT:stä.
Jos näiden uusien kaupunkivaltioiden rakentaminen jaksottuisi 10 vuoden ajalle tarvittaisiin siis vuosittain noin 1,4 % maailman BKT:stä hankkeen toteuttamiseen. BKT:n mukaan jaettuna Suomi siis käyttäisi 10 vuoden ajan vuosittain 3 miljardia dollaria hankkeeseen = 30 miljardia dollaria.
Tällä hetkellä Suomi käyttänee noin 1 miljardin per vuosi pakolaisasiassa ja kehitysyhteistyöhön toisen miljardin ($). Eli 2/3 olisi jo kasassa jos rahojen käyttö vain uudelleen suunnattaisiin. Kaiken kaikkiaan maailmassa kehitysapua annetaan noin 100 miljardia per vuosi.
Näillä luvuilla 100 miljoonan pakolaisen uudelleen asuttaminen ei paperilla olisi mahdotonta. Käytännössä se sitä tietysti on eli vaikka rahat olisi löydettävissä niin riittävästi tahtoa ei löydy.
Paljon halvemmaksi (pilkkua voitaisiin siirtää) tulisi näiden pakolaisten auttaminen heidän kotimaissaan. Suomenkin pakolaistoimintaan käyttämällä miljardilla voitaisiin halvemman kustannustason maassa auttaa jopa 20-kertaista määrää ihmisiä. Tarkkaa Suomen pakolaismäärää en tiedä mutta olisiko jotain 50000 henkilöä. Samalla rahalla halvan kustannustason maassa avun (ruoan, majoituksen, koulut jne) voisi saada miljoona ihmistä. Eli yksi Suomeen tullut pakolainen “vie” avun 19:ltä kurjuuteen jääneeltä ihmiseltä.
Perimmiltään kysymys on yksinomaan siitä, että jos ihmiset kykenisivät elämään kotimaissaan rauhassa keskenään ilman korruptiota ym. epärehellisyyttä ja uskontoriitoja, niin pakolaisongelma olisi suurin piirtein hoidettu. Ilmastonmuutos sitten jatkossa saattaa muuttaa olennaisesti tätä tilannetta.
Eräs tuntemani turvapaikanhakija muuten alkoi nähdä toivoa että Irak saattaisi rauhoittua, sen jälkeen kun Muqtada al-Sadr äskettäin tapasi Saudien nuoren ja aktiivisen kruununprinssin Mohammed bin Salman’in. Asiaa on lännessä niukasti uutisoitu.
En itse tunne asiaa, mutta al-Sadr on ilmeisesti erittäin vaikutusvaltainen Irakin shiiojen keskuudessa vaikkei hänellä ole virallista asemaa: kuullosti vähän niinkuin Mannerheimilta minun korvaani. Kyllähän se historialliselta sovinnolta kuulostaa jos shiiajohtaja paiskaa kättä oikean arkki-sunnin kanssa, ja aikoo kääntyä arabit-persialaiset ‑jakolinjalle pikemmin kuin sunnit-shiiat ‑jakolinjalle. Al-Sadr kuulemma haluaisi myös erottaa valtion ja uskonnon toisistaan.
Saudien vanhoillisuus tietäen hieman epäilyttää, mutta jos joillakin riittää lompakon paksuus pistää Irak kuosiin niin Saudeilla. Hyvä uutinenhan tuo olisi.
Ei vielä, mutta se ei kyllä johdu yrityksen puutteesta.
Ja silti maa on yksi maailman vauraimpia.
Kun nyt olemme samaa mieltä että maa-ala ja kustannukset kummatkaan eivät ole päälimmäinen ongelma, vaan poliittinen tahto, niin ehkä on suotavaa lietsoa tuota poliittista tahtoa yhdellä Suomen merkittävimmistä(?) poliittisista keskustelupalstoista?
Sallinet pienen kyynisyyden. Rahan kantamista kehitysmaihin on yritetty aika monella tavalla viimeisten kymmenien vuosein aikana, ja parhaimmillaan tuo lienee ollut hyödytöntä. Koska aivan kuten sanot:
Täsmälleen näin. Ja minun pointtini on, että jos ihmisille annetaan riskitön mahdollisuus päästä nauttimaan rauhallisesta elämästä ilman korruptiota ym, niin kynnys vaatia sitä omassa maassa laskee ja vastaavasti hallitsijoiden motiivi niitä tarjota kasvaa. Tarvitsee se diktaattorikin jonkun ne harvinaiset maametallit sieltä kaivoksesta kaivamaan.
Ja tämä on yksi syy lisää miksi (länsimaiden) pitäisi vakavasti alkaa rakentamaan infrastruktuuria (poliittista, juridista, teknistä ja taloudellista), joka mahdollistaa suurien ihmismassojen siirtelyn ilman koflikteja ja levottomuuksia.
15.12.2017 alkoholilain äänestyksessä Vihreät osoittivat, että se ei olekaan urbaani liberaali puolue. Nyt näyttää siltä, että ennen kuin tällöinen puolue ilmestyy puoluekartalle, täytyy äänestää Kokoomusta jos haluaa äänestää liberaaleja. Järisyttävää, mutta totta.
Sehän on selvää, että Vihreissä on kaksi melko erilaista faktiota. Kutsutaan niitä vaikka nimillä emmakarit ja jyrkikasvit. Pelkästään jälkimmäisistä koostuvaa puoluetta äänestäisin mielelläni, mutta nyt täytynee tyytyä toivomaan Liberaalipuolueelle jotain taianomaista kasvua. (Tämä viesti sisältää vinkin jyrkikasveille siirtyä Liberaalipuolueen riveihin ison mediahuomion saattelemana.)