Oodi Anni Sinnemäelle – miksi olen muuttanut käsitystäni hänestä täysin

Olin raivoissani vuoden 1999 eduskuntavaalien vaalivalvojaisissa, vaikka vihreät olivat voittaneet ja olin itse tullut valituksi hyvällä äänimäärällä. Joku turha julkkis – laulunsanoittaja Anni Sinnemäki – oli pudottanut Euroopan ensimmäisen vihreän ministerin Pekka Haaviston. Kuka tämän otti ehdokkaaksi? Eikö ymmärretä, että jos kalastelemme ääniä julkkisehdokkailla, he voivat tulla myös valituiksi? Syyllinen, Otto Lehtipuu, näytti aika nololta.

En olisi ikinä kuvitellut, että Anni Sinnemäestä oli tuleva vihreiden puheenjohtaja, ministeri, apulaiskaupunginjohtaja ja että pitäisin häntä erinomaisena ehdokkaana Helsingin pormestariksi.

Ei päättynyt siihen myöskään Pekka Haaviston poliittinen ura, vaikka siltä juuri sillä hetkellä näytti.

Opin nopeasti eduskunnassa kunnioittamaan Annin erinomaista kykyä oppia uutta. Tämä turha julkkis kohosi lahjakkuuksia vilisevässä ryhmässä nopeasti keskeiseen asemaan. Olen joskus sanonut julkisesti, että eduskunnassa on vain kymmenen kansanedustajaa, jotka ymmärtävät, miten kuntien valtionosuusjärjestelmä toimii, ja Anni on yksi heistä.

Eräs talouselämän vaikuttaja kertoi minulle olleensa Annin ministeriaikana johtamalla viennin edistämismatkalla, eikä ollut ennen tavannut niin hyvää ministeriä. Toinen, jota hän kehui samanlaisista ansioista, oli muuten Timo Soini. Hänen mukaansa joistakin ministereistä ja jopa presidenteistä on keskusteluissa lähinnä haittaa.

Kaikesta tästä huolimatta pidin vääränä sitä, että Anni valittiin kiinteistötoimen apulaiskaupunginjohtajaksi eikä minua, koska tästä asiasta tiesin mielestäni kyllä enemmän kuin Anni. Varmasti tiesinkin valinnan hetkellä, mutta Annin ilmiömäinen oppimis- ja omaksumiskyky näkyi taas.

Yleiskaavan vieminen maaliin on Annin suuri saavutus. Pelkään pahoin, että minä olisin arrogantilla tyylilläni onnistunut ajamaan senkin karille. Enkä olisi mitenkään jaksanut paneutua asioihin niin perusteelliseksi kuin Anni on tehnyt. On myönnettävä, että ryhmä valitsi oikein, vaikka silloin se ei siltä tuntunut.

Virkamiehet ovat Annin valtavan tyytyväisiä. Heidän mukaansa hän on kiinteistötoimen apulaiskaupunginjohtajista selvästi paras, eikä ansio tästä kuulu pelkästään Annin edeltäjille.

Pomon pitää olla itsekin fiksu, mutta se ei riitä. On myös saatava alaiset toimimaan hyvin.

Kiinteistötoimen alaisten virastojen, erityisesti kaupunkisuunnittelu- ja kiinteistöviraston yhteistyö on ollut perinteisesti heikkoa, mutta Annin aikana se on parantunut valtavasti, mikä näkyy paljon parempana toimintana. Tästä kiitän Annin ohella kaupunkisuunnitteluviraston virastopäällikköä Mikko Ahoa. Mutta kyllä kunnia kuuluu myös Annille, joka on johtanut rooteliaan paljon menestyksekkäämmin. Jos pomo ei pidä lankoja käsissään, alaisilla on tapana alkaa riidellä reviireistä.

Nyt kun valitaan kaupungille pormestaria, moni tuntuu suhtautuvan Anniin kuin minä vuonna 1999. Se johtuu yhdestä hänen puutteestaan. Anni ei todellakaan ole karismaattinen esiintyjä. Me emme ole kuitenkaan valitsemassa juhlapuheiden pitäjää vaan päättäjän.

Jan Vapaavuorikin olisi hyvä pormestari, mutta Anni on parempi kolmesta syystä.

Ensinnäkin toimittuaan kaksi vuotta apulaiskaupunginjohtajana hän tuntee kaupungin paljon paremmin kuin ulkomailla investointipankissa ollut Jan Vapaavuori. Pormestarin vaalikausi on neljä vuotta. Siitä ei saisi käyttää liian suurta osuutta kaupungin nykytilaan perehtymiseen.

Toiseksi, vaikka Janne on itse kohtalaisen avarakatseinen henkilö, hän joutuu kuuntelemaan ensisijaisesti oman ryhmänsä taviksia, joista avarakatseisuus ja eteenpäin suuntautuneisuus on kaukana.

Kolmanneksi Annin ja vihreiden näkemys kaupungin kehittämisestä nyt vain on parempi ja uudenaikaisempi ja johtaa parempaan, iloisempaan ja menestyvämpään kaupunkiin.

Tässä vaalissa on kysymys kaupungin suunnasta. Siksi on äärimmäisen tärkeätä, kumpi ryhmä on isompi ja kummasta tulee pormestari.

 

 

36 vastausta artikkeliin “Oodi Anni Sinnemäelle – miksi olen muuttanut käsitystäni hänestä täysin”

 1. Osmo, pidätkö Annia rehellisenä poliitikkona kun hän kannattaa Kruunusiltojen rakentamista mutta vastustaa Vartiosaaren asumiskäyttöä?

 2. En o eri mieltä, mistään, varsinkaan siitä, että vihreiden suunta kaupungille on parempi, mutta jos Vihreät häviävät nämä vaalit, niin kyllä suurin syy löytyy pormestariehdokkaista. Vapaavuori kerää ääniä kokoomuksen ulkopuolelta ja Sinnemäellä tekee tiukkaa saada edes omiensa tuki.

  Ja samasta syystä sinä olisit todnäk voittanut nämä vaalit vihreille. Puolueen ulkopuolinen arvostus ja kyky haalia liikkuvien ääniä.

  Ei tässä auta oikein kuin toivoa, että jos kokoomus voittaa, niin puolue on sitten enemmän Vapaavuoren/Vartiaisen linjoilla kuin Bogolomoffin/Pastersteinin linjoilla. Mutta väistämättä se tarkoittaa, että yleiskaavan ja varsinkin kaupunkibulevardien osalta vauhti hidastuu.

 3. Päivän Hesarin gallup-tuloksissa Vapaavuori on selvästi suosituin, puolueiden Kok ja Vih kannatus on tasaisempaa. Vihreiden kannatus on suurempaa kuin pormestarikandidaatti Sinnemäen.

  Mielenkiintoisinta on se, että Vihreiden kannattajista vain 56% haluaa Sinnemäestä pormestarin.

  Vapaavuori taatusti tuntee Helsingin riittävän hyvin pitkän kunnallisen uransa ansiosta. Lisäksi monipuolisempi ministerikokemus on tärkeä, koska pormestarin avaintehtäviä on puolustaa Helsingin etuja suhteessa valtioon ja muuhun maahan. Toimiminen juuri elinkeinoministerinä ja asuntoministerinä sopivat pormestarille kuin nyrkki silmään. Ja tiedä vaikka Euroopan investoinpankista löytyisi suhteilla rahoitusta Helsingin moninaisiin hankkeisiin.

  Kieltämättä Sinnemäki on myös erinomainen poliitikko, mutta nyt löytyy vielä kovempi kandidaatti.

  Jälkihuomautus: en ole Kokoomuksen jäsen, olen liikkuva äänestäjä.

 4. Ode, en näyttänyt nololta! Tai jos näytin, siksi että oma äänimääräni oli muistaakseni nolo. 🙂 Olen johdonmukaisesti aina noudattanut periaatetta, että kysyn ehdokkaaksi vain henkilöitä, joiden tiedän valituksi tullessaan kykenevän tehtävään. Olen tainnut vuosien mittaan pyytää useita kymmeniä ehdokkaita vihreiden listoille. Anni on heistä kaikista edelleen paras.

 5. ”Kaikesta tästä huolimatta pidin vääränä sitä, että Anni valittiin kiinteistötoimen apulaiskaupunginjohtajaksi eikä minua, koska tästä asiasta tiesin mielestäni kyllä enemmän kuin Anni.”

  Eipä tuon pahemmin voi väärää tietoa esittää. Näyttöjen perusteella Osmon kaupunkisuunnittelu- ja kiinteistötoimen osaaminen on suorastaan ala-arvoista. Siis osaaminen, innostusta ja itsensä tyrkyttämistä on senkin edestä.

  Esimerkiksi kelpaa tämä blogib juttusarja kaunkisuunnittelukirjasta. Ei ollenkaan pohditoja kaupunkikuvallista tai toiminnallista asioista, pelkkää nillitystä autoilusta ja pysäköinnistä.

 6. Kaupunkisuunnitteluviraston virkamiehet ovat Anniin valtavan tyytyväisiä, hehän suorastaan syövät Annin kädestä ja toteuttavat kuuliaisesti suunnitelmia, mitä vihreät heille syöttävät. Monilla kaupunkilaisilla on kovin toisenlaisia käsityksiä siitä, miten kaupunkia tulisi kehittää.

 7. Virkamiehet tyytyväisiä:
  Kaupunkisuunnitteluviraston virkamiehet ovat Anniin valtavan tyytyväisiä, hehän suorastaan syövät Annin kädestä ja toteuttavat kuuliaisesti suunnitelmia, mitä vihreät heille syöttävät. Monilla kaupunkilaisilla on kovin toisenlaisia käsityksiä siitä, mitenkaupunkia tulisi kehittää.

  Mitä virkamiesten pitäisi mielestäsi tehdä sen sijaan, että toteuttavat poliittisten päättäjien suunnitelmia? Sattumalta juuri nyt niillä ”monilla kaupunkilaisilla” on tilaisuus näyttää, paljonko toisenlaisilla käsityksillä on kannatusta. Espoolaisten, nurmijärveläisten tai keminmaalaisten käsityksillä ei ole niin väliä.

 8. Pormestarin valinnan myötä menee harmittavasti ohi se, että nämä ovat kunnallisvaalit, joissa valitaan iso joukko valtuutettuja eri puolueista. Lisäksi pormestarin rinnalle tulee useita apulaispormestareita. Jos suurin puolue saa pormestarin, mitenkähän apulaispormestarien paikat täytetään. Ja olisiko lopulta niin, että esimerkiksi kaupunkisuunnittelusta vastaava apulaispormestari pystyy vaikuttamaan kaupunkisuunnitteluun enemmän kuin varsinainen pormestari, joka joutuu toimimaan enemmän yleisellä tasolla.

  Vihreiden vääjäämätön nousu kaupungin suurimmaksi puolueeksi on merkittävä virstanpylväs, mutta vähintään yhtä tärkeää Helsingin tulevaisuuden kannalta lienee se, että vihervasemmistolla säilyy vankka yliote päätöksenteossa. Hyvästi harvojen ehdoilla rakennettu pölyinen autokaupunki, harva jää kaipaamaan.

 9. Sinivihreä: Mitä virkamiesten pitäisi mielestäsi tehdä sen sijaan, että toteuttavat poliittisten päättäjien suunnitelmia? Sattumalta juuri nyt niillä “monilla kaupunkilaisilla” on tilaisuus näyttää, paljonko toisenlaisilla käsityksillä on kannatusta. Espoolaisten, nurmijärveläisten tai keminmaalaisten käsityksillä ei ole niin väliä.

  Onko Sinnemäki poliittinen päättäjä? En muista, että vaaleissa olisi valittu.
  Millä tavalla kaupunkilaisten mielipiteet on selvitetty?

 10. Pormestarin tärkein tehtävähän on avata Aleksin joulukatu. Sinnemäki olisi Pajuseen verrattuna raikas tuulahdus, enkä usko Vapaavuoren kykyyn toimia Hunksien ja Joulupukin kanssa.

 11. Onhan Helsingillä aikoinaan ollut toinenkin julkkis kaupunginjohtajana: Eeva-Riitta Siitonen (kok).

 12. KariN: Onko Sinnemäki poliittinen päättäjä? En muista, että vaaleissa olisi valittu.

  Et muista, kuinka hänet valittiin kolmissa peräkkäisissä vaaleissa siihen kaupunginvaltuustoon, joka hänet sitten valitsi keskuudestaan apulaiskaupunginjohtajaksi? Koeta nyt vähän muistella.

  Lundvistin Julle: Ei tässä auta oikein kuin toivoa, että jos kokoomus voittaa, niin puolue on sitten enemmän Vapaavuoren/Vartiaisen linjoilla kuin Bogolomoffin/Pastersteinin linjoilla. Mutta väistämättä se tarkoittaa, että yleiskaavan ja varsinkin kaupunkibulevardien osalta vauhti hidastuu.

  Aamen.

 13. Tommi Uschanov: Et muista, kuinka hänet valittiin kolmissa peräkkäisissä vaaleissa siihen kaupunginvaltuustoon, joka hänet sitten valitsi keskuudestaan apulaiskaupunginjohtajaksi? Koeta nyt vähän muistella.
  Aamen.

  Rukoile rauhassa. Valtuusto valitsi Sinnemäen virkamieheksi, ei poliittiseksi päättäjäksi.
  Vai, onko apulaiskapunginjohtajalla mielestäsi muodollinen poliittinen mandaatti?

  1. Helsingissä kaupungin johtajat on alittu valtuutettujen keskuudesta ja niihin jokaiseen on liitettu jokin puoluetunnus. Kun tämä käytäntö muuttui laittomaksi, sen nimi muutettiin pormestariksi, ja taas on laillista.

 14. Niin, vihreätkö eivät ole taviksia, niitä jotka äänestävät joukon mukana?

 15. Voin omalta osaltani toistaa tuon arvion. Minulla oli omat epäilykseni, mutta ne suli hyvin äkkiä vähäisenkin tutustumisen myötä. Anni on todella terävä ja nopea, yleensä tolla tasolla on kaupunkisuunnittelusta vastaavat päättäjät parin lautakuntakauden jälkeen, ja useimmat ei silloinkaan. Sinnemäellä meni pari viikkoa.

 16. Minulle on tämän päivän jälkeen epäselvää, onko Sinnemäki uuden yleiskaavan takana, vaikka mielellään siitä kehut itselleen ottaakin. Vartisaareen kuleemma ei tarvitse tai saa rakentaa. Hämeenlinnan väylän varteenkaan ei kiirettä ole bulevardin kanssa ja keskuspuistoa ei saa nirhata.
  Populismiahan tuo on.
  Vaarallista peliä, yleiskaava murenee tämmöisiin jälkipeleihin…

 17. KariS:

  Eipä tuon pahemmin voi väärää tietoa esittää. Näyttöjen perusteella Osmon kaupunkisuunnittelu- ja kiinteistötoimen osaaminen onsuorastaan ala-arvoista. Siis osaaminen, innostusta ja itsensä tyrkyttämistä on senkin edestä.

  Esimerkiksi kelpaa tämä blogib juttusarja kaunkisuunnittelukirjasta. Ei ollenkaan pohditoja kaupunkikuvallista tai toiminnallista asioista, pelkkää nillitystä autoilusta ja pysäköinnistä.

  Olemme KariS:n kanssa lukeneet näköjään eri juttusarjaa. Minusta tämä blogissa ollut juttusarja on ollut kiitettävän asiantuntevaa, laajakatseista ja tavanomaisista ajatuskaavoista irtoavaa ajattelua. Näitä ehdotuksia minä kannatan.

  Mitä tulee osaamiseen niin nyt KariS taitaa sotkea osaamisen ja arvot. Ei eri mieltä oleminen ole tyhmyyttä tai epäpätevyyttä – se on vain eri mieltä olemista.

 18. Meillä helsinkiläisillä on nyt hyvä tilanne, kun molemmat pääpormestariehdokkaat ovat päteviä. Kyse on, niin kuin sen pitäisi yleensä ollakin, ideologiasta. Haluammeko kehittää Helsinkiä vihreään vain oikeistolaiseen suuntaan?

  Mielenkiintoinen on tuo Anni Sinnemäen herättämä torjunta monissa ihmisissä. Tunnen itsekin vihreyteen kallellaan olevia ihmisiä, jotka vierastavat Sinnemäen persoonaa. Emmekö osaa katsoa tämän paremmin olemuksen ohi osaamiseen?

  Toki myös Jan Vapaavuori ärsyttää monia. Ihmettelin suuresti kun Kokoomus taannoin valitsi puheenjohtajaksi Alexander Stubbin. Omapa oli toki asiansa.

 19. Uskon että Annin heikko esiintyminen on se mihin ihmiset ajan kanssa ryytyy… Muistan miten Annin ollessa vihreiden vetäjänä minua valtavasti alkoi kiusaamaan häneen puhetapansa ja leveä hymyily esim jonkin kommentin alussa. Erilaiset naaman vääntelyilmeet jne. Suuri osa selkeitä maneereita. En ymmärrä miksi hän ei korjaa asiaa – nehän ovat helposti poisopittavissa aikuiselta ihmisiltä. Puheen selkeyteen tulisi myös panostaa. Häneen puheestaan on ajoittain todella vaikea saada selvää.

 20. Anni Sinnemäki on hyvä esiintyjä. Mihin perustuu Osmo Soininvaaran väite ettei olisi? Olen kuullut Sinnemäkeä kahdesti nykyisessä virassaan, eikä ole mitään valittamista. Hänellä on omintakeinen tyyli ja hän saa yleisön mukaansa ensimmäisestä lauseesta alkaen.

 21. Ode syötti iltapäivälehdistölle hyvän lööpin:
  ”Soininvaara: Sinnemäki on turha julkkis!”

  Eihän sitä lööpissä tarvitse kertoa, että lausunto on vuodelta 1999.

 22. Sinnemäki ohitti Soininvaaran sukupuolensa takia. Naisten suosiminen johti USA:ssa Trumpiin voittoon. Saas kattoa auttaako naisten suosiminen Suomessa persuja riittävästi niin, että puolue jatkaa vähintää keskisuurena puolueena hamaan tulevaisuuteen.

 23. Osmo Soininvaara:
  Helsingissä kaupungin johtajat on alittu valtuutettujen keskuudesta ja niihin jokaiseen on liitettu jokin puoluetunnus. Kun tämä käytäntö muuttui laittomaksi, sen nimi muutettiin pormestariksi, ja taas on laillista.

  On tietysti selvää, että tällä valintatavalla näihin kaupunkilaisten kannalta erittäin tärkeisiin pesteihin ei tule valituksi parhaat mahdolliset kyvyt. Politiikka nyt yksinkertaisesti ei Suomessa ole niin vetovoimaista. Olisiko kohta aika tunnustaa tämä tosiasia ja muuttaa järjestelmää?

 24. Osmo Soininvaara:
  Huomaatko, järjestelmää on nyt muutettu.

  Mikä oikeastaan muuttui? Kovasti vihreät toitottavat tulevansa suurimmaksi puolueeksi Helsingissä ja suurimman puolueen kandidaatti (hum.) valitaan pornmestariksi? Aikaisemmin suurin puolue sai kaupunginjohtajanpaikan ja ylipormestarin virkanimikkeen.

  1. Pormestari on selvästi luottamusmies. Nykyisen kaupunginjohtajan valtaa (esimerkiksi esittely kaupunginhallityuksessa) on annettu virkamiehille.

 25. Pormestariäänestys kuntavaaleissa hyödyttää eniten suurimpia valtuustopuolueita. Ei siis mikään ihme, että ne ovat tällaisen pormestarivaalin yksissä tuumin värkänneet.

  Tällainen itsetarkoituksellinen hallintotavan muutos aiheuttaa lisäksi turhia kustannuksia kaupungin organisaatiossa. Nekin rahat olisi kannattanut käyttää asukkaiden palveluihin.

 26. Onko Anni Sinnemäki yleiskaavan takana vai ei?
  Rakennetaanko Vartisaari vai ei, entä Hämeenlinnan väylän bulevardi? Mitä muita yleiskaavan rakentamisalueita jätetään pöpeliköksi jos Sinnemäki valitaan?

 27. Osmo Soininvaara:
  Huomaatko, järjestelmää on nyt muutettu.

  Muutettu siis sellaiseksi, että pormestariehdokkaan täytyy olla ehdokkaana kaupunginvaltuustoon. Valtuustoehdokkaaksi ei lähde maan terävimmät tyypit, jotka haluavat ja pystyvät aikaansaamaan isoja asioita. Yksinkertaisesti heidän kärsivällisyytensä ja aikansa menisi hukkaan poliittisessa piirileikissä ja pikkuasioiden vatvomisessa.

  On mahdotonta, että jos Vapaavuoresta ei tule pormestaria että hän jäisi valtuutetuksi, apulaispormestariksi tai mihinkään muuhun kaupungin toimeen.

  Toki valtuustoehdokkaina on paljon hyviä tyyppejä, jotka sopivat siihen hommaan. Lehmän hermoista, vahvoista istumalihaksista ja verkostoitumistaidoista alkaa valtuutetun menestys.

 28. Ennakkoäänissä Vapaavuori – Sinnemäki tulos 14-3. Ei jätä asiaa epäselväksi.

 29. vk: Valtuustoehdokkaaksi ei lähde maan terävimmät tyypit, jotka haluavat ja pystyvät aikaansaamaan isoja asioita.

  Ehdolla olivat kaikki ministerit, paitsi pääministeri.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Notify me of followup comments via e-mail. You can also subscribe without commenting.