Kaupunkirakentamisen aika (22) Asukaspysäköintitunnuksen hinta eriytettävä alueittain

Kan­takaupun­gin alueel­la, esimerkik­si Töölössä, on edelleen voimas­sa ris­tiri­ita asukaspysäköin­tipaikko­jen riit­tävyy­den ja asun­to­tuotan­non välil­lä.. Jos uusi raken­nus tuo alueelle lisää asukkai­ta, se tuo sinne myös lisää asukaspysäköin­ti­tun­nuk­seen oikeutettuja.

Tähän on kak­si ratkaisua.

Voitaisi­in päät­tää, että uusis­sa asunois­sa asu­vat eivät ole oikeutet­tu­ja asukaspysäköin­ti­tun­nuk­seen. Tätä voi pitää epä­tasa-arvoise­na, mut­ta ei se niin epä­tasa-arvoista ole kuin se, että nämä pakote­taan rak­en­ta­maan erit­täin kalli­ita autopaikko­ja ton­tille, mitä velvol­lisu­ut­ta van­hoil­la kiin­teistöil­lä ei ole.

Toinen vai­h­toe­hto olisi nos­taa asukaspysäköin­ti­tun­nuk­sen hin­taa. Kun sitä nos­tet­ti­in kolmes­ta eurosta kuus­sa noin kahdek­saan euroon kuus­sa, asukaspysäköin­ti­tun­nusten kysyn­tä väheni noin kolmel­la tuhan­nel­la. Hin­nan nousu oli selvästi autoil­i­joiden edun mukaista, kos­ka vapaan autopaikan sai paikan helpommin.

Pysäköin­ti­tun­nuk­sen hin­taa on nos­tet­tu täl­lä vuosikymmenel­lä lisää niin, että se on nyt 22 euroa kuus­sa eli 264 euroa vuodessa. Hin­nan­nousu on vähen­tänyt liik­keel­lä ole­vien tun­nusten määrää selvästi. Kan­takaupun­gin eteläi­sis­sä osis­sa Pitkän­sil­lan ja Taka-Töölön eteläpuolel­la asukaspysäköin­tipaikko­ja on edelleen selvästi vähem­män kuin niiden käyt­töön oikeut­tavia tun­nuk­sia, mut­ta ero on lieventynyt.

Oheises­sa kuvas­sa on myy­ty­jen asukaspysäköin­ti­tun­nusten määrä suh­teessa asukaspysäköin­tipaikko­jen määrään pysäköin­tivyöhykkeil­lä A–F. Paikko­ja on edelleen vähem­män kuin niihin oikeut­tavia tun­nuk­sia, mut­ta tas­apaino on selvästi paran­tunut. Kallios­sa ja Etu-Töölössä ja siitä pohjoiseen tas­apaino on jo nyt suun­nilleen kun­nos­sa. Osit­tain tas­apain­on parane­m­i­nen johtuu siitä, että helsinkiläiset omis­ta­vat auto­ja vähem­män kuin aiem­min, mut­ta pääosa on seu­raus­ta tun­nuk­sen hin­nan nostamisesta.

Pysäköin­ti­tun­nusten hin­taa pitäisi nos­taa edelleen kunnes tas­apaino saavute­taan. Kos­ka kysyn­nän ja tar­jon­nan suhde on eri­lainen eri puo­lil­la kaupunkia, myös hin­nan pitäisi vai­hdel­la. Onhan se jo nyt Munkkiniemessä ja Laut­tasaa­res­sa alem­pi kuin muual­la. Markki­na­t­alouden mukainen ajat­telu olisi järkevää tässäkin.

Kadun­var­sipysäköin­nin hin­nan nousu tek­isi tilaa kau­pal­lisille pysäköin­ti­halleille. Olisi kaikkien etu, että osa töölöläisautoil­i­joista siirtäisi auton­sa sel­l­aiseen. Kenenkään ei kuitenkaan kan­na­ta tehdä sitä, vaan toivoa, että muut tekevät näin niin kauan kun asukaspysäköin­ti on läh­es ilmaista.

4 vastausta artikkeliin “Kaupunkirakentamisen aika (22) Asukaspysäköintitunnuksen hinta eriytettävä alueittain”

  1. Onko­han hienosäätöön keskus­tas­sa hin­taa eriyt­tämäl­lä olla enää tarvet­ta? Alkaa men­nä näperte­lyn puolelle. Nythän kadun­var­sil­ta ovat hin­nanko­ro­tusten ansios­ta jo melkein pois­tuneet ne kär­ryt, jot­ka eivät liikkuneet ollenkaan ja maka­si­vat tuol­la vain läh­es ilmaisen hin­nan takia.

    Hin­nanko­ro­tuk­sia voisi kyl­lä yhä jatkaa vähän matkaa. Niin has­sun­hal­pa ap-tun­nus yhä on, ver­rat­tuna nyt vaik­ka parkki­in talon alla olev­as­ta hal­lista oste­tul­la oma­l­la paikalla, jos­ta saa lisäk­si mak­saa kalli­im­paa kk-hin­taa yhtiö­vastik­keena. Pois­tu­isi­vat lop­utkin näistä liikku­mat­tomista autoista.

    Sen sijaan jonkin­laista ‘tas­apain­oa’ on turha yrit­tää hakea. Kadun­var­si­paikko­ja käyt­tävät asukkaat, fir­mo­jen tun­nuk­sil­la pysäköivät ynnä kaiken­laiset kävi­jät, kuka mil­loinkin. Täl­lä haavaa paikan tun­tuu löytävän jo siedet­täväl­lä vaival­la läh­es mil­loin vain.

    Mah­taisko­han nois­sa käyris­sä olla mukana myös yri­tys­tun­nuk­sil­la pysäköivien luvut? A on Kamp­pi ja C:ssä on mukana Kaartinkaupun­ki. Näis­sä on run­saasti yri­tyk­siä. D on Kata­janok­ka, vähän yrityksiä.

  2. Veikko Rinne: Mah­taisko­han nois­sa käyris­sä olla mukana myös yri­tys­tun­nuk­sil­la pysäköivien luvut?

    Jos ovat mukana, suhdeluku saa olla selvästi yli yhden, kos­ka yksi paik­ka voi palvel­la kah­ta käyt­täjää vuorotellen.

  3. Töölönkään osalta tilanne ei ole ihan niin huono kuin suhdeluku näyt­tää: ilmaisia paikko­ja on vielä ympäristössä (kart­ta), vaik­ka Män­tymäen ken­tältä niitä poistettiin.

  4. Ville: Jos ovat mukana, suhdeluku saa olla selvästi yli yhden, kos­ka yksi paik­ka voi palvel­la kah­ta käyt­täjää vuorotellen.

    Tässä on sel­l­ainen (väärä) ole­tus, että kaupungis­sa asu­vat käyt­täi­sivät autoaan työ­matkoi­hin­sa. Eivät vält­tämät­tä käytä. Itse en käytä. Naa­pureis­tani moni ei käytä. Auto­hal­li on tyhjä lähin­nä viikonloppuisin.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Notify me of followup comments via e-mail. You can also subscribe without commenting.