Tästä se alkaa – ensimmäinen vaalitilaisuus ti 25.9. klo 17.30

 

JÄRKIMARKKINAT

Kestääkö Helsingin talous? Miten palvelut turvataan?

Keskustelemassa

Osmo Soininvaara, kansanedustaja (vihr)

Laura Rissanen, valtuutettu (kok)

Elena Gorschkow-Salonranta, opetusltk. jäsen (vihr)

Mikko Koikkalainen, aluekoordinaattori (vas)

Elina Moisio, valtuutettu (vihr)

Kahvikeskustelu tiistaina 25.9. klo 17.30-18.30

Café Engelin sisäpihalla (Aleksanterinkatu 26)

Kahvitarjoilu. Tervetuloa!

Hesarimainos

 

12 vastausta artikkeliin “Tästä se alkaa – ensimmäinen vaalitilaisuus ti 25.9. klo 17.30”

 1. Toivottavasti Osmolla on joku muukin suunnitelma kuin lähettää lasku espoolaisille veronmaksajille.

 2. Mietin vain, että eikö olisi kivaa, että paikalla olisi myös eri mieltä olevien puolueiden edustajia, jos tämän on tarkoitus olla jonkin sortin vaalitilaisuus.

 3. sunimh:
  Mietin vain, että eikö olisi kivaa, että paikalla olisi myös eri mieltä olevien puolueiden edustajia, jos tämän on tarkoitus olla jonkin sortin vaalitilaisuus.

  Vasemmistoliitto ja Kokoomus ovat samaa mieltä olevia puolueita?

 4. Atte Nieminen: Vasemmistoliitto ja Kokoomus ovat samaa mieltä olevia puolueita?

  Atte Nieminen: sunimh:
  Mietin vain, että eikö olisi kivaa, että paikalla olisi myös eri mieltä olevien puolueiden edustajia, jos tämän on tarkoitus olla jonkin sortin vaalitilaisuus.

  Vasemmistoliitto ja Kokoomus ovat samaa mieltä olevia puolueita?

  Kirjoittaja varmaan viittasi siihen, että viidestä panelistista kolme oli Vihreän liiton edustajia. Lisäksi mukana oli yksi vasemmistoliiton edustaja (Vasemmistoliitto ja Vihreät ovat lähempänä toisiaan kuin moni muu puolue. Tuon nimenomaisen henkilön kotisivun etusivulla näkyy vieläpä olevan slogan ”Punaista ja vihreää”), ja sitten mukana oli yksi ”arkivihreä kaupunkilainen” nimistä blogia pitävä kokoomuksen edustaja. Siis viisi jonkinlaiseksi vihreäksi itsensä jo itse luokittelevaa edustajaa.

 5. Vieläkin naurattaa, kun tilastonikkari Soininvaara jokin aika sitten arveli Perussuomalaisten todellisen kuntavaalikannatuksen olevan noin viisi prosenttia.
  [Loppu poistettu vaalipropagandana]

  1. Vieläkin naurattaa, kun tilastonikkari Soininvaara jokin aika sitten arveli Perussuomalaisten todellisen kuntavaalikannatuksen olevan noin viisi prosenttia.

   Lue nyt se kirjoitus uudestaan. MTV3 sai tulokseksi, että perussuomalaisten kannatus kunnallisvaaleissa on viisi prosenttia ja minä kerroin, minkä virheen he ovat tässä tehneet. Oma arvioni samasta aineistosta silloin oli noin 13 prosenttia. Nyt se voi olla jotain muuta.

 6. Osmo, hei!

  On totta, että muistin hieman väärin sen miten tulkitsit MTV3:n ”Kummaa Gallupia” 24.5.2012 tulleessa kirjoituksessasi.

  Toisaalta tekee mieleni kysyä, että mahdatko sinäkään muistaa ihan oikein sen 13 prosenttisi kanssa. Nimittäin, se kirjoituksesi päättyy arvioon, että perussuomalaisten ”todellinen kannatus” (Mitä sillä sitten tarkoitatkaan) on jopa alempi kuin 12,1 prosenttia.

  Nyt sinulla on tuskin pokkaa tuollaista väittää. Toki aikaa on ehtinyt tuosta kirjoituksesta jo kulua ja perussuomalaisten kannatus on taas kääntynyt – harmiksenne – nousuun.

  No, vaalit sen näyttää…

  1. Siitä, mikä oli tilanne silloin, emme me kukaan voi saada varmaa tietoa. Nyt kannattaa erottaa tosistaan myös kannatusarvio ja vaaliennuste. Esimerkiksi vihreiden kannatusarvio on nyt noin 12 prosenttia, mutta vaaliennuste noin yhdeksän, koska vihreiden kannatajien joukossa on paljon niitä, jotka eivät vaivaudu äänestämään.

 7. Miten voi olla jonkun puolueen kannattaja, jos ei itseään sellaiseksi ilmianna äänestyskopissa? Itse ihmettelen näitä aktivisteja, jotka ilmoittavat äänestämisen olevan turhaa ja oman toiminnan ratkaisevan ongelman kuin ongelman. Eikö olisi helpompaa toimia, jos ei päästäisi yhteiskuntaa yhden äänen verran kauemmaksi omista tavoitteistaan? Eli etsisi edes sen vähiten huonon.

  Harmillista tämä gallup-politiikka kun toisilla tuloksia korjataan alas enemmän ja toisilla vähemmän, eikä mitään muita lukuja ilmoiteta kuin tämä jalostettu arvaus. Julkisuudessa sitten juhlitaan jotain galluppeja kuin olympialaisten voittoja ja puoluejohtajat pääsevät patsastelemaan voittajina parrasvaloissa, vaikka kukaan ei olisi mitään poliittisia voittoja saanut. Julkisuus alkaa sitten vyöryttää gallup-käyriä entisestään ja asiat unohtuvat, kun katsellaan vain käyrän nousemista.

  Alkaa hämärtyä miksi ylipäätään on tällaiset poliittiset edustajat kansalla olemassa, kun koko homma alkaa olla yksilökeskeistä idolskilpailua, jossa poliitikot kilpailevat julkisuustempuin ja yksilön urasta tulee tärkeämpää kuin ajettavista asioista. Vihreät ainakin ovat hemmetin huonoja käyttämään julkisuutta, kun kyselytunneillakin tulee ihan liikaa asiaa asiallisesti, eikä näyteltyjä haastamisia, joilla pääsisi iltauutisiin.

 8. Osmo Soininvaara:Esimerkiksi vihreiden kannatusarvio on nyt noin 12 prosenttia, mutta vaaliennuste noin yhdeksän, koska vihreiden kannatajien joukossa on paljon niitä, jotka eivät vaivaudu äänestämään.

  En ihan heti kyllä usko tuota väitettä. Epäilen hiukan tuota kannatusarvion ja vaaliennusteen eroakin (ovatko luvut varmasti samalta ajankohdalta ja samaan otokseen perustuvia?), mutta myös selitystä.

  Kunnallisvaalien kohdallahan erot puoluekannatuksen ja äänestyskäyttäytymisen välillä ovat usein aika suuria. Äänestäminen ja äänestämättä jättäminen ovat vain pieni osa tätä eroa. Kyllä keskimäärin kuitenkin äänestämättä jättäytyviä kertyy kaikkien puolueiden kohdalla, vaikka joissain tapauksissa niitä onkin hieman enemmän. Suurempi ero kuitenkin syntyy siitä, että ihmiset saattavat ilmoittaa kannattavansa eri puoluetta kuin minkä ehdokkaana olevaa he äänestävät, tai aikovat äänestää.

  Syynä tähän on se, että vaaleissa äänestetään henkilöitä. Siis naapuria, työkaveria, tutun kummin kaimaa tai vaikkapa jotain mukavan pärstän saanutta henkilöä. Osa kansasta on jollain tavoin puoluevannoutunutta porukkaa, joka äänestää tietyn puolueen ehdokasta joka tapauksessa (jos voi), mutta suuri osa ei ole, vaan äänestää sen perusteella, keitä ehdokkaita on tarjolla (ja osin sen perusteella, keillä uskoo olevan mahdollisuuksia päästä läpi, ja joiden läpimenoon uskoo voivansa vaikuttaa).

  Itse asuin aikoinaan kunnassa, jossa ei ollut sen puolueen ehdokkaita kunnallisvaaleissa lainkaan, jota olisin mieluiten äänestänyt. Sellaisissa tapauksissa kysyttäessä gallupissa puoluekannatusta, ilmoitetaan ensisijaiseksi vaihtoehdoksi puolue A. Mutta vaaleissa äänestetään ehdokasta puolueesta B.

  Erot puoluekannatukseen ja vaalien äänestyskäyttäytymiseen johtuvat siis paitsi nukkuvista äänestäjistä, myös huomattavassa määrin tarjolla olevista ehdokkaista. Vaikka kuinka kannattaisi puoluetta C, ei vaaleissa sitä tule äänestäneeksi, jos joko sen puolueen ehdokkaita ei ole ehdolla omassa kunnassa tai jos tarjolla on eri listoilta tuleva ehdokas D, joka yksilönä vaikuttaa varteenotettavammalta äänestettävältä (esim. samanlaisten mielipiteiden, samanlaisen harrastuksen, tuttuuden tai ulkonäön perusteella) kuin sen puolueen yksikään ehdokas, jota puolueista kannattaisi, jos valinta tehtäisiin vain puolueista, ei ehdokkaista.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Notify me of followup comments via e-mail. You can also subscribe without commenting.