Vihreät eivät neuvottelu 105-pohjasta

Vihreän liiton valtuuston ja eduskuntaryhmän yhteiskokous päätti, ettei puolue aloita neuvotteluja 105-pohjasta – siis vanhasta pohjasta kristillisille paikattuna. Päätös tuli äänin 23-16. Äänet jakautuivat niin, että eduskuntaryhmä kannatti neuvottelujen aloittamista äänin 8-1 ja valtuuskunta vastusti sitä äänin 22-8.

Pidin alun perin Kataisen ehdotusta tästä kapeapohjaisesta hallituksesta epätoivoisena uhkapelinä. Sen tiellä oli esimerkiksi se, että sekä Kepu että vihreät saivat samaisessa hallituspohjassa pahasti turpiinsa vaaleissa. Siksi molemmat olisivat olleet menossa neuvotteluihin revanssihengessä vaatien aiempaa enemmän – ja valitettavasti toisiaan vastaan. Vihreät olisivat vaatineet enemmän luonnonsuojelua ja Kepu vähemmän. Perusturvasta tosin olisi ollut helpompi sopia.

Nyt ovat vaihtoehdot aika vähissä. Jos kokoomus ei enää leiki demarien kanssa, vihreät eivät porvarien kanssa, RKP ei mene demarijohtoiseen hallitukseen ja persut edellyttävät lähes Suomen Eurooppa-politiikan täyskäännöstä, on aika hankala saada toimintakykyistä enemmistöhallitusta.

Ilman perussuomalaisia ei saa hallitusta kokoon enää mitenkään. Oikeastaan keskusta ja perussuomalaiset ovat varmimmat hallituspuolueet. Kysymys on siitä, täydennetäänkö tätä kokoomuksella vai demareilla. Todennäköisimmältä näyttää demareihin, kepuun ja perussuomalaisiin nojaava peruutuspeilihallitus.

Jos perussuomalaiset ovat hallituksessa joka ei kuitenkaan käännä koko Suomen Eurooppa-politiikkaa, pitäisikö oppositiopuolueiden tukea hallitusta sen ulkopuolelta Europppa-äänestyksissä? Enemmistöhallitus, joka tukeutuu oppositioon kuin vähemmistöhallitus?

Edelleen olen sitä mieltä, että oli anteeksiantamaton munaus ajaa sixpack-neuvottelut karille. En ollut kärpäsenä katossa seuraamassa kokoomuksen ja demarien kahdenvälisiä neuvotteluja, joten en tiedä, kumpien syytä epäonnistuminen enemmän oli, mutta molemmat hävisivät välirikossa. Vihreät yrittivät viikonlopun aikana pelastaa tätä pohjaa. Se ei onnistunut, mutta se kävi selville, että molemmissa puolueissa esiintyi ankaraa kritiikkiä puolueidensa neuvottelijoihin. Molemmat puolueet hävisivät. Jos kokoomus saa aikaan hallituksen Kepun ja perussuomalaisten kanssa, joutuu puolue menemään paljon pahemmalle mutkalle kuin olisi joutunut demarien kanssa. Sama koskee demareita.

Edelleen olen sitä mieltä, että tuohon pohjaan pitäisi palata. Jos henkilösuhteet ovat menneet pilalle, vaihdetaan henkilöitä.

Minä äänestin kokouksessa neuvottelujen puolesta. En siksi, että olisin hirveästi ihannoinut tätä pohjaa vaan koska jokin ratkaisu pitäisi löytää ja koska en todella halunnut olla myöntävaikuttamassa peruutuspeilihallituksen syntyyn.

 

66 vastausta artikkeliin “Vihreät eivät neuvottelu 105-pohjasta”

 1. Vihreiden kärkiporukka sai mielestäni selvän epäluottamuksen! Kuinka nyt menetellään, onko puheenjohtaja vaihtumassa?

 2. ”..pitäisikö oppositiopuolueiden tukea hallitusta sen ulkopuolelta Europppa-äänestyksissä?”

  Hahaha. Tämä olisi aivan mainiota, jos koalitiossa olisi KOK. Tahtoisin nähdä sen päivän kun SDP oppositiosta jakaa veronmaksajien rahaa saksalaisille pankeille. Eläköön se peruutuspeilihallitus!

 3. En ollut kärpäsenä katossa seuraamassa kokoomuksen ja demarien kahdenvälisiä neuvotteluja, joten en tiedä, kumpien syytä epäonnistuminen enemmän oli

  Tämä on aika paljon kertova tunnustus, ottaen huomioon, että aiemmissa kirjoituksissa kritisoit välirikosta lähes yksinomaan demareita.

 4. Vihreät teki viisaan ratkaisun – ihan tulevan kannatuksensa suhteen. Itsensä pahiten munannut peluri tässä on ollut Katainen. Osoittaa huonoa johtajuutta kiukutella ja antaa henkilökohtaisten inhojensa vaikuttaa neuvottelussa.
  Muut saavat kiukutella, mutta vetäjän pitää nähdä pitemmälle. Nyt kokoomus vasta kusessa on, kun neuvottelukaveriksi tulevat persut.

 5. En ole mikään ekonomisti – ja se varmasti näkyy, mutta jos/kun tässä pelastusoperaatiossa on pohjimmiltaan kyse isojen pankkien pelastamisesta, niin miksi sitä ei toteuteta siten, että velkokriisin takia talousvaikeuksiin joutuvat pankit eivät järjestäisi riittävän suurta osakeantia, missä EU maat lupaisivat ostaa sovittuun ja järkevään hintaan näitä osakkeita, jos ne eivät muuten mene kaupaksi (tai vaihtoehtoisesti suorittaa osakeannin sijaan vaikka suora sosialisointi, jos pankki on aivan toivottomassa tilassa)? Tällöin pankit eivät menisi nurin, mutta rahaa antavillekin jäisi jotain käteen ja omistamiaan pankkeja leväperäisesti hoitaneet entiset omistajat kärsisivät kukkarossaan osaltaan leväperäisyyden seuraukset.

  Toimimalla lainojen takaajana menetetään vain rahaa, saamatta mitään kovin suoraa vastineeksi. Lisäksi takaukset ja lisärahan lainaaminen ei tunnu poistavan mihinkään varsinaisia ongelmia, vaan lykkäävän ja mahdollisesti pahentavan ongelmia. Ja samalla tietenkin vievän vastuun leväperäisiltä lainoittajilta veronmaksajille.

 6. Itse uskon, ettei Katainen luovuta, vaikka Perussuomalaiset eivät hänen hallitukseensa lähdekään -jos nyt lähtevät mihinkään hallitukseen. Eli uskon välirikon paikkaantuvan ja sixpackin muodostavan hallituksen kuitenkin Kataisen johdolla.

  Ilman alvkorotuksia, toivon!

 7. Peruutuspeilihallitus? Eiköhän siellä vihreissä ole melkoinen määrä niitä ’peruutuspeilipoikia’. Ei teitä tarvita mihinkään.

  Soininvcaaraa kauhistuttaa ajatus siitä, että Halla-ahosta tulisi ministeri. Niin vaan kuitenkin saattaa käydä ja se olisi todella hienoa.

 8. Mikäli hallituspohja on SDP+PS+Kesk, niin se tulee ehdottomasti kruunata valitsemalla Paavo Väyrynen ministeriksi.

 9. Joskus sitä vain häviää kaikilla rintamilla. Voimia. Tom Waitsilla on huikea runo, jossa päähenkilö osaa ”walk spanish” (pitäisi kai suomentaa laimeasti ”kulkea pystypäin”) tappion hetkellä. Häviö ei ole häpeä. Eikä se ole myöskään pysyvä olotila.

 10. Leolle

  Varmasti ympäristöasioiden kannalta poisjäänti on tappio, tältä erää. Mutta kuinka suuri sellainen? Toisaalta nyt mitataan muiden puolueiden pintavihreyden syvyys.

  Lisäksi täytyy muistaa, että nyt kuitenkin puhutaan vain neljästä vuodesta. Ehkä on parempi nyt väistyä ja antaa muiden jatkaa varmasti hankalaa hallitustaivalta ja ottaa vastuu toiste. Jos nyt olisimme menneet hallitukseen hinnalla millä hyvänsä, olisi se saattanut myös tietää vihreille uutta tappiota seuraavissa vaaleissa ja sitä kautta meidän vaikuttamismahdollisuutemme olisivat saattaneet kuivua kokoon pitkäksi aikaa.

  Välillä vain on viisaampaa väistyä ja odottaa otollisempaa hetkeä kuin kiirehtiä hallitukseen jossa voisimme menettää kaikki.

 11. Eli Kokoomus + Keskusta + PS + RKP + KD. Onko tuo nyt sitten se ”äärioikeistohallitus”.

  Mieluummin ehkä kuitenkin tuo kuin AY-änkyrä protektionistinen vasemmistohallitus.

 12. Niklas Vainio kirjoitti: Hermiitti ei taida seurata politiikkaa kovinkaan aktiivisesti. Vihreillä on puheenjohtajavaali juuri meneillään. http://www.vihreat.fi/jasenaanestys

  Käsittääkseni puheenjohtaja Anni Sinnemäki haluaisi jatkaa vai olenko ihan väärässä?

  Politiikka seuraan harrastuksena vaan, joten en olekaan kaikesta kai perillä, enkä ikinä tule olemaankaan. 😉

 13. Entinen vihreiden äänestäjä

  ”En ole mikään ekonomisti – ja se varmasti näkyy, mutta jos/kun tässä pelastusoperaatiossa on pohjimmiltaan kyse isojen pankkien pelastamisesta, niin miksi sitä ei toteuteta siten, että velkokriisin takia talousvaikeuksiin joutuvat pankit eivät järjestäisi riittävän suurta osakeantia, missä EU maat lupaisivat ostaa sovittuun ja järkevään hintaan näitä osakkeita, jos ne eivät muuten mene kaupaksi (tai vaihtoehtoisesti suorittaa osakeannin sijaan vaikka suora sosialisointi, jos pankki on aivan toivottomassa tilassa)?”

  Näin on tehty Ruotsin ja USA:n pankkikriisien yhteydessä ja valtiot ovat jääneet lopulta monesti voitolle pankkikriiseissä. Muualla EU:ssa ja Suomessaa on kuitenkin niin suuri herraviha, että talousasioista eniten ymmärtävät eivät ole halunneet mennä eduskuntaan haukuttavaksi, vaan ovat tehneet oman osuutensa yhteiskuntien hyväksi yksityisellä puolella. Tähän asti yksityinen puoli on pohjoisessa hoidettu niin hyvin, että se on jaksanut vetää raskaan julkisen sektorin. Nyt kriisilasku on vaarassa kasvaa kestämättömän suureksi.

  Siksi pitäisi ottaa parhaita voimia hallitukseen ja jättää poliittiset pelit sivummalle parempia aikoja odottamaan. Innovaatio ja tiedeministeri pitäisi saada, huolehtimaan siitä, että asioiden mittakaavat pysyvät uudella hallituksella hanskassa.

 14. Oikeastaan toivon että tulee mahdollisimman taantumuksellinen hallitus. Pääseepähän seuraavissa vaaleissa äänestämään uudistusmielisten ja taantumuksellisten välillä.

  Nyt vain taisi mennä vaalilain uudistus hukkaan ja samalla viime kaudella sen eteen tehdyt kompromissit olivat turhia. Ilmeisesti punavihreät eivät ymmärrä ideologian sovittamista reaalimaailmaan. Toivottavasti muistat muistuttaa heille seuraavien vaalien aikaan montako paikkaa jää taas vihreiltä saamatta…

 15. Iloitsisit Osmo, että nyt päästään Kokoomuksesta. Se on tehnyt jo niin paljon tuhoa. PS ei lähde porvaririntamaan, vaikka nyt neuvottelisi kuinka. Jyrki ei taivu EU kannoissa niin paljon, eikä se voi antaa periksi veronkorotuksista rikkaillekaan, jota PS on ajanut. SDP antaa taas PS:lle periksi verotuksessa (oma linja niin sama) varallisuusvero takaisin tuloveronkorotuksia isotuloisille jne. SDP jäädyttää EU asiat; tuleviin tukiin on vaadittu vakuudet, joita nämä maat eivät pysty antamaan (tulkinnallista), Suomen ei tarvitse taata eikä lainata.

  Jotkut Vihreät poliitikot ovat pelanneet huonosti, koska ovat ajaneet puolueen paitsioon aina kun PS on hallituksessa. Millään muulla puolueella ei ole tällaisia älyttömiä rajoituksia. Eiköhän se riipu, mitä PS haluaa hallituksessa ajaa. Puolueen johto vaihtoon, se on epäonnistunut täysin.

  RKP menee varmasti pyydettäessä Jutan hallitukseen, jos vaan saa pitää kielensä pakollisena.

 16. Olen pohtinut täällä sitä, missä on kultainen keskitie puolueena ja ympäristön viimeisenä mohikaanina itsensä näkevän ympäristöjärjestön/lobbausblokin välillä. Hallitusneuvotteluihin olisi varmasti ollut hyvä mennä ympäristöasioiden edistämisen nimissä, ns. vaikuttamaan järjestelmän sisältä. Tämä argumentti tuntuu vahvalta erityisesti, kun ottaa huomioon, kuinka suhteettoman tärkeä asia ympäristömme on.

  Mutta puolueen on kai osattava myös äänestää jaloillaan ja jäädä pois hallituksesta, kun saavutettavat edut näyttävät jäävän liian vähäisiksi. Tämä siksi, ettei sen uskottavuus vesity. Se, ettei vihreät arvot nyt vaikuta vahvasti Suomen seuraavalla hallituskaudella, on puolueena, eikä poliittisena ympäristöjärjestönä, toimimisen hinta.

 17. Hermiitin mukaan vihreiden kärkiporukka sai epäluottamuslauseen. Ja tämä siis viitannee siihen, että ne vihreät kansanedustajat, jotka juuri saivat kymmeniltätuhansilta äänestäjiltä vahvat valtakirjat tulivat puolue-elimissä vaikuttavan pienen aktivistijoukon jyräämiksi.

 18. JP:

  Soininvcaaraa kauhistuttaa ajatus siitä, että Halla-ahosta tulisi ministeri. Niin vaan kuitenkin saattaa käydä ja se olisi todella hienoa.

  Joo, Vihreät ovat päälle kaatuvan valtiontalouden, massatyöttömyyden, ympäristöongelmien, orastavan eurooppalaisen ja potentiaalisesti globaalin rahoituskriisin, tuloerojen, vaalihäviön ja muiden pikkuongelmien ristipaineessa juuri viettäneet pari viikkoa säätytalolla ihan vaan siksi ettei Jussi Halla-ahosta tulisi ministeriä, ja näkemyserot tästä olivatkin vaiettu todellinen syy sekä kokoomuksen ja demareiden välirikon että Saksan ydinvoimapäätöksen takana.

  Voisiko Hommassa jakaa suhteellisuudentajunappeja vai onko sen puute joku jäsenyysehto?

 19. Käsittämätön on vihreiden kansanedustajien hinku hallitukseen. Tämä vaikuttaminen ympäristöasioihin tuntuu haetulta perusteelta kun miettii kulunutta kautta.

  Itse toivon monen muun lailla puhdasta porvarihallitusta. Neljän vuoden päästä ja jo tulevissa kunnallisvaaleissa punavihreä oppositio voi hyvinkin lunastaa tämän hetkellisen tappion hedelmät.

 20. Aika ison riskin vihreät ottivat jättäytymällä pois ja suorastaan pakottamalla maahan mahdollisimman ympäristövihamielisen hallituksen. Kun kepu ja persut voivat kilpailuttaa kokoomusta ja demareita, molemmat ovat valmiit myymään vaikka vihreiden isoäidin. Ei paljon auta, että neljän vuoden päästä yrittää takaisin. Vuotos on silloin jo rakennettu.

 21. Kyllä on ollut ilo lukea Osmo kirjoittamia kommenttej hallituksen muodostamisestaa. Vaikka en itseäni pidä vihreänä antaisin ääneni sinulle, jos olisin Hesan vaalipiirissä.

  PS ja keskusta samassa haliituksessa on pahinta mitä Suomalaisille yrittäjille ja tavallisille veronmaksajille voi tapahtua pitkällä aikajänteellä. Saa nähdä pitääkö ruveta harkitsemaan muuttoa Ruotsiin..

 22. JASa,

  Ennen vaaleja olisin voinut jopa äänestää Soininvaaraa, mutta vaalien jälkeen en missään nimessä olisi äänestänyt Soininvaaraa!

  Äänestin muuten demareita täällä Pirkanmaalla, jos se on jollekin epäselvä asia. Haluaisin äänestää Koijärven liikkeen kaltaisia vihreitä, mutta lähes kaikilla heikäläisten kaltaisilla on noussut keltainen neste kai päähän nyky-vihreissä.

 23. Äänestystulos osoittaa, että raha oli yksi ratkaisevista rooleista hallitukseen pyrkimisessä. Nimenomaan ne, kenellä oli mahdollisuus päästä ministeriksi äänestivät kyllä. Kansanedustajista vain yksi sanoi ei.

  Loogisesti ajatellen Vihreiden ei olisi kannattanut missään nimessä mennä siihen hallituspohjaan, joka heidät jo kavensi. Vai tekeekö KD sen paremmaksi?

  Itse kannatan useimpia vihreitä arvoja, mutta toiminta eduskunnassa ei ole antanut mahdollista äänestää. Kerran tunnustan äänestäneeni. Onneksi Arhinmäki on antanut vihervasemmistovaihtoehdon.

  SDP hävitti uskottavuutensa pitkäksi aikaa Lipposen johdolla. Vihreille on käymässä samoin. Onneksi kummassakin puolueessa on ihmisiä, jotka tekevät työtä saadakseen puolueen kunnioittamaan muutakin kuin EK:n ja finanssipuolen oppeja.

  1. Äänestystulos osoittaa, että raha oli yksi ratkaisevista rooleista hallitukseen pyrkimisessä. Nimenomaan ne, kenellä oli mahdollisuus päästä ministeriksi äänestivät kyllä. Kansanedustajista vain yksi sanoi ei.

   Voi herranen aika. Voiko argumentoinnissa mennä vielä alemmas? Kukaan, joka on kiinnostunut helposta rahasta, ei varmasti lähde politiikkaan.

 24. En tiedä oliko Vesa Laineen viittaus Waitsin Walking spanish -lauluun (levyltä Rain Dogs) ironiaa vai mitä, mutta pelkäänpä että se oli joka tapauksessa osuva. Termi ei nimittäin viittaa pystypäin kulkemiseen, vaan aikoinaan merirosvojen tarjoamaan avustettuun tepasteluun lankkua pitkin mereen – nykyään samanlaisen kyydin voi saada portsarilta ravintolassa. Ei pidä unohtaa, että Vihreät eivät lähteneet hallituksesta pystypäin, vaan äänestäjät lähettivät puolueen niska-pers-otteella kohti oppositiota. Puolueelle oli tarjolla edes jonkinlaista vaikutusvaltaa vain KOK-SDP-PS-KEPU-peliasetelman vuoksi.

 25. Ode, kun sä tunnut tilastollisesti olevan häviävällä puolella kun Vihreät päättää hallituksesta lähdöstä tai sinne menosta, niin kannattaisiko seuraavalla kerralla kokeilla käänteispsykologiaa? 🙂

  Ei siitä oikeasti olisi mitään kuitenkin tullut.

 26. Soini sanoi olevansa iloinen, kun vihreät jäivät pois. Mistä hänen kategorinen kantansa johtuu. Jäsnetenvälisistä vai mistä?

 27. Olisi voinut valtuuskuntakin odottaa sen verran että tämän uuden kierroksen kortit olisi saatu edes pöydälle. Nyt jäi katsomatta mitä olisi voinut saada lypsettyä ja vasta sitten heittää kortit menemään, jos niillä ei olisi voinut voittaa mitään.

  Toivottavasti tämä päätös oli harkittu, eikä vain nenän nyrpistys niille, joista ei tykkää. Aika riskillä pelataan, jos lasketaan sen varaan että puolueen koko ja uskottavuus kasvaisi vasemmisto-oppositiossa.

  Fortumissa ja Kemijoki Oy:ssä ainakin myhäillään ja poliittisille vastustajillekin avattiin ovet hallitukseen ilman tappelua. Voi tulla korkea hinta siitä, että vasemmistokimppa tuntui mutustellen paremmalta. Toki kaikki voi mennä taas uusiksi, mutta tuskinpa vihreitä enää kutsutaan mihinkääm viritelmiin ellei sixpack palaa kuolleista.

  Ainakin nyt uudella puheenjohtajalla on näyttämisen paikka, jottei jää Eeron ja Paavon jalkoihin. Oppositiossa voi saavuttaa enää näkyvyyttä mediassa ja sukankudontapolitiikalla sitä ei nykymediassa saa.

 28. Hyvä Entinen, pelkästään Suomen Pankilla on EKP:n kautta vajaan 20 miljardin euron saatavat käytännössä euromaiden keskuspankeilta Välimereltä sekä Atlantin keskellä oleva vihreältä saarelta. Näillä keskuspankeilla on taas saatavia omien maidensa pankeilta, joidenka vakuutena on niiden samaisten valtioiden velkakirjoja. Siis sen valtion joka omistaa ko. keskuspankin. Jos se valtio menee velkajärjestelyyn niin noiden vakuusarvo just hävisi. Ja ne Suomen pankin saatavat on sitten suomalaisten pankkien sinne tallettamia rahoja.

  EKP:n Smaghi summasi yleisimmin näin:

  People think that restructuring is a way to make the private sector pay and avoid taxpayers compensating them. But in the event of a restructuring, taxpayers of the other euro area countries will pay.

  Että hallitusneuvotteluissa voi valita mitä kautta haluaa maksaa.

  Lähteet (FT vaatii rekisteröitymisen):

  Transcript: Lorenzo Bini Smaghi
  http://www.ft.com/intl/cms/s/0/91f52140-89e2-11e0-beff-00144feab49a.html#axzz1NpJKSjvq

  Martin Wolf, Intolerable Choices for Eurozone, http://www.ft.com/intl/cms/s/0/1a61825a-8bb7-11e0-a725-00144feab49a.html#axzz1OUxwtDwy

 29. Edelleen olen sitä mieltä, että tuohon pohjaan pitäisi palata. Jos henkilösuhteet ovat menneet pilalle, vaihdetaan henkilöitä.

  Näin voisi hyvin ajatella toimittavan missä tahansa muualla, mutta ei politiikassa – politiikkoja kun tuntuu lähes pääsääntöisesti luonnehtivan vallanhimolla kyllästetty narsismi, jolle alistettuna ”yhteinen/yleinen etu” ei enää paljoa merkitse. Näin äänestäjän ja kansalaisen näkökulmasta käsin on ollut lähes irvokasta, miten vahvasti viime viikkojen tapahtumia on kuvastanut puolueiden välinen JA sisäinen valtataistelu. Tokihan puolueet hallitusneuvotteluissa vääntävät asioista, ja sen myötä vallasta, mutta kovasti tuntuu siltä, että itse substanssi sinänsä ei ole ollut olennaisinta, vaan se, että päästäisiin julistamaan tiettyjen kentälle sopivien näkemysten voittoa. Tätähän nuo aiemmat postauksesikin ovat antaneet ymmärtää – ratkaisujen todellisilla implikaatioilla ei niinkään ole ollut väliä, vaan sillä miten sopivien otsakkeiden nimissä ”ohjelmavoittoja” olisi saavutettu – tai jätetty saavuttamatta. Median mukaan joillakin demareilla meni ilmeisesti tässä kiihkossa vähän överiksi…

 30. Vihreät lähtivät pois hallitusneuvotteluista, täysin itsekkäin perustein. Ei edes yritetty neuvotella, ilmoitettiin vain että ei Kokoomuksen ja Keskustan kanssa hallitukseen. Viljellään ”porvari” -sanaa, mutta ollaan itsekin täysi porvaripuolue nykyään. Olevinaan ollaan vasemmalla, mutta kuitenkin käytännössä ollaan niin porvaria kuin kokoomus konsanaan.

 31. tpyyluoma:
  ”Voisiko Hommassa jakaa suhteellisuudentajunappeja vai onko sen puute joku jäsenyysehto?”

  No, on kai se nyt sentään ainakin anteeksiannettava virhe, jos joku on ”vihreät on perussuomalaisten vastavoima” -julistukset erehtynyt ottamaan vakavissaan..?

  ”Joo, Vihreät ovat päälle kaatuvan valtiontalouden, massatyöttömyyden, ympäristöongelmien, orastavan eurooppalaisen ja potentiaalisesti globaalin rahoituskriisin, tuloerojen, vaalihäviön ja muiden pikkuongelmien ristipaineessa juuri viettäneet pari viikkoa säätytalolla ihan vaan siksi ettei Jussi Halla-ahosta tulisi ministeriä,”

  Kukaan ei tosin noin edes väittänyt (Tekninen termi taitaa olla ”olkiukko”. Halla-ahon nimellä on ikävä taipumus laskea muuten erittäin fiksujenkin ihmisten argumentaation tasoa dekadilla), mutta jos tarkastelua laajennetaan Soininvaarasta laajemmin Vihreisiin, niin varmaan monelta muultakin on jäänyt huomaamatta – vielä toistaiseksi hallituksessa istuvan puolueen – huoli ja toimet esimerkiksi valtiontalouden, massatyöttömyyden, (”orastavan”?!) rahoituskriisin suhteen – tai jonkin sortin johdonmukaisuus ympäristökysymysten suhteen. (mutta tästähän oli jo muutama ketju…)

 32. Pasille: Ei ollut ironiaa. Kiitos oikaisusta ja uskon sinun olevan oikeassa, mutta tulkitsen yhä tuon runon kuvana siitä, miten äärimmäisenkin tappion hetkellä voi säilyttää arvokkuutensa.

 33. Hallitusneuvotteluista poisjättäytyminen oli mielestäni paha virhe vihreiltä. Jos hallituksessa on kepu, perussuomalaiset ja kokoomuksen vanhollinen siipi, kristilliset ja RKP:n maajussisiipi, niin lopputuloksena on kaupunkirakenteiden hajaantuminen ja ABC-huoltamoiden, hypermarkettien ja halvan pensan ja tiisselin Suomi.

 34. Mitä enemmän lukee Euroopan tapahtumista, taloudesta ja esim. Euroopan pysyvästä vakausmekanismista, sitä enemmän haluan vastustaa kaikkea mitä Euroopan johtoeliitti ja Katainen ajavat.

  Jo pitkään on tuntunut että yritetään ajaa kaikenlaista läpi kiireeseen ja kriisiin vedoten, ilman että kansalle annetaan tilaisuutta perehtyä asioihin. Saati että edes selitettäisiin asioita kansalle.

  Vaikka Vihreitä äänestin (jota jo kadun) niin tässä tilanteessa haluaisin että Persut nousevat hallitukseen ja vetävät EU-käsijarrusta. Jos ei ole enää selvillä tilanteesta, tulee pysähtyä tarkkailemaan.

 35. Parlamentarismin idea on, että puolueet pyrkivät hallitukseen. Vihreiden valtuustolle lienee tässä vielä opettelun paikka. Mitään omia tavoitteita ei juurikaan edistetä oppositiosta.

  Vihreiden politiikan suunta on edelleen murroskohdassa, puheenjohtajavaali on yksi suuntaviitta.

  Vasemmisto-vihreille ei liene vielä selvinnyt demareiden vihamielisyys ja Vasemmistoliiton pelaaminen kaksilla korteilla. Eivät ne porukat ole kiinnostuneet kuin ay-eliitin aseman kohentamisesta, ei siellä ympäristö eikä Suomen teollinen tulevaisuus paljoa paina eikä ihan oieka köyhien asman parantaminen.

  Neljä vuotta Urpilaisen peruutuspeilihallitusta, ulkoministeri Kiviniemen ja kauppa- ja teollisusuministeri Soinin kanssa kertoo kantapäänkautta millaista on oikeasti karu meininki. Siinä demarien naisosastolta ei paljoa kysytä.

  Sääli ja surkeuksien surkeus. Tässä oli jo vähän toivoa, mutta…

 36. TL:

  Mitä enemmän lukee Euroopan tapahtumista, taloudesta ja esim. Euroopan pysyvästä vakausmekanismista, sitä enemmän haluan vastustaa kaikkea mitä Euroopan johtoeliitti ja Katainen ajavat.

  Jotta se vastustaminen olisi tehokasta niin pitäisi olla tarjota jotain tilalle. Yleisemmin ottaen, EU:n vaihtoehto on se että jokaikisestä kansainvälisestä asiasta (ml. rahapolitiikka) käydään erillisneuvottelut enemmän tai vähemmän hämärissä järjestöissä, eikä se että mitään tarvetta sopia asioista ei ole.

  Yksi semmoinen suomalaissaksalainen putkivisio on se kuuluisa kansainvälinen kilpailukyky. Eli esim. palkkamalttia jolla haetaan muihin maihin kustannusetua mikä johtaa vaihtotaseen ylijäämään. Se että meillä on krooninen ylijäämä vaan tarkoittaa määritelmällisesti sitä että jossain muualla on krooninen alijäämä, ja tuo johtaa väistämättä velkaantumiseen ko. maassa, jonka jälkeen voidaankin jeesustella että kun ne on ollut niin vastuuttomia ja sen takia meidän vientiteollisuus on kriisissä, että kyllä on epäreilua.

  Globaalisesti ajatellen ihan sama asia kuin että kannattaisi kilpadevalvaatioita.

 37. Vihreiden vapaaehtoinen asemoituminen oppositioon on minusta täysin vastoin (minkä tahansa) puolueen olemassaolon tarkoitusta.

  Kun hallitus päättää lähes kaikesta, niin mikään yksittäinen asia ei voi olla niin merkityksellinen, että äänestäjiä kohtaan on perusteltua jäädä vapaaehtoisesti oppositioon vastustamaan kaikkea.

  Äänestäjät ovat antaneet äänensä puolueille, jotta he vaikuttaisivat asioihin. Vaikuttaminen tapahtuu ensisijaisesti hallituksesta. On täysin käsittämätöntä pytää mandaattia ja sitten vapaaehtoisesti päättää olla vaikuttamatta.

 38. ”Kukaan, joka on kiinnostunut helposta rahasta, ei varmasti lähde politiikkaan.”

  Kaikki lähtevät politiikkaan ideologisista syistä parantamaan maata, maailmaa tai joidenkin oloja. Se on totta. Kuitenkin siinä vaiheessa, kun on käyty kallis vaalikampanja ja on ostettu lainalla kallis asunto niin rahalla on merkitys.

  Toinen tekijä on koukuttuminen. Vallankäyttö ja valtapeli koukuttaa (ihan niin kuin Civilization, jota pelaat). Siitä on vaikea luopua. Etsii asioita, jotka antaisivat pienenkin perustelun jatkaa. Myönnän että pelkän ”raha” sanan käyttö oli provokatiivista ja yksinkertaistavaa.

  Vihreille on parempi mennä oppositioon, ellei pääse hallitukseen, joka poistaa rankalla kädellä eriarvoisuutta. Kokoomus ei sellaiseen ikinä lähde; kaikkien sen rahoittajien mielipiteet (mm. Wahlroos, EK, finanssisektori)ovat vastakkaisia. Sikäli kiima Kok kanssa on arveluttavaa.

  Tuomiojan ja Arhinmäen kanssa saisi esim. paljon hyvää aikaan. Historia osoittaa, että köyhä Suomi on rikastunut lihavan julkisen talouden ansiosta. Nyt peruspilareista on karsittu (koulutus, ssiaali ja terveys) työllistämisessä epäonnistuttu. PS, Vas, Sdp voisi vahtia, että rehelliset suomalaset saavat työtä laittomien työntekijöiden sijaan. Helppoa olisi lisätä rakennuspuolelle satoja tarkastajia ja niin kovat sanktiot vilppifirmoille, että ne käytännössä kansallistettaisiin huijauksen toistuttua.

 39. tpyyluoma:

  Jotta se vastustaminen olisi tehokasta niin pitäisi olla tarjota jotain tilalle.

  Minä näen edessä enää vain kärjistyviä kriisejä ja rytinää. Ehkä välimeren maat irtautuvat Eurosta, tai Suomi irtaantuu Eurosta? Miten olisi kaksi valuuttaa, Etelä-Euro ja tiukemman talouskurin Pohjois-Euro?

  Haluaisin että Suomi laittaa lopulta stopin lainatakauksille ja vakausmekanismeille.

  En usko että nykyinen tukisekoilu jatkuu enää kovin pitkään. Berlusconin väistyttyä voi paljastua kaikenlaisia ”yllättäviä” luurankoja Italiasta. Saksan perus-äänestäjät voivat yllättää. Tai useampikin Välimeren alueen sisällissota voi muuttaa näkökantoja asioihin.

  Liian moni asia haisee aivan liikaa. Haluan että Suomi pysyy niistä erossa. Esimerkiksi Islannin perustalous pyörii jo ihan hyvin vaikka pankit päästettiin kaatumaan jättivelkoineen. Ja Islannin Vihreän Vasemmiston puheenjohtaja vastustaa Euroopan Unionia:
  http://www.grapevine.is/Home/ReadArticle/Finance-Minister-Iceland-Better-Off-Without-European-Union

 40. @JP: Halla-aho on ymmärtääkseni ilmoittanut, ettei halua ministeriksi. Hallintovaliokunnan puheenjohtajan paikka riittää hänelle.

  @Tuomas: Perussuomalaiset on se toinen puolue, jolla on ”älytön rajoitus”. PS ei suostu hallitukseen, jossa Vihreät olisivat mukana.

  Ei tämä uusinkaan hallituspohja ole vielä kirkossa kuulutettu. Kokoomus ja SDP ovat lehtijuttujen perusteella taas lähentymässä toisiaan. 6-packin paluu? Ehkä sittenkin…

 41. tpyyluoma
  Se että meillä on krooninen ylijäämä vaan tarkoittaa määritelmällisesti sitä että jossain muualla on krooninen alijäämä, ja tuo johtaa väistämättä velkaantumiseen ko. maassa, jonka jälkeen voidaankin jeesustella että kun ne on ollut niin vastuuttomia ja sen takia meidän vientiteollisuus on kriisissä, että kyllä on epäreilua.

  No tietenkin joillakin mailla on krooninen alijäämä kun niiden maiden hallitukset imuroivat lainarahaa kansainvälisiltä markkinoilta ja jakavat kansalaisilleen, että nämä voisivat jatkaa ulkomaalaisten hyödykkeiden kuluttamista!

  Jos valtio velkaantuu ulkomaille, siitä seuraa kyllä lähes väistämättä vaihtotaseen vaje. Vai meinaatko että joku Kreikan kaltainen valtio vain imuroi lainarahaa kotimarkkinoiden polttoaineeksi, eikä niitä lisärahoja koskaan käytetä tuonnin maksamiseen?

 42. Hallitus muodostuu 112-pohjalle eli sixpack – vasurit. Enemmistöhallitus edellyttää kahden puolueen hallitusyhteistyötä kolmen suurimman puolueen joukosta ja PS on automaattisesti ulkona EU-kantansa takia. Kokoomus ja demarit löytävät suht helpposti yhteisen sävelen nyt, kun suurimmat neuvottelupaineet ovat purkautuneet. PS on selkeästi oppositiopuolue ja tarjoaakin hallitukselle hyvän vastavoiman ainakin EU-kysymyksissä.

 43. ”Katainen näyttää sanoneen, ettei mikään hallituspohja ole kaatunut…
  Voisiko järki sittenkin voittaa tunteet?”

  Ehtona taitaa olla, että Heinäluoma ja muut änkyrät vaihdetaan neuvottelutaitoisiin henkilöihin. Heinäluoma näyttää olevan SDP:n Väyrynen jonka politikonti polttaa siltoja enemmän kuin muut kerkeää rakentaa.

 44. Katainen näyttää sanoneen, ettei mikään hallituspohja ole kaatunut…
  Voisiko järki sittenkin voittaa tunteet?

  Toiveajattelua, luulen. Katainen toki on epätoivoinen, mutta vaikea nähdä, kuinka SDP suostuisi palaamaan si.. fivepackiin ilman tukipuoluettaan vasemmistoliittoa.

  Urpilaisen vihjaus SDP:n eurokannan kääntymisestä oppositiossa oli selvästi suunnattu vaikeuttamaan sellaista Kok+Kesk+PS hallituksen muodostumista, jossa PS saisi äänestää erivapaudella Ei. Tuollainen piiloteltu uhkailu ei viittaisi kovin suureen sovinnonhakuisuuteen.

  Eli kunhan järki ja moraali voittavat, niin SDP+PS+Kesk.

 45. syltty, se pointti on se että jos jollain maalla on vaihtotaseen ylijäämä niin ihan kirjanpidollisena väistämättömyytenä jossain muualla on alijäämä kun meillä ei ole toista maapalloa mihin voisi harjoittaa vientiä. Keynesillä oli tuohon aikoinaan ratkaisu, eli rahasto johon maksetaan jos on ylijäämää ja toisinpäin eli käytännössä valtioilla on insentiivi pitää kauppansa tasapainossa, kts.
  http://en.wikipedia.org/wiki/International_Clearing_Union

  TL:

  Minä näen edessä enää vain kärjistyviä kriisejä ja rytinää. Ehkä välimeren maat irtautuvat Eurosta, tai Suomi irtaantuu Eurosta? Miten olisi kaksi valuuttaa, Etelä-Euro ja tiukemman talouskurin Pohjois-Euro?

  Kai noinkin voi tehdä ja voi siinä ehkä noin käydäkin, mutta tuo ei ole todellakaan mitenkään kivuton vaihtoehto kellekään. Esimerkiksi noiden kansallisten keskuspankkien saatavat, mikä niiden arvo on siinä eteläeurossa.

  Liian moni asia haisee aivan liikaa. Haluan että Suomi pysyy niistä erossa.

  Saahan sitä haluta. Me vaan ollaan jo mukana useaa eri kautta.

  Miten muuten se että Suomikin rahoittaa noita ja vaikka mitä muita talousvaikeuksiin joutuneita maita IMF:n kautta ei herätä mitään intohimoja?

 46. Ehkä Katainen käytti persuja ja kepua pelkästään sähköjäniksenä demareiden suuntaan.

 47. ”Olen ollut hallituksessa demarien ja vasurien kanssa. Käsityksni heistä ei ole yhtä romanttinen.”

  Sateenkaarihallituksen aikana kaukana romanttisuudesta. En tiedä mikä taho SDP:n sisällä saa määräävimmän roolin. Joka tapauksessa, mikäli demarit ei muuta linjaa vasemmalle, se tikistyy entisestään. Itse pidän Tuomiojaa parhaimpana vaihtoehtona eriarvoistumiskehitystä ajatellen; Sdp:n kenttä pitää myös, vaikka Jutta ajettiin johtoon 13% kannatuksella. Väännöstä Kokoomuksen kanssa voidaan olettaa, että ainakaan oikeistoon päin ei olla enää niin kallellaan.

  PS:lla ja Vihreillä on yhteisiäkin asioita. Jos vahvaa kritiikkiä heitetään, niin yhteistyö on aina vaikeampaa. Samassa hallituksessa voi olla, jos ei päätetä arvopohjaisista asioista vaan keskitytään verotukseen, harmaaseen talouteen ja työllistämiseen. Musta PS:n on oltava hallituksessa näyttämässä, mihin pystyy. Jos ne pelataan ulos, niin kuntavaali menee protestoidessa eikä voida keskittyä faktoihin.

 48. Olen samaa mieltä, ”että tuohon pohjaan pitäisi palata. Jos henkilösuhteet ovat menneet pilalle, vaihdetaan henkilöitä.” Myös monet tavalliset kansalaiset sanovat samaa: mihin tahansa neuvottelut kariutuivatkin, nyt on aika pelastaa sixpack-hallitus, koska muut vaihtoehdot ovat paljon huonompia.

  Turha väittää, että kyseessä olisi häviäjien hallitus, jos hallituksella on enemmistö eduskunnassa.

 49. SDP ja Kokoomus… noh, miksipä ei. Lähempänä se on kuin että perussuomalaiset kehtaavat joustaa yhdessäkään asiassa etteivät menetä ”suoraselkäisyysmainetta”=en tee mitään niin en ole mistään vastuussa mutta voin syyttää kaikkia muita tekemättä itse mitään.

  Keskustan kuoliniskua (=taantuminen 10-14% puolueeksi persujen syödessä loputkin keskustasta molempien ollessa oppositiossa) tuo tietäisi ja perussuomalaisten vahvistumista. Ehkä tuo keskustan alamäki kävisi vihreille mutta tuskin perussuomalaisten jatkuva nousu. Tosin ps voivat vahvistua hallituksessakin jos pelaavat kortit oikein eli muutama suosittu päätös ja lopuissa muiden syyttäminen perinteisesti ovat sitten omaa hallitusta tai oppositiota…. eri asia toki kokonaan miten SDP tai sen puoleen Kokoomus kumpikaan saisi Perussuomalaisia hallitukseen EU-asioiden(kin) takia.

  PS suosio muuten vain jatkuu heidän nettiaktiiviensa suurella panostuksella (kehitelkää itsellenne vastaavia nettiaktiiveja tai olkaa jatkossakin häviäjiä) ja taktiikka
  – EI-EU + EI-pakkoruotsi + EI-maahanmuuttajat/homot/erilaiset
  … toimii mainiosti ja yhä kiihtyvällä tavalla.
  Tuohon voisi kiilaa lyödä lähinnä muissa kysymyksissä asennoitumalla vastaan ja pakkoruotsin kohdalla asettua samalle kannalle tarjoten vaihtoehtoa (ei maksa luontoarvoja ja toisi etenkin nuorempaa porukkaa enemmänkin mukaan ja loppupeleissä asia menee joka tapauksessa näin pitkässä juoksussa esim. Kokoomuksessakin reilu puolet on samalla kannalla eikä kukaan uskaltaisi tässä järjestää kansanäänestystä koska tulos voidaan arvata… nerokas veto taas perussuomalaisilta ja muut ovat jähmettyneitä).

  Mitä nyt muuten tulee hallitustunnusteluihin niin……..
  Ihmiset ovat idioottimaisesti hirttäytyneet ”kynnyskysymyksiin”… ja väitteet/haukut selkärankaisuudesta ja selkärangattomuudesta tuhoavat loputkin mahdollisuudet monin osin. Tai ehkei se ole idioottimaisuutta, vaan mediapeliä kuten uskon. Ei tuolla supertyhmiä ihmisiä kai paljon ole, mutta sitäkin enemmän taktikkoja. Joka tapauksessa Suomen kannalta huono asia.

  ”Jos minä joustan tässä niin sinä joustat tuossa” (ja tarvittaessa taiteillaan säännöt että voi äänestää jossain yksittäisessä asiassa erikseen jos on oikein kipeä kysymys)….
  …mikä tuossa on noin vaikeaa?

 50. Ajatus: Heinäluoma, strategina, pelasi peliä jossa Urpilaisesta tulee seuraava hallitustunnustelija Kataisen epäonnistuttua.

  Payoff: SDP pääministeripuolueeksi ja samalla päästää uhasta, että ulkopolitiikka on parin vuoden kuluttua puhtaasti Kokoomuksen käsissä.

  MUTTA toivottavasti järki palaa, että Persujen kanssa hallitukseen on kova tie SDP:llekin.

  Muuta: Kepun täytyy tajuta, että heidän pitää olla eri porukassa kuin Persujen onnistuakseen seuraavissa vaaleissa. Muistetaan, että maakunnissa persuja äänestivät juuri entiset Kepun äänestäjät. Yhteinen oppositio on hyvin hankala tilanne Kepulle, Kepu tekee työt ja Persut keräävät irtopisteet mediassa. Tämän vuoksi kulissien takana hinku hallitukseen pitäisi olla suuri, vaikka julkisesti onkin erehdytty julistautumaan oppositiopuolueeksi ja nyt pidetään korkeita vaatimuksia mukaanmenosta.

 51. Matti: ”Kepun täytyy tajuta, että heidän pitää olla eri porukassa kuin Persujen onnistuakseen seuraavissa vaaleissa.”

  Hölynpölyä. PS+Kesk hallituksessa on Keskustan 2015 kannatuksen kannalta paljon parempi lähtökohta kuin Kesk hallituksessa ja PS kasvamassa oppositiossa tulevan hyvin vaikeiden päätösten nelivuotiskauden ajan.

  PS+Kesk hallituksessa lienee Keskustalle myös parempi vaihtoehto kuin molemmat oppositiossa, koska oppositiorooli luontuu PS:lle paljon paremmin. Molemmat hallituksessa panostaisivat hallitusenemmistöllään tosissaan aluepolitiikkaan, ja tämän myötä perinteiset Keskustan äänestäjät saisivat todennäköisesti nyt menettämäänsä uskoa takaisin politiikkaan. Eli tämä molempien hallitustaival tässä välissä voisi olla jopa Keskustan paras useamman vaalikauden vaihtoehto.

  Lisäksi, jos Suomen sosiaalista kahtiajakautumista suurten kaupunkien ja muun maan välillä ei haluta lisätä, on SDP+PS+Kesk toivottavin vaihtoehto. Kaksi aluepolitiikka-puoluetta, ja SDP:kin puoliksi sitä verrattaessa aika puhtaisiin kaupunki-puolueisiin Kokoomukseen ja vihreisiin, jotka löytäisivät itsensä oppositiosta.

 52. Kokoomuksen ja Kataisen asema on nyt todella heikko. Joutuvat tekemään jonkinlaisen sopimuksen Soinin kanssa tai palaamaan takaisin sixpackiin ja nielemään demarien ehdot sellaisenaan. Kolmas vaihtoehto on luovuttaa, mikä merkitsee Kataisen uran päätepistettä.

 53. Tuomas on IMO oikeassa. SDP:n on löydettävä oma linja, mikä se sitten onkin. Nyt muka unohdetaan SDP:n ongelmat ja kaikki ne vuosia jatkuneet puheet miten sosiaalidemokratia on kadottanut identiteetinsä, kun yritetään manipuloida PS ulos hallituksesta. Toivottavasti SDP ei ole tarpeeksi tyhmä six packiin Kokoomuksen ehdoilla.

 54. Ihmettelen täällä, miten paljon tukea entiseen hallituspohjaan meno on saanut tukea. Itse olen tyytyväinen valtuuskunnan äänetykseen, en kovinkaan eduskuntaryhmän kantaan.

  Entinen hallitus (nyt mahdollisesti KD:lla täydennettynä) oli vihreille myrkkyä. Tuolla hallituksella jatkaminen olisi ollut koko puolueelle valtava riski (hyvilläkin lypsyillä), sitä paitsi enemmistö ilman Kristillisiä olisi jäänyt luvattoman pieneksi. Nyt muut persuttomat vaihtoehdot ovat edelleen avoinna.

  Itse ihmettelen isojen puolueiden mahdollista luottoa Persuihin, onhan Soini osoittanut, että se on valmis pelaamaan kovilla ja ottamaan isoja riskejä. Miksipä se ei lähtisi hallitukseen vaan näön vuoksi ja irrottautuisi siitä sopivassa saumassa, syöden kepun äänet konkurssin partaalla jo valmiiksi olevalta puolueelta ja sitten kun oma vaalikassa alkaa olla mukavasti pullollaan.

 55. PS ei suostu Vihreiden kanssa hallitukseen, mutta vihreät eivät suostu hallitukseen Kokoomuksen, keskustan tai Perussuomalaisten kanssa.

 56. Kun täällä nyt mietitään erilaisia hallituspohjia, niin piti oikein kysyä kombinatoriikan mielipidettä.

  Laitoin seuraavat ehdot:

  1. hallituksella pitää olla vähintään 105 ääntä
  2. PS ja Vihr eivät ole samassa hallituksessa
  3. RKP ei voi olla vaa’ankieli PS-hallituksessa
  4. Kokoomus ja SDP eivät mahdu samaan
  5. Keskusta ei ole hallituksessa, jos PS on oppositiossa
  6. Vasemmistoliitto ei tule Kok-vetoiseen hallitukseen

  Nämä ehdot täyttäviä hallituksia on 13 kpl. Niissä ei kuitenkaan ole kovin monta pohjaa:

  1. sdp+ps+kesk(+vl+rkp+kd), 116-146 paikkaa
  2. kok+ps+kesk(+rkp+kd), 118-134 paikkaa
  3. sdp+ps+vl+rkp+kd, 111 paikkaa

  Olettaisin, että kaikilla puoluetoimistoilla on osattu tehdä tämä sama matematiikka. Ehdot 1, 4 ja 5 sanelevat sen, että PS on otettava hallitukseen.

  Koska tämä on politiikkaa eikä matematiikkaa, niin noita ehtoja pitänee tarkastella kriittisesti. Ehdot 1-3 lienevät aika tiukassa (enemmistöhallitus, PS vs. Vihr, PS vs. RKP).

  Jos ehto 4 häviää, niin sitten mahdollistuu Kataisen hätänumero.

  Jos ehto 5 häviää, niin sitten mahdollistuu Kataisen 105 sekä punamulta muotoa sdp+kesk+vl+vihr+rkp+kd, jossa kolmesta viimeisestä voi yhden jättää pois.

  Jos ehto 6 häviää, niin sitten mahdollistuu kok+ps+vl+rkp+kd.

  Näin sanoo matematiikka. Varovainen poliittinen analyysi näkee seuraavaa eri tahojen kannalta:

  Kokoomuksen kannalta tilanne on selvä. Joko niellään PS:n Eurooppa-asenne ja maalaishallitus (kok+ps+kesk) tai sitten demarit pitää saada takaisin leikkimään, koska vihreät ampuivat epätoivoisen 105:n alas. Panostus lienee demarien suuntaan.

  Demarien kannalta tilanne on melkein yhtä selvä. Hallitukseen pääsee leikkimällä kokkarien kanssa. Jos se ei maistu, voi toivoa maalaisporoporvariston (kok+ps+kesk) todennäköistä kaatumista. Sitten on pakko tehdä hallitus persujen kanssa tilanteessa, jossa persuilla ei ole samanlaista pakkoa.

  Ehdon 5 raaputtaminen (kepun saaminen mukaan ilman persuja) tuo demareille punamullan mahdollisuuden, joten siihen suuntaan lienee paljonkin liikennettä.

  Jos sitten demarit toteavat asian mahdottomaksi, Soini saa mahdottoman tehtävän. Sinipunavihreä oppositio jättää vain 104 edustajaa hallitukselle, ja vaa’ankielenä olisi EU- ja maahanmuuttomyönteinen ruotsinkielisten puolue.

  Kun tilanne on ylläolevien skenaarioiden mukainen, Vihreät yrittänevät saada demarit ja kokkarit takaisin juttuväleihin, koska se on oppositiotaipaleen ainoa realistinen vaihtoehto.

  RKP todennäköisesti yrittää samaa pitääkseen PS:n pois hallituksesta. Se voi kuitenkin samalla pelata myös punamullan suuntaan. KD taas voi keskittyä hartaisiin ajatuksiin, koska kiltti pieni puolue saa varmasti korulauseensa hallitusohjelmaan, olivat kumppanit ketä hyvänsä.

  Vasemmistoliitto voi tässä vaiheessa nauttia virvokkeita ja katsoa jalkapalloa. Myös sille on kysyntää käytännössä kaikissa hallituspohjissa, jos se malttaa olla vaatimatta ihan liikaa.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Notify me of followup comments via e-mail. You can also subscribe without commenting.