Hallintovaliokunnan torstai.

Torstaina kävimme tapaa­mas­sa FBI:ta. Tapaami­nen oli niin tarkkaan var­jel­tu, että meiltä pois­tet­ti­in myös kän­nykät, jot­ka piti myös sulkea. Kansane­dus­ta­jil­la on saman­laiset kän­nykät, jot­ka voiti­in tun­nistaa vain PIN-kood­in avul­la. Toisaal­ta kol­men epäon­nis­tuneen yri­tyk­sen jäl­keen, uusia yri­tyk­siä ei olisi ollut. Tämä vaati vähän organ­isoin­tia, mut­ta ongel­ma oli ratkaistavissa.

Koko tuon hässäyk­sen jäl­keen ei paljon mitään herunut. Siinä ei ollut ker­ras­saan mitään salaista.
Seu­raavak­si oli vuorossa Home Secu­ri­ty Office, jos­sa tietoa pahu­u­den val­takun­nan vas­tais­es­ta  tais­telus­ta oli vähän enemmän.

Selkein esi­tys tuli kuitenkin Ter­ror­ist Screen­ing Cen­ter­istä, joka pitää yllä tietokan­taa epäi­lyt­tävistä henkilöistä. Kävimme myös hei­dän kone­huoneessaan, jos­sa oli kym­meniä suuria tietokoneru­u­tu­ja. Kos­ka Yhdys­val­lois­sa ei ole numeerista henkilö­tun­nus­ta, ei kan­na­ta olla saman­nimi­nen kuin on joku vaikka­pa lentok­iel­toon asetet­tu ter­ror­is­tik­si epäilty. Esimerkik­si täl­laisi­in kyse­ly­i­hin keskuk­ses­ta yritetään vas­ta­ta niin nopeasti, että syytön täyskaima pääsee koneeseen. Mie­lenki­in­toista, avar­tavaa, mut­ta vähän kammottavaa.

Illal­la tapasimme vielä Maail­man­pankin ja IMF:n väkeä. Maail­man­pank­ki piti pitkän main­ospuheen siitä, kuin­ka hyvään tarkoituk­seen Suomen jär­jestön kaut­ta kanavoima kehi­tys­a­pu menee. IMF piti peruskurssin jär­jestöstä, mikä nyt ei val­tio­varain­valiokun­nan jäsenelle paljon antanut.

6 vastausta artikkeliin “Hallintovaliokunnan torstai.”

  1. “Kos­ka Yhdys­val­lois­sa ei ole numeerista henkilö­tun­nus­ta, ei kan­na­ta olla saman­nimi­nen kuin on joku vaikka­pa lentok­iel­toon asetet­tu ter­ror­is­tik­si epäilty.”
    USAs­sa on ollut jo pitkään (pidem­pään kuin Suomes­sa) sosi­aal­i­tur­vatun­nus. Sen vas­taa aika lail­la henkilö­tun­nus­ta. Suomes­sa on var­masti joku rek­isteri ter­ror­is­mista epäil­ly­istä. Myös siinä on ihan var­maan mon­ta sel­l­aista, joil­la ei ole numeerista suo­ma­laista henkilö­tun­nus­ta. Jol­lain nekin on iden­ti­fioitu. Tuskin hom­ma Suomes­sakaan katkeaa siihen, että ei ollut Moham­mad Attan henkilö­tun­nus­ta, jos hän sat­tui lis­tas­sa olemaan.
    Lentolip­pua ostaes­sani ei muuten Suomes­sakaan kysytä henkilö­tun­nus­ta. Lentoy­htiön kan­ta-asi­akas­nu­meroa kylläkin.

  2. Uteliaisu­ut­ta jäi kutit­tele­maan miten “saman­laiset kännykät”-ongelma ratkaisti­in? Inno­vati­ivisel­lä huip­pute­knolo­gial­la kuten “nim­i­lap­pu”?
    Btw, kyl­lä ne koneet on ihan toises­sa huoneessa kuin näytöt…

    1. Tuo huone, jota kat­soimme, oli sel­l­ainen, jos­sa vas­tat­ti­in tiedustelui­hin koskien hnek­ilöitä, joiden täyskaima oli jol­lakin estolistal­la ja yritet­ti­in selvit­tää, onko kyse samasx­ta henkilöstä.

  3. Rolling Heurlin:
    Lentolip­pua ostaes­sani ei muuten Suomes­sakaan kysytä henkilö­tun­nus­ta. Lentoy­htiön kan­ta-asi­akas­nu­meroa kylläkin. 

    Ja jol­let mene Schen­gen-alueen ulkop­uolelle, henkilöl­lisyyt­tä ei tarvitse mitenkään todis­taa. Ottaen huomioon kaiken­laiset muut lentosään­nök­set, minus­ta tämä on erikoista.

  4. “Tämä on myös kuvaa­va tari­na siitä, mihin tuo Yhdys­val­tain ter­ror­istien tun­nis­telu johtaa. Jär­jen käyt­tö lakkaa siinä touhussa.”

    Venäjän tai Kiinan tekemänä kyseessä olisi törkeä ihmisoikeusrikko­mus ‚mut­ta nyt kyseessä onkin uhrin tekemä rikos.

    Län­si­mainen ihmisoikeuskäsi­tys on hyvin pro­pa­gan­dis­ti­nen ja tarkoi­tushakuinen eikä tun­nus­ta omia puutteita

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Notify me of followup comments via e-mail. You can also subscribe without commenting.