Lamasta ulos rentoon elämään?

Voisiko lamas­ta nous­ta ren­to jouti­laaan yltäkyl­läisyy­den yhteiskun­ta? Kan­nat­taisiko siihen pyrkiä?

Talouden taan­tu­ma muut­taa aina rak­en­tei­ta. Lamas­ta nousee ylös eri­lainen kansan­talous kuin siihen sukel­si. Viimek­si savupi­ip­pute­ol­lisu­us kor­vau­tui paljon vaa­ti­vam­mal­la tuotan­nol­la, mikä osaltaan aiheut­ti rak­en­teel­lista työt­tömyyt­tä, kos­ka tehtaista ulos heit­e­ty­istä duunareista ei tul­lut it-insinöörejä.

Melkein varaa on, että muut­toli­ike kaupunkei­hin kiihtyy kuten se kiihtyi myös viime laman alla. Työ­paikko­jen suh­teelli­nen mene­tys on muut­to­tap­pio-Suomes­sa suurem­paa kuin kasvukeskuk­sis­sa. Työn­haku vie yleen­säkin toden­näköisem­min pieneltä paik­ka kunnal­ta suurelle kuin suurelta pienelle. Tärkein muut­toli­ik­keen vauhdit­ta­ja on kuitenkin se, että taloudelli­nen epä­var­muus pysäyt­tää asum­isväljyy­den kasvun — ei muute­ta isom­pi­in asun­toi­hin — joten kasvukeskusten asun­tokan­taan mah­tuu enem­män ihmisiä.

Mut­ta voisiko teol­lisu­us­maid­en elämän­muo­to muut­tua muutenkin perus­teel­lis­es­ti? Eihän lama tarkoi­ta, että kau­pas­ta lop­puisi­vat tavarat, vaan sitä ettei ylel­lisyytemme tuot­tamiseen tarvi­ta kaikkien työ­panos­ta. Entä jos havait­semme, että työtä yksinker­tais­es­ti tarvit­see tehdä vähem­män ja sitä ale­taan tehdä vähem­män? Olisiko laman jälkeinen Euroop­pa — ja mik­sen myös Amerik­ka — vau­raan jouti­laisu­u­den yhteiskun­ta? Elin­ta­somme ylläpi­to ei vaa­di läh­eskään näin suur­ta työpanosta.

Näin ei käy itses­tään, sil­lä pienem­män työ­panok­sen maail­mas­ta tulee suur­työt­tömyy­den maail­ma ilman akti­ivisia päätök­siä.  Entä jhos halu­aisimme vau­raaseen jouti­laisu­u­den yhteiskuntaan?

 Kovin suurelle kasvulle teol­lisu­us­mais­sa ei ole sijaa, kun kehi­tys­maio­den elin­ta­so nousee kohis­ten. Mik­si siis emme tyy­ty­isi siihen, mitä meil­lä on, ja alka­isi elää ren­toa ja huo­le­ton­ta elämää?

63 vastausta artikkeliin “Lamasta ulos rentoon elämään?”

  1. Ylitöi­den kan­nus­tavu­ut­ta pitäisi vähen­tää samanaikaises­ti, kun tehtäisi­in työ­nan­ta­jille kan­nat­tavam­mak­si palkata nyky­istä use­ampi henkilö tekemään samaa työkokon­aisu­ut­ta. Seu­rauk­se­na olisi toden­näköis­es­ti val­tion ja kun­tien vero­tu­lo­jen merkit­tävä alen­e­m­i­nen, mikä pakot­taisi val­tiot ja kun­nat kar­si­maan palveluitaan koval­la kädellä.

  2. Ren­nos­ti ja huo­let­tomasti työt­tömänä? Onnis­tunee sit­ten kun kaik­ki ener­gia saadaan auringos­ta eikä se mak­sa lop­pukäyt­täjälle mitään. Työn­tek­i­jöik­si konei­ta ja robot­te­ja. Ihmistyötä tarvi­taan vain suun­nit­telu­por­taas­sa. Lop­ut 98 pros­ent­tia työikäi­sistä voivat siten elää ren­nos­ti ja huolettomasti.

  3. Tämä jouti­laisu­u­den lisäämi­nen kuu­lostaa erit­täin hyväo­sais­ten kek­simältä utopi­al­ta. Ker­ro Osmo miten nyt jo käsit­tämät­tömis­sä ongelmis­sa ole­va kun­tat­alous rahoite­taan jos ihmiset vähen­tävät työn­tekoaan. Sairaat pitää hoitaa, lap­sia pitää opet­taa, van­huk­sia ja vam­maisia pitää ruokkia ja pestä. Nämä toimin­nat vaa­ti­vat ihmis­ten työntekoa. 

    En pysty ymmärtämään mik­si ihmiset raata­vat töis­sä pitk­iä viikko­ja, jot­ta voisi­vat kan­taa kotei­hin­sa jatku­vasti uut­ta rojua. Kotei­hin, jois­sa on tolkut­tomasti turhia neliöitä. En käsitä, mik­si men­nä toiselle puolelle maa­pal­loa suurel­la rahal­la samo­jen ystävien kanssa, joi­ta voi nähdä naa­puriko­rt­telin mukavas­sa rav­in­to­las­sa. Hyvään elämään ei tarvi­ta kovin paljon rahaa. 

    Ymmär­rän silti mik­si ihmiset paina­vat täysil­lä töitä. Jot­ta van­huk­set pää­sevät ves­saan ja itse­tuhoiset teinit psykoter­api­aan. Jot­ta työn sankarei­den lapset voivat opiskel­la yliopis­tois­sa kehi­tys­maatutkimus­ta, nais­tutkimus­ta tai muu­ta yhtä tuottavaa.

    Sit­ten kun hyv­in­voin­tipalve­lut jotenkuten toimi­vat niin voidaan puhua työn määrän vähen­tämis­es­tä. Sitä ennen se kuu­lostaa hyväo­sais­ten nau­ret­taval­ta piipertelyltä.

  4. Jos ihmiset alka­isi­vat kulut­taa vähem­män, se tarkoit­taisi myös vähem­män tavaratuotan­toa, kuten jo nyt laman aikana tapah­tuu. Se tietäisi kovia raken­nemuu­tok­sia myös tuotan­topäässä. Mon­et tehtaat sulk­i­si­vat pysyvästi oven­sa ja ihmisiä jäisi yhä enem­män työt­tömik­si, jol­loin kulu­tus alenisi yhä enem­män jne. Setelielvy­tys on nimeno­maan sitä, että kulu­tus kiihty­isi. Ymmärtääk­seni Osmo on setelielvy­tyk­sen kan­nal­la. Vai ..

  5. Kyl­lä. Jos kaik­ki muu pysy­isi ennal­laan ja ihmiset vain lyhen­täi­sivät oma­l­la päätök­sel­lä työaikaansa, kuh­n­tat­alouden rahoi­tus jou­tu­isi ongelmi­in. Juuri sik­si tuo ren­nos­tielämisen yhteuskun­ta pitäisi suu­nitel­la. Esimerkik­si vero­tuk­sen pain­ospis­tet­tä pisäi­ti siiretää työn verot­tamis­es­ta ympäristö- ja energiaveroihin.

  6. “Voisiko lamas­ta nous­ta ren­to jouti­laaan yltäkyl­läisyy­den yhteiskun­ta? Kan­nat­taisiko siihen pyrkiä?”

    Kyllä,kyllä, mut­ta… kuin­ka se tehdään, noin laajemmin.
    Pikem­minkin uhkaku­vana on, että val­tiot valmis­tau­tu­vat tule­vaan nousukau­teen repimäl­lä yhteiskun­nas­ta kaiken mah­dol­lisen irti lamaan vedoten.

  7. Odotet­taisi­inko ensin että se kovasti puhut­tu, main­os­tet­tu ja toiv­ot­tu lama ensin oikeasti tulee. Voihan sitä ennakkoonkin suun­nitel­la ja pohjus­taa mut­ta kovin toivorikkaal­ta tämä jatku­va “nykyis­es­tä” lamasa­ta puhumi­nen vaikuttaa.

  8. Voi olla että olen ymmärtänyt ihan väärin, mut­ta varsi­nainen fyy­sis­ten hyödykkei­den tuotan­to kulut­ta­nee varsin pienen osan henkilöresurs­seista. Sikäli suurin osa ihmi­sistä voisi olla jouti­lai­ta ilman että varsi­nais­es­ti mitään konkreet­tista menetet­täisi­in. Kult­tuuris­takin suuri osa tuote­taan epäkau­pal­lis­es­ti, eli siltäkään osin ei paljon hävit­täisi. Mut­ta kävisikö niin, että kun raha kiertäisi hitaam­min ja imma­te­ri­aaliset markki­nat surkas­tu­isi­vat, että markki­na-arvot rom­ah­taisi­vat? Jos näin olisi, suur­pääo­ma ei tule jouti­laisu­ut­ta hyväksymään.

  9. Vain jotkut har­vat itse pystyvät päät­tämään, että lisäävät jouti­laisu­ut­taan. Ora­van­pyörästä hyp­päämi­nen riit­tää yhä uutisek­si. Markki­navoimat ohjaa­vat ihmisiä mak­samaan val­tavia sum­mia tyhjästä, kun se on sta­tus­ta, mitä on useim­mille vaikka­pa ton­til­ta näköala vesistöön tai suuren asun­non har­voin käytössä ole­vat vierasti­lat. Sel­l­ainen myy, kos­ka markki­nat siitä hyö­tyvät main­os­ta­mal­la sen arvostetuksi.

    Jos saataisi­in hyö­tyä jouti­laisu­ud­es­ta, markki­nat main­os­taisi­vat jouti­laisu­u­den arvoste­tuk­si. Näin­hän tapah­tuu ukoilu­vä­linei­den osalta, ulkoiluhan on jouti­laisu­u­den muo­to, jol­la tehdään rahaa. Jouti­laisu­us käy kuitenkin kalli­ik­si, jos pitää ostaa jouti­laisu­u­den välineitä kuten useim­mile käy. Siinä yksi syy, ettei ole varaa lisätä joutu­laisu­u­den määrää. Pitkä lomakin ilman matkaa vai­hde­taan lyhy­een lomaan, mihin sisäl­tyy kallis matka.

    Miten saataisi­in markki­nat hyö­tymään jouti­laam­paan tilaan siir­tymis­es­tä? Olisko jokin nol­la­summapeli, jos­sa jouti­laisu­u­den kasvu antaisi tilaa yhä harvem­mille puur­ta­jille niin, että markki­nat siitä hyö­ty­i­sivät? Lujit­tuuhan puo­lus­tuk­sem­mekin, jos vähen­netään mies­vahvu­ut­ta ja säästyneil­lä rahoil­la samanaikises­ti koulute­taan ja varuste­taan parem­min jäljellejäävät.

  10. Tämän laman syynä on asun­toku­pla muu­ta­mas­sa maas­sa ja luot­to­la­ma lähin­nä nois­sa samoissa mais­sa, jos hiukan yksinker­tais­te­taan. Suomen elinkeino­rak­en­teen kanssa lamal­la on siis hyvin vähän tekemistä eikä tääl­lä mitään kupli­akaan ole sen parem­min asun­nois­sa kuin mis­sään muussakaan. 

    Sik­si en ymmär­rä, mik­si Suomen elinkeino­rakenne tai varsinkaan talouden tuk­i­jalat muut­tuisi­vat paljon mitenkään. Kun lamas­ta nous­taan ensi vuon­na, Nokian kän­nykät tai Wärt­silän koneet tekevät kaup­paansa — vai mitä tuoteke­hi­tys­tä tääl­lä nyt sit­ten myy­däänkin — kai siinä kuin ennenkin.

    Paperi­te­ol­lisu­u­den ilmeisen väistämätön­tä alamäkeä lama hiukan jyrken­tää, mut­ta kyl­lä “paperiku­plan” puhkaisu alkoi jo vuosi, pari sitten.

    En kek­si, miten näistä lähtöko­hdista siir­ryt­täisi­in jouti­laisu­u­den yhteiskun­taan. Samat markki­noiden lait jyl­lää kuin ennenkin.

    Muu­ta­mas­sa muus­sa maas­sa on isom­pi remp­pa edessä. Se kuitenkin kai tarkoit­taa lisää työtä eli pitem­piä työaiko­ja eikä päin vastoin. 

    Jos olen oikein ymmärtänyt työai­ka lyhe­nee kun a) vauras­tu­taan ja on (puolisol­la) varaa ottaa osa-aikatyö jos huvit­taa ja/tai b) vah­vat ammat­tili­itot neu­vot­tel­e­vat pitem­piä lomia. Jälkim­mäi­nen koh­ta b on tietysti epäi­lyt­tävä — ja epämiel­lyt­täväkin –jos­sain piireis­sä, mut­ta niin se vaan on, kun ver­rataan mai­ta, niiden ammat­tili­it­to­ja ja lomien pituuk­sia. Muista mekanis­meista en ole kuul­lut — vaik­ka var­maan niitä onkin.

  11. Osmon pitäisi nyt selit­tää, mitä ihmiset tek­i­sivät joutilaisuudessaan?

    Mil­laisia ajatuk­sia he ajat­telisi­vat? Mitä tun­tei­ta he tun­ti­si­vat? Mikä olisi heille hei­dän ole­mas­saolon­sa ja elämän­sä tarkoitus?

    Osmolle itselleen asia olisi tietysti yksinker­tainen. Hän vain pää punaise­na pahek­su­isi kos­misia epäoikeu­den­mukaisuuk­sia, suun­nit­telisi uusia kiel­to­ja ja määräyk­siä, kulut­taisi tiedostavien taiteil­i­joit­ten per­for­mansse­ja, jne jne.

    Mut­ta entäs me muut?

  12. Mitä se Catili­na oikein sönkkää? Gallup­pi­en mukaan yksi nykya­jan pahim­mista ongelmista on että ihmiset koke­vat ettei heil­lä ole tarpeek­si vapaa-aikaa. Sille löy­tyy aina käyt­töä, erit­täin har­va tässä maas­sa elää tehdäk­seen työtä vaan pikem­minkin tekee työtä elääk­seen. Vapaa-ajan lisäämi­nen on itses­tään­selvästi 100% hyvä asia.

    Ain­oa kysymys on se suuri vas­taam­a­ton, eli mil­lä tavoin se saavute­taan ilman että yhteiskun­ta romahtaa.

  13. Minus­ta se tapah­tuu väistämät­tä. Sas­ka Saarikos­ki kiteyt­ti glob­al­isaa­tion joskus Hesaris­sa niin, että kehi­tys­maid­en ihmisil­lä on paljon aikaa ja vähän rahaa ja teol­lisu­us­maid­en ihmisil­lä paljon rahaa ja vähän aikaa. Glob­al­isaa­tios­sa teol­lisu­us­maat anta­vat kehi­u­tys­mail­la rahaa ja kehi­tys­maat teol­lisu­us­maid­en ihmisille aikaa. Työn siir­tymi­nen kehi­tys­mai­hin ei laske vaan nos­taa kulu­tus­ta­soamme, mut­ta vähen­tää vält­tämät­tömän työn määrää teollisuusmaissa.

  14. Catili­na kysyy, että mitä ihmiset sit­ten tek­i­sivät vapaa-ajal­laan? Bert­nard Rus­sell ehdot­ti filosofioin­tia ja shak­in­pelu­u­ta, mod­erni ver­sio voisi olla vaik­ka blo­giss­sa höpöttäminen.

    Kysymys on kuitenkin van­ha ja aiheelli­nenkin. Puri­taa­nipi­ir­it tapa­si­vat julis­taa että piru löytää töitä toimet­tomille käsille, eikä ihan syyt­tä. Jotenkin kuitenkin olemme selvin­neet rajusti lisään­tyneestä vapaa-ajasta.

    Mie­lenki­in­toinen asia jon­ka opin taan­noin radio-ohjel­ma­ta on että vuosilo­man ajoi­vat läpi työ­nan­ta­jat. Logi­ik­ka oli ter­veyssyyt, ajatelti­in että työkun­to edel­lyt­tää ter­veyslo­maa. Ehkä täl­lainen muu­tos voisi taas tul­la siltä puolelta, varsinkin yhä yleistyvässä tieto­työssä tuot­tavu­u­den mit­taami­nen on han­kalaa ja se onko sil­lä mitään selvää suhdet­ta käytet­tyyn työaikaan epä­selvää. Ihmiset stres­saan­tu­vat, kun pitää osoit­taa tehokku­u­teen­sa hys­teerisel­lä puuhastelul­la, ja täl­lä on luul­tavasti negati­ivisia tuottavuusvaikutuksia.

    Jos men­näänkin yhä enem­män siihen suun­taan, että seu­rataan toimivu­ut­ta ja tulok­sel­lisu­ut­ta, ei kel­loa? Jotkut tutk­i­jat ovat sitä mieltä että toimis­to­työn­tek­i­jä tekee tuot­tavaa työtä vähän reilu kak­si tun­tia päivässä ja minus­ta tuokin on yläkant­ti­in. Mik­sei sit­ten tehtäisi töitä kun­nol­la vähän vähem­män aikaa?

  15. Itse olisin valmis puolit­ta­maan ihmis­ten keskiver­ron työa­jan, vaik­ka se tarkoit­taisi että
    * uusia matka­puhe­lin­malle­ja julka­istaisi­in nyky­istä puol­ta harvemmin
    * inter­ne­ty­hteyk­sien nopeu­den kasvu hidastuisi
    * Iltale­hteä (ja sanomia) julka­istaisi­in vain tiis­taisin ja per­jan­taisin (tai mieluiten ei ollenkaan 😉

    Nykyi­nen (eri­toten suo­ma­lainen) työkult­tuuri on kovin teho­ton. Kel­loko­rt­ti 8–16 työai­ka lähin­nä tas­apäistää ja tur­rut­taa mie­len, mikä on huo­mat­tu eri­toten mod­erneis­sa it-fir­moissa mis­sä usein tar­jo­taan liuku­vam­paa työsken­te­lymah­dol­lisu­ut­ta halutes­sa jopa etänä.

    Mm. Google on huo­man­nut että työn­tek­i­jät työsken­televät parem­min kun heitä ei vain ohja­ta huoneen nurkkaan “cubi­cleen” istu­maan koneen eteen 8 tun­niksi päivässä kuten nykyään niin valitet­ta­van usein on tapana. 

    “Work smart, not hard”

  16. Osmo kir­joit­ti:

    “kehi­tys­maid­en ihmisil­lä on paljon aikaa ja vähän rahaa ja teol­lisu­us­maid­en ihmisil­lä paljon rahaa ja vähän aikaa. Glob­al­isaa­tios­sa teol­lisu­us­maat anta­vat kehi­u­tys­mail­la rahaa ja kehi­tys­maat teol­lisu­us­maid­en ihmisille aikaa. Työn siir­tymi­nen kehi­tys­mai­hin ei laske vaan nos­taa kulu­tus­ta­soamme, mut­ta vähen­tää vält­tämät­tömän työn määrää teollisuusmaissa”

    Hyvä point­ti, jota mon­et “vasem­mis­toä­lymys­tön” edus­ta­jat eivät yleen­sä tun­nu tajua­van vas­tus­taes­saan työ­paikko­jen siir­tymistä kehi­tys­mai­hin. Työn viem­i­nen kehi­tys­mai­hin nähdään lähin­nä riis­tona, vaik­ka todel­lisu­udessa se väistämät­tä paran­taa kohde­maid­en elin­ta­soa sekä välit­tömästi että pitkäl­lä aikavälil­lä. Koti­maas­sa saat­taa aiheutua rak­en­teel­lisia ongelmia lyhyel­lä aikavälil­lä, mut­ta jos asi­at hoide­taan hyvin, ongelmista ei muo­dos­tu suuria ja ne kor­jaan­tu­vat ajan kuluessa.

  17. “Voisiko lamas­ta nous­ta ren­to jouti­laaan yltäkyl­läisyy­den yhteiskun­ta? Kan­nat­taisiko siihen pyrkiä?”

    Riip­puu mitä yltäkyl­läisyy­del­lä tarkoite­taan. Mate­ri­aa­li­nen yltäkyl­läisyys ei tietenkään sovi jouti­laisu­u­den kanssa yhteen. Jouti­laaseen yhteiskun­taan ei kan­nat­taa pyrk­iä. Niiden jot­ka jouti­laisu­ut­ta arvosta­vat kan­nat­taa pyrk­iä siihen omas­sa elämässään. Me emme tarvitse mitään yhtä oikeaa elämän­ta­paa vaan yhteiskun­nan, jos­sa jokainen saa itse valita.

    ps. Nyky­istä elin­ta­soamme ei voi ylläpitää tekemäl­lä vähem­män töitä. Elin­ta­son ja työn määrän sitoo toisi­in­sa tuot­tavu­us. Ain­oas­taan tuot­tavu­u­den nousu mah­dol­lis­taa saman elin­ta­son pienem­mäl­lä työn määrällä.

  18. Uskoak­seni Catili­nan kysymys on merkit­tävämpi kuin useim­mat vapaa-ajan lisäämistä kan­nat­ta­vat ymmärtävät (pelkään, että itse kuu­lun tuo­hon joukkoon, joka ei oikein ymmär­rä lisään­tyvän vapaa-ajan ongelmien suu­ru­ut­ta). Työ kun on mon­elle ihmiselle yllät­tävän tärkeä sosi­aa­li­nen henkireikä, tärkeä minäku­van ja tarpeel­lisu­u­den tun­teen luo­ja ja tärkeä syr­jäy­tymisen estäjä. 

    Pitäiskö pohtia jotain mekanis­mia, jol­la voitaisi­in ohja­ta työa­jan vähen­e­m­i­nen niille, joil­la olisi jotain “järkevää” tekemistä töi­den sijaan? Järkevä on sitaateis­sa kos­ka tuo järkevyys on väk­isin sub­jek­ti­ivista. Itse näk­isin tässä yhtey­dessä järkevänä esimerkik­si kol­man­nen sek­torin toimin­nan, akti­ivisen harrastus/kilpailutoiminnan ja pien­ten las­ten kanssa ajan viet­tämisen. Voisiko val­tio esimerkik­si velvoit­taa työ­nan­ta­jat anta­maan järke­viksi kat­sot­tui­hin tarkoituk­si­in palkaton­ta vapaa-aikaa (tai jopa tukea taloudel­lis­es­ti)? Päivä viikos­sa vas­taisi 20% työn määrän vähen­e­mistä, päivä kuukaudessa 5%.

  19. Tcrown kir­joit­ti:

    “Työ kun on mon­elle ihmiselle yllät­tävän tärkeä sosi­aa­li­nen henkireikä, tärkeä minäku­van ja tarpeel­lisu­u­den tun­teen luo­ja ja tärkeä syr­jäy­tymisen estäjä”

    Ota huomioon, että mainit­se­masi johtuu pitkälti juuri siitä, että nyky-yhteiskun­ta on työtä korosta­va ja val­taosa ihmi­sistä painaa duu­nia 5 päivää viikos­sa 8h päivässä. Jos keskimääräistä työaikaa saataisi­in oikeasti oleel­lis­es­ti vähen­net­tyä, uskon, että pidem­mäl­lä aikavälil­lä syn­ty­isi enem­män vai­h­toe­htoisia tapo­ja käyt­tää aikaa. Tai tapo­ja­han sinän­sä on ole­mas­sa vaik­ka kuin­ka paljon, mut­ta jos kaikkii muut ovat töis­sä, jää sosi­aa­li­nen elämä melko vähäisek­si, jos ei itse käy töissä. 

    Syr­jäy­tymisen koke­mushan syn­tyy nimeno­maan siitä, ettei itse tee jotain mitä val­taosa muista tekee. Jos val­taosa ihmi­sistä ei enää painaisi duu­nia 40h/viikko, luulisin, että tämä syr­jäy­tymisen koke­mus pienenisi.

  20. Kyl­läpä minä veikkaan että lisään­tynyt­tä vapaa-aikaa käytet­täisi­in useim­mis­sa tapauk­sis­sa juopot­telu­un. Tässä maas­sa työt­tämät juo­vat eniten vaik­ka nimeno­maan heil­lä pitäisi olla aikaa toteut­taa itseään eikä tarvet­ta nol­la­ta stressiä.

  21. tcrown­in idea siitä, että vapaa-ajan lisäämi­nen pitäisi kohdis­tua niihin, jot­ka siitä oikeasti hyö­ty­i­sivät (sitä oikeasti halu­aisi­vat) on erit­täin hyvä.

    Työ­nan­ta­jia ei kuitenkaan voi­da velvoit­taa anta­maan palkaton­ta vapaa­ta tai taloudel­lis­es­ti tuet­tua vapaa­ta, kos­ka tämä vain lisää työl­listämisen kus­tan­nuk­sia sil­lä seu­rauk­sel­la, että niidenkin palk­ka las­kee, jot­ka eivät halua käyt­tää näitä “oikeuk­sia”. Paras­ta on vain sal­lia mah­dol­lisim­man vapaa paikalli­nen sopimi­nen työ­nan­ta­jan ja työn­tek­i­jän välil­lä, eli pois­taa työ­sopimuk­sen yleis­si­tovu­us, ammat­tili­it­to­jen muutkin eri­ty­isoikeudet ja lopet­taa val­tion puut­tumi­nen ihmis­ten vapaae­htois­es­ti tekemi­in sopimuksiin.

  22. Yhteiskun­ta kun muut­tuu näin, niin työn niukku­us pitää jakaa tasem­min kaikille kansalais­palkan avulla.

    Vero­tuk­ses­sa pitää siir­tyä laa­jen­net­tuu Tobinin veroon. Itseasi­as­sa kaik­ki muu vero­tus pait­si joitakin ohjaavia hait­ta- ja ympäristövero­ja luku­unot­ta­mat­ta pitäisi lopettaa.

    Mitä hyö­tyjä?
    Vero­tus voidaan dele­goi­da automaat­tisek­si ja anonyymik­si pankeille, kaikesta rahali­iken­teestä läh­tee joku promille val­tion kassaan.

    Kun verote­taan rahali­iken­net­tä veropo­h­ja laa­je­nee jär­jet­tömästi ja voidaan tosi­aan pros­en­tit painaa prommilleiksi.

    Kun vero­tus las­ke­taan promilleis­sa joka rahan­vai­h­to­ta­pah­tu­mas­sa, ei kukaan viit­si enää yrit­tää kiertää veroja.

    Hillit­see jär­jetön­tä finanssikeinot­teluku­plat­alout­ta, jos­sa liikkuu suurim­mat rahamäärät ja rahan eestaas siir­to­jen määrä voi olla huomattava.

    Har­maa ja rikolli­nen raha saadaan pääosin vero­tuk­sen piiri­in. Jos ei saa­da kiin­ni, niin ainaskin verotettua 🙂

    Ruo­hon­ju­urib­asaarikap­i­tal­is­mi räjähtää kasvu­un. Luku­taido­tonkin osaa käy­dä kaup­paa, osta hal­val­la, myy kalli­im­mal­la. Byrokra­tia tavan arkipäivän kau­pankäyn­nis­sä voidaan painaa kohti nol­laa. Tietysti tuote­tur­val­lisu­us ja kulut­ta­ja­suo­jat aset­ta­vat hiukan rajoitteita.

    Käteis­li­ikenne voidan tehdä hiukan kalli­im­mak­si. Rahan nos­tos­ta menisi tuplas­ti promille­ja ja käteisen palau­tuk­ses­ta pankki­in extra palkkion.

    Suuri osa val­tion ver­oby­rokra­ti­as­ta voidaan purkaa, hait­ta- ja ympäristövero­ja hoita­maan ei tarvitse kuin mur­to-osan siitä.

    Kansalais­palk­ka rahoite­taan tämän sys­teemin avul­la. Työssäkäyvien palkkaa pudote­taan kansalais­palkan määrä ja kier­rätetään takaisin kansalais­palkan kautta. 

    Näin meil­lä olisi yksi rahan­vero ja sitä ruu­via säätämäl­lä voi säätää verotuloja.

    Eiks oo hienoo :O

  23. kehi­tys­maid­en ihmisil­lä on paljon aikaa ja vähän rahaa ja teol­lisu­us­maid­en ihmisil­lä paljon rahaa ja vähän aikaa.

    Ettei nyt olisi vähän stereo­tyypit­te­lyn makua? Kehi­tys­mais­sa paljon aikaa on rutiköy­hillä (ne alle dol­lar­in tien­aa­vat) ja heil­läkin vain sat­un­nais­es­ti. Vak­i­tu­ista työtä tekevät taita­vat sen sijaan tehdä sään­nön­mukaises­ti pidem­pää päivää tehtais­sa, maatiloil­la, kau­pustelijoina. Jokaises­sa hom­mas­sa. Ylem­pi keskilu­ok­ka voi olla erikseen.

    Mikä kehi­tys­mais­sa oikeasti puut­tuu on tuot­tavam­man työn väli­neet: koneet, insti­tuu­tiot, taidot jne. Sik­si he joutu­vat sitä pitkää päivää tekemäänkin.

  24. Google:lla on ohjelmis­toke­hit­täjille pal­ka­lli­nen per­jan­taipäivä, jol­loin aktivi­teetin tulee olla jotain ohjelmis­toke­hit­tämiseen liit­tyvää, mut­ta jon­ka ei tarvitse liit­tyä Googleen mil­lään tavalla. 

    Mielestäni tämänkaltainen “vapaapäivä” tulisi olla mah­dol­lisim­man mon­es­sa paikas­sa, jot­ta voi tuulet­taa omia ajatuk­si­aan omas­ta työstä. Veikkaan, että googlen per­jan­taipäivä syn­nyt­tää enem­män uusia tapo­ja ja busi­ness- ideoita kuin jos per­jan­tai olisi nor­maali työpäivä. 

    Mielestäni uudet ideat ja niiden toteu­tus vievät ihmistä eteen­päin. (Jätetään filosofiset pohdin­nat siitä, että mikä on suun­ta eteenpäin 🙂
    Ideoiden ei tarvitse olla kau­pal­lisia, mut­ta väistämät­tä, jos pohtii ei-kau­pal­lisia ideoita niin se tukee kau­pal­lis­ten ideoiden rak­en­tamis­pros­es­sia, kos­ka se edis­tää loogista päät­te­lykykyä, asioiden omak­sum­ista ja ymmärtämistä. 

    On kuvitel­maa, että ideoiden rak­en­ta­jien ja toteut­ta­jien tulisi olla jotenkin eri­tyisen älykkäitä tai lah­jakkai­ta. Lapset ja nuoret ovat tässä lah­jakkaampia kuin johta­jat ja yliopis­ton tutkijat.

    On jotenkin jän­nä, että idean kek­simi­nen ja toteut­ta­mi­nen miel­letään työelämässä vain har­vo­jen herkuk­si, vaik­ka todel­lisu­udessa läh­es kaik­ki sitä tekevät. Posti­jaka­jakin var­masti on tyy­tyväi­nen kek­siessään tehokkaam­man reitin jakaa pos­tit samal­la työmääräl­lä. Työ­paikoil­la usein ei mil­lään taval­la huomioi­da työn­tek­i­jöi­den uusia ajatuk­sia hoitaa asioi­ta vaan jatke­taan tutul­la ja tur­val­lisel­la toim­intataval­la. Tämä on var­masti yksi suurim­mista syistä siihen mik­si työ­paikoil­la ei viihdytä ja siir­ry­tään nopeam­min eläkeput­keen ja pyritään tekemään lyhyem­pää päivää. 

    Työn­tekoon tulisi kan­nus­taa tekemäl­lä siitä mukavam­paa eikä tyy­tyä siihen, että työ on aina enem­män tai vähem­män kur­jaa ja paras­ta mitä on niin pyritään Osmon tavoin vähen­tämään tuo­ta kurjuutta.

  25. HooFoo: Työ ei ole niukkaa. Siitä ei ole pulaa niin kauan kuin ihmis­ten haluil­la ja tarpeil­la ei ole rajaa.

    Tobinin veroon ei pidä siir­tyä mis­sään nimessä. Se heiken­tää huo­mat­tavasti resurssien allokoi­tu­mista tehokkaim­paan käyttöön.

    Paras vero­tus­ratkaisu olisi ulkoishait­to­jen verot­ta­mi­nen + tasavero kaikelle tulolle ilman mitään verovähen­nyk­siä. (Tähän voi sit­ten yhdis­tää kansalais­palkkaa, negati­ivista tuloveroa, tai jonkun kokoisen vapaan vähen­nysoikeu­den, joka tulee kaikille yhtä suure­na. esim. 40k)

  26. “Jos keskimääräistä työaikaa saataisi­in oikeasti oleel­lis­es­ti vähen­net­tyä, uskon, että pidem­mäl­lä aikavälil­lä syn­ty­isi enem­män vai­h­toe­htoisia tapo­ja käyt­tää aikaa.”

    Ihmisil­lä on täl­lä het­kel­lä his­to­ri­al­lisen paljon vapaa-aikaa, jon­ka ohjel­maa ei rajoi­ta köy­hyys. Joka arki-ilta usei­ta tun­te­ja. Tästä val­taosa käytetään tv:n kat­selu­un. Jos työai­ka lyhenisi tun­nil­la, mik­si olet­taisimme, että tuo lisäai­ka menisi mihinkään muuhun kuin tv:n / alko­holin kulu­tuk­seen, kun nykyi­nenkään vapaa-aika ei mene? En oikein osaa uskoa, että tavalli­nen ihmi­nen ilman ulkoisia kannusteita/pakotteita pääsee kovin hel­posti koti­so­hval­ta ylös.

    Art­turi, mikää noista esit­tämistäsi nyky­i­sistä “ongelmista” ei rajoi­ta täl­lä het­kel­lä yksit­täisen työn­tek­i­jän työa­jan lyhen­tämistä. Työ­nan­ta­ja investoi työn­tek­i­jään (muu­takin kuin palkkaa, kuten koulu­tus­ta, lait­teis­toa jne.), joten halu­aa investoin­nistaan mak­sim­i­tuo­ton. Seu­rauk­se­na on, että työ­nan­ta­ja mielel­lään tar­joaa joko täysipäiväistä työtä tai ei työtä ollenkaan. Useimpi­en kun kuitenkin pitää jotain työtä tehdä, niin tämän pelin tas­apaino löy­tyy täysipäiväis­es­tä työstä. lyhyem­pään työaikaan päästään vain työn­tek­i­jöi­den kollek­ti­ivisel­la sopimisel­la (a.k.a. val­tion pakot­ta­mi­nen tai ay-liik­keen tekemä sopimus). Use­at tun­te­mani ihmiset ovat yrit­täneet neu­votel­la lyhyem­pää työaikaa, läh­es poikkeuk­set­ta huonol­la men­estyk­sel­lä. Sopimus­va­pau­den puut­teesta kukaan ei ole valit­tanut, työ­nan­ta­jan halut­to­muud­es­ta kylläkin.

  27. Työa­jan lyhen­tämiseen sopivia keino­ja on jo nyt käytössä. Ensim­mäisenä mieleen tulee free­lance-työ, jos­sa toim­i­taan yrit­täjänä. Free-toimit­ta­ja esim. pääsee vapaana parem­mille ansioille kuin kuukausi­palkkaise­na, mikä mah­dol­lis­taa työa­jan lyhen­tämisen. Oma työai­ka on täysin omas­sa hallinnas­sa ja työtä mitataan vain tuloksi­na, ei aikana. Tun­tu­mani on, että free­lance-työ onkin yleistynyt viime vuosina. 

    Freekkuilun var­jop­uoli on yri­tys­ris­ki, joka ajaa haal­i­maan hie­man liikaa töitä. Tästä voitaisi­in päästä perus­tu­lol­la. Tosi­a­sia kuitenkin on, että aina on niitä, jot­ka eivät pär­jää kil­pailus­sa. Ehkä hei­dän pitäisi vai­h­taa alaa.

    Toinen hyvä esimerk­ki työa­jan lyhen­tämisen välineistä on opet­ta­jien oma­laa­tu­inen työ­sopimus, etenkin aineenopet­ta­jien. Siinähän työtä mitataan pidet­ty­inä kurs­seina, eli palk­ka tulee tietyn­laisen tulok­sen mukaan, ei niinkään ajan. Ei ole väliä, onko opet­ta­ja koul­ul­la päivit­täin 8–16, jos hänen tuntin­sa tule­vat pidetyiksi.

    Isom­mis­sa kouluis­sa opet­ta­jat voivat myös san­gen hyvin vali­ta, tekevätkö yli­tun­te­ja vai aivan min­im­imäärää, kos­ka työtä jae­taan kol­le­go­jen kesken. Myös siihen, miten omat tun­nit sijoit­tuvat koko vuo­den luku­järjestyk­seen voi mon­esti vaikut­taa. Esim. osa-aikaeläkeläiset tekevät yleen­sä täyt­tä päivää jois­sain jak­sois­sa ja sit­ten lomail­e­vat muis­sa jak­sois­sa. Rehto­rille pääa­sia on se, että kokon­aisu­us saadaan toimivaksi.

  28. tcrown kir­joit­ti:

    “Ihmisil­lä on täl­lä het­kel­lä his­to­ri­al­lisen paljon vapaa-aikaa, jon­ka ohjel­maa ei rajoi­ta köy­hyys. Joka arki-ilta usei­ta tun­te­ja. Tästä val­taosa käytetään tv:n kat­selu­un. Jos työai­ka lyhenisi tun­nil­la, mik­si olet­taisimme, että tuo lisäai­ka menisi mihinkään muuhun kuin tv:n / alko­holin kulu­tuk­seen, kun nykyi­nenkään vapaa-aika ei mene? En oikein osaa uskoa, että tavalli­nen ihmi­nen ilman ulkoisia kannusteita/pakotteita pääsee kovin hel­posti koti­so­hval­ta ylös”

    Tuo on ihan tot­ta kyl­lä. Tarvit­taisi­in suurem­man luokan kult­tuurin muu­tos. Täl­lä het­kel­lä useim­mat ihmiset kuitenkin käytän­nössä elävät melko sään­nöl­listä elämää, jos­sa päivät ollaan töis­sä ja illat kotona. Täl­löin niille, joil­la on päiväl­lä vapaa­ta, puuhava­likoima jää melko sup­peak­si. Hyö­ty arjelle sat­tuvas­ta vapaapäivästä on huo­mat­tavasti pienem­pi, kuin viikon­lop­ulle. Kyl­lähän useimpi­en ihmis­ten viikon­lop­ut kulu­vat käsit­tääk­seni sosi­aalisem­mis­sa merkeis­sä kuin arki-illat. Kyse on juuri siitä, että viikon­lop­puisin on paljon muitakin vapaal­la. Eli jot­ta työa­jan lyhen­tymis­es­tä saataisi­in irti suurin hyö­ty, se pitäisi saa­da kohden­net­tua siten, että vapaat sat­tuvat mah­dol­lisim­man mon­elle samaan aikaan. 

    Tuli vähän tuol­laise­na ajatuk­sen­vir­tana edelli­nen. Point­ti on, että uskon jouti­laisu­u­den aiheut­ta­man syr­jäy­tymisen koke­muk­sen aiheutu­van lähin­nä yhteiskun­nas­sa val­lit­sev­as­ta ilmapi­iristä ja siitä, että jouti­laiu­us on normien vas­taista. En kuitenkaan usko, ettei tätä tilan­net­ta voi muut­taa pitkäl­lä aikavälil­lä. Ja uskoisin myös, että työn tuo­ma sisältö olisi eri­laises­sa maail­man­ti­las­sa mah­dol­lista kor­va­ta muul­la sisällöllä.

  29. tcrown: No siis eikös ammat­tili­itot sovi ainakin palkko­jen nos­tamis­es­ta ja minimipalkasta?

    Työ­nan­ta­ja todel­lakin investoi työn­tek­i­jään­sä ja halu­aa tälle investoin­nille mah­dol­lisim­man hyvän tuo­ton. Työn­tek­i­jä voi tar­jo­ta tämän tuo­ton joko tekemäl­lä mak­simi­pal­ka­lla mak­simip­itkää päivää tai sit­ten pienem­mäl­lä pal­ka­lla lyhyem­pää päivää. (Tämä tarkoit­taa siis suh­teel­lis­es­ti pienem­mäl­lä pal­ka­lla, eli kun esim. työai­ka lyhe­nee 20 % palk­ka tip­puu 30%)

    Tähän ei tarvi­ta mitään kollek­ti­ivista sopimista. Jos työn­tek­i­jä tekee lyhyem­män työa­jan tar­joamisen työ­nan­ta­jalle houkut­tel­e­vak­si, niin ne työ­nan­ta­jat, jot­ka mah­dol­lis­ta­vat tämän pär­jäävät kil­pailus­sa mui­ta työ­nan­ta­jia paremmin.

    Veikkaan siis, että tun­temasi ihmiset eivät ole tar­jon­neet työ­nan­ta­jalleen riit­tävän hyvää sopimusta.

    “Useimpi­en kun kuitenkin pitää jotain työtä tehdä, niin tämän pelin tas­apaino löy­tyy täysipäiväis­es­tä työstä.”

    Sin­ul­la on kyl­lä aina niin omi­tu­isia käsi­tyk­siä markkinoista…

    Täl­lä perus­teel­la voisi var­maan väit­tää, että kau­pas­takin pitää ostaa ker­ral­la ruokaa 5 tuhan­nel­la eurol­la, kos­ka kaup­pa halu­aa tietysti myy­dä mah­dol­lisim­man paljon ruokaa per asi­akaskäyn­ti ja asi­akkaan on pakko syödä.

    Rogue: “Tarvit­taisi­in suurem­man luokan kult­tuurin muutos.”

    Haikailetko Kult­tuuri­val­lanku­mouk­sen perään vai? Kor­vaan kalskah­taa aina, kun kult­tuuria pide­tään jon­ain asiana, jota voidaan tai pitäisi muut­taa. Vähän sama, kun sanoisi, että meil­lä ei ole riit­tävän hyviä kansalaisia ja kun vaan saadaan parem­pia, niin kyl­lä sit­ten pyyhkii hyvin.

  30. Art­turi Björk kirjoitti:

    “Haikailetko Kult­tuuri­val­lanku­mouk­sen perään vai? Kor­vaan kalskah­taa aina, kun kult­tuuria pide­tään jon­ain asiana, jota voidaan tai pitäisi muut­taa. Vähän sama, kun sanoisi, että meil­lä ei ole riit­tävän hyviä kansalaisia ja kun vaan saadaan parem­pia, niin kyl­lä sit­ten pyyhkii hyvin”

    Käsi­tit hie­man väärin. Käytin “kult­tuuria” tässä yhtey­dessä lähin­nä kuvaa­maan ihmis­ten tapaa suh­tau­tua työn­tekoon tai tekemät­tömyy­teen. En siis haikaile minkään val­lanku­mouk­sen perään tai vält­tämät­tä edes ole sitä mieltä, että nykymenoa/kulttuuria “pitäisi” muut­taa. Sitä mieltä olen kyl­lä, että sitä voidaan muut­taa, jos riit­tävän moni halu­aa. Itse toki halu­aisin, että yhteiskun­ta muut­tuisi enem­män sel­l­aisek­si, jos­sa itsen­sä voisi kokea eheäk­si muutenkin kuin paiski­mal­la töitä mak­sim­i­tun­nit. Mut­ta tämä on vain oma pref­er­enssi­ni, en väitä sen ole­van vält­tämät­tä yhteiskun­nan kannal­ta opti­maa­li­nen kehi­tys. En tosin ole lainkaan var­ma, että nykyi­nen äärim­mäisen työtä korosta­va yhteiskun­takaan olisi keskimääräisen hyv­in­voin­nin kannal­ta optimaalinen.

  31. Sylvesteri kir­joit­ti 16.2.2009 kel­lo 10:51 Kyl­läpä minä veikkaan että lisään­tynyt­tä vapaa-aikaa käytet­täisi­in useim­mis­sa tapauk­sis­sa juopot­telu­un. Tässä maas­sa työt­tämät juo­vat eniten vaik­ka nimeno­maan heil­lä pitäisi olla aikaa toteut­taa itseään eikä tarvet­ta nol­la­ta stressiä.

    Niinkö? Alka­vatko useim­mat ihmiset eläk­keelle jää­tyään juopotella?

  32. Ihan hyvä point­ti, että työ­nan­ta­jan sijoituk­sen tuot­to saadaan parane­maan alem­mal­la pal­ka­lla. En ollut ajatel­lut tuo­ta. Pelkkä tuot­to ei kuitenkaan riitä tässä ana­ly­y­sis­sä. Palaan asi­aan alempana.

    “Sin­ul­la on kyl­lä aina niin omi­tu­isia käsi­tyk­siä markkinoista…”

    No, min­un käsi­tyk­seni työ­markki­noista perus­tu­vat use­aan työ­paikkaan ja vielä use­am­paan työn­hakuk­er­taan. Jos koet työ­paikan hakemisen ja vai­h­tamisen yhtä vai­vat­tomak­si kuin päätök­sen­teon sen suh­teen mis­tä kau­pas­ta haet leipäsi, onnit­te­lut. Maail­mas­sa ei ole mon­taa yhtä halut­tua työn­tek­i­jää kuin sinä. 

    Työ­nan­ta­jat ovat yleen­sä palkat­tu­ja ihmisiä. Eivät nämä ihmiset halua vaivak­seen han­kalaa tapaus­ta, joka tekee asioi­ta eri taval­la. Lisäk­si työn­tek­i­jä, joka halu­aa tehdä vähem­män töitä on kuitenkin joku ituhip­pi, joka ei tee töitään kun­nol­la eikä ole motivoitunut. Eli vaik­ka joku tar­jou­tu­isi tule­maan töi­hin puoli-ilmaisek­si, jos saa tehdä vain nelipäiväistä viikkoa, niin työ­nan­ta­jan on yleen­sä vain helpom­pi ja tur­val­lisem­pi ottaa joku joka suos­tuu tekemään töitä täysipäiväis­es­ti. (edelli­nen siis on posi­ti­ivista eikä nor­mati­ivista ana­lyysiä. Noin vain tapahtuu.)

    Leipäkau­pas­sa kaup­pias on riip­pu­vaisem­pi asi­akkaas­ta kuin asi­akas kaup­pi­aas­ta. Asi­akkaan on paljon helpom­pi kävel­lä naa­purikaup­paan kuin kaup­pi­aan löytää uusi asi­akas. Tämän vuok­si kaup­pias yrit­tää mukau­tua asi­akkaan toiveisi­in paljon enem­män kuin tois­in­päin. Työ­markki­noil­la työn­hak­i­ja on paljon riip­pu­vaisem­pi työ­nan­ta­jas­ta kuin työ­nan­ta­ja tek­i­jästä. Tämän vuok­si työ­nanata­ja on se joka sanoo minkälainen sopimus tehdään, ja työn­tek­i­jä joko suos­tuu tai ei. Oven takana on jonos­sa lisää hakijoita. 

    Nämä reaal­i­maail­man markki­nat eivät ole täy­del­lisiä, jos­sa sekä osta­jal­la että myyjäl­lä on mah­dol­lisu­us ilman transak­tiokus­tan­nuk­sia etsiä uusi vastapuoli. 

    Työa­jan vähen­tämi­nen on kallista ja vaikeaa, kos­ka se ei ole nor­maalia. Tämän vuok­si val­tion pitäisi ainakin aluk­si siihen pakot­taa. kun pros­es­sit ovat valmi­ita, voi olla, että tuo­ta ei tarvi­ta. (jos 6‑päiväinen viikko sal­lit­taisi­in, ajaudut­taisi­inko siihen? En tiedä.)

  33. Ran­skas­sa lop­pui se 6h työpäivän kokeilu. Osmo voisi kom­men­toi­da tätä asiaa.

  34. tcrown:

    Minä en tietenkään koe työ­paikan hakemista tai vai­h­tamista yhtä helpok­si kuin leivän ostoa. Se ei toisaal­ta liity tähän keskustelu­un juuri mitenkään.

    Väit­teis­säsi siitä miten lyhyem­pää työaikaa vaa­ti­vaa työn­hak­i­jaa kohdel­laan voi olla kyl­lä perääkin, mut­ta se ei edelleenkään poista kan­nustin­ta työ­nan­ta­jil­ta tehdä itselleen kan­nat­tavia sopimuk­sia työn­tek­i­jän kanssa. Ei poli­itikoil­la ainakaan ole yhtään sen suurem­pia kan­nus­timia tehdä näitä päätök­siä työ­nan­ta­jien puoles­ta, eli voi olet­taa, että he eivät päädy parem­paan tulokseen.

    Toisaal­ta en kyl­lä ymmär­rä miten työ­nan­ta­ja olisi jotenkin vähem­män riip­pu­vainen työn­tek­i­jöistään, kuin kaup­pias asi­akkaistaan. Ne transak­tiokus­tan­nuk­set on suuret molem­mille, jos työn­tek­i­jä läh­tee lätkimään. Työn­tek­i­jä sen­tään vie han­kki­mansa tiedot ja taidot mukanaan siihen seu­raavaan työ­paikkaan ja edelli­nen työ­nan­ta­ja jää nuole­maan näppe­jään ja koulut­ta­maan seuraajaa.

    “Tämän vuok­si työ­nanata­ja on se joka sanoo minkälainen sopimus tehdään, ja työn­tek­i­jä joko suos­tuu tai ei. Oven takana on jonos­sa lisää hakijoita.”

    Väitätkö, että työ­nan­ta­ja mak­saa liian korkeaa palkkaa tyhmyyttään?

    “(jos 6‑päiväinen viikko sal­lit­taisi­in, ajaudut­taisi­inko siihen? En tiedä.)”

    Minus­ta olen­nainen kysymys on, että jos tämä sal­lit­taisi­in, niin olisiko se hyväk­si yhteiskun­nalle. Ei 6‑päiväinen työvi­ikko ole määritelmäl­lis­es­ti pahas­ta. Sen hyödyl­lisyys riip­puu yksilöi­den arvoista ja asenteista.

  35. Markku Jan­tunen:
    “Niinkö? Alka­vatko useim­mat ihmiset eläk­keelle jää­tyään juopotella?”

    Tarpeek­si moni.

    Itse asi­as­sa nyt kun otit asian puheek­si, niin tule­vaisu­udessa meil­lä tulee ole­maan merkit­tävä alko­holisoitunei­den eläkeläis­ten ongelma.

  36. Ongel­ma tulee siitä, että infra ja turhan tavaran kulu­tus pitäisi saa­da vai­hdet­tua aineet­tomi­in hyödykkeisiin.

    Eli lisää ajat­telua, keskustelu­ja, laat­u­aikaa ystävien kanssa ja ulkoilua, kun taas vähem­män kau­pas­sa pyörim­istä ja tavaroiden ostamista.

    Suurin haaste­han tässä on se, että nykyään onnis­tu­misen mit­tari on omakoti­ta­lo Espoos­sa, far­mari vol­vo, labradorin­nouta­ja. Var­masti moni tyy­ty­isi vähempäänkin mate­ri­aan ja mut­ta laadukkaan­paan elämään, mut­ta yhteiskun­ta ja yri­tyk­set ovat tehneet kaikken­sa, että mate­ria on ain­oa men­estyk­sen mit­tari. Sisäl­lön tuot­ta­mi­nen kuu­luu vain tarkkaan säädel­ly­ille kor­po­raa­tioille. Muiden tulee vain käy­dä töis­sä ja rakas­taa tavaroi­ta sekä vält­tää mui­ta vahin­gol­lisia tilan­net­ta muut­tavia mielipiteitä.

    Siinä on pieni haaste, mil­lä saadaan esimerkik­si laadukkaat keskuste­lut tärkeim­mäk­si, kuin bemari pihas­sa. Onnek­si tämäkin blo­gi on jo askel oikeaan suuntaan.

  37. ps. Nyky­istä elin­ta­soamme ei voi ylläpitää tekemäl­lä vähem­män töitä. Elin­ta­son ja työn määrän sitoo toisi­in­sa tuot­tavu­us. Ain­oas­taan tuot­tavu­u­den nousu mah­dol­lis­taa saman elin­ta­son pienem­mäl­lä työn määrällä.

    Tässä olete­taan että työa­jan pitu­us ei vaikut­taisi työn tuot­tavu­u­teen, mut­ta sehän ei pidä paikkaansa. Sopii kokeil­la miten 60–70-tuntisen työvi­ikon jatku­va puser­t­a­mi­nen vaikut­taa työ­tun­tia kohden las­ket­tavaan tuot­tavu­u­teen. Väitän, että useim­mis­sa töis­sä työn­tek­i­jä saisi 20 tun­nin työvi­ikos­sa aikaisek­si reip­paasti enem­män kuin puo­let 40 tun­nin työvi­ikon tuotoksesta.

    Yhtälö on todel­lisu­udessa vielä tätäkin mon­imutkaisem­pi. Työn tuot­tavu­u­teen vaikut­ta­vat muutkin tek­i­jät. Jos edullista työvoimaa on saatavis­sa vain rajal­lis­es­ti, työn­jo­hdol­la on suurem­pi insen­ti­ivi kehit­tää työpros­esse­ja ja han­kkia työte­hoa nos­tavia konei­ta ja lait­tei­ta. Voidaan sanoa, että yksi suo­ma­laisen työn tehokku­ut­ta sodan jäl­keen eniten kirit­tänyt tek­i­jä on ammat­tili­it­to­jen voimal­la neu­vot­telemat kovat palkanko­ro­tuk­set, jot­ka ovat pakot­ta­neet työ­nan­ta­jat etsimään keino­ja tehokku­u­den paran­tamiseen jot­ta kat­teet saataisi­in pysymään kunnossa.

    Edelleen, lisään­tyneen vapaa-ajan vaiku­tus yhteiskun­nan kokon­aisu­u­teen on vielä oma stoorin­sa. Moni käyt­tää vapaa-aikansa vapaae­htoistyön, kult­tuurin tuot­tamisen, sivu­toimisen yrit­täjyy­den tai jonkun muun muillekin hyö­tyä tuot­ta­van toimin­nan paris­sa. Toisaal­ta lisään­tynyt vapaa-aika antaa mah­dol­lisu­u­den paran­taa oman työn­sä tuot­tavu­ut­ta opiskelun kaut­ta. Edelleen, jos ihmisil­lä olisi enem­män vapaa-aikaa, he voisi­vat käyt­tää osan siitä kor­vatak­seen nyky­isin rahal­la ostami­aan tuot­tei­ta ja palvelui­ta, jol­loin niiden tuot­tamiseen nyt tarvit­ta­va kap­a­siteet­ti vapau­tu­isi muuhun käyttöön.

    En edes näe mainit­tua ihmis­ten juopot­telua, vaik­ka siihen suurin osa vapaa-ajas­ta sit­ten kuluisikin (mitä kyl­lä epäilen), kokon­aistaloudel­lise­na ongel­mana, jos se pysyy sen ver­ran aisois­sa että ihmiset säi­lyvät työkyky­is­inä. Yksilölli­nen trage­dia se toki saat­taa olla, mut­ta sitä kai on työu­upumus ja moni muu liial­lisen työn­teon aiheut­ta­ma vai­va. Mut­ta yhteiskun­nalle­han olisi jopa eduk­si jos keskimääräi­nen elinikä saataisi­in lasku­un ja eläkeläiset nopeam­min mont­tuun huolto­suhdet­ta huonon­ta­mas­ta. Toki jokaisel­la yksilöl­lä on oikeus mah­dol­lisim­man pitkään elämään, eli en minä mitään ihmis­ten elin­iän akti­ivista lyhen­tämistä haikaile tietenkään! Mut­ta on ihmisil­lä myös oikeus viet­tää hauskaa elämää vaik­ka epäter­veel­liset elämän­ta­vat sit­ten lyhen­täi­sivätkin sitä lop­pupäästä. Ja laa­jem­pana point­ti­na: jos ihmiset todel­lakin halu­a­vat vapaa-ajal­laan vain ryypätä ja kat­sel­la tele­vi­sio­ta, niin mitä sit­ten? En minä halua että min­ulle tul­laan sanele­maan mihin käytän vapaa-aikani, enkä minä ryhdy muillekaan sitä sanele­maan saati riistämään heiltä vapaa-aikaa sil­lä perus­teel­la että he min­un mielestäni käyt­tävät sen “väärin”.

    Sum­ma sum­marum: Minus­ta on vähän yksioikoista väit­tää, ettei nykyisen elin­ta­son ylläpitämi­nen olisi mah­dol­lista pienem­mäl­lä työmääräl­lä. Yhtälössä on sen ver­ran liikku­via osia, että min­un on vaikea uskoa että yhteiskun­nan tuot­tavu­us on nyt viritet­ty opti­mik­si ja se ei tästä enää voi kasvaa.

  38. Henkisen työn tuot­tavu­ud­es­ta: työtä voi tehdä maanis­es­ti yli 100 tun­tia viikos­sa ja saa­da aikaan aivan hirveästi. Sen jäl­keen voi pitää 2 viikkoa lomaa ja palau­tua. Nor­maalil­la päiväryt­mil­lä 3 viikos­sa tulee saman ver­ran työ­tun­te­ja, mut­ta saa aikaan vähem­män, kos­ka työtä keskeyt­täviä ja häir­it­se­viä asioi­ta on suh­teel­lis­es­ti enem­män. Mitä isom­pi organ­isaa­tio ympäril­lä on, sitä vähem­män yksit­täi­nen työn­tek­i­jä saa aikaan, ellei tee töitään iltaisin tai viikon­lop­puisin. Se, onko täl­laises­sa mitään järkeä, on eri juttu.

    Suurten yri­tys­ten vahvu­us on tuon­tan­toau­tomaa­tios­sa ja tuotan­non pilkkomises­sa ruti­in­i­maisek­si liukuhi­h­natyök­si. Yri­tyk­sille räätälöidyt tietotekniset ratkaisut ovat usein vain heiken­täneet tuot­tavu­ut­ta, niiden kehi­tyk­seen on käytet­ty aikaa ja rahaa, mut­ta tosi­asi­as­sa van­hat menetelmät ovat olleet tehokkaampia.

    Van­ha totu­us on, ettei määräl­lis­es­ti paljon tekem­i­nen ole tavoiteltavaa, vaan pitäisi tehdä vähän ja vain oikei­ta asioi­ta. Sen viisauden oppimi­nen on vain kovin vaikeaa.

  39. Mie­lenki­in­toinen aja­tus tämä vauras jouti­laisu­us. Kansan­talouden kannal­ta en osaa ottaa kan­taa, mut­ta yksilön tasol­la se epäilemät­tä on houkuttelevaa.

    Itsel­lä lop­pui­v­at pakko­tahti­työt tässä taan­noin ja nyt olen aloit­tanut jo pitkään haikaile­mani työn free­lance­ri­na. Taloud­es­ta ei vielä oikein voi sanoa, mut­ta henkisiä palk­in­to­ja on jo kaap­pi pul­lol­laan. Olen ottanut aikaa lukea ja ajatel­la, sil­lä oma kil­pailukyky­hän perus­tuu pitkälti ain­ut­laa­tu­isi­in ja kiin­nos­tavi­in ajatuk­si­in. Tätä vapaut­ta osaltaan lisäävät vai­htel­e­vat pro­jek­tit, jot­ka liit­tyvät hyvinkin eri­laisi­in asioi­hin. Niis­sä saa käyt­tää kap­a­siteet­ti­aan laa­jasti ja monipuolis­es­ti. Toisaal­ta palk­it­se­vaa on vapaus säätää omia työaiko­jaan, sovit­taa ne muuhun elämän rytmiin.

    Eihän tämä ihan kaikille ole mah­dol­lista, mut­ta yhä enem­män Suomes­sakin on ihmisiä kenelle sopii. Ja yksilön kannal­ta tämä on kuitenkin paras­ta mitä tiedän (ole­tuk­se­na että tuo talouskin tuos­ta sutjaantuu).

  40. Osmo, sin­ul­la on tässä eri­no­mainen aja­tus. Valitet­tavasti muut ajatuk­set, joi­ta kan­natat eivät ole oikein yhteisym­mär­ryk­sessä tuon idean kanssa. Alla liu­ta asioi­ta, jois­sa pitäisi saa­da muu­tos­ta (joista osaa käsit­tääk­seni kan­natat ja osaa vastustat). 

    Aloite­taan Helsin­gin kaavoitus­poli­ti­ikalla. Jos tavoit­teena on yhteiskun­ta, jos­sa ihmiset tyy­tyvät vähempään mate­ri­aan ja tekevät vähem­män töitä, pitäisi hyväksyä myös se, että ihmiset asu­vat suh­teel­lisen pienis­sä asun­nois­sa, varsinkin kaupunkikeskus­tas­sa, jos­sa moni halu­aa asua. Silti Osmo kan­nat­ta poli­ti­ikkaa, jos­sa keskus­ta-alueen asun­to­jen keskikoon pitää olla vähin­tään 72m^2. Järjetöntä.

    Töölössä asu­vana voin tode­ta, että 72m^2 on eri­no­maisen hyvä asun­tokoko 3–4 henkiselle per­heelle. Jos raken­nut­ta­jien ei olisi pakko rak­en­taa niin iso­ja asun­to­ja, riit­täisi pieniä per­hea­sun­to­ja use­am­malle kaupunki­in halu­avalle, pienem­mil­lä kus­tan­nuk­sil­la. Vähem­män kus­tan­nuk­sia tarkoit­taa pienem­pää pakkoa tehdä paljon töitä ja väljyyt­tä elämän suunnitteluun.

    Toisek­seen: kuten olet joskus toden­nut, työa­jan lyhen­tämi­nen on helpom­paa ns. duu­nar­i­aloil­la ja hyvin vaikeaa asiantun­ti­ja- ja johtote­htävis­sä. Asiantun­ti­ja tai johta­ja ei tosi­aan hel­posti voi lyhen­tää viikot­taista työaikaansa ilman että työn laatu kär­sii huo­mat­tavasti enem­män kuin menetet­ty­jen työ­tun­tien verran. 

    Sik­si siir­tymi­nen ren­toon yhteiskun­taan vaatii sen, että ihmiset voivat vali­ta elämään­sä työteliäitä jak­so­ja ja ren­to­ja jak­so­ja. Ei kaikkia ole pakko lait­taa samaan 30h työtä viikos­sa muot­ti­in. Toisille sopisi paljon parem­min se, että tekee muu­ta­man vuo­den kovaan tahti­in töitä ja sen jäl­keen vapaa­ta puoli vuot­ta tai vuoden.

    Nykyi­nen työn vero­tus tekee moi­sen ajatuk­sen toteut­tamis­es­ta mah­do­ton­ta kaikille muille pait­si muu­tamille har­voille, joil­la on jo riit­tävästi rahaa ja joidenkin suuryri­tys­ten huip­pu­jo­hta­jille. Suuri osa asiantun­ti­joista ja pomoista ei myöskään kykene käyt­tämään vuorot­telu­va­paa­ta tähän tarkoituk­seen, sil­lä työt­tömän kor­vaa­van henkilön löytämi­nen on käytän­nössä mahdotonta.

  41. Työn tar­jon­ta on lähin­nä suh­teessa ihmis­ten kykyyn tuot­taa itselleen vält­tämät­tömyyshyödykkeitä. Kun perus­tarpeet tyy­dytetään, työn tar­jon­ta vähe­nee luon­nol­lis­es­ti (itses­tään). Ihmiset eivät täl­löin enää myy (lisä)työtään hal­val­la. Nyky­suomes­sa vain taitaa tuo työa­jan lyhen­tämi­nen olla kovin vaikeaa. Teet joko koko päivää tai sit­ten olet työtön. Sys­tee­mi on epäluonnollinen.

  42. Juu­so Kopo­nen: “Voidaan sanoa, että yksi suo­ma­laisen työn tehokku­ut­ta sodan jäl­keen eniten kirit­tänyt tek­i­jä on ammat­tili­it­to­jen voimal­la neu­vot­telemat kovat palkankorotukset,”

    No näin voidaan tietysti sanoa, jos vedel­lään johtopäätök­siä täysin hatusta.

    Työ­nan­ta­ja pyrkii mak­si­moimaan voit­to­jansa, riip­pumat­ta siitä pakot­taako ammat­tili­itot nos­ta­maan palkko­ja. Työn tuot­tavu­us on lisään­tynyt, kos­ka pääo­ma on lisään­tynyt, ei sik­si, että työn­tek­i­jöille pitää mak­saa korkeampia palkkoja.

    Jos elin­ta­so halu­taan pitää samal­la tasol­la tämä tarkoit­taa, että sama määrä työtä on tehtävä. (Tämä ei edel­lytä, että sama määrä työ­tun­te­ja tehdään, kuten huomautit.)

    “Yhtälössä on sen ver­ran liikku­via osia, että min­un on vaikea uskoa että yhteiskun­nan tuot­tavu­us on nyt viritet­ty opti­mik­si ja se ei tästä enää voi kasvaa.”

    No eihän se tietenkään ole viritet­ty opti­mik­si. Sik­si­hän minä sanoinkin, että työtä pitää tehdä yhtä paljon jos halu­taan säi­lyt­tää sama elin­ta­so. Työn tekemistä on mah­dol­lista vähen­tää ain­oas­taan jos työn tuot­tavu­us kasvaa.

    Jos työai­ka annetaan määrit­tyä markki­noil­la, niin kap­i­tal­is­teil­la on kan­nus­timet pyrk­iä sen tehokkaim­paan tasoon. Poli­itikoil­la tai virkamiehillä ei ole yhtä suuria kan­nus­timia, joten hei­dän tekemät päätök­set ovat tässäkin asi­as­sa keskimäärin markki­noi­ta huonompia.

  43. Työ­nan­ta­ja pyrkii mak­si­moimaan voit­to­jansa, riip­pumat­ta siitä pakot­taako ammat­tili­itot nos­ta­maan palkkoja.

    En nyt ihan usko tähän homo eco­nom­i­cus ‑malli­in, jos­sa työ­nan­ta­ja (tai ihmiset ylipään­sä) hakee aina vain ja ain­oas­taan mak­si­maal­ista rahal­lista tuot­toa muus­ta piit­taa­mat­ta. Esimerkik­si itse free­lance­ri­na olen valikoin­ut paljon duune­ja, jot­ka eivät ole taloudel­lis­es­ti kovin tuot­toisia mut­ta jot­ka ovat kiin­nos­tavia muuten tai jos­sa tulee tehdyk­si palvelus kaver­ille, ja kieltäy­tynyt töistä joi­ta on ollut tar­jol­la jot­ta saisin lisää vapaa-aikaa.

    Jos työ­nan­ta­ja on jo tyy­tyväi­nen tuot­toon jon­ka fir­mas­taan saa, mik­si lähteä otta­maan riske­jä, joi­ta tuotan­non tehost­a­mi­nen vaatii? Jos hal­paa työvoimaa on tar­jol­la, mikä insen­ti­ivi on tehostaa tuotantoa?

    Jos elin­ta­so halu­taan pitää samal­la tasol­la tämä tarkoit­taa, että sama määrä työtä on tehtävä. (Tämä ei edel­lytä, että sama määrä työ­tun­te­ja tehdään, kuten huomautit.)

    Miten määrit­telet työn määrän, jos et siihen kuluneen ajan kautta?

    Työn tekemistä on mah­dol­lista vähen­tää ain­oas­taan jos työn tuot­tavu­us kasvaa.

    Eipäs, kos­ka työn vähen­tämi­nen itsessään paran­taa työn tuot­tavu­ut­ta (tiet­tyyn rajaan asti).

  44. “Sisään lamaan” ollaan käsit­tääk­seni menos­sa täysin päin­vas­taisel­la poli­ti­ikalla. Veronalen­nuk­sil­la jot­ka kan­nus­ta­vat työssä ole­vien työn­tekoa. Näil­lä sanankään­teil­lähän joskus viime syksynä veronkeven­nyk­siä perustelti­in. Olen jotenkin itse kuvitel­lut tämän veronalen­nuk­sil­la havitel­lun työn tar­jon­nan lisään­tymisen tarkoit­ta­van nimit­täin just sitä, että ne joil­la jo on töitä, suos­tu­isi­vat tekemään sitä vielä enem­män. Näitä keven­nyk­siä sit­ten mon­et kiit­te­liv­ät “hyvin ajoitet­tuna elvy­tyspoli­ti­ikkana” , mitä en pysty ymmärtämään. Kai se työn tar­jon­ta lama-aikana pysyy kondik­ses­sa ihan itsekseenkin.

    Toivoa toki sopii että ulos tul­taisi­in toisen­laisen poli­ti­ikan siivittämänä.

  45. Juu­so Kopo­nen: No ei ne työ­nan­ta­jat oikeesti mak­si­moi voit­toaan, vaan ne mak­si­moi omaa hyö­tyään joka voi koos­t­ua vaik­ka mis­tä muus­takin kuin rahas­ta. Kuitenkin mikään ammat­tili­iton palkkapoli­ti­ik­ka ei pako­ta niitä mak­si­moimaan rahal­lista hyö­tyään yhtään enem­pää kuin ennenkään.

    “Jos työ­nan­ta­ja on jo tyy­tyväi­nen tuot­toon jon­ka fir­mas­taan saa, mik­si lähteä otta­maan riske­jä, joi­ta tuotan­non tehost­a­mi­nen vaatii? Jos hal­paa työvoimaa on tar­jol­la, mikä insen­ti­ivi on tehostaa tuotantoa?”

    No mik­si työn­tan­ta­ja olisi tyy­tyväi­nen johonkin tiet­tyyn tuot­toon? Eikö hän halua samaa tuot­toa kuin ennenkin pienem­mälle pääo­ma­lle tai pienem­mälle työa­jalle? Mik­si tuot­tavu­u­den kas­vat­ta­mi­nen kas­vat­taisi riske­jä? Jos työ on hal­paa, niin insen­ti­ivi työn tehostamisek­si tulee kas­vav­ista voitoista, ihan samal­la taval­la kuin sil­loin, kun työ on kallista.

    “Miten määrit­telet työn määrän, jos et siihen kuluneen ajan kautta?”

    Njoo… min­ul­ta meni kyl­lä tuos­sa vähän käsit­teet sekaisin. Kulunut aika on oikein hyvä tapa määritel­lä tehtyä työn määrää.

    Jos työ­tun­tien vähen­tämi­nen kas­vat­taa työn tuot­tavu­ut­ta, niin markki­nat kyl­lä itse pyrkivät lyhyem­pi­in työaikoi­hin. Luul­tavasti kuitenkin on mui­ta seikko­ja (esim. työn­tek­i­jöi­hin tehdyt investoin­nit) jot­ka puske­vat toiseen suun­taan. Opti­mi löy­tyy parem­min vapail­ta markki­noil­ta, kuin virkami­esten päätök­sistä, kos­ka vapail­la markki­noil­la päätök­sen tek­i­jät kan­ta­vat suurem­man osan päätösten­sä seu­rauk­sista kuin virkamiehet tai poliitikot.

    Ida: Veronalen­nuk­set tekevät työn tekemis­es­tä huokut­tel­e­vam­paa. Tämä kos­kee sekä työssä jo ole­via, kuin työttömiäkin.

  46. Veronalen­nuk­set voivat olla kak­siteräi­nen miek­ka. Ne, jot­ka elävät kädestä suuhun tai joutu­vat tekemään kah­ta työtä, eivät hyödy mis­tään veronalen­nuk­ses­ta niin paljon, että voisi­vat vähen­tää työn­tekoaan. Niiden kohdal­la, joiden tulota­so on keskimääräistä parem­pi, voi veronalen­nusten seu­rauk­se­na tulota­so koho­ta yli sen psykol­o­gisen rajan, jol­loin päätös opinto‑, vuorot­telu- tms. vapaas­ta toteu­tuu. Tästä seu­raa että enem­män veroa mak­sanut (ja toden­näköis­es­ti tuot­tavam­paa työtä tehnyt) mak­saakin vähem­män ja joudu­taan leikkaa­maan meno­ja kuten eri­laisia tukia, joi­ta tulon­si­ir­roik­si kutsutaan.

  47. Art­turi Björk: “Veronalen­nuk­set tekevät työn tekemis­es­tä huokut­tel­e­vam­paa. Tämä kos­kee sekä työssä jo ole­via, kuin työttömiäkin.”

    Kyl­lä, kyl­lä. Näk­isin kuitenkin että työn houkut­tele­vu­u­songel­ma kos­kee enem­män pieni­palkkaisia alo­ja. Tarvit­seeko sel­l­aisia ihmisiä, jot­ka jo tekevät paljon töitä houkutel­la tekemään niitä lisää. Niitä jot­ka taas eivät tee, kyl­lä kan­nat­taa houkutel­la. Vaikka­pa niil­lä veronkeven­nyk­sil­lä, jot­ka on eri­tyis­es­ti pien­i­t­u­loisille kohden­net­tu­ja. Tässä ajatuk­se­nani on se, että mata­la­palkkatyö saat­taa olla sisäl­löl­lis­es­ti sel­l­aista, ettei sitä huvi­ta tehdä laisinkaan ellei siitä jää jotain käteen. Taasen työtön, joka yrit­tää tavoitel­la sitä “sisäl­löl­lis­es­ti mielekkääm­pää” hom­maa (=parem­pi­palkkaisem­paa?), ei vält­tämät­tä niin tarkkaan laske vero­pros­ent­te­jaan kun miet­tii ottaisiko työn vas­taan vai ei.

    Ja tehdäänkö nois­sa korkea­palkkai­sis­sa töis­sä tosi­aan hom­mia kel­loko­rtin mukaan, eli laske­vatko ihmiset niitä mar­gin­aalipros­ent­te­jaan kun miet­tivät että tek­isikö tänään ylitöitä vai ei? Pienem­pi­palkkai­sis­sa töis­sä uskon näin tapah­tu­van. Viit­taus lama-ajan vaiku­tuk­ses­ta työn tar­jon­taan tarkoit­ti sitä, että ihmiset eivät irti­san­omis­ten pelos­sa paljon kit­sastele töi­den tekemisessä vaan yrit­tävät parhaansa (=tar­joa­vat työ­panos­taan), sai siitä rahaa tai ei.

  48. Luin aikanaan innos­tuk­sel­la Vau­raus ja aika. Onko Osmo sin­ul­la jotain uusia näke­myk­siä tai lisät­tävää kir­jas­sa esit­tämi­isi ajatuk­si­in ja esimerkik­si talouskysymyk­si­in? Mainit­set yllä, kuin­ka työn vero­tuk­ses­ta olisi syytä siir­tyä yhä enem­män ympäristö- ja ener­giaveroi­hin. MIhin sijoi­tat pääo­mavero­tuk­sen? Maaseudun roolista voisi esit­tää moni­akin visioi­ta; tästä käy­dään parhail­laan keskustelua http://www.pilvitorsti.fi/eurovaalit/category/maaseutu/

  49. Kas kas, tääl­lähän se Osmo taas virit­telee seiree­ni­laulu­jaan vapau­den puoles­ta. Voisi ehkä puhua kahdes­ta Osmos­ta, elämän­filosofi-Osmo ja poli­itikko-Osmo. Edelli­nen suosit­telee kaikille vähempää raatamista, jälkim­mäi­nen kek­sii keino­ja, joil­la jouti­laampi elämä tulisi use­am­mille mah­dol­lisek­si. Ja kuten Pil­vi tuos­sa yllä tote­si, olisi todel­la kiin­nos­tavaa kuul­la, onko Osmol­la jotain uusia ideoita tuol­la poli­it­tisel­la puolel­la, siis mui­ta kuin ne, joi­ta oli kir­jas­sa Vau­raus ja aika. San­ot yllä, että “ren­nos­tielämisen yhteiskun­ta pitäisi suun­nitel­la”… Tämä on mie­lenki­in­toinen aihe…

  50. Tämähän se Osmon punav­ihreä ideaali on:

    Ihmiset pait­si elävät ja asu­vat suun­nitel­lusti, myös ajat­tel­e­vat, tubte­vat ja koke­vat suun­nitel­lusti. Suun­nit­teli­jana ovat osmot, ja muut ovat puolueen muurahaisia.

    Osmon kaik­ki kir­joituk­set palaa­vat aina tähän samaan asiaan.

    Ker­ro nyt lop­ul­takin, mitä ihmis­ten pitäisi sit­ten tun­tea ja kokea tuos­sa pla­toni­laises­sa ihan­ney­hteiskun­nas­sasi, ja mitkä oli­si­vat sank­tiot poikkeamista?

  51. Catili­nan purkaus tun­tuu vähin­tään oudol­ta. En sinän­sä ole Osmon kanssa tästä asi­as­ta eri­tyisen samaa mieltä — en usko, että talout­ta voi ohja­ta niin voimakkaasti, että tuol­lainen lep­poisa yhteiskun­ta saadaan tuos­ta vaan aikaan — mut­ta minus­ta tästä ei paista mikään puoluedik­tatu­uri tms. läpi. 

    Vähän siinä on yliop­ti­mis­mia sen suh­teen, mitä työe­htosopimusten säädök­sil­lä voi saa­da aikaan, mut­ta minus­ta sen huonot puo­let lop­pu­vat siihen.

    Minus­ta on täysin ter­vet­tä, eikä edes mitenkään sosial­is­tista, kyseenalais­taa käsi­tys, että työ — merk­i­tyk­sessä “vai­h­dan­taa, jos­sa aikaa vai­hde­taan rahaan” — on jotenkin ihmisen itsekun­nioituk­sen ja yhteiskun­nal­lisen olemisen kannal­ta keskeinen tekijä.

    Ker­ro nyt lop­ul­takin, mitä ihmis­ten pitäisi sit­ten tun­tea ja kokea tuos­sa pla­toni­laises­sa ihan­ney­hteiskun­nas­sasi, ja mitkä oli­si­vat sank­tiot poikkeamista?

    Catili­nal­la on selvästi joku aja­tus siitä, mil­lainen yhteiskun­nan pitäisi olla. Pin­ta­puolis­es­ti näyt­tää siltä, että se on “Arbeit macht frei”. Ihmi­nen on vapaa kun saa raataa, ja jos ei saa, niin on van­ki ja orja.

    Tuot­tavu­u­den kasvu voidaan ulos­mi­ta­ta peri­aat­teessa kahdel­la taval­la: vapaa-aikana tai krääsänä. Sitä ei (tois­taisek­si) voi ulos­mi­ta­ta aina vaan suuremp­ina keskus­ta-asun­toina ja tiet­tyjä ongelmia liit­tyy siihenkin, että se ote­taan lisään­tyneinä ulko­maan­matkoina. Parem­pana ruokanakin voidaan jonkin ver­ran ottaa tuot­tavu­ut­ta ulos (syömäl­lä enem­män rav­in­to­las­sa ja käyt­tämäl­lä kalli­impia ainek­sia) mut­ta täl­lä lie­nee myös jonkin­laiset rajansa. 

    Näi­nollen jää jäl­jelle karkeas­t­iot­taen kiinalainen tuon­ti­tavara ja vapaa-aika. Se, että ottaa itselleen vapaa-aikaa on vaikeaa työ­markki­noiden rak­en­teen vuok­si. Ei ole tapana jous­taa pidem­pi­en lomien tai lyhyem­pi­en työaiko­jen muo­dos­sa. Lisäk­si se, että naa­pu­rit otta­vat omansa rahana, johtaa siihen, että asun­not kallis­tu­vat (ainakin keskus­tois­sa; osa muut­taa samal­la rahal­la isoi­hin kar­tanoi­hin maalle, tästä on jo vähän trendiä). Syynä on pait­si se, että ihmiset prefer­oi­vat korkeam­mak­si koet­tua elin­ta­soa, myös se, että siihen, miten korkeak­si se elin­ta­so muo­dos­tuu, vaikut­taa se, miten muut toimivat. 

    Tämä on täysin tavanomainen van­gin dilem­ma. Itse en ole mikään keskusjo­htois­t­en ratkaisu­jen fani, mut­ta on tyh­mää olla tyh­mä ja väit­tää kaikkien kannal­ta huonom­paa lop­putu­losta “vapaak­si” valin­naksi vain sik­si, että ryh­mä­dy­nami­ik­ka, eikä työe­htosopimuk­set, pakot­taa siihen.

  52. No mik­si työn­tan­ta­ja olisi tyy­tyväi­nen johonkin tiet­tyyn tuottoon?

    Mik­si ei olisi? 

    Mik­si tuot­tavu­u­den kas­vat­ta­mi­nen kas­vat­taisi riskejä?

    “If it ain’t bro­ken, don’t fix it.” Muu­tok­si­in sisäl­tyy aina ris­ki. Jos bisnes rul­laa mukavasti eteen­päin nykyisel­lään, sen uudelleenor­gan­isoin­ti parem­man tuot­tavu­u­den perässä voi tuho­ta kaiken jos se menee pieleen. Yleen­sä myös tuot­tavu­u­den kas­vat­ta­mi­nen vaatii investoin­te­ja, useim­mis­sa tapauk­sis­sa lainara­haa, mihin sisäl­tyy aika ilmeinen riski.

    Jos työ­tun­tien vähen­tämi­nen kas­vat­taa työn tuot­tavu­ut­ta, niin markki­nat kyl­lä itse pyrkivät lyhyem­pi­in työaikoihin.

    Ei vält­tämät­tä, kos­ka kyseinen efek­ti voi hyvinkin toteu­tua vas­ta kun muutkin vähen­tävät työaikaa vas­taavasti. Van­gin dilem­ma siis. Jos yksin siir­tyy vaik­ka liuku­vaan 30-tun­tiseen työvi­ikkoon kun kaik­ki muut jatka­vat kiin­teää 40-tun­tista, aikataulu­jen yhteenso­vit­tamisen vai­va voi syödä työa­jan saavute­tut tehokku­use­dut. Silti, en kyl­lä itsekään lähtisi pakot­ta­maan lyhyem­pää työaikaa, ain­oas­taan tar­joa­maan siihen enem­män mah­dol­lisuuk­sia. Lain­säädän­tö, työe­htosopimuk­set ja sosi­aal­i­tur­va on raken­net­tu ~40-tun­tisen työvi­ikon poh­jalle, puhu­mat­takaan sit­ten vaki­in­tuneista ylei­sistä käytän­nöistä. Muu­ta työaikaa suo­si­vat joutu­vat yleen­sä han­kalaan asemaan.

    Opti­mi löy­tyy parem­min vapail­ta markki­noil­ta, kuin virkami­esten päätök­sistä, kos­ka vapail­la markki­noil­la päätök­sen tek­i­jät kan­ta­vat suurem­man osan päätösten­sä seu­rauk­sista kuin virkamiehet tai poliitikot.

    Aivan yhtä iso insen­ti­ivi virkamiehel­lä ja poli­itikol­la on tehdä hyviä päätök­siä kuin keskiver­rol­la mid­dle man­ager­il­la joka naut­tii kiin­teää kuukausi­palkkaa. Yrit­täjät ja tulospalkkaiset toimar­it jne. sit­ten asia erik­seen, tosin viime aikainen uuti­soin­ti antaisi ymmärtää että tun­tuu tuo tulospalkkakin kum­masti jous­ta­van vain yhteen suun­taan joka vähän vie poh­jaa sen aidol­ta kannustavuudelta…

  53. “Aivan yhtä iso insen­ti­ivi virkamiehel­lä ja poli­itikol­la on tehdä hyviä päätök­siä kuin keskiver­rol­la mid­dle man­ager­il­la joka naut­tii kiin­teää kuukausi­palkkaa. Yrit­täjät ja tulospalkkaiset toimar­it jne. sit­ten asia erikseen,”

    Vaik­ka asian miten päin venkoil­isi, yri­tyspuolel­la se lop­ulli­nen henkilö, jolle asioil­la oikeasti on väliä, on paaaaaaaljoooooon lähempänä kuin julkisel­la puolel­la. Julkisen puolen lop­ulli­nen käski­jä raa­pus­taa numeron lap­pu­un ker­ran neljässä vuodessa. 

    Ja sen kyl­lä huomaa!

  54. Juu­so Kopo­nen: “No mik­si työn­tan­ta­ja olisi tyy­tyväi­nen johonkin tiet­tyyn tuottoon?

    Mik­si ei olisi? ”

    No kos­ka enem­män var­al­lisu­ut­ta on vähän sama, kun enem­män ter­veyt­tä tai enem­män onnel­lisu­ut­ta. Var­al­lisu­udel­lakaan ei ole mitään opti­maal­ista tasoa. Enem­män on parem­pi. On toki tot­ta, että var­al­lisu­us tulee usein jonkun muun kus­tan­nuk­sel­la (esim. vapaa-ajan). Ihmiset eivät siis pyri mak­si­moimaan var­al­lisu­ut­taan. Tästä ei mitenkään seu­raa, että ammat­tili­it­to­jen neu­vot­telemat palkanko­ro­tuk­set pakot­taisi­vat ketään muut­ta­maan pref­er­ensse­jään ja tehosta­maan tuotantoaan.

    “Ei vält­tämät­tä, kos­ka kyseinen efek­ti voi hyvinkin toteu­tua vas­ta kun muutkin vähen­tävät työaikaa vastaavasti.”

    ööö… ei tässä ole mitään van­gin dilem­maa eikä mitään muu­takaan. Jos työ­nan­ta­jal­la on kak­si vai­h­toe­htoa, 2 tyyp­piä tekemässä 4 tun­nin työpäivää tai yksi 8 tun­nin työpäivää ja ensim­mäi­nen vai­h­toe­hto on parem­pi, niin siihen ei vaiku­ta muiden tekemiset pätkän ver­taa. Muiden ei tarvitse vähen­tää työaikaa vastaavasti.

    “Silti, en kyl­lä itsekään lähtisi pakot­ta­maan lyhyem­pää työaikaa, ain­oas­taan tar­joa­maan siihen enem­män mahdollisuuksia.”

    Tästä oon samaa mieltä, kun­han oikeudet ei tarkoi­ta jotain työ­nan­ta­jan pakottamista.

    + mitä sylvesteri sanoi.

  55. No kos­ka enem­män var­al­lisu­ut­ta on vähän sama, kun enem­män ter­veyt­tä tai enem­män onnel­lisu­ut­ta. Var­al­lisu­udel­lakaan ei ole mitään opti­maal­ista tasoa. Enem­män on parempi.

    Ainakin kyse­ly­tutkimusten mukaan lisään­tyneen var­al­lisu­u­den onnelisu­ut­ta lisäävä vaiku­tus lop­puu jo ver­rat­tain mata­lal­la tulota­sol­la. Myöskään ter­veyt­tä ei voi lop­ut­tomi­in lisätä. 

    Jos lisä­tu­lo­ja olisi saatavis­sa ilman minkään­laisia uhrauk­sia ja riske­jä, var­maan useim­mat ne kelpu­ut­taisi­vat. Näin kuitenkaan ei juuri koskaan ole. Tyy­tyväisyys tuloi­hin ei minus­ta tarkoi­ta sitä, ettei ottaisi rahaa vas­taan jos sitä lapi­ol­la sisään kan­netaan, vaan että on tuloi­hin­sa siinä määrin tyy­tyväi­nen ettei halua nähdä merkit­tävää vaivaa eikä ottaa merkit­täviä riske­jä tulo­jen lisäämiseksi.

    Rikkail­la, mihin tulolu­okkaan yri­tys­ten omis­ta­jat useim­miten kuu­lu­vat, on pienem­pi insen­ti­ivi kehit­tää työn tehokku­ut­ta ja kas­vat­taa BKT:tä, kos­ka heil­lä on jo kohtu­ullisen hyvät tulot. Sen sijaan köy­hillä ja useim­mis­sa mais­sa keski­t­u­loisil­lakin on paljon suurem­pi tarve parem­pi­in tuloi­hin ja he ovat valmi­ita aggres­si­ivisem­min niiden eteen toim­i­maan. Tähän perus­tuu aja­tus ay-liik­keen tuot­tavu­u­den kasvua kirit­tävästä vaiku­tuk­ses­ta — toki vain tiet­tyyn rajaan asti, ja uskoisin että tämä raja esimerkik­si Suomes­sa on jo ohitettu.

    Jos työ­nan­ta­jal­la on kak­si vai­h­toe­htoa, 2 tyyp­piä tekemässä 4 tun­nin työpäivää tai yksi 8 tun­nin työpäivää ja ensim­mäi­nen vai­h­toe­hto on parem­pi, niin siihen ei vaiku­ta muiden tekemiset pätkän ver­taa. Muiden ei tarvitse vähen­tää työaikaa vastaavasti.

    Useim­mis­sa töis­sä työn­tek­i­jät ovat vuorovaiku­tuk­ses­sa työ­paikan ulkop­uolisen maail­man kanssa. Niin kauan kun 9–17 on nor­mi jota ylivoimais­es­ti suurin osa toimis­totek­i­jöistä nou­dat­taa, toi­sis­taan poikkeav­ien työaiko­jen yhteenso­vit­tam­seen ei ole vaki­in­tunei­ta ratkaisu­ja ja siihen palaa ylimääräistä työaikaa. Näin ollen se työn tehos­tu­mi­nen joka syn­tyy siitä että työmäärä duu­nar­ia kohden on pienem­pi ja siten tuo­tos työ­tun­tia kohden suurem­pi, saat­taa ihan hyvin has­saan­tua työaiko­jen yhteenso­vit­tamisen aiheut­tami­in ongelmi­in. Yksinker­taise­na esimerkkinä: jos työn­tek­i­jän työpäivä lyhen­netään tun­nil­la mut­ta sen seu­rauk­se­na las­ten päivähoidon organ­isoin­ti­in palaa tun­ti päivässä lisää, työn­tek­i­jä lie­nee aivan yhtä rasit­tunut töis­sä kuin ennenkin, eikä tuot­tavu­us työ­tun­tia kohden nouse lainkaan.

  56. Juu­so Kopo­nen: Se, että kas­vat­taa työn­tek­i­jöi­den tuot­tavu­ut­ta ei tarkoi­ta, että näin tehtäessä riskit lisään­ty­i­sivät. Se tarkoit­taa, että käyt­tää tehokkaam­min niitä resursse­ja mitä on. Jos siivoo­ja pystyy siivoa­maan 4 ker­taa nopeam­min jol­lakin päältäa­jet­taval­la kiil­lo­tuskoneel­la ja täl­lä taval­la koneeseen sijoite­tulle omaisu­udelle saadaan hyvä tuot­to, niin ei se tuot­to tule minkään kustannuksella.

    Se, että ammat­tiy­hdis­tys­li­ike ja teol­lisu­usjär­jestöt neu­vot­telee palkanko­ro­tuk­sia ei vaiku­ta siihen kan­nat­taako ostaa kiil­lo­tuskone, eikä palkanko­ro­tus vaiku­ta työ­nan­ta­jan kan­nus­timi­in, mitkä ikinä ne sit­ten lienevätkään.

    Rikkail­la on usein väli­neet (eli pääo­mat) joi­ta tarvi­taan työn tehokku­u­den lisäämisek­si. Ihmisil­lä noin ylipään­sä on mitä eri­laisem­pia tavoit­tei­ta ja vaik­ka rikkaat eivät vält­tämät­tä halu­akaan enem­pää rahaa, niin he voivat halu­ta mui­ta asioi­ta, joi­ta rahal­la saa, esim. kaivo­ja Afrikkaan tai koulupuku­ja nepalilaisille tytöille.

    Työvoimas­ta var­masti mur­to-osan on olta­va paikalla juuri sil­loin, kun muis­sakin organ­isaa­tios­sa ollaan töis­sä. Työ­paikan sisäl­lähän työa­jan voi hel­posti organ­isoi­da esim. 4 tun­nin jak­soi­hin. Kos­ka tätä ei ole tapah­tunut, niin on toden­näköistä, että tehokku­udessa ei saavute­ta merkit­täviä etu­ja tai että nämä edut hukku­vat sit­ten esim. näi­hin työn­tek­i­jöi­hin investoi­tu­i­hin resurs­sei­hin, joille työ­nan­ta­jat halu­a­vat parhaan mah­dol­lisen tuoton.

  57. Se, että kas­vat­taa työn­tek­i­jöi­den tuot­tavu­ut­ta ei tarkoi­ta, että näin tehtäessä riskit lisään­ty­i­sivät. Se tarkoit­taa, että käyt­tää tehokkaam­min niitä resursse­ja mitä on. Jos siivoo­ja pystyy siivoa­maan 4 ker­taa nopeam­min jol­lakin päältäa­jet­taval­la kiil­lo­tuskoneel­la ja täl­lä taval­la koneeseen sijoite­tulle omaisu­udelle saadaan hyvä tuot­to, niin ei se tuot­to tule minkään kustannuksella.

    Enpä usko että sin­ul­la olisi tule­vaisu­ut­ta rahoi­tusalal­la jos käsi­tyk­sesi riskistä on näin hakoteil­lä. 😉 Tot­ta kai pääo­maa vaa­ti­va investoin­ti on aina ris­ki. Voi olla että työt ja sitä kaut­ta tulot vähenevät jostain syys­tä (vaikka­pa lama), jol­loin investoin­tien syn­nyt­tämä vel­ka voi ajaa fir­man nurin. Tekni­ik­ka voi muut­tua tarpeet­tomak­si uusien inno­vaa­tioiden myötä, töi­den uudelleenor­gan­isoin­ti voi aiheut­taa ennal­ta-arvaa­mat­to­mia vahinko­ja ja niin edelleen.

    Ylipään­sä opti­maalis­es­ti toimi­vas­sa markki­na­t­aloudessa pitkäl­lä aikavälil­lä suurem­pia tuot­to­ja pääo­ma­lle saa vain otta­mal­la suurem­pia riske­jä, tämä on ihan rahoi­tus­teo­ri­an peruska­maa. Toki lyhyel­lä aikavälil­lä voi olla kohtei­ta joista saa riski­in näh­den eri­tyisen suur­ta tuot­toa, mut­ta ei kestä kauaa että muutkin sijoit­ta­jat huo­maa­vat näi­den ole­mas­saolon ja kysyn­nän ja tar­jon­nan laki pakot­taa tuot­to­ja alaspäin. 

    Se, että ammat­tiy­hdis­tys­li­ike ja teol­lisu­usjär­jestöt neu­vot­telee palkanko­ro­tuk­sia ei vaiku­ta siihen kan­nat­taako ostaa kiil­lo­tuskone, eikä palkanko­ro­tus vaiku­ta työ­nan­ta­jan kan­nus­timi­in, mitkä ikinä ne sit­ten lienevätkään.

    Ote­taan­pa käytän­nön esimerk­ki: fir­ma A myy tuot­teitaan vuodessa 100 eurol­la, jos­ta 50 euroa menee palkkoi­hin, 40 euroa mui­hin kului­hin ja 10 euroa omis­ta­jan tasku­un. Liit­toon jär­jestäy­tyneet työn­tek­i­jät onnis­tu­vat lakol­la ja muil­la kauheuk­sil­la pelot­tele­mal­la nos­ta­maan vuosian­sioitaan 10 % eli yhteen­sä 5 euroll. Nyt ceteris paribus omis­ta­jalle jääkin enää 5 euroa. Jos omis­ta­ja halu­aa pitää kiin­ni 10 euron tuo­to­s­ta, hänen on kehitet­tävä puut­tu­va 5 euroa jostain. Jos olete­taan, että kaik­ki kus­tan­nuk­set ovat muut­tuvia, myyn­ti pitäisi nos­taa kaksinker­taisek­si jot­ta lisäys onnis­tu­isi työn tehokku­ut­ta paran­ta­mat­ta. Tämä ei vaiku­ta kovin real­is­tiselta, joten omis­ta­jal­la on merkit­tävä insen­ti­ivi yrit­tää kehit­tää keino­ja työn tehokku­u­den parantamiseksi.

    En mis­sään nimessä väitä, että ay-liik­keen toim­inta olisi ain­ut työn tehokku­ut­ta nos­ta­maan kannustava/pakottava tek­i­jä, ja kuten sanoin, en usko että sen rooli tässä on Suomes­sa enää merkit­tävä. Mut­ta jos tarkastel­laan Suomen taloushis­to­ri­aa vaikka­pa 1945–1985, saa olla aikamoinen taikuri jos pystyy selit­tämään tuot­tavu­u­den kasvun huomioimat­ta ollenkaan vah­van ay-liik­keen vaikutusta.

    Työvoimas­ta var­masti mur­to-osan on olta­va paikalla juuri sil­loin, kun muis­sakin organ­isaa­tios­sa ollaan töis­sä. Työ­paikan sisäl­lähän työa­jan voi hel­posti organ­isoi­da esim. 4 tun­nin jak­soi­hin. Kos­ka tätä ei ole tapah­tunut, niin on toden­näköistä, että tehokku­udessa ei saavute­ta merkit­täviä etu­ja tai että nämä edut hukku­vat sit­ten esim. näi­hin työn­tek­i­jöi­hin investoi­tu­i­hin resurs­sei­hin, joille työ­nan­ta­jat halu­a­vat parhaan mah­dol­lisen tuoton.

    Uskallan väit­tää omas­ta koke­muk­ses­tani että asia ei ole alku­unkaan noin simp­peli. Olen viimeiset läh­es 7 vuot­ta työsken­nel­lyt epä­tyyp­il­lisel­lä viikko­ryt­mil­lä ja voin vaku­ut­taa, että siitä aiheutuu min­ulle huo­mat­ta­va määrä lisäor­gan­isoin­tia kos­ka asi­akkaat, ali­hankki­jat, vira­nomaiset jne. elävät pääosin tuos­sa 9‑to-5-maail­mas­sa. Osa siitä tehokku­ushyödys­tä, jon­ka saavu­tan sil­lä, että voin organ­isoi­da työni min­ulle parem­min sopi­vaan ryt­mi­in hukkuu siis siihen lisä­työhön jon­ka tämän ryt­min sovit­ta­mi­nen muiden työsken­te­lyryt­mi­in vaatii. Sään­nöl­lisem­pääkin työaikaa nou­dat­taville tämä lie­nee tut­tua aikavyöhykkei­den yli ja maas­ta toiseen vai­htele­vien pyhäpäivien kanssa säheltäessä. 

    Vähitellen toki syn­tyy mm. teknisiä ratkaisu­ja jot­ka helpot­ta­vat asi­aa, esimerkik­si vira­nomais­ten kanssa yhä use­am­mis­sa asiois­sa voi asioin­nin hoitaa sähköis­es­ti myös vir­ka-ajan ulkop­uolel­la, mut­ta niin kauan kun suurin osa ihmi­sistä on kiin­ni tuos­sa ryt­mis­sä, paine näi­den ratkaisu­jen syn­tymiseen on ver­rat­tain pieni.

    Väitän siis, että merkit­tävä osa siitä, että työ­nan­ta­jat ovat usein halut­to­mia tar­joa­maan mah­dol­lisu­ut­ta työsken­te­lyn organ­isoimiseen ajal­lis­es­ti toisin kuin on totut­tu, johtuu juuri siitä, että organ­isaa­tiois­sa ja yhteiskun­nas­sa ei ole vielä riit­täviä työkalu­ja ja toim­intat­apo­ja eri työsken­te­lyryt­mien yhteenso­vit­tamiseen. Niin kauan kuin epäsään­nöl­listä työtä teke­vien joukko on pieni tai muul­la tapaa mar­gin­aa­li­nen, näi­den välinei­den syn­tymi­nenkin on hitaan­laista. Ja sik­si näk­isin että yhteiskun­nal­la olisi roolin­sa siinä, että tuet­taisi­in mah­dol­lisu­ut­ta vapaampi­in työaika­jär­jeste­ly­i­hin ja kehitet­täisi­in näitä välineitä työryt­mien yhteensovittamiseen.

  58. Juu­so Kopo­nen: “Tot­ta kai pääo­maa vaa­ti­va investoin­ti on aina riski.”

    Eikä ole. Riip­puu siitä mihin se pääo­ma olisi sijoitet­tu, jos sitä ei olisi laitet­tu niihin siivouskoneisi­in. Jos tämä mar­gin­al­isti­nen ajat­telu on sin­ulle vieras­ta, niin en voi suositel­la uraa rahoituk­ses­sa sin­ullekaan. Työn tehost­a­mi­nen pienen­tää riskiä muutenkin. Kun työn tuot­tavu­us on korkea, niin se tuot­taa voit­toa, vaik­ka hin­ta lask­isikin. Siivousyri­tyk­selle esim. työ­ta­p­atur­mat voivat olla suuri riskitek­i­jä, ja täl­lainen päältä ajet­ta­va kiil­loi­tuskone voi vähen­tää niitä.

    Pelkkä usko siihen, että tehokku­u­den paran­t­a­mi­nen kas­vat­taa aina riske­jä on liian yksinker­tainen vas­taus mon­imutkaiseen kysymykseen.

    “Ylipään­sä opti­maalis­es­ti toimi­vas­sa markki­na­t­aloudessa pitkäl­lä aikavälil­lä suurem­pia tuot­to­ja pääo­ma­lle saa vain otta­mal­la suurem­pia riskejä.”

    Tämä viit­taa markki­noiden tas­apain­oti­laan, jos­sa yri­tyk­set eivät voi paran­taa tehokkuuttaan.

    Tuos­sa sin­un fir­maes­imerkissä on juuri se vika, että ajat­telet, että omis­ta­ja halu­aa yri­tyk­ses­tä 10 euroa tuot­toa. Omis­ta­ja halu­aa käyt­tää kaik­ki käytet­tävis­sä ole­vat resurssit omien tavoit­tet­ten­sa edis­tämiseen. Veikkaan, että ne yri­tys­ten omis­ta­jat ovat har­vas­sa, joiden tavoite on saa­da juuri se tiet­ty sum­ma rahaa yri­tyk­ses­tä. Toden­näköisem­min he halu­a­vat yri­tyk­ses­tä niin paljon rahaa kuin mah­dol­lista, ilman, että koke­vat kohtel­e­vansa työn­tek­i­jöitä epäreilusti tjms. Esimerkkisi on siis min­un mielestä ihan jees, jos hyväksyy sen virheel­liset lähtöoletukset.

    Tuos­ta työaika­ju­tus­ta vielä sen ver­ran, että jos ker­ta ihmiset halu­a­vat vähen­tää työn­tekoa ja kulut­taa mielu­um­min vapaa-aikaa kuin ostet­tavia hyödykkeitä, niin mik­si esim. kaikissa suun­nit­te­lu­toimis­tois­sa ei ole 6 tun­nin työpäiviä? Ei LVI-insinöörin pidä olla koko ajan pas­sis­sa puhe­li­men ääressä vaan hänen pitää olla paikalla suun­nit­telukok­ouk­sis­sa? Entä graafikon, lääkärin, juristin, arkkite­hdin yms. Kos­ka ain­oas­taan hyvin pieni osa näistä työn­tek­i­jöistä tekee alle 8 tun­tista päivää on tämä aika vas­taan sanoma­ton todiste siitä, että alle 8 tun­nin työpäivä on epämieluisa joko työ­nan­ta­jalle tai työn­tek­i­jälle ja että hyö­dyn ja hai­tan ero­tus on negatiivinen.

  59. Riip­puu siitä mihin se pääo­ma olisi sijoitet­tu, jos sitä ei olisi laitet­tu niihin siivouskoneisiin.

    Nyt oli puhe lainara­hal­la investoimis­es­ta. Asia on toki jos­sain määrin eri­lainen, jos omis­ta­jal­la on vapaa­ta omaa pääo­maa investoitavak­si asti. Mut­ta siinäkin tapauk­ses­sa sta­tus quon muut­ta­mi­nen on ris­ki: nykyti­lanne on tiedos­sa, tilanne muu­tok­sen jäl­keen ei ole. Tule­vaisu­ut­ta tuskin koskaan voi täy­del­lis­es­ti ennus­taa, mut­ta mitä vähem­män tun­tem­at­to­mia tek­i­jöitä yhtälössä on, sitä helpom­paa se on, joten samal­la kurssil­la jatkami­nen on ceteris paribus vähem­män riskialtista kuin kurssin muut­ta­mi­nen. Näin siis jos nykykurssi vaikut­taisi tar­joa­van tule­vaisu­udessa halu­tun tasoisen tuo­ton jne.

    Ris­ki voi olla hyvin pieni ja poten­ti­aa­li­nen hyö­ty suuri, jol­loin se on kan­nat­tavaa ottaa, mut­ta ris­ki ei silti katoa mihinkään. Sil­loin kun näin on, yrit­täjä yleen­sä ko. riskin suurem­pia mure­hti­mat­ta ottaa. Mut­ta aika nopeasti se tie on käy­ty lop­pu­un, että iso­ja lisä­tuot­to­ja irtoaa suh­teel­lisen pie­nil­lä riskeil­lä. Yri­tyk­sethän kas­vaisi­vat lop­ut­tomi­in jos aina olisi lisää rahaa tar­jol­la ilman mitään riskiä, mut­ta useim­mat yri­tyk­set vaki­in­tu­vat aikansa kasvet­tuaan johonkin tiet­tyyn kokoon.

    Pelkkä usko siihen, että tehokku­u­den paran­t­a­mi­nen kas­vat­taa aina riske­jä on liian yksinker­tainen vas­taus mon­imutkaiseen kysymykseen.

    En ole sanonut, että tehokku­u­den paran­t­a­mi­nen itsessään kas­vat­taisi riske­jä, vaan että toimi­van kokon­aisu­u­den sorkkimi­nen ja taloudel­lis­ten investoin­tien tekem­i­nen on ris­ki. Nämä muu­tok­set ja investoin­nit voivat kohdis­tua johonkin muuhunkin kuin tehokku­u­den paran­tamiseen, vaikka­pa toimin­nan laajentamiseen. 

    Tuos­sa sin­un fir­maes­imerkissä on juuri se vika, että ajat­telet, että omis­ta­ja halu­aa yri­tyk­ses­tä 10 euroa tuot­toa. Omis­ta­ja halu­aa käyt­tää kaik­ki käytet­tävis­sä ole­vat resurssit omien tavoit­tet­ten­sa edistämiseen.

    Enpä usko tähän sin­un myyt­tiseen ikuista mak­simikasvua hake­vaan omis­ta­jasi. Tot­ta kai sel­l­aisi­akin ihmisiä on, mut­ta on aika kova väite että kaik­ki tai edes suurin osa ihmi­sistä toimisi noin. Ihan samal­la lail­la kuin moni työn­tek­i­jä on ihan tyy­tyväi­nen palkkaanssa ja liiton neu­vot­telemi­in tasaisi­in palkanko­ro­tuk­si­in eikä lähde näkemään sitä vaivaa ja otta­maan niitä riske­jä joi­ta vaik­ka työ­paikan vai­h­to parem­man palkan toivos­sa voisi tuo­da, moni yrit­täjä on tyy­tyväi­nen ansio­ta­soon­sa ja hissuk­seen kas­vavaan myyntiin. 

    Tuos­ta työaika­ju­tus­ta vielä sen ver­ran, että jos ker­ta ihmiset halu­a­vat vähen­tää työn­tekoa ja kulut­taa mielu­um­min vapaa-aikaa kuin ostet­tavia hyödykkeitä, niin mik­si esim. kaikissa suun­nit­te­lu­toimis­tois­sa ei ole 6 tun­nin työpäiviä? Ei LVI-insinöörin pidä olla koko ajan pas­sis­sa puhe­li­men ääressä vaan hänen pitää olla paikalla suun­nit­telukok­ouk­sis­sa? Entä graafikon, lääkärin, juristin, arkkite­hdin yms. Kos­ka ain­oas­taan hyvin pieni osa näistä työn­tek­i­jöistä tekee alle 8 tun­tista päivää on tämä aika vas­taan sanoma­ton todiste siitä, että alle 8 tun­nin työpäivä on epämieluisa joko työ­nan­ta­jalle tai työn­tek­i­jälle ja että hyö­dyn ja hai­tan ero­tus on negatiivinen.

    Ainakin omas­sa tut­tava­pi­iris­sä alle 40-tun­tisen työvi­ikon tekem­i­nen omas­ta halus­ta on melko yleistä, mm. mainit­se­mis­sasi ammateis­sa, ja enem­mänkin halukkai­ta olisi jos työ­nan­ta­ja antaisi siihen mah­dol­lisu­u­den. Mut­ta kuten sanoin, käytän­nön ongel­mat ovat tois­taisek­si huo­mat­tavia. Aiem­min mainit­tu­jen lisäk­si, esimerkik­si sil­loin kun viimek­si olin itse palkkatöis­sä mut­ta epä­tyyp­il­lisel­lä työa­jal­la, jokakuukau­ti­nen riesa oli palkan­lask­i­joiden kanssa tap­pelem­i­nen, kun ker­ta kaikki­aan sys­teemit on raken­net­tu sen 9‑to-5-mallin ympärille. 

    Var­masti on kau­pal­lis­es­ti perustel­tu­jakin syitä sille mik­si 40 tun­tia on se stan­dard­i­malli jos­ta on vähän­lais­es­ti poikkeuk­sia, mut­ta eivät markki­nat niin opti­maalis­es­ti toi­mi että val­lit­sev­as­ta tilas­ta voisi päätel­lä sen ole­van paras mah­dolli­nen. Tähän viit­taa esimerkik­si se, että monis­sa muis­sa EU-mais­sa tehty­jen työ­tun­tien määrä on selvästi Suomea pienempi.

  60. Ote­taan vielä käytän­nön esimerk­ki siitä, miten kaik­ki eivät aina hae mak­si­maal­ista tuottoa:

    Asun vuokrayk­siössä, jon­ka vuokra on n. 25 % alle sen käyvän markki­nahin­nan. Vuokranan­ta­ja ei ole tut­ta­vani, vaan onnis­tu­in neu­vot­tele­maan poikkeuk­sel­lisen hal­van vuokran kos­ka hänel­lä oli kiire saa­da asun­to vuokrat­tua ja hän oli myös ehkä hie­man koke­ma­ton vuokra­neu­vot­teluis­sa. Olen nyt asunut tässä asun­nos­sa melkein 3 vuotta. 

    Puh­taasti taloudel­lis­es­ti vuokranan­ta­jani olisi järkevää irti­sanoa vuokra­sopimuk­seni ja etsiä vuokralainen joka mak­saisi asun­nos­ta käypää markki­navuokraa. Täl­lä het­kel­lä vuokra-asun­tomarkki­noil­la on myyjän markki­nat, jokaiseen näyt­töön riit­tää ihmisiä melkein jonok­si asti, joten tämä onnis­tu­isi toden­näköis­es­ti hel­posti. Tästä kuitenkin olisi huo­mat­tavaa vaivaa ja lisäk­si on ris­ki siitä, että vuokralainen ei ole yhtä kelpo kuin minä joka olen aina mak­sanut vuokrani ajal­laan ja viet­tänyt siivoa elämää. Näin ollen vuokranan­ta­jani tyy­tyy 25 % alem­paan tuot­toon kos­ka ei halua nähdä vaivaa ja/tai ottaa riskiä. Toden­näköis­es­ti asun­non vuokratuo­ton lisäys ei olisi hänelle merkit­tävä, vaan hän on tyy­tyväi­nen nykyiseen tulota­soon­sa. Mut­ta jos hän jou­tu­isi esimerkik­si työt­tömäk­si, tilanne voisi muut­tua, kun tulot äkil­lis­es­ti lask­i­si­vat ja niiden paikkaami­nen vaatisi, että vuokra-asun­nos­ta revitään mak­si­maa­li­nen tuotto.

  61. Juu­so Kopo­nen: “Mut­ta siinäkin tapauk­ses­sa sta­tus quon muut­ta­mi­nen on ris­ki: nykyti­lanne on tiedos­sa, tilanne muu­tok­sen jäl­keen ei ole.”

    Nykyti­lanne on tiedos­sa. Siitä olemme samaa mieltä. Tule­vaisu­us on epä­var­maa riip­pumat­ta siitä jatkaako toim­intaa samal­la “tehot­toma­l­la” taval­la vai tehostaako toim­intaa. Tietysti, jos kiiteät kus­tan­nuk­set nou­se­vat ja on henkilöko­htais­es­ti vas­tu­us­sa niistä, niin sit­ten riskit kasvavat.

    “ja enem­mänkin halukkai­ta olisi jos työ­nan­ta­ja antaisi siihen mahdollisuuden.”

    Tai halukkai­ta ei olekaan enää sit­ten, jos diili pitäisi tehdä siten, että lyhyen työa­jan tekevä työn­tek­i­jä tuot­taa yhtä paljon voit­toa kuin pitkän. Ei ne työ­nan­ta­jat huvikseen ja omak­si harmik­seen kiusaa työn­tek­i­jöitä tai jos kiusaa­vat, niin ne häviävät markki­noil­ta ajan kulues­sa ilman val­tion toimia. Tuo ker­to­muk­sesi palkan­lask­i­joista on hyvä. Mik­si mei­dän pitäisi jotenkin puut­tua siihen miten yri­tyk­sessä tehdään palkan lasken­taa ja mitä seu­rauk­sia sil­lä on yri­tyk­sen kilpailukyvylle?

    Tuos­sa vuokranan­ta­jaes­imerkissäsi sen vuokranan­ta­jan utili­teet­ti­funk­tio muut­tuu, kos­ka hän jää työt­tömäk­si ja hänen aikansa muut­tuu vähem­män arvokkaak­si suh­teessa rahaan. Työn­tek­i­jöi­den palkanko­ro­tuk­set eivät muu­ta työ­nan­ta­jan utiliteettifunktiota.

    Mut­ta joo siis jos nämä palkanko­ro­tuk­set vaikut­ta­vat merkit­tävästi työ­nan­ta­jan var­al­lisu­u­teen, niin sit­ten hän toki alkaa arvosta­maan lisäeu­ro­ja enem­män kuin aikaisem­min suh­teessa esim. stres­si­in tai vapaa-aikaan ja näin ollen voi pää­tyä tehosta­maan toim­intaa yrityksessä.

  62. Mie­lenki­in­toinen aihe.

    Hie­man tässä main­ios­sa keskustelus­sa ihme­tyt­tää se ettei useinkaan koroste­ta ihmisen omaa val­taa päät­tää elämän­tavas­taan jo val­lit­se­vis­sa olo­suhteis­sa. Jos halu­aa nopeasti muut­taa omaa elämään­sä ja lisätä vapaa-aikaa tai työn­teon mielekkyyt­tä, voi sen nyky-Suomes­sa aika hel­posti toteut­taa. Jollei työ­paikas­sa ole piirun ver­taakaan mah­dol­lisu­ut­ta vaikut­taa omaan työn­tekoon, voi aika hel­posti kar­tut­taa taito­ja ja opiskel­la uut­ta. Suomes­sa var­al­lisu­us on todel­lakin sitä luokkaa että jaloil­laan on mah­dol­lista äänestää.

    Suurin ongel­ma todel­lakin on ihmis­ten tavas­sa peila­ta omaa työn­tekoaan ja arvo­jaan muiden kaut­ta, mut­ta jonki­laista vas­tu­u­ta tässä jää yksilön omillekin harteille. Jos muu­tos­ta halu­aa, täy­tyy olla valmis luop­umaan jostain. Siitähän se muu­tos läh­tee liik­keelle, yksilön tavas­sa ajatel­la itsenäis­es­ti ja toimia.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Notify me of followup comments via e-mail. You can also subscribe without commenting.