Kävin johtamassa paneelikeskustelua kaukolämpöpäivillä. Paneelissa WWF:ää edustanut Hanna-Liisa Kangas kertoi suuren uutisen. Australia ilmoitti eilen liittävänsä oman päästökauppamekanisminsa EU:n kanssa kahdessa vaiheessa vuodesta 2015 alkaen. Asiasta kerrotaan enemmän WWF:n sivuilla, mutta Yle ja Hesari eivät ole sanoneet asiasta mitään. Minusta tämä on iso uutinen. Päästökaupan leviäminen EU:n ulkopuolelle on iso askel.
Ilmastoasioista WWF:ssä vastaava Hanna-Liisa Kangas kertoi toisenkin merkittävän tiedon: Kiina kokeilee päästökauppaa kahdessatoista alueellisessa kokeilussa. Tavoite on löytää toimivin mekanismi. Kiinassa pannaan ilmastonmuutoksen torjuntaan tolkuttomasti rahaa, mutta se ohjautuu epätarkoituksenmukaisesti. Siksi myös Kiina on kiinnostunut päästökaupasta.
Hyvä! Vielä kun ne kiintiöt saataisiin vastaamaan paremmin tilanteen vakavuutta…
Mitä tämä tarkoittaa käytännössä?
Nyt kun Saksalla on suuri tarve ostaa päästöoikeuksia, niin saisiko Australia niitä myytyä? Mitoitetaan niiden alkukiintiöt jonnekin taivaisiin ja sitten “vähennetään” ja myydään oikeudet todella hyvällä rahalla Saksaan.
Halpaa viherpesua, veikkaan ma.
Vuoteen 2018 asti Austraalialaiset pystyvät ostamaan päästöoikeuksia Euroopasta, mutta eivät päin vastoin.
Kumma kun niin moni kommentaattori tietää, että Saksan ydinvoimapäätös aiheuttaa ryntäyksen päästöoikeuksiin, mutta pörssissä hinnat eivät kuitenkaan ole nousseet.
Ainakin tuo on mahdollisuus kansainväliselle järjestäytyneelle rikollisuudelle. 🙁
Tiistaina heti uutisen julkaisemisen jälkeen päästöoikeuden hinta otti melkoisen nousupiikin ylöspäin, mutta se hiipui jo saman päivän aikana. Yleinen, melko negatiivinen talous- ja tuotantotilanne, joka on päällä juuri nyt, vaikuttaa sittenkin vahvemmin.
Jos olisin varma kolmesta asiasta:
1. talouskasvu pitkällä tähtäimellä on historiallisen trendin mukainen
2. saksalaiset pitävät ydinvoimapäätöksensä
3. poliitikot pitävät päästövähennyspäätöksensä
niin ostaisin tukkupakkauksen vuoden 2018 päästöoikeuksia. En usko yhteenkään noista, eivätkä taida uskoa markkinatkaan. Erityisesti en usko kohtiin 2 ja 3, jos päästöoikeuksien hinta lähtee sille tasolle, missä ne ovat tehokkaita.
Ja nyt Australian parlamenttivaalien voittajia ovat konservatiivit, ja tuleva pääministeri Abbott on jyrkästi päästökauppaa vastaan.
“The incoming prime minister characterised the election as a referendum on the carbon tax and has promised to begin work on legislation to repeal it on the first day of government.” [ABC news]
Näyttää täsmälliseltä vaalilupaukselta. Australia ei näin ollen liity mihinkään päästökauppamekanismeihin.