Keskustan talousmaantieteellinen työryhmä (5): korkean osaamisen strategiasta luovuttava

Rapor­tis­sa tode­taan aivan oikein, että pitkälle menevä erikois­tu­mi­nen edel­lyt­tää suuria työssäkäyn­tialuei­ta. Lisäk­si tode­taan, että kapea-alaiseen erikois­tu­miseen liit­tyy suuria riske­jä, mikä on nähty vaikka­pa Oulus­sa ja Salos­sa Nokian matka­puhe­lin­ten nousun ja tuhon aikoina.

Ratkaisuk­si esitetään, että ei pidä erikois­tua niin voimakkaasti. Korkeaan osaamiseen perus­tu­va strate­gia on lisäk­si eri­ar­vois­ta­va. Esimerkkinä epä­var­muud­es­ta käytetään Espoon ja Van­taan elinkeino­raken­net­ta. Tavis­ten Van­taal­la esimerkik­si toim­i­tilo­jen käyt­töaste heilahtelee paljon vähem­män kuin Espoossa.

Minäkin olen kir­joit­tanut paljon siitä, että korkean osaamisen ammat­tien yliko­rost­a­mi­nen on aika elit­isti­nen ratkaisu. Kir­joitin joskus, että ne jot­ka tähtäävät yksipuolis­es­ti korkeaan osaamiseen uno­hta­vat, että puo­let suo­ma­lai­sista on keskimääräistä tyh­mem­piä. Tämän tau­tol­o­gisen tosi­asian mainit­sem­i­nen sai jotkut niin raivoihin­sa, että vaa­ti­vat väit­teen tuek­si lähdeviittausta.

Joskus 1980-luvul­la kehit­telin aja­tus­ta talouden jakamis­es­ta kovaan ja pehmeään sek­tori­in, jot­ta tavis­ten elämää ei pakotet­taisi liian kil­pailullisek­si vain sen takia, että korkean osaamisen eli­it­ti elää maail­mas­sa, johon kil­pailu luon­nos­taan kuu­luu. Eero Palo­heimo esit­ti seep­ra­mallin, jos­sa taloudessa on mus­tat ja valkoiset rai­dat. Ymmärtääk­seni tämä malli tarkoit­ti suun­nilleen samaa.

Jotain täl­laista pitäisi edelleen tehdä, mut­ta on todel­la huono aja­tus ryhtyä akti­ivis­es­ti estämään korkean osaamisen kasautu­mista estämäl­lä kasvukeskusten asun­to­tuotan­to ja verot­ta­mal­la men­estyvät alueet vähem­män men­estyviksi. Maail­man­taloud­es­ta kas­va­va osa kuu­lu voit­ta­ja vie kaiken ‑lohkoon. Toisek­si parhaalle ei siis jää mitään. Aja­tus Suomen keskit­tymis­es­tä tavis­tuotan­toon merk­it­sisi dra­maat­tista elin­ta­son laskua. Van­taa on paljon köy­hempi kuin Espoo ja olisi vielä köy­hempi, jos Espoo ja Helsin­ki oli­si­vat elinkeino­rak­en­teeltaan kuin Van­taa. Rapor­tis­sa myön­netään, että esi­tys merk­it­sisi kasvus­ta tin­kimistä, mut­ta ei var­maankaan oival­leta, kuin­ka dra­maat­tiseen elin­ta­son lasku­un johtaisi, jos Suo­mi ilman omaa osaamista jäisi tytäry­htiö­taloudek­si, joka kil­pailee suo­raan Kiinan ja vaik­ka Ukrainan kanssa.

Havain­to korkean osaamisen ammat­tien epä­var­muud­es­ta pitää paikkansa. Mut­ta eikö siitä oikea johtopäätös ole, että täl­laiset riskielinkeinot tulee keskit­tää suuril­la paikkakun­nille? Jos Salon työ­paikat oli­vat olleen Helsingis­sä tai vaik­ka Turus­sa, Nokian alasajo ei olisi merkin­nyt saman­laista katas­trofia. Nyt rapor­tis­sa esitetään päin­vas­taista, osaamisen hajauttamista.

Korkean osaamisen ammatit keskit­tyvät vaal­i­t­u­lok­sista riip­pumat­ta väistämät­tä suuri­in keskuk­si­in. Mui­hin kaupunkei­hin ja maaseudulle jää tavis­maisem­pia elinkeino­ja. Niiden edel­ly­tyk­siä on paran­net­ta­va, mut­ta ei kieltämäl­lä korkean osaamisen ja korkean tuot­tavu­u­den elinkeinot sekä niiden sijoit­tumi­nen kasvukeskuksiin.

 

54 vastausta artikkeliin “Keskustan talousmaantieteellinen työryhmä (5): korkean osaamisen strategiasta luovuttava”

  1. Osmo: “Kir­joitin joskus, että ne jot­ka tähtäävät yksipuolis­es­ti korkeaan osaamiseen uno­hta­vat, että puo­let suo­ma­lai­sista on keskimääräistä tyh­mem­piä. Tämän tau­tol­o­gisen tosi­asian mainit­sem­i­nen sai jotkut niin raivoihin­sa, että vaa­ti­vat väit­teen tuek­si lähdeviittausta.”

    Kyl­lä se vaatisi lähde­vi­it­tauk­sen — mut­ta tarkoit­tanet kuitenkin mediaania.
    Tyh­myy­den jakau­tu­mis­es­ta ei tai­da olla tutkimuksia?

    1. Mitään muu­ta keskilukua ei ole käytet­tävis­sä kuin medi­aani, kos­ka mit­tari toimii korkein­taan järjestysasteikol­la. Kes­ki-arvo vaatisi ilmiötä, joka on mitat­tavis­sa intervalliasteikolla.

  2. Jos Helsinkikin osoit­tau­tuu liian pienek­si (ja kylmäk­si, pimeäk­si ja tyl­säk­si) ja luo­va luok­ka häip­päsee Berli­ini­in, Lon­tooseen, Piilaak­soon, Hong Kongi­in ja mui­hin oikeasti isoi­hin kaupunkei­hin, mitäs nämä tavikset tänne jäävät tekemään? Olisi­han se kiva, että olisi edes niitä tytäryhtiöitä.

    Glob­al­isaa­tio ja eri­tyis­es­ti EU yhdis­tet­tynä dig­i­tal­isaa­tioon ja suihku­len­tokoneisi­in on maail­man­his­to­ri­al­lis­es­ti radikaal­isti uusi tilanne. Ei ole mitään takei­ta, että Suomen talous pär­jää tai että Helsingillä on tule­vaisu­us talouden vetu­ri­na. Ehkäpä toden­näköisem­pää on, että Suo­mi ajau­tuu syr­jäseuduk­si, jos­sa talous taan­tuu tai kas­vaa vain vaivoin lähin­nä teol­lisu­u­den, kaivos­toimin­nan ja matkailun varas­sa vielä vuosikym­menten kuluttua.

  3. “…on todel­la huono aja­tus ryhtyä akti­ivis­es­ti estämään korkean osaamisen kasautumista…”

    Tosi­aankin kun jotain hyvää on tul­lakaeen, sen pitää antaa tul­la eikä yrit­tää ohja­ta jon­nekin, mihin sen tapaista on suun­nitel­tu. Eihän Äänekosken uuden­laista sel­l­ute­hdas­takaan ohja­ta val­tio­val­lan toimes­ta juuri Äänekoskelle, vaan se aikoo sinne, mis­sä tehtaan suun­nit­telijoiden mukaan on paras paik­ka. Päin vas­toin on parem­pi, että tehdashanke esit­tää val­ti­olle päin, mitkä tiet ja radat pitäisi tehdas­ta varten kunnostaa.

    Onko­han kuitenkaan näin, että “Korkean osaamisen ammatit keskit­tyvät vaal­i­t­u­lok­sista riip­pumat­ta väistämät­tä suuri­in keskuk­si­in. Mui­hin kaupunkei­hin ja maaseudulle jää tavis­maisem­pia elinkeinoja.”

    Kil­pailukyvyn perus­ta­han on nimen omaa työn­tek­i­jöi­den kor­vaami­nen uusien menetelmien ja raa­ka-ainei­den, uuden­lais­ten konei­den, tehokkaam­man ener­giankäytön ja ener­giantuotan­non, koulute­tum­man työvoiman, pitem­mälle vie­dyn automaa­tion, uuden ajat­telun ja muiden inno­vaa­tioiden avul­la. Sik­si tule­vaisu­udessa saat­taakin käy­dä mon­en men­estyshankkeen kohdal­la, ettei tarvi­takaan ympärille väkeä paljon, vaan tarvi­taan vain jonkun ver­ran tietyn­laista väkeä. Eihän Kali­forn­ian Piilaak­sonkaan vetovoima perus­tunut taa­ja­man kokoon. Ei meil­lä Salokaan kool­laan houkutel­lut sil­loin, kun se oli vetovoimainen.

  4. Niin se menee. Hir­vaskos­ki peräänku­u­lut­ti Hesaris­sa että pitäisi panos­taa vain valmis­tavaan ja raa­ka-aineita­mme hyö­dyn­tävään teol­lisu­us­tuotan­toon ja pysäyt­tää työperäi­nen maa­han­muut­to kos­ka robot­it vievät kuitenkin työt.
    Mut­ta eikö juuri valmis­tavas­ta työstä ole työ­paikat kadon­neet juuri robot­tien takia?

    Raa­ka-aineis­sa Suo­mi häviää kehi­tys­maille ja sel­l­aisille alueille kuten Siperia ja Alas­ka. Tal­vi­vaaran kai­vok­sen maha­lasku on selvä osoi­tus siitä että raa­ka-ainei­ta hyö­dyn­tävä teol­lisu­utemme ei tule toimeen läh­eskään aina ilman että yhteiskun­ta tukee sitä. 

    Mitä sit­ten jäisi? mis­tä saisimme uuden Nokian? Clean-tech kuu­lostaa kival­ta, siitä vaan Poh­jan­maan lakeudet tuot­ta­maan suo­dat­timia tai aurinkopan­ele­ja, mut­ta mitä arvoa ne lop­pu­jen lopuk­si tuot­ta­vat, jos ne eivät ole suo­raan kulut­ta­jille tarkoitet­tu­ja tuot­tei­ta vaan se viimeinen välikäsi joka hyö­dyn­tää niitä tuot­tei­ta käärii rahat?

    Ellei jo ole, niin suo­ma­lais­ten koul­u­lais­ten his­to­ri­an oppikir­joi­hin pitäisi lisätä luku “Nokia-Saaga“sta, että ymmärtäi­sivät jotain mil­laisia mah­dol­lisuuk­sia vahin­gos­sa syn­tynyt tuote jos­ta tulee halut­tu ympäri maail­man, voi saa­da aikaan, ja mitä tapah­tuu kun mah­dol­lisu­udet menetetään. 

    Nokian kän­nyköi­den halut­tavu­us ei perus­tunut insinööriosaamiseen kos­ka mon­et niiden malleista oli­vat suo­ras­taan surkei­ta, vaan brändi­in. Asial­la oli­vat taita­vat main­os­miehet ja naiset jot­ka tekivät kän­nyköistä jotain sel­l­aista jota jokaisel­la vain pitää olla. 

    Yhdessä asi­as­sa annan perik­si, Suomen hajanaisu­us saat­toi jol­lain taval­la vaikut­taa kän­nyköi­den syn­tyyn, kos­ka joka paikkaan ei kan­nat­tanut vetää lanka­puhe­lin­verkkoa ja lan­ga­ton­ta NMT-verkkoa raken­net­ti­in sik­si kokei­lu­mielessä nimeno­maan ensin Suomeen ja Ruot­si­in. Myös se että suo­ma­laiset jou­tu­i­v­at pitkien etäisyyk­sien takia viet­tämään aikaansa keskimäärin muun­maalaisia enem­män autossa oli yksi syy “autop­uhe­lin­verkon” kehit­tämiselle. Jos­sain Sak­sas­sa tai Hol­lan­nis­sa millekään täl­laiselle ei ollut sosi­aal­ista tarvet­ta 70-luvulla. 

    Nokian suu­urin ongel­ma oli että se ei saanut jalan­si­jaa USA:ssa kos­ka liit­to­val­tio määräsi omia stan­dard­e­ja verkoilleen jot­ka poikke­si­vat muus­ta maail­mas­ta, jon­ka kehit­tämiseen Nokial­la ei riit­tänyt rahkei­ta, ja USA näin suo­jeli omia valmis­ta­ji­aan. Sit­ten ei niiden tarvin­nut muu­ta kuin pyyhk­iä pöytä puh­taak­si. Täl­lais­es­ta ketkuilus­ta pitäisi ottaa opik­si kanssa. 

    Suomel­la on mah­dol­lisu­us men­estyä sel­l­aisil­la aloil­la jot­ka muut eivät ole keksi­neet vielä. Ongel­ma on siinä että se “kek­simi­nen” ei onnnis­tu ellei ole ihmisiä ympäril­lä, tai jos poruk­ka ympäril­lä on liian sisään­päin­lämpiävää. Eli että fik­su­jen ideoiden syn­nyt­tämisek­si tarvi­taan kyl­lä muu­ta kuin vain kapakoi­ta Punavuoreeen tai poh­jalaisia 10 lapsen per­heenisiä joka ehtivät nukkua 3 tun­tia työpäivien­sä välissä. 

    Sama pätee poli­ti­ikkaan. Itse en vaipunut täy­del­liseen shokki­in kun kuulin mitkä puolueet muo­dosta­vat hal­li­tuk­sen. Vaik­ka hal­li­tus­po­h­jaa on haukut­tu arkkikon­ser­vati­iviksi niin mun käsit­tääk­seni her­rat Sip­ilä, Soi­ni ja Stubb edus­ta­vat niin eri maail­mo­ja että hei­dän on pakko saa­da aikaan jotain. Toista mah­dol­lisu­ut­ta ei tule.

  5. Tälle Keskus­tan strate­gialle pitäisi kek­siä oival­ta­va nimi, jon­ka kaik­ki muis­ta­vat ja joka sitoo sen his­to­ri­al­liseen kontekstiin. 

    Oma ehdo­tuk­seni:

    Keskus­tan suuri harppaus

  6. Tuskin­pa se Ein­stein siel­lä patent­ti­toimis­tossa naut­ti keskit­tämisel­lä luo­dus­ta luo­vas­ta ilmapi­iristä; kyl­lä todel­liset neron­leimauk­set on yksilöla­ji ja niitä tulee myös taka­pa­ju­las­sa jos­sa lep­pois­ta­mal­la luovu­us kukkii. Osmol­la tuo suurkaupunkien ihan­noin­ti on men­nyt jo uskon­non puolelle.

  7. “Minäkin olen kir­joit­tanut paljon siitä, että korkean osaamisen ammat­tien yliko­rost­a­mi­nen on aika elit­isti­nen ratkaisu. Kir­joitin joskus, että ne jot­ka tähtäävät yksipuolis­es­ti korkeaan osaamiseen uno­hta­vat, että puo­let suo­ma­lai­sista on keskimääräistä tyh­mem­piä. Tämän tau­tol­o­gisen tosi­asian mainit­sem­i­nen sai jotkut niin raivoihin­sa, että vaa­ti­vat väit­teen tuek­si lähdeviittausta.”

    Näin­hän se on, mut­ta erot ovat kuitenkin aika pieniä ja todel­la lah­jakkaat ja idiootit edus­ta­vat vain n 4 % väestöstä

    Ei mitään tuon­tan­toa voi rak­en­taa huip­pu­jen varaan, ei 2 % paljoa saa­da aikaisek­si etenkin kun 98 % on ulkop­uolel­la kaiken.Kenelle tuo 2 % tek­isi mitään ?

    Niin­pä tuonat­ton­suun­nit­teli­ja suun­nit­telee pros­esse­ja niin, että 98 % selviää töistä.

    Eikä älykkyys ratkaise juuri mitään, ihmisen muut omi­naisu­udet merk­it­sevät enemmän.
    Ja ennen kaikkea koke­muk­set, työssä voi kehit­tyä hyväk­si ilman, että on huippulahjakas.

    Lah­jakku­u­den puutet­ta voi kor­va­ta har­jaan­tu­misel­la ja mui­ta omi­naisuuk­sia kehittämällä

    Tun­tuu oudol­ta, että täl­lainen tuotan­non­suun­nit­telun perusa­sia on tun­tem­aton Suomen eliitille ??

    Se näkyy myös yri­tysjo­hta­jien ainaises­sa val­i­tuk­ses­sa sopi­van työvoiman löytämisen vaikeudesta.

    Jotenkin on alka­nut tun­tua, että yliopis­tot syytävät ulos elämästä vier­aan­tunei­ta idioot­te­ja, jot­ka kykenevät vain pistämään 1000 hevon‑p peräkkäin .

    Yksikään oppi­laitos ei kykene tekemään kenetäkään täysin almista, kyl­lä yri­tyk­sen on muokat­ta­va ja koulutet­ta­va uusi työn­tek­i­jä sopivaksi.

    Nykyään osaamista on muun­net­ta­va koko ajan, ei ker­ran koulus­sa opit­ul­la eläk­keelle päästä

    Min­ul­lakin koulutes van­heni viidessä vuodessa ja uran aikan ehdin opetel­la 6–7‑teknologiaa.

    Mut­ta ei van­ha oppi käyt­tökelvo­ton­ta ollut, osan van­has­ta saat­toi hyö­dyn­tää ja van­ha muod­sti hyvän pohjan

  8. R.Silfverberg: Yhdessä asi­as­sa annan perik­si, Suomen hajanaisu­us saat­toi jol­lain taval­la vaikut­taa kän­nyköi­den syn­tyyn, kos­ka joka paikkaan ei kan­nat­tanut vetää lanka­puhe­lin­verkkoa ja lan­ga­ton­ta NMT-verkkoa raken­net­ti­in sik­si kokei­lu­mielessä nimeno­maan ensin Suomeen ja Ruotsiin. 

    Paperi­te­ol­lisu­us syn­nyt­ti Nokian ja matkapuhelinverkot. 

    Met­sä­te­ol­lisu­us tarvit­sí radioverkko­ja, yhteyk­siä tarvit­ti­in met­säkoneisi­in ja puutavara-autoihin.

    Lankaverkon kat­tavu­us saavut­ti jo 80-luvun alkupuolel­la koko maan ja niin­pä savu­jen lasken­ta syr­jäseuduil­la antoi puhe­lin­ti­hey­dek­si 100 %.

    Pisin lankalin­ja kul­ki Kilpisjärveltä Munnikurkkioon, vähän vajaa 100 km.

    Ei Suo­mi ja Ruot­si ollut asial­la yksin,USA:ssa ja Kanadas­sa kehitelti­in vas­taavia verkko­ja, mut­ta ne eivät laa­jen­tuneet yleisik­si verkoik­si, kos­ka ne halut­ti­in pitää sul­je­tun ryh­män verkkoina.

    Ensim­mäi­nen radioverkko oli käsivälit­teinen ARP-verkko, joka käyn­nistyi 70-luvun alus­sa, mut­ta sitä myyti­in alus­ta läh­tien suurelle yleisölle ja se oli ratkai­se­va etu USA/Kanadaan tai mui­hin mai­hin nähden

  9. Osmo Soin­in­vaara:
    Mitään muu­ta keskilukua ei ole käytet­tävis­sä kuin medi­aani, kos­ka mit­tari toimii korkein­taan järjestysasteikol­la. Kes­ki-arvo vaatisi ilmiötä, joka on mitat­tavis­sa intervalliasteikolla.

    Eikös tämä keskustelu käy­ty joskus aikaisem­min? Miten löy­dät medi­aanin, jos 2 miljoon­aa suo­ma­laista on äo sadan kohdalla?

  10. Mitä jos antaisitte suo­raan lentoliput lah­jakkaille nuorille?

    Ei teitä tääl­lä tarvita.

    Tääl­lä syödään pet­tuleipää ja palvotaan kekkosta.

  11. No nyt alkaa Osmo jälleen kir­joit­taa vai­h­teek­si ihan asi­aa. Korkea aika ottaa kan­taa asi­aan, joka on todel­la tärkeä. Naulan kantaan!

    Me tarvit­semme hyviä ideoita ja niihin liit­tyen ihan omaa, korkeaa ja monipuolista osaamista, jot­ta kyken­emme kehit­tämään tuot­ta­maan ideoiden avul­la jotakin uut­ta. Jotakin sel­l­aista, mis­sä on jotakin vaikeaa, mitä kaik­ki eivät osaa tehdä, jota eivät kaik­ki edes vält­tämät­tä ymmär­rä, mut­ta jon­ka kaik­ki haluavat. 

    Pel­lol­la voivat siemenet, tasais­es­ti levitet­ty­inä, tuot­taa kyl­lä oival­lisen sadon. Jokaisen maa- ja met­sämiehen luulisi silti tietävän, että tyl­säl­lä viikat­teel­la on pel­lol­lakin paha niit­tää vil­jaa, eikä tyl­säl­lä kirveel­lä pui­ta kaade­tuk­si juuri saa. Kumpaankin tarvi­taan riit­tävää terävyyt­tä, mitä ilman Suomikaan ei pärjää. 

    Vil­ja on bulkki­tuote, ja se on aika hal­paa. Nyky­isin kirveetkin ovat suh­teel­lis­es­ti ottaen aika halpo­ja. Mis­tä saamme Suomelle uudet “kei­häänkärk­i­tuot­teet” ja ‑ideat, joiden valmi­ik­si tuot­teik­si sekä brändik­si ja tulovir­rak­si saat­ta­mi­nen voi olla hyvinkin vaa­ti­van kehi­tystyön tulos?

  12. No, voi vain kuvitel­la, että minne esim. Tekesin “täysin kil­pailut, alue­poli­ti­ikas­ta vapaat” rahat jatkos­sa entistä enem­män suun­tau­tu­vat kepu­lois­t­en ja per­su­jen heilutel­lessa tahtipuikkoa. Samal­la kun vähän vielä kiris­tetään “sol­i­daarisu­usveroru­u­via” ja pan­naan kaik­ki kehi­tys pk-seudul­la täysin umpi­jäi­hin, niin kyl­läpä espoolaisel­la insinööril­lä onkin syytä hymyyn.

    Nalle varoit­teli, ettei maal­lamme olisi varaa huka­ta parhai­ta osaa­jia ulko­maille älyt­tömän vero­tuk­sen vuok­si. Syytä täl­laisi­in varoituk­si­in lie­neekin, kos­ka esim. viimek­si kun yllekir­joit­tanut­ta ulko­maille houkutelti­in, niin sai huo­ma­ta, että vaikka­pa Yhdis­tyneis­sä kuningaskun­nis­sa samas­ta nimel­lispalka­s­ta jäisi käteen 10% enem­män — ja kau­pan pääl­lisik­si ostovoimakin taitaisi olla samaiset 10% muhkeampi.

    Vähän pahal­ta näyt­tää, että nykyi­nen asun­non­va­i­h­to­su­un­nitel­ma muut­tuu muut­tamisek­si vuokralle viimeis­telemään käden ulot­tuvil­la ole­via urae­tappe­ja — ja sen jäl­keen odottelemaan/hakemaan sopi­vaa paikkaa jostain ei-impi­vaar­alais­es­ta ei-tas­apäistävästä ei-perslävestä.

    Eipä täl­lainenkaan mah­dolli­nen “mie­lenosoi­tus” tietysti hait­taa agraari-fasis­te­ja ja kansal­lis-per­su-sosial­is­te­ja — päin vas­toin — helpom­pi­han sitä on rak­en­taa omaa pohjois-kore­an ‑mallista impi­vaaraa, kun taas yksi lib­er­aali ateisti tajuaa karis­taa impi­vaaran tomut punteistaan…

  13. Kaupun­gin itse­tarkoituk­sel­lises­sa kas­vat­tamises­sa on ripaus kaikkivoipaisu­u­den eli omnipo­tentin sisäistä ris­tiri­itaisu­ut­ta. Mehän olemme juurikin oppi­neet yhteistyöhön ja työn­jakoon. Kaupun­gin kas­vat­ta­mi­nen on samal­la sekä “että mikä tahansa ala men­esty­isi” ja “että edes jokin ala men­esty­isi”. Tämä ei tietenkään tarkoi­ta, että mikä tahansa isoa pienem­pi men­esty­isi. Vaan, että isous ei takaa mitään ehkä juuri tuon ris­tiri­idan vuoksi. 

    Kan­nat­taako kaupunginkin pohtia jokaisen kas­vat­tamisidean kohdal­la ensin pitäisikö tämä toim­into ulkois­taa muualle? Tallinnaan? Tam­pereelle? Pietari­in? Yhteistyö yli kaikkivoipaisu­u­den tavoittelun?

  14. Useis­sa rotu­jen ja maid­en väli­sis­sä älykkyys­tutkimuk­sis­sa on kyl­läkin todet­tu Suo­ma­lais­ten ole­van keskimääräistä älykkäämpiä, se tarkoit­taa että väit­tämäsi puolen Suo­ma­lai­sista ole­van keskimääräistä vähem­män älykkäitä ei pidä paikkaansa.

  15. Älkää huo­liko, kyl­lä meil­lä korkea osaami­nen katoaa.Nythän tilanne on se, että julkisen sek­torin var­moille aloille on muo­dostet­tu käytän­nössä yhtä hyvät palkat kuin epä­var­malle yksi­tyiselle. “Naisen euro”-kampanja vie tuon kuilun vielä pienem­mäk­si. Päälle vielä progressio.

    Edel­lä maini­tus­ta johtuen tekni­ikan alalle ei ole enää 2000-luvul­la hakeu­tunut lah­jakas­ta väkeä. Ei Suo­mi pär­jää epä­sosi­aal­isil­la C:n kirjoittajilla.Kokoomushan ajoi tasa-arvo­tupon, mut­ta Soin­in­vaara oli kir­joit­tanut siitä jo vuosia aiem­min ollen idean todel­li­nen pio­neeri. Toisaal­ta oikeat osaajat(matematiikan/titen tohtori tasoa) voi saa­da USA:ssa sato­jen ton­nien vuosi­t­u­lon ja näitä terävimpiä kärk­iä on Suomes­ta läht­enytkin kiihtyväm­mäl­lä tahdil­la pois.

  16. yritin muuten etsiä van­haa keskustelua tältä blogilta vuodelta 2009. Siinä Soin­in­vaara väit­ti, että tilas­tot eivät tue miesten epä­varmem­pia työ­suhtei­ta, kos­ka naisil­la on pätkä­työ­suhtei­ta ja näin ollen miesten epä­varmem­mat työ­suh­teet eivät olisi peruste parema­paan palkkaan. 

    Nyt Soin­in­vaara kir­joit­taa päin­vas­taisa, että miehillä onkin suurem­pi irti­sanomisuh­ka. Eikö vihrei­den pitänyt olla edelleä eikä puoli vuosikym­men­tä muitaq jäljessä?

    1. En tässä postauk­ses­sa kyl­lä kir­joti­tanut mitään miesten suurem­mas­ta irti­sanomisuhas­ta. Siinä ei edes esi­in­ny sano­ja mies tai nainen.

  17. max:
    Kaupun­gin itse­tarkoituk­sel­lises­sa kas­vat­tamises­sa on ripaus kaikkivoipaisu­u­den eli omnipo­tentin sisäistä ristiriitaisuutta.

    Ja mitään omnipo­tent­ti­ako ei ole siinä, että val­ti­olli­nen gos­plan las­kee parhaimat väestön­ti­hey­det ja määrit­telee, miten tuotan­to ja työ­paikat tulee hajaut­taa juuri opti­maalisen onnel­lisu­u­den saavut­tamisek­si? Siis ei edes opti­maalisen tuotan­non, vaan onnellisuuden! 

    Sil­lä sitähän se kepun ryh­mä esittää!

  18. No huh huh! Keskustalle tun­tuu ole­van vaikea myön­tää että kehi­tys on kaikkien etu samoin kuin näköjään sille tyh­mem­mälle puo­likkaalle, että 1/2=1/2 🙂

    Samaan aja­tusharhaan tun­tuu kyl­lä lankea­van kovin moni muukin ay-liike etunenässä. Itse en ole koskaan ymmärtänyt esimerkik­si sitä, että (Suomen sisäis­ten) elin­ta­so­ero­jen pienen­tämi­nen olisi itseis­ar­vois­es­ti tavoitelta­va asia, kun ensisi­jais­es­ti pitäisi kai pyrk­iä huono-osais­ten ase­man paran­tamiseen. On syytä huo­ma­ta, että kyse ei todel­lakaan ole edes siitä, että sama asia san­ot­taisi­in eri sanoin, sil­lä hyväo­saisem­pi­en parem­mista tuloista hyö­tyvät välil­lis­es­ti kaik­ki muutkin. Tahal­lis­ten ja tahat­tomien väärinkäsi­tys­ten vält­tämisek­si todet­takoon vielä erik­seen sekin, että hyv­in­voin­tiero­jen lisäämistä ei itsessään saa tavoitellla.

  19. Mut­ta “KAupungis­tu­mista onnopeutettava”:ssa kijroitat:

    “Juha Heikki­nen
    Kri­ti­soitte paperis­sanne liial­lista riskinot­toa, kun vakaista ammateista siir­ry­täåän kapea-alaisi­in osaamisam­mat­tei­hin. Eikö tä’llaisen hyvin tuulisen alan keskit­tämi­nen Salon kokoiseen kaupunki­in ollut riskinot­toa suurim­mil­laan. Jos jokin ala on epä­var­ma, sen­hän juuri pitäisi olla suures­sa kaupungis­sa. Jos Salon työ­paikat olsi­vat olleet Turus­sa, työn­tek­i­jöi­den mah­dol­lisu­udet työl­listyä uud­estaan oli­si­vat olleet paljon parem­mat pääkaupunkiseudus­ta nyt puhu­mat­takaan. Mikä olisi ollut tapa yhteiskun­nan pitää huol­ta Nokian työ­paikoista Salossa?”

    Minä ainakin ymmär­rän, että tarkoi­tat tuos­sa mies­val­taista it-alaa epävarmaksi.

  20. Suomen vien­ti ei vedä. Rohke­nen kuitenkin veika­ta, että pienen Hyvinkään asukas­ta kohden las­ket­tu osu­us vien­nistämme olisi suurem­pi kuin Helsin­gin. Siel­lähän on iso osa Kone Oy:n tuotan­toa. Hyvinkää ei ole ain­oa pieni paik­ka, jol­la on suuri merk­i­tys vien­nille ja vien­nin kehit­te­lylle. Samaan sar­jaan taitaa kuu­lua Teu­vo Hakkaraisen saha Viitasaarel­la kuten myös May­ersin telak­ka niin Sak­sas­sa kuin Suomessakin.

    Helsingis­sä sen sijaan työl­listävät ainakin suh­teessa enem­män mon­en­laiset viras­tot ja palve­lut. Ne ovat tärkein työl­listäjä ja ne mak­se­taan pääosin vien­ti­t­u­loil­la. Ne on var­masti järkevää sijoit­taa suuri­in taa­jami­in, ne tarvit­se­vat lähel­lä toisi­aan. Ne ovat sinän­sä tarpeel­lisia, sil­lä ilman niitä ei tul­la toimeen. Se on toinen kysymys, miten niitä pitäisi kehit­tää. Turhaa byrokra­ti­aa pitää kar­sia, mut­ta toisaal­ta Tal­vi­vaaran katas­trofi taisi johtua byrokra­t­ian “puut­teesta”: lupae­htoi­hin olisi tarvit­tu enem­män selvityksiä.

    Luu­len­pa, että tarvi­taan uut­ta rajan­määrit­te­lyä maallemme tuloa tuot­ta­van ja tulo­ja kulut­ta­van työn­teon välille, jot­ta ajat­telua ja päätök­sen­tekoa osa­taan oikein ohja­ta. Kun kor­jaamo huoltaa Koneen insinöörin työau­toa, se on osa kon­sernin tuotan­toa, mut­ta kun sama kor­jaamo huoltaa vapaa-ajan autoa, se on var­al­lisu­ut­ta kulut­tavaa palvelua. 

    Val­taosa työ­paikoista on palvelu­aloil­la ja lop­ul­ta aika har­vat työt tuo­vat vien­ti­t­u­lo­ja, vaik­ka jotkut työt tosi paljon. Korkeak­oulut ja tutkimus­laitok­set kat­so­taan kai palvelu­aloi­hin, mut­ta niis­sä kehitetään sel­l­aista uut­ta, mikä paran­taa työn tuot­tavu­ut­ta, kun sitä sovel­letaan tuotan­toon ja myös palvelui­hin. Tämä on kil­pailukyvyn paran­tamisen edel­ly­tys ja vain riit­tävä sel­l­ainen voi nos­taa maamme talouden edes muiden Euroopan maid­en tasalle.

  21. OS: Korkean osaamisen ammatit keskit­tyvät vaal­i­t­u­lok­sista riip­pumat­ta väistämät­tä suuri­in keskuksiin.

    Eikö kir­joituk­ses­sa maini­tut Salo ja Oulu ole esimerkke­jä juuri päin­vas­tais­es­ta? Entä teräk­sen valmis­tus joka on Suomes­sa keskit­tynyt Tornioon, raa­heen ja ima­tralle. Entä atom­ivoimalan ajami­nen? Ei sekään tapah­du mis­sään isos­sa kauapungissa.

  22. åke:
    OS: Korkean osaamisen ammatit keskit­tyvät vaal­i­t­u­lok­sista riip­pumat­ta väistämät­tä suuri­in keskuksiin.

    Eikö kir­joituk­ses­sa maini­tut Salo ja Oulu ole esimerkke­jä juuri päin­vas­tais­es­ta? Entä teräk­sen valmis­tus joka on Suomes­sa keskit­tynyt Tornioon, raa­heen ja ima­tralle. Entä atom­ivoimalan ajami­nen? Ei sekään tapah­du mis­sään isos­sa kauapungissa.

    Oulu on kyl­lä ainakin min­un kir­jois­sa “suuri kasvukeskus”. Atom­ivoimalaitok­sia ei saa rak­en­taa kuin kor­peen. Jos paik­ka olisi vapaaval­in­tainen, ne eivät var­maan olisi ihan siel­lä mis­sä nyt on. Tornion teräste­hdas on taas aikoinaan perustet­tu puh­taasti alue­poli­it­tisin perustein sekin. 

    Ja kaik­ki nuo on raken­net­tu paljon ennen 90-lukua, aikana jol­loin ei ollut nyky­istä määrää asiantuntijatöitä.

  23. meneekö nyt vähän saivarteluk­si:) Eikö ylipäätään irti­sanomisaal­lot ja raken­nemuu­tok­set ole osuneet mies­val­taisi­in aloi­hin :O)

    Vai väitätkö muu­ta täysin rehellis­es­ti, jos kat­so­taan vaik­ka edel­listä 15 vuotta:)

  24. åke:
    OS: Korkean osaamisen ammatit keskit­tyvät vaal­i­t­u­lok­sista riip­pumat­ta väistämät­tä suuri­in keskuksiin.

    Eikö kir­joituk­ses­sa maini­tut Salo ja Oulu ole esimerkke­jä juuri päin­vas­tais­es­ta? Entä teräk­sen valmis­tus joka on Suomes­sa keskit­tynyt Tornioon, raa­heen ja ima­tralle. Entä atom­ivoimalan ajami­nen? Ei sekään tapah­du mis­sään isos­sa kauapungissa.

    Oulu ei ole suuri keskus, ei edes Helsin­ki maail­man mit­takaavas­sa. Onko edes Helsingis­sä täl­lä het­kel­lä sel­l­aista lah­jakku­uskeskit­tymää, että se olisi maail­man mitas­sa kilpailukykyinen?

  25. Osmo Soin­in­vaara:
    Kyl­lä siel­lä Salon tehtail­la oli aika paljon naisia töissä. 

    Salon erikoisu­us oli se että naiset jot­ka oli­vat tehtaal­la valmis­ta­mas­sa puhe­lim­ia oli­vat ylik­oulutet­tu­jan siihen, he oli­vat Salon suu­nit­telukont­torin insinöörien vaimo­ja joil­la oli usein aka­teem­i­nen tai ammat­tiko­rkeako­lu­tutk­in­to joltain kokon­aan toiselta alalta. 

    Jois­sakin tapauk­sis­sa Salos­sa työsken­tele­vien ininöörien per­heet asui­v­at Turus­sa, eli työ­matkaa tuli siis yli 50 km. 

    Nokian Salon laitosten alasajo ajoi siis kokok­naisia per­heitä työttömiksi. 

    Salon kaltai­sista yhden työ­nan­ta­jan kaupungeista pitäisi päästä eroon. En tiedä miten.

  26. Jyr­ki Patomä­ki:Samaan sar­jaan taitaa kuu­lua Teu­vo Hakkaraisen saha Viitasaarel­la kuten myös May­ersin telak­ka niin Sak­sas­sa kuin Suomessakin. 

    Mey­erin telak­ka sijait­see niinkin pienessä kaupungis­sa kuin Turus­sa, polkupyörä­matkan päässä ydinkeskustasta!

    En nyt oikein ymmär­rä tätä selit­te­lyä. Jos kaiken­lainen taloudelli­nen toimeli­aisu­us toimii parem­min muual­la kuin kasvukeskuk­sis­sa, niin mik­si ihmeessä mei­dän tulee olla huolis­samme ei-kasvuke­susten taloud­es­ta? Kaiken jär­jen mukaan yri­tyk­set hakeu­tu­vat sinne, mis­sä niiden on paras­ta olla, eikä sitä niille tarvitse erik­seen ketoa! Eikä ainakaan val­tion pidä men­nä ker­tomaan fir­moille sitä, mis­sä niiden olisi paras­ta sijaita!

  27. OS: “Havain­to korkean osaamisen ammat­tien epä­var­muud­es­ta pitää paikkansa. Mut­ta eikä siitä oikea johtopäätös ole, että täl­laiset riskielinkeinot tulee keskit­tää suuril­la paikkakun­nille? Jos Salon työ­paikat oli­vat olleen Helsingis­sä tai vaik­ka Turus­sa, Nokian alasajo ei olisi merkin­nyt saman­laista katas­trofia. Nyt rapor­tis­sa esitetään päin­vas­taista, osaamisen hajauttamista.”

    Täs­mälleen. Kepun työryh­mältä käsit­tämät­tömän löysää ajattelua.

    Itse asi­as­sa korkean osaamisen ammatit eivät ole epä­var­mo­ja, jos osaamis­es­ta pide­tään huol­ta. Työ­paikan vai­h­t­a­mi­nen saat­taa tosin vaa­tia myös asuin­paikan vaihtamista.

    No, ei kaiken korkean osaamisen tarvitse keskit­tyä suuri­in kaupunkei­hin. Esimerkik­si Pietarsaaren ympäristössä on maail­man­lu­okan huvivenevalmis­tus­ta ja huoltoa, mut­ta sekin on osaamiskeskit­tymä ja sen taustal­la on noin 400 vuo­den “teolli­nen” veneenrakennuskokemus.

  28. Osmo Soin­in­vaara: Kyl­lä siel­lä Salon tehtail­la oli aika paljon naisia töissä.

    Suurin osa nai­sista oli töis­sa automaat­tisil­la tuotan­tolin­joil­la eikä niitä töitä oikein voi pitää korkean osaamisen töinä.

    Automaat­tis­ten tuotan­tolin­jo­jen suun­nit­telu sen sijaan on sitä.

    Sylt­ty: Tornion teräste­hdas on taas aikoinaan perustet­tu puh­taasti alue­poli­it­tisin perustein sekin. 

    Ei nyt ihan, sil­lä Kemin lähel­lä on suuri kromi­malmio ja ‑kaivos ja Tornion Röytässä oli valmi­ina fer­rokromisu­lat­to, minkä lisäk­si läheisel­lä Kemi­joel­la jauhet­ti­in sähköä Etelä-Suomeen. Näi­den seu­rauk­se­na Tornion teräste­htaal­la on tiet­ty absolu­ut­ti­nen kil­pailue­tu ja olisi ollut ihan älytön­tä rak­en­taa se Pori­in, jonne Out­okum­mun johto sitä aluk­si kaavaili.

    No, voidaan se absolu­ut­ti­nen kil­pailue­tukin näköjään tumpeloida.

  29. “pienen Hyvinkään asukas­ta kohden las­ket­tu osu­us vien­nistämme olisi suurem­pi kuin Helsin­gin”. Uskallan epäil­lä. Maini­tun Kone Oyj:n 47.000 työn­tek­i­jästä 2.000 toimii Suomes­sa. Heistä val­taosa pääkont­toris­sa Espoos­sa ja tuoteke­hi­tyk­sessä. Veikkaan että Kone ei ole edes Hyvinkään alueen suurin vientiyritys.

  30. Raimo K:
    Osmo: “Kir­joitin joskus, että ne jot­ka tähtäävät yksipuolis­es­ti korkeaan osaamiseen uno­hta­vat, että puo­let suo­ma­lai­sista on keskimääräistä tyh­mem­piä. Tämän tau­tol­o­gisen tosi­asian mainit­sem­i­nen sai jotkut niin raivoihin­sa, että vaa­ti­vat väit­teen tuek­si lähdeviittausta.”

    Kyl­lä se vaatisi lähde­vi­it­tauk­sen – mut­ta tarkoit­tanet kuitenkin mediaania.
    Tyh­myy­den jakau­tu­mis­es­ta ei tai­da olla tutkimuksia?

    Tästä ollaan puhut­tu jo aikaisem­minkin. Itse asi­as­sa keskiar­voa älykkäämpiä on toden­näköis­es­ti hie­man enem­män kuin puo­let, kos­ka katas­tro­faaliset vam­mat aiheut­ta­vat piikin (teo­reet­tisen) jakau­man vasem­paan reunaan. Vas­taavia nerovam­mo­ja tai nero­geene­jä ei ole oike­as­sa reunassa.

    Eli jos halu­amme use­ampi­en lap­sien ole­van keskimääräistä älykkäämpiä, kan­nat­taa heille jakaa pesä­pal­lo­mailat ja käskeä hei­dät hitaimpi­en kaverei­den­sa kimppuun.

    Inter­val­liasteikko voidaan määritel­lä keski­ha­jon­nan avul­la, kun olete­taan jakau­ma. Nor­maal­i­jakau­ma on keskeisen raja-arvolauseen mukaan järkevä ole­tus. Se käy myös arjen koke­muk­seen: normivir­ta­sia on hyvin paljon, von­neu­man­ne­ja hyvin vähän. Ihmiset eivät ole helmiä narus­sa, on olta­va joku mit­ta jol­la järjestys syntyy.

    1. Jos inter­val­liasteikko tehdään nor­maal­i­jakau­man avul­la, päädym­mekin siihen, että keskiar­vo ja medi­aani ovat sama asia.

  31. Lau­ri Ojala:

    Itse en ole koskaan ymmärtänyt esimerkik­si sitä, että (Suomen sisäis­ten) elin­ta­so­ero­jen pienen­tämi­nen olisi itseis­ar­vois­es­ti tavoitelta­va asia, kun ensisi­jais­es­ti pitäisi kai pyrk­iä huono-osais­ten ase­man parantamiseen. 

    Suomen Pank­ki: Tulo­ero­jen kaven­t­a­mi­nen voi olla tie kasvu­un “Tulo­erot ovat viime vuosikym­meninä kas­va­neet suurim­mas­sa osas­sa kehit­tyneitä mai­ta. IMF:n ja OECD:n tuor­ei­den empi­iris­ten tutkimusten mukaan aiem­paa suurem­mat tulo­erot voivat hidas­taa talouskasvua.” 

    OECD: Trends in Income Inequal­i­ty and its Impact on Eco­nom­ic Growth

  32. Poth1ue1:
    Eipä täl­lainenkaan mah­dolli­nen “mie­lenosoi­tus” tietysti hait­taa agraari-fasis­te­ja ja kansal­lis-per­su-sosial­is­te­ja – päin vas­toin – helpom­pi­han sitä on rak­en­taa omaa pohjois-kore­an ‑mallista impi­vaaraa, kun taas yksi lib­er­aali ateisti tajuaa karis­taa impi­vaaran tomut punteistaan… 

    No taitaa kyl­lä olla vähän muut kuin per­sut (lue: SDP/Kesk/KOK/Vihr) olleet vas­tu­us­sa kansal­lis-sosial­is­tisen vero-Suomemme rak­en­tamis­es­ta, mut­ta per­su­jen vika­han tämäkin jotenkin tietysti on. On ne kieroja.

    Siel­lähän nytkin ovat lib­er­aali­ateistien suosikkipuoluei­den PJ:t Arhin­mäestä Niin­istöön taas valit­tele­mas­sa miten kyl­lä nyt hyv­in­voin­ti­val­tio­ta muren­netaan ja heikoim­mil­ta leikataan, mut­ta niin vain oli varaa lait­taa haise­maan viimeiset 20+ vuot­ta, kukin vuorollaan.

  33. Takavu­osi­na Saloa käytet­ti­in esimerkkinä siitä, että inno­vaa­tiot ja haitek-men­estys tule­vatkin maaseudun pikkukaupungeista eikä Helsinkiä tarvi­ta mihinkään. Nyt kuulemme, että osaamiseen ei olisi pitänyt panos­taa ainakaan Salos­sa, kun pienelle kävi huonos­ti. Varminta olisi tietysti vil­jel­lä perunaa.

  34. jok­eri: Oulu ei ole suuri keskus, ei edes Helsin­ki maail­man mit­takaavas­sa. Onko edes Helsingis­sä täl­lä het­kel­lä sel­l­aista lah­jakku­uskeskit­tymää, että se olisi maail­man mitas­sa kilpailukykyinen?

    Riip­puu täysin siitä, mitä tavoitel­laan. Ei Helsingis­sä eikä muual­la Suomes­sa kan­na­ta tavoitel­la johta­ju­ut­ta aloil­la, jot­ka vaa­ti­vat suuria investoin­te­ja ja/tai ovat kyp­siä, ellei nyt satu ole­maan jo nyt merkit­tävä peluri a.o. alal­la. Val­met on hyvä esimerk­ki täl­lais­es­ta yrityksestä. 

    Johtavil­la osaamiskeskit­tymil­lä on usein takanaan pitkä his­to­ria alal­la ja/tai voimakas julki­nen sat­saus. Oulu on edelleen maail­man­lu­okan osaamiskeskus sivi­il­i­ti­etoli­iken­teessä, m.l. RF-tekniikka. 

    Pienen maan ja sen yri­tys­ten kan­nat­taisi hakea nou­se­via nish-alo­ja, t.s. alo­ja, joille kaik­ki eivät ole heti ryn­täämässä. Esim. suo­ma­lainen tuulimyl­ly­te­ol­lisu­us, esim Win­Wind, epäon­nis­tui paljolti sen takia, että todel­la kuumalle alalle tul­ti­in aivan liian myöhään. Tuulimyl­ly­jen osia ja osakokon­aisuuk­si­a­han tääl­lä valmis­te­taan ja valmis­tet­ti­in jo ennen tuo­ta yritystä.

  35. Rapor­tis­sa tode­taan aivan oikein, että pitkälle menevä erikois­tu­mi­nen edel­lyt­tää suuria työssäkäyntialueita.

    Heti ensim­mäi­nen lause väärin. Pitkälle menevä erikois­tu­mi­nen vaatii kai tyyp­il­lis­es­ti suur­ta poten­ti­aal­is­ten asi­akkaiden määrää, kos­ka kutakin erikois­tunut­ta palvelua käyt­tävät vain jotkut harvat.

    Iisalmes­sa voi rak­en­taa Gen­elecin kaiut­timia koko maail­malle. Asi­akkaat ovat ympäri maail­maa. Paikkakun­nan kool­la ei ole tässä juuri mer­i­tys­tä. Gen­elecin toimin­nan kannal­ta Iisal­mi ja Helsin­ki ovat molem­mat sekä riit­tävän suuria, että tup­pukyliä maa­pal­lon mit­takaavaan ver­rat­tuna. Iiisalmes­sa tarvi­taan pieni joukko asiantun­ti­joi­ta, ei suur­ta työssäkäyntialuetta.

  36. Korkean osaamisen ammatit keskit­tyvät vaal­i­t­u­lok­sista riip­pumat­ta väistämät­tä suuri­in keskuk­si­in. Mui­hin kaupunkei­hin ja maaseudulle jää tavis­maisem­pia elinkeino­ja. Niiden edel­ly­tyk­siä on paran­net­ta­va, mut­ta ei kieltämäl­lä korkean osaamisen ja korkean tuot­tavu­u­den elinkeinot ja niiden sijoit­tumi­nen kasvukeskuksiin.

    Kaikel­la toimin­nal­la on taipumus keskit­tyä ja monop­o­lisoitua. Ensim­mäisenä keskit­tyy hallinto ja sen mukana paljon muu­takin. Mut­ta korkean osaamisen ammate­ja voi olla aivan vapaasti myös muuallakin.

    Kuten tote­sit, korkean osaamisen ammateis­sa on usein suurem­pia riske­jä kuin perus­du­uneis­sa. Näitä riske­jä voi kyl­lä ottaa kaikkial­la. Iso­jen konkurssien osues­sa paikkakun­nalle insinööri voi joutua vai­h­ta­maan asuinkun­taansa, mut­ta se kai ei ole ongel­ma, jos insinööri tun­tee han­kkeen edut ja riskit.

    Näköjään ehdo­tat, että korkean osaamisen ammat­te­ja ei pitäisi sijoit­taa maaseudulle. Rohke­nen olla eri mieltä. Ei ole tarvet­ta ohja­ta korkean osaamisen ammat­te­ja vain suuri­in kaupunkeihin.

    Kat­selin juuri telkkarista teol­lisen val­lanku­mouk­sen alkua­joista ker­to­vaa doku­ment­tia. Doku­mentin väite oli, että Englan­ti men­estyi, kun koko maa pääsi tiestön ja kanavien kehi­tyt­tyä kukois­ta­maan (esimerkkinä juuri nyt Firkarsin han­k­in­tal­istal­la ole­va Wedge­wood). Ran­s­ka hävisi kisan, kos­ka keskit­ti, ohjasi liikaa, ja lait­toi kaik­ki munat yhteen koriin.

    Muista myös, että yleen­sä val­tiot pyrkivät estämään monop­o­lisoi­tu­mista, hyvistä syistä. Yksipuolis­tu­mi­nen ja liika keskit­tymi­nen on aina haittatekijä.

  37. “Keskimääräi­nen” tarkoit­taa maal­likolle eri asi­aa kuin medi­aani. Se on inter­val­li medi­aanin ympäril­lä. Se voisi olla esimerkik­si medi­aani ± keski­ha­jon­ta. Täl­löin nor­maal­i­jakau­tuneessa tapauk­ses­sa “keskimääräisiä” ihmisiä on noin 68% pop­u­laa­tios­ta ja keskimääräistä tyh­mem­piä on noin 16%. Vas­taavasti keskimääräistä fik­sumpia on samat noin 16%. Aika hur­jaa, jos sitä oikein ajattelee.

    Tässäkin tapauk­ses­sa kuva ker­too asian aika hyvin:
    http://en.wikipedia.org/wiki/File:IQ_distribution.svg

  38. Juho Laatu:
    Kuten tote­sit, korkean osaamisen ammateis­sa on usein suurem­pia riske­jä kuin perus­du­uneis­sa. Näitä riske­jä voi kyl­lä ottaa kaikkial­la. Iso­jen konkurssien osues­sa paikkakun­nalle insinööri voi joutua vai­h­ta­maan asuinkun­taansa, mut­ta se kai ei ole ongel­ma, jos insinööri tun­tee han­kkeen edut ja riskit. 

    Käytän­nössä tuo­ta asuinkun­nan vai­h­toa saat­taa han­kaloit­taa pari asiaa:

    1.) Asun­non myymi­nen van­hal­ta asuin­seudul­ta, mielel­lään järkevään hin­taan — paikalli­nen konkurssi­aal­to tuskin kauheasti nos­taa kysyn­tää. Ja jos halu­aa ostaa asun­non uudelta paikkakunnal­ta, niin val­tio muis­taa varain­si­ir­toverol­la. Vuokral­la asu­val­la ei tietysti ole tätä ongelmaa.

    2.) Koulu­tus­ta vas­taa­van työ­paikan löytämi­nen puolisol­ta uudelta paikkakunnal­ta. Siis olet­taen, että on puoliso, ja täl­lä on koulu­tus ja työ­paik­ka nykyiseltä asuinseudulta.

    3.) Sosi­aaliset kon­tak­tit, niin omat kuin mah­dol­lisen puoli­son ja mah­dol­lis­ten las­ten. Siis jos on tul­lut sosi­aal­isia kon­tak­te­ja paikkakun­nalle luoneeksi.

    Eli jär­jeste­ly sopii var­maan ihan hyvin epä­sosi­aaliselle, vuokral­la asu­valle sinkku-insinöörille, joka ei ole sitoutunut asuin­paikkakun­taan. Täl­laista henkilöä ei kuitenkaan taide­ta kaikissa poli­it­ti­sis­sa piireis­sä pitää ihanteel­lise­na kansalaisena?

  39. Ris­to Koivunen: Käytän­nössä tuo­ta asuinkun­nan vai­h­toa saat­taa han­kaloit­taa pari asiaa:

    1.) Asun­non myymi­nen van­hal­ta asuin­seudul­ta, mielel­lään järkevään hin­taan – paikalli­nen konkurssi­aal­to tuskin kauheasti nos­taa kysyn­tää. Ja jos halu­aa ostaa asun­non uudelta paikkakunnal­ta, niin val­tio muis­taa varain­si­ir­toverol­la. Vuokral­la asu­val­la ei tietysti ole tätä ongelmaa.

    Asun­non voi joutua myymään reilustikin halvem­mal­la kuin sen osti. Mut­ta insinööri on tietoinen tästä riskistä. Kos­ka insinööri sai asun­non pikkukaupungista paljon isoa kaupunkia halvem­mal­la, keik­ka saat­toi kuitenkin olla kan­nat­ta­va asumiskus­tan­nustenkin osalta.

    2.) Koulu­tus­ta vas­taa­van työ­paikan löytämi­nen puolisol­ta uudelta paikkakunnal­ta. Siis olet­taen, että on puoliso, ja täl­lä on koulu­tus ja työ­paik­ka nykyiseltä asuinseudulta.

    Tuo on yleinen ongel­ma, jos jom­mal­la kum­mal­la puolisol­la on hyvin erikois­tunut koulu­tus. Jos insinöörin vai­mon ammat­ti on sairaan­hoita­ja, insinööri, ekono­mi, met­al­lim­ies tai joku muu kohtu­ullisen yleis­pätevä ammat­ti, työ­paik­ka kyl­lä järjestynee.

    Suuren kaupun­gin etu on siinä, että jos ehdot­tomasti ei halua muut­taa, vas­taa­van työ­paikan saa helpom­min samal­ta paikkaunnal­ta. Jos hyväksyy muut­tamisen, taval­lis­ten ammat­tien tapauk­ses­sa asi­at järjestynevät. Jos ei muu auta, voi muut­taa pääkaupunkiseudulle het­kek­si, kunnes taas löytää jonkun itselle sopi­vam­man paikan.

    3.) Sosi­aaliset kon­tak­tit, niin omat kuin mah­dol­lisen puoli­son ja mah­dol­lis­ten las­ten. Siis jos on tul­lut sosi­aal­isia kon­tak­te­ja paikkakun­nalle luoneeksi.

    Sosi­aaliset kon­tak­tit ovat usein kasvu­paikkakun­nal­la. Ehkä moni halu­aa sik­si pois koulutuspaikkakunnalta.

    Etäisyyt­tä voi mita­ta tun­teina. Maaseudul­la sadan kilo­metrin päässä ole­vaan mum­mo­laan voi päästä läh­es tun­nis­sa. Parin tun­nin ympyräl­lä peit­tää jo aika ison palan eteläistä Suomea. Ja net­ti on tietenkin lyhen­tänyt etäisyyk­siä oma­l­la tavallaan.

    Eli jär­jeste­ly sopii var­maan ihan hyvin epä­sosi­aaliselle, vuokral­la asu­valle sinkku-insinöörille, joka ei ole sitoutunut asuin­paikkakun­taan. Täl­laista henkilöä ei kuitenkaan taide­ta kaikissa poli­it­ti­sis­sa piireis­sä pitää ihanteel­lise­na kansalaisena?

    Kepu­laisia voi ehkä luon­nehtia asuin­paikkakun­taan sitoutuneik­si, per­hekeskeisik­si, ei-sinkuik­si. Jotenkin he ovat onnis­tuneet asut­ta­maan ja pysymäänkin ympäri Suomea. Ei näytä siltä, että suurkaupunki­a­sumisen edut oli­si­vat vält­tämät­tömiä näis­sä asioissa.

    Mainit­se­masi asi­at oli­vat sel­l­aisia, jot­ka ainakin joskus toimi­vat hyvin isois­sa keskuk­sis­sa, mut­ta ilmeis­es­ti eivät kuitenkaan niin merkit­täviä, että ohjaisi­vat merkit­täväti sijoittautumista.

  40. OS:“Raportissa myön­netään, että esi­tys merk­it­sisi kasvus­ta tin­kimistä, mut­ta ei var­maankaan oival­leta, kuin­ka dra­maat­tiseen elin­ta­son lasku­un johtaisi, jos Suo­mi ilman omaa osaamista jäisi tytäry­htiö­taloudek­si, joka kil­pailee suo­raan Kiinan ja vaik­ka Ukrainan kanssa.”

    Halu­an nos­taa tämän “kissan” pöy­dälle, sil­lä tämä on se raportin kaik­ista pahin vir­hearvioin­ti. Kaupunki/­maaseu­tu-väit­te­ly on tämän rin­nal­la sivuseikka.

    Kepu­laiset luule­vat näköjään vieläkin, että jos tuote ei mene kau­pak­si, lisätään tuki­aisia niin paljon että menee.

  41. Tuo puo­let suo­ma­lai­sista ei kyl­lä päde, keskiar­vo ja lukumäärä eivät ole sama asia. Väestön koulu­tus­jakau­ma, ikä­jakau­ma ovat kaik­ki vino­ja. Van­hus­ten suh­teelli­nen osu­us kaavaa, miesten koulu­tus­ta­so las­kee, matem­ati­ikan luk­i­joiden määrä ja laatu heikkenevät. Työt­tömyyskin vaikut­taa. Esimerk­ki: jos 99 ihmistä on keskimääräisen älykäs, mut­ta yhteisöön tulee yksi ein­stein, täl­löin 99% on keskimääräistä tyh­mem­piä. Pitää siis olet­taa että älykkyys olisi jotenkin tietyl­lä taval­la jakau­tunut. Ja tämä ole­tus on epä­tark­ka, kos­ka väestö on jo ikän­säkin puoles­ta epätasa

  42. Mut­ta jos jätetään saivarte­lut, niin vaikea nähdä miten Suo­mi pär­jää ilman korkean osaamisen kehit­tämistä, paperikoneet ja lai­vat eivät valmis­tu ilman osaamista, kansan tärkein poten­ti­aali on sen osaamis­pääo­ma tai tieto. Talo­jen sijaan pitäisi investoi­da siihen että suomeen saadaan pysyvää tieto­taitoa. Tai ainakaan itse en ole kuul­lut ken­estäkään, joka ei olisi ottanut työtä vas­taan, kos­ka asun­toa ei löy­tynyt. Sen sijaan järkevää on kuten OS esit­ti, pois­taa esteitä jot­ka ovat byrokra­t­ian seurausta

  43. Kyl­lä tääl­lä taas selitel­lään mus­taa valkoiseksi.

    Meil­lä on toimip­is­teitä “ympäri Suomea”. Jotkut ovat yliopistopaikkakun­nal­la, toiset eivät.

    Jos tarvi­taan vaikka­pa teo­reet­tista lask­i­jaa (joka on muuten aika pitkälle erikois­tunut ammat­ti­lainen, tun­ti­hin­ta alka­en +50% taval­liseen insinöörin ver­rat­tuna), niin kyl­lä niitä on erit­täin vaikea­ta saa­da paikkakun­nil­la, jois­sa ole edes AMK:ta.

    Kesku­s­paikkakun­nal­la, jos­sa on sopi­vaa koulu­tus­ta tar­joa­va AMK on jo vähän helpom­paa, pait­si että AMK-insinöörit eivät tyyp­il­lis­es­ti ole kovinkaan kum­moisia laskijoita. 

    Mut­ta parhaat lask­i­jat löy­tyvät vain ja ain­oas­taan niistä kaup­pungeista, jois­sa sat­tuu ole­maan teknilli­nen yliopis­to. Niitä lötyy sem­moi­sista tup­pukylistä kuin pks, Tam­pere, Lappeen­ran­ta ja Oulu.

    Jos halu­aa perus­taa vaikka­pa lasken­taosas­ton, niin sen voi suun­nilleen uno­htaa, jos ei suos­tu toim­i­maan kasvukeskuksissa. 

    Tämä on ihan käsit­tämätön­tä että kaiken­maail­man maal­likot tule­vat esimerkik­si min­ulle ker­tomaan, että pitkälle koulutet­tu­ja asiantun­ti­jo­tia on help­po palkata jon­nekin kor­peen, kun omas­sa työssäni olen havain­nut, että niitä sat­tuu löy­tymään enem­män yliopistopaikkakun­nil­ta ja vähem­m­män korvesta.

  44. Kaiken tämän keskustelun jäl­keen on hyvä tode­ta, että rapor­tis­sa ei esitetä korkeas­ta arvon­lisästä luop­umista. Siinä hyvin maltil­lisin pain­o­tuksin esitetään, että Suomen tuotan­toraken­net­ta ei pidä suun­na­ta liian yksipuolis­es­ti siihen. 

    Var­maankin äimis­te­ly jatkuu, mut­ta mil­lään taval­la ratio­naalia argu­men­toin­ti­a­han tämä ei näytä olevan.

    Vai onko Osmo raportin luet­tuasi järkeä puhua kasvukeskusten asun­to­tuotan­non “estämis­es­tä” taik­ka muuhun kuin korkean arvon­lisän tuotan­toon “keskit­tymis­es­tä”?

    Sel­l­ais­tako paperis­sa esitetään?

    1. Rapo­ertin luet­tuani min­ul­la on tunne, että siinä esitetään kasvukeskuk­sten kasvun rajoit­tamista estämäl­lä ja hidas­tam­nal­la asuntotuotantoa.

  45. Tyyp­il­listä kepu­laista ensin ehot­taa jotain ja sit­ten kylmästi kieltää, mitä tuli sanottua.

    Esimerkeik­si kel­paa­vat keski­o­lut ja maakuntavero.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Notify me of followup comments via e-mail. You can also subscribe without commenting.