Lomarahat vapaa-ajaksi

Helsinki on siis supistamassa henkilökuntaansa kahdeksalla prosentilla verotulojen romahduksen takia. Kivuton tapa tehdä tämä olisi suosia lomarahojen vaihtamista vapaaksi. Ei se tietenkään aina ole mahdollista, mutta usein kuitenkin. Tämä olisi tietysti vapaaehtoista niin, että molempien suostumus tarvittaisiin, työntekijän ja työnantajan.   Moni tekisi tämän mielellään, joten tuskallinen väen v ähennys muuttuisikin iloksi.

Ei kuulemma käy. Virkamiehet väittävät, että vain lääkäreiden työehtosopimus sallii tällaisen työntekijän oman tahdon kunnioittamisen. Minun on tätä vaikea uskoa. Taitaa olla työnantajan panettelua. Olisi kiva kuulla palkansaajajärjestöjä edustavien käsitys asiasta.

24 vastausta artikkeliin “Lomarahat vapaa-ajaksi”

 1. Kunna ja valtion palkat, ainakin johtavien henkilöiden, pitäisi sitoa verotuloihin.
  Näin välttämättömät yhteiskunna toiminnot voidaan säilyttää kaikissa olosuhteissa.

  Jos lomarahat voidaan pitää vapaana niin se vain kertoo, että julkisella sektorilla on todella löysää .

  Ja nytkin lomaa on jo 9 viikkoa ja vielä tulisi 5 viikkoa lisää eli väki olisi lomilla 14 viikkoa+ pakolliset sairaslomat eli töissä ollan vain 7-8 kuuakutta vuodessa.

 2. Olen ollut työelämässä lähes parikymmentä vuotta ja minulla ei ole koskaan ollut mitään hankauksia työnantajan kanssa. Olen mieluusti sopinut asioita, esimerkiksi loma-ajoista, esimiehen kanssa niin, että molempien etu tulisi huomioitua.

  Sen sijaan olen moneen kertaan joutunut työelämässä yhdessä työnantajan kanssa kiroilemaan sitä, että joku helkutin ay-määräys yrittää rajoittaa meitä sopimasta asioita molemmille parhaalla tavalla. En esimerkiksi itse halua yleensä pitää lomaa kesällä, kun silloinhan Helsingissä on kaikkein kivointa olla, ja lomalla olen aina halunnut ulkomaille. Onneksi työnantaja on joustanut, mutta periaatteessahan rakas ay-liike on ollut minun ”puolellani” ja määrännyt, että lomat kuuluisi pitää kesällä, koska ay-liikkeelle kaikki suomalaiset ovat samaa massaa joka viettää kesät mökillä.

  Vapaus valita lomarahojen ja palkkojen välillä on loistava periaate jota edellisessä työpaikassani totuin pitämään itsestäänselvyytenä. Käytin eri vuosina eri tavoin, tarpeiden mukaan.

  Erosin alani liitosta viime syksynä ja suosittelen kaikille muillekin. Tulee jo periaatteesta parempi mieli ja säästetyille rahoille on paljon hyviä käyttötarkoituksia. Jos olisi tullut lakko, olisin tullut liput liehuen töihin. Mainittakoon taas niille, joille se ei ole vielä tullut selväksi: työttömyyskassaan voi kuulua kuulumatta liittoon.

  Koko työelämän sääntelyn vanhanaikaisuudesta mikään ei ole parempi symboli kuin kesälomien laskeminen kuusipäiväisen työviikon mukaan. Siitä yritettiin eroon jokin vuosi sitten, mutta jostain syystä se ei onnistunut! Kuusipäiväisestä työviikosta luovuttiin 40 vuotta sitten.

  Ja sillä laskutavalla muuten oikeasti on vaikutusta joissakin tapauksissa eli jos on kaksi henkilöä joilla on molemmilla 4 vkon vuosiloma, toinen voi saada yhden ylimääräisen vapaapäivän tämän laskutavan takia, toinen ei – riippuen miten muut pyhät kuten juhannus osuvat siihen putkeen.

 3. Turkkuses ainakin suunnitellaan vaihdettavan vapaaehtoisesti lomarahoja vapaiksi ensi kesänä, kuten monissa muissakin (liki kaikissa?) kunnissa. Esim. Kuopiossa asiasta on jo tehty sopimus kaupungin ja ammattiliittojen kesken.

  Muistaakseni näin toimittiin myös 1990-luvulla.

  Työntekijä voi suunnitelmien mukaan varmaankin kieltäytyä, jolloin edessä voi olla lomautus. Silloin lomasta saa korvauksen. Vai saako sittenkään, jos on niin lyhyt lomautus, että kestää vain karenssin?

  Työntekijöitä on myös kannustettu palkattomille vapaille. Tai siis osaa työntekijöistä. Turun Sanomien mukaan esim. sairaanhoitajia ei tulla päästämään ylimääräisille lomille vaikka haluaisivat.

 4. Ainakaan valtion leivissä ei mitään laillista estettä ole, mutta ilmapiiri on sama. On kuulemma liikaa resursseja, jos on mahdollista venyttää kesälomia.

 5. Jäisivätkö lomarahalomalla olijan työt tekemättä vai tekisivätkö muut ne? Milloin opettajat voisivat tämän lomarahaloman pitää?

 6. ”Onneksi työnantaja on joustanut, mutta periaatteessahan rakas ay-liike on ollut minun “puolellani” ja määrännyt, että lomat kuuluisi pitää kesällä, koska ay-liikkeelle kaikki suomalaiset ovat samaa massaa joka viettää kesät mökillä.”

  AY-liike ei määrää loma-aikoja vaan työsopimuslaki.
  Loma-ajan määrää lain mukaan työnantaja , ei ay-liike.
  Laki määrää vain, että tetety osa lomasta on annettava lomakautena , ellei sopimuksen päästä, mutta ei se silloin kiellä pitämästä lomaa muulloin, jos siitä sovitaan

 7. Mikä tässä on julkisella puolella niin vaikeaa, jos yksityisellä onnistuu helposti? Meidän hyvin menestyvässä firmassa tehtiin jo joulun aikaan lomarahojen vaihto vapaaksi. Työnantaja suositti, kenenkään ei tietenkään ollut pakko. Arviolta noin puolet käytti tarjouksen. Tuskin yhdellekään työntekijälle jäi tästä paha mieli ja työnantajan kassa pysyi paremmassa kunnossa.

 8. ”Mikä tässä on julkisella puolella niin vaikeaa, jos yksityisellä onnistuu helposti? Meidän hyvin menestyvässä firmassa tehtiin jo joulun aikaan lomarahojen vaihto vapaaksi”

  Meidän yksityisesä firmassa johto salli vain max viikon pituisen vaihdon

 9. ”Siitä yritettiin eroon jokin vuosi sitten, mutta jostain syystä se ei onnistunut! Kuusipäiväisestä työviikosta luovuttiin 40 vuotta sitten.”

  Kunnallisella puolella tämä onnistui helposti: Lomaoikeus säilyi max 45 päivässä, mutta se lasketaan nyt 5 arkipäivän mukaan eli entisen 7 viikon sijasta nyt lomaa on 9 viikkoa vuodessa

 10. ”Helsinki on siis supistamassa henkilökuntaansa kahdeksalla prosentilla verotulojen romahduksen takia.”

  En ole tainnut seurata tiedotusvälineitä tarkasti.

  Osmo: Missä tälläinen päätös on tehty, ja voisitko antaa päätöksestä linkin?

  ÄÄrimmäisen suuri asia!!

 11. Yksi säästövaihtoehto olisi, että lomarahaa ei maksettaisi ollenkaan tai lyhennettäisiin lomia. Näin ei tarvitsisi irtisanoa ketään. Tällaista talkoohenkeä ei kuitenkaan taida löytyä.

 12. Liian vanha: ”Kunna ja valtion palkat, ainakin johtavien henkilöiden, pitäisi sitoa verotuloihin.”

  Todellakin, käänteisiin verotuloihin!

 13. Ei ammattiyhdistyksillä ole mitään sanomista loman ajankohtaan. Ainakin kunnallisella alalla, missä itse olen töissä työehtosopimus määrää että työnantaja määrittää loman ajankohdan, mutta työnantajan täytyy antaa tietty osa lomasta lomakauden aikana. Loman voi pitää muulloinkin, kunhan siitä sovitaan yhdessä työntekijän ja työnantajan kanssa. Eli työnantaja ei voi yksipuolisesti sijoittaa työntekijän lomaa talvelle, muuten sopiminen on vapaata. Näiltä osin Marko Hamilo siis haukkuu väärää puuta.

  En edusta ammattiyhdistysliikettä millään tavoin, mutta tiedän että ammattiyhdistykset kuntapuolella suhtautuvat hyvin nihkeästi lomarahojen vapaaksi vaihtoon. Tätä on perusteltu sillä, että edellisen laman aikaan lomarahojen ”vapaaehtoisesta” vaihtamisesta vapaisiin tuli käytännössä pakollista. Toinen syy on siinä, että koska sijaisia ei oteta, vapaiden aikana työt eivät katoa minnekkään, vaan odottavat tekijäänsä. Näin siis lopulta tehdään samat työt huonommalla palkalla.

  Lääkärisopimuksessa kuitenkin on suostuttu tähän, ilmeisesti koska lääkäreiden työmarkkinatilanne on sen verran vahva, ettei heitä käytännössä voi pakottaa mihinkään.

 14. Liian vanhalle:

  1) Monet asiat siellä työlainsäädännössäkin ovat niin kuin ovat kun ay-liike on ne sinne niin vaatinut.

  2) Jotkut työnantajat pelkäävät käyttää oikeuttaan sopia joustavasti työntekijän kanssa: tulee helpommaksi pitää strikti company policy esimerkiksi loma-aikojen suhteen niin ei paikallisosastot rupea ryppyilemään.

 15. Minä olen jo useampana kesänä pitänyt palkatonta vapaata, siitä lähtien kun lapsen sain ja nyt työnantaja oikein kannustaa siihen säästösyistä. En ymmärrä ollenkaan sitä argumenttia, että ”tulee vain tehtyä samat työt pienemmällä palkalla”. Onhan se totta, että loman jälkeen on tekemistä kertynyt, mutta ne lomapäivät ovat silti ihan todellisia lomapäiviä. Silloin kun on tuntipalkalla, palkka on korvausta menetetystä vapaa-ajasta ja työpaikalla ollaan tekemässä töitä eikä hengaamassa työkavereiden kanssa.

  Se on sitten ihan omaa hölmöyttä, jos suostuu tekemään lomalla kertyneitä rästitöitä palkattomana ylityönä.

 16. Mistä mahdollisista rästitöistä on kysymys? Yrityksissä täytyy hommien hoitua oli joku hlö paikalla tahi ei. Ymmärrän jotkut aivan erikoistapaukset, mutta yleensä en käsitä tuollaista termiä. Jonkun viisaan sanoman mukaan sellainen yksilö, joka on muka korvaamaton yritykselle pitää erottaa. Tietysti kaikki työntekijät uskovat olevansa korvaamattomia, mutta eihän se niin ole. Miten ihmeessä jossain firmassa voi jotenkin jäädä jotain asioita hoitamatta, jos joku on lomalla 1 tai 4 viikkoa??
  Jos jää, ne eivät ole tärkeitä, niillä ei ole kiire tai joskus kukaan muu ei osaa. Viimeisin on todella vaarallinen firmalle. Miten joku tekisi ilmaista duunia selvittääkseen muka rästiduuneja?? Jos niillä ei ole ollut kiirettä siihen asti, niin ei sitten nytkään.
  Kunnan/valtion hommissa olen ollut vain opiskelu aikanani ammattikoulussa tuntiopettajana, joten sieltä ei juuri tietoa ole. Vaimo tosin oli aika pitkään kaupungin/valtion leivissä.
  Pomoilla tietysti kaikenlaisia raportteja jne, mutta ei ne mitään erityistä kiirettä yleensä vaadi loman jälkeen, ainakaan ennen.
  Jos jossain tavallisessa hommassa tekijällä on loman jälkeen kovasti rästihommia, niin esi-ihminen on nuija. Tämä ei koske sitä, että joku on ainoa osaaja, mutta niin ei yksityispuolella saisi olla.

 17. 1) Monet asiat siellä työlainsäädännössäkin ovat niin kuin ovat kun ay-liike on ne sinne niin vaatinut.
  Onhan niillä sitten ollut poliittinen hyväksyntäkin.
  Junttasihan EK läpi Lex Nokiankin ,MTK maataloustuet, joten suurilla tai taloudelliseti merkittävillä ryhmillä on myös poliittista valtaa .
  Ja näitä lomalakaja on ollut neuvottelemassa myös työnantajat

  2) Jotkut työnantajat pelkäävät käyttää oikeuttaan sopia joustavasti työntekijän kanssa: tulee helpommaksi pitää strikti company policy esimerkiksi loma-aikojen suhteen niin ei paikallisosastot rupea ryppyilemään.

  Tuo taas on taitamatonta, minä olen ollut esimiehenä 30 vuotta, mutta eipä ole kapinoita syntynyt vaikka olen neuvotellut hankalistakin asioista . Ja tarpeen tullen olen saanut ay-liikken vaihtamaan luottamusmiehenkin.
  Kysymys on johtamistaidoista, joka monelta esimieheltä puuttuu

 18. ”Miten joku tekisi ilmaista duunia selvittääkseen muka rästiduuneja?? Jos niillä ei ole ollut kiirettä siihen asti, niin ei sitten nytkään.”

  Vaativammissa T&K-töissä tavoite saada homma valmiiksi voi hyvinkin olla esimerkiksi vuoden päässä. Jos joku vaihtaa lomarahat vapaaksi, niin aikataulua ei välttämättä heti rukata, vaan (työ)aikaa saada homma valmiiksi on hiukan vähemmän. Kyllä se kiire ja sitä myöten työtahti on aina kovin deadlinen lähestyessä.

 19. Joensuussa on myöskin tapahtunut hulppea yhteisöverotulojen romahdus joka pakottaa todella ikävän suuruisiin henkilöstöleikkauksiin.

  Täällä henkilöstöjärjestöjen edustajat ovat voimakkaasti tyrmänneet lomarahojen muuttamisen vapaa-ajaksi tietäen, että tämä tarkoittaa määräaikaisten voimallista karsimista ja lomautuksia.

 20. Jos optioita Suomessa jaetaan, niin ne täytyy pitää vastaavana vapaana, kun kerran niille muutakaan voi tehdä.

  Fortumin 500 miljoonan optio-ohjelman rinnalla amerikkalaisen vakuutusjätti AIG:n ohjelma kalpenee. Yksinomaan Liliuksen potti on kolme kertaa suurempi kuin AIG:n suurin optio.

  USA:n valtiovarainministeri ja kongressi ovat ryhtyneet toimeen. Osa on jo palauttanut optiot. Lopuille on tulossa 90 prosentin vero.

 21. Ei siinä mitään pahaa ole, jos työnantaja kannustaa pitämään vapaaehtoisia palkattomia vapaita säästösyistä. Siinä taas on jos työnantaja naamioi käytännössä pakolliset lomautukset muka vapaaehtoisiksi.

 22. Kyllä nyt on virkamies (tai joku muu) pistellyt ihan omiaan. Tampereella lomarahojen vaihtaminen on onnistunut kaupungin palveluksessa olevilla yli kymmenen vuotta. Tuskin sentään helsinkiläisillä virkamiehillä on eri sopimukset käytössä.

 23. Lomaraha on puolen kuukauden palkka. Se ei ole mitään ylimääräistä rahaa vaan osa palkallaan elävän ihmisen vuosittaisesta ansioista.

  Kuinka monella on oikeasti varaa menettää puolen kuukauden palkka ja kuinka moni pysähtyy miettimään millaisista summista nyt puhutaan?

  PK-sektorilla firmassa kuin firmassa otetaan nyt lomarahoja pois oli ”säästölle” perusteita tai ei. Vaihtoehdoksi tarjotaan 2 viikon lomautusta. Näitä ”neuvotteluja” käydään YT-käytännön ulkopuolella epävirallisesti ja niissä käytetään hyväksi mm. ryhmäpainetta ja epämääräistä uhkailua irtisanomisella. Laman varjolla tehtävä sikailu on uskomattoman törkeällä tasolla.

 24. Lomaraha on puolet loma-ajan palkasta. Jos sinulla on esim 50 päivää lomaa niin lomaraha on 25:n päivän palkka. Sairaaloissa jos lomautetaan vaikka hoitajia eikä tilalle oteta tuuraajia,koska silloinhan siinä ei tule mitään säästöä, niin kyllä ne työt teetetään silloin vähemmällä porukalla eli työt kasaantuu. Toden näköisesti myös töissäkäyvien uupumus aiheuttaa myös lisääntyvää sairaslomaa

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Notify me of followup comments via e-mail. You can also subscribe without commenting.