sote, _

Halla-ahosta tulee perussuomalaisten seuraava puheenjohtaja

Perussuomalaisilla on kummallinen tapa valita puheenjohtaja. Sen valitsevat puolueen 10 000 jäsenestä suoralla vaalilla ne, jotka saapuvat kokouspaikalle.  Kokous on kesäkuussa Jyväskylän Paviljongissa. Osallistumisprosentin oletetaan jäävän alhaiseksi, koska kokoustilan auditorioon ei mahdu kuin 1200 henkeä.

On ihan hyvä periaate, että puolueen puheenjohtajan valitsevat kaikki jäsenet suoraan, mutta se pitää silloin järjestää posti- tai nettiäänestyksenä, johon kaikilla jäsenillä on tosiasiallinen mahdollisuus osallistua. Vaatimus paikan päälle raahautumisesta kohtelee jäseniä aivan eriarvoisesti.

Halla-aholaisilla on paljon paremmat kanavat kannustaa väkeään kokoukseen vaikkapa Hommafoorumin kautta kuin puolueen muiden siipien edustajilla. Kun jokin vedonlyöntitoimisto avaa vedonlyönnin perussuomalaisten tulevasta puheenjohtajasta, aion lyödä vetoa Halla-ahon puolesta, jos kerroin on jostain kummallisesta syystä yli 1,8.

Halla-ahoon ei juuri kukaan suhtaudu välinpitämättömästi. Hänellä on innokkaita kannattajia ja täysin torjuvia vastustajia. Perussuomalaisten kannattajista halla-aholaisia on noin puolet, eli noin 5 prosenttia suomalaisista. Jonkin verran varmaan on kannatusta perussuomalaisten äänestäjien ulkopuolella, mutta tuskin kovin paljon. Hyvä arvaus on, että Halla-ahon johtamien perussuomalaisten kannatus jää jonnekin kuuden prosentin tuntumaan.

Niin kuin twitter-viestissäni jo sanoin, demareilla on syytä juhlia Halla-ahon valintaa. Demareista perussuomalaisiin siirtyneet duunarit palaavat demareihin, elleivät ole jo palanneet.

Halla-ahon valinnalla voi olla merkittäviä seurauksia. Jokseenkin kaikki uskovat, että puolue lähtee hallituksesta hyvissä ajoin ennen ensi eduskuntavaaleja. Kesäkuussa se saattaa tapahtua muiden hallituskumppanien aloitteesta. Vaikea kuvitella Halla-ahoa ulkoministerinä.

Seuraava hallitus muodostetaan joko nykyisen eduskunnan pohjalta tai hyvin todennäköisesti hajotusvaalien jälkeen, koska miksi nykyisistä oppositiopuolueista yksikään lähtisi tähän hallitukseen. Tai no, yksi kyllä, mutta se ei riitä tuomaan hallitukselle kuin 96 paikkaa eduskuntaan.

Jos hallitus kaatuu, kaatuu myös sote. Vaalien jälkeen muodostettava hallitus alkaa tehdä sitä ainakin osittain aivan eri pohjalta.

Aika isot vaikutukset siis huonosti harkitulla säännöllä.

= = =

LISÄYS 31.1.2017

Puolueen kaappaushanke näyttää startanneen jo syyskuussa. Katso tästä.

Tagged ,

85 thoughts on “Halla-ahosta tulee perussuomalaisten seuraava puheenjohtaja

 1. Jos Soini älyäisi suosiolla siirtyä sivuun, niin kukaties Sampo Terho nostettaisiin johtoon? Miehellähän on hyvät välit kaikkiin potentiaalisiin haastajiin ja olisi helppo vaihtoehto myös hallituskumppaneille ja epävarmoille äänestäjille.

    (lainaa tätä viestiä vastaukseesi)

 2. En minäkään näe Halla-ahoa oikein luontevana ulkoministeriksi, mutta Soini voi ihan hyvin jatkaa ja Hallis ottaisi jonkun muun salkun.
  Siitäkin on takavuosilta kokemusta että puolueen puheenjohtaja ei ole lainkaan hallituksessa, mutta se on hallituskumppaneille vähän kiusallista kun hallitus joutuu tekemään epäsuosittuja päätöksiä.
  Muuten olen sitä mieltä että me emme voi enää 2000-luvulla käpertyä pohjolan Albaniaksi, vaan meidän on rohkeasti seurattava kansainvälisiä trendejä, jotka nykyään ilmenevät oikeistopopulisminn muodossa.

    (lainaa tätä viestiä vastaukseesi)

 3. ” Hyvä arvaus on, että Halla-ahon johtamien perussuomalaisten kannatus jää jonnekin kuuden prosentin tuntumaan.”

  Soininvaaralla menevät nyt arvaukset jonkin verran pieleen. Johtunee siitä, että muun eliitin lailla ei näe kuplastaan ulos, ja toive siitä, millainen maailma on, sekoittuu siihen, millainen maailma on.

    (lainaa tätä viestiä vastaukseesi)

 4. Miten kauan SoTen läpivieminen kestää? Onnistuisivatkohan hallituspuolueet pitämään pakan kasassa kunnes SoTe on läpi, vaikka ulkoministeerinä olisikin Halla-aho?
  Toisin sanoen: Kuinka monta kuukautta hallitus pystyy pysymään kasassa Halla-aho ulkoministerinä?

  Puoluekokous on kesäkuussa; pysyisiköhän se pystyssä ainakin sen syksyn? Sit pari kuukautta siihen päälle perus venkoilua. Jos siis hallitus on tosi motivoitunut SoTen läpivetämiseen niin tämän vuoden puolella se vielä olisi mahdollista saada läpi tapahtui peruissa mitä tahansa.

  ps.Jos Halla-aho ei ole huono poliitikko, niin se tajuaa alkaa laajantamaan profiiliaan maahanmuuton ulkopuolelle.

    (lainaa tätä viestiä vastaukseesi)

 5. Matti:
  ” Hyvä arvaus on, että Halla-ahon johtamien perussuomalaisten kannatus jää jonnekin kuuden prosentin tuntumaan.”

  Soininvaaralla menevät nyt arvaukset jonkin verran pieleen. Johtunee siitä, että muun eliitin lailla ei näe kuplastaan ulos, ja toive siitä, millainen maailma on, sekoittuu siihen, millainen maailma on.

  Niin – jos arvioi että puolet Persuista on Halla-aholaisia niin tarkoitetaanko persuja silloin kun kannatus oli vajaa 20% vai nykyisiä kannattajia. Jostain kyselystä muistelen, että maahanmuuton vastustajia oli suomalaisista joku 25%. Riippuu ihan siitä, kuinka tärkeänä asiana he MaMu politiikka pitävät että kiinnostaako Halla-Aho vai ei. Luulen että kiinnostus maahanmuuttopolitiikka kohtaan on hiipumassa koska isoin pakolaisaalto meni jo, eikä se näy ihmisten tavallisessa elämässä juuri mitenkään.

    (lainaa tätä viestiä vastaukseesi)

 6. Kyllä on Soininvaaralle tainnut jäädä pahat traumat Halla-ahon olemassaolosta. Toivottavasti ei nyt sentään yöunet ole mennyt.

  OS: ”Vaikea kuvitella Halla-ahoa ulkoministerinä.”

  Miksi? Olihan esim. Tuomiojakin ulkoministerinä.

    (lainaa tätä viestiä vastaukseesi)

 7. ”Halla-aholaisilla on paljon paremmat kanavat kannustaa väkeään kokoukseen vaikkapa Hommafoorumin kautta kuin puolueen muiden siipien edustajilla.”

  Ei kai sentään voi syyttää puheenjohtajaehdokasta siitä, että tämä on liian hyvin verkostoitunut?

    (lainaa tätä viestiä vastaukseesi)

  1. Ei kai sentään voi syyttää puheenjohtajaehdokasta siitä, että tämä on liian hyvin verkostoitunut?

   Jännä kun yrittä analysoida, mitä on tapahtumassa, oletetaan, että ottaa samalla kantaa johonkin asiaan. Kirjoitin twitterissä pari päivää sitten, että jos Halla-ahosta tulee perussuomalaisten puiheenjohtaja, demarit ovat shanmpanjahuppelissa pari viikkoa. Vähän samasta syystä saatan minäkin lasillisen ottaa. Perussuomalaisten siirtyminen marginaaliin sopii minulle oikein hyvin, niin että jos voin jotenkin Halla-ahoa tukea pyrkimyksissään, teen sen mielelläni.
   Kirjoitin aiheesta muuten twitterissä jo viime vuoden puolella.

     (lainaa tätä viestiä vastaukseesi)

 8. Soini ei asetu puheenjohtajaehdokkaaksi. Epäilen, että hän on tehnyt ratkaisunsa jo kauan sitten. Muta ulkoministerinä hän saattaa hyvinkin jatkaa niin kauan kun puolue on hallituksessa.

  Halla-aho taitaa olla seuraava puheenjohtaja. Mutta millaiseksi puolueen kannatus muuttuu, se kai riippuu paljon myös siitä, mitä nykyiset kansanedustajat tekevät. Kuinka moni heistä jättää puolueen siksi, että uusi puheenjohtaja edustaa väärää siipeä?

  Gallupit epäonnistuvat perussuomalaisten kannatuksen mittaamisessa jatkuvasti. Jos eduskuntavaalit pidettäisiin nyt, niin eiköhän kannatus olisi muutaman prosenttiyksikön korkeampi kuin mitä kyselyt antavat ymmärtää.

  Minun veikkaukseni on, että Halla-aho-persut saavat 8–10 % äänistä.

    (lainaa tätä viestiä vastaukseesi)

 9. Sampo Terho tai Jussi Niinistö olisivat varteenotettavia puheenjohtajia. Se merkitsisi kylläkin sitä, että osa nykyisistä puoluetta kannattavista lähtisi lipettiin demareihin tai vassareihin – tai tekisivät viisaasti kun eivät valuisi lainkaan ääniuurnille. Hallituskumppanuuskin olisi jouhevaa, koska Terho tai Niinistö ovat älykkäitä ja viisaita periaatteen miehiä. Vaikea uskoa, että he vallanhimossaan söisivät sanansa ja periaatteensa kuten edelytäjänsä

    (lainaa tätä viestiä vastaukseesi)

 10. http://jussi.halla-aho.com/


  Oppineisuus:
  Opiskelin vuosina 1995-2000 Helsingin yliopistossa ääaineenani venäjän kieltä ja siinä sivussa kroatiaa, puolaa ja ukrainaa sekä erinäisiä kuolleita kieliä kuten latinaa, kreikkaa, sanskritia, muinaispersiaa, muinaisiiriä ja muinaisenglantia. Taskussa on myös ravintolatarjoilijan paperit vuodelta 1994


  Työ:
  Jatko-opiskelija-aikanani, vuosina 2000-2006, työskentelin Helsingin yliopiston Slavistiikan ja baltologian laitoksella tutkijana ja muinaiskirkkoslaavin tuntiopettajana.

  Ulkoministerin tärkein ominaisuus on ymmärtää kansoja. Sitten kuvaan tulee politiikka jota hoitavat virkamiehet. Esimerkkinä Lindström.

    (lainaa tätä viestiä vastaukseesi)

 11. Joo, olen samoilla linjoilla arvioissani. Persut jakautuvat halla-aholaisiin ja muihin. Muut löytävät itsensä demareista, nukkuvista ja eduskunnan ulkopuolisista puolueista. Näin SMP toistanee itseään. Näytelmä on viihdyttävä, mutta loppukaneetti on ennustettavissa.

    (lainaa tätä viestiä vastaukseesi)

 12. Soininvaaran mukaan Halla-aho on Soinin vaara.
  Vanha säätieteilijän sananlasku sen sijaan sanoo, että ”YLEvillä mailla Halla-ahon vaara”. Mutta asiaan: Ryhdypä Sode itse vihreiden presidenttiehdokkaaksi.

    (lainaa tätä viestiä vastaukseesi)

 13. Gallupissa eilen Soini ja Hallis olivat tasoissa joten pelihän on selvä..Halliksen voittokerroin veikkauksessa ei millään voi olla yli 0.5.. Ulkoministrrinähä tuo hihhuli ei missään tapauksessa voi olla..miettikäähän ihan ite..kun presidentti Niinistö matkustaa ulkoministerinsä kanssa jonnekkin sivistysvaltioon, niin media toteaa, että presidentti Niinistön vierellä Suomen tuore ulkoministeri, rasistisesta rikoksedta tuomittu Jussi Halla-aho..ei ulkoministerinä voi olla rasismista tuomittu tyyppi..loppuvuodesta meillä on ennenaikaiset vaalit.

    (lainaa tätä viestiä vastaukseesi)

 14. En tiedä onko demareilla mitään syytä juhlaan. Jos Hallis voittaa, muodostunee PS:stä johtava maahanmuuttopolitiikkapuolue. Nyt Suomessa on yli 50k Afrikka/Lähi-itä peräinen porukka. Trendi näyttää sellaiselta, että tämä populaatio tuplaantuu n. 8 vuoden välein.

  Tämä on ongelmallista sekä taloudellisesti että sisäisen turvallisuuden kannalta. Kun taloudellinen taakka rapauttaa julkisen talouden, tulee lisäksi ulkoinen ongelma, ei voida ylläpitää edes nykyisen laajuisia puolustusvoimia.

  Menee siis maksimissaan 10 vuotta, kun suuri osa Suomen väestöä ymmärtää nykyisen yhteiskuntajärjestelmän tulleen tiensä päähän. Siinä vaiheessa Halla-aholaisella PS:llä voisi olla mahdollisuus 20-30%:n kannatukseen.

    (lainaa tätä viestiä vastaukseesi)

 15. Tämäpä mukavaa, että kannatat Halla-ahoa persujen puheenjohtajaksi, koska Hommaforumilla sinut on kaikista puutteistasi huolimatta luonnehdittu järkivihreäksi ja ajatuksiisi suhtaudutaan siellä yleisesti ottaen suhteellisen myönteisesti.

  Muutama vuosi sitten tapahtui tosin pieni kauneusvirhe, kun kirjoitit blogin, joka sai vihreitten silmäätekevät ärähtämään ja selitit, että kyseinen blogi oli sinulta vain ovela yritys paljastaa blogistasi hommalaiset ja Halla-ahon kannattajat

  Olin tuolloin suuresti ärsyyntynyt, kuinka vihreitten puoluejohto nöyryytti sinua niin nololla tavalla.

    (lainaa tätä viestiä vastaukseesi)

 16. Mikko Määttä:

  Nyt Suomessa on yli 50k Afrikka/Lähi-itä peräinen porukka. Trendi näyttää sellaiselta, että tämä populaatio tuplaantuu n. 8 vuoden välein.

  Tämä on ongelmallista sekä taloudellisesti että sisäisen turvallisuuden kannalta. Kun taloudellinen taakka rapauttaa julkisen talouden…

  peksu:

  Ruotsissa on tuollaiset puolisen miljoonaa “Afrikka/Lähi-itä” peräistä porukkaa? Onkohan siellä julkinen talous rapautunut tämän takia?

  Ruotsissa on tuollaiset puoli miljoonaa ”Afrikka/Lähi-itä” peräistä porukkaa? Onkohan siellä julkinen talous rapautunut tämän takia?

    (lainaa tätä viestiä vastaukseesi)

 17. Kiusallinen dilemma Soinin kannalta, oliko maahanmuuton vastustaminen SMPn liitetty tarra, tai oikeastaan miksi muut puolueet kannattivat rajoittamatonta maahanmuuttoa, maailman sosiaalitoimistoa? ”Lentävät linnutkin yli rajojen” sanoi aikanaan Kimmo Kiljunen. Oma veikkaukseni on, että Sampo Terhosta tulee puheenjohtaja ja Timo Soini jatkaa ulkoministerinä vaalikauden loppuun.

    (lainaa tätä viestiä vastaukseesi)

 18. Rauli:
  Tämäpä mukavaa, että kannatat Halla-ahoa persujen puheenjohtajaksi, koska Hommaforumilla sinut on kaikista puutteistasi huolimatta luonnehdittu järkivihreäksi ja ajatuksiisi suhtaudutaan siellä yleisesti ottaen suhteellisen myönteisesti.

  Yleisesti ottaen en suhtaudu Soininvaaran mielipiteisiin myönteisesti, mutta arvostan hänen tapaansa perustella mielipiteensä ja asettaa ne julkisesti arvioitaviksi.
  Soininvaaraa ja Halla-ahoa yhdistää poliittinen taitamattomuus (tai haluttomuus) joka ilmenee siten että poliittisen jargonin sijaan suosivat faktatietoa.
  Suomessa protestiliikkeiden taltuttamiseen on vahvaa osaamista, viimeksi sen on saanut tuta perussuomalaisten kenttäväki jonka unelma paremmasta maailmasta kuivui ministeriaudin takapenkille.
  Maailmalta saatavien esimerkkien johdosta en ole ollenkaan varma että Halla-ahon johtama populismi jäisi vain muutaman % marginaaliin, sitäpaitsi johdonmukaisella politiikalla pystyy oppositiostakin vaikuttamaan paremmin kuin äänettömänä yhtiömiehenä hallituksessa Vrt. Tanska ja Ruotsi.

    (lainaa tätä viestiä vastaukseesi)

 19. Soinin johdolla Perussuomalaisten kannatus tippuisi todennäköisesti vielä enemmän kuin Halla-ahon johdolla, koska Soinin johtama PS on harjoittanut/hyväksynyt hallitusvastuussa puolueen kannattajia ärsyttävää politiikkaa. Tunnen henkilökohtaisesti kymmeniä Perussuomalaisia äänestäneitä. Suuri osa heistä on kokenut, että nimenomaan perussuomalaiselta kannattajajoukolta on leikattu samalla, kun puolue on harjoittanut 100 % kokoomuslaista politiikkaa, kun myöskään maahanmuuttopolitiikkaa ei ole tiukennettu kannattajien toivomalla tavalla. Ainakaan tiukennuksista ei ole pidetty riittävästi melua medioissa. Jos Jussi jatkaa tuolla linjalla, niin silloin kannatus romahtaa alle ”hypoteettisen” Soinin tason. On Perussuomalaisten puheenjohtajana kuka tahansa, puolueen kannatus vuoden 2019 eduskuntavaaleissa on todennäköisesti alle 12 %.

  Perussuomalaisia äänestäneet ex-demarit eivät ainakaan nuivuuden takia jätä puoluetta, jos samalla politiikkaa reivataan hieman vasemmalle – miellyttämään perusduunareita. Jussin kannattaisi olla hieman vasemmistopopulisti, mikä ei ainakaan Soinilta onnistunut nykyisessä porvarihallituksessa.

    (lainaa tätä viestiä vastaukseesi)

 20. Osmo, kiva kun ole alkanut tehdä ennustuksia.

  Ehdotan, että laitat ennusteen mukaan aina arviosi todennäköisyydestä.

  Kun näitä ennusteita ja todennäköisyyksiä kertyy enemmän, on helpompi laskea kuinka hyvä ennustaja olet. Ennusteista joille annat 50% tn. puolet pitää toteutua, jotta saat täydet pisteet. Tapahtumista, joille annat 80% todennäköisyyden, vain 20% saa mennä metsään, jotta saat täydet pisteet.

    (lainaa tätä viestiä vastaukseesi)

 21. Aika huonoltahan tilastojen valossa näyttää:
  https://data.oecd.org/migration/foreign-born-employment.htm

  Ruotsilla on kuitenkin oma valuutta, eikä maahanmuuton tuhovoima ole siitä syystä lähelläkään sitä mitä suomessa. Emme selviäisi pitkällä tähtäimellä eurossa edes ilman humanitaarista maahanmuuttoa. Euro käytännössä tekee pysyvän laman Suomen työmarkkinamekanismeilla. Tällä hetkellä siis houkuttelemme tänne porukkaa sellaisella sosiaaliturvan tasolla, joka on eurossa täysin epärealistinen. Ei se hyvinkään voi päättyä.

    (lainaa tätä viestiä vastaukseesi)

 22. Osmo Soininvaara: Jännä kun yrittä analysoida, mitä on tapahtumassa, oletetaan, että ottaa samalla kantaa johonkin asiaan. Kirjoitin twitterissä pari päivää sitten, että jos Halla-ahosta tulee perussuomalaisten puiheenjohtaja, demarit ovat shanmpanjahuppelissa pari viikkoa. Vähän samasta syystä saatan minäkin lasillisen ottaa. Perussuomalaisten siirtyminen marginaaliin sopii minulle oikein hyvin, niin että jos voin jotenkin Halla-ahoa tukea pyrkimyksissään, teen sen mielelläni.
  Kirjoitin aiheesta muuten twitterissä jo viime vuoden puolella.

  Taisin ylitulkita. Ymmärsin (riippumatta siitä, ketä itse toivoisit tuolle pallille) että Halla-aholle syntyy mielestäsi epäreilu etulyöntiasema, koska säännöt vaativat paikalletuloa ja koska Halla-aholla on takanaan suurempi ja sitoutuneempi nettiyleisö kuin muilla.

    (lainaa tätä viestiä vastaukseesi)

 23. Ns. vanhojen puolueiden äänestäjät ovat aikojen kuluessa tottuneet siihen, ettei vaalilupauksiin pidä liikaa uskoa ja ymmärtävät jossain määrin senkin, ettei mikään puolue päätä mitään yksin, joten hallitusohjelma ei voi olla suoraan oman puolueen ohjelma, vaikka oma menestyisi hyvinkin. Siihen on totuttu, se hyväksytään ja narinoista huolimatta äänestetään seuraavalla kierroksella taas sitä tuttua ja omaa.

  Persujen kanssa taitaa olla toisin. Aika iso osa äänestäjistä ei ole äänestänyt aiemmin, tai ei ainakaan pitkään aikaan ole äänestänyt. Aika iso osa äänestäjistä on kyllästynyt ns. vanhoihin puolueisiin ja kokee, ettei äänestäjiä kuunnella. Persujen kampanjat onnistuivat: puolue pystyi kaksissa eduskuntavaaleissa vakuuttamaan aika monta tyytymätöntä duunaria, työttömäksi tippunutta, EU:n ja maahanmuuton vastustajaa siitä, että nyt, tämän kerran, kannattaa vaivautua uurnille ja antaa äänensä. Tulos oli persujen kannalta hieno, mutta siinä mielessä huijaus, että niitä samoja keinoja, joita vanhat puolueet käyttävät omiinsa tietäen, etteivät kannattajat niihin oikeasti usko, käytettiin nyt suoraan viilaamalla näitä tuoreita ja hyväuskoisia äänestäjiä linssiin.

  Minusta tässä kaikessa mielenkiintoisinta ei ole se, kuinka moni äänestäjä siirtyy persuilta demareille vaan se, mitä nämä ex-nukkujat, jotka viimeksi kävivät äänestämässä, aikovat tehdä. Menevätkö takaisin nukkumaan, äänestävätkö jotakin vanhaa puoluetta vai nielevätkö vielä yhden vaalikampanjan mahdollisesti puolueelta, joka on lähtenyt hallituksesta muutamaa kuukautta ennen vaaleja ja joka uuden puheenjohtajan tarmolla yrittää vakuuttaa, että persut ovat edelleen The Alternative.

  Sitä pitäisin itsestäänselvänä, että seuraavissa vaaleissa kansan tyytymättömyys EU:hun ja maahanmuuttoon on vieläkin suurempaa kuin viime vaaleissa ja että se ”pienen ihmisen asialla” -siipikin voimistuu. Mutta jos kaikki tuo tyytymättömyys ei kanavoidu persujen ääniksi, mihin se kanavoituu? Kansalaispuolueelleko?

    (lainaa tätä viestiä vastaukseesi)

 24. Halla-ahon kohtaloksi muodostunee oikeistolaisuus. Persujen romahduksen syy lienee pikemminkin oikeistolaisen politiikan tekeminen kuin maahanmuuttokriittisyyden puute.

  Punavihreästä kuplasta käsin mamukriittisyys esitetään usein puolueen käyttövoimaksi, mutta minä uskon, että suurempi vaikutus on Soinin kyvyllä vedota ihmisiin, jotka kokevat vieraantuvansa koulutusta, kilpailua ja nopeaa sopeutumista vaativasta maailmasta.

  Halla-ahon mielipiteet ovat tähän saakka olleet talouspoliittisesti oikealla. Koska hän ei ole lutvakka kansanmies, pitäisi hänen puhua rehellisesti vasemmistolaisesti suosiota saadakseen, enkä usko, että hän siihen ryhtyy.

    (lainaa tätä viestiä vastaukseesi)

 25. peksu:
  Ruotsissa on tuollaiset puoli miljoonaa “Afrikka/Lähi-itä” peräistä porukkaa? Onkohan siellä julkinen talous rapautunut tämän takia?

  Ruotsi on rikas maa, mutta kansainvaellus jatkuessaan vuorenvarmasti rapauttaa hyvinvointivaltion. Saattaa jo mainitsemasi puolimiljoonaakin riittää, kansankodin ystävällisiltä äidinkasvoilta on viimeaikoina päässyt pakkeli vähän rapistumaan.
  Suomi on köyhempi ja pienempi, täällä vähäisempikin määrä vaeltajia painaa matalapalkat ja sos.turvan alas.

    (lainaa tätä viestiä vastaukseesi)

 26. Tuomas Santakallio:
  Joo, olen samoilla linjoilla arvioissani. Persut jakautuvat halla-aholaisiin ja muihin. Muut löytävät itsensä demareista, nukkuvista ja eduskunnan ulkopuolisista puolueista. Näin SMP toistanee itseään. Näytelmä on viihdyttävä, mutta loppukaneetti on ennustettavissa.

  Tässä viihdyttävä video:

  https://youtu.be/izV8SetYhsM

  Hauskinta on että Perussuomalaiset ovat edelleen yhtenäisiä, mutta Nelosen uutisia ei enää ole.

    (lainaa tätä viestiä vastaukseesi)

 27. ex-persu jos ei muutosta: Perussuomalaisia äänestäneet ex-demarit eivät ainakaan nuivuuden takia jätä puoluetta, jos samalla politiikkaa reivataan hieman vasemmalle

  Halla-Aho on puolueen oikeaa laitaa, hänen puheenjohtajakaudellaan talouspolitiikkaa ei varmastai reivata vasemmalle, vaan oikealle.

  Mielestäni seuraavissa eudskuntavaaleista ei tule niin EU-vastaiset kuin edellisista, ellei juuri ennen vaaleja jouduta tekemään suuria tukipaketteja.

  Daniel:
  ”Sitä pitäisin itsestäänselvänä, että seuraavissa vaaleissa kansan tyytymättömyys EU:hun ja maahanmuuttoon on vieläkin suurempaa kuin viime vaaleissa ”

  Miksi? Kiukku EU:ta vastaan kumpusi nimenomaisesti tukipaketeista, niiden ajoitus oli Perussuomalaisille otollinen. Jotta EU:lla samalla pääsisi taas ratsastamaan, Suomesta pitäisi joutua lähettämään miljardi E-Eurooppaan. Toki, kun Italian pankkeja seuraa, hyvin mahdollista. Mutta Venäjän toimet ja agressiiviset vaikuttamisyritykset taas osaltaan vahvistavat kansalaisten luottoa EU:hun. Nyt ei ole hyvä aika olla yksin.

    (lainaa tätä viestiä vastaukseesi)

 28. Daniel Federley:
  Sitä pitäisin itsestäänselvänä, että seuraavissa vaaleissa kansan tyytymättömyys EU:hun ja maahanmuuttoon on vieläkin suurempaa kuin viime vaaleissa ja että se “pienen ihmisen asialla” -siipikin voimistuu. Mutta jos kaikki tuo tyytymättömyys ei kanavoidu persujen ääniksi, mihin se kanavoituu? Kansalaispuolueelleko?

  Perussuomalaiset 10%, Kansalaispuolue 10%, Vihreät 10%.

    (lainaa tätä viestiä vastaukseesi)

 29. Daniel Federley:
  Mutta jos kaikki tuo tyytymättömyys ei kanavoidu persujen ääniksi, mihin se kanavoituu? Kansalaispuolueelleko?

  Väyrynen perusti Kansalaispuolueen vaikuttaaksen keskustan linjauksiin ulkopuolelta.Operaatio ei kuitenkaan ole ollut kovin onnistunut tähän asti, kun perinteisestä keskustasta konservatiisin osa on siirtynyt äänestämään perussuomalaisia. Eli Kansalaispuoleen menestys tulee, jos sitä tulee, pääsosin Perussuomalaisten kustannuksella. Toisaalta persujen vasemmistosiipi ei varmaankaan lähde Väyrysen kelkkaan. Harakan SDP ja Anderssonin Vasemmistokaan ei heille maistu, joten unten maille menee aika iso joukko.

    (lainaa tätä viestiä vastaukseesi)

 30. Osmo Soininvaara:
  Antti. Haluan myös katetta tranakstiokustannuksille ja riskinotolle. Subjektiivininen arvioni Halla-ahon valinnalle on noin 65 %

  Sitten kannattaa lyödä vetoa jo kertoimella 1.54
  Olettaen siis, että joku euro alueen bookkeri tarjoaisi kertoimet jolloin transaktio kustannuksia ei tule, euroalueen sisäiset tilisiirrot. Samoin, monilla muillakin bookkereilla on tili euroalueella eli siirtokuluja ei ole niilläkään. Tietty, jotkut bookkerit perivät parin prosentin veroa toimipaikkamaahansa eli rajakerroin nousee vastaavasti.

  Enempi kannattaa kuitenkin kiinnittää huomiota siihen että veto kannattaa jättää jos odotusarvo on positiivinen. Jos odotusarvon pitää aina olla esim >1.1 jää monta hyvää vetoa lyömättä.

    (lainaa tätä viestiä vastaukseesi)

 31. Jos Halla-Ahosta tulee puheenjohtaja, niin miksi hän ei kelpaisi ulkoministeriksi?

  Jos Sipilä eroaisi puheenjohtajuudestaan kesken vaalikauden ja uudeksi valittaisiin vaikkapa Paula Lehtomäki, niin hänestä tulisi pääministeri, eikö niin?

  Tai jos Orpo eroaisi ja tilalle valittaisiin joku etelärannan mies, esin Jyri Hakämies, niin hänestä tulisi valtionvarainministeri.

  Eli selittäkää nyt miksi Jussi Halla-Ahosta ei voisi tulla ulkoministeriä?

    (lainaa tätä viestiä vastaukseesi)

 32. marginaalisesti kannattavalla optimipanos on niin pieni että kannatta skipata.

  Mutta itse blogiin. En usko että edes persut valitsevat puheenjohtajaksi miehen, joka on liki kykenemätön esiintymään julkisuudessa. Politiikkaa on vaan pakko välillä pystyä tekemään kun kamerat on paikalla eikä kotona kirjoituspöydän ääressä. Halla-Aho ei kykenisi voittamaan mitään vaalia

    (lainaa tätä viestiä vastaukseesi)

 33. Pieni maailma: Punavihreästä kuplasta käsin mamukriittisyys esitetään usein puolueen käyttövoimaksi, mutta minä uskon, että suurempi vaikutus on Soinin kyvyllä vedota ihmisiin, jotka kokevat vieraantuvansa koulutusta, kilpailua ja nopeaa sopeutumista vaativasta maailmasta.

  Nämä eivät ole välttämättä toisensa poissulkevia asioita. Nasseosasto on aktiivinen ja kannattaa puoluetta myös vaalien välillä, mutta heidän äänillään ei saada jytkyjä. Protestiäänestäjiä on paljon, mutta avoin nasseilu ei vetoa heihin, päinvastoin. Menestyksekäs puoluejohtaja tasapainottelee näiden välillä.

    (lainaa tätä viestiä vastaukseesi)

 34. Paavo Väyrysen operaatio voi onnistua Lapissa sekä Pohjanmaalla. Monet keskustalaiset jotka ovat pettyneet nykyjohtoon on jo liittyneet Kansalaispuolueeseen. Kansalaispuolue voi saada yhden tai kahden kansanedustajan seuraavissa eduskuntavaaleissa. Yhden nimi on Paavo Väyrynen Keminmaalta.

    (lainaa tätä viestiä vastaukseesi)

 35. Halla-ahon johtamat perussuomalaiset saattavat menettää entisiä demariäänestäjiä, ellei Matti Putkosen roolia tajuta korostaa. Jos demareiden vaihtoehtona on Tytti Tuppuraisen tai Sanna Marinin tyyppisiä poliitikkoja, uskon siirtymän tapahtuvan nukkuviin.

  PS:n menetystä kompensoinee kokoomuksen ”kovaksi ytimeksi” joskus mielletty arvokonservatiivinen, sivistystä arvostava siipi. Esimerkiksi poliiseista, opettajista, eläkeläisistä ja virkamiehistä koostuvat äänestäjäryhmät törmäävät arjessaan maahanmuuton ongelmiin; kokoomuksen Stubbiin henkilöityneet liberaalisiiven arvot ja Lepomäen talousliberaalit ajatukset eivät uppoa tähän porukkaan. Soinin populismi on pitänyt äänestäjäkuntaa tähän asti kokoomuksessa.

  Halla-ahon Ps veisi ääniä Wille Rydmanin ja Petteri Orpon tyyppisiltä poliitikoilta + kokoomuksen poliisikansanedustajilta. Aika ja maahanmuuton ongelmien laajuus näyttävät, kutistuisiko PS pieneksi KD:n tyyppiseksi protestiliikkeeksi, vai onko puolueella tulevaisuutta.

    (lainaa tätä viestiä vastaukseesi)

 36. antti: Sitten kannattaa lyödä vetoa jo kertoimella 1.54
  Olettaen siis, että joku euro alueen bookkeri tarjoaisi kertoimet jolloin transaktio kustannuksia ei tule, euroalueen sisäiset tilisiirrot.

  Jos lyö vetoa puolen vuoden päähän, on transaktiokustannuksena myös rahan aika-arvo (menetetty tuotto vaihtoehtoisissa sijoituskohteissa sinä aikana, jonka pääoma vedonlyönnin takia sitoutuu: saman päivän vedossa tämän vaikutus on pieni ja aikavälin pidetessä sen merkitys kasvaa) ja se aika ja vaiva, mikä vedonlyönnistä aiheutuu.

    (lainaa tätä viestiä vastaukseesi)

 37. peksu: Kerro mikä tuossa tilastossa näyttää “aika huonolta”, siis Ruotsille?. Olosuhteet huomioiden alkujaan kielitaidottomien maahanmuuttajien työllistyminen on aika hyvällä tasolla, ruotsissahan on ulkomailla syntyineden työllisyysaste on Suomea korkeampi.

  Esim. tuosta BI:n artikkelista, kun katsoo taulukot ja johtopäätökset, niin on selvää mistä tilanne johtuu:
  http://www.businessinsider.com/charts-how-unemployment-rates-differ-for-nationals-and-foreigners-across-europe-2015-9?r=US&IR=T&IR=T

  Jos ihmettä ei tapahdu ja maahanmuutto jatkuu nykyisellä profiililla, joutuu Ruotsikin omasta valuutasta huolimatta jossain vaiheessa kovien päätösten eteen. Nykyisenlainen yhteiskuntajärjestelmä tuskin on ylläpidettävissä, jos ei keksitä miten koko porukka saadaan tuottaviin töihin.

    (lainaa tätä viestiä vastaukseesi)

 38. Halla-aho on siinä ihan oikeassa, että Perussuomalaisia äänestetään koska he ovat vaihtoehto ja ainoastaan niin kauan kun he ovat vaihtoehto. Tätä vasten on ollut jotenkin omituista minkän takia Perussuomalaisissa on niin vahva ”pienen ihmisen” puoluesiipi, joka ei hyväksy maahanmuuttokriittisen siiven kantoja.

  Mitä vaihtoehtoista siinä on, että ajetaan vasemmistolaista talous- ja sosiaalipolitiikkaa? Sellaisia puolueita löytyy jo Eduskunnastakin SDP:stä Vasemmistoliittoon ja vähän Kristillisistä ja vihreistäkin.

  Sen sijaan maahanmuuttopolitiikkaan ei ole viimeaikoina vaihtoehtoa löytynyt mistään suunnasta. Ei oikealta, ei vasemmalta eikä keskeltäkään. Ei läheltäkään niitä pöytiä ja kabinetteja, joissa voi jollain tavalla vaikuttaa. Kaikki vanhat puolueet, kuten Perussuomalaiset niitä haluavat kutsua, ovat ajaneet suunnilleen sitä samaa konsensuslinjaa vuodesta ja hallituksesta toiseen.

  Lienee väistämätöntä, että Perussuomalaiset vaipuvat selvästi nykyistä pienemmäksi puolueeksi, mutta samalla sen linja selkiytyy. Mikäli Halla-aho ja ns. nuiva porukka nousevat puolueen keskiöön, persuista tulee selvemmin osa laajempaa eurooppalaista liikehdintää. Samalla kylvetään mahdollinen uuden nousun siemen tulevaisuutta varten.

    (lainaa tätä viestiä vastaukseesi)

 39. Mikko Määttä:
  Ruotsilla on kuitenkin oma valuutta, eikä maahanmuuton tuhovoima ole siitä syystä lähelläkään sitä mitä suomessa.

  Hah. Maahanmuuton tuhovoima.

  Pari kolme miljoonaa maahanmuuttajaa piristäisi oikein mukavasti Suomen taloutta ja erityisesti jäykkiä työmarkkinoita. Englanti viralliseksi kieleksi, niin ei ole kieliongelmaakaan.

    (lainaa tätä viestiä vastaukseesi)

 40. Lauri Kumpulainen: Hah. Maahanmuuton tuhovoima.

  Pari kolme miljoonaa maahanmuuttajaa piristäisi oikein mukavasti Suomen taloutta ja erityisesti jäykkiä työmarkkinoita. Englanti viralliseksi kieleksi, niin ei ole kieliongelmaakaan.

  Mistä mahdat löytää tuollaisen määrän sellaisia maahanmuuttajia, jotka työllistyvät nykypäivän Suomessa ja jotka hallitsevat englannin kieltä niin hyvin, että se työllistyminen on mahdollista?

  Meillähän on tällä hetkellä aivan päinvastainen ongelma: kotimaisetkin osaajat muuttavat ulkomaille koulutustaan vastaavan työn ja paremman palkkatason perässä.

    (lainaa tätä viestiä vastaukseesi)

 41. On outoa, että Oden käsittelee blogissaan perussuomalaisten tulevaa puheenjohtaja, sillä kukaan ei ole antanut vielä edes antanut lopullista suostumustaan. Nähdäkseni puheenjohtajavaalit ovat puolueiden sisäisiä asioita, joihin toisten puolueiden jäsenillä ei ole nokan koputtamista.

  Vihreiden senioripuheenjohtajana Soininvaaran tulisi ennemmin setviä oman puolueensa likaiseksi mennyttä puheenjohtajapeliä. Varsin vastuuttomasti nykynen puheenjohtaja pyrkii saamaan seurajakseen bilekaverinsa, joka kokemattomanakin osaa Villen räksytystyylin, mutta jolla on selkeitä vaikeuksia esitää rahoitusmomentteja taivaanrantoja syleileville esityksileen.

  Asiahan on julkisuudessa kielletty, mutta liitän tähän sisäpiirissä olleen näkemyksen.

  http://www.ess.fi/Mielipide/esalaiset/art2332467

    (lainaa tätä viestiä vastaukseesi)

 42. Jos PS:stä tulisi uusi ulkoministeri, hallituksen linja ei kovin paljon muuttuisi. Ottaisiko Soini riskin puolueen hajoamisesta jättäytymällä pois?

  Hankala tilanne, koska menestynyt puoluejohtaja voi hävitä vaalit, paljon parempi vaihtoehto olisi arvokas vetäytyminen ”näyttämöltä”.

  Puoluetoimisto ei ole Soinin kannattajien käsissä enää.

  Kunnallisvaalituloksien jälkeen hallituspuolueista muut paitsi PS rupeavat lämmittelemään välejä SDP:n ja Vihreiden kanssa. Se todennäköisesti näkyy hallituksen työskentelyssä.

  Halla-ahon EU-parlamenttiin siirtyminen oli todennäköisesti etukäteen suunniteltu juttu, koska nykyisenlainen hallituskuvio oli hyvin todennäköinen. EU-parlamentista on tullut puolueille ”hankalien” vaikutusvaltaisten poliitikkojen varasto.

    (lainaa tätä viestiä vastaukseesi)

 43. Osmo Soininvaara:
  Puolueiden puheenjohtajavaalien kommentointi on kyllä ulkopuolisille sallittua.

  Niinpä.

  On kyllä erinomaisen kummallinen tämä persupetttereiden käsitys sananvapaudesta: pitää voida puhua ihan mitä tahansa sylki suuhun tuo, mutta heidän omia asioitaan, erityisesti heidän perseilyjään, *ei* saisi julkisesti kommentoida. Siinä menevät persulaisen sananvapauden rajat.

    (lainaa tätä viestiä vastaukseesi)

 44. Syltty: On kyllä erinomaisen kummallinen tämä persupetttereiden käsitys sananvapaudesta: pitää voida puhua ihan mitä tahansa sylki suuhun tuo, mutta heidän omia asioitaan, erityisesti heidän perseilyjään, *ei* saisi julkisesti kommentoida.

  Ei kai sananvapaudesta kukaan ole puhunut mitään?

  Minustakin on erikoista että Osmo kommentoi nimenomaan perussuomalaisten puheenjohtajanvalintaa vaikka vihreiden sisäinen ideologinen ja muu jännite on ilmiönä mielenkiintoisempi, ja Osmo pystyisi tätä valottamaan muutenkin kuin ulkopuolisena kommentaattorina.

    (lainaa tätä viestiä vastaukseesi)

 45. qwerty: Politiikkaa on vaan pakko välillä pystyä tekemään kun kamerat on paikalla eikä kotona kirjoituspöydän ääressä. Halla-Aho ei kykenisi voittamaan mitään vaalia

  Valtamediaa ja hömppäblogeja seuraamalla muodostuu helposti käsitys yhteiskunnallisesta vaikuttamisesta emotionaalisena ja esteettisenä työnä. Perussuomalaisten jytky(t) ja Osmon oma vaalimenestyskin olivat muistutuksia siitä etteivät kaikki tätä käsitystä osta. Halla-ahokin on muistaakseni pärjäillyt vaaleissa ihan mukavasti.

  Juuri nyt näyttäisi siltä että perussuomalaisten puheenjohtajavalinnassa on kysymys puhtaasta poliittisesta linjanvedosta, eli politiikan tuomisesta takaisin politiikkaan.

  Jos demareiden tai vihreiden puheenjohtajavalinnassa olisikin kysymys jostain ideologisesta kysymyksestä, on sitä paljon vaikeampi havaita ja/tai ideologiset näkemyserot pidetään tarkoituksella piilossa, ja keskitytään tekemään puheenjohtajavaaleista medianäkyvyyden takaava henkilövaalihappening.

    (lainaa tätä viestiä vastaukseesi)

 46. Daniel Federley: Mistä mahdat löytää tuollaisen määrän sellaisia maahanmuuttajia, jotka työllistyvät nykypäivän Suomessa ja jotka hallitsevat englannin kieltä niin hyvin, että se työllistyminen on mahdollista?

  Meillähän on tällä hetkellä aivan päinvastainen ongelma: kotimaisetkin osaajat muuttavat ulkomaille koulutustaan vastaavan työn ja paremman palkkatason perässä.

  Otetaanko vaikka Intiasta?

    (lainaa tätä viestiä vastaukseesi)

 47. spottu: Ei kai sananvapaudesta kukaan ole puhunut mitään?

  Hölö hölö. Persujen kunnallisvaalimainoksetkin perustuvat ”saa sanoa”-teemaan, niin onhan se huvittavaa kun persujen pj-kamppailusta ei saisi sanoa mitään, jos on väärää mieltä asiasta.

  Voit tulkita nuo hiljenemiskehoitukset miten haluat, minä tulkitsen ne niin että Persut viis veisaavat siitä, onko ihmisillä oikeus sanoa mitään. heitä kiinnostaa vain että he itse saavat asettaa agendan. Muut hiljentykööt silloin.

  Joillekin persuille jopa USAn presidentin kritisoiminenkin tuntuu olevan liikaa. Hohhoijakkaa, kekkoslovakiaan kaipailevat, tietenkin niin että he itse päättäisivät oikeat mielipiteet ja väärät vaiennettaisiin tavalla taikka toisella.

    (lainaa tätä viestiä vastaukseesi)

 48. Terve vaan kaikki vihreät kommentoijat. Halla-aho lähti siis mukaan pj -kisaan ja tulee valituksi, jolloin alkaa persujen nousu takaisin yli 20% kannatusta.
  Tämän jälkeen Geert Wildersin, Marine Le Penin, Trumpin ja muiden hienojen johtajien vanavedessa tulevaisuus näyttää vieläkin valoisammalta. Onnitteluni myös teille, Halla-ahon linja pelastaa teidätkin vaikka ette sitä haluaisi.

    (lainaa tätä viestiä vastaukseesi)

 49. 1) kannatuksella ei tee mitään, jos joutuu istumaan oppositiossa. Kysykää vaikka kekkoslovakian ajan kokoomuslaisilta.

  2) JHAn talouskirja on niin oikealla, että tuo nykyinen 9% on aika hyvä arvaus kannatuksesta. SDPlle valinta olisi jättipotti, PSsiirtyisi kertalaakista heidän kimpustaan kalastelemaan kokoomuksen apajille.

    (lainaa tätä viestiä vastaukseesi)

 50. Halla-aho vaikuttaa ilmeisestä älykkyydestään huolimatta niin hyytävän oloiselta persoonalta, että on vaikea kuvitella hänen saavan kovin suurta kannatusta. Siitä huolimatta, että hänen innokkaimmat kannattajansa ovat niin kiihkeitä.

  Vaan mitäpä minä populistin sielunmaisemasta ymmärtäisin. Näen toki syitä ilmiön taustalla, mutta on vaikea käsittää miten niin monet ihmiset voivat kuvitella populismin olevan minkäänlainen ratkaisu.

    (lainaa tätä viestiä vastaukseesi)

 51. Kommentoijat miettivät etupäässä sitä, paljonko äänestäjiä siirtyy demareihin Halla-Ahon voittaessa vaalit. Todennäköisesti kuitenkin perussuomalaisiin tulee kaikista puolueista se osa, joka vastustaa hallitsematonta maahanmuuttoa suomeen, joten nettovaikutus on huomattavan suuri perussuomalaisten eduksi…Ruotsi hyvä esimerkki siitä, mihin hallitsematon maahanmuutto eli sisäisen turvallisuuden ja järjestyksen rapautumiseen.

    (lainaa tätä viestiä vastaukseesi)

 52. Perussuomalaisten kunnallisvaalimainoksessa sanottiin, ettei heillä ole puoluekuria, mutta tämän päivän tapahtumat menivät silti vähän ylitse.

  ———————

  Kokoomus ja Keskusta ottivat perussuomalaiset hallitukseen ja tällä tempulla puolittivat heidän kannatuksensa. Tämän jälkeen kok ja kesk repivät puolueen kahtia.

  Mitä tekee Ville Niinistö ja Li andersson? No itkevät että on se niin epistä! Paljonko he puolueineen ovat tehneet Perussuomalaisten toiminnan hankalaoittamiseksi? Lähinnä räkyttäneet somessa!

    (lainaa tätä viestiä vastaukseesi)

 53. Äänestäjien kuluttajan suojan takia pitäisi saada myös puolueiden johto ja ohjelmat vaalikauden mittaisiksi, että ei kävisi kuten nyt kävi. Vosikohan vaikka puoluetuen ehdoksi laittaa, että puolueita velvoitettaisiin muuttamaan sääntönsä niin, että puoluejohto valitaan ennen vaaleja, tämä hoitaa vaalikampajnan tulevana puoluejohtona ja aloittaa toimikautensa heti vaalien jälkeen. Näin äänestäjä tietäisi, kuka valitsemaansa puoluetta johtaa ja millä ohjelmalla. Puoluetta ei pystyttäisi valtaamaan kesken vaalikautta ja hillopaikkojenkin haku kesken kaiken vaikeutuisi.

    (lainaa tätä viestiä vastaukseesi)

 54. Syltty: Tämän jälkeen kok ja kesk repivät puolueen kahtia.

  Kukkua, totesin tästä ajatuksesta toisella foorumilla. Persujen sisällä oli erittäin syvä jakolinja, eikä siitä mitenkään voi syyttää Kokoomusta tai Keskustaa, tai muitakaan ulkopuolisia. Soini olisi voinut tehdä pesäeron halla-aholaiseen siipeen ajat sitten, jos kerran oli sitä mieltä, että he eivät kelpaa persuiksi.

  Se, mitä Sipilä ja Orpo tekivät, oli paineen ylläpitäminen, eli Sipilä sanoi heti selvästi, että hakee hallituksen eroa välittömästi. Tämä pakotti persujen loikkarit toimimaan heti eikä hetken päästä, mutta se, että tuommoinen loikkariryhmä on valmis lähtemään, ei ole Sipilän tai kenenkään muunkaan ulkopuolisen syytä tai ansiota.

    (lainaa tätä viestiä vastaukseesi)

 55. Syltty: Ei puoluetta mitenkään vallattu, perussuomalaisten kannattajat vain ovat tänä päivänä tuollaisia. Halla-aho sai jo 2015 Soinia kovemmat aplodit.

  Tavallaan kuitenkin vallattiin, kun ikään kuin vähemmistönä ollut äärijoukko onnistui taitavasti junttaamalla syrjäyttämään vanhan vallan. Nämä syrjäyttäjät vain unohtivat vanhan perussäännön: demokratiassa ei kannata ottaa tyrmäysvoittoja, sillä jatkossa he joutuvat kuitenkin tekemään yhteistyötä tyrmättyjen kanssa eikä sitä kannata liikaa vaikeuttaa.

  Olisiko tilanne toisenlainen, jos halla-aholaidet olisivat jättäneet soinilaisille pari varapuheenjohtajan paikkaa ja suhtautuneet Soiniin kiittävän kunnioittavasti? No, luten tuolla aiemmin kirjoitin niin minulle populistin sielunmausema on jäänyt vieraaksi.

  Tapahtumat muistuttivat meille kaikille, että myös populisteissa on eroja. En ole erityinen Soinin ihailija, toisin kuin suomalainen media, mutta kyllähän hän on muokannut suomalaisesta populismista tähän asti ihan maltillista.

    (lainaa tätä viestiä vastaukseesi)

 56. Mikko H: mutta se, että tuommoinen loikkariryhmä on valmis lähtemään, ei ole Sipilän tai kenenkään muunkaan ulkopuolisen syytä tai ansiota.

  Se ryhmä ei olisi ollut koskaan valmis lähtemään, ellei Perussuomalaisia olisi otettu hallitukseen. Ja ellei hallituksessa heille olisi syötetty karvasta kalkkia ja kaikki lupaukset korkojen kera.

  Persujen hallitukseen otto oli monen vihreän mielestä aivan kaamea virhe, suoranainen kädenojennus rasisteille. Vihreiden linjaa noudattamalla Perussuomalaiset olisivatkin istuneet oppositiossa lihomassa, kannatus olisi jotain 25% ja puoluetta johtaisi voisi silti hyvinkin johtaa Halla-aho. Epäilen että noilla kannatusprosenteilla loikkareita ei olisi paljoa löytynyt, vaikka hallislaiset olisivatkin käyttäytyneet yhtä tyhmästi kuin nytkin.

  Perussuomalaisten repeäminen on monen asian summa, mutta punavihreillä, jotka vain länkyttävät leukojaan oppositiossa, ei ainakaan ole ollut mitään muuta merkitystä kuin Persujen rasistisiiven vahvistaminen.

    (lainaa tätä viestiä vastaukseesi)

 57. Mikko H:
  Se, mitä Sipilä ja Orpo tekivät, oli paineen ylläpitäminen, eli Sipilä sanoi heti selvästi, että hakee hallituksen eroa välittömästi. Tämä pakotti persujen loikkarit toimimaan heti eikä hetken päästä, mutta se, että tuommoinen loikkariryhmä on valmis lähtemään, ei ole Sipilän tai kenenkään muunkaan ulkopuolisen syytä tai ansiota.

  Tuo paineen ylläpitäminenkin onnistui vain, koska Halla-aho on tunari, jolla ei ole poliittista pelisilmää. Mitään painetta ei olisi ollut mahdollista antaa, jos Halla-aho olisi tukenut Niinistöä vpj:ksi ja ilmoittanut heti puoluekokouksessa julkisesti tukevansa Terhon, Niinistön ja Soinin jatkamista ministereinä. Kaksi edellistähän nyt ovat nuivia eniveis ja Soinia olisi pitänyt kunnioittaa puolueen historin takia. Lisäksi kyse on juuri niistä kärkinimistä, jotka puolueen saattoivat jakaa, jotka Halla-ahon olisi pitänyt ostaa. Ei kukaan olisi seurannut jtn Simon Eloa uuteen ryhmään.

  Tämän jälkeen Sipilä ja Orpo olisivat olleet aseettomia. Eivät olisi uskaltaneet potkia persuja pois, koska jakautumisesta ei takeita, näyttäisi huonolta, eivätkä olisi halunneet KDn ja RKP:n kiristettäväksi, joka olisi ollut tuloksena, jos/kun Persut eivät olisi saaneet 20 edustajan irtiottoryhmää kasaan.

  Halla-ahon osaamattomuus yhdistettynä Sipilän ja Orpon paineeseen jakoivat persut. Media on jaksanut lätistä, että tämä oli suunniteltua ja käsikirjoitettua, mutta kyse oli vain yhdestä skenaariosta, joka sattui otollisissa olosuhteissa toteutumaan.

    (lainaa tätä viestiä vastaukseesi)

 58. j-lu: Tuo paineen ylläpitäminenkin onnistui vain, koska Halla-aho on tunari, jolla ei ole poliittista pelisilmää.

  JOS.

  Jos Halla-aho ei olisi poliittinen tunari, hän ei edes olisi koko valtakunnan spitaalinen!

  Hän ei olisi koskaan saanut tuomiota KKO:sta, eikä olisi koskaan saanut fuduja valiokuntajohtajan paikalta ja hän olisi ministeri.

  Jos Halla-aholla olisi peliittistä pelisilmää, hän kenelläkään olisi mitään ongelmia tehdä hänen kanssaan yhteistyötä ja hän olisi istunut nykyisessä hallituksessa alusta saakka ministerinä, kunnes hänet olisi kukitettu Soinin perintöprinssinä puheenjohtajaksi.

  Mutta kun hän on tunari, jonka mielestä on mukavampi kirjoitella oikeamilisiä blogitekstejä oppositiossa kuin vaikuttaa asioihin.

    (lainaa tätä viestiä vastaukseesi)

 59. Se miten tässä käy, om se että kokoomuksesta tulee pienpuolue ja vasemmisto ottaa vallan. Kun perussuomalaiset kääntyy oikealle ja kun se ottaa tiukan maahanmuuttopolitiikan, niin se on se kypäräpappipuolue mikä kokoomus oli joskus. Oikeiston kannattajat siirtyvät persuille ja koska kokoomus ei tee yhteistyötä PSn kanssa, on vasemmiston valta sinetöty. Oikeisto ei voi enää saada enemmistöä, aivan kuin Ruotsissakin. Just wait and see.

    (lainaa tätä viestiä vastaukseesi)

 60. GOLAJTTI: Kun perussuomalaiset kääntyy oikealle ja kun se ottaa tiukan maahanmuuttopolitiikan, niin se on se kypäräpappipuolue mikä kokoomus oli joskus. Oikeiston kannattajat siirtyvät persuille ja koska kokoomus ei tee yhteistyötä PSn kanssa, on vasemmiston valta sinetöty.

  Ihan roskaa. Kokoomuksen kannattajat ovat kaikkein EU-myönteisimpiä, mitä ihmettä he tekisivät Venäjän syliin haikailevan fasistihenkisen puolueen parissa?

  On totta että tynkä-PS sopii talouslinjaltaan paremmin kokoomuslaisille, kuin soinilaiset, mutta siihen se sitten jääkin. Lisäksi PS:n nykyinen johtajista, Halla-aho mukaan lukien, aiheuttaa keskimääräisessä koulutetussa EU-myönteisessä kokoomuslaisessa suurta myötähäpeää, puhumattakaan heidän rivikannattajistaan, joista ei pidä kukaan täysijärkinen oikealla saatikka vasemmalla (*.

  Minkä ihmeen takia yksikään kokomuslainen haluaisi Hakkaraisen ja Huhtasaaren johtamaan puolueeseen? Halla-aho on Brysselissä, ei sieltä puoluetta edes pysty kunnolla johtamaan.

  Mitä tulee kypäräpappiin, niin Halla-aho on uskomaton sivari, joka pitää vielä haaremia. Siitä ei todellakaan tule ensimmäisenä mieleen kypäräpäinen pappi, Timo Soiminkin on lähempänä kypäräpappia.

  (*
  Tässä vähän ensikäden tietoa PS:n jyväskylän puoluekokouksen ilmapiiristä:

  ”Salin hämärästä nousi keskisormia. Tehtiin viittauksia kurkun poikki ja ilmoituksia, että Torvinen nirri pois, hän sanoo.

  –Katsoin saliin ja näin kuinka eri puolilla nuoret miehet nousivat käsi viistoon ylös nostettuna.

  Kaaokseen edennyttä kokousta yritettiin Torvisen mukaan palauttaa Torvisen ja muiden puheenjohtajien suojaksi tulleiden turvamiesten avulla. Linja-autolle Torvinen kertoo juosseensa kyyryssä, ettei kukaan tunnistaisi häntä.

  –Tunnelma oli hämmentävä ja uhkaava”

  https://www.satakunnankansa.fi/kotimaa/nyt-puhuu-perussuomalaisten-kokousta-johtanut-juristi-tehtiin-viittauksia-kurkun-poikki-200213705/

    (lainaa tätä viestiä vastaukseesi)

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Notify me of followup comments via e-mail. You can also subscribe without commenting.