Hallituksen rakennepoliittinen ohjelma (7) Työlainsäädännön muutokset

Työlainsäädännön muutokset työmarkkinoiden toiminnan parantamiseksi

Suomessa työsuhteen konkreettiset ehdot määräytyvät pitkälti työehtosopimusten mukaan. Valtakunnallisissa työehtosopimuksissa on puolestaan otettu huomioon alakohtaiset tarpeet. Alasta riippuen työehtosopimuksissa on annettu työpaikkatasolle mahdollisuus sopia työehtosopimuksessa sovituissa rajoissa paikallisista järjestelyistä.  Osana neuvottelujärjestelmää paikallinen sopiminen edellyttää, että sopijapuolten tasapuolinen kohtelu turvataan.

Työtehtävien muutoksista aiheutuva osaamisvaatimusten kasvaminen edellyttää jatkuvia toimia työntekijöiden työssä oppimisen ja jatkuvan kouluttautumisen mahdollistamiseksi. Osaamistarpeiden muutosten ennakointi on avainasemassa pyrittäessä mahdollisimman tehokkaasti vastaamaan uusiin haasteisiin.

1.24*         Työmarkkinajärjestöjen neuvottelu- ja sopimusjärjestelmää sekä sen osana paikallisen sopimisen pelisääntöjä koskevien neuvottelujen tuloksia hyödyntäen arvioidaan kolmikantaisesti lainsäädännön muutostarpeet. (TEM)

1.25*         Jatketaan TEM:in johdolla jo käynnistynyttä kolmikantaista selvitystyötä asioista, jotka liittyvät nollatyösopimuksiin, alipalkkauksen epäkohtiin ja osa-aikaisten mahdollisuuksiin tehdä lisätöitä. (TEM)

1.26            Parannetaan ulkomaalaisten opiskelijoiden edellytyksiä jäädä tutkinnon suorittamisen jälkeen työskentelemään Suomeen valmistumisen jälkeen myönnettävän oleskeluluvan keston merkittävän pidentämisen ja harjoittelumahdollisuuksien avulla. (SM)

Mistähän se johtuu, että kun puhutaan kolmikannan asioista, suomenkielikin muuttuu koukeroiseksi ja ilmaisut kryptisiksi.

Tuo ulkomaalaisten opiskelijoiden asia pitäisi saada kuntoon kokonaan. Miksi me koulutamme lahjakkaita kiinalaisia kalliilla rahalla ja sitten karkotamme heidät maasta? Huippuasiantuntijoita kohdellaan erittäin alentavasti. Voisiko ajatella, että Suomessa suoritettu riittävän korkea tutkinto oikeuttaisi suoraan oleskelu- ja työlupaan?

(Ensimmäinen osa tuli valmiiksi. Pidän vähän taukoa)

 

6 vastausta artikkeliin “Hallituksen rakennepoliittinen ohjelma (7) Työlainsäädännön muutokset”

 1. Nollatuntisopimuksia tms. ei tarvitsisi selvitellä, jos tuomioistuimet soveltaisivat työsopimuslakia sen tarkoituksen mukaisesti. Lisätyöntarjoamisvelvollisuus on aivan selvä, mutta jostain syystä se on tuomioistuimissa vesitetty.

 2. Jos pienten työtuntimäärien sopimukset olisivat oikea ongelma, ne kiellettäisiin, jolloin ”nollatyötuntipaikat” katoaisivat, jolloin näihin työllistyvillä ei olisi edes niitä työpaikkoja.

  Ennen näitä kyllä kutsuttiin osa-aikaisiksi töiksi ja niistä edetään kokoaikaisiin työpaikkoihin, jos on halua.

 3. ”Voisiko ajatella, että Suomessa suoritettu riittävän korkea tutkinto oikeuttaisi suoraan oleskelu- ja työlupaan?”

  Mitäs tuo tarkalleen ottaen tarkoittaisi? Jos tutkinnon jälkeen saisi oleskeluluvan, niin saisiko sitten sosiaaliturvaa myös vaikka ei onnistuisi löytämään työpaikkaa? Kuinka pitkään?

 4. Krtek:
  Jos pienten työtuntimäärien sopimukset olisivat oikea ongelma, ne kiellettäisiin, jolloin “nollatyötuntipaikat” katoaisivat, jolloin näihin työllistyvillä ei olisi edes niitä työpaikkoja.

  Ennen näitä kyllä kutsuttiin osa-aikaisiksi töiksi ja niistä edetään kokoaikaisiin työpaikkoihin, jos on halua.

  Höpön löpön.

  Nollatuntisopimukseen perustuva työ on osa-aikaista sillä erotuksella, että sillä kierretään irtisanomisuoja. Jos haluamme eroon irtisanomissuojasta, niin hyvä on. Sopiiko kuitenkin, että sitä sovelletaan jokaiseen, vauvaan ja vaariin, työntekijään ja virkamieheen.

  Nollatuntisopimus ja muut työelämän hiljaisesti hyväksytyt poikkeamat työsopimuslakiin ovat keinoja lisätä työelämän joustoja niin, ettei vanhemman ikäpolven tarvitse tuottavuustalkoisiin osallistua. Toki nollasopparit koskevat nykyisin jo huimaa joukkoa vanhempia ihmisiä, jotka ovat välillä menettäneet työpaikkansa. Siksi halua asian hoitamiseen alkaa löytyä.

 5. Shakeem: Höpön löpön.

  Nollatuntisopimukseen perustuva työ on osa-aikaista sillä erotuksella, että sillä kierretään irtisanomisuoja. Jos haluamme eroon irtisanomissuojasta, niin hyvä on. Sopiiko kuitenkin, että sitä sovelletaan jokaiseen, vauvaan ja vaariin, työntekijään ja virkamieheen.

  Miksi pitäisi soveltaa jokaiseen, jos kaikilla aloilla siihen ei ole tarvetta? Sen sijaan minimitunnittomia työsopimuksia tehdään yleensä aloilla, joilla myös työn kysyntä vaihtelee paljon ja nopeasti. Ja se että työsopimuksia tehdään, on parempi kuin että niitä ei tehtäisi ollenkaan.

 6. Sampo Smolander:
  “Voisiko ajatella, että Suomessa suoritettu riittävän korkea tutkinto oikeuttaisi suoraan oleskelu- ja työlupaan?”

  Mitäs tuo tarkalleen ottaen tarkoittaisi? Jos tutkinnon jälkeen saisi oleskeluluvan, niin saisiko sitten sosiaaliturvaa myös vaikka ei onnistuisi löytämään työpaikkaa? Kuinka pitkään?

  Oleskelulupa ei ole muutoinkaan riittävä Suomessa vakuuttamiseen. Miksi se olisi sitä tässäkään tapauksessa?

  Sosiaaliturvan saamiseksi pitää aina täyttää siihen vaadittavat edellytykset. Toimeentulotuen edellytyksen tulkinnat voivat ehkä vaihdella kunnittain, joten oikeudesta siihen en mene vannomaan. Vakuuttamista vaativat tuet (lapsilisät, työttömyysturva, vanhempain- ja sairauspäiväraha, asumistuki jne.) jäävät kyllä pelkällä oleskelu- ja työluvalla saamatta.

  En siis saa tästä vääntämälläkään mitään suurempaa ongelmaa.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Notify me of followup comments via e-mail. You can also subscribe without commenting.