Yritykset rikkureina

Elintarvikealan lakossa työnantajapuolelle on ilmaantunut runsaasti rikkuriyrityksiä, Valio etunenässä, jotka ovat menneet solmimaan yrityskohtaisen sopimuksen työntekijäpuolen kanssa. Kyse ei ole vain välistävedosta. Olen törmännyt moneen työnantajapuolen edustajaan, jotka ”yksityishenkilöinä” eivät hyväksy EK:n koventunutta linjaa, vaan haluaisivat jatkaa konsensuksen hetkessä.

20 vastausta artikkeliin “Yritykset rikkureina”

 1. Rikkuriyritys?

  Jopas tuli hauska termi.

  Rikkuriyritys siis on semmoinen, jonka työntekijät haluavat olla hyvää pataa työnantajan kanssa. Menevät jopa niin pitkälle, että tekevät sopimuksen työnantajan kanssa ja vieläpä menevät töihin?

  Uskomatonta tekstiä Soininvaaralta.

  Tuskin Valio sopimusta yksipuolisesti teki.

  Rikkuriyritys. Voi herranpieksut sentään. Jos Valion työntekijöillä on järkeä päässä ja menevät töihin eikä lakkoon, niin sekö tekee Valiosta huonon yrityksen?

  Eikö tuo erillisen sopimuksen tekeminen kerro vain sen, että työnantaja on hyvä? Muutoinhan työntekijät olisivat lakossa muiden mukana.

  Soininvaara sanoi: ”Kyse ei ole vain välistävedosta.”

  Aha. Mistä sitten on myös kyse? Onko työn tekeminen välistäveto?

  Täysin uusi tulkinta.

  1. Valio on ”rikkuriyritys” koska se rikkoi työnantajien rintaman ja ymmärtääkseni suostui niihin ehtoihin, joihin muut eivät suostuneet. Myönnän, että hauska sanaleikki houktteli. Vakavaksi oli tarkoitettu viesti, että työnanatajapuolelle eivät kaikki hyväksy EK:n koventunutta linjaa.

 2. Eikös Valio toimi juuri kuten EK on toivonut?

  En edelleenkään ymmärrä tuota rikkuri-huumoria.

  EK:n viestihän on ollut TUPOn hautaamisen jälkeen nimenomaan yrityskohtainen sopiminen.

  Valio teki niin. Missä on rikkuri joka rikkuroi ja mitä?

 3. Natsien ja kommunistien jäljiltä on todettu ns. käännynnäisten osoittautuneen useinkin kaikkein julmimmiksi vallankäyttäjiksi.

  EK:n johtaja Leif Fagernäs palveli jo UKK:n aikana ulkoministeriötä ja Björn Wahlroosin juuret tunnetaan sanomattakin. Tällaisilla voi olla erityinen tarve puhdistautua byrokraatin maineestaan esiintymällä kovimpina koviksina työnantajien rintamassa.

 4. Eikös Valio toimi juuri kuten EK on toivonut?

  Aivan. Eikös EK olekin halunnut paikallista sopimista?

  Hmm..
  Voisiko tämä selittää sen, miksi EK toimii niin älyttömästi? Olisiko tämä kaiken aikaa ollutkin tarkoitus?

 5. Osmo:

  työnanatajapuolelle eivät kaikki hyväksy EK:n koventunutta linjaa.

  Mitä sä tarkoitat tällä EK:n koventuneella linjalla? Sitä, että ne haluaa matalampia palkkoja vai sitä, että ne haluu siirtää palkoista sopimisen mahdollisimman yritystasolle?

 6. Minua pelottaa lähinnä suomalaisen elintarviketeollisuuden tulevaisuus. Lakon aikana kaupan logistiikka löytää nopeasti uusia tuotteita – jotka ovat sekä laadullisesti että hinnallisesti kilpailukykyisiä. Ettei vain käy, niin kuin on muutamalle muulle alalle jo käynyt. 🙁

 7. Mikko Särelälle toteaisin, että keskitettyjen sopimuksien lopun alku meni jo ajat sitten. Erityisesti palvelualoilla on yrityskohtaisia, muutamaa yritystä sitovia tai hyvin pientä elinkeinoelämän alaa sitovia työehtosopimuksia.

  Sekaannusta aiheuttaa se, että näitä kaikkia kutsutaan yleiskielessä työehtosopimuksiksi. Niitähän on kahdenlaisia, normaalisitovia ja yleissitovia. Nykyisin myös yleissitovien työehtosopimuksien piirissä tehdään paljon niiden sisäisiä, paikallisia sopimuksia yrityskohtaisesti esimerkiksi osa-aikaisen työvoiman käytöstä jne.

  Suomalainen työelämä on lähempänä paikallista sopimista, kuin yleinen käsitys on.

  Elintarviketeollisuuden tilanne on kieltämättä poikkeuksellinen. Myös työntekijäpuolen tulee hyväksyä yrityskohtaisesti tehdyt sopimukset. En tiedä on näin tehty.

  Työntekijäpuolen voisi olla viisaampi edetä seuraavasti: rajata lakon ulkopuolelle ne yritykset, jotka eivät halua kovaa linjaa. Lakko jatkuisi niiden yrityksien osalta, jotka sitä kannattavat.

 8. Häikiö, kehotan tutustumaan tarkemmin niihin neuvottelukysymyksiin, joiden takia SEL lakkoilee. Tämän jälkeen ”rikkuriyritys” -termi aukenee paremmin. Se ei ole tässä tapauksessa välttämättä arvottava.

  Valio siis pitäytyy vaatimasta työntekijöiltään niitä työehtoheikennyksiä, joita ETL (ja EK) vaatii SEL:ltä. Tämä tekee Valiosta ”rikkurin”, koska se murtaa työnantajapuolen rintaman. SEL hyväksyy Valion kanssa tehdyn erillissopimuksen. Luultavasti liität sanaan ”rikkuri” sellaisia merkityksiä, joita Osmo ei tässä tarkoita.

  Kyse on tosiaan lopulta vain semanttinen. Esimerkiksi omasta mielestäni Valio teki luultavasti järkevän päätöksen. Muu ETL saattaa ihan hyvin joutua seuraamaan perässä, koska näistä samoista asioistahan on riidelty jo aikaisempinakin sopimuskierroksina. Myös kaksi vuotta sitten oli lyhyt lakko samasta asiasta. Neljä vuotta sitten uhkailtiin, mutta ei ryhdytty toimiin.

  Näin ohimennen muuten, ihminen joka on ollut töissä lihatehtaassa sesonkina (grillikausi ja joulu) ymmärtää, miksi isot lihatalot haluaisivat päästä eroon ylityökorvauksista ja leikata viikonloppukorvauksia. Välittömän säästön lisäksi työnantaja voisi jaksotetussa työaikamallissa velvoittaa vakituisia työntekijöitä tekemään kesällä sisään enemmän tunteja, mikä myös vähentäisi kesätyöntekijöiden määrää. Grillisesonkiin liittyy käsittämättömästi kaikkea työlästä puljaamista, kun kaikki haluavat pihvinsä vapuksi ja juhannukseksi, ja tuotteen säilyvyys on noin viikko. Vaikea edes kuvitella, jos ei ole nähnyt.

  Elintarvikealan tapoihin kuuluu myös määräaikaisten sopimusten ketjutus, joten löysässä hirressä moni ”vakituinenkin” työntekijä on.

  1. Työntekijäpuolella oli lupa SEL:ltä tehdä erillissopimus, mutta missään ei ole kerrottu, että työnantajapuolella olisi ollut vastaavaa lupaa. Tämän mukaan Valio rikkoi työnantajan neuvottelukartellin eli oli siis rikkuriyritys. Voi olla, että lehtitiedot ovat epätarkkoja.

 9. EKn toiminta on vähän samanlaista kuin virkamiesten ennen.
  Muitan ku aian käsiteltiin määrärahabudjettia ja päivä kului kiistelellessä 1000 mk:n ja 10000 mk:n ersitä jollekin kalustomomentille.
  Istuskelin hiljaa nurkassa ja kun kysyttiin paljonko tarvitaan käyttö ja kunnossapitorahaa niin ilmoitin, että 3 miljoonaa.
  Se kirjattiin ylös eikä asiasta keskusteltu.
  Silloin tajusn, että suurin osa ihmisistä kykeneekäsittelemään ja ymmrtämään vain vuosipalkkansa suuruisia rahamääriä.
  Näitä rajoittuneita näyttää olevan EK:kin täynnä

 10. Keskitetyistä sopimuksista siis luovuttiin, ns. Pohjoismaisesta mallista, ja tilalle saatiin näin nopeasti Etelä-Eurooppalainen meininki. Lakkoja tulee ovista ja ikkunoista, siellä sun täällä. Jos työnantajat kuvittelivat, että saisivat rusinat pullasta, pohjoismaisen tyyneyden ja paikalliset työehtosopimukset muiden maiden markkinoiden mukaisesti, niin tulevat huomaamaan olleensa väärässä. Suomalainen temperamantti jalostuu myös, olosuhteiden, rakenteiden mukana. Toivottavasti polttopullo-asteelle ei sentään päädytä.
  Aika riski tämä on Suomalaiselle tuottajalle ja teollisuudelle. Ja Lidl lisää markkinaosuuttaan, autojen määrä viime päivinä parkkipaikalla on kasvanut – osa siitä voi jäädä pysyväksi.
  Työnantaja saa olla ’rikkuri’, tästä osoituksena jo pidempään vaikkapa Chef Wotkin. Tilannetta kannatta seurata loppuun saakka, onko näin?

 11. Häikiö” Eikös Valio toimi juuri kuten EK on toivonut?”

  Ei. Vaan siten kuin EK ja ETL nyt kykenevät ”toimituttamaan”. Duunaripuoli ja ETL:n omat firmat hajottivat EK:laisen rintaman, jolla yritettiin painostaa työntekijät uusiin työaikoihin ilman asiallista korvausta.

  Nyt ETL on tehnyt välttämättömyydestä hyveen.

  Kalle: ”Minua pelottaa lähinnä suomalaisen elintarviketeollisuuden tulevaisuus.”

  Miksi pelkäät? HKScan ja Atria ovat ostaneet pois lähes kaiken kelvollisen liiketoiminnan Itämeren alueelta ja paljoudessa värjöttelevät itse luomansa tullimuurin takana. Pelottelevat tuonnilla ja voivat tuoda – omista laitoksistaan.

  Maitotuotteissa Ruotsilla on 1 % (nestemaidosta). Ja muutaman vuoden päästä jo toinen. Se tarvitaan, sillä maitotilat vähenevät, koska ne on siirretty alueille,joissa ei ole asukkaita, työvoimaa ja huonot viljelyolot. Siis pohjoiseen.

  Sianlihasta ja kananmunista on yli 100 prosentin omavaraisuus. On vielä 5-10 vuodenkin päästä, sillä ulkomainen ostovilja on riittävän halpaa vielä Suomeen tuotuna.

  Tämä lakko tekee erittäin hyvää leipomoteollisuudelle. Fazer ja Vaasa menettävät nyt jonkin verran markkinoita kotimaisille pienleipomoille. (Kuten isot teurastamot pienille.)

  Pienleipomot juuri ovat niitä, jotka pystyvät tuoretuotteissa kilpailemaan tuonnin kanssa. Fazer ja Vaasa eivät. Eivätkä ehkä haluakaan, sillä molemmilla on Itämeren alueella lukuisia leipomoita. Ja ne haluaisivat tänne niiden työehdot samalla kun haluavat pitää sen 70 % markkinasta.

  Pitääkin toivoa, että ihmiset ehtivät edes hieman tottua pienleipomoiden parempiin tuotteisiin lakon aikana. Se jos mikään turvaa kotimaisuutta.

 12. Kovin oleellista asian ymmärtämiseksi olisi tietää, ovatko paikalliset sopimukset tehty työnantajan tarjouksen mukaisiksi vainoudattavatko ne SEL:n linjaa. Kun tuo tiedettäisiin, niin samalla tiedettäisiin kummalla puolella on irtauduttu rintamasta.

  Työntekijöiden puolella lienevät sopimusosapuolina SEL:iin kuuluvat luottamusmiehet.

 13. Osmo Soininvaara
  ”akavaksi oli tarkoitettu viesti, että työnanatajapuolelle eivät kaikki hyväksy EK:n koventunutta linjaa.”

  Tähänkin sekasortoisuuteen on helppo vastaus: yrityskohtainen sopiminen.

  Itse olen sitä mieltä että olisi hyvä jos elintarviketeollisuuden työtaistelu puolin jos toisin jatkuisi mahdollisimman pitkään ja seurauksena koko ala pienenisi puoleen. Näin säästettäisiin huimia summia maataloustuista.

 14. M:

  ETL on antanut luvan alan yrityksille valita oman mallinsa.

  SEL on kieltänyt erillissopimisen.

  Näin seisoo päivän kauppalehdessä.

 15. Nyt on tainnut mennä Osmolla puurot ja vellit sekaisin. SEL on nimenomaan halunnut jatkaa yhden sopimuksen tiellä ja ETL toivonut mahdollisuutta toimialan mukaisiin sopimuksiin. ETL on myös ollut hyväksymässä kaikki sovittalijan ehdotukset, SEL on ne hylännyt. Eli kyllä ne ovat nimenomaan SEL:n rivit, jotka ovat revenneet ja siis työntekijät ovat rikkureita.

 16. Häikiö:
  SEL torjuu yrityskohtaiset sopimukset niillä aloilla, joissa esitetään vaatimuksia työaikamuutoksista. Alakohtaiset sopimukset SEL hyväksyy, ja liitto on kehottanut meijeriväkeä palaamaan töihin. Meijerialalla on siis eri TES kuin esim. liha-alalla tai leipomoilla.

  http://www.hs.fi/politiikka/artikkeli/Elintarvikelakko+alkoi+-+Valio+ja+Arla+Ingman+solmivat+yrityskohtaisen+sopimuksen/1135256598162

  Siinä olet toki oikeassa, että leipomoiden kohdalla paikallista sopimista SEL siis ei hyväksy. http://www.selry.fi/?x17423=3218128

  Helkkarin monimutkaistahan tämä on, vaikea tätä on tyhjentävästi kenenkään tähän pieneen tekstilaatikkoon kirjoittaa.

 17. Minun käsittääkseni tässä kyllä ovat rikkureita Valion ja muiden yritysten työntekijät, jotka menivät hyväksymään työntekijäjärjestön hylkäämät työehdot. Työnantajille ne olisivat kelvanneet. Sinänsä riidassa ei ole ollenkaan kyse meijereiden toiminnasta, siellä on aina tehty töitä lauantait ja sunnuntait raaka-aineen luonteesta johtuen. Samaa käytäntöä ollaan nyt siirtämässä muihinkin elitarvikealan yrityksiin, koska aina aaki oleviin kauppoihin pitää saada myös myytävää.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Notify me of followup comments via e-mail. You can also subscribe without commenting.