Ensin Suomen oikeisto kehoitti ottamaan mallia Uudesta Seelannista. Kun Uudella Seelanninlla meni huonosti, pitikin ottaa oppia Irlannista
Irlannin tilanne on nyt katastrofaalinen. Pitääkin ottaa oppia Etelä-Koreasta.
Siis, jos omistatte osakkeita eteläkorealaisissa yrityksissä, myykää niin kauan kuin joku vielä ostaa.
paras osake on edelleenkin maa(tontti tms);se ei kasva eikä pienen mutta hinta nousee varmasti.
Tämä aihe on ollut jo pitkään vitsinä. Suomikin oli mallimaa vuosina 89-90.
Varmin merkki romahduksesta taitaakin olla se, että pääsee taloustieteilijöiden mallimaaksi.
Nokian tulevaisuuden toivo N900 valmistetaan Koreassa. Suomen telakkateollisuus (STX) on jo korealaisten käsissä. Mitäs muuta meillä on vielä myytävää?
Minusta suomalaisten pitäisi oppia venäjää ja tulla paremmin toimeen venäläisten kanssa. Jos jossain niin siellä on Suomen tulevaisuuden avaimet seuraaville vuosikymmenille, halusimme tai emme.
Tietysti talouskriisin oikea laukeaminen, ja mahdollinen Iranin ja/tai Pohjois-Korean sota voi saada aikaan vaikka mitä.
Onkohan vika siinä tavassa miten noita ”hyvin menee” -tilastoja laaditaan.
Jos pääomaa siirtyy yhteen maahan niin tällä maalla menee lujaa. Oikeasti lujaa kuitenkin menee sillä maalla joka onnistuu ottamaan pääomalleen hyvän tuoton kyseisestä maasta. Vasta, jos maahan virranneen pääoman omistaja siirtyy tähän kasvumaahan, voitaisiin laskea tuo kasvu maan hyväksi.
No suomen oikeiston näkemyksistä puhuminen on aikamoista yleistämistä. Oikeisto nimensä mukaisesti kannattaa oikeudenmukaista ja vakaata yhteiskuntaa.
Suomalaiset nykypoliitikot ja oikeisto ovat kaksi kokonaan eri ihmisluokkaa joiden näkemyksillä ei ole tekemistä toistensa kanssa. Suomalaisista eduskunnan nykypoliitikoista ei tunnu löytyvän kuin muutama edes aavistuksen verran selkärankaa osoittava jotka ovat Niinistön Sauli tai Ben Zyskowicz. Muut puuhastelevat omissa pienissä ympyröissään ja haaveilevat joko maailmanparantamisesta tai jostakin YK tai EU urasta samalla kuin suomi on hyvää vauhtia menossa kohti taloudellista ja yhteiskunnallista katastrofia.
Vihreät ovat valitettavasti äärivasemmiston kanssa selkeästi osoittaneet että heitä ei kiinnosta suomalaisten hyvinvointi, otetaan esimerkikisi vaikka:
Helsingin asuntolautakunnan puheenjohtaja Vesa Peipinen (vihr) ehdottaa, että kaupunki ostaa isoja asuntoja vapailta markkinoilta majoittaakseen suuria maahanmuuttajaperheitä.
Mielestäni kyseessä on selkeästi suomalaisia syrjivää rasistista politiikkaa, jossa sellaisille ihmisille jotka eivät ole tehneet mitään suomalaisten hyväksi osoitetaan parempia yhteiskunnallisen selviämisen mahdollisuuksia, kuin suomalaiselle joka tulee helsinkiin hakemaan töitä. Tavallisen työttömän suomalaisen on melkein mahdotonta tulla pienipalkkaisen työn perään koska asuntoa ei järjesty ja perheenperustaminen saattaa jäädä tekemättä kun ei ole varaa riittävän kokoiseen asuntoon.
Jaassu: ”…kaupunki ostaa isoja asuntoja vapailta markkinoilta majoittaakseen suuria maahanmuuttajaperheitä. …suomalaisia syrjivää rasistista politiikkaa…”
Eduskunnan enemmistön säätämien lakien mukaisesti Suomeen on päästetty muuttamaan pieni joukko ihmisiä. Käytännössä nämä ihmiset ovat sen jälkeen suomalaisia. Myös on säädetty lait, joiden mukaan Suomessa asuville järjestetään/subventoidaan asunto ja annetaan erinäisiä tukia, jos ei tuloja ole riittävästi. Näitä tukia nauttivat suurimmaksi osaksi syntyperäiset suomalaiset.
Vihreät eivät olemassaolonsa aikana vielä ole olleet määräävässä asemassa eduskunnassa, niin että olisivat voineet säätää lakeja oman mielensä mukaan. Jaassu haukkuu väärää puuta.
”Mielestäni kyseessä on selkeästi suomalaisia syrjivää rasistista politiikkaa”
Hieman häiritsee tuo ainoaksi ”oikeaksi oikeistoksi” itsensä katsovien nk. maahanmuuttokriittisten juuttunut neula. Eivät pääse montaa lausetta mistään aiheesta kunnes heittäytyvät maahan ja alkavat heiluttaa rasistikorttia ja huutaa, että heitä sorretaan.
Tarkoituksenaan päästä sortamaan?
—-
Suomihan oli joskus myös Euroopan Japani. Eipä mene japseillakaan liian hyvin enää… Niin ja Suomi oli myös maailman amerikkalaisin maa. Mites ne jenkit jaksavat?
Nimmimerkki TL puhuu asiaa. Kävin syksyllä Pietarissa ja taas hämmästyin: meillä on Helsingistä 5 tunnin (ja jos byrokratia saataisiin vähenemään, alle 4 tunnin) päässä väestöltään Suomen kokoinen markkina-alue, johon ei tunnuta suhtautuvan kovinkaan kunnianhimoisesti. Venäjänkauppa ei ole helppoa, mutta pitääkö se siksi jättää muille?
Touko Mettinen
Talous on arvaamatonta. Tässä esimerkki.
Kaksi veljestä perivät kumpikin laman alla vuonna 1990 kuusi miljoonaa markkaa. Veli ”Hymypoika” sijoitti rahat osakkeisiin. Veli ”Hunsvotti” alkoi särpimään keskikaljaa.
Meni vuosi pari. Veli ”Hymypojan” osakkeiden arvosta oli enää pennejä jäljellä. Hän oli menettänyt kaiken. Veli ”Hunsvotilta”, häneltäkin loppui sekä kaljat että rahat.
”Hymypoika” oli tyhjätasku. ”Hunsvotti” palautti tyhjät pullot kauppaan ja sai palautusta monta sataa tuhatta markkaa
Etkö oikeasti koe itse kuuluvasi Suomen oikeistoon?
Älkää nyt ihmeessä aloittako täällä maahanmuuttokeskustelua. Se on loputon suo ja erittäin hankala asia.
Suomessa ei puheiden, ja osittain myös tekojen, tasolla ole lainkaan oikeistoa. Kokoomusnuoret ovat ehkä lähimpänä. Vasemmistoradikaaleja hekin olisivat vaikkapa Yhdysvaltain demokraattipuolueessa.
Itse olen ihan tyytyväinen, ettei tällaista oikeistoa Suomessa ainakaan poliittisena voimana ole olemassa.
Jos Suomessa ruvetaan jotain oikeisto-vasemmisto-jakoa tekemään, niin ihmettelen, millä perusteella Osmo ei lue itseänsä oikealle.
Tietenkin, jos jossakin menee hyvin, niin kannattaa tsekata miksi näin on. Siitä voi jotain oppia.
Mutta sokeasti ei pidä mennä matkimaan toisten tekemisiä. Se mikä toimii Etelä-Koreassa ei välttämättä toimi täällä tai ei sovi meille.
Monet eteläkorealaiset yritykset ovat Nokian tavoin sellaisia globaaleja pelureita, ettei niiden menestys riipu oman maan tilanteesta. Siksi isot eteläkorealaiset yhtiöt saattavat olla hyviä sijoituskohteita.
No, ainakaan liberaalioikeiston ei luulisi Etelä-Koreaa ottavan esimerkikseen. Siellähän kuitenkin taloudellinen vapaus on merkittävästi rajatumpaa kuin Suomessa:
http://www.heritage.org/Index/Ranking.aspx
Kari
Lisäys kommenttiin: ”eggo kirjoitti 21.11.2009..”
Käsiteet puolue, sääty, heimo, ammattikunta, duunari, kuluttaja jne eroavat nykyisin siitä mitä ne joskus ovat tarkoittaneet.
Niitä voi tietysti käyttää palopuheissa,kun halutaan kansankiihotusta aikaan halvalla. Uusia termejä myös syntyy, kuten viher-sitä tai tätä.
Muotia nykyisin on firmoilla ja laitoksilla laatia ”Visio”; yleensä tyyliin ”Pyrimme avoimmuuteen, ihmisläheisyyteen ja muutoinkin kehitämme kaikkea hyvää ja kaunista kaikille…”
Kukapa sitä huonompaan pyrkisi.Juuri nyt eräissä puheissa yritetään sotkea käsitettä vähätuloinen.
Uusi Seelanti:
Aikoinaan maailman korkein elintaso, vaikka bkt/capita -sijoitus ehkä oli ”vain” kolmas tms. Sosiaaliturvan rakentamisessa oltiin ensimmäisten joukossa.
Tuudittautui brittiläisen imperiumin ja sen kauppajärjestelyjen säilymiseen ikuisesti. Vei maataloustuotteita toiselle puolelle maapalloa, osti sieltä kivoja tavaroita, kehitti tuontia korvaavaa teollisuutta joka toki on hyväkin idea mutta meni Uudessa Seelannissa absurdeihin mittoihin.
Lopulta oli tehtävä jotain. Korjausliike – jonka tekivät sikäläiset demarit – oli liian raju.
Nyt ollaan palattu osittain takaisin kohti turvavaltiota.
Irlanti: Vielä II MS jälkeen pohjoisen/”läntisen” Euroopan köyhin maa. Suomeakin köyhempi. Ja sorrettu vuosisatoja.
Muutti politiikkansa, 80-luvun alussako se oli?,
kokonaan ja houkutteli ulkomaisia investointeja maahan. Melkein laatuun katsomatta.
Samalla liittyi EU:hun ja tuli sen suurimmaksi nettohyötyjäksi kansantalouden kokoon verrattuna.
Puhalsi mm. huikean kiinteistökuplan.
Totta kai se mikä menee tuolla tavoin ylös, tulee joskus alaskin. Ei tartte edes olla ekonomisti tuon tajutakseen. Isaac Newton sen jo tiesi.
Irlanti on nyt silti laskukaudenkin jälkeen aivan toinen maa kuin 30 v sitten, joten ei kaikkea sentään ole tehty väärin.
Etelä-Korea: melkoinen menestystarina sinänsä. Vielä 30-40 v sitten rutiköyhä kehitysmaa. Bkt/capita muistaakseni korkeintaan vauraimpien ns. ”mustan” Afrikan maiden luokkaa. Anteeksi epä-pc ilmaisu mutta halusin rajata E-Afrikan ja arabimaat pois.
Diktatuuri joka kaivoi oman hautansa kouluttamalla väestön ja modernisoimalla maan. Hyvin brutaaleinkin keinoin.
Monella tapaa esimerkki siitä, kuinka valtion vahtima, ”kekkosslovakialainen” kapitalismi on ainakin tietyssä kehitysvaiheessa sekä sosialismia että anarkokapitalismia tehokkaampi.
Huom, en todellakaan oikeasti vertaa Urkkia ja E-Korean silloista junttaa.
No niin; mitä näillä mailla on yhteistä? Muuta kuin se että jotkut suupaltit populisti-ekonomistit ovat halunneet nähdä niiden menestysvaiheissa opetuksia, joita
a) niissä ei ole ja
b) niitäkään rippeitä mitä on, ei välttämätt voi soveltaa Suomeen.
Tosin varsinkin Etelä-Korean opetukset ovat, kuten jo totesin, monitulkintaisia…
Niin hieno välähdys, että pakko tätä oli yrittää jalostaa 🙂
http://sisyfoskivi.blogspot.com/2009/11/leikkauksia-5.html