Onko päästökauppa epäonnistunut (5) Muillekin keinoille on sijansa

Ovatko kansal­liset toimet siis silkkaa type­r­yyt­tä? Eivät, eivät ainakaan kaik­ki. Vaik­ka niiden teho val­uu hiekkaan lyhyel­lä aikavälil­lä, ne helpot­ta­vat sopeu­tu­mista myöhempi­in, huo­mat­tavasti suurem­pi­in päästö­jen vähen­tämis­tarpeisi­in. Sak­san aggres­si­ivises­sa tues­sa aurinkosähkölle ei näyt­täisi ole­van lähivu­osien per­spek­ti­ivis­sä päätä eikä hän­tää. Samal­la rahal­la voisi muil­la tavoin vähen­tää hiilid­iok­sidipäästöjä moninker­taisen määrän. Tähtäin onkin paljon pidem­mäl­lä. Vuon­na 2050 pitäisi tul­la toimeen viides­os­al­la nyky­i­sistä päästöistä. Niis­sä olois­sa pitkäaikainen panos­tus aurinkosähköön osoit­tau­tunee järkeväk­si. Täl­laista strate­gista val­in­taa eivät markki­navoimat pysty hoita­maan. Eivät eri­tyis­es­ti, jos päästöoikeuk­sien hin­nat vai­htel­e­vat ennustamattomasti. 

Vuon­na 2050 tarvi­taan aurinkosähköä, mut­ta niiden ohel­la tarvi­taan niitä vähem­män herooisia ratkaisu­ja, joiden kan­nat­tavu­u­den päästöoikeuk­sien hin­nan rom­ah­dus on nyt tuhon­nut vuosik­si. Päästöoikeuk­sien olema­ton hin­ta on suuri ongel­ma, kos­ka se ajaa ter­veel­lä poh­jal­la ole­via yri­tyk­siä nurin, mikä taas merk­it­see pitkä­vaikut­teista taka-askelta. Kokon­aisuute­na EU:n ilmastopoli­ti­ik­ka ei toimi.

Päivit­täin noteer­at­ta­va ja ennakoimat­tomasti vai­htel­e­va päästöoikeu­den hin­ta on liian lyhy­taikainen väline luo­maan strate­gista teol­lisu­us­poli­ti­ikkaa, jon­ka tavoit­teena on päästö­jen voimakas vähen­tämi­nen vuosikym­menten kulues­sa. Päästökaup­paa ei pidä kuitenkaan hylätä vaan kor­ja­ta, sil­lä tämä tilkkutäkkio­h­jat­tu ilmastopoli­ti­ik­ka tulee toisaal­ta tavat­toman kalli­ik­si. Kun se tulee saavu­tuk­si­in­sa näh­den kalli­ik­si, sen tavoite­ta­soa vähen­netään rahan säästämiseksi. 

Han­na-Liisa Kan­gas kir­joit­ti Helsin­gin Sanomis­sa 15.11., että uusi­u­tu­van ener­gian han­kkei­den kan­nat­tavu­u­den paran­tamisek­si nuo EU:n kak­si muu­ta tavoitet­ta ovat vält­tämät­tömiä, kos­ka pelkkä päästökaup­pa ei niitä takaa. Minus­takin tarvi­taan tukea tule­vaisu­u­den ener­gia­muodoille ainakin alku­vai­heessa. Riit­tävän korkea päästöoikeu­den hin­ta on yksi hyvä tukimuo­to kaikille hyville ratkaisuille. Se on myös lahjo­ma­ton ohjauskeino sanan kaikissa merk­i­tyk­sis­sä, kos­ka se tukee uusi­u­tu­via ener­gia­muo­to­ja siinä suh­teessa, kun ne aivan oikeasti toimi­vat. Ei myöskään ole hyvä, että ener­giapoli­ti­ik­ka perus­tuu voimakkaasti melkein kaikkien ener­gia­muo­to­jen tukeen. Nyt sekä kivi­hi­ili on hal­paa ja uusi­u­tu­vien hin­taa tue­taan, mikä nyt ei ainakaan ohjaa kulu­tus­ta säästävään suuntaan.

Jos rin­nakkaisia toimia halu­taan käyt­tää – mitä minäkin pidän jois­sakin tapauk­sis­sa perustel­tuna – pitäisi vas­taavasti vetää päästöoikeuk­sia pois markki­noil­ta. Näin on nyt päätet­ty tehdä. Niin san­ot­tu back­load­ing-päätös vetää markki­noil­ta 900 miljoo­nan ton­nin ver­ran päästöoikeuk­sia, mut­ta palaut­taa ne vuosi­na 2019 ja 2020. Tämä palau­tus mitätöi suurelta osin poisve­don vaiku­tuk­sen, kos­ka edelleen päästöoikeuk­sista val­lit­see ylitarjontaa.

Huu­tokau­pat­taville päästöoikeuk­sille pitäisi olla jokin poh­jahin­ta, jota halvem­mal­la niitä ei myy­dä. Alun perin päästöoikeuk­sien hin­naksi arvioiti­in 30 euroa ton­ni. Myymät­tä jääneet oikeudet (mut­ta vain ne) voi myy­dä myöhem­min, jos hin­ta nousee selvästi korkeam­mak­si, esimerkik­si 50 euroon ton­nil­ta. Ennustet­tavampi hin­ta tuk­isi pitkä­vaikut­teisia investoin­te­ja. Samal­la EU:n poli­ti­ikas­sa pitäisi noiden rin­nakkaisten tavoit­tei­den pain­oar­voa pienen­tää, vaik­ka niitä ei tarvit­sisi pois­taa kokon­aan. Huo­maan tässä ole­vani yllät­täen samaa mieltä kuin For­tum.

Sanomat­takin on selvää, että päästökau­palle voi antaa nyky­istä keskeisem­män roolin vain, jos päästökaup­pa laa­je­nee koske­maan jok­seenkin kaikkia hiilid­iok­sidipäästöjä. Muuten­han niitä rin­nakkaisia toimia tarvi­taan aina. 

21 vastausta artikkeliin “Onko päästökauppa epäonnistunut (5) Muillekin keinoille on sijansa”

  1. Pitäisikö kiin­nitää enem­pi huiomio­ta, huip­pute­hon hallintaan ja ener­gian­säästöön. Käyt­tämätön ener­gia on paras­ta ener­giaa. On arvioitu, jos USA:n ergian­hallinta peru­tu­isi älykkäisi­in jär­jestelmi­in, säästet­täisi­in 300miljardin edestä ener­giaa. Ener­giay­htiöt ei oikein suosi, täl­läistä bisnestä?

  2. Ener­gia­te­ol­lisu­us ry:n lob­bausvoima on tässä yksi osa ongel­maa. Ener­giaa tuot­ta­van tol­lisu­u­den intre­seis­sä on ener­gian tuot­ta­mi­nen, ei kulu­tuk­sen vähentäminen.

    Ener­giatuotan­toin­vestoin­tien takaisin­mak­suaikan 10 vuot­ta on aika lyhyt, ener­giasäästössä investoini­in takaisin­mak­su­jan edel­lytetään ole­van alle kak­si vuot­ta. Toki fik­sus­sa yri­tyk­sessä rahaa ei varsi­nais­es­ti tuhlatakkaan.

    “Teol­lisuduen etu” on ainakin eri asia kuin ener­gia­te­oll­si­uduen etu. Yri­tys kuin yri­tys tarvit­see koti­markki­nan ennen vien­tiä. Jos normeil­la pystytään ohjaa­maan tuoteke­hi­tys­tä otta­maan käyt­töön usuia inno­vaa­tioi­ta, mah­dol­lisu­us vien­ti­in para­nee suh­teessa noepam­min kuin löysin määryk­sien maissa.

    Jos Suo­mi olisi halun­nut olla “veden­puhdis­tuk­sen suur­maa” niin sil­loin toki asi­aan olisi paneudu­tu niin hap­pamien oji­tusvesien kuin Tal­vi­vaaran päästö­jen osalta. 

    Kasvi­huonepäästöis­sä sama jut­tu. Jos uudel­la kat­ti­latekni­ikalla puuhaket­ta voidaan polt­taa ilman hiiltä tai turvet­ta tukipolt­toaineena, niin tuo­hon sun­taan olisi ohjat­tu — no, ei sit­ten ohjat­tu ja hiilen polt­to lisään­tyy kun haket­ta polte­taan, bonuk­se­na tuhkakin on käyt­tökelvo­ton­ta rakas­met­al­lien vuoksi.

    Suomel­la on oma souuten­sa, mut­ta ennen muu­ta teol­lisu­u­den tuot­tavu­u­den etu on olla val­i­tu­il­la aloil­la edel­läkävi­jä inno­vaa­tioiden käyttöönotossa.

    Myy­däänkö maail­malel suo­ma­laista ydin­voimaos­saamista nyt kun tänne uusia reak­tor­e­i­ta tehdään? Ei. 

    Myy­däänkö polt­tokatet­latekni­ikaa? Kyllä.

  3. OS: Sak­san aggres­si­ivises­sa tues­sa aurinkosähkölle ei näyt­täisi ole­van lähivu­osien per­spek­ti­ivis­sä päätä eikä hän­tää. Samal­la rahal­la voisi muil­la tavoin vähen­tää hiilid­iok­sidipäästöjä moninker­taisen määrän. Tähtäin onkin paljon pidem­mäl­lä. Vuon­na 2050 pitäisi tul­la toimeen viides­os­al­la nyky­i­sistä päästöistä. Niis­sä olois­sa pitkäaikainen panos­tus aurinkosähköön osoit­tau­tunee järkeväk­si. Täl­laista strate­gista val­in­taa eivät markki­navoimat pysty hoita­maan, eivät eri­tyis­es­ti, jos päästöoikeuk­sien hin­nat vai­htel­e­vat ennustamattomasti.

    Tästä olen eri mieltä. Nykyiseen aurinkosähköön panos­t­a­mi­nen isol­la rahal­la on ihan puh­das­ta toopeilua. Sen oli tarkoi­tus olla sak­salaista elinkei­nop­o­li­ti­ikkaa, mut­ta kiinalaiset vetivät siinäkin maton itäsak­salais­ten jalko­jen alta.

    Mielip­i­teeni asian hölmöy­destä johtuu teknolo­gias­ta. En kek­si kuin huono­ja syitä investoi­da laa­jamit­taisi­in aurinkosähköasen­nuk­si­in nyt.

    Yksi mah­dolli­nen aja­tus on se, että jos volyymit kas­va­vat, hin­nat laske­vat. Tämä pitää ehdot­tomasti paikkansa, mut­ta asia on ajas­ta riip­puma­ton. Jos aurinkosähköä tarvi­taan vuon­na 2050, sen volyymien kas­vat­ta­mi­nen nyt tukee vain nykyisen teknolo­gian tuotan­to­hin­to­jen alen­tamista ja nos­taa uusien teknolo­gioiden markkinoilletulokynnystä.

    Aurinkosähköä voidaan lisätä hyvin paljon hyvin lyhyel­lä aikavälil­lä, jos talous sitä vaatii. Ydin­voimalan tekemiseen menee kymme­nen vuot­ta ja poli­it­tiseen suh­muroin­ti­in toinen kymme­nen. Aurinkovoimalan tekem­i­nen on kuin taloa rak­en­taisi, kiireestä riip­puen kuukau­sia tai pari vuot­ta. Lisäk­si voimalal­la on toden­näköis­es­ti rajalli­nen elinikä, jol­loin tämän päivän voimalat ovat sulatossa kauan ennen vuot­ta 2050.

    Teknolo­gian suh­teen meil­lä on kak­si mah­dol­lista ske­naar­i­o­ta. Joko aurinkosähkössä tehdään jokin merkit­tävä läpimur­to kus­tan­nusten ja saatavu­u­den suh­teen tai sit­ten ei. Jos tähän läpimur­toon usko­taan, sil­loin kan­nat­taa investoi­da tutkimuk­seen ja tuoteke­hi­tyk­seen, joka tähtää ko. läpimurtoon.

    Jos läpimur­toon ei usko­ta, sit­ten kan­nat­taa vain jäädä odot­tele­maan, että sähkön hin­ta nousee aurinkosähkölle riit­tävälle tasolle ja käyt­tää ne rahat johonkin muuhun hiilipääästöjä vähen­tävään. Aurinkosähkö on sähköverkon kannal­ta ö‑luokan sähköä (tulee kun huvit­taa, ja yleen­sä juuri sil­loin kun ei tarvit­sisi), sama raha investoitu­na vaikka­pa tuulivoimaan on parem­mas­sa käytössä.

    Ener­giatutkimuk­seen kan­nat­taa ja pitää lait­taa rahaa. Sen sijaan on vaikea nähdä syitä tukea kiinalaista aurinkopa­neel­i­te­ol­lisu­ut­ta tuki­aisil­la. Lop­putu­lok­se­na on hyvin pieni säästö päästöis­sä ja hyvin suuri hin­ta­lap­pu. Pitkä aika­jänne ei kel­paa seli­tyk­sek­si, kos­ka aurinkosähkössä ei ole mitään, mikä edel­lyt­täisi pitkää aikajännettä.

  4. Lau­ri Ojala: Pitäisikö kiin­nitää enem­pi huiomio­ta, huip­pute­hon hallintaan ja ener­gian­säästöön. Käyt­tämätön ener­gia on paras­ta ener­giaa. On arvioitu, jos USA:n ergian­hallinta peru­tu­isi älykkäisi­in jär­jestelmi­in, säästet­täisi­in 300miljardin edestä ener­giaa. Ener­giay­htiöt ei oikein suosi, täl­läistä bisnestä?

    Ener­gian­säästö on käyt­täjien ongel­ma, joskin ener­giay­htiölle kyl­lä kel­paa huip­pute­hon säätö. Käyt­täjät säätävät kyl­lä kulu­tus­taan, jos siitä on taloudel­lis­es­ti iloa.

    Tässä olisi resep­ti älykkääseen sähköverkkoon. Eikä mak­sa kuin reg­u­laa­tion tekemisen vaivan ja etäluet­ta­vat sähkömittarit.

    - sähkön myyjän pitää lait­taa kunkin het­ken myyn­ti­hin­ta net­ti­in saataville tietyssä yhteis­es­ti sovi­tus­sa muodossa

    - sähkön myyjän pitää ostaa sähköä kulut­ta­jal­ta ko. hin­ta ‑10 %:lla (tai muul­la kaikille yhteisel­lä marginaalilla)

    - verkko-oper­aat­tori saa hin­noitel­la siir­ron halu­a­mal­laan taval­la, kun­han kokon­ais­lasku­tus on sään­tö­jen mukainen (ei ylisu­uria katteita)

    - verkko-oper­aat­torin pitää lait­taa reaali­aikainen hin­ta net­ti­in saataville

    Se on siinä. Sen enem­pää älyä ei verkos­sa tarvi­ta, äly tulee ihmisiltä. Jos tuol­laiset sään­nöt tehdään, ensim­mäiset hin­tao­h­jat­ta­vat releet ovat markki­noil­la ennen kuin puhemiehen nui­ja kopsahtaa.

    = = =

    Myön­nän kyl­lä, että yksi­ty­is­ten ihmis­ten kohdal­la asi­at ovat aina kak­si numeroa vaikeampia kuin yri­tys­ten kohdal­la. Yri­tyk­sis­sä lasku­taito on vähem­män harv­inainen ominaisuus.

  5. Poh­jahin­ta päästöoikek­sille on parem­pi kuin vero. Vero­han vie rahaa pois bis­nek­ses­tä, kun taas päästökaup­pa pitää sen kier­rossa esim. investoin­te­ja varten. 

    Äkkiä ajatellen poh­jahin­ta antaisi melkoisen insen­ti­ivin päästöjä vähen­tävi­in investoin­tei­hin (ja disinvestointeihin).

  6. JTS: Ener­gia­te­ol­lisu­us ry:n lob­bausvoima on tässä yksi osa ongel­maa. Ener­giaa tuot­ta­van tol­lisu­u­den intre­seis­sä on ener­gian tuot­ta­mi­nen, ei kulu­tuk­sen vähentäminen.

    Ener­giaa tuot­ta­van teol­lisu­u­den intres­seis­sä on saa­da mah­dol­lisim­man paljon rahaa. Jos rahaa saa myymäl­lä vähem­män ener­giaa isom­mal­la hin­nal­la, sekin käy.

    Ener­gia­te­ol­lisu­us ihan julkises­ti lob­baa tehokkaan päästökau­pan puoles­ta ja sanoo, että nykyi­nen ton­ni­hin­ta on aivan liian alhainen.

  7. Viherinssi: Ener­giaa tuot­ta­van teol­lisu­u­den intres­seis­sä on saa­da mah­dol­lisim­man paljon rahaa. 

    Nimeno­maan, ei sen intres­sis­sä ole tuot­taa kaa­su­ja CO2, SO2, NOx jne.!

    Tässä keskustelus­sa menee ajoit­tain sekaisin kasvi­huonepäästöt ja ener­gian­säästöt. Päästökaup­pa on hyvä “näkymätön käsi” allokoimaan nämä eri­laiset intressit.

  8. Viherinssi: Ener­giaa tuot­ta­van teol­lisu­u­den intres­seis­sä on saa­da mah­dol­lisim­man paljon rahaa. 

    Tämä on aivan tot­ta. Ei se tosi­aan ole myy­dä mah­dol­lisim­man paljon vaan mah­doll­sim­man kan­nat­tavasti. Ihan kuten muillakin.
    Anna esimerkin Kali­for­ni­as­ta, jos­sa 80-luvul­la kuvitelti­in, että sähkön kysyn­tä ei tule nouse­maan. Niin­pä varsinkin siir­toka­p­a­sitet­ti jäi alakant­ti­in. Hin­tasään­nöste­ly lisäk­si oli tehokas niukku­u­den aiheut­ta­ja, kuten se on aina.
    Sähköy­htiö on mak­sanut osan kus­tan­nuk­sista, kun suuret asi­akkaat ovat ottaa­neet käyt­töön sähköäsäästäviä menetelmiä. Esim. Home Depot (kuin Bauhaus)halleissa on vai­hdet­tu valais­tus ja sähkön­toimit­ta­ja on mak­sanut osan kustannuksista.
    Tämä voi tun­tua paradok­saaliselta, mut­ta yhtiön toden­näköis­es­ti ostaa viimeiset 5% (arvaus) kap­a­siteetista paljon korkeam­paan hin­taan kuin se on tehnyt myyn­ti­sopimuk­sen. Kun verkko on 100% kuor­mi­tuk­sel­la, seu­raa­va kilo­wat­ti on todel­l­la kallis. Joudu­taan rak­en­ta­maan lisää verkkoa.
    Näin on kan­nat­tavam­paa myy­dä vähän alle 100%.

  9. Tapio:
    Poh­jahin­ta päästöoikek­sille on parem­pi kuin vero. Vero­han vie rahaa pois bis­nek­ses­tä, kun taas päästökaup­pa pitää sen kier­rossa esim. investoin­te­ja varten. 

    Äkkiä ajatellen poh­jahin­ta antaisi melkoisen insen­ti­ivin päästöjä vähen­tävi­in investoin­tei­hin (ja disinvestointeihin). 

    Poh­jahin­ta olisi siitä hyvä, että se toisi ener­giasek­to­rillekin jotain tur­val­lisu­ut­ta investoin­neille. Nyt on mah­do­ton­ta tietää, pitääkö investoi­da ydin­voimalaan (päästökaup­pa puree ja hin­ta nousee), hiilivoimalaan (päästökaup­pa ei pure tule­vaisu­udessakaan) vai tuulivoimalaan (päästökaup­pa puree kunnolla).

    Riit­tävä poh­jahin­ta vähen­täisi tätä prob­lemati­ikkaa. Sit­ten vielä wind­fal­lit keru­useen, niin val­tioil­la olisi vähän pelimerkke­jä miet­tiä tule­vaisu­ut­ta ja suun­na­ta tukea sinne, mihin se tule­vaisu­u­den kannal­ta pitää laittaa.

    Poh­jahin­nan jäl­keen näk­isi muutenkin, kuin­ka paljon löysää päästöä löy­tyy (myymät­tä jäävät oikeudet). Näi­den pitäisi luon­nol­lis­es­ti kado­ta myyn­nistä kokonaan.

  10. EU-maid­en, eri­tyis­es­ti Sak­san, toimet tuuli- ja aurinkoen­er­giate­knolo­gian edis­tämisek­si ovat johta­neet paljon nopeam­paan k.o. teknolo­gian hin­to­jen alen­e­miseen kuin muuten olisi tapah­tunut. Tuuli- ja aurinkosähkö on koko maail­mas­sa tul­lut paljon use­ampi­en maid­en ja ihmis­ten ulot­tuville. Tämä on iso palvelus koko maail­man ilmastonsuojelulle.
    Vaik­ka esim PV-paneel­ien tuotan­toa on siir­tynyt paljon Euroopan ulkpuolelle, jäl­jelle jää asioi­ta, jois­sa osaamisen etu­matkalla on merk­i­tys­tä: älyverkkote­knolo­gia, suur­jän­nite­tasavir­tate­knolo­gia suurten sähköen­er­giamäärien siir­toon vähin häviöin pitkien matko­jen taa, sähköen­er­gian varas­toin­ti (juuri luin uutisen sak­sal fir­mas­ta joka väit­tää tekevän­sä usei­den megawat­tien luokkaa ole­via akku­ja var­avoimak­si, joka on halvempaa/MW kuin hiilivoima — jos täl­lainen oikeasti onnis­tuu, ei enää ole ongel­ma että aurinko pais­taa vain päivisin).

  11. Satu Has­si: (juuri luin uutisen sak­sal fir­mas­ta joka väit­tää tekevän­sä usei­den megawat­tien luokkaa ole­via akku­ja var­avoimak­si, joka on halvempaa/MW kuin hiilivoima

    Tuo­ta, mikähän on noiden akku­jen kap­a­siteetin (hyö­dyn­net­tävis­sä ole­van ener­gia­sisäl­lön) yksikkö?. Kap­a­siteet­ti­a­han akuil­ta haetaan, joskus toki myös lyhy­taikaista tehoa.

  12. Satu Has­si:
    EU-maid­en, eri­tyis­es­ti Sak­san, toimet tuuli- ja aurinkoen­er­giate­knolo­gian edis­tämisek­si ovat johta­neet paljon nopeam­paan k.o. teknolo­gian hin­to­jen alen­e­miseen kuin muuten olisi tapah­tunut. Tuuli- ja aurinkosähkö on koko maail­mas­sa tul­lut paljon use­ampi­en maid­en ja ihmis­ten ulot­tuville. Tämä on iso palvelus koko maail­man ilmastonsuojelulle.
    Vaik­ka esim PV-paneel­ien tuotan­toa on siir­tynyt paljon Euroopan ulkpuolelle, jäl­jelle jää asioi­ta, jois­sa osaamisen etu­matkalla on merk­i­tys­tä: älyverkkote­knolo­gia, suur­jän­nite­tasavir­tate­knolo­gia suurten sähköen­er­giamäärien siir­toon vähin häviöin pitkien matko­jen taa, sähköen­er­gian varas­toin­ti (juuri luin uutisen sak­sal fir­mas­ta joka väit­tää tekevän­sä usei­den megawat­tien luokkaa ole­via akku­ja var­avoimak­si, joka on halvempaa/MW kuin hiilivoima – jos täl­lainen oikeasti onnis­tuu, ei enää ole ongel­ma että aurinko pais­taa vain päivisin).

    Helsin­gin Ener­gian asi­akasle­hden uusim­man numeron mukaan Kalasa­ta­mas­sa on tulos­sa kokeil­tavak­si uusi tekni­ik­ka, jos­sa aurinkoen­er­gia muun­netaan metaanikaa­suk­si (artikke­lista ei selviä, miten) joka sit­ten voidaan nesteyt­tää varas­toin­tia varten.
    Lappeen­ran­nan teknisen yliopis­ton ja VTT:n yhteinen kehittämishanke.
    Asi­as­ta puhuu lehdessä haas­tatel­tu WWF:n Suomen pääsi­h­teeri, joka istuu Lappeen­ran­nan yliopis­ton hallituksessa.

  13. Tapio: Tuo­ta, mikähän on noiden akku­jen kap­a­siteetin (hyö­dyn­net­tävis­sä ole­van ener­gia­sisäl­lön) yksikkö?. Kap­a­siteet­ti­a­han akuil­ta haetaan, joskus toki myös lyhy­taikaista tehoa.

    Pulaa on sekä vuo­de­naikasäädöstä että lyhyem­mästä. Run­sas aurinkovoiman osu­us tuo lisää tarvet­ta vuorokausilu­okan varastoinnille.

    En ihan itsekään ymmärtänyt tuo­ta MW-hin­taver­tailua hiilivoimalaan. Täy­tyy penkoa asi­aa vähän tarkem­min. Tähän asti akku­jen kulu­mi­nen ja pääo­maku­lut ovat rajoit­ta­neet ne tiukan paikan hätävarastoiksi.

  14. Kun Suomes­sa pari vuot­ta sit­ten oli 350 000 talout­ta ilman sähköä, vaa­dit­ti­in sähköverkon maakaapeloin­tia. Hin­ta­la­puk­si arvioiti­in 10 mil­jar­dia euroa, eli reilusti OL3 ydin­reak­torin verran.

    Nyt maakaapelia sit­ten vede­tään, ja laskute­taan siir­tomak­su­is­sa asi­akkail­ta, myös kaupunki­laisil­ta. Joka on kyl­lä törkeää, kos­ka mak­saji­na pitäisi olla ne, jot­ka niitä maakaapelei­ta tarvitsevat.

    Mielestäni kan­nat­taisi tavoitel­la tilan­net­ta, jos­sa ei vaa­di­ta laa­jaa ja yht­enäistä siir­toverkkoa, vaan usei­ta osaverkko­ja, joi­hin tuote­taan sähkö paikallisesti.

    Mm. Inti­as­sa, Yhdys­val­lois­sa, Venäjäl­lä on suuret ja van­hen­tuneet sähköverkot. Niiden uusimi­nen edes 2013 tek­nol­o­giselle tasolle mak­saisi sato­ja mil­jarde­ja euro­ja. Tähän tuskin lähde­tään, kuten ei ole lähdet­ty val­okaapelin vetämiseenkään, vaan mobi­ilei­hin verkkoihin. 

    Haja-asu­tusalueel­la mon­et ovat innos­tuneet kovasti siitä, että tuot­taisi­vat itse ener­giansa. Tätä pitäisi tukea veroalen­nuksin. Ei myrskyn tul­lessa tarvit­sisi pelätä sähkökatkoa, kun on oma energiantuotanto.

    Samoin kaupungeis­sa pitäisi tukea taloy­htiöi­den han­kkei­ta, jois­sa mm. seini­in kiin­nitetään läm­pök­eräim­iä, katolle paneele­ja, ehkä myös parvekkeille. Samoin läm­mön­tal­teenot­to­jär­jestelmien han­k­in­nas­sa pitäisi saa­da alen­nuk­sia verotuksessa.

    Tämä piristäisi koti­markki­noi­ta, saataisi­in raken­nusalan miehille ja naisille töitä. Ehkäpä elvytystoimena?

    Täl­läisil­lä toimil­la voidaan säästää paljon rahaa ja myös ener­giaa. Tam­pereelle tuli pari vuot­ta sit­ten ensim­mäiset läm­mönkeräysjär­jestelmät ja kuule­mani mukaan taloy­htiössä ollaan tyy­tyväisiä tuhan­sien euro­jen vuosit­tais­es­ta säästöstä.

    Jos 2009 elvytet­ti­in putkirem­poil­la niin ehkäpä 2014 voitaisi­in elvyt­tää energiatehokkuusremonteilla?

  15. H.H.: Helsin­gin Ener­gian asi­akasle­hden uusim­man numeron mukaan Kalasa­ta­mas­sa on tulos­sa kokeil­tavak­si uusi tekni­ik­ka, jos­sa aurinkoen­er­gia muun­netaan metaanikaa­suk­si (artikke­lista ei selviä, miten) joka sit­ten voidaan nesteyt­tää varas­toin­tia varten.
    Lappeen­ran­nan teknisen yliopis­ton ja VTT:n yhteinen kehittämishanke.

    Asi­as­ta puhuu lehdessä haas­tatel­tu WWF:n Suomen pääsi­h­teeri, joka istuu Lappeen­ran­nan yliopis­ton hallituksessa.

    Ei se asia ihan tai­da kuitenkaan noin men­nä, vaik­ka kieltämät­tä lehteä luke­mal­la sen vaikutel­man saa.

    Kalasa­ta­maan raken­netaan “älyverkko”, joka käytän­nössä tarkoit­taa lähin­nä sitä, että verkos­sa on suh­teel­lisen run­saasti etäluet­tavia mit­taus­pis­teitä, ja että verkko on kak­sisu­un­tainen. Tämä on ihan fik­sua kaikille uusille alueille, ja etäluet­tavien mit­tarien mukana tähän on jo paljolti men­tykin. Ja hyvä niin, ilman reaali­aikaista mit­taus­ta järkevät lasku­tus­ta­vat eivät toimi.

    WWF:n pääsi­h­teeri Liisa Rohwen­der taas mainit­see eril­lisenä asiana VTT:n ja LTY:n kehit­tämän uutu­uste­knolo­gian, joka mah­dol­lis­taa auringol­la tuote­tun sähkön muun­tamisen metaaniksi säi­lyt­tämistä varten.

    VTT:n ja LTY:n teknolo­gia­hanke on vas­taa­va kuin aika moni muukin maail­mal­la. Jos joku kek­sisi hyvän hyö­ty­suh­teen tavan säi­lyt­tää sähköä vuo­de­naikavaras­tossa, sil­lä voisi olla iso merk­i­tys tule­vaisu­udessa. Täl­lä het­kel­lä paras tapa on tehdä elek­trolyysil­lä vetyä, ja siinä pros­es­sis­sa hävikkei­neen ylivuo­tisen sähkön hin­ta noin kolminkertaistuu.

    Metaani olisi helpom­paa säi­lyt­tää ja käyt­tää kuin vety, joten vas­taa­va pros­es­si metaanille olisi kovin ter­ve­tul­lut. Haas­teena on kuitenkin hyötysuhde.

    Toinen haaste tulee siitä, että koko hom­mas­sa ei ole mitään järkeä, jos täl­lä het­kel­lä kuitenkin poltamme fos­si­ilista metaa­nia. Ei ole kovin fik­sua tehdä metaa­nia hiilivoimalla…

  16. Satu Has­si:
    EU-maid­en, eri­tyis­es­ti Sak­san, toimet tuuli- ja aurinkoen­er­giate­knolo­gian edis­tämisek­si ovat johta­neet paljon nopeam­paan k.o. teknolo­gian hin­to­jen alen­e­miseen kuin muuten olisi tapah­tunut. Tuuli- ja aurinkosähkö on koko maail­mas­sa tul­lut paljon use­ampi­en maid­en ja ihmis­ten ulot­tuville. Tämä on iso palvelus koko maail­man ilmastonsuojelulle.

    Tässä on kyl­lä totu­u­den siemen. Sak­san ja Kiinan suuri panos­tus on hyödyt­tänyt mui­ta merkit­täväl­lä taval­la. Tosin sil­loinkin pitäisi kysyä, onko saavutet­tu hyö­ty järkevässä suh­teessa panos­tuk­seen, ts. olisiko sama ilmas­to­hyö­ty saatu aikaan pienem­mäl­lä rahalla.

    Suuri rahalli­nen tuki kan­nat­ta­mat­toma­lle yksit­täiselle teknolo­gialle tun­tuu aina aika huolestut­taval­ta. Se kohden­tuu kuitenkin erit­täin huonos­ti teknolo­gian kehit­tämiseen tai edes tuotan­tote­knolo­gian kehittämiseen.

    En kuitenkaan väitä ole­vani niin viisas, että osaisin saatavil­la ole­val­la datal­la sanoa, mitä tuel­la saadut päästösäästöt ovat mak­sa­neet. Paljon enem­män kuin päästökaup­pahin­nan kuitenkin.

    Vaik­ka esim PV-paneel­ien tuotan­toa on siir­tynyt paljon Euroopan ulkpuolelle, jäl­jelle jää asioi­ta, jois­sa osaamisen etu­matkalla on merk­i­tys­tä: älyverkkote­knolo­gia, suur­jän­nite­tasavir­tate­knolo­gia suurten sähköen­er­giamäärien siir­toon vähin häviöin pitkien matko­jen taa

    Pitkän matkan siir­toon on ja on ollut jo pitkään iso­ja insen­ti­ive­jä. Esimerkik­si islanti­laisil­la ja nor­jalaisil­la on run­sai­ta uusi­u­tu­van ener­gian varan­to­ja, joi­ta halu­taan myy­dä Kes­ki-Euroop­paan. Näis­sä on ihan aito­ja mil­jardipro­jek­te­ja, jot­ka toimi­vat markki­na­t­alouden ehdoilla.

    Min­un on vaikea nähdä, mitä ne HVDC-läpimur­rot ovat, joi­ta on tehty aurinkosähkön tuen ansios­ta. Ainakin täl­lä het­kel­lä läh­es kaik­ki euroop­palaiset ole­mas­saol­e­vat ja hark­i­tut HVDC-linkit ovat joko vesivoiman tai ydin­voiman myymistä varten. Suo­mi on aika vah­vasti posi­tioitunut alal­la, joskin kaapelite­knolo­gia on ulkomaista.

    Maail­man pisim­mät HVDC-linkit taita­vat olla Brasil­ias­sa, Kiinas­sa ja Kon­gos­sa. Kon­gon link­ki tosin on pieni ja van­ha ver­rat­tuna mui­hin pitki­in. Kaik­ki linkit kul­jet­ta­vat vesivoimaa pusikos­ta kaupunkiin.

    Yleis­es­ti kat­sot­tuna valtik­ka on kuitenkin Kiinas­sa. Siel­lä on seu­raavalle viidelle vuodelle suun­nitel­mat noin kymmenelle yli 6 GW:n linkille, jot­ka ovat lisäk­si pitkiä.

    Euroop­palaiset HVDC-pro­jek­tit ovat pieniä näi­hin ver­rat­tuna. Se on kyl­lä tot­ta, että Siemens ja ABB ovat Kiinas­sakin mukana, mut­ta ne ovat olleet alal­la jo kauan ennen Energiwendeä.

    Älyverkko­jen osalta tilanne on vähän tyhjän oloinne. Käytän­nössä älyverkot tule­vat tarkoit­ta­maan etäluet­tavaa mit­taus­ta ja sähkön ostoa takaisin verkkoon pien­tuot­ta­jil­ta. Näis­sä ei ole tek­nol­o­gis­es­ti mitään ihmeel­listä, kaik­ki palat on jo ole­mas­sa, ja osa suo­ma­lai­sis­takin jakelu­verkoista täyt­tää nämä vaiku­tuk­set. Lop­pu on sit­ten sof­t­aa ja määräyksiä.

    Kan­taverkon älyn osalta suuret määrät stokastista uusi­u­tu­vaa tuo­vat ihan uut­ta haastet­ta, ja esimerkik­si HVDC-verkot ovat vähissä. Ainakaan vielä näistä ei ole ker­tynyt meille mitään varsi­naista strate­gista osaamista, ja asioi­ta pen­go­taan innol­la myös Kiinas­sa ja Yhdysvalloissa.

    Ja jos näi­hin asioi­hin halut­taisi­in vauh­tia, olisi tehokkaam­paa käyt­tää raha vaik­ka mit­taroinin kehit­tämiseen kuin hyvin epä­suo­rasti aurinkopa­neel­ien tuotantoon.

    = = =

    Tämän san­ot­tuani on kuitenkin pakko tode­ta, että Saha­ran super­grid (Desertec) voi muut­taa tilan­net­ta, kos­ka se on jo niin iso siir­toverkkoin­vestoin­ti, että sil­lä on mon­en­laisia posi­ti­ivisia sivu­vaiku­tuk­sia. Ensin pitäisi kuitenkin saa­da Pohjois-Afrik­ka rauhoit­tumaan poli­it­tis­es­ti, saa­da Saha­ran pan­eloimi­nen jotenkin taloudel­lis­es­ti kan­nat­taak­si ja löytää 50+ mil­jar­dia verkon rakentamiseen.

    Han­ke voi olla hyvinkin järkevä, mut­ta kovin ajanko­htaiselta se ei vaikuta.

    (juuri luin uutisen sak­sal fir­mas­ta joka väit­tää tekevän­sä usei­den megawat­tien luokkaa ole­via akku­ja var­avoimak­si, joka on halvempaa/MW kuin hiilivoima – jos täl­lainen oikeasti onnis­tuu, ei enää ole ongel­ma että aurinko pais­taa vain päivisin.

    Jos vielä mui­s­tat fir­man nimen tai jotain lisäti­etoa, asi­aan tulee selvyys. Tämä voi olla joko todel­la hyvä jut­tu tai ove­lasti sotket­tu­ja yksiköitä markki­noin­ti­ma­te­ri­aalis­sa. Tähän asti vas­taan­tulleis­sa on ollut kyse jälkim­mäis­es­tä, mut­ta joku voi oikeastikin kek­siä jotain fiksua.

  17. Satu Has­si: jois­sa osaamisen etu­matkalla on merk­i­tys­tä: älyverkkote­knolo­gia, suur­jän­nite­tasavir­tate­knolo­gia suurten sähköen­er­giamäärien siir­toon vähin häviöin pitkien matko­jen taa

    Näil­lä vain ei ole mitään tekemistä poli­it­tis­ten päätök­sien kanssa saati että Sak­san toimet oli­si­vat näitä jotenkin edesaut­ta­neet. Tasavir­tate­knolo­gia on jo yli 60-vuot­ta van­haa (toki kehit­tynyt) ja älyverkkoideat ovat pyöri­neet vähin­tään 30–40 vuot­ta eri­lai­sis­sa visioissa.

    Sak­sas­sa sen sijaan ollaan koh­ta tilanteess­sa jos­sa ener­giay­htiöt ajate­taan konkurssi­in ja ovat siten kyken­emät­tömiä investoimaan mihinkään. 

    Tukkusähkö on hal­paa, mut­ta kulut­ta­jalle kallista, verkko alkaa olla epästabi­ili. Koko hoito on ollut val­ta­va tulon­si­ir­to köy­hiltä rikkaille ja kaupungeil­ta maalle. Siis todel­li­nen hassi.

  18. Viherinssi: Tässä on kyl­lä totu­u­den siemen. Sak­san ja Kiinan suuri panos­tus on hyödyt­tänyt mui­ta merkit­täväl­lä taval­la. Tosin sil­loinkin pitäisi kysyä, onko saavutet­tu hyö­ty järkevässä suh­teessa panos­tuk­seen, ts. olisiko sama ilmas­to­hyö­ty saatu aikaan pienem­mäl­lä rahalla.

    Sak­sa siinä on totaalis­es­ti hävin­nyt ja Kiina sekä jos­sain määrin muu maail­ma voittaneet.

    Kiinal­la on selkeä strate­gia tärkeinä pitämis­sään uusis­sa teknolo­giois­sa: Se, siis val­tio odot­taa, kunnes teknolo­gia ja markki­na ovat riit­tävän kyp­siä. Sit­ten se han­kkii osaamisen, investoi ja val­taa markki­nat 5…15 vuodessa. Ei tuhraa aikaa näperte­lyyn eikä innovointiin.

    Onnek­si Kiina ei ole kiin­nos­tunut kaike­nen­lai­sista teknolo­gioista. Teknolo­gias­ta pitää olla hyö­tyä myös oma­lle väelle (ainakin tule­vi­su­udessa) ja markki­nan pitää olla kym­meniä, mielel­lään sato­ja mil­jarde­ja dollareita.

  19. Aurinkosähkö voi olla hyvinkin merkit­tävä ener­gian­lähde vuon­na 2050, tai se voi olla olemat­ta. Ennus­t­a­mi­nen on tun­netusti vaikeaa ja julkisen rahoituk­sen kyky ennus­taa tule­vaisu­u­den men­estyviä teknolo­gioi­ta on eri­tyisen surkea.

    Aurinkoen­er­gian piti jo olla alka­neen vuosi­tuhan­nen men­estyjä, ja jonkin­lainen arvos­tusku­plakin alalle saati­in. Sen sijaan todel­li­nen ener­gia-alan kul­taku­ume syn­tyikin liuskekaa­sun ympärille. Kuka­pa olisi arvan­nut? Ei ainakaan Sak­san valtio.

  20. Täl­laista strate­gista val­in­taa eivät markki­navoimat pysty hoita­maan. Eivät eri­tyis­es­ti, jos päästöoikeuk­sien hin­nat vai­htel­e­vat ennustamattomasti. 

    Markki­navoimat osaa­vat hoitaa oman kent­tän­sä, kun­han poli­itikot jär­jestävät vakaat kehyk­set. Mielu­um­min vaikka­pa vakaa vero kuin heilahtel­e­vat päästökauppahinnat.

    Ei myöskään ole hyvä, että ener­giapoli­ti­ik­ka perus­tuu voimakkaasti melkein kaikkien ener­gia­muo­to­jen tukeen. Nyt sekä kivi­hi­ili on hal­paa ja uusi­u­tu­vien hin­taa tue­taan, mikä nyt ei ainakaan ohjaa kulu­tus­ta säästävään suuntaan. 

    Kuu­lostaa siltä, että ener­gia­te­ol­lisu­u­den lob­bar­it ovat tehneet hyvää työtä.

    Niin san­ot­tu back­load­ing-päätös vetää markki­noil­ta 900 miljoo­nan ton­nin ver­ran päästöoikeuk­sia, mut­ta palaut­taa ne vuosi­na 2019 ja 2020. 

    Ja tuo kuu­lostaa täysin päästö­jen kas­vat­tamiseen / laskun estäämiseen tähtäävältä ratkaisul­ta. Laman vuok­si laskenut kulu­tus siir­retään tule­vaisu­u­den nou­se­vak­si kulutukseksi.

    Huu­tokau­pat­taville päästöoikeuk­sille pitäisi olla jokin pohjahinta 

    Verol­la olisi kiin­teä taso.

  21. Aurinkosähkö on mon­imutkainen ala, kos­ka se tarkoit­taa mon­taa eri asi­aa. On aurinkoläm­pö ja sit­ten aurinkosähkö. Ensim­mäistä voidaan tuot­taa läm­pök­eräimil­lä tai peileil­lä, jälkim­mäistä pääosin paneeleilla.

    Aurinkoen­er­gia sopii lois­tavasti pienko­hteisi­in ja mm. käyt­töve­den lämmitykseen.

    Perusvoimak­si siitä ei kuitenkaan ole, kos­ka se vie val­tavasti pin­ta-alaa. Aavikoil­ta on pitkä mat­ka ener­gian siirtämiseksi.

    Kier­toradalle sijoitet­ta­va aurinkovoimala, joka siirtäisi mikroaal­loil­la ener­gian maas­sa sijait­se­valle vas­taan­ot­toase­malle taas sopisi perusvoimak­si, mut­ta ongel­mak­si muo­dos­tuu vas­taan­ot­toasemien sijain­ti. Käytän­nössä voimalat sijoitet­taisi­in geo­sta­tionääriselle radal­la, jol­loin vas­taan­ot­toase­mat oli­si­vat luon­nol­lis­es­ti päivän­tasaa­jal­la. Aurinkovoimala olisi tuotan­nos­sa käytän­nössä läh­es 100 % ajas­ta ja sääti­lal­la maas­sa ei olisi merk­i­tys­tä. Hin­ta­lap­pu on korkea, mut­ta jos se suh­teutetaan ener­gian­si­ir­toverkko­jen uusimiseen niin hin­ta­lap­pu ei olekaan aivan älytön.

    Arve­len, että aurinkovoima tulee muo­dos­sa tai toises­sa lisään­tymään voimakkaasti, mut­ta perusvoimak­si se tuskin muo­dos­tuu. Ellei sit­ten oival­leta jotain uut­ta sovellustapaa.

    Esimerkik­si Suomes­sa olisi aivan yhtä jär­jetön­tä rak­en­taa ener­gia­jär­jestelmä aurinkoen­er­gian varaan kuin turpeen varaan. Molem­mat ovat riip­pu­vaisia säästä.

    Niin kuin on mon­ta ker­taa todet­tu mon­es­ta suus­ta, tule­vaisu­udessa tarvi­taan koko palet­ti, ei vain yhtä ener­gia­muo­toa. Hajautet­tu tuotan­to on avainsana.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Notify me of followup comments via e-mail. You can also subscribe without commenting.