Tulonjaon mittaamisen ongelmia

Tulon­jaon mittareista Gini-ker­roin on paras, mut­ta ei ongel­ma­ton. Siinä on ongelmia sekä suurimpi­en että pien­impi­en tulo­jen kohdalla.

Viime aikoina pohjo­is­maid­en Gini-ker­toimet ovat vai­hdelleen hyvin rajusti. Per­in­teis­es­ti tasa-arvoisen Nor­jankin kohdal­la se ylit­ti vuon­na 2005 luvun 0,30, mikä on aika paljon pohjo­is­maalle. Kyse on sat­un­nais­es­ti vai­htele­vista pääo­mat­u­loista. YK näyt­tää julk­ista­van Gini-ker­toimet liukuvina keskiar­voina, mut­ta tämäkään ei poista ongel­maa, kos­ka tulo­jen vai­htelu vääristää giniker­roin­ta sys­temaat­tis­es­ti ylöspäin.  Tämä on help­po selit­tää esimerkil­lä.  Olete­taan, että meil­lä on kol­men hen­gen kansan­talous, joka koos­t­uu henkilöistä A B ja C. Vuosi­na 1, 2 ja 3 A:n tulot ovat 100, 0 ja 0, B:n 0, 100 ja 0 sekä C:n 0, 0 ja 100. Mitat­tuna kol­men vuo­den ajal­ta tulot ovat jakau­tuneet aivan tasan ja Gini-ker­roin on nol­la, mut­ta jokaise­na vuon­na tulot ovat jakau­tuneet mak­si­maalisen epä­ta­sais­es­ti niin, että Gini-ker­roin saa arvon yksi.

Pääo­mat­u­lot ja luovu­tusvoitot ovat oikei­ta tulo­ja, jot­ka tulee ottaa tulon­jako­tarkastelus­sa huomioon, mut­ta ne pitäisi jak­sot­taa use­alle vuodelle.

Toinen ongel­ma kos­kee kaikkein pien­i­t­u­loisimpia. Köy­him­mät eivät nimit­täin osa alimpaan desi­ili­in vaan toisek­si alimpaan. Alimpaan desi­ili­in kuu­lu­vat opiske­li­jat. Yhden vuo­den tarkastelus­sa opin­to­lainal­la sin­nit­televä lääketi­eteen yliop­pi­las tietysti on kovin pien­i­t­u­loinen, mut­ta koko elinkaaren yli tarkastel­tuna ei kuitenkaan niitä säälittävimpiä.

13 vastausta artikkeliin “Tulonjaon mittaamisen ongelmia”

  1. Opiske­li­jaes­imerkkisi pätee hiukan yleisem­minkin tulon­si­ir­to­jen varas­sa elävi­in. Köy­hyys­ra­jan ala­puolel­la elävistä melko suuri osu­us on henkilöitä, joiden elinikäi­nen tulovir­ta ja/tai var­al­lisu­us ei ole pieni. Heitä on mm. opiske­li­jat, lyhy­taikaises­ti työt­tömät, sekä osa eläkeläisistä.

    Itse asi­as­sa on luon­nol­lista, että kokon­ais­tu­lota­son noustes­sa giniker­roin nousee. Tämä johtuu siitä, että kunakin vuon­na osa ihmi­sistä elää pie­nil­lä tuloil­la suurelta osin omien val­in­to­jen vuok­si. Tämä pieni tulota­so ei nouse kokon­aiselin­ta­son nousun myötä, sil­lä tuloil­la ei ole tarkoi­tuskaan han­kkia mod­erni­in elämään kuu­lu­vaa luksusta. 

    He eivät ole elämänkaar­i­tarkastelus­sa köy­hiä, mut­ta vuosi­ta­son tarkastelus­sa kyllä.

  2. Just näin. Jos Gini-ker­roin on täl­lä het­kel­lä paras saatavil­la ole­va tulon­jaon mit­tari, niin olis aika kehitel­lä uusia.

    Mul­la on mielessä mit­tari, joka ottaa ajan­hetkenä X ryh­män y tulot ja ajan­hetkenä X+1 taas ryh­män y tulot ja las­kee tuos­ta tulo­jen kehi­tyk­sen vaik­ka sit­ten desi­ileit­täin. Tämän voi sit­ten tois­taa koko aikasar­jan läpi ja inte­groi­da, niin saa tulon­jaon kehityksen.

  3. Tuo Art­turin idea vaikut­taa parem­mal­ta kuin puh­das koko väestöön tui­jot­ta­mi­nen, mut­ta sisältää toki joitain omia ongelmia. Vaikein­ta tuos­sa lie­nee se, että miten val­i­taan ryh­mä y niin, että se kuvaa koko kansaa mah­dol­lisim­man hyvin. 

    Toinen vaikeus liit­tyy siihen, että jois­sain ryh­mis­sä kuolleisu­us on suurem­pi kuin jois­sain toi­sis­sa. Niin­pä voisi ajatel­la, että ryh­mä y het­kel­lä X+1 on kar­sit­tu ainakin osin niistä jäsenistä, jot­ka jo het­kel­lä X oli­vat eläkeläisiä. 

    Samoin het­kel­lä X+1 ei ole myöskään kaikkein nuorimpia, kos­ka ne, jot­ka oli­vat nuo­ria het­kel­lä X, eivät enää ole sitä het­kel­lä X+1. Jos siis aikasar­ja on vaik­ka 20 vuot­ta, ei tuos­sa inte­groin­nis­sa näy mitenkään, miten alle 30-vuo­ti­aiden tulot ovat kehit­tyneet viimeisen 10 vuo­den aikana, kos­ka heitä ei siel­lä ole. 

    Vai tarkoititko, että esim. joka vuo­den kohdal­la luo­taisi­in uusi ryh­mä y, jota seu­rat­taisi­in vuo­den ajan ja sit­ten tästä saataisi­in vuosit­tainen tuloke­hi­tys eri lähtöko­h­tien desi­ileis­sä ja näitä sit­ten yhdis­teltäisi­in ja saataisi­in pidem­män ajan kehi­tys? Ok, tämä selvit­täisi var­maan tulo_kehityksen_, mut­ta jät­täisi auki edelleen sen alku­peräisen kysymyk­sen siitä, mikä on tulojakauma. 

    Elämänkaar­i­tarkastelu­un perus­tu­vaan tulo­jakau­maan liit­tyy se ongel­ma, että ihmis­ten tulot muut­tuvat pelkästään sil­lä, että he elävät myöhem­min ja siis rikkaam­mas­sa yhteiskun­nas­sa. Ver­tailu voidaan siis tehdä oikeas­t­aan vain niiden ihmis­ten välil­lä, jot­ka ovat syn­tyneet samana vuon­na. Nyt voitaisi­in laskea kaikkien vuon­na 1900 syn­tynei­den tulot elinkaaren yli. Mut­ta ker­toisiko tämä mitään minkään tietyn suo­ma­laisen yhteiskun­nan tulon­jaon tasaisu­ud­es­ta? Ei oikein, kos­ka tuol­lainen inte­groin­ti samen­taisi sen, että vaik­ka tulon­jako jos­sain olisi ollut tasaista ja jos­sain epä­ta­saista, niin tuo antaisi vain keskiar­von tästä pitkältä aikaväliltä. Toki kuva selkenisi sil­lä, että otet­taisi­in lisää ikälu­okkia, mut­ta tätä voidaan tehdä vain tiet­tyyn rajaan asti, kos­ka nuoret ovat vielä opiskele­mas­sa tai työelämässä ja hei­dän elämänkaaren yli ei siis voi­da vielä tulo­ja integroida. 

    Minus­ta tun­tuu siltä, että ei ole mah­dol­lista tehdä mit­taria, joka samaan aikaan nol­laisi tuon elinkaaren yli menevän tulo­vai­htelun vaiku­tuk­sen ja ker­toisi tulo­jakau­man tasaisu­ud­es­ta jotain het­kel­lä X.

  4. Ensin pitäisi var­maankin kysyä, että mitä halu­taan mita­ta ja minkä vuok­si. Ole­tan, että tarkoi­tus olisi saa­da jonkin­lainen käsi­tys siitä, kuin­ka hyvin eri väestönosil­la (taloudel­lis­es­ti) menee suh­teessa mui­hin väestönosiin.

    Minus­ta nyky-yhteiskun­nas­sa tulota­son mit­taami­nen ei tähän ole kovinkaan hyvä mit­tari, kos­ka useim­mis­sa tapauk­sis­sa jopa hyvinkin merkit­tävä osa “tuloista” on jotakin muu­ta kuin val­tio­val­lan tulon­si­ir­to­ja tai palkkatuloa.

    Esimerkik­si omaisu­u­den määräl­lä on hyvin merkit­tävä vaiku­tus taloudel­liseen hyv­in­voin­ti­in samoin sil­lä, että eri ryh­miä kohdel­laan monin osin eri tavoin.

    Ensim­mäis­es­tä ongel­mas­ta tyyp­il­lisin lie­nee henkilö, jol­la on pienet tulot, mut­ta joka kuitenkin omis­taa esimerkik­si asun­non ja auton, jot­ka on han­kit­tu aiem­mil­la tulol­la tai vaikka­pa per­imäl­lä. Pelkästään tulo­ja kat­so­ma­l­la hän kuu­luu köy­häl­listöön, mut­ta todel­lisu­udessa tilanne voi olla aivan toinen.

    Toinen ongel­ma on esimerkik­si jo maini­tut opiske­li­jat. Opiske­li­jat asu­vat tyyp­il­lis­es­ti erit­täin hal­val­la hyö­dyn­täen esimerkik­si yliop­pi­laskun­nan var­al­lisu­ut­ta. Samaan aikaan he mak­sa­vat joukkoli­iken­teestä ja ruokailus­ta karkeasti puo­let siitä, mitä työssä käyvät. Tämä ei kuitenkaan näy mil­lään tavoin jos tui­jo­tamme pelkästään tulotasoa.

    Art­turi: miten tuo sin­un mallisi käyt­täy­tyy, jos/kun ihmiset siir­tyvät desi­ilistä toiseen? Jos ryh­mät Y_n jae­taan vaik­ka desi­ileit­täin het­kel­lä x, niin ne ryh­mäthän eivät ole samat het­kel­lä x+1.

    Kari

    1. Näis­sä tulon­jakoti­las­tois­sa asun­to­tu­la omas­ta asun­nos­ta yleen­sä las­ke­taan tulok­si, vaik­ka sitä ei verotetakaan.

  5. Jos omas­sa asun­nos­sa asum­i­nen las­ke­taan tulok­si, niin miten sit­ten suh­taudu­taan asun­to­lainaan tai vähin­tään sen korkoi­hin? Jos asun­to­lainan korko + muut asum­is­menot on omis­tusasun­nos­sa asu­val­la samat kuin asum­is­menot vuokra-asun­nos­sa asu­jal­la, niin tun­tuu hie­man väärältä laskea sille omis­tusasu­jalle tuloa siitä omis­tusasun­nos­sa asumisesta. 

    Muutenkin asum­is­tu­lon käyt­tö hämärtää asioi­ta, jos tilan­net­ta kat­sel­laan koko ihmisen elinkaaren yli. Syy, mik­si täysin mak­se­tus­sa omis­tusasun­nos­sa asum­i­nen on hal­paa, johtuu siitä, että kyseinen ihmi­nen on aiem­min tin­kinyt elin­ta­sostaan ja mak­sanut asun­to­lainaa. Peri­aat­teessa kyse on siis ajal­lis­es­ta menon siirrosta. 

    Jos halu­taan mita­ta tuo­ta Karin mainit­se­maa “taloudel­lista hyv­in­voin­tia” het­kel­lä x, niin sil­loin voi asun­to­tu­lo olla mielekäs (aivan kuten ne muutkin Karin mainit­se­mat alen­nuk­set, opiske­li­joiden lisäk­si mainit­sisin vielä eläkeläiset). 

    Yhdessä ääripäässä meno­jen suh­teen lienevät sub­ven­toidus­sa opin­toa­sun­nos­sa asu­vat opiske­li­jat ja omis­tusasun­nos­sa asu­vat eläkeläiset ja toises­sa päässä pien­ten las­ten töis­sä käyvät keski­t­u­loiset van­hem­mat. Jälkim­mäisil­lä saat­taa “pakol­lis­ten” meno­jen jäl­keen olla taskus­sa jopa vähem­män rahaa kuin edel­lisil­lä, vaik­ka net­to­tu­lot oli­si­vatkin aivan eri luokkaa. 

    Jos kuitenkin mitataan _tuloja_, niin tähän ei minus­ta ole järkevää sotkea sitä, että ihmisil­lä meno­rak­en­teet voivat olla hyvinkin erilaisia.

  6. Samuli Saarel­ma:

    Vaikein­ta tuos­sa lie­nee se, että miten val­i­taan ryh­mä y niin, että se kuvaa koko kansaa mah­dol­lisim­man hyvin.

    Mieleen tulee ainakin, että ote­taan sat­un­naisotan­ta kaik­ista ei-hol­houk­sen alai­sista tai jos dataa on jo koko pop­u­laa­tios­ta, niin ote­taan sit­ten se kaik­ki data holhoamattomista.

    Toinen vaikeus liit­tyy siihen, että jois­sain ryh­mis­sä kuolleisu­us on suurem­pi kuin jois­sain toi­sis­sa. Niin­pä voisi ajatel­la, että ryh­mä y het­kel­lä X+1 on kar­sit­tu ainakin osin niistä jäsenistä, jot­ka jo het­kel­lä X oli­vat eläkeläisiä.

    Tämä on hyvä point­ti, joka ei tul­lut min­ulle mieleen. Luulen, että jos aika ei muu­tu kovin paljoa (esim. vuosi ker­ral­laan, opti­maal­ista tietysti olisi tehdä tämä mah­dol­lisim­man pienel­lä aikavai­htelul­la esim. päivä ker­ral­laan, mut­ta sel­l­aista tulo­dataa ei var­maan ole saatavil­la…), niin kuollei­ta on suh­teel­lisen vähän. Tosin on var­maankin tot­ta, että tästä tulee sys­temaat­tista virhet­tä. Sitä voi yrit­tää put­sa­ta pois jol­lain menetelmällä.

    Vai tarkoititko, että esim. joka vuo­den kohdal­la luo­taisi­in uusi ryh­mä y, jota seu­rat­taisi­in vuo­den ajan ja sit­ten tästä saataisi­in vuosit­tainen tuloke­hi­tys eri lähtöko­h­tien desi­ileis­sä ja näitä sit­ten yhdis­teltäisi­in ja saataisi­in pidem­män ajan kehitys? 

    Ajat­telin juuri näin. Tämä menetelmä on sitä parem­pi mitä lyhyem­män ajan välein saadaan havain­to­ja, mut­ta vuosit­taisetkin havain­not ovat var­maan riit­tävän tiheästi, että meil­lä ei ole suur­ta ongel­maa kuollei­den ja täysi-ikäisek­si tule­vien kohdalla.

    Nyt voitaisi­in laskea kaikkien vuon­na 1900 syn­tynei­den tulot elinkaaren yli. Mut­ta ker­toisiko tämä mitään minkään tietyn suo­ma­laisen yhteiskun­nan tulon­jaon tasaisuudesta?

    Ker­toisi toki. Siitä voisi laskea, että kuin­ka tasaista tulon­jako on ollut suo­ma­laises­sa yhteiskun­nas­sa vuon­na 1900 syn­tyneille. Myöhempi­en sukupolvien tulon­jakoa voi ehkä esti­moi­da siten, että vielä elos­sa ole­vien tulo­jen ole­tusar­vo ote­taan huomioon. Tämän ole­tusar­von laskem­i­nen voi tosin olla aika haas­tavaa, eikä ehkä onnis­tu. Tästä elinkaar­i­laskel­mas­ta saadaan kuitenkin tietoa siitä miten tulon­jako on kehit­tynyt ajan yli, eli esim. onko 1900 syn­tynei­den tulon­jako tasaisem­paa kuin esim. 1910. Tätä tietoa voidaan sit­ten ver­ra­ta vaik­ka johonkin Gini-ker­toimen kehi­tyk­seen niin saadaan tietoa siitä, että miten hyvin se kuvaa tulon­jaon kehitystä.

    Kari:

    miten tuo sin­un mallisi käyt­täy­tyy, jos/kun ihmiset siir­tyvät desi­ilistä toiseen? Jos ryh­mät Y_n jae­taan vaik­ka desi­ileit­täin het­kel­lä x, niin ne ryh­mäthän eivät ole samat het­kel­lä x+1

    Joo se ei hait­taa, kos­ka toi tarkastelu tehdään ikään kuin uud­estaan jokaise­na ajan­hetkenä. Eli ajan­hetkenä X on jaet­tu desi­ilei­hin Y_n ja sit tulo­jen kehi­tys­tä tarkastel­laan ajan­het­keen X+1. Sit taas ote­taan uusi otan­ta ajan­hetkel­lä X+1 jae­taan se desi­ileit­täin ja tarkastel­laan tulo­jen kehi­tys­tä ajan­het­keen X+2 jne.

    Minä oon siinä mielessä Karin kanssa samaa mieltä, että mie­lenki­in­toista on taloudel­lisen hyv­in­voin­nin jakau­tu­mi­nen pop­u­laa­tios­sa ja tätä ei voi mita­ta mit­taa­mal­la sen het­k­isiä tulo­ja. Huo­mat­tavasti parem­man käsi­tyk­sen saa mit­taa­mal­la elinkaarituloja.

    Vielä parem­pi tapa on mita­ta tulon­jaon kehi­tys­tä, kos­ka vaik­ka sil­lä jää hyv­in­voin­nin absolu­ut­ti­nen jakau­ma selvit­tämät­tä sil­lä päästään käsik­si jakau­man muu­tok­si­in (sekä suun­taan, että suu­ru­u­teen) ja sil­lä voidaan vahvistaa/falsifioida väit­teet tyyli­in 70-luvul­ta tulon­jako on hajaan­tunut 100%.

    Gini-ker­roin ja tulon­jako ajan­hetkel­lä X eivät anna tietoa oikeas­t­aan mis­tään mielenkiintoisesta…

  7. Luku jon­ka halu­aisin tähän tulo­jakoon liit­tyen nähdä Suomes­ta on harkin­nan­varainen tulo (kol­man­nel­la koti­maiselle dis­cre­tionary income), joka kuvaa sitä paljonko rahaa jää käteen vält­tämät­tömien meno­jen ja vero­jen jälkeen.

    Amerikas­sa tätäkin osaa­vat laskea (vuodelta 2007): “About 73 mil­lion U.S. house­holds now have dis­cre­tionary income, up from about 57 mil­lion in 2002, accord­ing to a report by The Con­fer­ence Board. The per­cent of the U.S. pop­u­la­tion with dis­cre­tionary income has increased to near­ly 64 per­cent, up from 52 per­cent in 2002.” http://www.conference-board.org/utilities/pressDetail.cfm?press_ID=3254

    Tuo osu­us koti­talouk­sista joil­la ylipään­sä on rahaa muuhun kuin vält­tämät­tömyyksin on aika hyvä hyv­in­voin­nin jakau­tu­misen mittari.

  8. tpyy­lu­o­ma: Aika isok­si ongel­mak­si tulee tuos­sa se miten määritel­lään välttämättömyydet.

    Onko esim. vält­tämätön­tä olla yhtä mon­ta asuin­huonet­ta kuin on asukkaitakin? Onko vält­tämätön­tä syödä luonas­ta rav­in­to­las­sa? Onko vält­tämätön­tä asua keskus­tas­sa? Onko vält­tämätön­tä omis­taa auto? jne.

    Point­ti­na on se, että kos­ka emme luo­jan kiitos elä Osmon kaipaile­mas­sa yht­enäiskult­tuuris­sa, niin vält­tämät­tömyy­det tarkoit­ta­vat eri asioi­ta eri­laisille ihmisille.

  9. Niin, tuo­ta Art­turin mainit­se­maa ongel­maa ei oikein voi edes pois­taa sil­lä, että jäädytetään ne vält­tämät­tömyy­det ja kat­so­taan, kuin­ka monel­la jää yli siitä, mitä vaikka­pa vuon­na 1980 kat­sot­ti­in vält­tämät­tömäk­si. Täl­lä tavoin asi­aa tarkastellen tulo­erot vähenevät koko ajan pelkästään ihmis­ten vauras­tu­misen vuok­si, kos­ka use­ampi pääsee sen rajan yli, mikä 1980 oli välttämätöntä. 

    Joka tapauk­ses­sa suun­nilleen kaik­ki amerikkalaiset koti­taloudet pää­sevät sen yli, mitä oikeasti on vält­tämätön­tä hengis­sä säilymiseksi. 

    Jos taas joka vuosi määritel­lään uud­estaan se, mikä on vält­tämätön­tä, hom­ma menee aika lail­la mieli­v­al­taisek­si, joten on mah­dol­lista saa­da melkein mikä tulos vain halutaan.

  10. Aika isok­si ongel­mak­si tulee tuos­sa se miten määritel­lään vält­tämät­tömyy­det… vält­tämät­tömyy­det tarkoit­ta­vat eri asioi­ta eri­laisille ihmisille.

    Toki tuo määrit­te­ly on ongel­ma, mut­ta kyse on väestö­ta­son kuvaa­jas­ta eli riit­tää kun se pätee keskimäärin. Pankit muuten jotenkin las­kee tämän, vält­tämät­tömiä meno­ja käytetään ainakin Amerikois­sa mak­sukyvyn määrit­telyssä. Käyt­tää vaik­ka sitä määritelmää.

  11. Pere­hdyin äsket­täin amerikkalaiseen tutkimuk­seen, jos­sa kiin­nitet­ti­in huomio yhteen koti­talouk­sien välis­ten tulo­ero­jen muut­tu­jaan, nimit­täin puoli­son val­in­taan. Tutkimuk­sen mukaan hyvä­tu­loiset asu­vat yhdessä use­am­min kuin ennen. Tietysti myös hyvä­tu­lois­t­en puolisot saat­ta­vat vali­ta hyv­in­mak­sa­van työ­paikan use­am­min kuin ennen (syynä kil­pailu keskilu­okan sisäl­lä). Olisi muka­va nähdä kir­jas­sa suo­ma­laisia lukuja.

  12. “koti­talouk­sien välis­ten tulo­ero­jen muut­tu­jaan, nimit­täin puoli­son val­in­taan. Tutkimuk­sen mukaan hyvä­tu­loiset asu­vat yhdessä use­am­min kuin ennen”

    Tuo johtuu siitä, että yhteiskun­ta jakau­tuu luokki­in ja sää­tykeir­to hidastuu.

    Eli kas­va­vat tulo­erot hidas­ta­vat sää­tykier­toa .Ka kun puolisokin val­i­taan samas­ta luokas­ta niin sää­tykier­to hidas­tuu myös tätä kautta.

    Suo­mi tuskin poikkeaa tästä yleislinjasta

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Notify me of followup comments via e-mail. You can also subscribe without commenting.