_

Selviääkö Vanhanen?

Kun Keskustan puheenjohtaja Matti Vanhanen sanoo vähän epäuskottavasti, ettei hän tiennyt puolueensa saamasta merkittävästä vaalirahoituksesta mitään ja puoluesihteeri ilmoittaa oman asiansa pelastamiseksi esimiehensä valehtelevan, vaikutelmaksi tulee etsimättä, että molempien mielestä on jotenkin epäilyttävää tietää tästä vaalirahoituksesta.  Se taas tarkoittaisin, että avustuksessa ei olisi kaikki aivan kunnossa.

Olen aika varma, että juttu kehittyy suuntaan, jossa etsitään yhteyttä tuon Nova Groupin rahkeissa melko suuren avustuksen ja tämän Helsingin Sanomissa 30.5.2008 julkaistun uutisen välillä:

”Nova kiinteistökehityksen toimitusjohtaja Arto Merisalo hehkuttaa 27 liikemiehelle lähettämässään sähköpostiviestissä, että päähallituspuolue keskustan johto on saatu lobatuksi heidän puolelleen. Liikemiesten tavoitteena on estää lain tulkinnan muutos, joka vaikeuttaisi liiketilojen rakentamista.

Helsingin Sanomien näkemässä sähköpostiviestissä Merisalo houkuttelee bisnesväkeä asuntoministeri Jan Vapaavuoren (kok) tapaamiseen tänään perjantaina – taivuttelemaan myös Vapaavuorta asian taakse.

Merisalo kirjoittaa saaneensa viestin lähettämisen ”toimeksi”. Lobbausryhmän vetäjä on Tokmannin konsernijohtaja Kyösti Kakkonen, joka on tunnettu myös vaalirahoitusta antaneesta Kehittyvien maakuntien Suomi -yhdistyksestä. Viestin sai myös ryhmään kuuluva Ideapark-liikemies Toivo Sukari.

Viestin vastaanottajien joukossa on edustajia muun muassa Halpa-Hallista, J. Kärkkäisestä, Motonetista, Minimanista, Ikeasta, Hong Kongista, Tradekasta, Bauhausista ja Haloselta.

Ohjetta, joka tiukentaa maankäyttö- ja rakennuslain tulkintaa, valmistellaan syksyksi ympäristöministeriössä Vapaavuoren alaisuudessa.

Kaupan edustajat pelkäävät, että lain tulkinnan tarkennus vaikeuttaa heidän mahdollisuuksiaan rakentaa liiketiloja.

Viestissä Merisalo kertoo keskustelleensa lain tulkintaa koskevasta huolestaan pääministeri Matti Vanhasen (kesk), elinkeinoministeri Mauri Pekkarisen (kesk) sekä keskustan puoluesihteerin Jarmo Korhosen kanssa toukokuun alussa. Ilta-Sanomat kertoi tapaamisista torstaina.

Merisalo vahvisti asian torstaina Helsingin Sanomille. Hän kertoo kysyneensä kummaltakin keskustaministeriltä, kannattavatko nämä rakennuslain tiukennusta, ”joka rajoittaa kaupan kilpailua”. Kumpikin ministereistä oli vastannut ”ei”.

Viestissä Merisalo kertoo liikemiehille, että oli saanut tapaamisten tuloksena keskustasta vahvat tukijat kaupan edustajien yhteiselle asialle.

Myöhemmin samalla viikolla, lauantaina 10. toukokuuta, Vanhanen kirjoitti nettipäiväkirjaansa tukevansa Vihdin Ideapark-hanketta.” (HS 30.5.2008)

Jos tästä löytyy yhteys, kysymys Suomen Keskustan saamasta vaaliavustuksesta saa uusia ulottuvuuksia. Kyse on yrityksestä, joka pyrkii saamaan edullisia kaavoituspäätöksiä kauppakeskushankkeille.

Jos yritys käyttää yhteiskuntasuhteisiinsa rahaa noin avokätisesti, ei olisi suuri yllätys, että sitä olisi käytetty myös kuntatasolla, jossa varsinaiset kaavoituspäätökset tehdään. Nyt kun yritys on mennyt konkurssiin, mahdollinen kunnallispolitiikan tukitoimet paljastuvat ulkopuolisillekin ja jotain kautta päätyvät julkisuuteen.

Todettakoon, että Jan Vapaavuori on asettanut Matti Auran johtaman työryhmän, jonka tehtävänä on tiukentaa kauppakeskuksia koskevaa lainsäädäntöä.

 

36 thoughts on “Selviääkö Vanhanen?

 1. ”Jos yritys käyttää yhteiskuntasuhteisiinsa rahaa noin avokätisesti, ei olisi suuri yllätys, että sitä olisi käytetty myös kuntatasolla, jossa varsinaiset kaavoituspäätökset tehdään. ”

  Nova Group tarjosi ainakin Virtain valtuustolle jotain virkistysmatkaa. Taisipa olla juuri tämä:

  ”Savonlinnan Balettijuhlien pääyhteistyökumppanina on Olvi. Muita yhteistyökumppaneita ovat mm. Tokmanni, Masku sekä Nova Group. Juhlien lipunmyynti alkaa joulukuussa. Balettijuhlien tunnelmasta saadaan myös nauttia lauantai-iltapäivänä 9.8. Museoviraston järjestämillä Linnapäivillä. Uuden kantaesityksen tuottamista ovat tukeneet Opetusministeriö sekä Venäjän federaation Karjalan tasavallan kulttuuriministeriö. ”

  Linnapäivät, eikös sitten natsaa hyvin? Ja
  Tokmanni, Masku ja Nova, mikäs noita yhdistikään?

  Olisi toki kiva tietää, ketä Linnapäivillä on syötetty. Enkä tarkoita siis Merisalon tarjoamaa kahvikupposta keskustan kansanedustaja Oinoselle tämän käydessä tapaamassa Merisaloa hänen suorittaessa tuomiotaan. Asiasta kertoi MTV3:

  http://www.mtv3.fi/uutiset/kotimaa.shtml/arkistot/kotimaa/2008/06/653766

  (Joka haluaa, löytää Virtain tarjouksen vuoden 2008 pöytäkirjoista, johon se oli kirjattu, muistaakseni kevätpuolella.)

    (lainaa tätä viestiä vastaukseesi)

 2. Erittäin hyvä ja tärkeä bloggaus. Vihjaapa tutuille toimittajille, että tonkivat tämän pohjiaan myöten, jos eivät vielä itse ole näitä pisteitä yhdistäneet.

  Näyttää hyvin todennäköiseltä, että Keskustan johdossa on syyllistytty korruptioon. Jäätteenmäki joutui eroamaan paljon vähemmän merkittävistä syistä.

  Harvaa asiaa Suomen poliittisessa kentässä toivon niin kuin tuon puolueen romahtamista. Tuntuu, että jonkinlainen kaksinaamaisuus ja eturyhmien suosiminen kuuluu heidän poliittiseen selkäydinnesteeseensä. Mikä tuli esille esimerkiksi keskustelussa Norpan suojelusta. Paikallisetkin kaikissa Saimaan alueen kunnissa kannattavat suurella enemmistöllä verkkokalastuskieltoa, mutta kaikki meteliä keskustan suuntaan pitäneet isännät ilmeisestikään eivät.

    (lainaa tätä viestiä vastaukseesi)

 3. Tämä Vanhasen kuuluisa blogimerkintä on yksi monista esimerkeistä, jotka todistavat, että kannattaa aina tarkistaa lähteet itse, jos se on mahdollista.

  Itsekin luulin pitkään, että Vanhanen olisi ottanut selkeän kannan Ideaparkin puolesta. Ja sitten kun lopulta olin tarpeeksi utelias selvittääkseni mitä Vanhanen sanoi, tunsin itseni petetyksi. Tämähän on ihan yhtäältä-toisaalta-pohdintaa, aivan samanlaista kuin tyypillinen Hesarin pääkirjoitus!

  Ja Vanhanen on kannattanut tuota vastustamaani amerikkalaista nukkumalähiöelämäntapaa niin kauan kuin muistan. Siihen nähden tässä merkinnässä oli aikamoisesti ymmärrystä asuntoministerille.

  Minusta edelleen näyttöä on vain siitä, että liikemiehet halusivat tukea sellaista pääministeriehdokasta / puoluetta, jonka tiedetään ennestään kannattavan kauppojen rakentamista metsän keskelle. Jos muuta paljastuu, se on mielenkiintoista enkä jää suremaan jos Vanhanen joutuu lähtemään, mutta minusta mitään näyttöä ei ole mistään mikä mahtuisi edes laajasti ymmärrettynä korruption piikkiin.

  http://www.keskusta.fi/Suomeksi/Matti/Paivakirja.iw3?showmodul=149&newsID=f8474886-b401-496a-b2b8-ea82056f87ba

  ”Työpaikkoja olisikin kyettävä hajauttamaan olemassa olevan asutuksen suuntaan. Siksi olen ristiriitaisin tuntein seurannut mielenkiintoista keskustelua Ideaparkista ja Vihdistä. Nummelan alue tarvitsee palvelualan työpaikkoja. Palvelualat ovat pääkaupunkiseudun laajan alueen tärkeimpiä työllistäjiä ja kauppa on tässä hyvin tärkeässä roolissa. Kaupan työpaikkojen keskittäminen sikin sokin kehäteiden varsille ei ole sekään järkevää. Jos johonkin perustetaan tuhat kaupan alan työpaikkaa olisi asunnot löydettävä mieluimmin muutaman kilometrin säteeltä. Tässä suhteessa ymmärrän Nummelan hanketta, varsinkin kun sen asiakkaat tulevat hyvin laajalta alueelta – luultavasti ihan muualta kuin Helsingistä. Mutta vastaavasti myös ministeri Vapaavuoren kannalle on ymmärrettäviä perusteluja varsinkaan kun ajateltu hanke ei sijoitu aivan Nummelan taajama-alueelle. Mutta huonekaluja ei jatkossakaan junalla käydä ostamassa – tosin Nummelan ratakin on etävisiona olemassa.”

    (lainaa tätä viestiä vastaukseesi)

 4. Pikkuisen OT, mutta menköön:

  – Suomeen ei rakenneta kauppakeskuksia eikä paljon muutakaan piiitkään aikaan. Voiteluraha menee hukkaan ja vastustaminen on ruudin tuhlausta.

  – Milloin nuo herrat oppivat, että sähköpostiviesti pysyy siinä kuin kirjekin, mutta sen säilyttäminen ja edelleen jakeleminen on monin verroin vaivattomampaa…

    (lainaa tätä viestiä vastaukseesi)

 5. MH: ”Itsekin luulin pitkään, että Vanhanen olisi ottanut selkeän kannan Ideaparkin puolesta. ”

  Kannattaisiko alkaa luulemaan uudelleen? Itse juuri postasit perusteet:

  1) Vanhasen omat kannat olivat myönteisiä
  2) Hän esitti niille omia perustelujaan.
  3) Kielteiset kannat olivat muilta
  4) Vanhanen ymmärsi vain, että sellaisia voidaan esittää
  5) Mutta ei ollut siis samaa mieltä
  6) Loppu eli johtopäätökset olivat myönteisiä

    (lainaa tätä viestiä vastaukseesi)

 6. Muistan lähiaikoina kaksi ministerieroa: Kanervan ja Jäätteenmäen. Minusta Vanhasen ristiriitaiset puheet tiedotusvälineille ja ediskunnan kyselytunnilla ovat paljon raskauttavampia. Matti voisi oikeasi nyt mennä.

  Kanerva hölmöili ja hölmöilystä yleensä joutuu kärsimään – shit happens.

  Mutta miksi me muistamme Jäätteenmäen erosta vain sloganit ”Yllättäen ja pyytämättä” ja ”Puhun niin totta kuin osaan”?

  Harva tuntuu muistavan, mitä Jäätteenmäki paljasti: Lipponen oli ilman lupaa ja valtuuksia luvannut Suomen osallsituvan Irakin jälleenrakennukseen sen jälkeen kun USA (Bush) on sinne hyökännyt – eli Lipponen antoi Suomen tuen tuolle aika onnettomalle sotaretkelle. Onko Suomen valpas media vieläkään oikeasti kovistellut tästä episodista ketään muuta kuin Jäätteenmäkeä? (Lähdesuojasta puheenollen: olisipa Manninen ymmärtänyt faksata ne salaiset prujut Jäätteenmäen puolisolle.)

  Isot kalat saavat uida rauhassa: kaasuputki tulee, ja kansakunta on kusi sukassa.

  Touko Mettinen

    (lainaa tätä viestiä vastaukseesi)

 7. On tietysti ensisijaisen tarkeaa kaantaa asiassa jokainen kivi, jotta selvitetaan, onko ollut kyse korruptiosta. Jos on, kyseessa on rikosasia. Mita tulee paaministerin nauttimaan luottamukseen, minun silmissani se on jo mennyt. Han on salaillut, valtellyt, muunnellut totuutta, saivarrellut ja muistanut valikoidusti sellaisesta aiheesta, jossa ilmiselvasti leijuu ilmassa korruption epaily. Vaikka kepun poliitikoilta tallaista touhua onkin totuttu yleisesti sietamaan, paaministerilta pitaa voida edellyttaa enemman.

    (lainaa tätä viestiä vastaukseesi)

 8. Sillä, onko teos julkaistu netissä vai muualla ja sillä, montako kymmentä vuotta suoja-aikaa on jäljellä, ei ole merkitystä. Vai saatko mielestäsi julkaista kaikki ne vuoden vanhat teokset, jotka voit laillisesti kopioida itsellesi netistä?

  Merkitystä sen sijaan on sitaattioikeudesta määräävän tekijänoikeuslain 22 § tulkinnalla. Onko koko artikkelin uudelleenjulkaisu tällaisessa yhteydessä hyvän tavan mukaista lainaamista tarkoituksen edellyttämässä laajuudessa? Oma näppituntumani sanoo, että ei katsottaisi olevan, koska asian olisi voinut helposti ilmaista lyhyemmällä lainauksella, selostamalla sisältöä omin sanoin ja käyttäen linkkiä, jonka seuraamisesta jutun oikeuksien haltija olisi voinut saada esimerkiksi mainostuloja.

  Mitä luulisit HS:n sanovan, jos esimerkiksi Kaleva olisi julkaissut tekstisi tuollaisenaan pääkirjoitussivulla olevalla vieraskynä-palstallaan? Onko asia mielestäsi eri, kun kopiointisi tapahtui netissä ja oli luonteeltaan epäkaupallista? Pitäisikö sen olla?

  Osmo Soininvaara voi tietysti julkaista tällaisen tekstin suositussa blogissaan ilman mitään seurauksia, mutta joku muu ei välttämättä voisi — eri tahot kun ovat tekijänoikeus- ja patenttilakien edessä keskenään niin kovin eriarvoisia.

    (lainaa tätä viestiä vastaukseesi)

 9. Poliisi (ja miksei myös YLE) voisi tarttua myös tähän HS:n uutiseen:
  http://www.hs.fi/kotimaa/artikkeli/Kes%C3%A4rannassa+neuvotellut+el%C3%A4kejohtaja+esitti+Novan+ja+Kevan+kauppojen+tekoa/1135247014373#Scene_1

  Jos näin on todella on tapahtunut, juttu näyttää maallikon silmin korruption kouluesimerkiltä. – Toisaalta Suomessa, jossa korruptiota on tunnetusti erittäin vähän, tämäkään tapaus ei ehkä kuitenkaan täytä omintakeisen korruptio-määritelmämme ankaria vaatimuksia 😉

    (lainaa tätä viestiä vastaukseesi)

 10. Kyllähän se kertoo jotakin melko surullista demokratian tilasta jos ministeri joutu eroamaan valehdeltuaan naiselle lähettämistään tekstiviesteistä, mutta vaalirahoituksesta valehtelu ei aiheuta toimenpiteitä.

  ”Uutisten piratisointi on piratisointia.”

  Legalize it.

    (lainaa tätä viestiä vastaukseesi)

 11. ”Legalize it.”

  Heh, jokaisen kappaleen alkuunja loppuun: ”HS:n mukaan” tai HS kirjoittaa. Ja katso, oletkin ”toimittaja” joka on ”toimittanut” ja mielestään referoinut.

    (lainaa tätä viestiä vastaukseesi)

 12. Nyt mennään hieman aiheen sivuun, mutta pakko oikaista eräs seikka:

  Touko Mettinen: ”Harva tuntuu muistavan, mitä Jäätteenmäki paljasti: Lipponen oli ilman lupaa ja valtuuksia luvannut Suomen osallsituvan Irakin jälleenrakennukseen sen jälkeen kun USA (Bush) on sinne hyökännyt – eli Lipponen antoi Suomen tuen tuolle aika onnettomalle sotaretkelle.”

  Ei Jäättenmäki tuota mitenkään paljastanut, asiasta oli uutisoitu jo aiemmin mutta ei mitenkään näyttävästi.

  Muistan Jäätteenmäen eron jälkeen Hesarissa sunnuntaisivuilla julkaistun jutun, jossa käytiin läpi ennen kohua lehdessä julkaistut uutiset siitä, mitä Lipponen oli Bushille luvannut. Lopputulos oli se, että kaikki Jäätteenmäen ’pimitettyinä’ esittämät seikat oli itse asiassa jo julkaistu! Mistä Lipposen venkoilu kuuluisassa televisioväittelyssä sitten johtui, en osaa sanoa – ehkä istuva pääministeri tosiaan itsekin luuli salanneensa jotain. No, kansalle kuitenkin jäi vahva mielikuva että jotain oli salattu.

  Referoisin HS:n ko. juttua mielihyvin tarkemminkin, mutta lehtileike lojuu jossain laatikoiden pohjalla.

    (lainaa tätä viestiä vastaukseesi)

  1. Olin tuossa televisioväittelyssä – tosin lähes 40 asteen kuumeessa, joten muistikuvani voivat olla hatarat. Joka tapauksessa Jäätteenmäki yritti ohjelmaan jälkeen tyrkyttää jotain asiakirjaa MTV:n toimittajalle, joka ei näyttänyt olevan siitä mitenkään huippukiinnostunut – ehkä siinä vaiheessa jaksanut ollakaan väsyneenä toimittajiakin aina stressaavan parituntisen tapahtuman jälkeen

     (lainaa tätä viestiä vastaukseesi)

 13. Jäätteenmäen lähdön perimmäinen syy oli kai se, että hän oli onnistunut tekemään itsestään vastenmielisen henkilökohtaisella tasolla demarijohdon piirissä, joten tilaisuuden tullen hänet heivattiin yli laidan. Nykyisellään taas kokoomukselle on kai vain parempi jos tahriintunut Vanhanen jatkaa johdossa.

  Ainakaan minä en näe kuka keskustan sisältä olisi nousemassa haastamaan Vanhasta kesken kauden.

    (lainaa tätä viestiä vastaukseesi)

 14. Entäs Kataisen tapa päästä valtaan ja myös se, että hänellä valtiovarainministerinä ei vielä vähän aikaa sitten ollut harmainta aavistusta siitä, miten huonosti Suomi makaa. Joko hän valehtelee tai hän on taitamaton valtiovarianministeri.

  Eräs toimittaja kommentoi Kataisen tietä valtaan ”toimi kuin ammattirikollinen”

  Jos Vanhasella olisi hallussaan Kataisen savolainen lipevyys, hän ei kompuroisi joka käänteessä.

  Vanhanen töpeksii ja jää kiinni, entä ne, jotka eivät jää kiinni.

  Ettei toimittajilla olisi taito katsoa muualle ja muistaa huonosti riippuen motiiveista.

  Minusta Vanhanen on ajojahdin uhri, Korhonen voisi kyllä jo erota.

  Niinistö ei muuten halua kovinkaan suurta avoimmuutta vaalirahoitukselle.

  Kuka seuraavaksi mahdetaan keksiä tähtäimeen.

  En pidä tällaisista vaalirahasotkuista, mutta en myöskään siitä, että vain yksi on ajojahdin kohde.

  Maajussit sentään tuottavat jotakin järkevää, minusta Clas Olsonin tavarataloketju on hyvä esimerkki kokoomuslaisesta turhaketavarasta ja yrittäjyydestä, kun sinne menee hakemaan jotakin tiettyä tärkeää tavaraa, sieltä löytää kaikkea mahdollista varpaanvälinrapsuttajaa, mutta ei sitä olennaista tavaraa, jonka pitäisi olla jokaisen alan kaupan hyllyllä.

    (lainaa tätä viestiä vastaukseesi)

 15. Sääntely lisää korruptiota ja sivutuotteena muutakin rikollisuutta.

  Yrityksillä ei olisi tarvetta lahjoa, jos valtio ei pystyisi puuttumaan melkein jokaiseen elämänalueeseen.

  Netistä löytyy teos ”Ympäristövalta”, joka kuvaa miten ympäristöviranomaiset käyttävät valta-asemaansa oman sektorinäkökulmansa pönkittämiseksi.

  Miksi se, että kansalaiset ja yritykset käyttävät hieman ei-ortodoksisia keinoja omien tavoitteidensa ajamiseen olisi tuomittavampaa kuin se, että erilaiset liikkeet käyttävät virkakoneistoa omien tavoitteidensa ajamiseen?

  Politiikka on keino jakaa varallisuutta ja etuja samoin kuin markkinat, mutta politiikassa kyse on lähes aina pakosta kun markkinat/katallaktiikka tarkoittaa vapaaehtoisia transaktioita..

    (lainaa tätä viestiä vastaukseesi)

 16. a m-b: Oot kyllä huvittava tuossa savolaisvihassasi. Minusta sinun pitäisi kyllä jotenkin perustella nuo stereotypiat tai sitten lakata viljelemästä niitä. Tämä rasistikortti on kyllä ylikäytetty, mutta jos korvaisit teksteissäsi savolaiset jollain poliittisesti epäkorrektilla väestöryhmällä, niin kommenttejasi ei varmaan julkaistaisi. Ei savolaiset ole sen kummempia ihmisiä kuin muutkaan.

    (lainaa tätä viestiä vastaukseesi)

 17. Tietysti Vanhanen on ajojahdin kohde. Uhria hänestä ei toivottavasti tule. Mitä Jäätteenmäkeen tulee, niin hän teki kyllä itse toiminnallaan ja lausunnoillaan itsensä mahdottomaksi ulkopolitiikan johtajana. Siis sen osan ulkopolitiikasta mikä kuuluu pääministerille.

  Omasta puolestani säälittelen niitä äänestäjiä, jotka eivät äänestä sdp:tä eivätkä vasureita. Hehän joutuvat verorahoillaan tukemaan näiden puolueiden vaalityötä. Siis SAK:n välityksellä. Tässä olisi kansanedustajille, Gustafsson mukaan lukien, todellinen vääryys hoidettavaksi.

    (lainaa tätä viestiä vastaukseesi)

 18. Orbus: ”Omasta puolestani säälittelen niitä äänestäjiä, jotka eivät äänestä sdp:tä eivätkä vasureita. Hehän joutuvat verorahoillaan tukemaan näiden puolueiden vaalityötä. Siis SAK:n välityksellä.”

  Taidat sotkea asioita. Suomessa verot kerää valtio, ei työväenliike. SAK:n toiminta rahoitetaan jäsenmaksuilla.

    (lainaa tätä viestiä vastaukseesi)

 19. Osmo, onnittelut hyvästä havainnosta. Kansan riveissä epäilys paikallisten kaavoitusmonopolien korruptoituneisuudesta elää syvässä. Todisteet tietysti puuttuvat, mutta palaneen käry haisee ihmisten nenään vähän turhan usein. Enpä uskoisi kovin mairittelevaa tulosta syntyvän, jos gallupilla kysyttäisiin kansalaisten uskoa kaavoituksen tasapuolisuuteen.

  Ongelmaa voi tietysti yrittää lähteä ratkomaan eri tavoin, mutta sellainenkin kerettiläinen vaihtoehto olisi olemassa että paikallispoliitikkojen keskinäisten Gosplanien monopoliasemaa ja sitä kautta rakentamisen rajoittamista alettaisiin purkaa.

    (lainaa tätä viestiä vastaukseesi)

 20. Artturille: Tulkitsitte varsin vapaasti tekstiäni ja panitte sanoja suuhuni.

  Vanhanen oin selvästi ajojahdin uhri, samoin keskustapuolue. Tänään aamu-Tv:ssä vedettiin keskustapuolueen kömmähdyksiä esiin monta kertaan. Muut saavat olla rauhassa tai kiusaaminen jää vähäiseksi. Pelisäännöt lienevät samat kuin koulukiusaamisessakin.

  Valtiovarainministeri Katainen selviää Vanhasen selän takana kuin koira veräjästä. Kun kuuntelee Vanhasen puheita, saa vaikutelman, että kokoomus sanelee erittäin pitkälle tapaa hoitaa lamaa, kokoomuksen tapa hoitaa ongelmia on aikansa elänyt. Ei ilmastomuutoksen maailmassa voi kaikenlaista tuottamista ja yrittäjyyttä panna samalle viivalle kuten kokoomus tuntuu tekevän.

  Koin herätyksen paljon mainostetusta yrittäjyydestä käydessäni Clas Olsonin tavaratalossa. Minulla oli kolme perustavaraa, joiden olisi pitänyt löytyä ko. liikkeen varastoista, yksi niistä löytyi, sitä oi mainostettu TV:ssä, mutta sen löytäminen edellytti puolen tunnin kiertelyä. Idea lienee, että asiakkaan kierrellessä ostoskassiin tulee kaikenlaista tavaraa, sellaistakin, mitä ei tarvitse.

  1920-1930 -luvun lama hoidettiin niin, että tavaroista alettiin tehdä vähemmän kestäviä. Nyt on menty vielä pidemmälle, tuotetaan kaikenlaista roimaa, jonka elinkaari on lyhyt.

  Kun Suomessa pitää olla aina ajojahdin kohde, eikö vaihdeta välillä Vanhasta esimerkiksi Kataiseen. Hänhän pääsi sekä valtakunnanpolitiikan että alemman tason politiikan huipulle kepulikonstein. Entä kokoomuksen massiivinen mainonta: ryhdytään tivaamaan Kataiselta ja kumppaneilta yhtä seikkaperäisiä selityksiä kuin Vanhaselta, vaikka Katainen lipevänä herrana ei taida olla yhtä helppo saalis kuin Vanhanen.

  Peruskeskustalaiset tuottavat tavaraa ja tuotteita, joita on pakko saada elääkseen. Miten monta prosenttia kokoomuksen peruskannattajajouko tuotteista mahtaa olla välttämättömiä.

  Tunnen muutamia kepulaisia kuntia, joiden terveyden ja vanhustenhuolto on reilassa. Ehkä se, että hoidetaan eläviä eläimiä, jotka eivät saa sairastua, helpottaa myös terveydenhoidon ja vanhustenhuollon perusasioiden ymmärtämistä ja tehokasta toteuttamista.

  Olen käyttänyt kokoomuslaisen Helsingin terveyspalveluja viimeisen puolen vuoden aikana ahkeraan. Panos-tuotos -ajattelu ei taida Helsingissä olla hallussa. Liekkö itse Pajunen sanellut sen, miten sairaita hoidetaan.

  Kokoomuslaisen Helsingin peruspalveluista, ainakin niistä, joita tunnen, voi sanoa, että paljon porua ja vähän villoja. Tehokkuus on ymmärretty väärin.

  Eiköhän palveluitten ulkoistaminenkin ole ennen kaikkea kokoomuslaista ajattelua. Paljhonkohan tämä villitys mahtaa tulla Suomelle maksamaan. Asiasta varoitettiin, mutta eihän viesti mennyt perille, saa nähdä, kuka tämän hullun päällekkäisyyden saa puretuksi.

  Vai onko tärkeintä, että sairaiden kustannuksella tienataan rahaa ja kokoomus antaa kovasti verohelpotuksia. Täytyyhän työn kannattaa Kataista siteeratakseni.

  (Artturille: alueelliset kulttuurierot ovat toisen keskustelun aihe).

    (lainaa tätä viestiä vastaukseesi)

 21. Vihreiden Vanhas-jahti näköjään jatkuu Tarja Cronbergin suulla. Kuulin taannoin, että Meri-Kukka Forsius vaihtoi kokoomukseen vihreiden ajojahdin vuoksi, nyt Forsiuksella lyödään Vanhasta.

  Tympeää ja rumaa, on eri asia, jos kaikkien ehdokkaiden vanhat kömmähdykset kaivettaisiin esiin, mutta ei.

    (lainaa tätä viestiä vastaukseesi)

 22. Ihan koko totuus rahoituksesta ei ole Vihreilläkään julkinen. ”Tiedotustoiminnan tuotot” -kohdan alle kätkeytyy tuloslaskelmassa kymmeniä tuhansia euroja. Niin tietenkin, 500 euron ”seminaarilippujen” myyntiä ”yksityishenkilöille” se tietysti on enimmäkseen, mutta olisipa mielenkiintoista tietää kuinka monen yrityksen tai yhteisön koko johtokunta perheineen tms. löytyy tuolta lippujen ostajien listasta.

  Vihreiden tulisi avata myös tämä osa tuloksestaan sen vuoksi, että nykyisen kohun tuloksena seuraavien lakimuutosten jälkeen suuret puolueet tulevat kätkemään etujärjestö- ja yritysrahoituksensa näihin seminaarilippuihin, kuten Yhdysvalloissa jo tehdään.

    (lainaa tätä viestiä vastaukseesi)

 23. En tiedä, mihin kategoriaan asuntolaivahanke Kaisaniemeen on luettava, mutta erikoisia huhuja kuulee myös ko. hankkeen pakeilta.

  Jos hanketta ollaan edistämässä vilipittömin mielin, on kaupunkihistorian ja urbaanien ympäristöjen suunnittelun ymmärtäminen haussa.

  Eli yleisemmällä tasolla, KAIKKIA outoja ja rahakkaita ja riskialttiita rakennushankkeita on syytä syytä pohtia lahjusnäkölkulmasta.

  On outoa, kun toisaalta puhutaan, että lisääntynyt särkikanta vesissä nostaa saastuneita sedimentteja pohjasta pintaan, ne kun syövät pohjassa olevaa ravintoa, toisaalta ollaan valmiita panemaan kaivinkoneet töihin alueella, jonka pohja tiedetään todella likaiseksi ei välttämättöman rakennushankkeet takia.

  Vastaavanlainen hanke on Tokoinrannan kelluva ravintola. Demarit loukkaavat omien liiketoimiensa takia sekä rakennushistoriallisia että ekologisia arvoja.

  Ainakin minun logiikan ymmärrykseen em. asiat eivät sovi.

  Miksi vihreät niin kovasti ovat edistämässä Suomen ilmastoon sopimattomia veden päälle rakentamisen hankkeita samalla vastustetaan kauppakeskushankkeita.

  En kannata enempää kauppakeskuksia kuin veden päälle rakentamistakaan. Jättäisin Itämeren rauhaan. Sinne voi jossakin vaikeessa lorista aikamoinen määrä likavetta, kunhan putket rikkoutuvat ja ne näkyvät rikkoutuvan jopa muutama vuosi valmistumisensa jälkeen (Turku).

  Pohjanlahti on puhdistunut aiempaan verrattuna, Itämeri ei näy puhdistuvan eikä puhdistu, jos istutaan ns. kahdella pallilla yhtä aikaa.

    (lainaa tätä viestiä vastaukseesi)

 24. Korruptio on medialle niin herkullinen aihe, että näitä asioita puidaan vielä pitkään ja hartaasti. Seuraavaksi on kai vuorossa Kokoomus. Vanhanen olisi näyttävin ”kaato” sitten Kanervan, ja siihen konserni taitaa tähdätä. Korruption toteen näyttäminen voi kyllä olla paljon vaikeampaa kuin Kanervan viesteillä herkuttelu. Rahan ja tietyn päätöksen yhteys ei ole aina niin selvä – mutta epäilyksen se toki aina herättää. Hassin hajotuslausunnon näyttävä uutisointi edistää tyytymättömyyttä.

    (lainaa tätä viestiä vastaukseesi)

 25. Timo Ylikännölle tiedoksi: SAK:lle ja yleensä ammattiyhdistyksille menevät jäsenmaksut ovat verovähennyskelpoisia. Tämä merkitsee, että valtio tukee näitä järjestöjä taloudellisesti. Jäsenmaksuthan voivat juuri tämän takia olla suurempia kuin olisivat ilman tuota vähennysoikeutta

    (lainaa tätä viestiä vastaukseesi)

 26. Muuten,kysymykseen ”Selviääkö Vanhanen?” voidaan vastata kysymällä: ”Selviävätkö Urpilainen ja Katainen vaikenemalla?”

  Älyllisesti harjaantuneet ihmiset ovat jo pitkään ihmetelleet median yksipuolisuutta. Onko media mukana valmistelemassa uutta hallituspohjaa? Se ei siis olekaan totuuden asialla, vaan harjoittaa raakaa valtapolitiikkaa.

    (lainaa tätä viestiä vastaukseesi)

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Notify me of followup comments via e-mail. You can also subscribe without commenting.