Osuuskauppa vaihtoi Valion maidon sipoolaiseen

Pääministeri on ilmoittanut vaihtavansa ruokakauppaa, koska ei hyväksy sitä, että HOK-Elanto on kilpailutuksen jälkeen vaihtanut meijeriä. Maito ei tule enää Valion meijereistä vaan ruotsalaisomisteisen Arla Ingmanin meijereistä Sipoosta, Hämeenlinnasta ja Suonenjoelta. Koska tämä Ingmanin maito on peräisi suomalaisista lehmistä, pääministerin – ja monen muun keskustavaikuttajan – äkämystyminen johtuu Valion (kesk) ohittamisesta, ei suomalaisen maataloustuotannon. Vai liittyykö suuttumus lähiruuan suosimiseen, koska pääosa maidosta tulee Etelä-Suomesta?

Miksi pääministeri ei ihmettele, miksi Valion maito on viisi senttiä litralta kalliimpaa kuin sen sipoolaisen kilpailijan?  Ingman tuskin pystyy maksamaan maidontuottajille vähemmän kuin Valio. Mihin Valio saa tuhlatuksi viisi senttiä litralta? Kun maitoa kulutetaan Suomessa liki 700 miljoonaa litraa, hintaero on noin 30 miljoonaa euroa vuodessa.

Todettakoon, että HOK-Elanto on myynyt jo pitkään myös Arlan ruotsalaista maitoa, joka on vielä kymmenen senttiä litralta halvempaa kuin kotimainen. Nyt ei siis ole kuitenkaan kyse tästä ruotsalaisen maidon tarjoamisesta.

99 vastausta artikkeliin “Osuuskauppa vaihtoi Valion maidon sipoolaiseen”

 1. Arla taitaa saada kotimaisen maitonsa halvalla (jos se on sitten halpaa) pääosin Valiolta, koska sillä on hyvin vähän omaa hankintaa.
  Suomi on kyllä erittäin haastellinen markkina kelle tahansa uudelle tulokkaalle, sillä maidon jalostuksen marginaali on täällä erittäin pieni. Arlahan yritti tänne jo 1980-luvulla, mutta joutui lähtemään häntä koipien välissä takaisin. Nyt sillä on kyllä Ingmanin asiantuntemus käytettävissä, joten lähtökohdat ovat paremmat kuin silloin.
  Markkinoilla on aina ihmeteltävää, esim. se, miksi Arlan ruotsalainen maito maksaa täällä vähemmän kuin Ruotsissa. Ehkä tuon viiden sentinkin takaa löytyy samoja syitä.

 2. Vai liekö tuohon viiteen senttiin syynä se, että Valio edelleen kerää maitoa ympäri Suomea… onko maidon tuottaminen ympäri Suomea sitten tavoiteltavaa vai ei, sitä en tiedä. Jotenkin vaan tuntuu, että tehokkuutta tavoitellaan enemmän kuin luonnonmukaisuutta (no, ei maatalous näissä sääoloissa ole koskaan ollut helppoa). Mua ei näissä S-ketjun jutuissa töki tällaiset uutiset niinkään vaan se, että pienen pienessä K-kaupassa on parempi valikoima erilaisia tuotteita kuin suuressa S-marketissa. Vakavasti harkitse siirtymistä S-systeemistä, sillä minulle ei kelpaa se, että vaihtoehtona on vain joku rainbow ja ruotsalainen/saksalainen bulkkimerkki. S-marketin valikoima alkaa olemaan todellakin surkeaa. Ja pakko ihmetellä sitä, että miten S-ketjun kaupoissa yrttien/tomaattien kunto on useimmiten paljon huonompi kuin kilpailijoilla?

 3. Vanhanen sortuu typerään propagandaan. Ai, että pääministeri luulee, että kaupoissa yleensä myydään kaikkea, mitä kuka tahansa asiakas sattuu haluamaan. Ai, että ketjujen sisäänostajien ei kuulu kilpailuttaa tuottajia tai maahantuojia keskenään vaan ostaa kaikki, mitä tarjotaan. Naurettavia väitteitä. Uskooko Vanhanen itsekään? Uskooko Vanhanen, että joku muu ottaa väitteet tosissaan?

  Sen verran olen oppinut arvostamaan Vanhasta, että en usko hänen olevan noin hölmö. Ehkä hän nyt pääministeriydestä luopuessaan alkaa taas opetella kepulaispekkarointia.

 4. Eikös Osmo tykkää siitä, että kuluttaja saisi valita oman maitomerkkinsä. Minä ainakin mielelläni maksan enemmän kotimaisen toimijan maidosta.

 5. ”Kepulaispekkaroinilla” tarkoitan sitä, että yleinen etu, pääkaupunki seudun etu, osuuskaupan asiakkaiden ja omistejien etu eivät paljoa paina, kun toisessa vaakakupissa on Kepun äänestäjien etu ja erityisesti kepulaisten maataloustuottajien etu. Näin ei saa pääministeri vouhottaa, mutta kepulaisen poliitikon nimenomaan odotetaan toimivan juuri niin.

 6. Ongelma ei ole siinä, jos jokin maito maksaa enemmän kuin toinen, vaan siinä, että kauppa ei ota tuotetta myytäväksi, vaikka joku kuluttaja olisi ”liian kalliista” valmis maksamaan. Näin
  varsinkin ruoassa, jossa ei käytännössä ole kohta kuin kaksi vähittäismyyjää.

  1. kauppa ei ota tuotetta myytäväksi, vaikka joku kuluttaja olisi “liian kalliista” valmis maksamaan. Näin
   varsinkin ruoassa, jossa ei käytännössä ole kohta kuin kaksi vähittäismyyjää.

   Sen verran puolustaisin HOK-Elantoa, että se on toiminut juuri näin. Kaupasta saa ruotsalaista maitoa halvalla ja suomalaista kalliilla. Nyt vain vaihdettiin suomalaisen maidon toimittajaa.

 7. Samanlainen kansainvälinen yritys Valio on kuin Arla.

  Valion yhtiöissä työskentelee Suomen ulkopuolella noin 800 henkilöä.
  Valion ulkomaiset yhtiöt:
  Valio Eesti AS, Viro
  OOO Valio, Venäjä
  Valio Shanghai Ltd, Kiina
  Valio Sverige AB,
  Valio USA,
  Valio – Vache Bleue S.A., Belgia

  Maataloustuotteiden alkuperän korostaminen on ollut EU:ssa kiellettyä jo vuodesta 2000, jolloin valtiontuki Hyvää Suomesta -toiminnalta loppui. Sitä jatkamaan tosin perustettiin Finnfood, jonka kautta markkinointitukea on myönnetty. EU-on jatkuvasti kiristänyt säännöksiä ja Suomessa on niistä jatkuvasti poikettu. Valion Suomi-maito purkit ovatko direktiivien vastaisia?

  Näissä suhteissa pääministerin boikotti on kummallista etupiiritoimintaa ja kun hän tekee boikottinsa nimenomaan päämisnisterinä. Sitäpaitsi hän oli kertomansa mukaan ollut treffeillä ruotsalaisessa Ikeassa – eikö Suomi-soffa ole yhtä tabu kuin Suomi-maito?

 8. Soininvaara on S-linjan mies. Onko edustajisto linjannut, että sieltä ostetaan mistä halvimmalla saadaan, vaikka Kiinasta.

  1. Onko edustajisto linjannut, että sieltä ostetaan mistä halvimmalla saadaan, vaikka Kiinasta.

   Hei haloo! Maitoa ostetaan siis Sipoosta, Hämeenlinnasta ja Pohjois-Savosta, ei Kiinasta eikä edes Virosta. Kyse on kahden kansainvälisen yrityksen kilpailusta, jossa toinen esitti paremman tarjouksen.

 9. Ongelma ei ole siinä, jos jokin maito maksaa enemmän kuin toinen, vaan siinä, että kauppa ei ota tuotetta myytäväksi, vaikka joku kuluttaja olisi “liian kalliista” valmis maksamaan.

  Täsmälleen samaa mieltä. Jos minulla ei kuluttajana ole mahdollisuutta äänestää lompakollani, minne joutuu Adam Smithin näkymätön käsi? Onneksi voi vielä äänestää jaloillaan, ja vaihtaa lompakolla äänestämisen paikka S-maketista K-markettiin.

 10. Näköjään Suomea edustaa EU:ssa pääministeri, jonka ymmärrys markkinataloudesta, EU:n tavoitteista ja yhteismarkkinoista näyttävät maitopurkauksen valossa melko hatarilta.

  Hallitus linjasi uuden kilpailulain pääpiirteet iltakoulussaan keskiviikkona 3.3. Mitähän sieltä taas on tulossa? Vai onko iltakoulussa nukuttu ja pääministeri säpsähtänyt maitokaupassa?

  Suomessa poliitikot ovat löperösti suhtautuneet kilpailupolitiikkaan ja siitä kuluttajat ovat saaneet kalliisti maksaa. Samalla ”maan tapa” on syönyt tuottavuuden ja kilpailukyvyn kasvua suomalaisilta yrityksiltä, mikä näkyy työttömyysluvuissa.

  Poliitikkojen veljeily yritysjohtajien kanssa on ollut sidoksissa leväperäiseen suhtautumiseen jääviysasioissa ja tämä on heijastunut myös vaalirahakuvioihin. Nyt todella tarvitaan kulttuurin muutosta.

  Vastikää tuli uutinen, että Tiehallinto ja 21 kuntaa hakevat 65 miljoonan euron korvauksia asfalttikartellijutussa. Mutta missäs ne muiden kuntien vaatimukset ovat? Eikö kuntaliitto osaa valjastaa kuntia hakemaan veronmaksajien rahoja pois rötöstelijöiltä?

  Entäs yksityisten kärsimät vahingot? Löperön eduskunnan säätämän lainsäädännön takia yksityiset eivät voi vieläkään ajaa ryhmäkannetta kartelliyhtiöitä vastaan. Tämän vuoksi kartellien ja muiden kilpailuoikeuden vastaisten rakennelmien rakentelu on Suomessa varsin kannattavaa puuhaa. Niiden avulla on helppo kerätä rahaa bonuksiin ja optioihin.

 11. Muutamia vuosia sitten oli paljon puhetta, että Suomeen alettaisiin tuoda maitoa Virosta edullisempien tuotantokustannusten takia. Mutta eipä ole näkynyt?

 12. Valio on maitotilojen omistama. Se on sekoitus yritystä, osuuskuntaa, järjestöä, valtio-subventiota ja politiikkaa.

  Otteet ovat pääministeriä myöten kuin Sisiliasta. Agronetin keskustelupalstoilla uhataan ostoboikotilla S-ketjun Agrimarketia. Agronetin keskustelussa on kokonainen ketju, jossa uhataan Ingmanille maitoa tuottavia tuottajia.

  1990 luvulla Ingman ryhtyi yhteistyöhön Hämeenlinnan meijerin kanssa. Valio ryhtyi toimiin kenttänsä kanssa. Tuottajat peloitettiin niin, että meijerin tarvitsema maito piti rahdata matkojen takaa. Kiista päättyi, kun Valio velvoitettiin myymään määräävän kilpailuasemansa takia tietyn kiintiön maitoa ulkopuolisille.

  Valio on kummajainen yritysmaailmassa. Sen omistavat tuottajat,jotka itse päättävät sen kautta itse itselleen maksettavan tuottajahinnan. Ja valtio on ollut mukana rahoineen ruokahuollon nimissä. Arla-Ingman on tietenkin jonkinlainen rauhanrikkoja ja markkinahäirikkö tässä kuviossa.

 13. Pidän selvänä, että Arla maksaa suomalaisille tuottajille ostamastaan maidosta vähintään saman kuin Valio omastaan. Pidän todistettuna, että Arla pystyy myymään maitonsa Elannolle halvemmalla kuin Valio. Edellisistä seuraa, että Valiolla on tehotonta toimintaa. Esimerkiksi Valio käyttää osan varoistaan jonkun puolueen vaalitukeen. Tämähän selittäisi Vanhasen suhtautumisen asiaan. Olisiko syytä läpivalaista valion talous?

 14. Kyllä se Suonenjoki on Pohjois-Savossa. Sisä-Savon lisäksi Pohjois-Savon maakuntaan kuuluvat myös Ylä-Savo ja Koillis-Savo. Etelä-Savosta taitaa löytyä Länsi- ja Itä-Savo.

 15. Valion suuri mainoskampanja suomalaisesta maidosta toimi ainakin minun kohdallani. Yleensä olisin poiminut kaupastani koriin tuttuja Valion purkkeja, mutta nyt huomasin siellä olevan muutaman sentin halvempiakin maitoja. Kampanja avasi silmäni sen suhteen, että Valion tuotteille löytyy kaupasta yleensä edullisempi vaihtoehto.

 16. Meikäläinen nauttii virolaisista jugurteista joita on enenevästi ruvennut näkymään niin K:ssa kuin S:ssäkin. L:n maidot ovat nimestään Milbona huolimatta pääministeritasoa.

  Castellsilainen kaupungistuminen näyttää alkavan maidosta eikä maalaisten muutosta kaupunkiin. Pääasia että alkaa.

 17. Hyvä että mansikkajogurtti palaa S-kaupan hyllyille. Valioihan ei enää vuosiin ole tarjonnut kilpailukykyistä mansikkaa.

 18. Suomalaisessa keskittyneessä ruokakaupassa pääministerin puheet vaikuttaa lompakollaan on kyllä ihan täyttä kilon poliisia. Joo, voi vaihtaa S-kaupasta K-kauppaan ja saada illuusion että joku muuttuu, vaikka kartelli haisee taivaisiin asti, ruoka on kalleinta Euroopassa ja laatu huonoa.

  Ja ymmärrän että Mattia harmittaa jos lempimaitoa ei saa kaupasta, mutta pääministeri (vaikkakin Vanhanen, ja kesk.) voisi vähän katsoa mitä suustaan päästää. Toisaalta keskustallehan tämä maksullinen arvovalintavaikuttaminen on jo tuttua.

 19. Ministeri Sirkka-Liisa Anttila on ruvennut maitosotaministeriksi. Hänen lausuntonsa hipoo kuuluisaa Ronald Rumsfeldin retoriikkaa.

  Anttila sanoo STT:n uutisen mukaan:

  ”Ingman jalostaa myös ruotsalaista maitoa. Kaikki ruotsalainen maito, mitä Suomessa jalostetaan on poissa suomalaisen maidon markkinoilta.”

 20. Pääministein lausunnot ylipäänsä herättävät myötähäpeää, lukekaa vaikka se Vanhasen kirjoitus bilehileistä Nuorisotutkimusverkoston prekariaattijulkaisusta, tosin kyseisen esseekokoelman muutkin kirjoitukset saivat aikaan vastaavia reaktioita joten ehkä kyseessä on tyylilaji. Lewis Carrolin sanoin, Liisa pieni, se että ajattelee mitä sanoo tai sanoo mitä ajattelee mitä sanoo on kaksi eri asiaa

  Aiheesta, eikös Ingman ole Sipoolainen yritys ja toimintaa on siellä edelleen vaikka Arla ostikin? Nurkkapatrioottisestikin ihan perusteltua. Eikö niitä jättinavetoita voisi olla muuten Sipoossa? Olisi maidon markkinat lähellä, ja bioenergialle myös. Haluaisiko kenties vihreät ottaa ajakseen erityistukitoimet jotta Sipooseen tai ylipäänsä Uudellemaalle saataisiin laktoosiklusteri, ihan jo siksi että kuulisi mitä Kepu sanoisi…

 21. Ovatko ammattiyhdistysliikkeet kartelleja nykyisen lainsäädännön sallimina???

 22. Evert The NeveRest: ”Valion Suomi-maito purkit ovatko direktiivien vastaisia?

  Eivät ole. Julkinen hallinto ei saa edistää kotimaisuutta, kaikki muut saavat.

 23. Muutamia vuosia sitten oli paljon puhetta, että Suomeen alettaisiin tuoda maitoa Virosta edullisempien tuotantokustannusten takia. Mutta eipä ole näkynyt?

  Ei ole näkynyt ei. Katsokaapa huviksenne, ketkä omistavat elintarviketuotannon Virossa. Suomalainen elintarviketeollisuus osti käytännössä ”koko Viron” jo ennen kuin siitä tuli EU-maa, koska muuten olisi saattanut kilpailun käärme ryömiä Suomen markkinoille. Ja sehän nyt ainakin olisi väärin, että Suomalaisille koittaisi samanlainen elintaso kuin muille eurooppalaisille!

  Kyllä me tuota puolivakavissaan kavereiden kanssa joskus pohdimme, että olisimme suomalaisia kartellimarkkinoita ruvenneet kaatamaan virolaisella tuonnilla. Mutta ei ollut tarpeeksi rahaa, eikä riittävästi riskinottohalua – eikä luottamusta siihen, että Suomen valtio pitäisi kiinni velvotteistaan siinä vaiheessa, kun poliitikkojen pääasiallisen rahoituslähteen bisneksiä ruvetaan kaatamaan.

  On se niin väärin, kun toisilla vain on enemmän rahaa ja suhteita niihin, jotka tätä ”vapautta” kaitsevat. Ehkä sen vielä joku tekee.

  Kari

 24. MIVa:

  Ovatko ammattiyhdistysliikkeet kartelleja nykyisen lainsäädännön sallimina???

  Kyllä ovat! Lisäksi ”kartelli” on minusta aivan liian lievä ilmaisu.

  Kari

 25. Miksi ihmiset ovat jämähtäneet 1970-luvulle poliittisen kommunismin pelossa. AY-liike maailman ongelmallisin kartelli – voi pyhä sylvi sentään.

 26. Minua harmittaa se, että yhä useammin ruokavalinnat tuntuvat olevan kahden kauppaa. Valitse Valio tai Arla! Valitse S tai K! En oikein osaa nähdä oleellisia eroja näiden toimijoiden välillä.

  Iloisin löytö maitotuoteosastolla pitkään aikaan oli Valion lemppaaman Juvan luomu oy:n suoraan S-ryhmälle valmistama Rainbow-jugurtti. En tosin tiedä kulkeeko sekin tähän muutaman kymmenen kilometrin päähän Etelä-Suomen kautta niin kuin kait ennen vanhaan oli tapana.

 27. Tämä ei varmaan liity tähän keskusteluun, mutta yleisesti ottaen maatalouden pitäisi alkaa toimia markkinatalouden periaatteella. Eli maataloustuet voisi lopettaa.

  Aiemmin ajattelin, että tämä olisi huono asia, mutta kyllähän täällä maata tultaisiin viljelemään ilman tukiakin. Ainoastaaan fiksummin.

  Samoin tämä maitokiista voidaa jättää suoraan markkinavoimien päätettäväksi. Perusteena on, että näin luultavasti parhaiten toteutuu kuluttajan etu.

 28. Itse olen ihastellut Valion propagan… siis viestintäosaston tehoa. Ovat saaneet melkoisen tehokaasti median rummuttamaan että kilpailijan maito ei olisi suomalaista maitoa.

 29. Evert The Neverest:

  Ministeri Sirkka-Liisa Anttila on ruvennut maitosotaministeriksi. Hänen lausuntonsa hipoo kuuluisaa Ronald Rumsfeldin retoriikkaa.

  On tietysti, ja Sirkka-Liisa on viimepäivienkin turkistarhakohun jälkeen ollut niin sanotusti kuumaa valuuttaa. Ennen ruuan arvonlisäveron laskua esitettiin laajalti epäilyjä, että kauppa olisi diskontannut ruuan arvonlisäveron itselleen. Tätä MMM tutki, mutta:

  ”Maa- ja metsätalousministeri Sirkka-Liisa Anttila ei suostu kertomaan, mikä taho on hyötynyt ruuan hinnan rajusta noususta. Anttilan viime vuonna perustama työryhmä tutki, onko ruuan hinnan nousu siirtynyt tuottajalle, teollisuudelle, kaupalle vai kuljettajalle. Sen sijaan työryhmä ryhtyy nyt pohtimaan, miten kuluttajat saadaan hyväksymään hinnan nousu.
  – Emme hae syyllisiä, mitä kenenkin taskuun on mennyt. Tiedän kyllä vastauksen, mutta en suostu vastaamaan, koska se ei vie hankettani eteenpäin, ministeri Anttila sanoi Radio Voiman haastattelussa vieraillessaan Lahdessa.”

  Käytännössä kahden ruokakaupan (ja niikuin tästä esimerkistä näkyy myös Valion) edunvalvonta ulottuu ihan keskustalaiseen ministeriin asti. Maksullista arvovalintavaikuttamista, todellakin.

 30. Myös ministeri Anttila on ottanut kantaa pääministeri Vanhasen maitokaupan valintaan. Anttila näkee Ruotsin tuonnin ongelmana. Ministerin mukaan (Talouselämä 6.3) kaikki ruotsalainen maito, mitä Suomessa jalostetaan, on poissa suomalaisen maidon markkinoilta.

  Suomi on liittyessään EU:n jäseneksi sitoutunut toimimaan yhteisön sääntöjen mukaan. Suomen valtiolla on muun muassa EY-oikeuden asettamia velvoitteita toimia niin, ettei kilpailu sisämarkkinoilla vääristy. Jos Suomen valtio toimillaan vääristää kilpailua, niin se syyllistyy lainvastaiseen tekoon.

  Ministeri Anttilan toiminta alkaakin jo täyttää ne tunnuspiirteet, että hän on syyllistynyt EY-oikeuden vastaiseen kilpailua rajoittavaan toimintaan ryhtyessään sotaan halpaa ruotsalaista maitoa vastaan.

  Jos joku vie asian oikeuteen ja voittaa jutun, kuluttajilla olisi oikeus saada vahingonkorvaus valtiolta siitä, että ministeri Anttila on toimillaan estänyt halvan ruotsalaisen maidon pääsyä Suomen markkinoille.

  Asiasta tulisi aika mielenkiintoinen oikeusjuttujen vyyhti.

 31. Asiassa lähinnä huvittaa ylireagointi koko asiaan. Jotenkin kuvastaa hyvin suomalaisten suhtautumista ruokaan. Tarjolla on kahden eri yrityksen maitoa kahdessa eri kauppaketjussa. Ja kun toinen ketju sattuu vaihtamaan maitomerkkiä niin johan syntyy haloo. Enemminkin pitäisi syntyä haloo miksi tarjonta on suppeaa ja ostopaikan voi valita kahden eri ketjun kaupasta, jotka ovat klooneja toisilleen. VanhasMatti kerää kommentteja (www.otakantaa.fi) mitä tulevaisuudessa syötäisiin. Ei ole odotukset kovin korkealla, jos pääministerin ongelma on, että hänen kauppa vaihtaa bulkkimaitomerkin toiseen bulkkimaitomerkkiin. Kuvastaa hyvin ruuan arvostusta Suomessa. Kuhan on Suomalaista, mutta muulla ei ole väliä. Ja samalla uskotaan suomalaiseen ylivertaiseen laatuun. Voihan se edes jollain tavalla olla laadukasta kun tuote lähtee tilalta, mutta viimeistään seuraavat toimijat elintarvikeketjussa muuttavat sen persoonattomaksi ja samanlaiseksi mössöksi mitä tarjotaan samanlaisissa kaupoissa samanlaisille kuluttjaille. Suuri osa foorumilaisista taas ratkaisisi asian tuomalla bulkkimaitoa ulkomailta. Ei hyvin mene…

 32. Hanna kirjoitti: ”Minua harmittaa se, että yhä useammin ruokavalinnat tuntuvat olevan kahden kauppaa. Valitse Valio tai Arla! Valitse S tai K! En oikein osaa nähdä oleellisia eroja näiden toimijoiden välillä.”

  SOK on suomalainen osuuskunta, Kesko Helsingin pörssissä listattu julkinen osakeyhtiö. Valio on osakeyhtiö, mutta ei julkinen. Sen omistavat suomalaiset maidontuottajaosuuskunnat. Arla Foods on tanskalainen osuuskunta. Eroja voi tästä edelleen miettiä esimerkiksi voitonjaon kannalta.

 33. Kiitos Karille. Mielestäni Firmat pannaan maksamaan isojakin sakkoja, jos jäävät kiinni kartellista, mutta kaikki työntekijät (ay-liikkeen jäsenet) voivat hinnoitella työnsä miten haluavat ja jos tietty määrä kuuluu porukkaan, niin kaikkien muidenkin työnantajien on sitä noudatettava. Tuo pykälä olisi laista poistettava mielestäni heti. Lain pitäisi määrittää se, että kellekkään ei työstä makseta alle jonkun euromäärän. Nykymenolla yhä enemmän erilaisia yrityksiä siirtyy muualle Suomesta. Ay-liikkeen mielestä kai niin saa tapahtua? Isänmaallisuus ei ole, eikä tule olemaan mikään hieno juttu, silloin, kun tarkoitus on ansaita sijoituksilla. Arvaan, että ahtaajat tulevat nielemään karvaan kalkin noin parin vuoden sisällä. Jos veikkaus väärä, olen onnellinen. Omasta mielestäni Suomesta pitäisi lopettaa monta satamaa, jolloin murtajien määrää voitaisiin vähentää ja kun VR:n tavarahommat saadaan kilpailun piiriin, niin kyllä ne tavarat liikkuisivat.
  Jos joku aattelee, että olen sinänsä ay-vastainen, on väärässä. Olen kuulunut KAL:iin (Aksvaan) heti kun se minulle oli mahdollista. Silloin ei ollut Loimaan kassaa. Älkää nyt kukaan tähän alkako luetella ay:n ansioita, tiedän kovin hyvin. Ajatukseni on tätä päivää koskevaa.
  Lakkoillaan, itketään kaikenlaisia hienoja juttuja ja samaan aikaan teollisuus siirtää hommia ulkomaille. Vielä täällä sinnittelevät yritykset joutuvat vaikeuksiin, kun jotkut porukat, jotka luulevat, ettei heidän hommia voi viedä muualle lakkoilevat. Voi itkevä —-ele. Kun Venäjä saa satamansa kuntoon, niin näemme. Jokainen saa potkiaa omaan nilkkaansa niin paljon kuin haluaa.
  Jotenkin toivoisin, että työnantajat toisivat EU-maista ahtaajia hoitamaan hommat ja pantaisiin poliisi/armeija vahtimaan, että homma hoituu, kunhan lain mukaiset pykälät on ok.

 34. Onkohan tässä kyse niinkään Kotimaa – Ulkomaa -asetelmasta.

  Arla on tullut Suomeen jalostamaan suomalaista maitoa, koska täällä se on HYVÄ BISNES. Tuottajille voi maksaa reilummin ja kuluttajille voi myydä halvemmalla ja edelleen homma on hyvä bisnes.

 35. Jostain syystä Suomessa ei ole myynnissä erikoismaitoja, kuten vaikka Briteissä myytävä Gold Top: http://www.gold-top.co.uk/gold_top_milk_facts. (Sikäläisessä osuuskaupassa 79 penniä kolmen vartin pullo, eli 1,16 € per litra sikäläisellä ALVilla, 0 %.) Jos ja kun Valio ei taivu margariinitehtaan mannekiinien pelossa tällaiseen, niin maidontuottajien kannattaisi alkaa itse miettiä kunnon maidon myymistä.

 36. Kuten täällä on todettu, Valio maksaa tuottajalle maitolitrasta jopa vähemmän kuin Ingman. Mutta maidontuottajaosuuskunnat omistavat Valion, joten Valion maidosta saama parempi kate palautuu lopulta tuottajille, mikä enemmän kuin kompensoi pienemmän tuottajahinnan. Lisäksi tämä on tuottajalle pääomatuloa eikä ansiotuloa.

 37. Poliisia ei olekaan vielä kokeiltu osana työmarkkinoita Suomessa. Ehdotan, että maan hallitus tekee tutustumismatkan Kiinaan, koska asia vaatii pikaista selvitystä.

 38. Jos jonkun yrityksen markkinaosuus on reilusti yli 50 prosenttia, niin on lähes luonnonlaki (joitakin poikkeuksia tosin on), että tehottomuus alkaa vaivaa tällaista yritystä. Ja siksi poliitikkojen pitäisi lähtökohtaisesti suosia kilpailua.

  Jos Vanhasella olisi ollut terve ajattelutapa, hän olisi reakoinut Valion perusmaidon häviämiseen hyllystä positiivisesti: Hyvä, nyt kilpailua on tullut lisää ja yhteiskunnan toiminta tehostuu, tuottavuus kasvaa.

  Mutta Vanhanen reakoi tilanteeseen negatiivisesti ja tämä kertoo siitä, ettei hän ole oikein tehtäviensä tasolla.

  Rukan hangilla Vanhanen kyllä kehittelee eläkeiän nostovaatimuksia, mutta sitten, kun on kyse tuottavuuden nostosta jollakin toimialalla, niin jarru tulee päälle.

 39. Mitä sanoi Vanhanen ? :”Hyllytilaa on kyllä metreittäin, mutta joku muu on halunnut tehdä valinnan puolestani. Nyt sitten totuttaudun toiseen kauppaan. Sitä valinnan vapautta kukaan ei kuluttajalta vie, Vanhanen kirjoittaa.”

  Mitä kirjoitti Osmo Soininvaara ?:” Pääministeri on ilmoittanut vaihtavansa ruokakauppaa, koska ei hyväksy sitä, että HOK-Elanto on kilpailutuksen jälkeen vaihtanut meijeriä. Maito ei tule enää Valion meijereistä vaan ruotsalaisomisteisen Arla Ingmanin meijereistä Sipoosta, Hämeenlinnasta ja Suonenjoelta.”

  Kumpiko valehtelee vai kampiko?

  1. Meillä on paljon kauppoja, jotka myyvät vain Valion maitoa. Tästä Vanhanen ei ole pannut pahakseen, joten ei kyse ole kuluttajan valinnanvapaudesta. On aika luonnollista ostaa helsinkiläiseen kauppaan maito lähimmästä meijeristä Sipoosta.

 40. On tottakai muodikasta dissata Vanhasta. Siihen kuoroon olisi helppo yhtyä. Minusta kuitenkin Vanhanen on osittain myös oikeassa.
  Kaupasta löytyy valikoimia vaikka kuinka, kaljaakin on monen sorttista tarjolla. Miksei siellä pysty olemaan kahden eri meijjerin perusmaitoa? Antaa asiakkaan päättää, haluaako hän maksaa sen 5 senttiä enemmän siitä hyvästä, että voitot menevät suomalaisille eikä tanskalaisille.
  Suomessa on käytännössä duopoli kaupan alalla ja kaksi hankintayhtiötä käyttävät häikäilemätöntä valtaa siitä, mitä Suomessa myydään. Ketjut valheellisesti väittävät, että valta olisi kuluttajan. Ja se ei tunnu ketään haittaavan. Kummastelen.

 41. Elanto ei ole mikään kyläkauppa, jonka toimilla ei ole mitään syvällisempää vaikutusta mihinkään. Kyse ei ole valiosta, arlasta tai mistään yksittäisestä tavarasta. Kyse on markkinoiden keskittymästä. Vaihtakaa valio johonkin lähileipomoon, niin kuva kirkastuu.

 42. Relevanttia verrata R-kioskin kokoisten pikkukauppojen ja Prisma-hehtaarihallien valikoimia.

  Enemmän tässä on klassinen esimerkki miten monikansallinen yhtiö dumppaa markkinoille omia tuotteitaan kunnes kilpailu häviää.

 43. Kummastelen lakkaamatta sitä miten ns. sivistyneet ihmiset parjaavat Vanhasta , Keskustaa ja maalaisia mennentullen. Kyse täytyy olla jostakin patologisesta oireesta.

  Valitettavasti tämä oire näkyy Soininvaarassakin, joka käsitykseni mukaan suhtautuu tiedemiesmäisen objektiivisesti asioihin. Onko suomalainen maito kallista ? Tiedättekö miten korkeaa laatua se on verrattuna muihin ? Samantasoista on vain Sveitsissä ja Norjassa.

  http://www.maitohygienialiitto.fi/Utareterveystyoryhman_mietinto.pdf

  Huomattavaa edellisessä on vielä se, että karjakoon kasvaessa terveysongelmat lisääntyvät. Joten mitä halvempaa maitoa haluatte sitä enemmän lääkityksen tarve nousee. Se ei pitäisi olla ainakaan vihreiden tavoite eikä sellaisten, jotka pitävät tärkeinä luontoarvoja. (yleistermi)

  Vanhanen kommentoi asiaa kuluttajana, mutta palstan kommentoijat vetävät johtopäätökset Keskustan politiikkaan ja Vanhasen pääministerityöhön. Vedetään negatiivisena esiin Vanhasen työiän pidentämisen avaus , mutta kuten tiedämme, sillä on nyt laaja kannatus. Väärin myyty .

  Miksi ahtaajien lakkoa käsitellään neutraalisti vaikka sen lähtökohdat ovat vasemmiston ja demarien politiikassa? Ilmiö on jonkinlainen Suomen sisäinen suomettuminen.

  Kaikki mikä uhkaa suomalaista vakiintunutta valtarakennetta survotaan kuoliaaksi. Maaseutu ja keskustalaisuus koetaan uhaksi. On jo muodostunut tavaksi haukkua kepua , maalaisia ja heidän edusmiehiään , ja saada sillä yleistä hyväksyntää.

  Bloggaajat, taiteilijat , median ja politiikan ammattilaiset käyttävät tätä konseptia suosionsa kohottamiseksi. Yksi vastenmielisin esimerkki tästä ilmiöstä on poliiikan kommentaattori Ervasti, Suomen Kuvalehdessä. Ja SK:n pitäisi muka olla laatulehti ?

  Vihreiden kannalta maalaisvihalla on laajempikin merkitys. Luonnon suojelun, ekologisen kuluttamisen ja kierrätyksen imago on epäsuosittu. Näitä arvoja pitäisi viedä eteenpäin fiksusti konsensuksella, ei syyllistämällä ja vastakkainasettelulla.

  Onneksi Keskustan kannatukselle vihreät ja cityihmiset jatkavat rienauslinjaansa.

 44. Taitaapa Vihreän Osmo Soininvaaran viha Keskustaa kohtaa olla aika iso, kun kuluttajan oikeus valita ei paljonkaan vaa’assa paina !!

 45. Minua harmittaa se, että yhä useammin ruokavalinnat tuntuvat olevan kahden kauppaa. Valitse Valio tai Arla! Valitse S tai K! En oikein osaa nähdä oleellisia eroja näiden toimijoiden välillä.

  Touché! Kun markkinat jakaa kaksi tasavahvaa peluria, käy helposti niin, että kilpailu muuttuu näennäiseksi, eikä kuluttajan kannalta tilanne juuri eroa monopolista.

  Optimi on yleensä 5-7 melko tasavahvaa kilpailijaa. Silloin markkina toimii ja kehittyy parhaiten, mistä myös kuluttaja hyötyy. Suomessa elintarvikekauppa on kaukana tästä, tosin niin on aika moni muukin toimiala.

 46. Arlan pääjohtaja taisi käyttää yhtenä perusteena että ”sokkotesteissä ei eri maalaisia maitoja erota toisistaan”. Johdonmukaisuuden nimissä oletan että seuraavaksi HOK-Elanto poistaa kaupoistaan vähänkin kalliimmat olut-, kola-, vesiladut jne. Kaikkea mitä ei makutesteissä erota, halvinta vaan tarjolle!

 47. Maitotilalliset, MTK ja MMM syyttävät, että joku vetää välistä. Valion maksaman tuottajahinta on n. 36 centtiä ja kaupassa maitolitra maksaa n. 80 centtiä alveineen.

  Miten näinkin edullinen hinta on mahdollista?

  Lukekaapa rasvattoman maidon tuoteseloste. Siitä on viety välistä kaikki muu paitsi kalsiumi. Kaupan maitotuotetiskistä vain pieni nurkkaus on maitopurkeille. Loppu on sitten sitä, mikä maitopurkeista on vedetty välistä:
  – Juustoja
  – Jogurtteja
  – Viilejä
  – Voita ja rasvoja
  – Kermoja
  – Rahkoja
  – Kastikeaineksia
  – Maitobakteeri-mehut
  jne. jne.
  Kuivatarvikehyllystä löytyy lisäksi maitojauheita sun muuta.

  Kuluttajan kevytmaito on sananmukaisesti varsin kevyttä.

  EU:ssa maidon keskihinta on 26 centtiä eikä siellä makseta kansallisia tukia. Suomessa tuottajan saama korvaus on verraten runsaskätinen. Maitotalouden tukeminen ei ainakaan kuluttajille säteile ei sitten mitenkään. Sitä sopisi selvittää, mihin ne tuet menevät.

 48. Ilpo Pernaa: ”Miksi ahtaajien lakkoa käsitellään neutraalisti vaikka sen lähtökohdat ovat vasemmiston ja demarien politiikassa? Ilmiö on jonkinlainen Suomen sisäinen suomettuminen.”

  Vaikea uskoa, että EK:n lähtökohdat liittyisivät jotenkin vasemmistoon tai demareihin – paitsi että vastustetaan niitä. Tämähän on EK:n lakko, alan liitto olisi jo sopinut.

 49. Ilpo Pernaa:

  Onko suomalainen maito kallista ? Tiedättekö miten korkeaa laatua se on verrattuna muihin ? Samantasoista on vain Sveitsissä ja Norjassa.

  Dude. Se on suomalaista maitoa. Vanhaselta meni maitokuppi nurin kun se oli ruotsalaisen firman paketissa.

  Vanhanen kommentoi asiaa kuluttajana, mutta palstan kommentoijat vetävät johtopäätökset Keskustan politiikkaan ja Vanhasen pääministerityöhön.

  Pääministeri ei kommentoi mitään asiaa kuluttajana vaan aina pääministerinä. Samalla tavoin kuin pääministeri käy kunnianloukkauskäräjänsä pääministerinä, ei yksityshenkilönä. Ei ole olemassa mitään tapaa jolla Vanhanen voisi Jekyll & Hyde- tyyppisesti muuttaa personaallisuuttaan tilanteen mukaan jolloin muiden pitäisi arvella, puhuuko tässä pääministeri, yksityishenkilö vai kuluttaja Matti Vanhanen. Ei pääministeri voi mennä vetämään lärvejä lähiökuppilaan ja huoritella karaoke-emäntää ilman että siitä tulisi kamala haloo, vaikka kyseessä olisi ihan selvästi ollut yksityishenkilönä tehty ekskursio.

  Jos pääministeri tekee itsestään pellen mediassa väärien tietojen varassa niin se kyllä on uutinen. Asiaa ei varmasti auta se että pääministeri on maalaisliitosta jolla on pitkät perinteet tässä hulluttelussa.

 50. Quotet väärin. Tässä oikein.

  Ilpo Pernaa:

  Onko suomalainen maito kallista ? Tiedättekö miten korkeaa laatua se on verrattuna muihin ? Samantasoista on vain Sveitsissä ja Norjassa.

  Dude. Arlan maito on suomalaista maitoa. Vanhaselta meni maitokuppi nurin kun se oli ruotsalaisen firman paketissa.

  Vanhanen kommentoi asiaa kuluttajana, mutta palstan kommentoijat vetävät johtopäätökset Keskustan politiikkaan ja Vanhasen pääministerityöhön.

  Pääministeri ei kommentoi mitään asiaa kuluttajana vaan aina pääministerinä. Samalla tavoin kuin pääministeri käy kunnianloukkauskäräjänsä pääministerinä, ei yksityshenkilönä. Ei ole olemassa mitään tapaa jolla Vanhanen voisi Jekyll & Hyde- tyyppisesti muuttaa personaallisuuttaan tilanteen mukaan jolloin muiden pitäisi arvella, puhuuko tässä pääministeri, yksityishenkilö vai kuluttaja Matti Vanhanen. Ei pääministeri voi mennä vetämään lärvejä lähiökuppilaan ja huoritella karaoke-emäntää ilman että siitä tulisi kamala haloo, vaikka kyseessä olisi ihan selvästi ollut yksityishenkilönä tehty ekskursio.

  Jos pääministeri tekee itsestään pellen mediassa väärien tietojen varassa niin se kyllä on uutinen. Asiaa ei varmasti auta se että pääministeri on maalaisliitosta jolla on pitkät perinteet tässä hulluttelussa.

 51. Ilpo Pernaa
  ”Miksi ahtaajien lakkoa käsitellään neutraalisti vaikka sen lähtökohdat ovat vasemmiston ja demarien politiikassa?”

  Joo, tosi neutraalisti onkin käsitelty. Tähän mennessä kommenttiosastolla on vaadittu ainakin laittomien lakkojen korvauksien tuntuvaa korottamista, yleissitovuuden purkamista, työmarkkinakartellien lakkauttamista, työsopimuslain rukkaamista siten että työn estyessä lakon takia voi lopettaa palkanmaksun vläittömästi ja heitetty ilmaan ajatus, että lakko voisi jopa olla irtisanomisperuste.

  Galileo:
  ”kuluttajan oikeus valita ”

  Eikö kauppiaalla ole oikeutta valita sitä, mitä kaupassaan myy? Pitääkö tuosta päätellä, että kaikki kaupat olisi syytä pakottaa myymään sekä suomalaista, ETTÄ ruotsalaista ETTÄ virolaista maitoa?

 52. Olen kummastellut sitä hiljaisuutta, mikä kuin käskien räväkän alun jälkeen laskeutui Keskustan kentälle.

  Syykin on selvä. Satakunnan Kansan mukaan Satamaito ja Valio ovat nekin nyt maitosodassa. Timo Kalli (Kesk) on Satamaidon hallituksen puheenjohtaja.

  Verkkoapilassa Kalli sanoo:

  Maitosotaa käydään nyt suomalaisten maidontuottajien kustannuksella, paheksuu keskustan eduskuntaryhmän puheenjohtaja Timo Kalli.

  – Markkinaosuuskilpailu on johtanut tähän ja pelkään, ettei se vielä tähänkään pääty, Kalli ennakoi.
  Hän sanoo päätösvallan näissä asioissa olevan yritysten hallituksilla.
  – Niiden pitäisi ohjata toimivaa johtoa tiukemmin isänmaallisessa hengessä.

  Onko Kalli kenen edustaja. Samaa voisi kysyä Anttilasta ja Maa- ja metsätalousministeriöstä. Onko ministeriö ollenkaan viranomainen vai jonkin sortin tuottajien ja metsänomistajien etujärjestö.

 53. ”Tämähän on EK:n lakko, alan liitto olisi jo sopinut.”

  Siinä taas yksi esimerkki suomensisäisestä suomettumisesta. Riistetyt ,palkkakuopassa olevat työläiset olisivat sopineet, mutta se ei herroille passannut. 12 kuukauden ylimääräinen palkka töiden loppumisen yhteydessäkin on vain muutosturvaa. Ei mitään oikeaa rahaa, joka pitäisi tämän sopimuksen seurauksena maksaa kaikilla aloilla.

 54. Ilpo Pernaa

  Ei mitään oikeaa rahaa, joka pitäisi tämän sopimuksen seurauksena maksaa kaikilla aloilla.

  Miten niin kaikilla aloilla? Nythän AKT ja EK vääntää sopimuksesta. Miten sitä nyt pitäisi kaikilla aloilla maksaa? Ei tämä ole tupo-kierros.

 55. Soininvaara:”Koska tämä Ingmanin maito on peräisi suomalaisista lehmistä, pääministerin – ja monen muun keskustavaikuttajan – äkämystyminen johtuu Valion (kesk) ohittamisesta, ei suomalaisen maataloustuotannon.”

  O.S. haluaa unohtaa, että Arla Ingman on Arla-Foodsin 100 % omistama tytäryhtiö. Emoyhtiön omistajat ovat tanskalaisia ja ruotsalaisia maidontuottajia. Maidon myynnistä saadut voitot menevät Tanskaan ja Ruotsiin.

  Mitä pitäisi Vanhasen suosia muuta kuin suomalaista työtä, ruotsalaista ja tanskalaista vai ? Johan siitä haloo nousisi. Asia on kuitenkin niin, että Vanhanen tekee aina väärin. Se on suomensisäisen suomettujan mantra.

  Syltty:”Joo, tosi neutraalisti onkin käsitelty. ”
  Tarkoitan ahtaajien ammattiliiton poliittisen kytkyn syyllistämistä? Missä se viipyy ? Hys hys ei siitä saa puhua.

  Evert:”Onko Kalli kenen edustaja. Samaa voisi kysyä Anttilasta ja Maa- ja metsätalousministeriöstä.”

  Parempikin kysyjä. Ketä edustivat Lipponen aikanaan, Heinäluoma, Halonen, demarien kansanedustajat ja ministeriöiden virkamiehet ? SAK:n etäispääte koko puolue.

  Voidaan sanoa, että demarimafia puolusti myös suomalaista työtä. Ero on kuitenkin siinä, että keskustalaiset puolustavat tässä tilanteessa suomalaista ulkomaista työtä vastaan. Demarimafia kahmii etuuksia itselleen muilta suomalaisilta.

  Tämä on nyt vastakkainasetteluviestiä, mutta sitä saa mitä tilaa.

  Suomensisäisiltä suomettujilta on jäänyt huomaamatta, että kepu pettää aina. Kun Olli Rehn (kesk) tuli EU:n talouskomissaariksi, niin heti ajautui Kreikka konkurssiin.

 56. Nythän kuluttajat ja pääministeri kai saivat aikaan osittaisen peruutuksen S-ryhmän päätökseen. Itsekin vähän ihmettelin, miksei Valiolle voisi antaa mahdollisuutta. Kyse ei kai ole pelkästään maidon alkuperästä vaan myös omistussuhteista.

 57. Emoyhtiön omistajat ovat tanskalaisia ja ruotsalaisia maidontuottajia. Maidon myynnistä saadut voitot menevät Tanskaan ja Ruotsiin.

  Mitä pitäisi Vanhasen suosia muuta kuin suomalaista työtä, ruotsalaista ja tanskalaista vai ?

  Arla-Ingmannin meijerit sijaitsevat Suomessa ja kyse on suomalaisten lehmien lypsämästä maidosta. On vähän vaikea ymmärtää, miten maidon ostaminen Sipoosta Helsinkiin loukkaa suomalaista TYÖTÄ.

  Entä tuo voittojen tulouttaminen Tanskaan. Arla maksaa tuottajille maidosta enemmän kuin Valio ja myy tmaidon kauppoihin huomattavasti Valiota halvemmalla. Tämän jälkeen jäävät vielä muhkeat voitot Tanskaan siirrettäviksi? Mitä se kertoo Valiosta?

 58. Olin kyllä hiukan yllättynyt siitä tunteellisesta purkauksesta, jonka HOk-Elannon päätös myydä sipoolaista maitoa tuotti. Kirjoitin alkuperäisin postauksen protestoidakseni sitä, että kepulaiset poliitikot olivat vähän epärehellisesti puhuneet päätöksen yhteydessä ruotsalaisesta maidosta. Jos olisi ollut kyse ruotsalaisesta maidosta olisin ymmärtänyt maalaisliittolaisten vihan. HOK-Elanto on myynyt pitkään myös ruotsalaista maitoa suomalaisen rinnalla ja myy yhä. Selvästi halvemmasta hinnasta huolimatta kuluttajat eivät ole sitä suosineet. Tästä ei ole protestoitu, mutta kauhea protesti tulee, kun vaihdetaan suomalaisen maito toisen meijerin jalostamaan suomalaiseen maitoon.

  Meijeri on siis tehdas, ei maatila.

  Jos pitäisi karttaa ulkomaalaisten Suomessa omistamissa tehtaissa valmistettuja tuotteita, pitäisi boikotoida aika monia tuotteita, Lundia-huonekaluja ja Turun telakalla valmistettuja laivoja nyt esimerkiksi.

  Minäkin olen samaa mieltä siitä, että kauppaketjut valitsevat liikaa tuotteita kuluttajan puolesta, mutta missä on vastaava viha niitä kauppoja kohtaan, jotka myyvät pelkkää Valion maitoa? Tuo kuluttajan oikeus valita -argumentti ei oikein tunnu uskottavalta, ellei sitä sovella symmetrisesti.

  Toivoisin enemmän valinnanvaraa kauppoihin, mutta jos käytettävissä on ylimääräinen hyllymetri, en ole varma, että haluaisin haaskata potentiaalisen valinnanvaran siihen, että bulkkimaitoa tulisi kahdesta eri suomalaisesta tehtaasta. Onhan noilla maitohyllyillä nyt jo muutenkin tilanahtautta, kun pitää olla tavallista, hyla- laktoositonta, ja luomua ja nämä kaikki rasvattomina, ykkösmaitona, kevytmaitona ja kulutusmaitona. Lisäksi funktionaalisia maitoja, joihin on lisätty kalsiumia ja mitä muuta nyt satutaankin haluamaan.

  Jos kyse olisi maidontuottajien eduista, kepulaisten pitäisi hurrata aina kun Arla lisää markkinaosuuttaan. Maksaahan se maidosta enemmän.

  Kyse on myös kuljetuskustannuksista, sillä maito on painavaa. Jos valinnan varan lisäämiseksi vuosaarelaiseen kauppaan tulee kuljettaa maitoa paitsi 20 kilometrin päästä Sipoosta myös 700 kilometrin päästä Kainuusta, paljon palaa löpöä turhaan.

  Tämä näyttää kuitenkin olevan elämää suurempi kysymys. Olen todella utelias! Tässä täytyy olla jotain, jota en tiedä. Mikä meijeriteollisuudessa on niin tärkeätä?

 59. ”Tämä näyttää kuitenkin olevan elämää suurempi kysymys. Olen todella utelias? Mikä meijeriteollisuudessa on niin tärkeätä? Tässä täytyy olla jotain, jota en tiedä.”

  Sanoisin, että ihmiset kokee liian tärkeäksi yrityksen omistajan, koska eivät asiaa sen pidemälle ajattele. Jos maito tuotaisiin saksasta ja sen myisi Suomalainen firma, olisi tilanne parempi monien mielestä kuin lähimaidon myynti tanskalaisten toimesta.

 60. Miksi Helsinkiin ylipäätään pitää viedä maitoa – aivan turhaan palaa polttoainetta.

 61. Ilpo Pernaa: ”Voidaan sanoa, että demarimafia puolusti myös suomalaista työtä. Ero on kuitenkin siinä, että keskustalaiset puolustavat tässä tilanteessa suomalaista ulkomaista työtä vastaan. Demarimafia kahmii etuuksia itselleen muilta suomalaisilta.”

  Voisitko selventää, miten niitä etuuksia kahmitaan? Ja mitä etuuksia on viime aikoina kahmittu?
  Ja keitä nämä etuuksia itselleen saaneet mafiosot ovat?
  Ja kun Kokoomus on nykyään työväenpuolue, onko sekin kahminut?
  Rikollisjärjestöön kuuluminen on Suomessa nykyisin kriminalisoitu, joten olet varmaan jo tehnyt rikosilmoituksen?

 62. Raimo K:”Voisitko selventää, miten niitä etuuksia kahmitaan?

  Eikö SAK ole kytköksissä sosdemiin? Ahtaajat havittelevat sellaisia etuja, joihin Suomella ei ole varaa. Sata miljoonaa euroa päivässä palaa tähän ahneuteen ? Paperitehtaiden, jäänmurtajien ja kuljetusalan työntekijät ovat selvästi paremmin palkattuja verrattuna muihin työntekijäryhmiin.

  Naisvaltaiset alat, jotka eivät kuulu näihin avainryhmiin, ovat jääneet palkoissa jälkeen. Tosin nekin kuuluvat SAK:n alaisiin liittoihin, mutta näiden lakkoilua on vaikeutettu tai niiden lakkojen avulla ei voi pysäyttää Suomea.

  Mitä tuovat mieleen nimet Ahonen ja Kuisma ? Lakko, lakko ja lakko.

  Näillä sivustoilla törmää usein sanaan kepumafia, ei tarvitse kauhistella sanaa, demarimafia.

  Soininvaara:”Entä tuo voittojen tulouttaminen Tanskaan. Arla maksaa tuottajille maidosta enemmän kuin Valio ja myy tmaidon kauppoihin huomattavasti Valiota halvemmalla.”

  Tuottajan saama hinta on mitätön verrattuna Arlan voittomarginaaliin. On parempi, että raha jää Suomeen vaikkakin Valio maksaa huonommin.

  Tosin kilpailu tuottajalle maksettavasta hinnasta on hyvä asia ellei siihen liittyisi tuota vuotoa ulkomaille eikä ruotsalaisen maidon tuontia Suomeen .

 63. Ilpo Pernaa kirjoitti 8.3.2010 kello 21:13 ”Tuottajan saama hinta on mitätön verrattuna Arlan voittomarginaaliin. On parempi, että raha jää Suomeen vaikkakin Valio maksaa huonommin.”

  Miten lasket tuon tuottajan ”mitättömän” hinnan? Ja voittomarginaalin? Jos vaikka kurkkaat maidon hintoja tuolta
  http://www.milkprices.nl/
  niin huomaat että tanskalainen ja ruotsalainen tuottaja saa noin 27 c/l suomalaisen tuottajahinnan ollessa noin 36 c/l ja vastaavasti 12 kuukauden keskiarvot 26 ja 40 c/litra. Suomalainen tuottaja saa tai on saanut noin 10 c/l parempaa tuottajahintaa. Tämän tuottajahinnan päälle suomalainen tuottaja saa ns kansallista tukea joka maksetaan suoraan budjetista valtion varoista eli omista verovaroista joita on kerätty mm kouluja ja sairaanhoitoa varten. Tämän tuen määrä on 3-31 c/litra tukialueesta riippuen. Täällä siis tuellinen tuottajahinta on 13-40 c/litra korkeampi kuin ruotsalaisilla tuottajilla jotka eivät saa kansallista tukea ollen tukineen noin 39-67 c/l verrattuna ruotsalaiseen 26 c/l. Sillä alueella mistä noin puolet kotimaisesta maidosta tulee ja jossa Valio hallitsee tuottajakenttää tämä verovaroista maksettava litratuki on noin 9 c/l eli tuottajahinta tukineen on noin 45 c/l ollen lähes 20 c/l parempi kuin ruotsalaisilla tuottajilla 26 c/l. Nyt jos maito maksaa kaupassa 66-88 c/l josta tietysti pitää vielä vähentää kuljetuskulut, meijerin pyörittäminen (palkat, sähköt, lämmöt, pakkaukset, laitteiston pesut jne jne jne) ja kauppakin ottanee tuosta jotakin korvausta että pitää tuotetta myynnissä eli oman vaatimattoman marginaalinsa? Mutta että aika pikaisella vähennyslaskulla tuosta saadaan että väittämäsi ”Tuottajan saama hinta on mitätön verrattuna Arlan voittomarginaaliin” on mahdoton. Vielä kun huomioidaan että väittävät jotkut että Arlan maito täällä kaupassa maksaa vähemmän kuin Ruotsissa niin jos vaikka olisi sama kaupassa molemmissa maissa vaikka tuollainen 77 c/l josta sitten vähennetään ruotsalainen tuottajahinta 27 c/l jolloin jää 50 c/l meijerin + kaupan kulut + voitto tai 77 c/l miinus suomalainen tuottajahinta 36 c/l jolloin jääkin vain 41 c/l. En ota kantaa siihen että onko tuo jako tuottajahinnan ja muun ketjun välillä oikeudenmukainen, ainoastaan väittämääsi että ”Tuottajan saama hinta on mitätön verrattuna Arlan voittomarginaaliin”. Joka siis on väittämä jonka totuusarvo on? Niin ja tietysti tuet varsinkin pohjoisessa nostavat tuottajan osuutta jolloin tuottajan osuus on jo sama kuin muun ketjun tuossa esimerkissä ollen 45 c/l. Haluatko esitettyjen tosiasioiden valossa tarkistaa väittämääsi?

 64. Osmo Soininvaara kirjoitti 8.3.2010 kello 18:37 :
  ”Arla maksaa tuottajille maidosta enemmän kuin Valio ja myy maidon kauppoihin huomattavasti Valiota halvemmalla. Tämän jälkeen jäävät vielä muhkeat voitot Tanskaan siirrettäviksi? Mitä se kertoo Valiosta?”

  Ihan talouden ja kansantaloustieteen perusopintojen varassa vastaisin että jonkun (kumman?) yrityksen kustannusrakenne on kovasti korkea. Vai? Kyse voi olla myös koko ketjun kustannuksista mitä onkin täälläkin jo tuossa
  http://www.soininvaara.fi/2009/11/28/maatalouden-siirto-pohjoiseen-on-virhe/
  pohdittu. Valion maidontuotannostahan (litroista siis) suurin osa tulee kaukaa kulutuksesta pohjoisemmasta massakeskipisteen (litroilla painotettu sijainti) ollessa varmaan jossakin Kiuruveden korkeudella noin 500 kilometriä Helsingistä. Jossain lehtijutussa oli että ”Valio hakee maidon vaikka Utsjoelta” mutta jos se ajetaan Ouluun jossa on lähin meijeri niin kun lähdetään Oulusta ja kierretään Utsjoen kautta keräten nuppikuorma noin 20.000 l maitoa niin kilometrejä kertyy vähintään 1.350 ja jos lasketaan että kuorma-auto kuljettajineen kustantaa noin 1 euron/km (kuka tietää?) niin tuon kuorman keräily on maksanut noin 15 c/l. Lisäksi se maito ajetaan vielä takaisin Utsjoen kauppoihin samalla kilometrimäärällä ja joku senkin kulun maksaa. Saattaavat tällaiset asiat vaikuttaa jonkun verran kustannuksiin?

 65. Osmo Soininvaara:

  Tämä näyttää kuitenkin olevan elämää suurempi kysymys. Olen todella utelias! Tässä täytyy olla jotain, jota en tiedä. Mikä meijeriteollisuudessa on niin tärkeätä?

  En minäkään tiedä, mutta luulisin, että syy ainakin Kepun osalta, on nimenomaan täälläkin mainittu omistajapohja:
  http://www.valio.fi/portal/page/portal/Valioyritys/Yritystieto/Omistajat

  Valio.fi:

  Valion omistaa 18 osuuskuntaa, jotka ovat puolestaan suomalaisten maidontuottajien omistamia.

  Miksi muut tästä sitten jaksavat vaahdota onkin kimurantimpi kysymys. Mutta Suomihan on osuuskuntien luvattu maa, jotain hienoa siinä täytyy olla – ei tosin aukene minulla.

  Kari

 66. HOK-Elanto on myynyt pitkään myös ruotsalaista maitoa suomalaisen rinnalla ja myy yhä. Selvästi halvemmasta hinnasta huolimatta kuluttajat eivät ole sitä suosineet. Tästä ei ole protestoitu, mutta kauhea protesti tulee, kun vaihdetaan suomalaisen maito toisen meijerin jalostamaan suomalaiseen maitoon.

  Jälkiviisaus on helppoa. Mutta olisi S-ryhmän ja Arlan pitänyt ymmärtää, miten tunteikkaasti suomalaiset, pääministeristä alkaen, suhtautuvat maitoon. Toimittajavaihdoksen yhteydessä asia olisi pitänyt tiedottaa ja kampanjoida. Asiakkaat eivät pidä yllätyksistä.

  Minäkin olen samaa mieltä siitä, että kauppaketjut valitsevat liikaa tuotteita kuluttajan puolesta

  Kauppaketjut kernaasti saisivat valita toimittajan silloin kun tuotteissa ei ole eroa. Miksi pitää olla hunajamarinoituja broilerinsuikaleita sekä HK:lta, Atrialta että Poutulta? Kun kaikilla on omat kierto- ja muut logistiset vaatimukset, näennäisvalikoiman ylläpitäminen suotta nostaa kaupan hävikkiä, kustannuksia ja sitä kautta hintoja.

 67. ’Naisvaltaiset alat, jotka eivät kuulu näihin avainryhmiin, ovat jääneet palkoissa jälkeen.’ (Ilpo Pernaa)
  Joo, ja kun yksi näistä naisvaltaisista aloista ryhtyi taannoin lakkoon, tämä hallitus kehitti poikkeuslain sitä vastaan. Porvarillista profeminismiä parhaimmillaan.

 68. kansallinen tuki vääristää kirjoitti 9.3.2010 kello 6:56:
  ” Vielä kun huomioidaan että väittävät jotkut että Arlan maito täällä kaupassa maksaa vähemmän kuin Ruotsissa niin jos vaikka olisi sama kaupassa molemmissa maissa vaikka tuollainen 77 c/l josta sitten vähennetään ruotsalainen tuottajahinta 27 c/l jolloin jää 50 c/l meijerin + kaupan kulut + voitto tai 77 c/l miinus suomalainen tuottajahinta 36 c/l jolloin jääkin vain 41 c/l.”

  Arittäin asiantuntevaa ja vastaa sitä laskutapaa jota viranomaisestkin käyttävät. Mutta voiko Arla-Ingmanin tai Valion katetta noin yksinkertaisesti laskea. Kuten aiemmin kirjoitin vertailu tehdään ”kuorittuun” maitoon.

  Sama maito ”kirkastetaan” useampaan kertaan. Siitä tehdään:
  – Juustoja
  – Jogurtteja
  – Viilejä
  – Voita ja rasvoja
  – Kermoja
  – Rahkoja
  – Kastikeaineksia
  – Maitobakteeri-mehut
  jne. jne.
  Kuivatarvikehyllystä löytyy lisäksi maitojauheita sun muuta.

  Tässäkin on se hassu, juttu että esim. juustossa hintaero kertaantuu. Valion maidon nimeen vannovat ostavat paljon halvempaa Arlan tms. juustoa. Niin ja hinnan takia juustosta jo 40 % tuodaan ulkoa.

 69. Evert The NeveRest kirjoitti 9.3.2010 kello 11:20 ”Mutta voiko Arla-Ingmanin tai Valion katetta noin yksinkertaisesti laskea.

  Tässäkin on se hassu, juttu että esim. juustossa hintaero kertaantuu.”

  Ei tietystikään voi laskea noin yksinkertaisesti. Mutta suurin kate saadaan käsittääkseni tuoremaidosta jolla suuret myyntimäärät ja sitten jostain ihan erikoistuotteista joilla pienet myyntimäärät. Valiolla puhutaan ilmeisesti ns tilityskyvystä eli mitä milläkin tuotteella on mahdollista tilittää tuottajalle asti ja jos se tuoremaidolla on 40 c/l niin juustolla se on 20 c/l. Minulla on sellainen käsitys että tämän takiahan nimenomaan tästä tuoremaidon tuonnista ja pakkaamisesta on noussut niin suuri haloo kun se on EU-aikana ensimmäinen kerta kun tulee todelista kilpailua korkeakatteisimmalle tuotteelle. Tai siis tällainen käsitys minulla on.

 70. Kansallinen tuki haluaa minun tarkistavan kantaani tuottajan ja Arlan välisestä hinnasta. Teen sen. Arlan ja tuottajan välistä voittoeroa ei voi laskea litraperusteisella kustannuksella. Skaala on näillä toimijoilla täysin erilainen.

  Ei voi verrata Arla-konsernin kustannusrakennetta maidontuottajan kustannuksiin litrakohtaisessa hinnassa. Toiseksi postaamassasi maitohintatilastossa verrataan täysin erilaista tuotetta Suomen kohdalla. Vertailussa käytetyn maidon raja-arvot ovat seuraavat:

  total bacterial count 24,999 and somatic cell count 249,999
  (2) Arithmic average

  Suomessa maidon bakteeri- ja soluluvut ovat aivan eri tasolla, suomalaisen maidon eduksi. Korkeampi laatu tuo tietenkin lisää kustannuksia. En osaa tulkita tilastoa siinä, että onko suomalaisen maidon korkempi laatu otettu jotenkin huomioon hinnan laskennassa. Epäilen , että ei.

 71. Ilpo Pernaa kirjoitti 9.3.2010 kello 16:01: ”Kansallinen tuki haluaa minun tarkistavan kantaani tuottajan ja Arlan välisestä hinnasta. Teen sen. Arlan ja tuottajan välistä voittoeroa ei voi laskea litraperusteisella kustannuksella. Skaala on näillä toimijoilla täysin erilainen.”

  Rupesit höpöttämään ihan jotakin muuta kuin kysyttiin? Sinun väitteesihän oli että “Tuottajan saama hinta on mitätön verrattuna Arlan voittomarginaaliin”. Ja minä taas väitän että tuottajan saama hinta on paljon suurempi kuin Arlan voitoksi (kulujen jälkeen) jäävä osuus. Mutta sinä et vastannut kysymykseen vaan rupesit höpöttämään jotakin laadusta? Miksi? Kai tuo oli aika yksinkertainen että oletko oikeassa vai väärässä väitteessäsi joka kuului: “Tuottajan saama hinta on mitätön verrattuna Arlan voittomarginaaliin”? Vai?

  Ja tähän vielä että tuoremaito lienee korkeakatteisin maitotuote, kaikista muista saatava tuotto on alhaisempi. Helpottaa ehkä miettimistäsi?

 72. Kansallinen tuki vääristelee.

  Arlan ja tuottajan välistä voittoeroa ei voi laskea litraperusteisella kustannuksella. Skaala on näillä toimijoilla täysin erilainen.

  Ei voi verrata Arla-konsernin kustannusrakennetta maidontuottajan kustannuksiin litrakohtaisessa hinnassa.

  Olet jättänyt laskelmastasi poies maidon tuottajakulut. Ja laatu liittyy hintaan oleellisesti, sillä suomalaisen maidon korkeampi laatu nostaa tuottajakustannuksia. Ruotsalaisen ja suomalaisen maidon hintoja ei voi verrata toisiinsa , koska kyse on aivan eri tuotteesta.

 73. Ilpo Pernaa kirjoitti 9.3.2010 kello 20:42:

  ”Kansallinen tuki vääristelee.

  Arlan ja tuottajan välistä voittoeroa ei voi laskea litraperusteisella kustannuksella. Skaala on näillä toimijoilla täysin erilainen.

  Ei voi verrata Arla-konsernin kustannusrakennetta maidontuottajan kustannuksiin litrakohtaisessa hinnassa.

  Olet jättänyt laskelmastasi poies maidon tuottajakulut. Ja laatu liittyy hintaan oleellisesti, sillä suomalaisen maidon korkeampi laatu nostaa tuottajakustannuksia. Ruotsalaisen ja suomalaisen maidon hintoja ei voi verrata toisiinsa , koska kyse on aivan eri tuotteesta.”

  Jaahas, Ilpo kuuluu näköjään näihin jotka eivät voi tunnustaa olevansa väärässä? Pelkäätkö että ei uskota enää muissakaan asioissa jos osoittautuu että olet tässä(kin?) asiassa väärässä?

  Väitteesihän oli siis yksinkertainen eli “Tuottajan saama hinta on mitätön verrattuna Arlan voittomarginaaliin”. Et puhunut mitään tuottajan kustannuksista vaan tuottajan hinnasta. Se että saako tuottaja voittoa on eri asia kuin tuottajan saama hinta. Arlan voittomarginaalihan on taas vasta se osuus joka jää Arlalle kaupan sisäänostohinnan ja omien kustannuksien vähentämisen jälkeen. Mutta tällä kaupan myyntihinnalla ja tällä tuottajahinnalla minä väitän että tuottajan saama hinta on kaikkea muuta kuin mitätön Arlan voittomarginaaliin verrattuna. Kas kun jos kaupan myyntihinta on 75 c/l meijerille korkeinta katetta antavassa tuotteessa niin sisäänostohinta on todennäköisesti noin 60 c/l korkeintaan. Tästä tuottajahinta pois 36 c/l niin jää 24 c/litra ja kaikki muut tuotteet kuten juusto, maitojauhe jne antavat sitten pienemmän katteen ja tuosta pois kaikki meijerin omat kulut ja rahti ja muut niin millään laskutavalla ei sen jälkeen saada lopputulosta että “Tuottajan saama hinta on mitätön verrattuna Arlan voittomarginaaliin”. Paitsi jollakin MTK- tai kepu-matematiikalla?

 74. Lisäystä vielä edelliseen? Jos katsot vaikka ihailemasi Valion tiedoista tuolta
  http://www.valio.fi/portal/page/portal/Valioyritys/Yritystieto/Talous_ja_yritysvastuu/vuoden_2007_tiedot02042009153134
  niin liikevaihto 2008 oli 1.844 miljoonaa euroa. Maitoa ostettiin 1.881 miljoonaa litraa ja tilityshinta osuuskunnille oli 47,2 snt/litra eli tuosta saadaan että maitoraaka-aineeseen meni 870.368.000 euroa joka on noin 47% liikevaihdosta. Nyt kun liikevaihto ei kuitenkaan ole sama kuin voitto vaan siitä yleensä vähennetään kustannukset niin Valion tulos vuodelta 2008 oli tappiollinen 4 miljoonaa Euroa. Arlan lienee tehokkaampi kuin Valio mutta melkoinen taikuri pitää olla että voitoksi tulee enemmän kuin maidon raaka-aineen hankintaan menee rahaa mitä väitteesi “Tuottajan saama hinta on mitätön verrattuna Arlan voittomarginaaliin” käytännössä tarkoittaa. Tai itse asiassa tuo ”mitätön” tarkoittaisi että voittoa pitäisi tulla 3-4 kertaa maidon hankintaan mennyt rahamäärä, eikös?

 75. Kansallinen tuki kikkailee hinta ja voitto -käsitteillä. Tuottajan näkökulmasta on aina pysyttävä realismissa. Tuottajan saamalla hinnalla tarkoitan tietenkin sitä mitä jää käteen kun tuotantokulut on otettu huomioon.

  Mielestäsi pitäisi asiaa tarkastella niin, että tuottajan tuloja käsitellään ilman kuluja, mutta Arlan kohdalla painotetaan kulujen merkitystä.

  Sitä et näy haluavan ymmärtää, että ei voi vertailla tuottajan saamaa maitolitrahintaa (kulujen jälkeen) ja Arlan maksamaa litrahintaa samalla asteikolla. Yhteneväinen vertailu tuloineen ja menoineen voitaisiin tehdä vasta silloin kun yksittäinen maatila tuottaisi saman verran maitoa, minkä Arla ostaa.

  Soininvaara käsittelee Valion toimintaa tuottajaosuuskunta-näkökulmasta. Sehän on juuri villakoiran ydin.

  Kun tuottajat myyvät maitonsa osuuskunnalle, jota he itse ovat rakentamassa, niin raha jää kotimaahan. Jos myymme Arlalle, niin voitosta saatu raha hyödyttää tanskalaisia ja ruotsalaisia maidon tuottajia.

  Lopputulemana säilyy siis edelleen, että Vanhanen puolustaa suomalaista työtä. Ja se taas osoittautuu laadukkaammaksi kuin muiden. Sen vuoksi Arla maksaa maidosta enemmän. Ja myös sen vuoksi että ei ole ollut itse tekemässä sitä laatua.

 76. Ilpo Pernaa kirjoitti 10.3.2010 kello 8:39 ”Kansallinen tuki kikkailee hinta ja voitto -käsitteillä.”

  En minä sen enempää kikkaile. Sinun oma väittämäsi oli että “Tuottajan saama hinta on mitätön verrattuna Arlan voittomarginaaliin” ja koska siinä ihan selvästi lukee että ”tuottajan hinta” joka siis on ”mitätön” verrattuna ”Arlan voittoon” niin olet itse siinä sekoittanut käsitteet tai pyrit propagandistisesti väittämään jotakin mikä ei ole totta. Tai sitten olet itse muuttanut suomen kielen sanojen merkitystä?

 77. Ilpo Pernaa:
  ”Tuottajan saamalla hinnalla tarkoitan tietenkin sitä mitä jää käteen kun tuotantokulut on otettu huomioon.”

  Sulla on kyllä hinnan ja katteen käsitteet menneet nyt todella pahasti sekaisin.

  Ei mikään ihme, että tämmöisellä taloudellisella osaamisella saadaan maataloustuotantokin vaikuttamaan kansantaloudellisesti loistobisnekseltä.

 78. Voi teitä ingenjöörit. Kyllä jokainen tietää mitä puhe/yleiskielessä tarkoitetaan esim. tuolla tuottajan hinnalla.

  Olen ennenkin törmännyt näillä sivuilla vastaavanlaiseen näsäviisasteluun. Kohdallani ei ole kyse käsitteiden sekoittamisesta , ainoastaan epätäsmällisestä ilmaisusta puhekielisessä tekstissä.

  Ei ole ihme, että kaupuntilaiset eivät ymmärrä meitä maalaisia kun puhumme eri kieltä.

  Ja muistakaa vielä sellainen , että maataloustuotanto ei ole Suomessa bisnes sanan kovassa merkityksessä. Maatalous on suomalaisten ruokapalvelua ja ruuan tuotantoa.

  Nyt tietenkin veistellään sanasta kovaa bisnestä.Voiton maksimointi tietää haittoja luonnolle ja ihmiselle. Agribisnestä harjoitetaan mm. Brasiliassa, Argentiinassa ja USA:ssa .

 79. Kummallista, että Matti Vanhanen juuri nyt rupesi boikottiin. Valio oli ollut HOK-Elannon maitojen päätoimittajana vain vuonna 2009. Sitä ennen HOK-Elannolla oli sopimus Arla Ingmannin kanssa seitsemän vuoden ajan.

  Valio joutuu kilpailuviranomaisten määräyksestä myymään185 miljoonan litran kiintiön maitoa muille, koska Valio kerää 86 prosenttia maidosta. Nyt sitä on korvattu tuontimaidolla ja Valio vie valtavan määrän ylijäämä maitotuotteita maasta.

  Niistä kuin muistakin maasta viedyistä maataloustuotteista pitää periä kansallinen maataloustuki Valiolta takaisin. Miksi suomalaiset kompensoivat moskovalaisessa kaupassa myytävää. Ovathan muutkin yritykset joutuneet tilittämään avustuksia takaisin valtiolle, kun ovat siirtäneet toimintaa rajojen ulkopuolelle. Eri asia, mutta täysin verrannollinen verorahojen vienti kyseessä.

  p.s. Inmganin mukaan maidon tuontiin ei vaikut Ruotsin kruunun arvo, koska hinnat ja maksut ovat euroon sidotun Tanskan kruunun mukaisia.

 80. Mikksei ministereillä saisi olla omaa mielipidettä. Onhan kaikilla muillakin. Ja saa kait hekin valita mistä ostoksensa tekee. Sama oikeus on viljeliöilläkin, Jos ei huvita menä s-marketiin, tai elantoon, entä sitten.

  Maidon tuottajahinta on pudonnut euroopassa, myös Suomessa. Kaupassa se ei näy. Kaupan palkio on kylläkin kasvanut. Miksei siitä Osmo ja muut maaseudun kadehtiat ole huolissaan.

  Arla myy Suomeen maitoa halvemmalla kuin Ruotsiin. Sama on monissa juustoissa, Suomi on dumppaus maa.

  Valiolla on maailman tiukimmat laatuvaatimukset ostamalleen maidolle, Esim antobiotti jäämissä ehdoton ei. Jokaiselta tilalta otetaan joka kerta tankista näyte, Tulos saadaan valmiiksi ennen kuin maito puretaan meijeriin, Jos löytyy antibiottijäämä niin koko autolasti menee hylkyyn. Maidontuottaja vastaa 5000 euroon asti vahingosta, Valio lopuista. Myös hävitys kulut.
  Laadulla on hintansa.

  Se on kumma kun Lidli pystyy myymään Valion maitoa halvemmalla kuin s-ketju ja elanto Arlaa. Ettei vain kotimainen ketjut rahasta asiakasta.

  Onko kukaan pysähtynyt ajattelemmaan millä rahalla ABC asemaverkosto polkaistiin pystyyn. Kävikö käsi kuluttajan kukkarolla. Neste ja Shell ei pystynyt moiseen hattutemppuun.

  ■Evert The NeveRest: Pitäisikö Myös ulkoa tuotujen elintarvikkeitten tuottajien tuki lekata pois. Tuellahan hekin tuottavat. Vai toimiiko kateus vain yhteen suuntaan.

 81. kktalo Yppäristä kirjoitti 12.3.2010 kello 0:30 kirjoitti:

  ”Evert The NeveRest: Pitäisikö Myös ulkoa tuotujen elintarvikkeitten tuottajien tuki lekata pois. Tuellahan hekin tuottavat. Vai toimiiko kateus vain yhteen suuntaan.”

  Vastaan, että tottakai pitäisi KANSALLINEN tuki palauttaa, kuten kirjoitin. Kansallista tukea ei makseta missään muussa EU-valtiossa kuin Suomessa.

  Tässä maitojupakassa Keskusta ja MTK teki salamahyökkäyksen päihin päntätyllä propagandallaan.

  Propagandaan kuuluu, että kotimainen maito on puhdasta ja ulkomainen maito saastunutta, kuten myös kktalo Yppäristä antibiootti jäämillä viittaa. Ruotsissa on jäämillä nollatoleranssi ja sakotusmenettely.

  Eilen Kurussa romahti navetan katto lumikuorman alla. Navetassa oli 70 eläintä. Tilanteen huomasivat maatalouslomittajat. Isäntäväki oli matkoilla Tanskassa.

  Palokunnan työtä vaikeutti se, että osa eläimistä ei ole ollut koskaan ulkona, joten niitä ei tahdottu saada. Toinen haitta oli, että lehmillä oli täpläsilsa, joka tarttuu ihmisiin. Eläilääkäri oli neuvomassa palokuntalaisille suojautumista taudilta.

 82. ilpo Pernaa
  ”Voi teitä ingenjöörit. Kyllä jokainen tietää mitä puhe/yleiskielessä tarkoitetaan esim. tuolla tuottajan hinnalla.”

  No ei se kyllä sitä tarkoita edes puhekielessä, ei edes maakunnissa.

 83. Tanskassa antibioottimaidot lantrataan kulutusmaidon sekaan. Ruotsin tilannetta en tiedä. Suomessa antibioottimaidoista tehdään lantrattuna eläinten rehua. EU meinasi kieltää meiltä tämmöisen ja käski toimitaa sen ongelmajätelaitokselle, eihän eläimille saa sellaista syöttää. Mutta perui sen päätöksensä, kun kuuli, mikä on yleinen käytäntö.

 84. Piti lukea oma teksti.
  En minä pelotellut ulkomaisella, Kerroin vain miten Valiolla toimitaan, Oleelisinta on että antibiotti erät saadaan systeemistä pois, vaikka siinä samalla menee hyvääkin maitoa hukkaan.

  Kansallisia tukia todellakin maksetaan monissa Euroopan maissa, LFA Ja ympäristötuki järjestelmä on monessa muusakin maassa voimassa ja yleensä niihin liityy kansallinen osio. Investointi tuet on pääsääntöisesti kansallista tukea. Entisen ItäSaksan alueela valtio myi tilat huomattavasti alle markinanhinnan, Siitä oli aikoinaan porua eu;ssa mutta eipä sille mitään voitu. Samoiten siellä oli investointituet huipussa eikä vaihtokonetta tarvinnut vähentää tukihakemuksessa, käytännössä vaihto uuteen ei maksanut mitään.
  Sitten on vielä maakohtaiset kikkailut. Ohitetaan eu-säädöksiä. Esim häntien ja saparoiden leikkaus.

  Ilmeiseti kutenkin tarkoitettiin maidon kansallista tukea jota ei makseta muissa maissa.

 85. Tämän koko sopan alku on 3-5 vuoden takaisessa noususuhdanteessa. Maidon hinta pomsahti nopeasti ylös, Mistä seurasi yleis eurooppalainen navetan rakennus buumi. Joissaki euroopan maissa tuottajat sai kovempaa hintaa kui Suomessa; homma oli hyvää, ja usko tulevaisuuteen kova. Pankeista rahaa sai navetta investointeihin helposti.

  Sitten iski tämä kaikkien tutema lama, Maidon ja jalosteitten kysyntä romahti. Venäjään vienti tökki, kun Öljyn hinta putosi. Sinne vietiin muistakin maista kuin Suomesta, Arla kärsi myös pilapiiroksita Arabimaissa. Ne kuvat oli todella kalliita Arlalle.

  Maidon hinta putosi koko euroopassa, Suomessa vain noin 9 centtiä, kiitos Valion toimenpiteiden ja nolla katteella toimisen. Monissa maissa pudotus oli yli 20 centtiä. Saksassa tuottajat oli maidon luovutu lakossakin paikoin jotta hinta nousisi.

  Nykyisillä Euroopalaisilla maidon hinnoilla, alle 30 centtiä tuotanto on tapiolista Ruotsissa, Tanskassa, Saksassa, Hollannissa…. Kyse ei ole etä ne olis fiksumpia tuottajia, jotka pystyisi tuottamaan halvemmalla, vaan nyt syödään vanhoja pääomia. Kyseessä on markkina häiriö tila. Siksi maitotuoteita dumpataan. jotta ne olisi koti markkinoilta pois.

  Kiitos kuuluu Valiolle, että se on pystynyt pitämään tässäkin markina tilanteessa tuottaja hinnan siedettävänä.
  Vielä suurempi kiitos kuuluu niille kuluttajille, jotka uskovat Suomalaiseen matalouteen ja ovat valmiita ostamaan kotimaisia tuotteita.

 86. kktalo Yppäristä kirjoitti 13.3.2010 kello 18:40:

  ”Tämän koko sopan alku on 3-5 vuoden takaisessa noususuhdanteessa. Maidon hinta pomsahti nopeasti ylös, Mistä seurasi yleis eurooppalainen navetan rakennus buumi. Joissaki euroopan maissa tuottajat sai kovempaa hintaa kui Suomessa; homma oli hyvää, ja usko tulevaisuuteen kova. ”

  Kannattaa lukea tuon
  http://www.milkprices.nl/Reports/MPV_REPORT_2008.pdf
  raportin sivut 22 ja 23. Sanoisin että joudut vähän tarkentamaan lausumaasi ainakin tuon kovemman hinnan osalta? Myös sivulla 22 hinnan kehitys ei ehkä ihan mene yksiin tuon kirjoittamasi kanssa mutta taulukko sivu 23 ja siitä selitystekstistä pieni lainaus eli ”The calculated milk price of Finland’s Hämeenlinnan Osuusmeijeri, with an average over the past ten years of 36,51 euros per 100 kg, occupies a lonely top position. This is not surprising if one looks at the earlier publications of the international milk price comparison. What is striking is how large the price difference is from others. The average milk price of number two on the list. Arla Foods is nearly 5 euros lower.”

  Eli kyllä täällä tuottajahinta (ja varmaan myös kuluttajahinta?) on pitkällä aikavälillä ollut merkittävästi korkeampi kuin muualla Euroopassa ja en nyt löydä lukuja tuosta nousuvuodesta 2007 mistään mutta jos yhtään oikein muistan niin kyllä täällä silloinkin hinnat olivat eurooppalaista huippua jos eivät Euroopan korkeimmat niin aika lähelle. Ja muuallahan ei makseta sitä kansallista tukea joka on täällä 3-8-9-13-17-22-31 senttiä per litra joka siis tule tuottopuolelle tuon tuottajahinnan lisäksi.

 87. Suomalaisessa maataloudessa ei ole järjen häivää. Arla pystyy tilittämään tuottajille parempaa hintaa kuin valio, koska se tuo edullista täydennysmaitoa Ruotsista. Paluukuormassa viedään verovaroillamme tuettua suomalaista kermaa Ruotsiin jalostettavaksi juustoksi. Juustoista tuodaan 40 % ulkoa.

  Viljan viljelyssä kahden vuoden, kenellekään kelpaamatonta ja koditonta rehulaadun viljasatoa vastaavaa määrää kuljetetaan ympäri ämpäri maailmaa.

  Suomen kansantalouden kestävyysvaje ratkaistaan poistamalla tämä kustannus kansantaloudesta.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Notify me of followup comments via e-mail. You can also subscribe without commenting.