Toimitusjohtajien eläkeikä

For­tu­mien toim­i­tusjo­hta­jan eläkeikää ollaan nos­ta­mas­sa 62 vuodes­ta 63 vuo­teen. Loukat­tu kansalais­mielipi­de saa hyvitystä.

Toiv­ot­tavasti tämä ei tarkoi­ta, että Tapio Kuu­lal­la on oikeus ja velvol­lisu­us jatkaa toim­i­tusjo­hta­jana 63-vuo­ti­aak­si. Meil­lä (läh­es) kaikil­la työte­ho las­kee iän mukana. Vaik­ka työte­ho las­kee, se ei mene niin alas, että pitäisi siir­tyä eläk­keelle. Vaik­ka tekee työtä 20 pros­ent­tia hitaam­min, se 80 pros­entin tuot­tokin kan­nat­taa käyt­tää hyväk­si. Jos toim­i­tusjo­hta­jan työte­ho las­kee 20 pros­ent­tia, se johtaa pahim­mil­laan koko yri­tyk­sen tuot­tavu­u­den alen­e­miseen, jol­loin tap­pio voi olla arvoltaan sadan hen­gen työ­panok­sen suu­ru­inen. Sik­si moni yri­tys on sopin­ut top­im­i­tusjo­hta­jille alem­man eläkeiän, eikä vain ollak­seen kiva johtajilleen.

Toim­i­tusjo­hta­jan työu­ran soisi suju­van niin, että joskus kuu­denkymme­nen vuo­den ikää läh­estyessään hän jät­tää työn­sä jollekin ener­gisem­mälle ja nälkäisem­mälle ja siir­tyy vaik­ka hal­li­tusam­mat­ti­laisek­si jaka­maan koe­mus­taan ja osaamis­taan. Eläkeikä v oisi toki olla sama kuin muillakin.

9 vastausta artikkeliin “Toimitusjohtajien eläkeikä”

  1. En usko, että For­tu­min omis­ta­jil­la on sel­l­aista kristal­li­pal­loa, että he tietäi­sivät, minkä ikäisenä Kuu­lan tuot­tavu­us las­kee “toim­i­tusjo­hta­jata­son” ala­puolelle. Onhan yli 80-vuo­ti­aitakin toimitusjohtajia.

    Eli yksilön oikea ikä siir­tyä sivu­un voi olla yhtä hyvin 60 kuin 70 tai vaik­ka 85. Yksi voi tehdä hyvää tulosta vuosikymmenet, toinen uupuu muu­ta­mas­sa vuodessa. Joku tilas­tolli­nenkin raja-arvo toki on, mut­ta kan­nat­tako nyt sen perustel­la yksilöi­den eläkeik­iä määrätä etukäteen.

    Tuos­sa mielessä alhainen eläkeikä taitaa sit­tenkin kuvastel­la omis­ta­jien halua olla kivo­ja samaan tapaan kuin muutkin edut: optiot yms, kul­taiset käden­puris­tuk­set, huip­pu­palkat ja huippueläkkeet. 

    Forbesin mukaan tee­ji­it kyl­lä ovat yhä nuorem­pia ainakin Amerikois­sa. Neljännes on nykyään 60–69-vuotiaita, kes­ki-ikä on 56.

  2. Sit­ten on niitäkin toim­i­tusjo­hta­jia, jot­ka jatka­vat eläk­keelle jää­tyään työu­raa senior advis­ere­ina tms. ja mah­dol­lis­es­ti tekevät enem­män hyvää yri­tyk­selle kuin toim­i­tusjo­hta­jana kon­sanaan. Toim­i­tusjo­hta­ja­han voidaan erot­taa kos­ka tahansa, kun työ­suori­tus ei ole riit­tävä, sik­si eläkeiän alen­t­a­mi­nen ei liity asi­aan (elleivät yhtiöi­den hal­li­tuk­set ole täysin kyvyt­tömiä). Toim­i­tusjo­hta­jien eläkeikä kan­nat­taisi päin vas­toin lait­taa mah­dol­lisim­man korkeak­si, niin ne, joil­la riit­tää ener­giaa ja annet­tavaa, voitaisi­in pitää työssään mah­dol­lisim­man pitkään.

  3. Pitäisin parem­pana jos koko eläkeikä-ajat­telus­ta luovut­taisi­in ja siir­ryt­täisi­in yleen­sä määräaikaisi­in työ­sopimuk­si­in, jot­ka uusit­taisi­in palk­ka ja tes-neu­vot­telu­iden kera viimeistään viiden vuo­den välein. Kos­ka aidosti ja läpinäkyvästi tuot­ta­van työn määrä jatku­vasti vähe­nee olisi syytä myös luop­ua kokopäivä­työn käsit­teestä yksi­tyisen sek­torin perustyön aloil­la ja alkaa rajaa­maan työaikaa korkeasti koulutet­tu­jen alo­jen ja julkisen sek­torin töis­sä. Eläket­tä ker­ty­isi hil­jalleen kiihtyen van­hu­ut­ta läh­estyessä ja saisi itse päät­tää, mil­loin jää eläk­keelle. Alle 50v. olisi työn­haku­velvoite. Sairas eläk­keet ym. rahoitet­taisi­in vaku­u­tuk­sista, ansio-osaa saisi vain tiet­tyyn rajaan asti, lop­ut itse säästäen. 

    Juuri tänään puhut­ti­in uuti­sis­sa palomi­esten eläkeiästä, ja haas­tatel­tu palomies oli kovasti närkästynyt, kun pitäisi kuusikymp­pisenä “alen­tua” taval­lisi­in kun­nan­töi­hin jos ei läpäise kun­totestiä. Täl­laisil­la erikois­ryh­mil­lä (upseeri, lentäjä) voisi olla määräaikainen sopimus, ja alalle hakeu­tu­va ymmärtäisi että ammatin vai­h­to on van­hana edessä. Ongel­ma on lähin­nä ammat­ti-iden­ti­teetin yliko­ros­tu­mises­sa ja siitä juon­tu­vas­ta koulu­tushys­te­ri­as­ta. Ammat­tin­imike on enem­män elämää rajoit­ta­va tek­i­jä ja ihmis­ar­von määrit­täjä kuin pelkkä yksilön työ­markki­na omi­naisu­us joka sen pitäisi olla.

    Toim­i­tusjo­hta­jan tasol­la tulee vielä ongel­mak­si, että mikä tahansa oper­ati­ivi­nen tehtävä on sen jäl­keen alen­nus, eikä johto­työn vaa­ti­maa auk­tori­teet­tia enää ole. Hal­li­tuk­ses­sa roikku­mi­nen taas vaatii omis­ta­ju­ut­ta, asiantun­ti­jate­htävä hidas­taa yri­tyk­sen uud­is­tu­mista. Paras­ta olisi jos työa­jak­si las­ke­taan tj:lle 24/7, jol­loin hän voi jäädä hyväl­lä oma­l­latun­nol­la eläk­keelle aikaisemmin.

  4. Mitähän mah­dat tarkoit­taa 20% hitaam­mal­la työte­hol­la? Kir­joit­taako kir­jeeseen allekir­joituk­sen 20% hitaam­min vai meneekö sanelukoneen kanssa sanel­lessa 20% enem­män aikaa? Ja onko tuol­laisel­la tehokku­us­mit­tar­il­la edes merk­i­tys­tä jos­sain korke­as­sa johtotehtävässä? 

    Eiköhän toim­i­tusjo­hta­jan tai pääjo­hta­jan työte­ho ja tuot­tavu­us toi­mi ihan toisel­la tasolla. 

    Se on selvä ettei ehkä yli 60 iässä jak­sa tehdä (enää?) 50–60 tun­tisia työvi­ikko­ja tai aina olla reis­sus­sa. Mut­ta sel­l­aiset mittareil­la mitatut työte­hot ovat muutenkin hel­posti huonon johta­jan merkke­jä. Hyvä johta­ja organ­isoi, dele­goi yms ja teet­tää niitä töitä muilla.

    Tai sit­ten siir­tyy mainit­se­mal­lasi taval­la todel­la oper­ati­ivis­es­ta johtamis­es­ta enem­män hal­li­tus­ta­son tehtäviin.

    Kyl­lä se on vaan kivaa saa­da eläke nuore­na. Ei niitä alen­net­tu­ja eläkeik­iä fir­mo­jen suo­jelemisek­si ole tehty. Vaan kaverin jelp­pimisek­si. Joka sit­ten vuorostaan jelp­pii sin­ua. Hyvä veli verkostoa 😉

  5. Min­un mielestä suurten val­ti­ol­lis­ten yri­tys­ten johta­jien eläkeiäl­lä ole niin suur­ta merk­i­tys­tä kuin sil­lä, mitä he tosi­asial­lis­es­ti saa­vat pestin­sä aikana yhteistä hyvää syntymään. 

    Lop­pu­jen lopuk­si on aivan se ja sama, mikä
    jonkun sijoit­ta­ja­hep­un plus yri­tysjo­hta­jan eläkeikä on. Tuskin­pa val­tion yritysten
    johta­jat koko ikään­sä yhteisen hyvän vuok­si uralleen tosi­asial­lis­es­ti lupau­tuneet antamaan. 

    Matomä­ki jotenkin poikkeuk­se­na muis­tuu mieleeni. Onhan toki muitakin.

    Ja jos joku enti­nen val­tion yri­tyk­sen johto kum­mit­telee mielessäni, niin kyl­lä se on Valmetti.

    Minä kun olen sitä mieltä, että toimikoot val­tion yri­tysjo­hta­jat siten kuten toimi­vat, mut­ta tulosta pitää syn­tyä sil­lä taval­la, että hyötyä
    on tul­ta­va taval­lisenkin kansalaisen lakkariin. 

    Tässä en tarkoi­ta Lil­ius­ta, joka pär­jäsi sil­lä, että nos­ti ener­gian hin­taa (toki lupa myön­net­ti­in — vink ‑vink) sen minkä uskalsi ja samal­la kun öljyn hin­ta maail­mal­la nousi. 

    Mut­ta kansane­dus­ta­jat tup­paa­vat vaan kausil­laan allekir­joit­taa­maan sitä sun tätä, mitä sit­ten puolue­toimis­tos­ta informoidaan.

  6. Eiköhän noille ikään­tyneille toim­i­tusjo­hta­jille voisi tar­jo­ta päiväko­ti­avus­ta­jan virkaa kuten palomiehille ?
    Mik­si pitää jär­jestää väk­isin tehty eläkevirka ?

    Uno­hde­taan, että ei johta­ja tee töitä vaan hän teet­tää työt toisil­la ihmisillä

  7. Pari viikkoa sit­ten vilahti lehdis­sä miten Japanis­sa hoide­taan ikään­tyvät toimar­it. Siel­lä kuu­luu pelin hen­keen (tai ihan sopimuk­seen?) että heistä tulee tj-hom­mas­ta lähdet­tyään har­mai­ta emi­nensse­jä, joil­la on viralli­nen ase­ma, auto ja kul­jet­ta­ja yms. 

    Var­maan tapausko­htaista miten tuo toimii. Joku voisi kaup­pati­etei­den väikkärin siitäkin vään­tää mil­laisia tulok­sia se makro­ta­sol­la näyt­täisi tuot­ta­van mut­ta fir­mako­htainen todel­lisu­us erikseen.

    Yksi kuu­luisa esimerk­ki his­to­ri­as­sa on Hen­ry Ford, joka luovut­ti johdon pojalleen jo 55-vuo­ti­aana mut­ta sabotoi tämän toimar­i­ut­ta koko ajan ja otti hom­man 80-vuo­ti­aana takaisin itselleen kun poi­ka Edsel kuoli kesken II maail­man­so­dan. Ns. yleinen käsi­tys taitaa olla, että ei ollut hyvin toimittu.

    Päin­vas­taisi­akin tari­noi­ta var­maan riittäisi.

  8. Kun­nal­lisel­la alal­la on oikeus olla töis­sä 68 vuo­teen asti. Tarkoit­taako tämä myös sitä, että hän­tä ei voi potkia töistä ilman pätevää syytä ennen 68 vuot­ta. Kou­volas­sa näyt­tää eräil­lä isoil­la pam­puil­la ole­van hinkua jatkaa työu­raa, kun kun­tali­itos nos­taa rutkasti ko her­ro­jen palkkoja.

  9. “Pari viikkoa sit­ten vilahti lehdis­sä miten Japanis­sa hoide­taan ikään­tyvät toimarit”

    Aikaisem­min Här­mälän tapaiset epäon­nis­tu­jat tekivät kyl­läkin itse­murhan Japanis­sa. Ei tarvin­nut fir­man mak­saa korkeaa eläket­tä 30 vuotta

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Notify me of followup comments via e-mail. You can also subscribe without commenting.