Huh, onnistui

Myönnän, että vihreiden Portugali-kantoja on ollut välillä vähän vaikea perustella julkisuudessa. Lopputulos meni kuitenkin kuten suunniteltiin, joten olin väärässä taktikoinnin suhteen. Paketti hyväksytään enemmistöllä, johon voi luottaa jatkossakin. Verrattuna siihen, että ”vanha hallituspohja” olisi joillakin hajaäänillä täydennettynä vienyt sen läpi, tämä ratkaisu on paljon parempi.

Perussuomalaiset näyttävät luvanneen äänestää epäluottamusta hallitukselle aina kun paperissa lukee EU. Elämme mielenkiintoisia aikoja.  Voimia vain Kataiselle.

45 vastausta artikkeliin “Huh, onnistui”

 1. Tämä taitaa tarkoittaa sitä, että perussuomalaiset jatkaa oppositiossa.

 2. Odotan mielenkiinnolla tämän projektin etenemistä ja poliittista vastuuta siitä.

 3. Persut istuvat tukevasti oppositiossa seuraavat neljä vuotta. Vaalivoitto ei tullut EU- vastustuksella, mutta siihen mäntyyn näyttää Soini päänsä iskeneen, sääli. Persuja olisi tarvinnut hallituksessa. Ainoa mäki on nyt alamäki.

 4. Puolet suomalaisista vastustI Iltalehden tutkimuksen mukaan Portugali-tukea ja varmasti yli puolet demarien kannattajista vastusti sitä. Aihe on sen verran keskeinen, että seuraavissa puoluekannatuslukemissa on odotettavissa demareille melkoinen romahdus. Veikkaan 15 prosentin kannatusta.

 5. Fiilis siitä, että tehdään jotain on tärkeämpi kuin itse toimet. Näin tämän voi nähdä. Tilanne on hieman sama kuin sivullisena kolaripaikalla. Maallikko ei saa syytettä väärästä, vahingollisesta, hoidosta. Ei saa poliitikotkaan… Eli itsekkäästi voi tehdä ja sanoa sitten yrittäneensä. Tuloksesta ei niin väliä.

  Soini on kyllä oikeilla jäljillä, paremmin kuin SDP. Persuilla ja Soinilla vain oli kapasiteettia just sen verran, että saivat mielipiteensä esitettyä kansantajuisesti. Kansantajuisella retoriikalla taas on vaikea pärjätä muualla kuin toreilla. Itse odotin vähän enempi finanssimaailman ymmärrystä osoittavaa tekstiä WSJ:hin, kun sitä viikon verran valmisteltiin. Siinä olisi ollut aikaa konsultoida tukiryhmiä ja saada retoriikka kohdalleen. Näemmä ei.

  SDP:n vaatimukset on kuin jostain utopiasta. Jotenkin olen melkolailla skeptinen, että ne lopulta toteutuisivat. Eiköhän Suomi ole tämän päätöksen lopputulemana ehdoitta mukana alkuperäisen suunnitelman mukaan.

 6. Tämähän meni paremmin kuin hyvin!

  Se uhkapeli, josta jo tässä blogissa aikaisemmin keskusteltiin, onnistui. Kuten todettiin, Vihreiden panokset olivat tässä pelissä kaikkein pienimmät, joten häviämistä ei kannattanut pelätä, sen sijaan voittomahdollisuudet olivat kohtalaiset.

  Vihreät äänestävät tukiesitysten läpimenon puolesta eduskunnan suuressa valiokunnassa. Se ei tunnu enää opposition vaan hallituspuolueen politiikalta. No, katsotaan nyt kortit vielä loppuun…

  SDP:n ehdot olivat hyvät ja järkevät. Jutalla ei ollut ehkä pöydän paras käsi, mutta taktiikka puri.

  Enemmistöhallitus on kansan ääni. Sanoo äänekäs vähemmistö mitä tahansa.

 7. No, vaihtoehtoina ovat hallitukset jossa osapäivä-oppositiossa ovat joko vihreät (ydinvoimapolitiikka) tai perussuomalaiset (EU-tukitoimet).

  Vuosi sitten vihreät jättivät eriävän mielipiteensä hallituksen ydinvoimapäätökseen, ja varmaankin tulevat sellaisen jättämään kaikkiin tuleviin ydinvoimapäätöksiin joita ovat hallituksessa mukana esittämässä. Kuka muistaa ja ketä kiinnostaa ?

  Hallituksen yhtenäisyys päätöksenteossa on pääsääntö, mutta vain sellainen. Hallitus kaatuu sitten kun se kaatuu, nämä ”koko vaalikauden kestävä tukeva pohja” -puheet ovat kummallista umpipäisyyttä tilanteessa jonka liikkuvia osia ei kukaan hallitse.

 8. Oppositioon jättäytyminen ja vaalilupauksissa pysyminen tarkoittaa että Persujen kannatus nousee 30 prosenttiin.

 9. Vaikka etelän ”tuhlarimaiden” talousromahdus hallittaisiin tukirahastoilla edes jotenkin siedettävästi, tulevat uutiset olemaan sitä, että meidän verorahoillamme tuetaan näitä ”laiskureita”. Saattaa jopa käydä niin että Soini oppositiossa pystyy ylläpitämään kannatuksen nousua koko neljä vuotta. Laskelmoisiko jopa oppositioasemansa …

 10. Kaikista puolueista Vihreät tarvitsevat EU:ta eniten. Vihreät ovat tiukasti vallan kahvassa EU:ssa, yhdellekään toisella poliittisella ryhmällä ei ole niin paljon valtaa EU:ssa. EU:n kautta on nuijittu läpi vihreän aatemaailman mukaisia säädöksiä ja lakeja mappikaupalla.

  Onneksi Turkille ei annettu lupaa liittyä Portugalin, Kreikan ja muiden rilluttelijoiden laumaaan. Edellä mainittujen maiden turmioksi muodostui liian halpa raha.

  On ikävää, että Portugalissa ja Kreikassa tavallinen kansa joutuu kärsimään, heikoista siellä ei ole ennenkään huolehdittu. Maiden eniten hyötyneet hyötyvät arvatenkin eniten tukipaketeista, saavatpahan aikaa järjestellä omaisuuksiaan rattoisemmille vesille.

  On selvää, että kriisi ei jää tähän vaan kertautuu ellei lähdetä systemaattisesti purkamaan EU:n mädäntyneitä rakenteita. Rahaliitosta tulisi erottaa siihen sopimattomat maat.(Piste)

 11. Nyt saadaan siis jokin pankkivero. Miksi ihmeessä suomalaisille pankeille ja sitä kautta niiden asiakkaille määärätään vero. Eihän suomalaiset pankit ole millään muotoa syyyllisiä Portugalin tai Kreikan ongelmiin.

  1. Sami Laitinen. Et kai usko lehtiin. Hesarin ensimmäinen uutinen oli kertakaikkisesti väärä. Vihreät pyrkivät painostamaan tässä demareita, ehkä turhaan, mutta halusimme välttää tilanteen, jossa paketti hyväksytään yhden äänen enemmistöllä ja jatko on aivan arpapeliä. Nyt meni niin kuin pitikin. Ehkä olisi mennyt joka tapauksessa. Saman asenteen näyttä Keskusta ottaneen.

 12. Tätä menoa vaalit saattavat olla edessä paljon ennen kuin on kulunut 4 vuotta.

 13. Tämä tarkoittaa sitä, että minä ja monet muut nousemme barrikadeille. Jyrki Käteiselle ei tullut mieleenkään, että suomalaisten pitkä pinna loppui tähän. Toivottavasti maanpettureiden elämä tulee olemaaan totaalista helvettiä tulevalla vaalikaudella.

 14. Haluaisin nähdä neljän vuoden päästä naamasi kun ensimmäiset takauspaketit ovat lauenneet ja Suomi on ottanut velkaa niitä varten muutaman miljardin ja valmistaudutaan uusiin vaaleihin.

  EMU on siinä vaiheessa toki hajonnut jo ja PIIGS-maat ovat kapinamielialalla kun vakausjärjestelmä on vienyt heiltä kaikki edellytykset onnistua ja he ovat jo joutuneet defaulttiin suurin osa.

  Mitähän sanotte silloin te vastuunkantajat?

  Kyse on EMU:n rakennevirheestä, jota ei edes haluta näemmä korjata. Ja sen vuoksi EMU kaatuu tulevalla hallituskaudella.

  Jos EKP ei saa samaan mandaattia toimia kuin FEDillä on, niin tämä vaan ei toimi. PIIGSit perustuvat 10 prossan inflaatioon ja omaan valuuttaan ja ei sitä vaan muuteta mättämällä sinne lisää rahaa jolla on arvokin jollekin.

  Kantakaa muuten myös vastuu näistä järjettömistä päätöksistänne.

  Vaikka ette taloudellisesti pystykään.

  Olette aiheuttamassa Suomelle kymmenien miljardien tappiot ja lisää tappioita tulee kun euro kriisiytyy viimeistään kahden vuoden päästä kun kriisi hiipii Saksaan asti.

  Mikään raha ei riitä siihen, että kriisi pidettäisiin PIIGSeissä.

  Nämä paketit toimisivat vain ja ainoastaan silloin, jos nämä beilattavat maat muuttuisivat tuottaviksi talouksiksi saman tien.

  Näin ei kuitenkaan käy. Ne tekevät velkaa enemmän kuin maksavat korkoja.

  Eikä ole mitään merkkiä siitä, että tilanne muuttuisi.

  Poliittiset broilerit, joita keskuspankit on täynnä, eivät vaan hallitse tätä tilannetta.

  Typerin vaihtoehto kaikista on nyt valittu, toivottavasti Saksa torppaa sen. Siellä onneksi alkoi keskustelu aiheesta käymään kuumana kun nämä parasiitit Suomesta aloittivat sen.

 15. Suomen oikeistolaisin poliitikko iloitsee, kun kansainvälisten spekuloijien saatavat on taas turvattu.

 16. Olipa takin kääntäminen. Vieläköhän demareita uskoo kukaan? Toivotaan, että persut otetaan hallitukseen ja hallitus kaatuu pian. Tulee vaalit. Saadaan antaa muistutus Urpilaiselle takinkääännön hinnasta.

 17. sami laitinen
  kande harjoittaa lähdekritiikkiä

  Häh? Mihin tämä nyt oikein liittyy?
  Kannattaisiko postata myös se alkuperäinen viesti?

 18. Mielenkiintoisia aikoja tosiaan. Ennustaminen on nyt erityisen vaikeaa. Jos PS jää oppositioon, vahvistuuko se vai saako takarivistä huutelijan roolin? Roolin joka ei luo uskottavuutta, mutta syö kannatusta.

 19. Mitä käytännön merkitystä näillä Suomen ”reunaehdoilla” oikein on?

  EU:ssa varmaankin kiitetään näistä syvällisistä näkemyksistä, jonka jälkeen voidaankin äänestää jo aiemmin sovitusta paketista, pilkkuakaan siitä muuttamatta. Parhaimmillaan vaatimukset kirjataan johonkin ei-sitoviin, yleviin periaatteisiin.

  Kuka uskoo, että Suomella olisi tällaisessa tilanteessa rohkeutta äänestää pakettia vastaan?

 20. Mikä tässä onnistui? Isomman jytkyn petaaminen persuille?

  En oikein ymmärrä, mikä on Oden näkemys Kataisen ja Urpilaisen paketin sisällöstä enkä tätä blogia luettuanikaan tiedä, mitä tässä asiassa hänen mukaansa oikein pitäisi tehdä?

  Ode kertoi valiokunnassa saamiensa tietojen mullistaneen näkemyksensä, mutta ei asioiden luottamuksellisuuteen vedoten mennyt yksityiskohtiin.

  Sivusta tämä näyttää nyt siltä, että monenlaisen ja sisäisestikin ristiriitaisen populismin puolue profiloituu nyt yhden asian liikkeeksi. Se keskittyy olemaan EU:n kriisimaiden tukemista puoltavan (ja velkajärjestelyjä vastustavan) linjan päävastustaja tilanteessa, jossa melkein kaikki muut ovat sen puolella. Jos tässä yhdessä asiassa käy niin kuin ekonomistien enemmistö näyttäisi uskovan, eli että EU-linja osoittautuu lopulta kestämättömäksi, eikä velkasaneerauksia lopulta kuitenkaan onnistuta välttämään, edessä voi olla isompi jytky ja ”Perus-Suomi”, jossa tahdin määrää Timo Soini.

 21. Siinä se sitten oli demarien Portugali-vaalitäky, Rahaa lapioidaan oliivipuun alle ja siitä kansalle kiitoksena keksitään näppärä uusi vero.
  Kyllä nyt kyrsii.

 22. “Perus-Suomi”, jossa tahdin määrää Timo Soini.

  Eihän hän saa edes omassa puolueessaan porukkaa kuriin. Ei sillä tavalla maata johdeta.

 23. Ps-kansanedustajiksi tuli valtava määrä ensikertalaisia ”tavallisia” ihmisiä joille kansanedustajan iso palkka, arvostus ja muhkeat edut riittävät mainiosti ilman ministerinpaikkojakin. Luultavasti nälkä kasvaa syödessä ja neljä vuotta opposition penkillä koulii heistä taysverisiä poliitikoita jotka pysyvät puoluejohdon näpeissä ja myyvät isoäitinsä seuraavissa hallitusneuvotteluissa, kuten muutkin vanhat puolueet.
  Mutta onhan se kieltämättä virkistävää että edes joku pitää kiinni periaatteistaan, vaikka sitten vain tottumattomuuttaan.

 24. Piti vielä sanomani, että ymmärrän hyvin vihreitten ja kepun taktikoinnin portugalin paketissa, kyllä tulevaan hallitukseen mielivien on ihan itse otettava asiaan kantaa, ei ole opposition asia pelastaa heitä pehmeistä vaalipuheistaan.

 25. Kokoomus ja SDP kykenevät sopimaan asioista, Persuilla on pelkkiä vaatimuksia. Vihreät ilmoittivat että eivät suostu tekemään päätöstä Persujen puolesta.

  Soini oli laskeskellut että Eduskunnan enemmistö kannattaa Portugal-tukea joten Persut voisivat vastustaa sitä ilman merkittävää vastuunottoa. Nyt Vihreät vetivätkin maton Soinin alta, ilmoittivat että eivät automaattisesti äänestä puoluesta jolloin Soini joutui ottamaan vastuuta. Tuloksena Soini joutuikin ottamaan kannan ja se oli jyrkkä ei koska Persujen änkyräosasto ei suostunut muuhun.

  Näin käy valssi kevätyössä… jotkut saavat, toiset häviävät 😀

 26. Sinänsä hienoa, että tämä päätös saatiin aikaan heti kauden alussa. Neljä vuotta aikaa katsoa mitä tapahtuu ja poliittinen vastuu tulee vastaan seuraavissa vaaleissa. Mikäli päätös oli oikea ja EU:n talous tervehtyy, niin kyllä-puolueet voivat paistatella voittajina ja varmaan menestyvät seuraavissakin vaaleissa.
  Mutta mikäli tämä päätös oli täysi katastrofi, niin Demarit ja Kokoomus kilpailevat Kepun kanssa siitä, että tekevätkö uuden Suomen ennätyksen paikkojen menetyksestä. Kaikki sataa tällöin Persujen laariin.

 27. Luulen, että Vihreiden taktikointi ei merkinnyt lopputoloksen kannalta mitään, mutta teki liikkuville äänestäjille yhä vaikeammaksi säilyttää puolueesta mielikuva määrätietoisesti linjallaan pysyvänä puolueena.

  Selkeä pyrky uuteen hallitukseen asioita hoitamaan vaaleissa luvatuin teemoin olisi tuonut ihan saman lopputuloksen ilman taktikoinnin aiheuttamaa imagotappiota. Vaalit on vaalit, mutta oikeasti turpaan tulee vasta jos jää hallitusneuvotteluissa opposioon oman ohjelmansa kynnyskysymysten kanssa.

 28. Joni Pelkonen:

  Nyt Vihreät vetivätkin maton Soinin alta, ilmoittivat että eivät automaattisesti äänestä puoluesta jolloin Soini joutui ottamaan vastuuta.

  Mihin tämä tieto oikein perustuu. Yle kirjoittaa eduskuntaryhmän puheenjohtajan Ville Niinistön sanoneen:”Vihreät aikoo äänestää esitysten läpimenon puolesta eduskunnan suuressa valiokunnassa.”

  Soini oli laskeskellut että Eduskunnan enemmistö kannattaa Portugal-tukea joten Persut voisivat vastustaa sitä ilman merkittävää vastuunottoa.

  Vastuu persuilla on tietenkin ennen kaikkea äänestäjilleen. Heidän hallitustaival voi toki tähän kaatua, mutta minusta se on ennemminkin osoitus juuri siitä vastuun kantamisesta äänestäjille annetuista lupauksista kuin mitä takinkääntäminen olisi ollut.

 29. Börje kirjoitti:
  ”Vaalit on vaalit, mutta oikeasti turpaan tulee vasta jos jää hallitusneuvotteluissa opposioon oman ohjelmansa kynnyskysymysten kanssa.”

  Persut saavat vaatimuksensa läpi seuraavissa vaaleissa. Nyt demareita äänestäneet saavat huomata tulleensa petetyksi ja miettivät, että miksen äänestänyt sittenkin Persuja. Kun neljä vuotta miettii, niin päätös vaihtaa puoluetta varmaan kypsyy.
  Eiköhän Kokoomuslainenkin vaihda puoluetta, kun talous on ihan kuralla.

 30. Minä ymmärsin niin, että nyt sovituista ehdoista ei enää tingitä. Jos ehdot eivät menisi läpi, Suomi jättäytyisi ulkopuolelle. Tätä mieltä on ainakin Urpilainen, mitä mahtaa Katainen ajatella?

  Eikö Suomi sitten voisi hyvinkin jättää tukematta Portugalia ja Keski-Euroopan suuria pankkeja?

  Pelotteena on, että Suomi ajautuu EU:ssa sivuraiteille. Mutta eikö tämä kriisi pidä nähdä euromaiden asiana, ei EU:n? Euromaat taas eivät tietääkseni päätä mistään sellaisesta, mikä voisi vahingoittaa erityisesti Suomea.

  Jos taas ajatellaan, että tämä on EU:n kriisi, kyllä kaikkien EU-maiden pitäisi osallistua talkoisiin edes vähän tasapuolisemmin.

  Niin tai näin, EU:n päätöksenteko ei voi tämän kriisin jälkeen näyttää entiseltään. Etelän neuvotteluasema ei voi olla yhtä vahva kuin ennen ryssimistä — vai sanoisiko kreikkaamista. Suuriin euromaihinkaan ei tee mieli luottaa; omaa etua ne kuitenkin ajavat muiden selän takana.

  Tässä uudessa tilanteessako apupaketista ulosjäänyttä Suomea erityisesti ruvettaisiin rankaisemaan? Maata, joka sentään on ainoana hoitanut leiviskänsä sääntöjen mukaan.

 31. Äh, tuo viestini kommentoi ”Demareilta jyrkkä vaatimus tehdä kuten oli tarkoitus” -bloggausta eli meni väärään ketjuun.

 32. Koko sopassa suurimmat imagotappiot tuli kepulle ja vihreille, joiden ”taktikonti” oli todella rumaa katsottavaa.

  Kannattaa joskus miettiä siellä eduskunnassakin vääntäessään miltä touhu näyttää ulospäin, meidän äänestäjien silmin katsottuna. Miksi te olitte noin lapsellisen tyhmiä myös vihreissä, sitä voisit hieman valaista.

 33. Kompromisseihin kykenemättömän puolueen paikka on oppositiossa vaikka kannatus jytkähtäisi 49:ään prosenttiin.
  Hienoa vaalilupausten pitoa tosiaan. Kaikkien aikojen vaalivoitosta huolimatta PS ei pysty ajamaan kannattajiensa asioita hallituksesta

 34. Tulevasta hallituksesta on tulossa pienien puolueiden kannalta aika poikkeuksellinen. Perussuomalaiset jäävät oppositioon ja todennäköisesti Keskusta tekee samoin. Aikaisemmissa vaaleissa 2 suurta+RKP muodostivat yleensä jo itsessään enemmistöhallituksen ja muita puoleita otettiin mukaan vakauttamaan pakettia.

  Nyt pienpuoleet ovat tulevalle hallitukselle elintärkeitä. Vasemmistoliitto ilmoitti, että tuo uusi portugalipaketti ei kelpaa heille. Vaikeat hallitusneuvottelut taitavat olla vasta alussa.

 35. Käsittääkseni Suomen osuus lainatakuista olisi vaivainen miljardi. Sehän on vähemmän kuin Suomen vuotuinen kehitysapu (1075 miljoonaa). Maksetaan oma osuus sitten kun takuut laukeaa kehitysavusta?

 36. ”Mihin tämä tieto oikein perustuu. Yle kirjoittaa eduskuntaryhmän puheenjohtajan Ville Niinistön sanoneen:”Vihreät aikoo äänestää esitysten läpimenon puolesta eduskunnan suuressa valiokunnassa.””

  Valikoivaa lainailua! Tätä ennen Vihreät ilmoittivat että tulevaan hallitukseen menevät puolueet muodostavat Suomen kannan asiassa. Eli Persujen kanta muuttui vastuulliseksi, oltuaan tätä ennen pelkkää omien kannattajien miellyttämistä koska Soini tiesi että se ei kuitenkaan ole Eduskunnassa enemmistössä.

  ”Vastuu persuilla on tietenkin ennen kaikkea äänestäjilleen. Heidän hallitustaival voi toki tähän kaatua, mutta minusta se on ennemminkin osoitus juuri siitä vastuun kantamisesta äänestäjille annetuista lupauksista kuin mitä takinkääntäminen olisi ollut.”

  Niinpä kaatuikin, kuten itse asiassa tiedettiin jo ennen vaaleja: ilman neuvottelukykyä ei ole mahdollista päästä hallitukseen kahden suuremman puolueen kanssa.

  Luopumalla hallituspaikasta Persut eivät kantaneet mitään vastuuta. Päinvastoin, nyt he eivät kykene toteuttamaan mitään äänestäjilleen antamiaan lupauksia, sillä oppositiosta ei Suomen poliittista linjaa ohjata. Jättäytymällä oppositioon Persut eivät kykene toteuttamaan lupauksiaan kehitysyhteistyörahojen rajuista leikkauksista, eivät maahanmuuton ehtojen kiristämisestä (siellä oli mm. 10 vuoden ”ehdollinen kansalaisuus”), eivät armeijan ottamiseta ”poliittiseen ohjaukseen” kuten puolustusministerinpestistä haaveillut Persu-Niinistö jo vaati… ei tule myöskään Vuotosta, ja susien tappolupia ei saakaan jakaa kunnanvaltuustoissa kuten Persut vaativat.

  Persujen vaatimuslista oli pitkä, ja kaikki toki tiesivät ettei heillä ole mahdollisuuksia edes hallituksessa toteuttaa sitä. Nyt Persut jättäytymällä oppositioon eivät saa toteutettua siitä *mitään*.

 37. Soini teki täysin oikean ratkaisun. Miten kävi UK:n liberaalipuolueelle kun lähtivät konservatiivien kanssa hallitukseen? Puolue on nyt henkitoreissaan.
  Populistipuolueen pitää olla erityisen tarkkana, ettei porukka hajoa. Ne jotka sanovat että hallitukseen on asiakysymysten vuoksi aivan pakko päästä ovat niitä joita ne ministerin etuudet eniten kiinnostavat. Uskoo ken haluaa.

 38. Ihanaa, Vihreät, ihanaa!
  Oppositiossa ei juuri mihinkään voi vaikuttaa, joten vaikka hallituksessa joutuu tekemään epämiellyttäviäkin päätöksiä, enemmän siellä asioita pystyy edistämään. Jatkossa tarvitaan juuri vastuunkantoa ja kyllä me äänestäjät sitä loppupeleissä arvostamme.

  Hyvä poliitikko on se, joka pystyy edistämään ajamiaan asioita.

  Onnea matkaan ja kaikki neuvottelutaidot peliin hallitusuralla!

 39. ”Minä ymmärsin niin, että nyt sovituista ehdoista ei enää tingitä. Jos ehdot eivät menisi läpi, Suomi jättäytyisi ulkopuolelle. Tätä mieltä on ainakin Urpilainen, mitä mahtaa Katainen ajatella?”

  Arvelen asiassa käyvän niin, että Katainen tulkitsee kokouksessa Suomen tavoitteiden tulleen täytetyiksi olennaisilta osin ja äänestää ’Kyllä’.

  Urpilaisen ja Kataisen välille syntyy Suomessa myrsky vesilasissa keskeisistä vaatimuksista tinkimisestä. Katainen vakuuttaa tuloksen olleen paras mahdollinen näissä oloissa. Täytyyhän Suomen osoittaa neuvottelukykyä, esim. luopumalla sijoittajavastuusta ja takauksista.

  Lopuksi molemmat hymyilevät leveästi, tyytyväisinä siitä kuinka Eurooppa on nyt ohjattu uudelle, vastuulliselle uralle.

 40. Kuntaministeri Osmo Soininvaara?

  Hmm… Osmo on ehtinyt hankkia itselleen sellaisen maineen, että ei ehkä ihan paras vaihtoehto juuri tuohon hommaan.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Notify me of followup comments via e-mail. You can also subscribe without commenting.