Puheeni Nuori lääkäri -päivien avajaisissa (3/5): Sote-uudistus

Kävin perjantaina avaamassa Nuori lääkäri -päivät Katajanokalla. Laitan pitämäni puheen nauhalta purettuna ja vähän stilisoituna tähän viiteen osaan palasteltuna.

Meillä on terveydenhuollossa tekeillä vallankumouksellinen muutos. Ei vain se, että julkinen terveydenhuolto siirtyy kuntien vastuulta maakunnille, mikä on sinänsä perusteltua. Tätä voi verrata osuuskauppoihin, jotka olivat 30 vuotta sitten hätää kärsimässä, koska K-ryhmä hakkasi ne mennen tullen. Silloin kuntapohjaiset osuuskaupat yhdistettiin maakunnallisiksi, ja nyt nämä maakunnalliset osuuskaupat vuorostaan jyräävät K-ryhmän. Suurimpia kaupunkeja lukuun ottamatta kunta on huono pohja terveydenhuollolla niin kuin se oli aikanaan huono pohja vähittäiskaupalle. Maakunnallinen terveydenhoito on totta kai paljon järkevämpää.

Laadullisesti suurempi muutos on valinnanvapaus ja yksityisen terveydenhuollon kanssa kilpaileminen. Yksityisissä terveyspalveluissa on paljon hyviä puolia. Yksityisten yritysten hallinto yksinkertaisesti toimii paremmin- Ei aina, mutta huonosti johdettu yksityinen yritys menee pian nurin. Kunnan saaminen konkurssiin vie pidempään, maakunnasta nyt puhumattakaan, vaikka joidenkin kuntien taival onkin päättynyt pakkoliitokseen taloudellisen epäonnistumisen vuoksi. Luova tuho on yksityisen terveydenhuollon vahvuus.

Tähän liittyy kuitenkin suuria ongelmia taloudellisten kannustimien kohdalla. Sitä saa mistä maksaa. Oikeasta asiasta maksaminen on muutoksen kinkkisin kohta. Julkisen puolen ongelma taas on sitä saa mitä mittaa -tilanteet.

Tämä voi siellä yksityisellä puolella johtaa valintaan, pitääkö noudattaa Hippokrateen valaa vai taloudellisia kannustimia. Päättäjien tehtävänä on yrittää poistaa ristiriita näiden kahden periaatteen väliltä, mutta on siinä vähän haasteita.

Yksi ajatus artikkelista “Puheeni Nuori lääkäri -päivien avajaisissa (3/5): Sote-uudistus”

  1. Nerokas kirjoitus ja havainto. Itse olen käyttänyt samaa vertausta:
    ”Tätä voi verrata osuuskauppoihin, jotka olivat 30 vuotta sitten hätää kärsimässä, koska K-ryhmä hakkasi ne mennen tullen. Silloin kuntapohjaiset osuuskaupat yhdistettiin maakunnallisiksi, ja nyt nämä maakunnalliset osuuskaupat vuorostaan jyräävät K-ryhmän. Suurimpia kaupunkeja lukuun ottamatta kunta on huono pohja terveydenhuollolla niin kuin se oli aikanaan huono pohja vähittäiskaupalle. Maakunnallinen terveydenhoito on totta kai paljon järkevämpää.”

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Notify me of followup comments via e-mail. You can also subscribe without commenting.