Nyt tarvitaan Haavistolle rahaa

Ensimmäinen kierros meni niin kuin oli tarkoitus. Nyt alkaa hieno taistelu.

Kisa ratkaistaan väittelyissä ja sosiaalisessa mediassa, mutta kyllä tarvitaan myös tavanomaista kampanjointia ja se vaatii rahaa. Minä yritän täältä lentokentältä lahjoittaa rahaa Haaviston kampanjaan. Tehkää tekin niin. Tuosta oikeasta palkista löytyy linkki.

101 vastausta artikkeliin “Nyt tarvitaan Haavistolle rahaa”

 1. Ei Niinistöä rahalla voida voittaa. Siellä on rahaa takana enemmän mitä kukaan voi kuvitella.

  Haaviston takana on jotain muuta. Ihmisiä <3

 2. Joo, tuli minunkin nyt sitten lahjoitettua Haaviston kampanjaan satanen, heti tuloksen varmistuttua. Peli ei ole vielä selvä.

  Toivotaan, että mahdollisimman moni Väyrysen kannattaja siirtyy Haaviston taakse. Vasemmalta ja biaudettilaisilta Haavisto saanee äänet. Soinilaisista en tiedä, jäävätköhän kotiin? Enemmistö Soinin ja Essayahin kannattajista on joka tapauksessa Niinistön takana.

  Haaviston toivo taitaa olla äänestysprosentissa. Sitä on saatava korkeammaksi ja uudet äänet on pystyttävä kanavoimaan Haavistolle. Niinistö on ylimielinen, se nähtiin jo illan voitonjuhlien aikaisessa ”kaksoishaastattelussa”, jossa hän nosti itse itsensä Haaviston yläpuolelle muka-kokeneisuudellaan. Ylimielisyys ei ole hyvästä, ja siihen Niinistö saattaa sortua.

  Niinistö on haastettava sosiaalista oikeudenmukaisuutta koskevissa kysymyksissä. Toivottavasti Haavistosta ja hänen kampanjaväestään on tähän.

  Vaikka vihreät (ja myös Niinistö) tietoisesti yrittävät selittää, että jako oikeiston ja vasemmiston välillä on kadonnut, niin ei se ole. Meillä on taas toisella kierroksella vastakkain kylmän ja kovan oikeistolinjan ehdokas sekä edistyksen ja ihmisarvon ehdokas. Tämä on saatava ihmisten mieliin. Näiden välillä valitaan Suomen suunta.

 3. Pidin Väyrysen ja Arhinmäen puolta, mutta onnittelut kuitenkin haavistolaisille toiselle kierrokselle pääsystä.

  Niinistöä voi olla vaikea voittaa kuta kuinkin samoilla mielipiteillä. Nyt tarvitaan selviä mielipide-eroja.

 4. Tasainen matsi tiedossa. Molemmat jäävät hyvin todennäköisesti alle 60%, mutta saavat yli miljoona ääntä. Jos kokoomuslaiset haluavat varmimman keinon hävitä, niin se on että pitää Niinistön valintaa selvänä.

  Mielenkiintoista on nähdä, että miten ehdokkaat asettelevat sanansa houkutellessaan Lipposen ääniä, joka oli lievästi sanottuna ääriänkyrä loppuun asti. Muttei se lopputulos enää huono ole, kävi miten tahansa.

  Vaalien aikana kukaan ei huomannut, että Kroatia äänesti itsensä EU-jäseneksi.

 5. Ei Haaviston voitto II-sijasta ollut anti-Jytky vaan Jytky II.

  Kokoomus,SDP ja Kepu ovat luoneet suuren enemmän tai vähemmän syrjäytettyjen joukon, joka ei oikein kuulu mihinkään nykyiseen poliittiseen suuntaukseen ja se hakee uutta kattoa pään päälle.

  Soini ei ollut oikea Messias vaan alkoi oitis samanlaiseksi kuin nuo vanhat puolueet.

  Jos Vihreät eivät osoittaudu luottamuksen arvoiseksi niin haetaan edelleen uutta vaihtoehtoa, Jytky III niin kauan , että joku alkaa ajaa näiden enemmän tai vähemmän syrjäytettyjen asiaa.

  Tai osa radikalisoituu väkivaltaiseksi ryhmäksi

  Meillä on nyt 20-30 % nomadiäänestäjän joukko, joka hakee uutta leiripaikkaa ja vaikuttamiskanavaa

 6. Osmo, vihreät arvot voivat olla paljon muuta kuin autosaatanan manaamista. Haavisto sai ääneni paitsi sovittelevan asiantuntemuksensa vuoksi, niin myös hänen kaapistaan löytyvän autorakkauden takia. Mieti sitä, kun sorvaatte kunnallisvaalikamppistanne.

 7. Paavo Lipponen halveksi demokratiaa epämiellyttävällä tavalla sanoessaan, että toinen kierros on ”läpihuutojuttu” eikä enää kiinnostava. Hän oli omasta mielestään ainoa joka olisi voinut haastaa Niinistön. Miten mies, jolla on seitsemän prosentin kannatus olisi ollut varteenotettava haastaja ja vieläpä ainoa sellainen? Ilmeisesti Lipponen halusi näpäyttää äänestäjiä kun eivät äänestäneet häntä ja sanoa, että Niinistön haastajille annetut äänet menivät hukkaan, koskapa eivät tulleet hänellä. Tässäpä meillä ”valtiomies”.

 8. Mahtava saavutus Haavistolta, ja olenpa ulkosuomalaisena ylpeä suvaitsevasta ja fiksusta kotimaastani! Äänestäminen ulkomailla on naurettavan hankalaa, ja pitkään näytti että ainoat lävitse pääsevät ehdokkaat olisivat samoja vanhoja jääriä, mutta taidanpa ajaa nyt pari sataa mailia konsulaattiin antamaan ääneni toisella kierroksella! (Suomelta olisi ekoteko mahdollistaa jonkintyyppinen posti- tai nettiäänstys ulkomailta).

 9. Osmo:

  ”Kisa ratkaistaan väittelyissä ja sosiaalisessa mediassa…”

  Jetsulleen. Imagopolitiikan suhteen ei tarvitse tehdä muutoksia lainkaan. Antakaa tän mennä omalla raiteellaan. Niinistö pitää lyödä väittelyissä ja nyt ei riitä mikään kiva pikku voitto, vaan pitää tulla oikein kunnon tyrmäys. Saulin ylähuulelle pitää saada Nixonilta haisevia hikipisaroita, muussa tapauksessa Niinistö vie taiston aivan varmasti.

  Etsikää tarttumapintaa siitä, mitä Sale on sanonut tai kirjoittanut. Ja jos näyttää siltä, että mielipidettä ei oikein meinaa löytyä, ottakaa kaksin käsin kiinni mielipiteen puutteesta ja vetäkää kunnolla. Mies pitää ajaa nurkkaan asia-argumentoinnilla ja pekkamaisen tyylikkästi. Sauli Niinistö on pakko haastaa ja se haaste on myös voitettava. Nyt ei voi löysäillä.

 10. Paavo Lipponen halveksi demokratiaa epämiellyttävällä tavalla sanoessaan, että toinen kierros on “läpihuutojuttu” eikä enää kiinnostava.

  No juu, kuulosti väyrysläiseltä lausunnolta ja oli muuten ihan mitatustikin kukkua. Gallupithan pitivät ainakin ehdokkaiden järjestyksen osalta suht hyvin kutinsa, ja niissä havaittiin jo aikaisin joulukuussa, että Haavisto olisi toisella kierroksella suurin vastus Niinistölle.

  Kaikki jaksavat ihmetellä Lipposen heikkoa menestystä, mutta en ole nähnyt kommentaattorien toteavan semmoista seikkaa, että hän ei ole koskaan ennen ollut ehdokkaana valtakunnallisissa vaaleissa. Aikanaan eduskuntavaaleissa hänen piti vakuuttaa ainoastaan helsinkiläiset demarit, eikä hän muistaakseni sielläkään ollut sen kummempi ääniharava. Hänen hahmonsa telkkarissa on aina ollut turhan negatiivinen, hidaspuheinen änkyrä. Puolueen sisällä ja puheenjohtajavaalissa hän tietty pärjäsi asiaosaamisella, jota riittää, ja varmaan hän on naamatusten henkilönäkin miellyttävämpi kuin telkkarista voisi päätellä. Tämänkertaisessa tuloksessa ei minusta ole mitään ihmeellistä, kun lisäksi Lipposen EU-linjaukset ovat demarien äänestäjien keskuudessa epäsuosittuja ja SAK:n aparaattia ei varsinaisesti käytetty kampanjassa kuten ennen.

 11. Timo Soini (melkein) testamenttaa äänensä Haavistolle. Presidentinvaalit eivät todellakaan ole puoluepolitiikkaa ensisijaisesti!

  Presidentinvaaleissa ei ole vielä voittajaa, mutta osa ehdokkaista on jo hävinnyt. Kisa jatkuu vielä kaksi viikkoa kahden suht’ tasavahvan ehdokkaan välillä.

  Ei Haavisto perussuomalainen ole – ei sinne päinkään – mutta aito humanisti hän on. Kyllä kansa tietää, Soini kirjoittaa.

  Soini osasi ottaa erittäin hyvin sen, ettei päässyt toiselle kierroksella. Lipposen happamat kommentit hämmästyttivät; myös häviön hetkellä pitäisi käyttäytyä valtiomiehen lailla!

  Haaviston kannatustrendi on ollut nouseva. Ei ole mitään syytä epäillä, etteikö trendi jatkuisi saman suuntaisena. Jytky tuli jo! Lähellä on, että tulee superjytky…

 12. Kaatuukohan Haaviston presidenttitie vihreiden anti-persulaisuus- ja anti-kepu-asenteisiin? Tällä kertaa peli ratkaistaan syvällä maaseudulla ja kehitysalueilla. Etelässä peli on tasoissa.

 13. Perussuomalaisten James Hirvisaari on todennut, ettei hän olisi ikinä voinut kuvitellakaan äänestävänsä vihreää homoa, mutta nyt näyttää käyvän niin.

  Mun mielestäni tämä kertoo siitä, ettei Haavisto-ilmiössä ole kyse mistään vastajytkystä, vaan kansakuntaa kokoavasta liikehdinnästä. Moni ihminen poliittisen kartan eri puolilta hakee nyt turvaa Haavistosta. Heitä kalvaa yhteiskunnan eriarvoistuminen ja syrjäytyminen. Näitä asioita täytyy Haaviston pitää esillä kampanjassaan siten, että erottuu selkeästi Niinistöstä.

  Joka tapauksessa Haaviston harteilla on nyt suuri vastuu. Pelkällä vihreydellä ei pitkälle pötkitä.

 14. Tulin kyllä iloiseksi Haaviston toiselle kierrokselle pääsystä. Tässä näkyi taas sitä todellista Suomea, jota rakastan ja josta olen aina aikaisemmin ollut ylpeä. Ajatteleva, suvaitseva ja moderni Suomi. Annan nyt opiskelijana Pekan vaalikassaan vaan 10e, mutta onhan sekin jotain kun toisella ehdokkaalla tulee rahaa ovista ja ikkunoista. Henkilökohtaisesti uskon että keskusteluista tulee mielenkiintoiset, koska onhan kahden sivistyneen henkilön välinen älyllinen dialogi yleensä mielenkiintoisempaa kuin keinotekoinen ja viihdehakuinen vastakkainasettelu.

 15. Mistä muuten johtuu, että vihreät jättävät äänestämisensä yleensä varsinaiseen vaalipäivään?

  Johtuuko se siitä, että kaupungeissa äänestyspaikat ovat niin lähellä vai siitä, että halutaan välttää paperin tuhlausta? Ennakkoäänestyksessähän äänestylippu menee kahden kirjekuoren sisälle.

  Vai johtuuko se että, ennakkoäänet eivät ennusta vaalin lopullista tulosta kovin hyvin, siitä että keskustalaiset ovan niin kovia ennakkoäänestämään?

  Pahoittelut, että tämä kysymys on vähän väärän otsikon alla. Onnea Haavistolle toiselle kierrokselle!

 16. Liian vanha: Soini ei ollut oikea Messias vaan alkoi oitis samanlaiseksi kuin nuo vanhat puolueet.
  Jos Vihreät eivät osoittaudu luottamuksen arvoiseksi niin haetaan edelleen uutta vaihtoehtoa, Jytky III niin kauan , että joku alkaa ajaa näiden enemmän tai vähemmän syrjäytettyjen asiaa.

  En äänestänyt Soinia, koska miestä tarvitaan puolueen johdossa. Persut ovat edelleen ainoa puolue, joka ei ole syönyt vaalilupauksiaan heti vaalien jälkeen.

  Voisin äänestää Haavistoa toisella kierroksella ihan vain nähdäkseni Niinistön ilmeen, jos se häviää.

  Haaviston suurin riski kampanjan epäonnistumisessa tässä vaiheessa on, jos Vihreiden suurimmat hihhulit pääsevät julkisuuteen elämöimään.

  Vihreitten on hyvä sisäistää se, että Haaviston kannatus ei ole sama asia kuin Vihreiden kannatus. Elisabeth Rehniltä voi vaikka kysyä, että kuinka paljon RKP:n kannatus nousi hänen suosionsa myötä.

 17. Haavisto itse ei pilaa menestymisensä mahdollisuuksia toisella kierroksella, mutta äänekkäät ja ylimieliset vihreät voivat sen tehdä. Jos jatketaan antijytky tai vastajytky-linjalla,josta oli viitteitä jo vaalivalvojaisissa, niin moni turhautuu ja antaa äänensä Niinistölle tai jää kotiin. Toivon todella sen typerimmänkin kolumnistin yms. ymmärtävän, että Haaviston kampanja ei perustu vastakkainasetteluun, toisin kuin vihreiden eduskuntavaalikampanja. Kulttuuripiirien lähteminen Haaviston taakse oli varmaan aluksi hyväksi Haaviston kampanjalle, mutta heistä saattaa tulla myös taakka, jos he haluavat ensisijaisesti nostaa omaa profiiliaan ja kuuluttaa omia ”oikeita mielipiteitään” Haaviston mielipiteinä.

 18. Muiden jakojen lisäksi, toisella kierroksella vastakkain ovat Espoon Westend ja Kallio D, Sörnäisten metroaseman ympäristö (äänestyspiikit). Tästä seuraa, että uusien jakojen myötä toinen kierros alkaa osin puhtaalta pöydältä (kun ensimmäisen kierroksen äärilaidat ja -näkemykset on pyyhitty pois).

 19. Minun on vaikea nähdä Väyryselle ja Soinille äänensä antaneiden konservatiivien siirtyvän Haaviston taakse. Ilman merkittävää osaa näistä äänestäjistä ei Haavistolla ole mitään saumaa, vaikka saisi kaikki vasemmiston äänet (mikä sekään ei ole kirkossa kuulutettua, koska siellä on oma anti-vihreä-osastonsa).

  Oikeastaan ainoa sauma Haavistolla on se, että saa jotenkin maalattua Niinistön EU-lakeijaksi, jolloin Soinin ja Väyrysen takana olleet anti-EU-äänet eivät ainakaan mene Niinistön pussiin.

  Eli negatiivista mainosta peliin. Pelkällä positiivisella sanomalla ei tämä porukka tule Haavistoa äänestämään.

 20. Kimmo: Osmo, vihreät arvot voivat olla paljon muuta kuin autosaatanan manaamista. Haavisto sai ääneni paitsi sovittelevan asiantuntemuksensa vuoksi, niin myös hänen kaapistaan löytyvän autorakkauden takia. Mieti sitä, kun sorvaatte kunnallisvaalikamppistanne.

  Mä tunnen joukkoliikenneihmisiä joilla on auto, ja jotka jopa harrastaa niitä. Se on itseasiassa täysin luontevaa että samat ihmiset on kiinnostunut erillaisista moottoriajoneuvoista. Sillä mitä mieltä on liikennejärjestelmästä ole juuri mitään tekemistä sen kanssa tykkääkö autoista.

 21. Samuli Saarelma: Minun on vaikea nähdä Väyryselle ja Soinille äänensä antaneiden konservatiivien siirtyvän Haaviston taakse. Ilman merkittävää osaa näistä äänestäjistä ei Haavistolla ole mitään saumaa, vaikka saisi kaikki vasemmiston äänet (mikä sekään ei ole kirkossa kuulutettua, koska siellä on oma anti-vihreä-osastonsa).

  Toisaalta on vaikea nähdä heidän kannattajinsa äänestävän Niinistöäkään.

  Henkilökohtaisella tasolla en ole koskaan oikein ymmärtänyt ei-äänestäjiä, jos minun pitäisi löytää vaaleissa ehdokas jonka kanssa en ole eri mieltä, tai jossa ei muuten ole jotain vikaa, niin en äänestäisi koskaan. Pikemminkin minusta vaikuttaa siltä, että iso osa kansasta ei pidä ehdokasta jossa ei ole mitään ilmeistä vikaa rehellisenä, koska täytyyhän siinä poliitikonketkussa jotain olla pielessä. Kts. Ahtisaari, Halonen.

 22. Pitihän se laittaa sama summa kuin ensimmäiselle kierroksellekin.

  Niinistön rahoitusmalli on kai 100 x 100000€, mutta Haavistolla toivottavasti 100000 x 100€!

 23. Su ilta oli todellisen ilon ilta. Silloin nähtiin kansainvälisen, eurooppalaisen Suomen voitto. Päästiin vähä-älyisistä markkapuheista ja paluusta impivaaraan. Toivottavasti Haavisto ei ala mielistellä eurokriitikkoja, lankea halpaan ansaan.
  Olen reilannut nuoruudessa Haaviston reilioppaan kanssa, se oli yhdenlainen avain Eurooppaan. Nyt Haavisto osoittaa tälle apatiaan vajoneelle maalle uuden, kansainvälisen ja rohkeasti osallistuvan suunnan.

 24. Täällä on tuotukin jo esille, että Haaviston menestys on Haaviston menestys – ei vihreiden. Näkökulma ei ole yhdentekevä. Ymmärrän, että vihreillä on nyt kovat paineet päästä menestyksen huumassa päristämään kunnallisvaalirumpua, varsinkin edellisten eduskuntavaalien jälkeen. Meitä on kuitenkin koko joukko Haaviston kannattajia, joita ei vihreitä – ainakaan listavaaleissa – saa vielä kannattamaan ja epäilenkin, että jos puolue yrittää nostaa asiassa profiiliaan niin tekee vain hallaa Haaviston kampanjalle.
  Toisella kierroksella inhimillisen ja epäitsekkäämmän tulevaisuuden puolesta pönötystä ja itsekkyyttä vastaan! Täältä tulee ääni ja 100e kampanjakuluihin.

 25. Vaalituloksen ratkaisevat edellisissä vaaleissa Tarja Halosta äänestäneet liikkuvat nasiäänestäjät.

  Seurattavaa:

  Mihin suuntaan Niinistö liikahtaa – persujen suunnalta äänien haaliminen voi olla houkuttavaa mutta vaarallista?
  Vihreiden kyky organisoida laajapohjainen ja moniarvoinen kampanja?

  Tuleeko kamppailusta Al Gore vs Obama vai Newt Gingrich vs Obama?

  Viikonlopuin tärkein vaalitulos oli, että Kroatia päätti liittyä EU:iin. Hienoa, iso käsi.

  Sosiaalisen median mylly toki jauhaa niitä omia huhujaan ja vitsejään, mutta tällä kertaa niiden vaikutus on arvaamaton.

 26. Sauli:
  Timo Soini (melkein) testamenttaa äänensä Haavistolle.

  Toisaalla:

  Timo Soini:
  1. Äänestän toista finalistia, koska en ole tyhjän äänestäjä.

  2. Kerron kumpaa äänestin klo 20.00 vaalipäivänä, jos joku sitä minulta kysyy.

  (jatkuu)
  http://timosoini.fi/2012/01/soinin-aani/

  Haavisto voi voittaa, jos saa suurimman osan Väyrysen ja Soinin tukijoistaan taakseen. Ei se ole helppoa, mutta toisaalta ei heistä pääosa mitenkään riemuissaan Niinintöäkään äänestäisi.

 27. Niinistön kuningastie on syytä katkaista.

  Niinistö on RAHAMAAILMAN ehdokas, sen
  näkee jo suuresta vaalibudjetista.

  Kun pääministeri on kokoomuslainen ja
  jos vielä pressa on kokoomuslainen niin
  sitä ei kestä ”Erkkikään”, joten NYT
  PITÄÄ ÄÄNESTÄÄ Haavistoa.

  Änestämällä Haavistoa, Protestoit samalla
  ELIITTIPOLITIIKKAA vastaan jota KATAINEN ja
  NIINISTÖ Parhaiten edustavat.

  Vanha vitsi:

  Toinen sanoo: ”Tähän on haudattu Hieno mies, Lakimies.
  Toinen vastaa: ”Mitä, onko siihen haudattu kaksi ihmistä?”

 28. Jari:
  Mistä muuten johtuu, että vihreät jättävät äänestämisensä yleensä varsinaiseen vaalipäivään?

  En ole aina äänestänyt vihreitä, mutta en ole koskaan äänestänyt ennakkoon.

  Syyt:
  1. En lähtökohtaisesti luota poliitikkoihin, ja haluan mahdollisimman pitkään maistella ja haistella sekä heidän lausuntojaan että julkisia esiintymisiään. Lopulta uskon pystyväni erottamaan aidot ihmiset mielistelijöistä, pelureista ja populisteista. Aidoista valitsen sitten parhaana pitämäni.
  2. Vaalipäivän fiilis! Silloin tunnen yhteenkuuluvuutta myös heihin, jotka äänestävät eri tavoin kuin minä, ja se on ihana tunne. Demokratia on kaikkien yhteinen projekti.

 29. Äänestin eduskuntavaaleissa Perussuomalaisia ja pitkän pohtimisen jälkeen presidentinvaaleissa Väyrystä. Pidän itseni kohdalla aivan mahdollisena, joskaan en aivan kirkossa kuulutettuna, että äänestäisin seuraavalla kierroksella Haavistoa. Olihan Haavisto jo ensimmäisellä kierroksella varteenotettava vaihtoehto.

  Ja vaikuttaa joidenkin näkyvien perussuomalaisten kommenttien perusteella siltä, että Niinistö ei voi pitää ainakaan minään itsestäänselvyytenä saada lähimainkaan kaikkia perussuomalaisia kannattamaan seuraavalla kierroksella häntä. On hyvä pitää mielessä, että perussuomalaisissa on äärioikeistolaisiksi sättimisen lisäksi suhteellisen runsaasti vasemmistolaista ajattelua, mikä lienee lähempänä Haavistoa kuin Niinistöä.

  Saa nähdä, että alkaako Niinistö vihdoin toisella kierroksella ottamaan asioihin jotain kantaakin ympäripyöreyksien sijaan. Minun on vaikea nähdä äänestäväni henkilöä, johon ei pysty ympäripyöreyksien takia muodostamaan kunnolla kantaa.

  Haaviston kannattaisi minusta kosiskella puolestaan hieman perussuomalaisten maahanmuuttokriittistä haaraa toistamalla muistutukseksi joku oma tai Soininvaaran aikoinaan esittämä lievän maahanmuuttokriittinen kantansa.

  Sen sijaan kovin voimakkaaseen mustamaalaukseen Niinistöä vastaan tuskin kannattaa ryhtyä, koska epäasiallisen voimakkaaksi mielletyn lokakampanjan kohteeksi joutuminen kerää ihmisiltä helposti pikemminkin sympatiaääniä. Pikemminkin kannattaa korostaa omia positiivisia erojaan Niinistöön verrattuna. Aikaa ei kuitenkaan ole paljoa.

 30. Jari:
  Mistä muuten johtuu, että vihreät jättävät äänestämisensä yleensä varsinaiseen vaalipäivään?

  Johtuuko se siitä, että kaupungeissa äänestyspaikat ovat niin lähellä vai siitä, että halutaan välttää paperin tuhlausta?

  No itselläni tämä paperiasiakin vaikuttaa, mutta tärkeämpi syy ei liity vihreyteen: järjestelmän luotettavuus.

  Vaalipäivän äänestys- ja ääntenlaskentakäytäntö on suunniteltu sisällissodan ilmapiiriin, sellaiseksi että vaalitulokseen voi luottaa vaikka ihmiset eivät luottaisi toisiinsa kuten nyky-yhteiskunnassa luotetaan. Vaikka kukaan ei varsinaista vaalivilppiä tekisikään, ennakkoäänestyksessä on enemmän virhealttiita kohtia (esim. ääniä voi kadota postissa).

  Itse olen toiminut sekä vaalilautakunnassa Vihreiden luottamushenkilönä että ennakkoäänestystoimitsijana tavallisena palkkatyöläisenä. Eilenkin kävin tauolla toisella äänestyspaikalla kirjoittamassa lippuun kakkosen. 🙂 Hyvä, Pekka!

  Mutta jos tarkoitit kysyä, että miksi vihreitä ehdokkaita äänestetään yleensä enemmän varsinaisena vaalipäivänä, niin se johtunee siitä että vihreiden äänestäjissä on paljon ns. liikkuvia äänestäjiä, jotka miettivät viimeiseen asti ehdokastaan – tai sitäkin äänestääkö ylipäänsä ketään. Nyt varsinkin, kun selvästikin Haavistoa äänestivät monet sellaiset ihmiset, jotka eivät yleensä äänestä vihreitä.

 31. Iltalehden nettikyselyssä, joka ei tietenkään ole yhtä luotettava, kuin joku aidommalla satunnaisotannalla tehty mielipidekysely, 95 prosenttia ilmoittaa tietävänsä jo, että kumpaa ehdokasta äänestää. Jos tosiaan hyvin suuri osa on jo mielestään lyönyt kantansa lukkoon, niin seuraava kunnon mielipidekysely kannatuksesta saattaa olla varsin lähellä lopullista äänestystulosta:

  http://www.iltalehti.fi/presidentinvaalit/2012012315103469_pd.shtml

 32. Todellakin. Haaviston menestys on nyt kiinni Haavistosta itsestään ja ennenkaikkea siitä, että nämä perus vihreät saadaan pidettyä aisoissa. Itse äänestin Väyrystä, mutta riippuen vaaleista olen äänestänyt Kokoomusta, Keskustaa ja Perussuomalaisia. Tällähetkellä vaikuttaa siltä, että ääni menee Haavistolle, mutta…

  Jo eilen tosiaankin Paula Vesala meni vaalilähetyksessä höpisemään jotain vasta jytkystä. Toivonmukaan ko. henkilöä ei enää TV:ssä nähdä kommentoimassa Haaviston vaalimenestystä.

  Nyt tosiaankin ratkaisu tehdään muualla kuin Helsingissä. Vihreidenkin on ensimmäistä kertaa lähdettävä kehäkolmosen ulkopuolella kamppanijoimaan.

  Toivonmukaan Vihreät saavat pidettyä nämä Perussuomalaisten haukkujat poissa koko loppu kamppanijan ajan. Silloin heillä on jotain mahdollisuuksia, mutta heti jos aletaan puhua vasta jytkystä niin se ei ole hyvä.

  Loppuun pähkinä: ”Kumpi on suvaitsevampi. Perussuomalainen joka äänestää Haavistoa, vai Vihreä joka ei koskaan voisi äänestää Perussuomalaista?”

 33. Illu:
  Äänestäminen ulkomailla on naurettavan hankalaa,

  Älä lässytä, helvetin helppoa ja kohta taas mennään

 34. Ensimmäisellä kierroksella Niinistöä ’varmuuden vuoksi’ äänestäneitä pitää siirtyä hurja määrä Haaviston puolelle voiton saamiseksi. Niinistön peruskannatus on kuitenkin vain se 25% eli ei se mikään ihan mahdoton temppu ole. Naisäänestäjät tämän ratkaisevat.

 35. Haaviston kannattaa kerätä ääniä persuilta ja muilta mamukriitikoilta. Heikäläiset haluavat homon presidentiksi, koska he arvelevat sen ärsyttävän muslimeja.

 36. Oikeastaan ainoa sauma Haavistolla on se, että saa jotenkin maalattua Niinistön EU-lakeijaksi, jolloin Soinin ja Väyrysen takana olleet anti-EU-äänet eivät ainakaan mene Niinistön pussiin.

  Tulee mielenkiintoinen kilpailu, kun vastakkain on kaksi Helsingin herroiksi leimautunutta arvoliberaalia EU-myönteistä ei-vasemmistolaista. Kummallakin on suuri tarve tehdä pesäeroa taustaansa. Sauli ei halua profiloitua kokoomuslaiseksi eikä Pekka vihreäksi… Kannattajakuntakin näillä ehdokkailla on aika samanlaista, moni tuntui arpovan Haaviston ja Niinistön välillä viime tinkaan.

  Ehdokkaiden haasteena on kuitenkin se, että noin 30 %:lle kansasta tarjolla on vain huonoja vaihtoehtoja. Mitä tekee Väyrysen peruskannattaja? Konservatiiville ei ole tarjolla konservatiivisia arvoja, ja EU-suuntakin on selvä. Onko Saulin kokoomuslaisuus pienempi ongelma kuin Pekan vihreys? Vaikuttavatko asiaan liittymättömät perhesuhteet äänestäjien päätöksentekoon?

  Ensimmäisellä kierroksella Niinistöä äänestivät Niinistön kannattajat ja Haavistoa pääosin Haaviston kannattajat. Toisella kierroksella omien kannattajien lisäksi riveihin pitää saada toisen ehdokkaan vastustajia.

  Periaatteessa tiukan EU-vastaisen linjan ottaminen toisi ison kasan ääniä. Ja yhtä todennäköisesti niitä ääniä lähtisi tämän tempun tekijältä yhtä paljon toisesta reunasta pois. Sama koskee vaikkapa arvokonservatiivisuutta.

  Viime vaaleissa nähtiin lehmänlypsämistaitokilpailu, kun kumpikin ehdokas kosiskeli maaseudun väkeä. Mielenkiintoista nähdä, mitä nyt tapahtuu…

  Ehkä tässä kuitenkin suurimmaksi kysymykseksi tulee se, moniko yksinkertaisesti jättää pettyneenä äänestämättä kakkoskierroksella. Vaikka paradoksaalisesti tilanne onkin se, että nyt vaikkapa pohjoisen Väyrys-kannattajalla on mahdollisuus vaikuttaa valintaan. Jos Väyrynen olisi päässyt kakkoskierrokselle, samaa mahdollisuutta ei olisi ollut, koska Niinistö olisi saanut suuren määrän ei-Väyrynen-ääniä. (Todennäköisesti kokoomuspiireissä on muuten pidetty Väyryselle peukkuja koko eilisilta.)

 37. Äänestin Haavistoa ja äänestän häntä jatkossakin mutta realismin nimissä täytyy tunnustaa, että yli 50 prosentin kannatus on kyllä kovan työn takana. Väyrysen ja Soinin äänestäjien silmissä Niinistön ja Haaviston EU-linja vaikuttanee aika samanlaiselta. Kriteeriä valintaan haetaan siis jostain muualta. Voi hyvinkin olla, että Haaviston homous vaikuttaa yhtenä vaikkei sitä kaikki äänen sanoisikaan. Haaviston ainoa toivo näyttäisi olevan, että hän saisi sittenkin osan Niinistön äänestäjistä harkitsemaan uudelleen. Siellä on paljon liberaaleja äänestäjiä, joille seksuaalisuus ei ole mikään kriteeri.

  Jotenkin odotin automaattisesti Väyrysen jälleen kerran olevan huono häviäjä mutta toistaiseksi ei ole kuulunut minkäänlaisia syyttelyjä. Hän vaikutti vain hyvin pettyneeltä mikä on toki täysin sallittua. Huonon häviäjän paikan sen sijaan vei Paavo Lipponen joka jakoi syytöksiä moneen suuntaan ja vähätteli kilpailijoitaan todella alentavalla tavalla. Tervemeno eläkkeelle, Lipponen.

 38. Jari:
  Mistä muuten johtuu (…)

  Vai johtuuko se että, ennakkoäänet eivät ennustavaalin lopullista tulosta kovin hyvin, siitä että keskustalaiset ovan niin kovia ennakkoäänestämään?

  Todennäköisemmin näinpäin. Ainakin täällä pohojoisessa on syrjäsemmältä, pikkukylistä ja mökeistä voi olla kovin hankala lähteä äänestämään vaalipäivänä. Ennakkoäänestää kun voi äänestää samalla on kauppahan asiaa tahi vaikka lähes kotiovelle tulevassa äänestysautossa.

 39. Peter:
  Kulttuuripiirien lähteminen Haaviston taakse oli varmaan aluksi hyväksi Haaviston kampanjalle, mutta heistä saattaa tulla myös taakka – – –

  Varsinkin humalaisten sellaisten…

 40. Jari:
  Johtuuko se siitä, että kaupungeissa äänestyspaikat ovat niin lähellä vai siitä, että halutaan välttää paperin tuhlausta? Ennakkoäänestyksessähän äänestylippu menee kahden kirjekuoren sisälle.

  Ainakin osalla kyse on juurikin tuosta jälkimmäisestä.

  Itse kävin äänestämässä postissa. Hoitivat homman siinä normiduuninsa ohella. Oli siellä yksi viran puolesta istumassa ja nyökkäämässä tiskin suuntaan.

  Tästä vinkkelistä tarkastellen tullee ekologisemmaksi käydä postissa kun pakottaa tuhannet ja taas tuhannet vanhat gubet ja mammat istumaan epäergonomisissa tuoleissa päivystämässä puolipäivää kouluissa ym.

  Tuloslaskentakin nopeutuisi ja ihan kaikkea vaali-iltaan liittyvää kissanristiäistä, televisiointia/radiointia/interjnetisöintiä voisi vähentää merkittävästi.

  Kokonaishulabaloossa ei pari kirjekuorta paljoa paina…

  Either way, nämä äänestykset pitää saada sähköisiksi pronto. Ristus sentään, vuosi on sentään 2012….

  1. Haaviston kannatus nousi noin kahdeksan prosenttiyksikköä ennakkoäänistä vaalipäivän ääniin. Vihreät menestyvät ennakkoäänissä vaalipäivää huonommin, mutta ero ei ole läheskään noin suuri. Ero johtuu suurelta osin ajankohdasta.

 41. Kimmo:
  Osmo, vihreät arvot voivat olla paljon muuta kuin autosaatanan manaamista. Haavisto sai ääneni paitsi sovittelevan asiantuntemuksensa vuoksi, niin myös hänen kaapistaan löytyvän autorakkauden takia.

  Mitä on sovitteleva asiantuntemus?

  Mikset vaan myönnä reilusti, että äänestit tunteella? Kuten me muutkin 3M äänestäjää…

 42. Piti sitten tämäkin päivä nähdä, että annan rahaa vaalikampanjaan.

  Yksinkertaistettuja vastakkainasetteluja rakastavat toimittajat eivät tunnu ymmärtävän, että eilen ei tapahtunut mikään vastajytky vaan ennemminkin alkusoitto jytky kakkoselle.

  Ne poliittisesti kodittomat ja establismenttiin kyllästyneet jotka voittivat viime eduskuntavaalit, ovat ryhmittymässä Haaviston taakse. Ei tämä ole oikeiston ja vasemmiston eikä edes konservatiivin ja liberaalin välinen kamppailu.

  Haaviston kannatus ei myöskään ole vihreiden kannatus, eikä pelkin oman puolueen äänin presidentinvaaleja edes pysty käymään. Tässä on muutakin takana. Pekka Haavistolla on uskomaton kyky yhdistää ihmiset yli rajojen.

 43. Ainoastaan änkyrävihreät feministiym.hihhulit voivat pilata Haaviston kampanjan oksentamalla koko voitonriemuisen inhonsa impivaaralaisia kohtaan. Soinia eduskuntavaaleissa äänestäneenä ja Haavistoa nyt äänestäneenä pahaa pelkään…

 44. Lisäyksenä: mitä enemmän nämä paulavesalat meuhkaavat masentavista eduskuntavaaleista, vastajytkyistä ja persujen nujertamisesta, sitä pienemmäksi Haaviston kannatus menee.
  Mikäli tämä mölinä saavuttaa kriittisen rajan on ihan varmaa, että oma ääneni menee Niinistölle. Sori, Haavisto, vihreistä kannattajistasi suuri osa on suvaitsevaistouskonnollisia juntteja…. enkä todellakaan halua antaa valtakirjaani heille.

 45. Äänestän Haavistoa ja toivon että ääneni vaikuttaisi vihreässä puolueessa liberaalimpaan suuntaan. (vrt.pakkokasvipäivä Helsingissä)

  Haavistossa arvostan ihmisten, muiden puolueiden kunnioittamista ja muiden arvojen kunnioittamista. Vastajytkyilijät ja persuhöpöttäjät saavat minut voimaan pahoin. Tuli Haavistosta presidenttiä tai ei, toivoisin että vaalien myötä Vihreä puolue olisi nöyrempi ja vähemmän omanhyväinen tekemisessään ja että Niinistökin omaksuisi Haaviston hyviä arvoja itselleen. Lahjoittaa pitää ja mainostaa myös.

 46. Kunhan vihreät pysyvät housuissaan, eivätkä ala uhoamaan mitään tyhmää. Haaviston kannatus ei ole vihreiden kannatus. Itselle olisi aika vaikeata äänestää autoja vihaavaa vihreätä puoluetta, mutta Haavistoa saatan äänestää.

  Eli jos Haavisto nyt ihmeen kaupalla voittaa niin ei kannata kuvitella, että vihreät olisivat voittaneet…

 47. Loppuun pähkinä: “Kumpi on suvaitsevampi. Perussuomalainen joka äänestää Haavistoa, vai Vihreä joka ei koskaan voisi äänestää Perussuomalaista?”

  Eipähän tuo ole suvaitsevaisuuskysymys. Ihmisiltä ei voi edellyttää omien näkemysten kanssa vastakkaisen politiikan kannattamista äänestyskopissa. Sen sijaan voi edellyttää sananvapauden ja pelisääntöjen kunnioittamista.

  Perussuomalaisten äänestäjät viime eduskuntavaaleissa olivat sen verran sekalainen joukko, että sieltä tosiaan varmaan voi löytyä Haavistollekin ääniä. Vihreiden vakiintuneet äänestäjät sen sijaan taitavat olla aika lailla kauttaaltaan eri mieltä persujen keskeisistä teeseistä.

 48. Äänestin ensimmäisellä kierroksella Väyrystä, koska pidin hänen ulkopoliittista osaamistaan ja kokemustaan parhaana. Nyt äänestän Haavistoa, koska hänellä on Niinistöön verrattuna ylivoimaisesti parempi kansainvälisen politiikan tuntemus ja kokemus, ja muutoinkin hän on henkilökohtaisilta ominaisuuksiltaan parempi.

  Olen hetero, mutta en ymmärrä tätä homofobiaa, jota erityisesti heteromiehillä tuntuu esiintyvän. Onkohan tämäkin kaksinaismoralismia. Maksullisia seksipalveluja tarjoavilla nettisivuilla (esim. sihteeriopisto) lähes kaikki naiset tarjoavat myös anaaliyhdyntää. Jos ei ole kysyntää, niin yleensä ei ole tarjontaakaan.

 49. Jari:
  Mistä muuten johtuu, että vihreät jättävät äänestämisensä yleensä varsinaiseen vaalipäivään?

  Perinteet ja perhearvot. Me käymme koko perheen voimin (2 miestä, 2 naista, 2 äänioikeutettua) äänestämässä vaalipäivänä. Se on mukava perinne. 😉

 50. Enpä tiedä…

  Kun kyse kuitenkin on puhuvasta päästä jonka kädet ovat sidotut, näkisin, että Saulin talousosaaminen menee pressana hukkaan, aivan kuten menisi Haaviston kv-pasifismiosaaminenkin.

  Lisäksi Paavohan oli kisan moraalinen voittaja. Presidenttiparin kuvakin olisi ollut jo valmiina. Siihen se kampanja varmasti kaatuikin… yhteen imbesilliin kuvaan.

  Rahaa en tule antamaan sen enempää ylioppilaalle kuin juristillekaan, ovat sen verran paljon jo EU:n loputonta tissiä imeneet. En edes välillisesti.

  Ääni saa luvan kelvata kuten tähänkin asti.

  Nainen on nähty. Musta mies on nähty. Pitäähän nyt homokin nähdä. Ja kun Paavokin vm. 2018 on nähty, niin eiköhän tabut ole kokolailla rikottu, ja voimme taas keskittyä ihmiseen ja osaamiseen – ei ulkomusiikillisiin syihin.

  Näihin tunnelmiin.

 51. Minä luulen, että osa Haavistoa äänestäneistä vaihtaa Niinistöön nyt kun statementti on annettu. Niinistöhän oli varma jatkoonpääsijä.

 52. AH:
  Lisäyksenä: mitä enemmän nämä paulavesalat meuhkaavat masentavista eduskuntavaaleista, vastajytkyistä ja persujen nujertamisesta, sitä pienemmäksi Haaviston kannatus menee.
  Mikäli tämä mölinä saavuttaa kriittisen rajan on ihan varmaa, että oma ääneni menee Niinistölle. Sori, Haavisto, vihreistä kannattajistasi suuri osa on suvaitsevaistouskonnollisia juntteja…. enkä todellakaan halua antaa valtakirjaani heille.

  Juuhus, tämähän on todella totta. Minua alkoi jo vaali-illan lähetyksesstä kovasti kalvamaan tämän itseitsensä Haaviston presidenttiehdokkuuden äidiksi julistamansa henkilön (nobody jonka nimi jo unohtui) haastattelu. Haiskahti pahimmanpuoleiselta linssiluteelta. Puhui muistaakseni vastajytkystä. Äänestin Haavistoa, en häntä, enkä todellakaan äänestänyt vastajytkyä (silloin olisin äänestänyt Lipposta, ja sen kampanjan numerot ovat ankeat). Voitteko välittää hänelle viestin: jos tahdotte Haavistosta presidentin, antakaatten Haaviston jatkaa nykyisellä linjallaan.

 53. Mikko H: Vihreiden vakiintuneet äänestäjät sen sijaan taitavat olla aika lailla kauttaaltaan eri mieltä persujen keskeisistä teeseistä.

  Kuten vaikka siitä, että persujen mielestä ihmisiä pitää kohdella tasa-arvoisesti eikä joillakin ole etnisyyden, uskonnon tai kielen ansiosta ohituskaista töihin, koulutukseen tai syrjiviin mielipiteisiin.

 54. Vaikka vaaleissa rahaa tarvitaan, niin Haaviston mahdollisuudet ovat Niinistöä paremmessa keskustelu- ja väittelytaidoissa.

  Ja toinen vinkki: Haaviston ei kannata käyttää sanoja suvaitsemainen, rauhanvälittäminen tai globaalit virheät arvot. Sen sijaan Haaviston pitää kertoa äänestäjille, että on ihan hyväksyttävää äänestää Hakkaraista, jos siltä tuntuu. Ja, että Haavisto panostaa kansainväliseen rauhantyöhön, koska se pienentää pakolaisvirtaa Suomeen. Ja Haavisto ajaa voimakkaasti kansainvälistä vihreää ja ihmisoikeuspolitiikkaa, koska ne edistävät suomalaisten yritysten kilpailukykyä. Kääntämällä idealismi konkreettisiksi hyödyiksi, voi Haavisto jopa yllättää toisella kierroksella.

 55. ”nämä äänestykset pitää saada sähköisiksi pronto. Ristus sentään, vuosi on sentään 2012….”

  Tuo toive on yhä kauempana koska tuhannet Suomen kotikoneet on kaapattu Venäjän krakkerien haltuun, josta niitä ohjaillaan. Huippuvarmojen pankkiyhteyksiemme läpikin tulevat ja ohjeilevat suomalaisen euroja. Lyijykynääni vaalikopissa ne eivät voi kuitenkaan ohjailla.

  Onnea Pekalle !

 56. Ihme, ettei Lipponen tosiaan paremmin menestynyt. Vaikka en Lipposta äänestänyt, olisi se iha pätevän oloinen ollut.

 57. Sen verran laittaisin jäitä hattuun että Haaviston äänestäjissä oli ainakin jonkun verran anti-Väyrysen äänestäjiä, eikä näiden äänistä voi toisella kierroksella olla varma.

  Olen itse vähän sitä mieltä että Haavisto ei voi voittaa. (Osittain siksi varmasti että itse näen Haaviston lähinnä kaikkien toiveiden tynnyrinä, enkä kovin tasokkaana ehdokkaana.)

  Mutta aina voi hävitä.

  Ja Niinistön kampanja on kyllä ollut aivan luokattoman huono.

 58. Ville T:
  Äänestän Haavistoa ja toivon että ääneni vaikuttaisi vihreässä puolueessa liberaalimpaan suuntaan. (vrt.pakkokasvipäivä Helsingissä)

  Minä taas en äänestä Haavistoa aivan samasta syystä. Haavistosta olisi paljon enemmän hyötyä Vihreiden uutena puheenjohtajana. Hän voisi johdattaa Vihreät takaisin juurilleen ja opettaa puolueelle suvaitsevaisuutta myös eri mieltä olevien suhteen.

 59. Eläkevaari:

  Olen hetero, mutta en ymmärrä tätä homofobiaa, jota erityisesti heteromiehillä tuntuu esiintyvän.

  Jos minua joku tökkii, niin hieman kuitenkin Haaviston parisuhde. OK, Flores on mies, olkoot sitten, mutta malttaako hän käyttäytyä presidenttipuolison arvokkuudella nyt kun valokeilaan joutuu? Bilettävästä parturikampaajasta tuommoisessa asemassa Seiska ja muut roskalehdet repivät semmoiset otsikot että Pekankaan arvovallasta ei pian ole mitään jäljellä. Mutta toivottavasti pelkään olemattomia, tätä Floresia en tunne lainkaan.

  Sinänsä osuva oli jossain blogissa silmään osunut kommentti:

  ”ymmärtäisin paremmin näitä ’Ei homoa presidentiksi’-heittoja jos vaaleissa valittaisiin tyyppiä jonka tekemää pornoa joutuu katsomaan seuraavat kuusi vuotta”.

  Apropoo, hyvältä kuulostava vertaisarvio oli Jaakonsaaren lausahdus vaalivalvojaisissa ( areena.yle.fi/video/1327271426809 , kohdassa 55:40 ): Haavisto olisi idearikkaampi ja luovempi…hän presidenttinä tekisi enemmän aloitteita, olisi ehkä enemmän YK-orientoitunut…miten Eurooppa asemoituu maailmankylään, siinä presidentillä on paljon tehtävissä…Niinistö on virkamiesmäisempi ja vähemmän luova.

  Juuri noin se varmaan menee.

 60. Äänestin 1. kierroksella Väyrystä, koska hän olisi mielestäni jatkanut parhaiten Halosen liittoutumattomuuden linjaa ulkopolitiikassa (=EI Natoon), mutta nyt kun Väyrynen putosi jatkosta, tuen ja äänestän tietysti Haavistoa.

  Kisasta on mahdollista tehdä tiukka Niinistölle; täytyy muistaa, että suorassa vaalissa 2. kierros on aina ollut tasainen. Vuonna 2006 Niinistö sai 1. kierroksella n. 24% ja Halonen 46%, mutta kisa oli hyvin tiukka 2. kierroksella, ja Halonen voitti vain niukasti (mutta onneksi voitti!). Haavistolla on nyt mahdollisuus saada koko vasemmisto ja liberaalit keskustalaiset taakseen ja mennä ohi Niinistöstä!

  Tämä vaatii kuitenkin selkeää erottautumista varsinkin Niinistön Nato-linjauksista ja sen korostamista, että KOKO SUOMI on tärkeä! Vaikka kehä kolmosen sisäpuolella asuu paljon väkeä, yksin niillä äänillä ei vaaleja voiteta!

  Tsemppiä vaalityöhön täältä Itä-Suomesta!

 61. Äänestin ensimmäisellä kierroksella Väyrystä ja nyt kun ehdokkaat ovat kovin ”nöyriä” haluaisin heidän kannoistaan lisää tietoja. Pekka Haaviston muistan hänen ympäristöministeriajoiltaan, jolloin hän ei todella toiminut ”sillanrakentajana” tai sovittelijana, vaan Natura toteutettiin Suomessa ylhäältä päin sanellen lähes tsaarinaikaisin menetelmin. Muistan mm. Pekan sanoneen

  1. ”Natura alue voidaan myöhemmin vaihtaa toiseen vastaavaan jos on tarvetta”. Haluaisin tietää voidaanko tätä periaatetta soveltaa kaivoshankkeisiin mm. Sodankylän suureen malmilöytöön, joka sijaitsee Natura alueen vieressä ?

  2. Pekka Haavisto sanoi vaalikeskiusteluissa, että mielenosoittajia (Occupy Wall Street) on kuultava. Miksi hän ei suostunut tapaamaan Naturaa vastaan mieltään osoittavia ihmisiä Satakunnassa 1990.luvulla, vaikka mielenosoittajat sitä vaativat ?

  3. Pekka Haavisto sanoi myös, että Naturasta on haittaa vain harvoille. Onko tämä kestävä periaate, että ihmisiä saa sorsia, jos heitä on vähän ?

  Sauli Niinistöltä haluaisin puolestaan tietää hänen kantansa kuntauudistukseen, koska hän näytti presidenttiehdokkaista kaikkein eniten kannattavan pakkokeinoja.

 62. Samuli Kaisis:
  Minä luulen, että osa Haavistoa äänestäneistä vaihtaa Niinistöön nyt kun statementti on annettu. Niinistöhän oli varma jatkoonpääsijä.

  Toisaalta moni on äänestänyt Niinistöä laiskasti, vanhasta tottumuksesta, ja kääntänyt kantansa Haaviston puolelle havahduttuaan siihen, että tällainenkin ehdokas on mukana kisassa. Jotkut ajoissa; jotkut jo äänestettyään. Riippuu tällaisten tapausten määrästä, kuinka paljon Haavisto pystyy saamaan ääniä niiden joukosta, jotka ensimmäisellä kierroksella äänestivät Niinistöä.

  1. Koska Niinistön kannatus laski huomattavasti ja Haaviston nousi ennakkoäänestyksen jälkeen, Niinistön kannatus on sulanut ja Haaviston kasvanut. Varmanakin Niinistön kannattjia on siirtynyt myös Haaviston taakse.

 63. ’nämä äänestykset pitää saada sähköisiksi pronto’
  Ei tod.
  Mitä lisäarvoa siitä saataisiin? Nykysysteemi on toimiva, luotettava ja taatusti halvempi kuin sellainen sähköinen järjestelmä, joka olisi joka suhteessa yhtä hyvä.
  Jos luotettavuudella ei ole väliä, niin muutetaan koko homma saman tien arvonnaksi ja delegoidaan se Veikkaukselle.

 64. Presidentin homoseksuaalisuudella on tällä hetkellä Suomessa merkitystä. Asia on päivänselvä. Ei siihen muuten liittyisi näin paljon tunnelatausta ja keskustelua. Pragmaatikko lähtee tästä oletuksesta liikkeelle: meillä on asian suhteen eriäviä mielipiteitä, hyväksytään se ja mietitään, miten eri näkökulmat saadaan yhteensovitettua.

  Mikäli itse olisin tekemässä Haaviston kampanjaa, näkisin että kampanjavaiheessa ei tulisi kiinnittää huomiota siihen, miten asian pitäisi olla, koska tämä vain luo sitä vääränlaista vastakkainasettelua ja saattaa pelästyttää muuten potentiaalisen äänestäjän pois. Jätetään pitäisikö-kysymys tuonnemaksi. Näinhän on tehtykin, tämä lähinnä Haavistoa lähellä oleville.

  Asenteet muuttuvat hitaasti ja jos jollakin on sulatusvaikeuksia homoseksuaalisuuden suhteen, niin ehkä tämäkin pitää hyväksyä siinä mielessä, että annetaan ihmisille aikaa muuttaa käsityksiään, eikä ryhdytä vellomaan homofobioissa. Ei tehdä asiasta numeroa.

  Edellä kuvattu on erityisen olennaista meidän Haavistoa kannattavien näkökulmasta. Koska myös meidän asenne vaikuttaa siihen, minkälainen kuva Pekasta ja Pekan leiristä muodostuu. Äänestyksessä ei sitouduta pelkästään äänestettävään, vaan myös äänestettävän kannattajakuntaan. Ei siis riitä, että Pekka Haavisto on suvaitsevainen ja sovitteleva, vaan myös Pekkaa äänestävien tulee olla samanlaisia.

 65. Ville T: Äänestän Haavistoa ja toivon että ääneni vaikuttaisi vihreässä puolueessa liberaalimpaan suuntaan. (vrt.pakkokasvipäivä Helsingissä)

  Se kasvispäivä oli mielenkiintoinen episodi. Sinänsä täysin yhdentekevä asia, tosin se on ihan rohkaisevaa että valtuustoa ylipäänsä kiinnostaa kouluruoka edes joskus.

  Olin tuosta siitä mieltä että jos kouluruokabudjetilla haluaa tehdä edes jotenkin kelvollista ruokaa, niin kyllä se nyt on vähän väkisinkin kasvispainoitteista joka tapauksessa, eli ihan sama käytännössä. Pedagogisesti, kasvatuksellisesti ja ennen kaikkea gastronomisesti huomattavasti fiksumpi idea olisi esimerkiksi myöntää vähän rahaa sissiviljelyprojektiin jossa koululaiset ihan itse kasvattaa kasviksia ja syö niitä sadonkorjuupäivänä.

  Valtuuston kokoukset näkyy nykyään suorana netissä, varoitus: saattaa vaarantaa uskosi demokratiaan. Vilkaisin tuota keskustelua. Kyllä minä ymmärrän mikä siinä ärsyttää, ja onhan se nyt vähän outoa mikromanagerointia valtuustolta. Mutku ne vastustajien argumentit oli toinen toistaan oudompaa myötähäpeää aiheuttavaa vaahtoamista, niin jotenkin vaikea olla vastaan.

  Kansasta osa on konservatiivisempaa, ja toki heilläkin tulee olla edustus, sitäpaitsi konservatiivitkin ovat joskus oikeassa. Sitten pitäisi vielä löytää jostain hyviä konservaativipoliitikkoja.

 66. Osmo Soininvaara:
  Varmanakin Niinistön kannattjia on siirtynyt myös Haaviston taakse.

  Varmasti näin on käynyt. Toisaalta on myös Niinistön kannattajia, jotka ovat äänestäneet ensimmäisellä kierroksella Haavistoa taktisista syistä. ja jotka palaavat toisella kierroksella Niinistön kannattajiksi. En osaa arvioida kummankaan ryhmän kokoa.

 67. Einsten – jotain tuollaista pohdittiin 1994 Elisabet rehnin toisen kierroksen ehdokkuuden kohdalla, vuonna 2000 kaikki puolueet etsivät kilvan naisehdokasta.

  Tekemällä asiat muuttuvat, myös olemalla ehdokkaana tai jääkiekossa siellä vastustajan maalin edessä tonittävänä.

  Toivottavasti toisellakin kierroksella vielä jostain keskustellaan, mielellään presidentin hommiin liittyvistä teemoista.

 68. Koska Niinistön kannatus laski huomattavasti ja Haaviston nousi ennakkoäänestyksen jälkeen, Niinistön kannatus on sulanut ja Haaviston kasvanut. Varmanakin Niinistön kannattjia on siirtynyt myös Haaviston taakse.

  Johtopäätös voi olla oikea, mutta perustelua en hyväksy tilastotieteilijältä. Sama tulos voidaan nimittäin saada ainakin seuraavilla:

  – Haaviston kannatus nousi, Niinistön laski
  – Väyrystä ulos taktikoivat jättivät äänestämisen varsinaiseen vaalipäivään
  – Haavistoa äänestettiin enemmän kaupungeissa, joissa yleensä äänestetään vähemmän ennakkoon kuin maalla
  – Niinistön äänestäjät olivat varmempia kannastaan ja kävivät sen vuoksi äänestämässä ennakkoon
  – Ikäihmiset äänestivät Niinistöä (ja ikäihmiset usein äänestävät ennakkoon)
  – …

  Eri ehdokkaiden kannattajat poikkeavat ryhminä toisistaan, mikä tekee vertailun vaikeaksi. Minä en keksi, miten vaalidatasta voidaan tehdä eroa eri selitysten välille. Fiilis ja jotkut kyselyt osoittivat Haaviston komeaa loppukiriä, mutta silloin puhutaan muusta kuin vaaleista saatavasta datasta.

  Eikä kyselyissä ollut lainkaan trenditietoa ennakkoäänestyksen ja vaalipäivän väliseltä ajalta, koska vaalipäivää koskevat kyselyt olisi voitu julkaista vasta nyt. Hesarin 11.-15.1. (siis ennakkoäänestysaikaan) teettämä kysely antoi vaalituloksen hyvinkin tarkasti (39/17/17 kolmen kärkeen). Mutta ei siitäkään voida sitä johtopäätöstä vetää, etteivät kannatuslukemat olisi muuttuneet, koska kysely saattoi olla ihan tuurilla lähellä lopullista tulosta.

  Vanhalla datalla ei tässä vaiheessa tee oikein mitään. Jotain osviittaa kummankin ehdokkaan asemasta saadaan, kun ensimmäinen kakkoskierroksen kysely tulee esille. Erityisen kiinostavaa on nähdä EOS-osaston laajuus.

  Ja noin muutenhan tilanne on se, että veljekset säntäsivät Lappiin ja Ouluun hakemaan Kepun kannatusta itselleen. Siinä sitten kovin kehutaan maaseudun rauhaa ja aluepolitiikan tärkeyttä. Taas menee lypsykilpailuksi, eikä vieläkään puhuta asiaa.

  Voiko tässä ihan oikeasti käydä niin, että herrasmiesten kamppailussa jäävät asiat puimatta? Rupean kohta painattamaan lantteja, joiden toisella puolella on Haaviston numero ja kuva, toisella Niinistön. Jos ei ala kohta tulla vastakkainasettelua, noilla voi olla parin viikon kuluttua kysyntää.

 69. Mukavasti polarisoituu tämä kilpailu. Alman leiri on jo puolensa valinnut ja yrittää blogejaan myöten kaataa Haaviston nousua. Kaikennäköinen negatiivinen meininki ja sen oksentelu näyttää myös löytävän tiensä Niinistön tueksi. Kokoomuksella hauskaa esittää liberaalia eteenpäinkatsojaa.

  Tässähän saattaa käydä niin, että tästä tulee epäpyhä järkiliitto – jonkinlainen kansanrintama vastaan iso raha. Jopa siinä määrin, että ajatteleva sivistysporvaristo löytää itsensä Haaviston taakse. Kvartaaliporvarit jäisivätkin yksin ärhäköimpien kristittyjen ja homofobisten kanssa.

  Aika erikoista, jos tämä kansa valitsisi presidentiksi miehen jota määrä raha, kun kaikkialla valitetaan rahan määräävän kaikesta.

 70. Samaa mieltä Einsteinin kanssa. Homofoobikko ei pääse pelostaan sillä, että häntä pilkataan tai moralisoidaan.

  Maltillista ja rauhallista ihmistä yleensä arvostetaan.

  Voimia ja kärsivällisyyttä Haaviston joukoille.

 71. tpyyluoma: Sitten pitäisi vielä löytää jostain hyviä konservaativipoliitikkoja.

  Niinistö on, mitä nyt olen seurannut, ollut kyllä aika hyvä sellainen.

 72. Homofobiaa ei ole olemassa pysyvänä ilmiönä, on vain henkilöitä, jotka luulevat muiden ajattelevan homoista niin kuin he luulevat heidän ajattelevan.

  Kun tarpeeksi suuri joukko kertoo toisilleen, ettei asia haittaakaan, niin koko homman merkitys ja lataus katoaa. Nyt reilu puoli miljoonaa kertoi tässä kisassa sen ja se sai ihmiset miettimään asian todellista painoarvoa.

  Mitä ne meistä ajattelee, jos meille tulee homopressa, on kai nyt se polttavin kysymys niillä jotka hapuilevat kahden vaiheilla. Tai luulevatko ne munkin olevan homo, jos kannatan Haavistoa.

  Tuskimpa tulee ongelmaa, kun naisella meni miehisissä kulttuureissa hyvin ja Saksan homoministeri kiertää islamilaisia maita hymyillen ihan kuin kuka tahansa valtiovieras. Voisi tulla jopa ansaitsematonta kunniaa siitä että valittiin homopressa. Ihan kuin se olisi tässä se juttu.

  Toiseen kysymykseen vastauksena on ripaus tervettä itsetuntoa, joka kertoo kullekkin kuka on muista välittämättä. Munkki tosin kai voi olla homo, vaikka tiukasti muuta väittäisi.

 73. Tuli sitten näistäkin vaaleista taas oikeisto/vasemmisto taistelu. Kun katsoo ketä Haaviston tukijoukkoihin ilmottautuu. Sen listan kun lukee, ei voi muuta kuin ääänestää Niinistöä sittenkin, vaikkei kokoomuksen nykypolitikka kuntien pakkoliittämisineen ym. innostakkaan yhtään.

  1. juupa juu:
   Oli muuten harvinaisen epälooginen mielipide. Ehdokkaat ovat vastuussa omasta itsestään ja omista mielipiteistään, eivät kannattajistaan. Kun ehdokkaita on vain kaksi, molempiin leireihin pakkautuu kannattajiksi väkeä, jotke eivät kovinkaan paljon muistuta ehdokkaita itseään. Olen aika varma, että Suomen harvalukuisen natsiporukan keskuudessa Niinistö on suositumpi kuin Haavisto, mutta tätä ei voi pitää Niinistön vikana eikä syynä olla äänestämättä Niinistöä.

 74. Voiko tässä ihan oikeasti käydä niin, että herrasmiesten kamppailussa jäävät asiat puimatta?

  Olin jonkun verran positiivisesti yllättynyt Ylen viimeisestä TV-tentistä ensimmäisellä kierroksella. Puhuttiin ulkopolitiikasta ja presidentin valtaoikeuksien piiriin kuuluvista asioista, ja Koiviston lausunto toimi aika tehokkaana alustuksena. Pajatuskin kiihtyi, tosin taisi olla ensimmäinen kerta koko kampanjassa. TV-väittelyillä on iso merkitys toisella kierroksella, kun kukaan ei kuitenkaan pysty kiertämään Suomen maaseutua kokonaan kahdessa viikossa. Telkkarissa toivottavasti tehdään muutakin kuin hymistään, että kotimaassa syrjäytyminen ja parveketupakointi on lopetettava heti.

 75. juupa juu:

  Sen listan kun lukee, ei voi muuta kuin ääänestää Niinistöä sittenkin, vaikkei kokoomuksen nykypolitikka kuntien pakkoliittämisineen ym. innostakkaan yhtään.

  Vihreät ovat kuntien pakkoliitoksissa ihan yhtä innokkaita kuin kokoomuskin. Joillakin alueilla (Espoon ja Vantaan pakkoliittäminen Helsinkiin) innokkaampiakin.

 76. Kimmo:
  Vaikka vaaleissa rahaa tarvitaan, niin Haaviston mahdollisuudet ovat Niinistöä paremmessa keskustelu- ja väittelytaidoissa.

  Ja toinen vinkki: Haaviston ei kannata käyttää sanoja suvaitsemainen, rauhanvälittäminen tai globaalit virheät arvot. Sen sijaan Haaviston pitää kertoa äänestäjille, että on ihan hyväksyttävää äänestää Hakkaraista, jos siltä tuntuu. Ja, että Haavisto panostaa kansainväliseen rauhantyöhön, koska se pienentää pakolaisvirtaa Suomeen. Ja Haavisto ajaa voimakkaasti kansainvälistä vihreää ja ihmisoikeuspolitiikkaa, koska ne edistävät suomalaisten yritysten kilpailukykyä. Kääntämällä idealismi konkreettisiksi hyödyiksi, voi Haavisto jopa yllättää toisella kierroksella.

  Erittäin hyvä kommentti ja suositus Haavistolle vaalikampanjaan.

 77. ”Jos minua joku tökkii, niin hieman kuitenkin Haaviston parisuhde. OK, Flores on mies, olkoot sitten, mutta malttaako hän käyttäytyä presidenttipuolison arvokkuudella nyt kun valokeilaan joutuu? Bilettävästä parturikampaajasta tuommoisessa asemassa Seiska ja muut roskalehdet repivät semmoiset otsikot että Pekankaan arvovallasta ei pian ole mitään jäljellä. Mutta toivottavasti pelkään olemattomia, tätä Floresia en tunne lainkaan.”

  Olen varma, että Pekka on niin fiksu mies, että osaa pitää puolisonsa sellaisessa roolissa, että sillä ei ole haittaa presidentin viran hoitamiseen. Oikein hoidetulla puolison eslllä pidolla Pekka voi saada hyvin myönteistä julkisuutta Suomelle.

 78. Osmo:

  ”Oli muuten harvinaisen epälooginen mielipide…”

  Osmo, just kun kaikki oli tulossa kohti ryhmähalia, niin sä meet haukkumaan juupajuun maanrakoon.

  Äläkä sano: ”mutku toi alotti”.

 79. JTS:

  ”Einsten – jotain tuollaista pohdittiin 1994 Elisabet rehnin toisen kierroksen ehdokkuuden kohdalla, vuonna 2000 kaikki puolueet etsivät kilvan naisehdokasta.”

  Yrität sä sanoo, et mun ajatukset on jotain 18 vuotta vanhoja vai?

  Ja mikä se lätkäjuttu oli, mis sä olit jengin tönittävänä?

 80. Osmo Soininvaara:
  juupa juu:
  Oli muuten harvinaisen epälooginen mielipide. Ehdokkaat ovat vastuussa omasta itsestään ja omista mielipiteistään, eivät kannattajistaan. Kun ehdokkaita on vain kaksi, molempiin leireihin pakkautuu kannattajiksi väkeä, jotke eivät kovinkaan paljon muistuta ehdokkaita itseään. Olen aika varma, että Suomen harvalukuisen natsiporukan keskuudessa Niinistö on suositumpi kuin Haavisto, mutta tätä ei voi pitää Niinistön vikana eikä syynä olla äänestämättä Niinistöä.

  Joo! Kuulun luultavasti aika lähelle tuon natsiporukan ydintä ja äänestän mielelläni Haavistoa. Tarkoitetaanko noilla natseilla niitä, jotka omaksi ”ilokseen” purkavat kiukkuaan kaikille vähemmistöille? Vai tarkoitatko natseillasi sittenkin, analyyttisiä ja kärjistäviä Suomen tulevaisuudesta aidosti huolissaan olevia kriitikoita? Oden kannattaisi olla huolissaan omista sanomisistaan, sen verran kommenttisi toisinaan haiskahtavat aidolta maahanmuuttokriittisyydeltä. Haavisto on yllättänyt muutamalla järkevällä ajatuksella niin ikään.

  Tuollainen epämääräinen propaganda uppoaa kuin häkä perusvihreään, ei hyvä. Monet Eurooppalaiset nyky-natsit ovat olleet homoseksuaaleja, eräät jo kuolleet. Jörg Haider, Pim Fortuyn jne..

  http://fi.wikipedia.org/wiki/Pim_Fortuyn

  Kaikkien natsien pääpiruhan oli Aatu; kasvissyöjä, luonnonsuojelija ja homoseksuaali? Väitetään, että DNA:n mukaan ukolla olisi sukujuuria Afrikan sarvesta ja juutalaisvertakin. Myös hyvin herkkä ja taiteellinen mies. Minä näen Aatussa enemmän vihreitä arvoja kuin perussuomalaisia. (Sarkasmia, älkää ottako vakavasti!)

  Joten, eiköhän pysytä asialinjalla?

 81. Hyvä Kääpä, olisiko kenties mahdollista että Ode tarkoittaa ”Suomen harvalukuinen natsijoukko” ilmaisulla Suomen harvalukuista natsijoukkoa eikä muuta? Onko tämä joku kremnologien keskustelupalsta?

 82. MrrKAT:
  – – – tuhannet Suomen kotikoneet on kaapattu Venäjän krakkerien haltuun, josta niitä ohjaillaan. Huippuvarmojen pankkiyhteyksiemme läpikin tulevat ja ohjeilevat suomalaisen euroja.Lyijykynääni vaalikopissa ne eivät voi kuitenkaan ohjailla.

  Jos tälle linjalle lähdetään niin voidaan saman tien seurata amishien viittoittamalla tiellä…

  Epäilemättä vihreiltä tulisi kannatusta tällaiseenkin.

  Kai tiesit, että Säpohan nämäkin viestit lukee jos niikseen tulee…

  Miten mua ei nyt kuitenkaan ihan hirveesti pelota ja ahdista tämä nykyinenkään sinänsä merkittävä turvallisuusvaje?

 83. lurkki:
  ‘nämä äänestykset pitää saada sähköisiksi pronto’
  Ei tod.
  Mitä lisäarvoa siitä saataisiin? Nykysysteemi on toimiva, luotettava ja taatusti halvempi kuin sellainen sähköinen järjestelmä, joka olisi joka suhteessa yhtä hyvä.

  Lisäarvo tulee siinä, että kun tämä tehdään mahdolliseksi, niin se madaltaa myös kansanäänestysten järjestämistä jatkossa.

  Tarkoitus on siis lisätä ihmisten mahdollisuutta _oikeasti_ vaikuttaa poliittisiin päätöksiin (kun äänestäjillä ei ole minkään valtakunnan kuluttajansuojaa että valituksi tulleet kansanedustajat eivät kääntäisi takkejaan aina kun siltä sattuu tuntumaan).

  Nykytilanteessa voit reklamoida virheestä neljän vuoden jälkeen, tai tässä tapauksessa kuuden.

  Aidosta kansanvallan edistämisestä kannattaa jotain jo maksaakin, eikö sinusta?

  Lisäksi sinulla on outo kuva idioottivarmoista systeemeistä. En ole itse vielä sellaiseen törmännyt… Aukotonta järjestelmää ei olekaan, mutta nykysysteemeissä manipulaatio on lastenleikkiä. Räikeimpänä tulee mieleen pressanvaalit vuodelta 2004. Ilkeät kielet puhuivat että Bushin toinen kausi olisi ollut kokolailla laiton… Amörikkalainen puhuisi tietenkin vain huonosta häviäjästä.

 84. tpyyluoma: Se kasvispäivä oli mielenkiintoinen episodi.

  Itse olen ymmärtänyt, että kasvisruokavaihtoehto on joka tapauksessa tarjolla, joten kaikki halukkaat sitä saavat eli kyse oli kuin olikin pakottamisesta.

  Ei minustä tässä ole mitään epäselvää. Voi olla, että oli kovinkin epäselvää monille valtuutetuille (sekä kannattajille että vastustajille).

  PS. Sadonkorjuun aikaan lapsoset ovat kesälaitumilla… Kasvispäiväepisodi ei ollut vielä mitään siihen verrattuna jos aletaan vaatia perheitä keskeyttämään lomiaan kun Pertin ja Maijan pitää päästä naattia nostamaan…

 85. Either way, nämä äänestykset pitää saada sähköisiksi pronto. Ristus sentään, vuosi on sentään 2012….

  Itsekin olisin Äänivalta ry:n hengenheimolaisena onnellinen jos sähköäänestys toimisi, mutta EFFI argumentoi että asia on mahdoton. Eikä se ole mitään amishiporukkaa.

  http://www.effi.org/sahkoaanestys-faq.html

  Tosin taas B. Schneierin kirjaa selatessa mieleen nousi että jos se jollakin protokollalla sittenkin onnistuisi …

 86. Mikko Kiviranta:
  EFFI argumentoi että asia on mahdoton. Eikä se ole mitään amishiporukkaa.

  Tosin taas B. Schneierin kirjaa selatessa mieleen nousi että jos se jollakin protokollalla sittenkin onnistuisi …

  Lukemattomat asiat ovat olleet ”mahdottomia”. Sitten niistä tehtiin mahdollisia. En tarvitse tämän idean kumoamiseen jyrkän idealististen tai vain yltiövainoharhaisten porukoiden mielipiteitä.

  Vaikka eläminen onkin riskipeliä ei niitä riskejä ole syytä paisutella. X-määrää epävarmuutta _ihan kaikessa_ on vain pakko opetella sietämään.

  Suurimmalle osalle meistä tämä ei tuottane sanottavasti ongelmia. Itse asiassa suurinta osaa ei kiinnosta tietoturvallisuus pätkääkään kuten lukuisat käytännön esimerkit ovat kerta toisensa jälkeen osoittaneet.

 87. stupidusATmailDOTcom: Lisäarvo tulee siinä, että kun tämä tehdään mahdolliseksi, niin se madaltaa myös kansanäänestysten järjestämistä jatkossa.

  Tarkoitus on siis lisätä ihmisten mahdollisuutta _oikeasti_ vaikuttaa poliittisiin päätöksiin (kun äänestäjillä ei ole minkään valtakunnan kuluttajansuojaa että valituksi tulleet kansanedustajat eivät kääntäisi takkejaan

  Miten kansanäänestykset tätä kuluttajansuojaa muka parantaisivat? Mietihän, ketkä kansanäänestysten järjestämisestä päättävät? Ja siitä, muutetaanko ne mahdollisesti sitoviksi?

  Vai ajattelitko ”aidolla kansanvallalla”, että kansanedustajia ja presidenttejä voisi äänestää joka viikko ulos tekstarilla kuin ”tosi-tv”-kisassa? Sittenhän me vasta päteviä päättäjiä saisimmekin, ja johdonmukaista pitkäjänteistä politiikkaa.

  Lisäksi sinulla on outo kuva idioottivarmoista systeemeistä. En ole itse vielä sellaiseen törmännyt… Aukotonta järjestelmää ei olekaan, mutta nykysysteemeissä manipulaatio on lastenleikkiä. Räikeimpänä tulee mieleen pressanvaalit vuodelta 2004. Ilkeät kielet puhuivat että Bushin toinen kausi olisi ollut kokolailla laiton…

  Haloo? Huomasitko, että USA:n presidentinvaalisotku saatiin aikaan ihan erilaisella äänestyssysteemillä kuin tämä suomalainen? Siellähän joka osavaltiossa on vielä omanlaisensa systeemi. Joissakin on vastaava sähköinen vekotin kuin jolla täällä sössittiin kunnallisvaalit kolmessa kunnassa. Joissakin puhkotaan äänestysliput reikäkorteiksi, toisissa vedetään rastia ruutuun ja luetaan optisella lukulaitteella.

  Joten kertoisitko vielä, millaista manipulaatota tässä suomalaisessa kynä-paperi-systeemissä on tapahtunut?

  Mikään järjestelmä ei ole aukoton, se on totta. Mutta suomalaisessa paperiäänestyksessä virheet tapahtuvat satunnaisiin suuntiin ja ne voidaan huomata jälkeenpäin.

  Vaalituloksen systemaattiseen väärentämiseen tarvittaisiin valtavan suuri salaliitto (vaalipäivän äänestyksessä vieläpä useiden eri puolueiden edustajista koostuva) – niin suuri, että moinen kansanliike voittaisi vaalit ihan rehellisestikin – kun taas sähköisen äänestyksen väärentämiseen ei tarvitse kuin lahjoa pari Tieto-Enatorin duunaria. Sähköäänestyksessä ei ole mitään keinoa tarkistaa onko vaalituloksella jotain tekemistä sen kanssa mitä nappeja ihmiset luulivat painaneensa.

  Joten kannattaa ilman muuta vaihtaa siihen sähköiseen, vai mitä? Ja samantien nettiäänestykseen, jolloin virukset ja haittaohjelmat tuovat vaaleihin lisäjännitystä. Ääniä voi myös vapaasti ostaa ja kiristää ilman että niuhot vaalivirkailijat jäkättävät vaalisalaisuudesta.

 88. stupidusATmailDOTcom: Lukemattomat asiat ovat olleet “mahdottomia”. Sitten niistä tehtiin mahdollisia. En tarvitse tämän idean kumoamiseen jyrkän idealististen tai vain yltiövainoharhaisten porukoiden mielipiteitä.

  Hyvä asenne. Siitä vaan ikiliikkujaa keksimään, tai harppi-viivain-ratkaisua kulman kolmijakoon, tai tarkkaa rationaalilukuarvoa piille. Kyllä menee jyrkiltä idealistimatemaatikoilta ja -fyysikoilta jauhot suuhun, kun onnistut. 🙂

  Täysin sähköisessä äänestysjärjestelmässä ei voi tehdä järjestelmästä riippumatonta tarkistuslaskentaa. Jos ohjelma laskee äänet väärin, ei ole mitään keinoa huomata virhettä. Ei vaikka olisi miten edistynyttä ja modernia teknologiaa. Asian voisi korjata kahdella tavalla:

  1) tulostetaan paperinen äänestyskuitti tarkastuslaskentaa varten. Herää kysymys, mihin sitä kallista sähköistä järjestelmää oikein tarvitaan – parin tunnin säästöön äänten alustavassa laskennassa?

  2) luovutaan vaalisalaisuudesta, jolloin jokaisen nimen ja äänen voisi vaikka julkaista netissä. Tällöin valta siirtyisi niille, jotka pystyvät lahjomaan ja kiristämään ihmisiä äänestämään haluamallaan tavalla.

  Suurimmalle osalle meistä tämä ei tuottane sanottavasti ongelmia. Itse asiassa suurinta osaa ei kiinnosta tietoturvallisuus pätkääkään kuten lukuisat käytännön esimerkit ovat kerta toisensa jälkeen osoittaneet.

  Suurinta osaa ihmisistä tietoturvallisuus alkaa kiinnostaa viimeistään sitten kun huomaavat jonkun ostelevan tavaraa heidän luottokortillaan tai esiintyvän heidän nimellään nettipalstalla.

  Jos joku äänestää sinun nimissäsi jotain muuta kuin itse äänestäisit, sähköisessä äänestysjärjestelmässä et huomaa sitä – joten mitään ongelmaa ei ole?

 89. Kansanäänestysten lisääminen on aitoa demokratian lisäämistä.

  En puhunut lopullisista ratkaisuista (enkä sellaista esittänytkään) tai siitä miten uudet ratkaisut (kuten esim. sähköinen kansanäänestys) mahdollisesti/todennäköisesti/absoluuttisesti tulisivat muuttamaan koko poliittisen osallistumisen kulttuuria.

  Kun sääntöjä rukataan, yleensä koko pelikin muuttuu sen seurauksena. Höllää vähän pipoa vaikka siellä ulkona nyt onkin kylmää.

  Sähköinen kansanäänestys tullaan toteuttamaan, emme vain tiedä vielä milloin. Salaustekniikat kehittyvät, tarkistusjärjestelmiä voidaan luoda. Ei tässä ole mitään mahdotonta, kuten jo totesinkin.

  Veden muuttaminen viiniksikin on mahdollista, tarvitsee vain kutsua keemikko paikalle.

 90. Luottokunnalle voi laittaa reklamaation, maksavat kiltisti ja kyselemättä tilille.

  Mitä enemmän sähköisiä jälkiä ihan kaikesta toiminnastamme jää, sitä helpompaa on selvittää kuka teki mitä, milloin ja miksi.

  Kokomaan väärinkäytöksiltä emme voi välttyä. Tämän jo totesinkin. Voimme saavuttaa riittävän varmuuden/luotettavuuden, eikä elämä meille muuta voi koskaan tarjotakaan.

 91. Jos joku äänestää minun nimelläni, eikä jää siitä kiinni, niin voin vain toivoa, että äänesti edes oikein. Tai sinne päin.

 92. Ja dude… ei siellä eduskunnassa nyt kovin kummoisia edustajia ole nytkään.

  Siis minun mielestäni, sinä voit olla asiasta toista mieltä, mutta kansa on ääntänsä käyttänyt ja niillä mennään.

  ***

  Tunnut olevan sitä mieltä, että kansa äänestää väärin, ja että se oikeastaan pitäisikin vaihtaa parempaan. Et ole yksin mietteissäsi, moni ”eliitiksi” itsensä mieltävä on kanssasi samaa mieltä.

  Itse sen sijaan näen, että mitä useampi voi aidosti poliittisesti ilmaista mielipiteensä, sitä vastuullisemmin alkaisimme politiikan tekemiseen suhtautua.

  Politiikka joka on lähtökohtaisesti konsensuksen hakemista, ei oikeastaan edistä mitään ja sitäkin hitaasti ja huonosti.

 93. stupidusATmailDOTcom:

  Kansanäänestysten lisääminen on aitoa demokratian lisäämistä.

  Kun tunnut olevan suoremman demokratian kannalla, niin mainostanpa taas ajatuksia herättävänä täkynä ”jatkuvaa äänioikeutta”:

  http://www.soininvaara.fi/2010/10/09/politiikka-on-joukkueurheilua/#comment-86146

  http://www.soininvaara.fi/2010/10/09/politiikka-on-joukkueurheilua/#comment-86149

  http://www.soininvaara.fi/2010/10/09/politiikka-on-joukkueurheilua/#comment-86172

  Mutta itse äänestystapahtumaan liittyvät vaikeudet ovat todellisia. Esimerkiksi tämä…

  Luottokunnalle voi laittaa reklamaation, maksavat kiltisti ja kyselemättä tilille.

  …on mahdollista siksi että tilitapahtumien suhteen ei Luottokunnan suuntaan ole vaalisalaisuutta. Sähköisessä äänestyksessä tuo edellyttäisi että jossain on Iso Veli joka tietää (tai saa halutessaan selville) ketä kukin kansalainen on äänestänyt.

 94. Mikko Kiviranta:
  stupidusATmailDOTcom:

  Kun tunnut olevan suoremman demokratian kannalla, niin mainostanpa taas ajatuksia herättävänä täkynä “jatkuvaa äänioikeutta”:

  http://www.soininvaara.fi/2010/10/09/politiikka-on-joukkueurheilua/#comment-86146

  http://www.soininvaara.fi/2010/10/09/politiikka-on-joukkueurheilua/#comment-86149

  http://www.soininvaara.fi/2010/10/09/politiikka-on-joukkueurheilua/#comment-86172

  Mutta itse äänestystapahtumaan liittyvät vaikeudet ovat todellisia. Esimerkiksi tämä…

  …on mahdollista siksi että tilitapahtumien suhteen ei Luottokunnan suuntaan ole vaalisalaisuutta. Sähköisessä äänestyksessä tuo edellyttäisi että jossain on Iso Veli joka tietää (tai saa halutessaan selville) ketä kukin kansalainen on äänestänyt.

  Minulle Iso Veikka joka voi tarvittaessa selvittää sekaannusten ja sotkujen lähteet käy oikeinkin mainiosti. En osaa häntä sillä tavalla henkilökohtaisesti pelätä.

  En käytä milloinkaan käteistä (jos ei ole pakko). Kusti polkee postini suoraan nettipostiin (jos suinkin mahdollista). Silloin harvoin kun jotain ostan, tilaan netistä mikäli saan edullisemmin/kätevämmin. En käy pankkikonttorissa jos voin sitä mitenkään välttää. Juoksevien kulujen laskutus hoituu automaagisesti. Muutoin käyn nettipankissa niin harvoin kuin kehtaan. En katso kassakuitteja koskaan.

  Tämä on jo jatkunut vuosia, montakohan latia olen tänä aikana menettänyt? Ei se ainakaan missään ole tuntunut ja jälleen yksi potentiaalisesti mielenrauhattomuutta aiheuttava ahdistuksen lähde eliminoitu. Voin suosittella muillekin.

  Minulle henkilökohtaisesti Visa-mainoksen sanoin: Priceless.

 95. Mikko Kiviranta:
  Kun tunnut olevan suoremman demokratian kannalla, niin mainostanpa taas ajatuksia herättävänä täkynä “jatkuvaa äänioikeutta”:
  – – –
  Mutta itse äänestystapahtumaan liittyvät vaikeudet ovat todellisia. Esimerkiksi tämä…

  …on mahdollista siksi että tilitapahtumien suhteen ei Luottokunnan suuntaan ole vaalisalaisuutta. Sähköisessä äänestyksessä tuo edellyttäisi että jossain on Iso Veli joka tietää (tai saa halutessaan selville) ketä kukin kansalainen on äänestänyt.

  Minulle Iso Veikka joka voi tarvittaessa selvittää sekaannusten ja sotkujen lähteet käy oikeinkin mainiosti. En osaa häntä sillä tavalla henkilökohtaisesti pelätä.

  En käytä milloinkaan käteistä (jos ei ole pakko). Kusti polkee postini suoraan nettipostiin (jos suinkin mahdollista). Silloin harvoin kun ostan jotain muuta kuin syötävää, tilaan netistä mikäli saan edullisemmin/kätevämmin. En käy pankkikonttorissa jos voin sitä mitenkään välttää. Juoksevien kulujen laskutus hoituu automaagisesti. Muutoin käyn nettipankissa niin harvoin kuin kehtaan. En katso kassakuitteja koskaan.

  Tämä on jo jatkunut vuosia, montakohan latia olen tänä aikana menettänyt? Ei se ainakaan missään ole tuntunut ja jälleen yksi potentiaalisesti mielenrauhattomuutta aiheuttava ahdistuksen lähde eliminoitu. Voin suositella muillekin.

  Priceless.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Notify me of followup comments via e-mail. You can also subscribe without commenting.