Blogin tilastot vuodelta 2015

Tällä blogilla julkaistiin vuonna 2015 yhteensä 251 ja 14786 hyväksyttyä kommenttia. Viikossa tuli siis keskimäärin viisi postausta. Kommentteja tuli päivässä keskimäärin 40 ja yhtä postausta kohden 59. Keskustelu on siis ollut vilkasta.

Käyntejä oli Awstatsin mukaan 1 687 792. Tämä on jokseenkin yhtä paljon kuin vuonna 2014 (1 666 417) Sivuja luettiin yhteensä 8,7 miljoonaa ja tämä aiheutti liikennettä 832 GB.

Lukijamäärät olivat keväällä nousussa, mutta syksyllä vastaavasti oli vähän hiljaisempaa.

Suosituin sivu on ollut ällistyttävästi ”Köyhän lakkoase on tylsä” vuodelta 2010. Tässä on ilmeisesti etsitty jotain kommenttia sivulta 2, mutta en pysty selvittämään mitä. Artikkeli koski elintarvikealan lakkoa. Minulla ei ole aavistustakaan, miltä sivustoilta tällainen lukuryntäys on peräisin.

Top 10 lista oli seuraava

20.4.2010 Köyhän lakkoase on tylsä/comment-page-2/   46278 lukukertaa

7.3.2015 Juhana Loikkasi kokoomukseen   19722 lukukertaa

18.4.2015 Keskusta voittoon sammutetuin lyhdyin 15588 lukukertaa

8.10.2015 Helsingin yliopiston näivettäminen on hallituksen toimista vahingollisin 15509 lukukertaa

5.8.2015 Suomen työaika on Länsi-Euroopan pisimpiä 14317 lukukertaa

13.9.2015 Hallitus – tahtoa on, olisipa vielä taitoa 13570 lukukertaa

6.3.2015 Puheeni pakkoruotsista, jota en onnistunut pitämään 12963 lukukertaa

2.8.2015 Immonen kavereineen estää keskustelun maahanmuutosta 12871 lukukertaa

18.5.2015 Vasemmistolainen strategia 12327 lukukertaa

14.8.2015 Pitäisikö eurosta  erota 12175 lukukertaa

3.5.2015 Kekustan talousmaantietellinen työryhmä 3 asuntotuotantoa on jarrutettava 11188 lukukertaa

9.8.2015 Hesarin mainostamat tulokset eivät olleet tilastollisesti merkitseviä 11110 lukukertaa

 

Blogi on pysähtynyt vähän paikalleen. Kun jäin eduskunnasta haaveilin, että voisin ansaita elantoni tällä blogilla ja panostaa siihen vastaavasti enemmän, mutta en ole keksinyt miten se tapahtuisi. Kokeilin joskus googlemainoksia. Ne olivat epämiellyttäviä ja tuotot niistä jäivät vaatimattomiksi, noin 200 euroon kuussa.

On valitettu, että blogin kommentointientaso on laskenut. Syksyllä käytiin keskustelu moderointiperiaatteiden muutoksista. Muutoksia ei juuri kannatettu, mutta jossain vaiheessa tule uudistamaan kommentoinnin ohjeet – tai siis moderointiohjeet itselleni, jotka kuitenkin julkistan.

 

 

27 vastausta artikkeliin “Blogin tilastot vuodelta 2015”

 1. ”14786 hyväksyttyä kommenttia”

  Voisitko kertoa montako jäi hyväksymättä ? ? ?

 2. Eräs nouseva tapa rahoittaa blogin tapaisia ’sisällönluontipalveluita’ ovat erilaiset joukkorahoituskanavat. Esimerkiksi allekirjoittaneella on jossain määrin tuttu Patreon (patreon.com), jossa patronit maksavat suoraan tekijöille pientä säännöllisestä kuukausitilaussummaa siitä että nämä tekevät mitä tekevätkään (viikoittaista podcastia / nettisarjakuvaa / jotain).

  En tiedä miten Suomen verottaja suhtautuisi asiaan. Blogin kestotilaus? Ja yleensä tällaisissa joukkorahoitusmenetelmissä menestyvät viihdetuotteet.

 3. Ei sellaista comment page kakkosta näyttäisi olevan.

  Jos haluat mainoksia, mutta et viitsi itse niitä myydä, haki avuksi joku joka viitsii ja ehtii vaikka provisiopalkalla. Täytyyhän ola sadoittain firmoja, joita kiinnostaa mainostaminen juuri tällaisella sivulla. Tai tsekkaa näitä: http://www.bannerinvaihto.fi/?J%26auml%3Brjestelm%26auml%3B::Osta_edullista_mutta_tehokasta_mainostilaa

 4. Kannatan muutoksia blogiin. Osmo Soininvaaran omat kirjoitukset ja kommentit ovat erinomaisia, ja ne luen kaikki. Myös parhaat kommentoijat ovat hyviä, mutta liian paljon joukossa on turhauttavaa tavaraa, johon en kerta kaikkiaan viitsisi aikaani käyttää (enkä käytäkään).

  Mitä pitäisi tehdä? On hyväksyttävä, että kaikki mielipiteet eivät ole yhtä arvokkaita. Tämä käsitetään yleensä (tahallaan?) väärin, joten selitän. Eri mieltä saa ja pitääkin olla, sillä sehän on hyvän keskustelun lähtökohta. On kuitenkin aivan eri asia huitaista blogiin ennakkoasenteisiin perustuva löysä ja ylimielinen heitto kuin mietitty ja perusteltu mielipide. On tärkeää kunnioittaa toisten oikeutta mielipiteeseensä, mutta epäasiallista käytöstä ei ole syytä kunnioittaa.

  Minä luottaisin Soininvaaran omaan kykyyn moderoida epäasiallisin aines pois blogista. Periaatteet on syytä julkaista, jotta kaikki tietäisimme millä säännöillä toimitaan. Olisi tietysti mukava kuulla syy, jos oma kommentti jätettäisiin julkaisematta, mutta se voi olla käytännössä mahdotonta. Kaikkeen ei bloginpitäjän aika riitä, semminkin kun monet keskustelun pilaajat varmaan vänkäisivät loputtomasti oikeuttaan saada asenteensa julkaisuuteen ”ilman sensuuria”.

  Toivotan onnea pyrkimykselle parantaa blogin keskustelua. Itse olisin enemmän mukana, mikäli keskustelun laatu paranisi. Toivon laatua määrän sijaan!

  1. Yleensä, kun olen jättänyt jotain julkaisematta, olen lähettänuyt selityksen siihen säöhköpostiosoitteeseen, jonka kirjoittaja on ilmoittanut.

 5. Blogi on pysähtynyt vähän paikalleen. Kun jäin eduskunnasta haaveilin, että voisin ansaita elantoni tällä blogilla ja panostaa siihen vastaavasti enemmän, mutta en ole keksinyt miten se tapahtuisi.

  Tämä blogi on sivustona vanha ja vakaa (hyvässä mielessä), joten se on saavuttanut Suomen kielialueella kaiken mahdollisen näkyvyyden sellaisenaan. Lukijamäärä ei tästä lisäänny, mainostulot eivät myöskään tästä lisäänny. Varsinkin kun nuoriso lukee vuosi vuodelta vähemmän ja katsoo enemmän.

  Jos haluaisin kehittää tällaista blogia ns. tuottavuus- ja vaikutusmielessä, pitäisi tavoitteeksi asettaa muutamassa vuodessa lukijamäärän kymmenkertaistaminen. Käytännössä pitäisi saada lisää huolella pureksittua sisältöä, ja kääntää jutut vieläpä usealle kielelle. Eli blogia pitäisi muokata enemmän verkkolehden suuntaan. Tuo edellyttäisi tiettyä yrittäjäriskiä, eli palkkioiden maksamista vieraileville kirjoittajille, enemmän rahaa tekniseen ylläpitoon ja kehitykseen. Juttujen kääntäjille ja ulkomaisten kommenttien moderoijille täytyisi myös maksaa jotain.

  Tuo ei välttämättä kuitenaan olisi enää mukavaa, vaan täyttä työtä. Eräs vaihtoehto on tietysti pysyä nykyisessä linjassa, nauttia ministerin eläkettä, ja sen turvin jatkaa kirjoittamista ja yhteiskunnallista vaikuttamista. Tuo olisi minusta erittäin arvostettavaa.

  Englanninkielistä poliittista bloggausta Suomen politiikasta, ulkomaisine kommentteineen, olisi mielestäni erittäin mielenkiintoista seurata. Tuollaisia blogeja on hyvin vähän. Tuollaista voisi kokeilla niin, että ottaa jo aiemmin suomeksi kirjoittettuja blogipostauksia. Kirjoittaa ne uudelleen kommenttien kanssa pureskeltuina ns. puhtaaksi, ja kääntää tai käännättää ne sitten englanniksi.

 6. Täältä myös ääni joukkorahoitukselle (Patreon, Kickstarter, indiegogo, Flattr tai sitten vain suoraan rahan pyytäminen etusivulla). Tämä – ja ehkä myös mainostus silloin kun se toimii – on oikea tapa rahoittaa sisällöntuotantoa internet aikakaudella, ei lukuoikeuksien tms. myyminen. En tosin usko että joukkorahoituksellakaan pääset ihan kansanedustajan kuukausituloihin.

 7. Minua kiinnostaisi esimerkiksi kaupungistumisen taustalla olevat ilmiöt Suomessa, mutta lisäksi mm. pääkaupunkiseudun luonto, yhdistäminen ja pienomakotitaloasuminen.

  Entäpä se suurmoskeijahanke? Kyllä luulisi sadan miljoonan euron värväyskeskuksen olevan kiinnostava keskustelunaihe. Noilla resursseilla kalpenee miekkalähetyskin. Ensi vuonna voi taas tulla pari miljoonaa turvapaikan hakijaa Eurooppaan ja Helsinkiin toiset 10 000. Kestääkö Saksan talous, jos vuodessa saapuu maahan miljoona turvapaikan hakijaa kymmenen vuoden ajan? Entäpä Helsingin talous, jos vuosittain kaupunkiin saapuu 10 000 turvapaikan hakijaa ja suomalaiset muuttajat siihen päälle?

  Miten tämä vaikuttaa pääkaupunkiseutuun kaupungin kehittämisen näkökulmasta? Entäpä asuntojen hintatasoon? Entäs kristillisen kulttuuriperinteen ja islamilaisen kulttuuriperinteen törmäys? Kumpikaan taho ei ole valmis luopumaan omastaan, joten syntyykö Helsinkiin oma islamilainen kaupunginosa?

  Kyllähän näitä polttavia aiheita riittää.

  Nyt foliohattu syvälle päähän ja vielä viimeinen kysymys: onko turvapaikanhakijoiden massaryntäys vain Venäjän masinoimaa hajoita ja hallitse -strategiaa? Vai pelkästään internetin ja sosiaalisen median kautta syntynyttä laumailmiötä?

 8. ”14.8.2015 Pitäisikö kirkosta erota 12175 lukukertaa”

  Oliko tahallinen vai tahaton lipsahdus? Osuva kuitenkin, eurossa on tosiaan uskonnon piirteitä.

  1. 14.8.2015 Pitäisikö kirkosta erota 12175 lukukertaa”

   Hassua. Kävin jo eilenkorjaamassa tuon. Miksi se ei korjaantunut. Nyt pitäisi olla korjattu.

 9. blogin arvostus tulee sen laadusta.
  Pitämäsi blogin keskustelu on usein todella tasokasta ja uria avaavaa.
  Toisaalta taas usein esim. joidenkin vakiokommentaattorien sanomat kuuluisivat suomi 24 sivuille. Ehkäpä he voisivat tästä tunnistaa itsensä ja miettiä toimintaansa.
  Toivon, että jaksat edelleen pitää blogiasi, mutta ehkä muun työsi takia kommentoimisesi voisi aikatauluttaa esim 2-3 kertaa viikossa tapahtuvaksi. Nyt välillä tuntuu siltä, että roikut koneella 24/7 joka todellakaan ei meidän lukijoiden kannalta ole tarpeen.

  Terveisin
  sari

 10. Kun katsoo suosituimpia blogeja, joilla blogistien kerrotaan tienaavan elantonsa huomaa, että mainoksia on paljon, eivätkä ne ole mitään Google mainoksia. Paperi-hesarin etusivu maksaa kymmeniä tuhansia ja veikkaan että suosituimmat webbisivut saavat ainakin saman huomion.

  Sisältöpuolella tästä voisi tulla ihan oikea verkkolehti jos kirjoituksia saataisiin lisää ja useilta kirjoittajilta. Lehden identiteetti ja toimintatapa pitäisi kuitenkin jotenkin määritellä. Monet blogin kommentoijista kirjoittaa tasokkaita juttuja, jotka sinällään olisi postauksen arvoisia.

 11. Lähinnä kai lifestyle-blogeilla tehdään hyvin rahaa.

  En kuitenkaan ole vakuuttunut, olisiko blogi jossa esittelisit vaikka uutta pyöräilymuotia (pyöräilyhousuja tms.) jättimenestys.

 12. LK:
  Nyt foliohattu syvälle päähän ja vielä viimeinen kysymys: onko turvapaikanhakijoiden massaryntäys vain Venäjän masinoimaa hajoita ja hallitse -strategiaa? Vai pelkästään internetin ja sosiaalisen median kautta syntynyttä laumailmiötä?

  Venäjä ei ole masinoinut mitään, ainakaan pakolaisten suhteen. Päinvastoin, kuten Ahtisaarikin totesi, Syyrian tilanne olisi rauhoittunut jo vuosia sitten, jos Assadin olisi annettu rauhoittaa tilanne. Mutta NATO ja EU-maat laivasivat alusta lähtien Syyriaan aseita ja kapinallisia minkä ehtivät, koska halusivat hajoittaa Venäjä – Iran – Syyria ketjun. En tue Assadin tekoja, mutta ne eivät ole sen kummallisempia kuin mitä Saudeissa tai Egyptissä tapahtuu diktaattorien toimesta.

  Venäjä puolusti tuolloin Syyrian laillista hallitusta, Venäjä kokee edelleen puolustavansa Syyrian laillista hallitusta. Kaikki Venäjän toimet sinällään ovat kuitenkin enemmän oman sisäisen järjestyksen puolustamista. Venäjä on tehnyt paljon väärin, ja arvelen että Venäjällä syntyy sisäisiä levottomuuksia seuraavan 5 vuoden aikana.

  Turvapaikanhakijoiden massaryntäys on kuitenkin seurausta EU:n väärästä politiikasta Libyan ja Syyrian suhteen. Stubb ja puolustusministeri-Haglund valehtelivat ja nuoleskelivat Libyan ja Syyrian kriisin aikana EU:n isoja poikia ja NATO-herroja minkä ehtivät.

  Iso osa EU:n pakolaisuudesta perustuu kuitenkin tosiasioihin, ihmisillä on oikeasti hätä, koska EU itse salli sen että 18 miljoonan asukkaan Syyria ajettiin sisällissotaan. Ja kun sitten muissa maissa huomattiin että Eurooppaan voi vain kävellä, tänne lähti muistakin maista lauma joutilaita seikkailijoita, polkien aidot hädänalaiset jalkoihinsa.

 13. Blogilla on siis alle 10 000 säännöllistä lukijaa, mainoksien myynti on työlästä ja haittaa lukijakokemusta ja toisaalta lukijoiden suora rahastaminen non vaikeaa.

  Ei ole helppo yhtälö muuttaa tätä kannattavaksi bisnekseksi kun isommillakin sisällön tuottajilla on vaikeuksia laskuttaa kymppiä kuussa lukijoiltaan. Ja yksittäisten tukieurojen kinuaminen lukijoilta on kovin hankalaa.

  Suomessa ollaan aika paljon perässä anglosaksista fundraising kulttuuria jossa kaikenlaiset tukijäsenyydet ovat luonnollinen tapa tukea tahoja.

 14. TL: Tämä blogi on sivustona vanha ja vakaa (hyvässä mielessä), joten se on saavuttanut Suomen kielialueella kaiken mahdollisen näkyvyyden sellaisenaan. Lukijamäärä ei tästä lisäänny, mainostulot eivät myöskään tästä lisäänny. Varsinkin kun nuoriso lukee vuosi vuodelta vähemmän ja katsoo enemmän.

  Jos haluaisin kehittää tällaista blogia ns. tuottavuus- ja vaikutusmielessä, pitäisi tavoitteeksi asettaa muutamassa vuodessa lukijamäärän kymmenkertaistaminen. Käytännössä pitäisi saada lisää huolella pureksittua sisältöä, ja kääntää jutut vieläpä usealle kielelle. Eli blogia pitäisi muokata enemmän verkkolehden suuntaan. Tuo edellyttäisi tiettyä yrittäjäriskiä, eli palkkioiden maksamista vieraileville kirjoittajille, enemmän rahaa tekniseen ylläpitoon ja kehitykseen. Juttujen kääntäjille ja ulkomaisten kommenttien moderoijille täytyisi myös maksaa jotain.

  Tuo ei välttämättä kuitenaan olisi enää mukavaa, vaan täyttä työtä. Eräs vaihtoehto on tietysti pysyä nykyisessä linjassa, nauttia ministerin eläkettä, ja sen turvin jatkaa kirjoittamista ja yhteiskunnallista vaikuttamista. Tuo olisi minusta erittäin arvostettavaa.

  Englanninkielistä poliittista bloggausta Suomen politiikasta, ulkomaisine kommentteineen, olisi mielestäni erittäin mielenkiintoista seurata. Tuollaisia blogeja on hyvin vähän. Tuollaista voisi kokeilla niin, että ottaa jo aiemmin suomeksi kirjoittettuja blogipostauksia. Kirjoittaa ne uudelleen kommenttien kanssa pureskeltuina ns. puhtaaksi, ja kääntää tai käännättää ne sitten englanniksi.

  Hyviä ideoita. Meikäläinen voi ryhtyä kääntämään ja editoimaan. Emaililla löytyy CV ja lisätietoja.

 15. ”On valitettu, että blogin kommentointientaso on laskenut.”

  Näin se on muuallakin, että aikansa kutakin ja mitäkin asiaa. Uusiutumista tulee tapahtua, jos aikoo olla koko ikänsä valtakunnan arvostama terävä partaveitsi.

  Mutta tuosta huolimatta, lasken Osmon yhdeksi valtakunnan rehellisimmäksi politiikasta kiinnostuneeksi.

 16. Aivan ylivoimainen enemmistö kannatti toiston ja himokommentoijien suitsimista. Huonojen poistaminen jakoi mielipiteet. Minusta huonot voi jättää, jos ne ovat lyhyitä ja ytimekkäitä, tuovat esiin yleisiä harhaluuloja ja kirvoittavat hyviä kommentteja. Muuten nekin pois. Näin syntyisi hyvää keskustelua, jota viitsisi myöhemminkin seurata ja joka veisi ymmärrystä ja kehitysä eteenpäin. http://www.soininvaara.fi/2015/12/04/millaista-kommenttien-moderointia-toivot/

 17. Vapaaehtoinen: Hyviä ideoita. Meikäläinen voi ryhtyä kääntämään ja editoimaan.

  Tämä blogialusta on wordpress, joka tukee useita automaattisia käännöspalveluita.

  Jos olisin blogin ylläpitäjä, asentaisin kokeeksi muutaman käännösmodulin, jotka lähettävät sisällön ihmisten käännettäväksi johonkin käännöspalveluun. Noita löytyy Googlella esim. ”wordpress content translation services”. Yhden blogipostauksen käännös tuollaisessa palvelussa maksaa n. 0.1€/sana, eli esim. tämän blogipostauksen käännös maksaisi n. 28€.

  Hieman sopimuksia viilaamalla päästäisiin ehkä keskimääräiseen 20€ juttu tasoon, joka maksaa itsensä äkkiä takaisin Englannin kielisenä huomiona ja -mainostulona. Toki tuohon hintaan varmasti löytyy myös kotimaisia kielten opiskelijoita tekemään käännöksiä. Ja parhaat mainostulot Suomessa saa tekemällä suoraan kiinteitä sopimuksia eri tahojen kanssa. Tai ulkoistamalla mainosmyynnin, kuten yllä todettiin.

 18. Tavallinen Teknikko:
  “On valitettu, että blogin kommentointientaso on laskenut.”

  Uusiutumista tulee tapahtua, jos aikoo olla koko ikänsä valtakunnan arvostama terävä partaveitsi.

  Vierastan ajatusta uusiutumisesta vain uusiutumisen vuoksi. Ei toimivaa konseptia kannata muuttaa, vaikka nykyaikana moni kyllästyykin nopeasti jos ei koko ajan tule jotain uutta.

  Soininvaaran blogissa on paljon erinomaista, erityisesti Soininvaaran omat kirjoitukset, keskustelun avaukset ja kommentit. Ei sitä tarvitse muuttaa.

  Sen sijaan muun kommentoinnin tasossa todellakin olisi parantamisen varaa. Suomi 24 -tyyliset tavat ja käytännöt leviävät tännekin. Ei kommenttien määrä ole mikään itseisarvo. Minä olisin vain tyytyväinen, jos asenteikkaimpien kommenttien määrä vähenisi ja se mikä jäisi jäljelle olisi aitoa, hyvää keskustelua ja pohdintaa.

  Valitettavasti minäkään en tiedä sitä ihmekonstia, jolla laadukkaan yhteiskunnallisen keskustelun voisi yhdistää taloudelliseen kannattavuuteen.

 19. Isossa maailmassa erinäiset blogit ja podcastit, jotka eivät halua Googlen mainoksia tms. sivuilleen, ovat hoitaneet asian siten, että blogipostauksista osa on blogistin itsensä kirjoittamia kaupallisia tiedotteita. Nämä on merkitty mainoksiksi heti otsikossa, mutta muuten näkyvät blogiteksteinä muiden joukossa. Blogistilla on itsellään yleensä joku suhde mainostettavaan tuotteeseen tai palveluun ja hän pystyy sanomaan siitä jotain muutakin kuin että erittäin hyvä, osta. Vastaavasti podcastaaja lausuu itse mainoksen ääneen podcastinsa alussa tai välissä. Tämmöinen mainospaikka sitten maksaa useita tuhansia euroja/dollareita per kerta, ja hintaa selittää osaltaan se, että paikkoja on harvakseltaan ja sivulla ei varmasti ole muita mainoksia silloin, kun lukija tämmöisen näkee. Pieni määrä myös mahdollistaa sen, että blogisti voi valita soveltuvat mainostajat/sponsorit.

  Malli tosin taitaa soveltua heikonlaisesti poliittiseen blogiin suomen pienellä kielialueella.

 20. ”Blogi on pysähtynyt vähän paikalleen….
  On valitettu, että blogin kommentointientaso on laskenut”

  Samaa mieltä molemmista. Luin ja kommentoin aiemmin aika ahkerasti, mutta nykyään sekä postaukset että kommentit tuntuvat kiertävän kehää. Nykyään käyn vilkuilemalla blogia ehkä kerran pari kuussa kun aiemmin tämä kuului vakituisiin book-markkeihin ja tuli luettua ja kommentoitua lähes päivittäin.

  Politiikkaa tai yhteiskunnallisia asioita mielenkiintoisesti käsitteleviä laatublogeja on todella vähän. Oikeastaan en tunne yhtään. Joko blogia käytetään ajamaan oman puolueen asiaa ”mainosmaisesti” ja/tai sitten sisältö on hiirenharmaata asioiden käsittelyä.

  Mielestäni tämä blogi on ansioitunut erityisesti siinä,että vaikka kirjoittaja on tunnetusti lähellä vihreää liikettä ja puoluetta niin sisältö on ollut kuintekin enemmmän kirjoittajansa kuin puolueen näköinen, mikä on tehnyt lukemisen mahdolliseksi myös vaikka ei kaiksisa asioissa vihreiden kantoja kannattaisikaan.

  Yritä keksiä tapa murtaa tuo kehänkiertäminen ja hankkia uusia aktiivisia lukkijoita ja kommentoijia. Rahan tekemiseen bloggaamalla en osaa neuvoa. Ainoa tuntemani ”ammattibloggari” käsittääkseni kirjoittaa aikansa kuluksi ja hakee elantonsa sossusta.

 21. Yksi tapa voisi olla pyytää ihmisiltä jotka tietävät jotain, vierailevia kirjoituksia. Näinhän media toimii. Kirjoitukset voisivat olla myös nimimerkin takaa.

 22. Tero Tolonen:
  Yksi tapa voisi olla pyytää ihmisiltä jotka tietävät jotain, vierailevia kirjoituksia. Näinhän media toimii. Kirjoitukset voisivat olla myös nimimerkin takaa.

  Tuossa vain on sellainen ongelma, että vähävaraisena pienyrittäjänä Soininvaaralla tuskin on varaa vierailevien kirjoittajien palkkioihin. Jos taas seurataan median esimerkkiä, niin silloin tuloksena on luokatonta kuraa.

 23. Kuten muistamme, Osmo Soininvaara edusti eduskunnassa vihreitä ja jatkaa vihreiden kaupunginvaltuutettuna. Omien havaintojeni mukaan vihreät tuskin ovat kovin paljon yliedustettuina blogin lukijoiden ja kommentoijien joukossa. Katsotaanko Osmo Soininvaaran edustavan vihreissä jotain sellaista fraktiota, josta kaikki vihreät eivät pidä.

 24. Mikä on suurin kommenttien lukumäärä jonka yksittäinen postaus koskaan on saanut ?

  (ja mikä postaus se oli ?)

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Notify me of followup comments via e-mail. You can also subscribe without commenting.