Olisitteko arvanneet

Kun Yhdysvallat saa ensimmäisen värillisen presidentin, olisitteko arvanneet, millä halventavalla attribuutilla valkoinen punaniskarepublikaani tätä Harlemin slummien toivoa solvaa, kun pääsee Hesariin solvaamaan: hän oli liian elitistinen.

27 vastausta artikkeliin “Olisitteko arvanneet”

 1. Obama ei tietenkään ollut Harlemista vaan Havaijilta. Keskiluokkaisen valkoisen perheen kasvatti. Nigerialainen isä piti opiskelua itärannikon huippuyliopistoissa tärkeämpänä kuin pojan kasvattamista. Äiti huiteli myöhemmin missä huiteli ja Barack jäi pitkälti äidin vanhempien hoitoon.

  Obama teki vapaaehtoistyötä slummeissa mutta ne taisivat olla Chicagossa, Ei New Yorkissa.

  Ihonvärinsä takia — ja vaimonsa — Obama ei kuitenkaan ole tyylipuhdas valkoisen keskiluokan lapsi. Itse hän ainakin väitti kirjassaan kokeneensa ennakkoluuloja. En epäile vaikka toisaalta pahin rotusyrjintä oli jo ohi Obaman nuoruudessa.

  Elitisti? No, kyllä kai jos koulutusta ja uraa vertaa punaniskan koulutukseen ja uraan. Mutta taustansa perusteella, ei.

  1. Artturiulle: yritin vain sanoa, että olisi ollut vaikea arvata, että ensimmäistä värillistä presidenttiä syytetään elitismistä. Vähän kuin ensimmäistä naispresidenttiä syytettäisiin liiasta machoilusta.
   On myös huolestutavaa, että opillinen sivistys, kielitaito ja ulkomailla matkustaminen on piirteitä, joita Yhdysvalloissa ei suotaisi presidentille.

 2. Itse en kokenut elitisti ilmaisua erityisen halventavana solvauksena. Obamallahan on hyvä koulutustausta, hän käyttäytyy hienosti ja tietää paljon maailmanmenosta. Tyyppinä Obama ei siten ole välttämättä kovin rahvaanomainen jenkki, jolla usein on hyvin hatara ymmärrys asioista.

  Sen sijaan olen huolestunut siitä, että äärikonservatiivit taas nostavat vahvasti päätään USA:ssa. Heillä on valtava rahan voima takanaan. Yleensä nämä oikeistopuhurit yltävät myös tänne Suomeen asti. Veikkaankin, että puhuri näkyy jo seuraavan hallituksen leikkauslistoissa.

 3. Hauskaa, että Soininvaara on huolissaan halventavista ja muista yleistävistä attribuuteista. Hesarin uutisessahan nimenomaan korostetiin, että kysessä on valkoinen punaniskarepublikaani, vai mitä. Vaaleissa sitten nähdään, onko siirrytty massoitain etelään peltotöihin, jolloin niskan väri kyllä saattaa muuttua punertavaksi. Sillä eihän voi millään olla muuta kuin punaniska, jos ”Harlemin slummien toivon” viesti ei mene perille.

 4. Jo Bill Clintonia pidettiin ’kulttuurillisena muukalaisena, vaarallisena radikaalina ja maanpetturina’ (Anatol Lieven, ’America, Right or Wrong, an Anatomy of American Nationalism’). Eikä tämä ollut mikään peräkylän punaniskojen vaan Wall Street Journalin, Amerikan todellisen eliitin äänenkannattajan, asenne…

 5. Jos jostain niitä elitistejä syntyy niin Harvardista, tuskinpa tuo punaniska etnisestä taustasta piittasi.

  Ei kuitenkaan pidä yleistää, USAssa on 300 miljoonaa asukasta, EU:ssa 500 miljoonaa, kyllä täälläkin niitä punaniskoja riittää.

  Kysykää vaikka mitä mieltä Mikkelin Erkki tai Kreikan Jorgos on presidentistämme, kristillisdemokraatti Van Rompuysta tai ulkoministeri Paronitar Ashtonista.

 6. Osmo:

  yritin vain sanoa, että olisi ollut vaikea arvata, että ensimmäistä värillistä presidenttiä syytetään elitismistä.

  No ottaen huomioon, että Obamaa syytettiin elitismistä jo demokraattien esivaalien aikaan, niin en pitäis sitä hirveen yllättävänä, että sitä syytetään elitismistä nyt kun se on pressa.

  Mä en myöskään ymmärrä, että miks oletat amerikkalaiset niin rasisteiks, että ne ei syyttäs mustaa ihmistä elitismistä?

  Sinun asenteista paljastaa kyllä aika paljon, että sinusta mustan syyttäminen elitismistä on sama kun naisen machoilusta. Ihan niinku mustat olis jotenkin määritelmällisesti rahvaanomaisia.

 7. Esim. ulkomailla matkustaminen (varsinkin valtiontalouden vaikeina aikoina) on ollut epäsuotavaa ihan joka puolella. Malliesimerkkinä Suomen presidentti Lauri Kristian Relander, jota halveerattiin ”Reissu-Lassiksi”, koska teki virkakaudellaan peräti kaksi ulkomaanmatkaa.

  En ole ihan varma, onko Obaman vastustajien ja kriitikoiden nimittäminen punaniskarepublikaaneiksi oikein perusteltua, tai ainakaan sen jälkeen valittaminen halventavista attribuuteista. Punainen niska tulee tosiaan peltotöistä, ainakin irlantilaista sukujuurta oleville, mutta Obaman vastustajissa on aika paljon muita kuin ulkoilmatyöläisiä.

 8. Aika luokittelevaa väittää, että mustilla ei olisi kykyä, halua tai mahdollisuutta olla elitistisiä.

 9. Republikaanien taktiikkana on usein demokraattien ehdokkaiden leimaaminen elitistisiksi, ja oman ehdokkaan esiintuominen kansanmiehenä, vaikka heidän oma ehdokkaansa olisi käynyt samaa eliittiyliopistoa, olisi rikas ja ajaisi eliitin asiaa.

 10. ’Aika luokittelevaa väittää, että mustilla ei olisi kykyä, halua tai mahdollisuutta olla elitistisiä.’ (Sinivihreä)
  Luokittelu on tässä kyllä ’epäkansallinen eliitti’ vastaan ’oikeat isänmaalliset amerikkalaiset’.

 11. En olisi arvannut, mutta olisi pitänyt. Kyllä noin pitkälle päästäkseen pitää olla poikkeusyksilö, varsinkin jos kuuluu vähemmistöön.

  Malliesimerkkinä Suomen presidentti Lauri Kristian Relander, jota halveerattiin “Reissu-Lassiksi”, koska teki virkakaudellaan peräti kaksi ulkomaanmatkaa.

  Puhumattakaan siitä, mitä mieltä kansan syvät rivit olivat Ahtisaaren matkoista.

 12. > Vähän kuin ensimmäistä naispresidenttiä syytettäisiin liiasta machoilusta.

  Ööö… Jos ei nyt naispresidentti, niin sitten Britannian ensimmäinen naispääministeri. Kyllä vaan on syytetty machoilusta. Ihan vaan ensiguuglaamalla tuli:

  http://stuffgirlslike.wordpress.com/2008/04/11/macho-women-leaders/

  ja

  http://www.thefreelibrary.com/Is+Margaret+Thatcher+a+woman%3F+No+woman+is+if+she+has+to+make+it+in+a…-a06676349

  > On myös huolestutavaa, että opillinen sivistys, kielitaito ja ulkomailla matkustaminen on piirteitä, joita Yhdysvalloissa ei suotaisi presidentille.

  Kun lukee suomalaisia keskustelupalstoja, niin useiden ”keskustelijoiden” mukaan nämä ovat pahoja vikoja myös suomalaisissa 🙁

 13. ”Aika luokittelevaa väittää, että mustilla ei olisi kykyä, halua tai mahdollisuutta olla elitistisiä.”

  Lol, poliittinen korrektisuus on todellakin taitolaji 😉

 14. Niin, onhan meilläkin elitistinen työväenpuolue, tämä toivojoukko.

 15. Jos oikein olen ymmärtänyt, niin jenkkilässä akateemisen koulutuksen omaavia haukutaan toisinaan elitistisiksi. Tavallaan siinä on perää: akateeminen koulutus voi olla rapakon tuolla puolen pirun kallista.

 16. Itse ainakin pidän itseäni elitistinä ja valtaapitävissäkin se on vain hyvä piirre.

  On ihan turha kuunnella populistisesti kansan tyhmiä syviä rivejä.

  Päättäjät ovat sitä varten valittu sinne, että he osaavat hommansa ja tekevät parhaimman tietonsa perusteella hyviä päätöksiä, joten ei siinä vaiheessa enää kansan mielipidettä tarvita.

 17. Puheissaan kyllä elitistinen ja erittäin sosialistinen.
  Euroopassa samanlaiseen tyyliin on kyllä totuttu.
  Kaikki ne Vaalilupaukset ja muutos Washingtonin poliittiseen tyyliin ovat suurelta osin toteutumatta ja vain korostamassa niitä ihmisten tuntoja ettei hän enää yksinkertaisesti välitä.
  Vaali slogan: ”change we can believe” on jo siellä ironisoitu: ”vaihtorahat joihin voimme uskoa”

 18. Olen Syltyn kanssa samaa mieltä. Ja juuri samasta syystä Soinien ja muiden populistien höpinät sylettävät. ”Kansa tietää”. Kansan tiedoilla laitetaan verot valtion maksettavaksi.

 19. Kun Obaman vaalitilaisuuksia kuunteli ulkomaisilta saiteilta, niin en voinut välttyä samalta tunteen palolta kun Berlusconi aikoinaan ”Forza Italia” tunnelmallaan pyrki äänestäjissään saavuttamaan.

  Että tunteisiin ja ajatuksiin vaikuttaminen vaaliesiintyjien taholta on erittäin tärkeä asia, kun vaalien alla ollaan. Ollaan sitten missä maailman kolkassa tahansa.

 20. Mitenkähän olisi jos mikä tahansa suomalainen puolue ryhtyisi mainostamaan toimeentulotuen, asumistuen tai työttömyysturvan tukea Forza Italian tapaisella tunnelmalla.

  Olisihan aika hupaista, kun esim. Heinäluoma tai Katainen ryhtyisi mainostamaan äänestäjilleen tukiviidakkoaan, musisoimalla sosiaalitukiautomaattiaan.

 21. olisi ollut vaikea arvata, että ensimmäistä värillistä presidenttiä syytetään elitismistä. Vähän kuin ensimmäistä naispresidenttiä syytettäisiin liiasta machoilusta.

  Mutta niin tulee varmasti tapahtumaan, jos amerikkalaiset valitsevat Sarah Palinin v. 2012.

 22. Sarahin harrastuksiin kuului Alaskassa tiettävästi mm. susien metsästäminen helikopterista ampumalla. (Häntä tuntui ylipäänsä kiusaavan susien eläminen tuon neljä kertaa Suomen kokoisen alueen erämailla, sillä hän sääti susista tapporahan.) Erittäin julma harrastus, sillä helikopterista ammutut kohteet ilman varmistusta maan kamaralta eivät useinkaan kuole, vaan vain haavoittuvat ja voivat joutua kitumaan päiväkausia. En tiedä onko tuo machoa, mutta ainakin hieman hyytää ajatus, että tuollainen […] johtaisi maailmaa.

 23. Osmo:

  On myös huolestutavaa, että opillinen sivistys, kielitaito ja ulkomailla matkustaminen on piirteitä, joita Yhdysvalloissa ei suotaisi presidentille.

  Äänestäjät ovat kyllä suoneet. George ensimmäinen, Bill Clinton ja George toinen ovat kaikki valmistuneet Yalesta ja Obama Harvardista. George toista lukuunottamatta kaikki olivat myös matkustaneet varsin perusteellisesti, George ensimmäinen tietysti jo aiempien virkatehtäviensäkin takia.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Notify me of followup comments via e-mail. You can also subscribe without commenting.