Heidi Hautalan harmillinen töppäily maksamattomien eläkemaksujen kanssa on ikävä tapaus, joka toivottavasti voidaan kääntää harmaan talouden torjunnan voitoksi, koska nyt maksaminsen vaikeudesta ainakin puhutaan. Kuten moni muukin, Heidi ei ymmärtääkseni jättänyt maksuja maksamatta tavoitellakseen voittoa itselleen, vaan välttääkseen sen toivottoman paperisodan, joka pikkumaksujen maksamiseen menee. Hänhän menetti näin tehdessään kotitalousvähennyksen, joka olisi ollut tuota eläkemaksua paljon suurempi. Se, että palkan maksaminen muuten kuin pimeästi on tehty hallinnollisesti niin vaikeaksi, tuottaa huomattavat verotulojen menetykset ja nakertaa kansalaisten moraalia.
Nyttemmin palkka.fi-palvelu tekee maksamisen paljon helpommaksi, mutta helppoa se ei ole edelleenkään. Mikä palkka.fi –palvelussa on sellaista, että paremminkin voisi toimia.
Ensiksikin työntekijästä on syötettävä suuri määrä tietoja, jotka julkisella vallalla on jo olemassa sosiaaliturvatunnuksen takana, mutta joiden hankkiminen on kotitaloudelle aikamoinen rupeama.
Toiseksi ei riitä, että maksaa maksut. On tehtävä sopimus jonkin eläkeyhtiön kanssa ja jos työllistää vähän pidemmäksi aikaa, myös sopimus tapaturmavakuutuksesta. Tämän päälle tulevat mahdolliset ulosottomaksut ja työttömyyskassan jäsenmaksut.
Kun kaikki nämä tiedot on hankkinut ja sopimukset tehnyt, ohjelma laskee hienosti, mitä minnekin on maksettava ja lähettää työnantajailmoitukset verottajalle. Mutta toisin kuin vaikkapa elokuvalippuja ostettaessa, ei olekaan linkkiä maksaa maksuja tililtä, vaan verkkopankki on avattava erikseen. Tietoja ei välttämättä tarvitse verkkopankkiin näpytellä, vaan ”viivakoodin” voi kopioida palkka.fi-sivulta. Minulla tämä toiminto toimii jostain syystä huonosti niin, että vasta noin viides kerta onnistuu ja monta kertaa olen joutunut syttömään koneen laskemat tiedot käsin. Voisiko avata kukkaronnyörejä niin, että pääsisi maksamaan suoraan niin kuin elokuvalippujakin?
Mitähän jos tämän suunnittelisi ihan toisin?
Eikö valtio voisi avata kotitalouksille palvelun, johon kotitalous voisi maksaa bruttopalkan valtion tilille siten, että tilisiirtoon pannaan vain euromäärä ja palkansaajan sosiaaliturvatunnus sekä ehkä tieto siitä, onko maksu kotitalousvähennyksen alainen. Lisäksi tarvitaan tieto, tehdäänkö työ sivutulo- vai päätuloverokortilla. Koska sovittu palkka on eri asia kuin bruttomaksu, ohjelma kertoisi, paljonko pitää rahaa maksaa, jos palkka on vaikkapa sata euroa. Jokainen kansalainen ilmoittakoon tälle valtion tilille oman palkkatilinsä ja jos ei ole tiliä, osoitteensa, johon postiosoituksen voi lähettää. (Nämä tiedot ilmoitetaan nyt veroilmoituksen yhteydessä.) Sosiaaliturvatunnuksen takaa löytyvät ennakonpidätysprosentit, osoite, kotikunta, ulosotot ja muu sellainen. Tuo valtion verotiliohjelma lähettäisi työnantajan bruttosuorituksen edelleen eläkeyhtiölle, tapaturmavakuutusyhtiölle, ulosottoon, verottajalle ja työntekijälle itselleen.
Niin, mille eläkeyhtiölle? Näiden kvasiyksityisten eläkeyhtiöiden vuoksi järjestelmää ei pidä sekoittaa. Arvottakoon näiden pennosten saaja tai tehtäköön jokin markkinaosuuteen perustuva jako eläkeyhtiöiden kesken tai ohjattakoon nämä kotitalouksien pikkumaksut vaikka Kevan tilille.
On jotenkin nurinkurista, että ratkaisuksi esität palvelua, jossa monimutkaisuutta “piilotetaan”.
Kysymyksen astettelu pitäisi esittää toisin.
Miten monimutkaisuus puretaan piilottamisen sijaan?
Monimutkaisuuden takana kun on valtava määrä viranomaistyötä, joka ei häviä mihinkään. Monimutkaisuuden takana on myös monimutkainen lainsäädäntö, joka ei häviä mihinkään.
Monimutkaisten yhteiskunnan sääntöjen piilottaminen on helppoa, rakenteiden muuttaminen haasteellista, mutta yksinkertaistaminen näyttää olevan täysi mahdottomuus.
Ei sitä monimutkaisuutta piiloteta, jos valtio tarjoaa ohjelman, joka hoitaa swen automaattisesti — mukaan luettuna noiden palkansaajaa koskevien tietojen hankkimisen, koska nehän valtion rekistereissä jo ovat. Lisäksi esitän poistettavaksi sen pelleilyn, että jokaisen kotitaouden pitäisi kilpailuttaa jokaisesta pikkumaksusta eläkeyhtiöitä.
joku järki asiaan pitäisi saada:
jos käytämme ylioppilaskunnan tarjoamaa lastenvahtipalvelua, jossa ´keikkoja´ilmoitetaan lienee niin, että emme voi käyttää sitä tuttua lastenvahtia kuin muutaman kerran, ettei jotkut rajat ylity.
Jos illan lastenvahti maksaa 50 € + ´pizzan ja viinipullon´ on byrokratia + vahtiminen aikomoinen velvoite ettei vaan tule liikaa keikkoja halutuille lasten tuntemalle vahdille vuodessa.
Parempi olisi hyväksyä jotkut rajat verovapaiksi piensuorituksiksi ja vaikka sitten tehdä mainitsemasi ´verottajan keräilytili´ jos ollaan niin puritaanisia.
en tue pimeää työtä, mutta elämälle vieraita ratkaisuja ei saisi tehdä.
Onhan jo keksitty hyvä ja byrokratiaton vaihtoehto: Maksetaan pimeästi ja hyvin on toiminut vuosikymmeniä.
Mitä hyötyä yhteiskunnalle on jahdata centtejä ?
Politiikka on latistunut pilkunviilaukseen ja näpertelyyn.
Ehkä se johtuu siitä, että on helpompi ymmärtää euron asia kuin miljardin
Hyvän ratkaisun pahin vastustaja on paras.
Tietotekniikka hanskaamaan monimutkaisuuden on hyvä ratkaisu, vaikka paras ratkaisu olisi monimutkaisuuden poistaminen. Käytännössä Oden ehdotuksen voi laittaa toteutukseen jo vaikka huomenna, sinun ehdotustasi ei päästä toteuttamaan ensi vuosituhannellakaan
Kolmikanta, eläkeyhtiöt, vakuutusyhtiö, ay-liike, EK, poliitikot, kaikki haluavat oman puumerkkinsä tuon alle eli NEVA GONA HÄPEN!
“Eikö valtio voisi avata kotitalouksille palvelun […]”
Kannatan lämpimästi, ja myöhemmissä vaiheissa sanan kotitaloudet tilalle voisi vaihtaa “pk-yrityksille”, sitten “yrityksille” ja sitten “kaikille”. Yritykset saisivat keskittyä ydinosaamiseensa ja henkilöstöhallintobyrokratia siirtyisi taholle joka sitä vaatii — siis valtiolle.
Mutta mistä se ohjelma saadaan?
Tuollainen tietoyhteiskunnallinen ATK-projekti vaatii työtä suunnitelman mukaan viisi vuotta, käytännössä vie kymmenen. Eikä sittenkään tule valmista.
Ja maksaa vähintään sen verran että sillä hinnalla voisi antaa kotitalouksille kaikki työnantajamaksut anteeksi ja maksaa ne suoraan valtion pussista sen kymmenen vuoden ajalta…
Jokainen satunnainen palkanmaksaja tietää, että systeemi on ihan tuskallinen selvitettävä ja käytettävä. Eikä tuo säännöllisellekään maksajalle niin helppoa ole. Miljoonienkin palkkasummia pyörittävät yritykset usein ulkoistavat palkanlaskennan osin tästä syystä.
Henkilökohtaisesti kamalin kokemukseni oli se, kun erehdyin periaatteen vuoksi maksamaan palkkioita yhden kuolinpesän lukuun. Siinä saikin sitten googlata ja soitella puhelimella viranomaisille tuntitolkulla, että satasen sivukulut tulivat oikein hoidetuksi.
Osa asiasta olisi hoidettu sillä, että viranomaiset suvaitsisivat ja viitsisivät ja huvittuisivat tekemään rautalankaohjeet riittävän moneen eri tilanteeseen. Kun on erilaisia työntekijöitä ja työtehtäviä ja palkkarajoja ennakonpidätyksineen ja vakuutuksineen, niin tuskalliseksi menee satunnaisen käyttäjän kannalta.
Loppuosa tulisi hoidettua sillä, että yksityishenkilö saisi palkata työvoimaa Valtion Palkanlaskenta Oy:n kautta. Tähän tarvitaan tasan neljä tiedonpalasta: maksajan hetu, bruttopalkka, saajan hetu, saajan tilinumero. Alla linkki verkkopankkiin.
Tuosta tietysti sitten pääsee nillittämään, että jossain tilanteessa sitä kautta menisi vähän väärä vakuutussumma, tmv. Lisäksi byrokratian pyörittäminen maksaa jotain. Erot ovat kuitenkin pienissä prosenttiluvuissa, joten Yleisradion taannoista johtajaa siteeratakseni: “S F W”.
Täytynee jakaa täälläkin:
Hitler kuulee Hautalan oviremontista.
Ja asioita tässä on kaksi:
1) kuten OS kirjoittaa ja Hitler kertoo, velvoitteiden hoitamisen pitäisi olla helpompaa.
2) kun asuu lasitalossa, ei kannata heitellä kiviä. Hautalan muiden yläpuolelle asettuva tyyli ärsyttää. Ei tietenkään kaikkia, osa varmaan ajattelee olevansa samalla korkealla tasolla.
Kimmo Metson pointti on silti validi: hyvä jos asiat saadaan hoidettua helpommin, mutta toisaalta on paha että monimutkaisuuden kanssa opitaan elämään. Se veretseisauttava byrokratia pysyy edelleen kulissien takana vaikka julkisivu siivottaisiinkin paremman webipalvelun taakse.
Palkan maksamisen monimutkaisuus on vain jäävuoren huippu, jos ajattelee maamme kaikkea käytännön toimintaa kuristavaa, pikkutarkkaa burokratiaa.
Kokonainen armeija suomalaisia ja EU-byrokraatteja tekee hartiavoimin “töitä” ja kehittää joka vuosi muistaakseni noin 20 000 uutta lakia ja säänöstä, jotka kaikki tietenkin pitää sakon uhalla tietää…
Koskapa suomalaiset ovat sääntö-orjailevaa kansaa, jotka luulevat, että ongelmamme ratkeavat uusilla detalji-säännöillä, tilanne vaan koko ajan pahenee!
Tulisikin tehdä sellainen laki, jonka mukaan jokaista uutta lakia kohden pitää poistaa kaksi vanhaa!
Tai sitten sellainen laki jonka mukaan älyttömyys ja paha on keilletty.
Seppo Korppoo
Yrittäjä, joka ei tykkää älyttömästä byrokratiasta
Ode:
Julkisuus on kummasti keskittynyt ainoastaan siihen, että eläkemaksuja ei ole maksettu.
Sehän ei kuitenkaan ole “pimeässä” palkanmaksussa ainoa eikä edes tärkein ulottuvuus. Kun korvaus suoritetusta työstä maksetaan pimeänä (käteisellä ilman kuittia) hinta on yleensä alempi, koska verottajan osuus ja työn sivukulut jätetään maksamatta.
Ei ole olleellista oliko “raksamiehellä” yritys vai ei. Kun korvaus urakasta sovitaan maksettavaksi pimeästi ilman kuittia käteisellä pitää normaalilahjaisen työn teettäjän ymmärtää, että tarkoitus on jättää verottajan ja eläkeyhtiön osuudet maksamatta.
Työn teettäjä saa siis taloudellista hyötyä muutakin kautta kuin eläkemaksujen pois jäämisenä.
Sinänsä hyvä periaate, mutta kannattaa muistaa että informaatiologistiikassa yksinkertainen on sama kuin yksiselitteinen. Monimutkaiseksi asiat menevät vasta kun selkeät säännöt puuttuvat.
Transaktiotasolla palkanmaksu on hyvin yksinkertainen toimenpide, tarvitaan oleellisesti bruttopalkka, ennakonpidätysprosentti, TyEL, työttömyysvakuutus ja SOTU sekä näille järkevät oletusarvot jos tieto puuttuu. Mahdollisuus käyttää oletusarvoja tietojen puuttuessa on yksinkertaistamista parhaimmillaan.
Purettavaa monimutkaisuutta nykysysteemissä on esimerkiksi tapaturmavakuutuksen erilainen käsittely kun työpäiviä on vähän. On paljon helpompaa napata palkkasummasta aina tietty osuus samoilla säännöillä kuin ryhtyä miettimään prosesseja sille miten eri osapuolet toimivat kun 12 htp tulee täyteen.
Toinen purettava asia on tilapäisen työnantajan palkkarajat TyEL-sopimuksissa. Olisi paljon yksinkertaisempaa jos työnantajan ei tarvitsisi välittää palkkarajoista vaan sopimuksettomuuden mahdollisesti aiheuttama vaiva kompensoitaisiin vaikka korkeammalla TyEL-maksulla jolta työnantaja voi halutessaan välttyä tekemällä sopimuksen ennalta. Tämä mahdollisuus pitäisi siis tarjota ainakin silloin kun TyEL:in perintä tapahtuu valtion toimesta palkka.fi :n automaattivimpauttimessa.
Täydellisessä maailmassa verovapaat piensuoritukset toimivat, käytännössä ne johtavat väärinkäytöksiin. De facto verovapautta kokeiltiin piensummien ALV-kantorajan kanssa, ja lopputuloksena valtava määrä liiketoimintaa siirtyi nopeassa aikataulussa arvonlisäverorajojen taakse. Hyvin suunnitellun byrokratian suorittaminen on nyky-IT:llä niin triviaalia etteivät tuollaiset rajat ole yleensä perusteltuja.
No, nythän onkin ilmennyt, että sekä ko. remonttimies että ko. siivoja olivat tapahtuma-aikaan yrittäjiä (Azke Ky ja TA Sunex Ky), niin että Hautalalla oli todellinen mahdollisuus otaksua, että he olivat yrittäjiä ja hoitavat maksunsa itse.
Kyseessä olivat siis yrittäjät, jotka eivät tykänneet älyttömästä byrokratiasta — ennen kuin Hautalan miesystävän kanssa tuli riitaa ja sitten mahdollisuus Hautalan kiristämiseen.
Kaikki erilaiset rajat, kuten 1500 €/vuosi ym mahdollistavat monenlaista kikkailua. Kotitalousvähennyksessäkin verottaja säännöllisesti ottaa yhteyttä pyytäen lisäselvityksiä. Työn ja tarvikkeiden keskinäistä suhdetta voidaan säätää. Laitetaan laskuun työpalkaksi reilusti enemmän kuin maksu on todellisuudessa. Asiakas saa kunnon kotitalousvähennyksen.
Noissa verotuslaeissa on paljon sanontoja, kuten “pääasiallisesti, vähäinen, huomattava” jne. Niiden tulkinta työllistääkin sitten runsaan juristijoukon. Tulkinta on myöskin eri osissa maata erilaista.
Vero.fi nettisivuilla on mahtava määrä esimerkkejä tulkinnan vaikeuksista. Paljon on komitea istunut miettimässä vaikkapa huviveneiden pitkäaikaisen vuokrauksen vuokranantajan yrityksen kotimaata. Fiksu henkilö välttää koko sopan ja pitää veneensä virolaisessa rekisterissä. Samoin on jo monissa lentokoneissa: Kannattaa pitää se jonkun ystävällisemmän maan rekisterissä vaikka lentelee vain Suomessa.
Näin luultavasti todellakin käy kun ohjelman tekemisestä huolehtii jokin hallinnollinen taho. Yksityisellä puolella sen sijaan samanlaisen systeemin koodaisi viiden hengen startup-yritys viikossa. En todellakaan luottaisi siihen että pöhöttynyt virkamieskoneisto saisi koskaan näinkään yksinkertaista asiaa aikaan järkevään hintaan.
Totta, palkanmaksu voisi olla helpompaa. Mutta jos minä siitä selvisin, pitää ministerinkin selvitä. Eli turhaa selittelyä. — Kerrassaan loistava Hitler-pätkä (siis tuo Pekka Taipaleen linkki), suosittelen.
Olen tästä asiasta jo joskus aikaisemminkin maininnut.
Pitäisi olla yksi henkilökohtainen tilinumero, jonne maksamalla palkkaaminen hoituu laillisesti keneltä tahansa — yksityiseltä tai yritykseltä. Ei työntantajalle pitäisi kuulua pätkääkään henkilön veroprosentit, työttömyysvakuutukset tai muutkaan. Niiden hoitaminen on ihan jonkun muun homma.
Tuo Osmon ehdotus lähestyy tätä ajatusta: Jokaiselle valtion ylläpitämä verotili, johon kuka tahansa voi maksaa palkkaa mistä tahansa. Ei päätulo- tai sivutuloprosentteja. Ei osinkoverotusta tai muitakaan erikseen. Kaikki henkilökohtainen tulo samanarvoiseksi ja kaikki on maksettava verotilin kautta. Sieltä vähennetään automaattisesti tarvittavat jutut, ennakonpidätykset sun muut.
Väittäisin että laillisen työn teettämisen määrä moisen systeemin myötä räjähtäisi käsiin. Vielä jos samaan syssyyn poistetaan tukiloukut ja laitetaan perustulo tulille niin avot!
Ihmettelen, etteivät keikkaduunarit käytä enempää osuuskuntia ja vastaavia byrokratian hoitamiseen. Asiakas maksaa yritykselle ilman paperisotaa ja työntekijä voi keskittyä tekemiseen. Aikoinaan rakensin talon ja helppouden vuoksi ostin kaiken työn vain firmoilta (ja silti jouduin maksamaan osan rahoista pimeästi).
Esimerkkejä virtuaalityönantajista:
http://www.kanslia.com/
http://www.easyjobi.fi/
http://www.palkkiopalvelu.fi/
http://www.eezy.fi/
http://www.komeetta.eu/
Hyvä ehdotus.
Jos saadaan hyvä ja helppo järjestelmä on tämä kohu ollut hyödyllinen.
Joku sanoi että se ohjelmaa maksaa omaisuuden.
No annetaan se sitten jollekin appsin kehittäjälle. Ei se mikään kovin kummonen ohjelma itse asiassa ole.
Tosin perinteiset varmasti eri ATK toimittajat noiden muiden palvelujen takan laskuttavat maltaita että viitsivät avat vähän tiedostojaan.
Katsokaapa vaikka malliksi painotaulukko neuvolaan.
Minusta se on piilottamista. Ihan vaan ajatuksena, kun tietokoneohjelman teettäminen kuitenkin vaatii aikaa.
Tietokoneohjelman sijaan palkataan 200 virkamiestä, jolle vain ilmoitetaan sähköpostilla maksettu palkka ja kenelle on maksettu. He voivat sitten käyttää monimutkaisen yhteiskuntamme eri toimijoiden tietojärjestelmiä ja rekistereitä ja toimittavat siitä yhden laskun.
Monimutkaisuus ei poistunut mihinkään, mutta palvelun käyttäjä ei näe sitä. Tämä ei kuitenkaan ole järkevää toimintaa veronmaksan eikä yhteiskunnan kanalta. Hyöty hukkuu byrokratian ylläpitokustannuksiin.
Palkanmaksuun liittyvä monimutkaisuus on samassa luokassa kuin toimentuloon liittyvä monimutkaisuus. Toimentulossa ratkaisu on perustulo. Nyt aivonystyrät oikean asian pohdintaa ja hakemaan “palkanmaksun perustuloratkaisua” piilottamisratkaisun sijaan.
Valtion byrokratissa yksityishenkilöiden palkkojen maksamisen monimutkaisuus on vielä pientä sen rinnalla mihin yksityinen kansalainen kaikissa virkamiesasioissa kohtaa.
Eikä kaikki lainsäädännössä oleva puristu tietokoneohjelmaan.
Ehdoittankin työllisyyden nimissä, että perustetaan uusia virkoja ns. “omalle virkamiehelle”. Hänet saisi aina paikalle kun ongelmia esiintyisi esim. viranomaislakien kanssa.
Jos erilaisilla malleilla haluaa spekuloida, tuossahan on vielä sellainenkin kevytvaihtoehto että palkka.fi:hin tehdään API-laajennus joka tarjotaan pankkien käyttöön. APIt eli ohjelmalliset rajapinnat ovat nykyisin ilahduttavan yleinen tapa tarjota jokin oman IT-infran ominaisuus sidosryhmien käytettäväksi.
Prosessi vähän oikoen: verkkopankissa kysytään nuo Osmon mainitsemat asiat eli summa (pakollinen), brutto/netto ‑valinta (pakollinen), palkansaaja (pakollinen), verokortti (vapaaehtoinen), kotitalousvähennyskelpoisuus (vapaaehtoinen). APIn kautta luodaan dokumentit palkka.fi:hin ja saadaan maksutapahtumatiedot suoraan verkkopankin maksuluetteloon.
Jos palkansaaja ei ole muistanut toimittaa tilitietojaan palkka.fi:hin, voi maksettavan osuuden käsitellä palkka.fi:ssä nettopalkkana, mutta maksuaineistossa laittaa rahat menemään verottajalle lisäennakkona, joka aikanaan huomioidaan verotuksessa. Maksajahan voi halutessaan muuttaa maksun saajaksi palkansaajan editoimalla maksuluetteloon muodostettuja laskuja.
Palkansaajalle (asiointitilin puuttuessa) manuaalisesti toimitettavat tositteet voi maksaja halutessaan käydä hakemassa palkka.fi:stä, jonne tietysti voi siirtyä suoraan verkkopankista ilman erillistä tunnistautumista koska käyttäjä on jo vahvasti tunnistettu.
Aika helppo ratkaisu on jo olemassa: eezy.fi. Palkansaaja tekee työsopimuksen Eezyn kanssa, suorittaa asiakkaan pyytämät työt ja ilmoittaa työtunnit Eezylle. Eezy huolehtii byrokratiasta, lähettää asiakkaalle laskun ja maksaa palkansaajalle palkan. Tuttavani ovat maksaneet tämän kautta lapsenvahdin palkkioita, ja heidän mukaansa Eezy on kaikkein vaivattomin tapa toimia rehellisesti.
Hyvä kysymys, mutta kun nyt kuitenkin on keksitty säännöt, jotka ovat periaatteessa täysin mekaaniset, eivät tarvitse mitään harkintaa, ja joita satojen tuhansien pientyönantajien kuuluu noudattaa, pitäisi olla jossain äärellisessä ajassa mahdollista tehdä softa, joka myös toteuttaa nämä täysin mekaaniset säännöt.
Palkanlaskennan ja maksujen tilityksen voi ostaa palveluna.
Jos et itse kykene korjaaman ja rakentamaan niin et varmaan osaa edes palkanmaksua.
Niinpä valtakunnassa on paljon tilitoimistoja, jotka pientä korvausta vastaan hoitavat asian.
Ja saat varmaan palvelun kotitalousvähennykseen
Liian vanha
Jos maksan lapsenvahdille kuusi kymppiä, pitääkö minun todella sen jälkeen tehdä sopimus tilitoimiston kanssa palkan maksamisesta. Älä viitsi.
Herää vaan kysymys, että miksi tarvitaan hetuja?
Pankkitilien omistajien HETU:t / y‑tunnukset ovat kyllä tiedossa ja täten maksut voidaan kohdistaa oikein, mikäli ne maksumääräykset vaan tulevat joltain valtionhallinnon palkanmaksujärjestelmältä.
Saman homman voisi tehdä myös käänteisesti.
Jokaiselle ihmiselle vaan nk. “käyttötili” ja “palkanmaksutili”.
Jos joku maksaa palkanmaksutilille jotain -> välistä menee automaattisesti kaikki työnantajamaksut, ennakonpidätykset jne. ja nettoliksa siirtyy käyttötilille.
Kaikki palkanmaksut maksajasta riippumattaa voisi maksaa tuohon malliin.
Ainoa “ongelma” jonka äkkiseltään keksin on se, että jos ihminen työskentelee esim. päätyönään raksalla ja sivutoimena tekee IT-konsultointia tjmv hommaa, niin esim. tapaturmavakuutukset ovat eri maksuprosenteilla.
Täsmälleen! Sanoisin kuitenkin, että tässä sekasotkussa on kysymys pelimerkeistä.
Kaikki luulevat, että kun neuvotteluissa on yhtä aikaa avoinna lukuisia erillisiä kysymyksiä, joku muu varmasti sotkeutuu kuvioissaan ja minä voitan. Ja jos en pääse eteenpäin, voinhan aina keksiä uuden pelimerkin.
Ne pimeät sentit saattavat tehdä jotain pahaa päivän aikana, ennen kuin ne palautuvat illalla viralliseen kiertoon jonkun vähittäiskaupan, ravintolan, tai muun verotuksen piirissä olevan yrityksen kautta.
Valtion tietojärjestelmien rakentelu on kallista puuhaa kuten lehdistäkin olemme aika ajoin saaneet lukea. Tämän nettiporttaalin http://www.opintoluotsi.fi/ rakentelu kesti kuusi vuotta ja maksoi 10 miljoonaa euroa. Tarkastin tämän projektin työelämässä ollessani.
Nyt kyseisillä sivuilla lukee: “Opintopolku-verkkopalvelu korvaa Opintoluotsin ja Koulutusnetin vuonna 2013.
Opetushallituksessa rakennetaan parhaillaan uutta Opintopolku-verkkopalvelua. Uusi asiakaslähtöinen palvelu toteutetaan vaiheittain Opetushallituksessa vuosina 2011–2014.”
Lakien määrästä en tiedä, mutta tuon olen kyllä havainnut, että Suomessa on enemmän lakeja kuin mitä yksilön on mitenkään mahdollista tutea. Ja lisää tulee sitä tahtia, että vaikka laki- ja asetusmuutoksia lukisi päivittäin, ei perässä pysyisi, vaikka tekisi sitä jokseenkin päätoimisesti. Tiedän rikkovani ainakin kymmeniä kertoja jotain lakeja joka päivä. Tarkkaa rikkomusten määrää en tiedä, kun en tunne kaikkia lakeja.
Mitä palkka.fi ‑sivustoon tulee, itselleni sen käyttö on ollut ihan positiivinen kokemus. Maksut hoituivat muutamassa minuutissa, ja samalla tuli dokumentit, ja kotitalousvähennyksetkin järjestyivät samalla. Ennen tällaista palvelua noiden asioiden hoito on ollut paljon vaikeampaa. Toki tuota voisi ja pitäisi edelleen kehittää. Mutta tuon voi sentään hoitaa sähköisesti.
Kyllä siinä pimeässä työssä on kysymys muustakin kuin vain byrokratiasta (joka kyllä on turhan kallista pienten maksujen osalta). Voin toki olla väärässä, mutta kuvittelisin, että aika harvoin pimeästi maksetusta työstä vapaaehtoisesti tilitetään tuloveroja. Luulisin, että se remppareiska olisi varmaan kuitillakin (ja tuloveroilla) saman duunin tehnyt, ainut vaan että työnhinta olisi ollut isompi, jotta käteen olisi tuloverojen jälkeen jäänyt saman verran euroja. Kyllä sen työn tilaajatkin tietää, että kuititta saa halvemmalla.
Unohdit Osmo tuosta pitkästä listasta työnanjan velvolliauuksi työterveyshuollon järjestämisen. Kaikille työntekijöille yrittäjää itse lukuun ottamatta pitää järjestää ainakin lakisääteinen ennaltaehkäisevä työterveyshuolto. Mitenköhän yleensä Suomessa tapahtuu lyhyissä työsuhteissa?
Ilta-sanomat kysyi asiaa verottajalta ja verottajan mukaan Hautalan olisi tarvinnut tehdä vain vuosi-ilmoitus.
Kotitalouden teettämällä työllä on 1500 euron vuosiraja. Jos summa on välillä 200‑1500 euroa, tarvitsee vain tehdä vuosi-ilmoitus verottajalle. Sen alle menevästä osasta ei tarvitse tehdä edes ilmoitusta. Hautalan maksamat summat olivat yhteensä alle 1500 euroa.
http://www.iltasanomat.fi/tyoelama/art-1288548535368.html
Siis halutaan helpottaa kuluttajan toimimista työnantajana? Siitä ei niin yksikertaista saada, ettei pikkutyön teettäminen pimeänä olisi halvempaa, helpompaa ja vaivattomampaa kuin työnantajaksi ryhtyminen. Ja miksi kuluttajalla homman pitäisi edes olla yksinkertaisempaa kuin pienyrittäjällä? Eikö olisi järkevämpää saada maahamme lisää työllistäviä pienyrityksiä kuin suosia kehitystä, joka loisi vain lisää hyvin satunnaista ja epämääräistä pätkätyötä.
Otetaan esimerkiksi vaikka pieni remonttifirma. Remonttifirma on ALV-velvollinen, heillä on monenlaisia vakuutuksia kuten vastuuvakuutus (yksikään järkevä tilaaja ei käytä firmaa, jolla sitä ei ole) ja lakisääteinen tapaturmavakuutus, henkilökunta on käynyt työturvallisuus- ja tulityökurssin ja heillä on asianmukaiset turvallisuus- ja huomiovarusteet jne. Tällaiselta firmalta työn tilaamalla Heidi olisi saanut kuitin lisäksi kotitalousvähennyksen, takuun ja kuluttajasuojan. Satunnaisen henkilö- tai muun vahingon sattuessa remonttifirman vakuutukset korvaavat vahingon ja omavastuuosuus jää firman kontolle.
Pimeä tai itse palkattu remonttimies voi tulla kalliiksi, kun tämä esimerkiksi rikkoo ruuvilla vesijohdon ja aiheuttaa vesivahingon.
Kun homma maksetaan käteisellä, ilman kuittia, yritykselle joka ei ole ennakkoperintärekisterissä? Get real.
Jos tilitoimisto hoitaa halvalla kaiken byrokratian puolestasi niin että saat eteesi vain allekirjoitettavat lomakkeet ja tehtävät pankkisiirrot — kyllä, kannattaa.
Eräänä puolena tähän “valtion palkanmaksutiliin” tms. järjestelyihin mainitsisin kuitenkin myös sen, että niiden pitäisi toimia myös vastuunvapautuksessa. Nythän vielä menee niin, että vaikka olisit parhaasi yrittänyt, niin jos vaikkapa palkkaamasi tilitoimisto tms. tekee virheen ja jotain maksua maksetaan väärä määrä, niin leivättömän pöydän ääressä olet ensisijaisesti sinä, riistäjä, siis työnantaja. Näin ei pitäisi olla, jos halutaan kannustaa työllistämään. Pitäisi olla niin, että jos on ilmoittanut perusjutut rehellisesti ja sen jälkeen systeemi tyrii, se on systeemin asia eikä sen, joka laittoi rahaa tiskiin työllistääkseen.
Uskomatonta, että olemme edenneet niin sanotussa hyvinvointiyhteiskunnassa niin pitkälle, että emme enää edes tajua, mikä on kansantaloudelle hyödyllistä ja mikä ei ole.
Kun valtio ja kunnat rakentavat turvayhteiskuntaa, unohtuu pääasia kansantaloudessa — en kerro, mikä se on — ja yhteiskunta rakentuu näennäispalvelujen tuottamiseen toisillemme. Tämä näennäispalvelujen tuottaminen rahoitetaan ottamalla velkaa kansakunnalle tai riistämällä luonnonvaroja. Koko Euroopan kriisi on tämän saman kierouden seurausta.
Neuvostoliitto rakentui myös näennäispalvelujen tuottamisen paradoksille. Ihmiset rakensivat harmaan yhteiskunnan sosialistisen yhteiskunnan rinnalle. Maatuskat viljelivät kaaleja tienpenkareella, koska valtion suunnitteluohjelmat eivät kyenneet ymmärtämään maatuskan tarvetta hapankaalille.
On hauskaa, että joudumme kaikki laatimaan uudet energiatodistukset omille taloillemme, koska vanhat todistukset tulevat laittomiksi tasan kahden kuukauden kuluttua. Tätä varten tarvitsemme satoja loppututkinnon suorittaneita ja energiatodistuksenkirjoittamispätevyystodistuksen omaavia insinöörejä, jotka siis laskevat hypoteettiset energiankulutusarvot jokaikiselle tähän maahan pystyyn saadulle asuintalolle. Sitten me talonomistajat tai ‑vuokraajat teemme työtä pari päivää tai viikkoa kunkin nettotuntipalkan mukaisesti, jotta voimme maksaa tämän todistuksen kirjoittamisesta syntyvät kustannukset. Kaiken huipuksi nyt paraikaa perustetaan firmoja — kymmenittäin — tämän byrokraatin keksimän todistustarpeen toteuttamista varten.
On valitettavaa, että tästä mielipuolisuudesta on vastuussa Osmo yhdessä 199 muun kansanedustajan kanssa.
Ps. Maksoin yhden — eli ensimmäisen ja viimeisen — kerran teekkarille palkka.fi kautta rehdistä työstä. Kokemukseni jälkeen olen aina muistanut ostaa kaikki tarvitsemani palvelut alv-tunnuksen omaavalta firmalta, joilta usein en kuitenkaan saa lainkaan sitä palvelua, mitä haluan — eli työsuoritusta — vaan laskun tekemättömästä työstä ja tarvikkeista, joita ei ole koskaan asennettu ainakaan minun talooni.
“Heidi ei ymmärtääkseni jättänyt maksuja maksamatta tavoitellakseen voittoa itselleen, vaan välttääkseen sen toivottoman paperisodan, joka pikkumaksujen maksamiseen menee. ”
Eikö tämä ole aika vakava syytös? Että ministeri olisi jättänyt maksut tietoisesti ja harkiten maksamatta välttääkseen paperityötä?
Minulle on ministerin puheista tullut sellainen kuva, että hän on toiminut vilpittömin mielin ja että työnantajamaksut on huolimattomuudesta tai väärinymmärryksestä johtuen jääneet maksamatta.
Jos hän olisi tarkoituksella rikkonut lakia, niin kai hän nyt olisi sen suoraan sanonut.
Olen Osmon kanssa täsmälleen samaa mieltä siitä, että pitäisi luoda järjestelmä, jonka avulla kotitalous voisi hoitaa palkanmaksun helposti laillisesti.
Täytyy kuitenkin sanoa, että tässä Hautalan tapauksessa asioiden hoitaminen laillisesti ei olisi nykysysteemeilläkään vaatinut toivotonta paperisotaa. Jos Hautalan kertomat tiedot teetetystä työstä ja maksetuista palkoista pitävät paikkansa, Hautalan olisi pitänyt ainoastaan maksaa eläkemaksu. Sen voi tehdä jo nykyisin helposti ja kätevästi ainakin Eteran verkkosivulla olevan palvelun kautta. Omien tietojensa lisäksi tarvitsee ilmoittaa ainoastaan työntekijän nimi ja hetu sekä maksettu palkka ja kuukausi. Lisäksi sivuilla on myös puhelinnumero, johon voi soittaa ja pyytää lähettämään valmiin laskun, jos palvelun käyttö tuntuu liian hankalalta. Jos maksettu palkka oli vähintään 200 euroa (mitä se ymmärtääkseni Hautalan mukaan ei ollut), pitää lisäksi tehdä vuoden lopuksi vuosi-ilmoitus verottajalle.
Vuosituhannen vaihteessa, kun omat lapseni olivat pieniä, hoidin itse tilapäisten lastenvahtien eläkemaksujen maksamisen Eteran palvelun kautta, eikä se todellakaan ollut vaikeaa. Sitten kyllä homma menee selvästi hankalammaksi, jos palkkaa työntekijöitä yli 12 päivänä vuodessa tai yhdelle henkilölle maksettava palkka on yli 1500 euroa, koska tarvittavien eri maksujen määrä kasvaa selvästi. Niihin tilanteisiin tarvittaisiin selvästi nykyistä helpompaa järjestelmää.
Pari kommenttia:
- kotitalousvähennus on kyllä vähän enemmän kuin eläkemaksu, mutta kun pitäisi maksaa sotu + vero, niin se on yleensä (riippuu veroprosentista) vähemmän kuin nuo kaikki yhteensä.
- palkka.fi:ssä ei tarvitse tehdä sopimusta työeläkefirman kanssa. Sen kuin valitset jonkun tarjolla olevista ja homma toimii.
Kieltämättä palkka.fi:n käytön opettelu vie aikansa, mutta neuvontapuhelin toimii hyvin:)
Vähän huolestuttaa Suomlainen “mies” ensin heittää pimeetä keikkaa joka voisi osoittaa uhmakkuutta ja liberalismia, sitten mennään raukkamaisesti vasikoimaan. Tai “mies”-sakilla aletaan jahtaamaan poliitikkoa koska se on nainen ja alakynnessä, vaikka kaikki olemme kunnostautuneet erinäisissä lautakasabisneksissä.
Perusrehti Suomalais“mies” myös tappaa ja havoittaa susia, karhuja, ilveksiä ja muita elukoita aika epäoikeudenmukaisin keinoin. Perheväkivallasta puhumattakaan.
Verotili ja palkka.fi ‑palvelut pitäisi muutenkin yhdistää yrittäjän näkökulmasta. Palvelun tulisi sanalla hoitaa YeL, TyEL, sotut ja pakolliset vakuutukset. Sen kuin ruksaa, mitä vakuutusyhtiötl haluaa käyttää. Parille käytettävyysinssillekin olisi töitä.
Kansalaisten käsityskykyä pitäisi parantaa ja harhaisuutta poistaa myös selkeämmin erittelemättä kaikki työntekijästä koituvat maksut. Järjestelmä voisi aina vuoden lopuksi tulostaa siitä tilinpäätöksen ja visualisoida muutamin graafein. Mukaan pitäisi siis saada pakolliset vakuutukset ja työnantajan sosiaaliturvamaksut. Ääritapauksessa myös kuluttajapalveluja tarjoavissa firmoissa alv.
Kevyempiä kehitysmetodeja ja sopivasti urakoita pilkkoen, voisi hankkeen saada nopeasti ja suht edullisesti, kunhan ei osteta Logicalta, Tiedolta tai Accenturelta, jotka tekevät rahansa virheiden ylläpidosta.
Nuo työosuuskunnat voisivat olla hyvä tapa ostaa ja myydä palveluita ilman harmaata taloutta. Niiden palveluita harvemmin mainostetaan, johtuuko ehkä siitä että yksittäisellä tekijällä ei ole resursseja sellaiseen?
Heh, jos Hitlerinkin mielestä Suomen viranomaisvelvoitteiden hoitaminen on liian vaikeaa niin tähän varmaan tarvitaan joku lopullinen ratkaisu? 😀
Hautalan kohdalla vaikuttaa varmaan paljon hänen moralisoiva tyylinsä.
Itse ihmettelen enemmänkin miksei hänen ilmiselvistä yhteyksistään Kavkaz Centeriin ja Mikael Storsjöhön ole noussut isompaa juttua. Kun katselin ko. keskuksen sivuja, sieltä sai käsityksen että Putin on suurinpiirtein hyökkäämässä Suomeen. Dokku Umarovin ja Kavkaz Centerin tukemisesta kannattaisi sanoutua irti.
Eikö Hautala sanonut, että hän “halusi vain auttaa”. Tuosta tulee helposti mieleen se, että ehkä Hautala halusi maksaa pimeänä, jotta raksamiehen mahdolliset sosiaalituet eivät leikkantuisi.Ehkä Hautala ei halunnut säästää omia, vaan raksamiehen rahoja.
Mikäli asia olisi näin, olisi tilanne erittäin outo. Voiko lainsäätäjä asettua lain yläpuolelle omien periaatteidensa nojalla? Jos voi, niin mitä vikaa veronkierrossa on, jos sen tekee oman moraalikäsityksen puitteissa? Jos haluaisi auttaa sukulaista, niin saako veroja kiertää?
Varmaan sinulla on usein tuollaisia pikkumaksuja, joten sähköposti riittää tilitoimistoon.
No jos olet niin tumpelo, ettet itse osaa niin palkkaa asiantuntija.Tuskin sinä pistorasiaakan alat vaihtamaan vaikka se työnä on samaa luokkaa ?
Tuntuu oudolta, että toisiin pikkutöihin pitää palkata asiantuntija, mutta toisiin ei ?
Minä kyllä maksaisin sen lapsenvahdin pimeästi enkä vaivaisi päätäni sen enempää.
On lähinnä typeryyttä näperrellä centtien kanssa.
Ehkä tällä uholla halutaan siirtää huomio pois laajsta businesselämään liittyvästä harmaasta taloudesta ??
Mutta eniten minua on naurattanut tässä keskustelussa se suunnaton uusavuttomuus, joka näitä ns asiantuntijoita vaivaa.
Aikaisemmissa keskusteluissa esim viherisnssi ja sylyyty halvekisvat näitä matlan tuottavuuden työntekijöitä ja uhosivat kuinka ne työt oppii parissa minuutissa.
Palkanlaskija kuuluu noihin vähemmän tuottaviin tehtäviin ja palkat ovat pääsääntöisesti pieniä vaikka haitari näytti suurelta, mutta usein työ sisältää muutakin HR-toimintaa.
Ja täytyy taas kertoa kokemus maailmalta: Malesiassa rekrytoin paikallisia ihmisiä ja hoidin heidän palkanlaaskentansa.Sielläkin piti työnnantajan periä vero, tilittää verottajalle. Työnantaja myös maksoi pakollisen eläkevakuutuksen ja tapaturmavakuutuksen.
Niinpä kiersin kerran kuussa nämä toimistot ja esitin laskelmat ja tilitin rahat.
Keskellä viidakkoa ei tilisiirtoa voinut juuri käyttää niin sinulla piti olla n 100000 mummoa ringetteinä salkussa ja maksut tehtiin käteisenä.
Ja Zahid työntekijöiden edustajan tarkasti, että minulla oli kuitit suorituksista.
Samalla matkalla maksoin parkkimaksut , ne kerättiin tuulilasista, parkkimittari oli poika tai tyttö, joka kirjoitteli niitä ja lisäsi tuulilasiin ajan mukaan.
Samalla tavalla maksettiin vuokrat, autonvuokrat etc
Ja monessa paikassa piti jonottaa
Turha valittaa byrokratiasta, kyllä sitä löytyy muualtakin ja vielä kankeampaa
Jos verotoimisto veloittaa verotoimistoon soittamisesta, eikö verotoimiston pidä toimittaa soittajalle kirjapitolain mukainen tosite soitosta.
Soitto veloitetaan puhelinlaskusta, mutta sitä ei voi pitää tositteena soittamisesta verotoimistoon, koska kirjapitolaki sanoo:
“Kirjauksen on perustuttava päivättyyn ja numeroituun tositteeseen, joka todentaa liiketapahtuman.”
Näin siis jopa veroviranomainen rikkoo lakia esimerkiksi tässä verottajan sivuilla olevasta tuotteesta:
“Verotustodistuksen voi tilata maksullisesta palvelunumerosta 0600–1‑6800, joka on käytössä 24 tuntia vuorokaudessa. Puhelu maksaa paikallisverkkomaksun lisäksi 10 euroa. Maksu peritään normaalin puhelinlaskun yhteydessä.”
Petritään siis normaalin puhelinlaskun yhteydessä? Puhelua ei voi tiliöidä edes oikealle tilille, vaan se menee puhelinkulujen tilille.
Puhelinlasku on tosite puheluista, mutta se ei ole lain edellyttämä tosite, joka todentaisi ko. liiketapahtuman verotoimiston kanssa.
Ei ainakaan minun puhelinlaskusta voi todentaa näitä valtion virastojen veloituksia. Minä haluan erillisen tositteen niistä postitse ja sellaisen numeroidun, jonka kirjanpitokelpoinen.
Aika itsestäänselvää on, että jos oikeasti aletaan perustaa jotain valtion palkanmaksutoimistoa koko kansalle, niin yksityiset tilitoimistot nousevat barrikaadeille kilpailun vääristämisestä.
Helpointa olis, jos maksujen hoitamisen vastuu olisi aina rahan vastaanottajalla. Jos sitten jotain kannustinta pienille tai sivutoimisille firmoille/ammatinharjoittajille lain noudattamisesta pitää antaa, niin palkanmaksukulut vois olla verovähennys johonkin sopivaan summaan/liikevaihtoon asti.
Olisi voinut Hautala antaa teoreettisen esimerkin siitä, miten asiat tulee hoitaa, ei näin käytännönläheistä. Saattaa toki olla, että tästä on suurikin hyöty verottajalle, koska harva näyttää ymmärtävän missä kohtaa hommat muuttuu veronalaiseksi. Tai miten asiat tulisi ylipäätään hoitaa.
Ihmettelen vain tätä asennetta, että pitää olla taloudellinen kannuste siihen, että ihmiset noudattaisivat lakia ja reilua peliä. Ei kauhean kiva, että toiset verodouppaa asiakkaat ja sitten toisilta menee pulju, kun ei kehtaa ryhtyä veivaamaan laittomuuksia. Ehkä on hienoa puuhata uuden teknologian ja muun sellaisen kehittämisen parissa, mutta pitäisi muistaa myös puhdistaa palvelu- ja rakennusala tästä nykyisestä puuhastelusta. Tuntuu vain jotenkin naiivilta edes pyytää tällaista, kun näyttää olevan asenne sellainen, että vain tyhmät maksaa veronsa ja muut systeemit. Onhan siellä puolet ministereistäkin taas huonomuistisia omien maksujen suhteen. No, onhan näitä ratkaisuja nyt sentään jotain tulossa.
Joku kilpailutuksia tutkinutkin valitteli taas, että kilpailut voitetaan tarjouksilla, joita ei voi laillisesti toteuttaa. Näistä tarjouksista näkee jo päältä, ettei yhtälö toimi, joten miksi nämä kuitenkin saavat työt? Taas tehty surkeaa lainsäädäntöä jossakin ja poliitikoilta puuttuu ote asiaan. Onhan se jotain, että töiden valmistumisen jälkeen jää osa kiinni, ja joutuu vastuuseen, mutta ongelma on se, että nämä ovat jo vieneet työt ja suistaneet toiset ongelmiin. Rehellistä yrittäjää ei paljoa auta, vaikka saisivat minkälaisen tuomion.
Mistä muuten edes poliitikko tietää, kuinka moni on työtön, kun kaikenlaista veivaajaa pyörii tekemässä töitä, eikä ostajia, on sitten julkinen tai yksityinen, kiinnosta tietää miten asiansa hoitavat? Ihan Kreikkaa.
Jostain syystä kerätään eri paikkaan sosturvamaksu ja ennakonpidätys, eri paikkaan Tyel, eri paikkaan ryhmähenkivakuutus… Jokaiselle on tehtävä ilmoituksen, luojan kiitos palkka.fi auttaa tässä.
Sen sijaan että “luukkuja” olisi vähennetty, perustettiin tämän vuoden alusta uusi Työttömyysvakuutusmaksurahasto, joka lähettää jälleen omilla järjestelmillään omia laskujaan.
Eläköön kolmikanta.
Se on tietenkin Anschluss Itävallan kanssa…
Tässä kyllä tehtiin kärpäsestä härkänen.
“Kaikki ovat syntiä tehneet ja Verohallituksen kirkkautta vailla.”
Yhteiskunta on niin monimutkainen, että iso osa ei ikinä kykene ymmärtämään nykyisiä velvoitteita vaikka heille iskettäisiin paperit eteen ja sanottaisiin, että lue tuosta. Itse tapaan päivittäin 9. ja 10. luokkalaisia ja aika-ajoin heidän vanhempiaan. Heidän lukutaitonsa ja ymmärtämistaitonsa on sen verran heikkoa, että ei varmasti riitä osaaminen eikä ymmärrys. Sama koskee ihmisiä joilla on huono suomne kielentaito. Nykysysteemiä pitää helpottaa. Meidän lukutaitoisempien kohdalla työn teettämisen perehtymiskulu on sen verran iso, että ei ole mikään ihme, että sen mielellään välttää — varsinkin kun ainoa palkinto hommasta on jonkinlainen moraalinen ylemmyydentunto. Jopa voisi ajatella, että tässä olisi kansalaistottelemattomuuden paikka. Maksan lumenluonnista pimeästi ja ilmiannan itseni..
Tässä vielä yksi ehdotus — maksetaan erityisellä palkkasetelillä.
Tämä järjestely on tiemmä Ranskassa käytössä. En valitettavasti tiedä sen kaikkia yksityiskohtia:
Setelin, jolla työntekijän palkka maksetaan voi helposti ostaa jostain läheltä, vaikka maitokaupasta. Seteli on kalliimpi kuin sen arvo työntekijälle, erotuksella maksetaan kaikki lakisääteiset maksut. Ei pitäisi olla liian monimutkaista. Tietenkin on ratkaistava se, miten verottaja saa tiedon työstä. Samoin esim. tapaturmavakuutuksen voimaan tulo. Uskon silti, että tämä voisi olla kiehtova mahdollisuus.
Vuokratyöhommissa se työterveyshuolto oli oma terveyskeskus 😀
Siitä syystä, että että epämääräiselle pätkätyölle olisi paljon kysyntää, jos kustannukset, hyödyt ja byrokratia olisivat molemmille osapuolille sopivat.
Yksityinen työnantaja ottaa työn suorittamiseen ja käytännössä myös työn tulokseekseen liittyvät riskit itselleen, joten työn teettäminen pitää olla hänelle halvempaa kuin yritykselle.
Yrittämisen helpottamisessa olen sinänsä samaa mieltä, sillä jossain näyttää nyt olevan vikaa: Esimerkiksi alle 50 000 euron rakennusremontteihin ei tahdo saada tarjouksia pieniltäkään yrityksiltä, vaikka seudulla on ankara rakennusalan työttömyys.
Onko työn tarjontaan syntynyt verokiilojen ja kaikenkattavan byrokratian ja vastuiden takia sellainen kuolemanlaakso, jossa muutaman ammattimiehen yritykset eivät pärjää? Yksittäinen ammattimies saa kyllä töitä verokirjalla, mutta tarvitaanko seuraavaan kannattavaan yrityskokoon ainakin yksi täyspäiväinen toimistonhoitaja-lakimies-byrokraatti tai vastaavat palvelut? Vai mistä tuo rakennusyritysten vähäinen kiinnostus pienurakoihin johtuu?
http://www.eezy.fi/
Tällaisen lafkan kautta laskutin hommiani ennen kuin perustin toiminimen. Ihan hyvin toimi ilman sen kummempaa paperien pyörittämistä.
Roskaa, yksityisen sektorin palkanlaskijan keskiansio 2011 oli 2600e, mikä on noin 10% päässä kaikkien työtnekijöiden keskiansioista ja samalla aika kaukana matalapalkkatyöstä.
Palkanlaskijalla on yleensä vähintään kauppakoulu käytynä eikä sitä hommaa kyllä opi iha muutamassa minuutissa.
Kyllä sama henkilö voi toimia sekä yrittäjänä että yksityisesti. Yrittäjä lähettää aina laskun, jossa on myös Y‑numero. Se pitäisi jokaisen ymmärtää. Kommandiittiyhtiöiden kohdalla taas yllätys yllätys työn tilaajan pitäisi hoitaa ennakonpidätys. Näin ainakin Iltalehti väitti.
Yrittäjä voi tehdä osan töistä myös pimeästi verotuksellillisista syistä. Tämä lienee melko tavallista esim. ravintoloissa ja kampaamoissa yms pienyrityksissa, joissa harrastetaan kassan ohi myyntiä.
Vakuutusyhtiöiden valinnasta päästään sillä, että ohjelma automaattisesti valitsee edullisimman.
åke
Tämä eläkevakuutusyhtiöiden kilpailu on sitä, ettäö niillä on samat tariffit ja että ne tasaavat vakuutusriskit keskenään. Sijoitusotiminnan tuotot voivat sitten johtaa maksujen palautuksiin, mutta ymmärtääkseni muutaman kjympin laskusta palautusta eui ole odotettavissa.
Muuten hyvä, mutta tämäkin juttu on tehokkaasti torpedoitu byrokraattien toimesta:
http://karihalkola.puheenvuoro.uusisuomi.fi/135324-tyoministerion-jarjenjuoksu-ja-laskutusosuuskunnat
Eräskin kaverini on joutunut tämän tulkinnan vuoksi kuukausien tuloloukkuun. Toivottavasti selviää…
Tuo osmon toivoma järjestelmä on jo tehty:
http://www.ukko.fi/ministereille/
Yrityksenä tuo ottaa provikat, sama sivusto palkka.fi:ssä voisi tarjota palvelun ilmaiseksi (tai parin euron könttänä).
Eh? Eli kun käyn Lidlissä (kommandiittiyhtiö) ostoksilla, mun pitäisi itse tilittää verot? Iltalehmän talous- ja lakitietoon luottaminen…
Jos monimutkaisuus puretaan, alkaa siitä aivan järjetön työnantajamaksujen kierto, joka joko kasvattaa harmaata taloutta tai ajaa työntekijöitä kurjempaan asemaan aiheuttamalla paineita poistaa ne kokonaan tai molemmat.
Täytyy ymmärtää, että sekä työntekijä- että työnantajapuolella “alapäässä” on jatkumo eriasteisia palkkauksen muotoja eikä suinkaan mitään selkeätä rajaa kertaluonteisen palveluksen ja ammattimaisen elinkeinotoiminnan välillä. Monimutkaisuuden tarkoituksena on asettaa tämä raja siten, että järjestelmällä on alapäässä edes jonkinlainen stoppari ammatinharjoittamisen osalta ilman, että tehdään harrastelusta tai “hyväntekeväisyydestä” mahdotonta. Jos esimerkiksi naapurin penskat kantavat mummon ostokset portaat ylös pientä palkkiota vastaan, niin kukaan ei kai ole sitä mieltä, että sen pitäisi ilman työnantajamaksuja olla lainvastaista saati sitten rangaistavaa.
Näistä maksuista tosin tulee mieleen, että olisi varmaan yhteiskunnalle yleisesti hyvä asia, jos asteikko asetettaisiin siten, että 80-prosenttisessa työllistämisessä olisi jo kannattavampaa palkata joku kokopäiväiseksi.
Silloin pitäisi erota. Sivistysvaltiossa kyllä ymmärrettäisiin erota jo vahingostakin ainakin silloin, jos näyttää näin pahalta, mutta Suomessahan ei ilman oikeudessa tuomitsevia todisteita liikahdeta mihinkään suuntaan eikä aina silloinkaan lähdetä ennen kuin hiljaista noottia alkaa tulla hallitukselta, omalta eduskuntaryhmältä ja presidentiltä.
Niinpä. Mutta kohua selittää <a href=“http://www.evl.fi/raamattu/1992/Luuk.18.html#o106“Luuk. 18:9–14.
Niinpä. Mutta kohua selittää Luuk. 18:9–14.
.. mutta se ei olisi kilpailutettu, budjetoitu, auditoitu, standardoitu, tarkistettu ja (viranomais)sidosryhmiä ei olisi kuultu. Tietoturvakäytännöt ja prosessiomistajat olisi määrittelemättä ja tarvittavasta palvelinkapasiteetista ei olisi faktaa tai sopimuksia; tilattavat laitteet olisi vasta mineraaleina kaivoksessa. Yhteyksiä olemassaoleviin järjestelmiin sallivia päätöksiä tekeviä tahoja ei olisi edes ehditty kutsua koolle tai miettimään voidaanko yhteydet sallia ja millä ehdoilla, kuka vastaa mistäkin ja kenen budjetista menee mikäkin toiminnallisuus ja miten yhteydet hinnoitellaan. Henkilötietojen yhdistelyyn tarvittavia lupia ei olisi vielä edes hakemuksena paperilla.
Miksi tehdä asiasta näin monimutkainen? Lisätään vain verkkopankkeihin maksulomakkeisiin raksi “palkka”, jolloin siitä sitten lähtevät kulut automaattisesti, ja voihan se sen bruton ja netonkin näyttää. Ai niin, pankit eivät ole kehittäneet verkkopalveluitaan sitten 90-luvun.
Ongelma vähenee, kun käteinen vähenee. Jos pankit saadaan mukaan maksunvälittäjäksi, voivat ihmiset hoitaa maksunsa eräänlaisen “lisää ostoskoriin” ‑toiminnan avulla. Verohallituksen johtaja kertoi ongelman olevan vielä se, että pankit pyrkivät perimään tällaisista splittaus-palveluista kohtuuttomia maksuja. Tällaiseen maksujen välittämiseen pankit voitaisiin määräyksin pakottaa.
Esimerkiksi arvonlisäveron osuus on sellainen, ettei se kuulu ostajalle eikä myyjälle. Silti sen annetaan makoilla kauppojen kassalippaissa kuukauden verran ennen tilitystä ja maksamista valtiolle.
Erittäin hyvä kuvaus siitä, kuinka pieni pisara meressä näissä hankkeissa varsinainen koodaus on. Ja juuri siksi se saakin olla esim. käytettävyyden kannalta ihan mitä tahansa…
Toisille meistä tämä on tuttua kauraa. Joskin ite olen joutunut asioimaan korvauksista kassan, en kelan kanssa. Mutta oletusarvoisesti Kela ei tunne sivutoimista yrittäjyyttä, joten homma pitää veivata valituslautakunnan kautta, mikä kestää vajaa 2 vuotta.
Jos on kassan asiantuntija-apu käytössä, niin hommaan ei mene kuin pari kuukautta, koska Kelan virkailijat uskovat heitä helpommin.
Jos joku saisi pakotettua kelan systeemeihin määritelmän sivutoimisesta yrittäjyydestä/ammatinharjoittamisesta tässä maassa säästyisi paljon byrokratiaa ja monen elämästä kuukausien ahdinko…
Tässäkin on perää. Pelkästään jo se että voisi kirjautua verkkopankkiin palkka.fi:ssä generoidulla linkillä s.e. mukana kulkevat kaikki maksuaineistot kerralla olisi selkeä parannus nykyiseen silppuun.
Juuri tällainen minäkin ajattelin. Palkanmaksutili olisi vähän kuin “suodatin”. Tein äkkiä excell-taulukon jossa on tuloveroprosentti laitettu esimerkkinä 20%. Jos sillä laskee, niin n. 61% työnantajan kokonaiskustannuksesta päätyy työntekijän tilille nettona. Olisi paljon helpompi sekä työnantajalle että ‑tekijälle ilmoittaa vain “uusi” brutto ja tarkista omalta verotililtä kuinka paljon “jää käteen”.
Verotilillä ruksataan jos kuuluu kirkkoon, ammattiyhdistykseen jne. Myös vähennykset (matka jne.) voisi arvioida vanhan systeemin mukaan etukäteen tai sitten veroilmoituksessa.
Veroprosentin porrastus toimii ihan samalla tavalla kuin ennenkin, mutta ei olisi sitä pelleilyä työnantajan ja työntekijän osuuksista kun kuitenkin lopputulos on se, että työntekijä maksaa x euroa, ja saa siitä x‑verot tilille.
Jos minä, (en ole tietotekniikka-tyyppi) pystyn tehdä sellainen laskuri vartissa, niin eiköhan joku ammattilainen pystyy viikossa tehdä nettipohjainen systeemi joka toimii?
Yksi (valtapoliittinen) ongelma ovat vakuutusyhtiöt. Nehän ei voi enää sitten suoraan yritä vaikuttaa yrityksiin.
Toinen on tietysti se, mistä saadaan kaikille tilitoimistoille uutta tekemistä… 😉
Ei tarvitse ruksata. Riittää, että antaa hetun, niin tuo ohjelma selvittää nuo kaikki reksitereistä. Kirkkoon kuulumista ei tarvitse selvittää, koska se vaikuttaa vain ennakonpidätysprosentin kautta ja ennakonpidätysprosentin saa verokorttitiedoista, jotka siis saa verottajan tiedostoista hetun perusteella.
Yleensä ottaen uskoisi että tämä kaikkien tiedossa oleva markkinarako olisi jo täyttynyt. Ei ole.
Kyttäilläänkö tähän jotain TEKES-tukea vai miksi ei palveluntarjontaa ole ilmestynyt?
Vai olisiko mahdollista, että yksityisyrityksiltä puuttuu sekä kaikkivoivaisuutta että erehtymättömyyttä ymmärtää jokaista elämän yksityiskohtaa niin, että kaikille oikeasti tuottaville hommille syntyy palveluntarjoaja?
Yleensä ottaen uskoisi että tämä kaikkien tiedossa oleva markkinarako olisi jo täyttynyt. Ei ole.
Kyttäilläänkö tähän jotain TEKES-tukea vai miksi ei palveluntarjontaa ole ilmestynyt?
Tällainen ohjelmisto ei ole yksit6yiselle yritykselle mahdollinen. Se ei pysty selvittämään henkilön ennakonpidätysprosenttia, kotiosoitetta, kotikuntaa tai uloisottotietoja hetun perusteella, jolloin ohjelmasta tulee yhtä kömpelö kuin on palkka.fi ‑ohjelmakin.
Kyllä tässä nyt selitetään mustaa valkoiseksi, astian maku tuntuu pahasti. En voi käsittää, ettäkö palkka.fi ‑palvelun käyttäminen olisi lakiasäätävälle (ja lakitekstejä työkseen lukevalle) akateemisen koulutuksen saaneelle henkilölle näin vaikeata. Kun velvoitteet voi hoitaa maalaisjärjelläkin palkka.fissä aivan helposti (eri kuluerät on lueteltu siellä selkeästi). (Tai sitten on jotain pahasti pielessä henkilöidemme käsityskyvyssä, ehkä on liikaa erkaannuttu tosielämän realiteeteista.)Vihreät Osmoineen ja Satuineen ovat lähteneet oikein olan takaa kampanjoimaan tämän asian “vaikeudella” sosiaalisessa mediassa Heidin puolesta. Heh heh hee.…
Kyseinen juttu tapahtui vuonna 2009 jolloin palkka.fi oli kai olemassa, mutta ei toiminut niin hyvin kuin nyt.
Erja, oletko koskaan teettänyt mitään pimeästi, siis pyytänyt naapurin teiniä lapsenvahdiksi tai ostanut joukuusta ilman kuittia?
Jahas, hallituksen päätöksellä taidettiin lakkauttaa yritysten osinkojen jako. Osinkojen kokonaisveroprosentiksi taitaa tulla melkein 50%, eipä niitä ole kyllä enää mitää järkeä jakaa.
Ainakin meillä loppui osinkojen jako tähän. Jatkossa rahat pitää ottaa ulos sitte esimerkiksi vaimon palkkana ja km-korvauksina tai vaihtoehtoisesti laittaa isoon säästöpossuun kasvamaan korkoa korolle sekä odottelemaan vähän järkevämpiä aikoja.
Listaamattomissa yhtiöissä kokonaisverotus nousi 24,5 prosentista 26 prosenttiin, mutta pääomavaatimus kiristyi niin, että halpoja osinkoja saa maksaa 8 prosenttia nettovarallisuudesta. 60000 euron yläraja poistui. Ansio-osingot poistuivat kokonaan. Listttujen yhtiöiden ja listaamattomien pääomarajan yli menevien osinkojen kokonaisveroaste nousu 40,3 prosentista 44 prosenttiin. Palkkaa kannattaa maksaa kohtuullisesti, mutta osinkojen maksaminen muuttui tuon ansiotulo-muunnoksen poistumisen vuoksi aiempaa kannattavammaksi, mikä voi tuottaa pienen yllärin kunnille.
Totta. Pää-pointti: työnantaja kiinnosta kokonaiskustannus, työntekijä mitä jää käteen. Kaikki muu siinä välissä on tavalla tai toisella “vero” ja se, että jotain on jomman kumman “osuus” on ilmeisesti vain sentakia, että kumpakaan osapuoli ei harmittaisi liikaa… Aiheuttaa ihan tolkuttomasti byrokratia (joka toki työllistää kirjanpitäjiä, lakimiehiä, virkamiehiä jne.) ja vie resursseja varsinaisesta toiminnasta. Samoin kaikenlaiset tuotekehitystuet tms. Ei pieni yritys hakee niitä, kun suurin osa työajasta menee hallinnointiin, eikä mihinkään tuottavaan. Isot yritykset niitä Tekesin miljoonat jakavat keskenään.
Itse kun olen ollut työnantaja (2 työntekijä + minä), niin merkittävä osa työajasta meni niitä asioita hoitaessa ja kuitenkin pitäisi ihan “oikea” työkin tehdä. En enää ikinä yrittäjäksi. Never ever. Rahat meni, luototiedot meni, terveys meni, maine meni.
Ei se ole sen arvoista. Joku muu saa hakata päätä seinään ja keksiä jotain vihaisia lintuja tai jotain mikä on sitten “se juttu”… 😉
Ihan kaikkia kommentteja en jaksanut lukea, mutta:
Haloo, kansalaiset! Miksi esim. remontteja pitäisi ylipäätään voida teettää yksityishenkilöillä, joiden töistä ei ole mitään takuuvastuuta odotettavissa? Eikö rakennuskanta jo nytkin ole ihan tarpeeksi pullollaan esim. odotettavissa olevia kosteusvaurioita? Entä yksityinen catering-toiminta, joka perin usein lienee ravintolan omistajan/työntekijän “omaa pikku bissnestä” ravintolan tiloissa tehtynä. Puhumattakaan “itseoppineiden” sähkömiesten hommista, jotka ovat hengenvaarallisia riskejä tai putkareiden hommista, joista voi aiheutua todella merkittäviä taloudellisia vahinkoja — ja jotka jo nykyään onneksi ovat luvanvaraista toimintaa — vaikkakin näitäkin erinäiset “insinöörit” ihan itse tekevät.
En näe mitään syytä helpottaa vaikka kaikenkarvaisten hartiapankkirakentajien omaoppisten työmentelmien edistämistä vaikkapa edes nykyisenlaisen (joskin hankalan) palkka.fi-palvelun avulla. Pitää siivoojallakin olla takuu työstään.
Harmaata taloutta voidaan torjua kieltämällä vähintäänkin yksityisten henkilöiden palvelusten myynti asiakkaan vastuulla (tässä meni männävuosina ihan pieleen). Takuuvastuu ja kaikkien viranomaissäännösten noudattamisvastuu pitää olla yksinomaan myyjällä. Eikös se edistä sekä yrittäjyyttä että työllisyyttä?
Jos taas otetaan esimerkiksi harmaan talouden lempilapsi rakennusteollisuus, niin yrityksien mokat voi edes teoreettisesti peräänkuuluttaa. Hartiapankki-rakennettua ok-taloa edelleen myydessä pitäisi sitten tietty hinnassa olla huomioituna “hasta la vista”-alennuskerroin, jollei kuittteja rakentamisesta ole esittää.
En nyt tiedä, paljonko pelkkä säädösten olemassaolo ketään haittaa: Eihän niihin tarvitse perehtyä kuin asia kerrallaan, kun aihetta ilmenee.
Uskollinen sääntöjen noudattaminen vahvistaa Suomea sisäisesti ja kilpailukykyä kansainvälisesti: Luottamus, jonka varassa “kaikki” toimii, perustuu kokemukseen luotettavuudesta.
Byrokratia on keino oikeusvaltion toteuttamiseksi käytännössä, joten siitä ei voi eikä pidä päästä eroon.
“Oheisvahinkona” säädösten vanhentuneista pykälistä, tulkinnanvaraisuudesta, päällekkäisyyksistä ja ristiriitaisuuksista ajoittain syntyy pykäläviidakkoa, jossa asiantuntijakin eksyy.
EU:lla on yksi hallinnon perkaamiselin pelkästään “viidakon” raivaamista varten. Sitä johti alkuaan saksalainen EU-hallinnon konkari.( En nyt muista nimeä).
Tehtävänä oli /on jotakuinkin tuo karsinta, mitä ehdotat.
Joitakin byrokratia-talkoita on ajoittain ehdotettu myös Suomessa.
Voisiko sen eläkeyhtiön valitsemisen hoitaa vain valitsemalla vaihtoehdon pudotusvalikosta? Saisi sivulle kivoja mainosbannereita missä eläkeyhtiö kertoo lahjoittavansa sentin norpille tai lasten sairaalalle.
Se “oma virkamies” on jo — tavallaan — olemassa:
Hallitomenettelylaki määrää, että kansalaisen neuvonta velvollisuus, joka koskee jokaista viranhaltijaa.
Useimmilla organisaatioilla on neuvontapalvelut erikseenkin, mutta ym. laki näkyy esimerkiksi siinä, että vaikkapa ministeriöiden sivuilta usein löytyy yleensä erillinen yhteyshenkilö “asiakohtaisesti”: puhelinnumero on esillä.
Ja kun tällainen tavis soittaa, saa ihan ystävällistä valaistusta suoraan varsinaisilta asiantuntijoilta.
Olen käyttänyt tätä mahdollisuutta useampaan kertaan.
Mitenkähän kävisi, jos perustettaisiin oma neuvontanumero näihin palkkausasioihin?
Oletko lukenut lainkaan tätä ketjua ja Osmon blogikirjoitusta, jota se kommentoi?
Ja Satu Hassin kirjoituksesta ilmenee sama kuin harmaan talouden veroasiantuntijan Markku Hirvosen haastattelusta: Verottaja pitää järjestelmää liian monimutkaisena.
Kysymys ei siis ole vihreiden tulkinnasta.
Haukut väärää puuta.
Olen samaa mieltä kuin Satu Hassi ja kiitän Osmoa nopeasta tarttumisesta asiaan.
Nyt toivon vain, että ehdotustasi ei tyrmätä.
Korkea aika tehdä asialle jotakin.
Hesarin yleisönosastossa oli juuri kuvaus samanlaisista kokemuksista kuin nuo, joita Satu Hassille kertyi verottajan kanssa: Teet niin tai näin, väärin menee.
Itselläni on kokemusta kotitaloustyöntekijän työsuhdeasioiden hoitamisesta ennen palkka.fi ‑tä, minkä Satu myös kuvaa hyvin.
Pienremonttien teettämisen hankaluutta on ketjussa kuvattu osuvasti.
Oman kokemukseni mukaan remonttifirma kohtelee asiakasta “lypsylehmänä” — ei sopimuskumppanina tai tilaajana, jonka toivotaan tilaavan jotakin toistekin.
Kaikkea “papereiden tekemistä” vastustetaan — mm. pienurakkasopimuslomakkeen käyttöä, johon on valmiiksi painettu noudatettavat säädökset.
Asiakkaalle varataan “tyhmän” rooli: Kannattavuusaskelmat tehdään erilaisten välistävetomahdollisuuksien varaan, joita asiakkaan ei oleteta hoksaavan.
Jos osoittaa sekä kykyä puolensa pitämiseen että vaatii lainmukaisuutta, sopimusta ei synny.
HETUa harvempi varmaan haluaa antaa “luotettavalle tekijälle”, joten parempi ratkaisu olisi se, että HETUn lisäksi jokaiselle kansalaiselle kuuluisi arvo-osuustili, jota käytetään tunnistamisessa tämän kaltaisiin asioihin. Sen takaa sitten löytyisi suoraan tarvittavat tiedot, ilman että identiteettivarkauksia ja niiden määrää lähdetään kasvattamaan idioottimaisen poliitikon tekemisien takia.
Mutta ei. Sori Osmo, jo sinun kommenttisi kertoo miten pihalla olet asioista, mutta kuitenkin aatesisarta puolustetaan vaikka viimeiseen asti. Toimisitte edes samoin tämän meidän tuntemamme kotimaan suhteen.
Tuo artikkeli perustui keskusteluun eduskunnassa varsin arvovaltaisten asiantuntijoiden kanssa. Kommenteissani voi olla virheitä.
Tämä ei kuitenkaan ole kovin hyvä peruste Hautalan tapauksessa. Hautalan olisi tarvinnut maksaa ainoastaan eläkemaksu, joka olisi hoitunut hyvin kätevästi esimerkiksi Eteran nettisivuilla olevassa palvelussa. Käytin itse samaa palvelua jo vuosituhannen vaihteessa satunnaisten lastenhoitajien eläkemaksujen maksamiseen, eikä se todellakaan ollut vaikeaa.
Hajonnaksi palkkavertailu antaa
1 500 € — 4 426 €.
Kuten kerroin , nuo muut tehtävät pelkän palkanlaskennan ohella ratkaisevat palkkatason
Palkanlaskenta on automaattinen tapahtuma ja tilityksetkin tapahtuvat automaattisesti.
Tuo muu HR osaaminne ratkaisee palkkatason, ei palkanlaskenta varsinaisesti
Palkanlaskenta tehdään usella nimikkeellä eikä palkanlaskija kerro suoraan palkkatasoa.
Iltasanomien kooste kertoo miten palkka jakautuu nimikehajonnassa.
Ja kun keksimääräinen palkkataso oli n 3200 niin tuo 2600 on sekin vain 80 % keksimääräisestä.
Ja kun palkkahajonta keksittyy jyrkästi keskipalkan molemmin puolin niin nuo 2000–2500 palkat edustavat sitä matalaa päätä
Palkanlaskentasihteeri 2527 Palkanlaskija 2713
Palkanlaskija 2225
Palkkahallinnon asiantuntija 2 087
Palkkakirjanpitäjä 2220
Palkkapalvelusihteeri 2072
Palkkasihteeri 2347
Palkkasihteeri 2214
” mikä voi tuottaa pienen yllärin kunnille.”
Liikkeellä on verotuksen muutoksen vaikutuksista erilaisia versioita. Ylläreitä on tiedossa.
Missään muualla Hautala ei pysyisi jatkamaan ministerinä kuin Suomessa on se vaan uskomatonta.
Harmaan talouden asiantuntija.
Myyntimies.
Onko ihan varfma, että et ole koskaan itse maksanut mitään pimeästi? Oetko säilyttänyt kuitin joulukuusen ostoksestasi?
Jos laskutaito on tuota luokkaa, ei yrityksen pyörittäminen tosiaankaan kannata. Tai sitten puhut jonkin muun maan hallituksesta.
Me palkansaajat saamme maksaa enemmän sähköveroa, karkkiveroa, alkoholiveroa ja niin eespäin. Jos jotain saat säästöön, niin pörssiosakkeiden osinkojen verotus nousee kutakuinkin 50%.
Melko reilua, mutta pitäähän jonkun tämän maan persaukisten yritysten verohelpotukset kustantaa.
Ollaan vaivihkaa siirtymässä siihen haikailtuun Viron malliin: tasavero palkkatuloista ja yritysten verotus mitättömän pieni. Seuraavana tullee meillekin Viron mallin odotettu jatko, eli työtätekevän väestön muutto maasta. Lahden takanahan se on jo täydessä käynnissä.
Eikö Osmo vihreitten pitäisi olla aika nuivia tapauksen johdosta eikä ruveta pullistelemaan
Vittu työhän vähättelette koko asiaa eikö tämä ole myös moraalikysymys.
Joo, mutta myös työnantajan osalta varsinainen veropetoshan tässä on se, että palkka maksetaan käteen kuititta, hyvin tietäen että myöskään työn tekijä ei aio maksaa siitä veroa. Tässä mallissa veropetoksen hyöty jaetaan osapuolten kesken: hinta on teettäjälle halvempi kuin laillisesti toimien, tekijälle jää käteen jää enemmän.
Onko tämä jotain Neuvostoliitto-parodiaa?
Mitä siitäkin muuten tulee että yksityiset ihmiset saavat laittaa ruokaa kotonaan? Hehän välttävät veron maksamista ja aiheuttavat hyvinvointitappiota, vievät työpaikkoja (valtion)yrityksiltä, heillä ei ole mitään sertifikaatteja osaamisestaan eikä hygienian tasosta, eivätkä vastaa millekään viranomaiselle siitä jos vaikkapa sairastuttavat perheenjäsenensä. He saattavat myös päättää valmistaa epäterveellisiä ruokalajeja ja siten ovat vastuussa terveydenhuoltojärjestelmän ylikuormituksesta.
Kuinka voimme jättää niinkin tärkeän asian kuin ruokahuollon ahneiden markkinoiden sekä taitamattomien kotitalouksien hoidettavaksi?
Viron ja Suomen eroista…:
http://www.tallinnansanomat.com/pakina-viro-rakensi-kivikasan-jopa-100-milj-suomalaisia-halvemmalla/
En tiedä Myyntimiehestä, mutta minä olen aina kuvitellut, että joulukuusien myynti (kaupungin osoittamilla myyntipaikolla) on torimyyntiin verrattavaa myyntiä. Ei torillakaan saa kuittia ostoksistaan, mutta torimyyjän velvollisuuksiin kuuluu laskea kassa päivän päätteeksi ja tilittää sen perusteella asianmukaiset verot ja maksut. Jos näin ei ole, niin miksi kaupungit sallivat niin torimyynnin kuin joulukuusien myynnin täysin avoimesti vuokraamillaan paikoilla?
Täällä onkin jo kommentoitu, että ns. laskutusosuuskunnan kautta yksittäinen rakennusreiska, lastenhoitaja ym. voisi helposti laskuttaa työstään niin että kaikki lakisääteiset maksut, vakuutukset ja verot tulevat maksetuiksi, tosin myös provika palveluntarjoajalle. Tämä voisi hyvin olla julkinen tai ainakin julkisesti säädelty palvelu. Näin myös kotitaloustyön suorittaja huolehtisi toimeksiantotyyppisessä työssä itse palkkionsa sivukulujen hoitamisesta, aivan kuten vaikkapa freelance-toimittaja tai ‑kääntäjä, vaikka ei syystä tai toisesta voisi tai haluaisi perustaa toiminimeä. Miksi eri aloilla eri käytännöt, miksi juuri yksityiset ihmiset pakotetaan toimimaan työnantajina, kun muilla aloilla esim. isot mediatalot voivat kieltäytyä tästä vaivasta? (Itse en tosin ikinä tilaisi kotityötä kuin yritykseltä.)
Ja miksi, kuten täällä myös kommentoitu, työmarkkinajärjestöt ja työttömyyskassat haluavat torpedoida osuuskuntamallin turvallisena ja helppona tapana tehdä keikkatöitä, menneen maailman palkansaaja vs. yrittäjä ‑käsityksiin nojautuen? Sen jälkeen kun itse työttömänä ollessani menetin muutaman päivän työn takia parin kuukauden päivärahat kokonaan, en vastaavaan tilanteeseen uudelleen joutuessani epäröisi tehdä samoja hommia pimeästi.
Syltty:
Yrityksesi lienee listaamaton, joten sinun osingonmaksuasi päinvastoin rohkaistaan, kun 60000 euron yläraja poistui ja verokantakin nousi todella vähän.
Tavallisia osakesäästäjiä (joilla on yleensä pörssiyhtiöiden osakkeita) sen sijaan lyötiin lekalla päähän. Suora veroaste nousi yli 40% ja samalla osinkoverotuksen ero listatun ja listaamattoman yrityksen välillä nousi sietämättömäksi (listatulla maksimiveroaste 45,6% ja listaamattomalla 26,4%).
Yritysten pörssilistaaminen ei siis enää kannata ollenkaan ja nykyisissä listayhtiöissä omistajien kannattaa yrittää minimoida osingon maksu.
Lyhytnäköinen veropolitiikka tulee rajusti laskemaan valtion verotuloja pörssiosingoista.
Pekalla on iso salkku, kun pääsee maksamaan 32 prosentin pääomaveroa. Minun tuloissani tuo kokonaisvero pörssiosakkeiden kohdalla nousi 44 prosenttiin.
Ode:
Ja missä kohtaa yllä sanoin, että itse olisin 32% pääomaveron piirissä? Kerroin vain mitkä ovat maksimiveroasteet.
Hallitus tosin kasvatti 32 prosentin joukkoa reilusti laskemalla kynnysrajan 40000 euron tuloihin.
Mutta verrataan sitten osinkojen minimiveroasteita, listatulla 44,0% ja listaamattomalla 26,0%.
Aivan käsittämättömän suuri ero, jollaista ei ilmeisesti ole missään muualla maailmassa.
Ja kuten edellä sanoin veroasteiden ero muodostaa entistä pahemman esteen yritysten listautumiselle (ja jopa kasvulle).
Fazerin omistajat saivat makean hyvityksen sokeriverosta. Heidän pääomaveronsa laski 7–8 prosenttiin
Suomen yrittäjien sivuilla on väärien tietojen oikaisuja ja hyviä esimerkkilaskelmia kehysriihen veromuutoksista:
http://tinyurl.com/cskw2bu
pekka on siinä oikeilla jäljillä, että listatun ja listaamattoman yrityksen osinkojen käsittely on yksityishenkilöillä melkoisen erilaista.
Tästä seuraa mielenkiintoinen tilanne holding-yhtiöiden kanssa.
* yhteisöverokanta: 20 %
* yksityishenkilön vero listatun yhtiön osakkeille: 30..32 %
* pörssiyhtiön maksaman osingon veroprosentti listaamattomalle yhtiölle: 15 % (koska osingoista 25 % saa verovapaasti)
* yksityishenkilön vero listaamattoman yhtiön osakkeille: 7,5..8 %
Näistä pääseekin sitten laskemaan, että veroprosentti suoraan pörssiyhtiöltä on 44 .. 45,6 %. Holding-yhtiön kautta prosentti on 37,1 .. 37,44 %. Osinkoja ei tarvita kovin monta kymmentä tuhatta vuodessa, niin holding-yhtiö säästää selvää rahaa byrokratiakulujensakin jälkeen.
Pääosin pidän kehysriihen tulemaa suorastaan hämmästyttävän hyvänä, vaikka se monille näyttikin aiheuttavan kovaa selittämispäänvaivaa. Tässä kohdassa kuitenkin tulos näyttäisi hyvin voimakkaasti ohjaavan tiettyyn suuntaan verosuunnittelussa. Ehkä tämä ei ollut tarkoitus?
En tiedä onko tässä ketjussa ollut aiemmin esillä kysymystä, miksi työn tai palvelun ostajalle on sälytetty vero- ja muiden sivukulujen ilmoitus- ja tilitysvelvollisuus.
Jos ostan kahvipaketin kaupasta, se on kauppias joka tilittää ALV:n. En minä.
Miksi minä olen suoritusvelvollinen jostain maalauspalvelun sivukulista riippuen siitä onko maalari duunari tai yrittäjä.
En minä ole työnantaja. Olen palvelunostaja.
Tämä kait perustuu siihen aikaan, kun ei ollut internettejä ja muita vempaimia, ja käytännössä vain varakas työn teettäjäsääty pystyi hoitamaan kirjalliset työt.
Tuskin Suomessa montaa duunaria on, joka ei netissä ilmoituksia osaa tehdä, kun osaa siellä lototakin ja facebookata.
Evert the neverest:
SY:n kannanottoja lukiessa kannattaa muistaa, että he ovat uudistuksesta hyötyjien etujärjestö.
Heidän kannanotoissaan ei huomioida häviäjiä (800000 pörssiosakkeita omistavaa yksityishenkilöä).
Hesarissa ja muualla on käytetty esimerkkinä hyötyjistä vain Fazereita ja muita listaamattomia suuryrityksiä.
Kokonaan on unohdettu, että myös pörssiyhtiöitä omistavat suvut ovat voittajia (paljon Fazereita suurempia sellaisia), koska heidän omistuksensa on järjestetty pörssiyhtiöstä yli 10% omistavien sijoitusyhtiöiden kautta. Tällaiset sijoitusyhtiöt eivät joudu maksamaan yhteisöveroa saamistaan osingoista, joten Herlinit, Ehrnroothit, Ahlströmit ja kumppanit saavat osinkonsa 7,5/8,0% veroasteella (+pörssiyhtiön yhteisövero eli yhteensä n. 26%).
Asian toinen puoli on että suomalaisen menestyneen perheyrityksen omistajat miettivät nyt toisenkin kerran kannattaako firma todellakin myydä ulkomaille. Tytäryhtiötaloudessa kun käy lopulta huonosti.
Mitenkään juuri kyseistä businessta nimenomaan mainostamatta tuon vain esimerkkinä esille eazy.fi
Muitakin löytyy jo. Työn todellinen tekijä on palkansaaja, ja Y‑tunnus ja paperisota hoituvat eazyn kautta.
Ihan vaan tiedoksi kun nämät palvelutarjoajat on mainittu täällä:
Ne ovat joutuneet liittojen ja verottaja hampaisiin. Tekijöille koituu vakavia ongelmia työvoimaviranomaisten ja kassojen kanssa kun laskuttavat tällaisten palvelujen kautta. Heidät katsotaan olevan yrittäjiä. Siitä löytyy virallinen ohjeistus te-keskuksille. Siinä mainitaan juuri sitä Eazy osk ja Tekemonia osk. Voi toki varmaan osta palveluja osuuskunnalta, mutta itse en tässä vaiheessa ryhtyisin sitä kautta tekijäksi.
Ainakin yksi osuuskunta on tehnyt kantelun oikeusasiamiehelle, saa nähdä miten käy…
Onko tämä nyt varmasti oikea tulkinta?
Kai se Herlinkin lopulta maksaa saman verran veroa Koneen osakkeiden osingoista kuin pienosakaskin? (Eli Herlinillä verot ymmärtääkseni tulevat maksuun siinä vaiheessa, kun hän nostaa pääomatuloja sijoitusyhtiöstään.)
Vai voiko tosiaan olla niin, että Kone Oyj:n osinkojen kierrättäminen tällaisen sijoitusyhtiön kautta oikeasti pienentää matkan varrella maksettavia veroja siten, että Herlin todella saa Koneen jakamasta osingosta omaan käteensä ja kulutukseen suuremman osan kuin tavallinen Koneen osakkeita omistava palkansaaja, jolla sijoitusyhtiötä ei ole?
Hmm… Ehkä olet sittenkin oikeassa, ja Herlin voi tosiaan nostaa noita alhaisesti verotettuja osinkoja 8% verran sijoitusyhtiönsä nettovarallisuudesta (joka lienee huomattava).
Mikään ei muuten taida estää tavallista pienosakastakaan luomasta tuollaista sijoitusyhtiötä. Nopeaa hyötyä sillä ei tuon 8% säännön vuoksi taida saada, mutta jos jaksaa kerätä yhtiöön nettovarallisuutta nostamatta sieltä osinkoja, niin kyllä kai se pitemmällä tähtäimellä on kannattavaa, vaikka kysymyksessä olisi pienempikin omistus.
Jos tämä on totta, niin ehkä joku pian alkaa tarjota tavalliselle kuluttajalle palvelua, jonka avulla tällaisen sijoitusyhtiön voi laittaa pystyyn.
En työnantajana ole huomannut palkanmaksun hoitamista laillisesti lainkaan ylivoimaiseksi. Soininvaarankaan ei kannattaisi antaa sellaista kuvaa että “kun kerran se on vaikeaa, niin lakia ei tarvitse noudattaa”.
Mitäs jos muissakin lakiasioissa ruvetaan tekemään Hautalat?
- En viitsinyt hidastaa nopeutta 60:iin kun olin laittanut cruising speediksi 80
— Miksi en pysäköisi invapaikalle kun muilta pysäköintipaikoilta joutuisi kävelemään pitemmän matkan?
— Tottakai varastin ostokseni kun olen sitä kauppaa aiemmin niin paljon auttanut maksamalla maitopurkkini
Ei kai kukaan ole väittänytkään että se olisi ylivoimaista. Mutta kun kyse on pikkusummista, vaivaan nähden se on naurettavan vaikeata.
On ihan turha lähteä siitä että rakennetaan vaikeita järjestelmiä ja kuvitellaan ihmisten noudattavan niitä, etenkin kun samaan aikaa sen valvominen on käytännössä täysin mahdotonta. Ihminen on laiska ja on ihan turha virittää mitään syteemiä, joka ei ota tätä mitenkään huomioon.
Esimerkiksi käy vaikkapa jonkin puiston nurmikon pilaantuminen koska ihmiset oikaisevat sen ylitse parin metrin matkansäästön takia. Ja näitä vastaavia esimerkkejä on vaikka kuinka paljon. Tai entäpä kävelijät ja punaiset? Kuinka moni oikeasti noudattaa aina punaisia valoja?
Juuri näin. Siksi asiaa pitäisikin “piilottamisen” sijaan lähestyä yksinkertaistamisen kautta. Samalla tavalla kun tukiviidakkojakin voi purkaa perustulon avulla voisi työllistämisessäkin hakea omaa “perustulo” ratkaisua.
Jos ratkaisu on riittävän yksinkertainen, niin “nurmikolla käveleminen vain pidentää matkaa ja kastelee kengät märäksi”. Yksinkertainen ratkaisu ohjaa “pientyöllistäjän” toimimaan automaattisesti oikein.
“Palkanmaksun perustulossa” on samoja elementtejä kuin on toimeentulo- ja tukiviidakkoa purkavasssa perustulon pohdinnassa. Kyse on maksusta, seurannasta ja raja-arvoista, joista seuraa toimenpiteitä.
Ei perustulokaan pura koko toimeentulo- ja muuta tukijärjestelmää, mutta se poistaa tarpeettomat tarveharkinnat ja laskentamenttelyt raja-arvoihin saakka.
Samoin “palkanmaksun perustulo” ratkaisun ei tarvitse poistaa siihen sidottuja järjestelmiä, mutta tämä harvoin pieniä maksuja maksavien monimutkaisen byrokratia sillä tulisi purkaa.
Ei kotimaisen omistuksen säilyttäminen vaadi veroetua listaamattomien yritysten osingoille, päinvastoin.
Verotuksellisen epätasa-arvon vuoksi suomalaisen kotitalouden tuotto-odotus listatun yrityksen osakkeelle on institutionaalista omistajaa matalampi. Näin aikaa myöden Helsingin pörssissä noteerattujen osakkeiden omistus siirtyy (suomalaisilta) kotitalouksilta (usein ulkomaisille) institutionaalisille sijoittajille.
Lisäksi verotus kannustaa pitämään yrityksen pois pörssistä ja näin käytännössä jarruttaa uusien yritysten kasvua. Tämän seurauksena Helsingin pörssin listautumiset ovat viime vuosina olleet pelkästään vanhojen yritysten jakautumisia.
Listaamattoman yrityksen veroetu hyödyttää ainoastaan listaamattoman yrityksen omistajaa, ei valtiota tai kansantaloutta. Siksi tuollaista kummajaista ei taida missään muualla olla käytössä.
NukkuMatti:
Mikään ei estä, mutta missasit oleellisimman pointin. Tuon sijoitusyhtiön pitää omistaa yli 10% pörssiyhtiöistä, jossa pääsisi Herlinien 26% verokantaan. Jos omistaa vähemmän kuin 10%, niin verotus nousee vähintään 44 prosenttiin.
Sijoitusyhtiön perustaminen on helppoa, mutta 10% siivun ostaminen pörssifirmasta ei taida ihan joka pojan kukkarolla onnistua:-)
Jos olet pekka oikeassa, niin kyllä tämä hallituksen päätös (tai pikemminkin sen sivuvaikutus yhdistettäessä aiempiin säännöksiin) on kaukana “reilusta”. Vaikea nähdä mitään perusteita erilaiselle verokohtelulle riippuen siitä, että onko omistus yli vai alle 10%.
Seuraava kirjoitus myös viittaa siihen, että pekan tulkinta on oikea
http://www.hs.fi/kotimaa/Reilusti+s%C3%A4hl%C3%A4%C3%A4v%C3%A4+hallitus/a1364418986650
Mielestäni yhteisöveron alentaminen oli paikallaan ja oli myös paikallaan poistaa se keinotekoinen 60000 euron raja osinkoverotuksesta, mutta olisi silti pitänyt huolehtia, että osinkoverotuksesta kokonaisuutena tulee tasapuolisesti kannustava ja kohtuullinen sekä pienille että suurille yritykselle, ja myös vähemmän varakkaille yrityksille.
Tämä hallitus vie kyllä sekoilun ja tunaroinnin aivan uudelle tasolle. Suomessa ei muutenkaan päätöksenteon johdonmukaisuus, rationaalisuus ja valmistelun taso ole ollut kovin hyvällä tasolla muihin Pohjoismaihin verrattuna, mutta nyt ollaan kyllä saavutettu uusi pohjanoteeraus. Jotain päätöksiä on tehty, mutta kukaan ei oikein tarkkaan tiedä, että mitä ne ovat ja millä perusteilla niihin on päädytty.
Osmo,
Voisitko joskus kirjoittaa jotain suomalaisen poliittisen päätöksenteon mekanismeista ja (huonoista) käytänteistä?
Sinä varmaankin tiedät niistä jotain sellaista, jota toimittajat ja suuri yleisö eivät ja osaisit ehkä tehdä hyviä parannusehdotuksia.
Omasta mielestäni suurimpia uhkia suomalaiselle yhteiskunnalle on päätösten heikko valmistelu ja johdonmukaisuuden puute poliittisessa päätöksenteossa.
Esimerkiksi tämä osinkoverouudistuksen suunnittelu on tuorein esimerkki nykyhallituksen osaamattomuudesta, kyvyttömyydestä ja kokemattomuudesta. Vielä vakavampi juttu on kuntien ja sosiaali- ja terveystoimen rakenteiden uudistamisen sekava tila. Mutta nykyhallituksen lisäksi myös monet aiemmat hallitukset ovat sekoilleet enemmän kuin on hyväksyttävää.
Erkki Tuomioja kiinnitti vastikään huomiota päätösten heikkoon valmisteluun blogikirjoituksessaan 26. maaliskuuta:
http://www.tuomioja.org/
Toivottavasti Soininvaaraltakin saisimme kuulla jotain tästä aiheesta. Asian tärkeys nimittäin kiteytyy seuraavassa lainauksessa Erkki Tuomiojalta varsin humoristisesti:
“Sitä paitsi väärääkin politiikkaa kannattaisi ennemmin tehdä hyvin ja huolellisesti kuin huonosti ja hutiloiden.”
NukkuMatti:
On tietysti helppoa syyttää Tuomiojan tapaan valmistelua, mutta kyllä tämä osinkojupakka osoittaa myös ministerien täydellistä kyvyttömyyttä ymmärtää yksinkertaistakaan keskikoulutasoista prosenttilaskua (peruskoulussa sitä ei kai enää ole vuosiin onnistuttu opettamaan).
On ihan yksinkertaista prosenttilaskua ymmärtää mitä vaikutuksia on yhteisöveron laskulla ja listaamattomien yhtiöiden osinkojen verotuksen kasvulla yhdistettynä huojennettujen osinkojen 60000 euron ylärajan poistoon. Pienempiä osinkoja maksaneiden yrittäjien verokanta vähän nousee.
Yli 60000 euroa maksaneiden verotus sen sijaan laskee merkittävästi.
Aivan vastaavasti normaaleilla älynlahjoilla varustettu laskutaitoinen kykenee ymmärtämään, että yksityishenkilöiden omistamien pörssiosakkeiden osinkojen verotus kiristyy merkittävästi.
Ministereillä ei näköjään löydy minkäänlaista kykyä hahmottaa prosentteja ja niiden vaikutuksia ilman, että joku virkamies vääntää mallia ratakiskon paksuisesta rautalangasta.
Ymmärtääkseni pieni ylläri osinkoverouudistusesta tuli siitä, että listaamattomille perheyritylsille räätälöity etu valuu holdingyhtiöiden kautta pörssiyhtiöiden suuromistajiin. Minuakin tuon osakesäästämisen tekeminen lähes kannattamattomaksi piensijoittijien osalta vähän ihmetyttää. Kokonaisverotus nousi 44 prosenttiin, kun muista pääomatuloista vero on 30 prosenttia.
HS.n viimeinkin uutisoima MMM.n tapa sivuutaa tutkimustulokset poliittisesa päätöksenteossa on kansallinen kummallisuus. Yleensä vastaavaa tehdään diktatuureissa.
Kehysriihestä syksyn lainsäädäntöön on onneksi matkaa, joka kannattaa käyttää systeemiseen tarkasteluun. Verotuksessa perusidea on hyvä.
Osakesäästämistä osana eläketurvaa harrastavia toki kannattaisi muistaa, vaikka ovatkin “rikkaita”, vaikka n 1000 euron osinkotulovähennyksellä tai alennetulla omaissuverolal, osakkeet kun on ostettu pallkaverotetuilla rahoilla.
Ei tämä ole suunnitellun osinkoverouudistuksen ainoa ongelma. Koko suunnitelma on susi jo syntyessään ja aiheuttaa myös laajempia haitallisia sivuvaikutuksia kuin muutaman superrikkaan perheen rikastuminen entisestään.
Tässä yksi tärkeä näkökulma aiheeseen:
http://www.nordnetblogi.fi/osinkoverouudistus-susi-jo-syntyessaan/25/03/2013/
Kannattaa myös lukea seuraava hyvä VATT:in tutkijoiden kokonaisanalyysi aiheesta:
http://www.vatt.fi/file/julkaisut/kehysriihiarvio_veroratkaisut_kariropponen.pdf
Ode:
Myönnetään, että tuon oivaltamiseen ei riitä pelkkä prosenttilaskun osaaminen.
Pitää tuntea hieman verolainsäädäntöä (10% omistussääntö) ja olla seurannut sen verran talouselämää, että tietää kuinka valtaosa pörssiyritysten suuromistuksesta on järjestetty.
Mutta edelleen, minulta ei liikene hiukkaakaan sympatiaa hallitusryhmille, jos heidän avustajakuntansa ei moista pörssitalouden perusasiaa hallitse ja osaa sitä kertoa päätöstä tehtäessä.
Siinä kun ei ole mitään uutta, kun kaikki suuromistajat ovat iät ja ajat järjestäneet omistuksensa sijoitusyhtiön ja 10% säännön avulla. (Ainoa poikkeus oli edesmennyt Aatos Erkko, joka omisti Sanoman pääosin suoraan, eikä välittänyt vero-optimoinnista).
Kaikkein käsittämättömintä on ollut taloustoimittajien asiantuntemattomuus. Hesarin taloustoimitukselta meni melkein viikko oivaltaa uudistuksen vaikutus pörssiyhtiöiden suuromistajien verotukseen. Sitten Nelosen uutiset kehtasi hehkuttaa, kuinka Hesarin taloustoimitus viikon tietämättömyyden jälkeen paljasti asian, joka oli kerrottu erinäköisillä keskustelupalstoilla heti seuraavana päivänä (tässäkin säikeessä 4 päivää ennen Hesaria).
Seuraava kysymys: Miksi suuren listaamattoman perheyhtiön pitäisi saada maksettua osakkailleen rahaa pienemmällä verotuksella kuin suuren listatun perheyhtiön?
Jos olen valmistelun taustoja ymmärtänyt oikein, ongelmaksi on noussut nykyinen tiukka yritystuottojen verotus, joka aiheuttaa monenlaista lieveilmiötä ja verosuunnittelua.
Kehysriihen tuloksena kokonaisverotus näyttää jokseenkin tältä:
- Pörssiyhtiön tavallinen omistaja: 44 %
— Pörssiyhtiön tavallienn omistaja holding-yhtiön kautta: 37 %
— Pörssiyhtiön suuri omistaja: 26 %
— Listaamattoman yhtiön omistaja: 26 %
Desimaalit vähän vaihtelevat henkilöstä riippuen.
Menneisyyteen verrattuna prosentit näyttävät sikäli tutuilta, että vuosina 1993–2004 kokonaisverotus oli yritysten omistajilla 25–28 %. Kyseessä on paluu menneeseen, ja perustelutkin lienevät samat kuin vuonna 1993 laman aikana. Paitsi että jostain syystä osakesäästämistä haluttiin potkia. Kuka halusi?
Yksi varsin linjakas ratkaisu olisi ottaa yhtiöveron hyvitysjärjestelmä takaisin, jonka jälkeen yritysten omistajien verot olisivat 30/32 % riippumatta yhtiömuodosta. Tällöin omistusta kohdeltaisiin samoin kuin mitä hyvänsä sijoitusvarallisuutta. Ilmeisesti tähän oli kuitenkin joitain EU:hun liittyviä syitä, miksi näin ei voinut toimia.
Suunnilleen samaan lopputulokseen päästäisiin toteamalla, että osinkotuloista veronalaista on 40 % tulojen lähteestä tai yhtiömuodosta riippumatta. Sitten voitaisiin todeta, että yrityksen toiselta yritykseltä saama osinko on verovapaata (lukuunottamatta jo nyt laissa olevia kv-tytäryrityssuhteita). Paljon erilaista kikkailua jäisi tekemättä, ja asioissa voitaisiin keskittyä olennaiseen.
Ja muuten: Käsi ylös, jos joku uskoo ketjuverotussäädösten muuttamisen johtavan siihen, että pörssiyhtiöiden suuret yksityisomistajat (yli 10 % yhtiöstä) alkaisivat maksaa merkittävästi nykyistä enemmän pääomatuloveroja. Nouseeko yhtään kättä?
Viherinssi:
Jo iäisyyden voimassa olleiden ketjuverotussääntöjen muttaminen on riskipeliä. Kansainvälisissä verosopimuksissa on nimittäin paljon täydellisiä verovapauksia (tai esim 5% kantoja) yrityksille jotka omistavat 5–10% osingon maksajasta.
Jos nyt kateusaspekti saa hallituksen poistamaan ketjuverotussäännöt, suursijoittajien sijoitusyhtiöt siirtyvät ulkomaille ja Suomen saamat verotulot laskevat merkittävästi.
Pääoma on vikkelää, sen takia pääomaverotukset muutokset pitäisi tehdä harkitusti (toisin kuin nyt on tehty).
Pahin nyt tehty virhe oli kasvattaa rajusti listattujen ja listaamattomien yritysten entisestään suurta verokantojen eroa tasolle jota ei ole missään muualla maailmassa.
Jos tehtyä virhettä lähdetään hätiköidysti korjaamaan ronkkimalla ketjuverotussääntöjä, verotulot laskevat ja sotku senkuin pahenee.
Arhinmäki jatkaa muuten täydellisen ymmärtämättömyytensä osoittamista juuri äsken MTV3-uutisissa.
Hän sanoi, että Antti Herlin maksaa uudistuksen jälkeen osingoista veroa paljon pienemmällä prosentilla, kuin pienen yrityksen omistaja.
Arhinmäelle tiedoksi, että Herlinin ja pienyrittäjän osinkoveroprosentit ovat hyvin lähellä toisiaan, pienyrittäjällä 26 ja Herlinillä vähän yli.
Arhinmäen ehkä kannattaisi pidättäytyä kommentoimasta asioita, joista ei ilmiselvästi ymmärrä mitään.
Tosin ei Katainen samoissa uutissa paljon paremmin selviytynyt, hän ilmiselvästi ei ymmärrä problematiikkaa ketjuverotussääntöjen muuttamiseen liittyen; Verosopimuksia ja EU-lainsäädäntöä.
Kokonaisverotusta arvioidessa tuohon voisi vielä laittaa arvonlisäveron päälle…
Heid Hautala kantoi vastuun ja erosi harmaan talouden työryhmästä.
Entäpä kokoomuksen maatalousministeri Jari Koskinen. Hän on laittanut asissa kuin asiassa MTK:n edun tutkitun tiedon edelle.
Miksi lehtien otosikoissa ei ole, että ministeri Koskinen julkesi osallistua jopa MTK:n. piirien jääkiekkokisoihin viikonloppuna. Kuka kustansi?
http://tinyurl.com/c7vgyyb
Mitäpä,jos ympäristöministeri Ville Niinistö olisi kimpassa vaikkapa Green Peace kanssa. Valtionvarainministeri Jutta Urpilainen jäi housut kintuista kiinni Bilderbergistä. Hätäpäissään selitti, että oli yksityisluonteinen reissu.
Onkohan ministeri Jari Koskisen MTK-kiekkoilu yksyistä puuhailua vai löytyykö millaisia kuitteja valtion kirjanpidosta.
Mielestäni maatalousministerin olisi jo syytä erota.