Vantaa kirii väestönkasvussa

Väestönkasvu 2010 2016 II

Helsin­gin seudun väestönkasvu on hie­man kiihtynyt alku­vuodes­ta. Van­taa on kirinyt väestönkasvus­sa nopeasti – Kehän­radan lähiöitä raken­netaan vauhdil­la. Muut­to Helsinki­in on vähän hiipunut huip­puryn­täyk­sen ajoista. Tämä on ymmär­ret­tävää, sil­lä västönkasvu ylit­ti mon­e­na vuon­na sen, mitä asun­to­tuotan­to olisi aiheut­tanut – asum­isväljyy­den kasvu oli kään­tynyt negati­ivisek­si, eikä sitä voi pitkään jatkua. Nyt aloitet­tu­ja asuin­raken­nuk­sia on niin paljon, että Helsin­gin väk­ilu­vun kasvu kiihtynee uud­estaan – samoin var­maankin Espoon metron imussa.

Sekä Helsin­gin että koko seudun toteu­tunut väestönkasvu ylit­tää selvästi ne ennus­teet, joiden poh­jal­ta Helsin­gin yleiskaavaa on tehty. Niis­sä Helsin­gin asukasluku kas­vaisi 38 vuodessa 260 000 asukkaal­la eli Helsin­ki vajaal­la 7000 ja seu­tu vajaal­la 16 000 asukkaal­la vuodessa.

Alku­vuo­den väestön­lisäyk­ses­tä (10057) Helsin­gin seudul­la syn­tyvyy­den enem­myys oli 28 % (2791 henkeä)  muut­tovoit­to muual­ta Suomes­ta 46 % (4633) ja net­to­muut­to ulko­mail­ta 26% (2633)

 

(Kuvan akse­leista sen ver­ran, että vuosiluku on vuo­den lop­un kohdal­la osoit­ta­mas­sa koko vuo­den väestö­muu­tos­ta. Mukana ovat vuo­den kah­den ensim­mäisen neljän­nek­sen tiedot. Väestön­lisäys on liuku­vana vuo­sisum­mana. Tämän tarkoituk­se­na on pois­taa kausivaihtelu.)

 

Lähde: Tilas­tokeskus, väestö­muu­tosten ennakkotiedot

17 vastausta artikkeliin “Vantaa kirii väestönkasvussa”

  1. Van­taal­la tiivis­tetään myös Tikkuri­laa koval­la vauhdil­la. Van­ho­ja 2‑kerroksisia liik­er­aken­nuk­sia muute­taan 8- tai 9‑kerroksisiksi asuin­taloik­si, joiden katu­ta­sos­sa on liiketi­laa. Tämä on kaupun­gin kannal­ta paljon mie­lenki­in­toisem­pi asia kuin kehäradan lähiöt. Helsin­gin kan­nat­taisi harki­ta samaa omis­sa aluekeskuk­sis­saan (Mal­mi, Itäkeskus jne.). Kan­nat­taa käy­dä kat­so­mas­sa paikan päällä.

  2. Van­taan väestönkasvua ilmeis­es­ti kiihdyt­tää jatkos­sakin Kehäradan var­ren uudet asu­tuskeskuk­set Kivistön ja Vehkalan alueel­la, jois­sa uut­ta kaupunkia nousee aikaisem­man haja-asu­tusalueen tilalle. Espoos­sa ei ole yhtä laa­jaa asu­tuk­sen lisäyspo­ten­ti­aalia minkään Län­simetron ase­man lähel­lä ja tun­netusti iso­jen ker­rostalolähiöi­den pystyt­tämistä autovyöhyk­keelle halu­taan nykyaikaises­sa kaupunkisu­un­nit­telus­sa välttää.

  3. EKK:
    Van­taal­la tiivis­tetään myös Tikkuri­laa koval­la vauhdil­la. Van­ho­ja 2‑kerroksisia liik­er­aken­nuk­sia muute­taan 8- tai 9‑kerroksisiksi asuin­taloik­si, joiden katu­ta­sos­sa on liiketi­laa. Tämä on kaupun­gin kannal­ta paljon mie­lenki­in­toisem­pi asia kuin kehäradan lähiöt. Helsin­gin kan­nat­taisi harki­ta samaa omis­sa aluekeskuk­sis­saan (Mal­mi, Itäkeskus jne.). Kan­nat­taa käy­dä kat­so­mas­sa paikan päällä.

    Itäkeskuk­ses­sa ainakin voisi ehdot­taa hien­o­varais­es­ti Puot­in­har­jun ostoskeskuk­sen purkamista ja asuin­talo­jen rak­en­tamista tilalle kivijalkaliikkeineen.
    Kyseinen pöm­peli on niin rän­sistynyt, että edes kaatunei­ta lyhtypylväitä ei kor­ja­ta vaan jätetään niille sijoilleen.

  4. EKK:

    Van­taal­la tiivis­tetään myös Tikkuri­laa koval­la vauhdil­la. Van­ho­ja 2‑kerroksisia liik­er­aken­nuk­sia muute­taan 8- tai 9‑kerroksisiksi asuin­taloik­si, joiden katu­ta­sos­sa on liiketi­laa. Tämä on kaupun­gin kannal­ta paljon mie­lenki­in­toisem­pi asia kuin kehäradan lähiöt.

    Halpo­jen ja riit­tävien autopaikko­jen merk­i­tys­tä ei sovi uno­htaa, kos­ka Kehära­ta tai päära­ta eivät tietenkään kaikkien liiken­netarpei­ta ratkaise. Ne mah­tu­vat paljon helpom­min neit­seel­liseen maaperään urbaanin asu­tuk­sen ja haja-asu­tusalueen rajalle raken­net­tavaan uuteen lähiöön kuin korkeam­mak­si ja kan­takaupunki­maisem­mak­si muutet­tavaan van­hempaan asutuskeskukseen.

  5. Makkarat­alon Hau­tu­umaa: Itäkeskuk­ses­sa ainakin voisi ehdot­taa hien­o­varais­es­ti Puot­in­har­jun ostoskeskuk­sen purkamista ja asuin­talo­jen rak­en­tamista tilalle kivijalkaliikkeineen.
    Kyseinen pöm­peli on niin rän­sistynyt, että edes kaatunei­ta lyhtypylväitä ei kor­ja­ta vaan jätetään niille sijoilleen.

    Itse ehdotan “hien­o­varais­es­ti” päin vas­taista: itik­sen kaup­pakeskus nurin (jol­lain aikataul­ul­la ja vaik­ka vai­heit­tain), asuin­tor­nia tilalle ja Puhos kunnostetaan. 

    On parem­pi, että shop­pailuhi­moa tyy­dytet­täisi­in jatkos­sa lähempänä keskustaa. 

    Myös Joel Jalka­sen aja­tus metro­radan uudelleen­lin­jauk­ses­ta Hert­toniemessä on pohtimisen arvoinen (http://jalkanen.blogspot.fi/2014/10/metro-uusiksi-herttoniemessa.html?m=1).

  6. Idea Itäkeskuk­sen kaup­pakeskuk­sen purkamis­es­ta on omi­tu­inen. Se sijait­see opti­maalis­es­ti raideli­iken­teen solmupis­teessä ja on kokoisek­seen kaup­pakeskuk­sek­si poikkeuk­sel­lis­es­ti yksi­ty­isautoil­uri­ip­puma­ton toisin kuin esimerkik­si Jum­bo tai Ideapark.

  7. Mikko Num­melin: Kehära­ta tai päära­ta eivät tietenkään kaikkien liiken­netarpei­ta ratkaise. 

    Kehära­ta ei ainakaan, kun liiken­nöin­ti lop­puu melkein­pä iltayhdeksältä..

  8. Mikko Num­melin:
    Idea Itäkeskuk­sen kaup­pakeskuk­sen purkamis­es­ta on omi­tu­inen. Se sijait­see opti­maalis­es­ti raideli­iken­teen solmupis­teessä ja on kokoisek­seen kaup­pakeskuk­sek­si poikkeuk­sel­lis­es­ti yksi­ty­isautoil­uri­ip­puma­ton toisin kuin esimerkik­si Jum­bo tai Ideapark.

    Kyl­lä näk­isin, että Kalasa­ta­man Redi & Kes­ki-Pasi­lan Tripla ovat aikalail­la parem­min julk­isil­la saavutettavissa. 

    Ja toisin kuin Itik­sen kaup­pakeskuk­ses­sa näis­sä uusis­sa keskuk­sis­sa asi­akas pääsee suo­raan raiteil­ta shop­paa­maan. Itik­sen metrol­ta saa hiip­pail­la sen puoli kil­saa per suun­ta Stock­man­nille. LOL

    Ei jen­gi tulev­as­ta Itäkeskuk­sen Cit­taris­takaan ala muovikasse­jaan raa­haa­maan metroon. Eivät raa­haa nytkään.

    Se tärkein point­ti on kuitenkin siinä, että kau­pan suuryk­siköistä on yli­tar­jon­taa jo nyt. Kaik­ki eivät voi pär­jätä tässä kil­pailus­sa ja on aika selvää, että Itis tulee ghet­tou­tu­maan nykyis­es­tään vieläkin rajummin. 

    Itik­sen hal­lit­tu alasajo olisi parem­pi kuin hidas näivet­tymi­nen. Sen myötä vapau­tu­isi aiwan helewetisti maa­ta tehokkaaseen asuin­rak­en­tamiseen. Asun­noista on huu­ta­va pula, kaup­pakeskuk­sista ei niinkään. 

    Jäl­jelle jäisi kum­minkin Cit­tari, Pris­ma sekä — jos tah­do­taan — myös puleer­at­tu ja gen­tri­fioitu ihmisenkokoinen ostari hip­stereille. Vois jopa palaut­taa sinne se alku­peräi­nen suihkulähde. Ja Sedul­ta vois kysyä lainaan vielä palmuja. 

    Oh, yeah, baby!

    Joten, ei, en oikein näe, että kymmenet tuhan­net uude­tkaan itis­läiset varsi­nais­es­ti jäi­sivät palvelu­iden mus­taan aukkoon. 

    Mal­tatko täs­men­tää mik­si em. suun­tainen kehi­tyspolku olisikaan negatiivinen?

  9. Itäkeskus on täl­lä het­kel­lä täysin elin­voimainen eikä siel­lä ole nähtävis­sä näivet­tymis­es­tä kieliv­ää tyhjien liiketilo­jen ilmaan­tu­mista sinne tänne. Eräänä syynä on se, että Itä-Helsin­gin van­ho­jen lähiöos­toskeskusten rapistues­sa niiden palve­lut siir­tyvät Itäkeskuk­seen ja pitävät liiketilo­jen kysyn­tää yllä. Toki Itäkeskus ei nojaudu kan­takaupungista tule­vien kävi­jöi­den varaan niinkään, mut­ta metron var­sil­la on idässä paljon väkirikkai­ta aluei­ta. Sipoon ja Por­voon suunnal­ta Itäkeskuk­seen pääsee halutes­saan autol­lakin ilman, että tarvit­see tunkeu­tua kovin syvälle Kehä I:n sisäpuolelle, mikä vain lisää houkut­tele­vu­ut­ta ja ei hait­taa keskem­mäl­lä sijait­se­vien kaupungi­nosien tai kan­takaupun­gin vähäau­toisu­ut­ta tavoit­tele­via liikenneverkkosuunnitelmia.

    Jotkut näkevät Itäkeskuk­ses­sa kiel­teisenä piir­teenä sen, että itse kaup­pakeskuk­ses­sa ja metroase­man edus­tan toril­la malek­sii paljon laita­puolen kulk­i­joi­ta ja ker­jäläisiä, monien heistä ollessa romani- tai maa­han­muut­ta­jataus­taisia. Tämä voi vähen­tää joidenkin viihtyvyyt­tä ja tur­val­lisu­u­den­tun­net­ta. Min­un mielestäni yhteiskun­ta ei kuitenkaan muu­tu sil­lä taval­la parem­mak­si, että sosi­aalisen eri­ar­voisu­u­den seu­rauk­set ja näkyvyys katuku­vas­sa lakaistaisi­in maton alle.

  10. Tikkuri­la on kyl­lä paik­ka, jos­sa on poten­ti­aalia kaupunki­mai­lesse pöhinälle. Junal­la pääsee nopeasti ytimeen ja mon­een muuhunkin suun­taan. Alue muis­tut­taa jo nyt kaupunkikeskus­taa eikä puskalähiötä. Jos TIkkuri­laa kehitetään ajatuk­sel­la, tulee siitä vielä kil­pail­i­ja Helsin­gin keskustalle (no ainakin primus inter pares näi­den aluekeskusten joukossa).

  11. Mikko Num­melin: näivet­tymis­es­tä kieliv­ää tyhjien liiketilo­jen ilmaan­tu­mista sinne tänne. Eräänä syynä on se, että Itä-Helsin­gin van­ho­jen lähiöos­toskeskusten rapistuessa 

    Anteek­si, että kesti näin pitkään vas­ta­ta (ja pitkästi).

    Syksyl­lähän sain kri­ti­ikkiä siitä, että kehtasin sisäl­lyt­tää varsi­naiseen Itik­sen kaup­pakeskuk­seen myös Itäväylän ylit­tävän Hansasil­lan sekä Itäväylän eteläpuoleisen kauppakeskusalueen.

    Puo­lustin näkökul­maa sil­lä, että keskiver­toitiskävi­jä ei tehne eroa näi­den omis­tuk­sel­lis­es­ti eril­lis­ten osien välil­lä vaan mieltää kaiken yhdek­si ja samak­si paketiksi.

    Niin tai näin, kehotan silti piipah­ta­maan molem­mis­sa ja sit­ten funtsi­maan mitä tarkoi­tan ghettoutumisella.

    San­o­taan, että em. kaup­patilo­jen on annet­tu enem­män tai vähem­män tietois­es­ti rapis­tua kos­ka on uusia uljai­ta suun­nitelmia horison­tis­sa. Toiv­ot­tavasti näin. 

    Tämä ei kuitenkaan muu­ta tosi­asi­aa mik­sikään eli sitä, että ko. kaup­pa­paikat ympäristöi­neen ovat yksi silmi­in­pistävim­mistä esimerkeistä siitä miltä helsinkiläi­nen ghet­tou­tu­mi­nen näyt­tää Her­ran vuon­na 2016.

    Oli itsel­leni yllä­tys kuin­ka tavat­toman tun­nepi­tois­es­ti Itäkeskuk­seen ja varsinkin Itik­sen kaup­pakeskuk­seen osa jengistä tun­tuu suhtautuvan.

    Jo pelkkä aja­tuskin Itik­sen kaup­pakeskuk­sen purkamis­es­ta tun­tuu mon­elle jotenkin ylit­sepääsemät­tömältä, käsittämättömältä.

    ***

    Toisek­si, ennus­tuk­set Itä-Helsin­gin wan­ho­jen lähiöostarei­den kuole­mas­ta ovat mielestäni vah­vasti liioiteltuja.

    Parhaim­pana esimerkkinä Myl­ly­puro. Kehotan jälleen kaupunkiretkelle.

    Nythän ostari on raken­net­tu kuten ne kaik­ki olisi aikanaan pitänyt ymmärtää rak­en­taa, ts. asun­to­ja liiketilo­jen päälle (jot­ta olisi edes teo­ri­as­sa niitä asi­akkaitakin jot­ka nämä puti­ik­it ja puljut pysty­i­sivät pitämään plus­san puolella).

    Van­hoista yhä jäl­jel­lä ole­vista helsinkiläi­sistä ostareista tiedän itse vain yhden ain­oa esimerkin jos­sa näin aikoinaan osat­ti­in (edes joten kuten) toimia: van­han Hert­toniemen ostari.

    Ymmärtääk­seni myös Mel­lun­mäen ase­man seu­tu menee enem­män tai vähem­män kokon­aan uusik­si, mikä tarkoit­ta­nee wan­han, suh­teel­lisen kaukana sijait­se­van ostarin, vääjäämätön­tä purkamista. Kyseisen ostarin näivet­tymi­nen on ollut pikem­minkin suo­ra seu­raus val­i­tus­ta metrolin­jauk­ses­ta kuin jostakin sel­l­ais­es­ta tek­i­jästä tai tek­i­jöistä johon ostarin omis­ta­ja ja vuokralaiset oli­si­vat tosi­asial­lis­es­ti voineet vaikuttaa.

    Vuosaaren Colum­bus ei ole mikään mul­ti­huipen­nus miltään osin — ja se olisi ehdot­toman järkevää byga­ta uud­estaan niin, että asun­to­ja päälle — mut­ta ainakin se on ymmär­ret­ty rak­en­taa metron välit­tömään tun­tu­maan (vaikkei sitä ase­man päälle aikoinaan syys­tä taik­ka tois­es­ta saatukaan istumaan).

    Emmä oikein jak­sa uskoa siihen, että vuosaare­laiset alka­isi­vat jostain kum­man syys­tä taas prefer­oi­da hakea maitop­urkkin­sa Itäkeskuk­ses­ta sen enem­pää nyt kuin sit­tenkään kun uusi Cit­tari 2.0 on nous­sut Itäkeskuk­seen. Why would they…?

    Kon­tu­lan ostari on ehkä parhain esimerkik­si oman aikansa suh­teel­lisen toimi­vas­ta kyläkon­sep­tista, mut­ta ymmärtääk­seni sekin jol­lain aikataul­ul­la jol­lain tavoin puleer­ataan ja ehkä myös tiivistetään.

    Kon­tu­lan köy­hillä ei vaan oikein riitä ostovoima kuin niihin päivän kal­ja-annok­si­in ja lähialueen rikkaat omakoti­taloa­suk­it taas vält­tävät Kon­tu­las­sa asioin­tia kuin rut­toa jot­tei heitäkin leimat­taisi epähuomios­sa köy­hik­si, sekakäyt­täjik­si nyt puhumattakaan.

    Mut­ta se on aivan salet­ti, että kyl­lä sinne ainakin yksi ihan riit­tävän iso ruokakaup­pa kum­minkin jää vaik­ka koko Kon­tu­lan keskus menisi lanan alle. Toiv­ot­tavasti ei mene. Kon­tu­la pitää vaan gen­tri­fioi­da niin siitä tulee ihan magee, luon­non­läheinen ja ihmis­mit­takaavainen asuinpaikka.

    Esimerkik­si Kulosaaren ostari­in ver­rat­tuna Hert­toniemen ostari vaikut­taa ver­rat­tain elin­voimaiselta vielä tois­taisek­si — mikä aika käsit­tämätönkin saavu­tus kun ote­taan huomioon, että Hert­toniemessä ei ruokakaup­patar­jon­nas­ta varsi­nais­es­ti pulaa ole. 24h Alepakin löy­tyy heti metroase­man vierestä.

    Jos ja kun van­ha Hert­tonie­mi saadaan tiivis­tet­tyä niin ainakin itse uskon, että Hert­toniemen ostari saapi vielä osak­seen ihan uuden elämän.

    Hert­toniemen ostari saa lisä­tukea sivul­ta jo nyt kun viereen avau­tuu piakkoin(?) hippi/hipsterikahvilasta sekä kalamyymälä(!). Jos näin ilois­es­ti tosi­aan käypi niin ei tarvitse allekir­joit­ta­neenkaan enää jatkos­sa funtsia mis­tä noutaisin OIKEASTI tuoret­ta fisua… 

    Mul­la on siis aika hyvin pul­lat uunis­sa jos tuoreen kalan perässä saa jatkos­sa step­pail­la ~200 metriä, kun fil­lar­in voin talut­taa huoltoon ~200 metrin päähän, ja kun rikkoutuneet tai tuu­naamista vaa­ti­vat vaat­teet saan fik­satuk­si nopeasti, taidol­la ja edullis­es­ti ~500 metrin päässä.

    Kulosaares­ta ei löy­tynyt 8 vuo­den aikana parin raflan (oikeam­min juot­tolan) ja Alepan lisäk­si kuin asekaup­pa(!). Sekin toki sit­tem­min foldasi eli nyt kulis­laiset eivät voi edes tap­paa itseään nopeasti — ain­oas­taan hitaasti, juomalla. 

    Nordean kont­tori löy­tyi, mut­ta ei tietenkään enää. Ja jos ei ollut Norde­as­sa tiliä, niin eipä kyseisen kont­torin ole­mas­sao­lo hirveästi lisäar­voa ihmiselle tuonut — päin­vas­toin varmisti vain sen, ettei tilalle voin­ut vahin­gos­sakaan tul­la jotain sel­l­aista joka olisi saat­tanut voi­da tuo­da arkeen lisäar­voa mah­dol­lisim­man mon­elle kulis­laiselle eikä vain koural­liselle heistä.

    Mul­la on Norde­as­sakin tili (oli joskus osakkeitakin), mut­ta ei silti tul­lut koskaan asi­aa kont­tori­in. Jos ei ole asun­toa osta­mas­sa, niin mihin hit­toon ihmi­nen pankkikont­to­ria edes tarvitsee?

    Toiseen juot­to­laan on sit­tem­min saatu kiinalainen suit­su­tus­ta osak­seen saanut rav­in­to­la joka — tietenkin — men­estyy kos­ka chi­na­man mielum­min tekee kuin valittaa.

    Veikkaan­pa, että chi­na­ma­nia on ensisi­jais­es­ti houkutel­lut luul­tavasti äärim­mäisen huokea vuokrapyyn­ti — onhan kyseisen ostarin liiketilois­sa ollut jo pitkään paljon neliöitä tyhjil­lään. Ehkä myös Kiinan suurlähetys­tö henkilökun­ti­neen sekä jatku­vine vieraineen (sekä epäsään­nöl­lisen sään­nöl­liset viisum­in hak­i­jat — min­ulle ker­rot­ti­in kun olin jokunen vuosi takaperin suurlähetys­tön tilois­sa vier­aana, että viisum­ia pitää hakea henkilöko­htais­es­ti) on ollut heil­lä mielessä sopi­vaa lokaa­tio­ta etsiessä.

    Niin tai näin, rav­in­tolan jatko on vaakalau­dal­la kos­ka Kulosaaren ostarin osit­tainen tai täy­delli­nen purku on vain päätöstä vaille tiedos­sa (itse muuten veikkaan jälkim­mäistä ske­naar­i­o­ta kos­ka väitän tun­te­vani jos­sain määrin por­varis­ton sielunelämää).

    Anton & Anton luo­muhi­firuokakaup­pakaan ei hyvä­tu­loisille kulis­laisille kel­van­nut. Olisiko vuot­takaan jak­sanut kat­sel­la pelkkää ovien käymistä ilman osto­halukku­ut­ta. Ehkä Lidl kel­paisi rikkaillekin? 😉

    Laulunope­tus­ta(?) anta­va fir­ma tun­tuu pär­jäävän — mut­ta luul­tavasti vain sik­si, että vuokraa tilo­jaan iltaisin juhlakäyttöön.

    Kauneushoito­la ja kukkakaup­pa sen­tään pär­jäävät — ainakin jotenkuten — vuodes­ta toiseen.

    Kam­paamot ylipäätään tun­tu­vat pär­jäävät oudon maag­illis­es­ti suurin piirtein aina — ellei sit­ten ole täysin leikkuukyvytön tai sosi­aalis­es­ti epäkelpo tek­i­jä kyseessä. 

    Tukan leikku­us­sa­han on paljon enke­lipö­lytekemistä ynnä sielun­hoidol­lista aspek­tia vaikkei tätä saakaan ääneen sanoa. Sik­sipä peri­aat­teessa ver­rat­tain yksinker­tais­es­ta ynnä nopeasti suoritet­tavis­sa olev­as­ta oper­aa­tios­ta voi pyytää, noh, oikeas­t­aan mitä tahansa kun­han asi­akas on lop­putu­lok­seen tyy­tyväi­nen. 🙂 Ja yhteen asi­akkaaseen­han voi käyt­tää aikaa niin paljon kuin liike­taloudel­lis­es­ti vielä hyvältä ide­al­ta tuntuu.

    Keep­ing up appear­ances lie­nee Kulosaa­res­sakin keskimäärin varsin tärkeää. Joskus tämä voi tarkoit­taa esimerkik­si sitä, että itsel­lisen rou­vashenkilön on mah­dol­lista har­ras­taa pien­imuo­toista yri­tys­toim­intaa vaikkei se niin varsi­nais­es­ti leiville löisikään kun­han taloud­es­ta löy­tyy hyvä­tu­loinen aviomies joka mielel­lään tukee vai­mon har­raste­toim­intaa. Joskus riit­tävä aviorauha saavute­taan näinkin, ma luulen.

    Koulu­tus­de­mografi­an vuok­si tämä kuvio kään­tyneen tule­vaisu­udessa toki enem­män siihen suun­taan, että nainen elät­tää ja mies harrastaa. 🙂

    Mus­lim­ithan kyl­lä vuokra­si­vat tyhjilleen jäänyt­tä ostarin osaa ker­hoti­lak­seen tms. jonkin aikaa, mut­ta sel­l­aista eivät kulis­laiset tietenkään pitkään suvain­neet. Kun tuli sitä ään­täkin ja lap­si­akin pyöri veron­mak­sajien tiellä.

    Kahdek­san vuo­den aikana Kulosaares­ta on läht­enyt siis ain­oa pankkikont­tori, kir­jas­to sekä teat­teri. Eli entistäkin hil­jaisem­mak­si ja sisään­päinkään­tyneek­si lin­nakkeek­si Kulosaari on muut­tunut. Mut­ta täl­lais­ta­han se elämä lan­del­la tup­paa olemaan. 😉

    Town­house-talo­jen rak­en­tamis­takaan uuden koulun ympärille ei olla — yllät­täen — saatu vieläkään aloite­tuk­si. Perus­tu­uhan Kulosaare­laiset ry:n toim­inta pitkälti siihen lähtöko­htaan, että oli han­ke mikä hyvän­sä, se on syytä tor­pa­ta var­muu­den vuok­si: val­i­tus­myl­ly kun­nol­la pyörimään niin usein tulostakin syntyy.

    Vähin­täänkin voidaan siirtää kri­it­tis­ten han­kkei­den aloit­tamista vuosilla.

    Otin muuten kiin­nos­tuneena osaa Kulosaaren Yhteisk­oulun kir­jas­to­hankkeeseen (oik. luku­tu­pa kos­ka byrokraat­ti oli sitä mieltä, että kir­jas­to ter­miä ei voi käyt­tää kos­ka kuu, taivas ja tähdet), mut­ta kun kir­jas­ton auki­oloai­ka typ­istyi jo aloitet­taes­sa tiis­tai- ja torstai-iltoi­hin siten, että töistä tul­lessa jos suo­raan kiiruh­taisi ruoan­laiton jäl­keen paikalle, ehtisi ehkä hyvässä lykyssä parisen tun­tia kir­jaan syven­tyä, niin ei se omas­ta näkökul­mas­tani ole enää mielekäs — eikä sitä myöten ylläpitämisen arvoinen — palvelu.

    Ja kun yhteistyö kaupun­gin kir­jas­ton kanssa myös osat­ti­in rys­siä niin ei päästy naut­ti­maan Hel­Met-jär­jestelmän hyödy­istäkään. Muu­ton yhtey­dessä kiikutin kyl­lä liikenevät kir­jani hyl­ly­jen täyt­teek­si. Luu­len­pa, että oma panok­seni kir­jas­ton yleis­sivistävään kulosaare­laisver­sioon “koko kansalle” oli tässä.

    Vuosia esitin edes kar­valakki­mallin talviuin­timah­dol­lisu­u­den saamista saarelle, ja tar­jouduin jopa itse osara­hoit­ta­jak­si sekä tim­purik­si, mut­ta en saanut vas­takaikua. Pas­si­ivis-aggres­si­iviseen fleg­maat­tisu­u­teen tör­män­nee jokainen joka Kulosaar­ta halu­aisi lähteä kehit­tämään. Tai ainakin tämä on oma koke­muk­seni, YMMV. Ehkä olisi aut­tanut jos olisi ollut tun­netumpi suku­ni­mi — tai pelkästään se, ettei olisi asunut ker­rostalos­sa . Vieläpä vuokralla. 🙂

    Ei sil­lä, etteikö Hert­toniemen mafia olisi myös nous­sut vas­tus­ta­maan yleiskaa­van mah­dol­lis­ta­maa tiivistämistä myös van­has­sa Hert­toniemessä. Nim­by­i­lyn­hän me suo­ma­laiset osaamme erit­täin hyvin. Onnek­si tääl­lä asuu kum­minkin vähem­män riit­tävän iso­kenkäisiä ja/tai muuten well-con­nect­ed jengiä, että on jo nyt aika selvää, ettei val­i­tus­rum­ba pää­ty hei­dän näkökul­mas­ta kovinkaan kivästi.

    Muu­ta­mal­la taiteil­i­jal­la ynnä hesarin toimit­ta­jal­la ei ole sit­tenkään samal­la taval­la painoarvoa.

    ***

    Mitä tulee varsi­naiseen aiheeseen eli Itik­sen kaup­pakeskuk­seen, ja Itäkeskuk­seen laa­jem­minkin, olisi syytä muis­taa ja ymmärtää muu­ta­ma seikka.

    Itik­sen suurim­mista liikkeistä Antti­la julis­tet­ti­in juuri konkurssiin. 

    Antti­lan myyn­ti markalla herät­ti toivei­ta, että tuhkas­ta ehkä nousisi jotain tilalle. Eipä nous­sut, eikä konkurssipesän omis­ta­jil­la näytä tässä talouskurimuk­ses­sa ole­van mitään sen suun­taisia fan­ta­sioitakaan, että kan­nat­taisi vielä yrit­tää pistää uusi laf­ka pystyyn — tai edes tuo­da Suomen ulkop­uolelta joku wan­ha tek­i­jä joka sit­ten yrit­täisi tais­tel­la Antti­lalle “kuu­luneen” markki­nanichen takaisin itselleen.

    Jos markki­noille jokin aukko jäikin, niin eiköhän se oli­gop­o­lille val­une sekin gutamaatti.

    Stock­mann on edelleenkin sel­l­aises­sa talouskurimuk­ses­sa jos­ta ei vält­tis enää kun­ni­al­la nous­ta. Juuri ilmoitet­ti­in potkuista 300 henkilölle.

    Stock­mann on myynyt osia itses­tään sen minkä on ehtinyt ja kehdan­nut, eikä lop­pua “oksien” kar­simiselle ole näköpi­iris­sä. Stock­kan tavarat­alot ovat muut­tumas­sa yhä enem­män store-in-stor­eik­si jot­ka eivät ehkä piankaan enää myy itse mitään, ain­oas­taan vuokraa­vat neliöitään muille yrittäjille.

    Se mikä myös hel­posti uno­htuu keskustelijoil­ta on, että kaup­pakeskusten osu­us markki­noista on ylipäätään vain vaivaiset 15%-yksikköä.

    Eli kan­nat­taako näitä behe­mot­te­ja, joi­ta yhä harvem­pi — ainakaan “sielul­taan” kaupunki­lainen — tun­tuu eri­tyisem­min edes kaipaa­van, rak­en­taa oikeas­t­aan enää yhtään minnekään?

    Vaiko pitäisikö fokus kään­tää pikem­minkin siihen, että minne näitä kau­pan suuryk­sikköjä kan­nat­taa ylipäätään enää jät­tää seisomaan?

    Sik­si tämä keskustelu­navaus (tai oma­l­ta osaltani keskustelun jatkaminen).

    ***

    Jo ihan pelkkien numeroiden perus­teel­la Itik­sen brän­di vetovoimaise­na kaup­pa­paikkana on laskenut kuin lehmän hän­tä . Vuosien 2011–14 välil­lä toteutet­tu 110M€:n arvoinen uhkapelaami­nen eli pelkkä kos­meet­ti­nen facelift, ei saanut aikaisek­si halut­tua efek­tiä — mut­ta saat­toi hyvinkin joudut­taa perika­toa. Mene ja tiedä.

    Kaupun­ki ehkä las­kee, että uusi Cit­tari lef­fateat­tere­i­neen(!) vetäisi myös Itik­sen kaup­pakeskuk­sen uuteen nousu­un, mut­ta tämä on tois­taisek­si puh­das­ta toiveajattelua.

    Koska­pa lef­fateat­tere­i­ta ei olla saatu Helsingis­sä aikaisek­si yhtään min­nekään keskus­tan ulkop­uolelle, myös Itäkeskuk­sen han­ke on tässä vai­heessa pelkkää vapor­warea sof­t­ainsinöörien jar­gonia lainatakseni.

    Mah­dol­lis­es­ti koko aja­tus on heit­et­ty ilmoille vain houkut­tele­maan sijoit­ta­jia mak­samaan kesko­laisia uusfantasioita.

    Lisää kil­pailu­painet­ta Itäkeskuk­sen suun­taan aiheut­taa Hert­toniemeen nou­se­va Pris­man kaup­pakeskus kirjastoineen.

    Siinäpä onkin hert­toniemeläisil­lä pään­rap­sut­tamista jatkos­sa, että men­näkö Itik­seen vaiko Kalasa­ta­maan ruokaos­tok­sille — vaiko sit­tenkin ihan vaan omille hoodeille?

    En tiedä muista, mut­ta ainakin allekir­joit­tanut on sitä mieltä, että Hert­toniemen K‑supermarket Hert­ta on yksi Helsin­gin toimivim­mista ruokakaupoista asioida.

    Sure, liiketi­la on vähän ghet­toa — niin kuin oikeas­t­aan koko Hert­toniemen metroase­man seu­tu — mut­ta palvelun taso ja asioin­nin vai­vat­to­muus Her­tas­sa on melkein kymme­nen pis­teen ja papukai­jamerkin arvoista.

    Ymmärtääk­seni Hert­toniemen metroase­man perusko­r­jaus on seu­raavak­si vuorossa. Samal­la menee moni muukin ase­man seudul­la uusiksi.

    Jatkos­sa kun hert­toniemeläisil­lä ilme­nee eksklusi­ivisem­paa shoppailu“tarvetta”, niin tot­ta­han toki uusi ja kiiltävä kiehtoo wan­haa ja kulunut­ta enem­män — varsinkin kun sekä Itik­seen että Redi­in molem­pi­in saapi körötel­lä metrol­la samat 4 minuuttia.

    Ja luul­tavasti nekin seikat tule­vat vaikut­ta­maan, että lähteäkö itään vaiko län­teen, kun toises­sa pääsee met­ros­ta suo­raan kaup­poi­hin ja lisäk­si vier­essä seisoo uusi uljas sosi­aali- ja terveysasema.

    Henkilöko­htais­es­ti aika vaikea nähdä, että esimerkik­si Stock­man­nil­la olisi resursse­ja laa­jen­taa myymäläverkos­toaan joko Redi­in tai Triplaan (tai molem­pi­in?) — niin ettei Itik­sen myymälästä joudut­taisi samal­la luopumaan.

    Voi olla, ettei Mikko myöskään ole havain­nut Por­voon palvelu­rak­en­teessa tapah­tunei­ta muutoksia. 

    Ei sieltä suunnal­ta ole enää mitään aitoa tarvet­ta körötel­lä oma­l­la pirssil­lä Itik­seen shop­paile­maan: Por­voos­ta löy­tyy jo kaik­ki samat lafkat mitä keskiver­toku­lut­ta­ja Suomes­sa tun­netusti kaipaa.

    Jos ja kun Helsinki­in asti lähde­tään, niin tule­vaisu­udessa yhä use­ampi huris­telee Itik­sen ohi sivuilleen vilkuilemat­ta suo­raan Redin, Tri­plan tai Helsin­gin keskus­tan parkkihalliin.

    Ja eiköhän se ole pikem­minkin nytkin jo niin, että nimeno­maan helsinkiläiset ynnä (ulkomaan)turistit suun­taa­vat Helsingistä kohti Por­voon käsi­työläis­puote­ja — ja vas­tavuorois­es­ti hyvä­tu­lois­t­en por­voolais­ten (tai vain por­voolais­tunei­den helsinkiläis­ten) intres­seis­sä ovat nimeno­maan Helsin­gin keskus­tan design­puti­ik­it? LOL.

    Ei hyvä­tu­loisel­la ja/tai “tiedostaval­la” ole nyky­maail­mas­sa ker­ras­saan mitään syytä enää körötel­lä autol­la tai bus­sil­la Itik­seen osta­maan hal­paa krääsää, ei vaik­ka siinä olisi Stock­mann lisäkin.

    ***

    Todel­la toivon, että kek­sisin näitä negati­ivi­suuk­sia vain omas­ta päästäni, mut­ta fak­ta nyt vaan on se, että Redi raken­netaan, Tripla raken­netaan, Hert­toniemen Pris­ma raken­netaan. Lisäk­si mon­et nykyiset kaup­pakeskuk­set laa­jen­ta­vat toimintojaan.

    Joku tässä pudo­tus­pelis­sä tulee otta­maan takki­in. Ja kovaa.

    Ja vaik­ka kauneus on kuluneen väit­teen mukaan kat­so­jan silmis­sä, kyseinen int­täjä ei saanut koskaan nähdä Itäkeskuk­sen, noh, Keskustaa.

    Itäkeskuk­sen seu­tu nykyisel­lään on de fac­to aiwan karmeaa epäkaupunkia jon­ka vetovoi­matek­i­jät ovat urban­isoi­tu­misen uuden tulemisen myötä ylipäätään heikois­sa kan­timis­sa, ja vain heikken­emään päin, sikäli mikäli Itäkeskuk­seen päätet­täisi­in kaikesta huoli­mat­ta rak­en­taa uusi liiken­neympyrä­tun­nelisil­tahirvi­tys — noin alkuunsa.

    Ajat muut­tuvat, ja aika on ajanut Itäkeskuk­sen kaup­pakeskuk­sen ohi.

    Nyky­isin auto ja varsinkin autoilu on pikem­minkin vält­tämätön paha sen sijaan, että kumpainenkaan olisi enää suun­na­ton nautin­non lähde, ja oman olemisen luon­nolli­nen jatke, peruskaupunkilaiselle.

    Se, mitä Helsin­ki ja koko Helsin­gin seu­tu tarvit­see on aivan saatanan paljon lisää ostovoimaa — ja sitä ei saa­da jos ei kyetä rak­en­ta­maan asun­to­ja paljon ja nopeasti, ja mielu­usti vielä niin, että uusil­la asukkail­la olisi varaa kodeis­saan asuakin.

    Sen enem­pää Redi kuin Triplakaan eivät pääse vielä pari­in vuosikymme­neen täysi­pain­ois­es­ti naut­ti­maan kaikesta siitä tulev­as­ta asukaspo­ten­ti­aal­ista kos­ka rak­en­t­a­mi­nen Suomes­sa on niin tuskaisen hidasta.

    20 vuo­den päästä fyy­sisil­lä kaupoil­la, kaup­pakeskuk­sista puhu­mat­takaan, on älykkäi­den dronekonei­den ja älykkäi­den verkkokaup­pa­ratkaisu­jen lisäk­si haas­teena jälleen kasa uusia tek­nol­o­gisia ja logis­tisia inno­vaa­tioi­ta joista emme vielä tiedä mitään.

    Yhdel­lä sanal­la sanoen pelaamme venäläistä rulet­tia täl­lä kaup­pakeskusten rak­en­tamisen pidäk­keet­tömäl­lä intoilullamme.

    Hyvän kaupun­gin rak­en­t­a­mi­nen jäl­keen päin on osoit­tau­tunut myöhem­min joko täysin mah­dot­tomak­si (taloudel­lis­es­ti ja/tai poli­it­tis­es­ti) tai äärim­mäisen kalli­ik­si, ja lop­putu­los jää yleen­sä silti torsoksi.

    ***

    Tässä välis­sä hyvä ker­ra­ta muu­ta­ma cold hard fact.

    Juurikin Itik­sen kohdal­la olisi syytä teroit­taa, että vuosi­na 2010-12 myyn­ti las­ki yli 10%-yksikköä mikä on järkyt­tävän iso pudo­tus Suomen “suurim­malle” kaup­pakeskuk­selle. Vuo­den 2012 400M€:n myyn­nistä ollaan sit­tem­min liu’ut­tu 376M€:aan. Ollaan aika kaukana kuu­den vuo­den takaises­ta jol­loin myyti­in sen­tään vielä yli 450M€:n edestä.

    Sekä Van­taan Jum­bo sekä nyt myöskin jo Espoon Sel­lo ovat kiilan­neet Itik­sen ohi mitä myyn­ti­in tulee (kiitos, van­taalaiset ja espoolaiset autoil­i­jat, btw!).

    Ei hyvää lupaa Itik­selle, ei todel­lakaan. Mut­ta pakko vaan on uskoa ja yrit­tää, niinkö?

    2014–15 (uusim­man saatavil­la ole­van tiedon mukaan) kaup­pakeskusten myyn­ti kasvoi kokon­aista 0,2%-yksikköä.

    Kuitenkin euromääräi­nen myyn­ti per asi­akas on samanaikaises­ti tip­punut 2%-yksikköä, ja vähit­täiskau­pan myyn­ti kokon­aisu­udessaan 0,7%-yksikköä.

    Ja kuitenkin keskusten liiketi­lan kasvu jatkuu vaik­ka samanaikaises­ti myyn­ti per neliömetri vähenee…

    Kyseisenä ajan­jak­sona asi­akkai­ta — tai pitäisi var­maankin tarkku­u­den vuok­si käyt­tää ter­miä poten­ti­aal­isia asi­akkai­ta — kuitenkin luuhasi keskuk­sis­sa reilu 2%-yksikköä edel­listä enemmän.

    Herää ilkeä kysymys: juok­seeko köy­hä kansa siel­lä vaan näi­den nyt jo leg­en­daarisen ase­man saavut­tanei­den muoviäm­pärei­den perässä?

    Toiv­ot­tavasti ei, mut­ta var­mak­si­han tätä ei voi tietää.

    Jos väki rien­tää kaup­pakeskuk­si­in paikalle vain tar­jousten — ja pahim­mil­laan pelkästään lafko­jen lop­pu­un­myyn­tien — saat­tele­m­ana, niin se ei kyl­lä ole hyvä uuti­nen ollenkaan kaup­pakeskusten näkökul­mas­ta eikä myöskään oikein kauhean toimi­va perustelu uusien keskusten rakentamistarpeellekaan. 

    Niin tai näin, näyt­tääkö täl­lainen kehi­tys ken­estäkään luku­jen puoles­ta hyvältä — tai edes rohkaisevalta?

    Onko mitään syytä olet­taa, että tilanne olisi kuluneena vuote­na jotenkin oleel­lis­es­ti parantunut? 

    Entä jos tilanne on vain entis­es­tään huonon­tunut, ja tun­nus­lu­vuista on luet­tavis­sa ulos, että alaspäin kitkutel­laan jatkos­sakin ties kuin­ka pitkään?

    Huolestut­tavin­ta on se, että pitää muis­taa, että em. luvut ovat etu­jär­jestön itsen­sä eteen­päin päästämiä. Eli tok­i­han nämä tilas­tot on jo työnkin puoles­ta yritet­ty piirus­taa niin posi­ti­ivisik­si kuin suinkin kek­seliäim­mät tilas­toni­ilot ovat taitaneet.

    En voi vält­tyä ajatuk­selta, että ehkä jo piankin myös niiden kaikkein vaalean­punaisimpi­en lasien käyt­täjien alkaa olla vaikeuk­sia har­joit­taa onnis­tunut­ta posi­ti­ivisen psy­lo­gian itsep­syykkaus­ta… JOS tilanne ei olen­nais­es­ti ja jo aika vikkelään ala muut­tua myös puleer­atun datankin perus­teel­la paremmaksi.

    Ainakin allekir­joit­ta­neen on aika vaikea hah­mot­taa miten per­in­teinen fyysi­nen myymälä­toim­inta joka perus­tuu bulkki­in ja volyymi­in tästä lähtisi jo piankin ihan uuteen ja ennen näkemät­tömään nousuun.

    Itse häm­mäste­lenkin sitä, miten Mikko — tai kukaan muukaan — voisi vetää nyky­i­sistä taloudel­li­sista reali­teeteista johtopäätelmän, että kah­den mas­si­ivisen uuden kaup­pakeskuk­sen tulo Helsinki­in EI aloit­taisi (tai vahvis­taisi entis­es­tään) jonkun tai joidenkin nyky­is­ten helsinkiläis­ten (ja ehkä muidenkin?) kaup­pakeskusten — ynnä Helsin­gin keskus­tan (ja ehkä muidenkin jo nyt hätää kär­sivien paikallis­ten kau­pal­lis­ten keskusten?) — down­ward spiralia?

    Ker­taako Mikko — tai joku muu — vielä mik­si tämä on järkevää, eli mik­si täl­lä tiel­lä kan­nat­taakaan jatkaa?

    Olisin enem­män kuin iloinen jos yksikin parem­minti­etäjä ker­toisi rauta­lan­gas­ta vään­täen allekir­joit­ta­neelle miten temp­pu oikein tehdään…?

    ***

    Yksi aivan keskeinen aspek­ti joka tässä keskustelus­sa on pitkälti sivu­utet­tu on nimeno­maan verkkokau­pan kehit­tymi­nen. Sehän tun­tuu porskut­ta­van vuodes­ta toiseen aina vain voimaan­tuneem­pana, ket­teräm­pänä ja älykkäämpänä.

    Juuri saimme kuul­la kuin­ka Ama­zon on käsin poim­i­mas­sa parhaim­mat suo­ma­laisinsinöörit hikipa­jaansa vahvis­ta­maan omaa verkkokaup­pa- ja pilvipalvelubisnestään.

    Ama­zonin pil­vipalvelu­osaami­nen on tätä nykyä sil­lä tasol­la, että Airbnb -“vertais“majoituspalvelu — joka majoit­taa joka päivä 400 000 asi­akas­ta — hoituu vaivaisen viiden (5) it-nörtin voimin [joista hyväl­lä tuuril­la yksi osan­nee klikkailun lisäk­si vään­tää ehkä ihan oikeaa koodinpätkääkin]… 

    Eli osaa­jia tarvi­taan, mut­ta ei vaan enää takavu­osien määrää, eikä loisi­in taas ole varaa enää mil­lään fir­mal­la. Ei oikein edes julkisel­la puolella. 🙂

    2000-luvun it-kuplan aikaan suurin piirtein kuka tahansa pääsi “it-alan” duu­ni­in kun­han vaan oli itse­tun­to ns. kohdil­laan. Osaamisek­si riit­ti, että osasi duu­nis­sa meila­ta tai soit­taa oikeasti osaavalle kaver­illeen, että “nyt nousi täl­lä­nen jut­tu, mitäs mä nyt teen?”

    Osa­han noista jäbistä has­su­ruo­hot­teli itsen­sä työkyvyt­tömyy­seläk­keelle — ihan mukavin eläke-eduin, muuten.

    Tämän tason osaami­nen ei — onnek­si — enää riitä. Kun seu­lotaan jyvät pois akanoista selviää nopeasti se todel­li­nen osaamisen taso mikä fir­mas­sa oikeasti val­lit­see ja sitä myöten myös se todel­li­nen työntekijätarve.

    Suo­ma­laiset ovat tilas­to­jen mukaan poikkeuk­sel­lisen ahk­e­ria luk­i­joi­ta (tai siis ne ovat jot­ka ylipäätään kir­jo­ja vielä vaivau­tu­vat luke­maan; “mun mielip­i­teet on fak­to­ja” — any­one?), ja juuri sik­si mei­dän pitäisi olla äärim­mäisen hereil­lä Ama­zonin aktivoitu­mis­es­ta Euroopas­sa ja varsinkin “Skan­di­navi­as­sa”.

    Vaik­ka pelkäänkin, että tämä peli ainakin e‑kirjojen osalta lie­nee jo pelattu.

    Tästähän suo­ma­laiset — ja euroop­palaiset yleisem­minkin — saa­vat syyt­tää vain itseään. Tai oikeam­min kus­tan­ta­mo­ja kos­ka “lukem­i­nen­han kan­nat­taa aina” (kun­han mak­sat ensin kir­jas­tamme 30€).

    Itsel­leni ei henk.koht. niin suur­ta merk­i­tys­tä kos­ka osaan tava­ta amerikkaa ihan ok, mut­ta suomek­si kir­joite­tun kir­jal­lisu­u­den puoles­ta tietysti kor­vaam­a­ton mene­tys jos — ja kun? — peli menetetään. Mut­ta sitä saa mitä tilaa. Aina.

    Ama­zonin markki­na-arvo ohit­ti muuten viime vuon­na maail­man suurim­man vähit­täiskaup­paketjun, Wal­martin. Ja toisin kuin vaikka­pa Nokial­la se arvo ei perus­tu siihen, että osaa tehdä bulkkia mui­ta edullisimmin… 

    Aika saatanan­moinen saavu­tus fir­mal­ta joka aloit­ti kir­jo­ja myymäl­lä, LOL. 🙂

    Ja oikeas­t­aan melko käsit­tämätön­tä kun mies kaiken taustal­la on atk-nört­ti lukutouk­ka joka ilkeistä huhuista päätellen on sosi­aal­isil­ta (tai ainakin esimies-) taidoil­taan Steve Job­si­in ver­rat­tavis­sa ole­va frankenstein.

    Joka tapauk­ses­sa Forbes rankan­nut täl­lä het­kel­lä maail­man kol­man­nek­si rikkaim­mak­si ihmiseksi.

    Nört­ti joka todel­la muut­ti maail­maa — ja mikä vieläkin tärkeäm­pää innos­ti ihmiset uud­estaan luke­maan (mikä on vähin­täänkin kollek­ti­ivisen hatun nos­ton arvoinen suori­tus , ja ainakin omas­ta mielestäni edelleenkin aika hyvä sig­naali kul­lois­es­takin sivistys­ta­sos­ta), eikä siis sat­tunut vain kehit­tämään jotain kämy­istä sof­t­aa jos­ta tuli house­hold item oikeas­t­aan vain sik­si, ettei just sil­lä het­kel­lä sat­tunut löy­tymään parem­piakaan kil­pail­i­joi­ta — ainakaan samas­ta hintaluokasta.

    Joka iki­nen PC-tietokonet­ta ikinä käyt­tämään joutunut on elämän­sä aikana saanut uud­estaan ja uud­estaan kiro­ta Win­dowsin alimpaan hel­vetti­in (nythän se on jo ihan hyvä, että eihän sof­t­ake­hi­tystyössä lop­ul­ta sit­ten men­nytkään kuin jotain vaivaiset 30+ vuotta).

    Windows/Office edelleen selit­tää ison osan maail­man tek­nol­o­gis­es­ta stag­naa­tios­ta, keskimääräisen yksilön luvat­toman heikos­ta tietoteknis­es­tä kom­pe­tenssista, ja ennen kaikkea halut­to­muud­es­ta tietotekni­ikkaa ylipäätään opetella.

    Kiitos tästä lega­cys­tä, Gates. On syytääkin luovut­taa omaisu­us hyvän­tekeväisyy­teen kun on saanut niin paljon pahaakin elämän­sä aikana aikaisek­si (PS. Tää on sit vaan mun henk.koht. point of view, joten eipä aloite­ta nyt mitään flame­waria käyttöjärjestelmien/softien paremmuudesta/huonommuudesta — paljon­han sitä paskaa Job­sinkin käsistä/aivoituksista on läht­enyt — vaik­ka tiedänkin, että tämä on mon­elle nör­tille ja insinöörille sydä­men asia ja sik­si vaikea ohit­taa pelkäl­lä olan kohautuksella).

    Any­ways, nyt kun Bezos on tehnyt poh­jatyöt ja kun älykkäille kul­je­tus­droneille annetaan vielä lupa lentääkin, on lähin­nä vain ilmoi­tus­lu­on­toinen asia Ama­zonin ottaa myös ruoan­jakelu hal­tu­un. Ilol­la ter­ve­hdän! Keskon ja S‑ketjun oli­gop­o­lis­sa ei ehkä samal­la taval­la osa­ta riemui­ta, tietenkään… 

    ***

    Ehkä perusekon­o­mistin koulu­tuk­sen saaneil­ta perus­puku­miehiltä yksinker­tais­es­ti vain puut­tuu kyky todel­la ajatel­la toisin kuin on tavat­tu ajatel­la, en tiedä..?

    Ehkä sik­si mekin yhä saamme näitä kaup­pakeskuk­sia? Mene ja tiedä.

    Var­maankin erään­lainen vah­va insinööri­etu­pain­ot­teisu­us myös hei­jas­tuu omaan suo­ma­laiseen yhteiskun­taamme täl­lä tavoin.

    Kaup­pakeskushan on peri­aat­teessa hirveän kätevä paik­ka hoitaa usei­ta tarpei­ta yhdel­lä vaivalla.

    Kun on se oma auto. Jol­la tykkää ajel­la (tai jos­ta ei ainakaan hirvit­tävästi kär­si). Ja sitä myötä se kiwa omakoti­ta­lo pöpe­likössä tai pel­lon laidal­la jonne ei ilman omaa autoa pää­sisikään. Ja jos­sa on peri­aat­teessa opti­maal­ista kas­vat­taa lap­sia sekä viet­tää laat­u­aikaa per­heen paris­sa joko käytän­nössä tai ainakin peri­aat­teessa enem­män tai vähem­män luonnonläheisesti.

    Meille kaupungis­sa oikeinkin mielel­lään asuville kaup­pakeskusten istut­ta­mi­nen kaupunki­in, noh, oikeas­t­aan tap­paa tehokkaasti sitä kaupunkia siinä ympäril­lä. Joten ymmär­ret­tävästi emme hirveästi täl­lais­es­ta kehi­tyk­ses­tä diggaa.

    Vaik­ka tok­i­han kaupungeis­sakin asuu paljon niitäkin jot­ka kaup­pakeskuk­sis­sakin tun­tu­vat viihtyvän. Ehkä henkises­ti tai mate­ri­aalis­es­ti köy­hä viihtyy tavara­paljouden, eri­tyis­es­ti kitschin sel­l­aisen, ympäril­lä…? Kyse on ehkä kuitenkin enem­män siitä, että kaup­pakeskuk­si­in ollaan yksinker­tais­es­ti totut­tu kuin siitä, että niis­sä eri­tyisem­min tykät­täisi­in asioi­da — saati­ka, että niitä toiv­ot­taisi­in lisää.

    Väitän, että kaup­pakeskuk­set ovat sen saman aikakau­den lap­sia jota yksi­ty­isautoilukin edus­taa (tai ainakin edusti). Sitä aikakaut­ta kun yhä pom­pöösim­mik­si muut­tuneet “ruotsin­lai­vat” edus­ti­vat taval­liselle kansalle lois­tokku­ut­ta ja ehkä hyväo­saisu­ut­takin. LOL.

    Lop­pu on his­to­ri­aa, TJEU: deadmalls.com

    ***

    Niin tai näin, itse näk­isin, että pääsään­töis­es­ti shop­pailus­sa ei ole kyse oikeas­t­aan juuri koskaan ajan säästämis­es­tä, toisin kuin (päivit­täis­ten) ruokaos­tosten tekemisessä, vaan melkein­pä päin vas­toin, ajan nimeno­maiselta tuhlaamiselta.

    Omien havain­to­jeni mukaan kaup­pakeskuk­sis­sa par­veil­e­vat ennen kaikkea teinit. Niis­sä on hyvä väi­jyä vas­takkaista sukupuol­ta karkki­pussin ja ener­gia­juo­man voimal­la, ma arvaan.

    Elämästä kokon­aan vier­aan­tuneethan ovat aina kuvitelleet tai ainakin itselleen uskotelleen, että kun “nuorisolle” rak­en­taa nuorisoti­lan, ne ovat sil­loin pois­sa pahan teol­ta — tai ylipäätään pois­sa silmistä.

    “Nuoriso” ei ole koskaan vapaae­htois­es­ti hen­gan­nut nuorisotilois­sa ja ‑talois­sa jos suinkin tähän tarkoituk­seen on ollut ole­mas­sa edes jonkin kokoinen ja jol­lain tavoin läm­min tila (jon­ka ovat voineet ns. ottaa hal­tu­un — vaik­ka sit­ten vain temporaalisestikin).

    Tai on kait se mah­dol­lista, että em. tilois­sa ovat hen­gan­neet (ja hen­gaa­vat edelleenkin) kouluk­iusat­ut tai hyvien per­hei­den hikar­it (= mikä usein sama asia). So. nuoret tai nuorehkot ihmiset joil­la ei muuten olisi liiem­min tai lainkaan “ystäviä” — tai edes illu­u­sio­ta sosi­aal­isu­ud­es­ta ympäril­lään. Ei kai kaupunkikaan sen­tään tyhjästä ala maksamaan.

    Ehkäpä juuri tämä erään­lainen “luuseri­u­u­den” maine estää tehokkaasti nuorisotilo­jen tehokkaam­man käytön, vaik­ka ihan uskonkin, että niis­sä asioi­vat nuoret tai “nuoret” lienevät kuitenkin sieltä ver­tais­ten­sa skarpim­mas­ta päästä. Mut­ta tämä siis pelkkää mutua, olettamus.

    Kaup­pakeskuk­set ovat myös mon­elle päi­hdeon­gel­maiselle enem­män tai vähem­män toimivia (aamu)päivä- ja iltakeskuk­sia (vaik­ka eivät tätä olekaan liiketilo­jen omis­ta­jien näkökul­mas­ta) kos­ka niis­sä pääsee suo­jaan sateelta ja viimal­ta — ainakin hetkeksi.

    Liian mon­en lähiöostarin kapak­ka toimii de fac­to päi­hdeon­gel­maisen päiväsi­joi­tu­s­paikkana. Isois­sa kaup­pakeskuk­sis­sa tätä ei samal­la taval­la voi sallia.

    Mut­ta kyl­lä esimerkik­si juuri Itäväylän eteläpuolen kom­pleksin (Keskon omis­ta­ma) ylä­tas­an­teil­lakin nukkuu epäsään­nöl­lisen sään­nöl­lis­es­ti alan miehiä. On muis­taak­seni oikein penk­ki hei­dän käytössään. Luxusta. 🙂 

    Näin kesäisin, kau­ni­il­la sääl­lä, ryy­biskelevät mielum­min kuitenkin parkkipaikan vierustal­la siinä heti “sen toisen” sisäänkäyn­nin välit­tömässä läheisyy­dessä mis­sä ihan jokainen Cit­taris­sa asioi­va ei heti ole näkemässä.

    Suo­ma­laisen päi­hde­poli­ti­ikan arjen sovel­luk­set ylipäätään piir­tyvät aika kirkkaina verkkokalvolle pelkästään sil­lä, että tekee lounas­tun­nil­la pienen käve­lykier­roksen hood­eil­la. Kas siinä se päi­hde­poli­ti­ik­ka on kako­mas­sa, katkokävelemässä tai paskan­ta­mas­sa omi­in housui­hin­sa. Valitettavasti.

    Sinäl­lään väit­täisin, että kaup­pakeskusten imu selit­tyy pitkälti kivi­jalka­puti­ikke­ja edullisem­mal­la hin­tata­sol­la mikä tietenkin selit­tyy bulkin volyymimyyn­nil­lä. Heil­lä on vain edullisem­pi logis­ti­ik­ka käytössään. No bet­ter busi­ness sense required…

    Tämä näkyy myös Itik­sen kaup­pakeskuk­ses­sa siten, että Tok­man­ni — joka tahkoo kovaa tulosta — alkaa muis­tut­taa yhä enem­män keskuk­sen de fac­to ankkuria Stock­kan sijaan. Täl­lainen kehi­tys­su­un­ta ei var­masti miel­lytä ollenkaan ko. keskuk­sen omis­ta­jia. But it is what it is… until it is no more, of course.

    ***

    Seu­raavak­si pieni muis­ti­lap­pu kaikille niille, jot­ka eivät ehkä muista taik­ka tiedä: lis­taus Itik­sen PÄIVITTÄISTAVARA & TAVARATALOT ‑osas­ton lafkoista (varustet­tuna allekir­joit­ta­neen kommentaarilla):

    Alko. Jon­ka vakioasi­akkaista moni prefer­oi edelleen korka­ta juo­mansa malt­ta­mat­tomana heti Tal­li­nanauki­olle suo­ri­udut­tuaan — joka muuten on Itik­sen oman markki­noin­tipuheen mukaan paik­ka jos­sa “pro­mootiosi tai tapah­tu­masi ei jää huo­maa­mat­ta!” No, ei totis­es­ti jää. 🙂

    Vaik­ka tot­ta onkin, että moni näistä Tallinnanaukion ilop­illereistä korkkaa päivit­täin kyl­lä ihan jotain muu­ta kuin per­in­teistä rähinävi­inaa — kiitos nurkan takana häveliäästi piilos­sa ole­van “päivä­toim­intaa” tar­joa­van Symp­pik­sen, joka jo uus­puheel­laan muis­tut­taa vas­taansanomat­tomasti siitä, kuin­ka arkipäiväisek­si ongelmien piilot­telu suo­ma­laises­sa kult­tuuris­sa onkaan muuttunut.

    Meil­lähän päi­htei­den käyt­tö muut­tuu ongel­mak­si vas­ta kun päi­htei­den kulut­ta­ja ei enää jak­sakaan saa­pua kän­nis­sä tai kra­pu­las­sa töi­hin vaik­ka nor­maal­isti vielä jak­saakin — ja ennen kaikkea viitsii. 

    Sanal­la sanoen on enem­män kuin murheel­lista, että Suomes­sa Kaup­pakeskusy­hdis­tys nimeää myös Alkot kaup­pakeskusten ankkuriyri­tyk­sik­si… Toivon todel­la, ettei kukaan Suomes­sa lähde ostok­sille sen perus­teel­la mis­tä kaup­pakeskuk­ses­ta löy­tyykään se lähin Alko… Mut­ta pelkään­pä, että totu­us on toinen.

    Jos julk­i­juopot­telu­un halu­taan puut­tua, se kyl­lä onnis­tuu. Emme halua, emmekä puu­tu — pait­si tietenkin siltä osin jos/kun se hait­taa liiketoimintaa.

    Päi­hde- ja mie­len­ter­veysongelmista kär­siviä ei auta piiru­akaan se, että hei­dät jätetään pyörimään ja tap­pele­maan keskenään — tapah­tuu se sit­ten kaikkien näh­den tai sit­ten syr­jem­mäl­lä. Heitä ei myöskään hyödytä mitenkään se, että ongel­ma pyritään joko kieltämään, lakaise­maan piiloon maton alle, tai mikä pahin­ta, arkipäiväistämäl­lä se: “no, täl­las­ta se nyt vaan on, minkäs teet?”

    Esimerkik­si osal­la Itik­sen Symp­pik­sen asi­akkaista ei ole mitään ongelmia hieroa huumekaup­po­jaan viereisessä kebabmestassa.

    Jokusenkin ker­ran olen lounaan ko. estab­lish­men­tis­sa naut­tin­ut, niin kyl­lä se vähän omaakin moti­vaa­tio­ta selvitä tässä uudessa uljaas­sa maail­mas­sa syö kun nämä vei­jar­it saa­vat yhdestä oves­ta päivän puh­taat neu­lat, ynnä muun­laista lop­u­ton­ta ymmär­rystä(?), ja viereis­es­tä oves­ta pait­si mahansa täy­teen samal­la myös sumplit­tua itselleen uudet/paremmat narkot ynnä niiden maksupolitiikan.

    En tiedä muista, mut­ta ei tuo ainakaan allekir­joit­ta­neesta vaiku­ta eri­tyisem­min sel­l­ais­ten ihmis­ten toiminnal­ta jot­ka eivät kykenisi vaikut­ta­maan piiru­akaan oman elämän­sä ehtoi­hin. Eli kyl­lä osaamista, suun­nitel­mallisu­ut­ta sekä malt­ti­akin tun­tuu löy­tyvän vaik­ka mil­lä mitoin. Se vain suun­tau­tuu sekä yhteiskun­nan kokon­aise­dun että näi­den ihmis­ten oman edun sijaan negati­iviseen päin sen sijaan, että suun­tana olisi aidosti posi­ti­ivi­nen kehitys.

    Itse uskonkin, että näitä samo­ja vahvuuk­sia pitäisi todel­la yrit­tää alkaa suun­na­ta nyky­istä voimallisem­min suun­taan joka tuot­taisi pait­si yhteiskun­nal­lis­es­ti myös yksilön näkökul­mas­ta nyky­istä paljon kun­ni­an­hi­moi­sem­pia tuloksia.

    Nykyiset näytöt eivät hirveästi vakuuta.

    Kysynkin Mikol­ta, että tun­tuuko hänestä, että nyky­muo­toinen päi­hdeon­gel­mais­ten jeesaami­nen on kaikesta huoli­mat­ta var­maankin se toimivin tapa aut­taa heikkoon jamaan ajau­tunei­ta ihmisiä…?

    Hirveästi puhutaan inhimil­lisyy­destä mut­ta mis­sä se näkyy? Ei missään.

    Inhimil­listä on aut­taa ihmistä vaik­ka vas­ten­tah­tois­es­tikin kos­ka se vai­h­toe­hto on usein se kaikkein karmein: täysin turha ennenaikainen kuole­ma joka olisi suurel­la toden­näköisyy­del­lä voitu vält­tää ehkä kokon­aankin pelkästään sil­lä, että alka­isimme OIKEASTI välit­tää näistä kanssakulk­i­jois­tamme, sen sijaan, että useim­mat meistä pikem­minkin opet­tel­e­vat kiiruh­ta­maan askeleitaan sekä kään­tämään inhon val­las­sa pään­sä toisaalle näi­hin epelei­hin törmätessään.

    Lak­i­han jo itsessään velvoit­taa ihan jokaisen aut­ta­maan lähim­mäistä hädässä.

    Kun siis itse kat­son sössöt­tävää ihmistä joka yrit­tää fik­sa­ta itselleen — ja kaver­illeen — päivän annok­sen, niin minä näen siinä tilanteessa häpeän syn­nyt­tämää toiv­ot­to­muut­ta, kelvot­to­muut­ta sekä kroonisek­si muo­dos­tunut­ta riip­pu­vu­ut­ta, enkä näe, että kyse on enää niinkään ihmisen omista tietoi­sista, hark­i­tu­ista, valin­noista. Puhu­mat­takaan, että kehtaisin ajatel­la, että kysymyk­sessä lie­nee nyt vain joku ns. recre­ation­al drug user jol­la tun­tu­isi ole­van hom­ma enim­mäk­seen hal­lus­sa, eli more pow­er to him.

    Eli kyl­lä itse näen niin, että enää puut­tuu se yksi­tyi­nen että yleinen lupa myös toimia lain henkeä kunnioittaen…

    Itse en vihaa elämässään taval­la tai toisel­la pien­esti tai isosti epäon­nis­tunei­ta ihmisiä, päin­vas­toin, halu­an, että he pää­si­sivät takaisin omille jaloilleen, ter­ve­hty­i­sivät siihen pis­teeseen johon vielä mah­dol­lisu­us on, ja että he voisi­vat ylipäätään alkaa taas viet­tää ihmis­ar­voista elämää autonomisi­na, yhteiskun­nan täy­si­val­taisi­na jäseninä.

    Kat­son vain, että kokon­aisu­u­den kannal­ta se on lop­ul­ta min­unkin etu, että kenenkään päivä ei kulu siihen, että saa hom­mat­tua tarpeek­si rojua rän­ni­in tai ker­jät­tyä jokusen almun itseään usei­ta pykäliä rikkaam­mil­ta henkilöiltä.

    En siis vihaa ker­jääjiäkään, säälin vain sitä eksis­ten­ti­aal­ista tilaa johon he ovat ajau­tuneet — syys­tä taik­ka tois­es­ta. On sin­isilmäistä ajatel­la, että näitä(kää) ihmisiä ei hyväk­sikäytet­täisi — pitkään, har­taasti ja suun­nitel­mallis­es­ti. Ei ole niin suur­ta hätää etteikö siitä joku vielä hyötyisi.

    Ikävä kyl­lä sääli ei auta näitä ihmisiä v*ttuakaan. Oikeas­t­aan päin­vas­toin: se legit­i­moi ja sitä kaut­ta semen­toi hei­dän “tilansa”.

    Sivistys­val­tioon ker­jäläiset eivät tietenkään voi mitenkään kuu­lua. Ker­jäläisyys sivistys­val­tios­sa on oksy­moron. Sivistys­val­tios­sa kaikkein huonom­pio­saisi­akin yritetään oikeasti aut­taa sen sijaan, että tekoaute­taan ja tun­netaan siitäkin vähästä sit­ten vielä henkilöko­htaista mielihyvää.

    Sun­nun­taina kun palailin junal­la mök­iltä zadi­in, oli Elielin­auki­ol­la vas­tas­sa iloinen ker­jäläis­seu­rue selät täyn­nä bagaase­ja. Koke­neem­mat konkar­it onnit­te­liv­at per­illepääsys­tä. Oli siis selkeästikin saavut­tu pitem­mäk­si aikaa, ja hymy oli herkässä mikä voi viita­ta vain siihen, että “kaup­pa” käy parem­min kuin kotomaas­sa — tai niin ainakin ovat tover­it (tai vaan “alan” PR-miehet) heille kertoneet.

    Ihail­tavaa sol­i­daarisu­ut­ta, sil­lä nor­maal­is­ti­han markki­na­t­alous saa muodon “kel onni on, se onnen kätkekööt” — tai muus­sa tapauk­ses­sa tuo­ta onnea on pian jaka­mas­sa niin mon­ta kil­pail­i­jaa, ettei se onni ruo­ki pian enää ain­oatakaan suuta.

    Luul­tavasti ker­jäysalueet ja ‑tavoit­teet määrän­neet paikallis­ta­son mafi­apo­moista seu­raa­vat tekevät vain sitä samaa mitä johto­por­ras kaikkial­la: kun pan­naan aina vaan enem­män jengiä kil­paile­maan aina vaan pienem­mästä taiva­so­su­ud­es­ta, niin saadaan palkat mah­dol­lisim­man kilpailukykyisiksi.

    Ei sil­lä, että Suomenkaan ker­jäys­markki­nat olisi vielä onnis­tut­tu lähi­mainkaan sat­ur­oimaan, ma arvaan.

    Ker­jäläiset ovat tämän päivän 49erseja: “kullan“kaivajia joil­la on epäre­al­is­tiset odotuk­set mitä tulee henkilöko­htaisen rikas­tu­misen toden­näköisyy­teen. Kuten kasi­nois­sa on tapana sanoa: talo voit­taa aina. Joka välis­sä on jotain jota tarvit­set tiel­läsi rikas­tu­miseen — ja joku joka tämän jonkin hin­nal­la taik­ka toiselle sin­ulle myy. Viesti 1800-luvul­la oli sama kuin nytkin: Go West!

    Että lie­nee tässä globaalis­sa pudo­tus­pelis­sä helsinkiläisker­jäläisillekin epäilemät­tä varsin kovat tulostavoit­teet asetet­tu. Sik­si aluk­si nöyrän arka ker­jäämi­nenkin saa jatkues­saan yhä julkeampia muo­to­ja, muuttuen lop­ul­ta väki­val­taisek­sikin sikäli mikäli tilaisu­us sen suinkin sal­lii. Kil­pailun kiristyessä yhä use­am­man on myös ryhdyt­tävä absolu­ut­tisen rikol­lisi­in keikkoi­hin lisä­tien­estien saamiseksi. 

    Ja onko karkoi­tuskaan lop­ul­takaan mikään suuri ran­gais­tus — tai ran­gais­tus ylipäätään — ihmiselle joka on poh­jat­toman köy­hä ja luul­tavasti sel­l­aisek­si jääkin ilman ympäröivän yhteiskun­nan todel­lista aut­tamishalua, jos ja kun vira­nomaiskyyti järjestyy takaisin kotiseudulle?

    Ei var­mas­tikaan, eikä se ainakaan mitään ratkaise.

    Onhan se muka­va nähdä pitkästä aikaa taas tut­tu­ja, oikeasti rakas­tavia, naamo­ja. Ja rahamies pitää kyl­lä aina huolen siitä, että uusi menokyyti kyl­lä järjestyy — hin­nal­la taik­ka toisella.

    Ja jos mah­dol­lisu­udet ovat muual­la parem­mat kuin kotop­uo­lessa, niin eipä siinä auta kuin yrit­tää. Sel­l­ainen on ihmis­lu­on­to — ihmisel­lä joka ei ole vielä luovuttanut.

    Ker­jäläisongel­ma olisi pitänyt ratkaista Roman­ian jo unioni­in pyrkiessä, mut­ta näin ei tehty. Ei uskot­tu, että tilanne äity­isi niin pahak­si. Sama jut­tu Syyr­i­an sodan pako­lais­tul­van suh­teen. Ei uskot­tu kun ei halut­tu uskoa.

    Sit­ten kun tilanne alkoi val­je­ta tyy­dyt­ti­in siihen, että antaa yksi­ty­ishenkilöi­den ja yleishyödyl­lis­ten jär­jestö­jen hoitaa ongel­ma: jos eivät anna mas­sia ynnä muu­ta apua, niin palaa­vat pian takaisin; jos taas anta­vat, niin sehän vain tarkoit­taa sitä, että näil­lä ihmisil­lä ja instans­seil­la on tähän varaa eli knock your­self out jos se saa sielun tun­tu­maan hyvältä ja puhtoiselta.

    Either way, prob­lem solved. Lisäbonuk­se­na kätevästi iskostaa taval­lisen pur­naavalle veron­mak­sa­jalle, että toi voi olla, btw, sunkin tie jos ei hom­mat kiin­nos­ta ja mus­su­tus lakkaa.

    Antti­la. KONKURSSISSA — enough said.

    Can­dy Town. Las­ten ja teinien van­hempi­en ylläpitämä viikko­ra­ho­jen kadot­ta­ja jon­ka todel­li­nen lasku seu­raa perästä.

    Itäkeskuk­sen Halal-liha. Kyl­läkin pääsy vain Turun­lin­nantien “motar­il­ta” joten kyseenalaista voiko tätä edes laskea kaup­pakeskuk­seen kuu­lu­vak­si , mut­ta las­ke­taan nyt kum­minkin kun Itiskin itse näin halu­aa tehdä…

    Kalin­ka. Venäläisiä ja balt­tialaisia herkku­ja — ja puhun nyt siis ruoas­ta vaik­ka toki myös slaav­i­laista naiskauneut­ta arvostan suuresti.

    Lidl. “Kos­ka se nyt vaan on tyh­mää mak­saa liikaa”. Kel­lari­in sijoitet­tu Lidl lie­nee niitä har­vo­ja diile­jä jot­ka sopinevat molem­mille osa­puo­lille main­iosti: “men­estyvän” kaup­pakeskuk­sen ei tarvitse tahra­ta mainet­taan esit­telemäl­lä hal­pamyymälää paraati­paikalla, ja hal­pamyymälä säästyy pre­mi­umvuokran mak­samiselta kos­ka Rahan Arvon Tiedosta­vat (lue: köy­hät, pien­i­t­u­loiset sekä muuten vaan pihit) löytävät paikalle muutenkin — massoittain.

    Itsel­lenikin tulee edelleenkin jotenkin vais­tom­ais­es­ti olo, että oon köy­hä jos asioin Lidl:ssä — vaik­ka olisi pykälän tai pari arvokkaam­man näköisek­si teipat­tu ver­siokin kyseessä. 🙂 En tiedä mik­sen pysty men­taalis­es­ti suh­tau­tu­maan Lidl:een kuin mihin tahansa muuhun kaup­paan. Kai se ima­go istuu vain niin tiukas­sa. Ja muis­tan­han minäkin yhä hämärästi ne raflaa­vat lehti­ju­tut joil­la ilmeis­es­ti oli­gop­o­li itse pyr­ki mus­ta­maalaa­maan uut­ta kil­pail­i­jaa — ihan selvästi siinä psykol­o­gis­es­ti onnistuenkin. 

    Väitän, että kyl­lä Lidl:ssä tavanomaisem­paa lie­nee, että keskiver­toasi­akas mah­dol­lisim­man tarkkaan kat­soo mitä mikäkin mak­saa, ja use­am­min siel­lä sitäkin jengiä lie­nee joka joutuu jät­tämään osan ostok­sista kas­salle riit­tävien varo­jen puut­teessa KUN tilan­net­ta ver­taa oligopolikauppoihimme.

    Pris­malaiset ja Cit­tar­i­laiset tavan­nevat kuit­te­jaan vas­ta (perhe)autoissaan tai ihan viimeistään koton­aan. Joku perus­ni­ilo var­maan prefer­oi vetää kaik­ki vielä excelin kaut­ta. LOL. Sin­nikkäästi vaan mak­sa­vat itsen­sä kipeäk­si joka iki­nen ker­ta vaik­ka tuput­taisi­vat orjal­lis­es­ti aina ja kaikkialle niitä paskaetukorttejaan. 😉

    2 x R‑kioski. Kului vuosikym­meniä ennen kuin Erkko aivan viimeisim­pänä tekon­aan (RIP) snai­jasi, että vain idioot­ti ostaa yhtään mitään jos samal­la ei saa määräävää päätös­val­taa han­k­in­nalleen… Ei ihme, että Sanoma on vaikeuk­sis­sa jos talousosaami­nen talos­sa on laa­jem­minkin tuol­laisel­la tasol­la. Sanoma on myynyt läh­es kaiken liikenevän hit­toon, eikä siltikään tun­nu­ta saa­van yhtä hem­metin lehteä kannattavaksi. 

    Hesar­il­lakaan ei ole ollut enää pitkään aikaa varaa mak­saa palkkaa edes yhdelle oikoluk­i­jalle — tai siltä se ainakin tun­tuu lehteä tavatessa.

    Parin kybän mak­sami­nen sun­nun­tai­h­e­sarista tun­tuu tätä nykyä lähin­nä hyvän­tekeväisyy­deltä — ja siis mak­sa­jan, ei tuot­ta­jan, vinkke­listä tarkastellen.

    Jos hesari ei olisi vielä ennät­tänyt saavut­taa tuo­ta kansal­lisen insti­tuu­tion myyt­tistä sädeke­hää, ei sekään kait ilmesty­isi enää kuin Erkon suvun pif­faa­mana ilmaise­na verkkole­ht­enä. Net­tikeskustelun taso­han hesaris­sa on ihan yhtä heikois­sa kan­timis­sa kuin Her­lininkin aviisissa.

    Sanomat­alokin on sit­tem­min joudut­tu myymään kiin­teistösi­joit­ta­jalle, eli koko Sanoman poruk­ka saa paka­ta kimp­sun­sa ja kamp­sun­sa heti kun uusi omis­ta­ja löytää mak­sukykyisem­män vuokralaisen — tai vuokralaiset — tilalle.

    Sijain­ti­han on Suomen paras­ta joten var­masti kyse­ly­itä tulee tämän tästä, että mikäs se päivän pyyn­ti taas olisikaan…

    Saati­in­han raken­nuk­sen myyn­nil­lä sen­tään vähän velko­ja anteek­si mitä Sanoman kalli­ik­si tulleista seikkailuista vuosien saatossa ker­tyi. Aatos Erkko var­maan pyörii vieläkin lev­ot­tomana hau­das­saan kun jälkipolvi meni ja myi hänen suurin uhrauk­sien bygatun mausoleuminsa.

    Ruo­hon­ju­uri . Lähin­nä vihrei­den hip­pi­tyt­tö­jen Tiedosta­va Vai­h­toe­hto ruo­ka- ja sekatavarakau­palle jos­sa aivan kaik­ki on eet­tisen ihanaa ja muul­lakin tavoin absolu­ut­tisen squeky clean.

    Ja kuten armei­jan lusi­neet muis­tanevat, ihmi­nen­hän pär­jää varsin main­iosti syömäl­lä pelkkiä mar­jo­ja. Ja extrahyvin kun ne ovat superduper­mar­jo­ja joi­ta ei viimeisimpi­en tieto­jen mukaan pitäisi kas­vaa oikeas­t­aan mis­sään, mut­ta jot­ka Himala­jan munkkien tantra­m­a­gian ansios­ta kuitenkin tele­port­tau­tu­vat Suomeenkin tavat­toman ympäristöys­täväl­lis­es­ti, pää­tyen lop­ul­ta pitkit­tämään jo valmi­ik­si anorek­tis­ten hip­pi­tyt­tö­jen kärsimystä.

    Jos Ruo­hon­ju­uri olisi pelkästään kaup­pa joka keskit­tyy myymään ihmisille mitä ikinä he halu­a­vatkaan ostaa, niin ei siihen olisi paljon nokan kop­ut­tamista kel­lään. Mut­ta kun se ei todel­lisu­udessa tyy­dy tähän yksioikoiseen rooli­in vaan se halu­aa samanaikaises­ti toimia erään­laise­na hyvän ter­vey­den auk­tori­teeti­na ilman minkään­laista oikeut­ta saati pätevyyt­tä tähän. 

    Pekka Puskan hyvän­tah­toisen, mut­ta oman ide­al­is­min (ja luul­tavasti kunn­ian- ynnä statuk­sen­hi­mon) sokaise­man tunaru­u­den on sen­tään voin­ut parem­mat tieteen­tek­i­jät myöhem­min vahvis­taa, mut­ta Ruo­hon­ju­ur­ta ei käy juurim­i­nen kos­ka puoskaroin­tia ei ole sen enem­pää krim­i­nal­isoitu kuin sanktioitukaan.

    Kun K‑kauppias myy röök­iä tai alko­ho­lia ei hän kuvit­telisikaan kas­sal­la esit­tävän­sä omi­na MIELIPITEINÄÄN, että “näil­lä onkin muuten toosi paljon hyviä ter­veysvaiku­tuk­sia varsinkin kun sään­nöl­lis­es­ti käyt­tääpi”. Tot­ta hel­vetis­sä type­rä tei­ni uskoo mitä oman ide­al­is­min­sa sokaise­ma vähän (tai ehkä paljonkin) van­hempi täti tai setä hänelle lässyt­tää miten tuote X tekee niin gutaa ja naminamia.

    Kaikkein surullis­in­ta tässä tari­nas­sa on se, että myös itsen­sä riudut­ta­mat ihmiset usein tun­tu­vat halu­a­van saat­taa maail­maan jälkikasvua jot­ka sit­ten indok­tri­noidaan samaan ter­vey­den vaaran­tavaan dieet­ti­in. Seu­rauk­se­na on noidanke­hä. Älykkyys­tutkimuk­sista tiedämme, että ali­rav­it­se­mus antaa poten­ti­aalia paljon heikom­mat elämisen eväät.

    Per­in­teis­es­ti ali­rav­it­se­mus on johtunut mate­ri­aalis­es­ta köy­hyy­destä, mut­ta New Age aikakaudellemme tyyp­il­liseen tapaan yhä enen­emässä määrin seu­raus­ta siitä, että ihmiset tätä nykyä mielum­min mutu­il­e­vat itse mikä on luotet­tavaa tietoa ja mikä taasen pahan kap­i­tal­istin levit­tämää disinformaatiota.

    En sano, että Ruo­hon­ju­uri ja hip­pikahvi­la­raflat kyseenalai­sine kir­joi­neen ovat vas­tu­us­sa asi­akkaiden­sa ter­vey­destä, eivät tietenkään ole, mut­ta ei hei­dän toim­intansa — siis sikäli mikäli ter­veysasiantun­ti­joina suo­raan tai epä­suo­rasti toimi­vat — myöskään har­mi­ton­ta ole. Se on vas­tu­u­ton­ta, ja epäeet­tistä sanan varsi­naises­sa merkityksessä.

    S‑Market. Se Toinen Suo­ma­lainen Mafia.

    Stock­mann. Herkkuineen päivi­neen. A‑osakkeen arvo tip­punut yli 64%-yksikköä kulunei­den 5 vuo­den aikana. Nice…

    Thai Orchid Mar­ket. Kel­lari­in sijoitet­tu thairu­uan maahantuoja/tukkukauppa eli taval­lisen tal­laa­jaan näkökul­mas­ta täysin turha palvelu.

    Tok­man­ni. Vähän niinku Stock­mann, mut­ta ei oikeas­t­aan kum­minkaan yhtään. Mut­ta hal­paa on kyl­lä per­skules. Tosin ennus­tan ettei ole kauaa… Pörssi­in lis­tau­tu­mista ovat saa­neet katk­erasti kat­ua mon­et toim­i­jat maailmansivu.

    Köy­hän kansanosankin edus­ta­ja on mon­esti sil­lä taval­la isän­maalli­nen ukko/akka tai muuten vaan her­rav­i­hainen, ettei se ihan hirveesti läm­pene puku­mi­esten har­ras­tamille yläfemmoille.

    Jos täl­laiselle ihmiselle tois­te­taan, että me ollaan hei suo­ma­lainen per­heyri­tys, ei olla kenenkään ohjail­tavina, niin se halu­aa ja uskookin sen. Mut­ta sitä se ei usko, että sama laf­ka pörssi­in lis­tautues­saan olisi edelleen aiwan yhtä riip­puma­ton ulkois­es­ta sanelupolitiikasta.

    Onko yksikään pörssiyri­tys kyen­nyt takaa­maan pre-pörssi­in lis­tau­tu­mista edeltäneet hal­wat hin­nat — saatiko kyen­nyt niitä laske­maan? Tok­man­ni taku­ul­la ostaa sieltä mis­tä halvim­mal­la saa, eikä var­masti ole kysel­lyt tavaran­toimit­ta­jien perään, että minkälai­sista hikipa­joista nää muuten tulee. Kos­ka sitä keskiver­to­tok­man­ni­asi­akas­ta ei asia kiin­nos­ta hevon**rseen vertaa.

    Pörssiyri­tyk­sen myötä vas­tu­ut ja selon­teko­vaa­teet aset­tuvat aivan toisen­laiselle tasolle. Minkä tok­man­ni­laisetkin tule­vat pian huo­maa­maan. Amerikkalaiset puhu­vat rude awekeningista, ja jotain sen suun­taista Tok­man­nin pörssi­in vie­neetkin saanevat vielä kokea. En lask­isi itse sen varaan, että pörssis­sä pitkään viihtyvät, mut ans kat­too ny, sanos tamberelaine.

    ***

    Niin tai näin, nouseeko kenellekään em. liikkeistä ensim­mäisek­si mieliku­va kaup­pakeskuk­ses­ta jol­la menee vah­vasti — ja joiden liiketiloi­hin pääsyä uudet men­estyvät yri­tyk­set ja yrit­täjät ovat malt­ta­mat­tom­i­na jonottamassa?

    Pienenä val­on­pilka­h­duk­se­na pidän toki Star­bucksin saamista Itik­sen kaup­pakeskuk­seen, mut­ta saa­pa nähdä kuin­ka kauan brändiään tarkoin suo­jel­e­va kaf­fi­la pitää hyvänä altistaa frap­pu­ci­noa maiskut­tel­e­van klien­teel­in­sä Tallinnanaukion jokapäiväiseen spon­taanisti syn­tyvään iloiseen karkelointiin.

    Itsel­leni ko. kaf­fi­la ei tuo lisäar­voa kun en ole tähänkään asti kokenut vierailun väärtiksi.

    Ymmär­rän kaup­pakeskuk­sis­sa tapah­tu­vaa kaf­filoin­ti­tarvet­ta kyl­lä osit­tain, mut­ta en ymmär­rä, että ihmiset prefer­oisi­vat tre­f­fa­ta toisi­aan kiireet­tömästi kaup­pakeskusten kahvilois­sa. Mut­ta en väitä tun­te­vani tyyp­il­lisen shop­pail­i­jan mie­len­maise­maa kovinkaan hyvin. Ehkä shop­pailu on niin uuvut­tavaa, että se vaatii kahvia sään­nöl­lisin väli­a­join ja sil­loin se on paras­ta löy­tyä kaup­pakeskuk­sen sisältä.

    Kun itse koen halua kahvi­las­sa norkoilu­un, niin en hel­vetis­sä mihinkään kaup­pakeskuk­seen mene istuskelemaan.

    Ylipäätään ymmär­rän heikosti mik­si kukaan halu­aisi men­nä ns. ulos syömään kaup­pakeskuk­sen raflaan. Sil­loin ymmärtäisin jos se tosi­aan olisi ain­oa paik­ka jos­ta säädylli­nen rav­it­se­mus­li­ike löy­ty­isi, mut­ta esimerkik­si Helsin­gin palve­lu­tar­jon­tak­en­tässä en ymmär­rä moista taipumus ollenkaan.

    Kal­jaakaan ei ole Helsingis­sä mitään mieltä juo­da kaup­pakeskusten estab­lish­menteis­sa. Jos halu­aa juop­ua mah­dol­lisim­man edullis­es­ti mut­ta kuitenkin ihmis­ten ilmoil­la, niin Kallioon, mars — tai sit­ten johonkin lähiöka­pakkaan (tai lähiöostarikapakkaan).

    Jos taasen ryyp­pää maun ja seu­ran vuok­si, niin minkä ihmeen takia kukaan suun­taisi ostoskeskuk­seen kun keskus­ta ja Kallio on täyn­nä toinen tois­taan houkut­tel­e­vampia juottoloita?

    Sen tiedän minäkin, että työ­porukat eksyvät hajut­tomi­in sisä­sisäjuot­toloi­hin juurikin siitä syys­tä, että kun pitää löytää sel­l­ainen kapak­ka jonne jokainen espoolainenkin osaa — ja uskaltaa — suun­nistaa, niin sil­loin­han nämä ostoskeskusjuot­to­lat tup­paa­vat valikoitua aika luon­nol­lisik­si kohtauspaikoiksi.

    Onnea ja men­estys­tä toiv­otan Itik­sen kaup­pakeskuk­selle, mut­ta real­istin mieleen hiipii kyl­lä varsin kerettiläi­nen aja­tus, että mes­ta voipi jo piankin olla Pohjo­is­maid­en suurin lähin­nä etnistaus­tais­ten mikroyrit­täjien kansoittama…

    Mikä ei siis sinäl­lään kuul­losta ollenkaan hul­lum­mal­ta niiden kulut­ta­jien näkökul­mas­ta tarkastellen jot­ka ovat tarkko­ja rahois­taan ja/tai jot­ka ovat kaivan­neet jotain ihan muu­ta kuin suo­ma­laista oli­gop­o­lis­tista ketju“yrittämistä”. Itse edus­tan kulut­ta­jana näitä molem­pia katsantokantoja.

    Jos täl­lainen kehi­tys sal­li­taan, ja varsinkin jos sitä lähde­tään edis­tämään, niin Itik­sen kaup­pakeskus voisi vielä hyvinkin kokea uuden nousun — tai vähin­täänkin saa­da uuden­laisen elämän. 

    Parhaim­mil­laan siitä voisi tul­la suo­ras­taan tur­is­tiko­hde ja elämys­mat­ka mon­elle helsinkiläisellekin jos Itis muut­tuisi yhdek­si jät­timäisek­si kate­tuk­si basaariksi.

    Siinä olisi melkoinen kon­trasti — ja ennen kaikkea vai­h­toe­hto — tar­jot­ta­vana kiiltäväk­si puleer­a­tu­ille kauppakeskuksillemme.

    Basaari ei myöskään samal­la taval­la sitoisi asun­tokaavoit­ta­jien käsiä: se olisi help­po purkaa jos hom­ma ei lähdekään lentoon. 

    Tai vaik­ka lähtisikin, mut­ta prefer­oisimme siitäkin huoli­mat­ta istut­taa alueelle nyky­istä paljon enem­män asukkai­ta, niin kaup­pakeskus olisi helpom­pi purkaa — sekä halutes­sa uudelleen rak­en­taa — vaiheittain.

    Tsori, että länky­tys meni turhan pitkäksi…

  12. Cap­tain: toi sun tek­sti oli ihan asi­aa mut­ta yritä tiivistää vähän lyhyem­mäk­si ensi ker­ral­la. Tai vaik­ka osal­lis­tua johonkin novellikilpailuun;)

  13. R.Silfverberg:
    Cap­tain: toi sun tek­sti oli ihan asi­aa mut­ta yritä tiivistää vähän lyhyem­mäk­si ensi ker­ral­la. Tai vaik­ka osal­lis­tua johonkin novellikilpailuun;)

    Oma blo­gi on yhä niin san­otusti työn alla (olen kyl­läkin mak­sanut jo use­am­man vuo­den omas­ta anonymi­teetin varmis­ta­mas­ta domain­ista), mut­ta kuten niin usein elämässä, on aina niin paljon muu­ta johon on enem­män tai vähem­män pakko jotenkin reagoi­da enem­män tai vähem­män heti.

    Toisin sanoen kun­han vaan arki tästä wähän rauhoit­tuupi, niin sit­ten­hän sitä on aikaa täm­möistäkin harrastella…

    Eli the usu­al lies we keep telling ourselves. 🙂

  14. Cap­tain Awe­some, mitä vittua?
    Tuo kom­ment­ti on 5 ker­taa pidem­pi kuin kaik­ki muut yhteensä.

  15. En ole mis­sään vai­heessa uskonut, että suuria kaup­pakeskuk­sia olisi raken­net­tu var­ta vas­ten viihtyvyy­den vuok­si. Tärkein­tä niis­sä on luon­nol­lis­es­ti se, että ne ovat markki­na­t­aloudel­lis­es­ti toimivia tilo­jen omis­ta­jalle eli liiketi­lat ovat mah­dol­lisim­man täysiä. Jos yksit­täiset yri­tyk­set välil­lä kärähtävät poh­jaan, sil­lä ei ole merk­i­tys­tä, jos uusia saa samoi­hin tiloi­hin. Viihtyvyyt­tä tarvit­see siis olla vain sel­l­ainen min­im­imäärä, että kau­pal­liset edut eivät kär­sisi sik­si, että mak­sukyky­isim­mät asi­akkaat alka­isi­vat väl­tel­lä kohdet­ta. On vaikea kek­siä Suomes­sa kau­pal­lista käyt­töä varten tur­boahde­tumpaa paikkaa kuin Itäkeskus, kos­ka sen liiken­ney­hteyk­siä palvel­e­vat joka suun­taan menevät val­tati­et ja paik­ka on edelleen Suomen ain­oa metrolin­jo­jen risteysasema.

    Jos yhteiskun­ta myöhem­min muut­tuu vähäisem­pää kon­sumeris­mia suo­si­vak­si, sopeu­tu­mi­nen tapah­tuu sil­loin. En usko, että kaup­pakeskuk­sien purkami­nen tai niiden käyt­tö­tarkoi­tusten muut­ta­mi­nen olisi mah­do­ton­takaan siinä vai­heessa kun niis­sä alkaa olla liikaa tyhjää tai huonoon kun­toon men­nyt­tä tilaa.

    Poli­it­ti­nen halu vähempään autois­tu­misen katalysoimaan suurkau­pal­lisu­u­teen on selvästi nähtävis­sä monis­sa Helsin­gin kaupun­gin päät­tävis­sä elimis­sä ja ilmeis­es­ti nykyään jo useim­mis­sa val­tu­us­to­ryh­mis­sä. Kak­si merkit­tävää vas­tavoimaa kuitenkin on ole­mas­sa, ensin­nä se, ettei hel­pos­ta rahas­ta voi kieltäy­tyä lop­ut­tomi­in ja toisek­si Helsin­gin ulkop­uo­li­nen Suo­mi, joka on valmis käyt­tämään järe­itäkin ekstrakaupung­in­val­tu­us­tol­lisia keino­ja, kuten kansalaisa­loit­tei­ta, rahakkai­ta etu­jär­jestöjä ja maakun­takaavoihin vetoavia kaavaval­i­tuk­sia Helsin­gin alueel­la sijait­se­van tärkeim­män maantie‑, vesili­ikenne- ja lentoli­iken­nein­fra­struk­tu­urin suo­jelemisek­si myös muun Suomen tarpeisiin.

  16. Mikko Num­melin:
    Jos yksit­täiset yri­tyk­set välil­lä kärähtävät poh­jaan, sil­lä ei ole merk­i­tys­tä, jos uusia saa samoi­hin tiloihin.

    Jos yhteiskun­ta myöhem­min muut­tuu vähäisem­pää kon­sumeris­mia suo­si­vak­si, sopeu­tu­mi­nen tapah­tuu silloin.

    Toisin sanoen edu­s­tat näke­mys­tä, että asioi­hin on syytä yrit­tää vaikut­taa vas­ta kun on aivan pakko.

    Tämä on valitet­ta­van yleinen läh­estymistapa kos­ka muu­tok­set pelot­ta­vat ihmisiä.

    Ikävä kyl­lä täl­laisen dok­tri­inin ortodoksi­nen omak­sum­i­nen tekee mah­dot­tomak­si kaupun­gin yrit­tää luo­da nahkansa uudelleen, siis tul­la nyky­istä paljon huokut­tel­e­vam­mak­si, eläväisem­mäk­si, kivem­mak­si, jne. _paljon nopeammin_ minkä “lais­sez-faire” meno mahdollistaa.

    Tai pitäisi sanoa: ehkä mahdollistaa.

    Because that’s a big if.

    Onhan se melkoista itsen­sä huiput­tamista uskotel­la ikään kuin asioil­la ja ilmiöil­lä ei tup­paisi pääsään­töis­es­ti kuitenkin ole­maan jonkin­lainen win­dow of opportunity.

    Kyl­lähän allekir­joit­ta­neestakin voisi vielä teo­ri­as­sa tul­la myöhempi­en aiko­jen Kurt Cobain 2.0, mut­ta reaal­i­maail­man kanssa täl­laisil­la fan­ta­sioil­la ei ole mitään tekemistä.

    Ei 50-vuo­tias kalju­un­tu­va ukon­rahjus enää nais­ten päätä saa kään­tymään, eikä hän luul­tavasti enää myöskään kykenisi tavoit­ta­maan nuoren ihmisen vim­maista tarvet­ta angsta­ta aiwan kaikesta mahdollisesta.

    Tun­nut myös ole­van edelleen kovin vaku­ut­tunut siitä, että Itis on pait­si vetovoimainen täl­lä het­kel­lä, on sitä myös tule­vaisu­udessa (viit­taan tässä ennen kaikkea kah­den uuden mas­si­ivisen kaup­pakeskusten tulosta aiheutu­vaan kil­pailun kiristymiseen).

    Suvait­seeko Oraakke­li valaista meitä kuol­e­vaisia viisaudel­laan miks Itik­sen tule­vaisu­us on tur­vat­tu? Vai onko tämä vaan puh­das uskon asia?

    Itse­hän olen pyrkinyt tar­joa­maan numero­dataa väit­teit­teni tuek­si. Mis­tä sin­un var­muus puolestaan mah­taa olla peräisin…?

    Kaupun­ki myös voi — ja omas­ta mielestäni sen pitäisikin — aset­taa viihtyvyy­delle paljon enem­män pain­oar­voa mis­tä puh­taasti kau­palli­nen toim­i­ja luon­nol­lis­es­ti olisi aina ensim­mäisenä valmis tinkimään.

    Tuol­laisel­la ajat­te­lu­taval­la saisimme jatkos­sakin yhtä karmeaa kaupunkiku­vaa sekä liiken­teel­lisiä ratkaisu­ja aikaisek­si kuin, niin, mitä suo­ma­laisen autois­tu­misen kul­tavu­osikymmenet ovat aiheut­ta­neet — ja aiheut­tanevat vielä pitkään.

    Good thing much?

    Jatkan keskustelua mielelläni.

    Ystäväl­lis­es­ti,
    Kapteeni

  17. Nos­to.

    Niin­hän se meni kuten aav­is­telinkin: Kulosaaren ostari lanataan kokon­aan mata­lak­si ja tilalle nousee ostari-asuin­ta­lo (5krs, joista 4 asuinkäytössä) ja kak­si muu­ta asuin­taloa (7krs).

    Kulosaaren mafia sai tah­ton­sa läpi: ” uusi rak­en­t­a­mi­nen on hie­man aiem­min kaavail­tua matalampaa. ”

    Ulla­tus.

    Keskustelus­sa oli kyl­lä ehdotet­tu paljon korkeam­paakin rak­en­tamista… Mut­ta valikoi­va kuulo.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Notify me of followup comments via e-mail. You can also subscribe without commenting.