Oden vaaliohjelma: verotuet rinnastettava menoihin.

Seuraavaa hallitusta muodostettaessa menoraami määritellään uudestaan niin, että myös verotuet rinnastetaan menoihin, jotta suoria tukia ja verotukia käsiteltäisiin tasavertaisesti.

Eduskunnassa on paraikaa käsittelyssä lapsilisien leikkaus ja niiden palauttaminen osittain verotuksen lapsivähennyksellä, joka tarpeettomasti monimutkaistaa verotusta. En ole onnistunut löytämän kansanedustajaa, joka pitäisi tätä järkevänä, sillä olisihan paljon yksinkertaisempaa pienentää lapsilisien leikkausta samalla summalla. Ainoa peruste tälle puliveivaukselle on menoraami. Lapsilisäleikkauksen osittainen peruminen nostaisi valtion menoja, kun taas verovähennys alentaa valtion tuloja. Valtiontalouden alijäämän suhteen näillä ei ole eroa, mutta lapsilisäleikkauksen osittainen peruminen rikkoo menokaton.

Raamin kiertäminen verotuilla on tulossa kovin suosituksi. Petollisuuden tyhmin muoto on itsepetos. Siksi verotuet tulee rinnastaa menoihin.

29 vastausta artikkeliin “Oden vaaliohjelma: verotuet rinnastettava menoihin.”

 1. Tällä itsepetosperiaatteella mä pelaan pasianssia, ja voitan aina!

 2. En ole onnistunut löytämän kansanedustajaa, joka pitäisi tätä järkevänä sillä olisihan paljon yksinkertaisempaa pienentää lapsilisien leikkausta samalla summalla.

  Todellako? Kävitköhän kysymässä demareilta ja vassareilta? Lapsilisien leikkauksen vähentäminen kohdistuu kaikille lapsilisien saajille, tuo ehdotettu ratkaisu vain pieni- ja keskituloisille semmoisille, eli tuolla puliveivauksella kiristettiin efektiivisesti korkeimman tuloluokan huoltajien verotuksen progressiota kajoamatta itse veroasteisiin.

  Sinänsä todella typerä kuvio tuo kyllä on, on niin paljon yksinkertaisempaa jakaa lapsilisää universaalina etuutena ja hoitaa tuloluokkien välinen tulontasaus rehdisti verotuksen progressiota rukkaamalla, mikäli moiseen koetaan tarvetta.

 3. Nyt täytyy kyllä kysyä, mikä vaaliohjelma? Apulaiskaupunginjohtajanvaaliohjelma?
  (olipa pitkä yhdyssana).

  Sitähän on kuolattu jo kuusi vuotta, Pekka Korpisen jälkeen. Vankkurit on nyt ajettu vankempiin asemiin. Guggenheimissa peesattiin Pajusta ja Männistö-casessa suorastaan nuoltiin kokoomusta.

  Palmian kapitalisoiminen käy, jos vain Vaasankadusta saadaan kävelykatu ja Hämeentielle pyöräkaistat.

  Lastentarhan tädeistä ei ole niin väliksi, kunhan Itäväylä bulevardisoidaan – tosin en ihan ymmärrä miten se onnistuu metroradan vieressä..

 4. Osmo Soininvaara:
  Lastentarhan tätejä ei kyllä kukaan ole keksinyt yhtiöittää.

  Se tulee vielä… kun yksityisten päiväkotien osuus lisääntyy riittävästi.

  Mutta mihin uskontoon tuo menokehyksen pyhyys kuuluu?

  PS: tuossa vieressä mainostaa Goodthaigirl.com, ei sekään oikein tähän kuulu, vaikka markkinatalouteen kuuluukin..

 5. Raimo K: PS: tuossa vieressä mainostaa Goodthaigirl.com, ei sekään oikein tähän kuulu, vaikka markkinatalouteen kuuluukin..

  Minulla kun ei oikein mitkään mainokset tunnu jostain hyvästä syystä näkyvän, niin en ihan varma voi olla, mutta muistelen bloginpitäjän maininneen, että käytössä olisi Googlen mainokset. Jos näin on, niin olisi syytä nykyaikana tietää, että se mitä Googlen mainoksissa näytetään perustuu Googlen keräämään dataan selamimen käyttäjästä esim. verkkoselaushistoria vaikuttaa mainoksiin.

 6. Raimo K: Se tulee vielä… kun yksityisten päiväkotien osuus lisääntyy riittävästi.

  Mutta mihin uskontoon tuo menokehyksen pyhyys kuuluu?

  PS: tuossa vieressä mainostaa Goodthaigirl.com, ei sekään oikein tähän kuulu, vaikka markkinatalouteen kuuluukin..

  Googleta Adblock plus. Toimii 🙂

 7. Aloitetaan verotukien poisto vaikkapa lentoliikenteen verotuksesta. Minkä hintalipun laittaisitte/arpoisitte kansainvälisen lentoliikenteen polttoaineverottomuudelle Suomen osalta? Se tilannehan on ympäristön kannalta aivan järjetön, että kaikkein saastuttavin liikennemuoto on verotuettu polttoaineverottomaksi, kun taas vähemmän tonnikilometriä kohti saastuttavat liikennemuodot maksavat energiaveroa käyttämistään polttoaineista. Eikä vain siitä, vaan myös arvonlisäverostakin.

  Kansainvälisen lentoliikenteen polttoaineverottomuuteen liittyvä verotuki on itse asiassa jopa unohtunut 23 miljardin euron ”verotuki”listalta:
  https://www.vatt.fi/file/verotukiselvitys/m17.pdf

  Luulisi, että kansainvälisissä ilmastoneuvotteluissa tai jossain tuo lentoliikenneasia voitaisiin jossain avata. Kansallisesti sitä ei polttoaineverotuksen osalta oikein pysty muuttamaan, kun tuo verotuki perustuu muinoin vuonna 1944 tehtyyn kansainväliseen sopimukseen, joka tehtiin siis aikaan ennen öljykriisien ja aikaan ennen kuin hiilidioksidipäästöjä edes mietittiin.

 8. Raimo K: PS: tuossa vieressä mainostaa Goodthaigirl.com, ei sekään oikein tähän kuulu, vaikka markkinatalouteen kuuluukin..

  ”esite” oikeastaan kertoi jo olennaisen

  tämä blogi käyttää google mainoksia ja google kerää tietoja missä käyttäjät käy (sivut jotka nayttää google mainoksia) ja profiloi käyttäjät. google suuntaa mainoksia profiilin mukaan

  goodthaigirl.com ei oikein sovi soininvaaran blogiin mutta mainos on profiloitu aikaisemman ”sinun” nettiselailun perusteella. mitä ehkä ei olisi kannattanut kertoa julkisesti!

 9. Serkku tälle puliveivaukselle on se kun menoraamiin tehdään tilaa siirtämällä valtion menoja kuntien kontolle tai leikkaamalla kuntien valtionosuuksia vähentämättä tehtäviä.

  Pääministerin korvat eivät juuri heiluneet, kun hän lohdutti pienituloisimpien lapsiperheiden saavan kompensaation toimeentulotuen kautta.

 10. Lauri Kumpulainen: Googleta Adblock plus. Toimii

  Se Adblock Plus on varsinainen Troijan hevonen, asentelee kaikenlaista eikä toimi windows 8.1 kanssa.

 11. nsaspy:
  ’snip’
  goodthaigirl.com ei oikein sovi soininvaaran blogiin mutta mainos on profiloitu aikaisemman “sinun” nettiselailun perusteella. mitä ehkä ei olisi kannattanut kertoa julkisesti!

  Eipä olisi kannattanut kertoa julkisesti – jos olisin thai-tyttöjen sivuilla käynyt, mutta kun en ole.
  Ihmettelen suuresti! Ja ihmettelenpä Osmoakin.

 12. Raimo K: Se Adblock Plus on varsinainen Troijan hevonen, asentelee kaikenlaista eikä toimi windows 8.1 kanssa.

  Pari tuntia meni konetta siivotessa – ja joku %&#¤£$ SafeFinder ei lähde millään. Niin että kiitos vaan hyvästä neuvosta.

 13. nsaspy:
  goodthaigirl.com ei oikein sovi soininvaaran blogiin mutta mainos on profiloitu aikaisemman “sinun” nettiselailun perusteella. mitä ehkä ei olisi kannattanut kertoa julkisesti!

  Vähäinenkin netissä osoitettu kiinnostus itäaasialaista popkulttuuria kohtaan johtaa näiden mainosten ilmestymiseen, koska algoritmin logiikalla uteliaisuus Koreaa kohtaan tarkoittaa ilman muuta, että haluan naisseuraa samasta ilmansuunnasta.

  Ei se ole niin ihmeellistä kuin mitä vihjailet.

  (Anteeksi lievä off-topic.)

 14. nsaspy: goodthaigirl.com ei oikein sovi soininvaaran blogiin mutta mainos on profiloitu aikaisemman “sinun” nettiselailun perusteella. mitä ehkä ei olisi kannattanut kertoa julkisesti!

  Paitsi että tuo profilointi ei ole kovin tarkkaa tai pomminvarmaa. Se voi mennä miljoonalla tavalla metsään. Mainostajallehan se ei ole suuri ongelma, jos mainos näytetään jollekulle, joka kuuluu aivan väärään kohderyhmään, kunhan mainos näytetään niille, jotka kuuluvat oikeaan kohderyhmään.

  Minulla on kroonista dementiaa sairastava selain, ja saan tuolta ihan mitä sattuu mainoksia. Jotainhan se arvaa silloin, kun sillä ei ole käytettävissä seurantaevästeitä.

 15. kommentti: Aloitetaan verotukien poisto vaikkapa lentoliikenteen verotuksesta. Minkä hintalipun laittaisitte/arpoisitte kansainvälisen lentoliikenteen polttoaineverottomuudelle Suomen osalta? Se tilannehan on ympäristön kannalta aivan järjetön, että kaikkein saastuttavin liikennemuoto on verotuettu polttoaineverottomaksi, kun taas vähemmän tonnikilometriä kohti saastuttavat liikennemuodot maksavat energiaveroa käyttämistään polttoaineista. Eikä vain siitä, vaan myös arvonlisäverostakin.

  Olen samaa mieltä siitä, että lentoliikenteen pitäisi olla samalla tavalla ympäristövaikutuksiinsa nähden verotettua kuin muutkin liikennemuodot, jos se vain olisi realistisesti mahdollista. Yksipuolisesti verollisuuden käyttöönotto kansainvälisessä lentoliikenteessä olisi kuitenkin hyvin vahingollista moneen suuntaan. Tallinnalaiset/tukholmalaiset toki kiittäisivät.

  Puutun kuitenkin tuohon väittämään siitä, että lentäminen olisi ympäristön kannalta kaikkein saastuttavin liikkumismuoto. Väite on relevantti rahtiliikenteen kannalta, mutta matkustajaliikenteessä lentokone on lopulta aika paljolti samassa linjassa muiden liikennemuotojen todellisten päästöjen kanssa.

  Vaikka lentokoneissa paikkakilometriä kohden on korkeat päästöt. lentokoneiden täyttöasteet ovat korkeita, jolloin päästöt matkustajakilometriä kohden ovat varsin maltillisia. Lentoliikenteen korkeat kokonaispäästöt johtuvat sen mahdollistamista pitkistä matkoista. (Ts. se Thaimaan-matka olisi suuripäästöinen bussillakin tehtynä.)

  Rahdin kohdalla lentoliikenne on aidosti paljon energiaintensiivisempää kuin pintarahti. Tässä on kuitenkin meidän suomalaisten kannalta sellainen olennainen asia, että me hyödymme siitä, että lentoliikennettä ei kansainvälisesti veroteta juurikaan. Me sijaitsemme täällä kaukana, ja meille tuleva tavara ja menevä tavara liikkuu kiireessä lentokoneella.

  Muista liikennemuodoista junaliikenne on voimakkaasti aliverotettua verrattuna bussiliikenteeseen. Junaliikenteen sähköstä maksamat verot ovat pieniä verrattuna bussiliikenteen polttoaineveroihin. Veturit kulkevat polttoöljyllä, bussit ja rekat dieselillä (ainoa ero on verossa).

  Sitä on taas vaikeampi sanoa, miten tämä liikenteen hyvin epätasainen verorakenne pitäisi laskea verotueksi. Jos kiinnekohdaksi otetaan henkilöautoilun verotus, verotuet ovat erittäin suuria. Jos kiinnekohdaksi otetaan vaikka raitiovaunuliikenteen verotus, verotuet ovat yleisesti pieniä.

 16. Eero: Todellako? Kävitköhän kysymässä demareilta ja vassareilta? Lapsilisien leikkauksen vähentäminen kohdistuu kaikille lapsilisien saajille, tuo ehdotettu ratkaisu vain pieni- ja keskituloisille semmoisille, eli tuolla puliveivauksella kiristettiin efektiivisesti korkeimman tuloluokan huoltajien verotuksen progressiota kajoamatta itse veroasteisiin.

  Niin tai itse asiassa verotuen kohdistuminen riippuu myös huoltajien määrästä, ja kaikkein pienituloisimpiin se ei kuitenkaan osu. Eli lopulta kyseessä oli tempaus, jolla kahden huoltajan demarituloluokkaan kuluvan perheen käteenjäävä vähän kasvaisi.

  Ei se demarien ehdotus lapsilisien verollisuudestakaan ole ihan fiksu. Lapsilisäthän menevät sen jälkeen pienillä lapsilla sille vanhempainvapaalla olevalle vanhemmalle. Lisäkannuste jäädä kotiin. Yksinhuoltajat kiittävät.

  Verovähennykset (poislukien suoraan tulonhankintaan kohdistuvia vähennyksiä) ovat A:sta Ö:hön huono asia jo senkin vuoksi, että niitä on ihmisten vaikea ymmärtää. Jos progressiota halutaan kiristää, on parempi vain kirjoittaa toisenlaisia numeroita sinne taulukkoon.

  Nämä erilaiset kikkailut kiristävät hyvillä palkkatuloilla olevien lapsiperheiden progressiota vaikuttamatta esimerkiksi hyvätuloisten keski-ikäisten verotukseen. Ehkä elintasollisesti ei kannattaisi kadehtia eniten vaikkapa sitä kolmen lapsen yksinhuoltajana olevaa lääkäriäitiä, vaikka sillä onkin hyvät tulot.

  (Ihan järjestön ulvominen tuosta lapsilisän leikkaamisesta. Toimeentulotuki paikkaa sen niillä, joilla raha on todella tiukassa. Muille tärkeintä on verotuksen kokonaisuus muuten ja se, että töitä riittää.)

 17. Mikael M.: Vähäinenkin netissä osoitettu kiinnostus itäaasialaista popkulttuuria kohtaan johtaa näiden mainosten ilmestymiseen, koska algoritmin logiikalla uteliaisuus Koreaa kohtaan tarkoittaa ilman muuta, että haluan naisseuraa samasta ilmansuunnasta.

  Ei se ole niin ihmeellistä kuin mitä vihjailet.

  (Anteeksi lievä off-topic.)

  Minulle ehdoteltiin hiljattain tällä sivulla laajaa valikoimaa sinkkumiehiä… 😀
  Anteeksi hieman off topic.

 18. Noihin googlen (esto) mainoksiin:
  Käyttää selaimena firefoxia ja ADP plus firefoxin työkaluista valitsee mieleisensä asetukset tietosuoja kohdasta.

  Tarvittaessa valitsee sitten vaikka yksityinen tila(selaa), tosin kone hidastuu sitten vähän.

  Ainakaan itsellä ei ole probleemia ollut.

 19. Raimo K: Pari tuntia meni konetta siivotessa – ja joku %&#¤£$ SafeFinder ei lähde millään. Niin että kiitos vaan hyvästä neuvosta.

  Neuvo on kyllä sinänsä hyvä, mutta olet ilmeisesti mennyt asentamaan jonkin huijausversion ABP:sta. ABP on selaimen plugin, eikä se asenna omatoimisesti mitään ylimääräistä.

  Tämä on muuten eräs informaatiolukutaidon laji, löytää se oikea ilmaissovelluksen asennus/latauslinkki hakutuloksista ja pahimmassa tapauksessa vielä joltain mainoksia täynnä olevalta sivulta, jossa vähän joka paikassa lukee ”Download” mutta ainoastaan yksi pieni huomaamaton linkki menee siihen, mikä on tarkoitus oikeasti ladata. Muinoin köyhänä opiskelijana, kun tuli sotkeennuttua laittomiinkin ohjelmakopioihin ja kokeiluversioiden ”kräkkäyksiin”, tuli kyllä opittua aika paranoidi asenne selaimen käyttöön. Täytyy kyllä todeta, että nykyiset erityisesti Windows-ilmaisohjelmien lailliset lataussivustot lähestyvät mainosjallituksessaan niitä 15 vuoden takaisia kräkkisivustoja.

  Windows-maailman vitsaus on muuten se, että varsin legitiimeinä pidetyt tahotkin ymppäävät ilmaissovellustensa kylkeen haittaohjelmia (Ask Toolbar jne.) En ole vielä oikein ymmärtänyt, miten tämä voi olla kenenkään kannalta kannattavaa.

 20. Tapio Peltonen: Neuvo on kyllä sinänsä hyvä, mutta olet ilmeisesti mennyt asentamaan jonkin huijausversion ABP:sta. ABP on selaimen plugin, eikä se asenna omatoimisesti mitään ylimääräistä.
  ’snip’

  Ilmeisesti juuri näin, mutta neuvo oli ”Googleta Adblock plus. Toimii :)” – niinpä tein – ja todellakin toimii, mutta ei toivotulla tavalla.

 21. goodthaigirl.com nyttäisi olevan deittisivusto. Kauhiaa, kutsukaa poliisi!!!

 22. ”Google rajoittaa seuraavantyyppisen aikuisille tarkoitetun sisällön mainontaa:

  offline-aikuisviihde
  aikuisille tarkoitetut tuotteet
  treffipalvelut
  kansainväliset morsianpalvelut
  seksuaalisesti vihjaileva sisältö
  paljasta ihoa ja alastomuutta sisältävät kuvat.”

  https://support.google.com/adwordspolicy/answer/6008942?rd=2

  Googlella on töissä sensoreita, mutta en tiedä seuraavatko suomalaisia sivuja kuin ahkerasti. Ydinbisneksen ytimessä kun kuitenkin ollaan, kuvittelisin, että Google ottaa asian vakavasti.

  Toisaalta, Chromessa ei vieläkään ole suomenkielistä oikolukua. Ja sinänsä loistava puhe tekstiksi -toiminto Androidissa ei ymmärrä kun sanoo ”piste” tai ”pilkku” – paitsi kun vaihtaa kielen englanniksi. Google siis vähät välittää suomalaisista.

 23. Google ei siis muka suostu mainostamaan aikuisille tarkoitettuja tuotteita. Itse veikkaisin, että valtaosa mainoksista on suunnattu aikuisille. Hmm, puhutaanko nyt 3 500 000 000 dollarin firmasta vai jostain nyrkkipajasta?

 24. Kuinkas vaaliohjelmasi suhtautuu valtion myöntämiin monopoleihin ja privileegioihin? – Esimerkkinä monopolista vaikkapa vedonlyönti ja privileegioista vaikkapa taksilupa.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Notify me of followup comments via e-mail. You can also subscribe without commenting.