Päästövähennyksissä haaskataan valtavasti rahaa — paitsi Suomessa

Ener­giauuti­sis­sa oli hätkähdyt­tävä artikke­li päästövähen­nys­ten kus­tan­nuk­sista. Suo­mi on käyt­tänyt vähen­net­tyä hiilid­iok­sidi­ton­nia kohden 27 euroa ja Ruot­si 1300 euroa. Hölmöin on ollut Ran­s­ka, joka on käyt­tänyt peräti 1400 euroa. EU:n keskiar­vo on 400 euroa/tonni. Artikke­li perus­tuu ital­ialaisen tohtori Car­lo Stag­naron tutkimuk­seen. 

Vähen­netyn hiilid­iok­sidi­ton­nin hin­ta eri EU-maissa

Rahaa on siis men­nyt paljon, mut­ta vaiku­tuk­set ovat olleet vähäisiä. Siis tämän tutkimuk­sen mukaan. Luon­to ei täl­lais­es­ta tehot­to­muud­es­ta kiitä, mut­ta jotkut muut kiit­tävät. Johonkin tasku­un nuokin rahat ovat menneet.

En pysty otta­maan kan­taa itse tutkimuk­seen, kos­ka juuri nyt ei ole aikaa lukea 170-sivuista raport­tia läpi. Uutisen mukaan Atag­naro arvostelee uusi­u­tu­van ener­gian sub­ven­tomista sen sijaan että verotet­taisi­in hiilid­iok­sidipäästöjä. Ihan ilman yhtään havain­to­ja voidaan pelkän teo­ri­an poh­jal­ta päätel­lä, että valit­tu tukipoli­ti­ik­ka tuot­taa täl­laista tehot­to­muut­ta. Onko tehot­to­muus noin val­tavaa, sitä en osaa sanoa.

Päästöikeuk­sille min­im­i­hin­ta tai sen tilalle hiilidioksidivero

Stag­naron mukaan EU:n viral­liselta poli­ti­ikalta, päästökau­pal­ta, on viety terä, kun mas­si­ivi­nen uusi­u­tu­van ener­gian sub­ven­tio on alen­tanut päästöoikeu­den hin­nan tasolle, jos­sa se ei ohjaa enää mitään.

Tilanteessa on kak­si ongel­maa:  tehdään kus­tan­nuste­hot­to­mia toimia ja jätetään halpo­ja ja hyvin tehokkai­ta toimia tekemättä.

Jälkim­mäi­nen ongel­ma on ilmas­ton kannal­ta pahempi. Se on ratkaistavis­sa sil­lä, että pan­naan päästöoikeudelle min­im­i­hin­ta – vaikka­pa aluk­si 30 €/tonni. (Oma tavoit­teeni olisi 100 €/tonni) Las­ke­taan liik­keelle vain se määrä päästöoikeuk­sia, jot­ka menevät sil­lä hin­nal­la kau­pak­si. Tämä on myös vält­tämätön­tä, jot­ta tuos­ta uusi­u­tu­vien tukemis­es­ta ylipään­sä olisi jotain hyö­tyä. Muuten­han se kumoutuu päästöoikeu­den hal­van hin­nan kaut­ta sil­lä, että muut toimet laiminlyödään.

Stag­naro pitää hiilid­iok­sidi­veroa päästökaup­paakin tehokkaam­pana. Tämä min­im­i­hin­ta on aika tarkkaan sama kuin vero.

Tukipoli­ti­ikalla on muitekin päämääriä kuin väl­itön päästö­jen vähentäminen

Edel­listä ongel­maa – tehot­to­mia toimia – ei ehkä halu­takaan ratkaista, kos­ka uusi­u­tu­vien tuel­la on mui­ta päämääriä kuin ilmas­ton pelastaminen.

Alue­poli­ti­ik­ka. Suomes­sa met­säen­er­gian suosimi­nen on ennen kaikkea alue­poli­ti­ikkaa. Ilmastopoli­ti­ikkana se ei ole eri­tyisen hyvää, kos­ka met­säen­er­gia on uusi­u­tu­vaa vain melko pitkäl­lä aikavälil­lä ja maa­pal­lo pitäisi pelas­taa nopeasti. Se on teho­ton­ta ilmastopoli­ti­ikkaa, mut­ta haja-asu­tusaluei­den tukimuo­tona niitä järke­vimpiä. Kun­nol­lis­ten van­ho­jen met­sien ystävänä min­ua tosin vähän surettaa.

Ei tukea ydin­voimalle. Päästökaup­paa keskeisenä keinona ei ole halut­tu myöskään, kos­ka se nos­taa ydin­voiman kan­nat­tavu­ut­ta. Tässä on nyt ainakin teo­reet­ti­nen ongel­ma. Jos halu­taan vas­tus­taa ydin­voimaa, kan­nat­taa verot­taa ydin­voimaa, jos rah­keet eivät riitä sen suo­ralle kieltämiselle. Näin on tehty Ruot­sis­sa ja ydin­voimaloi­ta onkin sul­jet­tu.  (Jos Stag­naro joskus päivit­tää tutkimuk­sen­sa, Ruotsin päästövähen­nys­ten hin­ta nousee entis­es­tään, kun ydin­voimaloiden sulkemisen vaiku­tus tulee mukaan.)

Uuden teknolo­gian syn­nyt­tämi­nen.  Sak­sas­sa aurinkoen­er­gian tuki on men­nyt vähän lapas­es­ta, kun tul­ti­in luvan­neek­si niin korkea syöt­tö­tar­if­fi, että paneel­ien hin­to­jen rom­ahdet­tua se on val­ta­va ylikom­pen­saa­tio, eivätkä oikeu­sop­pi­neet hyväksy lupauk­sen peru­mista. Ilman tätä tukea aurinkoen­er­gia ei kuitenkaan olisi kehit­tynyt sel­l­aisin harp­pauksin kuin se on kehit­tynyt. Aluk­si hehku­lamp­pu­jen kieltämi­nen tun­tui aivan hölmöläisen hom­mal­ta, mut­ta se ponkaisi sel­l­aisen tuoteke­hi­tyk­sen, että hehku­lamp­pu­ja ei paljon enää myytäisi, vaik­ka kiel­to kumottaisiin.

Juuri nyt olemme tilanteessa, jos­sa sähköau­toi­hin siir­tymäl­lä vähen­täisimme päästöjä noin 1000 euron ton­ni­hin­nal­la, mut­ta voimakkaan sub­ven­tion kaut­ta sähköau­tot kuitenkin yleistyvät, markki­nat kehit­tyvät ja teknolo­gia para­nee. Siinä sivus­sa myös kaupun­ki-ilma puhdis­tuu. On jo liik­keel­lä esi­tyk­siä, että siir­tymäkau­den jäl­keen kaupungeis­sa saisi ajaa vain sähköau­toil­la, kos­ka niiden suurin hyö­ty on puh­das hen­gi­tysil­ma kaupungeissa.

= = = =

Suo­mi saa siis kiitos­ta Viron ohel­la ain­oana jotenkin järken­sä tässä säi­lyt­täneenä. En siis ole lukenut itse raport­tia. Sik­si en osaa sanoa, mis­sä määrin tässä on kyse siitä, että Suo­mi on kohden­tanut voimavarat kus­tan­nuste­hokkaisi­in toimi­in ja mis­sä määrin siitä, että on vain tehty niin vähän.

Jos ajat­telemme, että ylim­i­toitet­tu tuki uusi­u­tu­val­la ener­gialle on peruste­lu­ta teknolo­giatukea alalle, Suomen säästäväisyyt­tä voi pitää myös vapaamatkustajuutena.

53 vastausta artikkeliin “Päästövähennyksissä haaskataan valtavasti rahaa — paitsi Suomessa”

  1. Ran­s­ka on kor­van­nut hiiltä ydin­voimal­la. Ei voi olla noin kallista. Sak­sa on kor­van­nut ydin­voimaa hiilel­lä. Miten sille las­ke­taan ver­tailukelpoinen kustannus?

  2. Aika lail­la vihreät ovat olleet tääl­läkin vinku­mas­sa “syöt­tö­trar­if­fin” eli suomek­si sub­ven­tion perään. Ja mitä ydin­voimaan tulee, niin mika idea siinä veron lait­tamisel­la ydin­voimalle oikein on? Pait­si, että ydin­voiman vas­tus­t­a­mi­nen on vihreille uskonkap­pale. Aikoinaan “ener­gian­säästölamp­pu­ja” eli van­ho­ja lois­te­lamp­pu­ja hehkeutet­ti­in. Ei siitä ollut kuin hyvin lyhit aika (tosin sen ver­ran pitk­lä, että “käytän­nössä ikuiset” lam­put oli­vat zipan­neet jo mon­en ker­taan), kun led­it tuli­vat tilalle. Jot­ka muuten olis­vat tulleet ilman mitään hehkulamppukieltoja.

  3. Jos joku halu­aa van­ho­ja met­siä suo­jel­la niin sit­ten vaan met­säkaupoille ja odot­taa aikansa niin saa mitä haluaa.

  4. Mie­lenki­in­toisia havain­to­ja sekä tutkimuk­ses­sa että blo­gia­r­tikke­lis­sa. Mitä asialle pitäisi tehdä? Ehkä uskallat ottaa kan­taa tähänkin.

    * Vihreät ovat kan­nat­ta­neet tukea uusi­u­tuville. Val­tion kannal­ta olisi taloudel­lisem­paa kerätä mak­su­ja fossiilisilta.

    * Vihreät ovat tuke­neet Suomes­sa met­säen­er­gian lisä­val­jas­tamista. Ei tämäkään kuu­os­ta kovin luon­toys­täväl­lis­es­tä, eikä jar­ru­ta fos­si­ilis­ten käyttöä.

    * Vihreät ovat vas­tus­ta­neet ydin­voimaa. Koskiko väite “päästökaup­paa keskeisenä keinona ei ole halut­tu myöskään, kos­ka se nos­taa ydin­voiman kan­nat­tavu­ut­ta” vihre­itä vai keitä? En ole tuol­laista perustelua aiem­min kuullut.

    * Tuki uusi­u­tu­van ener­gian _tuotannolle_ ei ole tukea uusi­u­tu­van ener­gian _tutkimukselle_. Jälkim­mäi­nen on järkevää, edelli­nen ei niinkään.

    Järkevin ja tehokkain tapa ajaa fos­si­il­isia päästöjä alas olisi yksinker­tais­es­ti päät­tää alasajon tahti, ja sit­ten yksinker­taisim­mil­laan lätkäistä päästöille hiiliv­eroa (ja hiil­i­t­ulle­ja) sen ver­ran, että tuo­hon vauhti­in päästään. Aika suo­ravi­ivaista ja help­poa. Poli­it­ti­nen tah­to vain puuttuu.

  5. antti:
    Jos joku halu­aa van­ho­ja met­siä suo­jel­la niin sit­ten vaan met­säkaupoille ja odot­taa aikansa niin saa mitä haluaa.

    Hyvä ehdo­tus. Tämä olisi hyvä vai­h­toe­hto hybridi­au­to­jen ostelulle, lat­tekahveille, uudelle asun­nolle ja loma­matkoille. Onko pal­stan luk­i­jois­sa vihre­itä, jot­ka oli­si­vat näin tehneet? Ehkä myös tuki Luon­non­per­in­tösäätiöille tai vas­taav­ille kelpaa.

    Toki val­tionkin toimen­piteitä kai­vataan, mut­ta vihreät pain­ot­ta­vat usein yksilö­ta­son val­is­to­ja. Tässä olisi yksi erit­täin toimi­va sellainen.

  6. “Stag­naro pitää hiilid­iok­sidi­veroa päästökaup­paakin tehokkaampana.”
    Vielä tehokkaampi olisi tähän yhdis­tet­ty hiilid­iok­sid­i­t­ul­li. Siis olisi kan­sain­vä­li­nen jär­jestelmä, johon liit­tyvil­lä mail­la on käytössä CO2-vero. Nämä maat ottaisi­vat CO2-tul­li­mak­sun sel­l­ai­sista tuot­teista, jot­ka tuo­daan jär­jestelmään kuu­lumat­tomista maista. Tul­li olisi veroa suurem­pi, jot­ta se kan­nus­taisi liit­tymään tähän jär­jestelmään. Tuot­to­ja voisi ohja­ta vaikka­pa päästöjä vähen­tävi­in R&D‑hankkeisiin ja investointeihin.

  7. Maako­htainen tarkastelu ei kuvaa oikeas­t­aan yhtään mitään.

    Olete­taan Fin­grid ilman pul­lonkaulo­ja. Ruot­si vält­telee CO2-päästöjä investoimal­la tuulipuis­toon. Tuulipuis­ton tuot­ta­ma sähkö viedään Suomeen ja Tan­skaan jos­sa se syr­jäyt­tää fossiilisia.

    Ruot­sis­sa CO2-päästöt eivät laske lainkaan, ja kustannus/tonni on ääretön. Suomes­sa ja Tan­skas­sa CO2-päästöt laske­vat ilman kustannuksia.

    Kan­nat­taako ruot­salaisia moit­tia kos­ka käyt­tävät ylen­palt­tisia resursse­jaan “tehot­tomasti” pienen­tääk­seen naa­puri­val­tioiden CO2-päästöjä? Entäpä jos olete­taan etteivät CO2-molekyylit suos­tukaan pysymään naa­puri­val­tioiden rajo­jen sisäpuolella?

  8. “Suo­mi on käyt­tänyt vähen­net­tyä hiilid­iok­sidi­ton­nia kohden 27 euroa ja Ruot­si 1300 euroa.” Samal­la jätetään käyt­tämät­tä noin 6 euron toimia, kos­ka sen ver­ran päästö­ton­ni on mak­sanut. Nos­ta­mal­la hin­ta 7 euroon tai lisäämäl­lä 6 euroon 1 euron vero saataisi­in hin­naksi 7 euroa 27 euron sijas­ta. Hölmöläisiä ollaan Suomes­sakin, kun käytetään muu­ta kuin hait­tavero­ja. Sil­lä vain sat­tuu saa­maan ääniä, joten kaik­ki puolueet kan­nat­ta­vat sitä, tosin eri toimin. Vihreis­sä on aika mon­ta hait­taveron kan­nat­ta­jaakin, per­su­is­sa ehkä eniten vas­tus­tus­ta, muis­sa riip­puu enem­män tapauksesta.

  9. Mik­si ydin­voimaa pitää erik­seen vas­tus­taa, jos kaik­ki muu kuten CO2-päästökaup­pa johtaa siihen että sitä raken­netaan lisää? Suomes­sa on esimerkik­si hyvä tur­val­lisu­uskult­tuuri ja ei ollenkaan luonnonkatastrofeja.

  10. Mikä osa tieli­iken­teen ilman­laat­ua heiken­tävistä päästöistä tulee (1) renkaista ja tien­pin­nas­ta jauhau­tu­vista pien­hiukka­sista, (2) typ­piok­sidista, hillimonok­sidista, otson­ista yms. epäor­gaani­sista kaa­suiat, ja (3) orgaani­sista hai­h­tu­vista kaa­su­ista (jot­ka osin myös vaikut­ta­vat uusien pien­hiukkas­ten syntyyn)?

    Sähköau­tot pois­ta­vat ryh­mät 2 ja 3 kokon­aan, mut­teivät auta ryh­mään 1. Ja käsit­tääk­seni ryh­män 2 ja 3 saastei­ta tulee diese­leistä monin ver­roin enem­män kuin ben­sa-autoista? Kumpi aut­taisi enem­män, kaikkien ben­sa-auto­jen kor­vaami­nen sähköau­toil­la, vai kaikkien diesel-auto­jen kor­vaami­nen bensa-autoilla?

  11. Rolling Heurlin: Ja mitä ydin­voimaan tulee, niin mika idea siinä veron lait­tamisel­la ydin­voimalle oikein on?

    Ei kai mitään ideaa, ja ruot­salaisetkin siitä vih­doin luopui­v­at.

    Jos halu­aa uskoa salali­it­toi­hin, yksi seli­tys on että Ruot­sis­sa halutaan/haluttiin ulko­maiset toim­i­jat pois markki­noil­ta sähkön hin­nan tukemisek­si. Val­tio-omis­teisen yhtiön (Vat­ten­fall) mak­sama “vero” on viime kädessä mikkihiirirahaa.

    Toinen seli­tys on että punav­ihreä tarve ydin­voiman vas­tus­tamiseen piti kanavoi­da johonkin joka tuot­taa mah­dol­lisim­man vähän vahinkoa, ja sijaiskär­si­jöik­si jou­tu­i­v­at For­tum ja EON.

    Ruot­sis­sa on muuten niin vähän fos­si­ilista sähkön­tuotan­toa (kovim­mil­la pakkasil­lakin luokkaa 9%, ja esimerkik­si juuri nyt 2.4%) ettei hiilid­iok­sidi­vero tai päästöoikeuk­sien hin­ta enää vaiku­ta sikäläisen sähkön­tuotan­non keskimääräisi­in CO2-päästöi­hin oikeas­t­aan sitä eikä tätä.

  12. Nyt tehdään Espooseen reikää, jos­ta saadaan ilmaista läm­pöen­er­giaa. Tarvi­taan vain sähköä pump­pui­hin, jot­ka kier­rät­tävät läm­mön asi­akkaille. Tun­tuu siltä, että tästä junas­ta vihreät ovat pudon­neet. Pitäisi seu­ra­ta aikaa, eikä mure­htia hintoja.

  13. Pekka Pietilä:
    Nyt tehdään Espooseen reikää, jos­ta saadaan ilmaista lämpöenergiaa. 

    Ei se ole ilmaista, kun sen reiän poraami­nen mak­saa julmetusti.

    Mut­ta kan­nat­taako­han tuol­laista koereikää pora­ta nimeno­mais­es­ti pääkaupunkiseudulle?

    “Switzerland’s ambi­tious ener­gy plans were recent­ly dis­rupt­ed by a 3.6 mag­ni­tude earth­quake in St Gallen

    The quake was caused by a geot­her­mal drilling project, which has tem­porar­i­ly been halt­ed pend­ing fur­ther investigation.”

    http://www.euronews.com/2013/07/29/geothermal-plans-halted-after-earthquake/

    Suo­ma­laises­sa kalliop­erässä on tietenkin epä­to­den­näköistä että tuol­laista tapah­tu­isi, mut­ta silti. Onko nyt ihan var­ma että kan­nat­taa tes­ta­ta koko maan ylivoimais­es­ti väkirikkaim­mal­la, kalleim­mal­la ja tärkeim­mäl­lä alueel­la? Entä mikä on tilanne 20v kulut­tua kun kalliop­erä jääh­tuu? Voiko siitä tul­la järistyk­siä läm­pöli­ikkei­den takia?

    En vas­tus­ta geom­läm­pöä, mut­ta oikeasti, mik­si on pakko tehdä aivan ensim­mäi­nen reikä pks? Mik­sei vaik­ka Turkuun? 😉

    https://planeetta.wordpress.com/2016/02/22/geoterminen-lampo-pintaa-syvemmalta/

  14. spot­tu:Kan­nat­taako ruot­salaisia moit­tia kos­ka käyt­tävät ylen­palt­tisia resursse­jaan “tehot­tomasti” pienen­tääk­seen naa­puri­val­tioiden CO2-päästöjä? 

    Tietenkin. Jos he oli­si­vat käyt­täneet rahansa järkeväm­min, esimerkik­si osta­mal­la päästöoikeuk­sia, CO2-määrät oli­si­vat vähen­tyneet eikä vain päästöoikeuk­sien hin­ta laskenut.

    Entäpä jos olete­taan etteivät CO2-molekyylit suos­tukaan pysymään naa­puri­val­tioiden rajo­jen sisäpuolella?

    Nii-in, tuo onkin hyvä syy mik­si rahan haaskaa­jia pitääkin moit­tia. Jos CO2-molekyylit pysy­i­sivät siel­lä mis­sä syn­tyvät, tehot­tomien vähen­täjien tehot­tomat toimet eivät olisi mei­dänkin ongelmamme. 

    En minä ymmär­rä mik­si on parem­pi vähen­tää päästöjä mah­dol­lisim­man kalli­il­la kuin hal­val­la. Jos tehdään hal­val­la, samal­la rahal­la saa paljon suurem­mat vähen­nyk­set aikaan. 

    Mitään ongel­maa­han ei olisi, jos päästövähen­nyk­sien kanssa ei olisi niin jul­met­tu kiire. Mut­ta kun on kiire, päästöjä pitäisi saa­da alaspäin mah­dol­lisim­man nopeasti ja se taas tarkoit­taa, että niitä pitää vähen­tää mah­dol­lisim­man tehokkaasti ja mah­dol­lisim­man halvalla.

    Esimerkik­si nuo haaskatut rahat olisi voitu käyt­tää tehokkaam­min vas­taavien päästövähen­nys­ten saavut­tamiseen JA yli­jääneel­lä rahal­la olisi voin­ut vaikka­pa ostaa päästöoikeuk­sia. Nuo päästöoikeudet oli­si­vat olleet suo­raan pois ilmakehästä.

  15. Sylt­ty: Tietenkin. Jos he oli­si­vat käyt­täneet rahansa järkeväm­min, esimerkik­si osta­mal­la päästöoikeuk­sia, CO2-määrät oli­si­vat vähen­tyneet eikä vain päästöoikeuk­sien hin­ta laskenut.

    Ehkä siinä hypo­teet­tises­sa rin­nakkaistodel­lisu­udessa jos­sa päästökaup­pa toimii. Puh­taille markki­naide­olo­geille riit­tänee moraal­isäteily mut­ta minus­ta on muka­va että jos­sain ajatel­laan vähän prag­maat­tisem­min. Väärin sammutettu?

    Toisek­seen, käyte­ty­il­lä mittareil­la tuo toimen­pide näyt­täy­ty­isi aivan yhtä tehot­tomana kos­ka Ruotsin sähkön­tuotan­non CO2-päästöt eivät päästöoikeuk­sien ostamis­es­ta alene.

    Lop­ul­ta ei ympäristön kannal­ta ole juurikaan eroa sil­lä käytetäänkö Ruot­sis­sa tuotet­tu päästötön sähkö Tornion teräste­htaal­la vai muu­ta­ma kilo­metri län­nem­pänä Ruotsin puolel­la vaik­ka val­i­tut mit­tar­it väit­täi­sivät toista.

    Kun Ruot­si on hoi­tanut sähkön­tuotan­non CO2-päästön­sä käytän­nössä nol­laan jo 70-luvul­ta alka­en, on pohjo­is­maisen sähkö­markki­nan luon­teen huomioon ottaen luon­nol­lista että päästö­va­paan sähkön­tuotan­non lisäämi­nen Ruot­sis­sa syr­jäyt­tää fos­si­ilista sähkön­tuotan­toa naa­puri­mais­sa kun Ruot­sis­sa ei enää ole mitä syrjäyttää.

  16. spot­tu: Kun Ruot­si on hoi­tanut sähkön­tuotan­non CO2-päästön­sä käytän­nössä nol­laan jo 70-luvul­ta alka­en, on pohjo­is­maisen sähkö­markki­nan luon­teen huomioon ottaen luon­nol­lista että päästö­va­paan sähkön­tuotan­non lisäämi­nen Ruot­sis­sa syr­jäyt­tää fos­si­ilista sähkön­tuotan­toa naa­puri­mais­sa kun Ruot­sis­sa ei enää ole mitä syrjäyttää.

    Siis jos ruot­salaiset rak­en­taisi­vat lisää siir­toka­p­a­siteet­tia vien­tiä varten. Niin tyh­miä eivät edes ruot­salaiset ole että mak­saisi­vat omille tuulivoimalay­htiöilleen siitä että tuup­paa­vat ilmaista sähköä naa­puri­mai­hin. Ai niin, Suo­mi mak­saa tukea Ahve­nan­maan tuulivoimaloille jot­ka sit­ten vievät sähkön käytän­nössä ilmaisek­si Ruotsiin.

  17. spot­tu:päästö­va­paan sähkön­tuotan­non lisäämi­nen Ruot­sis­sa syr­jäyt­tää fos­si­ilista sähkön­tuotan­toa naa­puri­mais­sa kun Ruot­sis­sa ei enää ole mitä syrjäyttää.

    Jon­ka vuok­si se kan­nat­taakin tehdä tehottomasti?

    Ei se ruot­salais­ten tuulivoima ole sen halvem­paa kuin muual­lakaan, mut­ta sitä on niin kiva tukea. Siinä olet oike­as­sa että Ruotsin kohdal­la palk­ki on harhaan­jo­hta­va, mut­ta ei se sitä tarkoi­ta ettei asioi­ta voi tehdä järkevämmin.

    Uusi­u­tu­vien sub­ven­toimi­nen ihan vaan kos­ka ne ovat uusi­u­tu­via, tuot­taa mak­si­maalisen määrän uusi­u­tu­via, ei mak­si­maal­ista määrää päästövähennyksiä.

    Ehkä siinä hypo­teet­tises­sa rin­nakkaistodel­lisu­udessa jos­sa päästökaup­pa toimii. 

    Tarkoi­tatko että osta­mal­la päästöoikeuk­sia ei oikeas­t­aan ostakaan päästöoikeuk­sia? Jos ostaa päästöoikeuk­sia, niin kyl­lä ne ovat markki­noil­ta pois. Jos ei ole niin mik­si päästöoikeuk­sien vähen­tämistä on vastustettu? 

    Täl­läkin blogilla tois­tel­laan ker­ta toisen­sa jäl­keen että “päästökaup­pa ei toi­mi”. Joku voisi nyt vih­doinkin ker­toa seikkaperäis­es­ti perustellen, minkä takia hänen mielestän­sä päästökaup­pa ei toi­mi. Päästöoikeuk­sien hal­pa hin­ta ei ole mikään perustelu päästökau­pan toim­i­mat­to­muudelle, kos­ka kau­pan ideana ei ole tuot­taa kalli­ita päästöoikeuk­sia, vaan vähen­tää hiilid­iok­sidipäästöjä. Jos val­tiot polt­ta­vat rahaa umpi­tyh­myyk­sis­sään kaiken­maail­man aurinkovoimi­in, niin se ei kyl­lä ole päästökau­pan vika.

    Jos päästöt vähenevät kuten on suun­nitel­tu niin päästökaup­pa toimii juuri niin kuin pitäisikin. Eivätkö ne vähene? Eikö kat­tavu­ut­ta ole tarpeeksi?

  18. antti: Siis jos ruot­salaiset rak­en­taisi­vat lisää siir­toka­p­a­siteet­tia vien­tiä varten. Niin tyh­miä eivät edes ruot­salaiset ole että mak­saisi­vat omille tuulivoimalay­htiöilleen siitä että tuup­paa­vat ilmaista sähköä naapurimaihin.

    Suomeen tuo­daan Ruot­sista sähköä arkipäivisin suun­nilleen 2700MW tasaisel­la tehol­la suurim­man osan vuodes­ta. On makua­sia mil­lä sen tulk­i­taan ole­van tuotet­tu, mut­ta joka tapauk­ses­sa hin­ta on halvem­pi kuin tuulisähkön tuotantokustannukset.

    Ruot­si­in on raken­net­tu viime vuosi­na jotain 5500MW tuulivoimaa jota he eivät sinän­sä olisi tarvin­neet. Minus­ta tässä ei ole mitään tyh­mää. Type­r­iä sen sijaan ovat Nord­poolin pul­lonkaulat jot­ka johta­vat ydin­voimaloiden vajaakäyt­töön Ruot­sis­sa samaan aikaan kun Suomes­sa ja Tan­skas­sa tuote­taan sähköä fos­si­il­isil­la polttoaineilla.

  19. Väitet­tä, jon­ka mukaan tuki­aiset ja sään­te­ly oli­si­vat nopeut­ta­neet puh­taan teknolo­gian kehi­tys­tä, en usko ellei sille löy­dy parem­pi perusteluja. 

    Teo­reet­tis­es­ti ajatellen insen­ti­ivi kehit­tää vapaas­sa kil­pailus­sa pär­jäävää puh­das­ta ener­giate­knolo­giaa heikke­nee, jos tuki­aiset mah­dol­lis­ta­vat kil­pailun ole­mas­saolevil­la puh­tail­la ener­giate­knolo­gioil­la. Mik­si käyt­tää rahaa tuoteke­hi­tyk­seen, kun ole­mas­saol­e­van teknolo­gian valmis­t­a­mi­nen on kuin lupa painaa rahaa?

    Myös tuo väit­tämä hehku­lamp­pukiel­lon vaiku­tuk­ses­ta on vail­la todis­tu­saineis­toa. Niin san­otut ener­gian­säästölam­put tuli­vat kaik­ista puut­teis­taan huoli­mat­ta ehkä olla muu­ta­man vuo­den aiem­min markki­noille kuin mitä ne oli­si­vat tulleet, jos direk­ti­iviä ei olisi ollut. Oli kuitenkin hyvin tiedos­sa, että ne tuli­si­vat jäämään välikausite­knolo­giak­si, kos­ka perus­tutkimus oli mah­dol­lis­tanut led-teknolo­gian, joka kaik­il­ta omi­naisuuk­sil­taan on sekä hehku­lamp­pu­ja että ener­gian­säästölamp­pu­ja parem­pi. Käy mielessä, että suuret ener­gian­säästölamp­pu­valmis­ta­jat halu­si­vat loba­ta itselleen edes muu­ta­man vuo­den elin­ti­lan välikausite­knolo­giana, vaik­ka ympäristön ja kulut­ta­jien etu olisi ollut vai­h­taa hehkus­ta suo­raan ledeihin.

    Minus­ta nämä Osmon väit­teet ovat virheel­lisiä kos­ka ne liioit­tel­e­vat tuoteke­hi­tyk­sen ja aliarvioi­vat perus­tutkimuk­sen merkitystä. 

    Puh­taan teknolo­gian edis­tämisek­si olisi paljon tehokkaampi keino kuin markki­noiden vääristämi­nen, nimit­täin aka­teemisen perus­tutkimuk­sen tukem­i­nen. Sitä kan­natan vil­pit­tömästi ja olen valmis veron­mak­sa­jana sitä rahoit­ta­maan vähin­tään sil­lä sum­mal­la, mitä tähän syöt­tö­tar­if­fi­alan teko­hen­git­tämiseen menee.

  20. Marko Hami­lo: Väitet­tä, jon­ka mukaan tuki­aiset ja sään­te­ly oli­si­vat nopeut­ta­neet puh­taan teknolo­gian kehi­tys­tä, en usko ellei sille löy­dy parem­pi perusteluja.

    Tästä taitet­ti­in peistä jokin aika sit­ten, mut­ta voitko tarken­taa? Et usko, että tuki­aiset ovat vaikut­ta­neet puh­taan teknolo­gian (aurinkopa­neel­it) määrään, vai että tuo kas­vanut määrä on vaikut­tanut kustannustasoon? 

    (Min­un maail­mas­sani teol­lisen tuotan­non oppimiskäyrä on niin yleis­es­ti hyväksyt­ty asia, että jos joku on sitä mieltä, että se ei päde johonkin teol­lisu­u­de­nalaan, niin todis­tus­taak­ka putoaa kyl­lä hänen harteilleen.)

    Marko Hami­lo: Puh­taan teknolo­gian edis­tämisek­si olisi paljon tehokkaampi keino kuin markki­noiden vääristämi­nen, nimit­täin aka­teemisen perus­tutkimuk­sen tukeminen. 

    Ole­tan, että väit­teesi tuek­si pystyt hel­posti esit­tämään joitakin aka­teemisen perus­tutkimuk­sen läpimur­to­ja jot­ka ovat aiheut­ta­neet viime vuosien hin­tarom­ah­duk­sen aurinkopaneeleissa?

  21. Marko Hami­lo:

    Myös tuo väit­tämä hehku­lamp­pukiel­lon vaiku­tuk­ses­ta on vail­la todis­tu­saineis­toa. Niin san­otut ener­gian­säästölam­put tuli­vat kaik­ista puut­teis­taan huoli­mat­ta ehkä olla muu­ta­man vuo­den aiem­min markki­noille kuin mitä ne oli­si­vat tulleet, jos direk­ti­iviä ei olisi ollut. Oli kuitenkin hyvin tiedos­sa, että ne tuli­si­vat jäämään välikausite­knolo­giak­si, kos­ka perus­tutkimus oli mah­dol­lis­tanut led-teknolo­gian, joka kaik­il­ta omi­naisuuk­sil­taan on sekä hehku­lamp­pu­ja että ener­gian­säästölamp­pu­ja parem­pi. Käy mielessä, että suuret ener­gian­säästölamp­pu­valmis­ta­jat halu­si­vat loba­ta itselleen edes muu­ta­man vuo­den elin­ti­lan välikausite­knolo­giana, vaik­ka ympäristön ja kulut­ta­jien etu olisi ollut vai­h­taa hehkus­ta suo­raan ledeihin.

    CFL-lam­put tuli­vat markki­noille jo 80-luvul­la, hyvinkin 20 vuot­ta ennen mitään hehkulamppudirektiivejä.

    Voithan sinä vai­h­taa hehkus­ta suo­raan ledi­in, halo­geeni on hehku­lamp­pu ja niitä on kaup­po­jen hyl­lyt täynnä.

    Tutkimuk­sen tukemis­es­ta olen ihan samaa mieltä.

  22. Marko Hami­lo:
    Myös tuo väit­tämä hehku­lamp­pukiel­lon vaiku­tuk­ses­ta on vail­la todis­tu­saineis­toa. Niin san­otut ener­gian­säästölam­put tuli­vat kaik­ista puut­teis­taan huoli­mat­ta ehkä olla muu­ta­man vuo­den aiem­min markki­noille kuin mitä ne oli­si­vat tulleet, jos direk­ti­iviä ei olisi ollut. Oli kuitenkin hyvin tiedos­sa, että ne tuli­si­vat jäämään välikausite­knolo­giak­si, kos­ka perus­tutkimus oli mah­dol­lis­tanut led-teknolo­gian, joka kaik­il­ta omi­naisuuk­sil­taan on sekä hehku­lamp­pu­ja että ener­gian­säästölamp­pu­ja parem­pi. Käy mielessä, että suuret ener­gian­säästölamp­pu­valmis­ta­jat halu­si­vat loba­ta itselleen edes muu­ta­man vuo­den elin­ti­lan välikausite­knolo­giana, vaik­ka ympäristön ja kulut­ta­jien etu olisi ollut vai­h­taa hehkus­ta suo­raan ledeihin. 

    Ilman ns. hehku­lamp­pukiel­toa var­maankin oltaisi­in nähty sama kehi­tys, mut­ta olen­nais­es­ti hitaam­min. Hehku­lam­puis­sa ei ollut tapah­tunut mitään tuoteke­hi­tys­tä puoleen vuo­sisa­taan ja valmis­ta­jat oli­vat ajat sit­ten kuo­let­ta­neet investoin­nit. Tämän joh­dos­ta hin­tata­so oli alhainen. Kulut­ta­ja herkästi poimii ostosko­ri­in 50 sent­tiä mak­sa­van lam­pun 20 euron lam­pun sijaan, vaik­ka tietäisikin hal­van lam­pun ole­van käyt­töku­luil­taan kallis. Tun­net­tu­jen talousop­pi­en mukaan liian mata­la markki­nahin­tata­so tyre­hdyt­tää markki­noiden ja tuot­tei­den kehi­tyk­sen. Kun tuo 50 sentin vai­h­toe­hto pois­te­taan, on koti­talous­lamp­pu­jen hin­tata­so sel­l­ainen, joka kan­nus­taa valmis­ta­jia tuotekehitykseen.

    Nyt led-lamp­pu­jen hinta/laatutaso on niin hyvä, että kau­pat eivät pääse lopuista hehku­lamp­pu­varas­tois­taan eroon. Joten jälkivi­isas voi sanoa, että ham­straustalkoiden julis­ta­jat oli­vat väärässä.

    Myös ener­gian­säästölamp­pu on ympäristön kannal­ta hehku­lamp­pua parem­pi. Lisäk­si direk­ti­ivis­sä oli pitkä siir­tymäai­ka (halo­gee­ni­amp­pu­jen osalta menos­sa edelleen), joten mis­tään hätiköin­nistä ei ollut kyse.

  23. koomi­nen aja­tus ja nor­maalia poli­itikko­jen arro­ganssia olet­taa että EU lamp­pukiel­to vauhdit­ti led-lamp­pu­jen kehi­tys­tä, muu­toin minimaalisesti. 

    LED-lamp­pu­jen kehi­tyk­sessä on ratkot­tu peri­aat­teel­lisia fysikaal­isia ongelmia ja tuoteke­hi­tys syk­slit niin pitk­iä, että kukaan ei-tyh­mä yri­tysjo­hta­ja perus­taisi investoin­te­ja häi­lyvien poli­itikko­jen mielenliikkeisiin

    samanaikaisu­us ei ker­takaikki­aan indikoi kausaatiota.

  24. tcrown: Tästä taitet­ti­in peistä jokin aika sit­ten, mut­ta voitko tarken­taa? Et usko, että tuki­aiset ovat vaikut­ta­neet puh­taan teknolo­gian (aurinkopa­neel­it) määrään, vai että tuo kas­vanut määrä on vaikut­tanut kustannustasoon? 

    Tot­ta kai tuki­aiset ovat tuoneet saaris­ton täy­teen myl­lyjä, kun se ker­ran on kuin lupa painaa rahaa. Ja Sak­sas­sa tietysti pien­talo­ja omis­tavalle luokalle niitä aurinkopa­neele­ja on tul­lut keräämään rahaa, siinä ohes­sa fotoneja.

    Mut­ta ilman tuki­aisia ne eivät olisi siel­lä paikallaan. Kysymys kos­ki kehi­tys­tä, joka johtaa siihen että nämä teknolo­giat ovat joskus kan­nat­tavia ilman tukiaisiakin. 

    Tässä oli kak­si esimerkkiä. Ener­giate­hokkaan valais­tuk­sen uskot­ti­in kehit­tyneen sik­si, kun hehku­lam­put kiel­let­ti­in. Tuuli- ja aurinkovoiman uskot­ti­in kehit­tyneen sik­si, että niitä tuetaan.

    Suun­nilleen yhtä hyvin voisi sanoa että hehku­lam­put oli­si­vat kehit­tyneet ledeik­si anta­mal­la tuki­aisia valais­tuk­seen. Ja tuuli- ja aurinkovoi­mate­knolo­giat kehit­tyneet, jos ne olisi kiel­let­ty, elleivät ne ylitä jotain tiet­tyä teknistä hyötysuhdestandardia.

    (Min­un maail­mas­sani teol­lisen tuotan­non oppimiskäyrä on niin yleis­es­ti hyväksyt­ty asia, että jos joku on sitä mieltä, että se ei päde johonkin teol­lisu­u­de­nalaan, niin todis­tus­taak­ka putoaa kyl­lä hänen harteilleen.) 

    Tuotan­to on eri asia. Suuria määriä voi oppia tuot­ta­maan hie­man halvem­mal­la. Se on eri asia kuin paljon aiem­paa parem­paan hyö­ty­suh­teeseen kykenevän teknolo­gian kehit­tämi­nen. Tuet toden­näköisim­min kan­nus­ta­vat juuri kehit­tämään tehokkaam­paa van­han teknolo­gian tuotan­tote­knolo­giaa kuin kehit­tämään merkit­tävästi aiem­paa parem­pia teknologiaa.

  25. Tuo eri maid­en toteu­tunut päästövähen­nys­ten hin­ta ker­too jotain myös tule­vaisu­ud­es­ta: Hom­ma tulee muut­tumaan kalli­im­mak­si koko ajan, mitä suurem­pi osa ener­gias­ta saadaan dekar­bon­isoitua. Sähkön tuot­ta­mi­nen päästöt­tä on vielä suh­teel­lisen hal­paa ver­rat­tuna muun ener­gian dekar­bonosoin­ti­in. Ruot­sis­sa ja Ran­skas­sa sähkö on jo läh­es päästötön­tä, ei ole kuin kalli­ita keino­ja jäljellä. 

    Se on sit­ten toinen kysymys, miten esim. Ruotsin tuulivoima on tässä tutkimuk­ses­sa huomioitu. Ydin­voiman kor­vaami­nen tuulel­la ei vähen­nä päästöjä yhtään. Pidem­mälle vietynä se voi jopa lisätä päästöjä, kos­ka säädön tarve lisään­tyy, eikä nykyiset ydin­voimalat oikein taivu siihen.

    Jos poli­itikot tyy­ty­i­sivät aset­ta­maan vain rajat ja sen jäl­keen siir­tymään syr­jään antaen ammat­ti­lais­ten hoitaa lop­ut. Nyt nämä poli­it­tiset tuk­i­him­melit johta­vat tehot­to­muu­teen, eikä päästöt vähene. Mit­ta­ri­na €/tonni on var­maankin paras.

    Sähkö pitäisi hoitaa ydin­voimal­la, kos­ka se on edullis­in­ta. Sähkö on Euroopas­sa noin kol­ma­sosa ener­gias­ta ja puo­let ener­gian päästöistä. Sen toisen puolen kanssa on tekemistä aivan riit­tämi­in ilman nyky­istä tuuli- ja aurinkovoiman väkisinrakentamista.

  26. xyzzy:
    koomi­nen aja­tus ja nor­maalia poli­itikko­jen arro­ganssia olet­taa että EU lamp­pukiel­to vauhdit­tiled-lamp­pu­jen kehi­tys­tä, muu­toin minimaalisesti. 

    LED-lamp­pu­jen kehi­tyk­sessä on ratkot­tu peri­aat­teel­lisia fysikaal­isia ongelmia ja tuoteke­hi­tys syk­slit niin pitk­iä, että kukaan ei-tyh­mä yri­tysjo­hta­ja perus­taisi investoin­te­ja häi­lyvien poli­itikko­jen mielenliikkeisiin

    samanaikaisu­us ei ker­takaikki­aan indikoi kausaatiota.

    Poli­it­tiset päätök­set tot­takai syn­nyt­tävät uusia liike­toim­intamah­dol­lisuuk­sia. Valkoisen LEDin perus­tutkimus on tehty jo 20 vuot­ta sit­ten. Jos kiel­letään lam­put, jot­ka määräl­lis­es­ti vas­taa­vat yli 90% koti­talous­lamp­pu­jen myyn­nistä, on valmis­ta­jien intres­si tuoteke­hi­tyk­sen, tuotan­non ja jakelun tehostamiseen aivan toinen ver­rat­tuna siihen että mitään ohjaus­ta ei oltaisi tehty.

  27. Marko Hami­lo: Suuria määriä voi oppia tuot­ta­maan hie­man halvemmalla.

    Aurinkopa­neel­ien hin­nat ovat pudon­neet viimeisen kymme­nen vuo­den aikana reilusti yli puo­let. Jos nämä väit­teesi ovat tosia, tuo hin­nan pudo­tus voi olla peräisin vain tutkimuk­sel­li­sista läpimur­roista. Nyt meil­lä on kak­si vai­h­toe­htoa. Joko väit­teesi ovat epä­tosia, tai on ole­mas­sa tutkimuk­sel­lisia läpimur­to­ja jot­ka selit­tävät tuon hin­take­hi­tyk­sen. Tois­tan kysymyk­seni. Mitä nuo läpimur­rot ovat?

  28. Åbo­rig­i­naali: CFL-lam­put tuli­vat markki­noille jo 80-luvul­la, hyvinkin 20 vuot­ta ennen mitään hehkulamppudirektiivejä. 

    Oli­pa kyl­lä tehokas direk­ti­ivi, kun loi ener­gian­säästölam­pun noin 20v ja sinisen ledinkin 5v vuot­ta ennen voimaantuloaan!

    Taisi olla sak­salaisen teol­lisu­u­den lob­baus­ta koko touhu. Ja me tyh­mät men­ti­in siihen. Olen itsekin käyt­tänyt vinon pinon rahaa kelvot­tomi­in energiansäästölamppuihin.

  29. Kun­han tässä saadaan brex­it ja Trump val­taan, niin tam­miku­us­sa 2017 öljy­tyn­nyrin hin­ta huitelee yli 200 yhdys­val­tain dollarissa.

    Sit­ten taas porataan kaik­ki mah­dolli­nen öljy, mitä vain saadaan ulos.

    Tähän ei päästökaup­pa pysty, kos­ka se ei rajoi­ta kysyn­tää, joka öljyn kohdal­la on kas­vanut vuosia 2008 ja 2009 luku­un otta­mat­ta joka iki­nen vuosi sit­ten vuo­den 1983.

  30. Sak­san ener­giakääne on kuitenkin tarkoit­tanut noin 10–20 vuo­den lisäeli­naikaa sikäläisille hiilivoimaloille. Sitä on ihan turha yrit­tää viher­pessä tuulimyl­ly­jen taik­ka aurinkopa­neelei­den hin­take­hi­tyk­sel­lä (kuten esimerkik­si Satu Has­si tekee), kos­ka *täysin* vas­taavaan kehi­tyk­seen oltaisi­in päädyt­ty, mikäli ydin­voimalaitok­sia ei olisi sul­jet­tu. Sil­loin kas­va­va tuulimyl­ly- ja aurinkoen­er­gian tuotan­to olisi men­nyt kor­vaa­maan pääasial­lis­es­ti fos­si­il­isia polttoaineita.

    Nythän Sak­sa on käyt­tänyt 100 mil­jar­dia uusi­u­tu­vi­in ja silti vähen­tänyt päästöjä vain n. pros­entin vuodessa. Eikä Sak­sa saavu­ta edes omia vähennystavoitteitansa. 

    Toisin sanoen 100% renew­ables-strate­gial­la, jos­sa aje­taan ydin­voimaa alas, ei saavute­ta itseasetet­tu­ja tavoit­tei­ta, puhu­mat­takaan tarvit­tavista vähennyksistä.

    Hehku­lamp­pu­jen kieltämi­nen on aivan täyt­tä näperte­lyä, joka tuli kalli­ik­si euroop­palaisille kulut­ta­jille (Sak­san lamp­pute­olisu­us kyl­lä kiit­tää) kaiken lisäk­si jyr­sii EU:n uskot­tavu­ut­ta. Kaik­ki idioot­ti­maiset, mut­ta hyvää tarkoit­ta­vat, direk­ti­iv­it sata­vat pop­ulistien pussiin.

    Mehän voisimme muuten ajaa EU:n laa­juista muovi­pus­sikiel­toa, jol­loin saataisi­in myy­tyä enem­män kar­ton­ki- sekä paperi­pusse­ja, ihan siitä viis onko siinä oikeasti mitään järkeä.

  31. tcrown: Aurinkopa­neel­ien hin­nat ovat pudon­neet viimeisen kymme­nen vuo­den aikana reilusti yli puo­let. Jos nämä väit­teesi ovat tosia, tuo hin­nan pudo­tus voi olla peräisin vain tutkimuk­sel­li­sista läpimurroista.

    Tai tuotan­non sir­tymis­es­tä Kiinaan. Sekään ei ole kiin­ni eräkoosta.

  32. Kir­joitit, että “Suomes­sa met­säen­er­gian suosimi­nen on ennen kaikkea alue­poli­ti­ikkaa. Ilmastopoli­ti­ikkana se ei ole eri­tyisen hyvää, kos­ka met­säen­er­gia on uusi­u­tu­vaa vain melko pitkäl­lä aikavälil­lä ja maa­pal­lo pitäisi pelas­taa nopeasti.” Näin­hän asia ei ole, kyseessä on aivan usko­ma­ton silmänkään­tötemp­pu, jos­sa olete­taan, että hiilid­iok­sidin pitäisi sitoutua nimeno­maan samal­la paikalla kas­vavaan puuhun kuin mis­tä se osit­tain ener­giak­si muutet­ta­va puu on kaadet­tu. Koskaan ennen ei ole met­si­in liit­tyviä tasei­ta kat­sot­tu näin kapea-alais­es­ti. Uno­hde­taan, että met­sä on ekosys­tee­mi ja se toimii ekosys­teem­inä. Syyl­listytään samaan mis­tä met­säalaa on aina moitit­tu, että se näkee met­sän vain puina. Mut­ta kun kyseessä on ekosys­tee­mi, se hiilid­iok­si­di voi sitoutua aivan heti viereisi­in pui­hin ja kyl­lä se sitoutuukin. Edus­ta­mal­lasi kat­san­to­taval­la sivu­ute­taan se kiistämätön tosi­seik­ka, että Suomen met­sät ovat hiilin­ielu tässä ja nyt, kaiken aikaa ja niin nopeasti kuin vain voi olla. Samal­la uno­hde­taan, kuin­ka paljon aurinko- ja tuulisähkön tuotan­to on lisän­nyt fos­si­ilipäästöjä jo ennen kuin yhtään wat­tia on tuotet­tu, sil­lä nämä sys­teemit, etenkin Kiinas­sa, on raken­net­tu hiilisähköllä.

  33. tcrown: Aurinkopa­neel­ien hin­nat ovat pudon­neet viimeisen kymme­nen vuo­den aikana reilusti yli puo­let. Jos nämä väit­teesi ovat tosia, tuo hin­nan pudo­tus voi olla peräisin vain tutkimuk­sel­li­sista läpimur­roista. Nyt meil­lä on kak­si vai­h­toe­htoa. Joko väit­teesi ovat epä­tosia, tai on ole­mas­sa tutkimuk­sel­lisia läpimur­to­ja jot­ka selit­tävät tuon hin­take­hi­tyk­sen. Tois­tan kysymyk­seni. Mitä nuo läpimur­rot ovat?

    Tiedeuutis­ten vir­ras­sa täl­laisia läpimur­to­ja näkee yht­enään. En kuitenkaan tiedä riit­tävän hyvin että osaisin vas­ta­ta. Todis­tus­taak­ka on sil­lä joka väit­tää että teknolo­gian kehi­tys olisi selitet­tävis­sä tuki­ais­ten syn­nyt­tämäl­lä lisäkysyn­näl­lä. Sitä ennen on mah­do­ton­ta mitenkään teo­reet­tis­es­ti päätel­lä, miten asi­at ovat.

    Sen sijaan ledi­en osalta voi sanoa, että tämä läpimur­to oli aivan var­masti täysin riip­puma­ton mis­tään EU-direktiivistä:

    http://taf.fi/2012/09/12/3677/

  34. antti: Ai niin, Suo­mi mak­saa tukea Ahve­nan­maan tuulivoimaloille jot­ka sit­ten vievät sähkön käytän­nössä ilmaisek­si Ruotsiin.

    Ei muuten mak­sa, ovat pyöri­neet täysin ilman mitään tukia vuodes­ta 2009. Syöt­tö­tar­if­fia ei myön­net­ty Ahve­nan­maalle, kos­ka itsehallinto.

  35. Suomes­sa polte­taan puu­ta kun yhteyt­tämistä ei tapah­du eli talvel­la. Nämä hiilid­iok­sidipäästöt lev­iävät kaikkialle ilmakehään.

  36. Sylt­ty: Tai tuotan­non sir­tymis­es­tä Kiinaan. Sekään ei ole kiin­ni eräkoosta.

    …ja siir­tymä tapah­tui vielä sik­si, että kiinalaiset päät­tivät val­la­ta aurinkopan­elien markki­nat tuke­mal­la uusien tehtaiden rak­en­tamista voimakkaasti. Kun sit­ten ikään kuin yllät­täen päädyt­ti­in globaali­in yli­tuotan­toti­lanteeseen, niin Kiina jatkoi tehtaiden tukemista ja pan­elien dump­paus­ta markkinoille.

    Nyt län­si­maiset tuot­ta­jat alka­vat ole­maan viimeistä myö­den kuollei­ta (se niistäkin vihreistä työ­paikoista ja teknolo­giatuki­a­sista) ja ain­oat jot­ka hom­mas­ta tähän menessä ovat hyö­tyneet ovat jotkut varakkaat sak­salaiset, jot­ka ovat kat­ta­neet talo­jen­sa katot pan­eleil­la ja jot­ka nos­ta­va muhe­vat voitot jokaises­ta kilowattitunnista.

  37. Sylt­ty: Oli­pa kyl­lä tehokas direk­ti­ivi, kun loi ener­gian­säästölam­pun noin 20v ja sinisen ledinkin 5v vuot­ta ennen voimaantuloaan!

    Taisi olla sak­salaisen teol­lisu­u­den lob­baus­ta koko touhu. Ja me tyh­mät men­ti­in siihen. Olen itsekin käyt­tänyt vinon pinon rahaa kelvot­tomi­in energiansäästölamppuihin.

    Olen huo­man­nut että joil­lakin on sel­l­ainen putk­inäkö että he eivät näe kau­pan hyl­lyl­lä mitään muu­ta kuin “ener­gian­säästölamp­pu­ja”.

    Täl­löin kan­nat­taa tur­vau­tua myyjän apuun.

  38. Åbo­rig­i­naali: Olen huo­man­nut että joil­lakin on sel­l­ainen putk­inäkö että he eivät näe kau­pan hyl­lyl­lä mitään muu­ta kuin “ener­gian­säästölamp­pu­ja”.

    Täl­löin kan­nat­taa tur­vau­tua myyjän apuun.

    Ei nykyään ole ongelmia, kos­ka led­it ja tekni­ikan kehit­tymi­nen. Mut­ta sil­loin kun hehku­lam­put kiellettiin,tarjolla oli vinot pinot täyt­tä kuraa. Hitaasti syt­tyviä, pitkään him­meinä pysyviä, vähän kestäviä, suurikokoisia ja kalli­ita lamp­pu­ja, joista jokaises­sa oli hiukan eri värilämpötila.

    Eikä tästä ole muis­taak­seni kuin kolmisen vuot­ta, kun jouduin surkeisi­in lamp­pui­hin kyl­lästyneenä käyt­tämään use­am­man tun­nin sen tutkimiseen, mitä lamp­pu­ja kan­nat­taa ostaa. Ja lopuk­si speksien perus­teel­la parhaim­miks ja kestävim­mik­si tode­tut ja sik­si osta­mani lam­put eivät mah­tuneet kaikki­in valaisimiin.

    Kestävim­mät ja parhaim­mat säästölam­put eivät mene vieläkään samaan kokoon mitä hehku­lamp­pu, ledeistä puh­mat­takaan. Ei niitä voi vieläkään ostaa tutus­tu­mat­ta ensin tarkoin lam­pun ulkomit­toi­hin. Tässä suh­teessa led­it todel­lakin ovat ylivoimaisia.

    Min­ul­la on muuten pari käyt­tämätön­tä laadukas­ta esliä, kestoikä pitäisk olla 20v. Mut­ta vain yksi lamp­pu, mis­sä niitä vo käyttää…

  39. Sylt­ty: Ei nykyään ole ongelmia, kos­ka led­it ja tekni­ikan kehit­tymi­nen. Mut­ta sil­loin kun hehku­lam­put kiellettiin,tarjolla oli vinot pinot täyt­tä kuraa. Hitaasti syt­tyviä, pitkään him­meinä pysyviä, vähän kestäviä, suurikokoisia ja kalli­ita lamp­pu­ja, joista jokaises­sa oli hiukan eri värilämpötila.

    Eikä tästä ole muis­taak­seni kuin kolmisen vuot­ta, kun jouduin surkeisi­in lamp­pui­hin kyl­lästyneenä käyt­tämään use­am­man tun­nin sen tutkimiseen, mitä lamp­pu­ja kan­nat­taa ostaa. Ja lopuk­si speksien perus­teel­la parhaim­miks ja kestävim­mik­si tode­tut ja sik­si osta­mani lam­put eivät mah­tuneet kaikki­in valaisimiin.

    Kestävim­mät ja parhaim­mat säästölam­put eivät mene vieläkään samaan kokoon mitä hehku­lamp­pu, ledeistä puhmattakaan. 

    Halo­geeni on aav­is­tuk­sen pienem­pi kuin hehku­lamp­pu. Niitä olen enim­mäk­seen käyt­tänyt, muu­ta­ma CFLkin on mukaan mahtunut. 

    Min­ul­la on muis­tiku­va että olemme käyneet tämän keskustelun aikaisemminkin 🙂

  40. Hannes Män­tyran­ta:
    Näin­hän asia ei ole, kyseessä on aivan usko­ma­ton silmänkään­tötemp­pu, jos­sa olete­taan, että hiilid­iok­sidin pitäisi sitoutua nimeno­maan samal­la paikalla kas­vavaan puuhun kuin mis­tä se osit­tain ener­giak­si muutet­ta­va puu on kaadet­tu. Koskaan ennen ei ole met­si­in liit­tyviä tasei­ta kat­sot­tu näin kapea-alais­es­ti. Uno­hde­taan, että met­sä on ekosys­tee­mi ja se toimii ekosys­teem­inä. Syyl­listytään samaan mis­tä met­säalaa on aina moitit­tu, että se näkee met­sän vain puina. Mut­ta kun kyseessä on ekosys­tee­mi, se hiilid­iok­si­di voi sitoutua aivan heti viereisi­in pui­hin ja kyl­lä se sitoutuukin. 

    Ajat­telin ensin, että en enää jak­sa vas­ta­ta tähän, mut­ta on pakko, ettei väärä väite muu­tu hoke­mal­la todeksi.
    Tässä sekoite­taan tahal­laan uusi­u­tu­van ener­gian määritelmää. Uusi­u­tu­va — hiilineu­traali — ener­gia tarkoit­taa, että jol­lakin kohtu­ullisen ajan kulut­tua ilmake­hässä on yhtä paljon hiiltä kuin olisi, jos tuo­ta ener­giaa ei olisi käy­htet­ty. Ei voi laskea niin, että nielu toisaal­la puy­hit­tää hiilen päästämisen ilmake­hään toisaal­la, ellei näi­ol­lä ole jotain loogista yhteyt­tä. Naa­purimet­sän hiilen sidon­ta ei riipu mitenkään siitä, että oma met­sä polte­taan taivaan tuuli­in kun­nan läm­pökat­ti­las­sa. Jos ei poltet­taisi, naa­purimet­sä sitoisi edelleen hiiltä ja met­sään olisi sitop­utuneena enem­män hiiltä.
    Met­sän löaskem­i­nen uusi­u­tu­vak­si enerrgiak­si perus­tuu ajatuk­seen, että van­han met­sän hiilen­si­d­on­takyky on tyre­htynyt ja se käyn­nistyy uud­estaan vain, kun met­sää kaadetaan.
    Sik­si tarkastyelu tulee raja­ta kuhunkin met­sä­pal­staan. Uusi­u­tu­misen kannal­ta olen­naista on, kauanko kestää, että met­sään on sitoutuneena yhtä paljon hiiltä kun siinä olisi, jos met­sää ei ole­si kaadet­tu. Euka­lyp­tuk­sen osalta ei kovinkaan kauan mut­ta pohjois­t­en havupu­umet­sien kohdal­la se kestää ehkä sata vuot­ta — ehkä lop­ut­tomi­in, kos­ka met­sästä sitoutuu jonkin ver­ran hiiltä myhös maaperään.
    (Jos sademetää rai­vataan euka­lyp­tusvil­jelmien tieltä, hävitetään val­tavasti hiilivarastoa)

  41. Marko Hami­lo: Tiedeuutis­ten vir­ras­sa täl­laisia läpimur­to­ja näkee yhtenään. 

    Niin näkee. Yhteistä niille on se, että kau­pal­lis­t­a­mi­nen luvataan muu­ta­man vuo­den päähän ja sit­ten uuti­nen unohtuu. 

    Marko Hami­lo: En kuitenkaan tiedä riit­tävän hyvin että osaisin vastata.

    Tästä tietämät­tömyy­destä huoli­mat­ta pystyt kohtu­ullisel­la itse­var­muudel­la väit­tämään, että perus­tutkimuk­sen tukem­i­nen on tehokkaam­paa kuin kysyn­nän tukeminen. 

    Marko Hami­lo: Todis­tus­taak­ka on sil­lä joka väit­tää että teknolo­gian kehi­tys olisi selitet­tävis­sä tuki­ais­ten syn­nyt­tämäl­lä lisäkysynnällä. 

    Aurinkopa­neel­ien kus­tan­nuske­hi­tys on seu­ran­nut aika hyvin tuotet­tu­jen aurinkopa­neel­ite­hon kumu­lati­ivista määrää[1]. Täl­lainen ilmiö on yleis­es­ti tun­net­tu teol­lisu­udessa ja aivan yleis­es­ti kus­tan­nuske­hi­tys­tä selitetään tuotan­non määrän kasvulla[2]. Nyt halu­at min­un “todis­ta­van” sin­un väit­teesi, että täl­laisia oppimiskäyräe­fek­te­jä ei aurinkopa­neel­i­te­ol­lisu­udessa ole merkit­tävis­sä määrin, vääräk­si. Ongel­ma on, että pop­per­i­laises­sa mielessä väit­teesi on käytän­nössä fal­si­fioimiskelvo­ton. Voin selit­tää mitä tahansa arvoketju­jen teho­hos­tu­mi­sista, skaalae­duista, tai siitä että kau­pal­lis­ten paneel­ien hyö­ty­suh­teet ovat edelleen 70-luvun lab­o­ra­to­rio­ken­no­jen paikkeil­la ja voit aina vas­ta­ta “Suuria määriä voi oppia tuot­ta­maan hie­man halvem­mal­la. Se on eri asia kuin…” 

    Min­un väit­teeni, että kokon­aiskysyn­tä on merkit­tävä (ei toki ain­oa) kus­tan­nuske­hi­tyk­sen ajuri, on taas helpom­min fal­si­fioitavis­sa. Esitä aluk­si yksi tutkimuk­selli­nen läpimur­to, joka on kon­tribuoin­ut merkit­tävästi paneel­ien tuotan­tokus­tan­nusten laskun viimeisen kymme­nen vuo­den aikana. Ilman tuo­ta keskustelun jatko ei liene hedelmällistä.

    [1] https://en.wikipedia.org/wiki/Swanson%27s_law
    [2] https://en.wikipedia.org/wiki/Experience_curve_effects#Reasons_for_the_effect

  42. Osmo Soin­in­vaara: Ajat­telin ensin, että en enää jak­sa vas­ta­ta tähän, mut­ta on pakko, ettei väärä väite muu­tu hoke­mal­la todeksi. 

    Hannes Män­tyran­nan väite ei ollut oiekas­taan väärä. Tai riip­puu vähä siitä, miten OS:n kom­mentin lukee.

    Met­säen­er­gia on uusi­u­tu­vaa siinä mielessä, että jatku­vas­sa tasaises­sa met­säen­er­gian käytössä joku muu puu sitoo sen, mitä toisen polt­ta­mi­nen vapaut­taa. (Jätän tästä keskustelus­ta sivu­un suot, jot­ka sito­vat ihmishis­to­ri­an mit­takaavas­sa jatku­vasti hiiltä. Samoin ohi­tan met­säkadon, eroo­sion ja oji­tusten vaiku­tuk­set. Puhun vain perus­met­sästä, jon­ka hiilen­sit­o­miskyvyl­lä on tiet­ty vakiona pysyvä yläraja.)

    OS:n ter­mi “met­säen­er­gian suosimi­nen” voi kuitenkin viita­ta myös siihen, että met­sän käyt­töä ei vain jatke­ta, vaan yhtäkkiä merkit­tävästi _lisätään_ nykyis­es­tä. Täl­löin vapau­tuu nopeasti lisää hiilid­iok­sidia. Tämä aiheut­taa kuprun hiil­i­tas­apain­oon, ja tuo kupru palau­tuu nor­maal­i­ta­solle vas­ta kym­me­nien vuosien per­spek­ti­ivil­lä. Täl­lainen puun käytön _lisääminen_ ei siis sovi yhteen sel­l­ais­ten ilmastopoli­it­tis­ten suun­nitelmien kanssa, että hiil­i­tas­apain­oa pitäisi paran­taa lähivu­osien tai parin vuosikymme­nen aikana. Selvim­min Suomen met­sä­taloudessa tähän suun­taan on men­ty ehkä kan­to­jen poltamises­sa, sil­lä aiem­min ne jäivät met­sään maa­tu­maan hitaasti (kym­meniksi vuosik­si), mut­ta nyt niitä polte­taan pian hakku­un jälkeen.

    Met­sän käytön suosimisen/lisäämisen linkkaami­nen alue­poli­ti­ikkaan on vähän outoa. Risu­paket­tien puolta­jista kepu voi ajatel­la kan­nata­jakun­tansa lom­pakon pak­su­ut­takin, mut­ta vihreät tuskin, vaik­ka ovatkin olleet toinen keskeinen bioen­er­gian käyt­töä ja eri­tyis­es­ti sen tukemista ylös ajanut puolue.

    Ehkä pitää vielä tode­ta sekin, että vihrei­den vai­h­toe­hto hiilikysymyk­seen on näyt­tänyt paljolti ole­van (bioen­er­gian tukemisen lisäk­si) tuuli- ja aurinkoen­er­gian tuotan­non tukem­i­nen. Näi­den molem­pi­en lisärakne­t­a­mi­nen tietenkin kulut­taa jonkin ver­ran resursse­ja ja tuot­taa päästöjä. Lisäk­si tuki ja hyv­inä päiv­inä lähen nol­lakus­tan­nuksin ener­giaa tuot­ta­vat laitok­set puske­vat ener­gian hin­taa alaspäin, mikä ajaa myös fos­si­ilis­ten hin­taa alas, lisäten siten myös sen käyt­töä. Raken­net­tu tuulivoimala ei siis kor­vaa täysimääräis­es­ti (oman kap­a­siteet­tin­sa ver­ran) fos­si­ilista ener­giaa, vaan voi sopivis­sa olois­sa jopa lisätä sen käyttöä.

    Kaiken­laisen ener­gian käytön ja yleisen kulu­tuk­sen tukemisen (risu, tuuli, aurinko) sijaan pitäisi siis rajoit­taa fos­si­ilis­ten kulu­tus­ta, jos ihan oikeasti halut­taisi­in ilmas­to-ongel­malle jotain tehdä.

    Ja puun käyt­tö olisi siis paras pitää (korkein­taan) nykyisel­lä tasol­la, jot­ta kupru­ja ei syn­ny. Nopeasti maatu­vien sivu­vir­to­jen käyt­tö ener­giak­si voi olla jois­sain taauk­sis­sa vielä aika ok (esim. sel­l­u­te­ol­lisu­u­den jäteliemet), mut­ta kan­to­jen kaivami­nen maas­ta jo kym­me­nien vuosien kuprun aiheut­tavaa. Pitää myös muis­taa, että kaiken­lainen met­sän teol­lisu­uskäytön lisäämi­nen aiheut­taa myös muu­ta, hiil­i­tas­apain­oon liit­tymätön­tä rasitet­ta luonnolle.

    Odotan siis vihreiltä ja muil­ta nyky­istä järkeväm­pää poli­ti­ikkaa ja uusia aloit­tei­ta siihen suun­taan, miten fos­si­ilis­ten käyt­tö aje­taan alas, en siihen suun­taan, miten uusi­u­tu­vien käyt­töä lisätään.

  43. Osmo Soin­in­vaara: Ajat­telin ensin, että en enää jak­sa vas­ta­ta tähän, mut­ta on pakko, ettei väärä väite muu­tu hoke­mal­la todeksi.
    Tässä sekoite­taan tahal­laan uusi­u­tu­van ener­gian määritelmää. Uusi­u­tu­va – hiilineu­traali – ener­gia tarkoit­taa, että jol­lakin kohtu­ullisen ajan kulut­tua ilmake­hässä on yhtä paljon hiiltä kuin olisi, jos tuo­ta ener­giaa ei olisi käyhtetty.

    Ymmärsinkö oikein eli määrit­telit juuri ydin­voiman uusi­u­tu­vak­si ener­giak­si? Logi­ikkani menee näin: uusi­u­tu­va ener­gia = hiilineu­traalia ener­giantuotan­toa & ydin­voima on hiilineu­traalia (ainakin yhtä hyvin kuin aurinkopa­neel­it) => ydin­voima on uusiutuvaa.

    Vai oliko yllä anta­masi määritelmä typ­is­tet­ty jostakin yleisem­mästä siten, että se kos­ki vain Män­tyran­nan viestiä?

    Ja toki ydin­voimakin on uusi­u­tu­vaa per­in­teisem­män määritelmän mukaan sopi­vasti val­i­tus­sa ajas­sa ja tarkastelu­alueessa — polt­toainet­ta kun syn­tyy jatku­vasti lisää supernovissa.

  44. Åbo­rig­i­naali: Halo­geeni on aav­is­tuk­sen pienem­pi kuin hehkulamppu. 

    Halo­geeni on taloudel­lis­es­ti täysin jär­jetön ratkaisu. Kun hehku­lamp­pu mak­soi 60 c, vas­taa­va halo­geeni mak­soi 3e. Halo­geeni kulut­taa muis­taak­seni noin vain noin 30% vähem­män ener­giaa ja sen kestoikä on ain­oas­taan kaksinkertainen.

    Noil­la luvuil­la halo­geeni ei ole oikein mis­sään tavvanomaises­sa paikas­sa järkevä ratkaisu. Jos lamp­pu on pääl­lä todel­la paljon, siihen kan­nat­taa ostaa ener­gian­säästölamp­pu, jos taas vähän, hehkulamppu. 

    (puhun siis ajas­ta ennen halpo­ja LEDe­jä, nykyisel­lään halo­gee­nil­amp­pu on vieläkin jär­jet­tömämpi eikä heku­lamp­pu­jakaan kan­na­ta käyt­tää kuin varas­tossa tms. paikas­sa, jos­sa se on pääl­lä vain muu­tamia tun­te­ja / vuosi)

  45. Osmo Soin­in­vaara: Met­sän löaskem­i­nen uusi­u­tu­vak­si enerrgiak­si perus­tuu ajatuk­seen, että van­han met­sän hiilen­si­d­on­takyky on tyre­htynyt ja se käyn­nistyy uud­estaan vain, kun met­sää kaadetaan.

    Jos olete­taan että 100-vuo­ti­as­ta met­sää kaade­taan, on syytä huomioi­da että tuon ikäistä met­sää kaade­taan tukik­si ja sahatavarak­si, ei ener­giak­si. Osa puus­ta menee ener­giakäyt­töön, okset, kuoret, sahan­pu­rut, mut­ta val­taosas­ta runk­op­u­u­ta saadaan lau­taa ja lankkua. Hyväl­lä tuuril­la pää­tyvät raken­nustyö­maille ja raken­nuk­si­in, ja ovat ken­ties vuo­sisato­ja pois­sa hiilikier­rosta. Huonom­mal­la tuurille niistä tehdään hip­stereille huonekalu­ja ja ovat ener­giakäytössä heti koh­ta kun hip­steri lait­taa sis­us­tuk­sen­sa uusiksi. 

    Ener­giakäyt­töön pää­ty­isi tyyp­il­lisem­min har­ven­nus­pu­u­ta, ja har­ven­netun met­sän jäl­jelle jääneet puut kas­va­vat nopeam­min, eli sito­vat pois­te­tun hiilen hyväl­lä vauhdil­la just sinne samalle pal­stalle. Näi­den ensi­har­ven­nusten tuot­to ei met­sän­o­mis­ta­jille ole kovin kum­moinen, samoin osta­jalle ja kor­jaa­jille myös riskip­i­toisem­pia kohtei­ta, eli jos näistä har­ven­nuk­sista saataisi­in enem­män käyt­töä ener­gia­pu­u­na, kan­nat­tavu­us voisi olla parem­pi tai edes varmem­min omilleen pääsisi.

    Ja jos ener­gia­pu­ulle halu­taan nopea kasvukier­to, sit­ten ennem­min perus­ta­maan hybridi­haa­pamet­siä, nämä kas­va­vat 20–25 vuodessa ihan kun­non kokoisik­si, sahatavaraa vaan ei sit­ten näistä saada.

  46. Sylt­ty: Halo­geeni on taloudel­lis­es­ti täysin jär­jetön ratkaisu. Kun hehku­lamp­pu mak­soi 60 c, vas­taa­va halo­geeni mak­soi 3e. Halo­geeni kulut­taa muis­taak­seni noin vain noin 30% vähem­män ener­giaa ja sen kestoikä on ain­oas­taan kaksinkertainen.

    Noil­la luvuil­la halo­geeni ei ole oikein mis­sään tavvanomaises­sa paikas­sa järkevä ratkaisu. 

    60 watin hehkua vas­taa 46w halo­geeni. 2000 tun­nin aikana halo­geeni säästää 2000*14w= 28kwh. Kymme­nen sentin sähkön­hin­nal­la säästöä siis vajaa kolme euroa. Hehku­lamp­pu­ja on tuona aikana han­kit­ta­va kak­si siis 1,2€ eli hehkun ja halo­geenin hin­taero 1,8€, mikä siis tulee hel­posti katet­tua. Isom­mis­sa teholu­okissa säästö on suurempi.

    Halo­gee­nien hin­nat vai­htel­e­vat 2–4€ välil­lä, tar­jouk­ses­ta eurol­lakin. Hehku­lamp­pu­jen hin­tatiedot ovat tietysti his­to­ri­aa, mut­ta niiden käytössä ei ole järkeä vaik­ka kaup­pias lahjoit­taisi lop­pu varas­ton sin­ulle ilmaiseksi.

    Ledei­hin min­ul­lakin on tarkoi­tus siir­tyä mut­ta kun halo­geenin pahuk­set eivät suos­tu hajoamaan.

  47. “Tässä sekoite­taan tahal­laan uusi­u­tu­van ener­gian määritelmää. Uusi­u­tu­va – hiilineu­traali – ener­gia tarkoit­taa, että jol­lakin kohtu­ullisen ajan kulut­tua ilmake­hässä on yhtä paljon hiiltä kuin olisi, jos tuo­ta ener­giaa ei olisi käy­htet­ty. Ei voi laskea niin, että nielu toisaal­la puy­hit­tää hiilen päästämisen ilmake­hään toisaal­la, ellei näi­ol­lä ole jotain loogista yhteyttä.”

    En ensin­näkään pidä siitä, että min­un san­o­taan ole­van tahal­lani väärässä. Enkä edes ole, siis väärässä.

    Olen huo­man­nut ennenkin, että vihreät eivät ymmär­rä, miten ekosys­tee­mi toimii. Se, että naa­purimet­sä tai mikä vaan suo­ma­lainen talous­met­sä on jatku­vasti hyvä hiilin­ielu, johtuu merkit­tävässä määrin met­sän­hoi­dos­ta, johon kuu­luu puiden kaat­a­mi­nen. Tämä on ekosys­teemi­ta­son asia, eikä se muu­tu sil­lä mik­sikään, että mui­ta san­o­taan vale­htelijoik­si. Mut­ta olen ennenkin sanonut, että jos luon­non pilkkoo riit­tävän pieni­in osi­in paikallis­es­ti tai ajal­lis­es­ti, siitä voi todis­taa mitä vain näen­näis­es­ti järkevää. Yksikään ekolo­gian tutk­i­ja ei täl­laiseen ere­hdy ja sin­un esit­tämääsi näkökan­taa ovatkin tois­ta­neet diplo­mi-insinöörit ja ekonomistit.

    “Met­sän löaskem­i­nen uusi­u­tu­vak­si enerrgiak­si perus­tuu ajatuk­seen, että van­han met­sän hiilen­si­d­on­takyky on tyre­htynyt ja se käyn­nistyy uud­estaan vain, kun met­sää kaadetaan.
    Sik­si tarkastyelu tulee raja­ta kuhunkin metsäpalstaan.”

    Ja näin saadaan kadotet­tua se kiistämätön seik­ka, että met­sien hiili­varas­to kas­vaa kaiken aikaa. Met­sis­sä tehdään paljon muu­takin kuin pois­te­taan ker­ral­la yhden pal­stan kaik­ki puut. Näkökan­tasi olisi mielekäs, JOS olisi kyse siitä, että olisimme yhtäkkiä lisäämässä rajusti puuen­er­gian käyt­töä. Mut­ta täl­laista ei suun­nit­tele kukaan. Suun­nitelmis­sa lisäys olisi vain parin pros­entin luokkaa, siis suun­nitelmis­sa, eivätkä nekään näytä toteutuvan.

    “Uusi­u­tu­misen kannal­ta olen­naista on, kauanko kestää, että met­sään on sitoutuneena yhtä paljon hiiltä kun siinä olisi, jos met­sää ei ole­si kaadettu.”

    Näin on, jos tätä taset­ta, niin kuin kaikkia muitakin met­sä­ta­sei­ta, tarkastel­laan laa­jem­mal­la kuin yhden met­sä­pal­stan tasolla.

  48. Juho Laatu: OS:n ter­mi “met­säen­er­gian suosimi­nen” voi kuitenkin viita­ta myös siihen, että met­sän käyt­töä ei vain jatke­ta, vaan yhtäkkiä merkit­tävästi _lisätään_ nykyis­es­tä. Täl­löin vapau­tuu nopeasti lisää hiilid­iok­sidia. Tämä aiheut­taa kuprun hiil­i­tas­apain­oon, ja tuo kupru palau­tuu nor­maal­i­ta­solle vas­ta kym­me­nien vuosien perspektiivillä. 

    Tämä on tot­ta, mut­ta kuten toisaal­la sanoin, met­sän käyt­töä tähän tarkoituk­seern ei olla lisäämässä sen kum­mem­min yhtäkkiä kuin merkit­tävästikään. Vain parin pros­entin luokkaa, siis suun­nitelmis­sa, jot­ka nekään eivät toteudu.

  49. Puiden Salat­tu elämä on muuten kiehto­va kir­ja kaikille met­sistä kiinnostuneille.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Notify me of followup comments via e-mail. You can also subscribe without commenting.