Lehdistö voisi rauhoittua Halla-ahosta

Pari päivää sitten Aamulehti keksi neuvoa hallintovaliokunnan jäseniä, että me voisimme alkaa boikotoida valiokunnan kokouksia ja näin painostaa puhemiesneuvostoa erottamaan valiokunnan puheenjohtaja Jussi Halla-ahon. Lehti tiedusteli seuraavaa päivää varten valiokunnan jäseniltä ajatuksensa erinomaisuudesta. En ole lukenut Aamulehteä, mutta ymmärtääkseni ajatukseen ei kukaan tarttunut. En minäkään. Valiokunnan puheenjohtajan paikka kuuluu perussuomalaisille. On vakiintunut käytäntö, että eduskuntaryhmät valitsevat itse edustajansa. Halla-aho voi hoitaa tehtävää niin kauan kuin hänelle on perussuomalaisten eduskuntaryhmän tuki.

Tänään lehdistö keksi, että kun hallintovaliokunnasta vain noin puolet osallistui valiokunnan Tallinnan matkalle, loput boikotoivat puheenjohtajaa tai ainakin demarit tekivät niin.

Valiokunnan keskusteluista ei saisi kieliä ulkopuolisille, mutta paljastan nyt kuitenkin, että ongelmana oli, ettei päivämäärä sopinut kaikille. Ei se sopinut minullekaan, mikä suuresti harmitti minua, koska olisi ollut hyvä tutustua myös valiokunnan jäseniin vähän paremmin. Päivämäärän valinnassa oli ongelmana se, että sen piti sopia myös isännille. Demarit vaativat päivän muuttamista, mutta se osoittautui mahdottomaksi.

Eduskunta ei ole Teiniliitto.

======

Lisäys 23.9.2011:

Ilta-Sanomille tiedoksi, että olen toinen niistä kahdesta hallintovaliokunnan jäsenestä, jotka eivät osallistuneet valiokunnan valokuvaukseen. Se johtuu siitä, että olen Budapestissa Uudenmaanliiton matkalla valtuuston varapuheenjohtajana paikkaamassa puheenjohtajaa, Eero Heinäluomaa. Se toinenkin on täällä. Matkakertomus tulee myöhemmin.

72 vastausta artikkeliin “Lehdistö voisi rauhoittua Halla-ahosta”

 1. Luulenpa vain, että demareilla taisi kuitenkin olla kiellosta huolimatta joukkoprotesti menossa.

  Naurettavaksihan tämä kyllä menee. Tuo Aamulehden pääkirjoitus, jossa oli ehdotus valiokuntatyöskentelyn boikotoimisesta, oli melkoinen pohjanoteeraus. Ihan jo siitäkin näkövinkkelistä, että ihanko oikein hallituspuolueet sabotoisivat omaa työtänsä tekemällä valiokunnan toimintakyvyttömäksi? Sehän olisi opposition unelma:)

  Maailmalla tapahtuu isoja asioita, joihin Suomenkin pitäisi pystyä reagoimaan, ja täällä Eduskunnan ja median keskeisin aihe on Halla-ahon Facebook-postaukset.

 2. Miksi valiokunnan jäsentwn pitäisi tutustua toisiinsa juuri Tallinnan matkalla? Miksi ei Eduskunnassa, jossa työt tehdään? Tai vapaasti vapaa-aikana, menkää porukalla (omalla rahalla) pubiin. Miksi verorahoilla kustannetulla matkalla tätyy hoitaa sosiaaliset suhteet?

 3. VANHOJEN PIERUJEN HARHAUTUS-YRITYS

  On ollut surullista seurata Suomen intelligentsian paniikinomaista operaatiota Perussuomalaisia vastaan.

  Kun nämä vanhat pierut eivät ole muuta keinoa enää keksineet, yrittävät nyt leimata kaikki löydetyt Halla-ahot jonkinlaisiksi ”vihapuhe-hörhöksi.”

  Kun Kremlin-korttia ei enää voida käyttää, koettavat nyt höynäyttää EU-kavereitaan päivittelemään, että kylläpä teillä siellä Suomessa on vallan kamalia Halla-ahoja.

  Tässä yhteydessä on muotia kuluttaa paljon aikaa sen selvittämiseen, että mitä sanoja kukakin saa, tai ei saa käyttää,ja missä!

  Ei kuitenkaan tarvitse paljoakaan seurata maailmalla käytävää keskustelua, niin kyllä huomaa, että Halla-ahon jutut ovat sieltä kevyemmästä päästä.

  Siispä ei tule tämä harhautus onnistumaan! Kyllä sen kaikki huomaavat, että nämä vanhat pierut ovat aivan pihalla nykyisestä YT-todellisuudesta.

  Kyllä Suomella on edessään nyt niin kovat ajat, ettei edes marginaaliin ajautuneen nyky-intelligentsian kannattaisi tällaiseen Halla-aho-operaatioon kuluttaa märkää ruutiaan.

  Sen sijaan pitää ottaa rukkaset käteen ja hankkia maahan uusia työpaikkoja ja investointeja. Niitä ei Halla-ahoja epä-älyllisesti demonisoimalla saada.

  Seppo Korppoo
  Yrittäjä, joka kärsimättömänä odottaa uutta intelligentsiaa

 4. Lehdistön logiikka menee nyt vaan niin että jos on savua niin tulta etsitään vaikka palkeiden kanssa. Edustaja Halla-aho on profiloinut itsensä kansakunnan kauhukakarana, pilkannut kollegojaan, ja siitä nyt sitten seuraa että teiltä muiltakin nyt sitten tiedustellaan että kenen kanssa leikitte. jos politiikasta tulee ala-asteen piha niin en minä nyt siitä oikein osaa lehdistöä syyttää.

  Ihan noin sivumennen, muistaako kukaan ensimmäistäkään mitään varsinaista substanssia sisältänyt lausuntoa maahanmuuttopolitiikasta tältä vuodelta miltään poliittiselta ryhmältä? Hienoa tämä uusi kahleeton keskustelu, kaikkea saa sanoa ja mistään ei puhuta.

  (Joo olen varmaan kohtuuton. Mua alkaa vaan nyppiä tämä mediakritiikki jota on enemmän kuin mediaa…)

 5. KariS:

  *Mahtaisiko* olla niin, että tuolla matkalla on jokin muukin tarkoitus kuin valiokunnan keskinäiset sosiaaliset suhteet?

 6. KariS: ”Miksi valiokunnan jäsenten pitäisi tutustua toisiinsa juuri Tallinnan matkalla?”

  Miksi ei? Harvalla työmaalla on mahdollisuus kunnon keskusteluihin, eduskunta ei ole poikeus.
  Eikä Tallinnan matkaa kovin kummoiseksi luksukseksi voi katsoa.

 7. Paavo Häikiö se oli kai kolumni:
  http://www.aamulehti.fi/Paakirjoitukset/1194697455476/artikkeli/ylanurkka+hallintovaliokunta+boikottia+pystyyn+.html

  Eduskunnassa on kerrankin väriä pitkälti Halla-ahon vuoksi, mutta kyllä hän voisi oikeasti miettiä sanojansa hieman tarkempaa.

  Toimittajat ovat mielestäni usein itseään täynnä olevia idiootteja vailla sen suurempaa tuntemusta yhteiskunnallisista mekanismeista:

  http://hermiitti.blogspot.com/2011/09/toimittajat.html

 8. Rehellistä ja suoraselkäistä toimintaa Soininvaaralta esittää aioiden oieka laita.

  * poistuu, nostaa hattuaan vielä toisenkin kerran *

 9. Suomessa on alettu rajoittaa sananvapautta.
  Vi-rasismi-kortti on lyömätön ase tässä työssä.
  Mikä tahansa juttu voidaan tulkita jompaan kumpaan tai kumpaankin kuuluvaksi

  Ilmeisesti tarkoituksena on luoda virallinen kapulakieli, joka ei loukkaa ketään, on hajuton , mauton ja väritön
  Halla-Ahon Kreikka juttukin kuvaa tavikselle vain muutoksen tekemisen vaikeutta, mutta hysteeriselle kannatusta menettäneelle poliitikolle/puolueelle se voi ollakin vihapuhetta ??

 10. Tuo kuulostaa aika hurjalta, siis Aamulehti on saanut idean jonkun poliitikon savustamisesta ulos tehtävästään ja kyselee toisilta poliitikoilta tukea tähän, kuuluuko tuollainen todella lehdistön tehtäviin Suomen kaltaisessa demokratissa?

  Jos mediaa syyttää jostain (tuhoon tuomittu idea) niin usein kuulee vastaväitteen ettei ole peilin vika jos kuva on kiero. Mutta nyt lehti ei ole tyytynyt raportoimaan tapahtumista vaan hyvin aktiivisesti tekemään politiikkaa, lehti joka ei enää edes ole minkään puolueen äänenkannattaja vaan väittää olevansa sitoutumaton.

  Usein Halla-aho kuvataan vainoharhaiseksi marttyyrikandinaatiksi joka kuvittelee lehdistön vainoavan itseään, tämän kertomuksen perusteella tuo ei ole pelkkää kuvittelua.

 11. Hienoa Ode! Näin entisenä monivuotisena äänestäjänäsi olen iloinen, että vihdoinkin sinulta tulee järkevää tekstiä Halla-ahosta.

  Siirryin äänestämään persuja (Jussia), kun Braxin ja vihreitten naisten touhu meni luvalla sanottuna överiksi.

 12. Aika hyvin muut antavat lehdistölle aiheita. Esim. Soininvaara valitti Halla-ahon sanoneen J.P. Roosia kommariproffaksi, vaikka tämä ei koskaan ole ollut kommunisti (muuten vaan SKP:n jäsen?). Kyllä Soininvaara piti Halla-ahon nimeä ja perussuomalaisia hyvin esillä ennen vaaleja.
  Halla-ahoa syytetään demokratian vastustajaksi, kun samalla on presidenttiehdokas ja ulkomininisteri, jotka ajoivat junttameiningillä lakia, jolla pressan ei tarvitse vaivautua vaaleihin. Ja tämän lain vastustajia tuli kutsuttua puolifasisteiksi ym.
  Soininvaara kirjoittajana tuntee varmasti tyhjään paperiin tuijottamisen huolen. Ei kai lehtimies jätä käyttämättä Halla-aho -aihetta, kun muut poliitikot oikein kantamalla kantavat kirjoitettavaa. Ja se sitten on lehdistön vika.

 13. On ollut mieltä kääntävää seurata polittista uutisointia viime kuukausina. Suoraselkäiset poliitikot ovat erittäin harvinaisia, kirjoitus osoittaa että Soininvaara on sellainen.

  Vielä kun tämä leviäisi samalla jakelulla kuin eilinen boikottiuutinen, mutta se on turha toivo.

  Pakko sanoa että hetkeäkään en uskonut eilisiin uutisiin, ja se on pelottavaa koska olin oikeassa.

  Jos julkiseen tiedonvälitykseen ei voi vähääkään luottaa, siitä ei voi seurata mitään hyvää.

 14. Hyvä kirjoitus Osmolta, ja eräänlainen pohjanoteeraus Aamulehdeltä varsinkin pääkirjoituksena.

  Hyvä että pidät pääsi kylmänä tässä laulukuorossa.

 15. Ode

  ”Tarkoitus oli tutustua Viron rajavalvontaan. Nämä asiat ovat6 puheenjohtajan sydäntä lähellä.”

  Ehkä syytäkin olla. Hallintovalikokunnalle käsittääkseni kuuluvat poliisi- ja rajavalvonta-asiat. Schengen-sopimuksen jälkeen Suomen Venäjän rajan valvonta tapahtuu oleelliselta osin Virossa. Sitä kautta tulee kaikenlaisia vieraita.

  Tylsiä asioita, kuten suurin osa hallintoa. Mutta hoidettava hyvin.

 16. Median tehvänä on palvella yleisöä. Yleisöä ei kiinnosta kuiva asia vaan julkkisten töppäilyt ja muut sensaatiot. Tässä mielessä Aamulehti oli oikealla asialla. Edellisen vaalikauden kovin nimi oli Toni Halme (pers.). Persuilla näyttää olevan tarjolla monta seuraajaa hänelle.

 17. Erinomainen analyysi Osmolta. Mikä ihmeen järki oli nostaa YLE:n pääuutisten ykkösaiheeksi se, kuka oli mukana tutustumassa Viron rajaturvallisuuteen, vai oliko joku Pohjoismaiden Neuvoston kokouksessa.

  Mieleen tulee vain kaksi selitystä: joku kaappipersu toimittaja on tajunnut miten tällainen ilmainen mainos sataa suoraan Halla-ahon laariin; mies on huutanut mediavainoa jo pitkään ja nyt se alkaa näyttää todelta kun tehdään täysin tyhjiä juttuja. Ja esimiesporras on haksahtanut tähän mukaan. Tai sitten meillä on toimittajia, jotka ovat niin omassa maailmassaan että tosissaan luulevat että täytyyhän kaikkien boikotoida Halla-ahoa kun se on niin paha mies, ja kun kerron siitä niin muutkin hoksaavat. Todellinen efekti on tietysti päinvastainen.

  Ja ei, en äänestänyt persuja (itse asiassa äänestin Vihreitä ensi kertaa elämässäni Kokoomuksen sijaan) ja pidän Halla-ahon retorisia keinoja jankkaavien puolitotuuksien viljelynä joka on ärsyttävää. Juuri siksi verenpainetta nostaa toimittajat, jotka antavat miehelle ilmaista mainosaikaa.

 18. [Kommenttia on karsittu]
  Vihasta kihisevän toimittajan sylissä on Halla-ahon näköinen woodoo-nukke. Se on lävistetty kymmenillä sukkapuikkoilla.

  Riitta Järventie kirjoittaa omalla nimellään. Halla-aho esiintyy poikkeuksellisesti nimimerkillä Tohtori X.

  Ja vielä – hieno avaus jälleen Soininvaaralta!

 19. Hatunnosto täältäkin sinulle Osmo!

  Olen entinen vihreiden miesäänestäjä joka siirtyi Perussuomalaisiin. Koin jo pitkään että puolue ei enää edustanut sitä raikasta uudistusvoimaa politiikassa jota se alunperin oli ja että perussuomalaisilta löytyi yllättäen viisaita miesehdokkaita jotka eivät pelänneet nostaa vaikeitakaan asioita pöydälle.

  Viimeisenä niittinä oli juuri vihreiden naisten nostama syyte Halla-ahoa kohtaan joka johti sittemmin jumalanpilkkatuomioon. Minun on vaikea ymmärtää mikä Vihreissä meni noin pahasti vikaan ja vielä lyhyessä ajassa. Tuon jälkeen en enää koskaan pysty antamaan ääntäni Vihreille.

  Olen keskusteluissa kannustanut myös muita empiviä vihreitä pohtimaan kantojaan uudelleen ja tutustumaan perussuomalaisiin ja nuoriin järkivasemmistolaisiin poliitikkoihin kuten Osku Pajamäki joilla tuntuu ainoina olevan vilpitöntä kiinnostusta myös Suomen hyvinvointiin ja turvallisuuteen pidemmällä tähtäimellä.

  Joka tapauksessa mieltäni lämmittää nähdä että Vihreissä on vielä kuohitsemattomia järkimiehiä mukana ja että sinulla oli tolkkua ilmoittaa tämän vesilasimyrskyn todellinen laita.

 20. Kiitos, Soininvaara. Halla-aho-myllytyksestä on mennyt järki täysin. Upeaa, että joku uskaltaa sanoa sen ääneen. Käsittämätön veto Aamulehdeltä. Me ei leikitä Halla-ahon kanssa, ettehän tekään leiki sen kaa!

 21. Mahtavaa Soininvaara! Kerrankin joku joka osaa katsoa asioita objektiivisesti ilman, että räksytetään suuvaahdossa. Jos muutkin poliittiset tahot osaisivat olla yhtä neutraaleja kuin sinä niin ”persujen” kannatus ei olisi läheskään niin suurta kuin se on. Pääosa siitä onkin sitä, että ns. ”vanhat puolueet” vähättelevät ”persuja” ja heitä äänestäneitä. Kiitos Soininvaara. Palautit uskoni Vihreisiin.

  T: Persujen kannattaja

 22. Kiitos, Soininvaara. Erittäin hyvä kirjoitus. Koulukiusaaminen olisi jo aika lopettaa lehdistön taholta.

 23. Minusta on liioiteltua sanoa, että sananvapautta rajoitetaan kun Halla-ahoa haukutaan siitä sun tästä, mutta koko keskustelu on kyllä sävyltään melko hysteeristä. On vaikea välttyä vaikutelmalta, että kiihkoilemalla näistä sotilasjunttapuheista yritetään täyttää julkisuus täysin toisarvoisella kohkaamisella. Näin huomio ei kohdistuisi siihen, miten Kreikalle myönnetään vakuuksia ja kaikki euromaat laitetaan Kreikalle lainaa antaneiden saksalaisten ja ranskalaisten pankkien maksajiksi.

  Onko joku eurofiilivirus tartuttanut kaikki suomalaisten lehtien pääkirjoitustoimittajat? Onko tosikkomainen ja väritön eurokieli muuttunut julkisen keskustelun normiksi?

  Ihan älykkäinä pitämäni ihmiset yrittävät olla ymmärtämättä junttapuheita parin rivin facebook-päivityksessä sarkasmiksi. Halla-aholta tuo oli sikäli tietysti kovin kehno lausuma, että vitsi on raaka ja erityisen raaka se on kreikkalaisille, jotka ovat oikeasti kärsineet juntista. Itse kuitenkin ymmärrän julkisuuteen tuodun lausuman pohjasanoman tasan samaksi kuin mistä OS kirjoitti jo aiemmin: Kreikalla on vain huonoja vaihtoehtoja, ja saamme huolestuneina seurata, miten demokratia siellä kestää.

  Nyt kannattaisi kuitenkin pitää kirkkaana mielessä, että tämän junttakohkaamisen ei pitäisi antaa vaikuttaa politiikkaan, vaan Kreikan pitää todellakin selvittää velkansa, eikä hyvää rahaa kannata kipata huonon perään. Tästä seuraa Kreikassa levottomuuksia, mutta sielläkin pitää opetella elämään demokratian vaikeiden asioiden kanssa, jotta sotilasvalta ei jää aina ainoaksi ratkaisuksi.

  Suomi velkaantuu itse ihan kiitettävän reipasta tahtia, joten siksikin on syytä toivoa, että fem^H^H^Hdemokraattisten sentimenttien ja ekonomisten fundamenttien välistä fataalia sprediä aletaan ymmärtää.

 24. Toimittajat ovat mielestäni usein itseään täynnä olevia idiootteja vailla sen suurempaa tuntemusta yhteiskunnallisista mekanismeista:

  Onneksi on kansalaisjournalismi jolla ei ole tuollaisia rasitteita. Esimerkiksi Uudessa Suomessa voi seurata kuinka vertaisarviointi nostaa kirkkaimmat ajatukset, varmimmat faktat ja ja toteutuskelpoisimmat parannusideat pinnalle.

  Janne, ihan sama mulle, mutta kunnioituksesta semmoista nostalgista käsittä kuin tosiasiat kohtaan: Vihreät naiset eivät tehneet rikosilmoitusta Halla-ahon jumalanpilkasta, vaan ihan eri kirjoituksesta jonka he tulkitsivat yllyttävän raiskaamaan vihreitä naisia.

 25. Joo olen varmaan kohtuuton. Mua alkaa vaan nyppiä tämä mediakritiikki jota on enemmän kuin mediaa…

  Ei voi mitään. Toimittajat tekevät sen itse.
  Median (sisällön) puutteesta ei voi syyttää kritiikkiä.

  Minusta näyttää kovasti siltä, että ilmeisesti kaikki muut kuin toimittajat ja mediassa mukana olevat näkevät, missä on vikaa, ja kun tätä yritetään joukolla sinne norsunluutorniin huutaa, saadaan vastaukseksi ylimielisyyttä, valehtelua, propagandaa ja iltapäivälehtip.skaa.

 26. Asiallinen kirjoitus. Hyvä että jollakulla on selkärankaa sanoa ääneen se minkä kaikki (?) näkevät.

  En äänestäisi Halla-ahoa enkä muitakaan perussuomalaisia koska heidän linjauksissaan on joitakin asioita joista en voi olla samaa mieltä, mutta siitä huolimatta on pakko myöntää että joidenkin toimittajien ja (erityisesti sos.dem) poliitikkojen harjoittama tahallinen väärinymmärtäminen, kärjistäminen ja demonisointi alkaa olemaan naurettavaa. Esimerkiksi HS:ien esimiehen Sami Sillanpään kirjoitus joitain päiviä sitten oli puhdasta perussuomalaisiin ja heidän äänestäjiinsä kohdistuvaa ”vihapuhetta”.

  Demareiden motiivit ovat ymmärrettäviä koska PS vie äänestäjiä heidän perinteisestä kannattajakunnastaan, mutta mikä mahtaa olla toimittajien motivaatio näihin lynkkaustalkoisiin?

 27. Odelle: Minä toivon, että rajavalvonta kiinnostaa muitakin kansanedustajia kuin hallintovaliokunnan puheenjohtajaa.

 28. Hyvä anonyymi, jos nämä mediakriitikot nyt vaikka alkajaisiksi hahmoittaisivat mielipidekirjoituksen ja uutiskirjoituksen eron, lehdissä on kumpiakin toimittajien kirjoittamina. Esimerkiksi jos Porkkalan Päivälehden toimittaja kirjoittaa Mitä söin tänään -palstallaan että mämmi maistuu pahalle, niin tämä ei ole uutinen jossa kerrotaan että mämmi on pahaa, lehden virallinen kanta tai mediasalaliitto mämmintuotantoa vastaan.

  Minusta mediaa saa ja pitää kritisoida, mutta saa siltä kriitikiltäkin odottaa jotain tasoa. Naurettavuuksiin tämä menee kun joka ikinen ikävä juttu kuitataan kohteen taholta sillä että noi vaan vihaa mua, tai kun siitä että lehti kirjoittaa jotain josta itse on eri mieltä vedetään johtopäätös että se on niiden toisten puolella. Automaattisesti ilman sen kummempia perusteita, ikään kuin olisi jotenkin itsestäänselvää että ko. kohteessa ei voi olla mitään vikaa. Persut ja nuivat eivät ole tietenkään ainoita tässä suhteessa, mutta harvinaisen herkkänahkaisia.

 29. Mahdollisesti foliopipoisuuttani en ole voinut välttyä vaikutelmalta että nyt käydään jotain lopun ajan taistelua siitä pystyykö media enää perinteisessä mielessä nostamaan/pudottamaan yksittäisiä poliittisia vaikuttajia.

  Edelliset kunnallisvaalit osoittivat että suora viestintä (ohi perinteisen median) on nousevalle(kin) paikallispoliitikolle optio, ja eduskuntavaalit vahvistivat tämän myös valtakunnanpolitiikassa. Tämä on tietysti myrkkyä maakuntalehtien satraapeille ja myös valtakunnallisen lehdistön sidosryhmille.

  Aamulehden tempaus on nykystandardeilla jonkinlainen pohjanoteeraus, mutta toisaalta ei Helsingin Sanomien ja presidentti-instituutionkaan välinen suhde takavuosikymmeniltä oikein kestä kriittistä tarkastelua. Halla-aho vertautuu hyvin takavuosien Tuure Junnilan ja Georg C. Ehrnrootin kaltaisiin toisinajattelijoihin, sillä erotuksella että lehdistön asema julkisuuden portinvartijana on oleellisesti heikompi.

  Demokratian uskottavuuden kannalta on tärkeää että Halla-aho voittaa tämän vastakkainasettelun jotta Suomessakin päästään laajemmalti laadukkaaseen objektiiviseen journalismiin ja toimittajien henkilökohtaiset agendat siirtyvät valtamediasta blogeihin jonne ne paremmin kuuluvat.

 30. Erikoinen tapaus tämä huippukoulutettu Jussi Halla-aho, slaavilaisten kielten tohtori, nimikaimana melkein kuin kirjailija Juhani Aho, joka myös asui samalla Armfeltintiellä Etelä-Helsingissä.

  Ja puhuukin kuin oikeistoradikaali: panssarit kadulle!

  Aito-eiralaisten kannalta loistotyyppi: asettuu rasistiksi toisten puolesta, ettei huomattaisi ’aitojen’ pelkäävän maahanmuuttajien lasten pilaavan heidän valkoihoisten koulunsa.

  Kun slaavilaisten kielten tohtori vähän töräyttää, niin kuullostaa Moskovan tykkien jylinältä!

 31. Kun YLE:n esittämä väite näiden neljän demarin poisjäännin syystä Halla-Ahon valiokunnan excursio- ja kick off -matkalta Tallinnaan on tuotu julkisuuteen noinkin voimakkaasti, pitäisi nyt kuitenkin tutkia kunkin demarin poissaolon syy mahdollisimman tarkasti. Eihän työelämässäkään olla pois uuden organisaation kick off:ista tai muusta me-hengen nostattamistilaisuudesta.

  Kovasti protestilta tämä demarien käytös vaikuttaa nyt kun ajatus on heitetty ilmaaan. Mikäli protesti osoittautuukin todeksi, on tapaus silloin tavanomaista työpaikkakiusaamista, jossa yksilö eristetään siten, että häntä ei informoida eikä hänen kanssaan työskennellä samoin kuin muiden. Sen sijaan sanotaan kyllä aamulla ”huomenta”, mutta muuten pidetään mykkäkoulua. – ts. ko. demarit eivät sovi työyhteisöön –

 32. Kirjoitin Hesarin verkkokeskusteluun kommentin otsikolla: Soininvaara käänsi takin, mutta sitä ei jostain syystä julkaistu seuraavassa keskustelussa:
  http://www.hs.fi/keskustelu/aihealue/Politiikka/ketju/6188950/?viesti=6189143#entry_6189143

  Itse kommenttini meni suunnilleen seuraavasti.

  Käänsikö takin vai ei? Ehkä se ei ole oleellistakaan, vaan oleellinen asia on mielestäni se mitä Soininvaaran blogikirjoituksessa luki. Käsitin Soininvaaran olleen huolissaan Aamulehden yrityksestä vaikuttaa demokraattiseen päätöksentekoon. Toimittajien tehtävä on tietysti ideaaliasetelmassa jakaa tietoa poliittisista päätöksistä, etsiä tulkintoja poliitikkojen puheille ja antaa ääni kritiikille, mutta toimittajien rooli ei saisi ehkä puoluelehtiä lukuunottamatta jos niitäkään olla ohjaamassa demokraattisin vaalein valittujen päättäjien toimintaa.

  Valitettavasti en aivan sanatarkasti muista Hesarin keskusteluihin kirjoittamaani viestiä, mutta oleellinen asia tuosta käy ilmi.

 33. Kuten näistä kommenteistakin näkee, Soininvaara onnistui purkamaan stereotypisia juoksuhauta-asetelmia, joissa toisella puolella oleva vihollinen on aina väärässä ja jokainen tilaisuus vihollisen nujertamiseksi käytetään.

  Suoraselkäisyyttä ja itsenäistä älyä osoittaa, että pystyy tilanteen vaatiessa myös tukemaan poliittista vastustajaansa. Suurin osa ihmisistä tuntuu unohtavan selkärankansa sekä älynsä kun kyse on ”vihollisista”.

  Etenkin halla-aholaisille tämä on myös haaste, ehkä heidänkin olisi syytä vähän avartaa ajatteluaan ”vihollisiaan” koskien, kuten Soininvaara esimerkillään näytti?

  Aamulehdeltä tosiaan käsittämätöntä toimintaa: onko tosiaan median tehtävä TEHDÄ politiikkaa vai uutisoida siitä?

 34. Kun nyt ponnekkaasti väität, että kyse ei ollut demareiden protestista, niin vastaappa tähän:

  Yksi demari jäi pois eilisten YLEn tv-uutisten mukaan siksi, koska hän osallistui entisen työnantajansa järjestämään seminaariin.

  Onko tuo tosiaan pätevä syy olla hoitamatta nykyisiä työtehtäviään?

  Tekosyy se on, ja vielä täysin ilmiselvä sellainen.

 35. tpyyluoma,

  Ehkä hieman innostuin liikaa, koska on olemassa myös hyviä toimittajia ja surkeita kansalaistoimittajia. Onneksi ei ole pelkoa joutua toimittajien vainon kohteeksi, jos ei sitten ota huomioon mielestäni suhteetonta sensuuria näennäisesti vapaassa verkkokeskustelussa.

 36. Suoraselkäisyyttä ja itsenäistä älyä osoittaa, että pystyy tilanteen vaatiessa myös tukemaan poliittista vastustajaansa.

  Minusta Ode tuki hallintovaliokuntaa sekä kansanedustuslaitoksen periaatteita.

  Henkilöt ovat sivuseikka.

  Olen aiemminkin sanonut, että ihan sama vaikka tuon toimikunnan pj olisi Kike Elomaa.

  Eikö myös vastakkainasettelu persujen ja vihreiden välillä, näiden puolueiden näkeminen toistensa vastakohtina, ole osittain perua viime kunnallisvaalien ajalta, kun puolueiden kannatus oli tasoissa, ja luotiin taisteluasetelma.

 37. en ole lukenut moisia matkustuskritiikkejä paitsi reissumaran yhteydessä kauan sitten.

  Mutta toisaalta onhan se kaikkien etu, jos demarit boikotoivat eduskunnan työtä. Boikotoisivat vähän laajemmin.

 38. Nyt tästä Järventien kolumnista on tullut Aamulehden pääkirjoitus ja Aamulehden virallinen kanta, vaikka tässäkin ketjussa on jo huomautettu, että kyseessä oli kolumni. Tuolla samaisella kolumnipaikalla on ennenkin kirjoitettu vaikka mitä.

  Kirjoittaja oli kuitenkin vain lehden kolumnisti, ei edes vakitoimittaja.

  Seuraavan päivän kysely valiokunnan jäseniltä ei ottanut lehden suunnalta kantaa asiaan. Toki nostatti aivan ylisuureksi nousseen jutun taas otsikoihin.

 39. Alkaisivatkohan ihmiset pikku hiljaa huomata, ettei kannata uskoa mitään muutakaan, mitä media Halla-ahosta uutisoi.

  Lähes kaikki uutiset Halla-ahosta viimeisen kolmen vuoden aikana ovat olleet ainakin jossain määrin vääristeleviä. Kommenttipalstoilta ja miehen omista teksteistä löytyy sitten se piilotettu totuus.

  Tässä on samalla mennyt usko mediaan muutenkin. Aika tsekkoslovakialainen olo on nykyään.

 40. Tulipa tuossa mieleen, että mitä me oikeastaan teemme Eduskunnalla, jolla ei ole muuta tekemistä kuin viilata pilkkua Halla-Ahon sanomisista ?

  Halvempaa olisi, jos lopetetaan koko kansalaisten kannalta tarpeeton laitos ja jokainen edustaja voi jatkaa pilkun viilausta esim Suomi24 sivuilla ?

  Jos oikealla työpaikalla työaika käytettäisiin pilkun pyöritykseen niin ovi kävisi nopsaan

 41. Haluan kiittää Soininvaaraa rehellisestä ja nk. miesmäisestä kirjoituksesta. Jos teidänlaisia vihreitä olisi enemmän niin kenties puolueenne kannatus olisi nykyista huomattavasti korkeampi.

 42. Valppaille kansalaisille saadaankin mainio kansanhuvi ryhtyä valvomaan, että valiokuntien jäsenet varmasti käyvät valiokuntien matkoilla saamassa kallisarvoista oppia. Tänään Jouni Backman mainitsi maikkarilla, että perustuslakivaliokunnan kaikki perussuomalaiset jäsenet olivat olleet poissa valiokunnan vieraillessa Tukholmassa. Ei muuta kuin tarkat poissaoloperustelut syyniin ja tulikivenkatkuista palautetta näille Helsingin herroille ja rouville!

  Mikäli aikaa jää, niin voi alkaa vahtia, että kaikki kotikunnan kunnallispoliitikot muistavat käydä lauta- tai johtokuntiensa ulkomaanreissuilla ja nauttivat vielä vähintään normaalit ruokajuomat, että vieruskavereihin tulee varmasti tutustuttua.

 43. Poliittinen vaino saisi jo luvan loppua! Minulle ja monelle on tullut selväksi, että Suomen politiikan keskiössä hääräävät tavallisen naiivit ihmiset.

  Soininvaaran edustamaa objektiivista laatujournalismia peräänkuulutan myös toimittajakunnalta. Olen surullinen vihajournalismista, olen surullinen demokratian halveksunnasta. Halla-Aho edustaa demokratiaa, totisesti.

  Ps.entinen vihreä ja kansalaispalkkaa kannatan edelleen

  Osmon kannanotot voisivat toimia keskustelunavauksena suomalaisen poliittisen kulttuurin tervehdyttämiseksi…

 44. Seppo Korppoo: ”Sen sijaan pitää ottaa rukkaset käteen ja hankkia maahan uusia työpaikkoja ja investointeja. Niitä ei Halla-ahoja epä-älyllisesti demonisoimalla saada.”

  Montako työpaikkaa älyllinen Halla-aho on luonut? Ei ole rukkasia näkynyt hänelläkään.

 45. Pekka Taipale
  Ihan älykkäinä pitämäni ihmiset yrittävät olla ymmärtämättä junttapuheita parin rivin facebook-päivityksessä sarkasmiksi.

  Pitää nyt erottaa kaksi eri tapaa suhtautua negatiivisesti Halla-ahon lausumaan. Ensimmäinen on tietenkin tahallinen tai tahaton väärinymmärrys, toinen taas kiukustuminen siitä, että eikö tohtoristason mies yksinkertaisesti tajua lopettaa typeryyksien möläyttelyä. Tämä kun ei ole ensimmäinen kerta kun Jussi möläyttelee idioottimaisuuksia tai kansanedustajalle sopimattomia höpinöitä.

  Ja ei kai koko perussuomalaisten eduskuntaryhmä voi kollektiivisesti ymmärtää väärin yhtä omista ääniharavistansa?

  Halla-aho on tehnyt kaikkensa sen eteen, että hänet lynkattaisiin julkisesti ensimmäiseen mahdolliseen tarpeeksi hölmöön lausuntoon. Nyt kun se tapahtui, on ihan turha itkeä, tämä kun on ollut tulossa kokoajan. Mies on leikkinyt tulella ja venyttänyt rajoja ja vieläpä ihan turhaan, kun vaalien jälkeen ja hallituksen synnyttyä ei ole ollut enää mitään järjellistä syytä provosoida.

  Tyhmyydestä sakotetaan, sen on saanut Halla-ahokin huomata.

 46. No jopas on, jos valiokunnan keskusteluista ei saisi ”kieliä ulkopuolisille”. Minun ymmärtääkseni siellä ollaan kansaa edustamassa ja jo on kumma, jos niitä asioita sitten pitää salassa hoidella. Länsimainsta demokratiaa vaiko venäjänvallan perinteiden vaalintaa?

  Terveisin Kalevi Kämäräinen

 47. Syltty, minä kykenisin oikein hyvin ymmärtämään, jos pääkirjoitussivujen kolumnistit paheksuisivat sitä, että Halla-aho kirjoitti juntasta sarkastisella tavalla, joka loukkaa kreikkalaisia. Niinhän se loukkaa. Halla-aho on kirjoituksissaan usein ilkeä ja tässä hän oli ilkeä kreikkalaisille.

  Mutta kun niin ei enimmäkseen kirjoiteta. Sen sijaan toistellaan toistelemasta päästyä tätä outoa kuviota, jossa ilmiselvä ilkeä sarkasmi otetaan mukamas tosissaan kun perussuomalaiset ovat mukamas jotain ”äärioikeistoa”. Ja tämä touhotus syö palstatilaa siltä, että voitaisiin oikeasti miettiä, miten eurokriisiin reagoidaan.

 48. Kalevi Kämäräinen: kyllä minusta on ihan paikallaan, että valiokunnissa ja muissa eduskunnan kerhoissa on välillä myös luottamuksellisia keskusteluja, joissa asioita pohditaan niin että kaikkea ei tarvitse repostella julkisuudessa. Kun ottaa huomioon, minkälaisia älynväläyksiä erityisesti ammattijournalistit ovat hiljattain palstoillaan esitelleet, pidän järkevänä pyrkimystä välillä keskustella ja vaihtaa ajatuksia turvassa moiselta.

 49. Mikäs se olikaan se Halla-ahon kuohuttava facebook-postaus?

  ”Yksinkertainen tosiasiahan on, että demokratia (= vaalit) estää mitä tahansa poliittista hallitusta ryhtymästä mihinkään sellaisiin toimiin, joilla *oikeasti* olisi mitään vaikutusta Kreikan konkurssitalouteen.

  Juuri nyt Kreikkaan tarvittaisiin sotilasjuntta, jonka ei tarvitsisi välittää suosiostaan ja joka voisi panna lakkoilijat ja mellakoijat kuriin panssarivaunuilla”

  Tuollaisen löysin Hesarin sivuilta.

  En suoraan sanottuna ymmärrä, miksi tuollaisesta postauksesta nousee kauhea älämölö.

  Eikö se ole selvä asia, että demokraattisessa päätöksentekojärjestelmässä on äärimmäisen vaikea tehdä säästöjä. Saatika sitten niitä säästöjä, joita Kreikalta vaaditaan.

  Nuo Kreikan säästöt Suomeen tuotuna tarkoittaisivat käytännössä kaikkien tulonsiirtojen lakkauttamista ja vielä jotakin sen päälle.

  Taannoin Päivi Räsänen ehdotti, että voitaisiin vähän rajoittaa subjektiivista päivähoito-oikeutta siten, että kotona olevat vanhemmat voisivat pitää lapsiaan julkisessa ja usein heille ilmaisessa päivähoidossa vain puoli päivää nykyisen kokopäivän sijasta.

  Ehdotuksen vaikutukset olisivat olleet asiakkaalle todella minimaaliset ja sen avulla ainakin suuremmat kaupungit olisivat saaneet aivan todellisia säästöjä kun olisivat pystyneet järjestelemään päivähoitoa pariin vuoroon joidenkin lasten osalta.

  No, demokraattinen päätöksentoko teilasi tämän esityksen suoralta kädeltä, koska esitys tuli KD:n edustajalta ja hänellä pitää silloin olla ketunhäntä kainalossaan. Räsänen edusti kuulemma vain kokoperheitä ehdotuksensa kanssa:)

  Suomessa ei onnistu pieninkään säästäminen ilmiselvissä asioissa ilman sotilasjunttaa.

  Miten se voisi onnistua Kreikassa, jossa puhutaan aivan eri mittakaavan asioista?

 50. Minusta mediaa saa ja pitää kritisoida, mutta saa siltä kriitikiltäkin odottaa jotain tasoa. Naurettavuuksiin tämä menee kun joka ikinen ikävä juttu kuitataan kohteen taholta sillä että noi vaan vihaa mua, tai kun siitä että lehti kirjoittaa jotain josta itse on eri mieltä vedetään johtopäätös että se on niiden toisten puolella. Automaattisesti ilman sen kummempia perusteita, ikään kuin olisi jotenkin itsestäänselvää että ko. kohteessa ei voi olla mitään vikaa.

  Tottakai. Mutta tuollekin on monella taholla syynsä. Kun kerran enimmäkseen ansiotta haukutaan, niin se vähäinen asiallinenkin kritiikki alkaa aivan oikeasti näyttäytyä saman ajojahdin ja panettelukampanjan osalta.

  Sitä paitsi tuo on hölmöä kritiikkiä normikansalaisia kohtaan nykytilanteessa, jossa älykkäämpikään kansanosa tai toimittajatkaan, joiden pitäisi kuitenkin olla kriittisen lukemisen ammattilaisia, eivät tuota tunnu osaavan. Sen verran hurjaa väärinymmärtämistä sitä jatkuvasti näkee. Ja se näyttää täysin tahalliselta.
  Vaihtoehto tahallisuudelle on se, että meillä on ihan väärää ja kaikin puolin ammattitaidotonta sekä ennen kaikkea aivan liian typerää porukkaa mediassa sekä ”sisältöä” tuottamassa että muuten vain puhumassa.

 51. ”Montako työpaikkaa älyllinen Halla-aho on luonut? Ei ole rukkasia näkynyt hänelläkään.”

  Näyttäähän tuo Halla-Aho työllistävän puoli Eduskuntaa, monta ministeriä ja satoja toimittajia.
  Kohta varmaan juristejakin ja oikeusoppineita

 52. Mutta toisaalta onhan se kaikkien etu, jos demarit boikotoivat eduskunnan työtä. Boikotoisivat vähän laajemmin.

  Ei auta. Sinne jää puolentoista sataa muuta. Pitkälti muiden kuin demareiden työn jälkiähän tässä nyt persuissa käsittääkseni ihastellaan.

  Ensimmäinen on tietenkin tahallinen tai tahaton väärinymmärrys, toinen taas kiukustuminen siitä, että eikö tohtoristason mies yksinkertaisesti tajua lopettaa typeryyksien möläyttelyä. Tämä kun ei ole ensimmäinen kerta kun Jussi möläyttelee idioottimaisuuksia tai kansanedustajalle sopimattomia höpinöitä.

  Nyt ainakin 90% ”kritiikista” on edellistä muotoa. Joko se on selvästi tahallista tai sitten Suomessa on rikollisen korkea julkinen typeryys.

  Möläyttely taas ei ole niin paha asia. Tai kaipa se muuten olisi, mutta kun sitä kaikki ministeritasoa ja korkeimpia virkamiehiä myöten tuntuvat jatkuvasti harrastavan. Halla-ahon kunniaksi on sanottava, että tyyli on sama kuin ennen kansanedustajuutta, eli kyse ei ole aseman tuomasta uutuudesta. Herran elkeitä tuntuu kovin monelle nimittäin tarttuvan.

  Ei ole mitään syytä erotella tätä möläytystä, joka menee ehkä pikemminkin pakinan puolelle, muiden julkisista kannanotoista. Etenkään nyt, kun meillä media oikein odottaa tekosyytä käydä persujen kimppuun – tekevät väkisin kärpäsestä härkäsen. Menevät oikein ulkomaita myöten kantelemaan ja väärinymmärtämään. Ulkomainen media taas on kielimuurin takia suomalaisen tahallisen väärinymmärtämisen varassa.

  Luulen että mielipiteesi jyrkkyyttä kasvattaa se, ettet vain pidä möläyttelijästä. Muille olisit saman suonut – kenties moninkertaisesti.

 53. Luulen että mielipiteesi jyrkkyyttä kasvattaa se, ettet vain pidä möläyttelijästä.

  Pidin ennen, en pidä enää, juurikin noiden möläyttelyiden takia. Takki on kääntynyt tämän vuoden puolella.

  Kannattas Jussin vähän miettiä tätäkin. Jos ei pidä miehen mölinöistä, se ei todellakaan tarkoita sitä että olisi aina pitänyt Halla-ahoa idioottina tai että ei olisi suurimmaksi osaksi samaa mieltä monesta asiasta.

  Minun mielestäni kananedustaja Jussi Halla-aholta vain odotetaan täysin erilaista käytöstä kuin poleemiselta blogikirjoittaja-Halla-aholta. Ei mies voi aina juosta tuon ”minähän vain kirjoitan kärjistetysti”-puolustelun taakse piiloon.

  Toki hommalaiset ovat aina innoissaan kun joku sanoo neekeri tai mokutus on hanurista. Hirvisaarikin vain todisti oman junttiutensa lapsellisella purkauksellaan mediasta.

  Miten tämmöisistä ihmisistä voisi koskaan tulla ministereitä? Nämä kaverit varmaan veistelisivät homovitsejä virallisella ruotsinvierailulla.

  Pekka Taipale
  perussuomalaiset ovat mukamas jotain “äärioikeistoa”.

  Kyllä perussuomalaisissa on myös äärioikeistolaisia. Esimerkiksi Suomen Sisua voi pitää kyllä äärioikeistolaisina samalla tavalla kuin kommunisteja pidetään äärivasemmistolaisina (huom. kaikki äärioikeistolaiset eivät ole natseja eikä kommunistit stalinisteja).

  Jos olet suomalainen äärioikeistolainen, ketä äänestät? Ei ole muuta vaihtoehtoa kuin persut.

  Mutta perussuomalaiset eivät kuitenkaan puolueena ole äärioikeistoa, hehän ovat selkeästi konservatiivista vasemmistoa. Mutta puolueeseen kuuluu myös tuokin sakki samalla tavalla kuin kokoomukseen kuuluu ne äärimmäisen kovat wahlroosilaiset markkinatalousmiehet.

  Suomessa on tapana hyssytellä omia asioita, olipa se sitten omaan lempipuolueeseen pesiytynyt ongelmaporukka, monikulttuurisuus, väkivallantekijöiden ihonväri tai lakkojen aiheuttamat työpaikkojen siirtyminen ulkomaille.

 54. Turkka.
  Mitä kirjoitusta tarkoitat. Olen ulkomaanmatkan takia joutunut hyväksymään näitä kommunikaattorilla, ja jotain on voinut jäädä havaitsematta.
  Hyvä, löytyi. Kommenttia on siistitty.

 55. Louekari tarkoittaa varmaan tätä:
  Evert The NeveRest kirjoitti 22.9.2011 kello 11:05
  ”Demaritoimittaja Riitta Järventie…”

  En tiedä onko Järventie demari. Yleisesti ottaen paikkansapitämättömät tiedot henkilöistä, semminkin jos ne ovat loukkaavia tai arkaluonteisia, ovat minun käsittääkseni julkaisijan eli Oden vastuulla juridisesti, eli itsekukin voisi vähän miettiä mitä kirjoittaa. Joku oikeusoppineempi korjatkoon.

  Mutta tuo alapääjuttu meni kyllä multakin ohi.

 56. Samaa mieltä Markun kanssa rajavalvontaan tutustumisesta. Sen verran sinne menee rajan yli suomalaista varastettua omaisuutta ja sieltä tulee vastineeksi köyhää väestöä tänne rikastumaan, että valvontaa on syytä tehostaa.

  Kiitokseni Osmon kautta hallitukselle Romanian ja Bulgarian Schengen-sopimuksen romuttamisesta. Rajat auki vain niiden valtioiden kanssa, joissa ei ole absoluuttista köyhyyttä, ilmainen terveydenhuolto ja koulutus sekä sosiaaliturva. Virosta on opittu, että rajan avaaminen voi tulla hintavaksi.

 57. Tuomas kirjoitti 23.9.2011 kello 16:31:
  ”…sieltä tulee vastineeksi köyhää väestöä tänne rikastumaan…”

  sekä

  ”Kiitokseni Osmon kautta hallitukselle Romanian ja Bulgarian Schengen-sopimuksen romuttamisesta. Rajat auki vain niiden valtioiden kanssa, joissa ei ole absoluuttista köyhyyttä, ilmainen terveydenhuolto ja koulutus sekä sosiaaliturva. Virosta on opittu, että rajan avaaminen voi tulla hintavaksi.”

  Joku, esim. Tuomas, voisi selittää hölmölle minulle miten Schengen-alueen laajentaminen Bulgariaan ja Romaniaan olisi lisännyt Suomeen suuntautuvaa kerjäläisvirtaa. Kun tuota päätöstä nyt keskustelupalstoilla niin kovin juhlitaan just tuon argumentin pohjalta.

 58. Minerva Krohn kirjoitti tänään Facebookiin: ”kaikkien koulutusten hyöty on lähellä nollaa”

  Jos tuon olisi kirjoittanut Halla-aho, olisi IS:n lööpissä jotakin tyyliin ”HALLA-AHO HALUAA LAKKAUTTAA PERUSKOULUN” ja IL:ssä: ”HALLA-AHON VIHAPUHE OPETTAJILLE”.

 59. Vähäisetkin sympatiat, minustakin tuo Aamulehden kolumni oli tyhmä, taas meni. Nelosen uutiset:

  Nelosen uutiset on mittauttanut kannatuksen, jonka kansanedustaja Jussi Halla-aho ja hänen kannattajansa saisivat uudelle puolueelle, jos eroaisivat perussuomalaisista.

  Taloustutkimuksen tällä viikolla tekemän kyselyn mukaan neljä prosenttia Suomen äänestysikäisistä voisi ajatella äänestävänsä tällaistä uutta puoluetta. 90 prosenttia vastaajista ei edes voinut ajatella äänestävänsä tällaista uutta puoluetta.

  http://www.nelonen.fi/uutiset-vanha/kotimaa/halla-aho-saisi-mukaansa-korkeintaan-joka-seitsem%C3%A4nnen-perussuomalaisen?vt=video&vid=197284

  Valtakunnanmartyyrin kommentti tähän suorassa lähetyksessä että tämä on lehdistön yritys kylvää riitaa perussuomalaisten keskuuteen. Ikäänkuin tämä ei olisi poliittisesti kiinnostavaa, eli uutinen, vaan ihan vaan osa suurta salaliittoa. Alunperin Halla-aho muuten poltti päreensä Aamulehdelle kai näinkin puolueellista uutisjutusta: http://www.aamulehti.fi/cs/Satellite/Kotimaa/1194659508410/artikkeli/+veltto+virtasen+lausahdus+halla-ahosta+jakaa+persuja.html

  Summa summarum, jos on sitä mieltä että Persuissa on faktioita ja hajoamisvaara, mitä on minun muistaakseni spekuloitu eri aikoina suurin piirtein kaikista puolueista, niin on osa mokueliitin oikean kansan vastaista propagandakamppanjaa.

 60. Loistoveto Osmolta. Kansanedustajia ei ihan joka päivä nää arvostelemassa mediaa vastustajiensa mustamaalaamisesta. Varsinkin kun kyseessä ei ole kuka tahansa kilpailija vaan Vihreiden arkkivihollinen itse pääperkele J. Halla-aho. Nostan hattua. Persujen integroiminen normaaliin poliittiseen toimintaan nimittäin on paljon parempi vaihtoehto kuin demonisointi ja eristäminen. Aivan samasta syystä kuin on kaikkien etu, että maahanmuuttajien integroimiseen käytetään euro jos toinenkin. Vaikka siitä tietyissä piireissä kitistäänkin.

 61. Pekka Taipale:

  Sen sijaan toistellaan toistelemasta päästyä tätä outoa kuviota, jossa ilmiselvä ilkeä sarkasmi otetaan mukamas tosissaan kun perussuomalaiset ovat mukamas jotain “äärioikeistoa”.

  Eikö kritiikin kärki pitäisi tällöin kohdistaa yhtä lailla Timo Soiniin ja persuihin, jotka potkivat Halla-ahon pihalle Kreikka-kirjoituksen vuoksi?

  Halla-ahon oma ura on pitkälti perustunut siihen, että tulkitaan toisinajattelijoiden tekstejä, tai muslimien pyhiä tekstejä, mahdollisimman tarkoitushakuisesti ja saivarrellen. Kuitenkin hänen tekstejään pitäisi sitten kaikkien tulkita erityisen ymmärtäväisesti, tajuta sarkasmiksi, ja niin edelleen. Edelleen lehdistö kopioi Kreikka-möläytyksen sanasta sanaan täsmälleen sellaisena kuin Halla-aho sen kirjoitti. Vain Halla-aho itse tietää mitä hän sillä oikeasti tarkoitti.

  Todettakoon lopuksi, että Kreikka-asiassa olen Halla-ahon kanssa oikeastaan melko lailla samaa mieltä – demokratiassa on vaikea viedä läpi lyhytnäköisen kansan tahdon vastaisia uudistuksia. Tarve olisi leikata esimerkiksi globaaleja CO2-päästöjä radikaalisti. Minne demokratia leviääkin, siellä päästöt näyttävät vain nousevan. Toinen esimerkki on vaikkapa eläkeiän nosto.

 62. Halla-Ahon juntta-ajatusta ei voi parhaimmallakaan tahdolla pitää onnistuneena. Puolustukseksi kuitenkin todettakoon, ettei Halla-Aho ole missään huonossa seurassa:

  Kirjassaan Rahan nousu – Maailman rahoitushistoria (Terra Gognita 2009, suom. Kimmo Pietiläinen, alkup. 2008) Harvardin yliopiston historian professori Niall Ferguson käsitteli Chilen 1973 sotilasvallankaappauksen ja ennen muuta Milton Friedemanin sotilashallitukselle antamien neuvojen siunauksellisia vaikutuksia, ensin maan taloudelle ja sitten demokratian palautumiselle. (ss. 186 – 192). Fergusonin kuvaus tapahtumien kulusta on hieman toista kuin mitä itse olen kuullut, mutta enpä voi väittää tuntevani asiaa mitenkään hyvin. Ferguson ei kiistänyt kaappauksen aiheuttamia ihmisuhreja.

 63. ”Joku, esim. Tuomas, voisi selittää hölmölle minulle miten Schengen-alueen laajentaminen Bulgariaan ja Romaniaan olisi lisännyt Suomeen suuntautuvaa kerjäläisvirtaa. Kun tuota päätöstä nyt keskustelupalstoilla niin kovin juhlitaan just tuon argumentin pohjalta.”

  Nyt niillä kerjäläisillä pitää käsittääkseni olla passit. Lisäksi vapaa liikkuvuus ei toteudu, koska nämä kaksi kokeilumaata eivät selvinneet kokeilusta Suomen ja Hollannin mukaan.

 64. Friedman oli Chilessä yksityisen säätiön vieraana. Kysymys oli kuinka saadaan surkea talous nousuuun. Pinochet ei ollut niin innostunut, koska Friedman korosti vapauden merkitystä. Kun myöhemmin talous oli edelleen kurjaa, Pinochet otti onkeensa ja keskusteli Friedmanin kanssa peräti 45 minuuttia. Tämä on se suuri rikos, josta poliittiset pyhiinvaeltajat valittavat. Siis olisi ollut parempi, että kaiken muun lisäksi chileläiset olisivat saaneet vielä kärsiä talouskurjuudesta . Kun Pinochetista päästiin eroon, seuraavat hallitukset jatkoivat chicagolaisten neuvojen kuuntelemista.
  Friedman ajoi aikoinaan Soininvaaran nykyään suosimaa ehdosusta kansalaispalkasta. Suurimpana saavutuksenaan hän piti asevelvollisuudesta luopumista. Kun kenraali Westmoreland valitti, ettei halua johtaa palkkasotureiden armeijaa, vastasi Friedman, että orjien armeijaa siis haluat johtaa.
  Friedman ei tosiaan olllut tankkilinjan miehiä vaan enempi vapauden kaihon kundeja. Hänen mukaansa onkin nimetty vapauden edistämisen palkinto, jonka ovat saanet mm. Hernado de Soto ja Mart Laar.

 65. Tämä on se suuri rikos, josta poliittiset pyhiinvaeltajat valittavat. Siis olisi ollut parempi, että kaiken muun lisäksi chileläiset olisivat saaneet vielä kärsiä talouskurjuudesta .

  Hauskaahan tässä on se, että talouden friedmanilaisesta vapauttamisesta seurasi Chilessä vähän ajan päästä valtava pankkikriisi – sen 80-luvun Suomestakin tutun perinteisen pankkikriisit laukaisevan mekanismin kautta. Ja kun kriisi oli saatu hoidettua, niin kuinka ollakaan, valtio oli joutunut ottamaan Chilen pankeista haltuunsa lähes täsmälleen yhtä suuren osuuden kuin mikä oli ollut tavoitteena Allenden toteutumatta jääneissä kaavailuissa sosialistiseksi Chileksi.

 66. Tämä on tietenkin sivussa Halla-ahosta ja tankeista. Mutta, kun tuli puheeksi. Chilessä oli vakava pankkikriisi 80-luvun alussa. Voi tietenkin väittää, että se oli chigacolaisten syytä. Kannattaa kuitenkin muistaa, että ei Pinochetin hallinto ihan sellaisenaan neuvoja totetuttanut. Eräs syy oli, että valuutta ei ollut vapaasti kelluvaa vaan kiinteään kurssiin määrätty. Tämän takia kannatti ottaa ulkomaillta lainaa, joka taas johti kiinteistö- ja asuntokuplaan. Ainoastaan 2 pankkia kansallistetiin (wall Street Journalin mukaan). Nekin myytiin takasin yksityisiksi. Osa pankeista hajotettiin ja myytiin. 3 pankin kohdalla tallettajat joutuivat menettämään 30% talletuksistaan. Muiden kohdalla valtio antoi rahaa ja takuita, jotka sittemmin maksettiin takaisin. Sopimukseen kuului, etteivät pankit maksa osinkoja ennen valtion tuen takasinmaksamista. Sopimukseen kuului myös, ettei valtio suoraan puutu pankkien toimintaan; tämäkin on ratkaiseva ero verrattuna ”oikeaan” sosialisointiin,. Pinochetin hallinto, joka ei ollut mikään markkinoiden vapauden esikuva (vaikkakin oli tässä suhteessa parannus edeltäjiinsä, Freihin ja Allendeen), otti entistä enemmän todesta markkinoiden vapauttamisen ja tätä ovat seuraajat jatkaneet.
  Friedmania pyydettin kertomaan ajatuksiaan myös sosialistisissa maissa. Aivan kuten Tauno Tiusasta käännettiin venäjäksi (ei tietenkään yleiseen jakeluun). Ne, joilla oli silmät päässä, näkivät, että käytössä ollut malli ei oikein toiminut. Toinen juttu, on se,että neuvoista ei otettu oppia.
  Kuten sanoin, tällä nyt ei ole kovin paljon tekemistä Halla-ahion ja tankkien kanssa. Sikäli vain, että vastoin kleiniaanista hölynpölyä Friedman ei ollut tankkilinjan miehiä.

 67. Ehkä voinemme todeta, että jotenkin valistunut sotilasdiktatuuri on pienempi paha kuin valistumaton sotilasdkiktatuuri, jollainen oli mm. Chilen naapurimaassa Argentiinassa.

 68. Aivan samasta syystä kuin on kaikkien etu, että maahanmuuttajien integroimiseen käytetään euro jos toinenkin. Vaikka siitä tietyissä piireissä kitistäänkin.

  Oleellista on tietysti se, tapahtuuko sitä integroitumista riittävässä määrin. Maahanmuuttajia voidaan olla ottamatta ja rahankäyttö lopettaa eli siis rajoittaa tappiot, jos näin ei oikeasti tapahdu.

  Perussuomalaisten kanssa tilanne on toinen ja integroitumista tarvitsevat lähinnä sekä valtavirtapoliitikot että se viidesosa kansasta, jonka he ovat onnistuneet vieraannuttamaan. Siinä missä valtavirta- ja perussuomalaiset poliitikot voidaan kyllä vaihtaa ilman suurempia ongelmia, tuota viidesosaa kansasta ei voida jättää huomioitta.
  Tämän luulisi heidät unohtaneen linjan kannattajienkin tajuavan.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Notify me of followup comments via e-mail. You can also subscribe without commenting.