Kiinan suhdanne-ennuste

Maail­man­talouden lama on iskenyt myös Kiinaan. Kiinan vien­ti las­kee 20 pros­en­til­la, mikä alen­taa talouskasvun kuu­teen pros­ent­ti­in. Siis talous vien­ti las­kee 20 pros­ent­tia ja talous kas­vaa kuusi pros­ent­tia. Koti­mainen kysyn­tä näyt­tää nou­se­van aika paljon. Kiina näyt­tää siir­tyneen nos­ta­maan väestön­sä elin­ta­soa, ilmeis­es­ti talout­ta elvyttäkseen.

6 vastausta artikkeliin “Kiinan suhdanne-ennuste”

  1. Val­taosa kiinalai­sista ei hätkähdä maail­man taloud­es­ta muu­tok­sista tuon taivaan vertaa.

    Maalaiskylis­sä ei ole muu­ta kuin riisin vil­je­ly ystävänään että van­hat elintavat.

    Parem­pi onkin näin, että on luon­tainen puskuri kestää maail­man talouden heilahteluja.

    Se on kuitenkin eri asia kuin­ka koulute­tut uus-kiinalaiset koke­vat talouden heilahte­lut tykönään suurkaupungeissa. 

    Kaiken kaikki­aan, kiinalaiset ovat jo vuosikymmenet kärsi­neet nahkois­saan mitä hei­dän hal­li­tus ja maail­man talous kohdalleen suo.

    Vaikea sanoa Kiinan talouden tule­vaisu­ud­es­ta mitään — sen kun menee paikan päälle Kiinaan ja kokee.

  2. Iha oikei kun saas­tut­tavien län­si mait­ten kulu­tus putoo nyt­ten ja kiinalais­ten vähä päästöi­nen talous kas­vaa. Tästä­ki talves­ta jo huo­mas kuin­ka se val­on­sam­mu­tus­päivä ja amerikkalais­ten lama kyl­men­tää ilmas­ton muutosta!

  3. Sat­tumal­tako tuo kuusi pros­ent­tia on se suurin piirtein se raja, jon­ka kiinalainen yhteiskun­ta useis­sa ennus­tuk­sis­sa vielä kestää? Jos men­nään alle, alkaa levottomuudet. 

    Kun odotusten ja todel­lisu­u­den suhde nimit­täin tarpeek­si vääristyy, kaupunkien pro­let alka­vat vaa­tia leipää tai edes oikeut­ta elää kaupungeis­sa vaik­ka työtä ei ole, keskilu­ok­ka alkaa vaa­tia poli­it­tisia oikeuk­sia ja rikkaat val­taa kom­mu­nis­teil­ta itselleen — sikäli kun eivät itse hyödy kor­rup­tios­ta yms.

    Oikeasti kukaan ei voi tietenkään tietää, mis­sä talouskasvun alara­ja tarkalleen kul­kee, mut­ta kyl­lä Puolue tietää, että jos­sain se kul­kee siitä huoli­mat­ta. Sik­si säästöjä ja val­u­ut­taa on ohjat­tu val­tavi­in “puskurei­hin”, joista nyt sit­ten on varaa purkaa polt­toainet­ta taloudelle.

    Joku min­ua nokke­lampi var­maan kysy­isi, että saadaanko se kulu­tuk­sen hen­ki takaisin pul­loon sen jäl­keen, kun se sieltä ker­ran päästetään. Itse tyy­dyn vain totea­maan uudem­man ker­ran, että juuri täl­lais­ten ongelmien takia en ymmär­rä niitä, jot­ka usko­vat Kiinan näköpi­iris­sä olevas­sa tule­vaisu­udessa saavut­ta­van rikkaiden maid­en BKT:n per capita.

  4. Eikös näitä Kiinan luku­ja, siis että lamankin aikana talous kas­vaa, pitäisi kauhis­tel­la vihreästä vinkke­listä kat­sot­tuna — eikä noin vain kskan­taan tode­ta kylmiä lukuja?
    Eikös maail­man saas­tu­miselle ja luon­non lop­pumiselle viimeinen niit­ti ole juuri tämä että Kiinan kaltaiset val­tiot ihan oikeasti alka­vat nos­taa koko kan­so­jen­sa elintasoa?
    En minä tätä sil­lä sano etten kiinalaisille soisi parem­paa elämää ihan vaan ihmette­len kuin­ka maa­pal­lo tätä kestää.

  5. Tähän se nyt ei kauheasti liity, mut­ta: vien­nin lukui­hin tui­jot­ta­mi­nen on aika merk­i­tyk­setön­tä jos ei kat­so­ta tuon­tia ja lisäar­von tuotan­toa samalla. 

    Kiinas­ta en tiedä, mut­ta Suomen kohdal­la mas­si­iviset “vien­ti putosi 20 pros­ent­tia” yhdis­tet­tynä kauhis­telu­un, kuin­ka kun vien­to on ker­ran 40% bkt:sta, niin BKT:n pitää pudo­ta sit­ten var­maan 8 pros­ent­tia! Täl­laisia jut­tu­ja esitel­lään blo­geis­sa salali­it­to­te­o­ri­oiden kera siitä, kuin­ka meille vale­hdel­laan, kun BKT:sta esite­tyt luvut eivät sit­ten täs­mää tähän “ana­lyysi­in”.

    Olen­naisem­paa kuin vien­nin määrä, on se, kuin­ka paljon lisäar­voa siihen vien­ti­in on laitet­tu. Jos auto­ja kuskataan mil­jardeil­la Suo­ma­laisen välikä­den kaut­ta venäjälle, niin se näkyy vientinä, mut­ta ei siinä juuri BKT:ta ole kasvatettu. 

    Kiinas­sakaan ei kas­vate­ta jalostusastet­ta ihan kauheasti. Kar­rikoiden: sinne tuo­daan piir­ilevyjä ja muovikuo­ria, joista kootaan kän­nyköitä. Jos kän­nyköi­den vien­ti rom­ah­taa, niin BKT:ssa ei tarvitse tapah­tua kauheaa heilahdusta.

  6. “Sik­si säästöjä ja val­u­ut­taa on ohjat­tu val­tavi­in “puskurei­hin”, joista nyt sit­ten on varaa purkaa polt­toainet­ta taloudelle.”

    Kyl­lä meil­lä län­si­mais­sa on sit­ten wiisaat hal­li­tuk­set: meil­lähän ei todel­lakaan ole mitään täl­laisia puskure­i­ta, ei ole vaan todel­liset anti-pusku­rit, siis tähti­ti­eteel­lisen suuret velat ja vajeet. 

    Näistä kiinalais­ten puskureista sit­ten poli­itikkomme käyvät lainaile­mas­sa rahaa jota voivat sit­ten edelleen käytel­lä vaikka­pa eri­laisi­in ilmas­toaneisi­in ja kehi­tysavun nimel­lä tun­net­tuun ‘hyvää mieltä har­voille’ — puuhastelu­un. Kyl­läpä on nyt lev­olli­nen olo kun meil­lä on näin älykkäät johta­jat, ja hei­dät val­taan äänestänyt kansa.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Notify me of followup comments via e-mail. You can also subscribe without commenting.