BMH:lle suurkauppa Thaimaahan

BMH Technology Oy on Hollming-yhtymään kuuluva konepajayritys, joka tuottaa uusiutuvaan energiaan ja jätteiden käsittelyyn liittyvää laitteistoa. Itse lähdin mukaan  yhtiön hallitukseen erityisesti tuon jälkimmäisen tuoteperheen takia. Siihen myötävaikutti harmi siitä, että YTV oli valinnut jätteidenhävitystavakseen massapolton, jossa jätteitä ei lajitella ottaen osa hyötykäyttöön ja jossa jätteistä ei oikein saada kunnolla energiaa ulos. Palaan tähän Vantaan energian jätepolttolaitokseen seuraavassa postauksessa.

BMH:n ympäristötekniikan lippulaiva on Tyrannosaurusmurskain, joka paloittelee suurella teholla jokseenkin kaiken kiinteän jätteen lajittelukelpoiseksi. Erilaisia murskaimia messuilla oli paljon, mutta laitteemme oli kyllä ainakin toistaiseksi kehityksen kärjessä. Sen vahvuutena on se, ettei se murskaa vaan leikkaa, jolloin energiaa kuluu vähemmän ja lopputulos on parempi.

Tähän murskaimeen on liitetty avaimet käteen –periaatteella koko jätteidenlajitteluketju, jonka lopputuloksena on korkealaatuista jätepolttoainetta REF:iä (Recovered fuel), joka on kivihiilen tasoinen polttoaine, mutta suurimmalta osalta uusiutuvaa energiaa. Ei-uusiutuvaksi lasketaan muovijäte, kuten pitääkin. Matkan varrella omiin pinoihinsa putoavat siististi metallit, lasi, ei-polttokeilpoinen tai kierrätettävä muovi ja niin edelleen. Pois putoaa myös märkä biojäte. BMH on yhteistyössä ST1:n kanssa suunnitellut kokonaisuutta, jossa ST1 tekisi märästä biomassasta liikennepolttoainetta ja BMH jatkojalostaisi kuivan polttoaineen.

BMH teki vastikään noin 15 miljoonan euron kaupan Thaimaahan kahden kokonaisen jätteenkäsittelylinjan toimittamisesta paikalliselle sementtitehtaalle. Laitos sijoitetaan vanhan kaatopaikan viereen. Se pystyy käsittelemään 300 000 tonnia jätettä vuodessa – enemmän kuin koko Ämmässuon vuotuinen jätemäärä – valmistaen siitä polttoainetta sementtitehtaalle.  Jos jäte loppuu, seuraavaksi Tyrannosaurus iskee nälkäisen kitansa kaatopaikkaan.

Uusia kauppoja on hankkeilla erityisesti nouseviin kehitysmaihin. Eri puolille Eurooppaa on nousemassa REF:iä valmistavia jätteenlajittelulaitoksia. Suomi on jäämässä jätteiden kierrätyksessä ja käsittelyssä jälkeen jopa kehitysmaista!

3 vastausta artikkeliin “BMH:lle suurkauppa Thaimaahan”

  1. Kaatopaikoille ajetun sekajätteen energia- ja kierrätyskäyttö (kertaalleen hylätyn jätteen uusiokäyttö, waste (resource) recovery) on ollut vain ajan kysymys, on hyvä huomata, että siitä on pikku hiljaa tulossa myös käytännön todellisuutta.

  2. Merkittävimpiä kauppaan- ja vientiin liittyviä uutisia vähään aikaan. Harmi, että uutinen pitää lukea blogistasi, eikä kauppalehden etusivulta. Olen seurannut (fanittanut) tätä Tyrannosaurusta ensimmäisestä blogimerkinnästäsi lähtien. Missähän tätä olisi mahdollisuus päästä vilkaisemaan toiminnassa?

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Notify me of followup comments via e-mail. You can also subscribe without commenting.